Folder Brusselse afdelingen april augustus 2014

12
© Shutterstock Brussel, waar cultuur bloeit! Brusselse vtbKultuur-afdelingen Activiteiten april-augustus 2014 Met de steun van de Vlaams Gemeenschapscommissie

description

 

Transcript of Folder Brusselse afdelingen april augustus 2014

© S

hutt

erst

ock

Brussel, waar cultuur bloeit!Brusselse vtbKultuur-afdelingenActiviteiten april-augustus 2014

Met de steun van de Vlaams Gemeenschapscommissie

Brussel, waar

vtbKultuur bloeit!

vtbKultuur heeft vrijwilligers in Vlaanderen én in Brussel. Ook in 2014 werken de vtbKultuur-afdelingen in de hoofdstad samen om je een rijk gevuld programma voor te schotelen.Je vindt vtbKultuur op volgende plaatsen in Brussel: Anderlecht-Molenbeek, Brussel-Oost, Ganshoren, Schaarbeek en Sint-Agatha-Berchem. Zelfs een fotoclub is actief in Brussel, en ver daarbuiten! In deze folder vind je de activiteiten van april tot en met augustus 2014.Schrijf je snel in, dan ben je zeker van een plaatsje.

vtbKultuur reportage Italië van A tot Z door Joris De VoogtDonderdag 3 april 2014

Tijdens Italië van A tot Z ga je op reis door het fascinerende Italië. Tientallen foto’s illustreren de onderwerpen, van grote cultuur tot pittige anekdotes en weetjes. Naast de projectie zijn er ook stukjes muziek, want de legendarische zanger Pavarotti en de Napolitaanse liederen mogen niet ontbreken. Je krijgt ook een authentiek recept mee om thuis heerlijke spaghettisaus te maken!

Wanneer? 14.00 u.Waar? GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 GanshorenPrijs? 4 euro leden, 5 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Ganshoren.

Op de koffie bij Elvis PeetersDonderdag 17 april 2014

Elvis Peeters (1955) is schrijver van theaterstukken, romans, poëzie, hoorspelen en verhalen. Nog voor zijn schrijverscarrière was hij al bekend als frontman van de Nederlandstalige punkgroep Aroma di Amore.

Sinds begin jaren negentig heeft Elvis Peeters een duurzame, literaire samenwerking met coauteur Nicole Van Bael. In 1998 publiceerde Peeters een eerste roman Spa. Hij maakte ook een kinderboek met tekeningen van Gerda Dendooven: Meneer Papier gaat uit wandelen.

Ook zijn laatste roman Dinsdag uit 2012 bleef niet onopgemerkt. Het gaat over een man die heel wat op zijn kerfstok heeft, maar het leven neemt zoals het komt en nergens spijt van heeft.

Peeters opereert vaak in het grensgebied tussen muziek, theater en literatuur. Proza, lyriek en toneel, bij Elvis Peeters gaan ze haast naadloos in elkaar over.

Wanneer? 14.30 u.Waar? GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 GanshorenPrijs? 4 euro leden, 5 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Ganshoren.

Concertino van Olivier Messiaen in De MuntVrijdag 18 april 2014

Op het programma in de prachtige foyer staat deze keer een misschien wat minder bekende:

Raymond Dils en Yasuko Takahashi brengen Quatuor pour la fin du temps (1940-1941) van Olivier Messiaen.

Vooraf krijg je een inleiding en wat achtergrondinformatie over Messiaen van Louisa Heine, die zelf lang in De Munt werkte. Je hoeft geen doorwinterde kenner van kamermuziek te zijn om te komen meegenieten van dit exquise concert of om na te praten met de musici of met gelijkgestemde muziekliefhebbers. Na het concert is er een korte rondleiding en krijg je de prachtige zaal van dit vermaarde operahuis te zien.

We sluiten het bezoek af met een koffie.

Wanneer? 11.45 u.Waar? Inkomhal van De Munt, Munt, 1000 BrusselPrijs? 6 euro voor 65+, 8 euro Een organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 14 april 2014.

