Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

44
Stoer Shoppen (Speciaal voor mannen) Volop vrolijke zomerse buitentips Alle info over de binnenstad nu online

description

 

Transcript of Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

Page 1: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

Stoer Shoppen (Speciaal voor mannen)

Volop vrolijke zomerse buitentips

Alle info over de binnenstad nu online

Page 2: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-2-

Het Energiehuis

agenda

Noordendijk 148, Dordrechtwww.energiehuis.nl

2 mei Chef’Special | Bibelot3 mei DeWolff | Bibelot King Khan and the Shrines (CAN) | Bibelot9/12 mei 13e Cellofestival Dordrecht | ToBe23 mei Drive Like Maria/Green Lizard | Bibelot24 mei Claw Boys Claw | Bibelot Stuurbaard Bakkebaard | Bibelot25 mei Uitwisselingsconcert | ToBe (Drechtsteden Jeugdorkest met Jeugdorkest Woerden)

26 mei Presentatie Peuterdans | ToBe30 mei New Model Army (UK) | Bibelot31 mei Andy Frasco (USA) | Bibelot1/2 juni Dansfestival 2013 | ToBe

Nieuwe activiteiten in een oude elektriciteitscentrale, een energieke plek met een geschiedenis.

Het Energiehuis, huis van de (podium)kunsten wil creativiteit en verbeelding stimuleren in Dordrecht en de regio.

Page 3: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-3--2-

Welkom!Het is lente, dus we gaan naar buiten. En wie buiten zegt in Dordrecht, heeft het al snel over de Biesbosch: ga met de kinderen naar het speelbos of doe een dropping met de hele familie. Voor wie het Nationaal Park tot in de finesses wil leren kennen, hebben we maar één tip: zorg dat je bij boswachter Jacques van der Neut in de boot terecht komt! Nog een tip: vergeet het Weizigtpark niet. De kinderactiviteiten van de natuurgidsen zijn misschien wel het best bewaarde geheim van de stad.

Vorig jaar werd Dordrecht Evenementenstad van het jaar 2012. Een titel waar we trots op zijn. Blijkbaar zit het ons echt in de genen, want er staan weer nieuwe evenementen op de agenda. Geen variaties op oude thema’s, maar echte vernieuwende ideeën. Een zwemwedstrijd door de havens en een Dordtse variatie op de Gay Pride. En zoals het gaat in Dordrecht, werken dan zoveel mogelijk mensen mee om het tot een succes maken. Samen zijn we sterk, is het credo. Het Dordrechts Museum werkte voor de nieuwe tentoonstelling De kunst van het opvoeden samen met de publieke omroep NTR en in het Energiehuis kijken de bewoners uit naar de creatieve ideeën die ontstaan nu ze eindelijk met elkaar onder een dak zitten. Misschien komt er wel een Festivalmarkt waar alle culturele instellingen zich aan het begin van het culturele seizoen presenteren, filosofeert Freek van Duijn van het Kunstmin. Het lijkt ons een prima idee. We hebben de naam en die willen we graag hoog houden.

Veel plezier! De redactie van Dordrecht Maggezien

Page 4: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

Wat gaan we doen dit weekend?

www.dordrechtagenda.nlevenementen uitgaan concerten exposities

Like ons op facebook.com/centrumdordrecht

-4-

Page 5: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-5--4-

30 Stoer & stevig shoppen

Want mannen houden zeker wel

van winkelen

34 Alle informatie over de binnenstad

op een rijtje!

ColofonUitgeverDordrecht Maggezien wordt geproduceerd door Dordrecht Marketing i.s.m. Gemeente Dordrecht.Spuiboulevard 99 3311 GN DordrechtE [email protected]

Hoofdredactie en tekstenBureau Bakker / Stephanie BakkerT 06 52 031 092 E [email protected] www.bureaubakker.nu

EindredactieDanny den Braber, Loes van Gestel

Concept, design en DTPBuffel! Inspiratie & CreatieJasmijn de Koning-CooymansT 06-12 70 76 96 E [email protected] www.buffelreclame.nl

Fotogra f iele.sTudio.35/Mascha JoustraE [email protected] I www.lestudio35.com(Michel de Groot (blz 32), Tim Leguit & Rob van der Pas (blz 36-39))

DrukHJ Media Groep.

Met dank aanIntree Dordrecht | VVV, alle mensen die we mochten fotograferen voor dit Dordrecht Maggezien, alle inwoners en ondernemers van Dordrecht die hebben meegeholpen met het tot stand brengen van dit Dordrecht Maggezien.

Oplage en verspreiding110.000 huis aan huis verspreidt in Dordrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht. Voor het versturen van exemplaren stuurt u een verzoek naar [email protected] schriftelijke toestemming van de uitgever is gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en illustraties uitdrukkelijk verboden. ©Dordrecht Marketing 2013. De inhoud van Dordrecht Maggezien is met de grootste zorg samengesteld. Uitgever, redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid ten aanzien van wijzigingen, onvolledigheden, fouten of onvolkomenheden.

27 Lekker langzaam genieten

Van de Culimarkt tot de wijnbar

28 Maak het thuis:

het ultieme zomerdessert van

Christa van de Pavoordt

36 De bewoners van het Energiehuis

39 De kunst van het opvoeden

In de Dordtse musea en op televisie

12 Vrienden van de moestuin

Zelf zaaien, wieden, plukken

en proeven in het Weizigtpark

14 Ideeën voor binnenblijvers

en buitenspelers

16 De toppers van 3FM op Wantijpop

18 Nieuw festival: Dordrecht Pride

19 Een stad vol boeken

20 Zoveel te doen in Dordrecht

Van kunst kijken op de kade

tot de zomerkermis

6 Nieuwe hotspots in de stad

8 Lunchen met Jacques van der Neut,

boswachter in de Hollandse

Biesbosch

11 Slapen in Biesbosch

22 Groeten uit Dordrecht

24 De Vriesestraat aan het woord

42 De achterkant

Op bezoek bij de Stadsbrouwerij

Page 6: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-6-

Page 7: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

Creatieve broedplaats

Ze noemen zich de zeven musketiers en wat ze doen is ook zeker anders. Van Horen Zien is een winkel, een podium èn promotor van Dordtse ambachten in één. Op de planken in de winkel vind je bijzondere spullen: van Keerberen tot Tweedekans krukjes en kussens met de Grote Kerk van Dordrecht. En het mooie is: ontwerpers die denken dat hun product past bij de filosofie van VHZ, maken tijdens een zogenoemde Pitchavond kans op een plekje in de winkel. Er zijn regelmatig workshops en alsof dat niet genoeg is, organiseren de initiatiefnemers deze zomer elke maand een stadssafari langs werkplaatsen en ateliers van ambachtslieden en kunstenaars.

Van Horen Zien, Nieuwstraat 44, www.vanhorenzien.com

-6-

Cappuccino met een hartjeDe opening van Coffeelicious was het gespreksonderwerp van de dag. Een plek waar ze echte Engelse scones hebben, niet geserveerd met slagroom, maar met clotted cream zoals het hoort. Verrukkelijke worteltjestaart, dikbelegde boterhammen en cappuccino met een hartje. ‘We wilden altijd al een lunchroom beginnen,’ zegt eigenaresse Fiona Buitenhuis, ‘maar het waren vrienden die ons attendeerden op het belang van goede koffie. Ik had tot een jaar geleden nog nooit een kop koffie gedronken.’ Nu prijkt er een eersteklas espressoapparaat in de zaak en de koffie komt van een bijzondere Venetiaanse koffieleverancier.

Het geheim achter de heerlijke baksels is moeder Joan Buitenhuis. Ze maakt alles zelf en op Facebook staan haar laatste creaties: van steak and kidney pie om mee te nemen tot aan brownies en shortbread met amandelen en caramel. Maar ook voor een ambachtelijke boterham dik belegd met kip zit je hier goed. Jammie.

Coffeelicious, Wijnstraat 182, www.coffeelicious.nl

Bijzondere bubbeltjes In Taiwan is het de nationale drank en ook Amerika viel massaal voor het luchtige drankje met de balletjes. Bubble Tea is een mix van thee, melk en vruchten-siroop, maar wat het zo bijzonder maakt zijn de knisperende balletjes, gemaakt van tapioca (een soort cassave). Net gummibeertjes, maar dan anders. Het is nieuw, het is anders en zeker het proberen waard.

VB Bubblethee, Vriesestraat 92

Galerie Gé Bronsgeest

Wisselende exposities van kunstenaars, in- en verkoop van kunst en een paar goede stukken antiek. Dat is de galerie van Gé Bronsgeest in een notendop. Als niet-Dordtenaar koos hij bewust voor de stad. ‘Het is hier levendig, mooi en compact.’ De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag en de eerste zondag van de maand tijdens het Kunstrondje Dordt.

Galerie Gé Bronsgeest, Voorstraat 209, www.bronsgeestgalerie.nl

Dertig merken Het Lindershuis is in oude glorie hersteld en The Sting was de gelukkige om erin te mogen trekken. Heerlijk shoppen in oude glorie, let op de gouden kapel als je op de roltrap staat! Er is een ruime keuze en ouderwets gastvrij personeel. Je vindt hier ruim dertig merken onder één dak. Voor hem en voor haar. Inclusief schoenen, tassen en andere accessoires.

The Sting, Bagijnhof 9, www.thesting.com

nieuw in dordrecht

Wat is nieuw? Waar moet je naartoe? Een kleine greep uit de nieuwe winkels, activiteiten en hotspots in Dordrecht.

-7-

Page 8: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-8-

Natuurlijk genieten

Nationaal Park de Biesbosch wordt nog dagelijks uitgebreid. Er komt steeds meer ruimte voor de natuur én voor recreatie. Bij het bezoekerscentrum aan de Baanhoekweg, vanaf het centrum binnen 15 minuten te bereiken, zijn fluisterbootjes, fietsen, steps en kano’s te huur. Duik voor je op pad gaat de luierstoelen in. Ze maken onderdeel uit van de nieuwe tentoonstelling Biesboschverhalen anno nu. Vanuit je luie stoel hoor je verhalen over wonen, werken en leven in de Biesbosch in het heden en verleden, verteld door de mensen van de Biesbosch zelf.

www.np-debiesbosch.nl

Page 9: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-9--8-

Lunchen met: Jacques van der Neut, al 35 jaar boswachter in de Biesbosch. Hij haalde de eerste bevers uit de DDR, zag de lepelaars komen en de eerste zeearend broeden. ‘Het is hier één groot succesverhaal.’

Behendig vaart Jacques van der Neutde boot achteruit. We laten het bezoekers-centrum achter ons. Rechts ligt nog het hostel van Stayokay en dan is er een hele tijd niets dan verwilderde wilgenbossen en een doolhof van meanderende rivieren en kreken. Wie per ongeluk spreekt van sloten, wordt direct door Van der Neut gecorrigeerd: zoals je de benen van een paard niet mag verwarren met poten, is het een belediging om in de Biesbosch te spreken van sloten. Het gebied is uniek in haar soort, het is een van de zeer zeldzame zoetwatergetijdengebieden in Europa, en dan horen specifieke aanspreekvormen er nu eenmaal bij. Van der Neut zou kunnen varen met zijn ogen dicht. Hij kent elke bocht in de rivier en hij heeft een verhaal bij elke polder, beverburcht of griend. Niet gek na 35 jaar, maar de Biesbosch is niet altijd geweest zoals we het gebied nu kennen, vertelt hij al varende. Dat is precies de reden waarom hij zo honkvast is: ‘Als je ergens je hart aan hebt verpand, ga je niet zomaar weg. Zeker niet als er zoveel gebeurd als in dit gebied.’

Wat is er veranderd sinds je in 1977 boswachter werd in de Biesbosch? ‘De eerste tien jaar dat ik hier boswachter was, werd er gesproken over uitbreiden van de Biesbosch. Het was een mooi idee, maar er gebeurde weinig. Dat veranderde abrupt toen in 1993 de Maas overstroomde en in 1995 de rivieren weer gevaarlijk hoog stonden. Er waren honderdduizenden mensen op de vlucht voor het water. De klei in landbouwgebieden werd gebruikt om de dijken versneld te verzwaren. Voor de kleiwinning werden in Dordrecht honderden hectaren aan de landbouw onttrokken. Toen dat achter de rug was, introduceerde Rijkswaterstaat het landelijke plan Ruimte voor de Rivieren. Dijkverzwaring alleen bleek niet genoeg om overstromingen te voorkomen en

polders werden ontpolderd zodat de rivier bij hoog water kan instromen. We zijn nu al achttien jaar bezig om van boerenland wetland te maken.’

De wateroverlast was dus een cadeautje voor de Biesbosch?‘De aanleiding om de Biesbosch te vergroten was niet natuurontwikkeling, maar veiligheid. Het resultaat is hetzelfde: meer ruimte voor de natuur, de beesten en voor recreatie. Als we niet twee keer hoog water achter elkaar hadden gehad, had de Biesbosch er heel anders uit gezien.’

