Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

of 24 /24
FANGUIDE Bosnië & Herzegovina - België 13/10/2014

description

Supporters die de verplaatsing naar Zenica maken voor de wedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina (13/10), kunnen nu de Fanguide downloaden. De Fanguide staat boordevol informatie over Zenica, praktische tips et andere weetjes. Een must-have voor de fans die de Rode Duivels naar de overwinning zullen schreeuwen!

Transcript of Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Page 1: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

FANGUIDEBosnië & Herzegovina - België

13/10/2014

Page 2: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België
Page 3: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Beste supporter,

We zijn er weer aan begonnen! Een nieuwe campagne betekent ook weer enkele unieke avonturen in het buitenland. Jij bent er alvast bij om onze Rode Duivels naar de overwinning te schreeuwen op onze eerste ver-plaatsing in de nieuwe campagne voor Euro 2016.

De wedstrijd in Bosnië-Herzegovina is de tweede halte op onze ‘Road To France’. Voor velen is dit onbekend terrein. Enkel een kleine minderheid was er reeds bij tijdens onze vorige confrontatie in 2009.

Deze handige fanguide bevat alles wat je moet weten om deze eerste verplaatsing goed door te komen, zodat je er ook volgende keer weer kan bij zijn !Naast algemene informatie over het land, vind je hier ook praktische match-day-info, bijvoorbeeld over de verplaatsingen van en naar het stadion.

Wij zijn alvast trots dat jullie België mee zullen vertegenwoordigen in het Bilino Polje stadion.

TOUS ENSEMBLE!

Page 4: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België
Page 5: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

INHOUD

1 Voor vertrek… 1.1 Nodige reisdocumenten 1.2 Minderjarigen 1.3 Betaalmiddelen 1.4 Reis-en Hospitalisatieverzekering 1.5 Vaccinaties/ Medische verzorging 1.6 Hotels/Overnachtingen

2 Niet vergeten!

3 We zijn er! 3.1 Taal 3.2 Lokale wetgeving 3.3 Veiligheid 3.3.2 Mijngevaar 3.3.3 Overstromingen en grondverschuivingen 3.4 Hotels en omgeving 3.5 Telefoonverkeer/Internet 3.6 Transport 3.6.1 Luchthaven 3.6.2 Treinen en bussen 3.6.3 Wegennet

4 Matchday! 4.1 Vertrek naar het stadion ! 4.2 Voor we vertrekken naar het stadion 4.3 Stadion Bilino Polje 4.4 Na de wedstrijd

5 Consulaire info en politie 5.1 Diplomatiek bureau Sarajevo

6 Nuttige adressen 6.1 Belgische voetbalbond 6.2 Federale overheidsdienst Buitenlandse zaken

Page 6: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België
Page 7: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

1Voor

Vertrek

Page 8: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Voor vertrek…

1.1 Nodige reisdocumentenOm naar Bosnië-Herzegovina te reizen volstaat een (Belgische) identiteits-kaart. Deze moet je wel absoluut bij je hebben. Ben je je identiteitskaart kwijt? Dan heb je of een internationaal paspoort nodig, of een vervangdo-cument van de politie. Breng deze zaken tijdig in orde ! 1.2 MinderjarigenMinderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten begeleid worden door een vol-wassene. Kinderen die zonder hun ouders reizen moeten in het bezit zijn van schriftelijke toestemming van de ouders, gewettigd door het gemeen-tehuis. 1.3 BetaalmiddelenDe munteenheid is de Konvertibele Mark of Bosnische Mark (KM of BAM). 1 € = 1,95587 KM Bankautomaten zijn enkel in de grote steden te vinden. Het gebruik van kredietkaarten is in Sarajevo in de betere winkels en restaurants in opmars maar zeker nog niet veralgemeend.Buitenlands geld aanvragen bij de bank kan enkele dagen duren. Doe tij-dig je aanvraag !

To do : In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).

1.4 Reis-en HospitalisatieverzekeringWeet wat je verzekering wel/niet dektJe Belgische mutualiteit zal doorgaans niet meer vergoeden dan dringen-de medische kosten en dat slechts voor het bedrag van een vergelijkbare behandeling of medicijnen in België.Een bijkomende reisverzekering kan de medische kosten boven het Bel-gische niveau en ook de kosten voor het eerder stopzetten van je reis dekken. Heb je nog geen bijkomende verzekering, kan je er altijd nog een afsluiten voor je vertrek.

Page 9: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Neem in elk geval contact op met je verzekeringsmaatschappij of reis-agentschap, zorg dat je goed weet waarvoor je wel en niet verzekerd bent.

1.5 Vaccinaties/ Medische verzorgingVoor Bosnië gelden geen verplichte vaccinaties als je uit België komt.Volgende vaccinaties worden aanbevolen: • tetanus • difterie • polio • hepatitis A • hepatitis BIn de grote steden is het medisch personeel over het algemeen goed op-geleid maar de infrastructuur is vaak verouderd. De kwaliteit en kostprijs van de medische zorgen kunnen van regio tot regio sterk verschillen. In geval van ernstige ziekte of zwaar ongeval wordt aanbevolen zich te la-ten repatriëren.

