5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag...

20
3/78'""'. §PRNIEffi TWEEMAANDELIJ KS BEHALVE JULI TIJDSCHRIFT EN AUGUSTUS 5.2.0.1 10 209 Brussel X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE DER BELG ISCHE SPOORWEGEN ff gp+r*m -frS.f ?T í$- I * 44,

Transcript of 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag...

Page 1: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

3/78'""'. §PRNIEffi

TWEEMAANDELIJ KSBEHALVE JULI

TIJDSCHRIFTEN AUGUSTUS

5.2.0.1 10 209

Brussel XINFORMATIEBLADVAN DE HANDELSDIRECTIEDER BELG ISCHESPOORWEGEN

ffgp+r*m-frS.f

?T í$-

I

*44,

Page 2: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

INHOUD

rzUITRUSTINGDe Tahs-wagen: I à 12

TOERISMEEuropese standaard rijtuigen: 13lnter Rail: 1BWeek-end-biljet: 18TEE: voor de sport: 1 9De match: 19IBW + trein + fiets: 19

SMRNEffi 3T78Foto omslag:Het is mooi weer, trek er op uit, neem de trein.

Deze uitgave geschiedt ongerekend de be-staandetarifai re besch ikkin g e n en d i e n streg el ing en enhun latere wijzigingen.

V erantwoord eli jke u itg ev er :

J. HEINEN - BRUSSEL

Redactie:Frankrijkstraat, 851070 BrusselTel. 02523.80.80, toestel 2670Lay-out: P. Funken, BrusselDrukkerij: N.V. Erasmus, Ledeberg

Foto's NMBS

ONDERNEMINGWagens voor glasvervoer: 6-7

B.NIEUWSDe Rapilège: 5Overwegen: 14-15Handelsagent te Brussel: 17Nieuwe reizigersbiljetten : 1 7Tentoonstelling te Oostende: 17

Verlangennaarwatgeweestis

Sommigen vinden dat de mensvannu eerder onverschillig is voor watgeweest is.

Wij, op de redactie van Spoor-nieuws, zijn beslist een totaal an-dere mening toegedaan. Vrijwelelke week vernemen we dat er er-gens een stoomtrein wordt inge-legd.

Op Pinksteren reed er vanuitLeuven een ,,stoom" naar lePer,waar fanfares honderden toeristenmuzikaal onthaalden voor deviering van de KatteÍeesten. Voor-dat de trein terugreed, haalde hij

nog een menigte mensen oP die,gewapend met fototoestel, Íilm-apparaat of bandoPnemer, het helespoorweggebeuren in beeld enklank wilden vereeuwigen.Veertien dagen later ging men meteen stoomtrein op verkenning oP

de lijn Mol-Neerpelt, waarop kortnadien dieseltreinen zouden rijden.'Ook Roosbeek heeft z'nstoomtrein, waarvoor een toeris-tische vereniging een regelmatigedienst heeft uitgewerkt. Dergelijkeverenigingen, die de spoorweg vanvroeger als attractie gebruiken,komen hier en daar tot stand.

We leven in een eigenaardige tijd.Spoorwegfans kenden wij reedssedert enkele jaren. Nu evenwel iser een echte ,,rage" ontstaan, in degoede zin dan. Een merkwaardigevaststelling is dat het heimweenaar de stoomtrein opduikt oP eenogenblik dat milieubeschermersheftig te keer gaan tegen al watrook maakt en dat velen er zichover verheugen dat de elektrischetractie althans enigermate hetreeds zo bedreigde milieu sPaart.

De mensen van nu die leven in eenwereld van plastiek en beton - dekenmerken van de vooruitgang -grijpen gretig terug naar het verle-den dat voor hen de ,,goeie, oudetijd" is.