Klopt het dat je zelf de bevers naar de Biesbosch hebt gehaald? ‘Jarenlange studies wezen uit dat de Biesbosch een goed leefgebied zou zijn voor bevers. Ze leefden hier ooit, maar de laatste Nederlandse bever was in 1825 doodgeslagen. In 1988 ben ik naar de voormalige DDR gegaan om twee dieren uit het stroomgebied van de Elbe op te halen. In vijf jaar tijd hebben we daar 42 dieren opgehaald. Na 25 jaar kunnen we concluderen dat de bever de Biesboschruimschoots ontdekt heeft. Er zijn zo’n honderd burchten in het gebied. Als je ervan uitgaat dat in een burcht minimaal twee volwassenen en een jong leven, betekent het dat er driehonderd bevers in de Biesbosch zijn.’

Waarom kwamen de bevers naar de Biesbosch? ‘Bevers hebben de eigenschap om het landschap aan te passen aan hun behoefte. Voor het bouwen van hun burchten knagen ze aan bomen en maken ze geulen door ondiep water. De omgevallen bomen begroeien en daardoor komt er ruimte voor andere plantensoorten. In de Biesbosch zaten we met een vrij monotoon landschap met wilgenbomen die allemaal dezelfde hoogte hadden. >>

’Weg van de bewoonde wereld’

Page 10: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-10-

‘De zeearend is het hele jaar in de Biesbosch aanwezig, dat is de droom van een boswachter’

We konden het zelf gaan omhakken, maar het is natuurlijk veel leuker om het door bevers te laten doen.’

Wanneer wist je: ik wil boswachter worden? ‘Het is het ouderwetse verhaal van een jongen die vogels kijken mooi vond. Als jochie in Den Haag zat ik al veel met mijn kijkertje in de duinen naar vogels te kijken, en dan probeer je van je hobby je werk te maken, zoals dat zo mooi heet.’

Wat doet een boswachter de hele dag? ‘Mensen zien een boswachter als een man met een baard en een groene hoed die in een Hans en Grietje huisje woont in het bos. Maar een boswachter is net als iedereen een groot deel van de dag bezig met de onvermijdelijke email. Ik maak plannen voor komende jaren en ik vraag daar budgetten voor aan. Ik plaats berichten op Facebook, maak folders en ik schrijf een blog. De digitalisering van de boswachter is behoorlijk binnengetreden. Maar ik doe dit werk omdat ik iets met buiten heb, dus ik probeer altijd een deel van de dag op de boot in de Biesbosch te zijn. Buiten moet leidend zijn voor wat je binnen op papier zet.’‘En zoals dat voor elke baan geldt: je moet er zelf wat van maken. Als ik weet dat er een grote Europese bijeenkomst is over lepelaars, ga ik niet wachten tot ze me uitnodigen. Ik neem zelf initiatief. En als je daar zit, blijkt dat we hier heel goed bezig zijn.’

Voor de boot suist een buizerd richting het riet. Een kraai pikt in zijn veren, vliegt rakelings voor de roofvogel langs. Van der Neut zet de boot stil. ‘Dit soort dingen zie ik al dertig jaar, maar het fascineert me nog dagelijks: de manier waarop de buizerd zwenkt. Hij strekt heel dreigend even zijn klauwen uit naar die kraai en dan vliegt hij weer door. Dat is gaaf. Als hij wil, eet hij die kraai zo op.’

Terug naar de lepelaars...‘In de jaren zestig hadden we ongeveer tweehonderd broed-paren, nu zijn dat er tweeduizend. Er is veel nieuw habitat aangelegd. Dat vind ik het mooie van de puzzel. Ondanks de drukke infrastructuur en de propvolle steden zie je dat we toonaangevend zijn voor de ontwikkeling van de lepelaar. Veiligheid was de reden om anders met het gebied om te gaan, maar zij liften er wel op mee.’

Het gaat dus best goed met de natuur in Dordrecht?‘Twintig jaar geleden had ik dit niet voor mogelijk gehouden. De bevers, de lepelaars en dan hebben we het nog niet gehad over het klapstuk: de zeearend die tegenwoordig het hele jaar in het gebied aanwezig is. Dat is toch wel de droom van de boswachter. Vogelaars noemen ze de ‘vliegende deuren’, ze hebben een spanwijdte van wel tweeënhalve meter.’‘Ze hebben de Biesbosch zelf ontdekt, ze hebben een nestgebouwd en twee jaar geleden werd het eerste jong geboren. Het is voor mij het bewijs dat het werkt. De natuur heeft een impuls gekregen door de uitbreiding van de Biesbosch.’

We varen voorbij de Helsluis, richting de Paardenwei. Van der Neut tuurt naar de waterkant: omgevallen bomen, wilgentenen die in het water steken. ‘Ooit hebben hier mensen staan vloeken toen ze hout moesten kappen voor de Deltawerken,’ zegt hij. Kappen gebeurt allang niet meer. Bomen vallen om, blijven liggen en begroeien. ‘Zo ontstaat een andere Biesbosch, die van de bever, de lepelaar en de zeearend. Eigenlijk is het hier één groot succesverhaal. Maar het heeft tijd nodig.

Gewoon overal met je tengels van afblijven en kijken hoe de natuur het invult.’ Aan de waterkant klinkt een plons. Nog net zien we het dikke bruine achterlijf van een bever.

Wat brengt de toekomst voor de Biesbosch? ‘Er is nu een megaproject gaande aan de kant van de Brabantse Biesbosch waarbij nog eens veertigduizend hectare wordt ontwikkeld tot natuurgebied. Als de Grote Noordwaard in 2015 volledig ontpolderd en heringericht is, is het Nationaal Park De Biesbosch in omvang verdubbeld. Het is een enorme impuls voor de natuur én voor de mensen, die kunnen er fietsen, wandelen en kanoën. Aan de Dordtse kant zijn er al vijfentwintig jaar plannen voor een recreatiegebied ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk, vanaf De Elzen richting de Kop van ’t land. Agrariërs verzetten zich: landbouwgrond gebruiken voor recreatie vinden zij contra-productief. Maar als daarmee wordt gezorgd voor nog een extra impuls voor de natuur, vind ik het een prima plan.’

Geruisloos vaart de boot een kreek in. Op een boomstronk drogen aalscholvers hun veren. Van der Neut wil de tocht graag eindigen op een van zijn favoriete plekken. Hij legt de boot aan de kant, springt van boord en waant zich een pad tussen het hoge riet. Terwijl hij uitkijkt over een moerasgebied waar steltlopertjes naar eten zoeken, zegt hij: ‘Kun je je voorstellen dat hier ooit koeien liepen?’ Elk seizoen bracht hij ze van de boerderij met een boot naar de polder, tot het moment dat Staatsbosbeheer in 1994 de schotbalken uit de polder verwijderde en de Mariapolder permanent onder invloed van de getijden kwam te liggen. De beken in de voormalige polder die voorheen kaarsrecht waren, meanderen nu en als het water in de rivier te hoog wordt, loopt de polder vol. ‘Hier ga ik kijken met Japanners en Chinezen. Wij geven boerenland, iets wat geld opbrengt, op voor onze veiligheid. Dat vinden ze bijzonder interessant.’ <

Page 11: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-11--10-

Slapen in de Biesbosch

Vakantiegevoel dichtbij huisNiet eerst in de auto, maar meteen vanuit je bed de kano in en het ontwaken van de Biesbosch meemaken. ’s Avonds geniet je van de laatste zonnestralen op het terras en loop je nog even naar de Sterrenwacht Mercurius. Een vakantiegevoel pur sang, en dat zo dicht bij huis. De kamers van hostel Stayokay zijn eenvoudig, maar ze hebben allemaal een douche en toilet op de kamer. De meeste kamers hebben vier bedden, dat is handig voor gezinnen. Wie samen wil slapen, boekt de kamer voor twee personen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Nog een tip voor de kampeerders: naast het hostel ligt een prachtige natuurcamping. Volgens kenners het best bewaarde geheim van Dordrecht. Nieuw is dat je hier kunt glamperen, oftwel kamperen zonder sores. Stayokay verhuurt safaritenten en vanaf de zomer zogenoemde Hermits Houses, kleine huisjes op een mooi plekje in de natuur. www.stayokay.nl

Logeren op een eilandNatuurvriendenhuis De Kleine Rug is een bastion, omgeven door water en alleen te bereiken met een bootje. Hier kun je dubbelop bijkomen van de dagelijkse drukte en hectiek. Kinderen kunnen ronddarren in een oude broek en kaplaarzen en ‘s avonds steek je het vuur aan en kijk je achterover in het

gras naar de sterren. Er zijn kano’s te huur. De voormalige boerderij heeft 33 slaapplekken en is dus heel geschikt voor een weekend met familie en vrienden. Naast het huis staan twee blokhutten voor vier personen. Achter het huis ligt een natuurkampeerterrein. De voorzieningen zijn eenvoudig, maar als dat je niet uitmaakt, is er geen mooiere plek om van de Biesbosch te genieten. www.dekleinerug.nl

Drijvende hotelkamerSlapen met op de achtergrond het kabbelende water. Na een frisse duik in het water, genieten van een ontbijt op je eigen veranda en wie weet… zwemt er zomaar een bever voorbij. Als je overnacht in een ecolodge in de Biesbosch word je overspoeld door dit vakantiegeluk dat normaal alleen is weggelegd voor mensen met een bootje. De houten lodge is een drijvende hotelkamer met een eigen douche, toilet, keuken en twee bedden. Voor de deur ligt een Canadese kano om erop uit te trekken. De ecolodge is geschikt voor twee personen en te boeken vanaf twee nachten. www.stayokay.nl

Dijkhuis met een vegetarisch restaurantHerberg de Kop van ’t Land is een dijkhuis aan de rivier de nieuwe Merwede, omringd door uiterwaarden, grazende schapen en wuivende wilgen. De natuur is een mooie reden om hier neer te strijken, maar vergeet vooral het vegetarische restaurant niet. Wat is er fijner na een dag fietsen, wandelen of speuren naar bevers dan een verwendiner op een zonnig terras? Daarna hoef je alleen maar naar boven te lopen om je bed in te kruipen. De volgende dag wacht een zalig ontbijtje en weer een heerlijke dag buiten. www.kopvanhetland.nl <

De Biesbosch is eigenlijk te mooi om in één dag te bekijken. De oplossing: ga er een nachtje slapen. Dat is zelfs als je in de buurt woont een bijzondere ervaring.

Page 12: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-12-

‘Hé, een pier,’ roept Florijn (5) terwijl hij fanatiek zijn schep in de grond boort. De andere kinderen graven driftig mee: waar is het kistje gebleven dat ze voor de winter in de tuin hebben begraven? ‘Daar is ie’, roepen ze opgetogen als hun schep op iets hards in de bodem stuit. De spade komt eraan te pas en triomfantelijk haalt Filine (10) een modderig kistje omhoog. De planten die ze er voor de winter hadden ingestopt, zijn vergaan. Opgegeten door tientallen kleine diertjes die tussen de plantenresten krioelen. De kinderen ontleden het kistje met de precisie van een natuurkundige. De wormen gaan apart in een plastic bakje. ‘Ik zal ze straks over papier laten lopen dan kunnen jullie zien dat ze een soort borstels onder hun voeten hebben,’ zegt natuurgids Marionnel Meyer.

Wat is het verschil tussen een miljoenpoot en een duizendpoot wil Judith (8) weten.‘Een duizendpoot kan sneller lopen, zegt natuurgids Leo Jansen. ‘Hij heeft eerder zijn schoenen aan. En dat moet ook, want een duizendpoot is een roofdier. Een miljoenpoot eet afval, dat loopt niet weg.’ In het dagelijks leven is Jansen

databeheerder bij de gemeente Rotterdam. Tien jaar geleden deed hij een natuurgidsencursus en sindsdien heeft hij in zijn vrije tijd een missie: mensen en kinderen zich laten verwonderen over de schoonheid van de natuur. ‘Als je mensen laat zien hoe mooi de natuur is, zijn ze meer geneigd om er zuinig op te zijn.’

Gegarandeerd viesDe kinderen rennen tussen hagen van wilgentakken naar een bruggetje. Op zoek naar kruiden voor in de heksensoep die ze straks gaan maken. Het is vroeg in het voorjaar en de bieslook, de peterselie en de daslook piepen voorzichtig boven de grond uit. Het is de eerste workshop moestuinieren van het jaar en de kinderen hebben er zichtbaar zin in. Ze zijn nog geen tien minuten aan het werk in de tuin en hun broeken, handen en hier en daar zelfs een gezicht, zitten onder de modder. Het deert ze niet; kinderen worden blij van vies worden en het is goed voor ze bovendien. Kinderen die regelmatig buitenspelen en sporten, ontwikkelen zich beter, zo blijkt uit diverse internationale onderzoeken. De National Trust, de Britse evenknie van >>

Stadse kinderen, die niet meer weten hoe een aardbei groeit en een boerenkoolplant niet van spruitjes kunnen onderscheiden, kunnen veel leren van de natuurgidsen van het IVN. Tijdens de workshops moestuinieren in het Duurzaamheidscentrum Weizigt mogen ze zelf zaaien, wieden, plukken en proeven.

