Bedrijfskunde2014 2015

54
Beste bachelor Bedrijfskunde in NSE 2014 Beste bachelor Bedrijfskunde in Keuzegids Universiteiten 2014 Open Universiteit www.ou.nl STUDIEGIDS BSc bedrijfskunde bachelor 2014 | 2015

description

 

Transcript of Bedrijfskunde2014 2015

Page 1: Bedrijfskunde2014 2015

Beste bachelor Bedrijfskunde in NSE 2014Beste bachelor Bedrijfskunde in Keuzegids Universiteiten 2014

Open Universiteitwww.ou.nl

sTudiegids

BSc bedrijfskunde

bachelor 2014 | 2015

Page 2: Bedrijfskunde2014 2015

Inhoud

03 Voorwoord

04 Studeren aan de Open Universiteit

06 Studiefaciliteiten

10 Bacheloropleiding Bedrijfskunde Focusopleidingen Open Bachelorprogramma

19 Studiebegeleiding

22 Onderzoek

24 Tentamen

26 Inschrijven en kosten

28 Cursusbeschrijvingen

51 Procedures en regelgeving

52 Service en informatie

Page 3: Bedrijfskunde2014 2015
Page 4: Bedrijfskunde2014 2015

3

Voor woord

De toekomst is uitdagender dan ooit

Voor velen van ons geldt momenteel dat heden en toekomst meer dan ooit omgeven zijn met tal van uitdagingen en onzekerheden. Onder invloed van het economisch klimaat en belangrijke sociale hervor-mingen is de arbeidsmarkt in rap tempo aan het veranderen. De Nederlandse economie wordt steeds meer een op kennis gebaseerde economie.

Juist in deze tijd is het van cruciaal belang om uw kennis te actualiseren en/of te verdiepen en daarmee een goede basis te creëren voor een succesvol vervolg van uw loopbaan. Omdat wij als geen ander de uitdagingen kennen waar u voor staat, bied ik u met gepaste trots ons opleidingsaanbod aan dat u opti-maal ondersteunt bij de volgende stap in uw professionele loopbaan.

U wilt de laatste wetenschappelijke inzichten verwerven en deze kunnen toepassen in uw eigen organi-satie. Onze faculteit biedt kwalitatief hoogwaardig onderwijs aan, bestaande uit programma’s die op flexibele wijze kunnen worden gecombineerd om aan deze behoefte te voldoen. Als Open Universiteit richten wij onze primaire aandacht op het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Niet voor niets zijn wij opnieuw verkozen tot de beste universiteit van Nederland.

De genoemde veranderingen in onze samenleving maken dat organisaties steeds sneller veranderen en moeten opereren in een wereld die steeds complexer wordt. Vraagstukken rond duurzaamheid, ict en management raken steeds meer verweven met elkaar. Vanuit verschillende wetenschapsgebieden wor-den vanuit verschillende perspectieven in toenemende mate dezelfde complexe problemen bestudeerd. Of het nu gaat over vraagstukken in de zorg, industrie, financiële sector of de overheid, elke organisatie wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en toenemende eisen die zowel intern als extern worden opgelegd. Denk daarbij aan vraagstukken die samenhangen met toenemende risico’s en economische onzekerheden, globalisering, gezondheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Zij allen eisen van organisaties, hun directeuren, managers, professionals en adviseurs steeds verder gaande kennis van alsmaar complexer wordende vraagstukken. Onze faculteit ontwikkelt state of the art onderwijs en verricht onderzoek, in samenwerking met andere faculteiten en universiteiten in binnen- en buitenland, en stelt daarbij de hieraan gekoppelde vraagstukken centraal. Onze bachelor- en master-opleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en worden keer op keer hoog gewaardeerd door onze studenten.

De inhoud van onze programma’s is toegesneden op de geschetste ontwikkelingen in de maatschappij en de uitdagingen waar organisaties en hun medewerkers zich voor gesteld zien. Ons aanbod is gevari-eerd en vraaggericht, van korte programma’s tot volledige wetenschappelijke opleidingen. De filosofie van ons onderwijs is er op gericht te begrijpen wat de specifieke vragen zijn vanuit de samenleving. De verbinding tussen theorie en praktijk is een van onze belangrijkste uitgangspunten. Onze ervaren en gemotiveerde docenten staan voor u klaar om deze nieuwe intellectuele uitdaging tot een succes te maken. Ik nodig u van harte uit om onze programma’s in meer detail te bestuderen. Ik ben ervan over-tuigd dat wij u verder kunnen helpen met de volgende stap in uw professionele en/of maatschappelijke carrière.

Welkom bij onze faculteit!

Prof. dr. Gerard MertensDecaan Faculteit Management, Science & Technology

Page 5: Bedrijfskunde2014 2015

4

Studeren aan de Open Universiteit

Wanneer u studeert aan de Open Universiteit betekent dat, dat u de regie van uw studieverloop grotendeels zelf in handen heeft. Het is mogelijk om op elk gewenst moment te starten met studeren en het tempo van uw studie bepaalt u zelf. U kunt daarbij gebruik maken van vaste trajecten met tutorbegeleiding (OUX), maar u bent vrij om uw eigen studieweg te kiezen. Voor de meeste cursussen op bachelorniveau gelden geen vooropleidingseisen. Bij de Open Universiteit is de minimum toela-tingsleeftijd 18 jaar.

StartcursusOm te beginnen aan een bachelorstudie is de zogenoemde startcursus de beste keuze. De startcursus bestaat uit de eerste 8,6 EC (European Credits) van de bacheloropleiding, bij Bedrijfskunde is dit de cursus Ondernemen en managen. Bij deze cursus ontvangt u uitgebreide begeleiding om in een goed studieritme te komen. U neemt (zonder reistijd) deel aan bijeenkomsten via de virtuele klas en daar komen naast in-houd ook zaken als een effectieve studieaanpak, planning en tentaminering aan bod. Het bestuderen van de startcursus geeft een goed beeld van wat u voor uw verdere studie mag verwachten en welke capacitei-ten u daarvoor nodig heeft.

Vrijstelling in de bacheloropleidingIndien u eerder hoger onderwijs heeft genoten dat qua inhoud, niveau en omvang overeenkomt met een of meer van onze bachelorcursussen komt u mogelijk in aanmerking voor vrijstelling. Ook is onder voor-waarden vrijstelling in de bacheloropleiding mogelijk op grond van praktijkervaring. Wanneer u al een hbo- of wo-bacheloropleiding hebt afgerond, kunt u eventueel toelating aanvragen voor een schakelprogramma tot de masteropleiding Management of de masteropleiding Business Process Management and IT. Na afronding van het schakelprogramma wordt u toegelaten tot de masteropleiding.www.ou.nl/vrijstelling

Open of gestructureerdNadat u een start hebt gemaakt met de eerste cursus van de bacheloropleiding, Ondernemen en managen (8,6 EC), kunt u kiezen op welke manier u graag verder wilt studeren. Heeft u tijdens uw kennismaking met studeren ervaren dat u behoefte heeft aan een gestructureerde planning en vindt u zelfstandig studeren met contact met andere studenten prettig, dan is deelnemen aan Open Universiteit Extra (OUX) een effec-tieve studieaanpak voor u. Zie verderop in de gids voor meer uitleg over OUX. U kunt er ook voor kiezen om in eigen tempo en volgorde cursussen te bestuderen. U kunt dan nog altijd een OUX-semester gaan volgen als dat inhoudelijk in uw studiepad past. Het gestructureerde OUX-traject gaat van start op 1 sep-tember of 1 februari. Zie elders in deze gids de invulling van komend jaar. www.ou.nl/oux

StudieaanbodHet adres van de openbare website van de Open Universiteit is www.ou.nl. Het totale onderwijsaanbod wordt op deze website gepubliceerd bij Studieaanbod. Elke cursus wordt inhoudelijk uitgebreid beschre-ven. Bij deze informatie staat ook welke voorkennis wordt gevraagd, hoe en wanneer de cursus wordt begeleid en getentamineerd. Op de betreffende cursuspagina kunt u de cursus online bestellen.

Studie-informatieAlle algemene informatie over studeren aan de Open Universiteit en alle benodigde formulieren en docu-menten worden gepubliceerd op de website bij Studeren. Met vragen kunt u daar ook terecht bij Vraag en Antwoord. In de meeste gevallen kunt u zelf direct het antwoord vinden. Is dit niet het geval dan kunt u bij Vraag en Antwoord persoonlijk uw vraag stellen aan een van onze medewerkers.www.ou.nl of www.ou.nl/directcontact

Eigen e-mailadresIedereen die aan de Open Universiteit studeert, kan indien gewenst een eigen e-mailadres krijgen, be-staande uit uw naam en de [email protected]. Dit adres gebruikt de universiteit vervolgens wanneer zij met u in contact wil treden. U kunt desgewenst instellen dat deze berichten automatisch worden doorge-stuurd naar een door uzelf op te geven e-mailadres, bijvoorbeeld van uw werk.

Page 6: Bedrijfskunde2014 2015

5

Cursussen en opleidingenCursussen vormen de bouwstenen van het onderwijs aan de Open Universiteit. Een pakket van tekstboe-ken, werkboeken (al of niet elektronisch aangeboden), cd-roms, dvd’s, een cursuswebsite en soms nog andersoortige informatiedragers vormen het studiemateriaal van een cursus. Elke cursus die u koopt, is afzonderlijk te bestuderen en wordt afgesloten met een tentamen. U krijgt standaard twaalf maanden om de drie tentamenkansen te benutten. Als u slaagt, ontvangt u een cursuscertificaat. Vele cursussen samen vormen de wetenschappelijke bacheloropleiding. De cursusbeschrijvingen elders in deze studiegids geven een indruk van de inhoud van elke cursus die in onze bacheloropleiding voorkomt. Bij elke cursusbeschrij-ving staat het webadres van de cursus vermeld. Daar vindt u uitgebreidere informatie en kunt u online de betreffende cursus bestellen.

European Credits (EC) en studie-urenEen afgeronde bachelorcursus van de Open Universiteit levert u 4,3 EC (European Credits) of een veel-voud hiervan. Voor het bestuderen van 4,3 EC staat een studieduur van 100 tot 120 studie-uren. De bacheloropleiding heeft een omvang van 180 EC).

Nederlands en Engels in de opleidingenHet cursusmateriaal bestaat grotendeels uit Nederlandstalige teksten. Ook de tentamens worden in de Nederlandse taal afgenomen. Maar in toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van Engelstalig cursus-materiaal. Dit omdat bepaalde vakgebieden voornamelijk Engelstalig zijn of omdat het cursusonderwerp een internationale oriëntatie heeft. Op deze manier ontwikkelen studenten zich tot academici die in staat zijn te participeren in nationaal en internationaal wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

ContactVoor al uw vragen kunt u terecht bij E [email protected] of T 045 - 576 28 88. Veel algemene vragen kan betref-fende medewerker direct beantwoorden. Voor opleidingspecifieke vragen wordt u doorverbonden met de onderwijsadviseur.

Page 7: Bedrijfskunde2014 2015

6

Studiefaci l i teiten

Naast het (digitale) studiemateriaal, inhoudelijke studiebegeleiding en begeleidingsbijeenkomsten heeft de Open Universiteit allerlei faciliteiten ontwikkeld om een zelfstandige afstandstudie te ondersteunen. Wanneer u bent ingeschreven als student krijgt u online toegang tot alle digitale voorzieningen. Als u bent ingelogd kunt u bij ‘mijnOU’ uw persoonlijke gegevens en studievoortgang bekijken en beheren. Daarnaast zijn er veel voorzieningen die uw studie effectief en succesvol kunnen maken. Deze zijn bereikbaar via Studieplaza. U wordt regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwsfeiten. Medestudenten kunt u ontmoeten in een studiecentrum.

MijnOU

Via mijnOU heeft u toegang tot een groot aantal diensten. U krijgt toegang tot uw digitale leeromgeving, u kunt digi-taal aanmelden voor tentamens, uw studiepad bekijken, de studieplanner raadplegen en inschrijven voor cursussen. Ook heeft u toegang tot Studienet, de digitale bibliotheek en de ict-winkel SURFspot. U logt in met uw studentnum-mer als gebruikersnaam en het wachtwoord dat u zelf heeft bedacht bij uw registratie voor mijnOU.

StudienetStudienet is de elektronische leeromgeving van de Open Universiteit, tot welke u als student toegang krijgt. Op Studienet vindt u onder andere uw cursus(sen), com-munities, studietaken, discussiegroepen en aanvullende informatie over en vanuit uw faculteit(en). Het is ook mogelijk om bestanden te plaatsen op uw eigen persoon-lijke virtuele harde schijf en die vervolgens te delen met anderen. Studienet is tevens een uitstekende omgeving om in contact te komen met medestudenten en docenten, om zo online informatie uit te wisselen of te discussiëren over lesstof.www.ou.nl/mijnou

Studienet mobielStudienet is ook toegankelijk via uw smartphone of tablet. Als u beschikt over een iOS of Android apparaat, dan kunt u zelf de ‘Blackboard Mobile’ app downloaden en instal-leren. Via deze app heeft u toegang tot al uw cursussen en communities. Ook is het mogelijk om mededelingen te bekijken, opdrachten te maken en in contact te komen met medestudenten en docenten in discussiegroepen. Nadere uitleg en instructies vindt u op het tabblad Help in Studienet.www.ou.nl/mijnou

StudieplannerStudeert u aan de Open Universiteit, dan kunt u de online Studieplanner gebruiken bij het indelen van uw tijd.Per cursus kunt u aangeven wanneer u wilt starten, wan-neer u de cursus wilt afronden, óf hoeveel uur per week u wilt studeren. Daarnaast kunt u ook de studielast aanpas-sen aan uw eigen situatie of onderbrekingen, zoals vakan-ties, instellen.U kunt eigen planningen maken en opslaan, maar u kunt ook kiezen voor voorbeeldplanningen van de faculteit en deze aanpassen. Zo kunt u uw tijd efficiënt indelen op

basis van bijvoorbeeld een bepaalde periode, een vast studietempo of begeleidingsbijeenkomsten. U opent de Studieplanner via mijnOU. www.ou.nl/studieplanner

StudiepadAls u bezig bent met een bachelor- of masteropleiding worden uw studievorderingen bijgehouden in het Studieresultatensysteem (SRS). U kunt uw eigen studie-pad volgen en een overzicht zien van het afgelegde, het lopende en het resterende studiepad. Wilt u graag een volgende cursus starten? Dan kunt u via uw studiepad hiervoor inschrijven, uw persoonlijke gegevens zijn dan al ingevuld.www.ou.nl/studiepad

BibliothekenAls OU-student heeft u rechtstreeks toegang tot een digi-tale bibliotheek met belangrijke informatiebestanden en/of zoeksystemen voor wetenschappelijke tijdschriften en arti-kelen. Handig zijn Google wetenschap, Worldcat en Picarta. Verder kunt u kosteloos lid worden van een universiteits-bibliotheek of betalend lid van de Koninklijke Bibliotheek wanneer u boeken wilt lenen of artikelen wilt bestellen die niet in de eigen digitale bibliotheek te downloaden zijn. Informatie over de toegang tot de bibliotheken vindt u op Studienet.www.ou.nl/mijnou

Academia en SURFspotDe Open Universiteit is aangesloten op de SURFconext, waardoor u als student gebruik kunt maken van de media-bibliotheek Academia en ook producten kunt bestellen via SURFspot. Het Academia-materiaal bevat een enorme col-lectie aan beeld- en geluidmateriaal over de Nederlandse geschiedenis, de medische wereld, mediageschiedenis, politiek en recht, natuur en milieu en zelfs over entertain-ment en curiosa. Er zijn polygoonjournaals, amateurfilms, programma’s van de publieke omroep, radiofragmenten, foto’s en artikelen te vinden. SURFspot is de ict-webwinkel voor het onderwijs waar officiële software en andere ict-producten tegen voordelige prijzen aangeschaft kunnen worden. www.ou.nl/mijnou

Page 8: Bedrijfskunde2014 2015

7

Endnote en Reference managerStudenten van de Open Universiteit kunnen gratis het bibliografisch programma Endnote of Reference manager downloaden. Dit zijn beide softwarepakketten voor het opslaan van bibliografische gegevens. Hiermee downloadt u eenvoudig literatuurverwijzingen van websites van uitgeverijen en bibliotheken uit buiten en binnenland. Daarnaast kunt u met deze programma’s zoeken in bibliotheekdatabases. Zo kunt u zelf een database aanmaken van literatuurverwijzingen om die te gebruiken in uw afstudeeronderzoek, tijdschriftartikelen, boeken en andere publicaties. Deze database kunt u ook via de cloud delen met andere studenten. Ook kunt u databases van anderen importeren en daarna uitbouwen met door u gevonden referenties of uw eigen referentie(s).U kunt beide programma’s één maand nadat u bent ingeschreven downloaden. Op Studieplaza staat een instructiefilm over Endnote.www.ounl/mijnou

Studieplaza

Studieplaza is de website van de Open Universiteit waar u thema’s, items, tips en suggesties vindt om uw studievaardigheden te verbeteren. Daar vindt u de Studiecoach en de workshops die de Open Universiteit voor studenten organiseert. De opzet van ‘Studieplaza’ is dynamisch en eigentijds. Via video’s, tekst, ani-maties, zelftests, tools en workshops wordt u virtueel geholpen bij het studeren. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een avondje gezellig naar het studiecentrum te komen om aan een workshop deel te nemen. Studieplaza is onderverdeeld in vier hoofditems: Studiecoach, Workshops, Marktplein en Drempels weg.www.studieplaza.ou.nl

StudiecoachOp Studiecoach vindt u tips en suggesties om uw kwaliteiten en vaardigheden te verbeteren. Experts vertellen via video hoe u bepaalde problemen of studieobstakels kunt overwinnen. Ze geven advies over onderwerpen, zoals timemanagement, mindmappen, academisch schrijven, presenteren, en het zoeken naar wetenschappelijke informatie.

