Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

4
Inhoud Aanlevering bodemas op Nauerna De loswal aan het Noordzeekanaal past binnen de toekomstplannen van Afvalzorg, waarbij er een permanent bedrijfsterrein van 15 hectare komt op de locatie. De stortactiviteiten op de locatie stoppen definitief in 2022. In drie fases wordt er de komende jaren een openbaar natuur- en recreatiegebied van 60 hectare aangelegd. Bovendien komt er een extra groene buffer rondom buurtschap Nauerna. De huidige loswal zal hierdoor verdwijnen. Het is in de toekomst mogelijk om met binnen- vaartschepen tot 135 meter aan te leggen. Dit betekent dat grote hoeveelheden bodemas getransporteerd kunnen worden met minder vervoersbewegingen. De loswal wordt met een viaduct verbonden met het bedrijfsterrein, waardoor het verkeer op de Nauernascheweg langs het kanaal geen overlast zal hebben. Planning loswal Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. De vergunningsaanvraag en aanvraag voor de wijziging van het bestemmingsplan lopen. Volgens planning moet de loswal begin 2017 gereed zijn. In juni 2014 organiseerde Afvalzorg het mini-symposium Bodemas 2.0. Er werd ingegaan op onze ambitie om op locatie Nauerna een grootschalig bewerkingscentrum voor bodemas te realiseren. Ook technische ontwikkelingen in relatie tot de Green Deal Bodemas kwamen uitgebreid aan bod. Vanwege de grote belangstelling voor deze onderwerpen brengen we periodiek een nieuwsbrief Bodemas 2.0 uit. Hierin geven we u graag een update van onze vorderingen op dit gebied. Daarnaast komen algemene ontwikkelingen zoals de afvalstoffenbelasting aan bod. Wij wensen u veel leesplezier! NIEUWE LOSWAL VOOR AANLEVERING BODEMAS Nieuwe loswal 1 Hoog bezoek op grote hoogte 2 Opwerking Engelse bodemas 2 Afvalstoffenbelasting en bodemas 3 Afvalzorg en Ballast Nedam stoppen samenwerking 3 Opwerking bodemas tot bouwstof 4 Bodemas nieuwsbrief januari 2015 Afvalzorg is druk bezig met de voorbereidingen voor het creëren van een nieuwe loswal aan het Noordzeekanaal. Via deze loswal kan Afvalzorg in de toekomst grotere binnenvaartschepen met onder andere bodemas ontvangen. Op Nauerna kan de bodemas opgewerkt worden tot vrij toepasbare bouwstof.

description

Nieuwsbrief van Afvalzorg over Bodemas

Transcript of Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

Page 1: Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

Inhoud

Aanlevering bodemas op NauernaDe loswal aan het Noordzeekanaal past binnen de toekomstplannen van Afvalzorg, waarbij er een permanent bedrijfsterrein van 15 hectare komt op de locatie. De stortactiviteiten op de locatie stoppen definitief in 2022. In drie fases wordt er de komende jaren een openbaar natuur- en recreatiegebied van 60 hectare aangelegd. Bovendien komt er een extra groene buffer rondom buurtschap Nauerna. De huidige loswal zal hierdoor verdwijnen.

Het is in de toekomst mogelijk om met binnen-vaartschepen tot 135 meter aan te leggen.

Dit betekent dat grote hoeveelheden bodemas getransporteerd kunnen worden met minder vervoersbewegingen. De loswal wordt met een viaduct verbonden met het bedrijfsterrein, waardoor het verkeer op de Nauernascheweg langs het kanaal geen overlast zal hebben.

Planning loswalOp dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. De vergunningsaanvraag en aanvraag voor de wijziging van het bestemmingsplan lopen. Volgens planning moet de loswal begin 2017 gereed zijn.

In juni 2014 organiseerde Afvalzorg het mini-symposium Bodemas 2.0.

Er werd ingegaan op onze ambitie om op locatie Nauerna een grootschalig

bewerkingscentrum voor bodemas te realiseren. Ook technische ontwikkelingen

in relatie tot de Green Deal Bodemas kwamen uitgebreid aan bod. Vanwege

de grote belangstelling voor deze onderwerpen brengen we periodiek een

nieuwsbrief Bodemas 2.0 uit. Hierin geven we u graag een update van onze

vorderingen op dit gebied. Daarnaast komen algemene ontwikkelingen zoals de

afvalstoffenbelasting aan bod.

Wij wensen u veel leesplezier!

NIEUWE LOSWAL VOOR AANLEVERING BODEMAS

Nieuwe loswal 1

Hoog bezoek op grote hoogte 2

Opwerking Engelse bodemas 2

Afvalstoffenbelasting en bodemas 3

Afvalzorg en Ballast Nedam stoppen samenwerking 3

Opwerking bodemas tot bouwstof 4

Bodemas nieuwsbrief januari2015

Afvalzorg is druk bezig met de voorbereidingen voor het creëren van een nieuwe loswal aan het Noordzeekanaal. Via deze loswal kan Afvalzorg in de toekomst grotere binnenvaartschepen met onder andere bodemas ontvangen. Op Nauerna kan de bodemas opgewerkt worden tot vrij toepasbare bouwstof.