1.6 Hotels/OvernachtingenDe wedstrijd wordt afgewerkt in Zenica. Toch raden wij uit veiligheids-maatregelen aan om in de hoofdstad, Sarajevo, te verblijven. Je veiligheid en die van je medereizigers is niet iets waarop je wil bespa-ren. Denk goed na voor je boekt.

Page 10: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België
Page 11: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

2Niet

vergeten!

Page 12: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Niet vergeten !

Identiteitskaart (of internationaal paspoort/vervangdocument)

1895-lidkaart ! Deze kaart heb je nodig om je ticket af te halen(zie 4. Matchday)

1895-sjaal ! Niet alleen om mee te zwieren bij een doelpunt… Bosnië kent immers warme zomers en strenge winters. In oktober kan het dus best frisjes zijn.

Reisapotheek Camera of fototoestel ! Om jullie onvergetelijke momenten vast te leggen en daarna te delen op de Facebook-pagina van Fanclub 1895 ! (Let op voor zakkenrollers en bewaar je kostbare spullen in de kluis op je kamer)

Page 13: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

3We zijn

er !

Page 14: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

We zijn er !

Met ongeveer 400 supporters komen we aan in Bosnië. Niet iedereen verblijft in dezelfde stad, maar laten we hopen dat iedereen hetzelfde in het achterhoofd houdt: we zijn hier om ons te amuseren en de ploeg te steunen. Wees dus voorzichtig en zoek nooit zelf ruzie.Blijf #TousEnsemble en verplaats je zoveel mogelijk in groep !

3.1 Taal In Bosnië-Herzegovina worden verschillende talen gesproken: Servisch, Bosnisch en Kroatisch. Het kan handig zijn (of leuk om mee op te schep-pen bij je vrienden) als je de volgende zinnetjes/woordjes alvast even oefent:

Hallo Voor in de Bosnische bar: Merhaba Hoe zeg je … in het Bosnisch? Mijn naam is … Kako se na bosanskom kaže ...? Ja sam … Waar is het toilet? Schol! Gdje je toalet? Na zdravlje! Wil je met me dansen? Hoe gaat het? Da li bi želila plesati sa mnom? Kako si? Alles goed Ja sam dobro Veel succes Sretno!

3.2 Lokale wetgevingAls bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.Hou deze regels en gewoonten al in je achterhoofd…• Snelheidscontroles zijn bijzonder talrijk en streng• Druggebruik en/of –handel is streng verboden en wordt altijd bestraft met een gevangenisstraf• Prostitutie is illegaal• Homoseksualiteit is nog in grote mate taboe• Een geldig Belgisch rijbewijs volstaat • Zowel de orthodoxe (Serviërs), rooms-katholieke (Kroaten) als islamitische

Page 15: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

(Bosnjakken) feestdagen en gebruiken worden in acht genomen.

3.3 Veiligheid Uiteraard gaan we allemaal naar Bosnië met de bedoeling er een groot voetbalfeest van te maken. Er is geen twijfel over dat we hierin tijdens de vorige campagnes meer dan geslaagd zijn. Hou er rekening mee dat crimi-nelen daar anders over kunnen denken en wees alert.

3.3.1 Criminaliteit De gebruikelijke waakzaamheid is vereist. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters (Sarajevo, Mostar, Medjugorje).

3.3.2 MijngevaarAangezien nog in tal van gebieden mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven.

3.3.3 Overstromingen en grondverschuivingen Midden mei jongstleden werd Bosnië en Herzegovina zwaar getroffen door stortregens die heel wat overstromingen in het Noorden van het land hebben veroorzaakt. Vele rivieren en bijrivieren zijn uit hun oevers getreden en hebben zowat 13.200 km2 van het grondgebied overspoeld. De toestand zal zich pas geleidelijk aan terug normaliseren.

3.4 Hotels en omgevingVerken meteen bij aankomst de omgeving van het hotel, zodat je deze herkent en de kans om verloren te lopen verkleint. Vraag ook een kaartje van het hotel en de omgeving aan de receptie en neem dat altijd met je mee, om bijvoorbeeld aan taxichauffeurs uit te leggen waar je naartoe gaat.

3.5 Telefoonverkeer/Internet+32 om naar een Belgisch nummer te bellen, +387 voor Bosnië-Herzegovina

Page 16: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Op matchdag kan je (voor dringende problemen) terecht op hetRODE NUMMER : +32 478 1895 00Via de sociale media kanalen van 1895 en de KBVB kan je last minute be-richtgeving verwachten over praktische zaken. Probeer ze dus regelmatig te checken. Let wel op de hoge kosten voor data roaming. Die kan je vermijden door even te stoppen bij een plaats met gratis wifi (McDonald’s, luchthavens, hotels,…) To do: Sla het rode nummer op in je gsm!

