C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

of 36 /36
CRUISEN MET KLEINE SCHEPEN Van riviercruises tot Alaska per klein schip KONINGSDAM Wat Holland America Line’s nieuwste schip zo apart maakt STAR CLIPPERS De Caraïben in met de Royal Clipper driemaandelijks tijdschrift * februari, mei, september, november* verschijnt niet in juli en augustus * P708018 * 2099 Antwerpen X # 39 | 2016 | 1 PB-PP BELGIE(N) - BELGIQUE

Embed Size (px)

description

 

Transcript of C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Page 1: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

CRUISEN METKLEINE SCHEPENVan riviercruises tot Alaska per klein schip

KONINGSDAMWat Holland America Line’s nieuwste schip zo apart maakt

STAR CLIPPERSDe Caraïben in met de Royal Clipper

driemaandelijks tijdschrift * februari, mei, september, november* verschijnt niet in juli en augustus * P708018 * 2099 Antwerpen X

# 39 | 2016 | 1

PB-PPBELGIE(N) - BELGIQUE

Page 2: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Seabourn Sojourn voor anker in Amalfi.

Foto: Ralph Grizzle

Page 3: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises
Page 4: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

HoofdredactieRalph Grizzle

MedewerkersJean Alen

Aaron SaundersMike LouagiePaul KeysersTom Geerts

Art Director | Stijn Swinnen

Gepubliceerd door Avid Travel Media

Vertegenwoordiger voor België Ben Scheefhals

Grotehondstraat 44a • 2018 Antwerpentelefoon 03/236.89.39

Druk Drukkerij Moderna

Ind. Ravenshout 7, 2343583 Paal-Beringen

Copyright © 2016 Avid Travel Media Inc.

Alle rechten voorbehouden

Een cruise is altijd grenzeloos genieten...

Groot schip, klein schip: aan u de keuze

Als er één gemeenschappelijk thema voor deze editie geldt, dan wel “kleine schepen”. Het kleinste schip waarover we berichten kan slechts 62 gasten aan boord nemen. Zeg maar hallo tegen Crystal Cruises’ nieuwe jacht dat de seizoenen afwisselt tussen de Seychellen en de Middellandse Zee. Hoewel klein komt dit schip toch met heel wat punch zoals een buitenzwembad, een marina- en watersportplatform met waterski’s, wakeboards, jetski’s, kajaks en snorkelgerief – en nauwelijks te geloven - een heuse onderzeeër waarin drie gasten en een bemanningslid onderwater tochtjes van een half uur kunnen maken.

De volgende in de rij, qua grootte, zijn twee riviercruisers. Onze verslaggever cruiset op de Irrawaddy met de Viking Myanmar, een reis die hij samenvat als “niet voor mensen met een zwak hart” maar wel een opmerkelijke trip door één van de snelst veranderende landen ter wereld.

Onze andere riviercruise speelt zich af op Europese rivieren en staat in het teken van wijn. De voorbije herfst maakte ik met AmaWaterways een “In Celebration of Wine”-reis. Een geweldige ervaring met wijnseminaries, workshops en proeverijen maar even fascinerend vond ik het feit dat wie een groep geïnteresseerden aan boord brengt aanzienlijke voordelen kan opstrijken. Als u erin slaagt om tien of meer mensen bijeen te krijgen voor een wijncruise, neem dan contact op met ATC Cruise Travel voor de extra voordelen die uw groep kan toebedeeld krijgen.

We zeilden ook door de Caraïben met Star Clippers’ fijne Royal Clipper. ’s Werelds grootste schip met vierhoekige zeilen legt er aan in havens ver van de gebaande paden. Als u van zeilen houdt en van bezoekjes aan enkele afgelegen zandstranden, dan is Royal Clipper een makkelijke keus.

We brengen ook verslag uit van Alaska per klein schip, alsook van Seabourn’s terugkeer naar Alaska in 2017. We schrijven ook over de privé-eilanden van de cruisemaatschappij, oases van plezier waar je de dag kunt doorbrengen op idyllische stranden onder een stralende Caraïbische zon.

In de lente krijgen we ook de lancering van de Koningsdam van de Holland America Line. Met maximaal 2.650 gasten is Koningsdam - ironisch genoeg voor een editie over kleine schepen - het grootste schip in de Holland America-vloot.

In ons verhaal “Koningsdam katapulteert Holland America Line de toekomst in” vertellen we u waarom dit nieuwe vaartuig volgens ons is voorbestemd om het meest invloedrijke schip te worden sinds Holland America Line in 2002 met de Zuiderdam de zee opging.

Carnival Vista is het grootste schip waarover we het in dit nummer hebben. Deze nieuwkomer onderscheidt zich met veel fun-activiteiten en een nieuwe

hutcategorie speciaal voor gezinnen. Bovendien cruiset het schip dichtbij huis, met vertrek vanuit zonovergoten havens in de Middellandse Zee.

Om het even welke maat van schip u kiest om uw vakantie op door te brengen, ik wens u prachtige ervaringen bij het ontdekken van een deel van onze mooie wereld per schip.

Goeie reis!

Ralph Grizzle

2 C Magazine 2016-1

Page 5: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

4 Achterklap op het achterdekNieuws, nieuwtjes en inspiratie voor fervente cruisers• Crystal’s nieuwe riviercruiseschepen: wat de

dekplannen ons vertellen

• Crystal’s nieuwe jacht voor de Seychellen• Carnival Vista komt naar Europa• Seabourn keert in 2017 terug naar Alaska

8 Viking River Cruises in Myanmar: ons reisverslagEen tocht door één van de snelst veranderende landen ter wereld

12 Wat Koningsdam zo apart maaktKoningsdam is klaar om het meest invloedrijke schip in de vloot te worden sinds Holland America Line in 2002 de Zuiderdam lanceerde

16 Ode aan AmaWaterways’ wijnreizenGek op druiven? Geniet dan van deze riviercruises met wijn als thema

pagina 4

pagina 28

pagina 20

# 39 | 2016 | 1

Inhoud

20 De Caraïben in met de Royal ClipperMet ’s werelds grootste met razeilen opgetuigde schip onbekende havens binnenlopen

24 Caraïbische privé-eilanden van cruisemaatschappijenOnze kijk op de meest populaire privé-eilanden van cruisemaatschappijen

28 Alaska per klein schip in 2016Wilt u Alaska delen met duizenden anderen? Of met slechts een paar honderd?

31 Nieuw: De SeizoenswinnaarAIDA op de Canarische Eilanden

3C Magazine 2016-1

Page 6: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Begin dit jaar zal Crystal Cruises met de ms Mozart z’n entree maken in het riviercruisen. Wanneer dit schip in de zomer door Crystal in de vaart wordt genomen, zal het herdoopt zijn tot Crystal Mozart. Maar de echt grote klap komt pas volgend jaar met de komst van de Crystal Debussy, Crystal Cruises’ eerste speciaal gebouwde riviercruiseschip. Het mag dan nog meer dan een jaar duren voor het schip te water wordt gelaten, de dekplannen laten nu al zien dat het geen gewoon riviercruiseschip zal zijn. Wat onthullen de dekplannen van Crystal Debussy dan? Laat ons even een kijkje nemen, dek voor dek.

Dek 1

Het laagste voor passagiers toegankelijke dek aan boord van de Crystal Debussy, dek 1, biedt plaats aan twee Categorie S4-Suites mèt ramen en aan 14 Categorie S3 Suites, eveneens met ramen. Suites 100 en 101 zijn trouwens de enige suites van categorie S4 op dek 1. Alle suites op dek 1 meten elk 20 vierkante meter.

Vanuit passagiersstandpunt zijn er twee dingen het vermelden waard wat betreft dek 1: de lift die zich in het centrum van Crystal Debussy’s hoofdwenteltrap bevindt, gaat helemaal tot beneden, tot op dek 1, wat zelden gebeurt bij rivierschepen.

Het andere vermeldenswaardige kenmerk: er is een zelfbedieningswasserij die zich aan stuurboord situeert, in de buurt van het hoofdtrappenhuis. Een selfservice wasserij - bij vele zeeschepen een belangrijke voorziening - komt door plaatsgebrek zelden voor op rivierschepen. Hoewel… Uniworld voorziet er op z’n nieuwste vaartuigen nu ook in, terwijl Scenic de prijs voor de wasserij in z’n tarieven heeft opgenomen.

Dek 2

Eén dek hoger op dek 2 komen we bij Crystal Debussy’s ontvangsthal, het wenteltrappenhuis, de lift en de deuren naar de loopplanken. Aan beide uiteinden van deze openbare ruimtes liggen vier suites uit Categorie S2 met volledige schuiframen (200, 201, 229 en 232) en 22 Categorie S1 Suites met een volledig schuifruim. Vier ervan kunnen met elkaar verbonden worden (225 en 227 plus 228 en 230). Al deze suites hebben elk een oppervlakte van 23 vierkante meter.

Ter afronding van het geheel is er nog één gigantische Crystal Suite (217) die een verbazingwekkende 70 vierkante meter telt en vier volwassen kan te slapen leggen.

Dek 3

Hier vind je alle publieke ruimtes aan boord van de Crystal Debussy met uitzondering van het onthaal op dek 2.

Dit komt neer op een unieke indeling want de meeste riviercruiseschepen houden het qua algemene indeling

bij een restaurant op een lager dek met de voornaamste observatielounge daar vlak boven. (A-ROSA vormt nog zo’n uitzondering met z’n restaurants en lounges op het bovenste dek.) Crystal brengt alle publieke ruimtes op één dek samen, van het éne uiteinde van het schip helemaal tot het andere.

Dek 3 heeft veel verborgen verrassingen zoals een indrukwekkend groot promenadedek dat zich op het betere deel aan stuurboord van het schip bevindt.

Wie goed kijkt ziet dat de promenade toegang geeft tot enkele publieke ruimtes achteraan het schip, inbegrepen het tweede restaurant, de gym en Studiowinkel, het fitnesscenter en de sparuimte. Ook via een intern trappenhuis is dit restaurant trouwens langs binnen bereikbaar.

Eigenlijk lijkt het dekplan van dek 3 van de Crystal Debussy erg op het dekplan van een cruiseschip op zee. En die witte ruimte in het midden dan? Da’s het indrukwekkend grote scheepskombuis en dat zal zonder twijfel de nodige culinaire meesterwerkjes voortbrengen.

Het hoofdrestaurant situeert zich midscheeps, net achter Palm Court Lounge wat automatisch een makkelijke overgang van de cocktails naar het eten of vice-versa met zich mee zal brengen. Bovendien beschikt de Palm Court Lounge ook over een groot podium en een ruimte om buiten te zitten.

Maar da’s niet alles – het Palm Court heeft ook een doorzichtig dak, gemonteerd op dek 4.