Alhoewel die tijd ten slotte niet zoveel beter was. Maar ja, slechteherinneringen vervagen en we ont-houden alleen wat prettig was, be-halve dan enkele rampspoedigegebeurtenissen die diep in ons ge-heugen gegrift blijven.

ls dat heimwee naar de stoomtreineen teken des tijds? Misschien wel,al moet men niet overdrijven. Retrois in de mode en over de ,,belleépoque" wil men wel eens enthou-síast gaan doen. Ook dat gaatvoorbij...

Hoe dan ook, diegenen die eenstoomtrein achternalopen, die nietworden afgeschrikt door stoom ofrook en die op ,,hete kolen" zittenom er eens uit te ,,stomen", inte-resseren zich hoe dan ook voor detrein en misschien voor zijn toe-komst. Kom nou, wie zou dat niettoejuichen?

Iv29013

Page 3: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

IloffelijklreidDe hoffelijkheid is een van die za-ken die van tijd tot tijd moeten her-innerd worden, want men heeft,helaas, zo gemakkelijk tendens,zoniet ze te vergeten dan toch ze teverwaarlozen.

Daarom heb ik een camPagne voormeer hofÍelijkheid in het openbaarveruoer willen organiseren oP na-tionaal vlak, waarbij alle maat-schappijen van openbaar vervoerzouden betrokken worden, nl.

- de Nationale MaatschaPPij derBelgische Spoorwegen;

- de Nationale MaatschaPPijvanBuurtspoorwegen ;

- de Maatschappijen voor lnter-communaal Vervoer te Brussel,Antwerpen, Luik, Gent, Char-leroi en Verviers.

Het doel van deze campagne iseenvoudig en duidelijk: elkaar hetleven aangenamer maken in hetopenbaar veruoer.En is dat niet onze uiteindelijke be-trachting bij elke daad van hoffe-lijkheid die wij stellen?

ooo

- Zijn plaats afstaan aan iemanddie daar meer behoefte aanheeft;

- Een bejaarde behulpzaam zijnbij het op- of uitstappen;

- Doorgang verlenen in de rij-tuigen;

- Het materieel eerbiedigen;

- OÍ gewoonweg, een vriendelijkexcuus, wanneer men, bij on-verwachte schokken van hetvoertuig, een medereiziger on-gewild op de tenen trapt...

Al die schijnbare kleinigheden kun-nen uiteindelijk het leven wat aan-genamer maken, zowel voor Uzelfals voor de anderen.Een glimlach, een aardig woordje,een beetje hulp, een vriendelijk ge-baar, ontspant de atmosfeer, enbreekt de onverschillige anonimi-teit die zo vaak de sociale relaties inalle openbare plaatsen karakteri-seert.ln feite is de hoffelijkheid, in hetopenbaar vervoer of elders, zo ietsals de thermometer van de socialesolidariteit, want zij bepaalt de

op {fans de lijngraad van belangstelling dieeenieder bereid is op te brengenvoor de andere.

Maar in tegenstelling tot een ther-mometer die zelf niet verantwoor-delijk is voor de temperatuur die hijaangeeft, beperkt de hoffelijkheider zich niet toe het resultaat weer tegeven van de evolutie van de so-ciale betrekkingen, maar is zij ereen actief element van.

Men mag gerust aannemen dat,wanneer iedereen de gewoontezou aannemen zich, in alle om-standigheden, hoffelijk te gedra-gen, de mentaliteit gevoelig zouverbeteren, en meteen ook dekwaliteit van onze individuele encollectieve sociale betrekkingen.Een schijnbaar bijkomend, maarniet minder belangrijk aspect vande hoffeliikheid in het openbaarvervoer, is de tijdwinst die zij vooriedereen kan betekenen.

De commerciële snelheid is éénvan de essentiële elementen vande kwaliteit van de openbare ver-

voerdiensten, en ook van hun ren-dabiliteit.Mocht elke gebruiker zich bewustworden van de rol die hij, door zijnhouding, vervult in de goede or-ganisatie van de vervoerdiensten,dan zou ongetwijfeld het comfortvan elkeen daardoor worden ver-beterd en zou, bovendien, de fi-nanciële last die de gemeenschapmoet dragen, enigszins verlichtworden. Een heel goede gelegen-heid dus om het nuttige aan hetaangename te Paren'.

