gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

20
dorp langs de Nete MEI 2011 BUDGET 2011 GA JE MEE OP SPORTKAMP? VERBORGEN TALENT VEILIG EN VROLIJK: OCTOPUSPALEN [email protected] COVERFOTO: BUITENSPEELDAG HULSHOUT 2011

description

gemeenteblad Hulshout mei 2011

Transcript of gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Page 1: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

dorp langs de Netem

ei 2

011

BUDGET 2011

GA JE MEE OP SPORTKAMP?

VERBORGEN TALENT

VEILIG EN VROLIJK: OCTOPUSPALEN

[email protected]

coverfoto: buitenspeeldag hulshout 2011

Page 2: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

2 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

wetenswaardraad en daad, bevolking, actueel nieuws... kortom van alles uit uw gemeente(bestuur).

vrije tijdgebundeld vrijetijdsnieuws over jeugd, sport, bibliotheek en cultuur in Hulshout.

verenigingen & activiteitenuitneembare katern met verenigingsnieuws, de volledige kalender van de komende twee maanden, en de openingsuren.

leven en welzijnnieuws over OCMW, onderwijs, kinder-opvang, gezondheid en andere welzijnszaken.

veiligheid en verkeerveiligheid primeert in onze gemeente, de nieuwste ontwikkelingen kan u hier opvolgen.

wonen en milieuhandige tips en informatie voor zowel denieuwe als de huidige inwoners van onsdorp.

voorwoord

Beste Hulshoutenaar,

Het is goed leven in onze gemeente. Thans is de kaap van de 10.000 Hulshoutenaren overschreden. Over twintig jaar bekeken liet onze gemeente met + 33,6 % de op één na sterkste inwonersstijging van de 308 Vlaamse gemeenten optekenen.

De belangeloze inzet van talloze inwoners, die zich in demeest diverse verenigingen en organisaties inzetten omvoor ieder wat wils te bieden, is daar niet vreemd aan.

In de wandeling noemt men ze vrijwilligers, maar dat klinkt veel te mat en te grijs voor wie deze bovenste beste mensen in werkelijkheid zijn. Ik zoek een passende naam voor de talloze inwoners die met liefde en fantasie en een groot stuk van hun vrije tijd het goede samenleven in hun vereniging gaande houden. Of wie de medemens, die niet door het lot gediend is, verzorgt of ondersteunt. Mensen die het vuur in de samenleving brandend houden. Mensen die met wat anders in het hoofd zitten dan puur gewin. Mensen met sterrenogen.

Niet alleen onze gemeente staat of valt met hen. Elke organisatie die zich met het welzijn van de mensen bezighoudt, krijgt haar zuurstof vanuit de vrijwilligers. Is het gezin de veelgeroemde hoeksteen van de samenleving, de vrijwilligers zijn de stevige mortelspecie die de bouwstenen van onze wereld bij mekaar houdt.Niemand staat er nog bij stil dat zonder hen de maatschappij vierkant zou draaien. Niet voor niets is 2011 het Europees jaar van de vrijwilliger.

Buiten zie ik enkele vlinders ronddwarrelen. Je voelt dat de lente in de lucht zit en dat het weer een toffe en bruisende Hulshoutse zomer gaat worden. Met boeiende activiteiten. Wat vlinders en bloemen zijn voor het oog, zijn onze vrijwilligers voor het samenleven in onze dorpen.

Dankjewel vrijwilliger !

Uw burgemeester,Mark Verhaegen

3

6

10

13

15

17

insturen artikelen/activiteitenvolgende editie

Teksten voor het gemeenteboekje van begin juni moeten uiterlijk op 16 mei 2011 binnen zijn. U kan ze digitaal aanleveren via [email protected] of in het ge-meentehuis, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 te Hulshout.Alleen activiteiten die ook voor niet-leden zijn, worden geplaatst. De volgende gegevens moeten bekend zijn: datum, naam, organisatie, plaats, tijd, kosten en evt.contactgegevens. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen in te korten als dit nodig is.

Page 3: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 3

raad en daad

Uit de gemeenteraad van 28 maart 2011

begraafplaats westmeerbeek

Op 4 oktober 2004 besliste de toenmalige gemeen-teraad om de graftekens van een deel niet-geconcedeerde gra-ven op de begraafplaat-sen van Hulshout en West-meerbeek te verwijderen.Deze beslissing werd be-kendgemaakt aan de in-gang van het kerkhof, aan de individuele graven zelf en in het gemeenteboekje. Het was oorspronkelijk de be-doeling om enkel de graftekens te verwijderen en niet de lijkkisten of lijkwaden.Er is echter gebleken dat er niet voldaan kan worden aan de voorwaarden voor de begraafplaatsen en de lijkbezorging op die manier. Hierdoor moet toch worden overgegaan tot ontruiming (ontknekeling) van een deel niet-geconcedeer-de graven op de begraafplaats van Westmeerbeek.Het betreft dezelfde graven als in de oorspronkelijke ge-meenteraadsbeslissing van 2004, namelijk:Rij E - behalve grafnr. 1 (=omwenteling), rij F, rij G, rij H - behalve grafnr. 7 (= concessie), rij I, rij J (rechts van de hoofdweg).De gemeenteraadsbeslissing zal samen met het plan van het kerkhof, met aanduiding van de graven die ontruimd zullen (ontknekeld) worden, aan de ingang van het kerkhof van Westmeerbeek worden bekendgemaakt.De ontknekeling zal plaatsvinden vanaf 1 augustus 2011. De stoffelijke resten zullen worden begraven in een massagraf (knekelput) dat op de begraafplaats zal worden aangelegd.Meer info: Kelly van der Auwera, dienst Grondgebiedza-ken, telefoonnummer 015 22 94 80 of [email protected] .

wetenswaardburgerzaken

wijziging uittrekseluit het strafregisterVanaf heden kan u een bepaald uittreksel uit het strafre-gister (het vroegere ‘bewijs van goed gedrag en zeden’), namelijk model 2, niet meer onmiddellijk verkrijgen aan het loket Burgerzaken. Voor dit model wordt er nu advies gevraagd aan de politie. Daarom moet u minstens twee werkdagen rekenen na de aanvraag. Let op: model 1 maakt de dienst Burgerzaken wel onmiddellijk op. Kent u het verschil tussen de twee modellen niet? Hieron-der een woordje uitleg.Er zijn twee verschillende modellen, afhankelijk waarvoor u het bewijs nodig heeft: • model 1: om activiteit uit te oefenen die niet onder

opvoeding, psycho-medische-sociale begeleiding, hulpverlening aan jeugd, kinderbescherming, anima-tie of begeleiding van minderjarigen valt.

• model 2: om activiteit uit te oefenen die onder op-voeding, psycho-medische-sociale begeleiding, hulp-verlening aan jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen valt.

