De bom tikt (8280)

6
1 Tekst Tekst: Niek de Kruif en Gerard van Midden Muziek: Gerard van Amstel Afscheidsmusical groep 8

description

Op een camping in Frankrijk gebeuren verrassende zaken. Wie heeft de diefstal gepleegd en waarom begint er opeens een bom te tikken...? Als er dan ook nog goudstaven gevonden worden is de spanning compleet. 70 minuten; 9 liedjes; minimaal 18 spelers; decor: een camping. Musicalpakket: zes tekstboekjes, muziekboek en een cd.

Transcript of De bom tikt (8280)

Page 1: De bom tikt (8280)

1

TekstTekst: Niek de Kruif en Gerard van Midden

Muziek: Gerard van Amstel

Afscheidsmusical groep 8

Page 2: De bom tikt (8280)

4

Woord vooraf

Na het afscheid van groep 8 gaan de kinderengenieten van een welverdiende zomervakantie.Veel kinderen komen terecht op een camping.Geen wonder dat deze afscheidsmusical zich juistdaar afspeelt. Iedereen, zowel speler als kijker, zalzich herkennen in het ‘gedoe’ dat bij kamperenhoort. En als er dan nog een goudschat onder hettoiletgebouw ligt én een flinke bom uit de laatsteoorlog ligt te tikken, ja, dan wordt de vakantie welerg explosief.

De musical speelt zich in zijn geheel af op camping‘Le Norman’, ergens in Frankrijk. Eigenaar JeanMoulin runt met zijn vrouw Madeleine de camping.Zij deelt de lakens uit. Het is dan ook haar idee omde tenten van de camping definitief te verwijderenen ze te vervangen door dure koopchalets. De ten-ten brengen niet genoeg op en de gemeentevraagt ieder jaar een hogere pachtsom. Er gaatveel mis op de camping. Een aanhoudende bronvan ergernis vormt de toiletten. Die zijn om dehaverklap verstopt. Een Duitse gast kent de oor-zaak en is daarom allergisch voor het woord ‘bom’.Zijn vader vertelde hem ooit het verhaal van eenneergestort vliegtuig uit de laatste oorlog. DeDuitser weet niet waar de bom precies is, maar iser zeker van dat hij op het terrein van ‘Le Norman’ligt! Een vliegtuig met goud en een grote, niet ont-plofte bom.

‘Le Norman’ is een camping voor buitenlandse toe-risten: Duitsers, Nederlanders, Engelsen, ieder meteigen gewoontes en eigenaardigheden. Er isnatuurlijk ook een doorsnee Hollands gezin dat drieweken op ‘Le Norman’ is neergestreken. Nel enGeert Spruit, met hun kinderen Alice en Jordi, zoe-ken naar respectievelijk rust en spanning, terwijloma Gerda Spruit vooral uitmunt in het waarne-men van groot onheil. Meneer Loetje Lustgraaf,gesteund door Jacques, het manusje van alles opde camping, probeert de camping te kopen vanJean en Madeleine. Loetje Lustgraaf weet namelijk,net als de Duitser Reinhardt Salzgewitter, van dekostbare lading in de grond. Als alles totaal in hethonderd dreigt te lopen, inclusief blikseminslag enkraanwater met een bacterie, gaat er een bom tik-ken. Steeds sneller…

Liedjes

Scène 1:De CampingInpakken en wegwezenKrimpen a/d Lek

Scène 2:Sneller dan de TGV

Scène 3:Een scherf uit twaalfduizenddrieVakantieliefde

Scène 4:CampinggeluidenM’n vader vangt puree

Scène 5:[Camping-songfestivalliedjes]

Scène 6:Een knallend slot

Page 3: De bom tikt (8280)

5

Rolverdeling

1. Jean Moulin, eigenaar van camping Le Normanin het Franse plaatsje Germaine Haute Basse.Stopzin: Ah, Les Femmes… Jean loopt letterlijkkrom van de (geld)zorgen. Tot bijna aan heteinde. Jean droomt van een lieve vrouw, diehij niet heeft.

2. Madeleine Moulin, vrouw van Jean. Zij is deéchte baas op de camping. Madeleine is eentalent in het verkeerd gebruiken van spreek-woorden.

3. Geert Spruit, vaste bezoeker van de camping.In Nederland is Geert leraar.

4. Nel Spruit, vrouw van Geert. Nel zoekt rust opde camping.

5. Alice Spruit, dochter des huizes. Is alleen bezigmet verliefd raken.

6. Jordi Spruit, zoon. Wil helemaal niet op vakan-tie. Haat meisjes en Frankrijk. Jordi leest voor-al strips.

7. Oma Gerda Spruit. Ziet overal de nare kantenvan het leven. Loopt met een stok. Rollatormag ook!

8. Freek, Hollandse vakantieganger.9. Niels, Hollandse vakantieganger. Freek en Niels

menen dat vakantie bestaat uit heel veel bier.Hun vakantie bestaat voornamelijk uit hetopen- en dichtdoen van de tentrits en hetopenen van bierblikjes. Hun kijk op de campingis dan ook nogal wazig.

