Folder BLAUW - november 2014

4
BESTE LEZER Als Open Vld Maasmechelen zijn we bijzonder blij vast te stellen dat de federale en Vlaamse regeringen het Maasmechels model hebben gevolgd. Op deze manier kan onze lokale coalitie haar tentakels ver uitstrekken, en dat geeft ons beleid meer slagkracht. Dat we in Maasmechelen niet stilzitten, kunnen jullie in deze uitgave lezen. Eén ding dit staat vast: Open Vld wil blijven “gaan” voor onze gemeente! Mét een langetermijnvisie! Veel leesplezier. Herbert Coox Voorzitter MAGAZINE BLAUW MAASLANDS HUIS VERFRAAIT HET STRAATBEELD Bij het aantreden van deze nieuwe meerderheid in Maasmechelen werd beslist dat er geen nieuwe projecten voor huurwoningen meer opgestart worden tijdens deze legislatuur, enkel nog doelgroepwoningen voor senioren en voor personen met een beperking. Bepaalde projecten die voorzien waren, zullen wel nog uitgevoerd worden, zeker als ze kunnen bijdragen tot een verbeterd straatbeeld in onze gemeente. Vandaar dat er twee projecten op de Rijksweg weerhouden werden: twee leegstaande panden die reeds jaren onderhevig waren aan brandstichting en vandalisme. Het betreft hier het gewezen garagecomplex tegenover Da Lidia en meer in het centrum, de vroegere carnavalwinkel met aanpalend Grieks restaurant. Deze kwalitatieve nieuwbouwprojecten zullen het straatbeeld zeker verfraaien en het veiligheidsgevoel verhogen. Via een openbare aanbesteding zullen deze werken worden uitgevoerd door bouwbedrijf Keulen. De opleveringen zijn voorzien in het najaar van 2015. Op deze manier wensen wij ons steentje bij te dragen om trots te zijn op Maasmechelen. Jean Donders Voorzitter Maasland Huis MAASLANDS HUIS NOVEMBER 2014 Einde werken voorzien: najaar 2015

description

Open Vld Maasmechelen - Magazine 'Blauw' - november 2014

Transcript of Folder BLAUW - november 2014

Page 1: Folder BLAUW - november 2014

BESTE LEZER

Als Open Vld Maasmechelen zijn we bijzonder blij vast te stellen dat de federale en Vlaamse regeringen het Maasmechels model hebben gevolgd. Op deze manier kan onze lokale coalitie haar tentakels ver uitstrekken, en dat geeft ons beleid meer slagkracht. Dat we in Maasmechelen niet stilzitten, kunnen jullie in deze uitgave lezen. Eén ding dit staat vast: Open Vld wil blijven “gaan” voor onze gemeente! Mét een langetermijnvisie!

Veel leesplezier.

Herbert CooxVoorzitter

MAGAZINE BLAUW

MAASLANDS HUIS VERFRAAIT HET STRAATBEELD

Bij het aantreden van deze nieuwe meerderheid in Maasmechelen werd beslist dat er geen nieuwe projecten voor huurwoningen meer opgestart worden tijdens deze legislatuur, enkel nog doelgroepwoningen voor senioren en voor personen met een beperking. Bepaalde projecten die voorzien waren, zullen wel nog uitgevoerd worden, zeker als ze kunnen bijdragen tot een verbeterd straatbeeld in onze gemeente. Vandaar dat er twee projecten op de Rijksweg weerhouden werden: twee leegstaande panden die reeds jaren onderhevig waren aan brandstichting en vandalisme. Het betreft hier het gewezen garagecomplex tegenover Da Lidia en meer in het centrum, de vroegere carnavalwinkel met aanpalend Grieks restaurant. Deze kwalitatieve nieuwbouwprojecten zullen het straatbeeld zeker verfraaien en het veiligheidsgevoel verhogen. Via een openbare aanbesteding zullen deze werken worden uitgevoerd door bouwbedrijf Keulen. De opleveringen zijn voorzien in het najaar van 2015. Op deze manier wensen wij ons steentje bij te dragen om trots te zijn op Maasmechelen.

