Bruisend Berchem (juni 2014)

4
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 bruisend berchem Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 4, nummer 4 ( juni - juli - augustus 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] Fietstaxi Boodschappendienst vzw ANA Elke senior kan bellen naar ANA om een rit vast te leggen op het nummer 0489 34 61 50. Voor 3,5 euro brengt de fietstaxi je tot 6 km ver, een rit duurt maximaal anderhalf uur. De medewerker van ANA gaat met je mee winkelen en neemt zonder probleem je rollator mee. Er is voldoende plaats voor de boodschappen, en ja, ook een bak bier kan mee. Babbel en glimlach zijn in de service inbegrepen! Dit project kreeg steun van de provincie Antwerpen. De provincies kregen bij de laatste staatshervorming voor Welzijn de specifieke taak om aan impulsbeleid te doen. Dit wil zeggen: kansen geven aan originele denkers, aan verenigingen en organisaties. Hen een duwtje in de rug geven om te kunnen starten en later op eigen benen verder te gaan. Boodschappendiensten, zeker senioren- boodschappendiensten, bestaan al op vele plaatsen in de provincie. Dit invul- len vanuit arbeidszorg en koppelen aan riksja’s, dat is origineel en innovatief. De provincie ondersteunt dit project dan ook eenmalig met een subsidie van 10.000 euro. Ook het district Berchem is grote fan van het nieuwe project van ANA en steunt het dan ook van harte! Hoe? Door mee te den- ken, praktische hulp bij de communicatie, en uiteraard ook financieel. Door twee- maal een jaarsubsidie van 10.000 euro werkingsmiddelen toe te kennen. Sociaal isolement vermijden Waarom sprong Berchem meteen mee op de riksja? Omdat het seniorenbeleid van ons district hierbij volledig aansluit. Dit heeft twee speerpunten. In de eerste plaats iedereen zo lang mogelijk thuis la- ten wonen. Daarnaast ook niemand thuis laten zitten. Wij brengen graag mensen samen en strijden zo ook tegen eenzaam- heid, strijd tegen het thuiszitten zonder doel, tegen sociaal isolement. Duidelijk een win – win: door dit project kan je langer thuis blijven wonen en uiter- aard kom je dankzij dit project meer bui- ten en neem je deel aan de samenleving. Daarenboven is er nog een voordeel voor het district. Sinds vorig jaar zetten we ook uitdrukkelijk in op armoedebestrijding. Enerzijds wordt via arbeidszorg iemand een stap dichter bij werk gebracht, ander- zijds werken we aan de contactarmoede van de senior-klant. Samengevat een vijfvoudige winst: voor de senior, de lokale middenstand, de ar- beidszorg-medewerker, uitbreiding voor vzw ANA en een mogelijke auto minder, winst voor het milieu. Een speciale ‘ Bruisend Berchem met drie nieuwe Berchemse sociale projecten en even stilstaan bij de pensioenproblematiek.

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Berchem

Transcript of Bruisend Berchem (juni 2014)

Page 1: Bruisend Berchem (juni 2014)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172bruisen

d

berchem

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 BerchemJaargang 4, nummer 4 (juni - juli - augustus 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

FietstaxiBoodschappendienst

vzw ANAElke senior kan bellen naar ANA om een rit vast te leggen op het nummer 0489 34 61 50. Voor 3,5 euro brengt de fietstaxi je tot 6 km ver, een rit duurt maximaal anderhalf uur.

De medewerker van ANA gaat met je mee winkelen en neemt zonder probleem je rollator mee. Er is voldoende plaats voor de boodschappen, en ja, ook een bak bier kan mee. Babbel en glimlach zijn in de service inbegrepen!

Dit project kreeg steun van de provincie Antwerpen. De provincies kregen bij de laatste staatshervorming voor Welzijn de specifieke taak om aan impulsbeleid te doen. Dit wil zeggen: kansen geven aan originele denkers, aan verenigingen en organisaties. Hen een duwtje in de rug geven om te kunnen starten en later op eigen benen verder te gaan.

Boodschappendiensten, zeker senioren-boodschappendiensten, bestaan al op vele plaatsen in de provincie. Dit invul-len vanuit arbeidszorg en koppelen aan riksja’s, dat is origineel en innovatief. De provincie ondersteunt dit project dan ook eenmalig met een subsidie van 10.000 euro.

Ook het district Berchem is grote fan van het nieuwe project van ANA en steunt het dan ook van harte! Hoe? Door mee te den-ken, praktische hulp bij de communicatie, en uiteraard ook financieel. Door twee-maal een jaarsubsidie van 10.000 euro werkingsmiddelen toe te kennen.

Sociaal isolement vermijdenWaarom sprong Berchem meteen mee op de riksja? Omdat het seniorenbeleid van ons district hierbij volledig aansluit. Dit heeft twee speerpunten. In de eerste plaats iedereen zo lang mogelijk thuis la-

ten wonen. Daarnaast ook niemand thuis laten zitten. Wij brengen graag mensen samen en strijden zo ook tegen eenzaam-heid, strijd tegen het thuiszitten zonder doel, tegen sociaal isolement.

