Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

7
S ociaal werkster ‘seño Gris’ gaf ook dit jaar weer een aantal informatie bijeenkomsten. De groep van 15 deelnemers bestond uit vrijwel allemaal (alleenstaande) moeders, die als jong meisje de kans niet hebben gekregen om te leren. Echter; door de gebundelde krachten van Caras Alegres met het lokale volwassen-opleidingsinstituut ‘Conalfa’ krijgen deze vrouwen een tweede kans om zicht alsnog verder te ontwikkelen. Niet alleen educatief maar ook sociaal, middels deze informatiebijeenkomsten. De thema’s die dit jaar aan de orde zijn gekomen zijn onder andere eigenwaarde en zelfrespect. Waarom zijn deze thema’s nou zo belangrijk in de gemeenschap van Caras Alegres? Eigenwaarde en zelfrespect spelen een belangrijke rol in het leven van de mens. In het algemeen, maar wat ons betreft een cruciaal aspect voor de Guatemalteekse vrouw in een achterstandspositie. Door deze onderwerpen te behandelen groeien de vrouwen op verschil- lende gebieden: fysiek, psychisch, sociaal, intel- lectueel en persoonlijk. Ook in 2013 zullen we verschillende informatie bijeenkomsten realiseren. Thema’s die we graag willen behandelen zijn o.a. ‘rechten van de vrouw’ en ‘hoe om te gaan met geld’. Wordt vervolgd..! Met de kerstlunch achter de rug, is het Caras Alegres-jaar in Guatemala afgesloten. Een bewogen jaar voor iedereen, met veel veranderingen. Gelukkig hebben we ook in 2012 weer een hoop werk kunnen verzetten. In deze laatste nieuwsbrief van het jaar presenteren we één van de nieuwe Nederlandse bestuursleden (Ilse Melis) en lezen we onder andere over de ervaringen van werkneemster Ofelia in de kleermakerscursus. Feliz Navidad en tot in 2013! CARAS ALEGRES Hulp aan vrouw en kind NIEUWSBRIEF Door: Griselda Lopez Volwassenonderwijs: Samen leren jaargang 8, nummer 3, december 2012

description

Caras Alegres, Spanish for 'happy faces' is a Dutch organization based in Guatemala (Central America) in the city Quetzaltenango, helping families and children living in poverty.

Transcript of Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

Page 1: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

S Sociaal werkster ‘seño Gris’ gaf ook dit jaar weer een aantal informatie bijeenkomsten. De groep van 15 deelnemers bestond uit vrijwel allemaal

(alleenstaande) moeders, die als jong meisje de kans niet hebben gekregen om te leren. Echter; door de gebundelde krachten van Caras Alegres met het lokale volwassen-opleidingsinstituut ‘Conalfa’ krijgen deze vrouwen een tweede kans om zicht alsnog verder te ontwikkelen. Niet alleen educatief maar ook sociaal, middels deze informatiebijeenkomsten.

De thema’s die dit jaar aan de orde zijn gekomen zijn onder andere eigenwaarde en zelfrespect. Waarom zijn deze thema’s nou zo belangrijk in de gemeenschap van Caras Alegres? Eigenwaarde en zelfrespect spelen een belangrijke rol in het leven van de mens. In het algemeen, maar wat ons betreft een cruciaal aspect voor de Guatemalteekse vrouw in een achterstandspositie. Door deze onderwerpen te behandelen groeien de vrouwen op verschil-lende gebieden: fysiek, psychisch, sociaal, intel-lectueel en persoonlijk. Ook in 2013 zullen we verschillende informatie bijeenkomsten realiseren. Thema’s die we graag willen behandelen zijn o.a. ‘rechten van de vrouw’ en ‘hoe om te gaan met geld’. Wordt vervolgd..!

