Bachelor Chemie 2016-2017

36
professionele bachelor chemie biochemie • chemie • milieuzorg • procestechnologie 2016-2017 2016-2017 MOVING MINDS MANAGING TECHNOLOGY leuven • diepenbeek hogeschool voor moving minds

description

 

Transcript of Bachelor Chemie 2016-2017

Page 1: Bachelor Chemie 2016-2017

professionele bachelor

chemie biochemie • chemie • milieuzorg • procestechnologie

2016

-201

7

2016

-201

7MOVINGMINDS

MANAGINGTECHNOLOGY

leuven • diepenbeek hogeschool voor moving minds

Page 2: Bachelor Chemie 2016-2017

welkom bij chemie

UITGEBREID NETWERK

1

3

4

5

2

BIJNA 100% BAANGARANTIE

GESOFISTICEERDE LABORATORIA

DIVERSE KEUZEMOGELIJKHEDEN

STUDENTENBEGELEIDING OP MAAT

ONZE TROEVEN

Page 3: Bachelor Chemie 2016-2017

Chemie heeft mij altijd geboeid door de talloze mogelijkheden. Bijna elke dag worden er nieuwe moleculen ontdekt en deze kunnen in oneindig veel toe-passingen voorkomen. Het is met andere woorden een wereld van ongekende

kansen en opportuniteiten.

“Alles is chemie”, hoor je wel eens. En wie een beetje rondkijkt in onze he-dendaagse samenleving, merkt meteen dat in die uitspraak een grote vorm van waarheid zit. Chemie duikt op in televisietoestellen en geneesmiddelen, in isolatiemateriaal en kledij. Zowel de industrie als de biotechnologie gaat

ermee aan de slag.

Omdat chemie zo ingrijpend is bij alles wat we in ons leven doen, is de aandacht voor het milieu ook altijd aanwezig bij de handelingen die de chemicus stelt. En die wisselwerking tussen chemische producten en de impact op het milieu heeft mij altijd bijzonder geïnteresseerd. Duurzame materialen ontwikkelen is een van de spannendste en belangrijkste uitdagingen waar we met zijn allen

voorstaan in de 21ste eeuw.

Wat een bacheloropleiding in de Chemie zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat je niet alleen de theoretische kant van de chemie te zien krijgt, maar ook de praktijk. Onze opleidingen in Leuven en Diepenbeek vormen dan ook een hele fijne afwisseling tussen hoorcolleges, oefensessies en praktijklabo’s. Onze docenten kijken nu al uit naar jouw komst, want niets zo interessant als de

interactie met onze studenten. Meer nog, daar doen we het voor!

BERT LAMBIEOPLEIDINGSHOOFD

CHEMIE

THOMAS SCHEERSTEAMLEIDER

CHEMIE

Page 4: Bachelor Chemie 2016-2017

4

Page 5: Bachelor Chemie 2016-2017

5

De opleiding Chemie 6

Biochemie 8

Chemie 12

Milieuzorg 16

Procestechnologie 20

Meet the Moving Minds 24

Verder studeren 28

Studie- en studentenbegeleiding 30

Meer dan studeren alleen 32

Jouw hogeschool in vogelvlucht 34

Campussen 35

INHOUD

Page 6: Bachelor Chemie 2016-2017

6

CHEMIEIN VOGELVLUCHT

ONZE TROEVEN

AANVERWANTEOPLEIDINGEN

1

3

4

5

2

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS CHEMIE

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

ELEKTROMECHANICA

ENERGIETECHNOLOGIE

UITGEBREID NETWERK De UCLL beschikt over een uitgebreid netwerk van hoogtechnologische bedrijven en onderwijsinstellin-gen voor samenwerking in studentenprojecten en eindwerkonderzoek.

BIJNA 100% BAANGARANTIEMet een diploma professionele bachelor in de chemie heb je bijna 100% werkzekerheid en kom je terecht in een sector die gekend staat om zijn mooie verloning. Immers, met een diploma PBa chemie kan je terecht in een aantal knelpuntberoepen.

GESOFISTICEERDE LABORATORIA De UCLL investeert voortdurend in infrastructuur en uitrusting zodat je opgeleid wordt in gesofisti-ceerde labo’s waarin ook professionals komen bijscholen.

DIVERSE KEUZEMOGELIJKHEDEN De opleiding chemie biedt diverse keuzemogelijkheden en specialisaties.

STUDENTENBEGELEIDING OP MAAT Je profiteert van een optimale studie- studentenbegeleiding met een aanpak op maat van de stu-dent.

Page 7: Bachelor Chemie 2016-2017

7

campus diepenbeek

campus gasthuisberg

leuven

KUN JE STUDEREN IN...

WIST JE DAT?De bacheloropleiding Chemie zich tot doel stelt personen te vor-men die hoogtechnologische taken kunnen uitvoeren en daarbij leiding kunnen geven. Naast een brede wetenschappelijk onder-bouwde basisvorming wordt ook aandacht besteed aan algemeen vormende vakken, specialisatievakken, persoonlijkheidsvorming en samenwerkingsattitudes. Het is een praktijkgerichte oplei-ding: de kennisoverdracht verloopt voornamelijk via proeven en praktische realisaties. Onze campussen beschikken over modern uitgeruste laboratoria waar iedere student zich kan bekwamen onder begeleiding van toegewijde docenten.

ONZE AFSTUDEER-RICHTINGEN:• BIOCHEMIE • CHEMIE• MILIEUZORG• PROCESTECHNOLOGIE

Page 8: Bachelor Chemie 2016-2017

8

Een wetenschappelijke basis met flink wat chemie is het vertrekpunt. Daarna verdiep je je in de chemi-sche band tussen materie en leven, tot op DNA- niveau. Op het snijpunt van biologie, natuurkunde en chemie zal je veelge-bruikte analytische en bio-technologische technieken leren.

AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE PROFESSIONELE BACHELOR CHEMIECAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN & CAMPUS DIEPENBEEK LIMBURG

IETS VOOR JOU? De biochemische kant van het leven boeit je eindeloos, net als wetenschappelijk onderzoek in de farmaceutische en biomedi-sche sector? Dan heb je er van niets op tegen dat DNA-onder-zoek, levensmidddelentechnologie en geneesmiddelen onderzoek dagelijkse kost zijn.

TE LEREN EN TE KIEZENNa een algemene chemische basis ga je je specialiseren in micro-biologie, immunologie, biotechnologie (o.a. DNA-manipulaties) en biochemische analysetechnieken. Je kiest zelf in welk onder-zoekslabo je stage loopt en je afstudeerwerk uitvoert

ANNEBEL MAESBIOCHEMIE, EEN VEELZIJDIG DIPLOMA

Annebel Maes studeerde Wiskunde-Economie in het middelbaar onderwijs en volgde daarna Biochemie aan UCLL. Als kersvers afgestudeerde begon zij bij UMICORE, waar ze ICP analyses deed voor Research and Development. Daarna was ze een succesvol Area Manager (vertegenwoordiger) in Plastic Lab Disposables, maar ze vond haar droomjob in de Biotechnologie. Ze werkt nu bij Genzyme, waar men onderzoek doet naar medicijnen voor weesziekten. Daar doet ze In Proces Control.

Haar lievelingsvakken waren Biochemie, Immunologie en Mo-leculaire Biologie. Ze hield niet van Analytische Chemie, maar ontdekte tijdens haar werk bij Umicore dat de praktijk hiervan veel aangenamer was, dan ze had gedacht op basis van de lessen.

Annebel vindt haar diploma erg veelzijdig; met biochemie kan je alle kanten uit. Veel van haar collega-studenten zitten in de research o.m. bij Janssen Pharmaceutica, bij de KU Leuven(Gasthuisberg), bij het UZ Maastricht, bij Genzyme enzovoort.

Annebel vond het een groot pluspunt dat er ook veel aandacht werd besteed aan communicatietechnieken in de opleiding. Die had ze niet alleen nodig voor haar baan als Area Manager, maar ook nu nog grijpt ze af en toe terug naar de cursus Communi-catie. Vooral conflicthantering en probleemgesprekken komen in haar huidige job geregeld aan bod. Als je met dertig mensen verschillende diensten moet draaien, zijn er af en toe problemen en conflicten, hé!

Page 9: Bachelor Chemie 2016-2017

9

EN NA JE STUDIE? Als professionele bachelor in de chemie heb je een hoge graad van deskundigheid. De afstudeerrichting biochemie bereidt je grondig voor op taken in de agro- en levensmiddelensector (brouwerijen, zuivelbedrijven,…), in de medische en biomedische researchlaboratoria (van farmaceutische bedrijven,…), in de biotechnologische afdelingen van de industrie (bv. Genzyme, Bio-ville,…). Ook in de onderzoekscentra van Janssen Pharmaceutica en van (universitaire) ziekenhuizen zoals Gasthuisberg kun je te-recht. Naargelang je ervaring, je persoonlijke kwaliteiten en inzet kan je doorgroeien tot leidinggevende: laboratoriummanager,

kwaliteits-, project- of productieverantwoordelijke, ploegleider,...

Verder studeren is uiteraard ook een optie, onder andere via een schakelprogramma voor Master in de chemie of biochemie of door een aanvullende specifieke lerarenopleiding te volgen. Kijk eens op http://associatie.kuleuven.be/onderwijs voor het volledige aanbod binnen de Associatie KU Leuven.

Page 10: Bachelor Chemie 2016-2017

10

DE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Basischemie 7

Celbiologie 5

Kwalitatieve chemie en kationenanalyse 6

Organische chemie I 3

Toegepaste fysica 6

Toegepaste wiskunde 4

Analytische chemie I 6

Communicatie- en informatievaardigheden 3

Communicatie- en informatietechnieken

Engels

Toegepaste anorganische chemie 4

Instrumentele analyse I 4

Microbiologie I 6

Organische chemie II 6

DE 2DE OPLEIDINGSFASE BIOCHEMIE SP

S1 S2Analytische chemie II 3

Biochemie 8

IKZ 3

Labo analytische chemie 5

Microbiologie II 6

Organische chemie III 3

Statistiek en dataverwerking 5

Wijsbegeerte 3

Analytische chemie III 5

Analytische chemie III

Radiochemie

Focus voeding

Levensmiddelentechnologie en -microbiologie

3

Labo voedingsanalyse 3

Communicatietechnieken 2

Immunologie I + II 4

Labo organische chemie 4

Moleculaire biologie 3

OPLEIDINGSPROGRAMMABIOCHEMIECAMPUS DIEPENBEEK

DE 3DE OPLEIDINGSFASE BIOCHEMIE SP

S1 S2Project

Projectonderbouwing 5

Projectlab 15

Projectmanagement 5

Ondersteunend

Atomaire spectroscopie 3

Chromatografie en elektroforese 3

Colloïdchemie 3

Open hogeschool

Sollicitatietraining 1

Ethiek 1

Levenslang leren 1

Stage 23

Page 11: Bachelor Chemie 2016-2017

11

OPLEIDINGSPROGRAMMABIOCHEMIECAMPUS GASTHUISBERG LEUVENDE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Algemene chemie: theorie en oefeningen 7

Algemene chemie: lab 3

Leven in beeld

Celbiologie 3

Biologisch laboratoriumonderzoek 1

Fysica - deel I

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Wiskunde 3

Onderzoeksvaardigheden I

Wetenschappelijk rapporteren & bronnenonderzoek

2

Chemische dataverwerking I 2

Veiligheid en hygiëne 2

Analytische chemie:

