BouwTotaal-2011_7_8

48
VOOR UW TEGELWERKADVIEZEN WWW.OMNICOL.INFO IN DIT NUMMER jaargang 8 / nummer 7/8 augustus 2011 12 VSB Forumdiscussie Bouwliften 15 Beursspecial Bouw Relatiedagen Gorinchem 20 Probin pakt uit 22 Plattegrond en deelnemerslijst 25 Beursnieuws 30 Techniek: Grote vrij- heid met Flexwoningen EN VERDER 33 Bouwgebreken 34 Bouwkosten Prijzen onderaannemer 36 Bouwkosten Renovatie- kosten badkamers 38 Fiscaal en Personeel 41 Fiscaal en Personeel 43 Productnieuws TEL.: 024 - 648 84 84 zie www.bia-beton.nl (Vellingkant)-lijmblokken Metselblokken Gevelstenen Profielstenen Splitstenen BIA-ECO blokken Nieuw BIA LockBlock Nieuw: Nu met AA700 Lijmverdeler www.steenlijm.nl Professional tools for your profit just one click away! POROTHERM PORISO LIJMEN Iedereen kan het! www.wienerberger.nl op www.bouwtotaal-online.nl GRATIS bouwkostenboekje Niemand begrijpt werken op hoogte beter dan V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Een vliegende start bij je nieuwe werkgever Ga snel naar JobTec.nl/actie, schrijf je in en ontvang een gratis ticket! JobTec.nl vacaturebank voor technici Klein Transport Plein op Bouw Relatiedagen Gorinchem Probin presenteert tijdens Bouw Relatiedagen Gorinchem ‘een straatlengte vol innovaties’. Liefst 38 A-merken zijn aanwezig, waaronder tal van nieuwkomers die niet eerder binnen Probin te zien waren. Bouwliften: kwaliteit als onderscheid Van 6 tot en met 8 september 2011 vindt in Evenementenhal Gorinchem voor de zevende keer Bouw Relatiedagen Gorin- chem plaats. Omdat veel ondernemers in de bouw gebruikmaken van transport- middelen is er dit jaar voor het eerst een Klein Transport Plein. Daarnaast is er een VLOK-Themaplein en pakt Probin breed uit. BouwTotaal besteedt in deze beursspecial dan ook veel aandacht aan de Bouw Rela- tiedagen Gorinchem. Lees verder vanaf pagina 15 Op iedere bouwplaats komen we ze te- gen: bouwliften. De huurprijzen hiervan zijn de afgelopen decennia gekelderd. Maar is de bouw daardoor veiliger of goedko- per geworden? Vaak wordt de keuze voor een bouwlift bepaald door de prijs. De goedkoopste oplossing blijkt in de prak- tijk echter maar al te vaak een substantiële verliespost. Een dubbeltje besparen om ver- volgens euro’s teveel uit te geven tijdens het bouwproces. Om nog maar te zwijgen over de veiligheidsrisico’s die kunnen ont- staan door altijd voor de laagste prijs te gaan. Tijd voor een stevige discussie met vertegenwoordigers uit de branche over veiligheid, ketenintegratie en kwaliteit. Lees verder op pagina 12 Beursdata Bouw Relatiedagen vinden in 2011 plaats op: Bouw Relatiedagen Gorinchem 6, 7 en 8 september 2011, 7e editie Bouw Relatiedagen Hardenberg 11, 12 en 13 oktober 2011, 14e editie Bouw Compleet Venray 8, 9 en 10 november 2011, 1e editie Openingstijden dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur.

description

 

Transcript of BouwTotaal-2011_7_8

Page 1: BouwTotaal-2011_7_8

VOOR UW TEGELWERKADVIEZEN

WWW.OMNICOL.INFO

I n dIt nummer

jaargang 8 / nummer 7/8augustus 2011

12 VSB Forumdiscussie Bouwliften

15 Beursspecial Bouw Relatiedagen Gorinchem

20 Probin pakt uit

22 Plattegrond en deelnemerslijst

25 Beursnieuws

30 Techniek: Grote vrij-heid met Flexwoningen

en Verder

33 Bouwgebreken 34 Bouwkosten Prijzen

onderaannemer 36 Bouwkosten Renovatie-

kosten badkamers 38 Fiscaal en Personeel 41 Fiscaal en Personeel 43 Productnieuws

TEL.

: 024

- 6

48 8

4 84

zie www.bia-beton.nl

(Vellingkant)-lijmblokken

Metselblokken

Gevelstenen

Profi elstenen

Splitstenen

BIA-ECO blokken

Nieuw BIA LockBlock

Nieuw: Nu met AA700 Lijmverdeler

www.steenlijm.nl

AA700 Lijmverdeler 65x45mm.indd 1 14-03-11 13:14

Professional tools for your pro�t just one click away!

PorothermPoriso lijmen

Iedereen kan het!

www.wienerberger.nl

op www.bouwtotaal-online.nl

GRATISbouwkostenboekje

Niemand begrijptwerken op hoogte

beter dan

v e i l i g w e r k e n o p h o o g n i v e a u

adv voorzijde BouwTotaal 65x45.indd 1 05-08-11 12:53

Een vliegende start bij je nieuwe werkgeverGa snel naarJobTec.nl/actie,schrijf je in en ontvangeen gratisticket!

JobTec.nlvacaturebank voor technici

Klein Transport Plein op Bouw Relatiedagen Gorinchem

Probin presenteert tijdens Bouw Relatiedagen Gorinchem ‘een straatlengte vol innovaties’. Liefst 38 A-merken zijn aanwezig, waaronder tal van nieuwkomers die niet eerder binnen Probin te zien waren.

Bouwliften: kwaliteit als onderscheid

Van 6 tot en met 8 september 2011 vindt in Evenementenhal Gorinchem voor de zevende keer Bouw Relatiedagen Gorin-chem plaats. Omdat veel ondernemers in de bouw gebruikmaken van transport-middelen is er dit jaar voor het eerst een Klein Transport Plein. Daarnaast is er een VLOK-Themaplein en pakt Probin breed uit. BouwTotaal besteedt in deze beursspecial dan ook veel aandacht aan de Bouw Rela-tiedagen Gorinchem.

Lees verder vanaf pagina 15

Op iedere bouwplaats komen we ze te-gen: bouwliften. De huurprijzen hiervan zijn de afgelopen decennia gekelderd. Maar is de bouw daardoor veiliger of goedko-per geworden? Vaak wordt de keuze voor een bouwlift bepaald door de prijs. De goedkoopste oplossing blijkt in de prak-tijk echter maar al te vaak een substantiële verliespost. Een dubbeltje besparen om ver-volgens euro’s teveel uit te geven tijdens het bouwproces. Om nog maar te zwijgen over de veiligheidsrisico’s die kunnen ont-staan door altijd voor de laagste prijs te gaan. Tijd voor een stevige discussie met vertegenwoordigers uit de branche over veiligheid, ketenintegratie en kwaliteit.

Lees verder op pagina 12

BeursdataBouw Relatiedagen vinden in 2011 plaats op:Bouw Relatiedagen Gorinchem6, 7 en 8 september 2011, 7e editieBouw Relatiedagen Hardenberg11, 12 en 13 oktober 2011, 14e editie Bouw Compleet Venray8, 9 en 10 november 2011, 1e editie

Openingstijden dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur.

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Page 2: BouwTotaal-2011_7_8

Met IsoBouw gaat uw werk eenvoudig beter.

IsoBouw brengt nieuwe ideeën in praktijk.Met PolyFortPro®.

www.isobouw.nl/PolyFortPro

Door steeds goed naar u te luisteren, komt IsoBouw telkens met doordachte,

innovatieve oplossingen. Die zorgen ervoor dat u makkelijker, sneller en

voordeliger kunt werken. Zo staat onze PolyFortPro® bekend als een uiterst

hanteerbaar product dat gebouwen op extreem dunne wijze isoleert.

Maar het zijn ook de slimme details die een wereld van verschil maken.

Zoals de extra grote sponning, waardoor uw werk nóg gemakkelijker wordt

en u koudelekken geen kans geeft. Meer weten over onze innovaties?

Kijk op onze website of maak een afspraak: 0493-49 81 11.

IsoBouw brengt nieuwe ideeën in praktijk.IsoBouw brengt nieuwe ideeën in praktijk.

Door steeds goed naar u te luisteren, komt IsoBouw telkens met doordachte,

innovatieve oplossingen. Die zorgen ervoor dat u makkelijker, sneller en

bekend als een uiterst

Maar het zijn ook de slimme details die een wereld van verschil maken.

Zoals de extra grote sponning, waardoor uw werk nóg gemakkelijker wordt

WT_ZS_265 x385.indd 1 11-09-2009 16:14:48

Page 3: BouwTotaal-2011_7_8

3ACTUEEL

Zo, de bouwvakvakantie zit er weer op. We zijn met z’n allen weer aan de slag. Toch zijn er ieder jaar weer meer bouwbedrijven die tijdens de bouwvak gedeeltelijk doorwerken. Het mogen dan magere jaren zijn in de bouw, de projecten moeten blijk-baar steeds sneller opgeleverd wor-den. We kunnen ons zelfs afvragen of het in deze economisch zware tij-den wel rendabel is om de poort drie weken te sluiten. De vaste las-ten lopen immers door. Daarnaast zitten campings, appartementen en hotels in de hoogzomer bomvol en staan we op zwarte zaterdag er-gens in Duitsland, Zwitserland of Frankrijk in de file, met jengelende kinderen achterin. De bouwvakkers die doorwerken in de bouwvak vin-den dat dan meestal ook geen enkel probleem. Als ze geen schoolgaan-de kinderen hebben gaan ze lekker buiten het hoogseizoen op vakan-tie. Een stuk rustiger en goedko-per. En de baas kan ook op tijd weer zijn termijnfacturen eruit sturen. Voor zzp’ers geldt eigenlijk hetzelf-de. Dus wat mij betreft: afschaffen die bouwvak en gewoon meer sprei-ding in de vakanties. Wat dat be-treft doet het kaderpersoneel dat al veel langer. Het hele jaar door kan ik mensen niet bereiken doordat ze op kerst-, carnavals-, hemelvaarts-, krokus-, herfst- of najaarsvakantie zijn. Nou moet ik alleen nog over-leggen met de uitgever van dit blad of BouwTotaal in juli wel en bijvoor-beeld in oktober niet kan verschij-nen. Kan ik ook eens met herfstva-kantie…

Frank de GrootHoofdredacteur

Weer aan de slag!

Aannemersfederatie: uittreden met 65 jaar na 45 dienstjaren

Tevredenheidsgarantie voor woningcorporaties

DAK- EN GEVELMATERIALENNEDERLAND

Provinciënbaan 135121 DK Rijen

Tel.: 0161 222 333

De Compagnie 151689 AG Zwaag (Hoorn)

Tel.: 0229 285 300

Defrancq Nederland b.v. is beresterk in alle dak-materialen. Het bedrijf besteedt maximale aandacht aankwaliteit en service. Defrancq produceert dakgoten,hemelwaterafvoeren en alle toebehoren in koper enzink. Letterlijk alles kan voor de klant op maat wordenvervaardigd. Dankzij een uitgebreid eigen machineparkzijn de levertijden superkort.

Defrancq bestaat bijna dertig jaar, begon als handel in dakgoten engootbeugels en groeide uit tot speciaalzaak in de verkoop van alledakmaterialen.

Naast de twee vestigingen in Nederland zijn er 12 vestigingen in Belgiëen 9 in Frankrijk. In Frankrijk komt er in de loop van 2011 eenvestigingen bij, in Dunkerque.

Elk filiaal beschikt over eigen transport en een eigen plooibank,waardoor zeer snel kan worden gereageerd op de markt.“Onze klanten kunnen zich geen lange wachttijden permitteren.Vandaar onze flexibele aanpak.

In de eigen productieafdeling worden alle dakmaterialen in koper enzink gemaakt en zijn gepecialiseerd in maatwerk. Een groot pluspuntvoor de klant, die immers geen meter te veel hoeft te kopen.

www.defrancq.nlMateriaal om uit je dak te gaan!

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra vindt dat voor werknemers in de beroe-pen in bouw en infra de mogelijkheid gehandhaafd moet blijven op 65-jarige leeftijd uit te treden als zij reeds 45 jaar in de sector bouw en infra werkzaam zijn. Het kan ook niet zo zijn dat deze medewerkers worden gestraft met een korting op de AOW als zij op 65-jarige leeftijd uittreden, daar het hier niet gaat om werknemers met topinkomens.

Recent onderzoek van prof. dr. Lex Burdorf van het Erasmus MC Rotterdam wijst uit dat met name lager opgeleide werknemers al gedurende zo’n 13 jaar voor de 65-jarige leeftijd met gezondheidsproblemen wor-den geconfronteerd. Daarnaast levert de vergrijzing in de bouw meer oudere werk-nemers met gezondheidsproblemen op. Aannemersfederatie Nederland is ver-heugd over de motie Vermeij en Schou-ten die het Kabinet oproept vormen van inkomensaanvulling voor oudere werk-nemers met een lang arbeidsverleden, zo-dat zij toch op 65-jarige leeftijd kunnen uit-treden. De Aannemersfederatie, bij uitstek vertegenwoordiger van de zware beroe-pen in bouw en infra, doet graag in overleg met overheid en sociale partners sugges-ties voor deze aanvulling en een nadere de-finiëring van de zware beroepen binnen de bouw en infra.

Lager opgeleid; meer gezondheidspro-blemenDe meeste werknemers in ambachtelij-ke beroepen zijn op jonge leeftijd, 16 tot 18 jaar, begonnen met leren/werken en heb-ben na 45 jaar hun bijdragen aan de BV Ne-derland geleverd. Dit ligt anders voor jon-geren die tot hun 25e / 27e jaar gestudeerd hebben. Die kunnen zonder problemen door naar 67 jaar en hebben ook meer mo-gelijkheden om op latere leeftijd minder

belastend werk te vinden. Onderzoek naar gezondheid, vitaliteit en vergrijzing in de bouwsector van Erasmus MC geeft op dit punt duidelijk aan wat er gebeurt: ‘Lager

AOW-leeftijd verhogen: geen bezuini-gingVerhoging van de AOW-leeftijd levert vol-gens de Aannemersfederatie in de sector bouw en infra niet de beoogde bezuiniging op. Mensen die werkzaam zijn in branches binnen de bouw en infra doen dit over het algemeen in ploegverband en niet indivi-dueel. Gevolg is dat er druk komt te liggen op de individuele werknemer die eigenlijk

Bouwgroep Hendriks Coppelmans stelt de financiële vergoeding afhankelijk van het antwoord op de vraag of bewoners tevreden zijn over de uitgevoerde onderhoudswerk-zaamheden. Dat is de kern van de ‘Tevredenheidsgarantie’ die de ontwikkelende bouw-groep specifiek voor woningcorporaties heeft ontwikkeld. De prijs is niet langer alleen maatgevend, maar juist ook zaken als kwaliteit en tevreden huurders.

Volgens Hendriks Coppelmans worstelen woningcorporaties in toenemende mate met het vraagstuk van tevreden bewoners aan de ene kant en een marktconforme (lees zo’n laag mogelijke) prijs voor de ge-plande onderhoudswerkzaamheden aan de andere kant. In veel gevallen slaat de ba-lans echter uit naar de laagste prijs. De ‘Tevredenheidsgarantie’ biedt nu het beste van twee werelden. Het is gebaseerd op het bouwteammodel met prestatieaf-spraken, transparante marktconforme prij-zen en heeft als extra toevoeging een be-

woners-tevredenheidsgarantie. Van te voren spreekt de bouwgroep met de wo-ningcorporatie af hoe tevreden de bewo-ners over de werkzaamheden en de uitvoe-ring ervan moeten zijn. Dit rapportcijfer is achteraf maatgevend voor de uitkering van de prestatieopslag. Wordt het afgespro-ken rapportcijfer van bijvoorbeeld gemid-deld een acht gehaald dan moet de corpo-ratie de prestatieopslag uitkeren. Blijft het cijfer steken op een zes of zeven, dan houdt de corporatie het bedrag in kas. Uiteraard vindt er een objectief tevredenheidsonder-zoek onder de bewoners plaats om het be-haalde rapportcijfer vast te stellen.

Extra investerenOm deze wijze van werken goed te laten verlopen steekt Hendriks Coppelmans veel energie in de voorbereiding van de onder-houdswerkzaamheden en investeert het extra in onder andere de communicatie met de bewoners van de huurwoningen. De eerste reacties vanuit de sector zijn en-thousiast. Tegelijkertijd lijkt er wat koud-watervrees te bestaan om met een Tevre-

denheidsgarantie te werken. In de praktijk betekent het immers dat de woningcorpo-ratie moet aangeven wat een tevreden be-woner eigenlijk mag kosten. En dat is toch een geheel andere benadering dan simpel-weg kiezen voor de laagste prijs.

opgeleide werknemers worden gemiddeld gedurende zo’n 13 jaar voor hun 65-jarige leeftijd geconfronteerd met gezondheids-problemen. Hoger opgeleide werknemers komen gemiddeld geen noemenswaardi-ge gezondheidsproblemen tegen voor hun 65-jarige leeftijd. Ook is er een groot ver-schil in levensverwachting tussen lager en hoger opgeleiden, waarbij lager opgeleiden gemiddeld 6 tot 7 jaar korter leven.’

na 30 jaar aangepast of lichter werk moet doen. Deze werknemer beseft dat er druk komt te liggen op collegawerknemers in de vaste ploeg om zijn verminderde capaciteit op te vangen. Deze collega’s worden daar-door zwaarder belast, waardoor voor hen de kans op uitval en arbeidsongeschiktheid toeneemt.

(Advertentie)

Page 4: BouwTotaal-2011_7_8

Waarom zou je het niet doen?Hornbach Profi Service

Concentreer je op het wezenlij ke: je project! Al het andere nemen wij over.

Dus zeg nou zelf: waarom zou je geen gebruik maken van de Hornbach Profi Service? Meld je vandaag nog aan!

Moet jij je ook altij d zo haasten?

Wij lossen dat probleem op! Elke Horn-bach is maandag t/m vrij dag al geopend vanaf 7.00 tot 21.00 uur. Zo kun je op weg naar je project of op de terugweg je spul-len (op)halen. Geen geren meer om je te haasten naar je project of naar je leve-rancier! Zo houd je ook meer effectieve werktij d over om je project op tij d af te ronden en tevreden klanten te creëren.

Kost inkopen doen veel teveel tij d?

Dan maak je thuis toch gewoon je bestel-ling? Neem het Profi Boek bij de hand, noteer de artikelnummers en aantallen en geef je bestelling per tel., fax, e-mail of via hornbachprofi .nl door. Is je bestelling vóór 16.00 uur binnen, dan staat het zelfs de volgende dag om 7.00 uur al klaar voor je. Ophalen, afrekenen en direct door naar je project.

Wil je eerst innen en dan betalen?

Dan regelen we dat toch?! Als je Profi Klant wordt, krij g je de Profi Card. Daarmee kun je net als op rekening je spullen kopen. Eenmaal per maand krij g je een afschrift en kun je betalen. En dat tegen 0% rente. Ideaal toch? Het geeft je dus ook de tij d om eerst jouw klanten te factureren en te innen. En extra kaarten voor je medewer-kers vraag je gewoon gratis aan.

Meer info op: www.hornbachprofi .nl

A_BouwTotaal_0911_NL_ 265x385.indd 1 11-08-2011 14:12:20

Page 5: BouwTotaal-2011_7_8

5ACTUEEL

Maurice van SanteING Economisch Bureau

[email protected]

Bedrijfsnieuws

Nieuwbouw wordt relatief duurder door verlaging overdrachtsbelasting

om pas na cir-ca een jaar hun oude woning op de markt te brengen. Door-dat de verla-ging van de overdrachtsbe-lasting tijdelijk is geeft hen dit niet meer zeker-heid over het verkopen van hun bestaan-de woning. Als zij immers over een jaar hun huidige woning willen verko-pen is de rege-ling weer be-

verbouwsector hiervan profiteren. Deze sector heeft echter juist het minst gele-den onder de recessie en ook de tijdelij-ke verlaging van de BTW op onderhouds-kosten stimuleert deze deelsector al.

De door het kabinet aangekondigde regeling om tijdelijk de overdrachts-belasting te verlagen maakt alleen bestaande woningen voor potentiële huizenkopers aantrekkelijker. Door-dat zij het komende jaar 4 procent minder overdrachtsbelasting beta-len, verslechtert dit de concurrentie-positie van nieuwbouw. Op nieuw-bouwwoningen wordt immers 19 procent omzetbelasting berekend en geen overdrachtsbelasting. Ook de verkopen van nieuwbouw zitten ech-ter sinds de crisis in het slop. De ver-kochte nieuwbouwwoningen zijn weliswaar al flink hersteld maar lig-gen nog lang niet op het niveau van voor de recessie. In het eerste kwar-taal 2011 werden zo 6.600 nieuw-bouwwoningen verkocht, ten opzich-te van gemiddeld 8.400 per kwartaal in de periode 2000-2010.

Nieuwbouw profiteert niet van het op gang brengen van de verkoopcar-rouselTussen het kopen van een nieuw-bouwwoning en de uiteindelijke op-levering zit vaak circa 1,5 jaar. Kopers van nieuwbouw verwerven zich hier-door vaak eerst hun nieuwe woning

eindigd. Hierdoor zullen potentiële kopers van nieuwbouw niet eerder tot aanschaf overgaan.

Nog relatief goed draaiende onder-houds- en verbouwsector profiteert welKopers van een woning verbouwen vaak. Indien de verlaging van de overdrachts-belasting leidt tot meer transacties zal in de bouwsector vooral de onderhouds- en

Bron: CBS en MNW, bewerkt door ING Economisch Bureau

Figuur 1 Verkoop van nieuwbouw en bestaande woningen per kwartaal (sei-zoensgecorrigeerd)

-

10.000

20.000

30.000

40.000

50.000

60.000

1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011-

2.500

5.000

7.500

10.000

12.500

15.000

Bestaand Nieuwbouw (rechter as)

Al meer dan 50 vestigingen in Nederland

Warmteservice, de succesvolle formu-le gericht op de verkoop van verwarming en sanitair, groeit snel. Onlangs open-de ze de 50e vestiging in Naaldwijk en de 51e vestiging in Heerlen. Naast deze 51 vestigingen heeft Warmteservice ook een uiterst geavanceerde webshop met meer dan 50.000 artikelen online.

Warmteservice is naar eigen zeggen een be-trouwbare partner voor uw inkopen. Zij bie-den een groot assortiment met een gunstige prijsstelling. Alle A-merken worden voor een scherpe prijs geleverd en de meeste materi-alen zijn uit voorraad mee te nemen. Daar-naast onderscheidt de formule zich door de persoonlijke benadering en het deskundi-ge advies van de medewerkers aan de ba-lie. Warmteservice richt zich met name op de ZZP’er en de kleinere installatie- en klusbe-drijven is daarvoor de ideale inkooppartner.

Kom gerust eens langs in één van de vesti-gingen. Op warmteservice.nl vindt u de ves-tiging bij u in de buurt. Elke vestiging is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur geopend.

Rielèn van der Hoek gaat Aannemersfede-ratie Nederland ver-sterken Op 1 juli 2011 treedt Rielèn van der Hoek als Beleidssecretaris Communicatie in dienst bij Aannemersfederatie Neder-land Bouw en Infra; de koepelorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in bouw en infra.

Van der Hoek gaat bij Aannemersfederatie Nederland de PA- en PR-activiteiten verder vorm en inhoud geven en zorg dragen voor de strategische communicatie en positione-ring van de Federatie. Rielèn (H.L.) van der Hoek (49) was de afgelopen vier jaar actief als hoofd Communicatie bij de Koninklijke Metaalunie. Daarvoor was zij hoofd Commu-nicatie en PR bij vakbond De Unie en hoofd Communicatie en Verenigingsactiviteiten bij MKB-Nederland. Aannemersfederatie Nederland Bouw en In-fra is een landelijke koepel van zestien bran-cheorganisaties die samen ruim 1800 be-drijven vertegenwoordigen. Deze bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van 3,6 mil-jard euro en bieden werkgelegenheid aan 40.000 mensen. Aannemersfederatie Neder-land richt zich als verlengstuk van de aange-sloten branches op de collectieve belangen van de ondernemers in bouw en infra.

Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam verbreden de keten

Ben Pluijmers, directeur Vastgoed van woning-corporatie Com•wonen, tijdens een recent sym-posium bij het ministerie BZK: ‘We moeten af-stappen van aanbesteding, maar samenwerken. Soms kies je voor prijs, soms voor kwaliteit en een andere keer voor doorlooptijd.’

Joop van der Leeuw, voorzitter directeur Du-ra Vermeer Bouw Rotterdam BV: ‘We bleven bij het eerste pilotproject maar liefst twaalf pro-cent onder het budget. Normaal ben je dat geld al kwijt aan de faalkosten.’

De koplopers op het gebied van ketenintegratie in de bouw én strategische ketenpart-ners van het eerste uur, Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam, hebben als eer-ste partijen in de branche hun keten verbreed. Alle partijen zijn via een objectief en transparant proces geselecteerd.

‘Ketensamenwerking is een aantal bedrij-ven die met elkaar werken als ware er spra-ke van één bedrijf’, vindt Ben Pluijmers, di-recteur Vastgoed van woningcorporatie Com•wonen. ‘We moeten afstappen van aanbesteding, maar samenwerken. Soms kies je voor prijs, soms voor kwaliteit en een andere keer voor doorlooptijd. In de op-timale situatie kies je voor alle drie! Maar dan moeten we wel inzicht hebben in el-kaars bedrijfsprocessen en prijsvorming.’De ketenpartners hebben nieuwe partijen geselecteerd voor zes disciplines bij instal-laties, grondwerken en kozijnen. De projec-tongebonden samenwerking wordt aan-gegaan voor tenminste vijf jaar, en in het geval van volledige tevredenheid van al-le partijen verlengd met nog eens vijf jaar. De volgende partijen zijn hiervoor geselec-teerd: Grondwerk: Oranje BV Kozijnen: Adriaan van Erk BV Electra: Elkor Centrale verwarming: Giesbers & van

der Graaf Loodgieterswerk: Trijselaar Vermeer BV Mechanische Ventilatie: Bemar Ventila-

tietechniek

Zorgvuldig en onafhankelijk procesDe ketenpartnerselectie vond plaats op ba-sis van een transparant en objectief model dat speciaal voor dit combinatie-initiatief in samenwerking met Deloitte Real Estate Advisory en het Centre for Process Innova-tion van de TU Delft is ontwikkeld. Dit ge-nerieke model geeft de selectiemethodiek weer en brengt de diverse processtappen van de selectie in kaart. Daarnaast zijn bei-de partijen gedurende het gehele selectie-proces als adviseur betrokken geweest.

Opvallend bij dit selectieproces is dat de genoemde disciplines traditioneel ge-sproken onder de aannemer vallen. Voor Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rot-terdam gaat het echter om het zoeken naar partners voor de gehele keten. De selectie richt zich in eerst instantie op de partijen die de meeste invloed hebben op het uit-eindelijke resultaat van de samenwerking. Zo zijn met name installaties qua com-plexiteit zeer bepalend voor het hele proces en het uiteindelijke product. Er is door Com•wonen en Dura Vermeer

Bouw Rotterdam niet, zoals traditioneel vaak wel het geval was, gekozen voor part-ners op basis van de laagste prijs. De se-lectie is er op gericht geweest de partij te kiezen waarmee de beste samenwerking ontstaat. Beide strategische partners kie-zen bij verbreding van de keten voor toe-gevoegde waarde van de ketenpartners die leidt tot procesinnovatie en productinno-vatie.Alle partijen en geselecteerde partners zijn erg tevreden over de uitkomst en het pro-ces. Ondanks het lange en intensieve pro-ces, is men erg blij met ‘het andere gesprek’. Een gesprek dat een keer niet alleen over euro’s gaat, maar over innovatie. De twee-de tranche ligt dan ook al in het verschiet. Hierbij worden partijen en branches op-nieuw op basis van de reeds gevolgde se-lectiemethodiek geselecteerd.

Page 6: BouwTotaal-2011_7_8

Always in touch

... ziet de satelliet

WAT U NIET ZIET,VoertuigvolgsysteemDirect zien waar uw voertuigen op dit moment zijn.

Personen volgsysteemPersonen realtime volgen, traceren en beveiligen.

Mobiele bedrijfsmiddelen volgsysteemAltijd grip houden op uw (verhuurde) mobiele materieel.

No power volgsysteemMaterieel zonder stroomvoorziening bewaken en traceren.

TelematicaUw apparatuur op afstand aansturen, monitoren of beveiligen.

www.apsmobcom.nl

www.steelblue.nl

VOEL HET VERSCHIL VAN STEEL BLUE Niet tevreden? Dan krijg je gewoon je geld terug!

”Geen HOI. Geen deal.”

Bert Kamp, mediamanager Rabobank

HOI. De Harde Cijfers. www.hoi-online.nl

Een adverteerder die wil weten of hij het juiste bedrag betaalt voor z’n advertentie kijkt of een titel het HOI-keurmerk heeft. Dan zijn de oplagecijfers gecontroleerd en zijn de advertentietarieven daarop gebaseerd. PS Deze titel heeft het HOI-keurmerk.

”Geen HOI. Geen deal.”

Bert Kamp, mediamanager Rabobank

HOI. De Harde Cijfers. www.hoi-online.nl

Een adverteerder die wil weten of hij het juiste bedrag betaalt voor z’n advertentie kijkt of een titel het HOI-keurmerk heeft. Dan zijn de oplagecijfers gecontroleerd en zijn de advertentietarieven daarop gebaseerd. PS Deze titel heeft het HOI-keurmerk.

”Geen HOI. Geen deal.”

Bert Kamp, mediamanager Rabobank

HOI. De Harde Cijfers. www.hoi-online.nl

Een adverteerder die wil weten of hij het juiste bedrag betaalt voor z’n advertentie kijkt of een titel het HOI-keurmerk heeft. Dan zijn de oplagecijfers gecontroleerd en zijn de advertentietarieven daarop gebaseerd. PS Deze titel heeft het HOI-keurmerk.

Een adverteerder die wil weten of hij het

juiste bedrag betaalt voor z'n advertentie

kijkt of een titel het HOI-keurmerk heeft.

Dan zijn de oplagecijfers gecontroleerd

en zijn de advertentietarieven daarop

gebaseerd. PS Deze titel heeft het HOI-

keurmerk.