Dek 4

Op dek 4 valt makkelijk vast te stellen dat niet alleen het Palm Court van het doorzichtig dak profiteert. In werkelijkheid zijn er in totaal drie doorzichtige daken bovenaan dek 4 bevestigd: één boven het Palm Court, eentje over het hoofdrestaurant en één boven de eetzaal achteraan.

Een knusse ‘Bar & Grill’ kenmerkt het voorste deel van dek 4 en die maakt het de gasten mogelijk om bij mooi weer buiten te eten. Net daarachter ligt de Pavillion met nog meer gelegenheid om buiten te zitten. Bijkomende ligstoelen zijn achteraan op het dek geplaatst en dat is ruim, open en overzichtelijk.

Klaar om met Crystal te cruisen?

Crystal Debussy maakt z’n eerste reis op 4 juni 2017. Zusterschip Crystal Bach vervoegt het enkele weken later, op 18 juni 2017. En Crystal Ravel en Crystal Mahler komen er op respectievelijk 8 en 29 augustus 2017 bij.

Crystal Mozart sluit zich bij de vloot aan – en heeft de primeur van Crystal’s eerste riviercruises ooit – op 13 juli 2016.

De dekplannen van Crystal’s rivierjacht

4 C Magazine 2016-1

Page 7: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Crystal Cruises bereikte in december een mijlpaal: met een gulle ceremonie op de Seychellen heette de zich snel uitbreidende luxecruisemaatschappij Crystal Esprit toen officieel welkom in haar vloot.

Deze gebeurtenis betekende de start van een agressief uitbreidingsprogramma met o.a. een nagelnieuwe afdeling riviercruises met vijf luxeriviercruiseschepen die tussen nu en 2017 hun debuut zullen maken. Crystal zal ook nieuwe oceaanschepen laten bouwen die zowel voor cruisedoeleinden als voor expedities zullen worden ingezet. Bovendien gaat Crystal z’n eigen Boeing 777-200LR en een 787 Dreamliner - volledig businessclass uitgerust – in gebruik nemen om hun gasten sneller op meerweekse trips te krijgen, iets waar de gewone dienstregelingen van de luchtvaartmaatschappijen niet altijd in slagen.

Crystal Esprit biedt in 31 suites plaats aan 62 gasten. Het jacht kan bogen op de aller-, allernieuwste gym met Technogym fitnesstoestellen, een buitenzwembad, een marina en watersportplatform met gratis gebruiksmateriaal voor de gasten – waterski’s, wakeboards, jetski’s, kajaks en snorkelgerief.

Crystal Esprit beschikt ook over twee Zodiac-vlotten voor 10 personen om z’n passagiers aan wal te krijgen op moeilijk bereikbare plaatsen. Tevens staan er fietsen ter beschikking voor wie er aan land persoonlijk op uit wil trekken.

En als dat nog niet cool genoeg is trakteer uzelf dan op een ritje in Crystal Esprit’s eigen duikboot, goed voor drie passagiers en één bemanningslid. Crystal plant om z’n gasten onderwatertours van een half uur in de duikboot aan te bieden. Gratis, niks meer of minder.

Aan boord van Crystal Esprit worden de gasten tevens genood om hun culinaire smaken uit te breiden in verschillende eetgelegenheden.

Het aantal voorzieningen dat bij elke reis is inbegrepen, is opvallend: een selectie gratis fijne wijnen, champagne en premium sterke dranken over het hele jacht net als de open-bar service; de fooien voor alle stafleden aan boord van het hele schip, alle niet-alcoholische dranken met inbegrip van gebotteld water, koffiespecialiteiten, frisdranken, verse sapjes, het thee-uurtje ’s namiddags en uiteraard champagne als welkom bij het inschepen.

Sinds Crystal enkele jaren geleden besloot alles in de prijs inbegrepen te maken, maakt de maatschappij er een punt van dat alles tot in de details klopt.

Toch vormen de routes die Crystal voor het eerste seizoen heeft uitgedokterd de voornaamste reden om met Crystal Spirit te varen.

Tussen nu en maart doet Crystal Spirit tiendaagse cruises in de Indische Oceaan, van en naar Victoria op de Seychellen. Hierin zijn begrepen een uitbreiding met twee nachten in Dubai (Unie van Arabische Emiraten) en een bedwelmende mengeling van zowel gekende als totaal onbekende aanleghavens. Meer nog, deze routes bevatten ook nachtelijke afvaarten vanaf St. Anne Island, Praislin en Laraie Bay, Curieuse Island op de Seychellen.

Met ingang van 26 maart 2016 slaat Crystal Esprit een volledig nieuwe weg in en richt het zich een vol seizoen op reizen door de Middellandse Zee. Die kunnen worden geboekt als zevendaagse of als langere veertiendaagse trips.

Op 4 december 2016 verlaat Crystal Esprit de Middellandse Zee voor het Heilig Land met een tiendaagse reis vanuit het Cypriotische Limassol naar het Jordaanse Aqaba. Het schip rondt 2016 af met een reeks van negen-, tien- of elfdaagse reizen door het Midden-Oosten met vertrek en aankomst in Dubai.

Terwijl de rest van de Crystal-vloot in beproefde regio’s opereert, geldt Crystal Esprit als de officiële baanbreker van luxe-expedities – en reken maar dat er een hele oceaan vol avonturen op hem ligt te wachten.

Crystal’s nieuwe Seychellen-jacht

5C Magazine 2016-1

Page 8: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Carnival Cruise Line’s nieuwe Carnival Vista, die deze lente in de vaart wordt genomen, is als geen ander verbonden met de zee. Welke koers het schip ook vaart, de prachtuitzichten over de oceaan zullen nauwelijks te tellen zijn. Het schip heeft ook verschillende voorzieningen die volstrekt nieuw zijn op zee.

Skyride vormt het pronkstuk van de nieuw ingerichte buitenruimte op Carnival Vista. Op die Skyride kunt u een eind in de rondte trappen op een soort ligfiets die hoog boven zee aan een track hangt, wat natuurlijk panoramische vergezichten oplevert. Skycourse – een opgehangen touwenparcours – ligt er vlakbij, net als de nieuwe sportpleisterplaats The Clubhouse op SportSquare met minibowling, tafeltennis, sportvideospelletjes en nog wat van die dingen.

Wat waterpret buiten betreft, komt Carnival Vista met het grootste waterpretpark van de hele vloot, daarbij inbegrepen de fonkelnieuwe Kaleid-O-Slide, een waterbuizenavontuur met verbluffende caleidoscopische effecten en oceanische vergezichten.

Nagelnieuw en alleen voorradig op Carnival Vista is de op New England geïnspireerde Seafood Shack. Het menu van deze eetgelegenheid op het Lido-dek – waar je zowel binnen als buiten kunt eten – bevat favorieten als kreeftrolletjes, gestoomde kreeft, gefrituurde garnalen, krabcakes, gebakken oesters en nog zoveel meer zeevruchten.

De populaire Red Frog-kroeg deelt in het plezier met een nieuwe kijk op bier. Bij elke afvaart zal deze kroeg namelijk een nieuw bier creëren en in de brouwerij aan boord brouwen… Aan u om er indoors of outdoors van te genieten.

Ook de Latin-geïnspireerde Havana Bar krijgt uitbreiding. Op Carnival Vista zal deze bar achteraan op het schip een nieuwe Havana Pool, met

ontspanningsgebied en verbluffend uitzicht op de oceaan, bijkrijgen.

Enkele andere Carnival-klassiekers en -favorieten krijgen er op Carnival Vista nieuwe eetruimtes buiten bij. Zowel Fahrenheit 555, een klassiek Amerikaans steakhuis, als het Japanse Bonsai Sushi-restaurant biedt gasten de gelegenheid om binnen of buiten te eten. Zelfs de Library Bar doet mee aan de actie van de nieuwe outdoorruimtes. En qua desserts zal Cherry on Top nu kunnen pronken met een ijskar die op verzoek speciale ijscreaties maakt.

Ook de eerste IMAX-filmzaal ter zee zal op Carnival Vista, met name in het nagelnieuwe Carnival Multiplex, z’n debuut maken. De passagiers zullen de kans krijgen om de laatste Hollywoodfilms, IMAX-klassiekers en –documentaires te bekijken. Vlak ernaast ligt het Thrill Theater met een multidimensionale kijkervaring in het aanbod.

Carnival Vista komt ook met een nieuwe kijk op kajuiten: de tropisch geïnspireerde Havana Cabanas en de op het gezin geijkte Family Harbor-accommodaties. Havana Cabanas hebben een private outdoorpatio met ligstoelen en een hangmat.

Door toevoeging van de Family Harbor-accommodaties geldt dek 2 officieel als gezinsgebied. Drie verschillende kamertypes hier: van binnenhutten over kajuiten met oceaanzicht tot die met balkon. Ze kunnen allemaal tot vijf gezinsleden herbergen. De gasten hier zullen ook toegang krijgen tot de exclusieve Family Harbor Lounge, een plek vol tv’s met groot scherm, spelletjes en gratis ontbijt en snacks waar gezinnen zich kunnen vermaken.

In mei 2016 komt Carnival Vista in de vaart en markeert daarmee - na drie jaar afwezigheid - de terugkeer van Carnival Cruises naar Europa. Het schip zal op de Middellandse Zee varen met o.a. voor het eerst een vertrek uit het Italiaanse Triëste.

Carnival Vista komt naar Europa

6 C Magazine 2016-1

Page 9: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Seabourn keert na 15 jaar terug naar AlaskaVoor fans van de ultraluxueuze cruisemaatschappij Seabourn heeft het lang geduurd, maar in 2017 zal de firma na een afwezigheid van 15 jaar nog eens terugkeren naar de ongerepte wateren van Alaska.

In juni 2017 stuurt Seabourn z’n Seabourn Sojourn – goed voor 450 gasten – ernaar toe voor een aantal 11-, 12- en 14-daagse reizen met vertrek in de iconische Canadese stad Vancouver, British Columbia of anders vanuit Seward, de poort naar Anchorage, Alaska. Voor liefhebbers van luxecruises en voor Seabourn’s trouwe klanten is die terugkeer meer dan welkom.

De vraag is hoe Seabourn zijn Alaska-aanbod gaat differentiëren. Het lijkt erop dat de cruisemaatschappij een heel blik nieuwe voorzieningen, activiteiten en stimulansen opentrekt om het cruisepubliek Alaska met de Seabourn Sojourn te laten ontdekken.

Vergis u vooral niet: Seabourn komt niet aanzetten met de gebruikelijke Alaska-reisroutes. Zo houden heel weinig schepen - als het er al zijn – halt in Albert Bay, British Columbia. Bijna de helft van de 1.500 inwoners in dit kleine vissersdorp zijn van oorsprong autochtone Inuit en hun eeuwenoude tradities zijn bewaard gebleven in dit werkplaatsje midden het adembenemende natuurschoon van British Columbia.

