*52(17(62(3 0(7%$//(1 · *Wijnen-ports-cognacs-armagnac-grappa-calvadosindiverseprijsklassen ... De...

22
Clubblad van de Oosterhoutse Golf Club Jaargang 23 nr 126 februari 2010 De Heihoef

Transcript of *52(17(62(3 0(7%$//(1 · *Wijnen-ports-cognacs-armagnac-grappa-calvadosindiverseprijsklassen ... De...

Clubblad van de Oosterhoutse Golf ClubJaargang 23 • nr 126 • februari 2010

De Heihoef

A00958_HH_omsl_126:A00958_HH_omsl_126 12-02-2010 08:33 Pagina 1

T W E E W I E L E R S

Fietsen

Fietstassen

Accessoires

Kleding +Schoenenvoor spinning en fietsen

Bredaseweg 41Oosterhouttelefoon 0162 - 453548trommelentweewielers.nl

VOOR

SPORTIEF

EVENWICHT !

al meer dan 73 jaaruw adviseur Heuvel 4

Oosterhout(0162) 472 950www.biemansmakelaardij.nl

ONTDEK OOK ONZE SPORTIEVE KANT

KERKSTRAAT 94901 JE OOSTERHOUT

0162-455198(Maandag gesloten)

Plezier in de golfsport

Winnen is natuurlijk altijd leuker dan verliezen. Maar een goede sfeer

is net zo belangrijk. En die maak je samen. Plezier in je sport, daar gaat

het om. Rabobank Amerstreek onderstreept dat door hoofdsponsor

te zijn van de Oosterhoutse Golf Club.

Het is tijd voor de Rabobank.

Overal in de wereld worden goede wijnen gemaakt,je moet ze alleen weten te vinden!!

Geselecteerd bij de 30 meest bijzondere wijnadressenvan Nederland !! (Elsevier-thema)

St. Janstraat 10 – 4901 LT OosterhoutT: 0162-452 337

e-mail: [email protected]: www.degoudenton.nl

* Wijnen-ports-cognacs-armagnac-grappa-calvados in diverse prijsklassen* Keuze uit een zeer breed en diep assortiment, ook Riedel glaswerk en karaffen* Perfecte verzorging van uw relatiegeschenken* Proeverijen op locatie* Professioneel advies* Speciale e-mail aanbiedingen (u kunt zich hier voor aanmelden door eene-mail te sturen.

Exclusieve verkoop van: De Oosterhoutse Kaneelstok Likeur

Wij ontvangen u graag in onze wijnkoperij!!

Michael & Sascha de Rooij

A00958_HH_omsl_126:A00958_HH_omsl_126 12-02-2010 08:33 Pagina 3

Ik begrijp dat het al storm loopt bij de inschrijving voor dezegesubsidieerde lessen.Wij gaan er ook van uit dat we een be-roep op u kunnen doen voor de begeleiding van de toernooi-en en andere happenings die in het kader van ons jubileumworden georganiseerd.De Nieuwjaarsontvangst was aansluitend dus ook heel drukbezocht. Zo konden onze Golfers of the Year door een groot ge-zelschap worden toegejuicht, Clazien Broeders die met over-macht bij de dames heeft gewonnen en Peter van Bragt deovertuigende winnaar bij de heren.

Januari begon met een lange winterperiode, nog niet eerderwas de baan zo lang gesloten vanwege sneeuwval.We merktendat de leden wat onrustig werden en hun geregelde gang naarde golfbaan misten. Zo werd er veel koffie gedronken, gewan-deld en bijgepraat en was het ’s ochtends vaak gezellig druk inhet clubhuis. De evenementencommissie probeerde op het kou-de weer in te spelen door een winters festijn te organiseren, datjammerlijk door de regen in de war werd gestuurd. Golf en ijszijn overigens helemaal niet zomet elkaar in tegenspraak,wantin de 17e eeuw werd colf op het ijs gespeeld, een voorloper vanonze golfsport. In de kleine maar interessante tentoonstellingvan Hollandse Winterlandschappen van Hendrick Avercamp inhet Rijksmuseum zijn de colfspelers dan ook prominent te zien.Misschien een idee voor een evenement als we weer zulke lan-gewinters hebben.Er wordt intussen hard gewerkt aan de nieuwe website waarbij

als belangrijkste voorwaarden gelden: een ontwerp dat past bijhet niveau van de OGC, een duidelijke, heldere navigatie en zo-danig interactief dat door bestuur en commissies makkelijk ge-bruik van de website kan worden gemaakt voor allerlei activi-teiten en voor informatie voor de leden en onze gasten. De eer-ste voorstellen zien er veelbelovend uit en bieden interessantemogelijkheden om de service naar de leden verder te verbete-ren. Ook werken we achter de schermen aan ideeën om onzevereniging interessanter te maken voor een categorie jongereleden. Soms speelt bij de afweging om lid te worden nog welmee of de obligaties wel worden terugbetaald bij verlaten vande club. Dat is bij de Oosterhoutse nog altijd het geval geweesten gezien de financiële positie van Stichting en Club is dat risicoook verwaarloosbaar klein. Ook als we misschien tijdelijk niethet gewenste ledental van 850-900 hebben.We moeten ons toch maar weer langzaam gaan voorbereidenop het nieuwe seizoen, de competitieteams zijn daar overi-gens al mee doende. Een paar lessen om de door lang nietspelen verwaterde techniek wat bij te stellen misschien? Watoefenen op bunkerslagen en moeilijke liggingen? Denk aanons motto voor 2010: uw handicap moet in beweging komenen liefst verbeterd. Veel succes daarmee, maar vooral veel ple-zier op de Oosterhoutse.

Uw voorzitter,Jan Cloïn

1DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

DE VOORZITTERWij zijn het nieuwe jaar begonnenmet eenmooie aftrap voor ons jubileumjaar.

Veel leden hebben zich niet door de kou laten afschrikken en waren getuige van de

openingsact. Door de jubileumcommissie werd het jaarthema ”Handicap in

Beweging”onthuld en de verschillende activiteiten bekendgemaakt. U kunt er zonder

twijfel verder in dit blad meer over lezen en de commissie zal u er in de loop van het

jaar nog vaak aan herinneren. Het bestuur roept u op om aan dit jubileummee te

doen,met de wedstrijden, festiviteiten en de gesponsorde lessen om de handicaps wat

op te krikken.

Generaal Maczekstraat 33 • 4818 BT Breda • Telefoon 076-531 91 66 • Fax 076-531 91 67Openingstijden: Ma 13.00-18.00 uur • Di t/m Vr 09.30-18.00 uur • Do Koopavond tot 21.00 uur • Za 09.30-17.00 uur

WWW.GOLFSTORE.NL

CALLAWAY

PING

TITLEIST

COBRA

MIZUNO

TAYLOR MADE

NIKE

FOOTJOY

ECCO

OGIO

MASTER GOLF

FASHION

GOLFINO

LACOSTE BRAX

DAILY SPORTS

ABACUS

XANDRES

RALPH LAUREN

JAGGY

ALBERTO

3DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

De Heihoef in 2010 is voorzien van het motto van ons 25 jarigjubileum“handicap in beweging” Ook ander drukwerk wordtvoorzien van dit logo om aan te geven dat alle activiteiten inhet licht hiervan staan.

In deze Heihoef wordt ook een oproep gedaan het goede doelachter het motto te steunen door het kopen van loten. Wijroepen U op de loten ruimhartig aan te kopen zowel om hetgoede doel te steunen als om de mooie prijzen in de wacht tekunnen slepen.

Het valt op dat een groot aantal leden gebruik heeft gemaaktvan het aanbod om met steun van de vereniging golflessenbij onze pro’s te nemen onder het motto:“je bent nooit te oudom te leren”. De resultaten zullen ongetwijfeld medio dit jaarzichtbaar moeten zijn.Wij zijn benieuwd!

Er zijn dit jaar enkele adverteerders voor ons blad weggeval-len. Heeft U interesse of hebt U relaties die hiervoor in aan-merking komen dan horen wij dat graag. Ons redactielid BullKalkers zal graag informatie verstrekken (06.53.50.40.61).

De redactie

Verzoek van de penningmeesterIndien u uw contributiefactuur nog niet heeft voldaan, wordtu dringend verzocht dit alsnog zo spoedig mogelijk te doen.

NGF-kaarten en jaarstickersVanaf heden zijn de nieuwe NGF-pasjes beschikbaar. U kuntdeze, na betaling van de contributiefactuur, samen met dejaarsticker 2010 bij de caddiemaster afhalen.Wij verzoeken u vriendelijk direct nadat u uw NGF-kaartjeheeft ontvangen, op het Telegolf-systeem te controleren of hetzonder problemen functioneert. Defecte kaartjes worden tot 1april gratis door de NGF vervangen, daarna worden er kostenin rekening gebracht.

WedstrijdboekjesEind februari liggen de wedstrijdboekjes 2010-2011 klaar bijde caddiemaster.

VademecumBinnenkort zal het Vademecum 2010 verschijnen. Op het me-dedelingenbord in de hal wordt aangekondigd wanneer ditbeschikbaar is.

Openingstijden clubhuis en lockergebouwVanaf maandag 29 maart a.s. zal het clubhuis weer om 07.00uur geopend zijn. Het lockergebouw is dan toegankelijk tus-

sen 06.00 uur en 23.00 uur. De Brasserie is dagelijks geopendvanaf 08.30 uur.

PersonaliaGezien de grote hoeveelheid aanpassingen in het ledenbe-stand is er geen ruimte genoeg om dit in deze Heihoef te pu-bliceren. Besloten is daarom deze gegevens op de beveiligdepagina van de website te plaatsen. U kunt alle gegevens daarvinden.

CommissiesVincent Huinck heeft het voorzitterschap van de wedstrijd-commissie overgenomen van Gerard Baalhuis. Uit de commis-sie zijn Renald Versterre, Dolph van Eechoud en Pieter Roo-denburgh vertrokken, terwijl Alex van Alebeek is toegetreden.Jaap Leendertse heeft na vele jaren de handicap- en regel-commissie verlaten.In de seniorencommissie hebben Frans de Rooij en Jacquesvan Unen zitting genomen.Leny van Unen is de damescommissie komen versterken.De herencommissie staat vanaf januari onder het voorzitter-schap van Pieter Roodenburgh. Jan van Dongen blijft lid vande commissie terwijl Toon Pals zich heeft teruggetrokken.Toegetreden zijn Jack van Ast, Dolf van Eechoud en Rob Mooij.Gydo Zajkowski is toegetreden tot de jeugdcommissie en LeoSchoonhoven heeft de evenementencommissie verlaten.

MEDEDELINGEN BESTUUR& SECRETARIAAT

VANDE REDACTIE

4 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Arendstraat 37 • 4901 JJ Oosterhouttelefoon (0162) 454 639 • www.loonen-brillen.nl

O

OPTICIENS • OPTOMETRISTEN • CONTACTLENSSPECIALISTEN

Kerkstraat 10, Oosterhout, 0162 - 453 873, www.bekkers-schoenen.nl

Voor een succesvolle outfit

Voor lekker lang loopplezier

5DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Op zondag 14 maart vindt de traditionele wedstrijd plaats, georga-niseerd door de Flora-, Fauna- en Milieucommissie. De wedstrijdstaat tijdens dit jubileum jaar in het teken van“Vroeger en Nu”.

25 jaar geleden bestond onze huidige prachtige golfbaan uit akker-bouwland, doorkruist door eeuwenoude historische laantjes. De-len van deze laantjes bestaan nog steeds, maar het gebied is in deloop van deze 25 jaar veranderd in een gevarieerd bos-, water-, hei-de en weidelandschap,met een schat aan flora en fauna. De OGC isaangesloten bij de organisatie Committed to Green en voert al ja-ren een gericht milieubeleid. Ook wat betreft het milieu is de ver-andering van weilanden naar golfbaan een goede zet geweest.Elke golfbaan heeft veel minder bestrijding en bemesting nodigdan akkerbouwgrond. Maar ook door de bewuste invulling vanveel natuurelementen, waar niet bemest hoeft te worden, is hetverbruik van bemestings- en bestrijdingsmiddelen op onze golf-baan sterk teruggedrongen.Maar voor u als golfer is het natuurlijkvooral erg belangrijk om te zien hoe mooi onze baan is gewordenin deze 25 jaar. U kunt dit met eigen ogen weer bekijken tijdens deeerste qualifying wedstrijd van dit jaar.Deze wedstrijd heeft een starttijd van 9 uur tot 12 uur en de spel-vorm is Stableford.

De FF&M commissie

WEDSTRIJD F.F.&M.

Het is een heel leuk initiatief om leden de mogelijk-heid te geven in het clubhuis kunst te laten tentoon-stellen. Ik heb mij dan ook aangemeld om hiervan ge-bruik te maken en drie vanmijn werken te tonen.

In mijn recente werken ga ik uit van foto’s van gebou-wen die ik dan op het doek abstract weergeef. Op degetoonde werken zijn het Guggenheim Museum inBilbao, ruïnes in Mexico en de brug in Florence te zien.

De beelden zijn van Lydia Koolen, die 15 jaar geledenmet schilderen begon en zich sinds enkele jaren toe-legt op het maken van beelden. Het is ruimtelijk werkuitgevoerd in albast.

Met kunstgroeten,Henriëtte Gaakeer-Stams

KUNST VAN LEDEN IN HET CLUBHUIS!

DE FLORA- FAUNA- ENMILIEUWEDSTRIJD“VROEGER EN NU”25 JAAR STEEDS MOOIERE NATUUR OP DE OGC

Oude Hole 14.

Deze hole is fantastisch.Al van dag 1 is het een las-tige. Mede vanwege delengte, maar vooral van-wege de glooiingen op enrond de green. In demeeste gevallen is dewind tegen, waardoormenigeen de afslag kortspeelt. Maar ik blijf hetzeggen; “We spelen 90%van de slagen te kortnaar de green, dus neemeen clubje extra.”

Bij een afslag die weinigafstand heeft, zal de ballinks gespeeld moeten

worden en de volgende slag kan naar de green of vlag.Vanwege een bunker is de 2de slag wel lastig. Speel daarom de-ze hole als een bogey-hole, Het is hier niet erg om een 4 te sco-ren. Wanneer u niet over de linkerzijde kunt spelen, zal heteen lastige hole blijken te zijn. Een optie is om in de bosjes tespelen links langs het pad. Hierna met een beetje geluk de balterugvinden en rommelig uit de bosjes spelen. Een score van 5of 6 kan nog punten opleveren.

Laatst hoorden we dat dit ‘Army golf’wordt genoemd.

Voor de verder gevorderde golfer is het weer een kans om degreen in regulation te spelen.Want de 2de 9 holes bevat 3 keereen par-3 hole. Het is niet erg om een club extra te nemen eniets achter of voorbij de green te liggen. Want er is nog eengoede kans op een par save. Let goed op de glooiingen en kiesbewust om met het putten aanvallend te spelen of juist ver-dedigend. Dit kan zeker 1 slag verschil maken. Wanneer devlag rechts staat, is het goed de afslag links op de green tespelen. Hierdoor is 2x putten nog mogelijk. Speel niet te veelnaar de vlag, want de green aan de rechterzijde missen is eenmoeilijkere up and down.

Voor dames is de teebox aan de linkerzijde wel eens lastigmet een vlag die links staat. Wanneer een hoge bal gespeeldkan worden over deze afstand, doen.Meer stop op de bal zorgtvoor de beste approach. Met een lage bal zal de speellijn meernaar het midden van de green zijn.

Wat nog eens verraderlijk aan deze hole is voor de mannen, isde teebox. Let goed op waar de teemarkers staan.Want op de-ze hole kan het soms wel 2 tot 3 clubs verschil maken met 1dag ervoor.

Wim van Kaathoven

Op 8 januari is Ben Hollander -onze vaste medewerker van deF.F.&M commissie - helaas op 74jarige leeftijd overleden. Zijn ar-tikelen over de fauna op onzebaan heeft hij vanaf januari 2008 overgenomen vanMario den Hartog. Zijn inzet, enthousiasme en liefdevoor de natuur was duidelijk merkbaar in zijn artike-len. Zijn kopij werd veelal als eerste bij ons aangele-verd, voorzien van mooie plaatjes, met de medede-ling: als je een mooiere foto kunt vinden, mag je diealtijd verwisselen!

Ben bedankt.Wij zullen hemmissen.

De redactie

COURSEMANAGEMENT HOLE 15

6 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

DE FAUNA BIJ HOLE 15

Voor vissen is ijsvorming in de winterniet direct een bezwaar. Onder ijs kan -in koud water - zelfs meer zuurstof op-lossen. En wanneer hun lichaamspro-cessen op een lagere stand staan, ver-bruiken vissen minder zuurstof. Komter echter sneeuw op het ijs, dan wordthet een ander verhaal.Wanneer op het ijs een laag(je) sneeuwkomt, kan er geen licht meer in het wa-ter komen. De algen kunnen zonderzonlicht geen zuurstof produceren,waardoor langzaam het zuurstofgehal-te daalt. Bij een lange periode van vorstkan onder een met sneeuw bedekte ij-slaag vissterfte optreden als gevolg vanzuurstofloosheid. Sommige soorten alsde zeelt en de kroeskarper gaan nietdood, maar raken in een toestand vanschijndood. Als de omstandighedenweer gunstig zijn, komen ze weer bij.

Elk nadeel heeft zijn voordeelVissterfte in de winter heeft vaak (be-grijpelijke) negatieve reacties van het

publiek tot gevolg. Toch is het optredenvan een dergelijk vissterfte in ecologi-sche opzicht niet zonder meer negatiefte noemen. Vaak zijn het de gevoeligstesoorten en de grootste exemplaren diehet eerst doodgaan. De soorten die hiervan nature voorkomen zijn aangepastaan het overleven onder zuurstofarmeomstandigheden. Na een periode vanlange vorst waarbij veel (grote) karpersen brasems zijn doodgegaan kan de be-dreigde kroeskarper van de situatie pro-fiteren. De voor veenweidedistricten'gebiedseigen' kroeskarper kan zo dewoonplaatsen van zijn concurrenten in-nemen.

Wat werkt?Verwijderen van de sneeuw - over groteoppervlakten waar diep water onderstaat - is een zeer succesvolle actie.Algen kunnen dan weer zuurstof pro-duceren en zo kan op een natuurlijkemanier zuurstof aangemaakt wordenonder het ijs. Water langzaam over het

ijs laten stromen waardoor de sneeuwsmelt, kan een hulpmiddel zijn. Zeergrote wakken aanbrengen - zonder datdaar waterwild in komt - is eveneenskansrijk. Te kleine wakken trekken ech-ter veel vissen aan en dit leidt weer toteen verslechterde situatie door de hogeconcentratie vissen en het relatief lagezuurstofgehalte. In het verleden werdstro verspreid in dergelijke grote wak-ken. Dit voorkomt enerzijds het verblijfvan watervogels en anderzijds hetdichtvriezen.

Wat werkt niet?Het oppompen van water en vooral hetgeforceerd beluchten, leidt tot opwer-veling van bodemslib. Dit kost weer veelzuurstof en heeft hiermee een aver-echts effect. Het vangen en overzettenvan vis in open water heeft weinig ef-fect en komt neer op het verplaatsenvan het probleem.

Arijan van Alphen

FLORA HOLE 15

7DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Bericht uitgegeven door RAVON op vrijdag 15 januari 2010

Vissterfte in onze vijvers Bron RAVON Nederland

Met ingang van het zomerseizoen - dus 1 april - zal een nieuwescorekaart in gebruik worden genomen of liever gezegd: eenboekje waarin zowel de scorekaart, de pinposities als de birdie-guide zijn opgenomen.

Er zijn enkele wijzigingen bij de stroke-index en de plaatselijkeregels. Stroke-index:hole 3 heeft nu SI 1hole 8 heeft nu SI 3

Plaatselijke regels:1. De regel dat paden een integraal deel van de baan zijn, is ge-schrapt. Een pad is nu een vast obstakel,wanneer er een kunst-matige bedekking op is aangebracht. (zie definitie obstakel).

2. Provisionele bal bij een waterhindernis: Deze regel is duidelij-ker geformuleerd en luidt nu als volgt:

Als de bal misschien in een waterhindernis is geslagen dan mageen provisionele bal worden gespeeld.De speler heeft dan 2 opties:(1) de oorspronkelijke bal spelen vanuit de waterhindernis of daar-buiten, als hij daar wordt gevonden of (2) doorgaanmet de provi-sionele bal. Indien de oorspronkelijke bal niet wordt gevonden danwordt hij geacht in de hindernis te liggen.

Wij wensen u met deze wijzigingen nog meer golfplezier dan ual had!

De HRC/W.Weebers

DE NIEUWE SCOREKAART

8 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

hans lemmens golfTHE OUTLET WAREHOUSE

*Sommige merken uitgesloten

WWW.HANSLEMMENSGOLF.COM

ZIE WEBSITE VOOR ROUTE BESCHRIJVING

UITERAARD ZEERDESKUNDIGADVIES

€1499,-Callaway Big Bertha 07Titanium BB460 driver + wood3+5 Big Bertha, Hybride 3 of 4,ijzers 5-SW (d) of 4-PW (h) putterOdyssey Tour+tas Weekender

HANS LEMMENS GOLF OUTLETENERGIELAAN 10 | KAPELLEN

BELGIE | TEL. +32 3 666 39 49

[email protected]

SLECHTS

25 MINUTENVAN BREDA

THE OUTLET STOREHOF 35-39 | 5103 KJ DONGEN

NEDERLAND | TEL. +31 162 31 26 99

[email protected]

Bij aankoop van een paargolfschoenenFoot-Joy, Adidas, Callaway

Normale prijs 2259,-

€1199,-Normale prijs 1894,-

EENEXCLUSIEVE SCHOENENTAS GRATIS

€ 499,-€ 599,-

1 set ijzers Callaway Big Bertha 07heren 3-PW steel shaft van 799,-

1 set ijzers Nicklaus High-CT 5-SW(matte versie) graphite d/h van 973,-

G O L F

Jack Nicklaus JN-Tourcomplete uitrusting heren (ook verlengde versie) graphiteTitanium Driver+ wood 3+5Hybride 3-4-5, ijzers 6-SWputter + staff cartbag of standbag

Connecting West Africa with Europe, Asia, South Americaand South Africa

Westblaak 95 - 3012 KG Rotterdam - The Netherlands.Phone: +31 10 281 81 83 - Fax: +31 10 281 82 00

[email protected] - www.niledutch.comMarkt 6 | Geertruidenberg | t (0162) 51 64 00 | www.notariaatmeijer.nl

We ontmoeten u graag in Geertruidenberg

Uw zaken op het terrein van ondermeer vermogensplanning,

onroerend goed, successie en rechtsvormen wilt u goed regelen.

Neem daarvoor de tijd en maak een afspraak met de notaris.

Bij Notariaat Meijer bijvoorbeeld. De notaris die kennis heeft van

zaken die belangrijk zijn voor nu en later; ofwel de notaris die er

is voor ú!

Op onze website www.notariaatmeijer.nl vindt u informatie over

onze werkwijze en kwaliteiten. We heten u graag welkom op de

historische Markt in Geertruidenberg.

DE JOEP

Per postHet is al weer februari en ik ben nogniet eens gewend aan het schrijven vanhet nieuwe jaartal. Na 10 jaar ’07; ’08en ’09 geschreven te hebben, raak ik inde war en schrijf steeds 01-010.

Inderdaad, ik schrijf nog af en toe, ge-woon met een pen en op gelinieerd pa-pier en dan gebeuren die dingen.

Als je gewoon de computer gebruiktom te schrijven, dan is dat helemaalgeen probleem. Dat ding maakt de da-tum al af als je alleen nog maar de daghebt ingetikt en dat vind ik toch irri-tant. Wat ik wel erg aardig vind van decomputer, is de spellingcontrole, diemis ik wel op mijn blocnote.

Inmiddels ben ik behoorlijk onthanddoordat mijn computer het weer eensheeft begeven en ik dus verplicht benom op de ouderwetse manier te schrij-ven. (Mooi gevonden hè, dat onthanden schrijven).

U mag natuurlijk van mij verwachtendat ik de nodige voorzorgsmaatregelen

tref voor dit soort onverwachte situ-aties, maar toch! Ik heb weliswaar vanmijn nageslacht een handige BlackBerry gekregen, maar die houdt er geenrekening mee dat ik gebruik maak vaneen leesbrilletje.

Voor de onwetenden onder ons, eenBlackBerry is een soort mini computer,die ook kan telefoneren of andersom.Tenminste als je weet hoe dat moet,want er zit geen gebruiksaanwijzingbij.

Hartstikke handig, hij werkt echt overalen je hebt nooit meer rust. En als er ietsgebeurt heb je altijd de volledigeWinkler Prins bij de hand. Wat moet jeanders doen in een restaurant!

De trouwe lezer van deze rubriek weetinmiddels dat mijn computer van deMediaMarkt komt, ja ik ben niet gek!Consequentie is dat je bij calamiteitende leverancier moet bellen en dan komtalles goed. Nou ja, alles. U kent dat wel,na een wachttijd, vergelijkbaar met dievan het spreekuur van een medischspecialist, krijg je iemand aan de lijnvan een callcenter uit een exotisch land.

In mijn geval eenaardige man dieoverduidelijk netzijn cursus telefoon -Nederlands heeft af-gerond en onver-stoorbaar vriendelijkblijft omdat hij dieandere woorden nietgeleerd heeft en dustoch niet verstaatwat ik in mijn op-winding zeg.

Hij vraagt mij het uit24 letters en cijfersbestaande Sin nr.voor te lezen. Eennummer dat ikslechts ontcijferd

krijg met de hulp van een vergrootglas.Het staat op de achterkant mijnheer. Enik maar denken dat het een zwartestreep was. Nadat ik voor deze toets ge-slaagd ben, hoef ik gelukkig alleen nogmaar het 12-cijferige RMA nr. voor te le-zen, gevolgd door mijn postcode en ookdaar blijk ik een voldoende voor te ha-len.

Nou mijnheer, dat komt dan helemaalgoed. Het zou kunnen dat de gegevensvan de harde schijf na reparatie verd-wenen zijn, maar ik neem aan dat ueen back up gemaakt heeft.

Een back up? Dat doet iedere gebruikertoch iedere dag mijnheer. Maar natuur-lijk!

U krijgt van mij per email een sticker,die drukt u af, plakt u op de verpakkingen dan wordt de computer opgehaald.Om mogelijke schade te voorkomenverzoeken wij u wel de computer in deoriginele verpakking te verzenden, an-ders kunnen wij natuurlijk niets garan-deren. Originele verpakking, dat ding is8 maanden geleden gekocht. Nou mijn-heer dan boft u want dan valt de repa-ratie waarschijnlijk nog onder de ga-rantie. Maar ik heb die achterlijke doostoch allang weggegooid. Ja, dan kunnenwij natuurlijk niets garanderen.

En trouwens, per email, hoe moet ik datdan lezen als mijn computer kapot is?Juist mijnheer, dan schrijf ik u toch perpost.

Met de kennis van nu, u weet wel.

Joep

9DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

OOSTERHOUTSE GOLF CLUB 25 JAAR

10 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Motto voor het jubileumjaar is:HANDICAP IN BEWEGING

Een motto, dat niet alleen duidt op dewijze waarop de golfprestatie wordt ge-meten, dan wel aangeeft dat de Ooster-houtse nog volop in beweging is, maartevens benadrukt, dat ook een lichame-lijke beperking geen enkel beletselvormt aan de golfsport deel te nemen.

Om alle evenementen te kunnen latenplaatsvinden heeft de vereniging eenruim budget ter beschikking gesteld.Daarnaast is Samenwerkende Assuran-tie Adviseurs Nederland B.V. (SAA Direct)bereid gevonden het jubileumjaar fi-nancieel te ondersteunen als hoofd-sponsor en zal de Rotterdamse rederijNileDutch de realisatie van het jubi-leumboek voor haar rekening nemen.

De feestelijke opening van het jubi-

leumjaar heeft op 3 januari plaatsge-vonden. De jubileumvlaggen zijn gehe-sen en het spandoek met het mottoHandicap in Beweging is onthuld, éénen ander onder muzikale omlijsting vande Harmonie.

Wat kunt u dit jaar allemaal verwach-ten?

Golfinstructie ledenDoor de golfschool van Jules Franse isvoor de leden een jubileum lespro-gramma ontworpen onder het motto:“Je bent nooit te oud om te leren”.Een maximum van 150 leden kunnenzich in kleine groepjes middels 5 lessenvan 75 minuten verder bekwamen in debasistechnieken van het golfen. Door-dat de lessen door de vereniging wor-den gesponsord is de bijdrage voor deleden beperkt tot een bedrag van€ 50,00 voor het gehele lespakket.Via de e-mail is de inschrijving inmid-dels geopend.Wees er op tijd bij!

MasterclassesDe heren en dames competitieteamszullen worden ondersteunt door de na-tionaal coach van de NGF en landelijkbekende golfpro’s zullen masterclassesgeven.

Thema avondenEen aantal thema avonden zal wordengeorganiseerd. De golfoperator Pin Highzal een avondvullend programma overgolfreizen vullen. Naast reizen in het al-gemeen zal de avond in het licht staanvan een land met daarbij behorendemuziek, drankjes en hapjes.

Op een speelse wijze zal de handicap-en regelcommissie “de regeltjes” opfris-sen.De flora- en fauna commissie zal alleswat “bloeit, groeit, loopt en vliegt” on-der uw aandacht brengen.

OGC Disabled OpenIn samenwerking met de NGG (Neder-landse Golfvereniging voor Gehandi-capten) en het Nationaal RevalidatieFonds wordt op 11 september het OGCDisabled Open georganiseerd.Het Nationaal Revalidatie Fonds, metals beschermvrouwe ZKH Prinses Mar-griet, bestaat in 2010 vijftig jaar. In hetkader van ons jubileum zal aan hetNationaal Revalidatie Fonds een jubi-leumgift worden gedaan.Aan het OGC Disabled Open zullen 18flights deelnemen, bestaande uit eenbekende Nederlander, een golfer meteen lichamelijke beperking en twee le-den van de Oosterhoutse. Het is de be-doeling dat elke flight wordt gespon-sord. Verwacht mag worden, dat dezewedstrijd veel media aandacht zal krij-gen.

Golfweek/Ricoh Open en OGC OpenMiddels nog nader in te vullen acties

In 1985 werd door Dick Simons en Paul Jansen de Oosterhoutse Golf Club opgericht.Dankzij dit initiatief en veel energie en daadkracht van velen, is de OosterhoutseGolf Club uitgegroeid tot één van de mooiste banen van Nederland. Dit jaar vierenwij het 25-jarig jubileum en dat is niet alleen reden voor een feestje, maar tevensvoor een aaneenschakeling van evenementen gedurende het gehele jubileumjaar.Een jaar vol aandacht voor de “Oosterhoutse”, haar leden en de golfsport.

11DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

zal tijdens de Golfweek, het Ricoh Openen de OGC Open aandacht worden be-steed aan het 25-jarig jubileum van deOGC en haar motto “Handicap in Bewe-ging”.

PGC JeugdOpenDe jeugd wordt uiteraard in dit jubi-leumjaar niet vergeten. Op 17 juli zal hetOGCOpenworden georganiseerd voor dejeugd van de Oosterhoutse en anderegolfclubs. Op deze dag zullen er tevensgolfclinics zijn en een show-optreden vaneen zeer bekende golfprofessional. Eenbarbecue en een feestavond voor de deel-nemers aan dewedstrijd en de clinic sluitdeze dag af.

JubileumloterijOp de feestelijke opening is met veel suc-ces een aftrap gegeven van de jubileum-loterij. Indien u tijdens de opening geenloten heeft kunnen kopen, is uw kans opeen van de mooie prijzen nog niet verke-ken. De loten kunnen nog tot de feest-avond in oktoberworden gekocht.

De hoofdprijs is een golfreis voor tweepersonen; een kunstwerk is de tweedeprijs en een ballonvaart voor twee perso-nen is de derde prijs. De loten kosten€ 5,00 per stuk en 3 voor € 10,00. De op-brengst van de loterij is bestemd voor dejubileumgift voor het Nationaal Revali-datie Fonds.

JubileumboekOp de feestavond ontvangen de leden alsgeschenk het jubileum fotoboek (één perhuishouden) gevuld met 25 jaar “Ooster-houtse”hoogtepunten.

Het jubileumfeestAls afsluiting van het jubileumjaar wordtop 30 oktober in De Bussel een spette-rend feest georganiseerd. Ook dit feestheeft een motto: ”OGC 25 jaar in bewe-ging”. In diverse zalen zal op deze “bewe-gelijke”avond een variatie aanmuziek enartiesten worden gepresenteerd, waarbijuiteraard de drankjes en de hapjes nietzijn vergeten.

Sander Emmerig

Met de feestelijke opening van het jubileumjaar op 3 janu-ari jl. is tevens de jubileumloterij van start gegaan.

De start was al een groot succes. Er zijn echter nog het helejaar loten te verkrijgen. Laat ook zij, die al loten gekochthebben zich niet weerhouden nog meer loten te kopen. Uverhoogt niet alleen uw kans op één van de zeer fraaieprijzen (1ste prijs: een fantastische golfreis voor twee per-sonen; 2de prijs: een kunstwerk; 3de prijs: een ballonvaartvoor twee personen.) maar tevens steunt u een goed doel.De opbrengst draagt bij aan de jubileumgift van de Ooster-houtse Golf Club aan het Nationaal Revalidatie Fonds, datin 2010 vijftig jaar bestaat.

Heeft u nog geen loten of wilt u meer loten, dan kunt u uwbestelling opgeven via e-mail:[email protected].

De loten worden u dan toegestuurden u betaalt via een bankmachtiging.

De loten zijn ook verkrijgbaar via één van de leden van dejubileumcommissie: Joep van Pelt of Cees van den Broek,Pieter Roodenburgh, Netty Schoonhoven en SanderEmmerig. Ook bij de caddymaster kunt u loten kopen.

De loten worden verkocht per 3 loten (€ 10,00) of een veel-voud daarvan.

Laat deze unieke kans niet aan u voorbijgaan en steun hetgoede doel!

Prijsuitreiking op de feestavond op 30 oktober in De Bussel.

De jubileumcommissie

DE JUBILEUM LOTERIJ IS GESTART

12 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

BEELD

GELUID

MAATWERK

SERVICE ASSORTIMENT REPARATIES

B R E E D I N :

BOSE

LOEWE

NAD

SHARP

MARANTZ

PIONEER

D E A L E R VA N O . A .

KOM LANGS IN ONZE NIEUWE WINKEL: LEIJSENHOEK 1 (tussen de Markt en Leijsenhoek)

www.technicanova.nl - tel.0162-455292

13DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

PENESTAFETTEWat doe je, als één van je beste vrienden, ook nog eens de voorzitter van de

Stichting Golfsport Oosterhout, je belt met de vraag het stokje over te nemen van

de penestafette van ons huisorgaan“De Heihoef” van de Oosterhoutse golfclub?

Je zegt zonder enige aarzeling “JA” en daarom ben ik eens nagegaan,wat golfen

eigenlijk voor mij betekent.Welnu:

Bij een ontmoeting met één van onzeoprichters, Dick Simons, vertelde hij mijover zijn plannen, in Oosterhout eengolfclub op te richten. Destijds was on-ze buurman Piet Schriek wethouder inonze stad en hij had ook sportzaken inzijn portefeuille. Toevallig vierde hij de-zelfde dag zijn verjaardag en beloofdeik Dick om eens een balletje op te gooi-en, hoe het Oosterhoutse gemeente-bestuur aankeek tegen een dergelijkprestigieus project. We troffen op hetverjaardagsfeestje ook burgermeesterMater. Het was de ideale gelegenheid,met een glas in de hand, hun mening tetoetsen en het bleek al snel, dat Dick enzijn medeoprichters niet met onhaalba-re plannen aan het stoeien waren.Daarna is er ongetwijfeld heel veel lob-bywerk door zeer velen gepleegd, maarOosterhout mag trots zijn op het be-sluit, wat destijds is genomen.

In ons gezin was Caroline de eerste,wel-ke met het golfvirus werd besmet. Volenthousiaste verhalen trachtte ze me teovertuigen, dat ook ik lessen moestgaan nemen, maar ik was erg bevreesd,dat golfen een heel groot tijdsbeslag opmijn toch al erg druk bezette agendazou leggen. Na ongeveer anderhalf jaarheb ik haar advies gevolgd en daar hebik nooit spijt van gekregen. We hebbenbeide de pioniersfase van de OGC mee-gemaakt, tot en met de bardiensten inde oude kantine van de voetbalveren-ging toe.

Het moet rond 1990 geweest zijn, datCoen van de Born en Reitze Douma,metwie ik ’s zaterdagsmorgens les kreeg

van Cees Renders, mij overtuigden vande noodzaak holesponsor van de OGC teworden. Zij waren als bestuursleden be-trokken bij de verdere professionalise-ring van onze vereniging, hadden groteplannen en wilden zich vergewissenvan een goede financiële basis. Zij wa-ren het, die, met nog enkele leden vande sponsorcommissie in heel korte tijdeen 20tal sponsors bijeen brachten endaarmee de basis gelegd hebben voorde nog steeds gezonde financiële posi-tie van de OGC.De contracten hadden een looptijd van10 jaar, moesten vooruit betaald wor-den en de condities waren niet onder-handelbaar. Toch besloten we hole 2 tegaan sponsoren.Destijds was ik me totaal niet bewust,wat dit verder voor mijn verenigingsle-ven binnen de OGC zou gaan beteke-nen. Golfen kon rekenen op een onge-kende populariteit, en het bedrijfslevenomarmde de sport om voor hun klan-ten de kennismaking met de sport mo-gelijk te maken. Bedrijfsgolfdagen, in-clusief golfclinic, waren gewild en wer-den druk bezocht.Inmiddels is dat nieuwtje eraf en heeftonze huidige sponsorcommissie, vooralook door de economische omstandighe-den, een veel moeilijkere job.

Eind 1996 liepen we op een Zondag-morgen een rondje met Rard Eissens,die, uitgerekend op de tweede hole,waar wij sponsor van waren, vroeg, of ikeventueel voorzitter van de sponsor-commissie wilde worden. Het bestuurzag graag, dat een van de holesponsorsdeze functie op zich nam en er was vol-

doende tijd van voorbereiding om decontacten met de sponsors weer eensop te poetsen. Binnen 3 jaar zouden allecontracten met de sponsors aflopen ende club had nog een lang verlanglijstje,waar de clubkas voor gespekt moestworden. Er moesten nog investeringengedaan worden in zaken als : regenin-stallatie, greenkeepers onderkomen,lockerruimte, omheining, oefenholes envooral, het nog spannender maken vanonze baan.Op de algemene ledenvergadering van25 november 1996 werd ik formeel be-noemd en nam het stokje over van CockVreijenhoek. De sponsorcommissie hadtot dan toe vooral de onderlinge contac-ten van de sponsors bevorderd, maarnu werd het belangrijk de sponsors tebehouden en een zo groot mogelijke fi-nanciële bijdrage van hen te verkrijgen,zonder de baan overmatig extra te be-lasten.Uiteindelijk hebben we onze doelstel-ling, om met het afsluiten van de nieu-we sponsorcontracten minstens 1 mil-joen gulden voor de vereniging te ver-krijgen royaal gehaald.De gelden kwamen toe aan de Stich-ting, welke nog steeds jaarlijks een be-drag, afhankelijk van de behoefte, terbeschikking stelt aan de Vereniging.

Heel veel werk is verzet door GreetCloin, vooral om alle administratievezaken rondom de nieuwe contracten afte handelen en de verslaglegging vande vergaderingen van de commissie ingoede banen te leiden.Daarnaast had Ad de Graaf het lumi-neuze idee het gastvrouwschap voor en

14 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Wij bekennen kleur: Groen!Milieu en klimaat vinden wij belangrijk. Om die reden recyclen wij als drukkerij niet alleen al onze afvalstoffen, maar wij drukken en printen bijvoorbeeld ook op papier met het FSC-keurmerk. Bewust omgaan met drukwerk, zonder moeite? Kijk op www.occ-dehoog.nl/fsc

De Wetering 30, 4906 CT Oosterhout • 0162 476 500 • [email protected]

Het keurmerk voorverantwoord bosbeheer

CU-COC-810298

© 1996 Forest Stewardship Council A.C.

Waterhindernissen........Een aantal waterhindernissen op de OGC is geheel danwel ge-deeltelijk van karakter veranderd, en wel van "lateraal" (rodepaaltjes) gewijzigd in "gewone" (gele paaltjes dus). Dat is nietgedaan om te pesten, maar slechts een correctie van speel-technisch ongewenste situaties. Immers, de definitie van eenlaterale waterhindernis is die van een gewone waterhindernisvan waarachter het door de Commissie ondoenlijk wordt ge-acht verder te spelen. Het is echter een wijziging met verre-gaande consequenties, want een normale waterhindernisgeeft je 2 opties minder om met 1 strafslag buiten de hinder-nis te droppen en verder te spelen dan wanneer hij lateraalzou zijn geweest.

Zo is de overzijde van hole 5 (zie illustratie) nu door gele paal-tjes gemarkeerd. De speler, die afslaat van de heren (back)tee(“A”) en voor de green gaat, zal er doorgaans voor kiezen een2e bal van de tee te slaan indien zijn bal in de waterhindernis

verloren gaat (“B”). Hij doet dat ook alsde bal de overzijde wel gehaald heeft,maar in de hindernis terug is gerold.Zie Regel 26-1, die 2 opties aangeeft: (1)Een bal spelen van de plaats, waar devorige slag werd gedaan, en (2) in rech-te lijn vanaf de vlag over het punt waarde bal het laatst de grens van de hin-dernis is gepasseerd naar achteren, inprincipe zo ver als je wilt of kunt. Overi-

gens, indien je niet ze-ker weet of je bal in dehindernis ligt, dan magje toch een provisionelebal spelen volgens deop de OGC van toepassing zijnde Plaatselijke Regel.Vanaf de dames medal tees (maar ook van andere afslag-plaatsen) wordt deze waterhindernis vaak gemeden door hetspelen van de eerste slag richting de bomen links van de voor-ste greenside bunker (“C”). Maar let op! Als je vanaf dat puntje volgende slag de waterhindernis in shankt (“D”), dan staanje dus uitsluitend de eerder genoemde 2 opties ter beschik-king. Op voorhand neem ik aan dat je niet terug wilt richtingde afslagplaats (“optie 1”). Dus neem je "stroke + distance", enspeel je een bal vanaf het punt waar je je vorige slag deed(“C”=“optie 2”) .Mocht je ondanks deze uitleg van mening zijn dat je ook kuntdroppen binnen 2 stoklengtes, niet dichter naar de hole, danspeel je van de verkeerde plaats, hetgeen in Matchplay verliesvan de hole betekent. In Strokeplay levert dit 2 strafslagen opmaar, als je in genoemd voorbeeld dropt bij punt D, houdt danrekening met diskwalificatie omdat je teveel voordeel hebtgenoten. Kijk dus goed uit, ook de holes 10, 13 en 15 hebbenwijziging ondergaan!

Ton van der Borg

Vragen? Mail [email protected]

REGELS

15DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

tijdens de sponsordag in te stellen. Hetis voor de sponsor niet altijd duidelijk,dat de vereniging, de pro, de horeca etc.verschillende identiteiten zijn, waar jeafzonderlijke afspraken mee moet ma-ken, om je sponsordag zo goed moge-lijk te doen slagen. De Oosterhoutseheeft nog steeds een exclusiviteit op ditgebied, wat past bij ons streven tot detop van de Nederlandse banen te beho-ren. We konden snel over 7 à 8 char-mante vrijwilligsters beschikken, diehun vrije tijd erg graag voor opofferdenom de sponsor te begeleiden.Verder mag natuurlijk de onuitputtelij-ke ijver van Mary van Brussel niet on-vermeld blijven, die in November alcontact opnam met de sponsors, wan-neer zij hun dag wilden gaan organise-

ren in het komende jaar. Voorwaar eenbijna onmogelijke klus om al die men-sen te benaderen en tevreden te stellen,wat haar overigens altijd lukte.Het was een groot genoegen met zoveel vrijwilligers voor de OGC wat temogen betekenen en ik kijk met heelveel genoegen terug op die tijd en wilnogmaals alle leden van de destijdsesponsorcommissie hartelijk dankenvoor de zeer constructieve samenwer-king.

Nu nog iets over mijn golfen. Sinds heteinde van mijn dagelijks werkzame le-ven, ben ik lid van 2 clubjes. Eén speeltop Maandagmorgen ( de zg MMM-ers),de ander op Donderdag, na de GoldenSwingers, GGG-ers genaamd. Een lage

handicapper zal ik nooit worden, maardat bederft het plezier in het spel niet.Vaak is er ook wisselend resultaat,maardan brengt Jules uitkomst. Hoeveel tijdgolfen vraagt, is pas duidelijk gewordenin januari van dit jaar, toen de baandoor weersomstandigheden lang geslo-ten is geweest. Je had ineens een zeevan tijd ter beschikking en wist daar-mee bijna geen raad.We mogen trots zijn op onze baan envooral op alle vrijwilligers die daar nuzoveel aandacht aan besteden, met eenresultaat, waar we allemaal trots opzijn.Nu geef ik het estafette stokje door aanAndré Roosendaal.

Peter Dirven

16 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

In de eerste uitgave van de Heihoef medio 1987 was het volgen-de artikel geplaatst.

“Golfen is een heel gezonde sport…”

Tot de Oosterhouters, die geboeid zijn door de golfsport, be-hoort de eerste burger van de stad: burgemeester A. Mater.Datzelfde geldt voor zijn vrouw. Beiden hebben zich gemeldals lid van onze club. Hun belangstelling dateert van een jaarof wat geleden. Burgemeester Mater: “Wij zijn toen eens eenkijkje gaan nemen op de baan van Toxandria in Molenschot.Het was schitterend weer. Dat en de mooie omgeving gavende ervaringen van ons bezoek een extra dimensie. Later zaktede belangstelling wat weg. Maar die was onmiddellijk terug,toen in Oosterhout initiatieven voor een golfbaan ontston-den”.Wat spreekt het echtpaar Mater nu het meest aan in degolfsport? De heer Mater: “Dat zijn meerdere zaken. Ten eer-ste: golfen is een individuele sport en je kunt die bedrijven opeen dag en een uur dat jou het beste passen. Bovendien benje lekker buiten - meestal in een schitterende omgeving - enmoet je er een heel eind bij wandelen. Dus het is ook een ge-zonde sport. Belangrijk is dan voorts nog, dat golfen een sportis voor alle leeftijden. Ik bedoel: onze leeftijd is geen beletselom toch goed bezig te zijn met de sport”. “Dat goed bezig zijnis”, vervolgt de heer Mater, “voorlopig nog even betrekkelijk.We hebben net de eerste training achter de rug. Dankzij trai-ner Jan Kuysters hebben we daar best het een en ander vanopgestoken. We moesten op een gegeven moment ballenslaan in de richting van een emmer. Nee, van ons is er niet éénin de emmer terecht gekomen, maar er gingen toch al de no-dige ballen in de goede richting. Van die eerste training heb-ben we in ieder geval geleerd, dat we nog heel wat moetenschaven aan de techniek en de theorie van het spel. Maar datgeeft niet;we gaan ons met graagte bekwamen”.

Het golfen heeft wel eens de naam een elitesport te zijn.Maardaarvan zal volgens de heer Mater geen sprake zijn: “De ge-meente werkt graag mee aan de totstandkoming van een

golfbaan. Maar we hebben daar de voorwaarde bij gesteld,dat het golfen toegankelijk moet zijn voor mensen uit bredelagen van de bevolking. Ik heb alle vertrouwen, dat die voor-waarde wordt vervuld. Golfen is trouwens in grote delen vande wereld een volkssport. Kijk bijvoorbeeld maar eens naarAmerika en Engeland. In Engeland heeft zowat elk zichzelf re-specterende gemeente een golfbaan. En daar spelen dan velemensen op. Zo moet en zal het in Oosterhout straks zijn. Ookin die zin zal golfen dan een gezonde sport zijn”. De heer enmevrouw Mater beschikken al over een boek over golfen:“Gekregen op mijn laatste verjaardag. Héél interessant enleerzaam. Maar dat is de theorie. Nu de praktijk nog. Mis-schien - en hopelijk – krijg ik bij volgende gelegenheden watmateriaal aangereikt. Ik kan mij slechtere verjaardagcadeausvoorstellen. Waar of niet?” De heer Mater blijft de ontwikke-lingen rond de golfclub en rond de aanleg van een golfbaannauwlettend volgen: “De club heeft al 200 leden. Dat is eenprima start. En er zit ook voldoende beweging in de plannenvoor de golfbaan. Binnenkort komt er al een zogenaamde af-slagbaan beschikbaar. Als het ook maar even kan zal ik er ze-ker bij zijn als die in gebruik genomen wordt: als lid van declub natuurlijk, maar ook als burgemeester van een stad, dieaan een voorziening voor de beoefening van de golfsport toeis...”

NOSTALGIO O O O O O OO.G.C. HEIHOEF 1985 – 1990

REGELAVONDENVoor de competitie teams zijn de regelavonden op 16 en18 maart a.s. aanvang 20.00 uur.

De reguliere regelavonden vinden plaats op 30 maart en8 april, eveneens om 20.00 uurDe eerste avond worden de regels 1 – 17 behandeld.

De tweede avond regels 18 – 34.

17DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Alle nieuwe leden heten wij van hartewelkom.Ook wij vinden het belangrijk u zo snelmogelijk thuis te laten voelen in enrond de golfbaan.

Speciaal nodigen wij onze nieuwe ledenuit voor de kennismaking in de baan,met elkaar en de mentoren, d.m.v.:

De openingswedstrijd in de vorm vaneen gezelligheidswedstrijd op:

Zaterdag 6maart: 13.00 uur.

Deze wedstrijd is voor handicap 0 – 99.Ook de Nieuwe leden van juli 2009 zijnvan harte welkom.

U kunt zich reeds inschrijven via Tele-golf. Meer wedstrijden voor de NieuweLeden volgen op:

Zondag 28 maart en zaterdag18 september.

Hierbij zijn ook de NON HANDICAPPERS(handicap > 45) van harte uitgenodigd.

U krijgt dan de keuze om mee te doenaan een gezelligheidswedstrijd of omeen Q-kaart te lopen met een begelei-der.

Nadere informatie vindt u op het me-dedelingenbord rechts in de hal.

Wij wensen allen heel veel golfpleziertoe op de Oosterhoutse en zien u graagop zaterdag 6maart.

NL en Non-Handicap CommissieIngrid van der Velden,Brigitte Rameckers,Ineke Roelvink en Riet Meijs

Stagiaire PGA Holland Golfprofessional B

Beste leden van de Oosterhoutse GC,

Mijn naam is Niels Nijssen en ik wil wat meer over mezelf ver-tellen. Ik ben geboren en getogen in Zeeland, in het plaatsjeMiddelburg. Ik ben 22 jaar en woon op dit moment samenmet mijn vriendin Renee in Tilburg.

Na mijn middelbare school ben ik vertrokken naar Canada omdaar een extra jaar middelbare school te volgen en natuurlijkvoor de ervaring. Daar ben ik voor het eerst met golf in aanra-king gekomen. Vanaf toen heeft het spelletje mij gegrepen enben ik verliefd geworden op de golfsport.Terug in Nederland ben ik lid geworden van de Domburgschegolf club.Ook ben ik het CIOS gaan volgen in Goes, dat is een sportop-leiding met verschillende richtingen. Ik heb voor de richtingSBAW, sociaal bewegingsagogisch werk, gekozen. Naast ditvak heb ik ook het vak golf gekozen. Dit vak werd gegevendoorWim van Kaathoven.Het CIOS en Wim werden benaderd door de NGF of ze een pi-lot mochten uitvoeren. Hierdoor kon ik als eerste van Neder-land de nieuwe licentie voor golfers ontvangen, Golfinstruc-teur level 2.

Na mijn CIOS goed te hebben afgerond, heb ik me aangemeldop het Van Swinderen Golf College. Er was een lastige selec-

tieronde. En nu mag ik met 24 anderen aan de opleiding voorGolf professional B beginnen.

Ik heb een goed gesprek met Wim van Kaathoven en JulesFranse gehad en nu ga ik stage lopen op de Oosterhoutse GC.Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg en hoop de aankomendeanderhalf jaar veel wijsheid op te doen. Zowel on the courseals off the course.

Ik wens iedereen een heel goed golfjaar.

Met vriendelijke groet,Niels Nijssen

GOLFSCHOOL JULES FRANSE

WELKOMNIEUWE LEDEN

18 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

ruimte voor dromen

Dreamland is al 25 jaar het vertrouwde adres in de regio voor al uw boxsprings, slaapsystemen, slaapkamerkasten en linnengoed.

Openingstijden:Di t/m do: 9.00 t/m 18.00 uurVrijdag: 9.00 t/m 21.00 uurZaterdag: 9.00 t/m 17.00 uur

Keiweg 74/764901 JC OosterhoutT: 0162 - 42 88 02F: 0162 - 45 49 83E: [email protected]: www.dream-land.nl

ruimtee voor dromen

eiweg KKe4901 JC

74/76C O t h t

dag

Openin

dagatererZVrijdagVrijdag: Di t/m d

4901 JCT: 01F: 01E: infI: ww

ngstijden:

.00 uur9.00 t/m 17g:9 09.00 t/m 21.00 uur9.00 t/m9 00 t/m 18.00 uurdo:

C Oosterhout162 - 42 88 02162 - 45 49 83

[email protected]

19DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Baan gesloten wegens grote sneeuwval...Wat jammer... wordter onderling tussen de `mutsen`gemaild. Wij kunnen zater-dag niet golfen. He bah.. dan toch maar afspreken om geza-menlijk koffie op de club te drinken.

Aangekomen in het clubhuis ontwaren wij een sprookjestafe-reel. Ons uitzicht over de baan kan niet mooier. Boomtakkennaar beneden hellend vanwege de druk van de sneeuw. Na dekoffie een wandeling maken en genieten van de mooie na-tuur. Inmiddels worden wij geconfronteerd met heuse lang-laufers. De baancommissie c.q. greenkeepers hebben eentweetal loipes getrokken van resp. een ½ en 1 uur. Een gewel-dig idee. Helaas hebben nog te weinig clubleden naar de web-site gekeken, anders had het wel storm gelopen.

Na onze wandeling terug naar het clubhuis. Inmiddels zijnmeerdere clubjes aanwezig en genieten evenals wij van hetschitterende uitzicht. Na een forse wandeling is het nu tijdvoor een echte borrel met tapas. Genoeglijke gesprekken meteen lekker glas, wat wil je nog meer? Nou ja... golfen... een an-dere keer maar weer. Deze dag kan niet meer kapot!

En dan in de loop van de week de mededeling dat een heusewinterwonderland wordt georganiseerd.

Men zou kunnen langlaufen, wandelen, schaatsen, sleeën...Snel de zolder op zijn kop gezet om toch echt de schaatsen, dieal 25 à 30 jaar opgeborgen liggen, op te snorren. Het valt meeze zien er nog best aardig uit... niet verroest, wel zijn de des-tijds witte schoenen wat groezelig geworden. Dat is tochgauw op te lossen... en poetsen maar.

En dan... de grote teleurstelling. Het begint te dooien. Desneeuw verdwijnt onder de zon en het ijs ziet er steeds wate-riger uit. Wat een teleurstelling en niet alleen voor ons, maarook voor de diegenen die deze dag hebben georganiseerd. Omde teleurstelling te onderdrukken wordt er met vrienden af-gesproken om toch naar de Oosterhoutse te komen. Wande-len kan natuurlijk altijd. Gelukkig zijn er meerderen, die de-zelfde gedachte hebben en wordt het nog gezellig in het club-huis.

Het was een geweldige idee en organisatie… helaas kon hetniet doorgaan, maar aan het organisatie gezelschap wil ikgraag een bijzondere pluim geven en bedanken voor hun in-zet.

Demutsen/ AMS

SNEEUWOP DE OGC

COLOFONOOSTERHOUTSE GOLF CLUBDukaatstraat 21, 4903 RN Oosterhout

Clubhuis/Secretariaat/BaaninfoMw.M.E. Hinnen-vanWijk Tel. 0162 - 458759

Fax 0162 - 433285ManagerDhr. N.Vlaspoel 0162 - 499104CaddiemasterDhr. H.Marcé 0162 - 421210Mw. A. van der Stelt van Ham

Internet adres: http://www.ogcgolf.nl

E-mail adres: [email protected]

Bankier ABN-AMRO OosterhoutRek. nr. 41.60.74.456Postgiro bank 1091055

Brasserie Het Uilenbosch 0162 - 436164

Pro: Dhr. J. Franse 06 - 54933870Shop 0162 - 436397Driving-range 0162 - 438432

BESTUUR

Dhr. A.J.E. Cloïn, voorzitter 0162 - 426880Dhr. F.C.M.J. Jacobs,penningmeester/vice-voorzitter 076 - 5411349Mw. L.C.M. Jansen,secretaris 076 - 5210373Mw. A.T.M. Geurts-de Jong,lid/sport 0162 - 422975Dhr. J.C.M. van Pelt,lid baan en algem. zaken 076 - 5711270Dhr. J.C. Blom, lid/spel 076 - 5430123

COMMISSIES

Automatiseringscommissie:N.Vlaspoel 073 - 5211156Baancommissie:Dhr. J.C.M. van Pelt 076-5711270Damescommissie:Mevr. E.M.P. Baalhuis-Broenink 0162-457126Evenementencommissie:Dhr. A. Emmerig 0168 - 484428Flora-, Fauna- en Milieucommissie:Dhr. C. Söder 0162-427699Handicap&Regelcommissie:Dhr.W.P.M.Weebers 0416 - 335854Handicartcommissie:Dhr.W.L.M. Adriaansen 076 - 5425321Herencommissie:Dhr. P.A. Roodenburgh 06-51310316Horecacommissie:Dhr. J.T.N.M. van der Rijken 06- 53984508Jeugdcommissie:VacatureKlachten enBeroepcommissie:Dhr. J.J.M. Dosker 073-6572072Marshalcommissie:Dhr.W. Herlaar 0162 - 580388Nieuwe Ledencommissie:Mw. I.E.M. van der Velden-Hustinx 0162 - 683291Redactiecommissie:Mw. A.M. Schoonhoven-Benner 076 - 5211493e-mail: [email protected]:Mevr. T.C.M. van Gestel-Ghering 0162-450084Sponsorcommissie:Dhr. J.R. Pieters 0161 - 231812Wedstrijdcommissie:Dhr.V.H.J.M. Huinck 0162-422493

Vooroverige informatie zie Vademecum 2009

20 DE HEIHOEF • JAARGANG 23 • NR 126 • FEBRUARI 2010

Zie website

PERSONALIA

Dames Kerstwedstrijd 15 december 20091. Carla Rosendaal2.Wil v.d. Hout3.Marijke Landlust

De birdie lady 2009 is geworden: Emilie Volkers

UITSLAGEN

INMEMORIAMOp 25 december 2009 is de heer Henk Huijbregts overleden. Henk wassinds 1991 lid van onze vereniging.

De heer Ben Hollander is op 8 januari jl. overleden. Ben was sinds 1998 lidvan de OGC.

Op 3 februari jl. is de heer Bart Janssen overleden. Bart was sinds 1993 lidvan de OGC.

Kopij inleverdatum:Vóór 2 april 2010

E-mail: [email protected]

Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte.

V.l.n.r.:Marijke Landlust,

Wil v.d. Hout,Carla Rosendaal en Elly

Baalhuis (damescie).