,HABERTMinister van

Verkeerswezen.

Onder de 17.000 inzendingen werdonderstaande tekening bekroond,dit naar aanleiding van de wed-strijd, georganiseerd door het Mi-nisterie van Verkeerswezen, overhet thema,,hoffelijkheid". Zij is hetwerk van Bertrand Casteels (kate-gorie 1V15 jaar).

r .t'tr){

l

l

Page 4: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

.!::::. :::::!! !::!!!! !!i !i! !ii :::::i: !!!i!!: iii!!!: ii!liii !ii!!i::::-::: :::-:::--::!--:!a !!i iii iii:::: i!!:i!! !!i:i!i i!i:::: !!i !!!;;-.;;. .;. ... ... ... ... !!! ....... :::'::. :::"' :::"" ::: :::;;;;;;. ;;. ... ... .......!t:: !!!3;;; a:a ::: a:a ::::::: ::: :::aaa ;a; ;aa aaa aaa 'aaaaaa.... aaaaaaa "' "' "'

ANTWERPENHAVEN.TENTOONSTELLING

ln ons vorig nummer hebben wijuitgeweid over het internationaalhavencongres dat einde mei zouworden gehouden te AntwerPen.De spoorwegen namen deel aande expositie die te dier gelegenheidwerd georganiseerd.Bij de vernissage zegde Mr Maes,voorzitter van de tentoonstelling,het volgende:,,(...) wat op het congres weten-schappelijk en theoretisch wordtuiteengezet, wordt hier in de Prak-tijk gematerialiseerd".lnderdaad, de ondernemingenvertegenwoordigd oP de expo,hebbèn er oP toePasselijke wijzeen in detail hun diensten en Pro-dukten voorgesteld die zij oP demarkt brengen. Zonder twijfel zul-len de bezoekers er interessantezaken ontdekt hebben.

Ia

Page 5: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

WeldraRapilege-

treinenvoor

het Frans-Belgischverkeer

Voor het spoorverkeei bestaat ertot nog toe een zekere leemte, zo-wel op hetvlakvan snelheid alsvankostprijs, voor het vervoer dat zichsitueert tussen de volledige treinenerzijds en de afzonderlijke wa-gen anderzijds. Door het tot standbrengen van de techniek RAPI-LEGE{rein in de relaties Frank-rijk-België willen de SNCF en deNMBS hieraan verhelpen. Denaam RAPILEGE - reeds in toe-passing bij de SNCF - is ontstaandoor de samenvoeging van dewoorden RAPIDE (snel)en LEGER(licht).

Waarom de RAPILEGE?

Zoals de naam het aanduidt is deRAPILEGE een trein die

- snel is: hij wordt bevorderdtegen 100 km per uur, tenzij tech-nische redenen inzake het mate-rieel dit verhinderen.

- licht is: de netto tonnageschommelttussen 500 t, in principezijn minimum gewicht en 800 t, hetgewone minimum voor een vol-ledige trein.Deze totaal nieuwe formule richtzich vooral naar de verkeersstro-men, die ongeveer 20.000 tot40.000 t per jaar bedragen, het-geen neerkomt op een gemiddeldevan 1 of 2 RAPILEGE-treinen perweek. Aldus bereikt men een bij-zonder goede en regelmatige be-

vorderingssnelheid voor tonnagesdie tussen deze van de volledigetrein en de aÍzonderlijke wagen lig-gen. ln dit verband denken wij aanhet vervoer van o.a. granen, che-mische en siderurgische produk-ten.