Wist u dat u dit uittreksel ook kan aanvragen via onze web-site? U kan dan kiezen om het zelf af te halen aan het loket of om het te laten versturen per post.Meer info: dienst Burgerzaken, bereikbaar in het gemeen-tehuis, via telefoonnummer 015 22 94 86 of [email protected].

nieuws uit de bevolkinggeboorten25/02/2011 Boris Hermans03/03/2011 Noor Broeckx17/03/2011 Louis Jennes21/03/2011 Luka Luyten

23/03/2011 Lars Michiels31/03/2011 Kyano Sente12/04/2011 Sem Van Loo

huwelijken01/04/2011 Steven De Win en Sarah Van Rompaey 08/04/2011 Yves Cardon De Lichtbuer en Jill Boeckxjubilarissendiamanten bruiloft (60 jaar!)

31/03/1951 Fam. Smets-Leys31/03/1951 Fam. Smets-Leys27/03/1951

Fam. Van Roie-Heylen

De loketten van de diensten Burgerzaken, Jeugd,Cultuur/Toerisme en Welzijn (senioren,andersvaliden, etc.) zijn gesloten opmaandagvoormiddag 23 mei 2011.Het OCMW is gesloten op 12 mei 2011.

Page 4: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

4 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

wetenswaardbudget 2011Het gemeentebestuur maakt elk jaar een overzicht van de te verwachten uitgaven en ontvangsten: het budget. Eind 2010 keurde de gemeenteraad het budget voor 2011 goed. Het is opgedeeld in het investeringsbudget en het exploitatiebudget.

investeringsbudgetDe gemeente wil dit jaar 7,5 miljoen euro investeren in wegen, gebouwen en mate-rialen. Er is een fl inke som gereserveerd om de veiligheid te verbeteren: veilige we-gen en fi etspaden (onder meer heraanleg Grote Baan/parking kerk: 1 090 000 euro, heraanleg fi etspad Ramselsesteenweg: 610 000 euro), studies rondom de noodzaak voor het plaatsen van verkeerskussens (60 000 euro), betonherstellingen (broodnodig na de recente harde winters, 300 000 euro), herinrichting van de Langestraat fase 2 (100 000 euro) en nog veel meer. In totaal is nog eens 810 000 euro voorzien voor wegen- en rioleringswerken.Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de verbetering van een aantal gebouwen. Een greep uit de projecten: studie voor de renovatie van de parochiezaal Westmeerbeek (67 000 euro), aankoop en aanleg grond voor nieuw dienstencentrum en zorgcam-pus (1 170 000 euro) langs seniorencentrum Ter Nethe, voegwerk St. Mattheuskerk (100 000 euro). Verder zijn er geplande investeringen in de Schoolstraat, Grote Baan/kerk, etc. Voor de tweede fase van Sportpark Joris Verhaegen is aan AGB Sport een toelage toegekend van 577 000 euro. In materiaal is onder andere geïnvesteerd door de aankoop van een extra zoutstrooier (35 000 euro).

financiering Voor meerdere projecten van voorgaande jaren heeft de gemeente leningen opgeno-men. Op dit moment bedraagt de schuld 6 miljoen euro. Dit is 800 000 euro meer dan in 2006. Volgens de meerjarenplanning zal dit bedrag in 2016 bijna gehalveerd zijn. Desondanks is in onze gemeente de schuld per inwoner de afgelopen jaren blijven zakken en bedroeg deze in 2010 nog steeds maar 45% van het Vlaams gemiddelde.

eXploitatiebudgetDit zijn alle dagelijkse inkomsten (bv. belastingen) en uitgaven (bv. personeelskosten).De ontvangsten bedragen 9,8 miljoen euro.• Hiervan komt ca. 62 500 euro uit prestaties. Dat zijn ontvangsten van verhuur, van

onkostennota’s van beschadigingen, etc.• Ca. 9,2 miljoen euro komt uit overdrachten, waarvan het grootste deel uit gemeente-

fonds (17,3%), belastingen (51,1%) en wedden van onderwijzend personeel (10,9%).• Ca. 530 000 euro komt uit schuldontvangsten (dividenden elektriciteit, gas, gemeentelijke holding, creditinteresten).De uitgaven bedragen iets meer dan 12 miljoen euro en worden besteed aan personeelskosten, werkingskosten (kosten voor administratie, voor energie, voor onderhoud gebouwen, groen, wegen), overdrachten (voornamelijk naar toelagen van o.a. politie en OCMW) en subsidies aan raden en verenigingen. Een deel is voorzien voor schuldafbouw.De personenbelasting (ABP) in Hulshout (7%) hebben we na de daling in 2006 lager dan het Vlaams (7,17%) gemiddelde kunnen houden. Ditzelfde geldt voor de onroerende voorheffi ng: in Hulshout is deze 1300 (Vlaams gemiddelde 1342).

sparen in het zilverfonds De verwachte sterke stijging van de pensioenuitbetaling van statutaire personeelsleden wordt ondervangen door een aan-zienlijk bedrag plus rente in een spaarfonds te storten. Een fl ink bedrag ineens levert over de lange looptijd van dit fonds uiteraard meer rente op en creëert beleidsruimte over de volledige periode (30 jaar). Daarom is 3 miljoen euro voorzien voor dit Zilverfonds. Dit betekent dat we de komende 30 jaar extra investeringen op andere gebieden kunnen doen.Meer info: dienst Financiën/Ontvanger, bereikbaar in het gemeentehuis, via 015 22 40 11 of [email protected].

Goed zichtbare fi etspaden worden bijvoorbeeld aangelegd in de Ram-selsesteenweg

Parochiezaal Westmeerbeek

St.-Mattheuskerk

Page 5: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 5

Meer info: www.hulshout.be > startpagina (nieuwtje), 015 22 94 89 of [email protected].

wetenswaardhulshoutdag

Bib-tip:Hulshout, ons liefl ijk dorpje -Leo Nestor

thema: natuur en vrije tijd

dagindelingvoormiddag: voor nieuwe inwonersLocatie: sporthal10.30 uur Ontvangst 11.00 uur Welkomstwoord burgemeester 11.30-12.00 Bezoek infomarkt verenigingen12.00-13.00 uur Lunch

namiddag: voor iedereen (opendienstendag)13.00 uur start activiteiten en fi etstocht langs de vier locaties onder begeleiding van enkele schepenen: - Houtvenne: speelplein + nieuwbouw chiro (Schoolstr.) - Westmeerbeek: natuur (Hof ter Borght) - Hulshout: cultuur (bibliotheek) - Sporthal : sport + infomarkt verenigingen17.00 uur einde (uitloop Hof ter Borght + vleermuizenwandeling bij valavond)

praktischDe fi etsroutekaart en het wedstrijdformulier zijn op de volgende manieren verkrijgbaar: • Via de website: www.hulshout.be > startpagina (nieuwtjes)• Aan het onthaalloket in het gemeentehuis• Aan de balie van de bibliotheek• In de sporthal

vervoerKom met de fi ets en win leuke prijzen! Langs de fi etsroute die is uitgezet tussen de locaties vindt u een wedstrijd met poezië van Vital Celen.Winnaars worden uiterlijk 10 juni 2011 op de hoogte gebracht.

Kan of wilt u niet met de fi ets komen? De gemeentebus rijdt de gehele middag rond tussen de locaties.

Voor andersvaliden zijn er ook vervoersmogelijkheden. Graag op voorhand doorgeven via 015 22 94 89 of [email protected]!

consumptiesOp twee locaties worden consumptiemunten verstrekt. Iedere deelnemer krijgt van ons twee gratis drankjes.

u komt toch ook!?