Page 7: BouwTotaal-2011_7_8

7ACTUEEL

aluminium carportsserredak

dubbele carportmetalen carport

deurluifelrokersoverkappingoverkapping autoterras overkapping

veranda afdak

Nobelstraat 26 | 3846 Cg HarderwijkT 0341 460444 | F 0341 412224 | E [email protected]

(Advertentie)

Bedrijfsnieuws

Drie nieuwe bestuurs-leden bij UNETO-VNIIn het algemeen bestuur van UNETO-VNI zijn drie nieuwe leden benoemd. Het zijn M. (Maarten) van der Boon jr. (mana-ger communicatie en marketing, Leer-touwer), drs. ing. J.W.M. (Joris) Brac-ke (algemeen di-recteur Elektromo-toren Bracke) en ir. R.A. (Rik) Dikken (algemeen direc-teur Unica Groep).

Joris Bracke (38) en Maarten van der Boon jr. (38) nemen plaats in het alge-meen bestuur na-mens de Hoofdvak-groep Installatie, Rik Dikken (48) doet dat namens de Groep Groot. Zij vervangen respectievelijk Piet Hovink, Henk Dekkers en Aart van Gelder die hun zittingster-mijn hebben beëin-digd.Maarten van der Boon jr. is al langer actief binnen UNE-TO-VNI, momenteel is hij voorzitter van de Vakgroep Domoti-ca-ICT (Do-IT). Ook Jo-ris Bracke heeft al be-stuurlijke ervaring binnen UNETO-VNI en andere netwer-ken. Hij is voorzitter van de Vakgroep Elektro Mechanisch Onder-houd (EMO).

Bestuur UNETO-VNIOndernemersorganisatie UNETO-VNI kent een algemeen bestuur en een dagelijks be-stuur. Beide besturen zijn representatief voor de aangesloten leden. Dat betekent dat zo-wel installatiebedrijven als technisch detail-listen zijn vertegenwoordigd. Het algemeen bestuur bepaalt het beleid van de vereniging en is verantwoording verschuldigd aan de le-denraad.

Nieuwe directievoor-zitter voor Alfa Hoog-eveen en KlazienaveenWilly Boonstra is benoemd tot de nieuwe directievoorzitter van Hoogeveen en Kla-zienaveen van Alfa Accountants en Advi-seurs. Hij neemt de plaats in van Gert Jan van Embden, die met ingang van 1 janu-ari afscheid heeft genomen van de orga-nisatie.

Willy Boonstra AA/FB was al werkzaam bij Alfa: als kantoordirecteur was hij verant-woordelijk voor de Alfa-vestiging in Harden-berg. Willy Boonstra zal niet alleen de dage-lijkse leiding van kantoor Hoogeveen op zich nemen; hij zal als directievoorzitter ook de eindverantwoordelijkheid krijgen voor kan-toor Klazienaveen, dat nauw samenwerkt met de vestiging in Hoogeveen. Naast zijn di-rectietaken zal Willy Boonstra in de praktijk ook werkzaam zijn als accountant en advi-seur voor relaties van Alfa.Alfa Accountants en Adviseurs is een advies-organisatie voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Alfa is voor haar klan-ten een partner in het ondernemerschap. Met 32 vestigingen is Alfa thuis in iedere regio. Ruim 800 medewerkers beschikken over de deskundigheid, kennis en het inzicht om in te spelen op de behoeftes van de ondernemer.

Maarten van der Boon jr.

Drs. ing. Joris Bracke.

Ir. Rik Dikken.

Online platform Verbeterdebouw.nl ‘opgeleverd’

'Groen' laboratoriumop schooldak

Op Verbeterdebouw.nl kan iedereen die een verbeterpunt heeft aan te dragen rondom een bouwplaats dit op een interactieve landkaart kenbaar maken. De melder zet een punaise op de plaats van de melding, de applicatie zorgt dat de melding bij de Bewuste Bouwer terecht komt. Als een melding eigenlijk bedoeld is voor de gemeente wordt het netwerk van Verbeterdebuurt.nl gebruikt om de melding af te handelen.

‘Met Verbeterdebouw.nl bieden we de om-geving van deelnemende bouwplaatsen een laagdrempelige mogelijkheid om me-ningen en ideeën te ventileren’, verklaart Marjolein van Hilten-Koolhaas van Stich-ting Bewuste Bouwers. Deze stichting be-oordeelt projecten door audits op de bouw-plaats en onverwachte bezoeken van ‘toevallige’ voorbijgangers. Verbeterde-

bouw.nl is het nieuwste instrument om te zorgen voor een goede relatie met de om-geving, het milieu en de eigen medewer-kers. Van Hilten-Koolhaas verwacht veel van de samenwerking met Verbeterde-buurt.nl. ‘Crowdsourcing (ofwel: de menig-te als informatiebron) is helemaal van de-ze tijd. Het is makkelijk en efficiënt. Het feit dat het platform Verbeterdebuurt.nl al in

zo’n 300 gemeentes succesvol draait, be-looft veel voor dit nieuwe communicatie-middel.’Stichting Bewuste Bouwers is onafhanke-lijk. De stichting is opgericht in het voor-jaar van 2010 op initiatief van de bouw-bedrijven BAM, Ballast Nedam, Strukton en VolkerWessels. Centraal staat aandacht voor de omgeving, medewerkers, milieu en het veilig werken. Het hoofddoel is het ver-beteren van het imago van de bouwsector voor iedereen die in zijn omgeving te ma-ken krijgt met bouwactiviteiten.

Wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk en een gedeputeerde van de gemeente Utrecht voorzien het dak van enkele plantjes.

Het nieuwe groene dak van de Herder-schêeschool in Utrecht is 27 juni geopend door leerlingen en wethouder Duurzaam-heid Mirjam de Rijk. De gemeente en pro-vincie gebruiken het dak om verschillen-de soorten duurzame dakbedekking te onderzoeken. De komende drie jaar me-ten zij de temperatuur en de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden. Doel is de effectiviteit van duurzame daken te be-palen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.

Het 600 vierkante meter grote oude dak van de Herderschêeschool was aan vervan-ging toe. Mede daarom is het geschikt als demonstratie- en onderzoekslocatie. De ge-meente legde zeven vegetatiedaken aan en twee daken met olivijn, een CO2-bin-dend mineraal. Een tiende deel wordt als normaal dak aangelegd en gebruikt als re-ferentie. Voor de vegetatiedaken is mos, sedum (een soort vetplant), gras en een combinatie ervan gebruikt. Ook wordt ge-experimenteerd met dakdelen die als iso-latiedak of waterdak zijn aangelegd. Deze technieken zijn allemaal eenvoudig toepas-baar en de meeste kunnen door een parti-culier zelf aangelegd worden.

Metingen en resultatenTot mei 2014 wordt op alle delen continue de binnen- en buitentemperatuur, het bo-demvochtgehalte en het waterbergend ver-mogen van het groene dak gemeten. Verder staan op het dak een weerstation en senso-ren voor waterdruk en bodemvocht. Door de grootte van het dak, de duur van het onder-zoek en de diversiteit van de dakbedekking zijn de uitkomsten landelijk interessant. Met de meetresultaten kunnen provincie en ge-meente een bijdrage leveren aan soortgelij-ke, toekomstige projecten in Nederland en daarbuiten. Ook kunnen zij beter particu-lieren en bedrijven adviseren die een duur-zaam dak willen aanleggen. Meer informatie over groene daken en subsidiemogelijkhe-den staat op www.utrecht.nl/groendak.

Effect groen dakEen groen dak kan op veel verschillende manieren bijdragen aan een beter stedelijk leefklimaat. Minder belasting van het riool-stelsel, een comfortabele binnentempera-tuur in warme èn koude perioden, minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik.

Page 8: BouwTotaal-2011_7_8

Utherm® hardschuim isolatieplaten voor spouw, vloer, platdak en universele toepassingen.Utherm® is een product van Unilin Systems

I S O L A T I E P L A T E N

Page 9: BouwTotaal-2011_7_8

9ACTUEEL

(Advertentie)

de perfecte oplossing voor nieuwbouw en renovatie!

in diverse kwaliteiten van o.a. Corus Colorcoat, Tata Steel en Ruukki

tevens leveren wij lichtstraten, isopanelen, afwerkprofielen en accessoires

alles klantspecifiek en met snelle levertijden!

tel. (0166) 66 70 15, fax (0166) 66 70 16www.dutchprofiles.nl / e-mail: [email protected]

De bouwvak is voorbij en het stof op de bouwplaats is weer opgetrokken. De ko-mende periode staat in het teken van pro-jecten afmaken, relaties aanhalen en zeker naar het eind van het jaar de diverse rela-tie- en netwerkevents bezoeken. Het on-derzoek naar ‘wat kan ik van mijn relaties/prospects verwachten’ is nu prioriteit. Ei-genlijk staat na de bouwvak het komende jaar al weer voor de deur.

Is uw orderportefeuille al goed gevuld voor 2012? Of is er voor uw bedrijf, deze laatste periode van het jaar, nog flink wat werk aan de winkel? Waar de meeste be-drijven in het verleden soms opdrachten vooruit moesten schuiven, is het nu hard werken om de interne organisatie niet te laten stilstaan. Nog steeds geeft de markt signalen dat de groei nog wel even op zich zal laten wachten. De aanbieders van op-drachten hebben keuze uit vele aanbie-ders en hebben dan ook een breed sca-la van eisen. Dit daagt uit tot flexibiliteit en creativiteit. Mede daardoor staat de bouwbranche nu meer dan ooit bol van veranderingsprocessen en innovaties op alle vlakken. De bouwbranche zit dus zeker niet stil en de afgelopen jaren maakt deze flinke stap-pen. Of het nu gaat om flexibilisering bin-nen het eigen personeelsbestand, innova-ties op materiaalgebruik of de welbekende ‘Bim of Lean’ methodieken. Creativiteit, kennis van de eigen relaties, de concurren-tiemarkt en innovaties in het eigen vakge-bied zijn nu sleutelwoorden. De vraag die velen bezig houdt is ‘waar staat mijn orga-nisatie?’ Heb ik de juiste producten afge-stemd op de huidige marktvraag, kunnen mijn leveranciers de materialen leveren? Maar zeker ook: heb ik genoeg relaties om het komende jaar de orderstroom op peil te houden?

RelatiedagenHet is dus belangrijk om midden in de markt te staan, goed te luisteren naar be-hoeftes van relaties en zeker ook te leren van ‘de concurrent’. Relatiedagen en net-werkevents zijn zeker geschikt om een bre-dere kijk te krijgen op onze eigen presta-ties. Meer dan ooit is de bouwbranche in be-weging. De meeste bedrijven in de bouw-branche zijn al duidelijk bezig met keuzes maken. Waar ben ik goed in en waar zit mijn onderscheidend vermogen. Duidelijk-heid hierin helpt bedrijven aan een scher-pe positionering en een sterke concurren-tiepositie. Deze duidelijkheid in de markt zal door opdrachtgevers zeker worden ge-waardeerd.

Wim van Wanr0oijDirecteur Randstad Bouw

Waar staat uw organisatie?

Onder half miljoen euro: onderhands aanbesteden!

Blijven smeren!

Nieuwe website (zon) beschermingsmiddelenOm snel en eenvoudig de benodig-de persoonlijke (zon)beschermings-middelen te vinden, kunnen werkge-vers en werknemers vanaf nu terecht bij www.mijnPBMshop.nl. Deze nieu-we website voorziet in alle benodigde veiligheidsartikelen voor op de werk-vloer, zowel binnen als buiten.

Speciale uv-beschermende kleding, pet of helm met nekflap, anti-zonne-brand, een zonnebril met uv-filter; het is allemaal te vinden op www.mijnpb-mshop.nl. Om meer aandacht te ge-nereren rondom de gevaren van zon-verbranding ontvangt iedere besteller een sticker en t-shirt met een ver-brand bouwvakkersdecolleté. MijnPB-MShop is een professionele webshop gericht op de business to business markt, waar mensen snel en eenvou-dig veiligheidsartikelen kunnen be-stellen die uit voorraad worden gele-verd.

Het aanbestedingsinstituut Bouw en Infra roept op werken met een aanneemsom tot een half miljoen euro onderhands aan te besteden. Openbaar aanbesteden van de-ze werken kost de bouw onnodig veel tijd en geld, gaat ten koste van de kwaliteit van de projecten en beperkt met name het regionale midden- en kleinbedrijf in de kans op werk. Tijd om het roer om te gooien, vindt het Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra.

In 2010 heeft het Aanbestedingsinstituut meer dan 3000 aanbestedingen beoor-deeld. Opmerkelijk is dat bijna de helft van alle openbaar aangekondigde aanbeste-dingen een omvang heeft tot een half mil-joen euro. Joost Fijneman, manager van het Aanbestedingsinstituut: ‘Dat betekent dat de helft van alle aanbestedingen betrek-king heeft op opdrachten tot 10 procent van de Europese aanbestedingsdrempel. Er is eigenlijk geen goede reden om een rela-tief klein werk openbaar aan te besteden. Terwijl het wel zeer gewilde werken zijn, vooral bij het midden- en kleinbedrijf. Niet voor niets komen er gemiddeld negen in-schrijvers op dergelijke aanbestedingen af.’

Volgens het Aanbestedingsinstituut zijn er met onderhands aanbesteden een hoop kosten te besparen. ‘Als 1500 aanbestedin-gen onderhands in de markt zouden wor-den gezet, met een maximum van vijf ge-gadigden, nemen de inschrijvingskosten af van 34 naar 15 miljoen euro.’ Daar komt bij dat bedrijven hiermee een extra prikkel krijgen om een hoge kwaliteit te leveren. ‘Als de kwaliteit van het werk tegenvalt, lo-pen bouwondernemers immers kans om voor een volgende aanbesteding niet meer te worden uitgenodigd.’

EMVIUit de 3000 aanbestedingen blijkt dat het

EMVI gunningcriterium (de Economisch Meest Voordelige Inschrijving) licht aan terrein wint ten opzichte van gunnen op de laagste prijs. Gemeten naar volume, wordt EMVI in 60 procent van de openbaar aanbestede opdrachten gehanteerd. Geme-ten naar aantallen, is dat 18 procent.‘Kijken we naar de gemiddelde omvang van een project dat wordt aanbesteed op basis van de laagste prijs, dan blijkt die om-vang 1,2 miljoen euro te zijn. Voor rijks-opdrachten ligt dat bedrag op 4,5 miljoen euro. Voor deze bedragen geldt, dat door middel van kwaliteitscriteria - mits deze juist worden toegepast - een beter resul-taat kan worden bereikt. Gunnen op basis van EMVI zit dus nog lang niet aan z’n top’, aldus Joost Fijneman.Kortom: alle reden voor met name de la-gere overheden om het roer in het aanbe-stedingsbeleid om te gooien. Fijneman: ‘Zo ingewikkeld is het niet. In het Aanbeste-dingsreglement Werken is nauw omschre-ven hoe zo'n onderhandse procedure open, eerlijk en transparant kan worden inge-richt. Tevens is er nog meer ruimte om cre-ativiteit van de markt te benutten. Emvi, mits op een goede manier toegepast, kan die ruimte bieden.’

Meer weten? Kijk op www.aanbestedingsinsti-tuut.nl

De afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van huidkanker gestegen van 15.000 naar 40.000 per jaar door meer zonnebaden en meer zonvakanties. Zo blijkt uit cijfers van KWF Kankerbestrijding. Vooral mensen met een lichte, gevoelige huid moeten extra op-letten (huidtype 1 of 2). Zeker op dagen waarin er sprake is van een (zeer) krachtige zon (zonkracht 8). Om werkgevers te wijzen op de gevolgen van te langdurige, overmatige, onbeschermde blootstelling van werknemers aan uv-straling, is Intersafe Groeneveld een speciale UV-campagne gestart.

‘Mensen zijn zich over het algemeen wel be-wust van de risico’s van te veel en te lang in de zon zitten, maar handelen daar niet naar. Dat geldt niet alleen voor strandgangers, maar ook voor al die werknemers in bijvoor-beeld de bouw of in de agrarische sector. Er wordt over het algemeen zowel door werk-

nemers als werkgevers laconiek gereageerd op de mogelijke gevolgen. Toch is huidkan-ker een beroepsziekte. Werkgevers zijn der-

halve verplicht om de nodige maatregelen te nemen om bescherming te bieden. Maar ook de werknemers zelf hebben natuurlijk een verantwoordelijkheid. Daar willen we hen op wijzen in onze voorlichtingscam-pagne over uv-straling. Bovendien kunnen we werkgevers faciliteren op het gebied van beschermende producten’, aldus Roger van Meer van Intersafe Groeneveld.

Insmeren met anti-zonnebrandMet goede voorlichting aan de werkne-mers en het nemen van de juiste maatre-gelen kan het risico op huidkanker worden beperkt. Zoals het vermijden van de zon tus-sen 12.00 en 15.00 uur, het dragen van spe-ciale uv-beschermende kleding (een stan-daard wit katoenen t-shirt heeft slechts

uv-protectiefactor 15), het dragen van een pet of helm met nekflap, insmeren met an-ti-zonnebrand (minimaal factor 30) en het dragen van een zonnebril met uv-filter. ‘Ik raad mensen aan om naar de dokter te gaan als een moedervlek verandert of een zweer-tje niet overgaat. Ook moeten werknemers uit de zon gaan als ze uitslag of jeuk krijgen, of snel verbranden. Ook dan kan het geen kwaad om een arts te raadplegen. De geva-ren van te lange blootstelling aan uv-stra-ling mogen niet worden onderschat’, zegt Van Meer.

De campagne bestaat uit zogenoemde tool-boxmeetings, posters en leaflets. Meer over

de campagne is te vinden op www.inter-safe.eu.

Page 10: BouwTotaal-2011_7_8

Evenementenhal VenrayWattstraat 2, 5807 GB VenrayT 0478 - 51 97 90F 0478 - 51 97 80E [email protected] www.evenementenhal.nl

Ons evenement.

UW MOMENT.

Bouw CompleetBouw CompleetBouw CompleetVENRAYVENRAYVENRAYVENRAYVENRAYVENRAY

Bouw CompleetBouw CompleetBouw CompleetVENRAY

Bouw CompleetBouw CompleetBouw CompleetVENRAY

Bouw CompleetBouw CompleetBouw CompleetVENRAY

Bouw CompleetBouw CompleetBouw Compleet8, 9 en 10 november 2011

Bouw CompleetBouw CompleetBouw CompleetNieuwe

vakbeurs!

Dé vakbeurs waar Bouw Relatiedagen, Schilder, Glas en Afbouw Vakdagen en Interieurbouw en Hout & Kunststof Vakbeurs zich bundelen.

Openingstijden 14.00 - 22.00 uur

DE ISOLATIE VAN DE TOEKOMST... bestaat reeds 50 jaar !

ISOMO is reeds meer dan een halve eeuw dé pionier in de productie en verwerking van geëxpandeerd polystyreen voor thermische of akoestische isolatie en andere toepassingen. Intussen is de merknaam ISOMO een generiek begrip geworden dat de technische benaming EPS verdrongen heeft. Elke dag nog ontdekken steeds meer architecten, ingenieurs, bouwprofessionals en bouwheren de talloze kwaliteiten van EPS als één van de meest performante en toekomstgerichte isolatiematerialen.

DE TOEKOMST VAN DE ISOLATIE ...vindt u op de Bouw Relatiedagen

Bezoek onze stand op de Bouw Relatiedagen en maak kennis met een greep uit onze toekomstgerichte oplossingen in EPS en melamineschuim voor de thermische en/of akoestische isolatie van onder andere spouwmuren, voorzetwanden, zwevende dekvloeren, buitengevels...

Bouw Relatiedagen Gorinchem6-7-8 september 2011

stand

EREN MET

ISOMO n.v.Wittestraat 1B-8501 Kortrijk-HeuleT 32 56 35 19 [email protected]

eind 2011 zijn wij ook in den Haag gevestigd

De bouw van Bouwplaza aan de A13 tussen Den Haag en Delft is begonnen. Toeleveran-ciers voor de bouw worden hier onder één dak ondergebracht. Breur opent hier eind 2011 zijn deuren.

Page 11: BouwTotaal-2011_7_8

11ACTUEEL

Bedrijfsnieuws

Nieuwe directeur Vereniging Nederlands Kalkzand-steenplatform Per 1 mei is Michiel Nieuwenhuys de nieuwe directeur van de Vereniging Ne-derlands Kalkzandsteenplatform (VNK). Nieuwenhuys, opvolger van Tijn Coppens, wil meer dan ooit fungeren als trekker van een ‘bruisende, dynamische kalk-zandsteenbranche’. Zijn speerpunten: meer aandacht voor de verwerking van kalkzandsteenproducten en een duurza-mere branche.

Michiel Nieuwenhuys: ‘Ik denk dat de belang-rijkste meerwaarde van VNK ligt in het feit dat we letterlijk een platform zijn waar on-ze leden elkaar kunnen ontmoeten, kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen en ver-nieuwing stimuleren. Een uitstekende basis om de sector op te stuwen in de vaart der vol-keren. Daaraan lever ik graag mijn bijdrage.’Met meer aandacht voor de verwerking van kalkzandsteenproducten en een duurzame-re branche, speelt de VNK in op de Europe-se regelgeving rondom energieneutraal bou-wen en energiezuinig renoveren in streefjaar 2020. Nieuwenhuys: ‘Kalkzandsteenproduc-ten en de controle daarvan zijn dik in orde, maar kwaliteitsborging van de verwerking staat nog in de kinderschoenen. Ik wil ver-werkers er veel nadrukkelijker bij betrekken: hun wensen inventariseren, voorlichting ge-ven en zorgen dat zij gevoel krijgen bij de pro-ducten.’Een duurzamere kalkzandsteenbranche staat hoog in het vaandel bij de VNK. Nieuwen-huys: ‘Er is een Europees systeem in voor-bereiding om de milieuprestatie van een gebouw op één manier te berekenen: CEN-TC350, ‘Assessment of sustainability of buil-dings’, waarin de hele levensduur van zowel het gebouw als van de toegepaste materialen wordt meegenomen. We moeten daar in Ne-derland zo snel mogelijk in mee.’ Ook maakt de VNK zich sterk voor recycling en sloop. Nieuwenhuys: ‘In de fabrieken gaan pers- en zaagresten al jaren terug het productiepro-ces in. Het apart inzamelen van kalkzand-steenpuin op de bouwplaats om dit weer in te zetten in de productie, blijkt te werken. En dankzij het op maat leveren van wanden van lijmelementen hebben we de hoeveelheid bouwafval de afgelopen jaren enorm terug-gedrongen.’

Scheidend directeur Tijn Coppens (links) en de nieuwe directeur Michiel Nieuwenhuys.

Hoe groen is kalkzand-steen en cellenbeton?

Opleiding tot gekwalificeerde medewerker betonindustrie

Gratis voorlichtingsbijeenkomsten duurzaam (ver)bouwen

Volg ons op:

@bouwtotaal

www.bouwtotaal-online.nl

Xella Nederland BV introduceert het boekje ‘De Groene Motor’. In dit handzame boekje worden aan de hand van vragen en antwoorden de levenscyclus en milieuprestaties van kalkzandsteen (Silka) en cellenbeton (Ytong, Ytong Multipor en Hebel) belicht. Daar-naast brengt de bouwproducent haar visie op duurzame producten en productie voor het voetlicht. ‘De Groene Motor’ heeft ook een online uitgave die regelmatig wordt geac-tualiseerd en aangevuld. Vragen en opmerkingen kunnen op de website worden achter-gelaten en worden snel behandeld.

De heer Jos Cox, CEO Xella Noordwest-Eu-ropa: ‘Xella wil een voorloper zijn op het gebied van duurzame bouwoplossingen. Het op de markt brengen van bouwproduc-ten en bouwsystemen die de vraag naar energie minimaliseren, heeft daarbij prio-riteit. Het boekje ‘De Groene Motor’ geeft aan welke initiatieven we ontplooien in het belang van mensen, onze leefomge-ving en de wereld als geheel.’ Zo ontving Xella onlangs als eerste producent binnen de toepassing massieve binnenwanden

het DUBOkeur® merk. Met het DUBO keur-merk laat het bedrijf zien dat ze met Ytong en Silka tot de meest milieuvriendelijke producten behoren in de keten. Het DUBO-keur® merk toont op een onafhankelijke manier de duurzaamheid en milieuvrien-delijkheid van materialen en/ of bouwpro-ducten aan.

Het boekje ‘De Groene Motor’ is te down-loaden op de vernieuwde Xella website. http://www.xella.nl/nl/content/visie_1530.

php of via uw smartphone te bekijken op http://groenemotor.xella.nl

Over twee jaar verwacht de Bond van Fa-brikanten van Betonproducten Neder-land (BFBN) een tekort aan gekwalificeer-de medewerkers in de betonindustrie. Om nieuwe medewerkers te interesseren voor het vak en te binden voor de toekomst, heeft de BFBN in samenwerking met Ti-ming een éénjarige AKA-opleiding op MBO niveau ontwikkeld. Deze opleiding kan in de BBL (Beroeps Begeleidende Leer-weg) constructie gevolgd worden. Op de-ze manier kunnen deelnemers een MBO en een branche erkend vakdiploma in één keer behalen.

Deelnemers aan de AKA-opleiding kunnen zich ontwikkelen tot arbeidsmarkt gekwa-lificeerd assistent. De opleiding is uniek in Nederland omdat het een combinatie be-treft van de standaard betonvakman basis-cursus aangevuld met de basiscursus Bou-welementen of de cursus betonvakman Aardvochtige Specieproducten. De heer ir. A. Pielkenrood, directeur van de BFBN benadrukt dat de betonindustrie op dit moment nog niet te maken heeft met de schaarste op de arbeidsmarkt. Maar ge-zien de vergrijzing en de toenemende krap-te wordt er de komende jaren een tekort

aan gekwalificeerd personeel verwacht. Om dit op te kunnen vangen heeft de bond diverse instanties gevraagd met een voor-stel te komen waarmee gezorgd kan wor-den voor potentiële flexkrachten die ge-kwalificeerd zijn en die we de komende

periode ook kunnen binden en behouden voor de branche. ‘Timing biedt een goed concept. Als specialist in doen-werk kun-nen ze inspelen op de specifieke behoeften van onze leden’, aldus Pielkenrood.

Onder de titel ‘Verantwoord verbouwen’ bieden Bouwmaat en kennisplatform SBR in samenwerking met Bouwgarant en Vlok kleine bouwondernemingen komend najaar een gratis vakavond aan over duurzaam (ver)bouwen. De bijeenkomsten vinden plaats in tien Bouwmaatvestigingen, verspreid over heel Nederland. Tijd: van 18:15 tot 20:30 uur.

Data en locaties7 september Den Haag Zichtenburg, 4 oktober Hilversum, 5 okt. Rotterdam, 6 okt. Nijmegen, 12 okt. Sloterdijk, 18 okt. Breda, 19 okt. Eindhoven, 20 okt. Groningen, 25 okt. Utrecht/Nieuwegein en 27 okt. Apeldoorn.

Programma18.15-19.00 uur Ontvangst met soep en een broodje /

informatiemarkt

19.00-19.45 uur Het programma bevat de volgende onderdelen:

Waarom zou u verantwoord (ver)bouwen? Voordelen voor uw bouwbedrijf Voordelen voor uw klant Voordelen voor het milieu Isolatie: waar op letten? Duurzaam geproduceerd hout, waarom? Hoe nu verder?19.45-20.00 uur Pauze met kennismaking enkele leveranciers20.00-20.30 uur Discussie en vragen20.30 uur Einde

Men kan zich inschrijven voor de avonden via de agenda op de website van SBR, www.sbr.nl.

Page 12: BouwTotaal-2011_7_8

12VSB FORUMDISCUSSIE

Bouwliften: kwaliteit als onderscheidOp iedere bouwplaats komen we ze tegen: bouwliften. De huurprijzen hiervan zijn de afgelopen decennia ge-kelderd. Maar is de bouw daardoor veiliger of goedkoper geworden? Vaak wordt de keuze voor een bouwlift be-paald door de prijs. De goedkoopste oplossing blijkt in de praktijk echter maar al te vaak een substantiële ver-liespost. Een dubbeltje besparen om vervolgens euro’s teveel uit te geven tijdens het bouwproces. Om nog maar te zwijgen over de veiligheidsrisico’s die kunnen ontstaan door altijd voor de laagste prijs te gaan. Tijd voor een stevige discussie met vertegenwoordigers uit de branche over veiligheid, ketenintegratie en kwaliteit.

VSB-forumdiscussieDe VSB-forumdiscussie is een initiatief van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). Door hun jarenlange ervaring beschikken de VSB-leden over een on-schatbare hoeveelheid kennis en deskundigheid. Die know-how wordt nu ook via de forumdiscussie overgedragen. Tijdens de discussie passeren onder meer de stand der techniek, ont-wikkelingen en aandachtspunten voor potentiële gebruikers de revue. De VSB-Forumdiscussie wordt vier maal per jaar ge-organiseerd, waarbij actuele of relevante onderwerpen cen-traal staan. De bijeenkomsten staan onder leiding van Frank de Groot, hoofdredacteur van BouwTotaal en vinden plaats onder auspiciën van de PR-commissie van de VSB.

Aan de VSB-forumdiscussie over bouwliften werd deelgeno-men door John Blok van ANC Platforms & Hoists (Veldhoven), André Los van Reco Technisch Materieel (Koudekerk a/d Rijn), Jos Keverkamp van Yelloo (Zwolle), Willem van der Linden van Van der Linden Rentall (Rosmalen), Harry van der Grinten van De Spindel (Bunschoten), Dick Donker van De Wit Bouwma-chines (Oss), Bart van den Boom van Van Thiel United (Beek en Donk) en Koen Geuens van Alimak Hek (Middelsbeers).

Goederen, personen, maar ook combinaties daarvan, worden met bouwliften veilig op hoogte gebracht. Maar wie wist dat er verschillen zijn tussen goe-derenbouwliften en perso-nenbouwliften? En wie herkent die verschillen en gedraagt zich daar ook naar? In de prak-tijk worden de ver-schillende uitvoerin-gen bovendien door elkaar gebruikt. Tijd om het begrip bouw-lift nader toe te lich-ten. Feitelijk is bouw-lift een verzamelbegrip

voor een personenlift, een goederenlift en een bouwsteiger. Een belangrijk hulpmid-del dus om op hoogte te kunnen werken. John Blok van ANC Platforms & Hoists: ‘Be-palend voor de bouwlift is de construc-tie van de mastelementen. Deze verjongen zich naar boven toe. Bij een standaard-goe-derenlift kan zo een hoogte worden bereikt van 120 meter; voor standaard-personenlif-ten ligt die hoogte op 150 meter. Alles wat hoger moet komen, wordt als maatwerk geleverd. Op die manier kan feitelijk voor iedere gewenste hoogte een bouwlift wor-den geleverd.’ Met een verzamelbegrip bestaat al snel de kans dat de gebruiker niet precies weet, welke lift waarvoor bedoeld is. Bewust of onbewust kan zo de goederenbouwlift ook voor het transport van personen worden ingezet. Levert dat in de praktijk proble-men op? Jos Keverkamp van Yelloo: ‘Je ziet dat steeds minder gebeuren. De gemiddel-de gebruiker weet gelukkig wel of een lift voor het transport van goederen of perso-

nen is bedoeld. Alleen op de kleinere bouw-plaatsen zie je het nog wel eens gebeuren

dat personen met een goederenlift gaan, of dat goederen worden

vervoerd op een lift die ei-genlijk alleen voor per-

sonen is bedoeld.’ Toch merkt John Blok dat er

nog wel verwarring bestaat: ‘Er zijn in-middels goederen-liften op de markt die erg veel op per-sonenbouwliften lij-

ken. Daardoor wordt het moeilijker om te

bepalen waarvoor een lift kan en mag worden

gebruikt. En daarnaast merk je nog steeds dat een personen-

lift wordt neergezet omdat je daar ook gemakkelijk goederen op kan meene-men. Dat mag absoluut niet.’