Andere niet zo voor de hand liggende aanleghavens van Seabourn’s Alaska cruiseseizoen zijn Klemtu in British Columbia; Prince Rupert eveneens in British Columbia; Rudyerd Bay, Alaska en de Behm Narrows. Die laatste worden door de US Navy gebruikt om de geluidsisolatie van z’n nieuwste onderzeeërs te testen.

Seabourn is de voorbije jaren diep doorgedrongen in het segment van de luxueuze expeditiecruisemarkt en de firma is vastbesloten om in 2017 in Alaska door te gaan met z’n expeditieroutes.

Daarbij zal Seabourn Sojourn zijn vloot Zodiac-vlotten gebruiken om gasten op afgelegen plekken aan wal te brengen en natuurexcursies te organiseren

in gebieden die zelfs voor schepen van bescheiden grootte zoals Seabourn Sojourn onbereikbaar zijn.

Daardoor beschikt Seabourn over de flexibiliteit om z’n passagiers in Alaska dieren in het wild te laten spotten, een gelegenheid die door veel andere cruisemaatschappijen simpelweg niet kan geboden worden.

Een andere manier waarmee Seabourn de zaken in Alaska opschudt is de lancering van Ventures by Seabourn. Dit initiatief werd oorspronkelijk geïntroduceerd aan boord van Seabourn Quest. Het gaat om een vernieuwend optioneel programma van Zodiac- en kayakexcursies dat geleid wordt door Seabourn Sojourn’s expeditieteam van natuurkundige, wetenschappelijke, wildlife en historische experts. Hetzelfde team zal overigens vanop het dek, naargelang de cruise vordert uw Alaska-beleving sturen, interpreteren en verbeteren.

Dit programma is in het bijzonder aangewezen voor uitgesproken mooie plekken als Tracy Arm Fjord, waarvan u pas ten volle zal kunnen genieten via Ventures by Seabourn.

Om z’n gasten warm te houden tijdens deze excursies zal Seabourn z’n gasten trouwens voorzien van gratis Seabourn Expeditie-parka’s.

Seabourn’s terugkeer naar Alaska begint op 1 juni 2017 met de elfdaagse Ultimate Alaskan Sojourn, vertrekkend vanuit Vancouver, British Columbia met bestemming Anchorage, Alaska. Bij de bezochte havens tijdens deze eerste reis zijn British Columbia’s Queen Charlotte Sound; Ketchikan, Misty Fjords, Behm Narrows, Wrangell, Decision Passage, Sitka, Tracy Arm, Endicott Arm, Haines, Juneau en Icy Strait Point.

Het is geen product van mijn verbeelding als ik zeg dat deze verdomd schaarse afvaarten waarschijnlijk de deur zullen uitvliegen. Snel boeken luidt de boodschap, vooral voor de kans om een zeldzaam geziene glimp van Alaska en de Stille Oceaankust op te vangen.

7C Magazine 2016-1

Page 10: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Cruisen in MyanmarDoor Aaron Saunders

8 C Magazine 2016-1

Page 11: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Spannende dag vandaag: voor het eerst sinds onze Myanmar Explorer riviercruisetour met Viking River Cruises bijna een week geleden in het Thaïse Bangkok van start ging, schepen we in op ons riviercruiseschip. In feite vervoegen we de Viking Mandalay in de haven die het schip z’n naam bezorgde: Mandalay in Myanmar.

Hoewel Rudyard Kipling Mandalay met z’n beroemde gedicht romantiseerde, is de realiteit van vandaag toch iets anders. In werkelijkheid beantwoordt Mandalay in het geheel niet aan mijn verwachtingen. Ik had een metropool in Yangon-stijl verwacht. Maar mijn Rough Guide voor Myanmar vertelt me dat Mandalay een “gezichtsloos rooster van overvolle straten” is en ik zou zeggen: dat klopt. Natuurlijk blijft het een stad, maar een stad die niet echt oud en ook niet echt modern is. De meeste gebouwen tellen slechts één verdieping en hebben iets bouwvalligs over zich.

Nochtans ligt de aantrekkingskracht van Mandalay in de talloze historische plaatsen die over de hele stad verspreid liggen. Er zijn tientallen pagodes en ceremoniële schrijnen, tig boeddhistische tempels en andere relevante historische sites.

Op onze uitstap naar Amarapura, in de buurt van waar de Viking Mandalay lag aangemeerd, hielden we halt bij Mahamuni Paya. Als om te illustreren hoeveel pagodes en gebedsruimtes er wel in Myanmar zijn, staat Mahamuni niet eens in mijn gids. Volgens de plaatselijke legende werden er tijdens het leven van Boeddha slechts vijf beelden naar zijn gelijkenis gemaakt. Twee daarvan in Indië, twee in “het paradijs” terwijl het vijfde en laatste beeld zich in Mahamuni in Mandalay bevindt.

Het hele tempelcomplex werd in 1785 gebouwd, maar een brand verwoestte het in 1884 bijna helemaal, behalve het beeld van Boeddha. In 1996 nam de militaire regering van Myanmar de uitgebreide reparaties en renovaties van het complex voor zijn rekening en vandaag de dag is het een voorname gebedsruimte voor de lokale bevolking en een bron van curiositeit voor toeristen.

Langs de kant van de weg naar Amarapura staan vrouwen en kinderen in lange rijen te wachten tot er een voertuig stopt om de chauffeurs vervolgens geld af te troggelen voor giften aan Boeddha. De chauffeurs stoppen ook en geven effectief geld. Ongelooflijk dat dit geld ook echt het Paya-tempelcomplex ten goede zal komen. In Birma wordt nl. veel belang gehecht aan het stellen van goede daden in dit leven en giften aan Boeddha staan daarbij hoog op de ranglijst.

Inschepen op de Viking Mandalay

Vlak voor zonsondergang kwamen we aan bij de mooie Viking Mandalay: een fantastisch schip, gemodelleerd naar de klassieke stoomschepen die bij de laatste eeuwwisseling af en aan voeren op de Irrawaddy-rivier.

In tegenstelling tot de in Europa gebaseerde Viking Langschepen heeft Viking de Viking Mandalay niet in zijn bezit. In feite is z’n echte naam zelfs niet Viking Mandalay maar Indochina Pandaw, een vaartuig dat in 2009 in Vietnam werd gebouwd. Het is eigendom van en wordt uitgebaat door Pandaw River Explorations, een traditionele speler op de riviercruisemarkt in Zuidoost-Azië.

Wettelijk kan Viking hier geen vaartuig in eigendom hebben en uitbaten zonder een permanente vertegenwoordiging in Myanmar te vestigen – iets wat ingewikkeld, zoniet onmogelijk is onder het regime van de huidige regering. Dus vertrouwt Viking, zoals elke andere riviercruisetouroperator, op leaseovereenkomsten van lange duur met hier gevestigde riviercruisemaatschappijen om toch riviertrips in Myanmar aan te kunnen bieden.

Dus als u hier Viking Langschepen verwacht, niet dus – u zult er geen één onder ogen krijgen. Wat u nochtans wel zult krijgen is de prachtige standaard van de Viking-service, samen met alle andere normale Viking-voorzieningen.

Viking Mandalay - of Indochina Pandaw – heeft in totaal 38 kajuiten, die - op een paar opvallende uitzonderingen na - allemaal dezelfde basisgrootte en vorm hebben. Tien kajuiten situeren zich helemaal vooraan op het hoofddek, terwijl de 18 anderen zich van boeg tot achtersteven op het bovenste dek bevinden.

Mijn kajuit – 307 – is een gezellige bedoening en ligt helemaal vooraan aan de bakboordzijde van het bovenste dek. Hij is compact en helemaal uitgevoerd in hout, ècht hout wel te verstaan. De twee bedden staan apart opgesteld, één aan elke kant van de kamer. Ze kunnen samengevoegd worden tot een queensize bed, hoewel je dan een beetje aan plaats inboet. Omdat ik alleen reis, voel ik geen aandrang om ze samen te voegen tot één bed. Eigenlijk hou ik wel van de ouwe stijl - brits in een hut – wat me meteen terugbrengt naar de tijd dat Kipling en George Orwell de Irrawaddy afvoeren.

Elke kajuit telt drie lichtbronnen. Alle drie werken ze met een reeks knevelschakelaars – die een leuk ‘toink’-geluid maken als ze aan- of uitgeknipt worden. Aan het plafond en de wand gaat het om koperen lampen in nautische stijl, terwijl boven elk bed fellere halogeenlampen zijn gemonteerd. Bij het hoofdeinde van het bed zijn ook twee koperen leeslampjes geplaatst, perfect om in bed te lezen.

9C Magazine 2016-1

Page 12: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

De badkamer is compact maar functioneel en er hangt een afzuigkap maar gebruik die vooral niet. Want ze is zo krachtig dat ze alle koude lucht die de airco in uw slaapkamer produceert, wegzuigt.

Het kraanwater uit de badkamer is niet drinkbaar, dus heeft Viking voorzien in gebotteld water om van te drinken en om uw tanden te poetsen. Is het water op, geen nood: onder uw lavabo staat de kast vol met flessen water.

De wc is een beetje oudmodisch en geen modern ‘vacu-flow’-toilet zoals u misschien gewend op andere schepen. Maar het werkt en het is functioneel.

De douche baadt in fel licht en is duidelijk geplaatst op basis van Viking-specificaties, net zoals de glimmend witte tegels en de douchekop van American Standard die er nog nagelnieuw uitzien. Maar het koude licht boven de douche verschilt aanzienlijk van het sfeerlicht in de rest van de badkamer, wat de douche een vreemd verlichte look verschaft.

Maar er zijn nog altijd dezelfde L’Occitane-toiletspulletjes van Franse makelij die ook op de Viking Langschepen aangetroffen worden, samen met hetzelfde briefpapier en dito pen, hetzelfde design en vertrouwde briefpapier voor het dagelijkse Viking-programma en overal dezelfde attente Viking-toetsen.

Nog een referentiepunt: de airco is meer dan krachtig genoeg om de temperatuur in uw kajuit aangenaam te houden, zelfs tijdens de hitte van de dag.

Geen idee wat ik mocht verwachten

Toen ik mijn trip aan boord van Viking River Cruises’ Viking Mandalay plande als onderdeel van een 15-daagse Myanmar Explorer riviercruise, had ik geen flauw benul van wat ik kon verwachten. Ik had bewondering voor Viking z’n product in Europa, hoe rechtlijnig goed dat is, van het begin tot het einde en op alle vlakken. De service is voorbeeldig, het eten boven gemiddeld, de excursies goed gepland en de Viking Langschepen zijn bij de mooiste riviercruiseschepen die er bestaan.

Blijft het feit dat Viking ook een uitzonderlijk aanbod van exotische riviercruises in China en Zuidoost-Azië in petto heeft, de Mekongrivier door Vietnam en Cambodja en de Irrawaddy in Myanmar incluis.

