Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 ›...

5
Mahoniehoutstraat 13, ....... 5706 VS Helmond Telefoon....................................... 0492-523847 Email ......................................[email protected] Website.................................. www.obshout.nl2 Donderdag 19 september 2019 Buitendag vrijdag 27 september In de eerste weken na de zomervakantie is het fijn om elkaar in de klas goed te leren kennen. Een goede band met je groep en je leraar zorgt namelijk ook voor een fijne werksfeer. Volgende week vrijdag staat groepsvorming tijdens de buitendag centraal. Alle groepen gaan per leerjaar groepsdoorbre- kende activiteiten doen in en om de school. Zo leren ze niet alleen hun eigen klasgenoten kennen, maar ook de kinderen uit hetzelfde leerjaar die ze min- der vaak zien. Ieder leerjaar heeft zijn eigen activiteit(en) bedacht en beste- den aandacht aan samenspelen, respect en een prettige sfeer. Als er hulp- ouders nodig zijn voor een activiteit zal de betreffende leerkracht dit melden via ouderportaal. Helpende handen Na een uitgebreide en positieve kennismaking met onze nieuwe locatie en de kin- deren en teamleden heeft Chantal Vloet er tot onze vreugde voor gekozen om ons te komen helpen als vrijwilliger. Zij zal voornamelijk in de ochtenden aanwezig zijn in het gebouw aan de Mahoniehoutstraat 9. Chantal kent onze school al als ouder en zocht naar kansen om vanuit haar eerdere werkervaringen iets voor de school te beteke- nen. Wij wensen Chantal veel plezier op t Hout! Even voorstellen Hallo, Mijn naam is Daan Cranenbroek. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de HBO opleiding Sportkunde, aan de Sporthogeschool in Eindhoven en volg momenteel de minor ‘Verbeteren van voedingsgedrag’. Dit houdt in dat ik onderzoek ga doen en ga kijken of er een voedingsprobleem speelt bij een bepaalde groep leerlingen. De groep waar ik me op wil focussen is groep 5. Mij kun je dus de komende periode af en toe rond zien lopen! Mocht je ooit iets willen weten, vraag het me! Groetjes, Daan. Informatieochtend Op woensdag 25 september wordt weer een informatieochtend gehouden voor ouders die nog een school- keuze moeten maken. We vinden het belangrijk dat ouders de gelegenheid krijgen een school te kiezen die bij hen en hun kinderen past. We proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren. Men kan zich telefonisch aanmelden. Op verzoek zullen we van tevoren een informatiepakket versturen. Als het tijdstip niet schikt dan kan ook een persoonlijke afspraak worden gemaakt.

Transcript of Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 ›...

Page 1: Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 › Weekbrief-19-septemb… · Mahoniehoutstraat 13, ..... 5706 VS Helmond Telefoon..... 0492-523847

Mahoniehoutstraat 13, ....... 5706 VS Helmond Telefoon ....................................... 0492-523847 Email [email protected] Website .................................. www.obshout.nl2

Donderdag 19 september 2019

Buitendag vrijdag 27 september

In de eerste weken na de zomervakantie is het fijn om elkaar in de klas goed te leren kennen. Een goede band met je groep en je leraar zorgt namelijk ook voor een fijne werksfeer. Volgende week vrijdag staat groepsvorming tijdens de buitendag centraal. Alle groepen gaan per leerjaar groepsdoorbre-kende activiteiten doen in en om de school. Zo leren ze niet alleen hun eigen klasgenoten kennen, maar ook de kinderen uit hetzelfde leerjaar die ze min-der vaak zien. Ieder leerjaar heeft zijn eigen activiteit(en) bedacht en beste-den aandacht aan samenspelen, respect en een prettige sfeer. Als er hulp-ouders nodig zijn voor een activiteit zal de betreffende leerkracht dit melden via ouderportaal.