Prijs niet zaligmakendVolgens Koen Geuens van Alimak Hek gaat het in de praktijk af en toe een stapje verder: ‘Het komt zelfs voor dat er gevraagd wordt om het contact van het dakluikje te ver-wijderen. Op die ma-nier kunnen grote-re goederen in de lift worden meegenomen. Je merkt dat in dergelijke

gevallen economische motieven zwaarder wegen dan veiligheid.’ Ook André Los van Reco Technisch Materieel ervaart dat: ‘Het

komt maar al te vaak voor dat de inkoper een offerte al-leen maar op prijs be-oordeelt. Wie de laag-ste prijs biedt, krijgt in zo’n geval de op-dracht.’ Ook Bart van den Boom van Van Thiel United ervaart die prijsdruk: ‘Wij le-veren de aansluitin-gen voor bouwliften aan steigers. Ook daar staan de prijzen onder druk en alleen de laagste prijs wil men onthouden.’ John Blok ondervindt de gevolgen daar-van aan den lijve: ‘Nederland heeft binnen Europa momenteel de laagste huurprij-zen voor bouwliften. Dat maakt het econo-misch onmogelijk om goed en verantwoord te investeren.’ Voor Alimak Hek is dit al re-den geweest om uit de markt voor kleinere

bouwliften te stappen. Koen Geu-ens: ‘Bedenk wel dat je con-

tinu mensen klaar moet hebben staan om service

aan de bouwlift te leve-ren. De lift moet in or-de zijn, moet gekeurd worden, et cetera.’

KetenintegratieEen hele verbetering

wordt bereikt wan-neer de leverancier in

een vroeger stadium bij een opdracht wordt

betrokken. Harry van der Grinten van De Spindel: ‘Je

wordt als leverancier vaak te laat ingeschakeld. Een klant moet op hoog-te kunnen werken, maar weet niet precies wat hij daarvoor moet kiezen. De Richt-lijn Steigers helpt hem daarbij en heeft er inmiddels ook wel voor gezorgd dat je al

in de voorbereidende fase bij een project wordt betrokken. Dat gebeurt helaas nog te weinig. Een gemiste kans, want juist de le-verancier kan meedenken vanuit zijn des-kundigheid en ervoor zorgen dat de werk-voorbereiding optimaal verloopt.’ John Blok: ‘Door de leverancier in een eerder sta-dium bij het project te betrekken, zijn enor-me besparingen te realiseren. Wie bereid is om per week 200 euro meer te beste-den aan zijn bouwlift, kan in dezelfde week 10.000 euro besparen.’Het is verwonderlijk dat nog niet iedere op-drachtgever van de te behalen kostenvoor-delen profiteert. Kostenbeheersing is in de bouw een actueel thema en juist dit soort oplossingen draagt daar fors aan bij. Waar liggen de drempels? Willem van der Lin-den van Van der Linden Rentall: ‘Het hangt

een beetje af van de omvang van het project. Is die groot, dan

wordt de leverancier al snel in het project be-

trokken. Maar juist ook bij kleinere projec-ten is nog veel winst te halen. Dat komt misschien ook om-dat bij kleinere pro-jecten de bouwlift

door de aannemer zelf wordt opge-

bouwd. Uitbesteding aan een professionele le-

verancier, biedt echter aanzienlijke voorde-len.’ Een gedeeltelijke oplossing ligt in het voortijdig informeren van de toekomsti-ge bouwliftgebruiker. Dat is ook de mening van Dick Donker van De Wit Bouwmachi-nes: ‘Er wordt nog teveel gekeken naar wat er moet worden vervoerd en niet naar hoe dat moet worden vervoerd.’ Koen Geuens: ‘Op brancheniveau proberen we daar wat aan te doen door vanuit de VSB de oplei-dingen beter te structureren en toeganke-lijk te maken. Beter begrip van de bouwlift betekent ook: een beter gebruik.’ En dat is in meerdere opzichten belangrijk volgens John Blok: ‘Als je op de bouwplaats kijkt, dan zul je al snel merken dat die door alle partijen wordt gebruikt. Goede kennis be-tekent dus ook: meer veiligheid.’

Veiligheid verhogenDe veiligheid wordt verhoogd door veelge-maakte fouten te voorkomen. Wat zijn de belangrijkste fouten die in de praktijk wor-den gemaakt bij het gebruik van bouwlif-ten? Koen Geuens: ‘Dat zijn er vele. De aan-sluiting van de lift op de steiger is vaak ongelukkig, de ondergrond leent zich niet

Bart van den Boom: ‘Bewustwording veilig-heid van groot belang’

John Blok: ‘200 euro per week investeren om 10.000 euro per week te besparen’

André Los: ‘Offerte worden te vaak alleen beoordeeld op prijs’

Page 13: BouwTotaal-2011_7_8

13VSB FORUMDISCUSSIE

voor plaatsing van een bouwlift, de ver-ankering aan het gebouw deugt niet of is weggeraakt, de afscherming is slecht of onvoldoende, en ga zo maar door.’ Harry van der Grinten denkt dat het goed zou zijn wan-neer in de Richtlijn Steigers specifieker zou worden inge-gaan op bouwlif-ten voor goederen- en personenvervoer. ‘De Richtlijn Steigers wordt toch gezien als de stand der tech-niek en vormt de basis

voor handhaving door de Arbeidsinspec-tie. Er wordt in de richtlijn al het nodige gezegd over bouwliften, maar dit zou nog meer gespecificeerd of uitgesplitst kunnen worden.’ Willem van der Linden: ‘Momen-teel wordt daar met een werkgroep aan ge-werkt. De richtlijn is samengesteld door mensen die hoofdzakelijk betrokken zijn bij steigers en waarvoor de bouwlift eigenlijk een ‘bijproduct’ is. Met de activiteiten van de werkgroep willen we de knowhow van bouwliftenleveranciers ook verankeren in de Richtlijn Steigers. Daar-bij zal ook een schei-ding worden aan-gebracht tussen goederen- en per-sonenbouwlif-ten.’ John Blok ervaart die in-spanningen als zinvol: ‘De techniek in en rondom de bouwlift ont-wikkelt zich snel. We moeten daar-om proberen ook voor onze producten de stand der techniek in de Richtlijn Steigers verwerkt te krijgen.’

KennisoverdrachtMet dergelijke initiatieven, maar ook door het uitbrengen van flyers en andere do-cumentatie, wordt getracht om de ken-nis over bouwliften op een hoger niveau te brengen. Dat is nodig ook, zoals de praktijk-voorbeelden bewijzen. André Los: ‘Het pro-bleem is dat er niet echt verschillen zicht-baar zijn tussen transportsteigers en open goederenpersonenliften.’ Koen Geuens: ‘Mensen die machines keuren en zelfs keu-ringsinstanties weten eigenlijk te weinig van de voorschriften. Dat wordt nog een versterkt door het feit dat de open goede-renpersonenlift internationaal nergens is vastgelegd. Dat zal pas veranderen wan-neer de Europese normen voor goederenlif-ten, personenliften en hefsteigers zijn ge-harmoniseerd.’ Volgens John Blok is die onduidelijkheid deels ook veroorzaakt door de leveran-ciers zelf. ‘De hybride bouwliften die wij in de afgelopen jaren hebben ont-wikkeld en op de markt heb-ben gebracht, zorgen voor onduidelijkheid over de vraag of een bouwlift onder de Machinericht-lijn of onder de Euro-pese normen valt. Dat laat ruimte voor de le-verancier om op ba-sis van een eigen ri-sico-inventarisatie en -evaluatie een bouwlift op de markt te brengen.

De kans op problemen ontstaat wanneer er wat fout gaat. Dan moet de risico-ana-

lyse worden beoordeeld en be-vind je je opeens op glad ijs.

Want wat de één zo inter-preteert, wordt door de

ander weer anders uit-gelegd. Vanuit de VSB adviseren wij daar-om gebruikers van bouwliften om al-leen liften te gebrui-ken die voldoen aan

de Europese normen.’ De praktijk leert ech-

ter ook hier dat econo-mische belangen vaak

zwaarder wegen dan de beste en financieel meest

aantrekkelijke oplossing. Is daar-mee het kringetje weer rond of ligt de oplossing besloten in ketenintegra-tie? Willem van der Linden: ‘Feit is wel dat de praktijk weer-barstiger is dan de theorie. Er wordt vaak alleen aan de onderkant beknibbeld, maar aan de bovenkant niet gekeken naar mogelij-ke verdiensten.’ John Blok: ‘De prijs van liften is de af-gelopen 20 jaar verviervou-digd. De huuropbrengsten zijn daarentegen in dezelf-

de periode minder dan de helft per week geworden.

Het leveren van kwaliteit is voor ons de enige ma-

nier om te overleven. Zorgen voor topkwaliteit die langer meegaat, dat is ons devies.’

Tussen de oren krijgenNiet alleen in de bouw maar ook in de industrie

worden bouwliften toege-past. Bij veel forumdiscus-

sies bleek dat hier de zaken vaak anders en beter geregeld zijn. Wat zijn de ervaringen van de deelnemers aan de forumdiscussie? Willem van der Linden: ‘Het is in de indus-trie inderdaad beter geregeld. Opdracht-gevers uit de industrie zijn bewuster be-zig met veiligheid én zijn bereid om daar ook voor te betalen.’ Koen Geuens: ‘De industrie verwacht ook meer en er wordt stren-ger op veiligheid toege-zien. Bij de minste of geringste fout wordt een verklaring ver-wacht. Iemand die niet serieus met zijn vak bezig is, komt er daardoor bij de in-dustrie niet in.’Dat bewustzijn van veiligheid is eigenlijk vereist in iedere omge-ving waarin de bouwlift wordt gebruikt. De VSB tim-

mert dan ook hard aan de weg om die veiligheid

tussen de oren te krij-gen. Naast een actie-

ve sectie Hoogwerk-bedrijven werkt de vereniging aan de overdracht van kennis naar ge-bruikers. Een goed voorbeeld daarvan

is de recent ver-schenen flyer ‘Vei-

lig werken met de bouwlift’. Wat valt er

nog meer te verwachten? Willem van der Linden: ‘De

flyer is een uitstekend begin. Je ziet niet alleen dat de flyer in enorme hoe-

veelheden wordt gedownload van de web-site www.vsb-online.nl maar ook dat leden actief de flyer verspreiden.’ Harry van der Grinten: ‘Daarnaast is de kennisoverdracht ook ‘ingebakken’ in de opleidingen die op het gebied van bouwliften worden georga-niseerd.’ En ten slotte worden gebruikers ook geïnformeerd voordat zijn een bouw-lift gebruiken. Koen Geuens: ‘Bij oplevering van een bouwlift geven de leveranciers een uitgebreide instructie. Die wordt vervol-gens ook nog eens bij de bouwlift achter-gelaten. Goede voorlichting - van voorbe-reiding tot daadwerkelijk gebruik - is van groot belang.’ Waar kan de gebruiker terecht voor oplei-dingen op het gebied van bouwliften? Har-ry van der Grinten: ‘Bouwradius geeft op-leidingen voor bouwliften. In de cursus ‘Werken met de bouwlift’ wordt uitgebreid

ingegaan op alle aspecten van de bouwlift’. John

Blok: ‘Ook bieden wij zelf een uitgebrei-

de cursus die ver-plicht gevolgd moet wor-den bij aan-koop van een bouwlift. Ver-volgens is af-

nemer zelf ver-antwoordelijk

voor versprei-ding van die ken-

nis binnen het bedrijf. Wettelijk is hij daar-toe ook verplicht.’ Jos Keverkamp van Yelloo merkt dat de praktijk daar nog wel eens te wensen overlaat: ‘Wie vandaag een cursus krijgt, zit morgen alweer op een ander pro-ject. Daarmee is de kennis ook weggelopen. Je geeft uitleg en instructie, maar is dat ook aan degene die uiteindelijk met de bouw-lift gaat werken? Dat is lang niet altijd het geval. Wat dat betreft zou men meer be-wust moeten worden van het werken met de bouwlift. Dat geldt met name voor de kleinere bedrijven, waar de bouwlift vaak een sluitpost in de organisatie is.’ Ook Dick Donker ervaart dat: ‘Het komt te vaak voor dat een aannemer een lift komt halen en vervolgens alles zelf doet. Het is de vraag of die aannemer ook bewust is van alle vei-ligheidsaspecten die voor de bouwlift gel-

den. Toch is er wel behoefte aan informatie. Wij hebben Abo-

ma eens gevraagd om een uitleg te komen geven

over het werken met bouwliften. Daar be-stond bijzonder veel belangstelling voor. Dat zegt ook iets over de informatie-behoefte van gebrui-

kers.’ ‘Die bewustwor-ding is inderdaad van

groot belang’, vindt ook Bart van den Boom. ‘Men

moet weten waar men mee bezig is en hoe men met een bouwlift om moet gaan. Dat kan via flyers, zoals die recent door de VSB is uitgegeven, maar ook door de Richtlijn Steigers, keuringen in de markt en actieve kennisoverdracht.’

Jos Keverkamp: ‘Zorg dat degene die bouwlift gebruikt ook weet waar hij mee bezig is’

Harry van der Grinten: ‘Bouwliften nog meer specificeren in Richtlijn Steigers’

Willem van der Linden: ‘Nog veel winst te behalen door leverancier eerder in te scha-kelen’

Dick Donker: ‘Is een aannemer zich altijd wel bewust van veiligheidsaspecten van bouwlift?’

Koen Geuens: ‘Veiligheidsbewustzijn bin-nen industrie op hoger niveau’

Uit de sector waarin ons bedrijf actief is komt de kreet ‘bouwvak’. Het is de vakan-tie van de bouwwereld en traditioneel is Nederland daarvoor in drie regio’s verdeeld die verschillende weken in de zomer op verlof gaan. Één week (overlap van de drie regio’s) in de zomer is in geheel Nederland geen bouwvakker aan het werk.

Maar waar komt de uitspraak, ‘na de bouwvak zijn er geen dagen meer’, dan toch vandaan? Jaren geleden was het op twee momenten in het jaar gekkenhuis bij de bouwbedrijven. Voor de bouwvak en voor de Kerst. Twee momenten in het jaar waarin de klussen met stoom en ko-kend water afgemaakt moesten worden omdat de bouw gedurende drie of vier weken geheel plat lag. En elk jaar weten de bouwers dat deze deadline eraan zit te komen, maar slechts enkele weken ervoor beseffen ze zich dat de klus niet op tijd af komt. Vervolgens moet er overgewerkt worden of wordt er overal en nergens personeel weggeplukt of ingehuurd. Als eigenaar van een detacheringbureau kan ik je zeggen dat dit jaren een goede in-komstenbron was, zodat we hierop gerust op ons vakantieadres een lekker wijntje konden drinken.

TamToch was het afgelopen jaren tam voor de bouwvak en Kerst. Door de teruglopende orderportefeuille en wellicht betere plan-ning () waren de aanvragen in deze pe-riode wat minder. Mede daarom hebben wij de afgelopen jaren ook besloten om tijdens de bouwvak (in ons geval midden) de deuren maar in het geheel te sluiten. Voor mij betekent dat, dat ik niet tijdens mijn vakantie gebeld of ge-sms’t wordt over afspraken die gemaakt zouden zijn door mij of mijn collega’s. Ik herinner me nog goed de halve dagen dat ik op een bed in een vakantiebungalow aan het bellen en regelen was om de boel weer te regelen/lijmen/sussen, enzovoorts. Gek werd ik ervan en mijn gezin natuurlijk ook: papa heeft weer telefoon en eindigt het werk nu nooit? Vervolgens was ik nog uren afwezig omdat ik zat te piekeren hoe het nu kon gebeuren en hoe ik het vol-gende keren kon voorkomen…Afgelopen zomer hadden we op donder-dag om 16.00 uur voor drie weken vakan-tie de hut al op slot gedaan. Word ik rond 17.00 uur gebeld of ik vanaf de zaterdag nog acht tot tien timmerlieden kon leve-ren voor een periode van vijf weken. Dus: niks voor de bouwvak geen dagen meer. Ook in de bouwvak geen (vrije) dagen meer. Tot in de avond was ik nog bezig om het gevraagde personeel te regelen en het is toen gelukt. Dat gaf een geweldi-ge kick kan ik je wel zeggen! En geweldig dankbaar dat er gemotiveerd personeel is dat even door wil gaan als de rest met hun reet op het strand ligt. Hulde!

Je kunt wel raden wat ik deze zomer op het terras heb gedronken…Proost!

C.J. (Cor) Spronk

SB&AWerving & Selectie / Detacheren / Advieswww.SBenA.nl

na de bouwvak geen dagen meer….

Page 14: BouwTotaal-2011_7_8

PorothermPoriso lijmen

Iedereen kan het!

Geen gedoe, meer gemak. De Porotherm

PorisoStuc binnenmuurstenen zijn vanaf

nu te verlijmen met de nieuwe Porotherm

Poriso Licht gewicht Lijmmortel. Super

makkelijk bij nieuwbouw, maar ook bij

verbouw en aanbouw.

• Tot 30% meer tijdwinst

• Lekker snel op hoogte

• Handige lijmverdeelbak

• Altijd de juiste hoeveelheid lijmmortel

• Steunkorrels voor unieke correctie­

mogelijkheid

• Voegdikte slechts 4 mm

• 25% hogere metselwerkdruksterkte

Wienerberger [email protected]

8710_11002_adv BouwTotaal_v1.indd 1 18-04-2011 08:19:49

Page 15: BouwTotaal-2011_7_8

15

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

BEURSSPECIAL

Bouw Relatiedagen

Gorinchem6, 7 en 8 september 2011, 7e editieOpeningstijden dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur.

Page 16: BouwTotaal-2011_7_8

Voor bouwprofessionals

Eén tegellijm voor alle ondergronden en alle keramiek

n Lichtgewicht (zak van 15 kg met handvat)n Uitlevering gelijk aan 25 kg traditionele tegellijmn Zowel voor dun- als middenbedverlijmingn Verlengde lijmopentijd én hoog standvermogen

www.basf-cc.nl/PCI

Stofarm!

ADVERTENTIE 265X190_Opmaak 1 17/08/10 10:27 Pagina 1

Page 17: BouwTotaal-2011_7_8

17Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Klein Transport Plein op Bouw Relatiedagen Gorinchem

Bouw Relatiedagen Hardenberg 2011De oorsprong van Bouw Relatiedagen ligt in Har-denberg. Inmiddels is deze vakbeurs goed voor ruim 20.000 bezoekers. Hier vindt op 11, 12 en 13 oktober in Evenementenhal Hardenberg de veer-tiende editie van Bouw Relatiedagen plaats. Beursorganisator Myron Vaartjes-Beukers is zeer tevreden over de voortgang van de vakbeurs in Hardenberg. Het grote animo voor deze vakbeurs blijkt weer uit de vele inschrijvingen die dagelijks binnenkomen: ‘Op dit moment is meer dan 90 procent van de stands reeds verkocht. Alle hallen worden daarmee tijdens Bouw Relatiedagen Har-denberg in gebruik genomen. Dit betekent dat er ruim 400 exposanten vertegenwoordigt zijn.’Zij vervolgt: ‘Het blijkt wel dat de exposanten in-middels het volste vertrouwen in deze vakbeur-zen hebben. De organisatie spant zich in om, sa-men met haar exposanten, de beurzen goed neer te zetten. Doelgericht en op beslissingsbevoegd niveau zaken doen in een ontspannen sfeer. Dat is het doel dat de beursorganisatie wil bereiken.’

Myron Vaartjes-Beukers, beursorganisator Bouw Relatiedagen: ‘De exposanten kunnen zich door de full-service-formule volledig rich-ten op hun gasten, want de drankjes en hapjes worden verzorgd. De standhouders betalen één bedrag, waarvoor ze een compleet ingerichte standunit krijgen.’

Van 6 tot en met 8 september 2011 vindt in Evenementenhal Gorin-chem Bouw Relatiedagen Gorinchem plaats. Omdat veel ondernemers in de bouw gebruikmaken van transportmiddelen is er dit jaar voor het eerst een Klein Transport Plein. Daarnaast is er een VLOK-Themaplein en pakt Probin breed uit. Kortom; genoeg redenen voor een bezoek aan de-ze beurs.

Evenementenhal Gorinchem organiseert op dinsdag 6, woensdag 7 en donderdag 8 september 2011 de zevende editie van Bouw Relatiedagen Gorinchem 2011. Deze vakbeurs in Gorinchem bestaat sinds 2005 en richt zich met name op bezoekers uit het westen, midden en zuiden van Neder-land en België. Vorige jaren trok deze vak-beurs bijna 10.000 bezoekers. ‘Veel expo-santen gaven aan echt goede gesprekken met klanten te hebben gehad. Vanuit een groot deel van Nederland en vanuit Bel-gië is Gorinchem prima te bereiken. Ook tij-dens etenstijd en in de avonduren werd de beurs goed bezocht. De full-service-formu-le begint zijn bekendheid te krijgen en dat werpt zijn vruchten zeker af! Ik zie daar-om voor Bouw Relatiedagen Gorinchem een mooie toekomst tegemoet. Exposan-

ten vinden ons concept ook nog steeds ge-weldig. Ze hoeven zelf niet te cateren op hun stand, alles wordt geregeld en de sfeer op de beursvloer is goed en laagdrempelig’, zegt Myron Vaartjes-Beukers, beursorgani-sator Bouw Relatiedagen.

Klein Transport PleinEen bijzondere nieuwkomer dit jaar is het Klein Transport Plein. Dit plein biedt ruim-te aan exposanten met bestelauto’s tot 3500 kg, aanhangwagens, bedrijfswagen-inrichting, accessoires en nog veel meer. Het plein komt voort uit de Klein Transport Vakbeurs die tot vorig jaar door de evene-mentenhal werd georganiseerd. ‘We heb-ben een kleinere variant ook al eens ge-organiseerd samen met onder meer de Schilder, Glas en Afbouw Vakdagen in Go-rinchem en Hardenberg. Daardoor ont-stond het idee om ook op Bouw Relatie-dagen een platform te creëren voor klein transport’, zegt Geert Huising, beursorgani-sator van het KTP Plein.Hij vervolgt: ‘Er komen veel MKB-onder-nemers en zzp’ers naar onze vakbeurzen en die hebben allemaal transportmidde-len nodig. Bestelauto’s en aanhangwagens bepalen dan ook voor een aanzienlijk deel het beeld van het Nederlandse wegverkeer. Ondernemers kunnen simpelweg niet zon-der het gemak dat een bedrijfswagen biedt. Tijdens het Klein Transport Plein op Bouw

Relatiedagen Gorinchem praten exposan-ten de bezoekers graag bij over de nieuwste ontwikkelingen in deze branche. Van inno-vaties in de bestelauto- en aanhangwagen-branche tot veranderingen wat betreft mi-lieu- en regelgeving.’

VLOK-themapleinDit jaar hebben VLOK-bestuurslid Ed Stol-werk en Mark Seveke zich sterk gemaakt voor een bijzondere activiteit, namelijk het VLOK-Themaplein Vakmanschap & Zeker-heid (Stand 197). Van de partij zijn in ie-der geval de vaste partners van de VLOK, te weten: Van den Hadelkamp (UwMaatin-Afval), Compaan (internettoepassingen), Zevim (bedrijfswageninrichting) en Aski-lan (afwerkingsmaterialen keukens, badka-mers en trappen).

Maar in het kader van het VLOK-Kwali-teitsprogramma zullen ook oude beken-den als nieuwe partners aanschuiven, zoals Faay (wand- en plafondsystemen), Ferma-cell (droogbouwsystemen) en Sealskin (sa-

nitair), terwijl ook PCI (tegellijmen) en ISO-Bouw, Innovatie in Isolatie en winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2011, aan de ac-tiviteiten op het themaplein zullen deelne-men.Tot slot pakt Probin uit met een ‘Probin-straat’ (zie elders op deze pagina’s) waar 38 A-merken aanwezig zullen zijn, waar-onder tal van nieuwkomers die niet eerder binnen Probin te zien waren. Veel produc-ten worden gedemonstreerd en u kunt de-ze producten ook zelf testen. Kortom: ge-noeg redenen om een bezoek te brengen aan Bouw Relatiedagen Gorinchem.

Klein Transport Plein op diverse beurzenVerschillende vakbeurzen hebben een plein geïntegreerd voor be-stelauto’s tot 3500 kg, aanhang-wagens, bedrijfswageninrichting, accessoires en overige aanver-wante zaken. Bijgaand een over-zicht van die beurzen.

Beursdata 6, 7 en 8 september 2011: Bouw

Relatiedagen Gorinchem 13, 14 en 15 september 2011: In-

stallatie Vakbeurs Hardenberg 26, 27 en 28 september 2011:

Horeca Relatiedagen Harden-berg

11, 12 en 13 oktober 2011: Bouw Relatiedagen Hardenberg

25, 26 en 27 oktober 2011: S.G.A. Vakdagen Gorinchem

1, 2, en 3 november 2011: Infra Relatiedagen Gorinchem

6, 7 en 8 december 2011: Elektro Vakbeurs Hardenberg

10, 11 en 12 januari 2012: De Groene Sector Vakbeurs Har-denberg

Voor meer informatie kunt u con-tact opnemen met de beursorga-nisatie.

Page 18: BouwTotaal-2011_7_8

Skyworks beschikt over een zeer breed assortiment toepassingen om op hoogte te werken. Dit maakt het mogelijk om verschillende combinaties van toepassingen in te zetten, waardoor wij altijd een optimale bereikbaarheid voor u kunnen realiseren. Wanneer gewenst, verzorgen wij de montage en verplaatsingen gedurende uwproject. Met ons netwerk van vestigingen zijn we altijd bij u in de buurt en kunnen wij u snel en efficiënt beleveren, zowel met koop als huur.

Niemand begrijptwerken op hoogte

beter dan SkyworksAls je professioneel op hoogte moet werken, is het noodzakelijk dat dit veilig en efficiënt gebeurt. De keuze van de juiste middelen bepaalt of dit ook daadwerkelijk wordt bereikt. Tegenwoordig is er een ruime keus uit verschillende toepassingen; van ladders en trappen, steigers, hoogwerkers en hangbruginstallaties tot speci-fiek ontworpen werkbordessen.Wat de beste keus is wordt be-paald door verschillende factoren.

Ons uitgangspunt is uw werk. Afhankelijk van het soort werk-zaamheden, de bereikbaarheid en de gewenste doorloopsnelheid wordt in overleg met u de beste inzet bepaald.

Oké, misschien is er dan een uitzondering

V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U

Veilig werken op hoog niveau !

Deze set is ideaal voor al uw werkzaamheden in- en buitenshuis.werkzaamheden in- en

Economy Rolsteiger 0,75 x 2,50 x 5,20

Premium Reformladder2 x 12 sporten

Z300 Bordestrap5 treden

2.099,-€

Actieperiode: 22 augustus t/m 18 november 2011

skyworks.nl

Voor meer aanbiedingen:

61_Adv Skyworks_BouwTotaal.indd 1 05-08-11 11:00

Diamantboren & -zagen

De professional weet waarom

Performance

Leader

Functional

RobustSaint-Gobain Abrasives B.V. - Groenloseweg 28 - 7151 HW Eibergen - T: +31 (0)545 - 466 466 - F: +31 (0)545 - 476 376

E: [email protected] - www.saint-gobain-abrasives.nl

Page 19: BouwTotaal-2011_7_8

19Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Uitnodigingservice

BouwTotaal zal ook in Evenementenhal Gorinchem weer aanwezig zijn met een stand.

Bezoekersinfo Bouw Relatiedagen GorinchemOpeningstijdenDinsdag 6 september 2011 14.00 – 22.00 uurWoensdag 7 september 2011 14.00 – 22.00 uurDonderdag 8 september 2011 14.00 – 22.00 uur

Op vertoon van een entreebewijs, aangeboden door de exposanten, kunt u de vakbeurs gratis bezoeken, gratis gebruik maken van een volledig verzorgde catering binnen Evenemen-tenhal Gorinchem en gratis parkeren. Indien u geen entreebewijs heeft ont-vangen, dan kunt u via www.evene-mentenhal.nl gratis een entreebewijs aanvragen.

Bezoekadres Evenementenhal GorinchemFranklinweg 24207 HZ GORINCHEMTel. (0183) 68 06 80www.evenementenhal.nl

BeursorganisatieVoor deelname of bezoek aan Bouw Relatiedagen Gorinchem kunt u con-tact opnemen met de beursorgani-satie: Evenementenhal HardenbergEnergieweg 27772 TV HardenbergTelefoon (0523) 28 98 98Faxnummer: (0523) 28 98 00E-mail: [email protected] www.evenementenhal.nl

RoutebeschrijvingVanuit richting Nijmegen: U neemt de afslag Gorinchem-Oost op de A15. Aan het einde van de af-rit gaat u bij het verkeerslicht links-af, tweede verkeerslicht rechtdoor en bij het volgende verkeerslicht linksaf. Recht voor u ligt Evenementenhal Go-rinchem.

Vanuit richting Breda: Bij het knooppunt Gorinchem (A27/A15) gaat u richting Nijmegen (A15). Daarna neemt u de afslag Gorinchem-Oost. Aan het einde van de afrit gaat u bij het volgende verkeerslicht links-af. Recht voor u ligt Evenementenhal Gorinchem.

Congrescentrum Evenementenhal Gorinchem

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Full-service-formule

BeursdataBouw Relatiedagen vinden in 2011 plaats op:Bouw Relatiedagen Gorinchem6, 7 en 8 september 2011, 7e editieBouw Relatiedagen Hardenberg11, 12 en 13 oktober 2011, 14e editie Bouw Compleet Venray8, 9 en 10 november 2011, 1e editie

Openingstijden dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur.

Evenementenhal Gorinchem richt zich naast vakbeurzen, ook volledig op de or-ganisatie van congressen, evenementen, seminars en vergaderingen. Er zijn moge-lijkheden voor vergaderingen, congres-sen, conferenties, seminars of evenemen-ten.

De multifunctionele congreszalen zijn van alle gemakken voorzien. Het maakt niet uit of u nu een vergadering, seminar of con-gres voor 10 of 1000 personen gaat organi-seren. De indeling van de zaal wordt vol-gens uw wensen verzorgd en men kan deze dan ook in elke gewenste opstelling plaat-sen.

