BIODIVERSITEIT Tips voor meer bijen, vlinders en vogels in je tuin · 2020. 4. 23. ·...

of 1 /1
Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland. Er zijn steeds minder insecten, bijen, vlinders en vogels. Het is de laatste tijd veel in het nieuws dat de achteruitgang desastreuze gevolgen heeft voor onze generatie maar ook voor de generaties na ons. Gelukkig is er een oplossing en kunnen we het tij keren. Maar dan moeten we de tuinen anders gaan inrichten en meer geschikt maken voor insecten, bijen, vlinders en vogels. Op naar een levende tuin! BIODIVERSITEIT Tips voor meer bijen, vlinders en vogels in je tuin www.weetvanwater.nl 1 De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. 2 Stadslandbouw, oftewel ‘urban food’ produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons weer bewust van de herkomst. Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin ook een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten. 3 Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen- vlinders- en libbelensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje meer groen in elke tuin is genoeg om ze te redden. 4 Zorg voor veel variatie in beplanting en voor planten die jaarrond bloeien. Bloemen zorgen voor nectar waardoor bijen en hommels voedsel kunnen vinden. Al vroeg in het voorjaar zijn ze op zoek naar eten en dat gaat tot de winter door. Dan moet er ook wel eten te vinden zijn. Waardplanten zijn belangrijk voor bijvoorbeeld vlinders om zich te kunnen voortplanten. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder hun waardplant: de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders. Dus willen ze zich voortplanten, dan hebben ze brandnetels nodig. 5 Kies voor planten die zoveel mogelijk biologisch of duurzaam gekweekt zijn. Dan ben je er zeker van dat er geen gif op zit. Bijen en vlinders kunnen dan nectar uit de bloemen halen zonder er zelf negatieve gevolgen van te ondervinden. 6 Kies bij voorkeur voor inheemse beplanting. Dat is beplanting die goed tegen ons klimaat kan en die past bij de grondsoort van je tuin. Planten die zich niet thuis voelen, geven alleen maar ongemak, met alle ziektes tot gevolg. Meer weten over biodiversiteit, klimaatvriendelijk tuinieren en andere tips én activiteiten van Weet van Water?

Embed Size (px)

Transcript of BIODIVERSITEIT Tips voor meer bijen, vlinders en vogels in je tuin · 2020. 4. 23. ·...

 • Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland. Er zijn steeds minder insecten, bijen, vlinders en vogels. Het is de laatste tijd veel in het nieuws dat de achteruitgang desastreuze gevolgen heeft voor onze generatie maar ook voor de generaties na ons.

  Gelukkig is er een oplossing en kunnen we het tij keren. Maar dan moeten we de tuinen anders gaan inrichten en meer geschikt maken voor insecten, bijen, vlinders

  en vogels. Op naar een levende tuin!

  blijf op de hoogte!

  weetvan

  water.nl

  blijf

  op

  de h

  oogt

  e!

  blijf op de hoogte!

  weetvan

  water.nl

  blijf

  op

  de h

  oogt

  e!

  blijf op de hoogte!

  weetvan

  water.nl

  blijf

  op

  de h

  oogt

  e!

  blijf op de hoogte!

  weetvan

  water.nl

  blijf

  op

  de h

  oogt

  e!

  BIODIVERSITEIT

  Tips voor meer bijen, vlinders en vogels in je tuin

  www.weetvanwater.nl

  1 De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.

  2 Stadslandbouw, oftewel ‘urban food’ produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons weer bewust van de herkomst. Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin ook een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

  3Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen- vlinders- en libbelensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje meer groen in elke tuin is genoeg om ze te redden.

  4Zorg voor veel variatie in beplanting en voor planten die jaarrond bloeien. Bloemen zorgen voor nectar waardoor bijen en hommels voedsel kunnen vinden. Al vroeg in het voorjaar zijn ze op zoek naar eten en dat gaat tot de winter door. Dan moet er ook wel eten te vinden zijn. Waardplanten zijn belangrijk voor bijvoorbeeld vlinders om zich te kunnen voortplanten. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder hun waardplant: de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders. Dus willen ze zich voortplanten, dan hebben ze brandnetels nodig.

  5Kies voor planten die zoveel mogelijk biologisch of duurzaam gekweekt zijn. Dan ben je er zeker van dat er geen gif op zit. Bijen en vlinders kunnen dan nectar uit de bloemen halen zonder er zelf negatieve gevolgen van te ondervinden.

  6Kies bij voorkeur voor inheemse beplanting. Dat is beplanting die goed tegen ons klimaat kan en die past bij de grondsoort van je tuin. Planten die zich niet thuis voelen, geven alleen maar ongemak, met alle ziektes tot gevolg.

  Meer weten over biodiversiteit, klimaatvriendelijk tuinieren en andere tips én activiteiten van Weet van Water?

  blijf op de hoogte!

  weetvanwater.nl

  blijf op de hoogte!