WorkshopsEr worden workshops aangeboden over allerlei studiethema’s die het studeren gemakkelijker moeten maken. Zo kunt u workshops bijwonen over timemanagement, mindmappen, presenteren, schrijven, mindfulness en nog veel meer. Alle workshops worden gegeven in één van de studiecentra. Ook worden er excursies georganiseerd naar musea, tentoonstellingen, steden en andere bezienswaardigheden.

MarktpleinMarktplein is een vraag- en aanbodsite voor studenten van de Open Universiteit. Op het Marktplein wor-den studieboeken, samenvattingen, reizen, excursies, stages en andere studiezaken aangeboden. Wilt u uw medestudenten ontmoeten en samen studeren? Of organiseert u een rondleiding waar u ook andere OU-studenten voor wilt uitnodigen? Plaats dit op het Marktplein van de Open Universiteit!

Drempels wegIedere student is anders. Drempels weg is het domein voor studenten met een functiebeperking, dyslexie of autisme en voor iedereen die wel eens moeite heeft met structureren of met het vasthouden van de motivatie. We bieden handreikingen die het studeren kunnen vergemakkelijken. Met een functiebeperking wordt u precies hetzelfde beoordeeld als iedere andere student, maar de weg naar het felbegeerde diploma kan iets anders verlopen. De Open Universiteit komt u tegemoet met speciale voorzieningen. Hier vindt u welke en hoe u zaken voor uzelf kunt regelen.

Page 9: Bedrijfskunde2014 2015

8

Studenten Nieuwsbrief : Nieuwsplaza

Iedere week krijgt u als student van de Open Universiteit een Nieuwsbrief in uw e-mailbox. Via deze Nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van wijzigingen in het programma of de begeleidingsbijeen-komsten van de opleidingen. U krijgt ook datawijzigingen van tentamenbijeenkomsten via de Nieuwsbrief door. Verder wordt u geïnformeerd over allerlei ander studienieuws binnen en buiten de Open Universiteit en wordt u geattendeerd op bijeenkomsten en workshops in de studiecentra. Alle nieuwsartikelen zijn uitgebreid na te lezen op de website Nieuwsplaza.www.nieuwsplaza.ou.nl

Studiecentra

De Open Universiteit heeft 22 studiecentra verspreid over Nederland en Vlaanderen. U ontmoet hier medestudenten en docenten en u kunt hier terecht voor studiebege-leiding en -advies en voor activiteiten ten behoeve van de academische vorming. Verder kunt u er ook tentamens afleggen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website. www.ou.nl/studiecentra

Opleidingscommissie

De opleidingscommissie van de BSc Bedrijfskunde bestaat uit mini-maal drie studenten en drie stafleden. De commissie brengt advies uit over de Onderwijs- en examenregeling (OER), beoordeelt jaar-lijks de uitvoering van die regeling en geeft verder gevraagd en ongevraagd advies over de opleiding. De samenstel-ling van de commissie en verslagen van de vergaderin-gen kunt u vinden via de rubriek ‘Opleidingscommissies’ onder de tab ‘Managementwetenschappen’ op uw werkplek in Studienet.

Studentenraad

De Studentenraad (SR) is de officiële vertegenwoordiging van alle studenten waar het gaat om de mede-zeggenschap. De SR bestaat uit negen studentleden en kent een zittingsperiode van twee jaar. De formele gesprekspartner van de SR is het College van bestuur, doorgaans de rector magnificus. Maar de SR praat ook, informerend of toetsend, met decanen en de Raad van toezicht. De formele inspraak van de SR is wettelijk vastgelegd in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Zo heeft de SR adviesrecht over alle ‘aangelegenheden die het voortbestaan en de goede gang van zaken binnen de universiteit betreffen’. Meer concreet houdt dit in het uitbrengen van advies over onderwerpen zoals het collegegeld, maar ook (ongevraagd) over de elektronische leeromgeving, het onderwijsmodel of de naamsbekendheid. Een zwaardere bevoegdheid is het instemmingsrecht dat de SR, binnen de zogeheten Gezamenlijke Vergadering (GV), deelt met de Ondernemingsraad: het instellingsplan, de kwaliteitszorg en het bestuurs- en beheersreglement. Waar de zogeheten Facultaire opleidingscommissies adviesrecht hebben inzake de Onderwijs- en examenregeling (OER), heeft de GV instemmingsrecht inzake de meer overkoepelende onderdelen van die OER – denk aan tentaminering, studievoortgang en begeleiding. De SR vertegenwoordigt zowel Nederlandse als Vlaamse studentenbelangen. De maandelijkse vergaderingen van de Studentenraad kunnen, in principe, door studenten als toehoorder worden bijgewoond. Anderszins houdt de SR zijn achterban op de hoogte via de eigen website op Studienet – daar staan alle verslagen van de vergaderingen – via de OU-studentennieuwsbrief of via Modulair.www.ou.nl/studentenraad

Totaal = 2.473

Totaal = 24

Aantal studenten

Aantal cursussen

Bachelor

Score Nationale Studenten Enquete 2012

Studentenpopulatie

Vrouw Man

5

44,32

3

2

1

0

Slagingspercentage

100

8074%

60

40

20

0

Totaal = 2.473

Totaal = 52

Totaal = 52

28

24

Aantal studenten

Vrouw Man

Aantal cursussen

Bachelor Master

Score Nationale Studenten

Enquete 2012

5

44,32

3

2

1

0

Slagingspercentage

Leeftijdsopbouw studentenpopulatie

100

8074%

60

40

20

0

Totaal = 2.473

28

24

Aantal studenten

Vrouw Man

Aantal cursussen

Bachelor Master

Score Nationale Studenten

Enquete 2012

5

44,32

3

2

1

0

Slagingspercentage

100

8074%

60

40

20

0

31% 18 -25

35-3

5 42

%

55-75 18%

>75

9%

55%

55%

Studiecentra in Nederland en Vlaanderen

HasseltHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

Rotterdam

Den Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

Zwolle

Amsterdam

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Almere

Studiecentra in Nederland en Vlaanderen

HasseltHeerlen

EindhovenBreda

Vlissingen

Rotterdam

Den Haag Utrecht

Leeuwarden Groningen

Emmen

Enschede

Zwolle

Amsterdam

Alkmaar

Nijmegen

Leuven

Antwerpen

Gent

KortrijkBrussel

Almere

Page 10: Bedrijfskunde2014 2015

9

Studenten- en alumnivereniging Emergo-VFC

‘Emergo’ betekent zoiets als ‘er bovenop komen’ en heeft alles te maken met een lange worsteling om je (studie)doel te bereiken. Sommigen ervaren de studie op den duur als een wat eenzame en veeleisende aangelegenheid. Studenten hebben vaak behoefte aan contact en informatie-uitwisseling met mede-studenten en met docenten. Om in deze behoefte te voorzien hebben studenten en medewerkers van Managementwetenschappen een vereniging opgericht met als doel het verbeteren van het contact en de informatie-uitwisseling tussen studenten, medewerkers en alumni. Daarnaast willen we uiteraard de wetenschappelijke belangstelling voor onze vakgebieden koesteren en uitdragen. De vereniging organi-seert enkele keren per jaar een excursie of lezing in het land. Zesmaal per jaar ontvangen leden via Kluwer naar keuze het wetenschappelijk vakblad Management en Organisatie of het vakblad Finance & Control. Als student Bedrijfskunde kunt u direct lid worden van Emergo. Probeer het eens voor een jaartje. Het lidmaatschap bedraagt slechts € 45,- per kalenderjaar. Voor meer informatie of directe aanmelding kunt u mailen naar [email protected] of surf naar www.emergoweb.nl

Internetportal ManagementwetenschappenOp http://portal.ou.nl/web/managementwetenschappen vindt u informatie over de diverse activiteiten binnen de faculteit. U vind er blogs van docenten en hoogleraren, aankondigingen van webinars, nieuws over onderzoek en links naar sociale media.

(Bijna) alumnus? Als u de eindstreep van uw studie (bijna) hebt bereikt, betekent dat niet dat het contact met de faculteit en de Open Universiteit komt te vervallen. Mogelijk overweegt u om door te stromen naar een van onze masteropleidingen. Maar ook in het andere geval, bent u als alumnus graag gezien, u bent tenslotte ambassadeur van onze faculteit/universiteit. Wederzijds contact vinden wij belangrijk, omdat we iets voor elkaar kunnen betekenen. U bent voor ons een belangrijke ervaringsdeskundige als het gaat over de relevantie van de opleiding voor de samenleving. Daarom bent u van harte welkom op onze studiedagen, webinars, symposia en academische zittingen. Alumnus zijn betekent ook dat u in aanmerking komt voor het lidmaatschap van de algemene OU-Alumnivereniging. Deze vereniging is zelfstandig en voert haar eigen beleid. De alumnivereniging faciliteert het contact met andere afgestudeerden en het onderhouden van een netwerk. U kunt OU-cursussen bestellen (zonder tentamenrechten) tegen een gereduceerd tarief. De vereniging organiseert geregeld lezingen, excursies en bedrijfsbezoeken. www.open.ou.nl/alumniwww.ou.nl/phd

Page 11: Bedrijfskunde2014 2015

10

Bacheloropleiding Bedri j fskunde (BSc)

De bacheloropleiding Bedrijfskunde leidt op tot een wetenschappelijke professional die een zelf-standige bijdrage kan leveren aan het besturen van bedrijven en instellingen. In de bachelor-opleiding is veel plaats ingeruimd voor managementvraagstukken (marketing, productiemanage-ment, human resource management, accountancy en financiering). Daarnaast is er aandacht voor de omgeving waarin bedrijven en organisaties opereren. Vandaar enkele cursussen op het gebied van politicologie, recht en economie. Tijdens de opleiding komen ook algemene academische vaar-digheden aan bod zoals wetenschappelijk onderzoek doen, logisch denken en redeneren, rapporte-ren, presenteren en een werkstuk maken.

Studeren in de bacheloropleiding Bedrijfskunde

De bacheloropleiding heeft een omvang van 180 EC (European Credits). De opleiding start met de cursus ‘Ondernemen en managen’. Daarna kunt u kiezen voor studeren volgens een studiepad met een bepaalde volgorde en ritme, maar u kunt ook zelf accenten leggen en zelf de volgorde en het tempo kiezen waarin u de cursussen bestudeert. Bij afronding van de bacheloropleiding bezit u de internationaal gangbare titel van Bachelor of Science in Business Administration (BSc).

Programma bacheloropleiding

StartcursusDe bacheloropleiding start met de cursus Ondernemen en managen. Nadat u zich heeft aangemeld voor de cursus Ondernemen en managen, neemt de docent contact met u op om u te informeren over de bege-leiding die u van ons kunt verwachten.

Aspecten van bedrijfskundeNa de cursus Ondernemen en managen kunt u beginnen met een studiepad waarin een breed scala van aspecten van bedrijfskunde aan bod komt. Het studiepad zorgt voor een balans tussen zelfstudie en begeleid studeren door middel van bijeenkomsten op de studiecentra of virtuele colleges. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een studietempo van 30 EC per jaar. U hebt dan de propedeuse binnen twee jaar afgerond. Als u in datzelfde tempo doorstudeert, kunt u na het behalen van de propedeuse binnen vier jaar het bachelordiploma ontvangen. In tabel 1 op de pagina hiernaast staat als voorbeeld een overzicht-van een studiepad bij een studietempo van 30 EC per jaar. U studeert dan gemiddel ongeveer 12 tot 15uur per week.

U kunt de cursussen ook in uw eigen tempo bestuderen en in de volgorde die u het meest aantrekkelijk vindt. In tabel 2 op pagina 12 staat een overzicht van de cursussen, die in de opleiding zijn opgenomen. U kunt bijvoorbeeld eerst de cursussen kiezen die dicht aansluiten bij uw werk, of u kunt kiezen focusoplei-dingen te stapelen (zie elders in deze gids). Ook kunt u juist voor veel variatie in uw studie kiezen.

Academische vaardighedenEen belangrijk onderdeel van de bacheloropleiding Bedrijfskunde bestaat uit Academische vaardigheden. De cursussen over Academische vaardigheden (AV-cursussen) besteden aandacht aan de vraag wat weten-schap is, hoe onderzoek wordt opgezet, welke methoden daarbij worden gebruikt en waarin een weten-schappelijke argumentatie zich onderscheidt van een niet-wetenschappelijke. Bij een aantal van deze cursussen zijn bijeenkomsten in een van de studiecentra voorzien. Toelating tot de bijeenkomsten van het programma Academische vaardigheden is beperkt tot degenen die minimaal vier bedrijfskundemodulen (17,2 EC) van de bacheloropleiding hebben behaald. Om te kunnen starten met de AV-cursussen B07212 Regressie- en tijdreeksanalyse en B03212 Variantie- en correlatieanalyse moet bovendien de AV-cursus B10212 Wetenschappelijk literatuuronderzoek zijn afgerond..

Vrije ruimteVoor de opvulling van de vrije ruimte kunt u kiezen uit alle cursussen van de Open Universiteit. Uitgesloten is hierbij de mogelijkheid van het inbrengen van een cursus uit de masteropleiding. U kunt ook cursussen inbrengen van een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit, via het zogeheten aanschuifonder-wijs. Hiertoe dient u wel vooraf toestemming te vragen.

Page 12: Bedrijfskunde2014 2015

11

a) InsTrooM In sEPTEMbEr

semester 1 semester 2 Zomer

Jaar 1 Ondernemen en managen OUX: Administratieve processen en financial accounting AV1

Jaar 2 OUX: Strategie en algemene economie OUX: Management competenties en HRM voor management

AV6 Jaar 3 OUX: Productie- en ketenmanagement Management accounting Marketing AV5 AV3

Jaar 4 Organisatiekunde Kwaliteitsmanagement Vrije Keuzeruimte AV4 AV2 Jaar 5 Corporate Organisatiecultuur Vrije Keuzeruimte Procesmanagement Vrije Keuzeruimte responsibility

Financieel management AV7

Jaar 6 Vrije keuzeruimte Vrije Keuzeruimte Bachelorthesis AV8

b) InsTrooM In fEbruarI

semester 1 semester 2 Zomer

Jaar 1 Ondernemen en managen OUX: Strategie en algemene economie voor management AV1

Jaar 2 OUX: Administratieve processen en OUX: Productie- en ketenmanagement financial accounting AV6

Jaar 3 OUX: Management competenties en HRM Management accounting Marketing AV5 AV3

Jaar 4 Kwaliteits management Organisatiekunde Vrije Keuzeruimte AV2 AV4 Jaar 5 Vrije Keuzeruimte Procesmanagement Corporate Organisatiecultuur Vrije Keuzeruimte responsibility AV7 Financieel management

Jaar 6 Vrije Keuzeruimte Vrije Keuzeruimte Bachelorthesis AV8

ScriptieU rondt uw opleiding af met een scriptie die in de aanzet alle aspecten van wetenschappelijk onderzoek en wetenschap-pelijk rapporteren bevat.

PropedeusegetuigschriftHet propedeusegetuigschrift van de wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde (omvang 60 EC) wordt u toegestuurd als 60 EC, waaronder de cursus Ondernemen en Managen, zijn behaald. Studenten die vóór 1 juli 2008 met een cursus uit de bache-loropleiding zijn begonnen, hoeven de cursus Ondernemen en managen NIET te doen. Zij ontvangen het propedeusege-tuigschrift zodra ze 60 EC hebben behaald uit de gebonden keuzeruimte en/of het cluster Academische vaardigheden.

Tabel 1: voorbeeldstudiepad van 30 EC per jaar

Page 13: Bedrijfskunde2014 2015

12

Tabel 2: opleidingsschema Bachelor of Science Bedrijfskunde (180 EC)

Code titel EC tentamenvorm tentamendata 2014-2015 startcursus

B02112 Ondernemen en managen 8,6 opdracht volgens afspraak

Gebonden keuze (eis: 86 EC) B01111 Human resource management 4,3 opdracht volgens afspraak

B08111 Procesmanagement 4,3 schriftelijk (mc) 28-1, 15-4, 26-8

B09111 Management accounting 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B57211 Overheid en bedrijf 4,3 mondeling volgens afspraak

B13131 Organisatiekunde 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B02111 Algemene economie voor management 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B38111 Administratieve processen en accounting 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B05111 Marketing 4,3 casus (ov) volgens afspraak

B26121 Productiemanagement 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B04121 Management competenties 4,3 opdracht volgens afspraak

B34111 Administratieve organisatie 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B29121 Politicologie 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B08211 Inleiding strategie 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

S11141 Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

R07111 Inleiding bestuursrecht 4,3 CBI (mc) 27-1, 13-4, 24-8

B18231 Organisatiecultuur 4,3 opdracht volgens afspraak

B39111 Financial accounting 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B37111 Ketenmanagement 4,3 casus (ov) volgens afspraak

S09241 Sociale psychologie 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B23211 Projectmanagement: implementeren van ERP-systemen 4,3 CBI (ov) volgens afspraak

B48121 Projectmanagement: inrichten van projecten 4,3 opdracht volgens afspraak

B49111 Projectmanagement: beheersen van projecten 4,3 CBI (ov) volgens afspraak

B35111 Financieel management 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B22321 Kwaliteitsmanagement 4,3 CBI (ov) volgens afspraak

N22211 Corporate Responsibility for Sustainable Development 4,3 opdracht volgens afspraak

S63321 Interventies bij organisatieverandering 4,3 opdracht volgens afspraak

R21291 Ondernemingsrecht 4,3 CBI (mc) volgens afspraak

B06113 OUX: Productie- en ketenmanagement 12,9 opdracht september-semester volgens OUX-rooster

B07113 OUX: Management competenties en HRM 12,9 opdracht februari-semester volgens OUX-rooster

B08113 OUX: Strategie en algemene economie voor management 12,9 opdracht september-semester volgens OUX-rooster

B09113 OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting 12,9 opdracht februari-semester volgens OUX-rooster

Page 14: Bedrijfskunde2014 2015

13

Code titel EC tentamenvorm tentamendata 2014-2015

Cluster academische vaardigheden (51,6 EC)

B10212 Wetenschappelijk literatuuronderzoek (AV 1) 8,6 opdracht volgens afspraak B07212 Regressie- en tijdreeksanalyse (AV 2) 8,6 opdracht volgens afspraak

B16111 Observeren en rapporteren (AV 3) 4,3 opdracht volgens afspraak

B03212 Variantie- en correlatieanalyse (AV 4) 8,6 opdracht volgens afspraak

B18111 Onderzoek als genre en empirische cyclus (AV 5) 4,3 opdracht volgens afspraak

B20111 Faseren en probleemstellen (AV 6) 4,3 opdracht volgens afspraak

B21111 Reflectie en argumentatie (AV 7) 4,3 opdracht volgens afspraak

B11212 Innovatie en casestudy-onderzoek (AV 8) 8,6 opdracht volgens afspraak

Vrije ruimte (21,5 EC) 21,5 EC te kiezen uit alle bachelorcursussen van de Open Universiteit

scriptie (12,9 EC)

B87333 Bachelorscriptie 12,9 opdracht (scriptie) volgens afspraak

sandEr Van akEn, sTudEnT baChEloroPlEIdInG bEdrIjfskundE

De Open Universiteit biedt mij de flexibiliteit die ik nodig heb. Na het afron-den van het vwo wilde ik graag verder studeren. Aangezien ik bij FC Twente voetbalde, was studeren aan een reguliere universiteit niet mogelijk, geluk-kig bood de OU mij de mogelijkheid om profvoetbal en studie te combine-ren. De vrijheid om gedurende een universitaire studie je eigen studietempo én studiemomenten te bepalen, is uniek. Als topsporter pas je je leven aan om het maximale uit je sportcarrière te halen, maar met behulp van de OU kan ik ook studeren. Nadat ik door een blessure noodgedwongen gestopt ben met profvoetbal, heb ik het studietempo opgevoerd. Nu combineer ik het studeren met het opstarten van een maatschappelijke carrière. Het direct kunnen toepassen van het geleerde in de praktijk vind ik interessant. Op dit moment zit ik in de afrondende fase van de bachelor Bedrijfskunde.