Faciliteiten twee grote congreszalen; vergaderruimtes met diverse capacitei-

ten; verschillende sfeervolle restaurants; gezellige bars voor de informele afslui-

ting van uw evenement; bijna alles in huis van catering tot

standbouw; daarnaast samenwerking met gerenommeerde bedrijven op het

gebied van licht & geluid producties en decoratieverzorging;

4.000 gratis parkeerplaatsen; goede bereikbaarheid: gelegen aan de

A15.

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met de afdeling Meetings &

Events van Evenementenhal Gorinchem.

Meetings & Events Evenementenhal Gorin-chemTel.: (0183) 680 680Fax: (0183) 680 600E-mail: [email protected]

Omdat vakbeurzen doorgaans veel werk met zich meebrengen en daardoor veel tijd kosten voor de toch al drukke ondernemers, worden de exposanten door Evenementen-hal Gorinchem en Hardenberg bijgestaan in hun voorbereidingen. Evenementen-hal heeft hiervoor de full-service-formu-le in het leven geroepen. Vaartjes-Beukers: ‘De exposanten kunnen zich volledig rich-ten op hun gasten, want de drankjes en hapjes worden verzorgd. De standhouders betalen één bedrag, waarvoor ze een com-pleet ingerichte standunit krijgen. Daar-naast hebben ze de beschikking over twee standhouderbadges, inclusief maaltijden in het standhoudersrestaurant. Verder bevin-den zich op de beursvloer diverse terrassen, waar ze met hun relaties onbeperkt ge-bruik kunnen maken van de catering. Ook de uitnodigingservice, die door de organi-satie wordt verzorgd, en het parkeren voor de relaties zit bij de beursprijs inbegre-pen. Een service waar door de exposanten enorm positief op wordt gereageerd. Eén keer een bedrag betalen en daarmee zijn ze verzekerd dat alles tot in de puntjes is gere-geld voor hen én voor de gasten.’

Om optimale ondersteuning aan hun standhouders te bieden, riep de organisatie de uitnodigingservice in het leven. De vak-beurs is uitsluitend op persoonlijke uitno-diging te bezoeken. Vaartjes-Beukers: ‘Wij regelen, namens de standhouder, de ver-zending van de entreebewijzen, die naast gratis toegang tot de beurs, recht geven op het gratis gebruiken van drankjes en hap-jes en vrij parkeren. De relaties worden uit

naam van de standhouder uitgenodigd. Door alle dubbele adressen uit de bestan-den te filteren, voorkomen we dat de rela-ties worden overspoeld met uitnodigingen. De standhouders hebben zelf geen omkij-ken meer naar de verzending en besparen daarmee kosten. Tevens worden op deze manier niet gekwalificeerde bezoekers ge-meden. Daarbij komt dat de openingstijden van 14.00 tot 22.00 uur het voor de bezoe-

ker mogelijk maakt om buiten de werktij-den om een bezoek te brengen.’De formule maakt het volgens Vaartjes-Beukers ook voor kleinere bedrijven moge-lijk om aan de beurs deel te nemen. Klein-schalige stands vormen het grootste deel van de beursplattegronden van boven-staande vakbeurzen. Het concept van de beurs, kleinschalig en overzichtelijk, wordt door de bezoekers als zeer prettig ervaren. De hallen zijn overzichtelijk ingedeeld en men kan makkelijk alle standhouders be-zoeken.

Page 20: BouwTotaal-2011_7_8

20Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

PROBIN pakt uit op Bouw Relatiedagen Gorinchem

Beursinnovaties Probin- deelnemersEnkele Probin-deelnemers hebben aanvullende informatie over hun noviteiten aan de redactie van BouwTotaal gestuurd. Deze innovaties treft u op deze pagina’s aan. Wilt u alle noviteiten zien dan is een bezoekje aan de Probin-straat aan te bevelen!

Veiligheid zonder sleutelsU hebt geen sleutels of andere ID dragers meer nodig om veilig binnen te komen. Mauer® Locking Systems laat op Bouw Re-latiedagen Gorinchem ondermeer het co-detableau zien.

ELL-Locks is de naam van de elektronische oplossingen van Mauer® Locking Systems. Naast mechanische oplossingen heeft Mauer® een complete lijn elektronische producten om uw deuren te ver- of ont-grendelen. Één daarvan is het codetableau. Een fraai slank en ergonomisch design dat geschikt is voor binnen- en buitenmonta-ge. Het grote voordeel van een code is de overdraagbaarheid binnen de groep ge-bruikers. Men heeft geen bijkomende kos-ten voor sleutels of andere ID dragers. Het codetableau is modulair in opbouw en kan zowel stand‐alone functioneren als in een netwerk. Het apparaat heeft finger-

Aluminium schuifdeurkommen

Zet een bezoek aan de Probin-straat alvast bovenaan uw lijstje. Want als zzp’er, aan-nemer of installateur doet u daar een veel-voud aan nieuwe ideeën op en maakt u kennis met het allernieuwste op het gebied van gereedschappen, ijzerwaren en hang- en sluitwerk. Die kennismaking gaat ove-

rigens verder dan alleen het kijken naar ij-zerwaren en gereedschappen. U kunt ze namelijk ook aanraken en in werking zien. Tal van adviseurs van A-merken verzorgen daartoe demonstraties. U richt uw vragen rechtstreeks tot de leverancier en de produ-cent. De presentaties en demonstraties la-ten geen vraag onbeantwoord.

Informatief dagje uitEen beursbezoek is ook een dagje uit. Bouw Relatiedagen Gorinchem vormen een com-binatie van het opsnuiven van informatie, netwerken en genieten van een ontspan-nen uitje. Want juist ook die ontspannen en gezellige sfeer is kenmerkend voor de beursstand van Probin. Leveranciers die hun kennis op een luchtige en ontspannen manier weten uit te dragen. Wat mag u zoal verwachten op de Probin-stand? Tijdens deze Bouw Relatiedagen laat men u kennismaken met diverse toe-leveranciers die nieuw zijn binnen hun as-

sortiment. Onder andere Safety Centre In-ternational met kleding van het merk Craft, maar ook met een CardiAid defibrillator. Deze defibrillator biedt extra veiligheid voor uw medewerkers en zou eigenlijk in geen enkel bedrijf mogen ontbreken. Want mocht één van uw medewerkers plotseling

getroffen worden door hartproblemen dan kan deze defibrillator levens redden.

Elektrisch gereedschapIn een parallelstraatje van de Probin-stand zijn elektronische gereedschappen sa-mengebracht. Hier treft men alle beken-de A-merken van Makita, Panasonic, Meta-bo en tal van anderen aan. Hier vinden we ook KLOP Innovations met de Airbo; dat is de handige stofzuiger die na elke klus de ruimte smetteloos schoon achterlaat en het Arbotech elektrisch gereedschap. Klop Innovations staat altijd garant voor interes-sante presentaties.

Ruim assortimentNieuw op de beurs is ook Rodac, de specia-listen in werkplaats- en luchtgereedschap-pen. Zij bieden een zeer uitgebreid en kwa-litatief hoogwaardig assortiment. Klemko Techniek komt met handgereedschappen voor de E-installateur. Ook bieden zij een ri-

Probin pakt flink uit tijdens Bouw Relatiedagen Gorinchem. Tijdens de beurs (Standnr. 232) presenteert deze organisatie van zelfstandige groot-handels in producten voor de bouwbranche en de industrie, ‘een straat-lengte vol innovaties’. Liefst 38 A-merken zijn aanwezig, waaronder tal van nieuwkomers die niet eerder binnen Probin te zien waren.

ant assortiment in LED-verlichting. Want door gebruik te maken van LED-verlich-ting realiseert men een aanzienlijke bespa-ring op de energierekening. De LED-lampen gaan ook langere tijd mee en geven meer en helder licht. Nieuw is verder de aanwe-zigheid van Beek en Heijermans met een assortiment aan Felco kabelscharen. Nog

meer in het oogspringend zijn de Pentel schrijfwaren. Viltstiften en fijnschrijvers, die niet vlekken en een oplossing bieden om te schrijven op moeilijk beschrijfba-re ondergronden. De inkt droogt supersnel, zodat u niet het risico loopt dat de tekst he-lemaal uitvloeit. De firma Polet Quality Pro-ducts staat tot slot ook in de Probin-straat.

Hermeta Metaalwaren, heeft zijn assor-timent schuifdeurkommen uitgebreid. Naast het bestaande ovale model 120 mm is er ook nog een groter model ver-krijgbaar van 150 mm voor hogere deu-ren.

Tevens zijn er in deze maten ook recht-hoekige modellen aan het programma toegevoegd. De aluminium schuifdeur-kommen zijn geanodiseerd en leverbaar in de kleuren naturel en nieuwzilver. Hermeta Metaalwaren is fabrikant van onder andere aluminium bouw- & meu-belbeslag en garderobesystemen.

Hermeta Metaalwaren, Asperen, (0345) 63 48 88, www.hermeta.nl

touch bediening en biedt maxi-maal 28 verschil-lende codes om te programme-ren. Het is verder buiten toepas-baar (IP67, elek-tronica volledig ingegoten) en is rechtstreeks te koppelen aan een elektrische sluit-plaat of magneet (12V/0,5A max.). Verder is het co-detableau voor-zien van Led visualisatie en belfunctie en heeft het twee uitgangen, apart bedien-baar. Toepassingsmogelijkheden zijn de voor- en achterdeur van woningen en toe-gang tot buiten- en binnendeuren van kan-toren, zoals deuren naar een archief‐ en serverruimte.

Mauer® Locking Systems, Amersfoort, (033) 455 09 00, www.mauerlocks.com

Page 21: BouwTotaal-2011_7_8

21Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Deelnemers Probin Standnr. 232Altrex

Aris & Monas BV

Beek en Heijermans BV

Boorwerk (Profit gatzagen)

Bos Elektro BV

Boumans Benschop BV

Carat Nederland BV

Dreumex BV

Gadella BV

Hermeta Metaalwaren BV

Hettich-Heco

Imbema Cleton B.V.

Klemko Techniek B.V.

Klop Innovations BV

Van Leeuwen Agenturen BV

Load Lok International

3M Nederland bv

Makita Nederland BV

Marenco B.V.

Mauer Techniek voor Veiligheid

Metabo Nederland BV

Nemef BV

Novatech NV

Panasonic Netherlands B.V.

Polet Quality Products NV

Rex Tools BV

Robert Bosch B.V.

Rodac BV

Rothenberger Nederland

Rotterdams Handelshuis B.V.

Routexport Jepson Headq. Europe

Ruro Gereedschappen

Rust-Oleum Mathys

Safety Centre International BV

SNA Europe (Benelux) B.V.

Technag B.V.

Tremco Illbruck B.V.

VSA

Werner Weralit

Wiegel Transport Equipment

PROBIN pakt uit op Bouw Relatiedagen Gorinchem

Antigraffiti-produc-ten voor verschillen-de ondergrondenGraffiti kan af en toe mooi zijn, maar niet aan uw gevel! Rust-Oleum® lanceert daar-om het GraffitiShield™ assortiment. Dit is een compacte serie van antigraffiti-pro-ducten voor verschillende typen onder-gronden en toepassingen, die eenvoudig zijn aan te brengen en te reinigen.

Het verwijderen van graffiti van onder-gronden die niet voorbehandeld zijn is over het algemeen een lastig en tijdrovend kar-wei en kan de ondergrond zelfs beschadi-gen. Het alternatief is het vooraf aanbren-gen van een transparante laag op het te beschermen oppervlak. Zo´n laag is gemak-kelijker te reinigen en beschermt tevens tegen U.V., vuilaanhechting, carbonatatie (uitbloeien) en slijtage. In lijn hiermee in-troduceert Rust-Oleum het GraffitiShield™ assortiment.De transparante coatings zijn verkrijgbaar als permanente of tijdelijke antigraffiti-bescherming. Een permanent systeem is

Kwartsstofvrij werken in de bouwIn de loop der jaren is de bouw vooral een gemechani-seerd proces geworden. Mechanische bewerking van steenachtige materialen vergroot de risico’s op blootstel-ling aan fijn stof. Vooral in slecht geventileerde binnen-ruimtes kan de concentratie stof hoog oplopen. Dat is met name het geval bij boren, frezen, hakken, schuren/

Zij brengen een scala aan gereedschappen met een handvat van fiber in plaats van hout. Het handvat is sterker en duurzamer.

VIP-kaartenKortom; de Probin-stand is een grootse pa-rade van 38 topmerken met elk hun eigen specialiteit. De VIP-kaarten voor een gra-

tis entree kunt u aanvragen op de website van Pro-bin: www.probin.com. Bent u niet in de gelegenheid om Bouw Relatiedagen in Gorinchem te bezoeken, dan zijn er nog mogelijkheden om medio oktober naar Bouw Relatiedagen Hardenberg te komen of begin no-vember een bezoek te brengen aan Bouw Relatiedagen Venray. Voor de data; zie elders in deze beursspecial.

meervoudig reinigbaar met behulp van een speciale reiniger alvorens de beschermlaag zelf vernieuwd moet worden. Bij een tijde-lijk of zelfopofferend systeem wordt de be-schermlaag samen met de graffiti volle-dig verwijderd bij elk reinigingsproces. Dit gebeurt door middel van hoge drukreini-ging met heet water. Vervolgens moet de beschermlaag opnieuw aangebracht wor-den na elke reiniging. Rust-Oleum gebruikt als basis voor dit systeem een zuiver na-tuurlijke was. Het voordeel is dat er geen speciale reinigers benodigd zijn en dat de beschermlaag vrijwel direct na het aan-brengen bestand is tegen een graffiti-actie.Bijzonder in het GraffitiShield™ assorti-ment is een coating op basis van chemi-sche NANO-technologie. Het resultaat is een zeer dunne en dichte transparante coa-ting waarop graffiti zeer slecht hecht en waarbij maximaal resultaat wordt behaald met een minimale laagdikte in slechts één laag. Deze laag kan zelfs tot 50 keer gerei-nigd worden voordat een nieuwe laag aan-gebracht hoeft te worden.

RUST-OLEUM Netherlands B.V., Roosendaal, (0165) 593 636, www.rust-oleum.eu

slijpen, stralen/bou-charderen en zagen. Makita biedt geluk-kig oplossingen voor stofvrij werken.

Beton, cellenbeton, metselbaksteen, kalk-zandsteen en diver-se soorten natuur-steen bevatten een hoog gehalte kwarts. Kwarts op zich is niet gevaarlijk voor de ge-zondheid. Maar fijn kwartsstof dat vrij-komt als het mate-riaal bewerkt wordt, wel. Inademing kan stoflongen (silicose) veroorzaken en kan-ker. Kwartsstof vormt niet alleen een bedrei-ging voor de bewerker, maar ook voor anderen die in dezelfde ruimte werken of deze schoonmaken.

Wat heeft Makita er tegen?Er is in de bouw terecht al vele jaren aandacht voor stofvrij werken, met het accent op vermindering van blootstelling aan kwartsstof. Makita loopt ook daarin voorop. De producent biedt al een aantal jaren de TNO-gecertificeerde sleuvenzaag SET-SG1250. Deze machine trekt sleuven zonder stofontwikkeling. In 2010 en begin 2011 heeft Makita samen met TNO de moge-lijkheden verder uitgebreid. Men biedt nu meer dan 70 ver-schillende TNO-gecertificeerde oplossingen voor (kwarts)stof-vrij werken: (kwarts)stofvrij boren in beton, cellenbeton en steen; (kwarts)stofvrij natboren met diamant; (kwarts)stofvrij sleuven trekken in beton, cellenbeton en

steen; (kwarts)stofvrij vlak maken van ruwe oppervlakten van be-

ton, cellenbeton en steen; houtstofvrij gedetailleerd schuren van kleine oppervlaktes

met handpalmschuurmachines; houtstofvrij schuren van grote oppervlaktes met vlak-

schuurmachines; houtstofvrij schuren met excentrische schuurmachines.

Adviseren is moeilijk?Kwartsstofvrij werken in de bouw: is dat moeilijk? Hoe zit dat nu met wet- en regelgeving, en de Arbeidsinspectie? Het ma-chinepark is net vernieuwd; moeten er nu allemaal nieuwe ma-chines aangeschaft worden? Moeilijk dus; of niet? Wat Makita betreft niet. Alle noodzakelijke punten zijn samengevat in één handige whitepaper. Alles wat u moet weten over kwartsstof-vrijwerken in de bouw: download het whitepaper via www.dagstof.nl. Of kom kijken op de Probin-stand.

Makita Nederland B.V., Eindhoven, (040) 206 40 40, www.makita.nl

Page 22: BouwTotaal-2011_7_8

22Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

230 08 Metaal Hekken, trappen, staalwerk voor nieuwbouw en renovatie

Almkerk

140 2 Jours Calculatie software Broekland

232 3M Nederland Schuurmaterialen, tapes, persoonlijke bescherming

Zoeterwoude

124 ACW Bouwprodukten bv Leverancier van folie, foam en dekkingsmateriaal

Hardinxveld - Giessendam

232 Airbo Stof (af)zuigsystemen Nijkerk

232 Altrex Klimmaterialen Zwolle

218 APSMOBCOM.NL Voertuigvolsystemen Breda

232 Arbortech Electrisch (hand)gereedschap Nijkerk

173 ASC Group Fabrikant van aluminium rolsteigers en klimmateriaal

Etten-Leur

232 Bahco Handgereedschappen Helmond

197 BASF Nederland B.V., Construction Chemicals

Tegellijmsystemen en betonreparatie Oosterhout

232 Bessey Klemgereedschap Elst

207 BIA-beton Stenen en blokken Wijchen

221 BIK Bouwproducten Lichtstraten en lichtkoepels Spanbroek

154 Bison International Lijmen en kitten Goes

232 Bosch bv Electrisch (hand)gereedschap Breda

232 Bott Bedrijfswageninrichting Oirschot

191 Bott Vario Bedrijfswageninrichting Oirschot

232 Boumans Benschop bv Hang- & sluitwerk Ijsselstein

111 BouwInfosys Totaal oplossing voor projectmatig werkende bedrijven

Tilburg

137 BpfBouw Pensioenfonds voor de bouw Amsterdam

101 Breur ijzerhandel Rivium Groothandel bouw en industrie Capelle a/d ijssel

162 Bruynzeel Home Products Deuren bv

Handelsmaatschappij in deuren Zutphen

186 Büller bouwmaterialen Bouwmaterialen Arkel

227 Cantillana Ruwbouw Poederoijen

232 Carat Nederland Diamantgereedschappen Breda

ENTREE

RECEPTIE

GARDEROBE

A

A

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslangBRANDSLANG

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslang

NOODUITGANG

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslang

ALGEHEEL ROOKVERBOD

ENTREE

RECEPTIE

GARDEROBE

A

A

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslangBRANDSLANG

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslang

NOODUITGANG

algeheel rookverbod

nooduitgang

brandslang

ALGEHEEL ROOKVERBOD

DEELNEMERSLIJST & PLATTEGROND BOUW RELATIEDAGEN GORINCHEM

standnr. Bedrijsfnaam activiteiten Plaats

2011

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

standnr. Bedrijsfnaam activiteiten Plaats

stand 214

Vebo

Henkel Nederland Dörken Benelux

stand 138 stand 205 stand 149

Page 23: BouwTotaal-2011_7_8

23Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

232 Cardi-Aid Persoonlijke bescherming Den Bosch

232 Carolus Handgereedschappen Alphen a/d Rijn

188 Cartechnics Automotive / LED signalering Velp

151 Casadata c.v. Internetuitgeverij Doetinchem

130 CES Nederland bv Hang en sluitwerk, sluitsystemen, mechanisch en electronisch

Apeldoorn

232 Craft Kleding Den Bosch

106 Curtain Wall Uniek afschermsysteem Oosterhout

156 Custers Hydraulica bv Rolsteigers en hoogwerkers Venray

169a Dagblad de Telegraaf bv Abonnementenverkoop de Telegraaf Amsterdam

148 Detaned Groep bv ZZP'ers voor bouw en techniek Rotterdam

149 Dörken Benelux Producent folies Zellik

232 Dreumex bv Handreinigingsmiddelen Oss

155 Easydek bv Afdekmaterialen Woudenberg

230 Edilonsedra bv Lijmsystemen voor de bouw-, spoorbouw- en industriële toepassingen

Haarlem

133 Eternit nv Fabrikant kleine dakelementen Kapelle op den Bos

126 Falk Bouwsystemen Groothandel en producent in metalen dak- en gevelbeplating

Ede

232 Fein (RHH) Electrisch (hand)gereedschap Ridderkerk

232 Felco Snoeigereedschap + kabelscharen Katwijk aan Zee

108 Festool bv / Protool bv Elektrisch gereedschap Waddinxveen

187 Frank Treuren bv Hout- en bouwmaterialen en ijzerwarenhandel

Meerkerk

232 Gadella bv Meettechneik (o.a. lasers) Zeewolde

232 Gedore Handgereedschappen Alphen a/d Rijn

206 Gerritse ijzerwaren Groothandel voor bouw en industrie Leerdam

232 Gloria Drukspuiten Vlaardingen

209 GPS-Buddy Nederland bv Fleetmanagement Almere

232 Heco Schrauben Bevestigingsmaterialen Eemnes

205 Henkel Nederland bv Lijmen, kitten, coatings Nieuwegein

232 Hermeta metaalwaren bv Bouwbeslag waaronder garderobesystemen

Asperen

232 Heuer Bankschroeven Elst

157 Hitachi Power Tools Gereedschappen Nieuwegein

211 Hogenbirk bedrijfswagens bv Bedrijfswagens Rotterdam

227 Isocal Benelux bv Calsitherm Tilburg

158 Isolco bv Leverancier van houtwol, cementplaten, staal en isolatie

Maarheeze

189 Isomo nv Isolatieproducent Heule

166 Jackon Insulation GmbH Isolatie (xps) producent Roosendaal

232 Jepson Elektrisch gereedschap voor metaalbewerking

Brussel (B)

232 Jung Metselgereedschappen Nieuwegein

232 Klemko Techniek bv Handgereedschappen voor E-installateur Soest

232 Knipex gereedschappen Handgereedschappen Nieuwegein

121 Koninklijke Dekker Houthandel / houtindustrie Den Haag

168 Koninklijke Jongeneel bv Bouwbranche Utrecht

213 KPD Automatisering bv Automatisering Oegstgeest

180 Kraanbedrijf Nederhoff bv Kraanverhuur, tranport, idem projecten Gouda

232 Kränzle Hogedrukreinigers Vlaardingen

122 Kreunen kunststoffen bv Kunststof onderdorpels voor kozijnen Lochem

227 KST Kalkzandsteen bv Kalkzandstenen Tilburg

232 Load lok International Ladingsvastzetsystemen + hijsbanden Oud-Beijerland

117 Luxlight bv XL daglichtstraten Westerhoven

216 MAD Holding bv Hef en hijs / transportmiddelen Veenendaal

232 Makita Nederland bv Electrisch (hand)gereedschap Eindhoven

131 Manitou Benelux Ruw terrein verreikers, heftrucks, knikladders, hoogwerkers

Goes

230 Maropol bv Polyester producten, polyurethaan spuit- en gietproducten, PU sprayschuimen

Werkendam

146 Mastermate VBT Technische groothandel bouw en industrie Den Haag

232 Mauer techniek voor veiligheid Hang- & sluitwerk Amersfoort

232 Metabo Nederland bv Electrisch (hand)gereedschap Breukelen

141 Moeller Stone Care Leverancier van onderhoudsmiddelen voor natuursteen en keramiek

Voorhout

214 Mol Verhuur Verhuur van bouwmaterieel en machines Dordrecht

118 Montarent Verhuur snelmontage hijskranen Beverwijk

101a Mover Borduur-service Kleding leverancier en borduur-service Nieuwegein

230 Nedcam bv Realiseert modellen, prototypes en complete producten op basis van digitale 2- en 3D ontwerpen.

Ede

128 Nederlandse Handelsuitgaven - BouwTotaal

Uitgeverij Deventer

232 Nemef bv Hang- & sluitwerk Apeldoorn

119 Netim Groothandel voor bouw & industrie Hardenberg

161 Ningaloo Trading Veiligheidsschoenen Wormerveer

232 Novatech nv Lijmen & kitten Olen (B)

232 Novus Tackers Oirschot

232 Panasonic Netherlands bv Electrisch (hand)gereedschap Den Bosch

232 Parat Monteurskoffers Elst

184 Payroll - Intermediair Specialist in het verlonen van bouwpersoneel

Roosendaal

232 Pentel Schrijfwaren voor bouw & industrie Katwijk aan Zee

110 Permapack AG Afbouw Speicher

232 Polet quality products nv Gereedschappen voor de bouw Herzele - Borsbeke (B)

174 Polyplus Kunststoffen Dakgoten & windveren (polyester bouwproducten)

Assen

114 Press hechttechniek Groothandel in bevestigingsmaterialen Deventer

232 Probin Toeleverancier voor de bouw & industrie Papendrecht

232 Profit gatzagen (Boorwerk) Verspanende gereedschappen (gatzagen) Weesp

112 PTB- Compaktuna Bouwchemie Zwijnaarde (B)

230 PU Nederland bv Sprayen van polyurethaan Werkendam

232 Pullzall Electrische handlieren Voorhout

237 Raab Karcher Bouwmaterialen Vriezenveen

172 Raamdorpelelementen bv Raamdorpels Bladel

232 Remko Kachels Vlaardingen

153 Remmers Bouwchemie bv Bouw en houtbescherming Hoogeveen

232 Rennsteig Handgereedschappen Nieuwegein

177 Repair Care International bv Houtreparatie oplossingen Waalwijk

105 Reppel bv Bouwspecialiteiten Bouwmaterialen Dordrecht

202 RET Bouwproducten Plaatmateriaal & (af)bouwproducten Utrecht

232 Rex Tools bv Verspanende gereedschappen (boren) Alphen a/d Rijn

232 Rodac bv Lucht- & werkplaatsgereedschappen Sittard

232 Rothenberger Nederland Handgereedschappen voor W-installateur Rijen

167 Roval Aluminium bv Aluminium bouwproducten Helmond

232 Rust-Oleum Spuitbussen verf Roosendaal

179 Saint-Gobain Abrasives bv Slijp- en schuurmiddelen, bouw en constructie

Eibergen

208 Schlüter - Systems KG Tegels bouw Iserlohn (D)

231 Skyworks bv Hoogwerksystemen Zwolle

171 SRS Servicediensten bv Uitzendbureau Ridderkerk

127 St. Middelkoop en Zn bv Importeur A.T.I isolatie Buurmalsen

232 Steinel Heteluchtgereedschap en verlichting Oirschot

220 Tasche staalconstructie Tubbergen Staalconstructie Tubbergen

163 TBB Bureau weerverletbestrijding onderdeel van het TBB

Harderwijk

142 TechTronic Industries Elektrisch gereedschap Dordrecht

232 Toggler pluggen (Aris & Monas) Bevestigingsmaterialen Purmerend

178 Tool Care Nederland bv Keuringen s Gravendeel

232 Transferro bv In- en verkooporganisatie ijzerwaren & gereedschappen

Zwolle

232 Tremco Illbruck bv Lijmen & kitten Arkel

225 Tunal bvba Productie - verkoop ventilatieroosters Oostrozebeke

182 Ubbink bv Fabrikant van kunststof bouwmaterialen Doesburg

227 Uniblock Benelux bv Keramische snelbouwstenen Tilburg

107 Unilin beheer bv Dakelementen en isolatieplaten Nieuwekerk a/d/ IJssel

164 Van Boven bv Kunststoffenindustrie van Boven bv Gorinchem

195 van den Hadelkamp Containerverhuur van den Hadelkamp. Uw maat in afval

Oudewater

215 Van der Tol bv Hijskranen en transport Utrecht

123 van Keulen bv Ambachtelijke dakbedekkingen ossendrecht

232 Van Leeuwen Agenturen bv Luxe bouwbeslag en projectbeslag Rhenen

120 van Wijngaarden Groothandel bv Groothandel voor bouw & industrie Sliedrecht

183 VBI Verkoop Maatschappij bv Bouwproducten leverancier Huissen

138 Vebo beton & staal Prefab beton / stalen metselwerkondersteuning / aluminium

Bunschoten

147 Visser Assen Bouwlasers, uitzetapparatuur Assen

198 VLOK opleidingen plein Vereniging klussenbedrijven Zoetermeer

145 Wecal Isolatie Techniek bv Distributeur van isolatiemateriaal en dakbedekking

Wijk bij Duurstede

232 Wera Handgereedschappen Elst

134 Weston Isolatie bv Importeur / distributeur Driebergen

199 Wiltec bv Persoonlijke beschermingsmiddelen & tapes

uden

227 Wüpor Cellenbeton bv Cellenbeton Tilburg

109 Xella Nederland bv Bouwmaterialen Gorinchem

169 Zettex Europe bv Innovatieve lijmtechnieken Zevenbergen

194 Zevim Bedrijfswageninrichting Bedrijfswageninrichting Zevenaar

Deelnemerslijst per 16 augustus 2011

DEELNEMERSLIJST & PLATTEGROND BOUW RELATIEDAGEN GORINCHEM

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

standnr. Bedrijsfnaam activiteiten Plaats standnr. Bedrijsfnaam activiteiten Plaats

Page 24: BouwTotaal-2011_7_8

Op iedere bouwplaats zijn aanvullende werkzaamheden

nodig. Wanneer dit ter plekke kan gebeuren spaart u kostbare

tijd uit, en gaat u duurzaam met uw materialen om.

De werkplaatscontainer biedt een maximum aan flexibiliteit

en is een van onze branche-specifieke producten.

CARU levert onder andere geïsoleerde containers,

tankcontainers, koelcontainers en open top containers. Elk

type is uit voorraad leverbaar en ook maatwerk is mogelijk!

• Maritiem• Transport & Logistiek• Bouw & Industrie• Handel & Verhuur

• Verhuisbedrijven• Overheidsinstanties• Overig & Speciaal

Werkplaats op locatie…

ALWAYS A SOLUTION!

Graanweg 11 - 4782 PP MoerdijkT +31 (0)168 387 000

ww.carucontainers.com

Ons evenement. UW MOMENT.

Evenementenhal GorinchemFranklinweg 2, 4207 HZ GorinchemT +31 (0)183 - 68 06 80 F +31 (0)183 - 68 06 00I www.evenementenhal.nl E [email protected]

27, 28 en 29 september 2011

13.00 - 21.00 uur

27, 28 en 29 september 2011

13.00 - 21.00 uur

Thema: Beton Vakdagen 2011Slimmer bouwen met beton

Van alle markten thuis

www.pluimers.NL TeL.: 0548 - 51 62 25

De woningbouw, de procesindustrie, kantoren, de scheepsbouw, de agrarische sector in alle

soorten en maten, stadions… waar het gaat om de zakelijke markt is Pluimers Isolatie van alle

markten thuis. En hebben wij in al die markten onze sporen meer dan verdiend. In Nederland

maar zeker ook daarbuiten.