Page 2: Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

Het bestuursplatform Noordzeekanaalgebied bestaat uit regionale bestuurders (wethouders omliggende gemeenten), vertegenwoordigers

van enkele grote bedrijven, de havens en het Ministerie van IenM. Het platform wordt voorgezeten door gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. De ambitie is om het Noordzeekanaalgebied zo te ontwikkelen dat wonen, werken en recreëren op een gezonde manier samen (blijven) gaan. En dat het bovendien de internationale concurren-tiepositie van de metropoolregio Amsterdam versterkt. Dit betekent dat er keuzes voor de toekomst worden gemaakt, waarbij een goede afweging moet plaatsvinden van alle belangen door het bestuursplatform.

Toekomst Het Groene SchipEenmaal boven, op een hoogte van zo’n 15 meter, kregen de bestuurders een korte uitleg over de ontwikkelingen in de Houtrakpolder en

Het Groene Schip in het bijzonder. Ze waren onder de indruk van de omvang van het project en de mogelijkheden die Het Groene Schip daar-door te bieden heeft. Het project geeft na realisatie namelijk invulling aan de recreatieve ambities en plannen die er nu zijn voor de Houtrak polder. Het ligt op een zeer centrale plek binnen het Noordzeekanaal gebied dat zich uitstrekt van de sluizen in IJmuiden tot het Centraal Station van Amsterdam.

Levering IBC-bouwstoffenWilt u meer weten over Het Groene Schip of heeft u IBC-bouwstoffen en bent u op zoek naar een afzetmogelijkheid? Dan kunt u contact opnemen met Martijn Keegel, per e-mail [email protected] of telefonisch via 088 - 801 08 01.

Bodemas en recreatieve ambities

HOOG BEZOEK OP GROTE HOOGTERecreatie- en zichtheuvel Het Groene Schip steekt al bijna boven de aangrenzende bomenlijn uit. In dit project in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt in totaal 3,5 miljoen m3 secundaire bouwstoffen en hergebruikgrond toegepast. Tweederde deel van de benodigde bodemassen is inmiddels in het project verwerkt. Reden genoeg voor het bestuurs-platform Noordzeekanaalgebied om in september 2014 een bezoek te brengen aan dit voortvarende project dat als zichtwal een recreatieve buffer gaat vormen tussen het drukke havengebied van Amsterdam en natuurgebied de Houtrakpolder.

In Plymouth wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van een hypermoderne afvalenergiecen-

trale (Energy from Waste Plant, EfW). Deze wordt begin 2015 in bedrijf gesteld. De installatie ontvangt straks al het huishoudelijk afval uit de provincie Devon. De instal-latie wordt direct naast een grote marinebasis gebouwd die gelijk een grote afnemer wordt van de geproduceerde energie.

De bodemas die hier vrijkomt zal per schip vanuit Plymouth naar Nauerna worden verscheept. Deze locatie leent zich, vanwege de ligging aan het Noordzeekanaal en de aanwezigheid van een loswal, uitstekend voor grootschalige bewerking. Afvalzorg heeft met Rock Solid een samenwerkingsovereenkomst gesloten om deze bodemassen hier op te werken. Het eindproduct wordt in IBC-werken, zoals bijvoorbeeld Het Groene Schip, afgezet.

Opwerking bodemasWilt u meer weten over de opwerking van bodemassen op locatie Nauerna of toepassing in Het Groene Schip? Dan kunt u contact opnemen met Martijn Keegel, per e-mail [email protected] of telefonisch via 088 - 801 08 01.

OPWERKING ENGELSE BODEMAS BIJ AFVALZORG

Afvalzorg gaat in 2015 Engelse bodemas opwerken op locatie Nauerna. De Nederlandse firma Rock Solid, waarmee Afvalzorg samenwerkt, heeft in 2013 een overeenkomst gesloten met een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie in Plymouth (zuidwest Engeland).

2

Page 3: Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

UitzonderingenEr is echter een aantal uitzonderingen die voor uw organisatie wellicht interessant kunnen zijn:

restafval dat is geïmporteerd en wordt verbrand in een AEC is vrijgesteld van belasting;

zuiveringsslib dat wordt meeverbrand in een AEC is vrijgesteld van belasting;

er is een nihiltarief voor het verbranden van afvalstoffen in een installatie waarin geen huishoudelijke afvalstoffen, gemengde bedrijfsafvalstoffen en gemengd sorteerresidu mogen worden verbrand (zoals biomassacentrales);

er is een overgangsregeling voor afvalstoffen die al in 2014 ter verbranding aan een inrichting zijn aangeboden maar tijdelijk buiten de inrichting zijn opgeslagen, en pas in 2015 naar de inrichting worden overgebracht voor verbranding;

voor bodemas dat resteert na verbranding in een AEC en dat nuttig wordt toegepast, kan de belasting worden teruggevraagd. Dit gaat om 20-25% van de input, dus de netto belasting is ongeveer €10,-- per ton. De verbrandingsinrichting is in principe vrij in de wijze hoe deze belasting doorberekend wordt.