Met de kerstlunch achter de rug, is het Caras Alegres-jaar in Guatemala afgesloten. Een bewogen jaar voor iedereen, met veel veranderingen. Gelukkig hebben we ook in 2012 weer een hoop werk kunnen verzetten. In deze laatste nieuwsbrief van het jaar presenteren we één van de nieuwe Nederlandse bestuursleden (Ilse Melis) en lezen we onder andere over de ervaringen van werkneemster Ofelia in de kleermakerscursus.

Feliz Navidad en tot in 2013!

CARAS ALEGRESHulp aan vrouw en kind NIEUWSBRIEF

Door: Griselda Lopez

Volwassenonderwijs: Samen leren

jaargang 8, nummer 3, december 2012

Page 2: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

V4 Weken, 2 petten en ontelbaar veel knuffels!

Door Sanne

Vier weken geleden had ik mijn vuurdoop in Caras Alegres. Via talenschool

Sol Latino zou ik voor een maand lang als vrijwilliger meedraaien in dit fantatische project. Vol verwach-ting over de precieze inhoud en met een beperkt spaans vocabulair reed ik met Andrea, één van de seño s, naar Las Rosas. Een fijnere ontvangst dan 30 mooie Guatemal-teekse kindjes die op je afrennen en staan te springen om een knuffel van de nieuwe seño, kun je je niet wensen.

De eerste dagen was het handen-en-voeten spaans, maar op het niveau van de kinderen leerde je al snel communiceren en de woorden voor schaar , ´knoop , naald , touwtje

springen etc. zijn zo geleerd ;) Ik vond het heerlijk om mijn spaanse lessen, die ik in de ochtenden volgde, toe te kunnen passen in de middag. En op die manier een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het leven in Xela.

Na 2 weken geknutseld en gespeeld te hebben met de niños varierend van 4 tot 14 jaar, leek het me leuk om mijn eigen kwaliteiten toe te passen in Caras Alegres. De eerste pet die ik op zette, was die van balletlerares, gezien ik in Nederland veel dans. Samen met Misha, een van de andere vrijwillig-sters uit de USA, gaf ik een clase de balet . De opkomst was groot en vol enthousiasme deden ze de pliés,

tendus en de posities. Een week later was het tijd voor een klasje jazz-ballet. En ook dat had succes!

De tweede pet die ik opzette, was die van una doctora. Gezien ik in november start met mijn laatste jaar geneeskunde en ik graag kinderarts wil worden, vond ik het geweldig om te horen dat er een ´jornada de medicina gepland was. Samen met een van de lokale co-assistenten improviseerde we een spreekkamer in de guarderia. Vanaf 08.00 stroomden de fami-lies toe en stonden uren in de rij te wachten op een consult bij een van de doctoras. Wat me opviel , was dat vrijwel elk kind wel symp-tomen had. Ook milde symptomen, zoals verkoudheid of een hoestje, werden gemeld. In Nederland zijn we dan terughoudend met het geven van medicijnen, maar hier vliegt de antibiotica je om de oren.

Mijns inziens niet goed, maar weet de doktoren hier daar maar van te overtuigen. Om van de patienten niet te spreken; zij zijn pas tevreden wanneer ze een medicijn mee naar huis krijgen. Een moeder vertelde me dat haar kinderarts had verteld dat ze geen vitaminen moest geven aan haar kindje wanneer hij griep had, want dan zou het virus beter kunnen groeien... Tja, interessante verschillen. Ik vond het erg leuk en leerzaam om mijn medische skills hier in de strijd te gooien. Hope-lijk kan ik in de toekomst nog eens terugkeren als kinderarts!

Al met al is het vrijwilligerswerk bij Caras Alegres me enorm goed bevallen en het was prachtig om te merken hoe snel je mee kunt draaien en opgenomen wordt binnen dit geweldige initiatief. Een aanrader voor iedereen, welke pet je ook op wilt zetten!

Page 3: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

Op zaterdag 22 september 2012 j.l. was het zover; om 11.00u ging de 7e editie van de Spinning Mara-thon van start. Zoals altijd was het weer ouderwets gezellig in het West-Friese Spanbroek.