Wat wij op die zakelijke markt allemaal doen? Wat niet is een betere vraag. Spouwmuurisolatie,

gevelisolatie, vloerisolatie (boven- en onderzijde), dakisolatie (boven- en binnenzijde)... noem maar

op. Al dan niet afgewerkt met een coating.

Dat alles uiteraard altijd op basis van gedegen onderzoek en een daaruit voortvloeiend minstens

zo gedegen en helemaal op elke specifieke situatie toegesneden isolatieadvies. Zodat u

verzekerd bent van de isolatie die letterlijk en figuurlijk in alles is toegesneden op uw wensen,

behoeften en omstandigheden.

Page 25: BouwTotaal-2011_7_8

25Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Altijd het juiste bouwmaterieel Volledig stofarm werkenIn de bouw is stof een groot pro-bleem. Uit onderzoek van Stichting Arbouw blijkt dat bijna 60 procent van de werknemers in de bouw stof als arbeidsbelastend ervaart. Onder tegelzetters is dit zelfs bijna 80 pro-cent. Daarnaast wordt het risico van (fijn)stof veelvuldig onderschat. Vaak worden pas na jaren de nega-tieve effecten, zoals een aandoe-ning van de luchtwegen, zichtbaar. Ceresit biedt de oplossing.

Ceresit heeft hier door middel van in-tensief onderzoek als eerste binnen de markt een oplossing voor weten te

vinden. Een innovatieve technologie, waardoor bij het openen, uitschud-den en mixen van cementgebonden producten tot 90 procent minder stofuitstoot plaatsvindt dan bij tradi-tionele cementgebonden producten. Ceresit biedt deze technologie aan in

een compleet systeem, bestaande uit CN 97 Premium stofarm, CM 90 Easy-Flex PLUS en CE 35 Voegenbreed WD Stofarm. Deze producten maken het mogelijk om zowel stofarm te egali-seren als tegels te verlijmen of tegels te voegen.

VoordelenStofreductie zorgt er enerzijds voor dat de gebruiker schoner kan werken tijdens onder andere transporteren, gieten of mengen. Anderzijds is hier-mee het probleem van veelvuldig stof inademen opgelost, wat uitein-delijk beter is voor de gezondheid.Meer weten? Vraag de brochure aan op www.ceresit.nl of neem contact op met de Ceresit technisch adviseurs in uw regio. U wilt toch immers ook zo schoon en gezond mogelijk werken?

Henkel Nederland BV, Nieuwegein, (030) 607 39 11, www.henkel.nlStandnr. 205

Altijd comfortabel met verwarmde jas

Mol Verhuur presenteert zich ook dit jaar weer prominent op Bouw Relatiedagen Gorinchem. Vorig jaar opende het bedrijf het vierde filiaal aan de Galvaniweg 19 in Gorinchem en inmiddels hebben veel bouwbedrijven de weg hiernaartoe ge-vonden. Hopelijk vindt u de weg naar de stand net zo eenvoudig!

‘Altijd het juiste bouwmaterieel’, is wat Mol Verhuur u belooft. Niet alleen dankzij het complete assortiment, maar ook door de kennis van de bouwpraktijk. Het bedrijf spreekt de taal van de bouw, kent de eisen en adviseert u op maat. Met een service die toegevoegde waarde biedt, zoals gratis ad-vies voor bouwplaatsinrichting en liftop-stelling. Al uw verhuur wordt geregeld via één telefoontje, snelle levering en scherpe tarieven. Bovendien kunt u via de unieke on-line login op elk moment beschikken over up-to-date informatie over het door u gehuurde materieel. Bovendien is afspraak ook afspraak. Daar staan alle Mol mede-werkers voor in.

Mol Verhuur heeft vestigingen in Go-rinchem, Dordrecht, Rotterdam en Poel-dijk.

Mol Verhuur, Gorinchem, (0900) 65 52 500, www.molverhuur.nlStandnr. 214

Nooit meer rillend over de bouw-plaats in de winter. Milwaukee in-troduceert namelijk een verwarmd jack. De nieuwe M12™ C12 HJ Heated Jacket maakt gebruik van de inno-vatieve M12™ Redlithium-Ion™ ac-cutechnologie en is hierdoor com-patibel met de voltallige M12™ serie van Milwaukee.

De 12 Volt Redlithium-Ion™ accu is ‘verborgen’ in een kleine zijzak en levert het jack z’n warmte. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimu-leerd en wordt het lichaam, zelfs in de meest koude werkomstandighe-den, perfect warm gehouden. Dank-zij de Redlithium-Ion™ technologie levert de accu maar liefst zes uur achtereen een continue warmte op één acculading.

Vier warmtestandenDe Heated Jacket heeft drie in kool-stofvezel genaaide verwarmings-zones op de belangrijkste plekken (rechterborst, linkerborst en op de rug), waardoor men optimaal warm wordt gehouden. De duurzame ver-

warmingselementen hebben vier warmte-standen: voorverwarmen, hoog, medium en laag. Met één simpele druk op de knop stemt men de warmtebehoefte volledig naar eigen wens perfect af. Het jack is wa-terdicht en windbestendig.De nieuwe Heated Jacket (standaard gele-verd zonder accu & zonder lader) is lever-baar in drie maten: M, L en XL. Andere ma-ten en uitvoeringen worden later dit jaar verwacht. De jas is vervaardigd van 95 pro-cent polyester en 5 procent spandex. Was-voorschrift: op de hand (vergeet niet eerst de accu te verwijderen).Het nieuwe jack is geschikt voor iedereen die qua werk wel eens te maken heeft met ongunstige weersomstandigheden zoals elektriciens, loodgieters, onderhoudstech-nici, timmerlieden, metselaars, schilders en hoveniers. Maar uiteraard is de C12 HJ ook privé uitstekend te gebruiken voor in de tuin, tijdens het wandelen, skiën, vis-sen, et cetera.

Techtronic Industries Nederland, (078) 6524 150, Techtronic Industries Belgium, (070) 21 02 22, www.milwaukeetool.nlStandnr. 142

Presentatie infrarood Heater op Bouw RelatiedagenTijdens Bouw Relatiedagen Gorinchem presenteert Van Spijk Agenturen (VSA) de nieuwste telg van de Master Climate Solu-tions infrarood heater familie; de XL5. Deze infraroodheater is de draagbare versie van de al reeds bekende XL9 infraroodheater.

De nieuwe heater heeft een vermogen van 17 kW, een verbruik van 1,35 Kg/uur en een tankcapaciteit van 11 liter. Infrarood hea-ters leveren snel warmte op precies de plek waar dat nodig is zonder luchtverplaatsing. Ze zijn zeer geschikt voor het stofvrij dro-gen van muren of geverfde vlakken, ijsvrij maken van machines of pijpleidingen en het verwarmen van werkplekken. Graag begroet VSA u op de stand waar men alles kan vertellen over deze nieuwste Master heater en natuurlijk ook over alle andere Master producten die beschikbaar zijn voor komend winterseizoen.

VSA, Oirschot, (0499) 57 18 10, www.vanspijk.nlStandnr. 232 (Probin stand)

Page 26: BouwTotaal-2011_7_8

Alle A-merken sanitair bij WarmteserviceVoordelig inkopen bij Warmteservice

50 vestigingen in Nederland, 50.000 artikelen online

Voor verwarming en sanitair moet je bij Warmteservice zijn!

Meer informatie: ✆0900-23 56 897

of kom langs in een van onze vestigingen.

Als zelfstandig ondernemer zoekt u een betrouwbare partner voor uw inkopen. Warmteservice

biedt u een groot assortiment met een gunstige prijsstelling. Daarnaast onderscheiden wij ons

door de persoonlijke benadering en het deskundige advies van onze medewerkers aan de balie.

Warmteservice heeft nu al ruim 50 vestigingen in Nederland, dus er is er ook altijd één bij u

in de regio. Wij zijn zes dagen per week geopend, kom dus eens vrijblijvend langs!

Bestel eenvoudig online op www.warmteservice.nl

COMBI-KETELS

ACTIEVOORDEEL!

Informeer bij uw

dichtstbijzijnde

vestiging

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Bezoek ons op deStandnummer

128

GratisBouwkostenboekje

Vraag de gratis e-book aan op bouwboeken.nl!

Prijsbepaling is een van de belangrijkste onderdelen van de bouwwereld. Zonder prijs geen bouwwerk. Informatie waarover men moet kunnen beschikken, zodat men op de hoogte is van prijsontwikkelingen. Deze informatie heeft men nodig om de juiste beslissingen te nemen bij de prijsbepaling of het budgetteren van bouwprojecten, klein of groot.

In het Bouwkostenboekje staat die informatie voor iedereen die met kostengegevens te maken heeft, van grote projecten tot kleinere werken.

Prijs: Nu gratis eBook Voor een gedrukt exemplaar vragen wij een vergoeding van € 2,95 voor de verzendkosten.

Voor meer info of bestellen kijk op:

WWW.BOUWBOEKEN.NL

Nederlands Bouwkosten Instituut

Bouwboeken.nlPowered by Nederlands Bouwkosten Instituut

Postbus 189 - 7000 AD DOETINCHEM - T 0314-362443

Page 27: BouwTotaal-2011_7_8

27Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Volg uw bezittingen real-timeWilt u altijd en overal kunnen zien waar uw medewerkers, voertuigen of mobiele be-drijfsmiddelen op een bepaald moment zich bevinden? Dat kan via de satelliet. Die kan uw medewerkers, voertuigen of bedrijfsmiddelen moeiteloos traceren, volgen, bewaken en aansturen.

Zelfklevend polyester afdekvlies voor vloeren en trappen Wie tijdelijk een vloer wilde afdekken, dacht vroeger aan stucloper. Dat de behoefte aan de juiste bescherming echter is veranderd, merkt ook Edwin van Iersel van Permafix Ne-derland: ‘Omwille van veiligheid en gezondheid stijgt de vraag naar betaalbaar lichtge-wicht afdekvlies voor bouw- en renovatieprojecten.’

Verkleven van folie overlappingen.De luchtdichtheid van een dak- en wandconstructie is niet alleen belangrijk ter voorkoming van condensvorming (vochtschade). Het is ook essentieel om ener-gieverlies te voorkomen. Om een honderd procent lucht- en winddichte overlap-ping te kunnen realiseren heeft Dörken de Delta®-Plus folies ontwikkeld.

Per 1 januari 2012 stelt het Bouwbesluit een hogere eis aan de warmteweerstand van de gebouwschil. Het steeds verder verhogen van de warmteweerstand heeft echter geen zin als de luchtdichtheid van de constructie niet goed verzorgd is. Momenteel worden waterkerende dampdoorlatende folies dakpansgewijs overlappend aange-bracht. Warme lucht kan zich dus eenvoudig via deze overlappen naar de buiten-lucht verplaatsen. Daarnaast heeft ook wind een negatieve invloed op de prestatie van isolatiemate-riaal in een dak- of (open) gevelconstructie. Door koude luchtinfiltratie via de over-lappen van de folies als gevolg van windstroming kan de prestatie van het isola-tiemateriaal behoorlijk minder zijn. Volgens studies kan bij een goed afgesloten dampdoorlatende folie aan de buitenzijde van de constructie de prestatie van de isolatie zeker 10 procent verbeteren.

Lijm-op-lijmverbindingOm een volledig lucht- en winddichte overlapping te kunnen realiseren heeft Dör-ken de Delta®-Plus folies ontwikkeld. Deze membranen zijn voorzien van een dub-bele geïntegreerde kleefstrook waardoor de banen aan elkaar bevestigd worden door middel van een lijm-op-lijmverbinding. Daarmee is de overlapping niet alleen winddicht, maar ook regendicht. Onder andere de volgende Delta-membranen wor-den met deze dubbele kleefstrook geproduceerd: Delta-Vitaxx Plus, de universele gewapende, waterdichte dampopen folie. Delta-Foxx Plus, de waterdichte folie voor daken met een flauwe dakhelling

(>10º). Delta-Fassade Plus, de UV-bestendige folie voor gevels met open voegen.

Dörken Benelux, (0486) 46 05 24, www.doerken.nlStandnr. 149

Delta-Vitaxx Plus: universele gewapende, waterdichte dampopen folie.

Samen met het APSCONNECT volgsysteem van APS Mobiele Communicatie bent u ver-zekerd van een geavanceerde en betrouw-bare oplossing. Het systeem combineert een waakzame satelliet en een intelligente black-box van APS. Deze systemen kunnen real-time volgen, bewaken en aansturen, met of zonder spanning. En ze bieden meer efficiënte mogelijkheden.Wilt u met eigen ogen de vele mogelijkhe-

den en de talloze extra’s van APSCONNECT zien? Of wilt u wel eens weten wat deze ge-avanceerde systemen voor uw organisatie kunnen betekenen? Kom dan langs in de stand op Bouw Relatiedagen Gorinchem.

APS Mobiele Communicatie, Breda, (076) 572 50 00, www.apsmobcom.nlStandnr. 218

‘Iedere ondernemer in bouw en afbouw wil opdrachten succesvol binnenhalen. Goede vloerbescherming wordt gezien als een vi-sitekaartje, maar ondertussen speelt bud-get natuurlijk een grote rol. We zien daar-om een verschuiving in de vraag ontstaan ten gunste van de voordeligste typen, zoals Permafix Standaard Floorguard. Dat is een herbruikbaar zelfklevend polyester afdek-vlies voor vloeren en trappen.’ ‘Ook voor specialistische toepassingen heb-ben we bijzondere afdekmaterialen. Pasge-legd parket of natuursteen bijvoorbeeld, is perfect beschermd met het ademend po-lyestervlies Permafix 1120 Floorguard. Per-mafix is de enige met producten die zijn ge-certificeerd volgens de strengste Zwitserse normen. Kom kijken in onze stand op de Bouw Relatiedagen Gorinchem.’

Permapack AG, Verkoop Benelux, (0416) – 820 248, www.permapack.chStandnr. 110

(Advertentie)

Page 28: BouwTotaal-2011_7_8

Bel ons op het nummer +32 (0)3/353 26 89 of stuur een e-mail naar [email protected] met uw vraag of probleem. Wij luisteren, bekijken uw situatie en maken vrijblijvend een offerte.

SCHUIFDAKENOnze schuifdaken bieden een effi ciënte en ordelijke opslagplaats voor uiteenlopende activiteiten. Dat gaat van het afdekken van een afvalput, over het beschermen van grondstoffen, tot het toegankelijk maken van productieruimten voor grote en moeilijk hanteerbare werkstukken.

OPLOSSING OP MAATWij zorgen voor het opmeten, het ontwerpen van de beste en meest effi ciënte oplossing, de verkoop, de pro-ductie en de plaatsing. En voor de service na de plaatsing. U vindt bij ons alles onder één dak. En dat is in uw voordeel, want er is maar één verantwoordelijke, en u hebt maar één aanspreekpunt: Blommaert.En op Blommaert kunt u rekenen.

Stokerijstraat 352110 Wijnegem

T +32 (0)3 353 26 89F +32 (0)3 353 35 90

WWW.BLOMMAERTALU.BEWWW.MOBIELEDAKEN.BE

Blommaert is reeds 30 jaar Europees marktleider in aluminium scheepsluiken voor de binnenschepen. Op dit ogenblik telt de onderneming een vijftigtal gespecialiseerde werknemers en heeft het een vestiging in Wijnegem (België) en Werkendam (Nederland). De ervaring en de expertise die we op vlak van scheepsluiken hebben opgebouwd, gebruiken we ook voor het maken van schuifdaken voor toepassingen op het land.

MOBIELE DAKEN

OVERSLAG OPSLAG VEEGVUIL WASSTRAAT ZOUTLOODS

VOORDELEN• optimale combinatie van bescherming en toegankelijkheid

• sterke en duurzame constructie

• manuele of elektrische bediening naar keuze

• onderhouds- en milieuvriendelijk

• effi ciënter gebruik van kranen, vrachtwagens, bulldozers enz.

PIRANACONCEPT

S.COM

AdBlomBouwTotaalDRUK.indd 1 15/07/11 11:44

Metselbedrijf Gebr. van der Heijden BV

Raamdorpelelementen BV

Metselbedrijf Gebr. van der Heijden BV

Elke kozijnmaat leverbaar•

12 kleuren en 10 modellen•

Levering 1 tot 4 weken•

Geleverd in stalen bakken en •rekken

Eenvoudig en snel te plaatsen•

Kijk voor een razendsnelle offerte op www.HeBlad.com

HeBlad Raamdorpelelementen BV - T 0497 - 36.07.91 - F 0497 - 38.09.71 - [email protected]

RDE okt2010.indd 1 30-9-2010 14:29:31

Mastermate Sliedrecht - Trapezium 50 - 0184 - 670 585 Mastermate Dordrecht - Planckstraat 49 - 078 - 618 21 84

[email protected] WWW.MASTERMATE.NL

Moeten wij ons nog voorstellen? Mastermate is im-mers al op veel plekken in Nederland te vinden. Als technische groothandel voor de Bouw en voor bouwgerelateerde bedrijven zijn we een familiebe-drijf dat v0lop in beweging is. In de eerste helft van 2011 hebben we onze landelijke dekking met vier vestigingen uitgebreid: Sliedrecht, Hillegom, Katwijk en Dokkum.

Met 29 vestigingen in Nederland, waarvan 13 in Zuid- Holland, is Mastermate vaak in de buurt te vinden.

De kennis en kunde van onze vakmensen, specialis-ten en projectafdelingen staan tot uw beschikking. De ruime voorraad van meer dan 20.000 artikelen is direct beschikbaar via onze vestigingen of de web-shop. U kunt bij ons terecht voor o.a. IJzerwaren, Bevestigingsmiddelen, Machines en Gereedschap-pen, Klimmateriaal, Hang- en sluitwerk en Persoon- lijke Beschermings Middelen.

Bezoek onze stand op de Bouw Relatiedagen in Gorinchem (standnummer 146). Wij willen graag per-soonlijk met u kennismaken en u verrassen met een van onze speciale aanbiedingen.

STERK VAKWERK

Vraag naar de brochures met alle technische specificaties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Vraag naar de brochures met alle technische specificaties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Vraag naar de brochures met alle technische specificaties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Postbus 3344140 AH Leerdam

Vraag naar de brochures met alle technische specifica-ties, installatievoorschriften en productoverzichten.

Het Kortleve assortimentVoor professionals die op kwaliteit willen bouwen

[T] 0345 - 638050[F] 0345 - 638051

[E] [email protected][I] www.kortleve.nl

Valbrenta keramische schoorsteenelementen

Neem hoogwaardige Italiaanse klei, geef er de vereiste

vormen aan en bak deze af bij 1060ºC. Het resultaat

draagt met trots de merknaam Valbrenta en is bestand

tegen zeer hoge temperatuurpieken. Keramiek is

een ideaal materiaal voor schoorsteenkanalen en is

geschikt voor elk type brandstof. De elementen zijn

verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen,

waardoor het Valbrenta systeem heel flexibel is. Ook

al door het uitgebreide assortiment van accessoires

en hulpmiddelen.

Dubbelwandig en dubbel gecertificeerd

Van het Nederlandse kwaliteitsmerk ThermoProducts

voert Kortleve het Thermovast DW (dubbelwandig

rookgasafvoersysteem. Indien volgens de voorschrif-

ten omkokerd is het systeem geschikt voor alle

brandstoftypen: gas, hout, kolen en olie. Door de

ruime keuze aan diameters, montagematerialen en

toebehoren is Thermovast DW zeer veelzijdig in te

zetten, zowel in de nieuwbouw als de renovatiebouw.

Adv Het Kortleve Asssortiment 200x135.indd 1 11-08-09 15:09

Page 29: BouwTotaal-2011_7_8

29Beursspecial

12, 13 en 14 oktober 2010

W W W. E V E N E M E N T E N H A L . N L

gehanteerd

Brandwerende betonlateien volgens Eurocode De brandveiligheid van gebouwen was altijd al belangrijk, maar concrete aandacht hiervoor neemt duidelijk toe. Daarom voldoet het gehele assortiment zelfdragende standaardbetonlateien van Vebo Beton & Staal uit Bunschoten sinds kort aan de brand-werendheidseisen, zoals door het Bouwbesluit bepaald. Uitgangspunt voor Vebo waren daarbij de Eurocodes die naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari 2012 van kracht worden.

Er kan gekozen worden uit 30, 60, 90 en 120 minuten brandwerendheid. Naast een verhoogde veiligheid zijn er twee andere belangrijke winstpunten voor de klant: de levertijd verandert niet ten opzichte van het ‘oude’ standaardassortiment en de prijs ook niet. Al met al heeft het bij Vebo anderhalf jaar geduurd om de nieuwe lateien te ontwik-kelen. Om ze te kunnen produceren, moest het bedrijf 135 mallen vervangen. ‘De be-staande mallen waren niet geschikt om de nieuwe lateien te kunnen maken’, zegt commercieel directeur Reinier van Aals-burg. ‘De wapeningsconfiguratie is veran-derd - wat nu overigens ook geldt voor de buitenlateien met waterhol - en er zit meer beton rond de staven.’ Vebo produceert zijn mallen in eigen huis. Het bedrijf zegt als eerste in Nederland de Eurocode als uitgangspunt te hebben gehanteerd bij het aanpassen van haar zelfdragende standaardbetonlateien con-form het laatste Bouwbesluit: ‘Daarmee is verzekerd dat vanuit een brandruimte de vluchtweg veilig kan worden bereikt’, zegt Van Aalsburg aanvullend. ‘Onze nieuwe zelfdragende standaardbetonla-teien bevorderen de veiligheid. Dat doen ze overigens alleen wanneer de rest van

de constructie waarin ze zijn verwerkt een overeenkomstige brandwerendheid heeft.’

Vebo Beton & Staal, Bunschoten, (033) 299 2613, www.vebo.nlStandnr. 138

Assortiment.

Een deel van het mallenpakket voor Vebo’s nieuwe zelfdragende standaardbetonlateien. De lateien, die aan de hand van uitgangspunten van Eurocode worden gefabriceerd, voldoen aan de brandwe-rendheidseisen volgens het Bouwbesluit. De lateien zijn snel leverbaar, hebben een brede inzetbaar-heid en blijven in prijs gelijk.

(Advertentie)

Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall®.Geschikt voor een waaier aan gevelafwerkingen.

Wilt u tot maar liefst 25% besparen op uw energierekening?

De ultradunne Powerwall® gevelisolatie zorgt dankzij zijn uniek tand en groefkliksysteem voor een duurzaam en efficiënt doorlopend isolatieschild met hoog rendement. In combinatie met een regelbaar bevestigingssysteem kan het worden gebruikt met een brede waaier aan gevelaf-werkingen zoals sidings, steenstrips, leien, pannen, zink, pleisterwerk, hout en vezelcementplaten. Kortom, een muur met power!

Meer info over Powerwall® of andere producten van Recticel Insulation? Surf naar www.recticelinsulation.nl

Recticel Insulation - Postbus 1 - 4040 DA KesterenTel. +31(0)488 48 94 00 - [email protected]

Maak dan zeker kennis met het buitengevel-isolatiesysteem met Powerwall®, een nieuw concept voor nieuwbouw en renovatie.

cker 68X28mm.indd 1 24/01/11 16:13

(Advertentie)

Achter de fly-over bij de afslag Delft-Noord, vlakbij de A13 verrijst de Bouwplaza, een plek waar bouwgerichte bedrijven eind dit jaar hun intrek nemen. Eén van die bedrijven is Breur, groothandel op het gebied van o.a. ijzerwaren, gereedschap-pen en hang- en sluitwerk.

Breur IJzerhandel Rivium is een familiebedrijf, opgericht in 1928, met vestigingen in Capelle aan den IJssel, Gouda en Wateringen. Naast de IJzerhandel heeft Breur een vestiging gespeci-aliseerd in Beveiligingen op de hoofdvesti-ging in Capelle aan den IJssel en beslagshop De Deurkruk in Woonmall Alexandrium III met een groot en gevarieerd assortiment van o.a. luxe hang- en sluitwerk.

MeedenkenDe focus ligt bij Breur volledig op klantge-richt denken en een hoge servicegraad. Pas wanneer onze klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook. Doordat wij een assortiment van 40.000 artikelen uit voorraad leveren en bezorgen met onze eigen 24-uurs bezorg-dienst kunnen wij altijd snel schakelen. Wanneer er iets besteld wordt dat niet op voorraad is proberen wij een alternatief te leveren zodat de klant toch verder kan.

BedrijfskledingOns nieuwe pand heeft een begane grond van meer dan 1000 vierkante meter groot, op twee derde van het geheel komt een hoge vide. Deze vide staat in het teken van bedrijfskleding met voor elke merk een eigen hoek. Daarnaast komt er een grote schoenenwand met meer dan driehonderd verschillende paren, ook voor dames. Be-drijfskleding kopen is een proces. In onze nieuwe vestiging is ruimte om alle fases van dit proces stap voor stap door te lopen. Nadat er een keuze is gemaakt hangen we de basislijn uit, met alternatieve mogelijk-heden. Zo kunnen mensen de verschillen-de kleuren bekijken en het verschil in kwa-liteit voelen en de kleding passen. Passen op locatie is echter ook mogelijk, hiervoor hebben wij een pasbus.

OpeningEind 2011 zal de nieuwe vestiging in Den

Breur naar Bouwplaza Den Haag

Haag openen. Op deze schitterende zichtlo-catie kunnen wij onze klanten nog beter be-dienen met ons moderne en frisse winkel-concept.

Breur IJzerhandel Rivium, Capelle a/d IJssel(010) 2888 444 , www.breur.nlStandnr 101

Page 30: BouwTotaal-2011_7_8

‘Pas toen de woningen nagenoeg opgeleverd waren, kregen de be-woners een vel met rode en groe-ne stickers voor een ‘weekendje plakken’. Met de stickers konden ze aangeven waar ze hun wandcon-tactdozen wilden hebben. De groe-ne stickers voor het aantal van te-voren afgesproken dozen en de rode stickers voor extra dozen.’ Aan het woord: Alex Braakhekke en Peter Brouwer van D+B Archi-tecten in Arnhem, over de eerste acht woningen die nét opgeleverd zijn volgens het door hen ontwik-kelde Flexwoningconcept.

Tekst: Carla Debets Bouwtekst; Foto’s: D+B Ar-chitecten, Carla Debets

De rode en groene stickers laten nog maar één voorbeeld zien van de vrijheid die be-woners krijgen in het Flexwoningconcept: in elke ruimte zijn overal wandcontactdo-zen te plaatsen. En die hoeven niet vóór-dat de bouw start al vast te liggen. Een nog veel grotere flexibiliteit is de vrijheid van indelen van de woning.Architecten Alex Braakhekke en Peter Brou-wer houden zich al sinds 2003 bezig met hun droom: het ontwerp van woningen waarbij de bewoners zelf hun indeling kun-nen bepalen. Niet alleen de eerste bewoner maar latere bewoners profiteren eveneens van de flexibele opzet. En dan ook nog voor een acceptabele prijs. Want – zo vragen ze zich af – waar vind je nou bijvoorbeeld éch-te starterswoningen voor een goede prijs?

BasisprincipeZe ontwikkelden het concept van de Eco-flexwoning, met een simpel basisprincipe.

Een woning bestaat uit drie volwaardige woonlagen, ofwel: de derde verdieping is geen kapverdieping. Zowel de beukbreedte als de woningdiepte zijn variabel, waarbij er tevens uitbreidingsmogelijkheden zijn voor alle verdiepingen.De plaats van de trap ligt vast: direct naast de woningscheidende wand of langsgevel. Ook vast zijn twee verticale leidingschach-ten op beide koppen van de trap, én de daaraan gekoppelde meterkast. Tenslotte is het vloerveld naast de trap een vast gege-ven; de breedte hiervan is echter wel varia-bel. Dit geldt voor alle verdiepingen.Op de schachten aan de kop van de trap ‘koppelen’ vloersleuven aan die over de vol-ledige breedte van de woning doorlopen. Twee sleuven per vloer dus. Keukens en bad-kamers zijn daardoor op bijna elke plaats mogelijk, áls ze maar een overlap hebben met de sleuven in de vloer of aansluiten op de schachten op de kop van de trap. Het bouwsysteem ligt bij dit basisprincipe niet vast. Een betonnen casco is mogelijk, met kanaalplaatvloeren, maar kalkzand-steen, prefab cellenbeton of houtskelet-bouw zijn eveneens mogelijk. Braakhek-ke en Brouwer hebben daarbij een sterke voorkeur voor prefab onderdelen, om de bouwtijd te versnellen en daarmee de bouwkosten te kunnen verlagen, én afval

op de bouwplaats te minimaliseren.Wat de gevels betreft, ook hierbij hebben de bewoners veel vrijheid. De eerste ge-dachten van de architecten gingen uit naar demontabele baksteen (ClickBrick) of pre-fab houten gevelelementen die bijvoor-beeld bij uitbreiding verplaatst en dus op-nieuw gebruikt kunnen worden.

StroomversnellingDe zoektocht naar materialen waarmee hun flexwoningenconcept gerealiseerd zou kun-nen worden, leidde onder andere naar de scheidingswanden van Faay. In samenwer-king met de fabrikant ontwikkelden de ar-

Flexwoningen in Arnhem bieden bewoners veel vrijheid

Voorgevels van de acht flexwoningen, te we-ten twee koopwoningen en zes in de huur-sector. Alle woningen hebben drie volwaar-dige verdiepingen.

Principes van de woningplattegronden. Technische detaillering van de vloer, gevel en scheidingswanden.

Detail kabel-/plintgoot onder de (Faay) scheidingswand …

30TECHNIEK

Page 31: BouwTotaal-2011_7_8

chitecten een plint-gootsysteem dat zich onder de wand bevindt en waarbij standaard plintprofielen voor de afdekking zorgen. ‘In de scheidingswanden wa-ren de verticale sleuven al standaard aanwezig, dus daar hebben we ge-bruik van gemaakt. Het hele idee van flexibele inbouw in scheidingswanden kwam echter pas goed in een stroomversnelling toen er kleinere stekkers op de markt kwamen, de zogenoemde wylandstekkers, die in de sleu-ven en in de plintgoot passen. Daarnaast is het sinds twee jaar mogelijk om kabels voor elektra en data in één compartiment door te voeren. Ook het feit dat plafondlichtpun-ten inmiddels draadloos schakelbaar zijn, heeft veel aan de ontwikkeling bijgedragen. En voor de woningscheidende wanden heb-ben we vervolgens kimblokken ontwikkeld waarmee een zelfde gootconstructie moge-lijk is.’Punt van nader onderzoek is nog wel de verplaatsbaarheid van de wanden: de wandpanelen (met een breedte van 400 mm) zijn standaard voorzien van een extra regel in de onderlinge verbinding, waarbij een v-naad ontstaat. Om deze naden weg te werken, moeten de panelen verlijmd worden en dus gefixeerd. Dit gaat echter ten koste van de flexibiliteit. De wanden

worden in ieder geval wél pas geplaatst na-dat de plafonds gespoten of gesausd zijn, zodat verplaatsen in dat opzicht geen pro-blemen oplevert.