Viking heeft alleszins een volwassener programma Aziatische riviercruises dan veel van z’n concurrenten en toch wordt er nauwelijks over deze reizen geschreven. Ook online of in print vind je er weinig informatie over wat heel jammer is. Want zoals ik heb ontdekt staan Vikings Zuidoost-Aziatische routes meer dan hun mannetje

10 C Magazine 2016-1

Page 13: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Alles welbeschouwd was dit één van de meest verbazende riviercruisetochten die ik ooit heb gemaakt. Hoewel het niks is voor bangeriken: als u lijdt aan één of andere ziekte of slecht ter been bent, laat u deze gelegenheid maar beter aan u voorbijgaan. De medische zorg in Myanmar beantwoordt niet aan de Europese normen en een evacuatie om medische redenen kan onbetaalbaar duur zijn.

Evenzo, mensen die in hun mobiliteit beperkt zijn zullen Myanmar als uitdagend zoniet als onmogelijk ervaren. De tempels hebben steile trappen, net als de autobussen in Thailand om één of andere rare reden. De Viking Mandalay heeft net zo min als alle andere riviercruiseschepen in de regio een lift en de aanlegplaatsen zijn primitief zonder betonnen pierplatform. Regelmatig zult u via een loopplank op een slijkerige ondergrond ontschepen, weliswaar stap voor stap bijgestaan door Viking’s bekwame bemanning.

Maar uw beloning om deel te nemen aan een Viking Myanmar Explorer-reis is echter veelvoudig. Bovenal biedt Viking u de geweldige gelegenheid om een land te bezoeken dat aan de vooravond van grote veranderingen staat, dit dankzij de recente verkiezingen met als uitkomst dat het jarenlange Birmese militaire regime voorgoed zal worden ontmanteld.

De Europese waterwegen mogen dan Vikings voornaamste actieterrein zijn… Daarmee adverteert de maatschappij ook het meest. Waarom ook niet? Tenslotte zijn haar speciaal gebouwde Viking Langschepen - die ze zelf in eigendom hebben - bij de beste riviercruiseschepen die er ronddobberen. Maar het feit blijft dat deze firma evenveel zorg en aandacht besteedt aan de ontwikkeling van z’n exotische riviercruiseroutes o.a. in Zuidoost-Azië als aan het uitwerken van z’n Europese routes.

Geen reis voor mensen met een zwak hart! Maar wie uit is op een authentieke reis door één van ’s werelds snelst veranderende landen, kiest met een trip door Myanmar met Viking River Cruises voor een absolute topervaring van goudwaarde.

11C Magazine 2016-1

Page 14: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Koningsdamkatapulteert

Holland America Linede toekomst in

Door Aaron Saunders

12 C Magazine 2016-1

Page 15: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Verandering op til bij Holland America Line.

De maatschappij, die al sinds 1873 bestaat en sinds 1989 in handen is van Carnival Corporation & plc, nam onlangs afscheid van Statendam en Rijndam na meer dan twee decennia dienst als “-dam-schepen”. Hun vertrek valt samen met de voorbereidingen voor de komst van een nieuw schip in de Holland America-vloot: de Koningsdam, goed voor 2.650 gasten.

Koningsdam is genoemd naar koning Willem-Alexander, het eerste mannelijke Nederlandse staatshoofd in meer dan een eeuw. Wanneer het schip in april dit jaar aan z’n maidentrip begint, zal het meteen het grootste schip zijn dat ooit voor Holland America Line werd gebouwd. Als eersteling uit de nieuwe Pinnacle Class van de maatschappij, vertegenwoordigt Koningsdam ook een vrij grote evolutie in het Holland America Line-product. Het wemelt nl. van nieuwe kenmerken, voorzieningen en toetsen die werden ontworpen om het zowel jongere cruiseliefhebbers als gezinnen naar hun zin te maken. Zonder daarbij voorbij te gaan aan de legioenen loyale passagiers die de maatschappij in de loop der jaren heeft verzameld.

Voorwaar geen gemakkelijke opdracht – maar Koningsdam kan die wel aan. Het staat nl. op het punt het meest machtige schip te worden sinds de lancering van de Zuiderdam in 2002.

Een nieuwe look

Op het eerste gezicht heeft Koningsdam veel weg van de Eurodam en haar zusterschip Nieuw Amsterdam. Maar als je wat beter kijkt, zie je qua ontwerp toch een aantal verschillen. Vergeleken bij zijn voorgangers heeft Koningsdam een extra accommodatiedek en zijn uiterlijk maakt komaf met de dubbele schoorsteen zoals schepen uit de Vista-klasse die hebben. In plaats daarvan grepen de ontwerpers terug naar de basis met een enkele Statendam-achtige schoorsteen die het profiel van het nieuwe schip stroomlijnt.

Ook andere kleine veranderingen zijn op komst, zoals het weglaten van de midscheepse glazen liften die z’n voorgangers nog hadden. En er komt een nieuw promenadedek waarop de reddingssloepen op gelijke hoogte met het dekniveau liggen in plaats van in de hoogte aan kraanbalken opgehangen te worden.

Nieuwe voorzieningen

De veranderingen beperken zich natuurlijk niet tot het uiterlijk van het schip. Ook voor de binnenkant van de Koningsdam staat een hele reeks nieuwe voorzieningen en publieke ruimtes op de planning.

Met het oog op cruisers van alle leeftijden zal Koningsdam de eerste, speciaal voor de maatschappij gebouwde, gezinskajuiten krijgen. Aan het andere eind van

Pool Area

13C Magazine 2016-1

Page 16: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

het spectrum zullen er ook speciaal ontworpen hutten voor alleenreizende passagiers komen, helemaal toegespitst op hun individuele noden – èn hun budgetten.

Koningsdam rolt ook een aantal nieuwe openbare ruimtes uit, die vermeldenswaardige primeurs voor de firma vormen. Het schip zal prat kunnen gaan op een uitgebreide Queen’s Lounge die herinneringen oproept aan de danszalen aan boord van de Cunard Line-schepen. Koningsdam komt ook met een nieuwe benadering van het live entertainment ’s avonds, meer bepaald met een hele sectie van het schip die de naam Music Walk meekreeg.

Rond deze Music Walk liggen een heleboel gelegenheden, die elk een verschillend muziekgenre in de kijker zetten.

Zo biedt het Lincoln Center Stage elke avond optredens van kamermuziek aan, terwijl live rockmuzikanten in Billboard Onboard het publiek met toppers uit de hitparade verwennen. Om het aanbod te vervolledigen zijn er nog B.B. King’s Blues Club en The World Stage met in het hoofdtheater z’n 270 graden brede ledprojectie. Het heeft Holland America in staat gesteld nieuwe avondvoorstellingen te creëren en het publiek onder te dompelen in een panorama van beeld en geluid.

Cruisers kunnen op zee zelfs hun eigen wijn mengen in het toepasselijk genoemde BLEND. Om dit uniek culinair aanbod aan z’n gasten te kunnen presenteren ging Holland America scheep met het in de Amerikaanse staat Washington gebaseerde Château Sainte Michelle. Dat is Washingtons oudste en meest geprezen wijndomein en via het proces van wijn maken steken de gasten interessante informatie op over wijn en wijnbouw in Washington. Zo

zullen ze bv. grondstalen onderzoeken en vaststellen hoe verschillende wijngaardbodems invloed hebben op de smaak en de stijl van de wijn. De keldermeester aan boord zal de gasten ook instrueren op welke karakteristieken, smaken en nuances ze moeten letten bij wijn uit diverse vaten.

Bij de steeds weerkerende favorieten tellen we het elegant gerestylede kraaiennest (Crow’s Nest); de kroeg met vooraanzicht, hoog boven de navigatiebrug van het schip en het Greenhouse Spa & Salon, nog steeds met uitgebreid hydrotherapiebad en verwarmde keramische ligstoelen vlakbij de van-vloer-tot-plafond ramen die uitkijken over het weide uitspansel van de zee.

Een schip voor de 21ste eeuw

Laat er geen misverstand over bestaan: dit is geen cruiseschip voor uw grootmoeder. Koningsdam is aangesloten en ingeplugd als nooit tevoren. Elk van de 1.331 gastenkamers op het schip heeft naast bed USB-aansluitingspoorten om iPhones en andere elektronische apparaten op te laden. U kunt ook afscheid nemen van het altijd aan je lijf klevende douchegordijn: de douches zullen uit glas zonder omlijsting worden gemaakt.

Ook het culinaire aanbod heeft – met meer keuzemogelijkheden dan ooit aan boord - een substantiële verandering ondergaan. De gasten zullen de mogelijkheid hebben om verfijnd te dineren in verschillende alternatieve restaurants zoals Sel de Mer, een nieuwe Franse visbrasserie. Daarnaast heb je de nieuwe meeslepende ‘recht-van-de-boerderij-op-tafel’ eetervaring in het Culinary Arts Center gepatroneerd door het magazine Food & Wine.

Neptune Suite

14 C Magazine 2016-1

Page 17: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Er is de in een nieuw kleedje gestoken, informele Lido Market met bedieningstogen naar thema en je hebt de grote hoofdeetzaal. Om maar te zwijgen van de Pinnacle Grill, het Italiaanse Canaletto-restaurant en het pan-Aziatisch getinte Tamarind, in het verleden favorieten van altijd weerkerende klanten.

Dezelfde bovenste beste HAL-service

Zelfs voor ik ooit over cruises begon te schrijven, had ik al 12 maal met Holland America gevaren: een kolossaal aantal keer gezien ik pas begin de twintig was. Waarom zou een twintiger ook willen reizen met een cruisemaatschappij die al decennia lang bijna uitsluitend op oudere leeftijdscategorieën is gericht? Daar bestaan twee redenen voor: de schepen en hun bemanningen.

Ik heb de prachtig ontworpen schepen van de Holland America Line - met hun kunstcollecties van vele miljoen dollars en hun zachte interieurs aan boord - altijd al bewonderd. Toch is het de legendarische HAL-service die het meest indruk op me heeft gemaakt. Het personeel van Holland America verdient erkenning als één van de vriendelijkste en meest persoonlijke op zee. Dat geldt van het hoogste echelon, de kapiteins, tot de laagste regionen van barmannen die je drankje mixen of de kajuithulpjes die elke dag je hut opfrissen.

Hebt u uw drank graag op een welbepaalde manier gemixt? Uw barman zal het onthouden. Hebt u ooit eerder met Holland America gevaren? De kans is groot dat iemand u bij naam zal noemen en persoonlijk begroeten. Ik ben wel eens vroegere HAL-bemanningsleden - die intussen op andere schepen van andere maatschappijen werkten – tegengekomen. Ze kenden mij nog bij naam en spraken me persoonlijk aan. Verbazingwekkend niet? Holland America’s legioen van trouwe klanten – gekend als Mariners – boeken om de haverklap opnieuw bij deze cruisemaatschappij en da’s grotendeels te wijten aan de excellente service aan boord.