Vrienden van de moestuin

Page 13: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-13--12-

Staatsbosheer, stelde een lijst samen van vijftig dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalf wordt. Op de lijst: in een boom klimmen, een appel van de boom eten, een slakkenrace houden en bramen plukken. Grote kans dat kinderen tijdens de natuuractiviteiten van het IVN de lijst grotendeels kunnen afvinken. ‘Kinderen die in de stad opgroeien staan vaak ver van de natuur af.’ zegt moeder Odette. ‘We hebben geen tuin waar we zelf groente kunnen verbouwen en hier leren de kinderen hoe alles groeit en bloeit en dat je eerst de grond moet bewerken voor je er iets mee kunt doen.’ Trots laat dochter Evilie (8) haar ‘dagboekje’ zien van het vorige seizoen: een schriftje vol receptjes, tekeningen van tomatenplanten en foto’s van etende kinderen aan een picknick-tafel met een geblokt tafelkleed. Alles wat de kinderen zaaien, oogsten en plukken, mogen ze opeten. Aan het einde van elke moestuinmiddag wordt er gekookt, net zoals op de camping: op een pitje in de buitenlucht.

HeksensoepVandaag is het nog te koud om buiten te snijden dus gaan de kinderen binnen aan de slag met borstels, water en mesjes om de groenten en kruiden voor de heksensoep te prepareren. ‘Doen we de wormen er ook doorheen?’, vraagt Florijn. Hij pakt een pier op en constateert dat hij te lui is om over het papier te lopen. ‘De grond waar ze uitkomen is koud, misschien moeten ze eerst even opwarmen,’ suggereert Meyer. ‘Laat ze maar even chillen,’ roept Filine terwijl ze wortel en aardpeer in de soep doet. Terwijl de ruimte langzaam wordt gevuld met de geur van grootmoeders groentesoep gaan de kinderen sla voorzaaien in kleine bakjes. ‘Eerst de zaadjes op je hand doen en dan kun je ze in het kuiltje doen,’ zegt Jansen. ‘Hup de boel een beetje aanduwen, grote klonten aarde klein maken en nu een beetje sproeien met de minidouche.’ Als de kinderen over twee weken terug komen, zijn de eerste kiemen als zichtbaar.<

Hup, trek aan die oude kleren en ga bramen plukken, slakkenraces houden of heksensoep koken.

Vrienden van de moestuinGroen doen in dordrecht:Vanaf medio april wordt er om de week op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de moestuin gewerkt. de activiteit is gratis en vooraf opgeven is niet nodig. elke eerste en vierde zaterdag van de maand organiseren de natuurgidsen van de iVn natuuractiviteiten voor kinderen van vier tot twaalf jaar. de data en de thema’s staan op: www.ivn.nl/dordrecht

ADreS:Duurzaamheidscentrum WeizigtVan Baerleplantsoen 30

Page 14: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-14-

KLimmen en KLauTerenDat het zomer is, wil niet zeggen dat je altijd kunt buitenspelen en in bomen kunt klimmen. Een mooie plek voor wat beweging op regen-achtige dag is de klimhal op het leerpark. De hal is spiksplinternieuw en gebouwd volgens de nieuwste inzichten van zowel klimmers als milieudeskundigen. Er zijn twee klimhallen, van respectievelijk dertien en zeventien meter hoog. Op zolder is een boulderhal waar je korte routes kunt klimmen over overhangende klimroutes, zonder touwzekering, maar met valmat. Kinderen mogen komen klimmen vanaf zeven jaar.

Klimhal mountain network, maria montessorilaan 3, www.mountain-network.eu/Dordrecht

aLLe KinDeren VerzameLen! Waarom is een vrijmarkt eigenlijk voorbehouden aan Koninginnedag? Want hoe leuk is het om andere kinderen blij te maken met spulletjes waar niet meermee wordt gespeeld? Op 15 juni tijdens het Kids-festival staat het Damplein vol met kinderkramen. Ook leuk: er is een schminkterras en gratis suiker-spinnen en popcorn voor alle kinderen. Kidsfestival Dubbeldam, 15 juni van 9.00 tot 15.00 uur op het Damplein. www.dubbeldamstart.nl

kids varia

SchaapscheerdersfeestDe schaapsherder vertelt over de kudde, er zijn demonstraties van oud-Hollandse ambachten en workshops voor kinderen. 19 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

KinderbevertochtOm bevers te spotten moet je stil zijn. Dat is lastig voor kinderen. Tijdens de kindertocht gaat het er net iets minder serieus aan toe. Hoewel, spannend blijft het zeker: op het water speuren naar bevers en marshmallows smelten op een open vuur. Diverse data.

Go SolarEen soort dropping voor het hele gezin. Een schipper vaart je met de fluisterboot naar de Stenen Keet aan het Wantij. Hoe vind je nu de weg terug?Diverse data.

VerhalentochtEen vaar- en struintocht door de Biesbosch gebaseerd op het boek Bonje in de Biesbosch. Je vaart naar een griend-werkershuisje waar de schrijver voorleest bij het vuur. Na het verhaal wandel je onder begeleiding van een gids terug door het schemerduister. 10 mei van 19.00 tot 21.30 uur

Het ruige BiesboschpadVlakbij het Biesbosch-centrum ligt een ruig gebied met modder, brandnetels, omgevallen bomen en takken. Een spannend gebied voor kinderen om te verkennen. Mits ze laarzen bij zich hebben, want vies worden ze hier zeker. Het pad is extra leuk met de speurtocht die te verkrijgen is bij het bezoekerscentrum.

Voor meer informatie: www.actiefindebiesbosch.nl

Voor buitenspelers en binnenblijvers5x LeuK in De BieSBoScH

Page 15: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

De zomer in met een zelfgemaakte tasEen lange tafel, ranja met een rietje en samen knutselen. Elke schoolvakantie organiseert het Onderwijsmuseum een activiteit voor kinderen. En hun ouders, want die mogen gewoon meedoen. Voor de activiteit in de meivakantie worden oude stempels uit het depot van het museum gehaald. En net zoals het vroeger gebeurde mogen de kinderen hun tasje met de stempels personaliseren. Echte creatieve geesten mogen ook zelf een eigen stempel maken. De workshop tas maken is dagelijks (behalve op maandag) van 1 tot 12 mei. Reserveren is alleen noodzakelijk als je met een groep wilt komen. Het onderwijsmuseum, nieuwe Haven 26, www.onderwijsmuseum.nl

-15--14-

Wie heeft De X-factor?

Zingen is leuk, maar meedoen aan een nationale zangwedstrijd als The Voice, dat durft niet iedereen. Het Dordtse zangspektakel Ultra KiTs is laagdrempelig, iedereen die het leuk vindt om te zingen kan meedoen. De voorrondes zijn op basisscholen in Dordrecht. Voor degenen die door de eerste ronde komen, wordt het wel spannend. Zij mogen tijdens Wantijpop optreden! De finalisten strijden op 10 juli tegen elkaar op het grote podium van het Big Rivers Festival. ultra KiTs zangwedstrijd voorrondes;15 mei John F. Kennedyschool 22 mei oBS De Bever. info & tijden: www.ultradordrecht.nl

Zelfs de grootste Nintendo-verslaafden vinden dit leuk: overvaren met een vlot, een spannende dropping in het bos, riddertje spelen of schapen scheren. En als het regent ga je lekker knutselen in het museum.

Wat eten Wij? Op de Stadsboerderij in het Weizigtpark mogen kinderen dagelijks de dieren knuffelen en om 16.00 uur mogen ze helpen met voeren. Dat is hartstikke leuk, maar tijdens het nationale kinderboerderijweekend doen de organisatoren er nog een schepje bovenop. De schapen mogen geschoren worden, er is kindertheater en de hele dag zijn er knutsel-werkjes te doen. Het thema van dit jaar is voedsel. Wat eten de dieren? En wat eten wij van de dieren. Het is dus niet alleen een leuke dag, maar ook een leerzame.

Kinderboerderijweekend, 25 en 26 mei, Stadsboerderij Weizigt, Van Baerleplantsoen 30. www.weizigtnmc.nl

Voor ridders en jonkvrouwenzodra je op 15 en 16 juni het evenemententerrein in de Biesbosch betreedt, begint het avontuur. opgewonden rennen de kinderen door de smalle straatjes van het middeleeuwse dorp. Langs de schapenhoedster, de wapen-smid en de kruidenheks. ze verwonderen zich bij de roofvogels, kunnen zich tot ridder laten slaan en leren boogschieten. een droom voor alle jongens die later ridder willen worden en voor stoere meisjes natuurlijk.

ridderspektakel, 15 en 16 juni van 10.00 tot 16.00 uur in de Hollandse Biesbosch. www.ridderspektakel.nl

Voor buitenspelers en binnenblijvers

Page 16: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-16-

Page 17: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-17--16-

WantijpopDe beste rapgroep van Nederland, de Dordtsesinger-songwriter Nielson en band Kensington die dagelijks te horen zijn op 3FM. Op zaterdag 15 juni staan ze allemaal in het Wantijpark. Wat de programmering betreft lijkt Wantijpop op grote nationale popevenementen als Parkpop, maar qua sfeer is het veel intiemer volgens organisator Magchiel Koekkoek. ‘Bezoekers spreken aan de picknicktafels af met vrienden en familie en ze komen continu bekenden tegen. Wantijpop heeft de sfeer van een tuinfeest maar dan met optredens van bekende bands.’ Het is een evenement voor iedereen, benadrukt de organisator. Voor gezinnen met jonge kinderen is er een Jeugdplein. Hier kunnen kinderen tot tien jaar zich laten schminken. Er is een poppenkast en natuurlijk de speeltuin. Op het Jeugdplein staat dit jaar een overkapt podium waar kinderen, die les krijgen bij de Popschool, optreden.

regionaal talentBehalve het hoofdpodium op het grote centrale grasveld is er een regionaal podium waar de meest talentvolle acts uit de regio optreden. Voor de programmering werkt de organisatie van Wantijpop samen met de Popcentrale. ‘Zij weten als geen ander welke bands in de regio opkomend zijn’, zegt Koekkoek.

Rondom het podium, dat op het veld bij de ingang van het park staat, zijn demonstraties van lokale ondernemers die zich bezig houden met de subcultuur rondom muziek. Denk bijvoorbeeld aan graffiti artiesten en skaters. ‘Zo blijft het festival ook gedurende de wisselingen van de bands aantrekkelijk,’ aldus Koekkoek.

Lekker lokaal Ook wat betreft catering wordt vooral gewerkt met lokale ondernemers. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Je eet eens wat anders dan altijd maar de hamburger en friet die op elk evenement te vinden zijn én de lokale economie profiteert mee van het evenement. Zo verkoopt Toko Y-Von heerlijke Indische specialiteiten en bereidt het Dordtse Fles en Mes de lekkerste hapjes voor de Wantijpop bezoekers.

afterpartyHet festival duurt tot elf uur ’s avonds. Na afloop kunnen bezoekers die nog niet genoeg hebben van het feest, doorgaan in het Energiehuis. Koekkoek: ‘Het is heel fijn dat de afterparty door de opening van het Energiehuis zo dichtbij het park is. De bezoekers hoeven maar een straat over te steken en dan zijn ze er.’ Er zijn tevens meerdere afterparties in cafés elders in de stad. <

Wantijpop, 15 juni van 12.00 – 23.00 uur in het Wantijpark. Voor meer informatie en programma: www.wantijpop.nl Het festival is gratis toegankelijk.

1. Nielson: De Dordtenaar werd tweede bij het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Dit voorjaar was hij genomineerd voor de 3FM Awards: Beste Nieuwkomer en Beste Artiest Pop. Het nummer Beauty & The Brains was een grote zomerhit waarmee Nielson de harten van het publiek heeft veroverd.

2. Memphis Maniacs: Vier muzikanten en een zanger die lijkt op Elvis. Samen halen zij veertig jaar popmuziek door de blender. Muzikaal plakwerk op hoog niveau volgens de kenners.

3. De Jeugd van Tegenwoordig: Bekend van onder andere de hit Watskeburt. Koekkoek: ‘Ze maken rap voor een breed publiek. Ze vlechten diverse muziekstromingen door elkaar. Hun beats hebben sterke invloeden uit de elektronische muziek wat het lekker dansbaar maakt.’

4. Handsome poets: Hun single Sky On Fire was in 2012 de officiële tune van de Olympische NOS-uitzendingen en het is maar zeer de vraag of er iemand is die het nummer niet mee kan zingen tijdens een optreden van de Handsome Poets. Frisse opgewekte pop met invloeden uit de jaren tachtig.