Bezoek aan het VRT-gebouwVrijdag 11 en donderdag 24 april 2014

Tijdens een rondleiding schetsen de VRT-gidsen een duidelijk beeld van de belangrijke rol die radio, televisie en online media in ons dagelijks leven spelen. Ze leggen uit hoe de programma’s tot stand komen en laten je meekijken achter de schermen van de VRT (met uitzondering van de nieuwsdienst en de nieuwsstudio). Je leert in de demoruimte hoe het weerbericht gemaakt wordt en waarvoor een autocue dient. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Wanneer? 11.00 u.Waar? Omroepcentrum VRT-gebouw, Karabiniersplein (Henri Evenepoelstraat), 1030 SchaarbeekPrijs? 8 euro leden, 10 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost en Ganshoren, in samenwerking met vtbKultuur Asse-Zellik.

Let op:Fotograferen en filmen is niet toegestaan tijdens de rondleiding.

De rondleiding begint stipt om 11.30 u., maar we verwachten je om 11.00 u. Iedereen moet zich registreren voor aanvang. Na het bezoek kan je mee gaan eten in een restaurant op het Meiserplein.

ArtiestenparcoursZondag 27 april 2014

Verwacht je aan bijzondere artistieke gebeurtenissen, zowel op straat, als in het Gemeenschapscentrum De Rinck, Zinnema en de Academie voor Beeldende Kunsten.

Je maakt kennis met het werk van verschillende kunstenaars, met hun eigen werkwijze en hun kijk op kunst.

Tijdens hetzelfde weekend vindt ook het kunstenparcours Itinerart plaats.

Het volledige programma en een plan vind je op www.escaledunord.net.

Samen met vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek wandel je langs de verschillende parcours.

Wanneer? 13.30 u.Waar? Voor het GC De Rinck-Dapperheidsplein 7, 1070 AnderlechtPrijs? GratisEen organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 22 april 2014.

Concertino Ludwig Van Beethoven in De Munt Vrijdag 2 mei 2014

In de prachtige foyer kan je luisteren naar Ludwig van Beethovens Streichquintett C-Dur, op.29 (1801) door Nana Kawamura, Femke Sonnen, Yves Cortvrint, Dominique Lardin en Sébastien Walnier.

Vooraf krijg je een inleiding en wat achtergrondinformatie over Beethoven van Louisa Heine die zelf lang in De Munt werkte. Na het concert is er een korte rondleiding en nemen we een kijkje in de prachtige zaal van dit vermaarde operahuis. Een koffie sluit deze activiteit af.

Wanneer? 11.45 u..Waar? Inkomhal van De Munt, Munt, 1000 Brussel Prijs? 6 euro voor 65+, 8 euro Een organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 28 april 2014.

© Sabam Belgium. KMSKB, Brussel foto J. Geleyns

Rondleiding in het Fin-de-sièclemuseumWoensdag 7 mei 2014

Het nieuwe Fin-de-Siècle Museum brengt Brussel rond de eeuwwisseling in beeld als het culturele kruispunt van Europa. Deze unieke verzameling van Belgische kunstenaars als James Ensor, Léon Spilliaert, Victor Horta, Henry Van de Velde en Philippe Wolfers en buitenlandse kunstenaars als Paul Gauguin, Auguste Rodin, Pierre Bonnard, Emile Gallé, Louis Majorelle en Alphonse Mucha plaatst deze artistieke scène te midden van het internationale kunstgebeuren. In het museum is vooral Belgische kunst uit het einde van de 19e eeuw te zien.

Wanneer? 13.45 u.Waar? Ingang van het Fin-de-siècle Museum, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel Prijs? 6 euro leden, 8 euroEen organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost en Ganshoren.

Bezoek aan de ZennebrouwerijZaterdag 10 mei 2014

Eind 2010 werd in Molenbeek de Brasserie de la Senne of de Zennebrouwerij opgericht.