Koningsdam: de toekomst van Holland America

Koningsdam is geen radicale breuk met de Holland America Line-formule, maar wel een zacht duwtje in een nieuwere richting. Verandering kan hard aankomen, vooral als je, zoals Holland America, kunt bogen op een loyaal leger vaste klanten. Maar deze verandering is om bestwil en Koningsdam vertegenwoordigt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze eerbiedwaardige cruisemaatschappij.

Main Dining Room

Pinnacle Grill

Signature Suite

Crow’s Nest

15C Magazine 2016-1

Page 18: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Wijnreizen van AmaWaterways…

een feest!

16 C Magazine 2016-1

Page 19: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Enkele jaren geleden onthulde AmaWaterways een reeks riviercruises met wijn als thema. Eerst ging het slechts om een handvol routes en afvaartdata van speciale cruises met als thema ‘In Celebration of Wine’. Dat veranderde snel want het cruisepubliek boekte deze reizen sneller dan de firma had verwacht. Het jaar daarop kwamen er meer reizen bij met wijn als thema en een jaar later nog meer.

Die trend zet zich in 2016 verder via 35 verschillende afreizen met wijn als thema. Het aanbod is verspreid over bijna elke Europese route die AmaWaterways bedient, gaande van Bordeaux over Portugals Douro tot Donau, Main en Rijn.

Leer het van de experts

Elke reis onderscheidt zich doordat er telkens één of twee in wijn gespecialiseerde gastheren aan boord zijn – of zelfs een heel gezin, zoals de Foppoli-familie van Foppoli Family Wines in Sonoma County, California.

De Foppoli-familie eet, slaapt en ademt wijn, wat van hen de perfecte gastsprekers maakt. Terwijl de Foppoli-familie al bijna een eeuw wijnen produceert in Californië, gaat hun familietraditie van wijn maken in Italië al eeuwen terug. De Foppoli’s doen op 25 maart 2016 mee aan de trip op de AmaLegro door Parijs en Normandië.

Ook andere reizen hebben opvallende gasten aan boord zoals de in Parijs gevestigde wijnexpert Preston Mohr, die op 25 maart deelneemt aan de “Wine & Jazz Cruise” door de Provence en Spanje aan boord van de AmaDagio. Daarnaast heb je Christopher Silva, voorzitter & CEO van St. Francis Winery & Vineyards (5 augustus 2016 aan boord van AmaDolce) en Tamara McAllister van de Mitchell Wine Group in Portland, Oregon die vanaf 15 november 2016 op de AmaVida de Portugese Douro-rivier afvaart.

Meeslepende activiteiten

Bovenop het feit dat er gastsprekers aan boord zijn die alles van wijn en de wijnsector afweten, kennen deze reizen ook een aantal bijkomende extra’s die ‘normale’ AmaWaterways-trips niet hebben.

De ‘In Celebration of Wine’-afvaarten komen met gratis spreekbeurten, wijnproeverijen, een uitgelezen keuken met erbij horende wijnen en uitstappen naar historische wijngaarden en wijnkelders die perfect passen bij elke specifieke bestemming.

Liefhebbers krijgen de kans om over de eeuwenoude tradities te leren die vandaag de dag nog steeds van pas komen bij het moderne wijn maken. Ze kunnen unieke wijnen uit topjaren proeven en genieten van privé-uitstappen (met wijn als thema) die tijdens andere reizen niet beschikbaar zijn.

U zult ook in de gelegenheid zijn om iets te leren over de vaak complexe en verrassende geschiedenis van wijn. Zo wist u waarschijnlijk niet dat er elk jaar op 3 november met meer dan een miljoen kisten Beaujolais Nouveau naar Parijs geracet wordt. Er bestaat nl. een moordende concurrentie tussen wijnhuizen om hun Beaujolais Nouveau om middernacht als eerste ontkurkt te zien. Het gebeuren is de laatste decennia zelfs zo populair geworden dat wat als een plaatselijke jaarlijkse traditie begon veranderd is in een Frans nationaal feest.

Andere hoogtepunten op deze riviercruises met wijn als thema? Geniet van lokale Tirolermuziek en vers geperste wijn in een rustieke Oostenrijkse taverne; proef Elzasser wijnen in Colmar, de Franse “Hoofdstad van de Elzas-wijn” of neem deel aan een Duits “Oktoberfest” in het dorp Vilshofen dat speciaal voor AmaWaterways-gasten het hele jaar doorgaat!

Moet U van wijn houden om deze reizen op prijs te stellen?

U hoeft volstrekt geen wijnkenner te zijn om het onderste uit de kan te halen tijdens deze ‘In Celebration of Wine’-trips van AmaWaterways. Maar het kan natuurlijk geen kwaad als u avontuurlijke wijnen weet te waarderen.

Denkt u dat u niet van Rieslings houdt? Daar zult u waarschijnlijk anders over denken wanneer u met AmaWaterways enkele heerlijke Duitse of Oostenrijkse

17C Magazine 2016-1

Page 20: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Rieslings hebt geproefd. Hetzelfde geldt voor Frankrijk waar de enorme selectie wijnen, champagnes en dessertwijnen zoals Sauternes overweldigend kan zijn.

Natuurlijk hoeft u niet alles op te drinken als u dat niet wilt – deelname aan deze proeverijen gebeurt volledig op vrijwillige basis en zelfs wie niet drinkt zal de speciale excursies naar plaatselijke wijngaarden weten te waarderen. U verneemt er alles over de productie van wijn, over de historische oorsprong en traditionele productiemethodes ervan.

Alleszins – met meer vertrekdata dan ooit tevoren op bijna elke Europese vaarroute van AmaWaterways – is het lastig om te weerstaan aan deze verlokkelijke culturele ‘In Celebration of Wine’-afvaarten.

Ze vormen het bewijs voor de groeiende diversiteit van riviercruises en van AmaWaterways’ verlangen om eerdere en huidige klanten voortdurend meer te geven dan ze misschien verwachten.

Cruisen met vrienden en familie

Wijncruises vertegenwoordigen bij AmaWaterways de populairste manier om in groep te reizen. Als u gasten meebrengt, komt u misschien in aanmerking voor extra voordelen. (Voor meer informatie richt u zich best tot ATC Cruises).

Ideaal is een groep van zo’n 30 mensen. Da’s juist het optimale aantal voor privéproeverijen in de Chef’s Table, een specialiteitenrestaurant achteraan op dek 3 van de AmaWaterways-schepen.

Een goeie presentator vormt alvast een sleutel tot succes. De voorkeur gaat daarbij uit naar een presentator die al enige aanhang heeft in de wijn-‘community’. Presentatoren zouden in staat moeten zijn om tijdens één cruise minstens drie lezingen te geven. Dat vertelde Kristin Karst, mede-oprichtster van AmaWaterways ons. En ze mogen hun eigen wijnen meebrengen.

U zult moeten samenwerken met een reisagent om een groep samen te stellen. Als u genoeg vrienden of familie warm kunt maken om samen met u te reizen, neemt u dan contact op met ATC Cruises voor het plannen van uw groepscruise in 2017. (De plaatsen in 2016 zijn al zo goed als uitverkocht.)

De wijncruises van AmaWaterways zijn ideaal voor wie erop uit is een groep aan boord te brengen.

18 C Magazine 2016-1

Page 21: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

19C Magazine 2016-1

Page 22: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

De Caraïben met de Royal Clipper

Door Aaron Saunders

20 C Magazine 2016-1

Page 23: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Zeilen door de Caraïben aan boord van Star Clippers’ Royal Clipper leek een reis terug in de tijd. Maar dan één zonder te verzaken aan de moderne verworvenheden van het cruisen zoals ik ze heb leren kennen en waarderen.

Aan de ene kant was er natuurlijk de Royal Clipper, goed voor maximaal 227 gasten. Het grootste zeilschip met razeilen ooit gebouwd, erkend door het Guiness Book of World Records en bewonderd door al wie het schip gracieus zag voorbijzeilen. En of er op zeil gevaren is: op een week tijd draaiden de dieselmotoren maar enkele keren, voor de rest van de tijd voer het schip onder zeil.

Zelfs onze aanleghavens buiten de gebaande paden brachten ons terug naar de “andere” Caraïben, totaal verschillend van de Caraïben die megaschepen aandoen via de havens van St. Thomas of Grand Cayman. Rustig, relaxed en soms totaal onbewoond dat was het zelden geziene Caraïbisch gebied waar we doorheen reisden – zeilend op een schip van een werkelijk nooit vertoonde schoonheid.

Het schip

Royal Clipper is zonder twijfel één van de prachtigste en meest uitnodigende schepen waarmee ik ooit gevaren heb. En voor zo’n klein schip heeft Royal Clipper heel wat om mee uit te pakken. Het zit vol onverwachte kenmerken zoals een vier verdiepingen hoog atrium waarvan het plafond uit versterkt glas bestaat dat tevens dienstdoet als bodem van het midscheepse zwembad. Dan heb je ook nog Captain Nemo’s Gym & Spa met z’n patrijspoorten onder water die uitkijken in de zilte diepte.

Andere openbare ruimtes omvatten een prachtige, speciaal gebouwde bibliotheek in een eigen dekhuis net achter de Tropical Bar en de warme ambiance van de Piano

Bar, met z’n aantrekkelijke houten lambrisering en open centrum dat uitkijkt over het centraal gelegen atrium van het schip. Een zitplaats vinden vormt nooit een probleem aan boord van de Royal Clipper en de Piano Bar vormt daar geen uitzondering op. Of u nu een rustig plaatsje zoekt om te lezen of een borrel voor het slapengaan.

Uiteraard ligt de grootste aantrekkingskracht van de Royal Clipper in het zeilen. Het is het grootste zeilschip met vierhoekige zeilen dat de laatste honderd jaar is gebouwd en tegenwoordig het enige schip van zijn klasse dat regelmatige reisroutes vaart.

Mijn kajuit: Categorie 3 Oceanview

Ik was gek op mijn Categorie 3-kajuit op het Commodore-dek en ik raad iedereen aan om er één bij de boeg van het schip te kiezen, waar het dek aangenaam oploopt. Daardoor vermijdt u ook het wasmachine-effect in de patrijspoort dat op lagere dekken bij ruwe zee wel eens ontstaat.

Met hun queensize-bed, een bureau, een kleine kaptafel en volledige garderobe zijn deze kamers verrassend goed ontworpen. De verlichting – vaak een zwak punt in vele hutten – is met verschillende, apart te bedienen lichtbronnen beter dan je zou verwachten. Om het slaapgedeelte van de badkamer en het inkomhalletje te scheiden kan een gordijn dichtgetrokken worden.