Jean DondersVoorzitter Maasland Huis

MA

ASL

AN

DS

HU

IS

NOVEMBER 2014

Einde werken voorzien: najaar 2015

Page 2: Folder BLAUW - november 2014

OPE

N V

LD M

AA

SMEC

HEL

EN

WERK AAN DE WINKEL? WERK AAN HET GEMEENTELIJ K PATRIMONIUM!Een interview met Caroline Penders, Schepen van Patrimonium en Openbare Werken

Caroline, hoe lopen de gemeentelij ke werken momenteel?

Wel, de bouwwerven van de sporthallen de Kommel, campus de helix en het zwembad lopen vlot en alles wordt goed opgevolgd. Hier en daar duiken er problemen op, maar gelukkig niets onoverkomelijks. Ik ben er zeker van dat we met deze investeringen weer jaren gesteld zijn om een goede dienstverlening te leveren aan onze inwoners.

Hoe staat het met ons wegennet?

Met de winter voor de deur is dat een extra uitdaging, maar we hebben voorzien in voldoende strooizout en hebben een goede samenwerking met enkele landbouwers opgezet, dus echte problemen verwacht ik hier niet echt wat de hoofdwegen betreft.

Toch zien we hier en daar gaten en barsten opduiken?

Inderdaad, mochten we meer budget ter beschikking hebben, dan was het gemakkelijker om alles pico bello in orde te houden. Besparingen bij de overheid houden helaas ook besparingen op het wegennet in. Toch investeren we ieder jaar zo’n € 500 000 in onderhoud en herstellingen van wegen (asfalt en betonwegen). Dat is trouwens een kerntaak van de gemeente, maar het is niet altijd gemakkelijk om ons wegennet van 450 km perfect te onderhouden.

Dank voor dit interview.

Graag gedaan.

Sinds 1 september 2014 kan in Maasmechelen een bouwvergunning digitaal aangevraagd worden. Hiervoor werd het ‘omgevingsloket’ ontwikkeld. Als eerste Vlaamse gemeente leverde het schepencollege van Maasmechelen op 19 september een papierloze bouwvergunning af van achter het computerscherm. Deze werkwijze biedt voordelen voor burgers, architecten en ambtenaren. Voor burgers en architecten verloopt het proces sneller, eenvoudiger en transparanter.

- burgers en architecten kunnen online hun dossiers opvolgen;- het is kostenbesparend omdat papieren plannen en documenten overbodig worden; - het is milieuvriendelijk omdat de papierberg verkleint;- het is eenvoudig en veilig omdat men enkel toegang verkrijgt door in te loggen met de digitale identiteitskaart. Ambtenaren kunnen sneller en effi ciënter werken omdat

- de samenwerking tussen de verschillende diensten veel directer kan verlopen; - adviezen over dossiers meteen digitaal aangevraagd en uitgewisseld kunnen worden; - alle dossierstukken digitaal op één locatie overzichtelijk opgeslagen worden. Georges LenssenSchepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. WIST U DAT?

... voortaan de Blauwe Borrel elke 1ste zondag

van de maand plaats vindt vanaf 11.00u in

café Den Dörpel? De volgende Blauwe Borrel is op zondag 7 december 2014.

... de Liberale Bond van Gepensioneerden op

29 oktober haar 30 jarig bestaan heeft gevierd?

Een dikke profi ciat!

... Hasan Düzgün sedert 22 oktober 2014 door het

Vlaams parlement offi cieel is aangeduid als lid van de raad van bestuur van het Centrum

voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie

en Racisme?

... onze fractieleidster mevr. Diane Maes het

mandaat van voorzitster bij de Liberale Bond van Gepensioneerden van Maasmechelen heeft

opgenomen?