De brouwerij heeft vooral een lokale bestemming, maar de producten zijn verkrijgbaar in een 12-tal landen. Tot het vast bierenassortiment behoren de Zwarte piet, de Jambe-de-bois, de Stouterik, het Zinnebir en de Taras Boulba. Daarnaast zijn er nog seizoensbieren en occasioneel gebrouwen bieren. Ze zijn karaktervol en ambachtelijk gebrouwen.

Een lid van de brouwerij zal je rondleiden in de bouwerij, waarna een degustatie van vier bieren volgt.

Wanneer? 10.00 u.Waar? Zennebrouwerij, Gentsesteenweg 565, 1080 BrusselPrijs? 9 euro leden, 11 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Schaarbeek,in samenwerking met Curieus.

vtbKultuur-reportage Tanzania en Zanzibar door Dirk Rosseel Donderdag 15 mei 2014

We trekken op safari in het Tarangire-park, de Serengeti-vlakte en de Ngorongoro-krater.

Het wordt nog mooier, als je op stap gaat met de Massaï in de Crater Highlands van de Ngorongoro tot aan het Natron-meer met zijn tienduizend flamingo’s. Op de flanken van de Empakai-vulkaan vinden we ’s morgens vroeg verse luipaardensporen in de buurt van ons tentje …

En dan is er nog Zanzibar, het specerijeneiland, waar we ons verplaatsen met een dala dala.

Wanneer? 14.00 u.Waar? GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 GanshorenPrijs? 4 euro leden, 5 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Ganshoren.

MatineeconcertZondag 18 mei 2014

Het Nationaal Orkest van België onder leiding van Andrei Boreiko met Alban Gerhardt op cello brengt opus 104, Symfonie nr. 9, opus 95 uit de Nieuwe Wereld van Antonin Dvorak.

Wanneer? 15.00 u.. Waar? BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 BrusselPrijs? 25 euroEen organisatie van vtbKultuur Aalst, i.s.m. vtbKultuur Brussel-Oost, Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren.

Inschrijven voor 9 april 2014.

© Toerisme Mechelen

Bezoek aan de museumtuin van het kasteel van GaasbeekZondag 18 mei 2014

Ben je geïnteresseerd in een unieke collectie zeldzame variëteiten van fruitbomen, groenten en sierplanten en oude teeltmethoden? Ontdek tijdens dit begeleid bezoek waarom onze hoveniers en fruittelers tot de wereldtop behoorden tussen 1860 en WO II. Na de rondleiding kunnen we gezamenlijk nog wat gaan drinken in een van de gezellige lokalen die in deze buurt zijn!

Wanneer? 15.45 u.Waar? Aan de ingang van het domein van Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 GaasbeekVanaf de Steenweg op Bergen geraak je met bus 142 rechtstreeks (in 30 minuten) aan de ingang van het kasteel.Prijs? Gratis Een organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 12 mei 2014.

Op de koffie met Magda Devos: de regenboog van de Vlaamse dialectenDonderdag 22 mei 2014

Het dialectlandschap in Vlaanderen is buitengewoon versnipperd. Er is West-Vlaams, Oost-Vlaams, Brabants, Antwerps en Limburgs, maar binnen elk van die dialectfamilies bestaat er een grote verscheidenheid. Dat is niet altijd zo geweest. Tot na de middeleeuwen bestond er maar één Vlaams. Die taaleenheid viel vanaf ongeveer het jaar 1000 langzaam uiteen tot een veelkleurige lappendeken. In de lezing wordt op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier verteld hoe de grote versnippering van het Vlaamse dialectlandschap in de loop van de eeuwen tot stand is gekomen.

Prof. dr. Magda Devos is ereprofessor van de Universiteit Gent. Ze is nog steeds mede-projectleider van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten, dat aan de universiteit van Gent wordt samengesteld door een team van redacteurs.

Wanneer? 14.30 u.Waar? GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 GanshorenPrijs? 4 euro leden, 5 euro niet-leden

Een organisatie van vtbKultuur Ganshoren.

