Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

12
CULTUUR & MEDIA EDUCATIE VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO 2016-2017

description

 

Transcript of Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

Page 1: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

CULTUUR & MEDIA

educatie voortgezet oNderWiJS & MBo2016-2017

Page 2: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

LuX educatieMet 365 dagen per jaar een programma boordevol films, theater, festivals en debat is LUX een van de grootste arthouses van Europa. We bieden nieuwe, andere, perspec-tieven door kunst en cultuur. Scholen kunnen een filmvertoning boeken of deelnemen aan een filmeducatieproject. We vinden de cultu-rele ontwikkeling van jongeren belangrijk en hanteren daarom een gereduceerd tarief voor bezoeken met educatieve doeleinden. Scholen kunnen zo extra voordelig kennismaken met het programma van LUX.

avoNtuur iN het doNkerFilm- en theater nemen je mee naar andere werelden, onbekende culturen, vervlogen tijden of toekomstige scenario’s. Ze ontroeren, prikkelen, vermaken en houden een spiegel voor. Historische onderwerpen worden tot leven gebracht en maatschappelijke en wetenschappelijke thema’s worden toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. We zijn bovendien overtuigd van de kracht waarmee film en theater onderwerpen be-spreekbaar en begrijpelijk maken voor een jonge doelgroep. Ga op avontuur in het donker en breng klassikaal een bezoek aan LUX.

aNderS LereN kiJkeNBeelden spelen een steeds grotere rol in onze samenleving en ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om deze beelden kritisch te bekijken. Verdieping en reflectie zijn integrale onderdelen van ons educatieprogramma. Artistieke en/of maatschappelijk relevante films leren duiden, deze in een breder, cultu-reel en sociaal verband plaatsen en een eigen mening vormen vinden we belangrijk. Leerlingen leren de impact van de (verhalen in de) films op de samenleving begrijpen en denken na over hun eigen positie in het maatschappelijk debat. Ons aanbod is daarom niet alleen interessant vanuit de kunstvakken, maar biedt ook aanknopingspunten voor vakken als geschiedenis, maatschappijleer, economie, levensbeschouwing en de taalvakken.

oNS aaNBod

* SCHOOLVOORSTELLING ACTUEEL AANBOD

* SCHOOLVOORSTELLING OP MAAT

* FESTIVALSPECIALS

* PROJECTEN & VERDIEPING

* PODIUMAANBOD

Page 3: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

SchooLvoorSteLLiNg actueLe FiLMSOp het programma van LUX staan de beste en boeiendste films van het moment. Kijk op www.lux-nijmegen.nl/film voor het actuele programma. Deze films kunnen op school-dagen op elk tijdstip, vanaf 09.00 uur, geboekt worden als besloten schoolvoor-stelling. De kosten zijn afhankelijk van het aantal leerlingen. Soms zijn er meerkosten, bijvoorbeeld als het om een 3D-film gaat. Kijk achterin de brochure of op de website voor de tarieven.

SchooLvoorSteLLiNg oP Maat Zoek je een film die aansluit bij een specifiek onderwerp, project of vak? Er is altijd wel een titel te vinden die past bij het gewenste thema, het niveau en de leeftijd van leerlingen. Voor een schoolvoorstelling op maat geldt een meerprijs als er extra boekingskosten worden gemaakt. Vraag onze adviseurs vrijblijvend om advies en een prijsopgaaf. TIP: kijk eens op www.kijk-goed.nl en www.moviezone.nl voor filmtips voor het on-derwijs. Ook op www.kortefilmpoule.eyefilm.nl staan mooie programma’s met korte films die te boeken zijn als schoolvoorstelling bij LUX.

Film: Le nouveau

Page 4: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

iNScieNceHET FILmFESTIVAL OP HET SnIjVLAK VAn KUnST En WETEnScHAP

na een zeer succesvolle eerste editie vindt InScience - het internationale festival van de wetenschapsfilm - voor de 2de keer plaats in LUX. Voor en na het festival worden filmvoor-stellingen voor scholen georganiseerd. Hierbij worden films in een wetenschappelijke en/of maatschappelijke context geplaatst. Leerlingen kijken een film of documentaire in LUX, gevolgd door een Q&A met of gastcollege van een wetenschapper. Zo zagen leerlingen vorig jaar de animatiefilm Inside Out, gevolgd door een Q&A met zowel een animator als een neuro-wetenschapper. mbo-studenten Zorg & Welzijn gingen na het zien van de documentaire Ik ben Alice in gesprek met een robotwetenschapper en een filosoof. In 2016 worden er nieuwe, interessante films met wetenschappelijke rele-vantie voor het onderwijs aangeboden.