Extra kosten?Braakhekke en Brouwer: ‘Belangrijk uit-gangspunt bij elke ontwikkeling is dat het niets extra’s mag kosten. Het moeten dus simpele oplossingen zijn óf je moet de ex-tra kosten weer terug kunnen verdienen in bijvoorbeeld de montage. Wat de wand-contactdozen betreft: je hoeft er geen uren

overleg aan te besteden, ze hoeven niet op tekening te worden gezet en ze zitten altijd op de juiste plaats. Ze zijn immers door de bewoners zelf ‘in een weekendje geplakt’. En dus zijn er ook geen faalkosten.’

LeidingvloerenEveneens essentieel in het ontwerp zijn de leidingvloeren van VBI. In twee ‘oversteken-de’ (over de volle woningbreedte) sleuven aan de bovenzijde van de vloer worden alle leidingen voor afzuiging, riolering en elektra opgenomen. De sleuven zijn ver-der gevuld met gestabiliseerd zand zodat ze eenvoudig be-reikbaar blijven. Sluit een bad-kamer of keu-ken niet hele-maal aan op de sleuven, dan kan een kleine koof of een voorzetwand uit-komst bieden. De sleu-ven sluiten aan op de verticale schachten; door af-neembare panelen blijven leidingen in deze schachten bereikbaar.

Eerste acht woningenDe eerste acht gebouwde woningen bevin-den zich in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem. Van de acht woningen zijn twee koopwoningen grotendeels volgens het flexibel concept gerealiseerd, samen met de bewoners. De overige zes woningen zijn door een belegger gekocht voor de verhuur en allemaal hetzelfde uitgevoerd, maar wel met de leidingvloeren en het wandsysteem met de plintgoten. Alle woningen zijn bo-vendien uitgevoerd met extra funderings-palen voor een toekomstige uitbreiding.In het stedenbouwkundig plan lagen ech-ter al een aantal zaken vast, zoals de wo-ningbreedte van 5,60 meter en de diepte van 10,50 meter. De uitbreidingsmogelijk-heden van 3 meter op de begane grond en 2,5 meter op de verdieping (in de lengte-richting) en een aanbouw aan de zijgevel van 2,7meter breed, zijn deels uitgevoerd bij één van de twee koopwoningen. En la-ten dan meteen de riante gevolgen zien van deze oppervlaktevergroting.De geveluitwerking van alle acht wonin-gen lag ook al grotendeels vast, omdat aan-sluiting bij de omringende bebouwing

voorop stond. Hierdoor was er - onder andere financieel –

geen ruimte meer voor de-montabele bakstenen.

De basis(koop) wo-ning, met een bruto

vloeroppervlak van circa 160 m2 is ge-realiseerd voor cir-ca 250.000 euro; de uitbreidingen ( 50 m2) bij de ande-re koopwoning zijn

gerealiseerd voor circa 50.000 euro.

LeerprocesOndanks dat in de acht woningen niet meteen alle mogelijkheden zijn benut, zijn Braakhekke en Brouwer tevreden over dit eerste project. Het bleek bovendien een leer-proces met aspecten die in een vervolgproject weer beter kunnen. Zoals de plaatsing van leidingen en kanalen in de sleuven in de vloer. ‘Een volgende keer plaatsen we in deze sleuven op voorhand buizen rond 75 of rond 100 om leidingen nog eenvoudiger bereikbaar te houden. De sleuven in de vloer garanderen ook voor toekomstige be-woners veel indelingsvrijheid. Het vloersysteem is slechts 300 euro per vloer duurder, maar biedt wel veel flexibiliteit.’‘Wij proberen zo min mogelijk in problemen te denken, maar vooral in mogelijkhe-den. Zo bieden de woningen heel veel woonmogelijkheden en zijn ze geschikt voor een brede doelgroep. Circa 90 procent van de woonwensen is realiseerbaar en voor het overige deel zijn soms aanpassingen nodig, zoals een extra verlaagd plafond bij een ongebruikelijke opstelling van keuken of badkamer. In dat geval denken we mee over hoe leidingen zo netjes mogelijk weggewerkt kunnen worden.’Als vervolg op het flexwoningenconcept hebben de architecten een doorgroeiwoning-concept ontwikkeld: ‘Vooral een woning voor starters, met een inhoud van maar liefst 400 m3 als basis. Het principe is hetzelfde als de flexwoningen, maar alleen de begane grond is ingedeeld, mét een slaapkamer. De eerste verdieping is één grote ruimte, niet ingedeeld en bereikbaar via een vlizotrap, in feite een ‘onbenoemde ruimte’. Deze doorgroeiwoning kost 150.000 euro, met 30.000 voor de grond en een berging.’ Een uitdaging om ook deze woning ergens te mogen bouwen!

… en gerealiseerd in de woningen.

Detail woning-scheidende wand …

… en dat ziet er zó uit in werkelijkheid.

Aansluiting horizontale sleuven in de vloer op de verticale leidingschacht.

Eén van de twee leidingschachten op de koppen van het trappenhuis.

De vloer van de badkamer.

Plakken maar …: wandcontactdozen precies op de juiste plaats en zoveel als gewenst.

Een van de twee koopwoningen heeft zowel uit-breidingen aan de achtergevel, zijgevel als op de verdieping.

Achtergevels met links de woning met diverse uitbreidopties gerealiseerd.

BouwgegevensOpdrachtgever(s): Rhynstroom, ArnhemOntwerp: D+B architecten, ArnhemAannemer: Hegeman BouwpartnersConstructies: Ingenieursbureau Bartels, ElstStart bouw: maart 2010Oplevering: juli - augustus 2011Bruto vloeroppervlak: 160 m2

Bruto inhoud: 500 m3

31TECHNIEK

Page 32: BouwTotaal-2011_7_8

• door merkenrecht beschermd• makkelijk in te steken• leverbaar in een breed pakket

voor verkooppunten en meer informatie kijk op www.ivana.com

NECOLOC KEER

OPTIMALE VEILIGHEID!

NIEUW!

Page 33: BouwTotaal-2011_7_8

33BOUWGEBREKEN

Leidingschacht wordt schoorsteen voor vochtige luchtIn een eengezinswoning daterend uit 1987, wordt in 2009 een badka-mer op de eerste etage verbouwd. De nieuwe badkamer wordt onder an-dere voorzien van een bad en een douchecabine. Naast de badkamer is een studeerkamer gesitueerd, die is ingericht met diverse kasten. Rond de afgelopen kerstperiode wordt een kast verwijderd in de studeerka-mer, waarna er een vochtplek met schimmelvorming op de wand zicht-baar wordt...

Door: mw. N.S. van der PalmBureau voor Bouwpathologie BBwww.bouwpathologie.nl

De vochtplek op de wand doet de bewoner van de woning denken aan de regelmatig terugkerende vochtige plekken op de wand in de meterkast. Deze laatste vochtpro-

deerkamer en de hal van de woning, wordt in de aansluitende muur ook een verhoogd vochtgehalte gemeten en is de lichte ver-kleuring van de schimmelvorming zicht-baar. De meest schimmel was inmiddels al door de bewoner verwijderd en gereinigd.Ook het relatieve vochtgehalte in de stu-deerkamer is iets hoger ten opzichte van de

vochtige lucht uit de kruipruimte via de leidingschacht en de niet luchtdicht afge-werkte wandsparing langs de binnenwand kan stromen. Het vocht zal worden opge-nomen door de binnenwand. Tevens wa-ren de ventilatiemogelijkheden voor dit deel van de binnenwand beperkt vanwe-ge de (voormalige) aanwezigheid van een kast. Langdurige vochtigheid kan leiden tot de vorming van schimmel. Doordat de kast inmiddels is verwijderd kan de vochtige lucht zich beter verspreiden en het vocht in de wand beter verdampen, hetgeen tot ver-mindering van de problematiek leidt.

HerstelOm dit gebrek duurzaam te herstellen is het zaak te voorkomen dat er een stroming plaatsvindt van de relatief vochtige lucht

uit de kruipruimte door de leidingschacht. Dit kan worden gerealiseerd door het ver-wijderen van een deel van de zijwand in de meterkast, het aanbrengen van rand-profielen op de aldaar aanwezige wand- of vloerdelen en hierop een watervaste hou-ten plaat te bevestigen. Deze plaat kan op de naden of rondom de leidingdoorvoerin-gen met pur-schuim nader luchtdicht wor-den afgewerkt. Als extra maatregel het houten paneel ten behoeve van de sparing in de wand van de studeerkamer aan de zijde van de leidingschacht voorzien van een dampdichte folie en deze zoveel moge-lijk luchtdicht aansluiten. Hierna kan het luik conform het bestaande worden aange-bracht. De wand afdoende laten drogen al-vorens een nieuwe wandafwerking aan te brengen.

Meterkast. Sparing in binnenwand. Vochtsporen en vlekvorming binnenwand nabij sparing.

Condens onderzijde begane grondvloer.

blemen zijn door de bewoner aangepakt middels het afdichten van de leidingdoor-voeringen en het plaatsen van een zoge-naamde vochtvreter in de meterkast. Voor het onderzoeken van de herkomst van de vochtplek op de wand in de studeerkamer wordt de bouwpatholoog ingeschakeld.

OnderzoekTen behoeve van het leidingwerk van de nieuwe ingedeelde badkamer is een lei-dingschacht gecreëerd, waarin de riolering, de waterleiding en het ventilatiekanaal zijn opgenomen. De installatieleidingen worden in deze leidingschacht doorge-voerd tot aan de kruipruimte onder de be-gane grondvloer. De nieuwe leidingschacht ligt ter hoogte van de begane grond net naast de meterkast, waarbij de scheiding wordt gevormd door een gipsplaat.Om het leidingwerk te kunnen bereiken voor eventueel onderhoud is een sparing gehouden in de binnenwand tussen de stu-deerkamer en de nieuwe leidingschacht. Deze sparing is dichtgezet met een hou-ten plaat. Voor deze sparing bevond zich de kast, die tijdens de kerst was verplaatst. Rondom deze sparing wordt een hoger vochtgehalte gemeten met de vochtme-ter. Omdat de sparing zich bevindt in een hoek met de binnenmuur tussen de stu-

tegenovergelegen kleed-kamer, waarbij de venti-latiemogelijkheden in de gevelkozijnen in de bei-de ruimten gelijk is. Bij het verwijderen van de hou-ten plaat van de sparing wordt de leidingschacht zichtbaar. Hierbij is te zien dat de leidingschacht een open verbinding heeft met de kruipruimte. Op het leidingwerk in de lei-dingschacht en de wan-den van de leidingschacht zijn geen vochtsporen te zien. De kruipruimte is voorzien van een vochti-ge grondslag, die bestaat uit kleiachtige aarde. Te-gen de onderkant van de betonnen begane grond-vloer zijn condensdrup-pels zichtbaar.

Analyse en ConclusieDe vochtige plek en de schimmelvorming op de binnenwand in de stu-deerkamer wordt ver-oorzaakt doordat relatief

Page 34: BouwTotaal-2011_7_8

34BOUWKOSTEN

Prijzen onderaannemers verschillen enorm (III)

Prijsverschillen AanneemsommenBedrijfssoort Uitvoeringskosten Algemene kosten Winst en Risico

in % in % in %

Aannemers en bouwbedrijven

1 tot 5 werknemers 4 5 4

5 tot 10 werknemers 5 6 4

10 tot 25 werknemers 6 8 2

vanaf 25 werknemers 8 7 3

Klus en onderhoudsbedrijven

zelfstandig 2 2 3

1 tot 5 werknemers 2 3 4

5 tot 10 werknemers 4 3 5

Timmerbedrijven

1 tot 5 werknemers 3 3 5

5 tot 10 werknemers 5 4 5

vanaf 10 werknemers 6 6 4

Schilderbedrijven

1 tot 5 werknemers 3 3 4

5 tot 10 werknemers 5 5 3

vanaf 10 werknemers 7 7 2

Montagebedrijven

zelfstandig

1 tot 5 werknemers 1 1 2

5 tot 10 werknemers 2 3 4

3 4 5

Door: Ed de Rechteren van Hemert Nederlands Bouwkosten In-stituut [email protected]

De verschillen zitten vaak in de indirec-te kosten, zoals de uitvoeringskosten, al-gemene kosten, winst en risico. Per bedrijf zijn deze kosten verschillend. Om een goed bedrijfsresultaat te krijgen zal men deze in rekening moeten brengen bij de klant. Men zal per bedrijf verschillende percenta-ges hanteren. In de toekomst zullen we de-ze onderwerpen uitvoerig behandelen. Bij-gaand een overzicht van de waargenomen percentages bij verschillende bedrijven. We zien nu vaak dat men geen opslagen in re-kening brengt om toch de opdracht binnen te kunnen halen. Bij het NBI Nederlands bouwkosten instituut kan men per regio de opslagen opvragen.

In BouwTotaal nr. 5 en 6 kwamen de soms enorme verschillen in aanneemsommen aan bod. Niet alleen bij grote werken, maar ook vaak bij kleine werken. Hoe zijn deze grote prijsverschillen bij in-schrijvingen te verklaren?

Materieel- kosten 2011 dalenDe afgelopen periode zagen we veel prijsda-lingen. Ook worden voor het materieel veel lagere prijzen opgenomen in de begrotingen. In de tabel ziet u een overzicht van de kosten van het gangbare materieel.

Materieelkosten 20112009 2010 2011

Huur Steigers

Plaatsen, huur, verwijderen schraagsteiger per/m2 5,25 4,20 4,00

Plaatsen, huur, verwijderen enkele stalen steiger per/m2 9,60 7,70 7,45

Plaatsen, huur, verwijderen dubbele stalen steiger per/m2 12,50 10,00 9,60

Plaatsen, huur, verwijderen dubbele systeem steiger

per/m2 11,15 8,90 8,50

Daksteiger, eenzijdig per/dag 85,00 68,00 65,00

Daksteiger, tweezijdig per/dag 103,00 82,00 78,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 4 per/dag 70,00 56,00 53,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 8 m per/dag 85,00 68,00 65,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 10 m per/dag 95,00 76,00 73,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 12 m per/dag 109,00 88,00 84,00

Hoogwerkers

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 6 m per/dag 60,00 48,00 46,00

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 8 m per/dag 90,00 72,00 69,00

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 12m per/dag 200,00 160,00 150,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 10 m per/dag 60,00 48,00 45,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 12 m per/dag 120,00 96,00 90,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 18 m per/dag 220,00 176,00 160,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 10 m per/dag 205,00 164,00 155,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 14 m per/dag 235,00 188,00 180,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 16 m per/dag 315,000 252,00 240,00

Page 35: BouwTotaal-2011_7_8

35BOUWKOSTEN

Prijzen onderaannemers verschillen enorm (III)

Materieelkosten 20112009 2010 2011

Huur Steigers

Plaatsen, huur, verwijderen schraagsteiger per/m2 5,25 4,20 4,00

Plaatsen, huur, verwijderen enkele stalen steiger per/m2 9,60 7,70 7,45

Plaatsen, huur, verwijderen dubbele stalen steiger per/m2 12,50 10,00 9,60

Plaatsen, huur, verwijderen dubbele systeem steiger

per/m2 11,15 8,90 8,50

Daksteiger, eenzijdig per/dag 85,00 68,00 65,00

Daksteiger, tweezijdig per/dag 103,00 82,00 78,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 4 per/dag 70,00 56,00 53,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 8 m per/dag 85,00 68,00 65,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 10 m per/dag 95,00 76,00 73,00

Rolsteigers, werkhoogte tot 12 m per/dag 109,00 88,00 84,00

Hoogwerkers

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 6 m per/dag 60,00 48,00 46,00

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 8 m per/dag 90,00 72,00 69,00

Schaar, zelfrijdend, werkhoogte tot 12m per/dag 200,00 160,00 150,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 10 m per/dag 60,00 48,00 45,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 12 m per/dag 120,00 96,00 90,00

Telescoop, aanhanger, werkhoogte tot 18 m per/dag 220,00 176,00 160,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 10 m per/dag 205,00 164,00 155,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 14 m per/dag 235,00 188,00 180,00

Kniktelescoop, zelfrijdend, werkhoogte tot 16 m per/dag 315,000 252,00 240,00

Uurlonen uit de praktijkIn de tabel vindt u de in de praktijk waargenomen uurlonen voor de verschillende werksoorten. De uurlonen zijn weergegeven van zowel grote, als kleine bedrijven en ZZP’ers. De uurlonen worden in euro`s gegeven en zijn een gemiddelde.

In het rapport Uurlonen en indirecte projectvoorzieningen 2011 vindt u voor de verschillende werksoorten per provincie de uurlonen en percentages van zowel de gemiddelde als de laagste en hoogste waargenomen uurlonen. Het rapport is verkrijgbaar via www.bouwboeken.nl.Mist u een bepaald uurloon, neem dan contact op met [email protected]. Vervolgens zorgen wij voor de uurlonen voor die bepaalde werkzaamheden. Ook kunt u de cursus ‘Eigen uurloon’ volgen, dan weet u wat uw uurloon moet zijn. In deze cursus, die één avond duurt, leren wij u uw eigen uurloon uit te rekenen.

Uurlonen uit de praktijkPeildatum 1/1/2010 2009 2010 2011

Werkzaamheden $ per uur $ per uur $ per uur

Sloopwerk 31,80 28,30 24,75

Grondwerk 32,25 28,70 26,50

Bestratingswerk 33,95 30,22 28,75

Tuin- en Terreinwerk 40,65 36,18 35,60

Bouwkundigwerk/algemeen 36,75 29,40 26,75

Tegelwerk 36,55 29,24 28,00

Schilderwerk 39,25 31,40 26,75

Beglazingswerk 39,60 31,68 27,00

Dakdekkerswerk 42,25 33,80 32,00

Loodgieterswerk 42,50 34,00 33,75

Gemiddelde uurlonen in EuropaHet NBI heeft regelmatig overleg met verschillende zusterorganisatie in Europa. In Europa worden verschillende uurtarieven ge-bruikt voor bouwkundige werken. Eén keer per jaar wisselen deze organisaties de tarieven uit. Het gaat hier om een standaard uur-tarief, exclusief de algemene kosten en winst. De opbouw van het uurtarief is vaak totaal anders.

Uurlonen( gemiddelde uurlonen in europa)

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Belgie 26,25 27,25 27,85 28,25 28,55 27,12 27,65

Duitsland 28,70 20,45 20,65 21,70 21,95 20,85 22,00

Engeland 21,15 21,95 23,55 24,75 24,65 22,19 23,00

Frankrijk 21,95 22,75 24,55 26,80 27,10 25,75 25,95

Ierland 19,90 20,60 21,25 22,40 22,35 19,65 19,25

Italie 19,45 21,35 22,10 23,20 24,00 23,56 23,50

Nederland 27,50 28,35 28,75 30,60 30,50 27,50 24,50

Schotland 21,10 21,75 22,75 24,15 24,45 22,01 21,75

Spanje 24,60 25,55 26,95 28,30 27,95 23,10 19,45

Wales 20,55 21,05 22,15 23,25 24,15 21,74 20,75

Page 36: BouwTotaal-2011_7_8

36BOUWKOSTEN

Renovatiekosten van eenvoudige badkamerDe kosten van het renoveren van een bestaande badkamer hangen sterk af van het vloeroppervlak, de toegepaste inrichting en het niveau van luxe en afwerking. Als voorbeeld publiceert casadata.nl hier de gecalcu-leerde richtprijzen van een eenvoudige badkamer met circa 4 vierkante meter vloeroppervlak.

Door www.casadata.nl

Bij het renoveren van een bestaande bad-kamer is uitgegaan van een vloeropper-vlakte van circa 4 m2 en blijven de bestaan-de badkamerwanden en toegangsdeur gehandhaafd. In de badkamer wordt een douche, wastafel en closet geplaatst.

Samenstelling badkamer met douchedeur bij 4 m2 vloeroppervlakteDe douche opstelling bestaat uit een glijstangset met douchekraan, douche-deur en afvoerputje. De wastafel opstelling betreft een normale wastafel met kraan, planchet en spiegel. De toiletopstelling be-staat uit een wandcloset met closetzitting en deksel en uit een inbouwreservoir met bedieningspaneel in de kleur wit. Bij het te-gelwerk is uitgegaan van vloer- en wand-tegels in de budget prijsklasse. De verwar-ming in de badkamer wordt verzorgd door een witte, eenvoudige designradiator met de afmeting 600 x 1.122 mm.

Samenstelling badkamer met glaswand of gemetselde douchemuur bij 4,5 m2 vloerop-pervlakteDe douche opstelling bestaat uit een Alter-na glijstangset 75 met Alterna douchether-mostaatkraan 15 cm en een afvoerputje. Bij de uitvoering met glaswand is een pre-fab glaswand van één meter breed en twee meter hoog gemonteerd en bij een gemet-selde douchemuur is er een muur van één meter breed en twee meter hoog gemet-seld met cellenbetonblokken van 70 mm dik. De gemetselde muur is geheel bete-geld.

De wastafel opstelling betreft een norma-le witte Ideal Standard wastafel van 600 x 460 mm met Grohe wastafelmengkraan met waste-inrichting en een rechthoekige spiegel van 600 x 400 mm. De toiletopstel-ling bestaat uit een wit wandcloset met diepspoeling, witte Alterna closetzitting en deksel en uit een Geberit inbouwreservoir met wit Geberit Bolero bedieningspaneel. Bij het tegelwerk is uitgegaan van vloer- en wandtegels in de budget prijsklasse. De verwarming in de badkamer wordt ver-zorgd door een Veraline economic eenvou-dige designradiator met de afmeting 600 x 1.750 mm.

Samenstelling badkamer met vijfhoekige douchecabine bij 4 m2 vloeroppervlakteDe douche-opstelling bestaat uit een glijstangset met Grohe Ecostat S douche-thermostaat en Sealskin vijfhoekige dou-checabine met draaideur van 650 mm breed en 1.950 mm hoog met helder glas en chroom/zilver profielen. De badmeubel op-stelling betreft een wit badmeubel met on-derbouwkast met één lade en één blende,

spiegelkast met verlichting en een Grohe Talis S2 twee-greeps wastafelkraan.De toilet opstelling is samengesteld uit een wit Villeroy & Boch Omnia Architec-

tura wandcloset met Pressalit closetzit-ting met softclose deksel, een Geberit Duo-fix inbouwreservoir met een Geberit Bolero bedieningspaneel in chroom. Bij het te-gelwerk is uitgegaan van vloer- en wand-tegels in een gemiddelde prijsklasse. De verwarming wordt gerealiseerd door een witte Thermic Hendra HDRM designradia-tor 500 x 1.392 mm met thermostaatknop in chroom.

BouwkostenIn de kostenberekeningen is uitgegaan van de gemiddelde uitvoeringstijd voor de werkzaamheden en de voor de consu-ment gangbare prijzen voor de materialen en producten, waarin de gangbare korting is verwerkt. Het uurloon is zonder opslagen voor de bouwplaatskosten, algemene be-drijfskosten en winst en risico. De kosten zijn exclusief het aanleggen van een nieu-we waterleiding of afvoerleiding naar de badkamer, het verplaatsen van de badka-merwanden of badkamerdeur, transport-kosten, afkomende materialen en stortkos-ten.Alle complete calculaties van de verschil-lende begrotingsposten kunt u na het in-loggen op www.casadata.nl zien. Deze calculaties kunt u dan ook meteen down-loaden in Excel en eenvoudig aanpassen. Ook kunt u direct de complete projectbe-groting met de onderdelen van de badka-mer renovatie opvragen. Compleet met de hoeveelheden en gehanteerde uren en prij-zen van de onderdelen. Deze projectbegro-ting is kant-en-klaar voor eigen gebruik.Het regionale kostenniveau betreft de regio Oost Gelderland (postcode 7000 - 7100). Op www.casadata.nl ziet u het kostenniveau van uw eigen regio door het opgeven van de postcode. Bij de indirecte kosten is gere-kend met een toeslag op de directe kosten van 17 procent. Dit toeslagpercentage be-staat uit 8 procent voor algemene bedrijfs-kosten, 5 procent voor winst en 3 procent voor risico.

Page 37: BouwTotaal-2011_7_8

37BOUWKOSTEN

Renovatiekosten van eenvoudige badkamer 200 Kant-en-klare projectbegrotingenVoor een aanbouw, dakopbouw, dakkapel, renovatie van een badkamer of een keuken en voor onderhoudschilder-werk staan inmiddels zo’n 200 kant-en-klare complete projectbegrotingen op casadata.nl. Compleet met de hoe-veelheden en gehanteerde uren en prijzen van de onderdelen. Deze projectbegroting kunt u een eigen projectnaam geven en aanpassen voor eigen gebruik. U kunt deze begroting ook downloaden in Excel of een andere spreadsheet.

Kostentabel badkamer renoveren met douche, wastafel en toilet, circa 4 m2 vloeroppervlakte, excl. btw, bron casadata.nl

Activiteit Uitvoering Vloeroppervlakte Directe Kosten Indirecte Kosten Totaal

Badkamer renoveren met douche, wastafel en toilet, circa 4 m2 vloeroppervlakte Eenvoudige uitvoering met douchedeur 4 m2 4.997 849 5.846

Eenvoudige uitvoering met glaswand 4,5 m2 5.580 949 6.528

Eenvoudige uitvoering met gemetselde douchemuur 4,5 m2 5.962 1.014 6.976

Normale uitvoering met 5 hoekige douchecabine 4 m2 8.305 1.412 9.717

Kostenbegroting renovatie badkamer met eenvoudige uitvoering met gemetselde douchemuur, 4,5 m2 vloeroppervlakte, excl. btw, bron casadata.nl

Aantal Eenheid Omschrijving Uren Directe kosten Indirecte kosten Totaal excl. BTW

1 stk Douche-opstelling, Alterna glijstangset met douchethermostaat en handdouche, afvoerput 1,75 281,21 47,8 329,01

1 stk Wastafel-opstelling, witte Ideal Standard wastafel met Grohe kraan met waste en rechthoekge wandspiegel 3,75 367,07 62,4 429,47

1 stk Toilet-opstelling, Alterna wit wandcloset diepspoel met Alterna witte closetzitting met deksel, Geberit inbouw-reservoir met wit bedieningspaneel

3,75 597,74 101,61 699,35

1 stk Badkamer verwarming, Veraline econ. designradiator 600 x 1.750 mm 3,90 385,71 65,57 451,29

1 ruimte Sloopwerk bestaande badkamer, 4 m2 vloeroppervlakte 8,00 280,80 47,74 328,54

1 ruimte Badkamer sloopwerk aan- en afvoer 2,50 383,15 65,14 448,29

1 ruimte Beton opstorten vloer, 4,5 m2 vloeroppervlakte 0,75 66,60 11,32 77,92

1 ruimte Metselwerk wandcloset, douchemuur en doucheplateau 8,50 415,60 70,65 486,25

1 ruimte Stucwerk wanden, 4,5 m2 vloeroppervlakte. 7,80 313,68 53,33 367,01

1 ruimte Keramische wand- en vloertegels, met douchemuur, budgetprijsklasse 34,08 2.113,91 359,37 2473,28

1 ruimte Leidingwerk elektra en sanitair aanpassen, incl. waterleiding 7,00 378,79 64,39 443,19

1 ruimte Aanbrengen plafond in badkamer 10,00 378,00 64,26 442,26

Totaal: 91,775 5962,26 1013,58 6975,86

Materialenlijst renovatie badkamer met eenvoudige uitvoering met gemetselde douchemuur, 4,5 m2 vloeroppervlakte, excl. btw, bron casadata.nl

Aantal Eenheid Omschrijving Kosten per eenheid Totaal excl. BTW

1 stk Mengkraan wastafel, Grohe Euro Smart, met waste-inrichting 96,9 96,9

6 m1 Koperen buis, 1 mm dik, 15 mm diameter, koper halfhard, KME 8,19 49,14

4 m1 Dunwandige stalen CV buis, diameter 22 mm, dik 1,5 mm, verzinkt, Lebu 2,85 11,4

1 set Spiegelklemset, Noord, kunststof transparant 0,89 0,89

120 stk Baksteen waalformaat, antraciet, strengpers 0,36 43,2

95 kg Pasta tegellijm, flexibel 1,96 186,2

45 kg Voegmortel tegelwerk, wit 1,3 58,5

70 kg Knauf Roodband kant-en-klare hechtpleister op gipsbasis 0,57 39,9

1 stk Afschrijving profiel 1,5 1,5

1 stk Wastafelbevestiging met plug 2,35 2,35

1 stk Plugbekersyfon, Viega, met muurbus, chroom 20,1 20,1

1 stk Geberit Duofix inbouwreservoir, hoogte 1.120 mm met frontbediening 233,01 233,01

5 m2 Keramische vloertegel, budget prijsklasse 21 105

25 m2 Keramische wandtegel, budget prijsklasse 16,81 420,25

1 stk Aardingsmat 19 19

1 stk Geberit Bolero bedieningsplaat, wit 60 60

1 stk Closetzitting met deksel, Alterna, kunststof wit 30 30

1 stk Douchethermostaat, Alterna, 15 cm, chroom 135 135

1 stk Glijstangcombinatie Alterna 75, handdouche 1 functie en slang 150 cm chroom 50,5 50,5

1 stk Doucheputje 150 x 150 mm, universele uitlaat 50 mm, RVS 30,5 30,5

1 stk Wastafel, Ideal Standard 600 x 460 mm, wit 94,55 94,55

1 stk Wandspiegel, Swallow, rechthoekig, 600 x 400 mm 12,55 12,55

4,5 m2 Beton 8,5 38,25

2 m2 Cellenbetonblokken, 600 x 200 x 70 mm 24,8 49,6

12 m1 Hoektegel strip, kunststof 2,98 35,76

1 stk Designradiator, Veraline Economic 600 x 1.750 mm 229 229

1 post Klein materiaal elektra 29,9 29,9

1 post Transportkosten aan- en afvoer 250 250

1 post Stortkosten en afvoeren afval en puin 40 40

11 m1 Kimband en coating 5,27 57,97

1 stk Wandcloset, Alterna, diepspoel, wit 135 135

4,5 m2 Egalisatiemortel 7,4 33,3

1 ruimte PVC afvoerbuis en bochten 18,8 18,8

Totaal 2618,02

Page 38: BouwTotaal-2011_7_8

Ontwerp en uitvoering van DETAILS (Serie Passief)

Passiefhuisdetail langsgevel en bouwmuurIn iedere uitgave van BouwTotaal besteedt Adviesburo Nieman aan-dacht aan ontwerp en uitvoering van een detail. Een goed detailontwerp en juiste uitvoering van details leidt tot een flinke verlaging van de faal-kosten en een hoge eindkwaliteit van een gebouw. De SBR heeft een se-rie passiefhuisdetails uitgegeven. In Bouwtotaal worden vanaf nummer 1-2011 diverse passiefhuisdetails besproken, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. In dit artikel aandacht voor het Passiefhuisdetail (SBR-de-tail 204). Het gaat om variantdetails ter plaatse van de langsgevel en de bouwmuur, met diverse oplossingen.

