Festival guide 2013

download Festival guide 2013

of 29

 • date post

  01-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Festival guide 2013

 • Foto Festival leidenEen bespiegeling van het hedendaagse leven

  5 okt t/m 5 nov 2013

  eXPositieGids 2013HooGlandse KerKGracHt / nieuwstraat / stadHuisPlein

  Foto coverMarijke Groeneveld

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  3inHoudsoPGave

  3 voorwoord4 orGanisatie5 Juryleden

  6 eXPositie HooGlandse KerKGracHt

  28 eXPositie nieuwstraat

  40 eXPositie stadHuisPlein

  52 danKwoord53 sPonsors en donateurs

  Pierre Luiten en Hans Gillis

  voorwoord

  Al jaren dromen wij - Hans Gillis en Pierre Luiten - als bestuursleden van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) van een nationale fotografietentoonstelling.

  Het grote succes van de jubileumtentoonstelling van Leidse Amateur Fotografen in 2012 inspireerde ons om dromen in daden om te zetten. Begin dit jaar namen wij het initiatief voor de oprichting van de Stichting Talentvolle Fotografen met als doel recent afgestudeerde talentvolle fotografen van de fotoacademies en fotovakscholen uit Nederland en Belgi een podium te bieden.

  Uiteindelijk hebben 104 fotografen hun werk ingestuurd en heeft een deskundige jury afkomstig uit de fotografie- en kunstwereld 20 talentvolle fotografen geselecteerd die deelnemen aan deze unieke expositie. De tentoonstelling Bespiegeling van het hedendaagse leven leidt bezoekers op ver-schillende locaties in de stad langs 80 fotos van nieuw fototalent. De gexposeerde fotos geven een beeld van het hedendaagse leven. Indrukwek-kende fotografie is dankzij deze expositie door iedereen een maandlang te bewonderen.

  De tentoonstelling Bespiegeling van het heden-daagse leven is onderdeel van het Foto Festival Leiden 2013 en is mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, maar in het bijzonder door de sponsoren en fondsen.

  Leiden zal de stad van de foto-ontdekkingen worden!

  Het enthousiasme van alle betrokkenen die deze expositie mogelijk maakten heeft veel energie gegenereerd. De Stichting Talentvolle Fotografen bezint zich op nieuwe plannen voor een jaarlijks terugkerend Foto Festival in de Leidse binnenstad.

  Fotografie ontdek je in Leiden!

  Pierre Luiten en Hans Gillis

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  5

  Juryleden

  Jean-Jacques almanzaFotograaf/docent fotografie. Freelance fotograaf, met als specialisaties documentair en illustratief. Docent bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, afdeling fotografie en beeldende kunst (tot 2012). Gastdocent fotovakschool te Rotterdam. Zelfstandig coach voor beginnend fotografen. Jurylid Zilveren Camera.

  Monique BeijaertGrafisch vormgever bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), afdeling Wetenschapscommunicatie. Eigenaar van Beijaert Ontwerpstudio: ontwerpstudio voor huisstijlen, logos, brochures, folders, posters, etc. Vormgever bij diverse dagbladen en tijdschriften. Juryvoorzitter van de jaarlijkse VVAA fotowedstrijd. Monique heeft jarenlang ervaring op het gebied van fotoselectie en beoordeling in de dagblad- en tijdschriftwereld.

  Maartje van den HeuvelIs conservator fotografie en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Zij maakt als gastcurator tentoonstellingen en boeken over fotografie en beeldende kunst bij musea in binnen- en buitenland, waarvoor zij in 2012 twee prijzen ontving. Zij maakte o.a. Nature as Artifice: nieuw Nederlands landschap in fotografie en videokunst en Zoet&Zout: Water en de Nederlanders. Haar volgende tentoonstelling Relight: Netherlandish Pictorial in Contemporary Photography, met werk van onder meer Elspeth Diederix en Hendrik Kerstens, opent in november 2013 in Florence.

  Joachim naudtsIs sinds 2012 curator in het FoMu (Fotomuseum Antwerpen) en redacteur van het huismagazine Extra. Sinds 2008 is hij actief betrokken bij de organisatie en planning van Punctum, een non-profit organisatie uit Gent die focust op hedendaagse fotografie. Ook zetelt hij sinds kort in de raad van bestuur van Scherptediepte, een netwerk voor onderzoekers, curatoren en critici op het gebied van fotografie en mediacultuur in de Lage Landen.

  wim van sinderenSenior curator van het Fotomuseum Den Haag en conservator van de fotografiecollectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Hiervoor werkte hij tien jaar als curator van de Kunsthal Rotterdam. Van 1982 tot en met 1988 was hij (beeld)redacteur van het maandblad Vinyl. Het in 2002 geopende Fotomuseum Den Haag is een onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag en werkt nauw samen met de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Behalve historische tentoonstellingen is Wim van Sinderen ook curator van diverse mid-career monografische overzichten, zoals van Desiree Dolron (2005), Loretta Lux (2006), Michael Najjar (2008), Erwin Olaf (2008), Peter Hugo (2012), Antoine dAgata (2012) en Koos Breukel (2013).

  stichting talentvolle Fotografen

  Het Foto Festival Leiden is een initiatief van de Stichting Talentvolle Fotografen. Deze stichting is in 2013 opgericht. Belangrijkste doelstelling is om talentvolle afgestudeerde fotografen van een Nederlandse of Belgische fotoacademie of fotovakschool een podium te bieden om hun werk te exposeren.

