Bruisend Berchem (december 2013)

4
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 bruisend berchem Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 4, nummer 2 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] U kan hiervoor bij uw lokale vereniging inschrijven vóór 12 januari 2014: OKRA Groenenhoek bij Reinilde Boeckmans OKRA Sint-Willebrordus bij Andre Waegemans OKRA Centrum bij Rita Jacobs KWB Groenenhoek bij Ivo Sauvillier Femma Sint Hubertus bij Lisette Klaasen Femma Heilig Sacrament bij Denise Bernaerts Ziekenzorg Berchem bij Jeanine Opstaele U kan ook rechtstreeks inschrijven vóór 12 januari 2014: ACW-Berchem - Edwin De Cleyn - Wapenstilstandlaan 12 b7 - 2600 Berchem - 0479 43 00 16 - [email protected]. Zondag 19 januari organiseert ACW-Berchem voor de derde maal een nieuwjaarsbrunch. Deze keer in de refter van Het Hinkelpad op Groenenhoek, Geluwestraat 4. Om 11 uur verwelkomen we u met een glaasje. U krijgt een kort overzicht van de plannen van het districtscollege van Berchem voor het komende jaar en kort uitleg over het eerste jaar met een nieuw stadsbestuur en de verkiezingen van mei 2014. Daarna genieten we samen van een lekkere brunch en klinken op het nieuwe jaar. U kan deelnemen voor 7 euro per persoon. We hopen u te mogen verwelkomen! Nieuwjaarsbrunch ACW- Berchem

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Berchem

Transcript of Bruisend Berchem (december 2013)

Page 1: Bruisend Berchem (december 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

bruisendberchem

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 BerchemJaargang 4, nummer 2 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

U kan hiervoor bij uw lokale vereniging inschrijven vóór 12 januari 2014:OKRA Groenenhoek bij Reinilde BoeckmansOKRA Sint-Willebrordus bij Andre WaegemansOKRA Centrum bij Rita JacobsKWB Groenenhoek bij Ivo SauvillierFemma Sint Hubertus bij Lisette KlaasenFemma Heilig Sacrament bij Denise BernaertsZiekenzorg Berchem bij Jeanine Opstaele

U kan ook rechtstreeks inschrijven vóór 12 januari 2014:ACW-Berchem - Edwin De Cleyn - Wapenstilstandlaan 12 b7 - 2600 Berchem - 0479 43 00 16 - [email protected].

Zondag 19 januari organiseert ACW-Berchem voor de derde maal een nieuwjaarsbrunch. Deze keer in de refter van Het Hinkelpad op Groenenhoek, Geluwestraat 4. Om 11 uur verwelkomen we u met een glaasje. U krijgt een kort overzicht van de plannen van het districtscollege van Berchem voor het komende jaar en kort uitleg over het eerste jaar met een nieuw stadsbestuur en de verkiezingen van mei 2014. Daarna genieten we samen van een lekkere brunch en klinken op het nieuwe jaar. U kan deelnemen voor 7 euro per persoon. We hopen u te mogen verwelkomen!

Nieuwjaarsbrunch

ACW-Berchem

Page 2: Bruisend Berchem (december 2013)

2 BRUISEND BERCHEM | DECEMBER 2013

Achter de gevels van onze lintbebouwing

De geur van vers gemaaid gras, mooie landschappen, gemoedelijkheid en per-soonlijke contacten. Een toevluchtsoord van rust uit het drukke stadsleven. Ver-borgen in dit plaatje is de harde dagelijkse realiteit van een leven in armoede. Met de campagne ‘Armoede (op den) buiten’ brengt Welzijnszorg de problematiek van armoede op het platteland, in gemeenten, dorpen of gehuchten onder de aandacht.

In het armoededebat staat meestal de stedelijke problematiek centraal. Het armoedebeleid was de voorbije jaren in de eerste plaats een stede-lijk beleid en subsidies gingen voornamelijk richting centrumsteden. Het platteland verdween uit het blikveld.

OnzichtbaarArmoede heeft een ander gezicht op het platteland. De armoedepercen-tages liggen er algemeen lager dan in de grote steden. Maar sommige groepen zoals ouderen of alleenstaande ouders lopen dan weer extra ri-sico. De uitgestrektheid van landelijke gemeenten zorgt voor een grotere verspreiding van de problematiek.Bovendien komen veel plattelandsbewoners uit schaamte niet met hun problemen naar buiten. In een kleinere dorpsgemeenschap is er minder anonimiteit en mensen zetten er niet zo snel de stap naar de formele hulpverlening. Dit maakt dat armoede op het platteland minder meet-baar is en daardoor ook minder zichtbaar en vaak vergeten.

Toegankelijke diensten in elke gemeenteMensen in armoede hebben nood aan toegankelijke dienstverlening. In landelijke gemeenten komen de moeilijkheden door de afstand tot dien-sten extra naar voor. Dit is voor mensen in armoede en mensen met een beperkte mobiliteit een grote drempel. Welzijnszorg vraagt dat elke ge-meente een goed toegankelijkheidsbeleid ontwikkelt samen met men-sen in armoede.