De voordelen

Benevens zijn snelheid en zijn be-perkte minimum-tonnage, heeft deRAPILEGE zeker nog andere kwa-liteiten. ln tegenstelling met de af-zonderlijke wagens en volledigetreinen, waaruoor de prijzen vast-liggen in min of meer stroeve ta-rieven, wordt de kostprijs van deRAPILEGE berekend op aanvraagd.w.z. dat elk geval het voorwerpuitmaakt van een nauwkeurig on-derzoek, dat toelaat een zo gunstigmogelijke prijs vast te stellen. Hier-bij wordt rekening gehouden metde relaties, de rotatieduur en departiculariteiten van elke vervoer-markt. Daarenboven kan de totalekostprijs van het vervoer per RAPI-LEGE vaak gedrukt worden doorhet verminderen van de indirectekosten: de lasten voor particulierewagens zijn lager bij toepassingvan de formule RAPILEGE danvoor aÍzonderlijke wagens, terwijlhet aantal te huren of te verwervenwagens, de kosten van een spoor-aansluiting en van de opslag gerin-ger zijn in vergelijking met de vol-ledige trein.

De RAPILEGE kan daarom toege-past worden voor een ruimegamma goederen zoals suiker-produkten, vloeibaar pe-troleumgas, zware olie, bitumen inkorrels, cement, zand voor indus-trieel gebruik, papierpulp, goede-ren bestemd voor het vervaardigenvan buizen en afgewerkte produk-ten van de siderurgie. De RAPI-LEGE beantwoordt dus ten volleaan de zeer uiteenlopende be-hoeften van een ruim kliënteel.

Zijn toekomst

De RAPILEGE is dus niet alleeneen geschikte, maar ook een ge-personaliseerde veruoersformule,die zeker naar waarde zal geschatworden. Elk geval wordt steedsapart besproken tussen de betrok-ken spoonruegnetten. De formulezal voor het eerst toegepast wor-den voor het verkeer tussen Belgiëen Frankrijk.

Àx,& " "*& És

. l:)'ï2e^.'

..;

WYiffi{

;",,"ffi.S,- É

et

Page 6: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

De verschillende glasfabrieken vande vennootschap Glaverbel liggenover het Belgisch grondgebied ver-spreid. Elke fabriek heeft haareigen specialiteit zodal de centravoor eigenlijke produktie en dievoor de aÍwerking van elkaar aÍ-hangen. Dit betekent dat er tussendie fabrieken heel wat verkeer isdat zo soepel en zo doeltreffendmogelijk moet worden geregeld.Al die eenheden zijn evenwel ophet Belgisch spoorwegnet aange-sloten. Het lag dus voor de handdat specifiek,,binnenverkeer" perspoor te organiseren.De glasplaten worden op schragengeplaatst die op hun beurt op plattewagens worden vastgezet. Maarhoe die schragen vastzetten? Eenpraktische formule werd door detechnische diensten van deN.M.B.S. uitgewerkt. Uit onze Ío-tomontage blijkt duidelijk waaroverhet gaat.

Zeebrugge om het te laten ver-foeliën (spiegel-Íabricage).De schragen kunnen een bepaald(al naar de dikte) veranderlijk aan-tal glasplaten bevatten, waarvande grootste aÍmetingen 6 m x3,23 m bereiken. Het totaal net-togewicht per schraag bedraagtongeveer 22lon.Elke wagen vervoert dus 44 tongoederen (2 beladen schragen).Het aantal ladingen van dat §pewordt op 1 700 tot 2 250 per jaargeraamd, wat neerkomt op eenverkeervan 75 000 tot 1 00 000 tonglas.Liever dan nieuwe wagens tebouwen die uitsluitend voor datvervoer zouden dienen, heeft mener de voorkeur aan gegeven be-staand materieel vernuftig aan tepassen. Dat materieel kan daneventueel afgetuigd en opnieuwvoor zijn oorspronkelijke bestem-ming aangewend worden.De verbouwing door deN.M.B.S.-werkplaats te Gent-brugge loopt thans ten einde. Nureeds rijden er dergelijke wagens-op voornoemde trajecten. Desoepele vastzetting van de schra-gen schenkt algeheel voldoening.Er rijzen geen moeilijkheden bijhetladen, dank zij de schuin oplo-pende profielen. De steunlattenonder de schragen verhogen nog inaanzienlijke mate de stabiliteit bn-der het rijden.