Duidelijk een win – win: door dit project kan je langer thuis blijven wonen en uiter-aard kom je dankzij dit project meer bui-ten en neem je deel aan de samenleving. Daarenboven is er nog een voordeel voor het district. Sinds vorig jaar zetten we ook uitdrukkelijk in op armoedebestrijding. Enerzijds wordt via arbeidszorg iemand een stap dichter bij werk gebracht, ander-zijds werken we aan de contactarmoede van de senior-klant.

Samengevat een vijfvoudige winst: voor de senior, de lokale middenstand, de ar-beidszorg-medewerker, uitbreiding voor vzw ANA en een mogelijke auto minder, winst voor het milieu.

Een speciale ‘ Bruisend Berchem met drie nieuwe Berchemse sociale projectenen even stilstaan bij de pensioenproblematiek.

Page 2: Bruisend Berchem (juni 2014)

2 BRUISEND BERCHEM | JUNI 2014

Edwin De Cleyn, districtsschepen voor senioren Berchem: ‘Het seniorenbeleid van Berchem heeft twee doelstellingen: men-sen zo lang mogelijk thuis laten wonen en die thuis wonende mensen zo veel mogelijk het huis uit krijgen om deel te nemen aan de samenleving.

De fietstaxi- boodschappenservice die we met ANA lanceerden speelt in op de eerste doelstelling, deze service op de tweede. Vele senioren willen immers graag een paar keer een elektrische fiets uitproberen alvorens er een te kopen. Het is dan ook een behoor-lijke investering. We ondersteunen hiermee ook uitdrukkelijk de seniorenverenigingen: zij krijgen voorrang en een speciaal tarief.’

Liesbet Felix, Ana: ‘Het district betaalde de fietsen en de flyers. De uitbating gebeurt volledig door ANA/ t Fietsatejee zelf. We ho-pen op een zonnige zomer zodat ons initiatief een succes wordt. Het is een erg sociaal project, de vrijwilligers/medewerkers kade-ren binnen arbeidszorg. Dit zijn mensen die omwille van persoon-lijke of redenen die met de samenleving te maken hebben, niet aan gewoon werk geraken. Een nieuwe activiteit, meer werk voor mensen in arbeidszorg en senioren de mogelijkheid geven om te proven van elektrisch fietsen, een plus-plus-plus.’

Goed om wetenBerchemse seniorenverenigingen krijgen voorrang. Zij betalen 50 euro/week/fiets.Voor particulieren is de kostprijs 15 euro per dag en 35 euro voor 3 dagen.Bij een huur van meerdere dagen wordt er lader meegeleverd.Er wordt een waarborg gevraagd.

De fietsen werden betaald door het district Berchem. Berchemse senioren kunnen zo proeven van hoe het is om te rijden met een elektrische fiets. Arbeidszorgmedewerkers hebben dankzij dit pro-ject wat extra werk en we helpen meer mensen de fiets op.Reserveren: tel. 03 227 11 63 - [email protected] - Willem Van Laerstraat 14, Berchemwww.fietsateljee.be

Sinds 8 mei verhuurt vzw ANA/’t Fietsatljee elektrische fietsen. Liesbet Felix, ANA: ‘We zijn blij deze dienst te kunnen lanceren. Niet enkel is het een bijkomende activiteit voor onze vzw, er zijn nog twee voordelen: ons Fietsateljee wordt er bekender door en leerde dankzij dit project werken aan elek-trische fietsen. Een bijkomende activiteit, nieuwe kennis voor onze begeleiders en arbeidszorg-vrijwilligers.’

Verhuurdienstelectrischefietsen

Page 3: Bruisend Berchem (juni 2014)

3BRUISEND BERCHEM | JUNI 2014

agendaMaandag 16 juniNamiddag halssnoer viltenFemma Heilig Sacrament

Dinsdag 17 juniRed je rugOud Kapelleke, 20 uurFemma Sint Hubertus

Woensdag 18 juniAvond fietsenFemma Heilig Sacrament

Dinsdag 24 juniWandeling in de oude havenFemma Heilig Sacrament

Maandag 8 septemberNamiddag kinderen in een verwen-maatschappijFemma Heilig Sacrament

Donderdag 18 september Voedselallergieën en intolerantiesOud Kapelleke, 20 uurFemma Sint Hubertus

Maandag 22 septemberDagreis Femma Heilig Sacrament

Activiteiten ACW Berchem

Donderdag 8 oktober - namiddagTochten van hoop – Schipperskwartier

Zondag 25 januari 2015Brunch

Donderdag 27 maart 2015Bezoek Posthof

Dinsdag 2 juni 2015 – 20 uurToogpunt rond actualiteit

Verenigingenoverlegwas weer een succes

Nieuw sociaal project in BerchemNieuwe munteenheid: de Buur (ß)

Posthof lanceert met Buurtijd een ruil-systeem waardoor mensen uit Berchem beroep op elkaar kunnen doen. Ook jij kan meedoen!