Theorie en oefeningen 5

Lab 6

Toegepaste statistiek en IKZ 4

Fysica - deel 2

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Biochemie 3

Organische chemie - deel 1

Basisbegrippen organische chemie 4

Chemie en technologie van wijn 1

DE 2DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Scheidingstechnieken

Theorie 4

Lab 2

Organische chemie - deel 2 6

Fysicochemie - deel 1 4

Moleculaire biologie en biotechnologie 3

Onderzoeksproject I 4

Maatschappelijke en ethische vorming 3

Onderzoeksvaardigheden II

Chemische dataverwerking II 2

Communicatie 1

Instrumentele analytische chemie

Theorie 7

Lab 6

Organische chemie: lab 5

Fysicochemie - deel 2 4

Kunststof- en polymeerchemie - deel 1 3

Basisconcepten microbiologie* 3

Immunologie* 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE BIOCHEMIE SP

S1 S2Spectroscopie 4

Gemeenschappelijk Opleidingsonderdeel 3

Toegepaste microbiologie: theorie en lab 4

Metabolisme en regulatie 5

Biochemische analyse

Eiwittechnologie: theorie 4

Immunologische technieken: lab 2

Onderzoeksproject II Biochemie 4

Biotechnologische analyse

Theorie 3

Lab 2

Professionalisering

Bedrijfsomgeving 1

Duurzaamheid en milieuzorg 2

Stage, stagereflectie en portfolio Biochemie

Stage en stagereflectie 16

Portfolio 1

Afstudeerwerk Biochemie 9

* = keuzeopleidingsonderdeel

Page 12: Bachelor Chemie 2016-2017

12

Stoffen creëren, hun struc-turen begrijpen en stalen analyseren? De eigenschap-pen, synthese en analyse van chemische verbindin-gen staan centraal in deze richting. Ook elementair in je programma: de rol van nanodeeltjes in industriële processen en duurzame technologie.

AFSTUDEERRICHTINGCHEMIE PROFESSIONELE BACHELOR CHEMIE

IETS VOOR JOU? Naast een analytische en praktische ingesteldheid sta je open voor actuele thema’s zoals het milieu, nieuwe kunststoffen met specifieke eigenschappen, legeringen met andere samen-stellingen. Je wil daartoe producten helpen ontwikkelen die de kwaliteit van het leven verbeteren (bv. isolatiemateriaal), die duurzamer, sterker en goedkoper zijn (bv. nieuwe componenten in de auto-industrie).

TE LEREN EN TE KIEZENJe vertrekt van een gemeenschappelijke basis, daarna speciali-seer je je in Chemie. Je wordt een krak in analytische chemie en organische chemie, waarbij je praktische vaardigheden ontwik-kelt gedurende een stage en met afstudeerwerk in een labo naar keuze.

Page 13: Bachelor Chemie 2016-2017

13

EN NA JE STUDIE? Als professionele bachelor in de chemie heb je een hoge graad van deskundigheid. Met de afstudeerrichting chemie word je meestal ingeschakeld in een technisch uitvoerende functie (in kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling, chemische procesontwikkeling, polymeertechnologie,… ) of in technisch commerciële functies. Naargelang je ervaring, je persoonlijke kwaliteiten en inzet, kan je doorgroeien tot leidinggevende: laboratoriummanager, kwaliteits-, project- of productieverant-woordelijke, ploegleider,…

Verder studeren is uiteraard ook een optie, onder andere via een schakelprogramma voor Master in de chemie of biochemie of door een aanvullende specifieke lerarenopleiding te volgen. Vanaf de tweede fase van je opleiding kom je meer en meer in contact met het bedrijfsleven, door middel van bedrijfsbezoeken en een eerste contact met stageplaatsen.

Kijk eens op http://associatie.kuleuven.be/onderwijs voor het volledige aanbod binnen de Associatie KU Leuven.

Page 14: Bachelor Chemie 2016-2017

14

DE 2DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Analytische chemie II 3

Biochemie 5

IKZ 3

Labo analytische chemie 5

Microbiologie II 6

Organische chemie III 3

Statistiek en dataverwerking 5

Wijsbegeerte 3

Analytische chemie III 5

Analytische chemie III

Radiochemie

Focus polymeerchemie

Kunststoffen 4

Communicatietechnieken 2

Labo organische chemie 4

Labo toegepaste analytische chemie 6

Water- en luchtzuiveringstechnieken 3

Industriële organische chemie 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Project

Materialenleer 5

Projectlab 15

Projectmanagement 5

Ondersteunend

Atomaire spectroscopie 3

Chromatografie en elektroforese 3

Colloïdchemie 3

Open hogeschool

Sollicitatietraining 1

Ethiek 1

Levenslang leren 1

Stage 23

OPLEIDINGSPROGRAMMACHEMIECAMPUS DIEPENBEEK

DE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Basischemie 7

Celbiologie 5

Kwalitatieve chemie en kationenanalyse 6

Organische chemie I 3

Toegepaste fysica 6

Toegepaste wiskunde 4

Analytische chemie I 6

Communicatie- en informatievaardigheden 3

Communicatie- en informatietechnieken

Engels

Toegepaste anorganische chemie 4

Instrumentele analyse I 4

Microbiologie I 6

Organische chemie II 6

Page 15: Bachelor Chemie 2016-2017

15

OPLEIDINGSPROGRAMMACHEMIECAMPUS GASTHUISBERGLEUVENDE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Algemene chemie: theorie en oefeningen 7