5. Kensington: De rijzende ster onder de Nederlandse bands. Afgelopen maanden waren ze dagelijks op de radio te horen. ‘Bij Kensington spat het plezier ervan af. Ze maken echt een feestje van hun live-act. Juist daardoor en omdat het geen pure rockband is, is het een ideale band voor een tuinfeest à la Wantijpop’, aldus Koekkoek.

Wie komen er?

Tuinfeest met vrienden en De Jeugd van Tegenwoordig

Page 18: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-18-

Met trots: Dordrecht Pride

De Gay Pride in Amsterdam is voor velen een bekend fenomeen. De Dordtse versie is meer een kopie van de Duitse Pride in Keulen volgens initiatiefnemer Lennart Lenskens: ‘Wij willen uitdrukkelijk een evenement waar iedereen zich thuis kan voelen. Gezinnen met kinderen moeten het ook naar hun zin hebben tijdens een bezoek aan Dordrecht Pride.’ Zo speelt op zondagmiddag Damiët van Dalsum de voorstelling Hollebollebeer in haar Poppentheater aan de Aardappelmarkt. Een voorstelling die gaat over anders zijn en acceptatie van je omgeving. ‘Dordrecht Pride laat zien dat iedereen hier mag zijn wie hij is, ongeacht seksuele geaardheid, leeftijd en huidskleur,’ aldus Lenskens. Symbolisch voor deze visie: op zaterdagmiddag kunnen homo’s en hetero’s, vrienden en vriendinnen zich voor één dag in de echt laten verbinden in de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat. Inschrijven kan gewoon ter plekke in de kerk. Het ‘bruidspaar’ kan in de kleedruimte een jurk of pak lenen, een fotograaf vereeuwigt de plechtigheid, de bruidsmars draait en van de organisatie krijgen de paren een ring om aan de vinger van hun ‘partner’ te schuiven. Bubbels, rijst en witte duiven moet je zelf meenemen.

ZeemeermannenDordrecht Pride begint vrijdagavond met de Queensnight. Stadsomroeper Darja de Caluwé heeft een theatrale tour samen-gesteld. Onderweg vertelt ze oude en nieuwe legendes uit de stad. Zoals die van de twee elkaar innig omhelzende zeemeermannen op het huis aan de Korte Engelenburgerkade. In café Le Bateau is de wedstrijd So you think you can be a travestiet. Lenskens: ‘Het is het enige onderdeel met een vette knipoog. Het is opgezet naar aanleiding van het televisieprogramma voor dansers.’

Van Patty Brard tot poeziëCafé Restaurant Merz is hoofdsponsor van het nieuwe festival. Op de Korte Kalkhaven, Bomkade, Keizershof en Binnen Kalkhaven is op zaterdag en zondag de festivalmarkt. Aan het einde van de Korte Kalkhaven zijn beide dagen optredens van bekende artiesten. Zaterdag staan onder andere Patty Brard en Marga Bult op het podium. Ook zullen de dj’s Jeroen Post en Laurenzo draaien. Zondag speelt de van Langs de Leeuw bekende accordeonist Dimitri Mosa en zingt X-factor finaliste Rachel. Ook andere finalisten van X-factor en The Voice of Holland treden beide dagen op dit podium op. Er zijn goede doelen die zich presenteren en in de GGD bus kun je je bloed laten testen. Zondag draait het Dordrechts Museum thematische films zoals de NTR documentaire ‘Strijders voor de Liefde’. In de Museumtuin is een poëzie programma. Tenslotte mogen jongens zondagmiddag met hun moeder gratis het museum bezoeken. De festivalmarkt en de optredens worden zondagavond bij Café Restaurant Merz afgesloten met een grote Musical sing-a-long op het hoofdpodium. Via grote videoschermen kunnen bezoekers meezingen met musicalster Robbert Besselaar Wie wil kan een lichtje kopen om het Aidsfonds te steunen en de sfeer te verhogen. <

Het allernieuwste evenement van Dordrecht brengt zeker geen schaars geklede mannen in bootjes. Wat Dordrecht Pride wel is? Een theatrale wandeling langs monumenten in het stadshart, een musical sing-a-long in de openlucht, een PinkClinic, festivalmarkt, poppentheater en tal van optredens aan de Korte Kalkhaven.

PinkClinicZaterdagavond 8 juni staat PinkClinic met een spetterende show met dansers van verschillend pluimage in Bibelot. Van 22.00 tot 05.00 uur kunnen hetero’s en homo’s dansen op dit feest met internationale allure. De show trok eerder op Ibiza, in Club Vie in Rotterdam en in Soho Amsterdam volle zalen. Voor de bezoekers rijdt er ’s nachts een roze limousine die bezoekers terugbrengt naar het station.

De eerste editie van Dordrecht Pride vindt plaats van 7 t/m 9 juni. Voor het complete programma, locaties en kaartverkoop voor de Queensnight en PinkClinic: www.dordrechtpride.nl.

De festivalmarkt en de optredens worden zondagavond bij Café restaurant Merz afgesloten met een grote Musical sing-a-long

Page 19: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-19--18-

Lezen, schrijven en kopen op de Dordtse boekenmarktMet je neus in de boeken, lekker snuffelen tussen de stapels en dan uitrusten bij een concert in de Kunstkerk, in de bibliotheek of in het Stadhuis. De Dordtse boekenmarkt is echt niet alleen voor boekenwurmen.

De Dordtse Boekenmarkt telt jaarlijks zo’n zeshonderd kramen. En dat zijn niet de minste: de organisatie werkt alleen met professionele antiquairs die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Boeken voor stuntprijzen zul je hier dus niet vinden. Wat wel? Pareltjes van je favoriete schrijver, een prachtig prentenboek, een bijzondere strip, boeken voor de kinderen of een stapel thrillers voor op vakantie. Rondom de boeken is er een gevarieerd programma met muziek op diverse locaties.

De eerste keerEen miljoen Nederlanders droomt ervan ooit een boek te schrijven, blijkt uit onderzoek. Het thema van de boekenmarkt is dit jaar debuteren en dat zou dus best wel eens een schot in de roos kunnen zijn. Om alle schrijvers in de dop een kans te geven, is er in

samenwerking met Dordt Literair en de Bibliotheken in Nederland een wedstrijd uitgeschreven. Wie schrijft het beste korte verhaal over debuteren? Oftewel ‘de eerste keer’. De inzendingen worden beoordeeld door de drie genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2013. De winnaar, die onder andere mag deelnemen aan de cursus Literair Debuteren van literair agent Paul Sebes, wordt tijdens het boekenbal op zaterdag 6 juli in de Kunstkerk bekend gemaakt. Overigens een mooie gelegenheid om lezers, schrijvers en schrijvers in spé te ontmoeten, want het Dordtse boekenbal is niet zoals in Amsterdam louter voorbehouden aan genodigden. <

De Dordtse Boekenmarkt, elk jaar weer een ‘bestseller’ van formaat, dit jaar alweer voor de 18e keer.

Meer oVer BoekeNMArkT & BoekeNBAlBoekenbal: zaterdag 6 juli, 20.00 uur in de kunstkerk. kaarten zijn te koop bij intree Dordrecht | VVV. Boekenmarkt: zondag 7 juli van 10.00 tot 17.30 uur.www.dordtseboekenmarkt.nl.

een stad vol boeken

Page 20: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-20-

nieuw in dordrecht: Zwemwedstrijd in 4 havensEr zijn Dordtenaren die regelmatig een frisse duik in de haven nemen, maar voor het eerst in decennia mag er nu op zaterdag 22 juni officieel in de Dordtse havens gezwommen worden. De Stichting Open Water Wedstrijd (OWW) Dordrecht heeft een vergunning aangevraagd voor een drie kilometer lang parcours door de Kuipershaven, Nieuwe Haven, Voorstraathaven en de Wijnhaven. Een klein deel van het parcours gaat zelfs buitengaats, oftewel door de Beneden Merwede. Wie wil meedoen aan deze uitzonderlijke zwemtocht, kan zich op de dag zelf inschrijven bij de start op ’t Vlak. Het evenement gaat alleen door als het rivierwater minimaal zestien graden is. Nog steeds best koud dus een wetsuit is geen overbodige luxe. Geen zin in een duik? Dan is het alleen al spectaculair om de wedstrijd-zwemmers de havens in te zien duiken. Zij hebben overigens niet de luxe van een warm wetsuit en duiken in gewone badkleding het koude water in. Overigens staat de veiligheid van de zwemmers voorop: bij slecht weer of onzuiver water – voor de wedstrijd wordt getest op veiligheid en duikers onderzoeken of er geen troep in de havens ligt – gaat de wedstrijd niet door.

4 Havens Swim Dordrecht: zaterdag 22 juni, van 13.30 uur tot 14.30 uur (recreanten) en van 10.30 uur tot 16.00 uur (wedstrijdzwemmers). Start en finish op ’t Vlak. www.owwdordrecht.nl

Big riversZeven dagen kunst, cultuur, film en heel veel muziek

Big Rivers trekt jaarlijkse tienduizenden bezoekers. Dat is niet voor niets: het is een festival voor iedereen waar in vorige jaren grote namen optraden als The Animals, Di-rect en Fun Lovin’ Criminals. Ook dit jaar staan er weer bekende artiesten op de podia op het Statenplein, Scheffersplein, de Statenplaats, het Grotekerksplein, de Korte Kalkhaven en de Houttuinen. ’s Avonds wordt het feest voortgezet in Bibelot, het Jazzpodium en het Dolhuis. En het mooie is: alle optredens zijn gratis (met uitzondering van het Dolhuis, entree € 5,00). Een tip van organisator Bas de Zwart: het Ameezing Event in de Grotekerkstuin op zaterdagmiddag.

Minder bekend is dat Big Rivers meer is dan het drie-daagse muziekfestival tijdens het laatste weekend. Wat te denken van een uitvoering van Simeon ten Holts Canto Ostinato in de Grote Kerk. Het populaire muziekstuk zal als spektakel op de orgel, de piano, de beiaard en met dans uitgevoerd worden. Dezelfde avond vaart de BluesCruise met vijf bands aan boord tussen Dordrecht en Rotterdam. Op het programma: King of the World, Big Pete, Homesick Louisiana Men, John F. Klaver en B-Master.

Big rivers: van 6 tot en met 14 juli op diverse locaties in de stad. Voor kaarten en informatie: www.bigrivers.nl.

evenementen varia

Dordrecht werd vorig jaar Evenementenstad van het jaar. Een titel waar we trots op zijn. Ook dit jaar staat de evenementenkalender bomvol. Ga voor een totaal overzicht van alle evenementen naar www.evenementenindordrecht.nl.

Page 21: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-21--20-

Tijdens Place d’Ary verplaatsen kunstenaars een deel van hun atelier naar het Groothoofd. Elke zaterdag en zondag van medio juli tot en met medio augustus kunnen bezoekers hier beeldhouwers en portrettisten, keramiekkunstenaars en fijnschilders ontmoeten. Een beetje zoals op het Place du Tertre in Parijs, maar dan op de Dordtse kade. Behalve naar kunst kijken, kun je hier ook kunst kopen en workshops volgen, ook voor kinderen! Er is live muziek en op zaterdagavond een buitenfilm.

een zweeftoren zo hoog als de Grote Kerk! Als de lichtjes aangaan van de tientallen attracties is het feest op de Spuiboulevard compleet. Stond er afgelopen jaren een reuzenrad op de Dordtse kermis, dit jaar is gekozen voor een enorme zweeftoren die met zestig meter bijna zo hoog is als de Grote Kerk. Ook mooi: de grote achtbaan die op de Hellingen gebouwd wordt en de bungee waar je met z’n tweeën als een soort kogel wordt afgeschoten. De Zomerkermis is van oudsher een echte familiekermis dus ook voor de kleintjes is er genoeg te doen: ze kunnen springen op een reuzentrampoline en lopen in een bal over het water. Op woensdag is om 14.30 uur de Bassie Roadshow te zien. Daarna mogen de kinderen met de clown op de foto.

Voor de oudere kinderen is de avond een aanrader: verschillende artiesten en een Latin brassband (op dinsdagavond) maken van een avondje kermis een leuke avond uit.

De zomerkermis: van zaterdag 22 tot en met zondag 30 juni van 13.00 uur tot en met 23.00 uur. www.kermisdordrecht.nl.

PALM PARKIES: UItKIjKEn nAAR wARME MAAndAgAvondEn

Ook al regent het deze zomer. En heb je geen geld voor een zonvakantie. Ook al moet je gewoon werken, dan altijd is er nog Palm Parkies. Gedurende zeven maandag-avonden in juli en augustus is het hoe dan ook vakantie in het Wantijpark. Zomerse cocktails of een biertje zijn verkrijgbaar aan de bar. Maar natuurlijk draait het ook om de muziek. Palm Parkies heeft weer een ijzersterk programma in elkaar gedraaid met onder andere VOF De Kunst en Raymond van het Groenewoud. Net als de vorige elf edities van Parkies is de toegang tot deze maandagavondconcerten gratis.