VOORTGEzET ONDERwIJS & MBO

INHOUD:

filmvertoning (diverse filmtitels),

nagesprek/Q&A, lesmateriaal

DUUR:

90 tot 120 minuten

(afhankelijk van filmkeuze)

BESCHIkBAAR:

DI 01/11/16 t/m VR 04/11/16,

onder schooltijd

kOSTEN:

€ 5,00 per leerling

Min. aantal leerlingen: 50

vrede vaN NiJMegeN PeNNiNg ASIELZOEKErS HIEr En nU

LUX en radboud reflects organiseren in november 2016 een vierdaags human rights festival in de Waalstad rondom de uitreiking van de Vrede van nijmegen Penning. In 2016 gaat deze prijs naar het Europees Hof voor de rechten van de mens. Het Hof is de belang-rijkste hoeder van mensenrechten in Europa. Tijdens het festival staat het thema ‘rechten van asielzoekers in Europa’ centraal. Het fes-tival heeft een programma met human rights films, theater, debat, pop-up activiteiten en een educatieprogramma voor scholen.

Het educatieprogramma ziet het human rights festival als de uitgelezen kans om in gesprek te gaan met leerlingen over een van de meest relevante en actuele thema’s van dit moment: mensenrechten en asielzoekers in Europa. Dagelijks worden jongeren geconfronteerd met vluchtelingenproblematiek; in het nieuws, op social media en in de eigen woonomgeving. Het is een vraagstuk waar we zowel op mon-diaal als lokaal niveau mee te maken heb-ben en zullen krijgen. juist leerlingen zullen, als burgers van de toekomst, moeten leren zich te verhouden ten opzichte van dit soort maatschappelijke kwesties. Want hoe vorm je eigenlijk je mening en welke informatie heb je daarvoor nodig?

FeStivaLSPeciaLS

Page 5: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

Het educatieprogramma bestaat uit lesmate-riaal en een filmvoorstelling met nagesprek in LUX. met het lesmateriaal kan het thema in de klas worden verkend, om zo het bezoek aan de filmvoorstelling goed voor te bereiden. Tijdens de filmvoorstelling wordt een human rights film met het thema ‘asielzoekers in Europa’ ver-toond, die geschikt is voor een jonge doelgroep en aansluit bij hun belevingswereld. Dit kan een speelfilm of een documentaire zijn (filmtitel wordt in september bekend gemaakt). na de film is er een kort nagesprek in de film-zaal. Voor docenten wordt vooraf een speciale docentenavond georganiseerd.

VOORTGEzET ONDERwIJS (VANAF 3de kLAS) & MBO

INHOUD:

filmvertoning, kort nagesprek,

lesmateriaal

DUUR:

90 tot 120 minuten

(afhankelijk van filmtitel)

BESCHIkBAAR:

MA 14/11/16 t/m VR 18/11/16,

onder schooltijd

kOSTEN:

€ 1,00 per leerling

idFaDE BESTE AcTUELE DOcUmEnTAIrES VOOr En OVEr jOnGErEn

jaarlijks vindt in Amsterdam het grootste documentairefestival ter wereld plaats: IDFA. Hun educatieprogramma bevat een speciale selectie documentaires die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De films tonen boeiende verhalen over het leven van jonge mensen, snijden maatschappelijke thema’s aan en zetten leerlingen aan het denken. Een kennismaking met documentaires die jongeren lang bij zal blijven.

VOORTGEzET ONDERwIJS & MBO

INHOUD:

filmvertoning (diverse filmtitels), nagesprek,

lesmateriaal

DUUR:

90 tot 120 minuten

(afhankelijk van filmkeuze)

BESCHIkBAAR:

MA 21/11/16 t/m VR 23/12/16,

op schooldagen onder schooltijd

kOSTEN:

€ 4,00 per leerling

Min. aantal leerlingen: 50

Foto: Kelley van Evert

Page 6: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

MovieS that MattermEnSEnrEcHTEnFILmS DIE OGEn OPEnEn, InFOrmErEn En InSPIrErEn

Het movies that matter Festival vertoont jaarlijks de beste mensenrechtenfilms: human rights speelfilms en documentaires uit de hele wereld, die maatschappelijke thema’s op een indringende manier aansnijden. Het program-ma heeft een speciale selectie onderwijsfilms. Verhalen met onderwerpen die een jonge doelgroep aanspreken en die belangrijk zijn om te behandelen in de klas. Leerlingen kijken een mensenrechtenfilm in LUX en krijgen een gastles van Scholengroep Amnesty nijmegen. Ook is er lesmateriaal beschikbaar ter voorbe-reiding op het filmbezoek.