Sommige gasten stoorden zich aan het feit dat het water uit de douchekuip op de badkamervloer liep, zelfs wanneer het schip aangemeerd lag. Mij deed het niks. De spuigaten in de badkamer weten wel raad met het overtollige water en mij gaf het meer een echt zeevaartgevoel. Wie minder stevig op z’n benen staat, moet gewoon z’n handdoek op de vloer leggen: die zal nat worden maar het zal het ietwat gladde marmeren oppervlak standvastiger maken.

21C Magazine 2016-1

Page 24: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

In deze tijden van kajuiten met obligaat balkon, was ik nochtans zo tuk op mijn Oceanview-hut dat ik ’s namiddags vaak naar mijn kajuit terugkeerde om tussen de houten wandpanelen op mijn bed rustig een boek te lezen, luisterend naar het doelloos kabbelende water buiten. Eén van de betere Oceanview-kajuiten die ik op eender welk schip ooit had.

De trip

Als u de gebruikelijke Caraïbische havens al zo vaak hebt bezocht dat uw hoofd ervan begint te tollen, dan moet u bij Star Clippers wezen. Na het vertrek uit Bridgetown, Barbados schuwde deze reis megahavens zoals Nassau en Philipsburg in het voordeel van kleinere, buiten de gebaande paden gelegen plaatsen zoals Fort-de-France, Martinique en het geweldige Tobago Cays. Typisch en nog grotendeels onbezoedeld zijn dit de Caraïben zoals ze ooit hebben bestaan.

Als u al zo vaak op St. Thomas bent geweest dat u het zou kunnen uitgillen, dan zullen de unieke routes die Star Clippers in de Caraïben heeft uitgedokterd u zeker bevallen. Zelfs op grotere eilanden zoals St. Lucia dat ook regelmatig

bezocht wordt door megaschepen, kiest Star Clippers voor een weinig gebruikte aanlegplaats als Soufriere in plaats van de meest gebruikelijke (maar afgelegen) haven in de hoofdstad Castries.

Soufriere is het oudste dorp op het eiland St. Lucia en aantoonbaar één van de meest aantrekkelijke. St. Lucia’s meest bepalende kenmerken zijn twee zuilvormige vulkaanproppen: de Pitons. Vanuit Soufriere zijn ze goed zichtbaar, terwijl cruisepassagiers op schepen die alleen in Castries aanmeren een fortuin aan de excursie kwijt zijn om de Pitons onder ogen te krijgen. De Pitons – Le Gros Piton en Le Petit Piton – werden samen uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Merkwaardig genoeg is Le Petit Piton hoger dan Le Gros Piton. Check it out.

Nog een hoogtepunt: Union Island, onderdeel van de Grenadine-eilanden – voor één namiddag onze privé Caraïbische speeltuin – is klein en grotendeels onbewoond. Weggestopt in een grot is het terrein er steiler dan je op het eerste gezicht zou denken en het strand is lang niet zo poederachtig als op vele andere Caraïbische plekken.

Nochtans, door de overvloed aan zon en zand kozen de meeste gasten er toch voor om ’s middags op het strand te gaan liggen. Met een kleine bar aan beide uiteinden van het strand – 3 US dollar voor een ijskoud flesje Heineken – leek het er gemaakt voor een perfecte dag ontspanning. Als u geen voorstander bent van overgecommercialiseerde havens als St. Thomas en St. Maarten, dan is Union Island dé plaats voor u.

22 C Magazine 2016-1

Page 25: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Kies voor de Royal Clipper in de Caraïben als…

• U tuk bent op varen met een klassiek zeilschip zonder de moderne cruisevoorzieningen ervoor op te offeren

• U geïnteresseerd bent in reisroutes buiten de gebaande paden met veel aanleghavens

• U van een dagje aan het strand houdt, Star Clippers is groots in dat concept

• het idee van een megacruiseship U niet bevalt

Laat de Royal Clipper links liggen als…

• U makkelijk last hebt van zeeziekte. Zonder stabilisatoren zit er nogal wat beweging in de Royal Clipper

• U niet van een vast schema houdt. Veel activiteiten aan boord zoals het uitdelen van snorkelgerief, etenstijden, informatiesessies over uitstappen en zelfs de openingsuren van het cadeauwinkeltje verlopen op strikt vastgestelde tijdstippen die vaak uitsluitend zijn terug te vinden in het dagelijkse gedrukte programma.

Zou ik het opnieuw doen? Ja – alleen al vanwege het machtige schip en de fenomenale kwaliteit van Star Clippers’ vaarroutes. Dit was een trip met weliswaar enkele echt ruwe kantjes maar wat een onvergetelijke reis werd het toch.

Ik werd verliefd op de grootse, elegante Royal Clipper die bij elke beweging indruk op me maakte en mij terug het echte gevoel van “zee-“reizen bezorgde. Dat gevoel stond op het punt volledig uit te sterven tot Star Clippers’ stichter Mikael Krafft het opnieuw leven inblies.

23C Magazine 2016-1

Page 26: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Caraïbische privé-eilanden van

cruisemaatschappijenWat is meer ontspannend dan een cruise naar de Caraïben? Een cruise naar de Caraïben mèt een dagbezoek aan één van de vele privé-eilanden die de

cruisemaatschappijen daar in gebruik hebben. Werkelijk waar, de meeste grote cruisemaatschappijen hebben minstens één privé-eiland in de aanbieding op bepaalde reisroutes naar de Bahamas, naar de Oostelijke en soms zelfs de Westelijke Caraïben.

Dus waar kunt u naartoe? Laat ons een kijkje nemen naar enkele van de meest populaire privé-eilanden van cruisemaatschappijen.

24 C Magazine 2016-1

Page 27: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Castaway Cay – Disney Cruise Line

Het mag geen verrassing heten dat Disney Cruise Line’s Castaway Cay de Mercedes-Benz onder de privé-eilanden is. Terwijl de meeste andere cruiseschepen er genoegen mee nemen om voor anker te gaan en hun gasten met tenderbootjes

aan wal te brengen, deed Disney de extra inspanning om een enorm kanaal uit te baggeren en een pier te bouwen. Zo kunnen de schepen uit de Disney-vloot langszij komen en aanleggen bij de pier wat betekent dat de passagiers zo aan land

kunnen zonder dat ze lang in de rij moeten staan wachten om de tender te nemen.

Disneys privé-eiland heeft nog enorme groeimogelijkheden. De firma schat dat het voorlopig slechts 10 procent van het eiland in gebruik heeft. Op die 10 procent is echter al een hele wereld vol Disney-fun neergepoot met snorkelcursussen,

watersportparken, ligstoelen en art-decoparasols. Er is zelfs een piratenschip, namelijk het schip dat gebruikt is in de film ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’. Het vroegere vliegveldje dateert dan weer uit de pre-Disney-tijd toen

drugsmokkelaars het toen nog verlaten eiland gebruikten als buitenpost.

Coco Cay – Royal Caribbean

Coco Cay is één van de twee Caraïbische enclaves die gebruikt worden door Royal Caribbean. Soms ook Little Stirrup Cay genoemd, heeft het alles in petto wat u van een paradijselijk eiland mag verwachten, inclusief watersportactiviteiten, veel open strand, eten en drank, zelfs een aquapark voor kinderen. Coco Cay wordt meestal bezocht tijdens Royal Caribbean’s

korte cruises vanuit Florida naar de Bahamas.

25C Magazine 2016-1

Page 28: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Great Stirrup Cay – Norwegian Cruise Line

Als je hard genoeg tuurt, zou u vanaf Great Stirrup Cay een glimp kunnen opvangen van de concurrentie, nl. van Royal Caribbean’s Coco Cay dat slechts enkele zeemijlen verderop ligt. Norwegian Cruise Line kwam ooit als eerste met het concept van een privé-eiland, wat van Great Stirrup Cay het oudste privé-eiland op deze lijst maakt. Norwegian is voortdurend blijven investeren in z’n privé-eiland waardoor Great Stirrup Cay nu substantieel veel beter is dan, laten

we zeggen, tien jaar geleden. U vindt er eetgelegenheden, veel bars, een waterpark voor kinderen en alle gebruikelijke strandattracties. Het eiland bezit zelfs een vuurtoren - tegenwoordig onbemand want hij werkt op zonne-energie - die op

meer dan 30 kilometer zichtbaar is.

Half Moon Cay – Holland America Line

In 1997 ontwikkelde Holland America Line het fantastische Half Moon Cay. Het eiland wordt geprezen voor z’n verbazingwekkend blauwe wateren en zacht witte zand zodat strandactiviteiten er uiteraard populair zijn. Holland

America Line biedt ook de mogelijkheid tot een behoorlijk aantal watersporten en verhuurt er privé cabanas voor enkele uren of voor de hele dag. Terwijl dit eiland lang het exclusieve domein was van de blauwgeschilderde “-damschepen” van de Holland America Line, leggen de fun-schepen van Carnival Cruise Line er tegenwoordig ook zo nu en dan aan. Als u fan bent van één van deze twee cruisemaatschappijen, loont het de moeite om uit te kijken naar reisroutes met

een halte in Half Moon Cay.

26 C Magazine 2016-1

Page 29: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Labadee – Royal Caribbean

Labadee is niet echt een eiland maar eerder een privé-enclave op Haïti, speciaal ontworpen voor de toeristen die er met Royal Caribbean’s gigantische schepen aankomen. Royal Caribbean levert aldus één van de grootste financiële bijdrages aan het “eiland” door er plaatselijke Haïtianen tewerk te stellen en de lokale bevolking de mogelijkheid te geven om in Labadee (dat met hekwerk is afgescheiden van de rest van Haïti) hun koopwaar te slijten. Vroeger kon men alleen aan wal gaan met tenderboten, maar sinds 2009 is de nieuwe pier voltooid om Royal Caribbean’s enorme Oasis of the Seas te kunnen ontvangen. Tegenwoordig kunnen cruiseschepen dus aanleggen bij Labadee, een vergelijkbare situatie als op Disney’s Castaway Cay. De gebruikelijke strandactiviteiten en watersporten zijn beschikbaar, alsook enkele unieke

voorzieningen zoals een kabellijn die de Dragon’s Breath heet.

Princess Cays – Princess Cruises

Princess Cays, waarnaar soms ook wordt verwezen als Eleuthera op de Bahamas, wordt vooral gebruikt door Princess Cruises en door - zo goed als - haar zustermaatschappij Cunard Line. Met een oppervlakte van 16 hectare en een kustlijn

van 800 meter biedt Princess Cays passagiers voldoende ruimte om op het strand te ontspannen of om het water in te gaan voor een beetje waterpret. Watersportgerief voor gebruik aan wal kan al aan boord worden gehuurd of zelfs online

via Princess Cruises’ Cruise Personalizer. Het geweldige aan dit eilandparadijs? Het is groot genoeg om u af te zonderen als u zich niet met andere passagiers wil vermeien. U zult geen enkele moeite hebben om uw eigen stukje tropisch paradijs te

vinden. En ja hoor, er zijn tig mogelijkheden om te shoppen.