Door: ing. D. StrijardsAdviesburo Nieman

Er worden niet alleen nieuwbouwprojecten volgens het Passiefbouwen-concept ont-wikkeld. Er zijn ook diverse projecten waar-bij bestaande gebouwen worden verbouwd volgens het Passiefbouwen concept. Waar je bij nieuwbouw alle mogelijkheid hebt om een gewenst systeem te kiezen (bin-nen het Passiefbouwen-concept natuurlijk), heb je die ruimte bij bestaande bouw min-der. In de serie van passiefdetails wordt in dit artikel belicht welke keuzes er onder an-dere zijn in systemen voor bestaande wo-ningbouw en wat daarbij de aandachts-punten zijn aangaande het knooppunt langsgevel - bouwmuur.

Overwegingen bij keuze systeemDiverse aspecten spelen een belangrijke rol in de keuze van de aanpak van je gebouw-schil. Want daar gaat het in eerste instan-tie om bij Passiefbouwen. De gebouwschil moet zo optimaal mogelijk worden geïso-leerd. En een optimale thermische schil wordt nergens onderbroken. Er moet ge-kozen worden of de thermische schil he-lemaal buitenom gelegd wordt, of dat de thermische schil in zijn geheel binnen wordt geplaatst (doos in doos constructie). Bij bestaande bouw zullen er in beide ge-vallen knooppunten ontstaan waar er toch een onderbreking aanwezig is in de ther-mische schil.• Komt de thermische schil aan de bui-tenzijde, dan zal vooral de fundering het knooppunt zijn waar de aandacht naar uit moet gaan. Ook de oplossing ter plaatse van de vloer is belangrijk. Is er een kruip-ruimte onder de bestaande vloer aanwe-zig? Of wordt de bestaande vloer verwij-derd en komt er een nieuwe geïsoleerde vloer in?• Komt de thermische schil aan de bin-nenzijde dan moet er vooral gekeken wor-den naar de bouwmuur (wordt deze ook voorzien van extra isolatie?) en de aanslui-ting van de eerste verdiepingsvloer op de gevel/bouwmuur. Daarnaast zal ook het knooppunt gevel-dak-zoldervloer bekeken moeten worden. Ligt de zolder straks bin-nen de thermische schil of er buiten?Voorgaande afwegingen zijn opgesomd uit het oogpunt van de thermische schil. Maar er spelen nog meer factoren een rol. Wat blijft er behouden? Alleen de bouw-muren en de vloeren? Of ook het binnen-spouwblad? Of de hele gevel? Betreft het een monumentaal pand/beschermd dorps- of stadsgezicht? En de bewoners? Blijven de bewoners in de woning tijdens de ver-bouwing of krijgen ze een tijdelijk onder-komen? Is het mogelijk om een binnenpak-ket aan te brengen zonder al te veel verlies aan vloeroppervlak? En, niet geheel onbe-langrijk, wat is het budget waar mee ge-

werkt wordt? Een eenduidig antwoord op de vraag welke systeemkeuze er gemaakt moet worden is er niet. Dit zal altijd afhan-kelijk zijn van de (on)mogelijkheden.

Mogelijke oplossingen SBRDe 204-serie passiefdetails van de SBR

geeft diverse oplossingen voor het knoop-punt langsgevel – bouwmuur. De volgende oplossingen worden gegeven: Behoud van volledige gevel. Aan bui-

tenzijde gevelisolatie toepassen (R.204.0.3.02).

Behoud van binnenspouwblad. Vervol-gens wordt een HSB-element aan de buitenzijde geplaatst (R.204.0.3.03).

Behoud van bestaande massieve gevels en bouwmuren en aanbrengen van een isolatiepakket aan de binnenzijde (doos-in-doos constructie, R.204.0.8.04).

Er zijn nog meer details in de 204-serie. Bo-vengenoemde oplossingen zijn renovatie passiefhuis details. De overige 204-details passiefhuis zijn: HSB-elementen als binnenspouw-

blad met metselwerk als buitenblad (204.1/2.1.01.T1).

oepassing grotere luchtspouw met tra-

ditioneel kalkzandsteen en metselwerk (204.2.3.02.T1).

Een volledig uit HSB-elementen be-staand concept (204.4.2.02).

Een combinatie van oplossingen is moge-lijk. Vanzelfsprekend wordt voor elk pro-ject een maatwerkoplossing uitgewerkt.

Aandachtspunten ter plaatse van bouwmuurIn zijn algemeenheid zijn er enkele aan-dachtspunten ter plaatse van het knoop-punt langsgevel – bouwmuur.

BouwfysicaOmdat de thermische schil een belang-rijk aspect is van het Passiefbouwen is ook op de bouwplaats de nodige aandacht ver-eist. Dus geen valse spouwen, bij meer iso-latielagen de naden laten verspringen en de isolatie zorgvuldig op maat aanbrengen.

38In DETAIL

Blowerdoor-test om de luchtdichtheid van een woning te meten.

Page 39: BouwTotaal-2011_7_8

39In DETAIL

In dat kader heeft prefabricage de voorkeur boven het aanbrengen van isolatie op de bouwplaats. Ter voorkomen van vochtpro-blemen is het van groot belang de damp-remmer op de juiste plaats aan te brengen en de dampremmer ook zo aan te brengen dat er geen doorbrekingen (mogelijk) zijn. Er zijn diverse soorten isolatie verkrijgbaar. Stem het soort isolatie af op de toepas-sing. Hou hierbij vooral rekening met as-pecten zoals geluid en brandveiligheid. Het zijn vooral deze aspecten die direct kunnen worden verbeterd ten opzichte van de be-staande situatie. Denk dus altijd in een to-taaloplossing en kijk niet alleen naar het aspect ‘energie’.

LuchtdichtheidHet is een vast terugkomend onderwerp bij het Passiefbouwen concept: luchtdicht-heid. Het is ook een belangrijke factor in de berekening voor energieverliezen en ze-ker in bestaande (woning)bouw een las-tige factor. Je hebt immers te maken met bestaande constructies waarop je ‘doorbor-duurt’. Zorg er dus voor dat de huidige staat van die bestaande constructies bekend is. Maakt de bestaande constructie onder-deel uit van je luchtdichtheidsschil, wees er dan zeker van dat de luchtdichtheid ge-waarborgd is. Zijn er twijfels, kijk dan of de luchtdichtheidsschil in een ander vlak be-ter uitkomt of pas de bestaande construc-tie aan, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een stuclaag. Het op tekening aange-ven van de luchtdichtheidsschil (in kleur) kan de knelpunten (voortijdig) inzichtelijk maken.Men moet er zich van bewust zijn dat bouwmuren geen onderdeel uitmaken van de eis voor luchtdichtheid. Maar wordt er een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd, dan zullen de luchtlekken naar de buren on-

derdeel uitmaken van de gemeten waarde. De voorzetwand ter plaatse van de bouw-muur is in eerste instantie aangebracht om de geluidisolatie te verbeteren. Mooie bij-komstigheid is dat deze voorzetwand ook voorziet in een verbeterde luchtdichting van de bouwmuur. De voorzetwand is aan één zijde van de bouwmuur aangegeven. Dit kan, maar moet dan wel in alle naast elkaar gelegen woningen worden doorge-voerd. Wanneer het aanbrengen van een voorzetwand niet mogelijk is, kan de ge-luidisolatie (zij het minimaal) worden ver-beterd door de bouwmuur te voorzien van een stuclaag. Eventuele openingen wor-den daarmee weggewerkt. Vooral op zol-ders zal de bouwmuur niet gestucd zijn. De kans is groot dat na de verbouwing de zol-der dienst gaat doen als slaapkamer. De stuclaag op de bouwmuur zal de luchtdich-ting aanzienlijk verbeteren. Bij een doos-in-doos constructie wordt er altijd een voorzetwand geplaatst bij de bouwmuur. Anders is er sprake van een koudebrug. Als de bouwmuur niet wordt aangepast en er zijn twijfels over de lucht-dichtheid van de bouwmuur, zullen er bij de luchtdichtheidsmeting meerdere wo-

HANDELSONDERNEMING VERVELDE

R

frame en constructie bouw containers

draai enfreeswerk

Zandstraat 2, 4927 RH Hooge Zwaluwe Tel.: 076-5933782 Fax: 076-5934767e-mail: [email protected] www.vervelde.com

ningen gelijktijdig op druk moeten worden gezet. Luchtlekken tussen woningen onder-ling kunnen dan worden geëlimineerd. Bedenk ook dat hoe complexer de opbouw van de schil van het gebouw, hoe lastiger het is om in een laat stadium te ontdekken waar er nog luchtlekken aanwezig zijn. Ad-vies is dan ook om in een vroeg stadium tij-dens de uitvoering de gebouwschil dicht te hebben zodat er kan worden gemeten.

Ontwikkelingen Passiefhuis-detailsZoals aangegeven heeft de SBR diverse re-ferentiedetails voor de langsgevel – bouw-muur beschikbaar. Gezien de marktont-wikkelingen op gebied van bestaande woningbouw en Passiefbouwen zullen er steeds meer details beschikbaar komen. Andere/nieuwe/ontbrekende concepten kunt u altijd onder de aandacht brengen van de SBR.

Zie voor details www.sbr-info.nl. Informatie over passief bouwen is te vinden op ander andere www.passiefbouwen.nl.

(Advertentie)

Page 40: BouwTotaal-2011_7_8

Adv_Bouwtotaal_Klaar voor Nullifire_265x385.indd 1 18-07-11 16:01

Page 41: BouwTotaal-2011_7_8

41FISCAAL & PERSONEEL

Onlangs werd mij gevraagd mee te den-ken in een, naar snel bleek, zeer trieste situatie. Het begon allemaal enkele ja-ren geleden. Vader had genoeg van al-le beslommeringen van zijn bouwbe-drijf. Zijn zoon was, volgens vader, de ideale opvolger. En dus richtte de zoon een eigen holding op die de aandelen in ‘Bouwbedrijf BV’ overnam. Om elke schijn van bevoordeling te voorkomen werd aan een accountant gevraagd de waarde van de aandelen vast te stellen. Vooral gebaseerd op behaalde resultaten in de jaren vóór de overdracht kwam hij tot een waarde van € 400.000. Vader en zoon sloten hier bij aan en zo verkocht ‘Holding Vader BV’ de aandelen Bouwbe-drijf BV aan ‘Holding Zoon BV’.

Holding Zoon BV beschikte niet over de middelen om de koopsom te betalen. Op zichzelf geen probleem. Sterker nog, het is in de praktijk zeer gebruikelijk om de koopsom schuldig te blijven. Maar door de plotseling optredende ‘slech-te economie’ (of was het toch een gebrek aan goed ondernemerschap) kon Hol-ding Zoon BV al snel niet meer aan haar rente- en aflossingsverplichtingen vol-doen. En toen stond vader voor een keu-ze: moet ik invorderingsmaatregelen ne-men of probeer ik het bedrijf (lees: mijn zoon) te helpen? Objectief beschouwd is het eerste waarschijnlijk de meest za-kelijke optie, maar vader koos voor de tweede: hij hielp zijn zoon.Hij vertelde hem dat Holding Zoon BV de rente en aflossing niet meer hoefde te betalen. Maar hij ging verder, véél ver-der! Om acties van de bank en de credi-teuren te voorkomen liet vader zijn hol-ding ook garant staan voor de schulden van Bouwbedrijf BV. Het bleek vergeefs. Het tij keerde niet en uiteindelijk klop-ten de bank en de crediteuren bij Hol-ding Vader BV aan. Deze kon niet anders dan de schulden, maar liefst € 700.000, te betalen. Een bijzonder forse klap, maar helaas volgden er meer. Want een jaar later kwam de fiscus langs. Volgens de inspecteur was de garantstelling en het kwijtschelden van de koopsom inge-geven door vader’s liefde voor zijn zoon. Persoonlijke motieven dus. Hierdoor mocht Holding Vader BV het verlies (€ 1.100.000) niet ten laste van haar fiscale resultaat brengen. Bovendien moest dit bedrag volgens de inspecteur worden gezien als ‘winstuit-deling’ van Holding Vader BV aan va-der. Vader moest daardoor dan € 275.000 inkomstenbelasting betalen! Gelukkig hebben we een redelijk compromis met de inspecteur kunnen bereiken, maar zonder kleerscheuren kwam vader er niet vanaf. Als buitenstaander kun je je afvragen wat vader hier nu eigenlijk fout heeft gedaan. Veel vaders zullen de neiging hebben hun zoon te willen hel-pen. Maar soms gaat die neiging te ver. Dan is het beter eerst met een fiscalist te praten.

Mr. F.J. Kerkhof FBAlfa Accountants en Adviseurs te [email protected]

Liefde maakt blind

‘De BV is zo slecht nog niet’Onlangs, tijdens een lezing voor aannemers, werd mij door meerdere aanwezigen de vraag gesteld: ‘wat is nou eigenlijk de ideale rechtsvorm voor een bouwbedrijf?’ Blijkbaar leeft deze vraag, zeker in deze nog steeds voort-durende crisistijd, bij een groot aantal aannemers. In een poging grappig te zijn wil ik deze vraag wel eens be-antwoorden met ‘een eenmanszaak in de bouw zou bij wet verboden moeten worden’. Maar natuurlijk ga ik hiermee veel te kort door de bocht. Een beter antwoord is ‘het hangt ervan af’. Hoog tijd dus om de verschillen tussen de eenmanszaak (of vennootschap onder firma) aan de ene en de BV aan de andere kant nog eens tegen het licht te houden. Ik baseer mij daarbij op de tarieven en vrijstellingen die gelden voor 2011.

Mr. F.J. Kerkhof FBAlfa Accountants en AdviseursBennekom, Veenendaal en [email protected]

Welke rechtsvormen zijn interessant?Om te ondernemen kunt u kiezen uit een breed scala van rechtsvormen. In de prak-tijk worden met name de eenmanszaak, de vennootschap onder firma en de BV ge-bruikt. De vennootschap onder firma is in essentie niets meer (en minder) dan een samenwerkingsvorm voor (meestal) meer-dere ‘eenmanszaken’. Dit betekent dat de keuze in feite gaat tussen de eenmanszaak en de BV.

Zoeken naar het laagste tarief Het ligt voor de hand dat u in eerste in-stantie op zoek gaat naar de rechtsvorm die voor u het goedkoopste is. Vaak be-tekent dit dat de rechtsvorm wordt ge-kozen die leidt tot de laagste belas-tingafdracht. Als dit inderdaad uw uitgangspunt is, is de keuze redelijk snel te maken. Als de winst van de eenmanszaak in Box 1 voor een (be-langrijk) deel wordt belast met in-komstenbelasting tegen het top-tarief van 52 procent, biedt de BV een tariefvoordeel. In de BV is het hoogste vennoot-schapsbelastingtarief immers 25 procent, waarna de uitgekeer-de (netto) winst in Box 2 wordt belast met 25 procent inkom-stenbelasting. Gecombineerd is dit een maximale belastingheffing van 43,75 procent en dat is toch ruim 8 procent lager dan het toptarief in Box 1. Bij deze eenvoudige vergelijking van de toptarieven moeten echter wel enkele opmerkingen worden gemaakt.

MKB-winstvrijstelling en zelfstandi-genaftrekHet toptarief in de BV is 25 procent, maar voor de winst tot een bedrag van € 200.000 is het tarief ‘maar’ 20 procent. Het gecombineerde tarief (vennootschaps-belasting en inkomstenbelasting) is dan 40 procent. Het tariefvoordeel kan dus zelfs 12 procent (ofwel 52 procent tegen-over 40 procent) zijn. Maar let op: de aan-nemer met een eenmanszaak heeft recht op een aantal (zeer) aantrekkelijke fisca-le aftrekposten die niet van toepassing zijn voor de ondernemer met een BV. De eerste is de ‘zelfstandigenaftrek’. Deze aftrekpost neemt af naarmate de winst toeneemt, maar is sowieso € 4.602. Nog aantrekkelij-ker is de ‘MKB-winstvrijstelling’. Door deze vrijstelling wordt 12 procent van de onder-nemingswinst (na vermindering met enke-le fiscale aftrekposten) niet belast met in-komstenbelasting.

BV maakt uitstel belastingheffing mogelijkDe vergelijking tussen de eenmanszaak en de BV op basis van (maximale) belasting-tarieven is overigens arbitrair. De BV hoeft

haar winst immers niet aan haar directeur-grootaandeel-houder (DGA) uit te keren. Zolang de winst van de BV niet aan de DGA wordt uitge-keerd en de aandelen niet worden ver-kocht, wordt de belastingheffing in Box 2 (25 procent) uitgesteld. Natuurlijk is uit-stel geen afstel, maar veel aannemers vin-den uitstel van belastingheffing toch aan-trekkelijk.

Belangrijke kanttekening: bescher-men privé-vermogenHet tariefvoordeel is zeker niet de eni-ge factor die voor de keuze tussen de een-manszaak en de BV van belang is. Ster-ker nog, voor veel aannemers speelt het tariefvoordeel slechts een ondergeschik-te rol. Veel belangrijker vinden zij, zeker in deze zware tijden, het beperken van de ri-sico’s en ofwel de bescherming van hun privé-vermogen. Een ondernemer in de eenmanszaak is met zijn gehele vermogen, dus ook zijn privé-vermogen, aansprake-lijk voor de risico’s van de onderneming. Bij een faillissement of een forse niet-verze-kerde schadeclaim loopt deze ondernemer het risico dat schuldeisers zich verhalen op zijn privé-vermogen (denk aan de eigen woning). Voor een DGA geldt dit niet. De BV is als rechtspersoon zelfstandig drager van rechten en plichten. Een schuld van de BV is een schuld van de BV en dus niet van

de DGA. Dit principe wordt in de praktijk overigens door-

broken door banken die, als zij een financiering verstrekken aan de BV, ‘commitment’ van de DGA verlangen in de vorm van een ‘mede-aansprakelijkheid’ (bijvoorbeeld een borgstelling).

Holdingstructuur biedt meer moge-lijkhedenVoor aannemers is het daarnaast belang-rijk dat ook een deel van het onderne-mingsvermogen kan worden beschermd tegen ondernemingsrisico’s. Hiervoor is een holdingstructuur noodzakelijk. Met één BV loopt u immers nog steeds het risico dat schuldeisers zich verhalen op de waarde-volle vermogensbestanddelen van uw on-derneming (denk aan uw bedrijfspand en de opgepotte winst).

TenslotteHet voorgaande is zeker geen uitputten-de vergelijking tussen de eenmanszaak en de BV. Toch kan de conclusie zijn dat de BV voor veel aannemers een zeer aantrekke-lijke rechtsvorm is. Een lager toptarief en (optimale) beperking van de aansprakelijk-heid zijn gewaardeerde voordelen. Natuur-lijk betekent dit niet dat de eenmanszaak nooit een passende rechtsvorm is. Het is (en blijft) uiteindelijk een persoonlijke keu-ze en vooral maatwerk.

Page 42: BouwTotaal-2011_7_8

Uiterlijke perfectie – Innerlijke waarden? Roto doet het voor.

Designo R7 – Toptuimelramen van de nieuwe Roto generatie.

Vloeiende lijnen, elegante overgangen, antraciet-metallic lak: Dat is Designo. Sterk zijn

ook de innerlijke waarden: UW 1.3 W/m²K dankzij dubbele energiebesparende beglazing

Roto blueLine in combinatie met het optionele thermische isolatieblok.

Voor extra comfort en vrijheid zorgen de hoge tuimelas en de greep aan

de onderzijde voor éénhandbediening van alle functies.

Topkwaliteit „made in Germany“* – in optima forma.*

Mee

r da

n 90

% v

an o

nze

prod

ucte

n.

www.roto-frank.nlDak- en Zonne-energie technologie

Roto Frank NVRue du Bosquet 1Zoning Industriel II1400 NijvelBelgiëTel.: +31 (0)800 0232 114

11_Anzeige_DesignoR7_132x190_NL.indd 1 4/12/2011 12:19:36 PM

Energieweg 11 8304 AJ Emmeloord T +31 (0)527 613456 F +31 (0)527 698420E-mail: [email protected] of bezoek onze website: www.dictator.nl

Voorzie ook uw schuifdeuren van eenDICTAMAT 50

schuifdeursluitoplossing en ervaar zelf het comfort en bedieningsgemak

Ook ideaal voor toepassing in bijv. ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Volledig mechanisch sluitsysteem Eenvoudige montage, ook ideaal bij renovatie Betrouwbaar, geruisloos en instelbaar Als compleet systeem of in losse componenten Maximale schuifweg 1,5 m.

Energieweg 11 8304 AJ Emmeloord T +31 (0)527 613456 F +31 (0)527 698420E-mail: [email protected] of bezoek onze website: www.dictator.nl

Voorzie ook uw schuifdeuren van een

schuifdeursluitoplossing en ervaar zelf het comfort en bedieningsgemak

Ook ideaal voor toepassing in bijv. ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Volledig mechanisch sluitsysteem Eenvoudige montage, ook ideaal bij renovatie Betrouwbaar, geruisloos en instelbaar Als compleet systeem of in losse componenten Maximale schuifweg 1,5 m.

Vlot en functioneel softshell jack

Werkbroek met versterkte kniezakken en spijkerzakken

SETPRIJS: € 169,95

AANBIEDING

PowerWorkwear.nlDeze actie is geldig van 26 augustus t/m 21 september 2011.

Prijs is netto en exclusief BTW.

Gebreide trui met windvanger

Dealers:Almelo - Holland bedrijfskledingBedrijvenpark Twente 411, www.hollandbedrijfskleding.nl

Deventer – Total Safety CenterStaverenstraat 11, www.totalsafetycenter.nl

Elspeet – Confix WorkwearStaverdenseweg 73, www.confix.nl

Genemuiden – Bouw WaarLus 8, www.bouwwaar.nl

Kootwijkerbroek – Van Roekel ReclameDe Spil 10, www.vanroekelreklame.nl

Krimpen a/d IJssel – Harvest PromogiftsVan Utrechtweg 65, www.harvest-promogifts.nl

Leiden – Timmerman Beroeps KledingHaarlemmerstraat 203-205, www.tbkleiden.nl

Lelystad – Bedrijfs Kleding FlevolandWerfweg 60, www.bkf-flevoland.nl

Reduzum – Coos KuindersmaOp’e IIsbaan 5, www.cooskuindersma.nl

Staphorst – TexasstoreOude Rijksweg 46a, www.texasstore.nl

Zaandam – Nomag ZaandamRonde Tocht 5, www.nomag.nl

Zuidbroek – RSP ZuidbroekBeneluxweg 42, www.rspzuidbroek.nl

Kesteren – ProfistepIndustrieweg 2b, www.profistep.nl

Harderwijk – Klaassen Handelsonderneming B.V.Nobelstraat 21, www.klaassenbvharderwijk.nl

Ede – Handelsonderneming Van HuigenbosLorentzstraat 4 – 6, www.handelsonderneminghuigenbos.nl

Doornspijk – Firma L. van den HardenbergZuiderzeestraatweg-west 105, www.hardenberg-doornspijk.nl

Amsterdam – Hijman B.V.De Flinesstraat 26, www.hijman.nl

Voor meer info bel:

0348-750370

Page 43: BouwTotaal-2011_7_8

43PRODUCTNIEUWS

Airless machine voor middensegmentDe PFT Samba M is een nieuwe airless machine in het Knauf assortiment die de PFT Sam-baserie completeert. Waar de PFT Samba S geschikt is voor kleinere projecten en de L va-ker gebruikt wordt voor grotere projecten vanwege zijn hoge opbrengst, is de PFT Samba M een mooie tussenvariant. Zowel wat betreft investering en opbrengst, als ook qua toe-passing en handzaamheid.

Universele gehoorbeschermingskappenGeen oorverdovende geluiden meer die uw oren teisteren. Würth Nederland B.V. intro-duceert namelijk een nieuwe lijn gehoorbeschermingskappen. De nieuwe serie omvat in totaal vier modellen.

Opvallende vulcombinatie voor design-baden

De PFT Samba M heeft een gering gewicht (30 kg). Deze airless machine kan alle voor-strijken zonder korrel verwerken, alle la-texen en verven. Werken met een machine zorgt voor comfort en productiviteit. Daar-naast wordt het lichaam minder belast. De PFT Sambaserie biedt alles voor een comple-te afwerking: voorstrijken (zoals de nieuwe Knauf Spraykontakt), verven en met de PFT Samba XL zelfs dunpleisteren. De machines zijn licht, handzaam, degelijk en direct ope-rationeel met een stopcontact (230 V) in de buurt. Bovendien zorgt het werken met de machines voor een strakker resultaat dan met de hand. De PFT Samba serie is ver-krijgbaar bij de Knauf Machinetechniek Service Dealers.

Knauf B.V., Utrecht, (030) 247 33 11, www.knauf.nl

De met de ‘Design Plus powe-red by ISH’ bekroonde bad-garnituur Multiplex Trio Vi-sign MT5 van Viega. Door de compacte uitvoering kan het badgarnituur zelfs onder de smalle randen van moderne design-baden worden gemon-teerd (Foto: Viega).

Ook voor design-baden met zeer smalle randen is er nu een bad-garnituur. Met de nieuwe Multiplex Trio Visign MT5 introduceert Vie-ga Nederland een opvallend vlak badgarnituur dat drie functies com-bineert: toevoer, overloop en af-voer.

De badgarnituur kenmerkt zich door de praktische com-binatie van drie functies: onzicht-bare toevoer, geïn-tegreerde overloop en afvoer. De hier-voor benodigde techniek is onder-gebracht in een ar-matuurbehuizing met een diepte van slechts 33 mm. Daarmee kan het garnituur ook onder de smalle randen van design-baden worden geïnstalleerd.De vlakke uitvoering is consequent in het ontwerp van de Multiplex Trio Visign MT5 doorgezet, waardoor de badgarnituur zeer vlak op het bad is op te bouwen. De draairo-zet, inclusief watertoevoer heeft een diepte van slechts 17 mm; de afwerking is in glan-zend chroom. Constructief wordt de geringe diepte van de Multiplex Trio Visign MT5 bereikt door een gewijzigde lay-out van de toevoer en overloop in de armatuurbehuizing. Ook het nieuwe, elegant gelijkmatige straalbeeld is hiervan het gevolg. Bij de montage valt de steekverbinding voor de toevoer op, die on-

danks de compacte armatuuruitvoering, de aansluiting zeer eenvoudig maakt. Voor het sluiten van de afvoer wordt zoals ge-woonlijk gebruik gemaakt van de flexibe-le kabel. Het design van de Multiplex Trio MT5 is ook beschikbaar voor de Rotaplex Trio.

Viega Nederland BV, Naarden, (035) 538 04 42, www.viega.nl

Het eerste model is een eenvoudig, in hoog-te te verstellen standaard model met een SNR-waarde van 23 dB. De tweede is een W1/30 gehoorkap met verstelbare beugel met een SNR-waarde van 30 dB. De derde is een W2F/32 fluorescerende gehoorbescher-mingskap met een SNR-waarde van 32 dB en de laatste is een W3/34 gehoorbescher-mingskap met een zeer hoge dempings-waarde van 34 dB. Het eerstgenoemde standaard model is vervaardigd van niet-geleidend materiaal, en dus te gebruiken in de buurt van hoogspanningsleidingen. De W1/30 is uitgerust met Air Flow Control TM Technologie, zodat met name bij lage frequenties een nog betere demping gere-aliseerd wordt. Verder heeft dit extreem platte model een in hoogte verstelbare, beklede hoofdbeugel en kappen met grote binnenruimte die veel plaats bieden voor de oren. Opvallend bij het derde genoemde model, de W2F/32, zijn de reflecterende ge-hoorkappen. Behalve dat ze sneller vind-baar zijn, zijn ze ook beter zichtbaar op de werkplek. Het laatstgenoemde model, de W3/34 met extra grote oorschelpen, is bij uitstek geschikt voor werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd in lawaaierige omgevingen. Alle modellen, met uitzonde-ring van het standaard model, zijn inklap-

baar en kunnen geleverd worden met een extra hygiëneset. Een hygiëneset bestaat uit twee afdichtkussens en twee kapvul-lingen. De afdichtkussens zijn bij alle mo-dellen snel en makkelijk te verwisselen.

Würth Nederland BV, ’s-Hertogenbosch, (073) 629 1555, www, wurth.nl

NIEUW! HMK S49Voorimpregnering

MOELLER STONE CARETORENLAAN 10A | 2215 RW VOORHOUT NL | T. +31 (0 )252 22 02 22 | F. +31 (0 )252 22 07 29 | [email protected]

HMK S49 is een gebruiksklaar en oplosmiddelvrij

impregneermiddel voor de alzijdige behandeling

van natuur- en kunststeen, plavuizen en cotto-

tegels voordat ze worden geplaatst. HMK S49

vermindert de absorberende werking waardoor het

binnendringen van vocht in het materiaal sterk

wordt verminderd zodat het risico van negatieve

reacties die te wijten zijn aan de ondergrond in

hoge mate wordt gereduceerd. Hierdoor vermindert

het ontstaan van salpeteruitslag, watervlekken,

vervorming door binnendringend vocht. En ook het

indringen van voegmateriaal in het oppervlak bij

natuur- en kunststeen.

www.moeller stone care.nl

De resultaten die je met onze producten bereikt zijn direct en duidelijk zichtbaar. Zo helder, zo schoon. We hebben producten voorreiniging, bescherming, onderhoud en glansherstel. Met meer dan 55 producten voor marmer, travertin,graniet, lei, kwartsiet, hardsteen, tegels, plavuizen en andere steenachtige oppervlakten hebben we altijd het juiste middel in huis.

(Advertentie)

Page 44: BouwTotaal-2011_7_8

44PRODUCTNIEUWS

Trap in dubbel oploopbare uitvoeringU hoeft nooit meer om de trap heen te lopen met de Castor trap in een dubbel oploopbare uitvoering. Deze trap behoort tot het Heavy Duty assortiment van Altrex. De inklapbare steunbeugel van de trap zorgt voor compact transport en opberggemak. De extra hoge, afgeronde treden geven optimale steun aan de scheenbenen. De robuust uitgevoerd trapvoeten verhogen de stabiliteit op diver-se ondergronden, zowel binnen als buiten.