Algemene chemie: lab 3

Leven in beeld

Celbiologie 3

Biologisch laboratoriumonderzoek 1

Fysica - deel I

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Wiskunde 3

Onderzoeksvaardigheden I

Wetenschappelijk rapporteren & bronnenonderzoek

2

Chemische dataverwerking I 2

Veiligheid en hygiëne 2

Analytische chemie

Theorie en oefeningen 5

Lab 6

Toegepaste statistiek en IKZ 4

Fysica - deel 2

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Biochemie 3

Organische chemie - deel 1

Basisbegrippen organische chemie 4

Chemie en technologie van wijn 1

* = keuzeopleidingsonderdeel

DE 2DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Scheidingstechnieken

Theorie 4

Lab 2

Organische chemie - deel 2 6

Fysicochemie - deel 1 4

Moleculaire biologie en biotechnologie 3

Onderzoeksproject I 4

Maatschappelijke en ethische vorming 3

Onderzoeksvaardigheden II

Chemische dataverwerking II 2

Communicatie 1

Instrumentele analytische chemie

Theorie 7

Lab 6

Organische chemie: lab 5

Fysicochemie - deel 2 4

Kunststof- en polymeerchemie - deel 1 3

Moleculaire architectuur* 3

Nanotechnologie* 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Spectroscopie 4

Gemeenschappelijk Opleidingsonderdeel 3

Kunststof- en polymeerchemie - deel 2 5

Meet- en regeltechnieken: theorie en lab 3

Elektroanalytische chemie: theorie 5

Elektroanalytische chemie: lab 4

Onderzoeksproject II Chemie 4

Retrosynthese en ringsluiting 3

Professionalisering

Bedrijfsomgeving 1

Duurzaamheid en milieuzorg 2

Stage, stagereflectie en portfolio chemie

Stage en stagereflectie 16

Portfolio 1

Afstudeerwerk Biochemie 9

Page 16: Bachelor Chemie 2016-2017

16

Meer dan ooit staan ecosyste-men vandaag onder druk. De afstudeerrichting Milieuzorg concentreert zich op het meten en analyseren van milieukwaliteitsparameters, het zoeken naar oplossingen en het uitpluizen van de hui-dige milieuwetgeving rond dit thema.

AFSTUDEERRICHTINGMILIEUZORG PROFESSIONELE BACHELOR CHEMIE

IETS VOOR JOU? Wil je weten hoe het zit met de kwaliteit van het water, de ingeademde lucht, de bodem? Wil je je steentje bijdragen in het opsporen en verwijderen van verontreinigingen in water, lucht en bodem? Wil je mee zoeken naar oplossingen voor de energie-vraagstukken, de klimaatsveranderingen, herstel van biotopen, …? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Groene chemie, mi-lieu en duurzame technologie lopen als een rode draad doorheen je studietraject.

TE LEREN EN TE KIEZEN Tijdens deze veelzijdige opleiding bouw je eerst een stevige chemische basis op. Vervolgens spitst de leerstof zich toe op ecosystemen, milieurecht en natuurvervuiling. Via je stage en afstudeerwerk tijdens het laatste jaar mag je de theorie in de praktijk toepassen.

Page 17: Bachelor Chemie 2016-2017

17

KIMBERLY CLEURENMILIEUCOÖRDINATIE EN CONSULTANCY

Kimberly Cleuren begon aan de professionele bachelor Milieuzorg met afstudeerrichting Milieutechnologie, nadat ze vanuit het secundair, met een diploma Moderne Talen - Wetenschappen, een stevige basis wetenschappen had meegekregen. Naast die basis had ze ook een sterke interesse in omgevingsfactoren zoals de klimaatsverandering, milieuvervuilingen,… en wilde ze haar persoonlijke kennis over deze thema’s uitbreiden met professione-le kennis.

“Tijdens de opleiding Milieutechnologie werd er aandacht besteed aan een goede basis en een persoonlijke opvolging voor de eer-stejaarsstudenten. Tijdens het tweede jaar kwam er al wat meer milieurecht en -administratie bij. Zo verkrijg je als afgestudeerde niet enkel het diploma Milieutechnologie, maar ook een getuig-schrift Milieucoördinator B. Tijdens het derde en laatste jaar zijn zelfstandig en vakoverschrijdend denken en werken prioriteit in de opleiding. Hier wordt namelijk veel aandacht besteed aan een vakoverschrijdend project over het actuele thema ‘bodemveront-reinigingen en -saneringen’. Dit project is een prima voorbereiding op de stage in het tweede semester. Ik koos voor Limburg.net als

stageplaats. Hier kreeg ik de kans om me te verdiepen in hetgeen ik ambieer, namelijk de milieucoördinatie en -consultancy sector.

Limburg.net gaf mij als stagestudent ook de kans om mee te werken aan oplossingen voor de huidige milieuproblematiek en wetgevingen. Ik mocht meewerken aan acties die allen op hun eigen manier gerelateerd zijn aan CO2-uitstoot, en hoe deze te verminderen. Zo heb ik, als studente, ook meegeholpen aan de ambitie van de provincie Limburg om Limburg klimaatneutraal te maken tegen 2050. Hierbij heb ik veel informatie die ik tijdens mijn 3 jaar opleiding heb verkregen, kunnen gebruiken.

Wat ik zeker zal onthouden in het leven na de studies is de on-vergetelijke ervaring van de buitenlandse biotoopstudie te Polen. Deze biotoopstudie heeft me zowel professioneel als persoonlijk erg verrijkt. Ik zal ook zeker de goede contacten die ik had met docenten niet snel vergeten.

Een studie aan UCLL in de unieke opleiding Milieuzorg is zeker de moeite waard!

EN NA JE STUDIE? Met het diploma professionele bachelor in de chemie, afstu-deerrichting milieuzorg kan je aan de slag in een groot aantal uiteenlopende functies. Je kan terechtkomen in:

• waterbeheer en –behandeling• controle van de luchtkwaliteit• beheer, verwerking en recyclage van afval• rationeel energieverbruik• bodemsanering• natuurbeheer• in de gemeente als milieuambtenaar, in milieuadviesbureaus, …

Verder studeren is uiteraard ook een optie, onder andere via een schakelprogramma voor Master in de chemie of door een aanvul-lende specifieke lerarenopleiding te volgen.

Kijk eens op http://associatie.kuleuven.be/onderwijs voor het volledige aanbod binnen de Associatie KU Leuven.