Student aan het woord

Page 15: Bedrijfskunde2014 2015

14

Open Universiteit Extra (OUX)

De Open Universiteit is twee jaar geleden gestart met Open Universiteit Extra (OUX). De kernaspecten van dat aanbod zijn minder vrijblijvendheid en meer binding. Het wordt naast het onderwijs met vrijheid van tijd, plaats en tempo aangebo-den. Dus is het mogelijk te kiezen tussen vrij studeren en studeren in een vast tempo onder begeleiding van een tutor.

Als u studeert via de OUX dan start u tegelijkertijd met andere studenten met het blok en maakt u op dezelfde momenten de opdrachten. Een tutor volgt u actief gedurende uw vorderingen binnen het blok en er worden (meestal virtueel) ‘events’ georganiseerd, zoals een introductiebijeenkomst, een extra oefening voor een tentamenopdracht of een nabespreking van een opdracht. Ook worden er binnen het blok deadlines vastgelegd. Als blijkt dat u een bepaalde deadline niet haalt, neemt de tutor contact op om tot een oplossing te komen wat betreft uw studievoortgang. Op de website wordt een roos-ter gepubliceerd waarop alle deadlines en bijeenkomsten zijn vermeld.

De omvang van een OUX-blok is steeds 12,9 EC. Het bestaat uit de kennis- en inzichtcomponenten van twee bestaande cursussen, en een set van oefeningen en praktijkopdrachten waardoor u leert hoe u de stof uit de verschillende vakgebie-den kunt gebruiken om vanuit verschillende perspectieven naar één praktijkprobleem te kijken, en zo tot een weloverwo-gen oplossing kunt komen. Door de extra begeleiding en pacing is het goed mogelijk om drie modulen in één semester af te ronden. Via de OUX kunt u dus 25,8 EC per jaar halen.

Voor het komende academisch jaar, dat start in september 2014, hebben wij twee nieuwe OUX-blokken ontwikkeld, OUX: Strategie en algemene economie voor management en OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting. Hiermee komt het aantal OUX-blokken dat wij in het academisch jaar 2014-2015 voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde aanbieden op vier.

In september 2014 starten twee OUX-blokken: OUX: Productie- en ketenmanagement en OUX: Strategie en algemene economie voor management. Zie voor een inhoudsbeschrijving de cursusbeschrijvingen verderop in deze gids.

In februari 2015 starten de volgende twee OUX-blokken: OUX: Management competenties en HRM en OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting. Zie voor een inhoudsbeschrijving de cursusbeschrij-vingen verderop in deze gids.

InGrId kroEs VIndT sTudErEn VIa ouX IdEaal

Een paar jaar terug wilde ik graag weer gaan studeren. Ik zat toen al bijna 25 jaar in het secretaressevak en vond het tijd om mij verder te ontwikkelen. Gezien mijn brede interesse heb ik gekozen voor de wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde. Jammer genoeg wilde het mij, na de starterscursus, maar niet lukken om door te pakken. OUX is voor mij dan ook een echte uitkomst ge-weest. Ik studeer nu alweer 1,5 jaar via OUX en dat bevalt mij prima. Je wordt begeleid door vakdocenten en start met een aantal medestudenten tegelijk aan dezelfde modules. Had nooit gedacht dat ik nog eens een universitaire studie zou doen, maar binnenkort heb ik mijn eerste doel, de wo-propedeuse, gehaald. Mijn volgende doel is nu om mijn bachelordiploma Bedrijfskunde te halen en zo mijn kansen op de arbeidsmarkt verder te vergroten.

Student aan het woord

Page 16: Bedrijfskunde2014 2015

15

ouX-blok wederzijds uitsluitend met

B06113 OUX: Productie- en ketenmanagement B26121 Productiemanagement B37111 Ketenmanagement

B07113 OUX: Management competenties en HRM B01111 Human resource management B04111/B04121 Management competenties

B08113 OUX: Strategie en algemene economie voor B08211 Inleiding strategie management B02111 Algemene economie voor management

B09113 OUX: Administratieve processen en accounting B38111 Administratieve processen en accounting en financial accounting B39111 Financial accounting

www.ou.nl/oux

Als u een OUX-blok met succes hebt afgerond kunt u de cursus voor 12,9 EC opnemen in de gebondenkeu-zeruimte van de opleiding BSc Bedrijfskunde. Omdat de inhoud van elke OUX-cursus een grote overlap-ping heeft met twee bestaande cursussen van 4,3 EC uit de gebondenkeuzeruimte, mag u een OUX-cursus niet gezamenlijk met betreffende corresponderende cursussen inbrengen. Deze cursussen zijn wederzijds uitsluitend, zie voor de wederzijdse uitsluitingen onderstaand schema

Open University of Hong Kong (OUHK)

The OUHK started out as a provider of distance education in 1989, and has since evolved from offering high quality and flexible higher education opportunities to adults to providing a broad spectrum of program-mes from undergraduate to doctoral level for the wider community. In order to increase opportunities for the large number of school leavers and associate degree holders to attain a bachelor’s degree, it added in full-time face-to-face programmes in 2001, and it has started admitting students from the mainland China soon afterward. Education is the most important driver for the progress of society. The OUHK consists of four Schools and one Institute. It currently offers more than 190 programmes and over 600 courses to nearly 20,000 students each year.

Add OUHK courses to your Business Adminstration BachelorThe OUHK and the OUNL reached an agreement that makes it possible for students in the bachelor pro-gram Business Administration (Bedrijfskunde) to choose up to two courses of the law program of the OUHK out of the courses presented here after.

Selected cources:1. Principles and Practice of Chinese Civil Law2. Chinese Laws on Enterprises3. Chinese Finance Law4. Comparative Study of Business Law5. Chinese Contract Law6. Chinese Intellectual Property Protection Law7. International Business Law and China

Exams will take place at the venue of the OUNL in Den Haag. Price is indicative, please check the website for the exact price. There is a one time registration fee for new students.

For further information please contact Mrs Ina van Marwijk, E [email protected]

Page 17: Bedrijfskunde2014 2015

16

Focusopleidingen

Een focusopleiding (omvang 4 cursussen) bestaat uit een aantal inhoudelijk aan elkaar gerelateerde cursussen die een studiebelasting vragen van ongeveer één jaar als u gemiddeld 10 uur per week studeert. Deze cursussen zijn op bachelorniveau en in de meeste gevallen zonder specifieke voorkennis te volgen. Na afronding van elke cursus ont-vangt u een certificaat. Als u alle cursussen van een focusopleiding hebt afgerond, vraagt u het diploma aan. Door focusopleidingen te stapelen kunt u een groot deel van de bacheloropleiding Bedrijfskunde behalen. Wij bieden zes focusopleidingen aan met cursussen uit de bacheloropleiding Bedrijfskunde. De volgorde mag u zelf bepalen.www.ou.nl/focusopleiding

Focusopleiding Inleiding management

Deze focusopleiding behandelt een aantal basisbegrippen ten aanzien van het verschijnsel organisatie en het werk van managers: taakverdeling en coördinatie, bevoegdhe-den regelen, informatiestromen bepalen en procedures van besluitvorming bedenken. U maakt kennis met de competenties die nodig zijn voor het managen van een or-ganisatie en verdiept zich in de achterliggende theorieën. U raakt vertrouwd met belangrijke zaken als kostenbere-keningen, kostenbeheersing met het oogmerk deze te gebruiken voor kostenopstellingen en het beheersen van bedrijfsprocessen en beslissingscalculaties. Daarnaast leert u een aantal methoden en technieken voor het beheersen en controleren van bedrijfsprocessen. Bij kwaliteitsmana-gement staan de behoeften van de klant centraal. Als de hele organisatie gericht is op het voldoen aan wensen van interne en externe klanten spreken we van Total Quality Management. Voordelen hiervan zijn verbetering van de concurrentiepositie, effectiviteit en flexibiliteit van een organisatie, bij uitstek een taak voor managers. Verandering en de daarmee samenhangende behoefte aan veranderingsmanagement door projecten kan ieder-een in de alledaagse praktijk waarnemen. In de cursus Projectmanagement vergaart u kennis en vaardigheden die te maken hebben met het inrichten van projecten.

code titel EC

B13131 Organisatiekunde 4,3 of

B04121 Management competenties 4,3

B09111 Management accounting 4,3

B22321 Kwaliteitsmanagement 4,3

B48121 Projectmanagement: inrichten van projecten 4,3

Focusopleiding Processen in organisaties

In deze focusopleiding komen de belangrijkste aspecten aan bod waarmee het management van elke organisatie te maken krijgt bij de inrichting en beheersing van bedrijfs-processen. In de cursus Procesmanagement wordt een in-troductie van het begrip bedrijfsproces gegeven en van de wijze waarop deze worden ingezet om de doelstellingen van de organisatie te realiseren. De cursus Productie-management behandelt onder meer voorraadbeheer, onderhoud, scheduling, capaciteitsmanagement, taak-ontwerp en supply chain management, evenals stuken serieproductie, projectproductie, procesproductie, massa-productie en dienstverlening. Voor elk van deze produc-tiesituaties wordt ingegaan op accenten in de invulling van productiemanagement en wordt een aantal gangbare technieken en methoden voor productiemanagement be-handeld. Een belangrijk aspect bij het inrichten en beheer-sen van processen is kwaliteit, waarbij zowel de kwaliteit van de processen als de kwaliteit van de resulterende pro-ducten wordt bedoeld. In de cursus Kwaliteitsmanagement wordt nader op dit aspect ingegaan. Bij het beschouwen van processen zullen vaak voorstellen tot wijziging ont-staan. Om die te realiseren is een projectmatige werkwijze gewenst. Deze wordt in de cursus Projectmanagement; inrichten van projecten nader toegelicht.

code titel EC

B08111 Procesmanagement 4,3

B26121 Productiemanagement 4,3

B22321 Kwaliteitsmanagement 4,3

B48121 Projectmanagement: inrichten van projecten 4,3

Page 18: Bedrijfskunde2014 2015

17

Focusopleiding Financiële verslaggeving

Om een onderneming te besturen en beslissingen te ne-men is financiële informatie nodig. Bovendien verlangt de moderne maatschappij van ondernemingen dat ze ver-antwoording afleggen over hun doen en laten. De finan-ciële informatie die nodig is voor de besturing van de onderneming (intern) en voor het publiceren van financiële overzichten (extern) komt tot stand via administratieve processen. De opleiding geeft onder meer inzicht in de betekenis en functie van de balans en de winst- en verlies-rekening voor de extern geïnteresseerden (financialaccounting) en belicht veel aspecten van de interne ver-slaggeving (management accounting). Het vakgebied administratieve organisatie wordt in een breder kader geplaatst, te weten binnen de managementcycli van controlling, informatiemanagement en administratieve organisatie.

Code titel EC

B38111 Administratieve processen en accounting 4,3

B09111 Management accounting 4,3

B39111 Financial accounting 4,3

B34111 Administratieve organisatie 4,3

Focusopleiding Strategie en organisatie

De focusopleiding Strategie en organisatie biedt inzicht in organisaties en in mogelijkheden deze te veranderen. Welke factoren zijn dan zoal van belang? We behandelen een aantal basisbegrippen ten aanzien van het verschijn-sel organisatie, zoals taakverdeling en coördinatie, be-voegdheden, besluitvorming, individu en organisatie, ma-nagement en managers. Bij het vraagstuk strategie gaat het en interne analysen dienen uitgevoerd te worden; hoe gaat dat in zijn werk? We gaan in op de strategieformu-lering, waarbij onderwerpen als Business-level strategy en competitive rivalry aan de orde komen. Vervolgens staat de implementatie van de strategie in de organisatie centraal. In de praktijk blijkt dat het nastreven van een bepaalde strategie staat of valt met de inzet van mensen en middelen. Hoe kun je dat aanpakken? Een goed perso-neelsbeleid en de mogelijkheid om interventies te plegen, zijn hierbij van groot belang.

Code titel EC

B13131 Organisatiekunde 4,3

B08211 Inleiding strategie 4,3

B01111 Human resource management 4,3

S63321 Interventies bij organisatieverandering 4,3

Focusopleiding Financieel economisch management

Deze opleiding bestudeert de maatschappij vanuit de in-valshoek dat elk goed maar ook geld slechts één keer kan worden gebruikt terwijl er meer mogelijkheden zijn om het geld of goed te gebruiken. Ondernemingen vervul-len een belangrijke functie in onze maatschappij. Om een onderneming te besturen heeft een ondernemer finan-ciële informatie nodig. Bovendien verlangt de moderne maatschappij van ondernemingen dat ze verantwoording afleggen over hun doen en laten. Daarom publiceren ondernemingen financiële overzichten. Deze overzichten zijn een belangrijke bron van informatie voor degenen die een financieel belang hebben bij een onderneming zoals aandeelhouders en banken.

Code titel EC

B02111 Algemene economie voor management 4,3

B38111 Administratieve processen en accounting 4,3

B35111 Financieel management 4,3

B39111 Financial accounting 4,3

Focusopleiding Overheid en management

Heeft of ambieert u een managementfunctie bij de overheid of bekleedt u een managementfunctie in het bedrijfsleven waar u veel met overheidsinstellingen te maken hebt? Dan is deze focusopleiding interessant voor u. Aan de orde komen zaken als wederzijdse beïnvloe-ding, lobby, publiekprivate samenwerking en wederzijdse beeldvorming. Met dit inzicht krijgt u meer begrip voor beide werelden - de publieke en private - en kunt u deze beter met elkaar in verband brengen. Overheden en bedrijven hebben veel met elkaar te maken en kunnen niet zonder elkaar. Dit kan betrekking hebben op concrete projecten, maar is ook breder te trekken. Het bedrijfsleven heeft in algemene zin te maken met sturingsvraagstuk-ken van de overheid, zoals marktwerking. Aan de andere kant moet de overheid, ook in haar rol als ‘dienaar van de samenleving’, rekening houden met de kenmerken van de private sector. U gaat in op politicologische inzichten en maakt kennis met de belangrijkste stromingen in het denken over politiek en samenleving.

Code titel EC

B57211 Overheid en bedrijf 4,3

B02111 Algemene economie voor management 4,3

B04121 Management competenties 4,3

B29121 Politicologie 4,3

Page 19: Bedrijfskunde2014 2015

18

Open Bachelorprogramma

Het is bij de Open Universiteit mogelijk een Open Bachelorprogramma te volgen. Een Open Bachelorprogramma heeft als kenmerk dat zij de leerstof van tenminste twee wo-bacheloropleidingen combineert. Zo kunt u cursussen van bijvoorbeeld de wo-bacheloropleidingen Informatica en Bedrijfskunde inbrengen in de Open Bachelor. Hetzelfde geldt uiteraard voor combinaties zoals Milieuwetenschappen en Rechtswetenschappen, Cultuurwetenschappen en Psychologie, enzovoort.

de open bachelorprogramma’s hebben een identieke structuur

Programma Bedrijfskunde 116,1 EC

Verbredingpakket: cursussen van één of meer andere opleidingen 43 EC

Vrije ruimte 21,5 EC

Totaal 180,6 EC

Naast nieuwe studenten die op deze wijze een eigen breed bachelorprogramma kunnen samenstellen is de Open Bachelor ook bedoeld voor studenten die al een (gedeeltelijke) academische opleiding (elders) hebben gevolgd. Deze studenten kunnen in het verbre-dingpakket en/of de vrije ruimte eerder behaalde studiepunten inbrengen. Voorwaarde hiervoor is dat de behaalde vakken een eenheid vormen en dat het om onderwijs van academisch niveau gaat.www.ou.nl/openbachelor

Page 20: Bedrijfskunde2014 2015

19

Studiebegeleiding Begeleide zelfstudieU studeert in eigen tempo op momenten die u zelf uitkomen. U kunt al uw vragen stellen via T 045 - 576 28 88 of via E [email protected]. Als uw vragen wat meer specifiek voor Managementweten-schappen zijn, zal u meestal worden doorverbonden met de onderwijsadviseur voor Management-wetenschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vragen over regelgeving en bijzondere omstandig-heden. Met inhoudelijke vragen kunt u direct terecht bij de docent. Deze manier van studeren biedt optimale vrijheid maar vereist veel discipline.

