Foto bespreking juni 2013

35
Lenske Foto-bespreking 6 juni 2013

description

Resultaten foto bespreking juni 2013

Transcript of Foto bespreking juni 2013

Page 1: Foto bespreking juni 2013

Lenske Foto-bespreking

6 juni 2013

Page 2: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : De commentaren werden verzameld via een internet-enquête die Philippe Vermeiren heeft ontwikkeld. Een kleine groep “proefpersonen” (voornamelijk bestuursleden van het Lenske) heeft deelgenomen aan deze eerste enquête. Na deze eerste fotobespreking gaan we het concept evalueren en volgende stappen uitzetten. Indien het concept positief wordt onthaald, kunnen we in de toekomst op geregelde tijdstippen gebruik maken van internet-enquêtes om foto’s te beoordelen. Het is niet de bedoeling om de foto-besprekingen in de toekomst simpelweg te vervangen door deze formule.

FOTO #

Score/10

Beoordeelde foto

Foto’s werden beoordeeld op 5 dimensies: belichting, compositie, inhoud, kleur en scherpte, samengevat in deze grafiek.

Gemiddelde van de 5 cijfers levert globale score

Page 3: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Fijne compositie, Prima vertikale uitsnede, Goede positie van onderwerp Ik heb de indruk dat de scherpte meer op de stenen ligt ipv de visser, en dat de visser het minst scherp in beeld zit, want ook de zee is vrij scherp. Kleuren zacht = mooi; rustgevend beeld mooie opbouw. Mooie opbouw. Horizon is niet helemaal waterpas. Benen verborgen Sfeervol, goed opgebouwd beeld, tweede vislijn is pluspunt . Goeie kadrering, scherp gezien de moeilijke lichtomstandigheden

FOTO 1

7.4/10

Page 4: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Achtergrondkleur zacht goed gedaan, mooie kleuren Prachtig zachte kleurpalet, fijne spiegeling, mooie details. Technisch in orde , beeld al wel regelmatig gezien Top foto! Niet op aan te merken!

FOTO 2

8.3/10

Page 5: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Deze foto maakt mij somber. Wat was de bedoeling van de omzetting naar zwart-wit? Goede sombere sfeer, geen voorgrond, dus 2-dimensionaal, beeld wordt in 2 gesneden, wit gebouw trekt goed de aandacht Goede weergave van bedreiging door conversie naar zwart/wit, onderwerp misschien iets te zwak?, gebouw valt op door belichting en nietigheid in het geheel. Landschap zonder sneeuw in zwart-wit begrijp ik niet goed. Wat is het onderwerp? Te ver weg? Foto iets te donker Mooie omzetting naar zwart-wit. Qua onderwerp misschien niet veelzeggend, landschapsfoto zonder echt uitgesproken voorgrond.

FOTO 3

6.5/10

Page 6: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Grafisch, sfeervol beeld, spiegelen van foto's is een beetje uit de mode maar hier wel heel goed toegepast Jammer dat het een spiegelbeeld is en dus niet echt, maar wel heel goed gedaan Onderwerp in centrum mag in dit geval. Goed gezien. Veel ruis (misschien on purpose) Origineel, fijne kleurzweem. bovenste deel te leeg ? teveel ? origineel idee en bewerking Goeie compositie waarbij het onderwerp centraal in beeld werd gebracht. De vorm van hart komt mooi uit. Tracht eventueel op het zand op de voorgrond bepaalde delen weg te klonen zodat het minder voor de hand ligt dat het een gespiegeld beeld is.

FOTO 4

7.7/10

Page 7: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Goede uitsnede, foto op het juiste moment, contrast doordrijven naar silhouette? Handen en voeten : betere compositie van te maken Mooie silhouet. Horizon niet waterpas. Kleur iets te veel gesatureerd? Rotsblok storend element . Tof idee, zeer hoge moeilijkheidsgraad, daarom ook : niet goed belicht, toffe en originele actie, te weinig kleur, net geen silhouet (kies voor silhouet ofwel meer zichtbare detail), horizon schever zetten ofwel recht horizon scheef, zand onderbelicht, mooie acite op juiste moment vastgelegd Tegenlicht, beweging, laagstaande zon en toch nog scherp. Dat is alvas geslaagd. Eventueel trachten de belichting en saturatie nog iets op te trekken zodat onderwerp beter loskomt van achtergrond en het zand nog iets meer contrast krijgt.