Page 6: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

6 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

vrije tijdbibliotheek

gezocht en gevonden! het geheim van de bib!

Vorige maand werd in Vlaanderen voor de veertigste keer de Jeugdboekenweek georganiseerd. Ook onze bib nam deel aan deze jubileumeditie met als thema ‘Geheimen’. Van 21 maart tot 7 april 2011 namen alle leerlingen van het tweede tot het zesde leerjaar binnen onze gemeente deel aan een mysterieus bibspel. Door opdrachten uit te voeren en vragen op te lossen, verzamelde elke klas puz-zelstukken. Eens de puzzel was gelegd, ontsluierden de leerlingen de geheime code van de bib. De speurneuzen die de code kraakten, ontvingen een heus diploma en een fi jne attentie.

Voor de leerlingen van het eerste leerjaar was Rosemarie De Vos te gast in onze bib. Deze schrijfster en illustratrice onthulde ons enkele geheimen om een grappig en span-nend prentenboek te maken. Samen met de kinderen maakte Rosemarie een paar knotsgekke tekeningen om in de klas op te hangen.

Tijdens de Jeugdboekenweek toerde ook een bijzonder boek door Vlaanderen. Het boek bevatte een geheim

vervolgverhaal waaraan meer dan vijftig bekende auteurs en illustratoren meewerkten. Iedere dag voegde een auteur sa-men met enkele jongeren een nieuw hoofdstuk toe. Op 28 maart 2011 hield het boek ook even halt in Hulshout. De leerlingen van het vierde leerjaar van de basisschool van Houtvenne bedachten samen met illustratrice Ann De Bode een span-

nende vertelscène die ze daarna uitwerkten in Fimo. On-der ruime persbelangstelling vormde deze namiddag het hoogtepunt van de Jeugdboekenweek 2011 binnen onze gemeente.

Foto’s op de achterkant van dit boekje!

meimaand = annie m.g. schmidt-maand!

Op 20 mei 2011 is het precies honderd jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt, één van de meest bekende en be-kroonde kinderauteurs, werd geboren. Generaties kinde-ren zijn opgegroeid met de verhalen en versjes van Jip en Janneke, Pluk van de Pettefl et, Floddertje, het beertje Pippeloentje en andere fi guurtjes.

De bib wil deze verjaardag graag vieren door de ganse maand mei het werk van Annie M.G. Schmidt centraal te stellen. Kinderopvanginitiatieven die dit wensen ontvan-gen begin mei bijvoorbeeld een verrassingspakket met toffe voorleesmaterialen.

Maar het feest zal pas echt losbarsten tijdens de week van 23 tot 28 mei 2011. Alle peuter- en kleuterklasjes binnen onze gemeente zorgen dan voor versieringen om onze bib feestelijk aan te kleden. Als beloning zijn alle peuters en kleuters op woensdag 25 mei 2011 (14u00-16u00) welkom op een heus verjaardagsfeest met spelletjes en lekkers!

Meer info over de activiteiten: Bibliotheek Hulshout, telefoonnummer 015 22 40 17 of [email protected].

enQuÊteWe willen graag van u weten hoe u Hulshout ervaart als woon-, leef- en werkomgeving. Wilt u de korte enquête invullen? U kunt hem afhalen in de bib, het OCMW en het gemeentehuis of rechtsreeks invullen via www.hulshout.be > startpagina (nieuwtje).

Page 7: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 7

vrije tijdjeugd

buitenspeeldag: een groot succes met maar liefst 260 deelnemers!

Woensdag 6 april 2011… de allereerste buitenspeeldag in Hulshout, en het werd meteen een knaller van formaat! Maar liefst 260 kinderen en tientallen ouders hebben ge-noten van sport en spel, een stralende zon en een verkoe-lend drankje. Springkastelen, gekke fi etsen, kindergrime, kleuterdansen, voor iedereen was er wel iets om zich op uit te leven en genoten hebben ze allemaal!

Om de herinneringen levendig te houden zijn er vele foto’s genomen, die u allemaal kan terugvinden op de website www.hulshout.be/jeugd onder foto’s en op het facebookprofi el van de jeugddienst.

De sportdienst en jeugddienst willen zowel de kinderen als hun ouders bedanken voor hun deelname en de vele vrijwilligers voor hun helpende handen! We zien jullie al-lemaal graag volgend jaar terug!

zomervakantie = speelpleinwerking! Voor het 3e jaar op rij zijn we met de speelpleinwerking in de zomervakantie op post aan sportpark Joris Verhaegen. wanneer kan je ons daar vinden?De speelpleinwerking gaat dit jaar door van 4 tot 15 juli en van 25 juli tot 5 augustus 2011, telkens van 09.00u tot 16.00u. wie mag er allemaal langs komen?Alle kinderen van 6 tot 12 jaar (geboortejaren 1999-2005). Opgelet, er wordt gewerkt met voorinschrijvingen! wat valt er allemaal te beleven?Tijdens de ganse periode gaan we 2 keer op uitstap en 2 keer zwemmen. Daarnaast zorgen de begeleiders voor leuke activiteiten waar jij je volledig kan uitleven. hoeveel moet ik hiervoor betalen?Per kind per gezin:4 euro voor het 1e kind3,5 euro vanaf het 2e kind5 euro voor kinderen van buiten de gemeente. waar kan ik nog meer informatie krijgen?1. Op www.hulshout.be/jeugd: onder activiteiten >

speelpleinwerking wordt alle informatie gebundeld. (De zomerbrochure vermeld onder punt 2 kan hier eveneens gedownload worden).

2. Een gezamenlijke brochure van de IBO Kinderclub Dol-fi jn, de speelpleinwerking en de sportkampen voor de zomervakantie is te verkrijgen op het ge-meentehuis, de bibliotheek en de sporthal.

3. Op de jeugddienst zelf bij Evi Discart. Je kan haar bereiken via mail: [email protected] of via het tele-foonnummer 015 22 94 82.

Bib-tip: Go4fun: 101 speelideeën voor binnen en buiten – Annemie Bosmans

Page 8: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

8 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

vrije tijdsport

ga je mee op kamp?De sportdienst organiseert voor de eerste maal sportkam-pen in de zomervakantie.

Heb je zin om je vakantie sportief door te brengen? Heb je graag voldoende afwisseling? Doe je niets liever dan je volledig uit te leven samen met je vrienden? Dan zijn onze sportkampen echt iets voor jou!meer info volgt nog via de zomerbrochure die te verkrijgen is in het gemeentehuis, bibliotheek en sporthal of via de sportdienst: 015 24 26 77 of [email protected]: de plaatsen zijn beperkt!

omnisportkamp: de sportvibeWil je een beetje van alles proeven? Dagelijks is er een leuk gevarieerd aanbod van verschillende sporten. Ge-kende en minder gekende sporten komen aan bod. Het wordt een actief kamp met sport en spel.

voor wie? 6j tot en met 12jwaar? Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3,2235 Hulshoutwanneer? Van maandag 8 augustus tot vrijdag 12 augus-tus 2011, van 9.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur. Er is opvang van 8.30 uur en tot 16.30 uur voorzien.prijs? Inwoners = 65 euro, niet-inwoners =70 euro

herinnering g-sportdag

Meer info: Priscilla Van Herck, sportdienst,[email protected] of 015 24 26 77.