© Agentschap voor Natuur en Bos Vlaams-Brabant

Plezante wandeling in MechelenZondag 25 mei 2014

Vergeet even de rijke historie van de stad, Margareta Van Oostenrijk en Keizer Karel en ga op stap met Ferre en Rudi, allebei al meer dan 25 jaar overtuigde en ervaren stadsgidsen. Tijdens een gezellige tocht roepen zij het Mechelen op van meer dan 50 jaar geleden.

Tijdens een drietal uren durende wandeling (gelukkig onderbroken voor een frisse pint) hebben zij het over stadsfiguren, dronkenlappen, de pensekrommekens, zware mannen, sukkelaars, straffe stoten en af en toe een drama. Zij doen dat in het onvervalst Mechels en zingen liedjes van weleer. Een stukje straattheater met een vleugje cabaret.

Wanneer? 15.00 u.We gaan eerst zo vroeg mogelijk naar ons stembureau om een geldige stem uit te brengen. Daarna nemen we om 12.05 u. vanuit Brussel-Centraal de trein naar Mechelen-Nekkerspoel waar we om 12.30 u. aankomen (vanuit een ander station vertrekken gaat ook). Na een gezamenlijke lunch beginnen we om 15.00 u. aan deze plezante wandeling. Waar? Lokettenzaal centraal station BrusselPrijs? 8 euro leden, 10 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost.

Concertino met de laureaten van het Elisabethconcours in De MuntWoensdag 4 juni 2014

De laureaten van het Elisabethconcours concerteren in De Munt, daar kan je voor een klein prijsje bij zijn! Vooraf krijg je een inleiding en wat achtergrondinformatie over dit wereldberoemde concours door Louisa Heine die zelf lang in De Munt werkte.

Na het concert nemen we een kijkje in de prachtige zaal van dit vermaarde operahuis.

Met een koffie sluiten wij deze ervaring af.

Wanneer? 12.00 u.Waar? Inkomhal van De Munt, Munt, 1000 Brussel Prijs? 6 euro voor 65+, 8 euroEen organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 30 mei 2014.

© Layla Aerts

Daguitstap naar Damme per trein, boot en busZaterdag 14 juni 2014

Info volgt later via www.vtbkultuur.be/brussel-oost

In samenwerking met vtbKultuur Damme.

Provinciale themadag DiestZondag 22 juni 2014

Info volgt later via www.vtbkultuur.be/brussel-oost.

De mooiste hotels en palaces van BrusselZaterdag 28 juni 2014

In Brussel konden en kunnen de groten der aarde logeren in hotels en palaces van de hoogste kwaliteit. Ze worden er onthaald volgens hun wensen en genieten van rust en elegantie.Alle ruimten waren en zijn daarop voorzien: de lobby, het restaurant en de bars.Ook alle stijlen waren en zijn present: barok, art deco, modernisme, …Tijdens deze wandeling tonen wij enkele van deze parels.

Wanneer? 14.00 u.Waar? Radisson Blu Royal Hotel, Wolvengracht 47, 1000 BrusselPrijs? 9 euro leden, 11 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Schaarbeek.

Havenrondvaart en wandeling Zondag 6 juli 2014

Eerst schepen we in voor een rondvaart in de Brusselse Haven langs het Beco- en Vergotedok, het Koninklijk Paleis en de jachthaven. Tijdens deze vaart leren we ook het belang van deze haven kennen voor de bevoorrading van het gewest.

Na onze vaartocht wandelen we langs de verschillende generaties stapelhuizen in de havenzone, te beginnen met het omgebouwde Tour en Taxis.

Wanneer? 15.00 u.Waar? Brug Sainctelettesquare, ingang Brussel BadPrijs? 6 euro leden, 8 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

Inschrijven voor 1 juli 2014.

Gezellig etentjeZondag 6 juli 2014

Traditioneel organiseren wij een etentje na het eerste semester.

Menu:

Aperitief maison

Terrine van zalm & tong met slaatje

Courgettensoep met kruidenkaas

Parelhoenfilet met pepersaus, geglaceerd witloof, kroketten

Nagerecht: verrassing

Koffie of thee en zoetjes

De traiteur is ondertussen bekend, namelijk Kokoen uit Perk (Steenokkerzeel).