FOTO 5

6.4/10

Page 8: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Ik vraag me af of de steel misschien ook mooi zou zijn als hij niet centraal stond? Mooie detailopname van onderwerp...maar misschien iets te gewone benadering? Mooie uitsnede. Scherpte niet perfect. Iets te flets? Spannend. Keimooi. Zou dit ook mooi zijn in zwart-wit? te weinig scherpte, zelfs op deze kleine versie, te weinig kleur, wel mooie uitsnede en originele foto, te weinig contrast toch eens anders uitsnijden (niet zo centraal) en vergelijken Een klassieker, maar nog altijd geslaagd. Eventueel mag de stengel zelf nog iets meer scherp zijn?

FOTO 6

7.4/10

Page 9: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Ik weet niet of de onscherpe bloemen op de voorgrond niet beter weg zouden gelaten worden, ik vind die eerder storend. Het is geen spannend beeld, misschien kon dit beter door een andere uitsnede. Leuk standpunt. Ook tof dat de achterste olifant juist bloemen eet. origineel met bloemenvoorgrond en hoofd afgesneden, olifanten mochten iets meer contrast hebben Originele invalshoek, er is contact tussen fotograaf en dier...Misschien is het oog iets te donker? Originele uitsnede. Mooi met scherptediepte gewerkt. Decisieve moment Interessante compositie, scherpte zit waar het moet zitten, kleuren zijn mooi! Heel erg mooi!

FOTO 7

7.8/10

Page 10: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Intrigerend beeld (bevroren tak?). Sommige plekken overbelicht Onderwerp is niet al te interessant, misschien had er een weerspiegeling moeten zijn in het ijs? Wat de aandacht van de toeschouwer zou trekken. Origineel. Wat is het? Een stalagtiet 90° gedraaid? speciaal maar niet erg boeiend, weinig kleur, niet scherp genoeg als reflectie van landschap duidelijk was misschien wel interessant men blijft op zoek naar een rustpunt wat deze foto niet zo interessant maakt Moeilijk te beoordelen foto, onderwerp is wel duidelijk, maar kan nog beter in beeld worden gebracht.

FOTO 8

6.6/10

Page 11: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Mooie softe kleurgeheel... Prachtige foto. Misschien sjaal iets te dicht tegen de onderlip (detail) speciaal beeld, speciale mooie kleuren,en een hele mooie speciale omkadering , maar ik zou het niet kopen. Het gezicht spreekt mij totaal niet aan. De ogen zijn dood ;-( voor mij klopt dit plaatje niet (persoonlijk) zeer mooie homogene pastelkleuren, liever onderaan stukje bij en bovenaan stukje af heerlijke foto mis wat licht in de ogen (enige minpuntje)

FOTO 9

8.4/10

Page 12: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : heel origineel, maar foto niet in evenwicht (rechts te veel lege ruimte) ; mooie kleur ; olifant moet wel scherp zijn mooi, beplanting achter de kin en buik van de olifant is wel een beetje storend. Mooie kleur! Fijne compositie (nog plaats in de staprichting), juist genoeg "ondergrond om de onderwerpen te plaatsen in een silhouette met verhaal, sfeer is aanwezig Prachtige silhouet. Moeilijke opname. Spijtig dat achterste been niet volledig mee op de foto staat Een foto die zo in National Geographic kan verschijnen!

FOTO 10

8.5/10

Page 13: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Beeld komt niet echt tot zijn recht. Ogen misschien oplichten. Schaduw rechts stoort evenals pluis links interessante gebeurtenis, maar moet anders in beeld gebracht worden , ook niet scherp genoeg, kleuren mogen heviger Mooie onderwerp, goede belichting (geen onder of overbelichting), misschien iets te flets?,onderwerp iets te centraal maar omgeving niet interessant voor beter compositie erg jammer van de diagonaal die dit beeld doorsnijdt lager standpunt , op ooghoogte zou interessanter maken Goede poging, maar zou hier ander standpunt uitproberen. Foto niet helemaal scherp. Schaduw rechts kan als storend worden beschouwd.

FOTO 11

6.2/10

Page 14: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Goed gezien. Bloem op voorgrond had beter helemaal los gestaan van de rechterbloem op de achtergrond. Vind belichting en saturatie goed. Mooi geheel, zachte kleuren en eenvoud, prima herhaling van het onderwerp...