Virtuele klasBij de startcursus Ondernemen en managen kunt u deelnemen aan de virtuele klas. Deze wordt twee keer per jaar aangeboden. De bijeenkomsten kunnen thuis worden gevolgd via de eigen computer en vinden om de twee weken plaats. Ook kunt u reeds eerder opgenomen bijeenkomsten beluisteren.

Open Universiteit Extra (OUX)U kunt na afronding van de startcursus kiezen voor een semester van drie modulen (12,9 EC) in een vast tempo, samen met studiegenoten en onder extra begeleiding. www.ou.nl/OUX

GroepsbijeenkomstenBij een aantal cursussen academische vaardigheden worden verplichte groepsbijeenkomsten gegeven. Kijk op de cursussite voor informatie over aanmelding, semester en de studiecentra waarin de bijeen-komsten worden gegeven.

Individuele begeleidingBij de bachelorscriptie krijgt u individueel begeleiding.

Bereikbaarheid voor studentenWij streven ernaar om uw e-mail binnen 24 uur na ontvangst te beantwoorden, maar niet later dan drie werkdagen, vakantieperioden uitgezonderd. Indien een docent niet dagelijks de mail kan raadplegen of tijdelijk afwezig is, maakt hij/zij via een afwezigheidbericht of langs andere weg bekend wanneer hij/zij wel op e-mails kan reageren of bij wie u tijdens de afwezigheid terecht kunt met uw vraag.

Bij ingestuurd werk is ons streven om binnen vijf werkdagen een reactie te geven, maar niet later dan drie weken, vakantieperioden uitgezonderd. Indien een docent niet in staat is om binnen vijf werkdagen een inhoudelijke reactie te geven ontvangt u per omgaande een afwezigheidbericht of uiterlijk binnen drie werkdagen na ontvangst van het door u ingeleverd werk een ontvangstbevestiging. Het afwezig-heidbericht of de ontvangstbevestiging geeft een indicatie wanneer u – binnen de termijn van drie weken - een reactie kunt verwachten.

Meer informatie over het gedragsprotocol responsiviteit vindt u op Studienet onder het tabblad Managementwetenschappen.

Op de pagina hierna treft u de docenten en andere medewerkers aan, met wie u tijdens de opleiding mogelijk contact heeft.

Page 21: Bedrijfskunde2014 2015

20

Wij z i jn er voor u!

drs. Bé Albronda

drs. Boudewijn Becker

drs. Johan van den Boomen

prof. dr. Marjolein Caniëls

drs. Patricia Castelijn

lic. Martine Coun

lic. Mimi Crijns

ir. Lianne Cuijpers

prof. dr. Emile Curfs

Marian Esser

Nicole Franssen

dr. Kees Gelderman

dr. Paul Ghijsen

drs. Peter ten Hacken

ir. Hans Hofstee

prof. dr. Thijs Homan

mw. dr. Mariëtte van Huijstee

dr. Boudewijn Janssen

ir. Guy Janssens

dr. Jeroen de Jong

drs. Ton de Keyser

Lenny Kiliaan

prof. dr. Rob Kusters

dr. Frank de Langen

drs. Han Levink

drs. Max van Luik

prof. dr. Gerard Mertens

Marianne Mertens

Chrisja Muris

dr. Peter Nederlof

Ward Ooms MSc

drs. Gerard van Rijn

dr. ir. Werner Rutten

Page 22: Bedrijfskunde2014 2015

21

dr. ir. Chantal Savelsbergh

Maren Schenkel MSc

dr. Jos Schijns

prof. dr. JanJaap Semeijn

drs. Han Spekreijse

Daniëlle Thissingh

dr. Monique Veld

drs. Leo van Veldhuizen

bc Janine Voncken

prof. dr. Tinka van Vuuren

drs. Maaike van der Zande

Thomas van Zanten MSc RC

drs. William van Zanten

Page 23: Bedrijfskunde2014 2015

22

Onderzoek

Het onderzoek bij Managementwetenschappen richt zich op diverse aspecten van Lerende Organisaties. Onder andere wordt aandacht besteed aan kennismanagement, human resource management, en het managen van relaties tussen organisaties.

Centrale thema’s in het onderzoek

Lerende organisaties en kennismanagement We bestuderen hoe organisatieleren en kennismanagement bijdraagt aan continue processen van verbetering en innovatie in een organisatie, en hoe dit op zijn beurt invloed uitoefent op de sociale, ecologische en economische prestaties van de organisatie. Onderzoek wordt gedaan naar hoe bedrijven kenniswerkers kunnen aantrekken en welke rol hierbij wordt gespeeld door de geboden mogelijkhe-den voor persoonlijke ontwikkeling binnen het bedrijf. Het gaat daarbij niet alleen om acquisitie van formele kennis in opleidingstrajecten, maar ook om de ontwikkeling van dynamische kennis in infor-mele leerprocessen. Ook wordt onderzocht onder welke voorwaarden mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling van medewerkers kunnen bijdragen aan de algehele prestaties van een organisatie. Naast voorwaarden op het niveau van medewerkers wordt ook onderzoek verricht naar hoe sturing en beheer-sing binnen organisaties vorm wordt gegeven, en verandert. Onderzocht wordt welke sociale, bedrijfs-economische en psychologische factoren hierbij van belang zijn.

Prof. dr. Marjolein Caniëls

Programmaleider onderzoek managementwetenschappen

De faculteit heeft duidelijke ambities op onderzoeksgebied en streeft een

brede erkenning na van haar onderzoeksprestaties. Het onderzoeksbeleid

vormt daarbij de hoeksteen. Een bijzonder speerpunt betreft het scriptie-

beleid, dat begeleiders stimuleert om samen met studenten tot een erkende

wetenschappelijke publicatie te komen. Samen publiceren met studenten

op basis van hun afstudeeronderzoek binnen de opleiding MSc in

Management is een waardevol en nuttig aspect van het onderzoeksbeleid

van de faculteit. In de afgelopen jaren heeft dit beleid succes gehad en geleid tot diverse publicaties.

Ook wordt er vanuit de faculteit door diverse onderzoekers samengewerkt met internationale en

nationale samenwerkingspartners in universiteiten en business schools. Het gaat dan om het

publiceren van artikelen, het samenwerken in (inter)nationale projecten, en het organiseren van diverse

wetenschappelijke seminars en congressen. Onderzoek doen is leuk. Dat stralen we uit en daar worden

studenten enthousiast van.

Samenwerkend leren en innoverenOnderzoek binnen dit thema concentreert zich op de verschillende aspecten van relatiemanagement en leren in de waardeketen. Management van de waardeketen (supply chain management) omvat de planning en het management van alle activiteiten die te maken hebben met inkoop, het toevoegen van waarde, verkoop en logistieke voorziening naar de klant. Het omvat ook activiteiten die leiden tot samenwerkend leren en innoveren met partners uit de keten. Dit kunnen toeleveranciers zijn, maar ook dienstenverstrekkers of klanten. Leerprocessen die plaatsvinden in de interactie tussen schakels in de keten zijn een drijvende kracht achter de ontwikkeling van een succesvolle waardeketen. In dit thema is er in het bijzonder aandacht voor leren van klanten, toeleveranciers en dienstenverstrekkers, en samenwerkend leren en innoveren. Er wordt onderzoek verricht naar factoren die samenwerkend leren en innoveren stimuleren of belemmeren, zoals vertrouwen, machtsverhoudingen en relationele normen. Ook samenwerkingsprocessen in strategische allianties worden bestudeerd. Het gedragmatige aspect van management en processen van accounting en control-verandering in en tussen organisaties staat hierin centraal.

Page 24: Bedrijfskunde2014 2015

23

Duurzame regionale ontwikkeling en lerende regio’s Leren doet zich vooral voor in dynamische, met elkaar interacterende netwerken van organisaties die wel worden aangeduid als lerende steden, lerende regio’s of zelfs lerende naties. Het belangrijkste inzicht is dat netwerken van mensen en organisaties de bron zijn van de processen die levenlang-leren aandrijven en onderhouden (bijvoorbeeld innovatie, kennisvalorisatie). Studies binnen dit thema beogen beleidsadviezen te geven over duurzame (regionale) ontwikkeling en de rol die hierin wordt ge-speeld door leerprocessen. In het bijzonder is er aandacht voor de leerprocessen die plaatsvinden in de interactie tussen overheidsorganisaties, zoals universiteiten en regionale overheidsinstellingen, en be-drijven. We onderzoeken onder meer methoden en technieken die steden en regio’s kunnen helpen om zich te ontwikkelen tot lerende steden en lerende regio’s; en de wijze waarop lerende steden en lerende regio’s bijdragen aan de ontwikkeling van de kennismaatschappij; en manieren waarmee overheidsin-stellingen organisatieleren kunnen bevorderen, met als doel het verbeteren van sociale, ecologische en economische ontwikkeling (People, Planet, Profit-dimensies van duurzame ontwikkeling).

Samenhang van onderzoek en onderwijs

Het beleid van de Open Universiteit om onderzoek met onderwijs optimaal te verweven, wordt door de opleiding gerealiseerd op de volgende manier:- Het onderwijs bij de opleiding wordt ontwikkeld en verzorgd door stafleden die zelf actief zijn in

onderzoek, hetzij in het onderzoek van de Open Universiteit, hetzij in het onderzoek bij een andere onderzoeksinstelling.

- Bij de cursusontwikkeling worden naast de eigen onderzoekers ook vooraanstaande onderzoekers van andere onderzoeksinstellingen betrokken als auteurs en externe referenten.

- Publiceren over afstudeeronderzoek wordt gestimuleerd en vindt regelmatig plaats.- In zowel de bachelor- als de masteropleiding is er structurele aandacht voor onderzoeksvaardigheden

in doorlopende lijnen in het curriculum. In cursusonderdelen worden bovendien academische compe-tenties ontwikkeld, zoals analyseren, relativeren, integreren, probleem oplossen en communiceren.

- In de gehele opleiding wordt in ruime mate aandacht geschonken aan inhoudelijke disciplinaire en multidisciplinaire competenties, via literatuuronderzoek, het gebruik van cases, probleemgestuurde opdrachten en essay-opdrachten.

Meer informatie over onderzoek vindt u via www.ou.nl/mw

Dr. Jeroen de Jong

Programmaleider bacheloropleiding Bedrijfskunde

Organisaties hebben steeds meer behoefte aan werknemers met een onder-

zoekende houding die nieuwe kansen kunnen identificeren en initiatieven

kunnen evalueren. Maar onderzoek doen is ook spannend en uitdagend!

Een belangrijk deel van het programma van de bacheloropleiding Bedrijfs-

kunde staat daarom in het teken van academische vaardigheden. Bijna 39

EC van de 180 EC die behaald moeten worden om het bachelordiploma te

behalen bestaat uit Academische Vaardigheden (AV)-cursussen. Hiermee

leiden we studenten van onze opleiding op tot echte academici; nieuwsgie-

rig, kritisch, en in staat zelf onderzoek uit te voeren en te beoordelen. Zijn werknemers en klanten nog

tevreden over de organisatie, en wat zijn hun behoeften? Is het onderzoek dat een extern bureau heeft

uitgevoerd nu wel zo betrouwbaar en valide? De AV-cursussen in ons programma zorgen ervoor dat

studenten zulke vragen kunnen beantwoorden.

Page 25: Bedrijfskunde2014 2015

24

Tentamenperiode sluitingsdatum aanmelding Tentamenperiode sluitingsdatum aanmelding 25 t/m 27 augustus 2014 30 juli 2014 13 t/m 15 april 2015 18 maart 2015

17 t/m 19 november 2014 22 oktober 2014 22 t/m 24 juni 2015 27 mei 2015

26 t/m 28 januari 2015 31 december 2014 24 t/m 26 augustus 2015 29 juli 2015

De geleidelijke invoering van computergebaseerde toetsing kan van invloed zijn op het tentamenrooster.

Tentamen

Elke cursus wordt afgesloten met een tentamen; een tentamen kan bestaan uit een of meer (deel)toets(en). In het opleidingsschema en op de cursussite staat bij elke cursus aangegeven waaruit het tentamen bestaat. Om u goed te kunnen voorbereiden op het tentamen, zijn er in het studiemateriaal oefententamens opgenomen, zodat duidelijk is wat u tijdens het tentamen mag verwachten. Na het succesvol afronden van een cursus ontvangt u een certificaat. Wilt u later een volledige opleiding volgen, dan kunt u uw behaalde certificaten inbrengen in een oplei-ding. Een certificaat kan ook vrijstelling opleveren bij andere universiteiten of hogescholen.

Soorten tentamens

Schriftelijk tentamenEen regulier schriftelijk tentamen bestaat uit gesloten vragen (meerkeuzevragen en juist-onjuistvragen) en/of open vragen. Deze tentamens worden afgenomen op vastgestelde dagen tijdens vijf vastgestelde periodes per academisch jaar.

Computergebaseerd toetsen - CBI of CBG Bij computergebaseerd toetsen worden de tentamens niet op papier afgenomen, maar via een computer*. De tenta-mens worden in de gebruikelijke tentamenlocaties afgeno-men (zie www.ou.nl/tentamen). In het opleidingsschema zijn de computergebaseerde tentamens te herkennen aan de afkorting CBI of CBG. CBI staat voor computergebaseerd individueel, wat inhoudt dat het tentamen individueel wordt afgenomen. U kiest hiervoor zelf een tentamenda-tum tijdens een van de tentamensessies in uw studiecen-trum. CBG staat voor computergebaseerd groepstenta-men, wat inhoudt dat het tentamen groepsgewijs wordt afgenomen op vastgestelde dagen.

OpdrachtEen opdracht kan een werkstuk, practicum, paper, casus e.d. zijn. Met de examinator wordt afgesproken wanneer de opdracht wordt ingeleverd.

MondelingMondelinge tentamens worden op afspraak of in vaste pe-rioden afgenomen in het studiecentrum. Op de cursussite is aangegeven op welke wijze een afspraak/aanmelding plaatsvindt.

Aan- en afmelden voor tentamensVoor alle tentamens, met uitzondering van de opdracht, is het nodig dat u zich tijdig aanmeldt. Dit kan online door in te loggen bij mijnOU op de website. U geeft zelf aan op welke dag en in welk studiecentrum u graag tentamen wilt afleggen.

Op mijnOU kunt u de voortgang van uw aanmelding volgen. Voor tentamens waarvoor u zich moet aanmelden, kunt u zich tot een bepaald moment voor de tentamen-datum afmelden. U verbruikt dan geen tentamenkans. Afmelden na de sluitingsdatum is niet mogelijk. U ver-bruikt dan een tentamenkans. De sluitingsdatum voor aan- of afmelden wordt op het scherm getoond. Voor studenten met een functiebeperking, studenten die langdurig buiten Europa verblijven of studenten in deten-tie gelden andere procedures en aan- en afmeldtermijnen. Raadpleeg hiervoor de gegevens op de website (www.ou.nl/tentamen). Uiterlijk een week voor de tenta-mendatum volgt de oproepbrief. Hierin zijn de tentamen-locatie, -datum en de toegestane hulpmiddelen vermeld.

Uitslag tentamenAfhankelijk van de tentamenvorm ontvangt u eerst een voorlopige uitslagbrief en zodra de Commissie voor de examens de uitslag formeel heeft vastgesteld, volgt uw definitieve uitslagbrief en een officieel certificaat als u geslaagd bent voor alle bij de cursus behorende tenta-menverplichtingen. Bij schriftelijke tentamens wordt het antwoordmodel uiterlijk twee dagen na het tentamen op de cursussite op Studienet geplaatst.www.ou.nl/tentamen

* Indien door onvoorziene omstandigheden een computerbaseerd tentamen niet via een computer kan worden afgenomen, vindt de afname op papier plaats.

Page 26: Bedrijfskunde2014 2015

25

Opmerkingen, inzage en beroep - na afloop van een tentamen Na afloop van een regulier tentamen kunt u opmerkingen over de inhoud daarvan aan de Commissie voor de examens sturen. Bij een individueel tentamen is dat niet mogelijk. Na de definitieve vaststelling van de uitslag van een tentamen kunt u daartegen, indien u het er niet mee eens bent, beroep instel-len bij het College van beroep voor de examens van de OU. Desgewenst kunt u ook om inzage van uw tentamen vragen. Op www.ou.nl/procedures vindt u de toepasselijke procedures beschreven.

Laatste tentamendataWordt een cursus uit het aanbod genomen, dan kunt u deze cursus nog gedurende een beperkte peri-ode afronden. In het Overzicht laatste tentamendata vindt u de cursussen die beperkt getentamineerd worden. U ontvangt hiervan geen persoonlijk bericht. Eventuele aanvullingen staan op Nieuwsplaza bij ‘Tentameninformatie’.Na de laatste tentamendatum is het niet meer mogelijk om een tentamen voor de betreffende cursus af te leggen. Op uw bewijs van inschrijving staat de einddatum van uw inschrijving. Deze kan afwijken van de datum van de laatste tentamenmogelijkheid.www.nieuwsplaza.ou.nl

Overgangssituatie bijkopen tentamensBent u (met of zonder inschrijfrechten) vóór 1 september 2014 bij de Open Universiteit ingeschreven, dan heeft u in de periode van 1 september 2014 tot en met 31 augustus 2015 recht op het eenmalig bijkopen van een tentamenkans per openstaande, nog niet afgeronde cursus, mits die cursus met de bijbehorende cursuscode nog getentamineerd wordt. Een bijgekochte tentamenkans per openstaande cursus geeft het recht om binnen een periode van acht maanden, eenmaal deel te nemen aan (de nog openstaande tentamenverplichting van) het tentamen voor de betreffende cursus. (te rekenen vanaf het moment van aankoop). Na deze acht maanden is bijkoop van tentamenkansen voor de betreffende cursus niet meer mogelijk.

Page 27: Bedrijfskunde2014 2015

26

Inschri jven

Waar schrijf ik voor in?U schrijft in voor een cursus en dan geldt een inschrijvingsduur van 12 maanden. Binnen deze 12 maan-den heeft u de beschikking over 3 tentamenkansen.