Helpende handen

Na een uitgebreide en positieve kennismaking met onze nieuwe locatie en de kin-deren en teamleden heeft Chantal Vloet er tot onze vreugde voor gekozen om ons te komen helpen als vrijwilliger. Zij zal voornamelijk in de ochtenden aanwezig zijn in het gebouw aan de Mahoniehoutstraat 9. Chantal kent onze school al als ouder en zocht naar kansen om vanuit haar eerdere werkervaringen iets voor de school te beteke-nen. Wij wensen Chantal veel plezier op ‘t Hout!

Even voorstellen

Hallo, Mijn naam is Daan Cranenbroek. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de HBO opleiding Sportkunde, aan de Sporthogeschool in Eindhoven en volg momenteel de minor ‘Verbeteren van voedingsgedrag’. Dit houdt in dat ik onderzoek ga doen en ga kijken of er een voedingsprobleem speelt bij een bepaalde groep leerlingen. De groep waar ik me op wil focussen is groep 5. Mij kun je dus de komende periode af en toe rond zien lopen! Mocht je ooit iets willen weten, vraag het me! Groetjes, Daan.

Informatieochtend

Op woensdag 25 september wordt weer een informatieochtend gehouden voor ouders die nog een school-keuze moeten maken. We vinden het belangrijk dat ouders de gelegenheid krijgen een school te kiezen die bij hen en hun kinderen past. We proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren. Men kan zich telefonisch aanmelden. Op verzoek zullen we van tevoren een informatiepakket versturen. Als het tijdstip niet schikt dan kan ook een persoonlijke afspraak worden gemaakt.

Page 2: Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 › Weekbrief-19-septemb… · Mahoniehoutstraat 13, ..... 5706 VS Helmond Telefoon..... 0492-523847

75 Jaar vrijheid

Herdenkingsbijeenkomst ‘Beleef 75 jaar Vrijheid’

Aanstaande zondag wordt iedereen uitgenodigd voor een bijeenkomst bij het herdenkingsmonument, om 15:00 uur. De kinderen mogen vooraan zitten. Het bevrijdingsvuur wordt ontstoken en de kinderen leggen een bloemstuk bij het monument. Dit duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. We hopen op veel belang-stelling!

Lezing in de Geseldonk

Vorige week zijn kinderen uit de groepen 7 en 8 zijn naar de presentatie geweest over de oorlog en vooral de bevrijding van Mierlo-Hout. Harrie Raijmakers vertelde aan de hand van een Power Pointpresentie wat er rondom de spoorlijn in Mierlo-Hout is gebeurd.

Bezoek aan het militaire kerkhof

De groepen 7 mochten met militaire voertuigen uit de Tweede Wereld Oorlog door Mierlo-Hout rijden. Ze be-zochten het monument aan de Parallelweg. Mario Coolen vertelde over het monument en wat er bij de spoor-wegovergang vlak voor 22 september 1944 allemaal heeft plaatsgevonden. Daarna hebben ze een bezoek gebracht aan het militaire kerkhof. Diverse cameraploegen o.a. SBS, Omroep Brabant, ED stonden daar te filmen en interviews af te nemen. De graven waren de avond daarvoor beklad (zie https://www.ed.nl/video/oorlogsbegraafplaats-beklad-daar-krijg-ik-rillingen-van~p100665).

Colonne militaire voertuigen

Met de groepen 6, 7 en 8 zijn we met Engelse vlaggetjes bij de Hoofdstraat gaan kijken naar de prachtige En-gelse militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het blijft goed om te beseffen dat de vrijheid is bevochten en dat het geen vanzelfsprekendheid is.

Wie helpt er mee !?😉

Hallo wij zijn Lara en Noa uit groep 8A. Wij vinden het niet kunnen dat er zo veel afval op straat word gegooid . Daarom hebben wij een brief naar de Gemeente gestuurd met de vraag of wij misschien 2 grijpstokken moch-ten hebben om Helmond en Mierlo-Hout schoon te houden. De volgende ochtend kregen wij een e-mail van de Gemeente terug en daar stond in: “Hallo Lara en Noa natuurlijk mogen jullie 2 grijpstokken hebben en al-vast bedankt dat jullie Helmond en Mierlo-Hout schoon willen houden!