Bib-tip: Mijn sport is top! Het supercoole Ketnet-sportboek - Ingrid Kayaert & Pieter Embrechts

vrijwilligers

zijn overal ... nodig!

2011 – Europees jaar van de vrijwilligerWe zijn met miljoenen vrijwilligers in Europa, en in 2011 krijgen deze mensen eindelijk de erkenning die ze verdie-nen. Europa wijdt een gans jaar aan de vrijwilliger, waarin allerlei activiteiten, ondersteuningsmomenten, vormingen, … worden georganiseerd. Bent u één van die vrijwilligers en wilt u bijkomende informatie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.eyv2011.be of www.vrijwilligerswerk.be. Ook lokaal willen wij onze bijdrage leveren en een aantal activiteiten uitwerken om vrijwilligers te ondersteunen en te bedanken. Op het programma staat het volgende:• vormingsmomenten ter ondersteuning van de vrijwil-

ligers;• een ontbijt voor de eigen vrijwilligers van de gemeente,

OCMW, Ter Nethe en de scholen;• ruimte voor verenigingen om een vrijwilligersoproep

te lanceren.

Om iedereen al warm te maken voor het vrijwilligers-werk, kan u hieronder al enkele van onze eigen oproepen terugvinden! Binnenkort wordt de mogelijkheid ook ge-boden voor verenigingen om zelf een oproep te plaatsen, zowel in het gemeenteblad als op de website. Oproepen kunnen bezorgd worden aan Evi Discart, dienst Welzijn, via [email protected].

ter netheHet woonzorgcentrum Ter Nethe is op zoek naar vrijwilligers om wekelijks in mei, juni, juli, augustus en september, in groep, een wandeling te maken met onze bewoners. Wij vertrekken telkens om 14.00 uur en zijn terug tegen 16.00 uur. De juiste data van de wandelingen worden meegedeeld door de vrijwilligerscoördinator. Heeft u interesse? Inlichtingen te bekomen bij Stef Oeyen, vrijwilligerscoördinator, WZC Ter Nethe, via telefoon-nummer 015 22 93 75 of e-mail:[email protected].

Page 9: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 9

vrije tijdocmw

Lokaal Opvang Initiatief Asielzoekers

Het LOI zoekt vrijwilligers voor het geven van Neder-landse les en het geven van bijles aan kinderen.Inlichtingen te bekomen bij Cathy Aerts, maatschappe-lijk werkster, OCMW Hulshout, via telefoonnummer 015 75 01 00 of e-mail:[email protected].

bibliotheek

De bib is steeds op zoek naar vrijwilligers om mee te wer-ken aan de boekendienst-aan-huis, te helpen bij acti-viteiten, boeken te ordenen, etc. Per vrijwilliger wordt niet alleen een takenpakket en uurrooster op maat uit-gewerkt, maar de bib biedt ook een kleine vrijwilligersvergoeding, en -verzekering.Geen tijd om geregeld mee te komen helpen, maar wel belangstelling voor de bib? Er zijn nog enkele plaat-sen vrij in de beheerraad! De beheerraad komt zo’n vier keer per jaar samen om te praten over thema’s zoals het budget, geplande activiteiten, vernieuwingen binnen de sector, etc.

Inlichtingen te bekomen bij An Van der Borght, Bibliotheek Hulshout, via telefoonnummer 015 22 40 17 of e-mail [email protected].

roefel

Chauffeurs gezocht!

Op zaterdag 18 juni 2011 is er weer Roefel in Huls-hout. Wij zijn op zoek naar chauffeurs, mama’s, papa’s, grootouders, jong en oud (in het bezit van een rijbe-wijs), die onze kinderen de hele dag willen begeleiden met hun auto. Er zijn vijf stopplaatsen per auto voor-zien waar de activiteiten doorgaan.Inlichtingen te bekomen bij Heidi Daneels via telefoon-nummer 0496 29 74 95 of e-mail:[email protected].

Gelieve volgende gegevens door te geven: naam, adres, GSM en soort auto: kleine - gewone - volume wagen. Deze gegevens mag u in de brievenbus posten bij één van onze roefelleden:

Ilse Marien: Oude Heibaan 49, Hulshout Lore Ceulemans: Ramselsesteg 85, WestmeerbeekInge Vrindts: Steenovens 17, RamselHeidi Daneels: Doodsbroekstraat 65, Hulshout

Minder Mobielen Centrale

De Minder Mobielen Centrale zoekt chauffeurs voor het vervoer van bejaarden en mindervalide personen met een beperkt inkomen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. De chauffeurs ontvangen een onkosten-vergoeding.Inlichtingen te bekomen bij Frans Draulans, maatschap-pelijk werker, OCMW Hulshout, via telefoonnummer 015 75 01 00 of e-mail: [email protected].

Dorpsrestaurant

Het dorpsrestaurant zoekt vrijwillige medewerkers voor de praktische voorbereiding en de bediening van het dorpsrestaurant. Elke woensdagmiddag wordt om 12.00 uur een warme maaltijd opgediend in de ca-fetaria van het rusthuis Ter Nethe, Grote Baan 256 in Hulshout.Inlichtingen te bekomen bij Frans Drau-lans, maatschappelijk werker, OCMW Hulshout, via telefoonnummer 015 75 01 00 of e-mail:[email protected].

Bib-tip: Kempense vrouwenkracht: in 21 verhalen - Iris Baetens & An Nelissen

Page 10: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

10 // april 2011 // Gemeentekrant Hulshout

kalendervrijdag 13 meiKampioenenvieringgemeentelijke sportdienstSportpark Joris Verhaegen//19.00 uurInfo: 015 24 26 77, [email protected] westmeerbeekParochiezaal Westmeerbeek 19.30 uur

zaterdag 14 meiClubkampioenschap Judojudoclub hulshoutInfo: www.judoclubhulshout.beGroot spaghettifestijnk.f. eendracht maakt machtFanfarelokaal KapelaniestraatStart 12.00 uur

woensdag 18 mei Dorpsrestaurant OCMW Hulshout/Ter NetheMeer info op p. 14

zondag 22 meiLekkerbekkentochtSocio-culturele verenigingen van HulshoutStart Fanfarelokaal (Kapelaniestraat) Hulshout tussen 13.00 en 14.00 uur

MountainbiketochtsjotbikersVertrek tussen 08.00 en 10.00 uurInfo: www.sjotbikers.be

Aspirantenwedstrijd wielerclub hulshoutVoor 12, 13 en 14 jaarSportpark Joris Verhaegen13.00 uur

woensdag 18 mei Dorpsrestaurant OCMW Hulshout/Ter NetheMeer info op p. 14

vrijdag 27 meiStamboomopzoekingen Heemkring “Wadja” hulshoutPastorie houtvenne19.30-21.30 uur

zaterdag 28 meiHulshoutdag 2011gemeente hulshoutMeer info op p. 5

zondag 29 meiProvinciaal Kampioenschap Dames nieuwelingen wielerclub hulshoutSportpark Joris Verhaegen - 13.30 uurProvinciaal Kampioenschap Dames Junioren wielerclub hulshoutSportpark Joris Verhaegen15.30 uur