Ga bij het plannen van uw volgende Caraïbencruise even na of er bij de door u gekozen reisroute een halte op een privé-eiland is voorzien. Dat garandeert alvast een ontspannen en aangename manier om één dag

van uw cruisevakantie door te brengen.

27C Magazine 2016-1

Page 30: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Alaska per klein schip

28 C Magazine 2016-1

Page 31: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Alaska is één der typische cruisebestemmingen. Elk jaar tussen april en oktober varen duizenden passagiers vanuit Vancouver, Seattle en San Francisco via de schilderachtige Inside Passage naar havens als Juneau, Ketchikan en Skagway.

Veel van de cruiseschepen die naar Alaska varen zijn nochtans enorme mainstream mastodonten die doorgaans duizenden passagiers vervoeren. En ze worden elk jaar nog groter! In 2016 zal Royal Caribbean bijvoorbeeld de indrukwekkende Explorer of the Seas – goed voor 3.114 gasten – voor de eerste keer naar Alaska sturen. Het zal meteen het grootste cruiseschip zijn waarmee Royal Caribbean ooit in dit gebied opereerde.

Maar er bestaat nog een andere manier om Alaska te zien. Verborgen achter de trossen megaschepen die de dokken van Juneau en Ketchikan bezetten, bestaat er ook nog een handvol kleinere, meer knusse cruiseschepen. Met minder dan 1.000 passagiers hebben deze schepen meestal een meer luxueuze, op maat gesneden cruisebeleving in Alaska te bieden dan hun grote broers.

Naar Alaska cruisen met een klein schip heeft zo z’n voordelen. Kleinere schepen kunnen aanleggen op plaatsen waar de groten niet eens kunnen komen en dat opent meteen een totaal nieuwe waaier aan bestemmingen. Plaatsen als Wrangell bijvoorbeeld met z’n fabelachtig en mysterieus ‘Petroglyph’-strand; of Haines, een wonderlijk kleine stad bij Skagway dat als beginpunt dienstdoet voor verkenningen in de natuur.

Met een klein schip is de kans ook groter om dichter bij de gletsjers te geraken dan met een groot schip. Een enorm vaartuig kan amper Tracy Arm Fjord door terwijl een kleintje helemaal tot bij de noordelijke en zuidelijke Sawyer gletsjers kan komen, tenminste als het pakijs geen spelbreker is.

Dus, wie vaart er op Alaska? Hieronder een overzicht van de voornaamste spelers die in 2016 met schepen onder de 1.000 passagiers naar Alaska varen.

Ponant

Dit jaar keert de Franse cruisemaatschappij Ponant terug naar Alaska met z’n verzorgde, elegante Le Soleal – een schip dat de echte geest van het Franse joie de vivre

vertegenwoordigt. Met amper 224 tot 264 gasten aan boord biedt Le Soleal een luxueuze beleving als van een jacht, iets dat Ponant sinds z’n debuut in 2010 met de trendsettende Le Boreal aan het finetunen is.

Hoewel Le Soleal slechts een vrij kort Alaska-seizoen draait – van juni tot augustus 2016 meer bepaald – maakt Ponant veel goed door enkele van de meest originele en creatieve reisroutes in de streek aan te bieden. Deze reizen zijn ook gericht op gebruiksgemak met een handvol mogelijke aanleghavens zoals Vancouver, Seattle, Juneau, Seward en Anchorage.

De lengte van de reizen varieert tussen zeven en zestien dagen en enkele gaan zelfs tot in Anadyr, de meest oostelijke stad in Rusland.

Als u van cruises met een Franse keuken en een ontegensprekelijke Europese flair houdt, dan biedt Le Soleal u een cultureel hoogstaande, vertrouwelijke manier om kennis te maken met Alaska’s natuurlijke schoonheid en natuurwonderen.

Regent Seven Seas Cruises

Regent Seven Seas Cruises keert in 2017 nog maar eens terug naar Alaska. De voorbije jaren stuurde de maatschappij haar Seven Seas Navigator – goed voor

29C Magazine 2016-1

Page 32: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

maximaal 490 gasten – vanuit Vancouver naar Alaska, a.k.a. The Last Frontier. Maar in 2016 keert Seven Seas Mariner terug naar z’n vroegere heimat en daar zullen Alaska-cruisers heel blij mee zijn.

Met een capaciteit van 700 passagiers is Seven Seas Mariner het grootste luxecruiseschip in de markt dat op Alaska vaart. Als u van grote, met veel voorzieningen overladen schepen houdt, dan is de kans groot dat u daar veel van terugvindt in dit aantrekkelijke, goed ingerichte schip met een lengte van 713 voet. Regent heeft dit schip namelijk net voor vele miljoenen dollars laten herinrichten en dat heeft de kajuiten en openbare ruimtes aanzienlijk opgedoft. Trouwe Regent-klanten zijn ook tuk op de informele, joviale sfeer die op het hele schip heerst. Dat wordt al overduidelijk op de dag van vertrek. De passagiers worden dan verzocht voor de deur van hun kajuit plaats te nemen en kennis te maken met hun buren, alsook het champagneglas te heffen met de scheepsofficieren.

Regents Alaska-seizoen begint in mei met een tiendaagse Alaska-reis vanuit San Francisco die in Vancouver eindigt. Daarna werkt Seven Seas Mariner een reeks reizen van een week af – nu eens in noordelijke, dan terug in zuidelijke richting – tussen Vancouver en Seward, dat dienst doet als toegangspoort tot Anchorage. Het seizoen 2016 eindigt op 24 augustus wanneer Seven Seas Mariner eens te meer de tiendaagse tocht tussen Vancouver en San Francisco maakt.

Regent is één van de èchte ultraluxueuze cruisemaatschappijen die in Alaska opereren. Daarom

kunt u zich op voorhand verwachten aan een gepeperde rekening, maar aan boord zult u bijna niets meer moeten uitgeven. Alles – van excursies aan wal over drank tot de fooien – zit in de prijs van de reis. En hoewel Seven Seas Mariner verschillende specialiteitenrestaurants telt, hoeft u in niet één ervan bij te betalen.

Seabourn

U zult tot 2017 moeten wachten als u met Seabourn in Alaska wil cruisen. De Seabourn Sojourn keert pas in juni 2017 terug naar The Last Frontier voor een reeks cruises tijdens de maand september.

Silversea

De andere ultraluxueuze cruiseoperator voor Alaska is het in Monte Carlo gevestigde Silversea. Het kan geen toeval zijn dat ook deze bekroonde cruisemaatschappij de Canada Place Cruise Terminal van Vancouver als thuishaven voor z’n Alaska-reizen heeft gekozen.

Bijna zijn hele bestaan stuurde Silversea ’s zomers altijd de in 2000 gebouwde Silver Shadow naar Alaska. Met plaats voor slechts 382 gasten bezit dit schip één van de hoogste

‘ruimteratio’s per passagier’ uit de hele cruisesector. Dat betekent dat er meer plaats per individuele reiziger is dan bij het gemiddelde cruiseschip, inbegrepen bij de rechtstreekse concurrenten in het luxesegment.

Net als Regent focust Silversea op de ‘alles-inclusief’

30 C Magazine 2016-1

Page 33: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

formule. Daarom zijn alle fooien, net als alle drankjes, in de kostprijs van de cruise begrepen.

Silver Shadow’s Alaska-seizoen begint op 19 mei 2016 met een reis van een week in zuidelijke richting, van Anchorage naar Vancouver. Hoewel de maatschappij in het verleden een variëteit van langere cruises aanbood, is het duidelijk dat dit format van een week – nu eens noordwaarts, dan weer zuidwaarts – het meest populair is onder Silversea’s veeleisend maar druk cliënteel.

Een typische reis van een week aan boord van de Silver Shadow volgende zomer houdt halt in Sitka, Juneau, Skagway en Ketchikan en vaart langs de schilderachtige en gigantische Hubbard Gletsjer. Op 8 september 2016 zit het seizoen erop met een laatste trip zuidwaarts van Seward naar Vancouver. Daarna steekt Silver Shadow de Stille Oceaan over om in Zuidoost-Azië te overwinteren.

Voor wie op luxe is gesteld maar toch uit op wat avontuur, heeft Silversea’s Expeditions, de expeditieafdeling van Silversea, een pasklare oplossing. Deze maatschappij stuurt de wendbare Silver Discoverer – goed voor 120 passagiers – voor twee fascinerende reizen naar Alaska: een 12-daagse trip van Nome naar Seward op 11 juli 2016 en een geweldige ontdekkingsreis van 16 dagen door de Stille Oceaan, vanuit Seward naar het Japanse Otaru.

Un-Cruise

Er bestaat nog een andere Alaska-optie voor liefhebbers van kleine schepen en dat is het in Seattle gebaseerde Un-Cruise Adventures.

In tegenstelling tot de andere vaartuigen in dit artikel zijn de schepen van Un-Cruise eerder functioneel dan luxueus. Hoewel de ‘alles-inbegrepen’-formule, zoals voor ambachtelijke bieren, wijn en sterkedrank, ook op sommige schepen van hun vloot geldt. De schepen zijn ‘basic’ met kleine kajuiten en slechts enkele publieke ruimtes.

Waar Un-Cruise werkelijk uitmuntend in is, zijn z’n reisroutes die rond avontuur en ontdekking draaien. De meeste Un-Cruise-schepen hebben een gevarieerd aanbod watersportgerief aan boord zoals kajaks en stand-up paddleboards. (peddelplanken waarop je kunt staan of SUP’s; red.) Die stellen je in staat om beter aansluiting bij de natuur te vinden.

Bovendien biedt deze firma een breed scala excursies te land aan en die zijn allemaal in de kostprijs van de cruise begrepen. U kunt deelnemen aan strandverkenningen, aangename boswandelingen of èchte avonturen, desnoods op handen en voeten, in de wildernis. Daarbij verkent u dan het geweldige terrein van plaatsen als Glacier Bay en Baranoff Island.

De Un-Cruise vloot is operationeel tussen april en september, vooral met reizen van een week vanuit Juneau of Ketchikan, hoewel ook langere reizen zijn ingeroosterd. Wat de maatschappij aan luxe tekort komt, maakt ze meer dan goed met haar originaliteit. U zult Alaska nooit meer op dezelfde manier bekijken.

Alaska is werkelijk majestueus en groter dan het leven zelf, maar er bestaat geen betere manier om het zelf te ervaren dan met een cruise op een klein schip.

31C Magazine 2016-1

Page 34: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

NIEUW:DE SEIZOENSWINNAAR !

Vanaf nu belichten wij in deze rubriek driemaandelijks de meest populaire route of schip van het afgelopen seizoen.