Wanneer inschrijven?Wij raden u aan op de website van de gekozen cursus te kijken welke tentamenvorm van toepassing is en wanneer de mogelijkheden zijn om tentamen af te leggen. U kunt dan rekening houden met uw planning om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de tentamenkansen.Na verwerking van uw inschrijving ontvangt u een inschrijvingsbewijs met daarop de einddatum van uw inschrijving.Op onze website kunt u bovendien uw persoonlijke studieplanning maken, zie hiervoor www.ou.nl/studieplanner

Eerste inschrijving?Schrijft u voor de eerste keer in? Dan hebben wij uw ID-gegevens nodig. Als u bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente dan schrijft u in via DigiD. Bent u woonachtig in België of elders dan moet een kopie van het geldige identiteitsbewijs (beide zij-den) naar ons worden opgestuurd. Dit kan per post of u kunt het uploaden bij uw online inschrijving.

Is uw inschrijving een vervolginschrijving? Dan beschikken wij al over uw gegevens en kunt u inschrijven met uw studentnummer.

Hoe kan ik inschrijven?- Op Studieaanbod staan alle cursussen uitgebreid beschreven. Op deze cursuspagina kunt u direct

door klikken om in te schrijven. - Als u beschikt over een studiepad, dan kunt u van daar uit inschrijven, uw persoonlijke gegevens staan

dan al ingevuld. - Is online inschrijven niet mogelijk, dan kunt u op Studie-informatie (www.ou.nl/inschrijven) een schrif-

telijk inschrijfformulier downloaden en naar ons opsturen.

Kosten

KostenConform de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Welk collegegeld op uw inschrijving van toepassing is, is afhankelijk van uw nationaliteit, studieverleden en uw keuze voor bachelor en/of mastercursussen. Alle actuele informatie vindt u op www.ou.nl/kosten

In een aantal situaties geeft de Open Universiteit een korting op het cursusgeld (KCOU) aan studenten met een laag inkomen. Wilt u een opleiding volgen aan de Open Universiteit en heeft u een (gezamen-lijk) belastbaar inkomen tot 110% van het belastbaar minimumloon en geen voordeel uit sparen en be-leggen, dan kunt u een korting op het cursusgeld aanvragen. Getoetst wordt onder meer het belastbaar jaarinkomen van u en uw partner/ouder in het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt ingediend en of u voldoet aan de overige wettelijke voorwaarden om voor de kortingsregeling in aanmerking te komen. U kunt de brochure met het aanvraagformulier downloaden van de website of opvragen bij Service en informatie (telefoon 045-576 28 88). Vraag de korting aan voordat u inschrijft voor een cursus.www.ou.nl/kcou

BetalenEr zijn twee mogelijkheden om het verschuldigde collegegeld OU te betalen.1. U kunt de Open Universiteit een machtiging verlenen voor automatisch afschrijven. U kunt daarbij

kiezen voor termijnbetaling: 1, 2, 6 of 12 termijnen. (Bij 6 of 12 termijnen wordt eenmalig een bedrag van €22,- aan administratiekosten in rekening

gebracht).2. U kunt er ook voor kiezen het totale bedrag in één keer zelf over te schrijven via de daarvoor beschik-

baar gestelde acceptgiro.

Page 28: Bedrijfskunde2014 2015

27

Studenten- en alumnidag

Page 29: Bedrijfskunde2014 2015

28

Code titel pag startcursus B02112 Ondernemen en managen 30

Gebonden keuze (eis: 86 EC)

B01111 Human resource management 31

B08111 Procesmanagement 31

B09111 Management accounting 32

B57211 Overheid en bedrijf 32

B13131 Organisatiekunde 33

B02111 Algemene economie voor management 33 B38111 Administratieve processen en accounting 34

B05111 Marketing 34

B26121 Productiemanagement 35

B04121 Management competenties 35

B34111 Administratieve organisatie 36

B29121 Politicologie 36

B08211 Inleiding strategie 37

S11141 Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie 37

R07111 Inleiding bestuursrecht 38

B18231 Organisatiecultuur 38

B39111 Financial accounting 39

B37111 Ketenmanagement 39

S09241 Sociale psychologie 40

B23211 Projectmanagement: implementeren van ERP-systemen 40

B48121 Projectmanagement: inrichten van projecten 41

B49111 Projectmanagement: beheersen van projecten 41

B35111 Financieel management 42

B22321 Kwaliteitsmanagement 42

N22211 Corporate Responsibility for Sustainable Development 43

S63321 Interventies bij organisatieverandering 43

R21291 Ondernemingsrecht 44

Cursusbeschri jvingen

Hierna volgen de cursusbeschrijvingen van de wetenschappelijke bacheloropleiding Bedrijfskunde in de volgorde van het schema hierna. De meest actuele gegevens vindt u op onze website.

Bij elke cursusbeschrijving in deze gids staat het webadres vermeld dat direct toegang geeft tot de betreffende cursusinformatie op onze site. U vindt hier extra informatie over cursusinhoud, tentamens en begeleiding.

Na inschrijving voor een cursus krijgt u, naast het schriftelijk materiaal, toegang tot de betreffende cursus in de elektronische leeromgeving (Studienet) van de Open Universiteit.

Voor invulling van de vrije ruimte van de bacheloropleiding mogen geen mastercursussen gekozen worden.

Page 30: Bedrijfskunde2014 2015

29

Code titel pag ouX-aanbod 2014-2015

B06113 OUX: Productie- en ketenmanagement 44

B07113 OUX: Management competenties en HRM 45

B08113 OUX: Strategie en algemene economie voor management 45

B09113 OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting 46

academische vaardigheden

B10212 Wetenschappelijk literatuuronderzoek (AV 1) 46

B07212 Regressie- en tijdreeksanalyse (AV 2) 47

B16111 Observeren en rapporteren (AV 3) 47

B03212 Variantie- en correlatieanalyse (AV 4) 48

B18111 Onderzoek als genre en empirische cyclus (AV 5) 48

B20111 Faseren en probleemstellen (AV 6) 49

B21111 Reflectie en argumentatie (AV 7) 49

B11212 Innovatie en casestudy-onderzoek (AV 8) 50

B87333 Bachelorscriptie 50

Page 31: Bedrijfskunde2014 2015

30

Startcursus

Ondernemen en managen

Cursuscode: B02112 Studielast: 8,6 EC

In de cursus Ondernemen en managen maakt u aan de hand van een casus over een zorgcentrum kennis met een aantal aspecten van managementwetenschappen. Deze aspecten hebben betrekking op het gebied van bedrijfs-processen, personeelsmanagement, financieel manage-ment en de rol van marketing in de dienstensector. Het inrichten, herinrichten en besturen van organisaties is vrijwel zonder uitzondering een complexe aangele-genheid. Hierbij spelen veel met elkaar samenhangende factoren een rol waar rekening mee gehouden dient te worden. U krijgt een eerste indruk van de processen die nodig zijn om een organisatie te laten functioneren.

De kracht van een moderne organisatie zit in het benutten van de beschikbare menselijke creativiteit. Organisaties zijn op te vatten als een samenspel van geordende werkprocessen. De inzet van individuen en groepen in deze werkprocessen moet gestuurd en gericht worden op de verwezenlijking van de organisatiedoelstellingen. Bijvoorbeeld door geschikte medewerkers te werven en te selecteren, werknemers effectief te trainen voor hun functie, loopbanen te ontwikkelen en zorgvuldig met de uitstroom van medewerkers om te gaan, medewerkers te motiveren, hun arbeidsprestaties accuraat te beoordelen en te belonen, gezonde en aangename werkplekken in te richten en teamwerk te organiseren. Een paar van deze kernactiviteiten zullen in deze cursus aan de orde komen.

Bijna iedereen in een organisatie kan geld genereren, uitgeven of verdienen. Financieel management wordt wel gedefinieerd als de kunst en wetenschap van financieel beheer. Om de financiële situatie van een organisatie te kunnen analyseren, staan verschillende instrumenten ter beschikking. In deze cursus hebt u een eerste kennisma-king met een aantal van deze instrumenten. Daarnaast krijgen financieel managers voortdurend te maken met beslissingen rond het al dan niet doen van investeringen of het kiezen tussen verschillende projecten. De tijdswaar-de van geld speelt hierbij een belangrijke rol. Ook tot een goede besluitvorming te kunnen komen, zijn een aantal technieken ontwikkeld en met een paar zult u hier kennis maken.

Marketing is een manier van denken over en kijken naar de omgeving van organisaties: marketing stelt de klant centraal. Ook voor organisaties die diensten voortbren-gen, is het steeds belangrijker te beschikken over een duidelijke marketingstrategie. Intern moeten bedrijfsvoe-ring en marketing zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden. Extern heeft men te maken met een snel veran-derende omgeving. U zult zien dat we bij dienstenmarke-ting een drietal marketingtaken onderscheiden die kort samengevat neerkomen op ‘het doen van een belofte’, ‘het mogelijk maken van een belofte’ en ‘het waarmaken van een belofte’.

Deze cursus is de startcursus van de bacheloropleiding Bedrijfskunde. In plaats van de cursus Ondernemen en managen (B02112) mogen de cursussen Organisatie en management (B33111 of B13121) en Inleiding in de Nederlandse economie (E33111 of E01131) worden inge-bracht, mits deze zijn besteld vóór 1 juli 2008.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist. De cursus is bedoeld als kennismaking voor studenten die de bacheloropleiding Bedrijfskunde willen gaan volgen.

DocentMw. drs. M. van der Zande.

www.ou.nl/studieaanbod/B02112

Page 32: Bedrijfskunde2014 2015

31

Gebondenkeuzecursussen

Human resource management

Cursuscode: B01111 Studielast: 4,3 EC

De cursus HRM is vooral bedoeld voor leidinggevenden die steeds meer en steeds vaker te maken krijgen met de uitvoering van personele taken. Zo zijn ze vaak zelf verant-woordelijk voor of minstens betrokken bij de selectie van nieuwe medewerkers. Van hen wordt ook verwacht dat zij de prestaties van hun medewerkers adequaat sturen. Het voeren van beoordelingsgesprekken, van functionerings- en ontwikkelingsgesprekken zijn belangrijke tools daarbij. Die instrumenten worden onder de noemer prestatie- en ontwikkelingsmanagement behandeld. Ten slotte wordt in de cursus ingegaan op ontwikkelingsvraagstukken en op het managen van competenties van medewerkers. De cursus kent niet alleen een cognitieve component. Op relevante momenten wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van vaardigheden. Met geavanceerde inter-nettechnieken kunt u zichzelf testen en vaardiger maken in een aantal basale vaardigheden.

De cursus Human resource management (B01111) is wederzijds uitsluitend met de volgende cursussen: Personeelsmanagement (S02232 en S29211) en OUX: Management competenties en HRM (B07113). Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoor de cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenMw. dr. M. Veld en dr. J. de Jong.

www.ou.nl/studieaanbod/B01111

Procesmanagement

Cursuscode: B08111 Studielast: 4,3 EC

Procesmanagement is een visie, een manier om naar organisaties en management te kijken. Het begrip ‘be-drijfsproces’ staat in deze visie centraal. Met processen bedoelen we doelgerichte, samenhangende reeksen van activiteiten. Het opstellen en verzenden van een factuur, het verstrek-ken van een uitkering of het maken van een product, zijn voorbeelden van bedrijfsprocessen.Door naar bedrijfsprocessen te kijken, bestuderen we de doelstellingen van de organisatie en datgene wat gedaan wordt, het werk dat wordt verzet, om deze doelstellingen te verwezenlijken.

Deze cursus gaat over een procesgerichte benadering van organisaties en management. U leert wat de kenmerken en uitgangspunten zijn van een dergelijke procesbenade-ring en hoe processen in kaart gebracht kunnen worden met behulp van modellen. Verder maakt u kennis met een aantal procesgerichte managementbenaderingen en mogelijkheden om deze benaderingen te ondersteunen met informatie en informatiesystemen.De cursus is opgebouwd uit een aantal blokken of thema’s die elk een ander aspect van bedrijfsprocessen benadrukken:- processen als een ordening van activiteiten- gedrag en dynamiek van processen- besturing van processen- rol van mensen in processen.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist. De cursus bevat enkele Engelstalige teksten. Een redelijke (zij het passieve) kennis van de Engelse taal is derhalve noodzakelijk.

DocentMw. ir. L. Cuijpers.

www.ou.nl/studieaanbod/B08111

Page 33: Bedrijfskunde2014 2015

32

Management accounting

Cursuscode: B09111 Studielast: 4,3 EC

Bij de besturing van organisaties spelen bedrijfsecono-mische data een belangrijke rol. Daarvoor is het verza-melen van gegevens over de kosten en het uitvoeren van uiteenlopende berekeningen (vervanging, optimale productieomvang) noodzakelijk. De cursus maakt de stu-dent vertrouwd met onder meer de volgende begrippen: kosten, kostenstructuren en kostenberekeningen, kos-tenbeheersing met het oogmerk deze te gebruiken voor kostenopstellingen en beheersen van bedrijfsprocessen en beslissingscalculaties. Ook laat de cursus zien uit welke bronnen de gegevens afkomstig (kunnen) zijn en biedt deze een instrumentarium om de gewenste berekeningen uit te voeren. Daarnaast leert de student een aantal me-thoden en technieken voor het beheersen en controleren van bedrijfsprocessen.

De cursus Management accounting (B09111) en de cursus Introductie management accounting (E23111) sluiten elkaar uit. Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke over-lapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis noodzakelijk.

DocentDhr. drs. H. Levink.

www.ou.nl/studieaanbod/B09111

Overheid en bedrijf

Cursuscode: B57211 Studielast: 4,3 EC

De cursus Overheid en bedrijf is gezien de recente vormen van overheidsinterventie in de economie zeer actueel en behandelt de verschillen en overeenkomsten en de raak-vlakken tussen overheidsorganisaties en bedrijfsleven. We bespreken zaken als wederzijdse beïnvloeding, lobby, publiek-private samenwerking, wederzijdse beeldvorming en dergelijke.Dit inzicht stelt u in staat om beide werelden, de publieke en private, beter te begrijpen en met elkaar in verband te brengen. Overheden en bedrijven hebben veel met elkaar te maken en kunnen niet zonder elkaar. Dit kan betrek-king hebben op concrete projecten, maar is ook breder te trekken. Het bedrijfsleven heeft in algemene zin te maken met sturingsvraagstukken van de overheid (marktwerking bijvoorbeeld); anderzijds zal de overheid, ook in de rol als ‘dienaar van de samenleving’, rekening moeten houden met de kenmerken van de private sector.

VoorkennisPassieve kennis van de Engelse taal is noodzakelijk.

DocentDhr. drs. B. Becker.

www.ou.nl/studieaanbod/B57211

Page 34: Bedrijfskunde2014 2015

33

Organisatiekunde

Cursuscode: B13131 Studielast: 4,3 EC

De cursus Organisatiekunde biedt denkgereedschap om aan de hand van een aantal managementthema’s de com-plexiteit van organiseren te begrijpen en zo constructieve oplossingen voor hedendaagse organisatieproblemen te vinden. De cursus is fundamenteel en in onderzoek ge-fundeerd, maar blijft steeds dichtbij de werkelijkheid van hedendaagse organisaties. Er wordt ingegaan op basis-begrippen rond organiseren, organisatie en management en manieren van kijken in het vakgebied van de organi-satiekunde. Vervolgens komt de omgeving aan de orde en de positie en koers van organisaties in dit geheel: de strategie. Veel cursussen vervolgen dan met de structuur van organisaties en instrumenten van sturing. Deze cursus wijkt daarin af om zo het groeiende belang van cultuur en leiderschap in hedendaagse organisaties te benadrukken. Vervolgens komen de meer formele aspecten van organise-ren, de structuur en systemen of instrumenten van sturing aan de orde. In de behandeling daarvan blijkt, dat deze formele aspecten in de praktijk sterk verweven zijn met cul-tuur, macht en leiderschap. Tenslotte komt de ontwikkeling van hedendaagse organisaties aan de orde. Daarbij wordt gekozen voor een langetermijnperspectief: de ‘nieuwe organisatievormen’ die zich in organisaties ontwikkelen spelen al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een rol. Inzicht in de context van maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen is belangrijk voor wie een rol wil spelen in de verandering en verbetering van hedendaagse organisaties.

Dit alles komt in de cursus tot uiting in 7 actuele thema’s:- organisatie, organiseren en management- strategie en omgeving- cultuur - macht en leiderschap- organisatieontwerp: processen, systemen en structuren- sturing in organisaties- nieuwe organisatievormen.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist. Wel een zekere vertrouwdheid met organisatieverschijnselen in de praktijk en passieve kennis van de Engels taal.

DocentMw. lic. M. Coun.

www.ou.nl/studieaanbod/B13131

Algemene economie voor management

Cursuscode: B02111 Studielast: 4,3 EC

Een manager moet veel beslissingen nemen. En deze be-palen de mate waarin een organisatie succesvol is of juist niet. Veel van de beslissingen hebben te maken met de economische omgeving waarin een organisatie opereert.Hoe kan de algemene economie de manager hier bij hel-pen? Dat kan door inzicht te verschaffen in economische principes en factoren (of variabelen) die ten grondslag liggen aan strategische beslissingen. Want door iets te weten van economische factoren die invloed uitoefenen op een onderneming, kan een manager beter inspelen op de continue veranderende omgeving en zijn strate-gie daarop aanpassen. Dat kunnen variabelen zijn waar de onderneming wel controle op kan uitoefenen zoals productieomvang, hoogte van de verkoopprijs en marke-tingbeleid. Maar er zijn ook invloeden van buitenaf waar een manager niets aan kan doen zoals economische groei, overheidsbeleid en inflatie.