10. Jacques, manusje van alles op de camping. Isboefjesmaat van Loetje Lustgraaf.

11. Reinhardt Salzgewitter, een Duitser. Reinhardtvindt alles ‘Toll’, behalve bommen. Voor hetwoord ‘bom’ is hij ernstig allergisch.

12. Hilde Salzgewitter-Donnersdorff, zijn vrouw.Heeft als stopwoordje onder andere ‘Spitze’dat zoiets betekent als ‘gaaf’ of ‘toppie’.

13. Edelbert, hun zoon. Edelbert ziet RobertaTurner méér dan zitten.

14. Jeremy Turner, schrijver uit Birmingham.15. Natalie, zijn vrouw.16. Roberta, hun dochter.17. Philip, hun zoon, heeft een oogje of twee op

Alice.18. Loetje Lustgraaf, iemand met bijzondere

belangstelling voor camping Le Norman. Aliasinspecteur Reine Claude.

19. Maigrette, briljante, lokale inspecteur van politie.20. Vinigrette, zijn vrouw. Dorpskletskous. Kent

alles en iedereen. Ook van vroeger.21. Lord Snowcombe, gepensioneerd kolonel uit

het Britse leger. Is niet slim genoeg om omaGerda te ontwijken.

22. Thierry, de meestal zieke activiteitencoördina-tor van de camping. Hij verzorgt uiteindelijktoch nog een songfestival.

23. Een ‘grote onbekende’ die in de tent van Niels enFreek zit en tevens de rol van souffleur op zichneemt. Hij/zij zit namelijk heerlijk strategisch.

24. Vader van Reinhardt.

Het aantal rollen kan moeiteloos worden uitge-breid met andere vakantiegangers. Aan u om daareen korte, afgeronde, dialoog voor in te passen.Het aantal rollen kan ook worden ingekort door deleerlingen meerdere rollen te laten spelen. Een‘gastoptreden’ van de groepsleerkracht wordt inde praktijk altijd zeer op prijs gesteld. Rol 23 leentzich hier bijzonder voor.In de liedjes komen regelmatig meerdere kinderen- zonder gesproken tekst - op.

Page 4: De bom tikt (8280)

6

Korte inhoud per scène

Scène 1:De musical opent direct al heel muzikaal met maar liefst drie liedjes. Te beginnen met het lied De Camping.In dit lied kijken de kinderen terug op het harde werken in groep 8 en zien ze vooruit naar de volgendestap. Maar eerst is er voor allemaal vakantie-op-de-camping. Na de liedjes Inpakken en wegwezen enKrimpen aan de Lek verplaatsen we ons naar het idyllische Franse plaatsje Germaine Haute Basse waarcamping Le Norman begint met het vakantie-seizoen. De familie Spruit tracht de tent op te zetten enslaagt daar - na heel veel narigheid - ook nog in. De Spruitjes komen te staan naast twee Hollandse jon-gens met een bijzondere manier van vakantie vieren. De derde tent (die wij niet zien) is voor de familieSalzgewitter. Die tent wordt buiten beeld met orde en discipline opgezet. Lord Snowcombe, gepensio-neerd kolonel van de Garde, zegt niets en daarmee alles. Hij gaat ‘gedwongen’ op de thee met oma GerdaSpruit. Jean Moulin, eigenaar van de camping, heeft geldzorgen. Zijn vrouw Madeleine heeft wel een idee.De tenten brengen te weinig op. Madeleine wil koopchalets bouwen. Jacques meldt dat de toiletten weereens verstopt zitten en krijgt de wind van voren. Loetje Lustgraaf wil de camping graag overnemen, wantmet de grond waarop de camping staat, is iets aan de hand…

Scène 2:Jean Moulin heeft eigenlijk helemaal geen zin meer in de camping. Jean heeft een heel mooie droom vaneen zeer stille blokhut en een mooie, lieve vrouw, ergens ver weg in het stille Zweden. Philip en Edelbertzijn in de strijd om respectievelijk Alice’s en Roberta’s gunsten. Ze zingen over de Franse taal in het liedSneller dan de TGV. Uit de tenten verdwijnen regelmatig spulletjes en Madeleine Moulin schakelt de Fransepolitie in. Inspecteur Maigrette stelt een onderzoek in en vindt de spullen - na een tip van Jacques - snelbij de twee Hollandse jongens die niets weten, omdat ze constant te dronken zijn geweest. De jongerenvan de camping zijn - na afluisteren van een telefoontje van Jacques naar Loetje - overtuigd van deonschuld van het tweetal. Ze komen bij elkaar en proberen uit te vinden hoe ze Niels en Freek vrij kun-nen krijgen. Jacques en Loetje Lustgraaf blijken samen een geheime agenda te hebben.

