Folder landjuweel 2013

4
landjuweel 25e editie Merchtem 25 augustus 2013 Haal deze folder uit je Idee en bewaar hem zorgvuldig. Doen!

description

Landjuweel 2013 : https://www.facebook.com/?ref=logo#!/Landjuweel2013?fref=ts

Transcript of Folder landjuweel 2013

landjuweel25e editie

Merchtem 25 augustus 2013

Haal

deze folder

uit je Idee en

bewaar hem

zorgvuldig.

Doen!

landjuweel25e editie

Op zondag 25 augustus is het weer van dat. De 25e editie

van het Landjuweel gaat dan van start in Merchtem. Al

wie beweert te kunnen touwtrekken, vendelen, wimpelen,

dansen of piramide bouwen is daar op de afspraak. Maar

ook als je afdeling nog niet deelneemt aan de KLJ-sporten

kan je je hier een dag amuseren.

Wat is het Landjuweel?Alle sportende afdelingen kennen natuurlijk het Landjuweel

als de finale van 2 jaar sportwerking. Het is als de Olym-

pische Spelen voor het touwtrekken, vendelen, wimpelen,

dansen en piramide bouwen. Op een 8 hectare groot terrein

strijden 120 afdelingen en 3000 KLJ’ers voor de eerste

plaats in hun sport.

Mijn afdeling sport niet. What’s in it for me?Ook als niet-sportende afdeling kan je perfect deelnemen

aan het Landjuweel. Zo heb je voor het touwtrekken en

piramide bouwen haast geen voorkennis nodig. Bovendien

kan je je inschrijven in verschillende reeksen, zodat het

uitdagend blijft voor jong en oud. Maar het Landjuweel

is natuurlijk meer dan de KLJ-sporten alleen. Zo kan je

gezellig rondlopen op het grootste KLJ-evenement en je

volledig uitleven in het animatiedorp. Tussendoor kan je de

geschiedenis van KLJ opsnuiven in het openluchtmuseum.

Als afsluiter krijg je een cadeautje als herinnering van

deze speciale editie.

Programma08.00 Start Landjuweel Om 8 uur begint de grootste openlucht vendel-, wimpel- en dansmanifestatie van Europa. Dit is de start van de finale van 2 jaar sporten in KLJ. Het Landjuweel geeft je de kans om je vaardigheden te tonen aan duizenden deelnemers en bezoekers. We beginnen de dag met selecties in de ver-schillende ringen. Aansluitend volgt een hevige strijd in de finales.

13.00 Bezinningsmoment Kort maar krachtig, zo omschrijven de Werkgroepen K zich wel eens. En dat is wat ze hier ook van plan zijn.

13.30 Openingsshow Traditioneel start het feestprogramma met een openingsshow van de organiserende KLJ-afdeling. KLJ Merchtem en haar 236 (!) leden zijn alvast aan de voorbereiding bezig van wat belooft een spektakelstuk te worden. Gooooo… Merchtem!

14.00 Feestprogramma De beste groepen mogen aantreden tijdens het feestprogramma voor een kleurrijke demonstratie én een prijsuitreiking. Maar het hoogtepunt is uiteraard de afsluitende finale. De beste keurwimpelgroepen en hoofdgilden nemen het tegen elkaar op, net zoals de beste dansgroepen voor de vrije ritmiek. Hier is je kans op eeuwige roem!

Zondag 25 augustus 2013Koeweidestraat, Merchtem

Landjuweelmuseum Op 25 augustus is het Landjuweel het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen. Een heuse tentoon-stelling van 60 jaar Landjuweel in 25 edities vind je hier terug! Nostalgie opsnuiven in een levendig kader.

Animatiedorp Even het sporten en supporteren beu? Ga dan naar het animatiedorp. Voor elke leeftijd zijn er kleine en grote uitdagingen. Springkastelen, bak-klimmen, schmink, gocartparcours, een heus doolhof… Voldoende aanbod waar je minstens een halve dag kan in verdwalen.

Awel merci! Elke afdeling die langskomt, sportende afdeling of niet, krijgt een gepaste bedanking. Want jullie maken al 25 edities lang een gigantisch feest van het Landjuweel.

Inschrijven vóór 22 juliInschrijven voor het Landjuweel doe je via het formulier op www.klj.be/landjuweel. Volg de instructies en zorg dat je aangeeft aan welke reek-sen je deelneemt. Ook als je enkel deelneemt aan het touwtrekken moet je je inschrijven. Als je een papieren inschrijvingsformulier wenst, neem dan contact op met [email protected].

BereikbaarheidDe terreinen in de Koeweidestraat zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Meer info vind je op www.klj.be/landjuweel.

OvernachtenDit jaar is er geen mogelijkheid voor-zien door KLJ om te overnachten bij het Landjuweel. Wil je als afdeling toch de nacht ter plaatse doorbrengen zodat je ’s morgens niet te vroeg op moet? Kijk dan eens op onze website voor een lijst van campings in de buurt.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Ief Verlaenen, stafmedewerker Sport:Waversebaan 99, 3050 Oud-HeverleeT 016 47 99 [email protected] www.klj.be/landjuweel

25e editie! Waar is dat feestje?

Met de steun van

Illustratie Pieter De Poortere

Aantreden Wordt toegepast om te zien of de jury alert blijft. Aantreden is wat een groep moet doen alvorens ze de wedstrijd mag beginnen. Dit bestaat uit vier onderdelen: het betreden van het terrein, de opstelling, de aankondiging en de vlag in houding brengen.

Demonstratie Geen betoging tegen nucleaire raket-ten maar een voorstelling van een discipline zonder wedstrijdelement. Gebeurt meestal in de namiddag.

Discipline Elke sport heeft afzonderlijke disci-plines. Een discipline is bijvoorbeeld ‘basiswimpelen basisreeks’. Zo heb je binnen elke sport, behalve het piramide bouwen en touwtrekken, een aantal disciplines.

DLO en LVG Wordt voornamelijk door anciens gebruikt. Betekent letterlijk: Dienst Lichamelijke Opvoeding en Landelijke Vendeliersgilde. Een onderscheid dat tot vorig jaar gemaakt werd.

Jurystaten Invulbladen voor de jury waardoor ze alle afdelingen afzonderlijk

kunnen quoteren per discipline.

Ringen Vierkanten oppervlaktes (what’s in a name) waarbinnen de verschillende sporten uitgevoerd worden. Er zijn verschillende afmetingen, afhankelijk van de discipline.

Schiftingen Ook wel selecties genoemd. Deze vangen ’s morgens vroeg (te vroeg?) aan. De beste deelnemers mogen naar de finale.

Tamboer Man of vrouw die buiten de ring staat en een groep ritmisch begeleidt met een trommel.

Vendelen Kan zowel individueel als in groep gebeuren. Wordt meestal uitgeoe-fend door (meestal) strakke mannen in een wit pak en rode of groene gordel. Zwaaien met een lange stok en grote vlag, al dan niet op muziek of tamboer.

Wimpelen Wordt hoofdzakelijk door vrouwen beoefend. Al dansend wordt er gezwaaid met een kleine vlag op een korte en veel lichtere stok.

ABC van het LandjuweelWil je naar het Landjuweel, maar heb je als niet-sportende afde-

ling een beetje pleinvrees? Geen enkel probleem! Wij maken je

graag wegwijs met het ABC van het Landjuweel.

Schrijf nu in via www.klj.be/landjuweel

1001

8