FOTO 12

7.1/10

Page 15: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : heel knappe foto. Ik zie rechts onder nog iets (?), dat mag misschien wel weg, is geen meerwaarde voor de foto. Mooi beeld met originele uitsnede. Misschien graspol rechtsonder wegshoppen Originele invalshoek, mooi geheel van elementen die de aandacht vragen, fijne vakantiesfeer, mooie kleur no comment dus ok Mooie vakantie foto vanuit interessante hoek.

FOTO 13

8.1/10

Page 16: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Fisheye leuk gebruikt. Kleurzweem helemaal in functie van model. Onderwerp ofwel helemaal centraal ofwel 1/3? Vleugje zonlicht onder rechts stoort speciaal Speciaal geheel, zonnevlek is storend In dit Hoog Rood beeld lijkt me de beweging van de trein nog in te zitten ... mooi en speciaal

FOTO 14

8.0/10

Page 17: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Mooie compositie, interessant onderwerp, prima contact met onderwerp, prima scherptediepte, was zwart/wit noodzakelijk? Kleurversie? Mooie uitsnede en scherptediepte. Goede zw/w. Heel origineel en authentiek mooie zwart-wit omzetting (-) onderbelichte delen in gezicht (+) interessant (+) mooie scherptediepte waarom zw? Sterke compositie, beeld dat aanspreekt! Goed dat persoon recht in de camera kijkt.

FOTO 15

8.4/10

Page 18: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : de doornen zijn mooi maar nemen te veel aandacht van het beestje weg. Fijne compositie met herhaling van textuur, onderwerp iets te klein? Spijtig dat het onderwerp net achter een stekel zit. Het beestje is niet volledig scherp op mijn scherm. Inhoud is wel fijn - knabbelt die aan de doorn ? Onderwerp te ver van de lens. Kleur en belichting spreekt niet aan body iets oplichten frisse verschijning en aparte combinatie die we niet gewoon zijn moeilijk de scherpte te beoordelen Intrigerend beeld, mocht voor mij gerust nog van wat dichter worden gefotografeerd.

FOTO 16

7.1/10

Page 19: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Beperkt onderwerp om aandacht van toeschouwer te behouden. Eenvoud met kleine intrige. Speciaal beeld. Misschien is achtergrond te scherp wat is dit ? origineel, maar enkel boeiend door het feit dat men niet weet wat het is , onbelangrijke zwarte ruimte links goed gevonden door het oog ... kijk op ... nieuwsgierig naar ...

FOTO 17

7.1/10

Page 20: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Compositie ok, scherpte zit op een onverwachte plaats wat ons laat zoeken naar structuur, brengt iets te veel wanorde in foto met spin zou het spannender geweest zijn Mooie compositie met goed gebruik van scherptediepte. Kleur is iets te flets, echter deze is ook ok dus goed tientallen andere uitsneden en scherptediepten en kleursaturaties zijn hier mogelijk

FOTO 18

7.2/10

Page 21: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Onderwerp iets te zwak van inhoud, zwart wit geef meerwaarde aan industriėle en grouwe spreekt mij totaal niet aan, te somber Wat is het onderwerp? ook hier de vraag waarom zw?

FOTO 19

6.0/10

Page 22: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Mooie sfeer en belichting, men had meer diepte moeten proberen creėren door gebruik van de voorgrond, misschien ook meer in panoramme proberen werken? Registratie. horizon te centraal. andere invalshoek en vroeger of later op de dag misschien interessantere foto ? regristratie foto met overbelichte delen

FOTO 20

6.2/10

Page 23: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Fijne verticale compositie, gebruik van voorgrond voor diepte, mooie lucht, onnatuurlijk muurtje rechts onder mag er af. Te veel registrerend zonder inbreng van fotograaf. Rechtsonder wegshoppen strandscene scherpte ?

FOTO 21

6.9/10

Page 24: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : De foto is niet erg duidelijk, dwz we vragen ons af wat dit inhoudt... horizon niet waterpas en te centraal. niet zo interessant

FOTO 22

6.0/10

Page 25: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Erg moeilijk onderwerp dat erg afhankelijk is van materiaal en van weersomstandigheden. In deze versie verliest men iets te veel de details waardoor er een grijze massa overblijft. Iets te donkere voorgrond, wat oplichten. Iets te hard gesatureerd? Toch geslaagd! horizon rechtzetten Iets closer uitsnijden (onderaan weg, misschien pano) uitproberen ?