Scène 3:Op de camping gaat de vakantie gewoon door. Er wordt gewandeld, kastelen worden bezocht en er komtveel Franse wijn op tafel. Het lied Een scherf uit twaalfduizenddrie beschrijft alle (voor)oordelen overvakantie-uitstapjes. De vergunningen voor de chalets komen er - door een spelletje van Loetje Lustgraaf- niet. Jean Moulin ziet de toekomst voor de camping somber in en is reuze blij dat Lustgraaf een prach-tig financieel voorstel doet. Madeleine wil er niet van weten. De jongeren van de camping zoeken nogsteeds naar de échte dader van de diefstallen. Edelbert, Roberta, Alice en Philip vinden iets heel anders.De vrouw van inspecteur Maigrette, Vinigrette, vertelt ze - bij toeval - het verhaal over een neergestortvliegtuig in de laatste oorlog. Als ze vertelt dat er goud aan boord was én een bom, komt Reinhardt inpaniek op. Dat doet hij telkens als het woord ‘bom’ valt. Hij weet dat er een niet ontplofte bom ligt. Datverhaal heeft hij van zijn vader gehoord. We zien zijn vader in een flash-back, die zelf het verhaal van hetneergestorte vliegtuig, het goud en de bom vertelt. Edelbert, Roberta, Alice en Philip begrijpen opeensde opzet van Loetje Lustgraaf.

Scène 4:Edelbert en Roberta brengen de nacht door in de ‘lege’ tent van Niels en Freek. Ze zingen over Campinggeluiden en betrappen Jacques bij een nieuwe poging om de camping in een kwaad daglicht testellen. Jacques bekent de volgende morgen aan Maigrette dat hij in opdracht van Loetje Lustgraaf werkt.De camping moet in een slecht daglicht worden gesteld om zo sneller verkocht te kunnen worden aanzijn compaan. De twee Hollandse jongens, Niels en Freek, worden vrijgelaten en bedanken hun leeftijds-

Page 5: De bom tikt (8280)

7

genoten met een barbecue. Zonder bier dit keer! En dan gaat alles tegelijk mis. Het gaat zwaar onweren en regenen. De jongeren zingen er het regenlied M’n vader vangt puree over. Loetje Lustgraaf verdwijntaan het eind van deze scène met een reageerbuisje in de toiletgebouwen.

Scène 5:De vakantiegangers voelen zich allemaal niet lekker. Loetje Lustgraaf heeft iets in het water gedaan watde mensen ziek maakt. Alleen de activiteitencoördinator Thierry - die alleen bronwater drinkt en normaalnogal snel ziek is - is nog op de been. Nu valt er nog steeds niets te organiseren. Loetje Lustgraaf pro-beert het terrein op te komen als inspecteur van de volksgezondheid, de heer Reine Claude. Maigrette zetLustgraaf uiteindelijk vast; bij zijn compaan Jacques. Om de tijd te doden - daar is hij voor ingehuurd -organiseert Thierry een songfestival. Engeland, Duitsland, Nederland en Frankrijk doen mee. Uit de gevan-genis komt een brief met een laatste - fantastisch - aanbod van Lustgraaf. Het Hollandse duo Niels enFreek hebben een plan. Die Lustgraaf weet blijkbaar precies waar hij moet zoeken. Ze zetten een val op.Maigrette doet mee met het plan en laat Lustgraaf en Jacques uit de gevangenis.

Scène 6:Diezelfde avond nog sluipen Lustgraaf en Jacques met een tas vol werktuigen richting de toiletten. Onder detoiletten moet iets zijn. Dat verklaart de verstoppingen. Na veel gegraaf en gesteun komen Jacques enLustgraaf weer te voorschijn. Ze zien er niet uit! Onder de drab lopen ze naar de uitgang en worden daaropgewacht door alle gasten. Ze hebben twee goudstaven meegenomen en er ligt nog veel meer. Maar erbegint ook een akelig getik op de achtergrond. Het tijdmechanisme van de bom is door het gegraaf in wer-king gezet. De Franse explosieven-opruimingsdienst is met vakantie. Reinhardt heeft zijn vader dikwijls aanhet werk gezien bij het onschadelijk maken van bommen en begint nu aan de klus. Na een paar angstigemomenten stopt het tijdmechanisme. Volgens de wet is de helft van de goudopbrengst voor de eigenaar vande camping en de helft voor de gemeente Germaine Haute Basse. Madeleine wil nu direct de chalets gaanbouwen. De campinggasten niet. Er is onenigheid, maar aan het eind van het liedje besluiten ze dat allebeiwel kan. En dat ze dat mét elkaar willen doen. Er is geld genoeg voor uitbreiding van de camping. De tentenkunnen blijven en er is zelfs geld voor een blokhut - nee, een villa - in Zweden. De campinggasten delen meein de enorme winst en maken allemaal hun eigen plannen. Alleen Loetje Lustgraaf en Jacques vallen buitende prijzen. Over de toekomst van iedereen zingen alle spelers in het afscheidslied Een knallend slot!