Page 18: Bachelor Chemie 2016-2017

18

DE 2DE OPLEIDINGSFASE MILIEUZORG SP

S1 S2Analytische chemie II 3

Biochemie 3

Labo analytische chemie 5

Microbiologie II 6

Milieubeleid

Milieuheffingen en subsidies 2

Milieurecht 3

Milieu- en natuurbeheer II

Biotoopstudie II (inter)nationaal perspectief

2

Capita selecta II 1

Statistiek en dataverwerking 5

Wijsbegeerte 3

Focus op het werkveld (Taken van een milieucoördinator, duurzaamheidsambt, milieuambtenaar)

3

Analytische chemie III 3

Focus water/lucht

Water- en luchtzuiveringstechnieken 3

Veldwerk 1

Communicatietechnieken 2

Integrale milieuzorg 3

Labo organische chemie 4

Labo milieuanalyse 5

Ecologie II 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE MILIEUZORG SP

S1 S2Project: bodem

Milieutopics

Toxicologie 2

Bodemsaneringstechnieken 2

Projectlab 8

Projectmanagement 5

Ondersteunend

Atomaire spectroscopie 3

Chromatografie en elektroforese 3

Colloïdchemie 3

Milieuadministratie

Milieurecht (project) 1

Milieukosten en -investeringen 2

Milieucommunicatie 2

Milieu- en natuurbeheer III

Biotoopstudie III (inter)nationaal perspectief 2

Capita selecta III 1

Open hogeschool

Sollicitatietraining 1

Ethiek 1

Levenslang leren 1

Stage 23

OPLEIDINGSPROGRAMMAMILIEUZORGCAMPUS DIEPENBEEKDE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Basischemie 7

Celbiologie 5

Kwalitatieve chemie en kationenanalyse 6

Organische chemie I 3

Toegepaste fysica 6

Toegepaste wiskunde 4

Analytische chemie I 6

Communicatie- en informatievaardigheden 3

Communicatie- en informatietechnieken

Engels

Toegepaste anorganische chemie 4

Instrumentele analyse I 4

Microbiologie I 6

Organische chemie II 6

Page 19: Bachelor Chemie 2016-2017

19

OPLEIDINGSPROGRAMMAMILIEUZORGCAMPUSGASTHUISBERG LEUVENDE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Algemene chemie: theorie en oefeningen 7

Algemene chemie: lab 3

Leven in beeld

Celbiologie 3

Biologisch laboratoriumonderzoek 1

Fysica - deel I

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Wiskunde 3

Onderzoeksvaardigheden I

Wetenschappelijk rapporteren & bronnenonderzoek

2

Chemische dataverwerking I 2

Veiligheid en hygiëne 2

Analytische chemie

Theorie en oefeningen 5

Lab 6

Toegepaste statistiek en IKZ 4

Fysica - deel 2

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Biochemie 3

Organische chemie - deel 1

Basisbegrippen organische chemie 4

Chemie en technologie van wijn 1

* = keuzeopleidingsonderdeel

DE 2DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Scheidingstechnieken

Theorie 4

Lab 2

Organische chemie - deel 2 6

Fysicochemie - deel 1 4

Moleculaire biologie en biotechnologie 3

Onderzoeksproject I 4

Maatschappelijke en ethische vorming 3

Onderzoeksvaardigheden II

Chemische dataverwerking II 2

Communicatie 1

Instrumentele analytische chemie

Theorie 7

Lab 6

Organische chemie: lab 5

Fysicochemie - deel 2 4

Kunststof- en polymeerchemie - deel 1 3

Basisconcepten microbiologie* 3

Ecologie, biodiversiteit en milieubeheer* 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE MILIEUZORG SP

S1 S2Spectroscopie 4

Gemeenschappelijk Opleidingsonderdeel 3

Toegepaste microbiologie: theorie en lab 4

Chemische en fysische milieuverontreiniging: theorie en oefeningen (milieu)

9

Milieurecht en -wetgeving 3

Onderzoeksproject II Milieuzorg 4

Milieuanalyse lab 4

Professionalisering

Bedrijfsomgeving 1

Duurzaamheid en milieuzorg 2

Stage, stagereflectie en portfolio chemie

Stage en stagereflectie 16

Portfolio 1

Afstudeerwerk Milieuzorg 9

Page 20: Bachelor Chemie 2016-2017

20

Wil je liever de chemische processen in de industrie opvolgen? Of ben je meer geboeid door de techno-logie bij de bereiding van stoffen op grote schaal? Dan is de afstudeerrichting procestechnologie eerder iets voor jou.

Het ene chemische proces is het andere niet, en zeker niet op grote schaal. De af-studeerrichting procestech-nologie bereidt je voor optaken in productie-een-heden, pilootinstallaties, ge-automatiseerde systemen en controle- en procesont-wikkelingslaboratoria. Een procestechnoloog moet in staat zijn om in alle situa-ties kalm en beheerst maar toch gericht en snel de juis-te beslissingen te nemen.? Kies deze richting en je zal in je element zijn!

AFSTUDEERRICHTINGPROCESTECHNOLOGIE PROFESSIONELE BACHELOR CHEMIE

IETS VOOR JOU? Nieuwe technieken, procesontwerpen, toepassingen en ontwik-kelingen ontdekken … je analytisch en wetenschappelijk brein doet niet liever dan systemen ontrafelen en processen ontleden of op een grotere schaal brengen. Ben je een pietje precies met een gezonde kritische ingesteldheid? Dat komt in deze richting absoluut van pas!

TE LEREN EN TE KIEZENDe chemische en fysische aspecten van een chemischproductieproces zullen jouw keuzetraject bepalen. Naast dealgemene theoretische basis, verwerf je semester na semester denodige competenties, zodat je vol vertrouwen in de laatste fase ineen industrieel of universitair labo kan afwerken.