3.6 Transport

3.6.1 LuchthavenDe luchthaven van Sarajevo is modern en biedt dagelijks onrechtstreek-se vluchten aan naar Brussel ( o.a. Malev, Austrian, Lufthansa).

3.6.2 Treinen en bussenHet is mogelijk per trein vanuit Brussel-Zuid naar Sarajevo te reizen (via München en Zagreb). Het treinnetwerk in Bosnië en Herzegovina is ech-ter sterk verouderd, weinig comfortabel en bedient enkel de grote assen. Busreizen naar Bosnië en Herzegovina vertrekken vanuit Antwerpen, Brussel en Luik.

3.6.3 WegennetDe staat van het wegennet is, zeker buiten de grote agglomeraties, niet wat we hier in België kennen. Snelheidscontroles zijn bijzonder talrijk en streng. Let op: De rijstijl van de plaatselijke bevolking is vaak onvoor-spelbaar.Het is dus aan te raden de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, de verkeersregels nauwgezet te respecteren en niet ‘s nachts te reizen. Controleer voor uw vertrek of uw autoverzekeringspolis geldig is voor Bosnië en Herzegovina (de “groene kaart” dient landencode “BiH” te vermelden). De verplichte verzekering tegen derden kan eventueel ook aan de grensposten worden aangegaan.

Page 17: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

4Matchday !

Page 18: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Matchday !

4.1 Vertrek naar het stadion ! Omdat we het zeer belangrijk vinden dat iedereen tijdig en veilig aan het stadion geraakt, vragen we om je ticket af te halen in Sarajevo of Zenica en nadien mee de bus te nemen naar het stadion.

Hierbij de vertrekplaatsen en -uren:SarajevoPlaats:Hotel Sarajevo Džemala Bijedica 169 A71000 Sarajevo

Vertrekuur: 17u30ZenicaPlaats: ???Vertrekuur: TBCOpstaan na een voor de één al wat wildere nacht dan voor de andere en beseffen dat het matchdag is!

4.2 Voor we vertrekken naar het stadionBELANGRIJK : Je ticket dien je persoonlijk af te halen op vertoon van je lidkaart. Vergeet deze kaart dus zeker niet! (Heb je ze nog niet ontvangen? Neem dan je identiteitskaart mee!) Waar en wanneer kan ik mijn tickets afhalen?In Sarajevo kan je je ticket afhalen in Hotel Sarajevo tussen …u en …u . (Adres: Hotel Sarajevo, Džemala Bijedica 169 A ,71000 Sarajevo)In Zenica kan je je ticket afhalen in … tussen …u en …u . (Adres: …)

4.3 Stadion Bilino PoljeBilino Polje is een stadion dat als thuisbasis dient van de voetbalclub NK Celik uit Zenica, Bosnië en Herzegovina. Het is één van de twee stadions waar het nationale voetbalelftal van Bosnië en Herzegovina regelmatig interlands speelt. Het stadion werd in 1972 geopend en in 2009 gerenoveerd. Het biedt plaats aan 15.292 toeschouwers.

Page 19: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Als uitsupporter moet je je houden aan het lokale stadionreglement. Hier hebben we de belangrijkste zaken samengevat:• Alcohol is verboden in en rond het stadion. Dronken personen kunnen de toegang tot het stadion geweigerd worden.• Pyrotechnische middelen zijn verboden en worden meteen in beslag genomen.• Het is verboden eigen drank en/of voedsel mee te nemen in het stadion.• Er mogen geen vlaggen opgehangen worden aan de hekken in het stadion.• Het is wel toegelaten om trommels mee te nemen in het stadion.• Megafoons zijn toegelaten in het stadion Er zullen meerdere ticket- en identiteitscontroles uitgevoerd worden. Om drukte te vermijden, raden wij aan om tijdig het stadion binnen te gaan.

Na de wedstrijdWat het resultaat van de wedstrijd ook is, blijf sportief. Laat je niet uitdagen door de supporters van de tegenstander. Onze reputatie in het buitenland is zeer positief en ditwillen we graag zo houden.Blijf in groep en begeef je naar de bussen die terug naar de opstapplaats in Sarajevo en Zenica vertrekken.

Page 20: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

5Consulaire info

en politie

Page 21: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Consulaire info en politie

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kun-nen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekerings-agent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

5.1 Diplomatiek bureau SarajevoBelgian Diplomatic Bureau Sarajevo Grbavicka 4 71000 Sarajevo Bosnië en HerzegovinaAlgemeen noodnummer: 112

Page 22: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

6Nuttige

adressen

Page 23: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België

Nuttige adressen

6.1 Belgische voetbalbondDe Rode Telefoon! +32 478 1895 00De KBVB en 1895 voorzien een ‘rood nummer’, dat je van zondag 12 okto-ber 12u00 tot dinsdagochtend 9u kan bellen in noodgevallen. Zij zorgen ervoor dat je bericht terechtkomt bij de juiste personen.Je kan alles makkelijk volgen via de sociale media-kanalen van Belgian Football en 1895.

Page 24: Fanguide Bosnië & Herzegovina - België