De cursus Algemene economie voor management (B02111) is wederzijds uitsluitend met de volgende cur-sussen: OUX: Strategie en algemene economie voor ma-nagement (B08113), Inleiding in de Nederlandse econo-mie (E33111/E01131) en Economie voor niet-economen (E34112). Dit betekent dat deze cursussen wegens inhou-delijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentMw. drs. M. van der Zande.

www.ou.nl/studieaanbod/B02111

Page 35: Bedrijfskunde2014 2015

34

Administratieve processen en accounting

Cursuscode: B38111 Studielast: 4,3 EC

De cursus geeft u inzicht in de betekenis en functie van de balans en de winst-en-verliesrekening voor de extern geïnteresseerden (financial accounting) en belicht enkele aspecten van de interne verslaggeving (management accounting). De uitleg begint bij de oprichting van een onderneming, volgt de groei van de onderneming en bespreekt de veranderende eisen aan de boekhouding; uw kennis van boekhouden neemt toe met het groter worden van de onderneming. De cursus start met een introductie van de balans en de winst-en-verliesrekening en geeft het verband aan tussen deze twee begrippen. De verschillen en overeenkomsten met computerboekhouden worden toegelicht. In het tweede blok komen de posten op de debetzijde (‘links’) van de balans aan de orde, zoals vaste activa, debiteuren en voorraden. Er is aandacht voor de waarderingsproblematiek van onder meer voorraden en de consequenties van de waardering op de balans en winst-en-verliesrekening. Vervolgens komt de credit-zijde (‘rechts’) aan bod. Hier staan posten die onder meer afhankelijk zijn van de rechtsvorm van een onderneming, de wijze van financiering en de winst en winstbestemming van de onderneming. Het vierde en laatste blok behandelt de financieel-economische informatie ten behoeve van het beheersen en besturen van een organisatie. Met name wordt aandacht geschonken aan het beheersen van de kosten in een productieonderneming en de administratieve verwerking van deze informatie. Met betrekking tot de kos-ten worden onder meer kostensoorten en de bepaling van prijs-, efficiency- en bezettingsresultaten besproken.

De cursus administratieve processen en accounting (B38111) is wederzijds uitsluitend met de volgende cursus-sen: E03131 met dezelfde naam en OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting (B09113).

VoorkennisDe cursus is bedoeld als een allereerste kennismaking met accounting en administratieve processen en vereist geen specifieke voorkennis. Enige affiniteit met spreadsheets is nuttig.

DocentMw. drs. P. Castelijn.

www.ou.nl/studieaanbod/B38111

Marketing

Cursuscode: B05111 Studielast: 4,3 EC

Marketing, als één van de bedrijfskundige disciplines, is een manier van kijken naar, denken over en handelen ge-richt op, de interne en externe omgeving van organisaties. Daarbij stelt marketing de klant centraal. (Marketing)Managers dienen te beschikken over de juiste kennis, (analytische) vaardigheden en beroepshouding (attitude) teneinde de beoogde resultaten te behalen. De cursus Marketing bereidt u daarop voor en nodigt uit tot een nadere kennismaking met het vakgebied. De cursus biedt u een introductie op het marketingcon-cept, klantgerichtheid, marketingstrategieformulering, marktsegmentatie en doelgroepkeuze. Onderwerpen als positionering, consumentengedrag, de marketingmix en de marketingplanning worden toegelicht. Na het volgen van de cursus Marketing bent u in staat de plaats en rol van marketing in de organisatie te herkennen en indien gewenst uit te breiden.

De cursus is:- competentiegericht (stelt beroepsgebonden vaardigheden centraal)- casusgestuurd (via praktijkcasussen wordt de theorie opgezocht en ingebracht)- digitaal (vooral via internet)- te gebruiken als naslagwerk (tekstboek).

De cursus Marketing (B05111) en de Basiscursus marke-ting (B05132) zijn wederzijds uitsluitend. Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoor de cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenDhr. dr. J. Schijns en dhr. W. Ooms MSc.

www.ou.nl/studieaanbod/B05111

Page 36: Bedrijfskunde2014 2015

35

Productiemanagement

Cursuscode: B26121 Studielast: 4,3 EC

Productiemanagement houdt zich bezig met het ontwer-pen en besturen van systemen waarin goederen en/of diensten worden voortgebracht. In de cursus worden de taken en activiteiten van productiemanagement toege-licht. Voorbeelden van zulke taken zijn voorraadbeheer, layout-ontwerp, onderhoud, scheduling, capaciteitsma-nagement en supply chain management. Productiesituaties kunnen sterk verschillen. Voor elk type situatie zal een andere invulling van productiemanagement nodig zijn. In de cursus worden de volgende productie-situaties besproken: stuk-/kleinserieproductie, projectpro-ductie, serieproductie, procesproductie, massaproductie en dienstverlening. Voor elk van deze productiesituaties wordt ingegaan op accenten in de invulling van productie-management en wordt een aantal gangbare technieken en methoden voor productiemanagement behandeld.

De cursus Productiemanagement (B26121/B26111) is wederzijds uitsluitend met de cursus OUX: Productie- en ketenmanagement (B06113). Dit betekent dat deze cur-sussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisDe cursus draagt overwegend een kwalitatief karakter. Toch zult u in een aantal leereenheden berekeningen maken en worden er statistische termen gehanteerd.Wiskunde en statistiekkennis op havo-niveau is gewenst. Verder wordt in de cursus gebruik gemaakt van enkele Engelstalige casussen en voorbeelden. Een redelijke (zij het passieve) kennis van de Engelse taal is daarom noodzakelijk.

DocentMw. ir. L. Cuijpers.

www.ou.nl/studieaanbod/B26121

Management compententies

Cursuscode: B04121 Studielast: 4,3 EC

De cursus Management competenties is een inleiding op de competenties die nodig worden geacht voor het mana-gen van en binnen organisaties en de achterliggende theorieën hieromtrent. Managers moeten niet alleen over vaktechnische, maar vooral ook over algemene manage-mentvaardigheden beschikken. Voorbeelden zijn team-building, conflicthantering, innoveren, visie uitdragen en onderhandelen. De vraag wanneer een bepaalde compe-tentie vereist is, wordt bepaald door de context. In deze cursus is gekozen voor het ‘Quinn-model’, het con-currerende waardenmodel. Met dit model kunt u inzicht verkrijgen in de eigen manier van werken als manager en de daarbij horende competenties, maar is ook geschikt voor het analyseren van het organisatiebeleid inzake managementcompetenties en -ontwikkeling.De cursus bestaat uit een tekstboek. De overige studiema-terialen zijn elektronisch beschikbaar via Studienet.

De cursus Management competenties (B04121/B04111) is wederzijds uitsluitend met de cursus OUX: Management competenties en HRM (B07113). Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentMw. dr. ir. C. Savelsbergh.

www.ou.nl/studieaanbod/B04121

Page 37: Bedrijfskunde2014 2015

36

Administratieve organisatie

Cursuscode: B34111 Studielast: 4,3 EC

Deze cursus helpt u als (toekomstig) manager of stafme-dewerker bij de kwaliteitsverhoging van uw besluitvor-ming. Centraal staat de waarborging van betrouwbare en relevante informatie, binnen het brede kader van (risico)management. Er wordt een algemene inleiding over het vakgebied gegeven met daarin de plaats die het inneemt in de (internationale) managementpraktijk. Begrippen als Administratieve Organisatie, Interne Controle, Internal Control, COSO, waardekringloop en cycle-benadering worden met elkaar in verband gebracht. Ook de onder-steuning door ICT en de risico’s die aan het gebruik ervan kleven, zullen worden besproken. Tevens zult u geoefend worden in het gebruik van concrete praktische instrumen-ten waarmee informatiebetrouwbaarheid en -relevantie handen en voeten wordt gegeven. U zult door de stof worden geleid middels een zestal leereenheden.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist. De cursussen Administratieve processen en accounting (B38111) en Productiemanagement (B26121) worden als voorkennis aanbevolen.

DocentenDhr. T. van Zanten MSc RC, dhr. drs. J. van den Boomen en dhr. drs. H. Levink.

www.ou.nl/studieaanbod/B34111

Politicologie

Cursuscode: B29121 Studielast: 4,3 EC

Politiek is overal aanwezig. Politiek is meer dan alleen de Haagse of de Brusselse politiek. Politiek heeft vele facet-ten waar de meeste mensen niet bij stilstaan, maar die zichtbaar gemaakt worden in deze cursus.

In de cursus krijgt u een actueel beeld van de politicolo-gie, de wetenschap van de politiek. U maakt kennis met de belangrijkste thema’s, benaderingen en begrippen en u ontwikkelt vaardigheden in het analyseren van politiek.

De cursus is opgedeeld in zeven grote themagebieden. Het eerste deel bevat een algemene inleiding op het begrip ‘politiek’ en op het vakgebied. De diversiteit in het gebruik van het begrip in heden en verleden wordt hier toegelicht. Duidelijk zal worden dat er al heel lang en op vele verschillende manieren aan politiek wordt gedaan. En minstens zo lang wordt daar over nagedacht binnen en buiten de wetenschap van de politiek.Dan volgen vijf delen waarin de centrale begrippen uit de politicologie uitgebreid aan bod komen: macht, democra-tie, politieke socialisatie en media, verandering en staat. Hierbij komen vragen aan de orde zoals: welke vormen van macht worden onderscheiden en hoe meet je macht, welke vormen van democratie kennen we, welke rol spe-len de media in de politiek, hoe komt er verandering tot stand en wat verstaan we onder een staat?Tot slot geven we een overzicht van politieke stromingen en partijen in Nederland en Vlaanderen.

VoorkennisVoor het bestuderen van deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentMw. lic. M. Crijns.

www.ou.nl/studieaanbod/B29121

Page 38: Bedrijfskunde2014 2015

37

Inleiding strategie

Cursuscode: B08211 Studielast: 4,3 EC

Inleiding strategie gaat over de grondbeginselen van stra-tegievorming in organisaties. Gaat het in de organisatiekun-de om het inrichten van de organisatie, zo staat binnen de strategie het richten van de organisatie centraal. Strategie kan daarbij ook gezien worden als het uitzetten van een koers om bepaalde doelen te bereiken. De cursus gaat uitgebreid in op de externe en interne analyse van een organisatie en maakt duidelijk wat hier allemaal bij komt kijken. Vervolgens wordt ingegaan op de strategieformu-lering, waarbij onderwerpen als business-level strategy en competitive rivalry aan de orde komen. Tot slot staat de strategie implementatie in de organisatie centraal. Immers staat of valt het nastreven van een bepaalde strategie met de inzet van mensen en middelen.

De cursus Inleiding strategie (B08211) is wederzijds uit-sluitend met de cursus B08113 OUX: Strategie en alge-mene economie voor management. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisDe cursus is bedoeld als een allereerste kennismaking met strategie. Passieve kennis van de Engelse taal (het boek is Engelstalig) is vereist.

DocentDhr. drs. L. van Veldhuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/B08211

Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie

Cursuscode: S11141 Studielast: 4,3 EC

De Arbeids- en Organisatiepsychologie bestudeert het menselijk gedrag op het werk en in organisaties. Deze cur-sus laat u kennismaken met een viertal rollen die Arbeids- en Organisatiepsychologen binnen het werkveld vervul-len. Hierbij wordt antwoord gegeven op vragen als: Welke bijdrage kan een Arbeids- en Organisatiepsycholoog in de rol van arbeidsdeskundige leveren aan werkplekverbete-ring? Op welke wijze gaat de HRM-professional te werk als het gaat om selectie en assessment? Wat kan een trainer/coach betekenen op het gebied van de motivatie van medewerkers? Hoe gaat een organisatieadviseur om met weerstand tegen organisatieverandering? De cursus laat u kennismaken met tal van basistheorieën, professionals geven u een kijkje in praktijk van alledag en u leert via gerichte casuïstiek en voorbeelden uit uw eigen omgeving diagnose-instrumenten en interventiemetho-den toe te passen.

VoorkennisVanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

DocentMw. dr. T. Bipp.

www.ou.nl/studieaanbod/S11141

Page 39: Bedrijfskunde2014 2015

38

Inleiding bestuursrecht

Cursuscode: R07111 Studielast: 4,3 EC

De cursus is een kennismaking met de hoofdlijnen van het algemeen bestuursrecht. Daarbij zijn de kernbegrip-pen en de structuur van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) het uitgangspunt. Hoe komt het bestuur aan zijn bevoegdheden? Welke publiekrechtelijke bestuurshan-delingen kunnen worden onderscheiden? Welke normen dienen in acht genomen te worden bij de totstandkoming van besluiten?

Naast deze vragen komen ook onderwerpen aan bod als de instrumenten die het bestuur kan aanwenden ter handhaving van het bestuursrecht en de administratief- en civielrechtelijke rechtsbeschermingsmogelijkheden voor de burger tegenover het bestuur.

De cursus put vaak uit praktijkvoorbeelden en rechterlijke uitspraken. Door het analyseren van bestuurlijk handelen krijgt men inzicht in het gedrag van het bestuur tegenover de burger en omgekeerd.

VoorkennisAanbevolen wordt eerst de Basiscursus recht en de cursus Inleiding staatsrecht te volgen.

DocentenDhr. mr. drs. G. ter Horst, mw. mr. J. Hubbeling, dhr. dr. mr. I. Sewandono en dhr. mr. dr. S. Kole (examinator).

www.ou.nl/studieaanbod/R07111

Organisatiecultuur

Cursuscode: B18231 Studielast: 4,3 EC

Het fenomeen ‘organisatiecultuur’ wordt vanuit diverse in-valshoeken belicht, zoals het denken over organisatiecul-tuur tussen 1980 en heden, de culturele aspecten van be-drijfsproblemen en vraagstukken van cultuurverandering.U leert wat er komt kijken bij een organisatiecultuurdiag-nose en bij een specifiek instrument, het OCAI genaamd, leert u hoe u de gegevens die uit zo’n diagnose voort-vloeien, kunt interpreteren.Verder kunt u na afloop theoretische kaders en modellen toepassen bij het verklaren en interpreteren van culturele aspecten van bedrijfsproblemen (framing). Ook leert u de veranderbaarheid van een cultuur in een specifieke situ-atie te beoordelen en leert u de consequenties voor een strategie van cultuurverandering te bepalen.

De betekenis van cultuur (als instrument of als randvoor-waarde) voor gangbare vormen van strategische verande-ring, zoals fusie, strategische samenwerking en heront-werp van bedrijfsprocessen leert u ook in te schatten. Aan de hand van vier studietaken worden uw kennis en inzicht met betrekking tot het herontwerp vergroot.

VoorkennisKennis en inzicht van basale statistiek (onder andere gemiddelde berekenen over data) en veranderingsma-nagement. Beheersing van de pluriforme theorieën, stromingen en inzichten op het vakgebied van organisatie en strategie wordt voorondersteld. Kennis van Engels is noodzakelijk gezien het gebruik van Engelse teksten in de reader.

DocentMw. dr. ir. C. Savelsbergh.

www.ou.nl/studieaanbod/B18231

Page 40: Bedrijfskunde2014 2015

39

Financial accounting

Cursuscode: B39111 Studielast: 4,3 EC

Wanneer dient een jaarrekening opgesteld te worden? Hoe dient een jaarrekening opgesteld te worden? Dit zijn enkele van de vragen die in de cursus Financial accounting aan de orde komen. Op basis van zowel Nederlandse regelgeving (BW en RJ) als international regelgeving (IAS/IFRS) wordt geanalyseerd hoe deze regels de totstandkoming van een jaarrekening beïnvloeden. Bent u geïnteresseerd te weten wanneer u een jaarrekening of hoe u die moet inrichten? Ook daarop geeft deze cursus u een antwoord. Maar ook op de vraag wanneer er geconsolideerd moet worden of hoe u financiële analyses kunt maken. Door middel van een aantal leereenheden wordt u door dit soort onderwerpen heen geleid in de cursus. Daarbij wordt onder andere ge-bruik gemaakt van teksten, vragen en opgaven zodat u de studiestof goed tot u kunt nemen. De opgaven worden vaak toegepast op jaarreke-ningsituaties zodat het inzichtelijk is welke effecten de regelgeving heeft op de inrichting van de jaarrekening. Ook wordt een aantal echte jaarrekeningen van verschillende soorten organisaties gebruikt om de prak-tische relevantie van de regelgeving te demonstreren. De didactiek van de cursus is erop gericht om een aantal doelen te bereiken:- u bekend maken met de relevante regelgeving inzake

jaarrekeningrecht- u bekend maken met de effecten van deze regelgeving op

de inrichting van de jaarrekening- u vertrouwd maken met de getalsmatige effecten die de

regelgeving heeft op de inrichting van de jaarrekening.

Deze cursus Financial accounting (B39111) is wederzijds uitsluitend met de volgende cursussen: Introductie finan-cial accounting (E10131) en OUX: Administratieve proces-sen en accounting en financial accounting (B09113). Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVerondersteld wordt enige basiskennis op het gebied van financiële administratie. Zo dient u te weten wat boek-houding inhoudt en wat een balans en winst-en-verliesre-kening is. Deze voorkennis komt aan de orde in de cursus Administratieve processen en accounting (B38111).

DocentenDhr. dr. B. Janssen en mw. drs. P. Castelijn.

www.ou.nl/studieaanbod/B39111

Ketenmanagement

Cursuscode: B37111 Studielast: 4,3 EC

Ketenmanagement oftewel supply chain management (SCM) staat voor het ontwerp, de planning en de integrale beheersing van bedrijfsketens. SCM richt zich op afstem-ming van interne processen, waarbij het met name gaat om inkoop, logistiek en marketing. In het verlengde hiervan vraagt supply chain management om samenwerking en coördinatie tussen externe partijen, zoals met name leve-ranciers, distributeurs en (eind)klanten. Succesvol SCM ver-onderstelt een sterke ‘customer focus’, het is belangrijk dat de wensen van klanten adequaat worden geïnterpreteerd (‘market sensing’) en vertaald in commercieel en logistiek passende oplossingen (‘fulfillment’). De cursus behandelt de volgende thema’s: inkoop, leverancier relaties en sour-cing, operationele aspecten van supply chain management, distributiemanagement en integratie in de supply chain.Het doel van de cursus is u te introduceren in de thematiek van ketenmanagement, waarbij de impact van de keten op alle activiteiten en processen van de firma centraal staat. Niet alleen de invloed op de focusorganisatie wordt beschreven, ook effecten op andere ketendeelnemers worden geanalyseerd. Op die manier verkrijgt u inzicht in het verkrijgen van een competatief voordeel van een keten, hoe ‘supply chains compete’ en hoe klantwaarde de keten beïnvloedt.