EN NA JE STUDIE?Als professionele bachelor in de Chemie heb je een hoge graad van deskundigheid. Studeer je af in de procestechnologie, dan vind je hoofdzakelijk werk in bedrijven in de procesindustrie (chemische industrie, farmaceutische industrie, kunststofverwer-kende industrie, voedingsindustrie, metaalbewerkende industrie) en in toeleveringsbedrijven ervan.

Je kunt verscheidene functies uitoefenen zoals procestechnicus, procesoperator, productiecoördinator, medewerker in proces- en productontwikkeling. Naargelang je ervaring, je persoonlijke kwaliteiten en inzet kan je doorgroeien tot leidinggevende: labo-ratoriummanager, kwaliteits-, project- of productieverantwoor-delijke, ploegleider,...

Verder studeren is uiteraard ook een optie, onder andere via een schakelprogramma voor Master in de chemie of door een aanvul-lende specifieke lerarenopleiding te volgen.

Page 21: Bachelor Chemie 2016-2017

21

DORIEN DUYSTERSPROCESTECHNICUS IN DE PETROCHEMIE? OOK VOOR VROUWEN?

Procestechnicus in de petrochemie? Ook voor vrouwen? Dorien Duysters studeerde na het middelbaar onderwijs TSO Chemie aan UCLL Chemie / Procestechnieken. Ze was vooral geïnteresseerd in chemische scheidingstechnieken en vond de hele opleiding boeiend en interessant. Procesveiligheid was ook één van haar lievelingsvakken en de bedrijfsbezoeken waren echt de moeite waard. Maar ook de lessen Communicatie en de sollicitatietrai-ning hebben haar goed voorbereid op de arbeidsmarkt, hoewel ze toch nog zenuwachtig was voor het sollicitatiegesprek.

Ze deed stage bij brouwerij Alken-Maes en vond dat een zeer leerrijke en leuke ervaring, waaraan ze met veel plezier terug denkt. Dit was een heel goede aanvulling van haar opleiding, waarin je niet zo vaak met voedingsbedrijven in contact komt. Dorien voerde testen uit om de productie te optimaliseren en de capaciteit te verhogen en kreeg daarbij veel hulp van begeleiders en operatoren.

Ze heeft nu een interessante job in de petrochemie, met veel af-wisseling. Net zoals tijdens haar studies, is ze hier de enige vrouw. Dat schept geen problemen, behalve dat men geen kleine maat handschoenen in voorraad had, of geen damesfiets beschikbaar, maar gelukkig werden die praktische probleempjes snel opgelost. Dorien staat haar ‘mannetje’!

Dorien kijkt met plezier terug op haar opleiding aan UCLL. Procestechnologie was een kleine groep, daardoor was er ook een hechte band tussen de studenten en er ging nooit iets fout, behalve die keer dat ze tijdens het labo analytische chemie van een kruk donderde. Omdat ze klein is, moest ze altijd op een kruk kruipen om de buret af te lezen, en die keer had ze hoge hakken aan, met alle gevolgen van dien. Gelukkig hebben de mannelijke medestudenten het niet eens gemerkt!

Page 22: Bachelor Chemie 2016-2017

22

DE 2DE OPLEIDINGSFASEPROCESTECHNOLOGIE SP

S1 S2

Analytische chemie II 7

Energie & energietransport 5

Organische chemie III 3

Procestechnieken I 6

Reactorentechniek 3

Statistiek en kwaliteitszorg

Statistiek en dataverwerking 3

IKZ 2

Wijsbegeerte 3

Analytische chemie III 6

Focus procestechnologische mechanica

Toegepaste mechanica 4

Communicatietechnieken 2

Labo organische chemie 4

Water- en luchtzuiveringstechnieken 3

Kunststoffen 3

Procestechnieken II 6

DE 3DE OPLEIDINGSFASEPROCESTECHNOLOGIE SP

S1 S2

Project

Procesbeveiliging en processturing 3

Procestechnieken IV 3

Projectpractica 6

Projectmanagement 5

Ondersteunend

Procestechnieken III 7

Instrumentele analyse II 3

Meet- en regeltechniek 4

PLC 3

Open hogeschool

Sollicitatietraining 1

Ethiek 1

Levenslang leren 1

Stage 23

OPLEIDINGSPROGRAMMAPROCESTECHNOLOGIECAMPUS DIEPENBEEK

DE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Basischemie 7

Celbiologie 5

Kwalitatieve chemie en kationenanalyse 6

Organische chemie I 3

Toegepaste fysica 6

Toegepaste wiskunde 4

Analytische chemie I 6

Communicatie- en informatievaardigheden 3

Communicatie- en informatietechnieken

Engels

Toegepaste anorganische chemie 4

Instrumentele analyse I 4

Microbiologie I 6

Organische chemie II 6

Page 23: Bachelor Chemie 2016-2017

23

OPLEIDINGSPROGRAMMAPROCESTECHNOLOGIECAMPUS GASTHUISBERGLEUVENDE 1STE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SP