FOTO 23

6.6/10

Page 26: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Leuke foto. Goed gebruik van bewegingsonscherpte om dynamiek in de foto te brengen. TL lampen misschien iets te hel. Maken ze drumstellen van die emmers en verkopen ze die dan? Moeilijke lichtomstandigheden maar mooi tafereel met elementen die de aandacht vragen. Juiste moment met vertrekkende metro, misschien iets dichter bij onderwerp en toch meer linkerzijde met bedrijvigheid van vertrekkende trein. prima reportagefoto goede snapshot ! drummers iets oplichten ?

FOTO 24

7.5/10

Page 27: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : beetje scheef witbalans scherpte? Een langere sluitertijd is oké maar waar ligt de scherpte in de foto? Waar ligt het aandachtspunt? Als dat in het midden is, dan zou het midden ook scherp moeten zijn. In deze foto is de bovenkant van de hal scherp. Maar daar gebeurd niks. Goed gebruik van bewegingsonscherpte. Kader waterpas brengen. Witbalans niet ok Weer moeilijke lichtomstandigheden, probeer je muren recht te houden, ook is de compositie iets te slordig wat de "lichtlijnen" betreft. Witbalans eens veranderen. (-) links en rechts perspectief rechtzetten (+) sfeer en bewegende mensen !

FOTO 25

5.9/10

Page 28: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Er gebeurt iets in omgeving maar toeschouwer is geen getuige door nauwe crop. Bij zulke nauwe crop had een oogcontact misschien een meerwaarde geweest. Leuke scherptediepte, fijne actiefoto, de softe zijden en scherpte in het midden dragen bij tot geheel. spontaan, aangenaam, tof guitig en schattig raar formaat ,rare uitsnede , wat geeft dat de ogen erg hoog in de foto staan en dan nog naar boven kijken ...

FOTO 26

7.0/10

Page 29: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Mooie invalshoek, fijne weergave van activiteit. Scherptediepte is meerwaarde. origineel standpunt, absolute meerwaarde voor dit beeld zoals het hoort !

FOTO 27

8.0/10

Page 30: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Mooie sfeer, dit is een verhaal, compositie zit goed met de weg, onderwerpen op goede plaats. somber, koel, doods , maar hier heeft het wel een meerwaarde in het teken van verlatenheid hond dichterbij ? prominenter ? (in deze compo is de 2° wat overbodig)

FOTO 28

8.1/10

Page 31: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Fijne weergave van sfeer, prima verticaal, voet niet afsnijden, kind goed zichtbaar in geheel. Geflitst met ETTL? Flits manueel op 1/2 zou het beeld waarschijnlijk ten goede komen. Scherpte ligt niet juist. Je moet ook de sluitertijd aanpassen, achtergrond mag best wat donkerder zijn. De andere mensen zorgen voor de sfeer, de voorste voor de inhoud Leuke familiefoto voor het album. Flitslicht hard, waardoor omgeving té donker. niet zo interessant

FOTO 29

5.9/10

Page 32: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : arm paardje, zotte mensen, zou moeten verboden worden Mooie compositie, onderwerp op twee derde, nog plaats in de looprichting, misschien iets te flets? Right moment. Ander standpunt proberen om meer dynamiek in de foto te krijgen? goed moment

FOTO 30

6.5/10

Page 33: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Fijne interactie tussen beide personen, compositie is niet eenvoudig, iets meer afstand? Hou niet van afgesneden armen en handen. Geen oogkontakt met elkaar of fotograaf. Scherpte? Jammer maar de uitvoering van de dansers is er niet. Een andere compositie had leuk geweest. iets ruimer

FOTO 31

6.2/10

Page 34: Foto bespreking juni 2013

Commentaren : Belichting had mooi kunnen zijn als de schaduwen mooie vormen op het plafond hadden getekend. Dit lijkt of de foto vanop een stoel werd genomen als toeschouwer. Origineel standpunt (diagonaal beeldvullend). Flitsschaduw op plafond storend. Mooie parallel. Prima invalshoek, iets lager...juiste interactie tussen personen, sfeer zit goed, goede verticale compositie, goed geordende foto. goed moment

FOTO 32

6.8/10

Page 35: Foto bespreking juni 2013

Respondenten

-Jo -Frie -Stijn -ErikS -ErikF -Philippe