Prijs? 30 euro leden, 35 euro niet-ledenMeer info volgt via www.vtbkultuur.be/brussel-oost.

Bezoek expo 14-18 Zondag 10 augustus 2014

Naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog loopt vanaf 26 februari 2014 de grote tentoonstelling 14-18, dit is onze geschiedenis! in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Aan de hand van authentieke objecten, decors, getuigenissen, multimedia installaties, films en sensoriële ruimtes leer je hoe dit conflict de 20e eeuw grotendeels vorm gaf.

De tentoonstelling wil je sensibiliseren voor de gebeurtenissen van deze Europese oorlog - daarna wereldoorlog - en aantonen dat dit conflict bepalend is geweest voor de verdere Europese geschiedenis. Ze is dus de ontmoetingsplaats tussen de geschiedenis van ons allemaal – de geschiedenis met een kleine g – en de Geschiedenis – met een grote G.

Wanneer? 14.30 u.Waar? Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, 1000 BrusselPrijs? 12 euro leden, 14 euro niet-ledenEen organisatie van vtbKultuur Brussel-Oost.

Wandelingen met vtbKultuur Sint-Agatha-BerchemElke donderdagSamenkomst om 13.00 u. aan GC De Kroon, Van den Driesschestraat, 1082 Sint-Agatha-Berchem.

Van daar rijd je met de wagen naar een bepaalde bestemming. Deze wandelingen zijn gratis. Het traject bedraagt ongeveer 10 km.

Yoga met vtbKultuur GanshorenElke donderdag van 20.00 u. tot 21.00 u. in GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 Ganshoren (geen les tijdens schoolvakanties)

Elke dinsdagavond van 19.30 u. tot 20.30 u. en donderdagmorgen van 10.00 u. tot 11.00 u. in GC De Zandloper, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel (geen les tijdens schoolvakanties).

Fotoclub vtbKultuur fotoclub Brussel organiseert ook tussen april en augustus verschillende activiteiten: fotosessies in de studio, bezoeken aan (foto)tentoonstellingen, gesprekken met gastfotografen en uitstappen. Je kan terecht voor concrete info op www.vtbkultuur.be/fotoclubbrussel.

Je kan ons per mail contacteren op [email protected].

Contactgegevens

© Layla Aerts

vtbKultuur Anderlecht-MolenbeekPaul Leleu en Louisa Heine, [email protected] www.vtbkultuur.be/anderlecht-molenbeekRekeningnummer: IBAN BE06 6528 3438 8022

vtbKultuur Brussel-OostElyane De Keyser, [email protected] t 0486-83 42 58www.vtbkultuur.be/brussel-oost Rekeningnummer: BE48 7340 0831 4727

vtbKultuur FotoclubDavid Demesmaeker, [email protected]/fotoclubbrussel Rekeningnummer: BE51 6528 3333 4762

vtbKultuur GanshorenAnnemie Mattens, [email protected] t 02-425 89 64 (tussen 18.00 u. en 20.00 u.)www.vtbkultuur.be/ganshoren Rekeningnummer: BE51 9730 3675 6162

vtbKultuur SchaarbeekPaul Dubuisson, [email protected] t 0472-32 59 55www.vtbkultuur.be/schaarbeek Rekeningnummer: BE83 7340 3532 8015

vtbKultuur Sint-Agatha-BerchemRoger Platteau, [email protected] 02-465 30 42www.vtbkultuur.be/sint-agatha-berchem Rekeningnummer: BE11 0001 7078 3048

ww

w.iv

an-h

oe.b

eVe

rant

woo

rdel

ijke

uitg

ever

: Will

y Le

naer

s, O

syst

raat

35,

206

0 A

ntw

erpe

n

- v

tbK/

2013

-

de Sage van de

Eenhoornmiddeleeuws familiefeest

Creatieve workshops

Gedichten, verhalen en vertellingen Kampement, muziek en eetmarkt Unieke erfgoedsite

Abdijsite Herkenrodezondag 8 juni 2014