29 mei-02 junKermiseindeke

zaterdag 4 junRonde van België voor Visueel Gehandicapten (tandems) 25e editiewielerclub hulshoutSportpark Joris Verhaegen15.00 uur

13 jun - 4 sep20ste fi etszoektochtchiro hulshout

dinsdag 14 junBedevaart ScherpenheuvelZiekenzorg CM WestmeerbeekStart aan de kerk Westmeerbeek12.30 uur

Page 11: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeentekrant Hulshout // april 2011 // 11

kalender

adressen locaties:

Parochiezaal Houtvenne, Langestraat 14, 2235 HoutvenneParochiezaal Hulshout, Grote Baan 117, 2235 HulshoutParochiezaal Westmeerbeek, Mgr. Raeymakersstraat 10, 2235 WestmeerbeekZaal De Vloeikens, Vloeikensstraat 12a, 2235 Hulshout (vroegere turnzaal)Rode Kruislokaal, Industriepark 3, 2235 Hulshout (achter de sporthal)Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3, 2235 Hulshout

Inschrijven verplicht

08.00-17.00 uur// 5 euro per adres

Inschrijven voor 1 juni: beschrijving

van de aangeboden spullen, het

deelnemende adres en 5 euro bin-

nenbrengen op één van volgende

adressen:

Netelaan 11, Hulshout en

Lagendijk 32, Westmeerbeek

Deelnemers krijgen een betalings-

bewijs thuisbezorgd na inschrijving.

De boekjes met alle deelnemers

en ballonnen worden thuisbezorgd

rond 15 juni 2011

Geïnteresseerden kunnen een

boekje aankopen voor 1 euro vanaf

18 juni 2011 om 7.00 uur

te Netelaan 11, Hulshout.

Info : 0496 15 22 03 of

0484 03 09 12

een overzicht van alle activiteiten (ook besloten) vindt u ook in

de activiteitenkalender op

www.hulshout.be!

maandag 20 jungezondheid ‘Gezonde geurtjes: etherische oliën in dagelijks gebruik’kvlv hulshoutParochiezaal HulshoutKeuken/rode Zaal//19.30 uur

18-21 junKermis Hulshout

dinsdag 21 junBloed geven (Hulshout)rode kruisLokaal Rode Kruis (achter sportcentrum)18.00-19.30 uur

21 + 23 junRonde van Hulshoutac hulshoutSportpark Joris Verhaegen 19.00 uur

vrijdag 24 junStamboomopzoekingenheemkring “wadja” hulshoutPastorie Houtvenne19.30-21.30 uur

zondag 26 junOpendeurdag toscanzahoeveInschrijven niet nodigInkom en alle workshops gratisAlle honden welkom10.00-19.00 uurMeer info: www.toscanzahoeve.be

26-28 junKermis Westmeerbeek

dinsdag 28 juniRonde van Hulshout + prijsuitrei-kingac hulshoutSportpark Joris Verhaegen -18.30 uur

Bloed geven (Houtvenne)rode kruisZaal Centrum Houtvenne18.00-19.30 uur

terugkerende activiteiten:zumbadans: elke donderdag van 20.00-21.00 uur lessenreeks. Info: An Bastijn, 0477 42 64 22 of Kristof Goossens, 0496 28 54 28.

line-dance: op 3, 10 en 17 mei, daarna stop tot 13 september // 2 euroInfo: KVLV Hulshout, Francine Dewin, 015 22 46 13

tai chi chuan: elke woensdag nieuwe lessenreeks voor beginners van 20.15 tot 21.30 uur,Sportpark Joris Verhaegen zaal 3 en 4.Info: Wim Swimmen - 0498 46 13 36

zaterdag 18 junRoefelvijf leuke activiteiten!Leeftijd: 6 tot 12 jaarSportpark Joris VerhaegenVan 9.00 tot ca. 16.30 uurInfo: Heidi Daneels, [email protected] /0496 29 74 95

18-19 junGarageverkoop Hulshout,Westmeerbeek, houtvenne en bruggeneindevzw d&g events

Page 12: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

12 // april 2011 // Gemeentekrant Hulshout

openingsurengemeentehuisProf. Dr. Vital Celenplein 2 2235 Hulshout - Tel.: 015 22 40 11OpeningsurenMa-vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uurWoe: 13.00 - 16.00 uur

spreekuren collegeAlgemeen [email protected]

Burgemeester Mark VerhaegenMa: 19.00 - 20.00 uurVrij: op afspraakGSM: 0495 57 35 22

1e schepen (op afspraak)Maurice OomsTel.: 016 69 93 01GSM: 0496 02 50 62

2e schepen (op afspraak)Geert DaemsTel.: 016 68 06 78GSM: 0499 41 41 95

3e schepen (op afspraak)Anja LeflotGSM: 0496 68 25 14

4e schepen (op afspraak)Jef WautersMa: niet op afspraak - verder wel op afspraak - Tel.: 015 22 27 13GSM: 0496 97 50 85

5e schepen (op afspraak)Jef van BaelTel.: 015 75 01 00GSM: 0497 57 35 16

sportpark joris verhaegenIndustriepark 32235 HulshoutTel.: 015 24 26 [email protected]

zwembadIndustriepark 12235 HulshoutTel.: 015 24 80 [email protected] schooljaarWoe: 13.00 - 17.00 uurDo: 19.00 - 21.00 uurVrij: 18.00 - 21.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uurTijdens schoolvakantieDi-vrij: 13.00 - 17.00 uur 19.00 - 21.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uur

containerparkIndustriepark 762235 HulshoutTel.: 015 25 36 [email protected]

OpeningsurenMa: geslotenDi/do: 11.00 - 19.00 uurWoe/vrij: 08.00 - 16.00 uurZa: 08.00 - 14.00 uurZo: gesloten

ocmw hulshoutGrote Baan 2562235 HulshoutTel.: 015 75 01 00

Algemeen Ma-vrij: 09.00 - 12.00 uur Ma: 18.00 - 20.00 uur

Sociale dienstDi, woe, vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uurDo: op afspraak

Schuldbemiddeling Ma: 18.00 - 20.00 uurVrij: 09.00 - 12.00 uur

Dienst asielzoekersThuisdienstenOp afspraak

Dienst GezinszorgMa: 09.00 - 12.00 uur

VerwarmingstoelagenMa-vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uur

Juridische dienstMa: 18.00 - 20.00 uur*Vrij: 09.00 - 12.00 uur*Elke 2e en 4e ma van de maand

Woonzorgcentrum Ter NetheOp afspraak015 22 93 90015 22 93 92

nuttige telefoonnummersPolitie Zuiderkempen: 016 47 92 50 Tele-onthaal: 106 Ambulancedienst: 100 (112 via GSM) Child Focus: 110 Dringende Interventie: 101 Brandwonden: 02 26 86 200 Ambulance Rode Kruis: 105 Antigifcentrum: 070 24 52 45 Ambulance Hulshout: 016 68 08 08 Druglijn: 078 15 10 20 Brandweer: 015 24 17 00 Inlichtingen: 1207

sluitingsdagen: Gemeentehuis - Burgerzaken - Jeugd - Cultuur - Welzijn op maandag 23 mei 2011 in de voormiddag gesloten. OCMW op 12 mei gesloten.