Door zijn relatief lage gewicht is deze trap gemakkelijk te verplaatsen en te ver-voeren. De trappen zijn verkrijgbaar in 5 t/m 8 treeds-uitvoering, met daarbij een werkhoogte tussen de 3,15 en 3,90 meter. De Castor trap is tevens verkrijgbaar in een enkel oploopbare uitvoering in diverse werkhoogtes. De dubbel oploopba-re trap maakt deel uit van het Altrex Hea-vy Duty assortiment. Een productcategorie voor een brede doel-groep, zoals kleine ondernemers (onder andere ZZP'ers), inten-sieve klussers en veel-eisende particulieren. De Castor trappen vol-doen aan de Waren-wet en NEN 2484 voor professioneel gebruik (Arbo). Dankzij deze professionaliteit le-nen Heavy Duty-pro-ducten zich bij uitstek voor zowel zwaarder particulier kluswerk als kortlopende bouw-, renovatie- en onder-houdsopdrachten.

Altrex BV, Zwolle, (038) 455 77 00, www.altrex.com.

Dubbelkleps dakraam vervangt lamellenventilatorDoor het combineren van een verbeterde productiemethode en een efficiëntievergroten-de dakopstand is het geïsoleerde Phoenix dubbelkleps dakraam van Fidamco een finan-cieel aantrekkelijk alternatief voor klassieke natuurlijke lamellenventilatoren. Deze oplossing zorgt niet alleen voor bijna een halvering van de stookkosten, maar tevens voor een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot.

Regulier systeem Fidamco systeem Verbetering

U-waarde (W/m²K) 4,4 2,9

Geometrisch oppervlak (m²) 46,15 37,5

Cw-waarde 0,65 0,8

Energieverlies (kWh) 16.326 8.743 7.583

Energieverlies (€) 979,56 524,58 454,98

CO2 (kg) 3.167 1.696 1.471

Bron: www.groenerbouwen.nl/nieuws.php?recordID=11

Stille en verrijdbare lintzaagmachineDe nieuwe lintzaagmachine LB1200F van Makita is voorzien van een zeer stille inductie-motor met een opgenomen vermogen van 900 Watt. De machine wordt standaard gele-verd met een verrijdbaar onderstel en een anti herstart functie voor de veiligheid tijdens het werk.

De geïsoleerde Phoenix is een dubbelkleps dakraam met een U-waarde van 2,9 W/m2 K.

Voorbeeld van een klassieke lamellenventila-tor.

De geïsoleerde Phoenix is een dubbelkleps dakraam met een U-waarde van 2,9 W/m2 K. De veel gebruikte industriële lamellen-ventilatoren hebben echter isolatiewaar-des tussen 4 en 6,2 W/m2 K. De hogere prijs van een dubbelkleps dakraam wordt in Fi-damco’s oplossing ruimschoots gecompen-seerd. Het productieproces van de Phoenix is vergaand gestandaardiseerd en er wor-den geëxtrudeerde profielen toegepast die op de hoeken worden gestuikt. Hierdoor worden de kosten voor werkvoorbereiding en assemblage verlaagd. Daarnaast kan de gepatenteerde opstand niet alleen binnen tien minuten en zonder montagemateriaal in elkaar worden gezet, maar verhoogt de conische vorm van de opstand ook de Cw-factor van reguliere systemen van 0,65 naar 0,8. Hierdoor kan hetzelfde toestel meer afvoeren en kan met een kleinere ge-ometrische doorlaat aan de gestelde eisen worden voldaan.Bij een dak, waarin 30 m2 aerodynamische oppervlakte aan natuurlijke ventilatie moet worden toegepast, volstaat met deze opstand een geometrische doorlaat van 37,5 m2 (30 m2 gedeeld door de Cw-factor van 0,8). Dit is een verschil van meer dan 22 procent ten opzichte van een normale op-

stand, waar de geometrische doorlaat 46,15 m2 bedraagt (30 m2 gedeeld door 0,65). In combinatie met de betere isolatie wordt zo een energiebesparing van bijna 50 procent behaald. Over een periode van tien jaar le-vert dit een besparing die kan oplopen tot 20 procent van het aankoopbedrag.

RekenvoorbeeldInstallatie waarin 30 m2 aerodynamische (netto) doorlaat moet worden gecreëerd:

Bovenstaande gegevens leveren de volgen-de voorbeeldberekening voor het energie-verlies in kWh op:Geometrisch oppervlak x U-waarde x Kli-maatgegevens = aantal kWh energieverlies (op jaarbasis), waarin ‘Klimaatgegevens’

een voor Nederland vastgestelde waarde van 80,4 heeft. Voor het Fidamco-systeem levert deze berekening dus 37,5 x 2,9 x 80,4 = 8743,5kWh energieverlies op. Bij een prijs van € 0,06 per kWh levert dit een energie-verlies ter waarde van € 524,58 op. Bij een vergelijkbaar regulier systeem resulteert dit in € 979,56 aan energieverlies. Een ver-schil van ruim € 450,- op jaarbasis.

Fidamco BV, Arnhem, (026) 37 63 432, www.fidamco.nl.

De zes ingebouwde leds zorgen er-voor dat u altijd een prima zicht heeft op het werkstuk. De lintzaag-machine kan mechanisch worden ingesteld op een zaagsnelheid van 400 of 800 m/min. Dit garandeert zowel goede resultaten bij zaag-werk van zachte als van harde hout-soorten en non-ferro materialen. De lintzaagmachine heeft in een hori-zontale positie een maximale zaag-capaciteit voor hout van 165 mm. Te-vens is het mogelijk de zaagtafel 45º naar rechts te kantelen. De doorlaat-breedte van de machine is 305 mm en het geluidsdrukniveau bedraagt 81 dB(A). De machine is geschikt voor zaagbanden met een lengte van 2.240 mm en een breedte van 6 tot 16 mm. Deze zaagbanden zijn dankzij het snelwisselsysteem gemakkelijk te verwisselen. De machine weegt 81,2 kg en heeft een afmeting van 615 (l) x 775 (b) x 1600 (h) mm. Makita heeft verschillende accessoires voor de lintzaagmachine ontwikkeld, zo-als een verbredingstafel en een cir-kelgeleider.

Makita Nederland B.V., Eindhoven, (040) 206 40 40, www.makita.nl

Page 45: BouwTotaal-2011_7_8

45PRODUCTNIEUWS

(Advertentie)

GEBRS BOS BVT IMMERFABRIEK

Maak kennis met ons Totaalconcept: van inmeten tot eindmontage

Zuidzijde 152Postbus 4 2977 ZG GoudriaanT 0183-583583F [email protected]

Forse stroombesparing met nieuwe verwarmingspomp

Marmoleum collectie geïnspireerd door natuur Marmoleum recycling programma Forbo heeft onlangs het Marmoleum recycling programma geïntroduceerd. Dit is een service waarmee klanten hun Marmoleum snijrestanten kun-nen teruggeven voor hergebruik. Het snijafval wordt direct weer in nieuw Marmoleum gebruikt. Hiermee is Forbo naar eigen zeggen de eerste fabrikant van vloerbedekkingen die de snijrestanten rechtstreeks in een nieuw product hergebruikt.

Voor het recycling programma heeft Forbo een speciale installatie gebouwd - geïntegreerd in het Marmoleum pro-ductieproces - waarmee containers met snijrestanten gelost, vermalen en direct hergebruikt kunnen wor-den. Project- en woninginrichters die belangstelling hebben voor het Mar-moleum recycling programma kun-nen een container bestellen die in sa-menwerking met de firma Icova wordt gebracht en weer opgehaald. Hiermee biedt Forbo ondernemers een kans om op een simpele manier een stap te zet-ten op het gebied van duurzaam on-dernemen en MVO, en te voorkomen dat de snijrestanten bij het grofvuil terecht komen.Daarnaast speelt het Marmoleum re-cycling programma in op de nieuwe regelgeving op het gebied van over-heidsinkopen genaamd ‘Criteria voor Duurzaam Inkopen van Kantoorstof-fering’. Hierin staat aan welke duur-zame eisen de overheidsinkopen op het gebied van kantoorstoffering moeten voldoen.

De natuur ligt aan uw voeten met de nieuwe Marmoleum-collectie van Forbo Flooring. De collectie met zeer verrassende kleuren heet Unexpected Nature. Adembenemende landschappen en bijzondere natuurfenomenen vormen de inspiratiebron voor de nieu-we vloeren. Marmoleum is gemaakt van 97 procent natuurlijke grondstoffen en is vol-

ledig biologisch afbreekbaar.

De onverwachte kleuren en spectaculaire patronen zijn bij uitstek geschikt voor in-spirerende en unieke vloerontwerpen. De nieuwe collectie van in totaal achttien ge-streepte en gemarmerde dessins brengt het authentieke, eerlijke en natuurlijke karak-ter van het 111-jarige Marmoleum op een verrassende wijze naar voren. De Unex-pected Nature-collectie is ontleend aan de natuur: het smaragdgroen van de zee, vul-kanische kopertinten en het oker van berg-ketens. De inspiratie is afkomstig van de uitbundige kleuren en structuren van be-staande landschappen en natuurfenome-nen zoals de Alcantara-kloof in Sicilië, het Ljótipollur-kratermeer in IJsland en het ste-nen woud van Shilin in China. De negen nieuwe gemarmerde dessins be-staan uit rijke tinten, frisse heldere pastels en gelijkmatig verdeelde warme en koude

tonen. De collectie wijkt opvallend af van de bestaande Marmoleum kleuren. De ge-streepte dessins staan in het teken van con-trasten: zacht en krachtig, ruig en verfijnd, zwaar en licht, en vol en pastel. De collectie bevat ook koele kleuren die tot nu toe ont-braken. De vloeren binnen elke serie zijn zo ontworpen dat ze uitstekend met elkaar combineren.

DuurzaamDe Unexpected Nature-collectie is van Ne-derlandse bodem; de productie vindt plaats in de Forbo-fabriek in Assendelft. De grond-stoffen zijn duurzaam en worden zorgvul-dig gecontroleerd en geteeld. Er worden bij-voorbeeld geen insecticiden gebruikt. Het voornaamste bestanddeel is lijnzaadolie. Daarnaast bestaat Marmoleum uit tal-lolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmen-

ten, jute en lak. Maar liefst 97 procent van deze grondstoffen is natuurlijk, waarvan 70 procent hernieuwbaar en bijna 40 pro-cent gerecycled. Marmoleum is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar, kan in zijn geheel hergebruikt worden en gaat gemak-kelijk 25 jaar mee. Het is zelfs een goede brandstof om energie op te wekken. In Nederland beschikt Marmoleum over het Milieukeur. Volgens het ‘Basiswerk Mi-lieuclassificatie Bouwproducten’ van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbio-logie en Ecologie) heeft linoleum de top-mi-lieuklasse 1A. Marmoleum voldoet ook aan de minimumeisen die gesteld worden door de overheid betreffende het duurzaam in-kopen van kantoorstoffering door centrale en decentrale overheden. Volgens een LCA (Life Cycle Assesment) van de Universi-teit van Leiden is het (samen met ongelakt hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld.

Forbo Flooring B.V., Krommenie, (075) 6 477 477, www.forbo-flooring.nl

Met de Wilo-Stratos PICO brengt de in Dortmund gevestigde pompfabrikant WILO SE een zeer energiezuinige verwar-mingspomp op de markt. De verbruiks-waarde is door TÜV Süd vastgesteld op slechts 46,5 kWh per jaar voor een een-gezinswoning. Daarmee verbruikt hij de helft minder stroom dan voor de huidige A-label vereist is. Volgens de fabrikant is de pomp zelfs zuiniger dan alle andere A-labelpompen.

Particuliere huishoudens in Nederland betalen tegenwoordig ongeveer 60 pro-cent meer voor hun elektriciteit dan tien jaar geleden. In schril contrast hiermee is het energieverbruik in veel huishou-dens onnodig hoog. Een vaak onbekende ‘stroomvreter’ is de verwarmingspomp. Een oud, ongeregeld standaard model kan zelfs leiden tot een energierekening die op jaarbasis maximaal € 140,- hoger is. Afhankelijk van de prestaties en het bouwtype van een oude standaard ver-warmingspomp is dat meer dan andere grootverbruikers in huis, zoals een elek-trisch fornuis, diepvries of koelkast.

Met een kleine investering kan het stroom-verbruik snel en effectief dalen. Een kleine aanpassing in de verwarmingsinstallatie, zoals het vervangen van de oude ongere-gelde pomp tegen een nieuwe hoog-ren-dementpomp, is in ongeveer een uur gere-aliseerd. De jaarlijkse elektriciteitskosten voor de verwarmingspomp kunnen vervol-gens met 90 procent dalen. De grootste be-sparing is mogelijk wanneer de oude pomp wordt vervangen voordat hij stuk gaat. Vol-gens de fabrikant is de investering in een energiezuinige pomp in enkele jaren terug-verdiend.

Wilo Nederland B.V., Westzaan, (088) 94 56 000, www.wilo.nl

De hoog-rendementpomp Wilo-Stratos PICO verbruikt slechts de helft van de energie van de huidige A-label pompen. Op een groot en duide-lijk display worden het huidige stroomverbruik en het totale stroomverbruik sinds de installa-tie gepresenteerd (foto: WILO SE).

Page 46: BouwTotaal-2011_7_8

46PRODUCTNIEUWS

Krachtige en compacte boormachines

Levervarianten Bosch-accuboor-schroevendraaier

L-BOXX 2x3,0 Ah-accu

L-BOXX2x1,3 Ah-accu

In karton 2x1,3 Ah-accu

In karton zonder accu en lader

dynamicseries14,4 volt

329,95 euro 249,95 euro 229,95 euro 129,95 euro

dynamicseries18 volt

379,95 euro 299,95 euro 279,95 euro 179,95 euro

Alle prijzen zijn aanbevolen verkoopprijzen.

De vakman kan zijn hart weer ophalen na de bouwvakvakantie, want Bosch heeft de afgelopen maanden diverse nieuwe boor-machines en een kap- en verstekzaag geïn-troduceerd. Daarbij spelen vooral kracht, compactheid en ergonomie een grote rol. Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW.

Kortste accuschroefboormachinesMet een koplengte van slechts 185 mm zijn ze de kortste accuschroefboormachines in hun klasse. Het gaat hierbij om de GSR 14,4 V-LI Professional en GSR 18 V-LI Professio-nal van de Bosch ‘dynamic-series’. Boven-dien zijn ze met hun gewicht van slechts 1,5/1,6 kg (14,4/18 V) (inclusief Lithium-Ion accu) bijzonder licht en liggen ze door de slanke greepvorm met softgrip perfect in de hand. Daarnaast zijn de toestellen door hun compacte bouwvorm ideaal uitgeba-lanceerd. Met slechts één acculading (18 V) draaien ze tot 500 schroeven.De vierpolige Bosch-motor met hoog ver-mogen heeft een draaimoment van 67 Nm (bij 18 V accu met 3,0 Ah). De 13 mm ‘Auto-lock’-boorhouder maakt een snelle gereed-schapwissel mogelijk. De machine heeft verder een geïntegreerde motorrem en LED-licht voor de verlichting van het werk-bereik.

in doos met dezelfde leveringsomvang voor 309,95 euro (14,4 volt) resp. 359,95 euro (18 volt);

in doos zonder accu's en lader voor 199,95 euro (14,4 volt) resp. 219,95 euro (18 volt).

Robuuste en compacte accuklopboor-schroevendraaiersDe nieuwe accuklopboorschroevendraaiers GSB 14,4 VE-2-LI en GSB 18 VE-2-LI Profes-sional zijn met een koplengte van slechts 228 mm de kortste accuklopboorschroe-vendraaiers in hun klasse. Dat vergemak-kelijkt het bovenhands werken en het wer-

Tegelijk werden de trillingen met bijna 30 procent gereduceerd. De machines leveren een slagenergie van 3,2 joule (volgens de nieuwe EPTA norm) en beschikken over een traploze toerentalregeling voor zuiver aan-boren, een draaibare borstelplaat voor ge-lijke kracht bij het rechts en links draaien, een draaistop om te beitelen, een kogelmof voor het voorkomen van kabelbreuken en een SDS-plus-gereedschapopname. Er kan gekozen worden tussen het model met een wisselhouder – boor met SDS en snelspan-ner - (DFV) en het model met vaste houder – boor met enkel SDS - (DV).Het model GBH 2-28 DFV Professional is in de transportkoffer voor 269,95 euro, in de L-Boxx voor 289,95 euro te verkrijgen. Het model GBH 2-28 DV Professional is in de transportkoffer voor 229,95 euro, in de L-Boxx voor 249,95 euro te verkrijgen. In de leveringsomvang zijn een handgreep en diepteaanslag inbegrepen.

Kap- en verstekzaagDankzij een innovatief trekmechanisme wordt de zaag van de kap- en verstekzaag GCM 12 GDL Professional niet met een sle-de, maar met een glijarm van robuust alu-minium persgietwerk geleid. Deze is kogel-gelagerd, onderhoudsvrij en zorgt voor een goed zaagcomfort. Het wegvallen van de gebruikelijke trektechniek met rails zorgt er bovendien voor dat het toestel plaatsbe-sparend direct tegen de muur geplaatst kan worden.

Met de GCM 12 GDL Professional kunnen kap-, verstek- en groefsnedes uitgevoerd worden. De maximale zaagbreedte be-draagt 341 mm en de maximale zaaghoogte 104 mm. Door een als toebehoren verkrijg-bare afstandshouder kan de zaaghoogte tot 110 mm verhoogd worden. De machine heeft een krachtige motor van 2000 watt. Het zaagverloop wordt via een dubbele lijnlaser weergegeven: de exacte zaaglijn ligt precies in het midden tussen twee ge-projecteerde laserlijnen. Verder beschikt de kap- en verstekzaag over twee uittrekbare zijverlengingstukken voor de bewerking van langere werkstukken, een geoptima-liseerde afzuigaansluiting en een geïnte-greerde draaggreep voor het eenvoudiger transport. Tevens is een mobiel onderstel GTA 2500 W Professional verkrijgbaar. De kap- en verstekzaag is in de vakhandel ver-krijgbaar voor de aanbevolen verkoopsprijs van 1.199,95 euro.

Robert Bosch B.V., Breda, (076) 579 54 54, www.bosch-professional.nl

De kleinste accuboorhamersDe nieuwe ‘Compact’-accuboorhamers GBH 14,4 V-LI Compact en de GBH 18 V-LI Com-pact zijn de kleinste en lichtste accuboor-hamers in hun klasse. Ze wegen slechts 1,8, respectievelijk 1,9 kg (14,4/18 volt) en zijn 278 mm kort. Deze accuboorhamers zijn ontworpen voor toepassingen met kleine tot middelgrote boor- en schroefdiameters.Beide toestellen bieden, volgens de nieuwe EPTA norm, 1 joule slagenergie en toeren-tallen tot 680 (14,4 volt) resp. 1050 (18 volt) omwentelingen per minuut. Deze zijn door een schakelaar traploos regelbaar. Dankzij het pneumatische slagwerk boren de toe-stellen gaten tot 12 mm diameter in beton. Optimale resultaten worden met diame-ters van 4 tot 8 mm bereikt. De accessoires zijn met het SDS-plus-systeem snel en een-voudig gewisseld. Eveneens een voordeel: een LED-licht dat de werkplaats goed ver-licht. De toestellen worden gebruikt met een Lithium-Ion-wisselaccu van de ‘Com-pact’-klasse. Deze biedt nu een looptijd van 1,5 ampère-uur en een laadtijd van slechts 45 minuten. De accuboorhamers GBH 14,4 en 18 V-LI Compact Professional zijn in drie varianten in de vakhandel verkrijgbaar: in L-Boxx inclusief twee Lithium-Ion-ac-

cu's en snellader voor 329,95 euro (14,4 volt) resp. 379,95 euro (18 volt);

GSR 14,4 V-LI Professional en GSR 18 V-LI Profes-sional.

GBH 14,4 V-LI Compact en de GBH 18 V-LI Com-pact.

ken op moeilijk toegankelijke plaatsen. Daarnaast zijn deze toestellen van de ‘ro-bust-series’ zeer stevig: dankzij hun flexi-bele Durashield-behuizing functioneren ze zelfs na een val van twee meter hoogte op beton nog. De nieuwe accuklopboorschroevendraaiers zijn geschikt voor de zwaarste schroef- en boortoepassingen in hout, metaal en met-selwerk. Met een draaimoment tot 80 Nm (14,4 volt), respecvtievelijk 85 Nm (18 volt), zorgen ze voor een snel resultaat. De Elec-tronic Motor Protection (EMP) beschermt tegen overbelasting van de motor. Deze schakelt de motor met hoge treksterkte bij blokkering automatisch uit en zorgt zo voor een lange levensduur. Een LED-lamp zorgt voor de verlichting van het werkbereik en door een 13 mm Autolock-metaalboorhou-der kan het gereedschap snel worden ge-wisseld. De accuklopboorschroevendraai-ers GSB 14,4 VE-2-LI Professional en GSB 18 VE-2-LI Professional zijn tegen de aanbevo-len verkoopprijs van 399,95 euro (14,4 volt) resp. 449,95 euro (18 volt) in de vakhandel verkrijgbaar.

Nieuwe generatie boorhamersDe nieuwe modellen GBH 2-28 DFV Profes-sional en GBH 2-28 DV Professional bieden 50 watt meer vermogen en 20 procent meer slagenergie dan de vorige modellen en zijn zo de sterkste boorhamers in hun klasse.

GSB 14,4 VE-2-LI en GSB 18 VE-2-LI Professional.

GBH 2-28 DFV Professional en GBH 2-28 DV Pro-fessional.

GCM 12 GDL Professional.

Nieuwe kleuren kunststof gevelbekledingTijdens de Bouwbeurs 2011 is het vernieuwde Ki-Kern massief kunststof assortiment ge-toond aan de Nederlandse bouwwereld. De reacties waren zeer positief en het nieuwe assortiment is nu daadwerkelijk leverbaar.

Ki-Kern is een massief kunststof gevelbekle-ding, die deel uitmaakt uit van het Front-sAndFronts-concept. Dat is een compleet en overzichtelijk programma, professionele ge-velbekledingsproducten – allen KOMO en CE gecertificeerd – met volwaardige ondersteu-ning. Deze gevelbekleding is zeer duurzaam, onderhoudsarm, slag- en stootvast en kleur-bestendig. De bekleding valt in brandklasse C en wordt geleverd met KOMO attest-met-productcertificaat en CE-markering. Dit pro-duct wordt geleverd met tien jaar garantie.Het vernieuwde Ki-Kern assortiment be-staat vanaf heden uit de vier stijlgroepen:

Accent, Chique, Hout & Metaal en Trend. Daarnaast zijn een tweetal bestelbare Pro-jectkleur assortimenten opgenomen. Elke stijlgroep heeft een eigen ambassadeur ge-kregen in de vorm van een sprekend decor. Zo heeft de stijlgroep Trend het decor ‘Fel-groen’ en Hout/metaal ‘Vergrijsd hout’ als ambassadeur gekregen. Tevens is gekeken naar een benaderbare kleurgelijkenis met de RAL waaier en waarnodig zijn de kleuren hierop afgestemd.

Fetim Professional, Amsterdam, (020) 580 52 85, www.FrontsAndFronts.nl

Van links naar rechts: Trend-Felgroen, Chique-Oester en Hout&Metaal-Vergrijsd hout.

Page 47: BouwTotaal-2011_7_8

47PRODUCTNIEUWS

Colofon

Onafhankelijke informatiebron voor de uitvoe-rende bouw waaronder de aannemers, onder-aannemers, inkoopmanagers, metselaars, voe-gers, dakdekkers, installateurs, stukadoors, zzp-ers en al hun toeleveranciers.

jaargang 8, nr. 7/8, augustus 2011

UitgeverAndré Lardinois

Hoofdredacteuring. Frank de Groot

RedactieCarla Debets

Vaste medewerkersEd de Rechteren van HemertMr. F. J. KerkhofIng. Peter BorgersIng. Arjan van WingerdenCor SpronkCasadata CV

AdvertentieAndré Lardinoistelefoon: 0570-654660e-mail: [email protected] Burgerstelefoon: 0570-623852e-mail: [email protected]

Ontwerp en opmaakRonald Wientjes (RoDo grafisch ontwerpburo)e-mail: [email protected]

Abonnementene-mail: [email protected]

BouwTotaal is een uitgave van Nederlandse HandelsUitgaven BV

Postbus 2273 7420 AG DeventerMaagdenburgstraat 227421 ZC Deventer tel.: 0570-654660 fax: 0570-656580 email: [email protected]

Copyright Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder de nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever.Deze uitgave is zorgvuldig en naar beste weten samengesteld. Uitgever en auteurs kunnen ech-ter niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, als gevolg van han-delingen of beslissingen die op deze informatie zijn gebaseerd.

NHUNederlandseHandelsUitgaven

Geïsoleerde zeecontainers zijn terugGeïsoleerde containers zijn al jaren erg gewild voor gebruik als veilige opslag of voor de basis van een werkplaats. Tot op heden was men genoodzaakt om te kiezen voor een oude ex-koelcontainer, of voor een dure maatwerkoplossing. CARU Con-tainers biedt echter een aantrekkelijk al-ternatief.

Om tegemoet te komen aan de huidige vraag heeft CARU een serie 20ft geïsoleerde containers laten produceren die beschik-baar zijn als standaard- en High Cube con-tainers. Het interieur van deze containers

is volledig geïsoleerd met mineraalwol en afgewerkt met gladde metalen panelen op de muren, deuren en het plafond. Ook is deze container geheel naar eigen wen-sen te modificeren met bijvoorbeeld; extra opening(en), extra deur(en), stellingen en ventilatieroosters.

CARU Containers B.V., Moerdijk, (0168) 388 747, www.carucontainers.com

Multifunctioneel kleurmorteldisplay

Eerste Cradle to Cradle gecertificeerde scheidingswandInterwand, fabrikant van flexibele wandsystemen, heeft voor de Intersmart schei-dingswand de Cradle to Cradle certificering gekregen. Niet eerder kreeg een schei-dingswand deze certificering.

Cradle to Cradle wil zeggen dat alle gebruikte materialen na hun gebruik in het ene product, nuttig kunnen wor-den ingezet in een ander pro-duct. Hierbij zou geen kwali-teitsverlies mogen ontstaan en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Jur van Herwerden, Alge-meen Directeur van Inter-wand: ‘Wij zijn bijzonder blij en trots met deze mijlpaal. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kregen wij voor onze duurza-me Intergreen wandenserie al het DUBOkeurmerk. Een volledig klimaatneutrale scheidingswand is trouwens minstens zo mooi en func-tioneel, als een traditionele scheidingswand.’Om in aanmerking te komen voor Cradle to Cradle certificering moet worden vol-daan aan strenge eisen rond herkomst en eigenschappen van materialen, hergebruik van bestaande materialen, de hoeveelheid energie die gebruikt wordt, watergebruik tijdens productie en zelfs bedrijfsethiek en bedrijfsomstandigheden. De certificering wordt toegekend door McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC).

Interwand B.V., Eibergen, (0545) 43 84 00, www.interwand.nl

De Necoloc Keer heeft niet alleen de voor-delen van een standaard keersleutelsy-steem, zoals het nooit meer verkeerd inste-ken van de sleutel, het is tevens voorzien van een speciaal profiel. In het sleutelpro-fiel is een geregistreerde merknaam aan-gebracht waardoor de sleutel niet onder een technisch patent valt maar onder het merkenrecht. Hierdoor loopt u niet meer het risico dat het patent afloopt.

Met deze merkbescherming is de Necoloc Keer serie beschermd tegen nabootsing van het originele profiel van de sleutel. Dit in combinatie met het sleutelcertificaat, dat bij elk systeem geleverd wordt, zorgt voor

Sluitsysteemtechnologie met oneindige merkbescherming

nog meer veiligheid van uw systeem.Het systeem leent zich voor toepassing in alle mogelijke sluitsystemen, zoals cen-traal-, hoofd- en generaalhoofdsleutelsy-stemen, en is tevens te combineren met tal

van elektronische oplossingen. Hierdoor is er voor iedere uitdaging een oplossing.

Necomij B.V., Sassenheim, (0252) 220 940, www.ivana.com

Remix heeft in samenwerking met Vika Winkelinrichtingen voor de showrooms van de Remix en Sakrete dealers, een ge-heel nieuw multifunctioneel kleurmor-teldisplay ontwikkeld.

Dit display toont op natuurlijke wijze de kleurmogelijkheden van de mortels. Daar-naast geeft de display door middel van een video-ondersteuning in een minuut de es-sentiële informatie over de innovatieve uitbloeiingsarme mortels en duurzaam bouwen. Vanuit de voorraadcompartimen-ten aan de achterzijde kunnen gelijk mor-telkleurmonsters in twee-voudige doosjes aan de klant worden meegegeven. Deze kunnen ook eenvoudig op de mee te geven steenmonsterdoos van de bouwmateria-lenhandel worden geplakt, zodat de klant thuis rustig op zijn gemak zowel de stenen

als de mortel kan bekijken. De eerste test-plaatsingen hebben inmiddels uitgewezen dat dit een uitstekend verkoopbevorderend concept is, dat als een must voor iedere showroom wordt ervaren.

Remix Droge Mortel BV, Borger, (0599) 28 73 60, www.remix.nl

Page 48: BouwTotaal-2011_7_8

probin Aalsmeerprobin Alphen a/d Rijnprobin Borneprobin Schottert Dedemsvaart probin Edese IJzerwarenprobin Telder Emmeloordprobin Goorprobin Heemstede

probin Kaatsheuvel probin Telder Kampen probin Telder Lelystadprobin Van Arnhem Montfoortprobin Papendrechtprobin Roelofarendsveenprobin Van Dijk Sassenheimprobin Venray

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN ALLE ADRESSEN OP WWW.PROBIN.COMLEVERING IN HEEL NEDERLAND. AKTIE GELDIG T/M EIND NOVEMBER 2011.

Volg ons op Twitter

Gorinchem 6 t/m 8 septemberHardenberg 11 t/m 13 oktober

Venray 8 t/m 10 november

PLATFORMHOOGTE 8,20 M

AKTIEPRIJS € 2995,00

STEIGERAANHANGERinnovatieve, speciaal ontwikkelde steigeraanhanger, om steigermateriaal eenvoudig te kunnen transporteren volgens de richtlijnen van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De werking van deze steigeraanhanger is zeer eenvoudig en prettig, er zijn geen losse onderdelen of spanbanden meer nodig. Een bijzonder borgingsmechanisme voorkomt ongewild verliezen van steigermateriaal en extra veiligheid wordt gewaarborgd door een dubbele borging. Met een slot is al het materiaal goed te beveiligen tegen diefstal. Geschikt voor alle Altrex brede en smalle rolsteigers met lengtes 1.85, 2.45 en 3.05 m en voor rolsteigers tot 12.20 platformhoogte ( 14.20 m werkhoogte). Te gebruiken met B-rijbewijs.www.altrex.comNormaal € 1595,00

probin Aalsmeerbi Al h /d Rij

probin Kabi T

NU INCL. STEIGER 4200

4390,00

+

Voldoende ruimte voor uw bedrijfsnaam en/of logo.