Palm Parkies: elke maandag van 1 juli tot en met 12 augustus van 19.30 tot 23.00 uur in het wantijpark. www.palmparkies.net.

Place d’Ary: elke zaterdag en zondag van 13 juli tot en met 18 augustus, vanaf 13.00 uur. www.placedary.nl

Page 22: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-22-

Sto

er &

Ale

rt

Page 23: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-23--22-

Groeten uit dordrechteen dordtenaar vertelt over leuke plekken

Hij is blogger op iDordt en tussen de 112 meldingen door twittert hij. Het contact met de burgers maakt het werk van een politieagent leuker, zegt hoofdagent Dirk-Jan Grootenboer. en of het nu een uit de hand gelopen feestje is, een aanhouding met verzet of een vermissing, hij krijgt altijd volop reacties. ‘Dordtenaren zijn betrokken bij hun stad, als er iets gebeurt in hun wijk gaan ze vaak meteen over tot actie.’ Dirk-Jan werkt en leeft in de stad en deelt zijn favoriete plekken met Dordrecht Maggezien.

Dordrecht: ‘Ik ben geboren in Pijnacker, maar mijn vrouw komt uit Dordrecht dus we wonen hier alweer zo’n zeven jaar. Ik vind het een leuk en levendig stadje. Er zijn veel evenementen, dat is zowel qua werk als privé leuk. Dordt in Stoom is mijn favoriet, heerlijk ouderwets met mijn vrouw en kinderen van zes, vier en veertien maanden wandelen over de kade. Ik heb zo mijn vaste adressen en daar kennen ondernemers mij, dat vind ik het voordeel van een kleine stad. Bij Coffeelicous staat mijn dubbele cappuccino met een brownie al klaar als ze me zien aankomen en bij ‘nJoy Chocolate weten ze dat ik gek ben op de witte chocolaatjes met een apenstaartje.’

Terras: ‘Ik ben een echte jonge vader, aan borrelen op een terras kom ik niet toe. Als we met de ploeg wat gaan drinken, gaan we naar het Scheffersplein. Meestal bestellen we bij Dordts Genoegen. Politie-mannen houden van mensen kijken, dat kan op het Scheffersplein perfect.’

Eten: ‘Ik draai veel wisselende diensten dus als ik rond etenstijd thuis ben, eet ik graag met mijn gezin. Als we samen uit eten gaan, kiezen we voor Baloe Beer op de Wijnstraat, dat is makkelijk met de kinderen.’

Vrijdagavond: ‘Nu ga ik vaak even langs een vriend of naar mijn broer, maar ik kan niet wachten tot de nieuwe bioscoop in de stad opengaat. Een avondje naar The Movies lijkt me geweldig. Zoiets mist Dordrecht nu echt.’

Uitgaan: ‘Een jonge vader, hè? Daar heb ik geen tijd voor.’

Mooiste plek: ‘Ik houd van de rustieke en romantische kant van Dordrecht. Een van mijn favoriete plekken is ’t Vlak. De intocht van Sinterklaas op deze plek vind ik hier bijvoorbeeld heel bijzonder. Tijdens de landelijke intocht heb ik namens de politie getwitterd over het evenement.’

Dromen van: ‘Voor Dordrecht zou ik graag willen dat er meer uitgaansgelegenheden komen voor de jeugd. Ik vind het jammer dat de Dordtse jeugd naar Rotterdam of Breda moet. Zoiets als de Kroeg op de Prinsenstraat, dat zit altijd bomvol jeugd. Misschien gek dat ik dat zeg als politieagent. Reuring in de stad brengt werk met zich mee, maar dat hoeft niet negatief te zijn.’

Dirk-Jan twittert regelmatig over en tijdens zijn werk. Interessant om “mee te lezen” en soms wordt ook je hulp ingeroepen bij bijvoorbeeld vermiste personen. Je kan Dirk-Jan Grootenboer volgen op @DJ_Grootenboer <

Page 24: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-24-

Straat vol verrassingen

Page 25: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-25--24-

Vriesestraatben weinig veranderd in de loop van de tijd. Het is niet zo bescheiden om

van jezelf te zeggen maar misschien is het wel waar: schoonheid komt met de jaren. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Bijna dagelijks wordt er vol lof over mij gesproken en als je niet uitkijkt word je daar een beetje verwaand van. Je hoeft maar een stukje door

te straat te lopen en je begrijpt wat ik bedoel. Goed onderhouden panden met klok- of trapgevels, de Lutherse kerk met de kosterij en

de poort tot het voormalige Oud Manshuis ernaast. Als een baken prijkt op de hoek van de straat het voormalige militaire hospitaal. Waarom de authentieke bestrating ooit is verwijderd, is me een raadsel. Het zou buitengewoon aardig zijn geweest als de keien van toen er nu nog hadden gelegen.

Wedstrijd gewonnenLang hield ik me bezig met slechts één vraag: hoe blijf je als straat aantrekkelijk? Tot opeens gebeurde waar ik al jaren van droomde: bijzondere winkels zoals Mundi Color (nummer 67), modezaak HIP (nummer 79) en ‘nJoy Chocolate (nummer 73) vestigden zich. In hun kielzog volgden er meer: de Inrichterij verhuisde naar drie verbouwde winkelpanden aan de overkant van de voormalige winkel (nummer 38 - 42), mannenkledingzaak Boris (nummer 37) werd een tweede leven ingeblazen en de boeken van de Bengel verhuisden naar nummer 35. Er kwam een winkel met kleding, schoenen en tassen voor modebewuste vrouwen. Nr. 33 staat er groot op de gevel. Als een oma die vertederend naar haar kleinkinderen kijkt, denk ik dan glimlachend terug aan het Vleeschpaleis, de slager op nummer 104, die ooit ook alleen maar het huisnummer op het raam schilderde.

Hoeveel levens een straat heeft? Ik weet het niet. Maar voor mij was dit een bevestiging dat een nieuwe fase is aangebroken. Waarin ondernemers bezoekers ontvangen als koningen: ze betreden die winkels over prachtige rode lopers of onder een overkapping van honderden gekleurde paraplu’s. En de pers komt steeds vaker een kijkje nemen, net zoals talloze bezoekers uit de stad en regio. En nu volgt het mooiste: ze komen gelukkig ook weer terug. Als enige straat in de stad trok ik het afgelopen jaar meer bezoekers dan voorheen. Dat is geen natte vingerwerk van een straat met grootheidswaanzin. Warmtecamera’s die de hoeveelheid mensen meten die langslopen, onderbouwen mijn onderbuikgevoel. Het voelt alsof ik een wedstrijd heb gewonnen. Eindelijk ben ik uit de schaduw gekropen van mijn grote zus, de Voorstraat.

als eerste autovrijWinkels zijn waar de mensen zijn, schreef Jaap Bouman, columnist van de Dordtenaar, eens treffend op. Toen er nog geen bruggen waren over de rivieren en iedereen met de veerpont en via de stadspoorten Dordrecht binnenkwam, lagen de winkels vooral aan de uiteinden van de Voorstraat, bij de aanlegplaatsen van de boten. Toen was ik vooral een woonstraat, maar later toen het Zwijndrechtsveer werd verplaatst naar het Blauwpoortsplein, verhuisden de winkels naar het stadsdeel dat we nu centrum noemen. Aan de Vriesestraat woonden veel ambachtslieden, van speldenmakers en lakenwerkers tot schoenmakers tot kuipers. Hun producten verkochten ze aan de straatkant van het woonhuis. Het leek mij ideaal, want moeders konden in die tijd hun werk prima met de zorg voor de kinderen combineren. Achter het gordijn in de winkel, dat werken van wonen scheidde, konden de kinderen slapen of spelen terwijl moeder werkte en onderwijl toch alles nauwlettend in de gaten hield. Om het de bewoners van de binnenstad makkelijk te maken, >>

‘Het voelt alsof ik een wedstrijd heb gewonnen. eindelijk ben ik uit de schaduw gekropen van mijn grote zus, de Voorstraat.’

Page 26: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-26-

kwamen er winkels met levensmiddelen bij: bakkers, groente-boeren en vooral veel slagers. Het begon met één winkel van de slagersfamilie Van Straaten in 1865. In 1949 waren er negen slagerijen, allemaal in het stukje tussen de Vest en de Sarisgang. Eigenlijk ben ik dus een van de oudste winkelstraten van Dordrecht, die nog eens als eerste autovrij was ook. Ter hoogte van nummer 101 ligt een steen ter nagedachtenis aan dit feit. Maar er zit ook een triest deel aan mijn verhaal: zodra een winkelier iets ging voorstellen, verkaste hij naar de voorname Voorstraat. Rondom de jaren vijftig en zestig raakte ik in verval. Maar dat komt volgens Jaap Bouman, overigens al jaren een trouwe bewoner, ook door de opkomst van de grootwinkelbedrijven. Kleine ondernemers gaven de strijd op en de uitzendbureaus kwamen. Prima bewoners hoor, maar ze zijn dicht op donderdagavond en in het weekend. En dat is voor een straat met een hart voor winkels moeilijk om te zien. De hoop heb ik nooit verloren, en dat komt mede door ondernemers als Rutte (nummer 130), die nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze als in het startjaar 1872 jenever en likeuren distilleert. Naar mijn idee een perfecte plek voor een typisch Dordts cadeautje of voor als je een feestje hebt, want je kunt hier workshops en proeverijen doen. Nog een trouwe bondgenoot: bakkerij Van der Sterre (nummer 97). Vorig jaar verbouwden ze de winkel en de konditorei. Het brood en het gebak bleef even ambachtelijk.

Dwars door de VriesestraatFaam komt en gaat, dat heeft de tijd me ondertussen wel geleerd. De toekomst zie ik zonnig tegemoet. Ik heb nu zelfs een eigen facebook en twitter pagina, zoek me maar eens op op De-Vriesestraat-in-Dordrecht. En als ik een mindere dag heb, hoef ik maar op deze pagina te kijken en ik ben weer vol vertrouwen: Van der Sterre heeft heerlijke macarons, er is een modeshow in de Lutherse kerk en nieuwe schoenen bij Fier.

En wist je dat ik over een paar maanden weer tien ondernemers rijker ben? Roely Bartels tovert de voormalige winkel van Bartels Expert om tot overdekte winkelstraat in oude Dordtse stijl. Een soort passage met een ingang aan de Vriesestraat en aan de Tolbrugstraat zodat een directe verbinding met het Statenplein ontstaat. Vriesestaete gaat het heten en het is ideaal voor startende ondernemers die hier voor een schappelijke prijs een ruimte kunnen huren. Op het wensenlijstje van Roely staan winkeltjes met verswaren, een brocante en een coffeecorner, maar ook live muziek in het weekend en exposities van kunstenaars. Ze verwacht nog dit voorjaar open te gaan. Toen ze vertelde dat ze een slagerij had gecontracteerd was ik in mijn sas. Kun je je dat voorstellen? Zelfs voor de authentieke bestrating is gezorgd.’’<

‘Naar mijn idee een perfecte plek voor een typisch Dordts cadeautje of voor als je een feestje hebt.’

Page 27: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-27--26-

lekker langzaam genieten

Vier restaurants op één avondWaar gaan we eten? Lekker en chique bij Restaurant Blanc? Of heerlijk Hollands bij Knollen en Citroenen? In de week van 20 tot 26 mei heb je geen last van keuzestress. Tijdens de ontdek-culinair-Nederland-week eet je namelijk op één avond in vier restaurants. Tussen de gangen door wandel je van de ene plek naar de andere. Natuurlijk langs mooie plekken in de stad. De informatie en de route komen via de email. De deelnemende restaurants in Dordrecht zijn: Restaurant Blanc, Zest, Knollen & Citroenen en Art & Dining. Wel even vooraf via de website van Ontdek Culinair Nederland reserveren.

Ontdek Culinair Dordrecht, 20 tot en met 26 mei. www.ontdekculinairdordrecht.nl

dit is BrUtna een lange dag is niets zo fijn als met je geliefde of vrienden lekker ontspannen in een café. Met een goed glas wijn, een hapje erbij en alle tijd voor een goed gesprek. Maar voor het betere chillen moet het wel kloppen in het etablissement van je keuze. geen hoofdpijnwijn, maar een goede chardonnay of een cabernet, geserveerd door een galante ober met kennis van (wijn)zaken. Zo’n plek missen we in dordrecht, maar niet meer voor lang. taky tsatsos en nicky van den toorn signaleerden het gat in de markt en in mei openen zij de eerste wijnbar van de regio. Beide mannen hebben ruime ervaring in de horeca en hebben begrepen waar behoefte aan is.

de officiële opening is op 10 mei, vanaf 19.00 uur staan de deurenopen voor iedereen die nieuwsgierig is naar de nieuwe aanwinst van dordrecht. Er komt een bekende nederlander, maar wie het is houden de heren nog even geheim.

dit is BRUtgroenmarkt 121, www.ditisbrut.nl

culi varia

Culimarkt; nu elke week! Alsof je op vakantie bent in eigen land. Zo voelt het op de Culimarkt waar je net als in Italië en Spanje kunt proeven, eten en kopen op markten met de beste producten. Sinds september vorig jaar kun je op de Dordtse Culimarkt terecht voor verse groenten en vinegrettes, pasta’s, kazen en gevogelte die je in geen supermarkt zult vinden. En het mooie is: vanaf dit jaar is de markt er niet meer tweewekelijks, maar gewoon elke week. Op donderdag, vlak voor het weekend, en zowel ’s middags als ’s avonds.