Behalve de 4-uur durende Spinning-marathon, was er een wandelroute uitgezet door het mooie Noord- Hollandse landschap waar veel animo voor was. Tijdens het fietsen werd de kleurrijke verkoop-kraam druk bezocht. Voor de kinderen was er een springkussen en er werden prachtige kunstwerken geschminkt op zowel de gezichten van de kinderen als de moeders. Als afsluiter was er een spetterend optreden van de meiden van de dansschool Moves You!

Een geslaagde dag, muchas gracias!

Fit&Relax haalt ruim €1000,- op

voor melk, tortillas en fruit

Page 4: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

Al zo’n 5 jaar worden er traditionele Guatemal-teekse producten in Nederland verkocht. Vanaf het eerste moment is de verkoop een groot

succes. Mensen worden zichtbaar blij en enthousiast van de kleurrijke kraam die bij al vele evenementen pronkte. Het maakt niet uit of het een kerk, bedrijfs- of trouwfeest is, de vele aantrekkelijke producten zijn overal op zijn plaats. Sinds korte tijd worden er in de kraam ook producten uit eigen productie verkocht. Waar eerder altijd samengewerkt werd met externe werkplaatsen is er nu een positief keerpunt op stapel. In 2013 hoopt

Caras Alegres op productvervaardiging vanuit een eigen werkplaats. De vrouwen, werkzaam in dit te openen atelier komen uit de wijk waar Caras Alegres actief is. Ze volgden met behulp van een studiebeurs een opleiding tot kleermaakster. Door te werken in de coöperatie en de verkoop van de vervaardigde producten zullen de vrouwen op termijn winst maken en hieruit een salaris ontvangen. Waarmee ze op den duur een financieel onafhankelijk bestaan kunnen opbouwen. Een resultaat om trots op te zijn!

Wilt u de kraam ook op uw evenement neerzetten? Dat kan! Stuur een mail naar [email protected] met uw gegevens en verzoek. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op over de mogelijkheden.

Onze kleurrijke kraam op uw evenement?

Page 5: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

M Mijn naam is Ilse Melis en sinds september 2012 heb ik het genoegen om het Caras Alegres team te versterken als Nederlands bestuurslid

met de portefeuille kinderopvang.

In 2009 ben ik voor het eerst met de stichting in aanra-king gekomen, doordat ik na mijn studie een tijdje vrijwilligerswerk wilde doen in Centraal Amerika. Via een vriendin kwam ik in contact met de stichting en door haar positieve verhalen besloot ik 3,5 maand naar Guatemala te gaan. Wat een bijzondere tijd was dat! Ik werd meteen gegrepen door de stichting met haar bijzonder grappige en enthousiaste team en natuurlijk door de kinderen, die mij elke dag een grote glimlach op mijn gezicht wisten te brengen.

Eenmaal teruggekeerd in Nederland bleef ik betrokken bij de stichting en zag ik veel mooie dingen gebeuren. Ik wilde graag zelf zien hoe het nu met de kinderen zou

gaan en daarom besloot ik afgelopen zomer terug te gaan naar Guatemala, om weer bij Caras Alegres vrij-willigerswerk te doen. Er was me gevraagd of ik in het bestuur van de stichting zou willen en na mijn bezoek in Guatemala wist ik het zeker: ‘JA!’ Heel graag.

Met het nieuwe bestuur gaan we samen verder bouwen aan de stichting, zodat we nog meer mooie programma’s kunnen ontwikkelen om de vrouwen en kinderen in Las Rosas te ondersteunen. Daarnaast zijn we druk bezig met het regelen van sponsoring door de organisatie van activiteiten als de laatste Fit&Relax spinning marathon.

Ik kijk ernaar uit om onze toekomstplannen tot uitvoer te gaan brengen!