S1 S2Algemene chemie: theorie en oefeningen 7

Algemene chemie: lab 3

Leven in beeld

Celbiologie 3

Biologisch laboratoriumonderzoek 1

Fysica - deel I

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Wiskunde 3

Onderzoeksvaardigheden I

Wetenschappelijk rapporteren & bronnenonderzoek

2

Chemische dataverwerking I 2

Veiligheid en hygiëne 2

Analytische chemie

Theorie en oefeningen 5

Lab 6

Toegepaste statistiek en IKZ 4

Fysica - deel 2

Theorie en Oefeningen 5

Lab 2

Biochemie 3

Organische chemie - deel 1

Basisbegrippen organische chemie 4

Chemie en technologie van wijn 1

DE 2DE OPLEIDINGSFASE CHEMIE SPS1 S2

Scheidingstechnieken

Theorie 4

Lab 2

Organische chemie - deel 2 6

Fysicochemie - deel 1 4

Moleculaire biologie en biotechnologie 3

Onderzoeksproject I 4

Maatschappelijke en ethische vorming 3

Onderzoeksvaardigheden II

Chemische dataverwerking II 2

Communicatie 1

Instrumentele analytische chemie

Theorie 7

Lab 6

Organische chemie: lab 5

Fysicochemie - deel 2 4

Kunststof- en polymeerchemie - deel 1 3

Toegepaste wiskunde* 3

Toegepaste mechanica* 3

DE 3DE OPLEIDINGSFASE MILIEUZORG SP

S1 S2Spectroscopie 4

Gemeenschappelijk Opleidingsonderdeel 3

Kunststof- en polymeerchemie - deel 2 4

Meet- en regeltechnieken: theorie en lab 3

Industriële chemische processen 3

Chemische en fysische milieuverontreiniging: theorie en oefeningen

4

Reactorkunde: theorie, oefeningen en praktijk

6

Onderzoeksproject II Procestechnologie 4

Professionalisering

Bedrijfsomgeving 1

Duurzaamheid en milieuzorg 2

Stage, stagereflectie en portfolio Procestechnologie

Stage en stagereflectie 16

Portfolio 1

Afstudeerwerk Procestechnologie 9

* = keuzeopleidingsonderdeel

Page 24: Bachelor Chemie 2016-2017

24

MEET THEMOVING MINDS

Moving Minds is de filosofie van UCLL. De hogeschool wil je motiveren en ideeën in beweging brengen. Dat doe je niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst, en proberen samen met hun docenten vastgeroeste kaders open te breken.

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten om grenzen te verleggen binnen en buiten de hogeschool. Om opti-

maal resultaten te kunnen boeken werken we daarvoor liefst in projecten, waarvan de resultaten nadien geïntegreerd worden in de hogeschool en/of daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk unieke projecten die alle betrokkenen van UC Leuven-Limburg en daarbuiten in beweging brengen.

Er bestaat geen standaardrecept voor deze projecten, wel zijn er een aantal sprekende voorbeelden die meteen duidelijk maken dat er bruis zit in UC Leuven-Limburg.

Page 25: Bachelor Chemie 2016-2017

25

UCLL EN UCLL QUADRIONDERZOEK EN DIENSTVERLENING TEN DIENSTE VANONDERWIJS.

Hogeschool UCLL bundelt al haar onderzoek en dienstverlening in drie focuslijnen: duurzaam ondernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

De 21ste eeuw zoekt naar nieuwe oplossingen voor moderne maatschappelijke problemen op het vlak van samenleving en gezondheid: vergrijzing, evenwichtige voeding, kansarmoede en participatieve, nieuwe arbeidsmodellen, innovatieve technologie in de woonzorg enz. UCLL onderzoekt innovatieve ontwikkelin-gen op hun duurzame toepasbaarheid in het werkveld.

De focuslijn Duurzaam Ondernemen bevat vier expertisecellen:

• Lab4U• Energy• ITech• Business Innovation

EXPERTISECEL LAB4U Het onderzoek van de expertisecel Lab4U is nauw verweven met onderwijs, werkveld en maatschappelijke noden. De nadruk ligt op de integratie van chemie en industriële (bio)technologie via een multidisciplinaire aanpak en samenwerking zoals ook vanuit de (bio) chemische en (bio-)medische sector wordt benadrukt. Concreet voert Lab4U onderzoek uit naar het ontwikkelen, optimaliseren en implementeren van nieuwe technologieën voor het verduurzamen en intensifiëren van (bio-) chemische en (bio-) medische processen. Hiervoor gaat Lab4U uit van drie strategi-sche onderzoekslijnen, zijnde • Environmental Cleantech waarbij de nadruk ligt op de behandeling van bodem en water & valorisatie van afval- en nevenstromen; • Bio(med)tech waarbinnen gefocust wordt op rode, witte en groene biotechnologie; • Procesintensificatie en duurzame chemie waarbij de focus momenteel ligt op het gebruik van akoestische energie en flow chemie.

Momenteel lopen er heel wat onderzoeksprojecten in verband met flowchemie. Flowchemie is een chemische technologie waar-bij chemicaliën kunnen reageren met elkaar tijdens een continue

stroom doorheen een reactor. Dit is verschillend aan klassieke technieken waarbij alle chemicaliën in een grote batch worden gebracht en daar met mekaar reageren. Zo wordt er momenteel door Carolien Grammen (docent-onderzoeker) onderzocht of flowchemie kan gebruikt worden voor de productie van hoog-waardige nanopartikels. Deze nanopartikels kunnen zeer veel toepassingen hebben; zoals vuil- of vochtafstotende coatings op fietsen, kledij,…. Vlaamse bedrijven zoals Agfa gevaert en Phar-maDiagnostics investeren mee in dit onderzoek zodat wij hun concrete cases kunnen uittesten.”

Waar mogelijk worden studenten professionele bachelor hierbij ingeschakeld. Zo werken de studenten van de professionele bachelor chemie mee aan het uitwerken van een case voor een bedrijf dat nanopartikels produceert. Op deze manier zorgt onderzoek & dienstverlening aan een hogeschool dus voor een win-win: dankzij de nauwe samenwerking kan ons onderwijs studenten opleiden met de exacte skills die er gevraagd worden vanuit het werkveld, kunnen studenten mee profiteren van de dure investeringen die nodig zijn om dit hoogtechnologisch on-derzoek uit te voeren en bovendien krijgen ze realistische cases voorgeschoteld in labo’s.