Behalve dat je op de Culimarkt prima je boodschappenlijstje kunt afstrepen, is het ook een beleving om met de vakmensen te praten over hun product. Voor je het weet stap je niet met een, maar twee volle tassen op de fiets naar huis.

Culimarkt, elke donderdag van 15.00 – 21.00 uur op het Nieuwkerksplein. www.culimarkt.nl

Page 28: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-28-

Pavlovavers zomerfruit op een bedje van mmmmmm....

recept van Christa van de Pavoordt, eigenaresse van Christa’s Cookies.

Het recept van de geliefde cheesecake en haar koekjes houdt Christa van de Pavoordt graag geheim. Wat ze wèl wil delen? Haar favoriete dessert voor een zomeravond met vrienden of familie. Haar Pavlova ziet er prachtig uit, is niet ingewikkeld en mits je de regels volgt, kan het bijna niet mislukken.

Page 29: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-29--28-

Pavlovavers zomerfruit op een bedje van mmmmmm....

recept van Christa van de Pavoordt, eigenaresse van Christa’s Cookies.

Boodschappenlijst

Meringue:3 grote eiwitten1 theelepel maïzena230 gram suiker(½ theelepel witte wijn azijn)

Vulling:250 ml room 2 eetlepels suikerRood fruit naar keuze (aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen en/of aalbessen)

ingrediënten

aan de slag: Maak de kom en de garde waarmee je de meringue klopt vetvrij met citroensap of azijn. Doe de eiwitten in een kom en klop met de mixer of keukenmachine de eiwitten eerst een beetje stijf, een beetje zoals cappuccinoschuim. Voeg een theelepel maïzena toe en doe dan lepel voor lepel de suiker erdoor. Wij gebruiken biologische halfruwe rietsuiker, maar je kunt ook gewone suiker,fijne suiker of witte basterdsuiker gebruiken. Laat het eiwit stijf worden tot er mooie, glanzend witte pieken vormen. Eventueel kun je er nog een half theelepeltje witte wijnazijn door doen. Dit zorgt voor nog stevigere meringue.

Het eiwit is goed als je de kom op z’n kop kan houden en het eiwit stevig in de kom blijft zitten. Zet de oven aan op 110 graden. Schep de meringue met een eetlepel in hoopjes met ongeveer een doorsnede van 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er met de achterkant van de lepel een kuiltje in. Bak eerst 10 minuten op 110 graden, daarna 80 minuten op 90 graden. Eventueel ’s nachts in de oven laten afkoelen. Sla de slagroom met de suiker stijf, vul de meringue met room en leg er daarna de verse aardbeien, frambozen, bosbessen en bramen op. Pavlova is ook heerlijk met bijvoorbeeld mango, ananas en passievrucht. <

tipHandig eieren splitsen:

houd het ei rechtop in je hand, sla het ei met een mes kapot, niet in het

midden, maar meer aan de bovenkant van het ei. Dit voorkomt dat je de

eidooier kapot maakt. Haal het ‘dopje’ van het ei af en giet het ei leeg in je hand. De eidooier blijft op je hand

liggen, het eiwit laat je tussen je vingers druipen en vang je op in een

bakje. Zorg er wel voor dat je handen schoon zijn en er bijvoorbeeld geen

boter aan zit. Eiwit is alleen op te kloppen wanneer er geen vet en geen

eigeel bij is gekomen!

Page 30: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-30-

stoer & stevigshoppen

Page 31: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-31--30-

Want mannen houden zeker wel van winkelen

‘Grote stad’ assortiment cd’s De nieuwste cd van Depeche Mode, Laura Jansen, Anouk, Motorpsycho of Caro Emmerald. Op een groot bord in de strakke maar gezellige zaak van Velvet Music vind je alle cd’s die binnenkort uitkomen. Handig als je een cadeautje zoekt voor wie van muziek houdt en al veel cd’s heeft. Tim Veldhuis heeft net een bon gekocht voor de nieuwe cd van Face to Face. ‘De cd komt morgen uit maar we willen het cadeautje vandaag geven, dus is het een bon geworden. Bij Velvet weet je zeker dat de nieuwe cd de volgende dag in huis is. Het is een zaak voor mensen die van muziek houden.’ Pop, blues, dance, heavy, punk, ska reggae, jazz, voor iedereen is er wat wils. Ook de Duitse Moritz Gehring is blij met de winkel in de woonplaats van zijn nicht bij wie hij op bezoek is. ‘In Dorsten waar ik woon, hebben we niet zulke winkels. Dan moet ik echt naar een grote stad.’ Eigenaar Peter Paul van der Hout en zijn broer Ed verhuisden met het voormalige Simple Fonds van een donkere ruimte aan de Grote Spuistraat naar het lichte pand aan de Vriesestraat. Hier is ruimte om in een bioscoopstoel rustig cd’s te beluisteren. Nog altijd is de zaak het verkooppunt voor concerten in de regio zoals in Rotown (Rotterdam), Mezz (Breda) en Bibelot in het Energiehuis (Dordrecht). Velvet Music, Vriesestraat 110, www.velvetmusic.nl

Broedplaats van creativiteitHet lijkt haast een buurthuis. Jongens die niet bij het skatepark of in de half-pipe zitten, verzamelen bij skatewinkel Fier: zijn er weer nieuwe technische snufjes? Of een mooi deck voor hun longboard of skateplank? Edwin Stok: ‘Elke week zijn er nieuwe dingen in de winkel. Dat maakt het zo leuk om langs te gaan.’ Zijn vriend Brent Sandtke is het met hem eens. Zelfs zijn kleding koopt hij bij Fier. Eigenaar Zev van Sluysdam: ‘Ik heb deze winkel nu een jaar. Behalve de skateborden verkopen we truien, T-shirts, schoenen, jassen en petten. Het zijn niet alleen skatemerken maar kleding van goede merken zoals Carhardt, OBEY, Vans, Nick en Supra. Skaters bepalen voor een steeds groter deel het modebeeld. Er komen hier mannen en vrouwen van zes tot zestig jaar.’ Terwijl hij een deck vervangt, vertelt hij: ‘De winkel run ik samen met een compagnon. Daarnaast maak ik films en mijn compagnon organiseert feesten en exposities. Onze winkel is een soort broedplaats van creativiteit.’Fier, Vriesestraat 94, www.fierskatestore.nl

appeltjes vergelijkenJe houdt ervan of je haat het, maar wie eenmaal overstag is, is helemaal verslingerd aan Apple. En dan is het fijn te weten dat Dordrecht een Premium Reseller heeft waar je alle Apple producten terugvindt. In de witte winkel kun je naar hartenlust iPads of een MacBook Pro uit proberen. Op de ronde toonbanken staan de nieuwste modellen: iPod Touch, Shuffle, Nano en de iPhone 5. Er zijn veel medewerkers die de klanten helpen wegwijs te worden. Mocht je al een Apple bezitten dan kun je in de zaak uiteraard ook uitstekend terecht voor bewaarhoezen, mappen, tassen, speakers, aansluit- en oplaadkabels, headsets en verloopstekkers. En in het geval dat een apparaat kapot gaat, achterin de winkel is een Service Desk waar je geholpen wordt met problemen of reparaties aan alle Apple apparaten. iAm Store, Bagijnhof 52, www.iamstore.nl/dordrecht

Heel veel video’s en spelletjesLopend door de Visstraat kunnen de levensgrote Starwars-achtige figuren in de etalage van Nedgame je niet ontgaan. Het is een blikvanger voor de gamer die binnen uren kan snuffelen in de rekken met oude en nieuwe spellen. ‘Het zijn vooral mannelijke gamers,’ zegt filiaalmanager Sanne den Ham. Ze zou het wel leuk vinden als er meer klanten van haar sekse in de zaak zouden komen. Zelf vindt ze het heerlijk om haar klanten oude spellen te laten herontdekken. ‘We verkopen niet alleen nieuwe games, we kopen ook oude spellen in. Vaak zien we dat klanten voor een nieuw spel binnenkomen, maar hier hun oude gameboy herontdekken. Doordat we inkopen en inruilen hebben we veel retrogames in huis.’ Maar het ultieme retrospelletje blijft natuurlijk de flipperkast achterin de winkel.Nedgame, Visstraat 9, www.nedgame.nl

Verliefd op alles met een stekkerTransistortjes, elco’s, schakelaars en ledjes. Hoeveel mannen en jongens hebben in de afgelopen decennia niet een bezoek gebracht aan De Radiobeurs van Louter BV? Jasper Groesbeek komt ook regelmatig met zijn vader naar de elektronicawinkel. ‘Ik bouw lichtjes in modelauto’s. Daarvoor heb ik ledjes nodig en schakelaars. Dit is de enige zaak waar je dat kunt krijgen.’ Vader René kijkt ondertussen rond en constateert dat de winkel nog altijd de mooiste stereo-installaties heeft. ‘Mijn eerste set kocht ik hier dertig jaar geleden. >>

zeven zaken waar mannen wel naartoe willen

Hoezo houden mannen niet van winkelen? Goed, mannen houden niet van uren struinen, maar wel van doelgericht naar de stad en snel hun slag slaan. Cruciaal is natuurlijk een goede winkelkeuze. Dit zijn de stoerste tips in de Dordtse binnenstad.

Page 32: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-32-

echte kerels kiezen kleur!

Page 33: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-33--32-

Een Lenco. Ik heb hem weggegeven maar hij werkt nog steeds.’ In de etalage staat een grote, ronde retro speaker op pootjes. Het Franse Elipson maakte de designspeaker in het verleden van gips; nu is hij van mooi wit kunststof. Mannen en vrouwen willen niet alleen een kwalitatief goede installatie, het moet er ook mooi uit zien, aldus verkoper Arno van Broekhoven. In de winkel kun je terecht voor fraaie televisieschermen, draaitafels in alle kleuren van de regenboog en versterkers waar een architect aan te pas lijkt te zijn gekomen. Een keur aan de beste speakerzuilen van Audio Physic, Monitor Audio en Piega flankeren de mooiste design stereomeubels. Achterin de winkel worden mannen die-houden-van-alles-waar-een-stekker-aan-zit helemaal blij: hier liggen alle schatten bij elkaar: van snoerdimmers tot omvormers en van zwaailampen tot microfoons en beveiligingscamera’s. De Radiobeurs Louter, Voorstraat 366 – 370, www.radiobeurs.nl

Lifestyle met de focus op kledingOuderwets smeedwerk in de etalage en de kleedkamers; een ijsblauw geschilderd sierplafond, een vintage kassa. Ze geven veel sfeer aan het smalle pand waar Boris Tailored Laundries tegenwoordig gevestigd is. Een sfeer die past bij de kleding die Boris verkoopt: ‘klassiek met een vleugje porno,’ aldus Lisanne Brandsma die samen met haar man, Edwin van der Zwaan, de kleding inkoopt. Wat er in de collectie komt, hangt af van hun eigen smaak en daarbij kijken ze goed naar de vaste klanten: wat zal hen mooi staan? ‘Niet alles wat overal goed verkoopt, vinden wij mooi. Soms zeggen we ook ‘nee’ tegen een leverancier. We volgen de beurzen in Parijs en Italië.’ Zwaan en Brandsma kleden mannen van twintig tot negentig. Wat hen bindt? Het zijn mannen met een beetje lef die niet te behoudend zijn. ‘We mogen graag prikkelen iets nieuws te proberen maar wel zo dat het nog past bij wat je verder in je kast hebt hangen. Grote applicaties en bling bling, daar houden we niet van. Wel schoenen, sokken,

sjaals, sieraden, geurtjes en kunst. Het is een beetje lifestyle met de focus op kleding.’ Deze zomer heeft Boris net als afgelopen winter veel kleur in de rekken. En het mooie is: alle combinaties zijn mogelijk. Brandsma: ‘Voor komende winter hebben we inmiddels al ingekocht. Dan zal de kleding weer meer zwart en grijs zijn.’ Boris, Vriesestraat 37, www.borisonline.nl

Sneakers: zo oud als je je voelt Het is altijd vrolijk in de winkel van Michael Kadirbaks. In het winkeltje dat vrijwel alleen uit etalage bestaat, staan tientallen sneakers voor jongens, meisjes, mannen en vrouwen. Van maat 16 tot en met 47. ‘Sneakers zijn sportschoenen die bedoeld zijn als schoenen voor in de vrije tijd,’ legt Michael uit. Volgens de sneakerverkoper is de trend deze zomer: ‘animalprint en vintage’. Dus veel zebrastrepen en pantervlekken, gerafeld of met verwassen kleuren. Sneakers heeft schoenen van de merken Vans, Replay, Poema, Adidas, Nick, Converse, G-Star en Vingino. Als extra’s verkoopt Sneakers sokken, veters en horloges. Sneakers, Kolfstraat 19-22, www.sneakers.nl <

ook leuk Voor MANNeN eN JoNGeNS:

Alexander roodfeld Herenmode, Visstraat 13-15Alpaca outdoor & Travel, Groenmarkt 95Game Mania, Grote Markt 1Het Winkeltje, modelspoorbanen, Binnen Walevest 20Hobby Modelbouw, Voorstraat 360Henri Beer, Bagijnhof 38Joka Sport, Grote Spuistraat 8Mohr & Mohr, kolfstraat 8b

Page 34: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-34-

centrumdordrecht.nl

Eindelijk alles op een rijtje!... en mobiel bereikbaar.