Decor, rekwisieten en kleding

Het decor bestaat uit twee kleine tenten in het midden van het toneel. Achter de tenten wordt met doekof decorstukken de rest van de camping gesuggereerd. Links is de wasgelegenheid/douches en een bord‘zwembad’. U kunt dit fraai uitwerken, maar een duidelijk verwijzingsbord naar links volstaat. Bij een ruimtoneel kunnen natuurlijk meerdere tenten (maar niet de ‘Duitse’) in het ‘echt’ worden opgezet.

Voor deze musical zijn, naast de specifiek aangegeven kledingstukken bij het onderdeel rekwisieten, geenal te bijzondere verkleedkleren nodig. De musical speelt zich af op de camping en de kleding is daar danook naar. Een stofjas voor Jacques is aardig en een net pak voor Maigrette voorwaardelijk. Een aantal pyja-ma’s voor het lied Geluiden in de nacht zijn ook nodig. Net als paraplu’s en laarzen bij het regenlied M’nvader vangt puree.

Page 6: De bom tikt (8280)

8

‘auto’s’ bij lied ‘De camping’, twee tassen metboodschappen, wegenkaart, campingbagage (voorfamilie Spruit), tent en tentspullen, lege bierblikjes(of nagemaakte blikjes), kampeerbevestiging, num-mer ‘69’ en ‘68’, rollen toiletpapier, boek uit de‘boeketreeks’ o.i.d., campingstoel, camping-bagageen tent (voor de Duitse familie), bekertje water,netjes opgevouwen velletjes wc-papier, fles rodewijn en frisdrank, De Telegraaf, boek (roman), tweestripboeken, badhanddoek, bordje ‘scène 2’

rollen wc-papier, krant, bordje ‘scène 4’

zaklantaarns, pyjama’s (voor alle kinderen), beauty-case (waaruit water druipt), lipstick, toilet-spullen,barbecue-spullen, lucifers, paraplu’s en laarzen,kamerscherm (eventueel met zijschermen), kledingen extra kleding + ondergoed voor het lied ‘M’nvader vangt puree’, regencape en zuidwester,reageerbuisje met gekleurde vloeistof, bordje‘scène 5’

nat wc-papier, fles bronwater, rollen wc-papier,nepsnor en/of nepbaard, (zonne-)bril en hoed,mobiele telefoon (voor Jean), bordje ‘Dezelfdeavond’ en ‘Songfestival’, bordjes met 1 t/m 10erop, brief, bordje ‘scène 6’

twee ‘goudstaven’, ‘kostbaarheden’ uit tenten,gereedschapskoffer, mobiele telefoon (voor Jean),blikje drinken, nog meer ‘goudstaven’, champag-nefles, plastic bekertjes (of glazen)

Alle kinderen(liedjes)JordiNelGeertAliceGerdaJeanFreekNielsReinhart

HildeEdelbertLord SnowcombeMadeleineJacquesLoetjeJeremyRobertPhilipNatalie

GeertJordiGerdaNelAliceKinderen

MadeleineJacquesJeanLoetjeReinhardtPhilip

RobertaEdelbertVinigretteVader

EdelbertRobertaGeertNelKinderenJacquesMaigretteGerda

MadeleineJeanAliceNiels FreekLord Philip

JeanThierryGerdaNelLoetjeMadeleine

KinderenMaigretteVinigretteReinhardtNiels Freek

JacquesLoetjeMaigretteMadeleineGerdaReinhardtJean

JeremyNiels FreekEdelbertRobertaAlicePhilip

JordiLordNelGeertKinderen

Scène Spelers Attributen

1

2

3

4

5

6

NielsFreekJeanJacuesLord

ReinhardtEdelbertAlice Roberta Philip

KinderenMaigretteHilde

twee volle blikjes, emmer en dweil, twee stokbro-den, theedoeken, fototoestel (merk Leica), pakjesthee, flesjes ‘Breezer’, mobiele telefoon (voorJacques), bordje ‘scène 3’