Page 26: Bachelor Chemie 2016-2017

26

INTERNATIONALISERING Chemie is overal. Chemie blijft niet enkel beperkt tot Vlaanderen, het is wijdverspreid en alom tegenwoordig. Heel wat chemische onderzoeks-projecten vinden plaats binnen een internationale context. De compe-tenties die je hebt opgedaan aan de UC Leuven-Limburg kun je perfect inzetten in een internationaal kader. Om reeds vanaf je opleiding een aanzet te geven voor je internationale carrière voorziet de opleiding en-kele mogelijkheden en investeren we ook voortdurend in een uitgebreid netwerk van bedrijven, stageplaatsen en projectwerking in en samen met buitenlandse partners. Zo zijn er uitwisselingsmogelijkheden met instellingen in Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden , Vietnam, … Zie jij een uitdaging ver weg van huis wel zitten? Informeer naar onze Erasmus-programma’s en hou je klaar voor een schitterende persoonlijke ervaring.

Page 27: Bachelor Chemie 2016-2017

27

SANDER MOONS, ENERGIETECHNOLOGIE

EN PUKKELPOP.

Sander Moons werkte tijdens de zomervakantie aan Baraque Futur, een uniek experiment van Pukkel-pop, UCLL en Eneco om het festival duurzamer te maken. “Omdat ik pas mijn bachelor energietechnologie behaald heb en omdat muziekfesti-vals me sowieso boeien, kon ik niet anders dan mijn schouders onder Baraque Futur zetten. Met zonnepa-nelen, windmolens en een elektrici-teitopwekkende dansvloer zorgden we voor genoeg energie voor een po-dium en de catering.” Sander mocht in zijn secundaire school in Herk-de-stad begin september tekst en uitleg komen geven over het project voor alle laatstejaarsleerlingen.

Page 28: Bachelor Chemie 2016-2017

28

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELOR

Je diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, ondermeer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk- heden daartoe.

• master in de Chemie • master in de biochemie en de biotechnologie • master in de industriële wetenschappen

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv. een bachelor in het onderwijs.

• Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen: www.ucll.be/navorming

28

Page 29: Bachelor Chemie 2016-2017

29 29

Page 30: Bachelor Chemie 2016-2017

30

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschik-baar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekregen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

HANNE DE COSTERCHEMIE

‘Nu ik mijn laatste fase van de opleiding PBa chemie aan de UCLL bezig ben kijk ik met een grote tevredenheid terug op mijn keuze van drie jaar geleden. Ik kreeg immers een goede en praktijkgerichte basis, aangesterkt met een onderbouwde theoretische achtergrond, die mij klaarstoomde voor mijn toekomstige werkplek. Op de eerste dag kwam ik met een klein hartje aan, ik was immers een timide persoon die het moeilijk had op het secundair. Dankzij de hechte groep studenten, en ondersteuning vanuit het personeel en de lec-toren heb ik veel toffe mensen leren kennen waardoor ik helemaal ben opgebloeid. De UC Leuven Limburg is een sterk merk waar stu-deren meer is dan naar de les komen en dat merk je op verschillende aspecten waarmee je als student in contact komt. Ze is innovatief waardoor je vaak in contactkomt of zelfs betrokken wordt met onderzoeksprojecten. Ze krijgt ook graag feedback van studenten EN houdt er rekening mee. Dat merk je aan de sterke studentenra-den die vanuit de UCLL ondersteund worden. Daarnaast zijn er ook leuke en behulpzame studentenkringen, kortom: de UCLL is een hogeschool waar ik graag deel van uit maak!

Page 31: Bachelor Chemie 2016-2017

algemene infobrochure 31

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik ondanks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Bij velen bestaat het misverstand dat wij sommige statuten, zoals het topsportstatuut, zelf toekennen. Niets is minder waar, dit wordt op basis van jouw sportieve prestaties door jouw federatie uitgereikt.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziekin-strument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

Page 32: Bachelor Chemie 2016-2017

32

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

32

Page 33: Bachelor Chemie 2016-2017

33

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor € 25, maar je krijgt er een herstelsabon-nement bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccomodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen?

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student- en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Page 34: Bachelor Chemie 2016-2017

34

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedach-tegoed, in dialoog met in dienst van een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS

LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

Page 35: Bachelor Chemie 2016-2017

CHEMIE VIND JE OP...

35

HEB JE NOG VRAGEN? CAMPUSSEN LEUVEN, HEVERLEE EN DIEST

Via Campus Proximus Geldenaaksebaan 355, 3001 Heverlee016 375 [email protected]

CAMPUSSEN LIMBURG

Via Campus DiepenbeekAgoralaan Gebouw B, 3590 Diepenbeek011 180 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 355,3001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

CAMPUS GASTHUISBERGDeze Leuvense campus is gelegen op site Gasthuisberg. De keuze voor deze locatie was een heel bewuste. Gasthuisberg staat in binnen- en buitenland bekend om zijn expertise op gebied van gezondheidszorg en technologie. Door onze aanwezigheid op deze site willen we de goede samenwerking met het UZ Leuven en de Associatie KU Leuven nog verder versterken. Via deze onderlinge kruisbestuiving kunnen wij de kwaliteit van ons pro-fessioneel onderwijs, waar UC Leuven-Limburg om bekend staat, voortdurend verbeteren.

Deze campus huist de opleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde, Voedings- en Dieetkunde, Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie.

CAMPUS DIEPENBEEKOp de grootste campus van de UC Leuven-Limburg bevinden zich de gebouwen van Management, Technologie, Welzijn en Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Ook de studenten indus-trieel ingenieur van de KU Leuven – UHasselt vertoeven vaak op onze campus. In totaal goed voor 4 000 studenten. Op de campus kan je genieten van een centraal gelegen restaurant met een uitgebreid menu (van warm buffet tot salad bar) en een cafetaria. Verder op onze campus: twee mediatheken en het Stuvoor-huis.

Wat verderop op deze groene campus vind je ook het Onder-zoekscentrum en het Technologiecentrum van UC Leuven-Lim-burg en enkele faculteiten van de UHasselt en de PXL. Vandaar dat het geheel de “universitaire” campus heet.

Page 36: Bachelor Chemie 2016-2017

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee, Leuven en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!