Page 35: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-34- -35-

Alle informatie over de binnenstad makkelijk te vindenIn het Dordrecht Maggezien schrijven we regelmatig over de mooie dingen in de Dordtse Binnenstad. Op het internet is veel van deze informatie vaak moeilijk terug te vinden, maar dat gaat veranderen! Sinds kort is er namelijk een speciale website voor de binnenstad, centrumdordrecht.nl.

De website is makkelijk en overzichtelijk ingericht, je kunt direct zoeken in het totale aanbod van winkels (ruim 290!) en restaurants in Dordrecht. Vul simpelweg in waar je naar op zoek bent en je krijgt de resultaten te zien in een duidelijk overzicht. De website biedt nog meer, zo staan alle koopzondagen netjes op een rij en je ziet welke winkels er dan geopend zijn.

Altijd beschikbaarDe website is speciaal zo gemaakt dat je ook op je tablet en mobiel alle informatie kunt bekijken. Dus ook als je bijvoorbeeld in de binnenstad loopt en je bent op zoek naar iets speciaals dan kun je het op je mobiel (en tablet) makkelijk opzoeken.

uitgaansagendaJe hoeft je eigenlijk nooit te vervelen in Dordrecht. Nu kun je op deze website ook per dag en op genre bekijken wat er te doen is. Dus ook voor een leuke dag of avond uit is de website een bron van informatie. Neem maar eens een kijkje, je zult versteld staan wat er zoal te doen is.

Bookmark de website of like www.facebook.com/centrumdordrecht en en je hoeft nooit meer oeverloos te grasduinen naar bijzondere uitjes of balen van dichte deuren en opgebroken straten, je vindt nu alle informatie over de binnenstad onder een dak. <

Tot hoelaat

kan ik een

ijsje halen?

Wanneer is het

koopzondag?Wat is er in het

Energiehuis te doen?

Waar kan ikmijn fiets gratis en veilig stallen?

Winkelen

Centrumdordrecht.nl ook voor je mobiel en tablet.

Uitgaan

Eten & Drinken

Bereikbaarheid

Page 36: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-36-

Page 37: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-37--36-

Het energiehuis

KunSTminin het energiehuis sinds: Begin dit jaar. In de theaterzaal Machine 3 werd tot 1 mei elk weekend proefgedraaid: van moderne dans tot een jeugdopera van Frank Groothof en het theatermuziekgezelschap Orkater. Wat zijn de plannen? De zaal in het Energiehuis geeft plaats aan driehonderd bezoekers, dat zit precies tussen de grote en de kleine zaal van de schouwburg in. Dat betekent dat we breder kunnen programmeren, zegt kwartiermaker Freek van Duijn van Kunstmin, maar het meest bijzondere is dat de zaal flexibel is qua opstelling. ‘De dansvoorstelling van Emio Greco is een goed voorbeeld. De choreografie is gebaseerd op boksen. De dansers staan op andere plekken dan standaard op een podium voor de zaal. In het Energiehuis zat het publiek om de boksring heen. Dat geeft een hele andere beleving.’ De toekomstige voorstellingen in deze zaal zullen heel divers zijn volgens Van Duijn. Hij is heel geschikt voor dansproducties, circusvoorstellingen en stevig locatietheater, maar eigenlijk is alles mogelijk: van een diner dansant en een modeshow tot de presentatie van een nieuw type auto. ‘Ik hoop dat de zaal mensen inspireert en nieuwe ideeën doet opborrelen.’ en verder: Ook de organisatie van het Kunstmin verhuist naar het Energiehuis. ‘Het pand nodigt uit tot samenwerken. We zitten met diverse culturele instellingen bij elkaar en ik weet zeker dat het nieuwe ideeën oplevert.’ Er wordt nu al voorzichtig gesproken over een soort Uitmarkt om het culturele seizoen mee te openen. ‘Het Energiehuis is een festivallocatie, hoe mooi zou het zijn als alle culturele instellingen aan de mensen in de stad kunnen presenteren wat ze in petto hebben?’www.kunstmin.nl

GranD caFé KHoTinSKyin het energiehuis sinds: Half april 2013. Eerst met stille trom, na een paar weken proefdraaien, volgt de officiële opening. Wat zijn de plannen? Khotinsky is een grand café van 450 vierkante meter en vijftien meter hoog. Een enorme ruimte met flinke ambities. Je kunt er zeven dagen in de week vanaf elf uur terecht voor koffie met taart, een diner en alles wat er tussenzit. Geen maaltijden met pracht en praal, maar eten conform de laatste restauranttrend uit Parijs: bistronomie. Oftewel goed eten voor een prima prijs. Eigenaar Olaf de Bruin (Fles & Mes catering): ‘Op de kaart vind je van alles: van een daghap, de perfecte steak en een clubsandwich tot een plateau fruits de mer.’ Achilles de Khotinsky was een Russische uitvinder die in 1883

de eerste gloeilampenfabriek begon in Rotterdam. ‘Hij was een pionier en zo voelen wij ons ook,’ zegt De Bruin. ‘We gaan iets nieuws doen in Dordrecht, maar we geloven dat de stad klaar is voor een concept dat in grote steden als Rotterdam en Amsterdam een succes is.’ en verder: Het terras wordt na de zomer pas aangelegd. Tot die tijd is er een tijdelijk terras. www.khotinsky.com

STicHTinG ToBein het energiehuis sinds: in mei verhuist ToBe de muziekschool, de Popcentrale en de afdelingen Dans & Theater, inclusief de Jeugdtheaterschool, en Kunst & Design naar het Energiehuis. Wat zijn de plannen? Behalve cursussen op het gebied van kunst, cultuur, muziek, dans en theater wordt het Energiehuis de plek waar ToBe festivals en evenementen gaat organiseren. Van 9 tot 12 mei vindt bijvoorbeeld de 13e editie van het Cellofestival plaats. Met dagelijks masterclasses voor cellisten, concerten en workshops. De internationaal beroemde celliste Quirine Viersen is artist in residence en neemt een aantal concerten voor haar rekening. en verder: De Popcentrale, de plek voor jonge talentvolle muzikanten, geluidstechnici en audiovisuele vormgevers, verhuist met ToBe mee naar het Energiehuis. Iedereen die graag in een (pop) bandje wil spelen – en dat kan al vanaf acht jaar – kan hier terecht voor lessen. De Popschool heeft een eigen podium om optredens van jong talent te programmeren.www.tobe.nl

BiBeLoTin het energiehuis sinds: In maart 2013 zijn diverse try-outs geweest. De officiële verhuizing van Bibelot naar het Energiehuis is het eerste weekend van april gevierd. Wat zijn de plannen? Na de verhuizing is Bibelot het grootste poppodium van Zuid-West Nederland. Er is een zaal voor driehonderd en voor achthonderd bezoekers. In de kerk waar Bibelot voorheen programmeerde was het maximaal aantal bezoekers 550, net te klein voor grote internationale bands en soms te groot voor regionaal talent of opkomende bands. ‘Daarbij liep de akoestiek achter bij vergelijkbare podia wat voor veel artiesten een belemmering was om te komen spelen’ benadrukt Lonneke Ziemerink van Bibelot.‘We hebben nu toezeggingen gehad van bijvoorbeeld Kane, Dr. Lektroluv en Sandra van Nieuwland, die we nooit hadden gekregen als we in het oude pand aan de Wijnstraat waren gebleven.’ >>

even voorstellen: de bewoners van

Het rommelt en het ronkt. Het huis van de podiumkunsten is bijna klaar. Maar wie wonen er dan? en wat kunnen we van ze verwachten? een voorstelrondje.

Page 38: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-38-

In het Energiehuis zijn de voorzieningen beter, het is goed bereikbaar en de sfeer is heel bijzonder volgens Ziemerink. ‘Tijdens de try-outs hadden we een Superstijl feest, een democratisch dansfeest waar het publiek de muziek bepaalt. Tegelijkertijd was er in de zaal van Kunstmin een klassieke voorstelling. De mensen komen allemaal via dezelfde deur binnen en na afloop kwamen de mensen uit het theater nog even bij ons feest kijken, dat vind ik geweldig.’ en verder: Bibelot richt zich volgens Ziemerink op een breed publiek: van experimentele muziek tot aan nationaal en internationaal bekende artiesten. En van een ska-punk band tot een dansfeest voor veertigplussers. De tip van Ziemerink: Andy Frasco uit de Verenigde Staten (31 mei). ‘Het is partyblues dus vrolijke up-tempo muziek. Niet veel mensen kennen hem, maar hij maakt er zo’n feestje van!’ www.bibelot.net

muzieKTHeaTer HoLLanDS Diepin het energiehuis sinds: 2004. Cilia Hogerzeil en haar theatergroep bewoonden het huis voor en tijdens de verbouwing. In februari beten ze de spits af met de eerste voorstelling in de theaterzaal Machine 3. Hogerzeil roemt de comfortabele tribunes – ‘Ons publiek is gewend aan harde banken’ – de flexibele indeling van de zaal en de sfeer. ‘Als je binnenkomt, denk je niet: wanneer gaat het beginnen? Je zit meteen in de sfeer van de voorstelling.’ Wat zijn de plannen? Hollands Diep maakt locatietheater, de voorstellingen zijn bedacht en gemaakt voor een specifieke plek. In

november vindt in het Energiehuis de wereldpremière plaats van ‘Klaagliedjes’, een bewerking van de klaagliederen uit de bijbel door Judith Herzberg met muziek van Boudewijn Tarenskeen. ‘Het is een theatrale vertolking van de liederen. Door zes zangeressen, waarvan er drie uit de jazz komen en drie uit de klassieke muziek. Net als het publiek zitten ze aan een tafeltje. Deze mogelijkheden maken de zaal heel bijzonder. We gaan niet serveren tijdens de voorstelling, maar er zullen wel dagen zijn dat mensen kunnen kiezen om voor of na de voorstelling te eten,’ aldus Hogerzeil. www.muziektheaterhollandsdiep.nl

KunSTKerKin het energiehuis sinds: Tot de zomer vinden de concerten van de Kunstkerk plaats in de kerk aan de Museumstraat. Na de zomer verhuist de Kunstkerk naar het Energiehuis. En daarmee verandert meteen de naam in Muziekstroom. Wat zijn de plannen? Klassieke muziek, jazz en wereldmuziek, zoals je gewend bent van de Kunstkerk. Van bekende namen en beginnende artiesten. Een aanrader: de TOET familieconcerten op zondagmiddag! www.kunstkerkdordrecht.nl <

Voor iedereen; van experimentele muziek tot aan nationaal en internationaal bekende artiesten. En van een ska-punk band tot een dansfeest voor veertigplussers.

ADreS:Noordendijk 148, 3311 rr [email protected]

Meer informatie en de volledige kalender van concerten, cursussen, evenementen en voorstellingen van alle bewoners van het Energiehuis vind je op www.energiehuis.nl

Page 39: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-39--38-

De kunst van het opvoeden

Wat zou beter zijn, een vrije of een strenge opvoeding? Hebben kinderen perse een vader en een moeder nodig? Verwachten we niet teveel van onze kinderen?