Een zonnige groet, Ilse Melis

Dag vrienden met vrolijke gezichten

Page 6: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

Geschiedenis van de cursus tot kleermakerDe ervaringen van Caras medewerkster Ofelia

“Bij aanvang van de confectiecursus dacht ik dat

het makkelijk en vermakelijk zou zijn”

Seño Ofelia Chan (links) met haar collega Seño Cony in hun zelfgemaakte outfit

Ik dank God die mij het leven en wijsheid heeft geboden, mijn ouders voor het leven en voor hun morele en financiële steun, mijn kinderen voor hun ondersteuning en hun begrip voor de tijd dat ik hen alleen gelaten heb, Judith Bank voor de financiële en morele steun en voor de wens om mij overal doorheen te slaan, dank voor alles

seño, mijn instructrice seño Albricia voor het doorgeven van haar kennis en vaardigheden, mijn mede cursusisten voor de vele gezamelijke ervaringen en Caras Alegres voor het openen van deuren voor mij en voor velen anderen die het initiatief nemen om de cursussen te behalen die worden gegeven, bedankt voor alles.

“Ik ben heel blij, want ik ben degene die nu de jurk voor mijn dochters 15e verjaardag maakt”

“Na verloop van tijd begon ik

te begrijpen dat niks in het

leven gemakkelijk is, maar

als we leren niet zomaar op

te geven kunnen we dingen

bereiken”

“Mijn dromen zijn werkelijkheid geworden en wel door mijn eigen inspanning en door niet op te geven”

“Ondanks de obstakels in mijn leven heb ik mijn doelen kunnen bereiken”

“Vaak wilde ik stoppen, maar met de hulp van Judith en andere mensen kreeg ik het voor elkaar om door te gaan”

“Ik ben heeeel enthousiast,

omdat ik heb geleerd om

veel verschillende kleding te

maken”

“Maar eenmaal begonnen bleek

het vaak moeilijk en gecompli-

ceerd te zijn”

Page 7: Caras Alegres nieuwsbrief december 2012

OF

JA

OF

JA

, ik steun

Met € 2,50 per maand geef je 1 kind een heel jaar lang een warme lunch Met € 5,00 per maand geef je 10 kinderen een heel jaar lang fruit in de pauze

, ik steun Caras Alegres met 2,50 per maand 5,00 per maand anders, ………………………………………..

Maak uw donatie over met de

omschrijving warme lunch of fruit op rekeningnr.

P.v. Hemerenplantsoen 4, 2355 BR Hoogmade www.carasalegres.org - [email protected]

, ik steun

Met € 2,50 per maand geef je 1 kind een heel jaar lang een warme lunch Met € 5,00 per maand geef je 10 kinderen een heel jaar lang fruit in de pauze

, ik steun Caras Alegres met 2,50 per maand 5,00 per maand anders, ………………………………………..

Maak uw donatie over met de

omschrijving warme lunch of fruit op rekeningnr.

P.v. Hemerenplantsoen 4, 2355 BR Hoogmade www.carasalegres.org - [email protected]

Blijf jij de kinderen en vrouwen in Guatemala ook steunen?

Naam:

Woonplaats:

E-mailadres:

Handtekening:

Ik geef Caras Alegres toestemming om contact met mij op te nemen over mijn donatie

Blijf jij de kinderen en vrouwen in Guatemala ook steunen?

Naam:

Woonplaats:

E-mailadres:

Handtekening:

Ik geef Caras Alegres toestemming om contact met mij op te nemen over mijn donatie

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Guatemala.

Caras Alegres is nu ook op Facebook en Twitter!

Blijf het werk van Caras Alegres volgenvia de website, en facebook. Wij danken

iedereen die ons, op welke wijze dan ook,steunt.

Wilt u ook steunen, wordt dan donateurvia de website www.carasalegres.org ofstort op nr. 36.61.72.603 t.n.v. Stichting

Caras Alegres.