bibliotheekBooischotseweg 12235 HulshoutTel.: 015 22 40 [email protected]

Openingsuren Ma: 16.00 - 20.00 uur Di: 18.00 - 20.00 uurWo: 11.30 - 20.00 uurVr: 14.30 - 17.00 uurZa: 10.00 - 12.00 uur

Page 13: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 13

leven en welzijnocmwverborgen talenten

Asielzoekers en het OCMW

Wegvluchten van de plek waar je woont doe je niet zomaar. Je laat je familie, vrienden, buren, huis en alle andere ver-trouwde dingen achter. Je hebt geen idee of je ze ooit nog terug zal zien. Vaak weet je ook niet eens waar je terecht zal komen, waar je zal kunnen slapen, hoe je geld zal verdienen en hoe jouw toekomst en die van je kinderen eruit zal zien.Het OCMW is wettelijk verplicht om kandidaat-vluchtelingen die aan Hulshout zijn toegewezen te begeleiden en te steunen als ze hiertoe zelf de middelen niet hebben. Asielzoekers ontvangen tijdens hun asielprocedure enkel materiële steun, in de vorm van een bemeubeld huis met verwarming, vuilzakken, de terugbetaling van medische kosten en een – beperkt – budget voor hun levensonderhoud. Verder zorgt het OCMW ervoor dat de kinderen naar school kunnen gaan en dat de volwassenen taallessen kunnen volgen.Momenteel huurt het OCMW van Hulshout in opdracht van de federale overheid vijf woningen, waarin het 21 personen kan opvangen. Het lokaal opvanginitiatief wordt volledig door de overheid gesubsidieerd.

we laten een van de asielzoekers aan het woord.Iets meer dan twee jaar geleden kwam hij samen met zijn gezin in België terecht. “Wij zijn met vier personen in België aangekomen, ikzelf, mijn twee zonen en mijn schoondochter. Mijn kleinzoon is in Lier geboren, dit was ons Belgisch cadeau! Momenteel is hij 1,5 jaar oud.”Het OCMW zorgde voor een huis, beperkte telefoonkosten en maandelijks een klein bedrag om eten te kopen. “Af en toe krijgen we ook pampers. En het OCMW betaalt een gedeelte van het schoolgeld voor de studies van mijn zoon. Het OCMW is al heel goed voor ons geweest.” Op de vraag of het moeilijk is om werk te vinden, antwoordt hij: “Ik ben ingeschreven bij acht interim-kantoren. Al vier maanden ben ik aan ’t wachten, maar ik zit nog steeds zonder werk. Elk werk is goed voor mij. In Armenië was ik technisch ingenieur, maar de VDAB zei dat ze geen openstaande vacatures hebben voor deze opleiding. Ik heb een rijbewijs B-C, dus zou zelfs kunnen werken als vrachtwagenchauffeur. Toch blijkt het heel moeilijk te zijn om werk te vinden. Ik maak ook gebruik van gespecialiseerde begeleiding via VDAB Actief 50+. In de 50+-club kan ik ervaringen uitwisselen met de andere 50-plussers. Dit is ook goed om mijn Nederlands te oefenen.”Zijn jongste zoon en schoondochter volgen momenteel Nederlandse les in dagonderwijs. “Als deze lessenreeks afgelopen is, gaan zij ook volop werk zoeken. Dat altijd binnen zitten doordat we niet kunnen werken, daar worden we ziek van.”Zijn oudste zoon gaat overdag naar school, maar ook hij zoekt werk. Hij kan binnenkort misschien aan de slag als assistent van de docent aan de hogeschool. Hij speelt al 16 jaar piano en studeert verder aan het IMEP in Namen om zijn master in piano te behalen. “Hij is een zeer goede student en de eerste student sinds jaren die 20/20 behaalde op het examen piano. Hij heeft vorig jaar de “Concours de piano de Liège” gewonnen. Daarbij kreeg hij felicitaties van Didier Reynders. De juryleden Georges Octors en Eugène Moguilevsky zeiden dat hij een goede kandidaat zou zijn voor de Koningin Elisabethwedstrijd.” Bin-nenkort geeft hij nog een concert in Antwerpen en in Brussel. Beheersing van de Nederlandse taal is voor het vinden van werk en andere dagelijkse dingen erg belangrijk. Een nieuwe taal leren is echter niet gemakkelijk. Dit gezin doet hard zijn best: “Al voordat ik in Hulshout terechtkwam, was ik op eigen houtje begonnen met het volgen van Nederlandse lessen. Heel mijn gezin volgt op dit moment Nederlandse les, mijn oudste zoon en ik in avondschool. We zitten momenteel al allemaal in de modules voor gevorderden. Zelf vindt het gezin het vanzelfsprekend om Nederlandse les te volgen: “Nederlands spreken en begrijpen is heel belangrijk. Aangezien het wordt gesproken in België,

Nederland, Suriname en Mozambique, is het Nederlands voor mij een wereldtaal. Zelfs aan de Armeense universiteit kan je Nederlands studeren.”

“Het is wel geen makkelijke taal om te leren. Ik probeer om overal Nederlands te praten. Zelfs als de mensen in de winkel of op de straat Engels tegen mij beginnen te praten, vraag ik om over te schakelen naar het Neder-lands. Zo kan ik beter Nederlands leren. Ons hele gezin heeft bovendien ook een inburgeringscursus gevolgd.”

Bib-tip: Niemand weet dat ik een mens ben: minderjarige vluchtelingen en hun verhaal - Erwin Mortier & Lieve Blanquaert

Page 14: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

14 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

leven en welzijn

menu dorpsrestaurant mei 2011

woensdag 11 mei 2011

(reserveren uiterlijk vrijdagmiddag 6 mei)

• Parmentiersoep

• Koninginnehapje, gemengd slaatje, kroketten

• Chocoladefl an

woensdag 18 mei 2011

(reserveren uiterlijk vrijdagmiddag 13 mei)

• Courgettesoep

• Kipfi let Archiduc, broccoli, aardappelen

• Chocomousse

woensdag 25 mei 2011

(reserveren uiterlijk vrijdagmiddag 20 mei )

• Erwtensoep

• Goulash, rauwkost, frieten

• Yoghurt

Meer info/reserveren: Frans Draulans, OCMW,

Grote Baan 256, Hulshout, tel. 015 75 01 00.