Zomaar drie vragen die ouders zich ongetwijfeld af en toe stellen. Of met anderen bespreken. Je wilt tenslotte allemaal het beste voor je kind. Het mooie is: de ambitie van ouders om hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden, is van alle tijden, zegt Emmeline Nijsingh, educator bij het Dordrechts Museum. We kijken naar het Portret van een onbekend kind (1782) van Abraham van Strij. Wat vooral opvalt is het groene hoedje, dat als een soort ‘boksbeugel’ om het hoofd van het kind zit. ‘Dertig procent van de kinderen stierf voor het eerste jaar, het spreekt voor zich dat de ouders heel zuinig waren op de kinderen die overbleven. Met een valhoedje zoals hier op het schilderij te zien is, beschermenden ouders hun kinderen tegen het vallen als ze leerden lopen,’ vertelt Nijsingh. ‘De voorloper van onze fietshelm’, lacht Marieke Kostwinder, moeder van Ties (5) en Julie (6). Het gesprek van de ouders en de opa’s en oma’s voor het schilderij gaat al snel over veiligheid. Zijn we tegenwoordig niet veel te beschermend? Wat is het effect van dat gedrag op kinderen? Kostwinder: ‘Ik ken veel ouders die hun kinderen niet alleen laten buitenspelen, dat mag van mij wel. Ik vind het belangrijk dat ze zelf dingen ontdekken, maar wel binnen de grenzen die ik aangeef.’ Oppasoma Saskia Jonker vindt het een lastig dilemma: ‘Ik voel me extra verantwoordelijk, want het zijn de kinderen van een ander. Die ene dag in de week dat ik oppas, ga ik liever naast de glijbaan staan.’

universele vragenOpvoeden is een belangrijk thema in de Nederlandse schilder-kunst. Nergens anders werden zoveel kunstwerken gemaakt rondom kinderen en opvoeden als in Nederland. De werken van Jan Steen, Jacob Cuyp, Rembrandt van Rijn en Cornelis Troost roepen universele vragen op waar ouders van nu nog regelmatig hun hoofd over breken. Wat wilde Jan Steen bijvoorbeeld duidelijk maken met Het vrolijke huisgezin uit 1668? Is een vrije opvoeding waarin alles kan en mag wel goed voor kinderen? Mogen ze overal over meepraten en neem je beslissingen samen? Of is orde, rust en regelmaat beter? Nijsingh merkt op dat de discussie makkelijk op gang komt als ze met mensen naar een schilderij over opvoeden kijkt. ‘Iedereen heeft iets met het thema, of ze kinderen hebben of niet. Je bent zelf tenslotte ook opgevoed.’

De pechvogelDe tentoonstelling De kunst van het opvoeden toont thema’s als moederschap en vaderschap, onderwijs, veiligheid, de ideale opvoeding, geboorte en sterfte en feest. In de vorm van schilderijen, maar ook boeken, gedichtjes en gebruiksvoorwerpen geven een beeld van de mores rondom opvoeden door de eeuwen heen. Van een kinderstoel tot een kraamglas waaruit de kraamdrank kandeel werd gedronken als de bevalling goed was verlopen. Er zijn ook strafmiddelen te zien zoals de pechvogel; een eend die naar kinderen werd gegooid als ze stout waren. Educator Sybesma: ‘Stoute kinderen moesten de eend terug-brengen naar de meester en dan volgde het tafereel wat je ziet >>

Dordrecht staat het komende halfjaar in het teken van opvoeden. Het Dordrechts Museum hangt vol speciale schilderijen, gebruiksvoorwerpen en gedichten. Er is een expositie in Galerie de Compagnie en een tentoonstelling over vaders en zoons in Huis Van Gijn.

ADreS:Noordendijk 148, 3311 rr [email protected]

Page 40: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-40-

Page 41: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-41--40-

op De schoolmeester.’ Speciaal voor de tentoonstelling werd het schilderij vanuit Ierland naar Dordrecht gehaald. Ook het Louvre en musea uit Boedapest en Arnhem gaven schilderijen in bruikleen. Het thema school is verzorgd door het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

De gaapgrensDezelfde opvoedkundige thema’s als in het museum komen voorbij in de televisieserie De kunst van het opvoeden, die de NTR vanaf eind april uitzendt. ‘Wij beginnen in het nu en dan kijken we terug, in het museum werkt het andersom,’ zegt presentator Edwin Rutte, bij velen bekend als ‘Ome Willem’. In de serie draait het om vragen als ‘Hoe belangrijk is school’, ‘Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?’ en: ‘Wanneer remt de angst van de ouders de ontwikkeling van het kind.’

De televisieserie volgt gezinnen van nu, er komen deskundigen met tegengestelde visies aan het woord en volwassenen die terugkijken op hun jeugd. In elke aflevering neemt Rutte een schilderij als uitgangspunt. ‘Ik ben me daardoor gaan afvragen: hoe zit het eigenlijk met mij en het museumbezoek? Waarom ben ik met mijn kinderen zo weinig geweest?’ Na het maken van de serie heeft hij zich voorgenomen zijn kleinkinderen mee te nemen naar het Dordrechts Museum. En voor de ouders die hetzelfde van plan zijn, heeft hij een tip: ‘Blijf voor de gaapgrens en ga daarna een patatje eten. Mijn kinderen zeiden na drie keer: we kunnen ook wel een patatje gaan eten zonder naar het museum te gaan, maar dat kwam misschien omdat ik niet voor de gaapgrens was gebleven.’

De ouders in het museum zijn aangekomen bij het laatste schilderij van de rondleiding: het familieportret Drie kinderen in een landschap van Jacob Cuyp. Kostwinder merkt bij een van de kinderen een ringetje op met een doodskop. ‘Dat geef je toch niet aan je kind’, zegt ze tegen Saskia Jonker die naast haar staat. Haar kleinzoon stuift voorbij. Op zijn trui staat een doodskop omringt door glitters. Er is in drie eeuwen niet veel veranderd.<

Aanvullend en ook leuk!opvoedwandelingIn dezelfde periode als De kunst van het opvoeden is er in Museum Huis Van Gijn een tentoonstelling over vaders en zoons. Centraal staan acht dagboekjes met tekeningen en aquarellen door vader Jacob de Vos (1774-1844), waarin hij dagelijks verslag doet van de opvoeding van zijn vier zoontjes. De boekjes geven een kijkje in het dagelijks leven van een gezin rond 1800, maar ze vertellen ook iets over opvoeden en speelgoed. Het afgebeelde speelgoed is ook te zien tijdens de tentoonstelling.

Galerie de Compagnie van Victor Deconinck presenteert de tentoonstelling Bloedband van filosofe en kunstenares Cornelia Sophie (Corrie) Haverkort. Zij schilderde kinderen, pubers en volwassenen in diverse stadia van hun leven. Zowel Museum Huis van Gijn als de Compagnie liggen op loopafstand van het Dordrechts Museum. Wie wil kan een mooie wandeling maken langs de drie tentoonstellingen.

en ook: een boek en een internetcursusDe kunst van het opvoeden is niet alleen een tentoonstelling en een televisieserie, in mei verschijnt het boek De kunst van het opvoeden. Met de schilderijen uit de tentoonstelling, begeleidende teksten, historische achtergronden en meer informatie over de thema’s uit de televisieserie. Op de Thuisacademie, het educatieve portal van de NTR is gratis een tien-stappen-cursus ‘Opvoeden’ te volgen, waarin een opvoedingsdeskundige in tien video’s antwoord geeft op alledaagse opvoedvragen. www.ntr.nl/thuisacademie

Napraten en discussiëren over de opvoeding? Het museumrestaurant Art & Dining heeft een zondag relax arrangement. Leuk met het gezin of met vrienden. Eerst het museum bezoeken en dan aan tafel voor een lekkere lunch met vis, vlees en vegetarisch beleg, salades en ambachtelijk brood. <

Vanaf 28 april tot 15 september is de tentoonstelling De kunst van het opvoeden te zien in het Dordrechts Museum. www.dordrechtsmuseum.nl

Vanaf 25 april presenteert Edwin Rutte wekelijks de achtdelige televisieserie De kunst van het opvoeden op Nederland 2 om 21.20 uur.

‘Blijf voor de gaapgrens en ga daarna een patatje eten.’

ADreSSeN:Dordrechts Museum, Museumstraat 40,www.dordrechtsmuseum.nlHuis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30, www.huisvangijn.nlGalerie de Compagnie, kuipershaven 21, www.galeriedecompagnie.com

Page 42: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-42-

Page 43: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

-43--42-

Dordrecht Maggezien ontrafelt de ziel van de stad en gaat elke editie op bezoek bij een typisch Dordts fenomeen. Deze keer: Stadsbrouwerij Dordrecht. Hier brouwde vanaf de late Middeleeuwen brouwerij De Sleutel het in binnen- en buitenland beroemde Sleutelbier. Het is de oudste brouwerij van nederland. en nog leuker: sinds zes jaar is er weer leven in de brouwerij.

Het verhaal van Herman Marres klinkt als een verhaal uit een jongensboek. Na zijn pensionering in 2005 haalde hij de soepketel van zijn oma van zolder. Hij zocht het familierecept op, dat zeven generaties bierbrouwers voor hem hadden gebruikt, kocht de ingrediënten en brouwde in de garage zijn eerste biertje. Met succes: hij won direct het Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen. Tot op de dag van vandaag is het recept van Schapenkopje Amber identiek aan het familierecept van Marres. In de Stadsbrouwerij produceert een team van vrijwilligers en stagiaires jaarlijks vijftienduizend flesjes bier: Amber, Dubbel en Blond.

Ambachtelijk procesHet is dinsdagmiddag en er wordt hard gewerkt in de brouwerij. Vrijwilliger Sjoerd Wolting maalt en mengt met stagiaire Paula da Silva Giumares (19) de goede verhouding van het mout. Het mengsel zal de volgende dag in één van de twee grote roestvrijstalen ketels samen met water gemaischd worden. Bestuurslid Nico Breur legt uit: ‘Eerst verhitten we de stort (het gemalen mout) tot 53 graden Celsius om de enzymen wakker te maken. Daarna verhogen we in fasen het mengsel naar 78 graden. Zo wordt het zetmeel in de mout omgezet in suiker. De maisch zeven we na afkoeling via de eigen vliesjes onderin de ketel. De wort, zoals het vocht dan heet, gaat in een schone ketel en brengen we met de hop aan de kook. We laten het een uur koken en daarna afkoelen tot 23 graden. Dan gaat de gist erbij.’Breur wijst op grote roestvrijstalen kasten. ‘We hebben speciale warmhoudkasten waar de wort mag gisten. Na een week verhuist het bovengistende bier naar de koude kast. Hier stopt de gisting bij negen graden. Een week later doen we er een beetje suikerwater bij en gaat het in de fles. In de zes weken die volgen zorgt het suiker voor nagisting en krijgt het bier zijn koolzuur. Voor we het bier verkopen, proeven vier vrijwilligers het om te keuren. We willen zeker zijn dat er niets is mis gegaan tijdens de productie.’

Gezonder dan waterDe vijftienduizend flesjes Schapenkopje zijn een peulenschil vergeleken met de productie van bier in Middeleeuws Dordrecht. In deze tijd was bier veel gezonder dan het ongezuiverde water. Breur: ‘De brouwerijen maakten bier met anderhalf procent alcohol. Het tafelbier werd door iedereen, zelfs door kinderen, gedronken.’ Tijdens de hoogtijdagen van de bierconsumptie waren er 27 brouwerijen in Dordrecht. Brouwerij De Sleutel (1433) liet het moutpakhuis aan het Buddingh’ Plein bouwen. De populariteit van het Sleutelbier groeide in de eeuwen die volgden. De brouwerij was één van de eerste die exporteerde naar de Verenigde Staten. Op het terrein tussen de Groenmarkt en de Varkenmarkt had De Sleutel opslagruimten voor voorraad. In 1953 verkocht De Sleutel haar naam, de cafés en de receptuur aan Heineken. Tot 1968 brouwde Heineken nog onder de naam De Sleutel bier in Dordrecht. In 1972 sloten ook de pakhuizen. Breur: ‘Het bestuur van de huidige Stadsbrouwerij Dordrecht heeft een poging gedaan om het recept van het Sleutelbier van Heineken te krijgen. Heineken zegt echter het recept nog steeds te gebruiken. Nu is het brouwen van bier eigenlijk bijzaak voor ons. Marres heeft het bierbrouwen serieus opgepakt met als doel stageplaatsen te creëren voor leerlingen van de AKA-opleiding van het Da Vinci College. Deze opleiding tot Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent (AKA) is bedoeld voor jongeren die geen of weinig opleiding hebben afgerond. Er was een groot tekort aan stageplaatsen. Ieder jaar lopen er ruim dertig leerlingen bij ons stage. In principe blijven ze vijf weken maar soms bevalt het zo goed dat ze nog een periode blijven.’

Wie het Dordtse bier wil proeven kan een rondleiding met een proeverij boeken. Er zijn ook diverse restaurants die het bier van de Stadsbrouwerij schenken, waaronder Art & Dining en De Lachende Gans. Het bier is ook verkrijgbaar bij Plus, Jumbo en Gall & Gall in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht.<

Page 44: Dordrecht Maggezien editie voorjaar 2013

1dordrecht

DorDrecht

Op pad dooreen levend

verleden

Oude ambachten,

nieuwe kunsten

Biesbosch:

waar het water

altijd wint

Cultuurstad aan het water

1dordrecht

DorDrecht

Op pad dooreen levend

verleden

Oude ambachten,

nieuwe kunsten

Biesbosch:

waar het water

altijd wint

Cultuurstad aan het water

Haal de speciale uitgave bij intree Dordrecht | VVV of bestel via [email protected].

National Geographic presenteert: