Afvalkalender 2013 2014

7
Afvalwijzer 2013/2014 Meer scheiden, minder afval(kosten) Afval scheiden bespaart kosten en is beter voor het milieu. Als we allemaal meedoen, kan de afvalstoffenheffing omlaag en sparen we kostbare grondstoffen. In deze folder leest u hoeveel afval we in Capelle al gescheiden inzamelen en waarvoor de verschillende afvalsoorten worden hergebruikt. En natuurlijk vindt u tips en informatie over hoe u zelf uw afval kunt scheiden.

description

 

Transcript of Afvalkalender 2013 2014

Page 1: Afvalkalender 2013 2014

Afvalwijzer 2013/2014 Meer scheiden, minder afval(kosten)

Afval scheiden bespaart kosten en is beter voor het milieu. Als we allemaal meedoen, kan de afvalstoffenheffing omlaag en sparen we kostbare grondstoffen. In deze folder leest u hoeveel afval we in Capelle al gescheiden inzamelen en waarvoor de verschillende afvalsoorten worden hergebruikt. En natuurlijk vindt u tips en informatie over hoe u zelf uw afval kunt scheiden.

Page 2: Afvalkalender 2013 2014

2

GFT

TIP

Voorkom vuile handen en gedoe met GFT. Gebruik een biologisch afbreekbare zak om GFT te bewaren. Hier-door blijft de keukenemmer schoon en kunt u de zak met GFT netjes in een keer weggooien.

Waarom is GFT scheiden zinvol?

GFT is een grondstof die we prima kunnen verwerken tot compost. Compost wordt in de landbouw gebruikt als bo-demverbeteraar. Ook wordt compost gebruikt voor tuinen en plantenpotten.

GFT scheiden (30 euro per ton) is goedkoper dan verbran-den als restafval (118 euro per ton). Hierdoor bespaart de gemeente op verwerkingskosten en houden we de afvalkosten laag.

Hoe staan wij ervoor?

In Capelle scheiden wij gemiddeld 35% van ons GFT en gooien wij 65% bij het restafval.

Wat moet ik doen?

Breng uw GFT naar de GFT-verzamelcontainer bij u in de buurt. In elke wijk staan onze milieuparkjes waar u uw GFT kwijt kunt. Heeft u een GFT minicontainer aan huis? Gooi dan uw GFT in de minicontainer.

Uitzondering

Woont u in een hoogbouwgebied zonder GFT-verzamel-containers? U mag uw GFT bij het restafval doen. Door de afwezigheid van containers bent u vrijgesteld van de scheidingsplicht.

Wat wel en wat niet?

Wel

Loof, schillen, groenterestenFruit en aardappelenEtensrestenEierschalen, doppen van pinda’s en notenBloemen en kamerplantenKoffiefilters, koffiedik, theezakjes, theebladerenMest van kleine huisdieren Gras, stro en bladeren Klein snoeiafval en kort gemaakte takken

Niet

KattenbakkorrelsVogelkooizand, zandAsbak/koolresten, sigarettenpeukenHaren van mens en dierSlachtafvalGrof tuinafval (maak gratis een afspraak via (0180) 530730

GFT 3Oud papier en karton 4Glas 5Textiel 6Plastic 7Afvalbrengstation /grof afval 8Overzicht 9De inzamelcontainers bij u in de wijk 10

3

Inhoudsopgave

Page 3: Afvalkalender 2013 2014

Waarom is oud papier en karton scheiden zinvol?

Oud papier en karton kan prima hergebruikt worden om nieuw papier te maken. Al ons nieuwe papier bestaat uit 75% gebruikt papier. Elke kilo oud papier die wij scheiden, bespaart zo twee kilo hout en dus bomen. Oud papier kent veel toepassingen: reclamefolders, schrijfpapier, kranten, kartonnen dozen, verpakkingen en toiletpapier.

Oud papier en karton zijn geld waard. Het scheiden van oud papier is voordeliger dan verbranden als restafval. Hierdoor bespaart de gemeente op verwerkingskosten en houden wij de afvalkosten laag.

Hoe staan wij ervoor?

In Capelle scheiden wij gemiddeld 44% van ons oud papier en karton en gooien wij 56% bij het restafval.

Wat moet ik doen?

Breng uw oud papier en karton naar de papier-verzamel-container bij u in de buurt. In elke wijk staan containers waarin u uw oud papier en karton kwijt kunt.Breng uw oud papier en karton naar een inzamelpunt van een vereniging, school of kerk. Hiermee steunt u deze organisaties met extra subsidieopbrengsten.

Uitzondering

Een aantal huishoudens heeft een eigen papier mini-container. Daar halen wij het oud papier en karton aan huis op. Dit gebeurt om de 4 weken (zie voor de data de afvalkalender). Neem ook een gratis minicontainer voor uw oud papier! Meer informatie? Bel (010) 2848484.

Wat wel en wat niet?

Wel

Kranten, tijdschriften en boeken (Reclame)drukwerk zónder plastic folie Telefoongids, gouden gids Schrijfpapier en tekenpapier Computerprints, fax- en kopieerpapier (Venster)enveloppen Papiersnippers Cadeaupapier en papieren zakken Eierdozen en eierrekjes Kartonnen en papieren verpakkingen

Niet

Geplastificeerd papier (niet scheurbaar) OrdnersMelk- en sappakkenZakdoekjes, luiers en toiletpapier Behang en vinyl Doorslagpapier Foto’sVerontreinigde papieren

Oud papier en karton

TIP

Verklein alle dozen en verpakkingen zodat zij in de pa-piercontainer passen. Zet geen papier of karton naast de container. Zo voorkomt u zwerfafval en houden we Capelle schoon! Is de container vol? Laat uw afval niet staan, maar bel (010) 2848484 zodat de container snel geleegd wordt.

4

Waarom is glas scheiden zinvol?

Glas is eindeloos recyclebaar. Terwijl andere grondstof-fen na meermalig hergebruik aan kwaliteit inboeten, blijft glas telkens weer voor 100% recyclebaar. Wist u dat al ons nieuw glas voor 85% uit gebruikt glas bestaat (dus het glas dat wij met z’n allen scheiden)? Hergebruik van glas kent veel milieuvoordelen: zo voorkomen wij dat er telkens weer nieuwe grondstoffen nodig zijn om glas te maken, besparen wij 25% energie bij de glasproductie, beperken wij de uit-stoot van CO2 en reduceren we de afvalberg. Glas kent veel toepassingen als verpakking van allerlei producten: het gla-zen mayopotje, het sambalpotje, de wijnfles, het groente-glas, het parfumflesje, het crèmepotje, het medicijnflesje.

Glas is een grondstof die geld oplevert. Het scheiden van glas is voordeliger dan verbranden als restafval. Hierdoor bespaart de gemeente op verwerkingskosten en houden wij de afvalkosten laag.

Hoe staan wij ervoor?

In Capelle scheiden wij gemiddeld 47% van ons glas en gooien wij 53% bij het restafval.

Wat moet ik doen?

Breng uw glas naar de glasbak bij u in de buurt. In elke wijk staan meerdere glasbakken waar u uw glas kwijt kan.

Waar in mijn buurt staan glasbakken?

De locaties van glasbakken vindt u op de overzichtskaart (op pagina 8).

Wat wel en wat niet?

Wel

Alle soorten glas: groot en klein keukenglas

Niet

(Gebroken) ruitenKristalKapotte gloeilampenTL-buizen(Jenever)kruikenServiesgoedSpiegelsOven- en magnetronschalen, dekselsPorseleinen vazen, bloempotten

Glas

arrraa t tt tt

TIP

Alle kleintjes doen ook mee. Vergeet bij het glas schei-den niet de kleine verpakkingen, zoals het sambal-potje, het medicijnflesje, het glazen crèmepotje, het parfumflesje. Breng zowel groot als klein glas naar de glasbak.

5

Page 4: Afvalkalender 2013 2014

Waarom is textiel scheiden zinvol?

Textiel bestaat uit textielvezels die meerdere keren her-gebruikt kunnen worden. 92% van het ingezamelde textiel wordt hergebruikt. Slechts 8% is na sortering onbruikbaar. Het scheiden van textiel bespaart dus grondstoffen om nieuw textiel te maken. Het is dan ook jammer dat in heel Nederland nog 124.000 ton textiel bij het restafval belandt en dus verbrand wordt. Hierdoor creëren we een onnodige milieubelasting van 425 miljoen kilo CO2. Al het textiel dat u gescheiden aanlevert wordt door specialistische bedrijven gesorteerd in: a) nog draagbare kleding,

b) textiel geschikt voor poetslappen en c) overig textiel.

Van het overige textiel worden allerlei nuttige producten gemaakt, zoals vloerbedekking, dekens, vilt en vulmate riaal voor bijvoorbeeld autostoelen.

Oud textiel is een waardevol materiaal. Het scheiden van textiel levert geld op en is voordeliger dan verbranden als restafval. Hierdoor bespaart de gemeente op verwerkings-kosten en houden wij de afvalkosten laag.

Hoe staan we ervoor?

In Capelle scheiden wij gemiddeld 20% van ons textiel en gooien wij 80% bij het restafval.

Wat moet ik doen?

Breng uw textiel naar de textielbak bij u in de buurt. In elke wijk staan textielbakken waarin u uw textiel kwijt kunt.

Oud textiel wordt 4 keer per jaar huis-aan-huis ingezameld door liefdadigheidsinstellingen. Let op de inzamelfolder in uw brievenbus of de bekendmaking in de huis-aan-huisbladen.

Waar in mijn buurt staan textielbakken?

De locaties van textielbakken vindt u op overzichts-kaart (op pagina 8).

Wat wel en wat niet?

Wel

Kleding Gordijnen en vitrage Lakens en dekens Handdoeken, theedoeken en tafellakensSchoenen

Niet

VloerbedekkingZwaar vervuilde, natte kleding en schoenenOude lappen

Textiel

TIP

Wees niet te netjes met het scheiden van textiel. Ook kapotte kleding, vervuilde kleding of onbruikbare kle-ding mag in de textielbak. Bovendien mogen gordijnen, linnengoed maar ook schoenen en handtassen in de textielbak. Het wordt allemaal uitgesorteerd.

Waarom is plastic scheiden zinvol?

Vroeger gooiden wij ons plastic bij het restafval, maar dat is geen goede oplossing meer. Inmiddels kunnen we met moderne technologie ons plastic goed recyclen. Het is duurzamer om een grondstof eerst terug te winnen en te hergebruiken dan direct te verbranden. Van al het plastic dat wij gescheiden inzamelen, wordt 50% gebruikt voor nieuwe grondstoffen. 30% wordt als gemengd plastic her-gebruikt en 20%, onbruikbaar door vervuiling, wordt met hoge energieterugwinning verbrand. Inmiddels gebruiken we gerecycled plastic in veel artikelen, zoals fleecekle-ding, dashboard, speelgoed, tennisballen, straatmeubili-air, kozijnen, kantoorartikelen en mobiele telefoon.

Plastic bestaat uit aardolie en is een kostbaar materiaal. Het recyclen van plastic levert geld op en is voordeliger dan verbranden als restafval. Hierdoor besparen we op verwerkingskosten en houden we de afvalkosten laag.

Hoe staan wij ervoor?

In Capelle scheiden wij gemiddeld 4% van ons plastic en gooien wij 96% bij het restafval. Dat kan beter!

Wat moet ik doen?

Zet uw plastic, verzameld in een transparante ‘Plastic Heroes’ zak op woensdag bij een milieuparkje in uw buurt. Of hang uw zak aan de ringen die aan lantarenpalen zijn bevestigd Let op: Bied uw plastic afval alleen aan in de hiervoor bestemde ‘Plastic Heroes’ zakken. Andere zak-ken worden niet meegenomen.

Waar krijg ik de gratis ‘Plastic Heroes’zakken?

Informatiecentrum van het gemeentehuis (Rivierweg 111) Afvalbrengstation Capelle (Groenedijk 12) Wijkwinkel in Schollevaar (winkelcentrum De Scholver) Per post toegestuurd Bel (0800) 7329253

Bestel via www.zakkenbestellen.nl

Uitzondering

Woont u in een hoogbouwgebied? Breng uw plastic afval naar een plasticbak bij u in de buurt (dit kan los of in andere plastic zakken).

Waar staan de plasticbakken?

De locatie van de plasticbakken vindt u op de overzichts-kaart (op pagina 8).

Wat wel en wat niet?

Wel

Flessen voor frisdrank, water en zuivel Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken Folies om tijdschriften en reclamefolders Blisters Bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs Knijpflessen voor sauzen, olie en azijn Flacons voor was- en schoonmaakmiddelen, shampoo, douchegel, badschuim en zeep Tubes voor gel, crème, bodylotion en tandpasta Potjes voor gel, medicijnen, vitamines Plantenpotten

Zorg dat alles leeg is en verwijder papier, karton of aluminium(folie) resten. Kijk voor een uitgebreidere lijst op www.capelleaandenijssel.nl

Niet

Verpakkingen met inhoudVerpakkingen van chemisch afvalPiepschuim van fastfood, vleesschaaltjes, chipsver pakkingen, Doordrukstrips (pillen of kauwgom)Melk- en sappakken

Plastic

TIP

Start met plastic scheiden en begin met de grote verpakkingen. Denk aan flacons voor wasmiddelen, shampoo en vloeibare zeep, knijpflessen voor sauzen, plastic kuipjes, bakjes en bekertjes en vooral de plastic flessen voor water en frisdrank.

76

Page 5: Afvalkalender 2013 2014

Waarom is grof afval scheiden zinvol?

Het scheiden van grof afval bij het afvalbrengstation levert waardevolle materialen op die voor verschillende doelen hergebruikt worden. Het scheiden en recyclen van grof afval is voordeliger dan verbranden als restafval. Hierdoor bespaart de gemeente op verwerkingskosten en houden wij de afvalkosten laag.

Hoe staan wij ervoor?

In Capelle scheiden wij met het nieuwe afvalbrengstation 77% van ons grof afval.

Wat moet ik doen?

Breng al uw grof afval bij het afvalbrengstation (Vergeet hierbij uw afvalpas niet!)

Laat uw grof afval aan huis ophalen Breng uw bruikbare spullen bij de kringloopwinkel

Adres en Openingstijden

Groenedijk 12, Capelle aan den IJsselMaandag tot en met vrijdag: van 8:00 tot 16:00 uur.Zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Wat kost het brengen van afval bij het afvalbrengstation?

Alle genoemde grof afvalstoffen kunt u gratis brengen met uitzondering van autobanden inclusief velg (€ 10,- per band).

Afvalstoffen

Oud papier en karton groente- fruit en tuinafval (GFT) textiel glas tapijt autobanden afgewerkte olie

schone grond (maximaal 2 m3) klein chemisch afval (KCA) elektr(on)ische apparaten (AEEA) bielzen snoeihout en

grof tuinafval hout (C-hout) bouw- en sloopafval gips-blokken schoon puin ijzer en overige metalen vlak glas

asbest kadavers van huisdieren grofvuil kunststof frituurvet of -olie.

Ik wil grof afval aan huis laten ophalen. Wat moet ik doen?

1. Ik heb brandbaar grofvuil, tuinafval en oud ijzer (bijvoor-beeld: meubels, keukenkastjes, verpakkingsmateriaal, tapijt, hout, matrassen, takken, blad, graszoden, stron-ken, etc.) Bel (0180) 530730 en maak een ophaalafspraak.

2. Ik heb bouw- en sloopafval en schoon puin (bijvoorbeeld gipsblokken, gasbeton, badkamertegels, kalkzandsteen, tuintegels, bakstenen, beton, metselpuin.) Bel (010) 2848630 en maak een ophaalafspraak.

Let op: Alleen brandbaar grofvuil, tuinafval, oud ijzer, bouw- en sloopafval en schoon puin kunt u aan huis laten ophalen. Alle andere afvalstoffen moet u bij het afvalbrengstation brengen.

Hoe moet ik mijn grof afval aanbieden?

Zet het afval voor 7:30 uur op de afgesproken dag voor uw eigen deur langs de straat, en niet eerder dan 22:00 uur ‘s avonds de dag ervoor. Bied het afval gescheiden en gebundeld aan (leg het langs de straat en niet op eigen terrein, anders wordt het niet meegenomen). Zet geen grof afval bij de milieuparken of andere plaatsen in de openbare ruimte. Dat is strikt verboden en wordt bekeurd.

Wat kost de ophaalservice?

€ 0,- voor het ophalen van brandbaar grofvuil, tuinafval en oud ijzer. € 50,- voor het ophalen van bouw- en sloopafval en schoon puin (per rit en per kubieke meter (1m3))

Info Kringloopwinkel Capelle

Breng uw huisraad, kleding en bruikbare spullen bij de kringloopwinkel. Deze organisatie kan uw spullen eventueel ook aan huis ophalen.Meeuwensingel 101, telefoon (010) 4582173

Afvalbrengstation /grof afval

TIP

Verkoop uw bruikbare spullen op rommelmarkten, via de plaatselijke advertentiekrant of internet. Geef uw spullen een tweede leven voor u ze afdankt als afval.

8

Afval scheiden, wat wel en wat niet?