Groetjes de Gemeente.😊”

Wij willen samen met jullie Helmond en Mierlo-Hout te beginnen met de speelplaats en omgeving van de

school schoon te houden. WIE HELPT ER MEE !?😉

Groetjes van Lara en Noa uit groep 8A.

Page 3: Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 › Weekbrief-19-septemb… · Mahoniehoutstraat 13, ..... 5706 VS Helmond Telefoon..... 0492-523847

Braverun Brandevoort

Hoi allemaal, Wij een groep sportieve meiden hebben afgelopen zondag de braverun gelopen op Brandevoort. Samen met enkele mama’s en papa’s en een zus met haar vriend. Het was heel erg leuk. Door modder heen. Zwemmen door het wa-ter. Over touwen klimmen. Het was soms erg zwaar. Maar we heb-ben veel lol gehad en het ook allemaal gehaald. Samen als 1 team. Groetjes van Janneke, Feline, Lara, Noa, Fleur, Lise, Nynke en En-na.

Bijna jarig: van harte gefeliciteerd

23 september: Indy van Hout ................... groep 3A

23 september: Luc van Bavel ................... groep 6B

23 september: Oumaima El Yaakoubi ...... groep 8A

24 september: Krijn Thielen ..................... groep 8A

25 september: Veronique Klabbers .......... groep 3C

25 september: Isa Trienekens .................. groep 5A

26 september: Lauri Ciechanowicz .......... groep 1/2B

26 september: Devon van de Rijt ............. groep 3C

26 september: Fara El Majdoubi .............. groep 4B

27 september: Sadé Klaus ....................... groep 5C

27 september: Janneke Giebels ............... groep 6A

27 september: Tom van Bokhoven .......... groep 6C

27 september: Kim van Hout .................... groep 8B

28 september: Kenza Toub ...................... groep 1/2C

28 september: Evi de Greef ..................... groep 7A

29 september: Eman Ljeskovica .............. groep 6B

Page 4: Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 › Weekbrief-19-septemb… · Mahoniehoutstraat 13, ..... 5706 VS Helmond Telefoon..... 0492-523847