VOORTGEzET ONDERwIJS & MBO

INHOUD:

filmvertoning (diverse filmtitels),

lesmateriaal (eventueel gastles op school

of nagesprek in de filmzaal)

DUUR:

max 120 minuten

(afhankelijk van filmkeuze)

BESCHIkBAAR:

april, mei, juni (op schooldagen

onder schooltijd)

kOSTEN:

€ 4,00 per leerling

Max. aantal leerlingen: 50

Film: Tanna

Page 7: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

LeveNSLeSSeNBUrGErScHAP OnTmOET mEDIA- & FILmEDUcATIE

Burgerschap tot leven brengen middels nieuwe media, waarbij de ontmoeting en uitwisse-ling tussen kinderen en ouderen centraal staat - dat is het project ‘Levenslessen’ in een notendop. Leerlingen krijgen op school les in interviewen, filmen met iPads en het vertellen van een verhaal middels beeld. Vervolgens gaan ze aan de slag met het bedenken van een vraag rond een onderwerp dat voor hen belangrijk is. Dit kan een hobby of (toekomstig) beroep zijn, iets waar ze bewondering voor hebben of iets waar ze mee worstelen. Op basis van dit onderwerp worden ze gekoppeld aan een bewoner van een plaatselijk bejaar-den- of verzorgingstehuis. Het overdragen van de levenslessen wordt vastgelegd door de jon-geren zelf. Zij interviewen, filmen en monteren alles met behulp van iPads. Het project wordt afgesloten met een feestelijke filmvertoning in LUX. ‘Levenslessen’ is een project van De Frisse Blik, dat samen met lokale filmtheaters wordt uitgevoerd.

VOORTGEzET ONDERwIJS & MBO

BESCHIkBAAR:

najaar 2016 (in overleg)

kOSTEN:

€ 500,00 per klas

Reserveren per klas, beperkt plek

verdiePiNg Wat is de maatschappelijke relevantie van deze film? Hoe beïnvloedt montage de kijker? Welke filmelementen zorgen voor een brok in je keel tijdens het kijken? Welke boodschap heeft het verhaal?

Dieper ingaan op een film helpt om het verhaal beter te begrijpen, kritisch te leren kijken, erop te reflecteren en een eigen mening te vormen. combineer een schoolvoorstelling daarom met een verdiepende activiteit zoals een inleiding, een nagesprek of een masterclass. Voor deze activiteiten werkt LUX samen met verschillende film- en educatieprofessionals.

INLEIDING / NAGESPREk:

€ 50,00 (20 minuten)

MASTERCLASS / GASTLES IN FILMzAAL (DIVERSE THEMA’S):

€ 95,00 (30 minuten)

GASTLES OP SCHOOL (VOORBEREIDINGS- OF VERwERkINGSLES):

€ 135,00 per klas (50 minuten)

educatieProJect

Film: Tanna

Page 8: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

LuX PodiuMHet podiumseizoen 2016-2017 staat weer boordevol voorstellingen die interessant zijn voor het onderwijs. Actueel, maatschappelijk relevant en met speciale aandacht voor jong talent. Bezoek met een klas een theatervoor-stelling of tip leerlingen de door ons geselec-teerde highlights.

theater vr 09/12/16

MugMetdegoudeNtaNd

eeN FLiNke

LiNkSe vrouW

margje redt planten die ze bij de vuilnis vindt en helpt asielzoekers. Op een dag neemt ze de dakloze jan in huis, die een verleden, een mening en een wagonlading verhuisdozen meeneemt. Een komisch en politiek scherp stuk over het willen helpen van anderen.

vr 10/02/17

theater raSt

de vLucht vaN eeN

graNaataPPeL

Hoe verhoud je je tot een ander als je leven vol-ledig van dat van hem of haar verschilt? Kun je elkaar dan begrijpen? Een Koerdische, een joodse, een Syrische en een Hollandse acteur delen hun persoonlijke verhaal. Tragisch maar humoristisch multicultureel stuk rondom vluchtelingen, integratie en geschiedenissen.

do 30/03/17

de hoLLaNderS /

SPiNviS

de eerSteN

Een energieke, filosofische en muzikale sciencefictionvoorstelling over de verstrenge-ling van mens en technologie. Een extreem toe-komstbeeld over robots en de volgende stap in de evolutie. Wat is belangrijker, wetenschap of het hart? Tekst en muziek zijn van Spinvis.