Canarische & Kaapverdische Eilanden: heerlijke wintertemperaturen & stabiel politiek klimaat

Dat zijn meteen de 2 belangrijkste redenen waarom deze bestemming (opnieuw) aan populariteit wint. De zachte winters in combinatie met korte vluchttijden - in vergelijking met andere verre, tropische bestemmingen – en prachtige, avontuurlijke landschappen maken de Canarische Eilanden tot de meest geliefde van dit seizoen. Kortom, dé perfecte winterzonbestemming. De populairste eilanden zijn Gran Canaria en Tenerife; iets minder druk is het op Lanzarote en Fuerteventura en de rustigste eilanden zijn La Gomera, La Palma en El Hierro. Wie het nog wat zuidelijker zoekt, trekt (verder) naar de Kaapverdische Eilanden; als officiële taal nog steeds Portugees – vandaar ook de officiële benaming Cabo Verde – maar al sinds 1975 onafhankelijk. Hoewel toeristisch minder gekend, is het ook voor dit winterseizoen een veel gevraagde bestemming bij cruise-reizigers.

AIDA Cruises & Canarische Eilanden: onlosmakelijk verbonden

Tezamen varen de 3 schepen – AIDAcara, AIDAblu en AIDAsol – bijna het ganse jaar door verschillende routes langs de Canarische & Kaapverdische Eilanden. De bestemmingen lenen zich uitstekend tot sportieve en avontuurlijke uitstappen (mountainbiken, paragliding, enz.), een karaktereigenschap die ook AIDA cruises zélf typeert.

32 C Magazine 2014-5

Page 35: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Funchal

ArecifeSanta CruzSanta Cruz Las Palmas

WINNAAR WINTER 2015-2016

Rederij: AIDA CruisesSchip: AIDAcara, AIDAblu, AIDAsolRoute: Canarische Eilanden & Kaapverdië

8 dagen Canarische Eilanden

vanaf € 945 ppincl. vluchten, fooien, dranken bij de maaltijden

Vertrek: 12 maart 2016 – Schip: AIDAblu

Prijzen 2016 Binnenhut Buitenhut Balkonhut

12 maart € 945/pp € 1.080/pp € 1.235/pp

Inbegrepen: cruise in volpension op basis van dubbele bezetting, vluchten heen/terug vanuit Brussel, fooien, dranken bij de maaltijden, havengelden en taksen. Prijzen voor andere vertrekdata, categorieën of single bezetting op aanvraag.

PRIJSVOORBEELD:

Page 36: C Magazine 1/2016 - ATC Cruises

Boek nu en ontvangt tot 30% kortingop de Europese afvaarten 2016.

Go Big, Better, Best is geldig voor afvaarten van vier nachten en meer met uitzondering van oceaanoversteken, repositioneringscruises en Celebrity Xpedition. Aanbod is geldig voor de eerste en tweede persoon in een buitenhut ofhoger. Gasten hebben de keuze uit een Classic drankenpakket, onbeperkt internet, een boordkrediet van $ 150 per persoon of gratis fooien. Passagiers die kiezen voor de Go Big-formule mogen één van deze voordelen kiezen. Vooreen meerprijs van € 15 per persoon per nacht kunnen de gasten op een Europese cruise upgraden naar Go Better en mogen ze twee voordelen kiezen. Op nieuwe individuele boekingen voor cruises buiten Europa, gereserveerdtussen 4 en 31 januari met vertrek tussen april 2016 en april 2017 genieten de gasten tijdelijk zonder meerprijs van de Go Better-formule. De optie Go Best heeft een meerprijs van € 40 per persoon per nacht op het Go Big-tariefen omvat de vier voordelen plus een upgrade naar een Premium drankenpakket. De eerste en tweede persoon in de hut moeten dezelfde optie kiezen. De keuze wordt meegedeeld op het moment van de boeking. De derde en vierdepersoon in de hut ontvangen elk een internetpakket ter waarde van 40 minuten alsook een Classic frisdrankenpakket. Het Classic drankenpakket omvat bieren tot $ 6 per glas, sterkedrank en cocktails tot $ 8 per glas, wijn tot $ 9per glas, alle frisdranken, vers fruitsap, flesjes fruitsap, speciale koffie en thee en flesenwater van het huismerk, inclusief bediening. Het Classic frisdrankenpakket omvat alle frisdranken, vers fruitsap, flesjes fruitsap, speciale koffieen thee en flessenwater van het huismerk. Celebrity Cruises hanteert een minimumleeftijd voor het consumeren van alcoholische dranken. Deze is afhankelijk van het vaargebied. Het boordkrediet heeft geen cashwaarde en is nietoverdraagbaar. Het niet-gebruikte bedrag vervalt om 22u. op de laatste avond van de cruise. Go Big, Better, Best is geldig voor nieuwe individuele reservaties en groepsboekingen tegen standaardtarieven. Go Big, Better, Best is nietgeldig voor binnenhutten en niet combineerbaar met andere promoties of kortingen. Celebrity Cruises behoudt zich het recht deze actie op elk ogenblik te wijzigen of stop te zetten zonder voorafgaande mededeling.©2015 Celebrity Cruises Inc. Schepen geregistreerd in Malta en Ecuador. Cruise Connection 30/12/2015.

Boordkrediet van $ 150 • Onbeperkt internet • Fooien inbegrepen • Classic drankenpakket

Go Big, Go Better, Go Best garandeert de perfecte vakantie. Reserveer van 4 tot 31 januari 2016een Celebrity-cruise in Europa in Go Big en bespaar tot 30 procent. Op cruises buiten Europamet vertrek tussen april 2016 en april 2017 reist u tijdelijk Go Better voor de prijs van Go Big.

Eén voordeel is inbegrepen. U kiest.

Inbegrepen in de prijs.

Uw voordelen

Meerprijs

Kies twee voordelen.

€ 15 meer per persoon per nacht. € 40 meer per persoon en nacht(op het Go Big-tarief)

Geniet van alle voordelenén een Premium drankenpakket.

Uw voordelen

Vergeet de vrienden en familieleden niet!Elke bijkomende gast in de hut ontvangt een Classic frisdrankenpakketen een internetpakket ter waarde van 40 minuten.

Boek vandaag uw volgende Celebrity-cruise!Contacteer uw reisagent voor bijkomende inlichtingen en reservatieof surf naar www.cruiseconnection.be.

Inlichtingen bij uw reisagent of www.cruiseconnection.be

Go Big, Go Better, Go Best, Celebrity Cruises’ nieuwe prijzenformule garandeert een perfecte vakantie. Boek een buitenhut of hoger vanaf 1 september 2015 op een van de 470 afvaarten met vertrek tussen oktober 2015 en april 2017.

go!bigUw voordeel

Kies één voordeel.

MeerprijsInbegrepen in de prijs.

go!betterUw voordelen

Kies twee voordelen.

Meerprijs€ 15 per persoon per nacht.Zonder meerprijs voor uw reservaties tot 16 oktober

2016, voor Alaska en Europa.

go!bestUw voordelen

Geniet van alle voordelenén een Premium drankenpakket.

Meerprijs€ 40 per persoon per nacht

(op het Go Big-tarief).

Uw voordelenBoordkrediet van $ 150 • Onbeperkt internet • Fooien inbegrepen • Classic drankenpakket

Boek vandaag uw volgende Celebrity-cruise!Contacteer uw reisagent voor bijkomende inlichtingen en reservatie of surf naar www.cruiseconnection.be.

Vergeet de vrienden en familieleden niet!Elke bijkomende gast in de hut ontvangt een Classic frisdrankenpakket en een internetpakket ter waarde van 40 minuten.

Go Big, Better, Best is geldig voor afvaarten van vier nachten en meer met vertrek tussen oktober 2015 en april 2017 met uitzondering van oceaanoversteken, repositioneringscruises en Celebrity Xpedition. Aanbod is geldig voorde eerste en tweede persoon in een buitenhut of hoger voor nieuwe boekingen vanaf 1 september 2015. Gasten hebben de keuze uit een Classic drankenpakket, onbeperkt internet, een boordkrediet van $ 150 per persoon of gratisfooien. Passagiers die kiezen voor de Go Big-formule mogen één van deze voordelen kiezen. Voor een meerprijs van € 15 per persoon per nacht kunnen de gasten upgraden naar Go Better en mogen ze twee voordelen kiezen. Deoptie Go Best heeft een meerprijs van € 40 per persoon per nacht op het Go Big-tarief en omvat de vier voordelen plus een upgrade naar een Premium drankenpakket. De eerste en tweede persoon in de hut moeten dezelfde optiekiezen. De keuze wordt meegedeeld op het moment van de boeking. De derde en vierde persoon in de hut ontvangen elk een internetpakket ter waarde van 40 minuten alsook een Classic frisdrankenpakket. Het Classic drankenpakketomvat bieren tot $ 6 per glas, sterkedrank en cocktails tot $ 8 per glas, wijn tot $ 9 per glas, alle frisdranken, vers fruitsap, flesjes fruitsap, speciale koffie en thee en flesenwater van het huismerk, inclusief bediening. Het Classicfrisdrankenpakket omvat alle frisdranken, vers fruitsap, flesjes fruitsap, speciale koffie en thee en flessenwater van het huismerk. Celebrity Cruises hanteert een minimumleeftijd voor het consumeren van alcoholische dranken. Dezeis afhankelijk van het vaargebied. Het boordkrediet heeft geen cashwaarde en is niet overdraagbaar. Het niet-gebruikte bedrag vervalt om 22u. op de laatste avond van de cruise. Go Big, Better, Best is geldig voor nieuwe individuelereservaties en groepsboekingen tegen standaardtarieven. Go Big, Better, Best is niet geldig voor binnenhutten en niet combineerbaar met andere promoties of kortingen. Celebrity Cruises behoudt zich het recht deze actie op elkogenblik te wijzigen of stop te zetten zonder voorafgaande mededeling. ©2015 Celebrity Cruises Inc. Schepen geregistreerd in Malta en Ecuador. Cruise Connection 25/08/2015.

Boordkrediet van $ 150 • Onbeperkt internet • Fooien inbegrepen • Classic drankenpakket

Go Big, Go Better, Go Best, Celebrity Cruises' nieuwe prijzenformule garandeert eenperfecte vakantie. Boek een buitenhut of hoger vanaf 1 september 2015 op een van de470 afvaarten met vertrek tussen oktober 2015 en april 2017.

Eén voordeel is inbegrepen. U kiest.

Inbegrepen in de prijs.

Uw voordelen

Meerprijs

Kies twee voordelen.

€ 15 meer per persoon per nacht. € 40 meer per persoon en nacht(op het Go Big-tarief)

Geniet van alle voordelenén een Premium drankenpakket.

Uw voordelen

Vergeet de vrienden en familieleden niet!Elke bijkomende gast in de hut ontvangt een Classic frisdrankenpakketen een internetpakket ter waarde van 40 minuten.

Boek vandaag uw volgende Celebrity-cruise!Contacteer uw reisagent voor bijkomende inlichtingen en reservatieof surf naar www.cruiseconnection.be.

Contacteer uw cruise-kantoor voor bijkomende inlichtingen en reservatie