Basismobiliteit van mensen in armoedeVeel mensen in armoede op het platteland zijn vervoersarm. Door een beperkte mobiliteit blijven heel wat openbare diensten en maatschap-pelijke rechten voor hen buiten bereik. Basismobiliteit is een recht voor iedereen, ook op het platteland. Het openbaar vervoer, en in het bijzon-der de belbus, speelt een belangrijke rol.Welzijnszorg vraagt dat cruciale haltes beter bereikbaar en deelgemeen-ten beter verbonden worden. Dit door het flexibeler maken van belbus-gebieden en reservatie via een gratis nummer. Ook de ontwikkeling van een ‘sociale taxi’-systeem met een sociaal tarief om occasioneel vervoer van mensen in armoede mogelijk te maken is nodig.

Extra middelen in het plattelandsfonds De keuze van een lokaal bestuur voor een sterk armoedebestrijdingsbe-leid is niet steeds eenvoudig. Wanneer armoede minder zichtbaar is, leeft dit bovendien minder bij de inwoners. Toch moeten ook gemeenten op het platteland duidelijk kiezen om armoede uit te sluiten. Welzijnszorg vraagt dat het plattelandsfonds versterkt wordt met een extra investe-ring van 2 miljoen euro om specifiek in te zetten voor kwetsbare groepen op het platteland.

Uitbreiden van het betaalbaar, kwalitatief woningaanbodOp het platteland zijn betaalbare huizen vaak talrijker in vergelijking met de steden. Dit trekt mensen in armoede aan. Maar de kwaliteit van de woningen weerspiegelt deze lage prijs. Extra hoge energieprijzen doen de lagere huurprijs teniet.

Welzijnszorg vraagt een forse uitbreiding van het aantal sociale huurwo-ningen en een echte huursubsidie voor iedereen op de wachtlijst. Sociale verhuurkantoren moeten in alle gemeenten actief zijn. Werk maken van sociale woningbouw op het platteland moet wel hand in hand gaan met goede en vlot bereikbare dienstverlening.

Steun Welzijnszorg en open deuren naar een leven zonder armoede.Voor elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.Storten kan op BE21 0000 0000 0303, Welzijnszorg vzw, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel.

Info: [email protected]. 03 217 24 90www.welzijnszorg.be

Page 3: Bruisend Berchem (december 2013)

3BRUISEND BERCHEM | DECEMBER 2013

agendaMaandag 9 decemberFemmanamiddag KerstevocatieFemma Heilig Sacrament

Dinsdag 10 decemberNaai-babbelnamiddagFemma Sint Hubertus

Donderdag 12 december Daguitstap naar Rijsel met De Meere OKRA Groenenhoek

Weekend 14-15 decemberKerstmarkt in hun lokaalOKRA Groenenhoek

Zaterdag 14 decemberKerstfeestIn de feniks om 12 uurZiekenzorg

Woensdag 18 decemberKerst-en NieuwjaarsfeestGrote Steenweg 75, 14.30 uurOKRA Sint Willebrordus

Woensdag 18 decemberCravatte creative Femma Heilig Sacrament

Donderdag 19 decemberKerstfeest in de FeniksOKRA Groenenhoek

Zaterdag 4 januariSterzingenKWB Groenenhoek

Maandag 6 januariAppelbollen en worstenbrood-namiddagOKRA Groenenhoek

Maandag 20 januariWorstenbroodP.C.Ziekenzorg

In Berchem worden nog 4 parochiezalen uitgebaat door vrijwil-ligers. Het gaat om het ‘PC’ (ParochieCentrum, Groenenhoek), Bergheem (Middelares), Oud Kapelleke (Sint Hubertus) en het Pa-viljoentje (Verrezen Heer). We zaten samen met Ivo Sauviller (PC), Armand Janssens (Bergheem), Luc Vanlaerhoven (Oud Kapelleke) en kregen aanvullingen op de tekst van Hendrik Harre (Verrezen Heer), die op de avond van afspraak verhinderd was.

Waar de BerchemseParochieharten kloppen ...

De spraakwaterval die dit opleverde, moest in stukken worden gesneden om in dit krantje te geraken. In dit nummer het eerste deel.

Een eerste opmerking komt meteen op tafel: deze vier zouden meer willen samen zitten, meer doorgeven en samenwerken. Ook de prijzen wat op elkaar afstemmen, rekening houdend met de staat van de zaal, uiteraard. Alle vier zijn ze in hun cen-trum de hoofdvrijwilliger – zaaluitbaters, de leiders met lange ‘ij’.

Armand Janssens, Bergheem: “De vo-rige beheerraad waren de bouwheren en stopten na 21 jaar trouwe diensten. De parochieraad zocht daarom een nieuwe ploeg bijeen. Ik zat in de parochieraad en wou wel mee aan de riemen zitten. Zo is de huidige groep gestart … en volgend jaar 20 jaar bezig. Zij het dat er al veel veranderde, ik ben nog een van de enigen van de startploeg. De taken zijn wel goed verdeeld: Liliane doet de boekhouding, Yves is de bouw-expert en ook Willy mag ik zeker niet vergeten.”