Als je je een uur inzet voor Buurtijd, ont-vang je 1 ‘Buur‘ (ß). Met ß kun je iemand anders vragen jou te helpen.

Je kan je ß ook gebruiken om deel te nemen aan groepsactiviteiten zoals een naaiatelier, workshops, een brunch, … Buurtijd wordt ook gebruikt door organi-saties.

Door mee te doen draag je bij aan een so-ciale buurt. Een buurt waarin je de buurt-

bewoners en organisaties kent, helpt en ontmoet. Buurtijd nodigt bewoners uit elkaar te leren kennen, elkaar te helpen en te ondersteunen.

De buurt wordt zo leefbaarder. Buurtijd biedt mensen een steuntje in de rug om te werken aan hun sociaal netwerk, het versterken van vaardigheden en het ver-groten van hun eigenwaarde.

Meer weten? Posthof, Patriottenstraat 62, 2600 Berchem. tel. 0483 42 83 [email protected]/

Op 5 mei staken opnieuw alle Berchemse ACW verenigingen de koppen bij elkaar. We blikten terug op het voorbije werkjaar en keken vooruit naar het komende.

Aan alle vrijwilligers in alle verenigingen vanuit ACW Berchem opnieuw een dikke dankjewel voor jullie inzet het voorbije jaar!

Page 4: Bruisend Berchem (juni 2014)

4 BRUISEND BERCHEM | JUNI 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Berchem:Dedecker & PinterLysenstraat 23, 2600 Berchem

UWPENSIOEN:

Te doen?

wordt de inkomenskloof tussen werken-den en niet-werkenden te groot.

Langer werkenToekomstige gepensioneerden zullen wel veranderingen opmerken. De wet-telijke pensioenleeftijd van 65 jaar moet behouden blijven. Maar het aantal jaren dat mensen werken en sociale bijdragen betalen, moet omhoog tot 45 jaar. Niet alleen omdat de overheid de pensioenen dan beter kan betalen. Zeker ook omdat het pensioen dan hoger zal liggen: hoe langer men werkt, hoe meer pensioen men zal ontvangen.

Maar het gaat niet enkel om langer wer-ken. Het pensioen heeft ook een aantal sociale verbeteringen nodig. Zo is het dringend nodig dat het minimumpensi-oen hervormd wordt. We willen een zelfde minimumpensioen, waar alle gewerkte jaren voor meetellen, of men nu ambte-naar, werknemer of zelfstandige was. We willen ook het lage pensioenbedrag op-trekken voor mensen die in hun loopbaan zowel werknemer als zelfstandige waren.

Gelijke pensioenrechtenVrouwen hebben vaak een minder goed pensioen dan mannen. Dat heeft te ma-ken met het onderbreken van de loopbaan voor zorg (voor kinderen, voor ouders, ...) en met het lagere loon dat vrouwen van-daag nog steeds verdienen. Vooral na echtscheiding laat zich dit voelen: vrou-wen kunnen dan aan het einde van hun carrière niet meer meegenieten van het hogere pensioen van hun echtgenoot. Daarom willen we een eerlijke, gelijke verdeling van pensioenrechten over beide partners binnen het huwelijk.

Verschillen tussen het pensioen van amb-tenaren en de privé-sector zullen ten-slotte weggewerkt moeten worden, daar waar ze onrechtvaardig zijn. Maar als we de ambtenarenpensioenen vergelijken met deze van werknemers en zelfstandi-gen, moeten we ook verrekenen dat in de privé-sector vaak een bedrijfspensioen via de werkgever wordt uitbetaald, dat het totaalpensioen verhoogt. Een hervorming zal dus ook met dit bedrijfspensioen reke-ning moeten houden.

Liesbet Sommen,raadgeefster vice-premier De Crem

Het pensioen, dat belangt ons alle-maal aan. Bent u jong, dan denkt u misschien af en toe: zal ik later nog een goed pensioen krijgen van de overheid? Moet ik het niet gewoon zelf opbouwen via pensioensparen?

Gaat u richting uw pensioenleeftijd, vraagt u zich wellicht af of ook u langer zal moeten werken. Bent u al gepensioneerd, heeft u mogelijks soms wel eens moeite om alle rekeningen betaald te krijgen.

Dat het pensioenstelsel onder druk staat, moeten we u niet meer vertellen. Er is niet alleen een probleem van betaalbaarheid voor de overheid, maar er is ook een hoger armoederisico voor gepensioneerden dan voor werkenden. Dat we iets zullen moe-ten doen, is dus zeker.

Voor reeds gepensioneerden hoeft er niets te veranderen. We willen er wel voor zor-gen dat de pensioenuitkeringen blijven stijgen met de welvaart, zoals de voorbije jaren. Werkenden krijgen immers via het loonoverleg bovenop de indexering af en toe een loonsverhoging. Deze welvaarts-stijging moet ook worden toegepast voor pensioenen en sociale uitkeringen, anders

door Liesbet Sommen