Door het bestuderen van deze cursus verkrijgt u inzicht in het samenspel van de diverse deelnemers in een keten, van de eerste leverancier tot de eindklant aan toe. Daarnaast bent u in staat om op rudimentaire wijze de waarde van de eindklant te vertalen in activiteiten en processen over de keten heen, rekening houdend met de positie en mogelijkheden van de ketendeelnemers.

De cursus Ketenmanagement (B37111) is wederzijds uitsluitend met de cursus OUX: Productie- en ketenma-nagement (B06113). Dit betekent dat zij wegens inhoude-lijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisEen redelijke (zij het passieve) kennis van de Engelse taal is noodzakelijk.

DocentenDhr. prof. dr. J. Semeijn, dhr. dr. P. Ghijsen en mw. M. Schenkel MSc.

www.ou.nl/studieaanbod/B37111

Page 41: Bedrijfskunde2014 2015

257p=14,5mm

B 2 3 2 1 1

I S B N 9 7 8 9 4 9 1 4 6 5 0 8 6

3 6 6 4B2

32

11

Projectmanagem

ent: imp

lementeren van ERP-system

en R

EA

DE

R

Op

en Universiteit

R E A D E R

Projectmanagement:

implementeren van

ERP-systemen

Open Universiteitwww.ou.nl

M a n a g e m e n t w e t e n s c h a p p e n

40

Sociale psychologie

Cursuscode: S09241 Studielast: 4,3 EC

In de cursus Sociale psychologie maakt u kennis met de belangrijkste theorieën en inzichten binnen de sociale psychologie. Er zal worden ingegaan op thema’s zoals het waarnemen van individuen, zelfbeeld en zelfwaardering, stereotypen en discriminatie, sociale identiteit, attitudes en attitudeverandering, agressie en conflict, en prosociaal gedrag. Daarnaast krijgt u inzicht in sociaal-psychologi-sche methoden van onderzoek en leert u hoe sociaal-psychologische theorieën kunnen worden toegepast om gedrag te veranderen.

VoorkennisVanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal gewenst. Tevens zijn enkele artikelen in de reader in het Engels.

DocentMw. dr. F. Dehue.

www.ou.nl/studieaanbod/S09241

Projectmanagement: implementeren van ERP-systemen

Cursuscode: B23211 Studielast: 4,3 EC

Enterprise Resource Planning-systemen (ERP-systemen) worden sinds het einde van de twintigste eeuw steeds meer toegepast als integrale vervanging van een samen-raapsel van zelfbouwsystemen en aangekochte, gespecia-liseerde systemen.Deze cursus biedt u inzicht in de mogelijke consequenties van een ERP-implementatie in een organisatie, met het accent op het project waarmee het systeem geïmple-menteerd wordt. Dit inzicht verwerft u door kennis uit relevante wetenschappelijke artikelen op kleine cases toe te passen. Op deze wijze wordt u zich bewust van de verschillende aspecten die spelen bij de invoering van een ERP-systeem in een organisatie.

VoorkennisVerondersteld wordt beheersing van de Engelse taal en basiskennis op het gebied van management en ict, zowel qua terminologie als methoden.

DocentDhr. ir. G. Janssens.

www.ou.nl/studieaanbod/B23211

Page 42: Bedrijfskunde2014 2015

41

Projectmanagement: inrichten van projecten

Cursuscode: B48121 Studielast: 4,3 EC

Verandering en de daarmee samenhangende behoefte aan veranderingsmanagement door projecten kan iede-reen in de alledaagse praktijk waarnemen. In deze cursus bestudeert u relevante teksten uit het tekstboek en laat u zien dat u de verworven kennis en inzichten in een een-voudige praktijkcasus kunt herkennen. In een tweede praktijkcasus laat u zien dat u de verworven kennis en inzichten kunt toepassen. Tijdens het afsluitende tenta-men toont u aan, door de uitwerking van een tentamen-opdracht gebaseerd op een project uit uw eigen omge-ving, dat u in een relatief eenvoudige en niet-veranderlijke situatie een project zelfstandig kunt inrichten.

In deze cursus verwerft u kennis en inzicht over feiten en concepten van projectmanagement, gericht op herken-ning en toepassing van de volgende hoofdonderwerpen:- algemene projectmanagementthema’s- projectorganisatie en mensen- projectplanning en control.

Deze cursus en de cursus B16321 Projectmanagement zijn wederzijds uitsluitend. Dit betekent dat zij wegens inhou-delijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVerondersteld wordt dat u vertrouwd bent met de funda-mentele principes van bedrijfskunde (vanuit technische, economische en sociaalwetenschappelijke invalshoeken). Enige elementaire kennis van organisatie en management maakt het bestuderen van deze cursus gemakkelijker.Daarnaast bent u voldoende vaardig in het gebruik van MS project. Indien u hierin niet vaardig bent of tijdens de cursus merkt dat u niet vaardig genoeg bent, wordt van u verwacht dat u, middels de verwijzingen in de cursus naar internetbronnen over het gebruik van MS project, de helpfunctie van MS project en een aanbevolen boek voor zelfstudie, zich dit zelf buiten de cursus eigen maakt.

DocentenDhr. dr. ir. W. Rutten, dhr. ir. G. Janssens en dhr. ir. H. Hofstee.

www.ou.nl/studieaanbod/B48121

Projectmanagement: beheersen van projecten

Cursuscode: B49111 Studielast: 4,3 EC

Verandering en de daarmee samenhangende behoefte aan veranderingsmanagement door projecten kan iede-reen in de alledaagse praktijk waarnemen. In deze cursus bestudeert u relevante teksten uit het tekstboek en laat u zien dat u problemen die in een relatief eenvoudig project kunnen optreden op een gestructureerde en verantwoor-de manier kunt analyseren en tot verantwoorde oplos-singsrichtingen komt. Tijdens het afsluitende tentamen voert u een analyse uit, bepaalt oplossingsrichtingen en u stelt de consequenties op voor het projecthandboek en de communicatie binnen het project.

In deze cursus verwerft u kennis en inzicht over feiten en concepten van projectmanagement, gericht op herkenning en toepassing van de volgende hoofdonderwerpen:- algemene projectmanagementthema’s- projectorganisatie en mensen- projectplanning en control- een stappenplan dat is gebaseerd op een bedrijfskundig

model van de beheerscyclus voor het oplossen van pro-blemen in de uitvoeringsfase van projecten.

VoorkennisVerondersteld wordt dat u vertrouwd bent met de funda-mentele principes van bedrijfskunde (vanuit technische, economische en sociaalwetenschappelijke invalshoeken). Enige elementaire kennis van organisatie en management maakt het bestuderen van deze cursus gemakkelijker. Bovendien dient u vertrouwd te zijn met de theoretische principes van planning en inrichting van projecten, bij voorkeur via de cursus B48111/B48121 Projectmanage-ment: inrichten van projecten.

DocentenDhr. dr. ir. W. Rutten, dhr. ir. G. Janssens en dhr. ir. H. Hofstee.

www.ou.nl/studieaanbod/B49111

Page 43: Bedrijfskunde2014 2015

42

Kwaliteitsmanagement

Cursuscode: B22321 Studielast: 4,3 EC

Kwaliteit is een aspect waarop een organisatie kan sturen. Kwaliteitsmanagement versterkt de concurrentiepositie en verbetert de effectiviteit en de flexibiliteit. Er bestaat echter geen ‘one best way’ van kwaliteitsmanagement. Daarom vindt u in deze cursus geen blauwdruk voor de toepassing van concepten en methoden, maar aanwijzin-gen om kwaliteitsproblemen in individuele situaties te benaderen. Naast een brede oriëntatie op het vakgebied verwerft u ook de vaardigheden om deze kennis in de praktijk te gebruiken. Door middel van cases leert u onder meer om bestaande situaties te beschrijven, te reflecteren op het gevoerde kwaliteitsmanagement en aanwijzingen te geven voor verbetering.

VoorkennisIn de cursus wordt gebruik gemaakt van enkele Engelstalige cases en artikelen. Een redelijke (zij het pas-sieve) kennis van de Engelse taal is derhalve noodzakelijk. Het eindniveau havo wordt als voldoende beschouwd.

DocentMw. ir. L. Cuijpers.

www.ou.nl/studieaanbod/B22321

Financieel management

Cursuscode: B35111 Studielast: 4,3 EC

Deze inleidende cursus op het gebied van financieel management is gebaseerd op Principles of Corporate Finance, het welbekende Engels/Amerikaanse handboek van Brealey, Myers en Allen. Dit boek is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend boek dat op vele universiteiten en bij diverse opleidingen wordt gebruikt. De auteurs zijn van Engelse en Amerikaanse afkomst waardoor het boek inzicht geeft in de Europese en de Amerikaanse situaties en ontwikkelingen op het terrein van financieel management. Bij vele generaties studenten is dit boek in de smaak gevallen mede vanwege de luch-tige betoogtrant die de drie auteurs hanteren. Niettemin biedt het boek een degelijke inleiding tot de voornaamste begrippen, kernconcepten en theorieën op dit terrein.

De cursus Financieel management (B35111) is weder-zijds uitsluitend met de cursus Financieel Management 1 (E32211). Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke over-lapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisEr wordt een bepaalde hoeveelheid voorkennis veron-dersteld, niet alleen van de Engelse taal maar ook van de beginselen van:- Financial accounting (externe verslaggeving): het opstel-

len van financiële overzichten als balans en resultatenre-kening bestemd voor stakeholders.

- Management accounting (interne verslaggeving): het hanteren van theoretische concepten en instrumenten als budgetten, de Balanced Score Card en management control om het management in staat te stellen de ven-nootschap te besturen.

- Wiskunde: meetkundige, rechtlijnige of kwadratische relaties tussen ten minste twee variabelen, inclusief tweedimensionale grafieken.

- Statistiek: kansverdelingen, rekenkundige gemiddelden, variantie en standaardafwijking, covariantie en correlatie.

DocentDhr. drs. H. Spekreijse.

www.ou.nl/studieaanbod/B35111

Page 44: Bedrijfskunde2014 2015

43

Corporate Responsibility for Sustainable Development

Cursuscode: N22211 Studielast: 4,3 EC

Deze Engelstalige cursus behandelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het gaat dan om de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven om naast economische waarde (profit) ook waarde te creëren op so-ciaal (people) en ecologisch (planet) gebied, en negatieve effecten van de bedrijfsvoering op sociaal en milieuterrein (denk aan milieuvervuiling of mensenrechtenschendin-gen) te voorkomen en te adresseren. Deze verantwoorde-lijkheid gaat verder dan de verantwoordelijkheid richting aandeelhouders en andere kapitaalverstrekkers om winst te genereren, maar heeft betrekking op een grotere groep belanghebbenden (zogenoemde ‘stakeholders’), zoals werknemers, klanten, concurrenten, maatschappelijke or-ganisaties, arbeiders in de toeleverketen en het natuurlijk leefmilieu.

Het studiemateriaal behandelt de volgende elementen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO): 1) de betekenis en oorsprong van het concept 2) management en implementatie van MVO 3) de toekomst van MVO 4) internationale MVO-normen en -standaarden.

Naast het verwerven van kennis en inzicht op deze ter-reinen, is een belangrijke doelstelling van de cursus het bevorderen van academische schrijfvaardigheid. Het ten-tamen bestaat dan ook uit het schrijven van een onder-zoekspaper over een MVO-thema op basis van een kleine literatuurstudie. Al het cursusmateriaal is in het Engels, maar de schrijfopdracht mag zowel in het Engels als in het Nederlands worden uitgevoerd.

VoorkennisEnige praktijkervaring of kennis van management, beleid, milieuproblemen en duurzame ontwikkeling is gewenst, evenals de vaardigheid om een logisch betoog te kunnen opstellen.

DocentMw. dr. M. van Huijstee.

www.ou.nl/studieaanbod/N22211

Interventies bij organisatieverandering

Cursuscode: S63321 Studielast: 4,3 EC

Organisaties worden voortdurend geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen op het terrein van afzetmarkt, arbeidsmarkt, technologie, productie en arbeidsorganisatie. Al deze turbulentie in hun omgeving en de steeds internationaler wordende economie dwin-gen organisaties zich aan te passen. Soms verlopen de aanpassingen spontaan, maar vaak is bewuste sturing en planning in de vorm van interventiestrategieën nodig.

VoorkennisWij raden aan om eerst de cursussen Sociale psychologie en Inleiding in de arbeids- en organisatiepsychologie te bestuderen.

DocentDhr. drs. F. van Luik.

www.ou.nl/studieaanbod/S63321

Page 45: Bedrijfskunde2014 2015

44

Ondernemingsrecht

Cursuscode: R21291 Studielast: 4,3 EC

De cursus Ondernemingsrecht geeft, naast een algemeen overzicht van de beginselen van het rechtspersonen- en ondernemingsrecht, inzicht in het functioneren van de rechtspersonen naamloze vennootschap (nv) en besloten vennootschap (bv), zowel als zelfstandige eenheid als in groepsverband. Inzicht in het vennootschapsrecht is essentieel voor een juist begrip van de juridische relaties die ontstaan tussen de natuurlijke persoon (de mens) en een vennootschap, tussen vennootschappen onderling en tussen de organen van vennootschappen en de leden van die organen.

De cursus Ondernemingsrecht en de cursussen Rechts-personenrecht 1 en/of 2 sluiten elkaar uit. Dit betekent dat ze wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoorkennis op het niveau van de cursus Inleiding privaat-recht vergemakkelijkt de bestudering van de cursus.

DocentDhr. mr. D. Hellegers.

www.ou.nl/studieaanbod/R21291

OUX: Productie- en ketenmanagement

Cursuscode: B06113 Studielast: 12,9 EC

De cursus OUX: Productie- en ketenmanagement is een combinatiecursus waarin twee onderwerpen (productie-management en ketenmanagement) theoretisch worden behandeld en vervolgens meer in detail aan de hand van een reeks opdrachten nader bestudeerd.

De OUX-begeleiding van deze cursus vindt plaats in het septembersemester.

De cursus B06113 OUX: Productie- en ketenmanagement is wederzijds uitsluitend met de cursussen B26121 Productiemanagement en B37111 Ketenmanagement. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen wor-den ingebracht.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenMw. ir. L. Cuijpers en mw. M. Schenkel MSc.

www.ou.nl/studieaanbod/B06113

Page 46: Bedrijfskunde2014 2015

45

OUX: Management competenties en HRM

Cursuscode: B07113 Studielast: 12,9 EC

De cursus OUX: Management competenties en HRM is een combinatiecursus waarin twee onderwerpen (manage-ment competenties en human resource management) theoretisch worden behandeld en vervolgens in meer detail nader worden bestudeerd aan de hand van een reeks opdrachten.

De OUX-begeleiding van deze cursus vindt plaats in het februarisemester.

De cursus B07113 OUX: Management competenties en HRM is wederzijds uitsluitend met de volgende cursussen:Human resource management (B01111), Personeelsmana-gement (S02231 en S29211) en Management competen-ties (B04121/B04111). Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen wor-den ingebracht.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenMw. dr. ir. C. Savelsbergh en mw. dr. M. Veld.

www.ou.nl/studieaanbod/B07113

OUX: Strategie en algemene economie voor management

Cursuscode: B08113 Studielast: 12,9 EC

De cursus OUX: Strategie en algemene economie voor management is een combinatiecursus waarin twee onderwerpen (strategie en algemene economie) theo-retisch worden behandeld en vervolgens in meer detail nader worden bestudeerd aan de hand van een reeks opdrachten.

De OUX-begeleiding van deze cursus vindt plaats in het septembersemester.

De cursus B08113 OUX: Strategie en algemene economie voor management is wederzijds uitsluitend met de vol-gende cursussen: Inleiding strategie (B08211 en B27211), Algemene economie voor management (B02111) en de voorgaande cursussen Inleiding in de Nederlandse econo-mie (E33111/E01331) en Economie voor niet-economen (E34112).Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen wor-den ingebracht.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenDhr. drs. J. van den Boomen, dhr. drs. L. van Veldhuizen en mw. drs. M. van der Zande.

www.ou.nl/studieaanbod/B08113

Page 47: Bedrijfskunde2014 2015

46

OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting

verschijnt medio januari 2015

Cursuscode: B09113 Studielast: 12,9 EC

De cursus OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting is een combinatiecursus waarin twee verwante onderwerpen aan de orde komen. In deze cursus staat de wijze waarop de positie van een organisa-tie en het resultaat van de bedrijfsvoering in een bepaalde periode in de vorm van jaarverslaggeving tot stand komt en naar buiten wordt gebracht centraal. Hierbij wordt zowel naar het administratieve proces gekeken (adminis-tratieve processen en accounting), als naar het wettelijke kader waarbinnen een externe jaarrekening dient te worden opgesteld (financial accounting). U leert daar-naast een boekhouding bij te houden met behulp van een online boekhoudprogramma en een financiële analyse van een jaarrekening uit te voeren.

De OUX-begeleiding van deze cursus vindt plaats in het februarisemester.

De cursus B09113 OUX: Administratieve processen en accounting en financial accounting is wederzijds uitslui-tend met de cursussen B38111/E03131 Administratieve processen en accounting, B39111 Financial accounting en de voorgaande cursus E10131 Introductie Financial accounting.Dit betekent dat de cursussen wegens inhoudelijke over-lapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentMw. drs. P. Castelijn.

www.ou.nl/studieaanbod/B09113

Academische vaardigheden

Wetenschappelijk literatuuronderzoek (AV1)

aangepaste cursustitel per 1 september 2014

Cursuscode: B10212 Studielast: 8,6 EC

De cursus Wetenschappelijk literatuuronderzoek wil bij-dragen aan de ontwikkeling van uw kennis van en vaar-digheid in de analyse van managementproblemen en de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek.Literatuuronderzoek is een ideale voorbereiding op we-tenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek. U verzamelt uit diverse bronnen de gegevens die inzicht kunnen geven in de stand van de wetenschap over een bepaald onderwerp. Dit onderwerp ligt in de cursus Wetenschappelijk literatuuronderzoek vast. U maakt na-melijk kennis met de manier waarop ondernemingen om-gaan met maatschappelijke eisen, en deze verzoenen met de winstdoelstelling of er zelfs extra winst mee maken. Dit thema staat ook bekend als maatschappelijk verant-woord ondernemen (MVO), en in het Engels als Corporate Social Responsibility (CSR). De maatschappelijke eisen die aan ondernemingen worden gesteld liggen op tal van vlakken: milieu, duurzaamheid, mensenrechten. De cursus integreert deze inhoudelijke thematiek met een methode, namelijk literatuuronderzoek.