  Missie FototalentinNederlandenBelgieenpodium en een start geven; Hetpubliekbetrekkenbijfotografieineentijd waarin de belangstelling voor fotografie als gevolg van het gebruik van de smarttelefoons toeneemt; Latenziendatdewerkelijkheidvanuiteenander perspectief bekeken kan worden; Leidenalsstadvanhetontdekkenvantalent meer dan voorheen op de kaart zetten.

  BestuurIn het bestuur hebben zitting:Hans Gillis (voorzitter)Pierre Luiten (penningmeester)Sandrine van Noort (kunstbeleid)Jeroen Swildens (lid)Yvonne van der Ven (communicatie)

  comit van aanbevelingDe volgende ambassadeurs steunen de Stichting Talentvolle Fotografen bij de profilering van haar doelstellingen:

  Wim Broekhuis, directeur Noorderlicht, Groningen;Ruud Visschedijk, directeur Nederlands Fotomuseum, Rotterdam;Prof. dr. C.J.M. (Kitty) Zijlmans, hoogleraar Kunstgeschiedenis (Moderne Beeldende Kunst), Universiteit Leiden.

  orGanisatie

  de professionals Op 8 september 2013 is de vakjury bijeen geweest in het Kunstcentrum in Leiden om de ruim 400 foto inzendingen te beoordelen en de expositie samen te stellen. Het was geen eenvoudige opdracht; het niveau van het werk is hoog. Het thema van de expositie is: Een bespiegeling van het hedendaagse leven.

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  7

  eXPositie / HooGlandse KerKGracHt

  Foto F

  estiva

  l

  leiden

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  9eXPositie HooGlandse KerKGracHt

  Marijke Groeneveld (Sint Maarten, 1986)Willem de Kooning Academie, Rotterdam

  Zeg maar dat het door de zon komt Zeg maar dat het door de zon komt Zeg maar dat het door de zon komt Zeg maar dat het door de zon komt

  Zeg maar dat het door de zon komtMijn moeder zei: zeg maar dat het door de zon komt. Voor deze serie fotografeerde ik mijn eigen familie. Een familie van weinig woorden. Dat ik door mijn biologische vader werd afgewezen, heeft mij een incompleet gevoel gegeven. Dankzij mijn verbeeldingskracht heb ik van jongs af aan mijn eigen wereld kunnen creren. De fotos maken deze wereld van weinig woorden zichtbaar.

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  11

  Vakil Beryl Marleen Bep

  Jip Broeks (Edam, 1988)Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag

  Pretty old ModelsDe serie Pretty Old Models toont de schoonheid, vitaliteit en levenswijsheid van vier relatief oude modellen en geeft hen een plaats in de modefotografie. De serie is ontstaan uit ontevredenheid over het huidige modebeeld dat nu nog voornamelijk bestaat uit piepjonge, mooie meisjes. Voor mijn afstudeerscriptie onderzocht ik of er in de modefotografie mogelijk sprake was van een nieuwe trend. Ik ontdekte dat grote modehuizen steeds vaker kiezen voor modellen met een uitgesproken persoonlijkheid dan voor modellen met een perfect gezicht. Ik denk dat we door de economische crisis niet meer geloven in de perfecte vrouw maar behoefte hebben aan realiteit.

  eXPositie HooGlandse KerKGracHt

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  13

  Lust Macht

  Wraak

  romy treebusch (Voorburg, 1991)Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag

  contemporary PerversityIn mijn fotos toon ik de vrouw als symbool van onschuld die wordt aangetast. Apartheid, uitbuiting, sadisme, lust en egosme zijn terugkerende themas in mijn fotos. Deze fotoserie schetst een modern beeld van de verdorvenheid van de mens.

  eXPositie HooGlandse KerKGracHt

  IJdelheid

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  15

  HiPo

  HiPo

  HiPo

  HiPo

  eXPositie HooGlandse KerKGracHt

  Marijn smulders (Zeist, 1986)Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag

  HiPoVoor de serie HiPo fotografeer ik recruitment events van bedrijven waar status en hirarchie een rol spelen. Ik fotografeer een generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt waarbij middelmaat niet voldoende is omdat we zijn grootgebracht met het idee die te kunnen ontstijgen. We willen uniek zijn en proberen daarom te voldoen aan onze eigen, torenhoge verwachtingen. Daarbij kampen we met twijfels en onzekerheden en de drang om ons te onderscheiden. Mijn fotografie gaat over hoe we ons zelf presenteren in sociale situaties.

 • Foto Festival leiden 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven

  17

  Uitzicht op zee Wasstraat waterval Verveeld in de b