Afgelopen jaar is de afvalstoffenbelasting op te storten afvalstromen opnieuw ingevoerd. In het belastingplan 2015 is door de overheid de afvalstoffenbelasting verder uitgebreid. Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2015 het uit Nederland afkomstige afval, dat wordt aangeboden bij een afvalenergiecentrale (AEC) of een stortlocatie, wordt belast met €13,-- per ton.

AFVALSTOFFEN-BELASTING EN BODEMAS

Eind oktober is besloten om de samenwerking op het gebied van bodemasopwerking niet langer voort te zetten. Reden hiervoor is dat de ambities van Afvalzorg en Ballast Nedam binnen het project niet meer parallel lopen. Na een succesvolle samenwerking op technisch gebied, is het de ambitie van Afvalzorg om van locatie Nauerna aan het Noordzeekanaal een groot bewerkingscentrum voor bodemas te maken. Ballast Nedam focust zich op dit moment op haar eigen core business (Bouw en Infra). Met het beëindigen van de samenwerking kan Afvalzorg zich als onafhankelijke partij beter focussen op haar doelen.

AFVALZORG EN BALLAST NEDAM STOPPEN SAMENWERKING BODEMAS

Het wordt voor de belastingdienst nog een hele klus om deze regels met elkaar te combineren. Men zal geen belasting willen teruggeven over bodemas dat resteert na verbranding van geïmporteerd afval, zuiveringsslib of oude voorraden van voor 2015 omdat over deze stromen ook geen belasting is afgedragen. Daarnaast gaat de belastinginspecteur altijd uit van het meest negatieve scenario. De vraag is dus hoe de afvalenergiecentrales met bewijsmiddelen kunnen aantonen dat een bepaalde partij bodemas in aanmerking komt voor teruggave.

Advisering afvalstoffenbelastingOns advies is om snel met de belastinginspecteur om tafel te zitten en vooraf een verhoudingsgetal af te spreken, gebaseerd op de inputstromen. Deze werkwijze wordt al jaren gebruikt bij stortlocaties waar binnen de inrichting recyclingprocessen plaatsvinden. Wilt u meer weten over de afvalstoffenbelasting en de gevolgen voor uw organisatie? Neem dan contact op met Erwin Oudhuis, per e-mail [email protected] of telefonisch op 088 - 801 08 01.

3

Page 4: Afvalzorg nieuwsbrief Bodemas 2015

Deze Green Deal houdt in dat op 1 januari 2017 minstens de helft van het bodemas moet worden toegepast zonder beschermende (IBC-)

maatregelen. Vanaf 2020 wordt dit waarschijnlijk 100%. Inmiddels zijn we in staat om bodemas van alle afvalenergiebedrijven te reinigen en op te werken tot een vrij toepasbare bouwstof. Tijdens het symposium Bodemas 2.0 in juni 2014 zijn deze resultaten gepresenteerd. Het product is in 2014 in de praktijk toegepast; onder meer als funderingsmateriaal rond een nieuwe gevangenis in Zaanstad.

Het realiseren van een full-scale installatie is mogelijk op onze locatie Nauerna in Assendelft. Het 15 hectare groot bedrijfsterrein van deze locatie leent zich, vanwege de ligging aan het Noordzeekanaal en de

aanwezigheid van een loswal, uitstekend voor grootschalige bewerking. Afvalzorg bekijkt nu de mogelijkheden met deze unieke locatie én de bewezen reinigingstechniek om in de Randstad een grootschalig bewer-kingscentrum voor bodemas te realiseren. We gaan graag het gesprek aan met AEC’s over de mogelijkheden om de afspraken uit de Green Deal in te vullen tegen de laagst mogelijke kosten.

Wilt u meer weten? Heeft u interesse in de opwerking van uw bodemas tot bouwstof op locatie Nauerna? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Bouman, per e-mail [email protected] of telefonisch op 088 - 801 08 01.

Sinds 2011 heeft Afvalzorg in samenwerking met de Universiteit van Leuven gezocht naar de beste techniek voor het reinigen van bodemas. Het doel is om afvalenergiebedrijven een oplossing te bieden voor de Green Deal die in 2012 werd gesloten met het ministerie van IenM.

OPWERKING BODEMAS TOT (VRIJ TOEPASBARE) BOUWSTOF

NV AFVALZORG HOLDINGHoofdkantoor Nauerna 1, Assendelft Postadres Postbus 2, 1566 ZG AssendelftTelefoon 088 - 801 08 01 Fax 088 - 801 08 08 E-mail [email protected] Internet www.afvalzorg.nl

Volg ons op Twitter:

www.twitter.com/afvalzorg