Page 9: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

Muziektheater do 15/12/16 &

vr 16/12/16 & za 17/12/16

theater raSt / eraN

BeN-MichaëL

LeNNy Bruce

Lenny Bruce was Amerika’s meest controver-siële stand-upper in de jaren 60. Hij was een strijder voor de vrijheid van meningsuiting en dat kostte hem zijn leven. Waar zou Lenny Bruce het nu over hebben? Toneel, muziek en stand-up comedy komen samen, met lokale musici.

za 18/02/17

tyPhooN

Moro LoBi

Typhoon is super succesvol en het meest bekend als rapper. maar hij is ook woord-kunstenaar, zanger en dichter. In Moro Lobi, Surinaams voor ‘meer liefde’, creëert hij een wereld van verbinding en inspiratie.

vr 12/05/17

orkater /

de NieuWkoMerS

ruMSPriNga

Schrijversduo iona&rineke vertelt samen met rockband Shaking Godspeed hun persoonlijke verhaal. Rumspringa (adolescentie in Amish) is een muzikale mockumentary over geheime genootschappen en identiteit. Wie ben je als je verleden op losse schroeven komt te staan?

daNS vr 20/01/17

ickaMSterdaM

Para i diSo reviSited

Een remake van het nationaal en inter- nationaal succesvolle you PARA | DISO (2010, Dioraphteprijs), gebaseerd op ‘La Divina com-media’ van Dante. In deze voorstelling gaan de makers op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is het paradijs? Toegankelijke moderne dans voor jong en oud.

Page 10: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

do 09/02/17

hoLLaNd daNce

taLeNt oN the Move

Een groep jonge dansers van codarts rotterdam tonen hun kunsten. Een avond met nieuwe werken en wereldberoemd repertoire van topchoreografen. Te zien zijn verschillende dansstijlen van jonge en gevestigde makers, gedanst door jong talent.

za 27/05/17

BackBoNe | aLida dorS

true coLorS

Op Facebook en Instagram creëert iedereen een prachtige identiteit. maar welk verhaal zit er achter deze ‘perfecte’ portretten? met be-hulp van de kunst van oa. Banksy onderzoekt hiphopchoreografe Alida Dors dit thema in een multidisciplinaire voorstelling.

Kijk voor het complete programma op www.lux-nijmegen.nl/podium.

tarieveNLeerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ontvangen tot wel 60% korting.Het educatietarief voor podiumvoorstellingen is e 10,00 per leerling. Individuele leerlingen betalen op vertoon van hun cjP-pas/mbo card ook slechts e 10,00 aan de kassa.

met een grote groep leerlingen een theatervoorstelling bezoeken? neem contact op en reserveer via [email protected].

SCHOOLVOORSTELLINGEN ACTUEEL

FILMAANBOD / OP MAAT:

• 35 tot 50 leerlingen € 5,00 per leerling

• 50 tot 70 leerlingen € 4,00 per leerling

• vanaf 70 leerlingen € 3,50 per leerling

SCHOOLVOORSTELLINGEN FESTIVALSPECIALS:

• vanaf 50 leerlingen € 4,00 per leerling

(tenzij anders vermeld)

kLASSIkAAL BEzOEk PODIUMPROGRAMMA:

• € 10,00 per leerling (beschikbaarheid in

overleg, boekingen uitsluitend via afdeling

Educatie)

Page 11: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016

Film: Er Ist Wieder Da

Begeleiders/docenten mogen gratis mee (podiumbezoek uitgezonderd). Voor films die speciaal ingehuurd moeten worden (voorstel-ling op maat), wordt een toeslag van e 50,00 per vertoning gerekend. Op 3D-films en films die langer dan 2,5 uur duren geldt een toeslag van e 1,00 per leerling. Schoolvoorstellingen kunnen op schooldagen onder schooltijd wor-den geboekt, vanaf 09.00 uur. Bij een starttijd na 13.00 uur wordt een toeslag van e 50,00 per vertoning gerekend. Vraag vrijblijvend een offerte op.

LUX is cjP-acceptant. Betaling met middels een weborder / gezamenlijk cjP-tegoed kan, mits dit van tevoren wordt aangegeven. Leer-lingen die individueel LUX bezoeken krijgen op vertoon van hun cjP-pas /mbo-card korting op het gehele LUX-programma.

coNtactgegeveNS LuX

BEzOEkADRES

mariënburg 38-396511 PS nIjmEGEn

POSTADRES

Postbus 11556501 BD nIjmEGEn

vrageN & reServeriNgeNneem vrijblijvend contact op met de afdeling Educatie: [email protected] 024 381 68 30

Kijk voor actuele informatie, voorwaarden en het volledige educatieprogramma op www.lux-nijmegen.nl/educatie.

NieuWSBrieF LuX educatieOp de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Speciale (film)tips en kortingsacties voor het onderwijs ontvangen? Stuur een e-mail naar [email protected] o.v.v. ‘aanmelding nieuwsbrief educatie voortgezet onderwijs / mbo’.

Page 12: Brochure LUX Educatie voortgezet onderwijs 2016