Reserveren verplicht, kosten 7 euro (via aankoop

maaltijdbon), tijdig verwittigen bij verhindering, ie-

dereen welkom!!

ter nethe

boodschappendienst

Senioren, andersvaliden die zich moeilijk kunnen ver-plaatsen en kansarmen kunnen gebruik maken van de boodschappendienst. OCMW Hulshout werkt hiervoor samen met Kringwinkel Zuiderkempen. U kan hier enkel van gebruikmaken na doorverwijzing via de sociale dienst van het OCMW. De bood-schappendienst werkt aan een vast tarief van 8 euro per twee uur. Voor meer informa-tie of aanvragen (ten minste twee dagen op voorhand) kan u te-recht Frans Draulans, OCMW, tel. 015 75 01 00.

gezondheid

rokers verdienen een beloning …. als ze 24 uur niet rokenOp 31 mei 2011 rookt heel Vlaande-ren een dag lang niet. Dat is tenmin-ste de ambitie van de campagne 24 uur niet roken van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziekte-preventie (VIGeZ) en de Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg). Iedereen die meedoet krijgt een beloning en kan een fi ets winnen.Inschrijven kan vanaf 23 maart 2011 op de websitewww.verdieneenbeloning.be of via de Tabakstoplijn(0800 111 00 gratis).

week van de opvoedingVan 16 tot 23 mei 2011 vindt de Week van de Op-voeding plaats. Dat betekent dat er in Vlaanderen heel wat activiteiten georganiseerd worden die te maken hebben met het opvoeden van kinderen. Ook in onze regio willen we dit niet zomaar voorbij laten gaan!Het aanspreekpunt OpvoedingsOndersteuning nodigt daarom kinderpsychologe, gedragstherapeute en schrijf-ster Marijke Bisschop uit. Zij komt spreken over het actu-ele onderwerp ‘Opvoeden in een verwenmaatschappij’. Vanuit haar ervaring geeft ze tal van voorbeelden en con-crete tips voor ouders. Het is een hele taak je kinderen groot te brengen in deze maatschappij waarin ouders én kinderen talrijke keuzemogelijkheden hebben. Moeten alle ‘willetjes’ van onze kinderen ingewilligd worden? Wat als ze anders niet meer bij de groep horen?Deze infoavond kan u voor 2 euro volgen in de bib van Westerlo op donderdag 19 mei 2011 om 20.00 uur. Tij-dens de pauze wordt u getrakteerd op een drankje.Inschrijven kan via [email protected] of via 0499 21 86 35.Dit is een initiatief van Pidt Stichting/aanspreekpunt Op-voedingsOndersteuning, Gravin de Merodestraat 17, 2260 Heultje. Voor alle inwoners van Herselt, Hulshout en Westmeerbeek.

Bib-tip: Bezoek de themastand in de bib van 16 tot 28 mei 2011.

Page 15: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 15

veiligheid en verkeerveilig en vrolijk:octopuspalen

De gemeente leverde de voorbije jaren al heel wat in-spanningen om de schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. Zo werden de zebrapaden aan de scholen extra geaccentueerd door speciale verlichting in de vorm van een zebrapaal. De zone 30-regeling wordt overal onder-steund door borden met LED-verlichting en begin dit jaar werden er octopuspalen geplaatst aan elke school. Vier gesubsidieerde aan de 10op10-scholen, De Schatkist en De Toverdoos, en telkens één Octopuspaal aan de ingang van de andere drie scholen.

Meer info: Natalie Laumans, dienst Grondgebiedzaken, 015 22 94 80 of [email protected].

Een Octopuspaal is erg herkenbaar, van op afstand zicht-baar en heeft als doel de automobilisten er attent op te maken dat ze een school naderen, zodat ze hun rijstijl kun-nen aanpassen. De Octopuspaal draagt op deze manier bij tot de veiligheid van de schoolomgeving.

In de toekomst zal de gemeente bijgevolg de verouderde bi-fl ashes aan de scholen niet meer vervangen.

Ook de scholen leveren heel wat inspanningen rond het thema ‘Veilige schoolomgeving’ via educatieve acties. Twee scholen behaalden zelfs het 10 op 10-label!

Gem. Basisschool - Strepestraat

De Schatkist - Westmeerbeek

De Toverdoos – Hulshout

Gem. Basisschool -Grote Baan

Vrije Basisschool Houtvenne

Page 16: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

16 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

veiligheid en verkeerpolitie

is uw fiets al gevonden?

“Verdorie, mijn fi ets is gestolen! Die zie ik natuurlijk nooit meer terug.” Een veel voorkomende reactie wanneer mensen merken dat hun fi ets verdwenen (gestolen) is.

Maar wist u dat veel gestolen/verloren fi etsen ook effectief worden teruggevonden? Jaarlijks haalt uw gemeente honderden fi etsen op die onbeheerd werden achtergelaten. Om ervoor te zorgen dat deze fi etsen weer bij hun eigenaar terechtkomen, is er nu een oplossing: www.gevondenfi etsen.be. www.gevondenfi etsen.bewww.gevondenfi etsen.be.

enkele tips

1. laat uw fi ets labelen/registreren: uw rijksregisternummer wordt dan met een niet-afscheurbaar etiket

aangebracht op je fi ets. Deze registratie kan u gratis laten doen in de gemeentelijke werkhal, Industriepark 78

in Hulshout. (ma-do van 7.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur, en op vrijdag van 7.30 tot 11.30 uur).

Bij voorkeur belt u eerst naar de werkhal zodat er zeker iemand aanwezig is die de fi ets kan labelen (tel. 015

22 46 07). Zorg dat u – naast uw fi ets – ook in het bezit bent van uw identiteitskaart.

2. gebruik een geschikt slot. Wanneer u uw fi ets maar voor even achterlaat volstaat een eenvoudig ringslot.

Voor een langere onbewaakte periode gebruikt u het beste een beugelslot of gehard kettingslot dat bevestigd

is aan een vast object.

3. doe steeds eerst aangifte bij de politie van je verdwenen fi ets (en denk niet: ik vind mijn fi ets wel terug op

de website)!

Aangifte doen kan ook elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van de lokale

politie Zuiderkempen www. politiezuiderkempen.be. U moet dan wel een ‘token’ (digitale handtekening) heb-

ben of een eID-lezer om uw identiteitskaart in te steken.

gsm gestolen?

Wist u dat …… u het serienummer (ook IMEI Nr) van uw GSM tevoorschijn kan ‘toveren’ op uw display door de volgende handelingen te doen:

Als uw GSM gestolen zou worden, kan u contact opnemen met de operator, die de GSM volledig kan blokkeren aan de hand van het serienummer. De dief kan hem dan niet meer gebruiken, zelfs niet met een nieuwe SIM-kaart. U zult uw GSM hiermee niet kunnen ‘recupereren’, maar u vermijdt alvast torenhoge facturen plus u zet de dader hiermee een ‘ferme hak’.

1. Sterretje *

2. Hekje #

3. Nul 0

4. Zes 6

5. Hekje #

Page 17: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 17

wonen en milieu

Voor meer informatie kan u ook terecht bijKurt Van den Vonder, dienst ruimtelijke ordening,via 015 22 94 81 of [email protected].

Meer info: Steven Vleugels, IOK, 014 56 32 38 [email protected]: Kurt Van den Vonder, dienst ruimtelijke ordening, 015 22 94 81, [email protected]

wonen

veilig, Én 710 euro terug!Beveilig uw woning en geniet van een belastingverminde-ring van maximaal 710 euro!

Inbraak, brand… Laat onveiligheid de sereniteit van uw familie niet bedreigen. Vandaag stellen verscheidene maat-regelen u in staat om uw woning of appartement doeltref-fend te beveiligen.