Luc Vanlaerhoven, Oud Kapelleke: “Ik ging op pensioen en velen zochten met plezier bezigheden voor mij. De toenma-lige beheerraad verouderde en ze zoch-ten een praktische mens met wat tijd. De huidige beheerraad bestaat nu uit zes personen met een aantal met gevorderde leeftijd. Graag vermeld ik uitdrukkelijk onze erg actieve schatbewaarder die zich nauwgezet over de cijfers buigt.”

Ivo Sauviller, PC: “Onze oude vzw stopte in 2011. Toen transfereerde alles naar de decanale vzw en kwam ineens alles op tafel (de sleutels zelfs letterlijk). De boodschap was zowat: trek uw plan, als niemand het overneemt, gaat het dicht. De plaatselijke KWB nam het over. De oorspronkelijke bezieler van het PC, Wal-ter Vermeylen, stapte toen mee in het bestuur en werd samen met Gunther Van-genechten voorzitter.

Ikzelf doe de financiële kant van de zaak en ben blij dat we met een team zijn, vooral dankzij de inzet van François Van-genechten. Het dagelijks beheer is eigen-

Page 4: Bruisend Berchem (december 2013)

4 BRUISEND BERCHEM | DECEMBER 2013

Met steun van:DVV-agent in Berchem:Dedecker & PinterLysenstraat 23, 2600 Berchem

Luc Vanlaerhoven: “Bij ons staat iedere vereniging zelf in voor de afwas na afloop van hun activiteit. De stok achter de deur is uiteraard de 10% ... maar die stok was nog nooit nodig. De huidige regeling loopt nu al 5 jaar; ook voor de wereldwinkel, natuurpunt, gepensioneerden van AWW, biljarters, en nu net iets nieuws ping pong voor blinden. Iedereen heeft een sleutel, er is veel vertrouwen. En het loopt goed, met duidelijke afspraken. Ik check wel elke dag wat moet worden aangekocht. De zaal, cen-traal wordt alles aangevuld want alles moet van de zaal aange-nomen worden. Er moet steeds verbruik zijn. Eigen feesten met eigen dranken kan, maar dan stijgt de huurprijs van 160 naar 400 euro.

Armand Janssens: “Bij ons mag je als derde enkel eigen verse muntthee meebrengen. Voor alle andere dranken rekenen we stopgeld.”

Hendrik Harre: Voor de huur van de zaal wordt 125 euro (per dagdeel) gevraagd en voor maaltijden wordt in principe met een vaste traiteur gewerkt. Ook al om vlot met de sleutel van het ge-bouw te kunnen werken. Voor dranken moet de gebruiker zelf zorgen, daarvoor worden geen extra kosten aangerekend. Er is een reglement voorzien en iedereen dient de zaal te verlaten zoals men die gevonden heeft, d.w.z. in ordelijke toestand.

Al vrij snel hebben een aantal gebedsgroepen gevraagd om deze zaal, in combinatie met de weekkapel, wekelijks te gebruiken. Ook staat deze zaal, zonder kosten, ter beschikking van eigen parochiale activiteiten.

Wordt vervolgd in de volgende ‘Bruisend Berchem’.

lijk maar in handen van twee personen die bovendien dan ook nog regelmatig zorg dragen dat het café open is. Daarnaast zijn er wel nog verschillende mensen die zich het wel en wee van het PC behartigen.”

Hendrik Harre, Paviljoentje: Het is de meest recente zaal van de vier. Het is gegroeid uit een behoefte om kleine families na een begrafenisviering op een vlotte manier een koffietafel te kunnen aanbieden. Het is de kerkfabriek die deze zaal heeft ge-bouwd en beheert. Er is hier dus geen aparte beheerraad. De zaal vormt een onderdeel van de kerk.

Verenigingen verenigenArmand Janssens: ‘Wij doen het vooral om onze verenigingen te steunen. Een parochiezaal met gerant is niet te betalen. Renta-biliteit werkt niet zo voor verenigingen, voor vrijwilligers.”

Luc Vanlaerhoven: “Alle verenigingen houden het café open op basis van vertouwen. Zij krijgen een percentage van de omzet (10%) bv De Vriendenkring, de Harmonie. We controleren uiter-aard en we halen een percentage van 92,7%: zo goed als alles klopt dus. Als je de verenigingen goed kent en je jaren samen-werkt, kan dat in vertrouwen.”

Ivo Sauviller: “Loopt inderdaad bij ons ook zo. Dat wil zeggen: we werken puur met vrijwilligers.”

Armand Janssens: “Wij geven niet aan elke vereniging een sleutel want na elk verlof duiken er vragen op en geen antwoor-den. Maar dat was te kostelijk. Door het in zelfbeheer te nemen, hadden we een mooi overschot tot dat de stad de bibliotheek in deze wijk stopte.”