OPEN VLD KIEST VOLUIT VOOR VEREENVOUDIGING, DIGITALISERING EN KOSTENBESPARING

Page 3: Folder BLAUW - november 2014

De OCMW- en de gemeenteraad keurden onlangs het kinderarmoedeplan goed. Dit plan richt zich vooral naar kinderen tot drie jaar, die wonen in gezinnen met kansarmoede. Die kinderen krijgen al van jongs af aan te maken met achterstelling, wat vaak ook in het latere leven voor moeilijkheden zorgt op school of op de arbeidsmarkt. Het is een kwestie om deze kinderen en het gezin waarin ze vertoeven zo vroeg mogelijk te begeleiden en hen krachtiger te maken om op een betere manier hun toekomst in eigen handen te nemen. Vaak gaat het om zeer eenvoudige ondersteuning zoals het leren omgaan met geld, het scheppen van een regelmatige en geordende thuissituatie, het bewust maken van een goede nachtrust, gezond leren koken met weinig geld, enzovoort. Ons bestuur krijgt hiervoor zes jaar lang € 51 000 van de Vlaamse Overheid. Met deze toelage werft het OCMW een personeelslid aan om die nobele, maar ook uitdagende taak aan te gaan.

Nancy Dexters - Ondervoorzitter OCMWHermine van Nerum, Diego Ciarlo, Bernd Smeets - OCMW-raadsleden

TUINFEEST 2014

OPEN VLD PAKT KINDERARMOEDE AAN

Einde van dit jaar sluit de Fordfabriek in Genk definitief haar deuren. Veel Limburgers en heel wat Maasmechelaars - naar het schijnt om en bij 800 - verliezen dan hun werk. Kan toerisme dit opvangen?

Voor Maasmechelen gaat de aandacht vooral naar de uitbouw van Terhills op de oude mijnterreinen. De ambitie is om daar 1250 bijkomende arbeidsplaatsen te scheppen. Die komen er omdat deze plek als toeristische topbestemming wordt gezien.

Hoe snel gaat dat gebeuren en komen die nieuwe arbeidsplaatsen er wel? 800 Verloren arbeidsplaatsen opvangen gaat niet van vandaag op morgen. Dat gebeurt met mondjesmaat. Maasmechelen Village deed er meer dan 10 jaar over, maar ze zijn er nu wel degelijk.

De Maasmechelse bestuurders, met Open Vld als motor voor toeristische ontwikkeling en economische vooruitgang, volgen de dossiers nauwgezet op. Met het wellnesscentrum in de steigers, de opening van het hotel en de bouw van de ‘ecotrons’ in het voorjaar van 2015 en het succes van ‘Connecterra’, zit de ontwikkeling perfect op koers. Wij blijven aandringen om snel werk te maken van de volledige inkleuring van de site. Hopelijk wordt Terhills dé nieuwe werkgelegenheidstroef voor de Maasmechelaar!

Erik KortlevenSchepen van Economie en Toerisme

WORDT TOERISME DÉ ECONOMISCHE MOTOR IN MAASMECHELEN?

Page 4: Folder BLAUW - november 2014

WAT? Sinterklaas bezoekt de kinderen van Open Vld en brengt cadeautjes mee.

WAAR? Zaal Sint-Cecilia (naast bibliotheek) - Deken Bernardstraat te Maasmechelen.

WANNEER? Zondag 30 november 2014.

HOE LAAT? Vanaf 14.00u. wachten we Sinterklaas op.

WAT DOEN? - Inschrijven voor 22 november 2014.

- Telefoneren of mailen naar +32 89 76 96 38 - [email protected]

- Naam, leeftijd en hobby’s van het kind doorgeven.

HOE? € 7,00 storten op rekeningnummer BE71 1324 5042 2369.

- Naam, leeftijd en hobby’s van het kind doorgeven.

WIJ WENSEN U ALVAST FIJ NE FEESTDAGEN!

Onze eindejaarsborrel gaat door op zondag 28 december 2014 vanaf 18.00u.

in café “‘t Pleintje”, Dr. Haubenlaan, 3630 Maasmechelen.

Van harte welkom!

GROOT SINTERKLAASFEEST