Weekkrant de Loop Helmond

Kunst en onderwijs vinden elkaar in 75 jaar bevrijding

Door: Mandy Meeuwsen Helmond: Kunst en onderwijs. Een combinatie die naadloos in elkaar overvloeit tijdens het project ‘Oor-log in mijn stad’ van Stichting Openbare Basisscholen Helmond (OBSH). Leerlingen van 7 verschillende Hel-mondse basisscholen hebben met elkaar het project vormgegeven. 19, 20, 23 en 24 september zal de uit-voering plaatsvinden. Vrijheid is een belangrijk gegeven in onze hedendaagse samenleving. Voor vele is het vanzelfsprekend, maar dat was, en is, niet altijd het geval. Reden genoeg voor Stich-ting Openbare Basisscholen Helmond om, samen met diverse culturele instanties binnen Helmond, een project op te zetten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Het doel: op een educatieve manier ‘beleven’ met leer-lingen zodat zij zelf gaan nadenken over de waarde en betekenis van vrijheid. Voor de coproductie hebben OBSH en het Kunstkwartier de handen ineengeslagen. OBSH-vertegenwoordiger Hans Fuchs is de initiatiefnemer van het project. Regisseur Anneke Schröder, Productieleider Bregje van Ekert, Fred Weijers, hoofd Kunst en Cultuur van het Kunstkwartier en Otine van Erp, coördinator onderwijs Kunstkwartier vertellen graag over het project. Oorlog in mijn stad “In totaal zijn er tien verschillende scenes tot stand gekomen door de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Het aanbod verschilt van poëzie tot expositie en van doe-theater tot ‘gewoon’ luisteren. Alle scenes zijn ontwikkeld door de groepen 7 en 8 en worden uitgevoerd door leerlingen van groep 7 en 8”, vertelt Anneke. “Het is écht van hun en we zien ook veel leerlingen groeien tijdens het proces. Het heeft echt impact op ze. Doordat de leerlingen gericht nadenken over een scene die ze gaan spelen, worden ze veel bewuster van “vrijheid” in het algemeen. Met het enthousiasme waarmee ze dan de scenes gaan spelen kunnen ze ook het publiek, be-staande uit 1000 kinderen van Helmondse basisscholen, laten ervaren dat vrijheid erg belangrijk is en dat we er dagelijks mee te maken hebben. De leidraad voor de gemaakte scenes zijn echte verhalen uit de tijd van de oorlog. Een van die verhalen, De reis van ome Jan, is afkomstig uit het pas gepresenteerde boek van Louis van de Werff: “het dagboek van mijn vader”. “Een echte kippenvelscene”, aldus Anneke. “De leerlingen verliezen zichzelf in het stuk en leven zich helemaal in.” Cultureel Helmond sluit aan De belangstelling voor de uitvoering is groot, maar er is gekozen voor een besloten evenement. “We hebben alle Helmondse basisscholen uitgenodigd en in totaal verwachten we zo’n 1000 leerlingen uit het Helmondse basisonderwijs die komen kijken”, laat Bregje weten. De uitvoering van de scenes gebeurt op negen verschil-lende Helmondse locaties. Bregje: “We hebben drie plekken binnen Het Kasteel, twee plekken bij het Kunst-kwartier, Het Speelhuis, aterlier Roel Hanssen en bij Boscotondo komen twee legertenten te staan.” Naast de verschillende scenes die vertoond zullen worden, is er ook een film gemaakt die zal worden vertoond in Pathé: “Hiervan hebben we pasgeleden een scene opgenomen met alle deelnemende kinderen bij de markthal in Brandevoort. Het is echt gaaf om al die kinderen te zien in oude kledij. We zijn dan ook benieuwd naar het eindresultaat”. Cultuuronderwijs Het project van de OBSH geeft een goed beeld van wat kunst met het onderwijs kan doen. “De leerlingen ontwikkelen zichzelf op verschillende vlakken”, vertelt Otine. “Het project is al vanaf februari in voorbereiding bij de leerlingen. Sommige zijn van ver gekomen, dat is prachtig om te zien.” Ook Fred is het daarmee eens: “Het mooie aan dit project is, is dat we de bevrijding linken aan eigen vrijheid. De kinderen kunnen zichzelf zijn als ze op het podium staan en ontdekken voor zichzelf wat de waarde hiervan is.” Na 24 september zal aan het project een einde komen, maar blijft het bij dit ene project of liggen er al nieuwe plannen klaar? “We hopen dat dit project een aftrap is van een mooie samenwerking, maar ook voor-al een uitnodiging naar andere scholen om te kijken of we iets soortge-lijks neer kunnen zetten. Niet alle kinderen leren gemakkelijk uit boe-ken, zij leren door te doen en te maken. Met dit project wordt duidelijk dat kunst een waardevolle toevoeging is op het onderwijs en op de ontwikkeling van de kinderen”, aldus Otine en Anneke. Mocht u als school of andere geïnteresseerden meer willen weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op met Otine via: [email protected]

Page 5: Donderdag 19 september 2019 - Carnavalsoptocht OBS 't Hout › bestanden › 501922 › Weekbrief-19-septemb… · Mahoniehoutstraat 13, ..... 5706 VS Helmond Telefoon..... 0492-523847

Herfstvakantie met Jibb+

Wat een heerlijk vooruitzicht: de herfstvakantie staat alweer voor de deur! Ook dit jaar zorgt Jibb+ weer voor supergave, stoere, maar vooral sportieve activiteiten tijdens jouw herfstvakantie. Denk bijvoorbeeld aan skate-boarden, trampoline springen, ijshockey en kunstschaatsen, archery tag, meidenvoetbaltoernooi en nog veel meer! Ook kun je met vrienden en vriendinnen meedoen aan het schoolhandbaltoernooi op donderdag 17 oktober. Ook dit jaar hebben we speciale activiteiten voor peuters (2-4 jaar) en voortgezet onderwijs (klas 1 en 2)! Kijk hieronder en op onze website voor het volledige programma: www.jibbplus.nl. Inschrijven kan vanaf maandag 23 september 09.00 uur. Dus grijp je kans en ontdek jouw sport. Tot ziens in de herfstvakantie!