Overzicht

wel NietGFT Loof, schillen, groenteresten

Fruit en aardappelenEtensrestenEierschalen, doppen van pinda’s en notenBloemen en kamerplantenKoffiefilters, koffiedik, theezakjes, theebladerenMest van kleine huisdieren Gras, stro en bladeren Klein snoeiafval en kort gemaakte takken

Kattenbakkorrels Vogelkooizand, zand Asbak/koolresten, sigarettenpeuken Haren van mens en dierSlachtafval

Oud

papier en

karton

Kranten, tijdschriften en boeken (Reclame)drukwerk zónder plastic folie Telefoongids, gouden gids Schrijfpapier en tekenpapier Computerprints, fax- en kopieerpapier (Venster)enveloppen Papiersnippers Cadeaupapier en papieren zakken Eierdozen en eierrekjes Kartonnen en papieren verpakkingen

Geplastificeerd papier (niet scheurbaar) OrdnersMelk- en sappakkenZakdoekjes, luiers en toiletpapier Behang en vinyl Doorslagpapier Foto’sVerontreinigde papieren

Glas Alle soorten glas: groot en klein keukenglas (Gebroken) ruitenKristalKapotte gloeilampenTL-buizen(Jenever)kruikenServiesgoedSpiegelsOven- en magnetronschalen, dekselsPorseleinen vazen, bloempotten

Textiel Kleding Gordijnen en vitrage Lakens en dekens Handdoeken, theedoeken en tafellakens Schoenen

VloerbedekkingZwaar vervuilde, natte kleding en schoenenOude lappen

Plastic Flessen voor frisdrank, water en zuivel Plastic tasjes, tassen, broodzakken Pasta- en rijstzakken Folies om tijdschriften en reclamefolders Blisters Bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs Knijpflessen voor sauzen, olie en azijn Flacons voor was- en schoonmaakmiddelen, shampoo, douchegel, badschuim en zeep Tubes voor gel, crème, bodylotion, tandpasta Potjes voor gel, medicijnen, vitamines Plantenpotten

Verpakkingen met inhoudVerpakkingen van chemisch afvalPiepschuim van fastfood, vleesschaaltjes, chipsver pakkingen, Doordrukstrips (pillen of kauwgom)Melk- en sappakken

9

Page 6: Afvalkalender 2013 2014

DE TERP

S C H O L L E V A A RS C H O L L EH O LH O L V AV A A RA RL L EL L E

S C H E N K E LS C H E NHHC H E N

‘ S GS G R A V E N L A N DV E N L A N DA NRR A VV E N LN L AV DG‘ S‘ SA S C I N A T I OF A C I N A T I OA SS CF A S N A T I OA

R I V I U M

C A P E L L E - W E S TLL L EAA PP EC A TL L E -- WW E S T

M I D D E LW A T E R I N GDMM I DI A T E RED E LL A T E R GI N GN G

O O S T G A A R D EAOO S TO O R DD ED E

DE TERP

EE

LLLLLLLLLLL AAAAAAAAAAALLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

P

Hudsonbaai

Paradijsselpark

Koggerwaard

Rijndal

Eilandenweg

KeerkringRei

tdie

pHollandsch Diep

Schermerhoek

Hermitage

NormaTosca

Prinsenhof

Purmerhoek

Penseel

Stationsplein

Biblioth.Vrijheidsdans

Kleine Inezerf

Kle

pper

dans

Vuurdans

Poldermolen

Hob

o

WisselspoorRingspoor

Fl.Burgwal

Her

enbu

rg

Halewijnburg

Bea

trijs

erf

Wingerd

Bon

gerd

Akk

erw

inde

Goudenregen-

straat

Fred. v EedenplaatsP.C. Boutenssingel

Slotplein Gemeentewerf

van

Mae

rlan

tpar

kReviusrondeel

Haydnstraat

Schönberg

laan

Valeriusrondeel

Anz

ère

Reigerlaan

GemeentehuisKoperwiek

Merellaan

Kievitlaan

Alk

enla

an

Tsjaikovskistraatv Beethovenlaan

Brahmsstr

W B

aren

tszs

traa

t

v Sp

eyks

tr

OnacklaanSolislaan

Westerlengte

Afvalbrengstation

Glas

Plastic

Textiel

De inzamelcontainersbij u in de wijk

10 11

Page 7: Afvalkalender 2013 2014

Meer scheiden, minder afval(kosten)

Informatie

Algemene vragen over afval? Bel (010) 2848484

Specifieke klachten over volle containers of de leging van containers? Bel (010) 2848484

Klachten of meldingen van zwerfafval, bijgeplaatst afval of onjuist aangeboden afval? Bel (010) 2848111

Colofon Tekst: gemeente Capelle aan den IJsselFoto’s: Fotobureau Roel Dijkstra Opmaak: Kwa ontwerpDruk: De Bondt grafimedia communicatie b.vOplage: 32.000

Gemeente Capelle aan den IJsselRivierweg 1112903 AR Capelle aan den IJsselTelefoon: (010) 2848688www.capelleaandenijssel.nl

januari 2013