Aarzelt u nog? Weet dan dat uw investeringen inzake be-veiliging u recht geven op een belastingvermindering die gelijk is aan 50% van de uitgevoerde uitga-ven, met een maxi-mum van 710 euro. Ontdek op de website hoe u hiervan kunt ge-nieten: www.besafe.be > Nederlands > burgers > mijn huis > tot 710 euro belasting-vermindering.

Voorbeelden van investeringen die aanmerking komen:Inbraak • Specifi ek inbraakwerend glas• Specifi eke beveiligingssystemen tegen inbraak zoals

veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, grendel-beveiligingssystemen en kierstandhouders

• Motor met anti-ophefsysteem voor elektrische gara-gepoorten

• Gepantserde deuren • Alarmsystemen • Camerasysteem uitgerust met een registratiesysteem

Brand • Waterblussers en poederblussers • Automatisch blustoestel voor verwarmingslokalen op

stookolie • Deuren met brandweerstand van een half uur

Let op: lees goed welke investeringen in aanmerking ko-men en welke voorwaarden er zijn!

ziet u door het woonbos de bomen nog?

Kempenswoonplatform.be, voor alles wat u wilt weten over wonen in de Kempen

Op 13 april 2011 werd de nieuwe website www.kem-penswoonplatform.be gelanceerd. De portaalsite is een project van het IOK en de Vlaamse overheid om u in één keer te informeren over van alles over wonen.

dus...Gaat u bouwen of verbouwen, een woning kopen, ver-kopen, huren of verhuren? Bent u op zoek naar informatie over sociale huisvestingsmaatschappijen, betaalbare kavels of sociale leningen? Wilt u meer informatie over de pre-mies en tegemoetkomingen waarop u aanspraak kan ma-ken of wilt u gewoon wat meer informatie over de dienst ruimtelijk ordening in uw gemeente? Het antwoord op al deze vragen staat op www.kempenswoonplatform.be.

Naast de algemene wooninformatie is er ook een ge-meentespecifi ek gedeelte. Hier vind je per gemeente een overzicht van alle organisaties die er actief zijn op het vlak van wonen. Zo kan je nagaan waar je terecht kan met welke woonvraag. De woonmarkt is vrij complex en met deze site tracht het Kempens Woonplatform te voorko-men dat burgers door het woonbos de bomen niet meer zien.

Page 18: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

18 // mei 2011 // Gemeente Hulshout

wonen en milieuduurzaamheid

net als nancY een lagere energiefactuur?

Wie niet! Investeer vandaag in een structurele energiebesparende maatregel zoals dak-, muur- en vloerisolatie of het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel en bespaar fl ink wat energie!

Om u hierbij te helpen, biedt IOK in samenwerking met de gemeente Hulshout u de mogelijkheid om maximaal 10.000 euro te lenen tegen een zeer lage intrestvoet. U betaalt terug in 60 gelijke maandelijkse betalingen.

Heeft u interesse, bel dan naar IOK (014 57 42 79) en vraag naar de goedkope energielening of surf naar www.iok.be. Voor meer informatie kan u ook terecht bij de duurzaamheidsambtenaar van de gemeente, Jasmine Jacobs, 0473 43 01 09 of [email protected].

milieuvriendelijk tuinieren

Bestrijdingsmiddelen gebruikt u misschien nog uit gewoonte, maar ze zijn veelal erg schadelijk voor mens, dier en leefmilieu. Misschien wilt u wel pesticidenvrij tuinieren, maar bent u nog niet goed vertrouwd met de alternatieven. Daarom kan u al-lerlei nuttige tips vinden op www.durftuinierenzonder.be of www.zonderisgezonder.be, waarmee u de natuur respecteert samen met uw eigen gezondheid. Want, zonder is gezonder!

Meer info: Jasmine Jacobs, 0473 43 01 09 of [email protected]

Wanneer u helemaal pesticidenvrij tuiniert, kan u dit bekend maken aan de buitenwereld door gratis een tuinuithangbordje bij Velt te bestellen. U kan het aanvragen via www.durftuinierenzonder.be of kom even langs bij de milieudienst in het ge-meentehuis indien u niet over internet beschikt.

tip top 3

1. Gebruik bodembedekkers als onderbegroeiïng.

2. Maai het gras niet te kort. Door te kort te maaien,

vermindert de groeikracht van het gras. Het kan

dan de concurrentie met het mos en andere

planten niet aan.

3. Kies planten die geschikt zijn voor de Hulshoutse

grond en zet hen op de juiste standplaats.

Bib-tip: Natuurlijk! In 10 stappen naar een ecologische tuin - Laurence Machiels

Page 19: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

Gemeente Hulshout // mei 2011 // 19

meldingeniets te melden? ga naar het meldpunt op www.hulshout.be of gebruik dit formulier.Wilt u melding maken van een situatie in uw omgeving of bent u niet tevreden over de afhandeling van uw dossier? Daar kan u dit formulier voor gebruiken. U mag uw melding /klacht ook digitaal aan ons doorgeven (www.hulshout.be). Meldingen mag u doen via het meldpunt op de website (www.hulshout.be). Uw klacht kan u doorgeven via [email protected] of telefonisch aan de klachtenambtenaar via telefoonnummer 015 22 40 11.

uw gegevensLet op: Een anonieme melding of klacht kunnen wij niet behandelen!

Naam + voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon/GSM: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Straat en huisnr.: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

melding of klacht?Een klacht is een ontevredenheid over een handeling of prestatie van de lokale overheid.Een melding is een situatie waarbij een tussenkomst van een gemeentedienst gewenst is.

het gaat om een: o klacht o eerste melding, vraag of suggestie o herhaling van een melding, vraag of suggestie

melding in de categorie: o groen o signalisatie o vervoer o wegen o gebouwen o andere

locatie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

korte beschrijving: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

sommige meldingen doet u niet via ons, maar rechtstreeks:• Openbare verlichting www.straatlampen.be• Riolering en afvalwater www.hidrorio.be• Strafrechtelijke misdrijven [email protected]

u kan dit formulier sturen naar, of afgeven op het volgende adres:Gemeentebestuur Hulshout - Prof. Dr. Vital Celesplein 2, 2235 Hulshout

zijn er nutsbedrijven in uw straat aan het werk geweest en hebben zij de plaats na voltooiing van de werkzaamheden niet naar tevredenheid achtergelaten? neem dan rechtsreeks contact op:Belgacom (klantendienst): 0800 22 200 - www.belgacom.beTelenet klachtenmailbox: [email protected] Klanten: 015 66 66 66 - Niet-klanten: 015 66 67 77 www.telenet.bePidpa Algemeen nummer: 0800 90 300 - www.hidrorio.beEandis 078 35 35 34 - www.eandis.be

Page 20: gemeente Hulshout gemeenteblad mei 2011

colofonverantwoordelijke uitgeverCollege van burgemeester en schepenenredactieElke De Soomer, Evi Discart, Jasmine Jacobs,Sanne Jansen, An van der Borght verspreidingVerschijnt 10 x per jaar, oplage 4500drukkerDrukkerij Michiels, Booischot dit boekje is gedrukt op 100% gerecYcleerd papier.

jeugdboekenweek 2011