Deze tweemoduuls cursus Wetenschappelijk literatuur-onderzoek AV1(B10212) is wederzijds uitsluitend met de volgende cursussen: Onderzoek en presentatie (B10111), Scientific literature review (B10121)en Wetenschappelijk literatuuronderzoek schakelcursus (B10131). Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist. We gaan er vanuit dat u de Engelse taal voldoende be-heerst om vlot Engelstalige teksten te lezen.

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd, nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) van de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. A. de Keyser.

www.ou.nl/studieaanbod/B10212

Page 48: Bedrijfskunde2014 2015

47

Regressie- en tijdreeksanalyse (AV2)

aangepaste cursustitel per 1 september 2014

Cursuscode: B07212 Studielast: 8,6 EC

Een van de vaardigheden van een academicus is het zelf-standig verrichten van kwantitatief onderzoek. We onder-scheiden vier fasen in het onderzoeksproces:1. u start met een onderzoeksvraag die met behulp van

cijfermateriaal beantwoord gaat worden; 2. u verzamelt gegevens om het antwoord op die vraag te

kunnen geven; 3. u analyseert de gegevens; 4. u trekt naar aanleiding van de analyse een conclusie,

maakt een verslag.In deze cursus ligt de nadruk op de derde fase, maar deze wordt wel duidelijk in het kader geplaatst van het gehele onderzoeksproces. Met de twee statistische technieken, regressie en tijdreeksanalyse, stijgt de cursus uit boven de standaardstatistiek. Er is slechts enige basiskennis van statistiek nodig want de berekeningen worden uitgevoerd met Excel en het gaat daarbij om de interpretatie van de rekenresultaten. In de vorm van vier casussen met elk drie studietaken voert u vier keer een statistisch onderzoek uit. Als eerste taak brengt u de data in beeld, als tweede taak voert u de relevante analyses uit en de derde taak is het maken van een onderzoeksverslag in de vorm van een artikel. Bij de laatste twee onderzoeken wordt ook litera-tuuronderzoek uitgevoerd en dit wordt in de verslagen opgenomen.

De cursus kent vier verplichte bijeenkomsten in het febru-arisemester. Deze cursus en de cursus B15111 Regressie en tijdreeksanalyse (schakelcursus) zijn wederzijds uitsluitend. Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisAanbevolen: enige ervaring met Excel en enige basiskennis van statistiek. Noodzakelijk: kennis van literatuuronderzoek.

IngangseisenVier bedrijfskundemodulen (17,2 EC) van de bacheloroplei-ding en de cursus B10212 Wetenschappelijk literatuuron-derzoek AV1 (8,6 EC; naam voorheen: Maatschappelijk ver-antwoord ondernemen en literatuuronderzoek) afgerond.

DocentDhr. drs. P. ten Hacken.

www.ou.nl/studieaanbod/B07212

Observeren en rapporteren (AV3)

Cursuscode: B16111 Studielast: 4,3 EC

Observeren en rapporteren (Academische vaardigheden 3) is een cursus met twee verplichte bijeenkomsten, die u kunt volgen in het eerste of tweede semester. De cursus richt zich in het bijzonder op de volgende vaardigheden:- andermans onderzoek op een bepaald terrein en op

beperkte schaal repliceren en de resultaten van dat onderzoek analyseren en evalueren op inhoudelijke en methodologische aspecten

- schriftelijk verslag doen van onder meer de opzet, aan-pak, uitvoering en resultaten in een onderzoeksrapport dat voldoet aan een aantal academische criteria.

Overeenkomstig de bovengenoemde vaardigheden omvat de cursus een tweetal onderdelen die op hun beurt zijn opgebouwd uit een aantal opdrachten.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist. Wel is (passieve) kennis van de Engelse taal noodzakelijk gezien het ge-bruik van Engelse teksten. Het is toegestaan uw rapport in het Engels te schrijven.

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) in de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. G. van Rijn.

www.ou.nl/studieaanbod/B16111

Page 49: Bedrijfskunde2014 2015

48

Variantie- en correlatieanalyse (AV4)

aangepaste cursustitel per 1 september 2014

Cursuscode: B03212 Studielast: 8,6 EC

Een van de vaardigheden van een academicus is het zelf-standig verrichten van kwantitatief onderzoek. We onder-scheiden vier fasen in het onderzoeksproces: 1. u start met een onderzoeksvraag die met behulp van

cijfermateriaal beantwoord gaat worden; 2. u verzamelt gegevens om het antwoord op die vraag te

kunnen geven; 3. u analyseert de gegevens; 4. u trekt naar aanleiding van de analyse een conclusie en

geeft die weer in een verslag.In deze cursus wordt aandacht gegeven aan het opstellen van een vragenlijst en hoe de betrouwbaarheid van de vra-gen statistisch onderzocht kan worden. Op deze vragen wordt ook een factoranalyse toegepast. Er wordt gekeken naar het verband tussen twee begrippen die met een Likertschaal gemeten zijn. Hiervoor worden twee statisti-sche technieken gebruikt variantie- en correlatieanalyse. Vervolgens wordt met een moderatieanalyse gekeken of een derde begrip invloed heeft op dat verband. Alle bereke-ningen worden uitgevoerd met SPSS. In de vorm van vier casussen met elk drie studietaken voert u vier keer een statistisch onderzoek uit. Als eerste taak brengt u de data in beeld, als tweede taak voert u de relevante analyses uit en de derde taak is het maken van een onderzoeksverslag in de vorm van een artikel. Bij het laatste onderzoek wordt een literatuuronderzoek uitgevoerd.

De cursus kent vier verplichte bijeenkomsten in het septem-bersemester. Deze cursus en de cursus B17111 Variantie- en correlatieanalyse (schakelcursus) zijn wederzijds uitsluitend. Dit betekent dat zij wegens inhoudelijke overlapping niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

VoorkennisAanbevolen: enige ervaring met SPSS en enige basiskennis van statistiek. Noodzakelijk: kennis van literatuuronderzoek.

IngangseisenVier bedrijfskundemodulen (17,2 EC) van de bachelor-opleiding en de cursus B10212 Wetenschappelijk literatuur-onderzoek AV1 (8,6 EC; naam voorheen: Maatschappelijk verantwoord ondernemen en literatuuronderzoek) afgerond.

DocentDhr. drs. P. ten Hacken.

www.ou.nl/studieaanbod/B03212

Onderzoek als genre en empirische cyclus (AV5)

Cursuscode: B18111 Studielast: 4,3 EC

Deze inleidende cursus bestaat uit enkele afzonderlijke taken over bedrijfswetenschappelijk onderzoek. We benadrukken de aanwezigheid van een wetenschappe-lijke traditie. Centraal staan de producten (artikelen) en de werkwijzen (methodologie) van wetenschappers in uw discipline. Methodologie geeft richtlijnen over de wijze van onderzoek, die leidt tot verantwoorde resultaten zoals artikelen. Deze kennismaking bereidt u voor op zelfstan-dige deelname aan de onderzoeksgemeenschap.

VoorkennisDeze cursus vergt een redelijke beheersing van de Engelse taal, de ‘lingua franca’ van wetenschappelijk onderzoek.

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) in de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. A. de Keyser.

www.ou.nl/studieaanbod/B18111

Page 50: Bedrijfskunde2014 2015

49

Faseren en probleemstellen (AV6)

Cursuscode: B20111 Studielast: 4,3 EC

Deze cursus bestaat uit enkele afzonderlijke taken over wetenschappelijk onderzoek.Eén taak plaatst de diverse onderzoeksfasen in een keuze-perspectief: onderzoekskennis wordt gemaakt door de keuzen van de onderzoeker. Simpel gezegd bepaalt de onderzoeker eerst de probleemstelling, kiest dan een plan van aanpak, voert het onderzoek uit, evalueert de resultaten en presenteert die aan vakgenoten. Het forum, oftewel de beroepsgroep bewaakt de methodologische kwaliteit en let op de methodologische keuzen die de onderzoeker heeft gemaakt: sommige keuzen zijn meer wetenschappelijk dan andere.De andere taak en de slottaak laten u kennis maken met zes criteria voor bruikbare wetenschappelijke probleem-stellingen, zoals relevantie en consistentie.

VoorkennisDeze cursus vergt een redelijke beheersing van de Engelse taal, de ‘lingua franca’ van wetenschappelijk onderzoek.Het is efficiënt, niet noodzakelijk, om eerst kennis te nemen van studietaken academische vaardigheden over litera-tuuronderzoek (AV 3) en het opstellen van hypothesen (AV 5, studietaak Empirische cyclus à la Popper: deductie, inductie en weerlegbare hypothesen).

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) in de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. A. de Keyser.

www.ou.nl/studieaanbod/B20111

Reflectie en argumentatie (AV7)

Cursuscode: B21111 Studielast: 4,3 EC

Deze cursus bestaat uit enkele afzonderlijke taken over wetenschappelijk onderzoek. Zij brengt u dicht bij zelf-standig onderzoek verrichten.Reflectie op wetenschappelijk onderzoek betekent dat u een onderzoeksartikel kunt beoordelen. De betreffende studietaak veronderstelt kennis van bedrijfswetenschap-pelijk onderzoek als genre en sluit nauw aan op de cursus Genre en cyclus (Academische vaardigheden 5).In het onderdeel Argumenteren en overtuigen zult u argu-menten identificeren, analyseren en beoordelen.

VoorkennisU heeft basiskennis nodig over onderzoek, zoals van de begrippen ‘betrouwbaarheid’ en ‘geldigheid’. Bovendien is een redelijke beheersing van de Engelse taal onontbeerlijk.De studietaken veronderstellen dat u een (kwantitatief ) wetenschappelijk onderzoeksverslag met begrip kunt lezen (zie B18111 Academische vaardigheden 5, studie-taak Bedrijfswetenschappelijk onderzoek als genre). Ook wordt teruggegrepen op twee artikelen die u voor AV 5 moet lezen. Zodoende pleiten begrip en studie-efficiëntie ervoor om AV 5 vóór AV 7 te volgen.

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd, nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) van de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. A. de Keyser.

www.ou.nl/studieaanbod/B21111

Page 51: Bedrijfskunde2014 2015

50

Innovatie en casestudy-onderzoek (AV8)

Cursuscode: B11212 Studielast: 8,6 EC

In de cursus Innovatie en casestudy-onderzoek maakt u kennis met innovatiemanagement. In een vaak complexe en dynamische omgeving dienen organisaties voortdu-rend te innoveren. Innoveren heeft dan betrekking op het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of proces-sen, om zodoende blijvend in te kunnen spelen op snel veranderende eisen van afnemers en andere stakeholders van de organisatie.

Veel nieuwe producten, diensten of processen komen tot stand op basis van kennis, die expliciet maar vaak ook impliciet (in de hoofden van medewerkers) in organisaties aanwezig is. Het is belangrijk dat de kennis die binnen de diverse afdelingen van organisaties aanwezig is, onderling wordt gedeeld. Tegen die achtergrond besteden wij in deze cursus niet alleen aandacht aan innovatiemanage-ment, maar ook aan het verwante thema kennismanage-ment.

Het bijzondere van de cursus is dat deze managementin-houdelijke thematiek wordt verbonden met een speci-fieke onderzoekmethode, namelijk casestudy-onderzoek. Deze vorm van kwalitatief onderzoek wordt in de bedrijfs-kunde veel toegepast. Het vermogen tot zelfstandig denken en onderzoeken behoort tot de academische vaardigheden die u in de bacheloropleiding worden aan-gereikt. De cursus is opgebouwd uit zes studietaken, die gezamenlijk toewerken naar het ontwerp en de uitvoering van praktijkgericht casestudy-onderzoek rond de thema’s kennis- en innovatiemanagement.

VoorkennisVoor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist. We gaan er vanuit dat u de Engelse taal voldoende be-heerst om vlot Engelstalige teksten te kunnen lezen.

IngangseisenDe cursus mag pas worden gevolgd, nadat vier bedrijfs-kundemodulen (17,2 EC) van de bacheloropleiding zijn afgerond.

DocentDhr. drs. B. Albronda.

www.ou.nl/studieaanbod/B11212

Bachelorscriptie

Cursuscode: B87333 Studielast: 12,9 EC

De bachelorscriptie vormt de afronding van de opleiding BSc Bedrijfskunde. U integreert eerder verworven kennis en vaardigheden en toont aan zelfstandig onderzoek te kunnen opzetten, uitvoeren en daarover te rapporteren. Het afstudeertraject verloopt - net als alle wetenschappe-lijk onderzoek - volgens een aantal vaste stappen. U wordt hierbij intensief begeleid door een ervaren docentonder-zoeker.

U formuleert op basis van bestaande wetenschappelijke literatuur een relevante probleemstelling. Vervolgens zet u een (kleinschalig) onderzoek op. U voert dit uit en u analyseert en presenteert de resultaten. De wetenschap-pelijke relevantie en de beoordeling van het onderzoek worden bepaald door de vraag in hoeverre het onderzoek methodologisch correct is verlopen en in hoeverre het een bijdrage levert aan de bestaande kennis binnen de managementwetenschappen.

IngangseisenDe bachelorscriptie kan pas worden gevolgd nadat minimaal 36 modulen (154,8 EC) binnen de bachelorop-leiding zijn behaald, dan wel nadat vrijstelling daarvoor is verkregen.

DocentDhr. dr. C. Gelderman.

www.ou.nl/studieaanbod/B87333

Page 52: Bedrijfskunde2014 2015

51

Procedures en regelgeving

OER en Uitvoeringsregelingen

In de Onderwijs- en examenregeling (OER) staat het onderwijsprogramma en de rechten en plichten van de student beschreven. Onderdeel van de OER zijn de Uitvoeringsregelingen waarin voor elke opleiding specifieke bepalingen zijn opgenomen. Deze regelingen kunt u downloaden van de website.www.ou.nl/documenten

Getuigschriften

De Open Universiteit verstrekt de volgende getuigschriften: een propedeuse-, een wo-bachelor- en een wo-mastergetuigschrift. Daarnaast geeft de OU dossierverklaringen af.www.ou.nl/getuigschrift

Compensatorische regeling

Studenten die een propedeuse-, of bachelorgetuigschrift aanvragen kunnen gebruik maken van een compensatorische regeling. De algemene regeling is vastgelegd in art 20a van de Nadere regels inrich-ting tentamen en examen 2014-2015.

Beroepsprocedure

Bij het College van beroep voor de examens kan binnen zes weken (administratief ) beroep worden ingesteld tegen onder andere beslissingen van de Commissie voor de examens of een examinator. Voorbeelden van een beslissing zijn: een individuele tentamenuitslag, een vrijstellingsbeslissing of een toelatingsbeslissing tot een wo-masteropleiding.

BezwaarprocedureBezwaar kan gemaakt worden tegen een besluit, genomen door of namens het College van bestuur, waartegen geen (administratief ) beroep mogelijk is. Deze besluiten kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld: de inschrijving, het cursusgeld.

KlachtencommissieVoor klachten, waarvoor u geen beroep of bezwaar kunt aantekenen, bijvoorbeeld over de dienstver-lening of de wijze waarop u bent behandeld, kunt u terecht bij de Klachtencommissie. Meld uw klacht eerst bij Service en informatie. Wordt uw klacht daar niet naar tevredenheid verholpen, dan kunt u schriftelijk een formele klacht indienen. Uitgebreide informatie rondom de Nadere regels inrichting ten-tamen, Beroep, Bezwaar en Klachten kunt u vinden op de website. Ook staan daar benodigde formulie-ren voor download.www.ou.nl/procedures

Vertrouwenspersonen ongewenst gedrag

De Open Universiteit heeft vertrouwenspersonen aangesteld die kennis hebben van de organisatie en de problemen die zich daarin kunnen voordoen. Als u hulp nodig heeft bij het oplossen van een pro-bleem van ongewenst gedrag tijdens de studie kunt u contact opnemen met een van de vertrouwens-personen via [email protected], of kijk op onze website voor meer informatie.www.ou.nl/vertrouwenspersonen

Alle bovenstaande informatie is ook verkrijgbaar in de studiecentra of telefonisch aan te vragen bij de afdeling Service en informatieT +31 45 - 576 28 88

Page 53: Bedrijfskunde2014 2015

52

Ser vice en informatie

Heeft u vragen over uw studie of wilt u informatie over het dichtstbijzijnde studiecentrum? Neem dan contact op met een van onze medewerkers of kijk op de website voor onze bereikbaarheid.

T +31 (0)45 - 576 2888www.ou.nl/directcontactwww.ou.nl/studiecentra

Colofon

Open UniversiteitFaculteit Management, Science & Technology Afdeling Gemeenschappelijke serviceorganisatie

Ontwerp en fotografie decanenTeam Visuele Communicatie

Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlen - NLPostbus 2960, 6401 DL Heerlen - NL

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Juli 2014

Page 54: Bedrijfskunde2014 2015

Open Universiteit bezoekadres: Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlenpostadres: Postbus 2960, 6401 DL Heerlen, T +31 (0)45 - 576 2888 www.ou.nl/directcontact80

169

6314

178

BB61

7

r e c h t s g e l e e r d h e i d

c u l t u u r w e t e n s c h a p p e n

n a t u u r w e t e n s c h a p p e n

O v e r i g e v a k g e b i e d e n v a n d e O p e n U n i v e r s i t e i t

p s y c h o l o g i e

i n f o r m a t i c a

o n d e r w i j s w e t e n s c h a p p e n