1. Schuine inglijplaatjes, vastgezet op de profielen, dienen als trechter

2. Een vrije ruimte om het glijden toe te laten.

3. Twee schragen per wagen.

4. Deze profielen verzekeren de vastzetting in de langsrichting.

Veertig gewone platte draaistel-wagens hebben aldus voor 5 jaareen bijzondere bestemming ge-kregen. Gedurende die con-tractueel vastgelegde Periodehuurt Glaverbel de wagens vooreigen gebruik. ln de praktijk wordtelke wagen in de fabriek teMoustier met twee schragen,,floatglass" beladen; dat glas gaatdan naar Mol, Houdeng, Lodelin-sart of Gilly om er gesneden teworden of, in mindere mate, naar

6

Page 7: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

Soepele vastzetting

De starre vastzetting, waarover wijhet in ons vorig afiikel hadden, kanmoeilijk op een volmaakte wijze totstand gebracht worden. Daartoemoet men immers rekeninghouden met de versnellingen envertragingen die aan het vervoerper spoor eigen zijn (4 g in delangsrichting, - 0,4 g in de dwars-richting) en moet men ook - envooral - eruoor zorgen dat er ra-tioneelte werk gegaan wordt. Menkan bij die vastzetting verkeerdhandelen en fouten maken, waternstige gevolgen kan hebben.

gen en ook zonder risico dat hetgoed of de verpakking wordt be-schadigd.Laadeenheden die, door de sa-menstelling van hun grondvlak, nietrechtstreeks over de vloer kunnenglijden, moeten van glijstukkenvoorzien worden (fig. 1).

Wanneer het, wegens de aard vanhet steunvlak oÍ de onvoldoendestabiliteit van de laadeenheid, nietmogelijk is alleen maar glijstukkente gebruiken, moeten de laadeen-heden op gestellen met glijstukkengeplaatst worden (fig. 2).

Bij het laden moet men met de vol-gende aanbevelingen rekeninghouden:

- de glijstukken moeten in delangsrichting van de wagen ge-plaatst worden en schuin uitlopenom niet tegen de oneffenheden inde vloer te blijven haperen;

- voor de zijdelingse geleidingvan de glijstukken moet er rekening

ln sommige gevallen is het beterdat men de lading wat speling laatom te glijden, daar de schokbelas-tingen tijdens het vervoer dan doorwrijving gedempt worden tot eenkracht die over 't algemeen nietmeer dan 0,7 maal het gewicht vanhet voorwerp bedraagt. De soepelevastzetting wordt inzonderheidaanbevolen bij het vervoer vanzwarc of breekbare stukken.Voordat die vastzetmethode wordtaangewend, moeten we eerst na-gaan of de laadeenheden op hunsteunvlak kunnen glijden zondergevaar voor kantelen in de langs-of in de dwarsrichting van de wa-

gehouden worden met de moge-lijkheden van verplaatsing ;

- de slede moet vergaard zijndoor middel van bouten enschroeven (geen nagels) ;

- eventuele schoren en bind-middelen moeten vastgemaakt zijnaan de glijstukken van de slede (ziefiguur 2).

Wanneer de vloer van de wagen teveel oneffenheden vertoont om delading behoorlijk te laten glijden,moeten er onderliggers gebruiktworden. Deze mogen niet aan delading vastgebonden, maarmoeten op de vloer van de wagenbevestigd worden.

2

4

L

r' 't:§:

x

*

r

Page 8: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

74Stabiliteit

De laadeenheden moeten in delangsrichting van de wagen gela-den worden, wat een betere stabi-liteit geeft en alle risico van om-kanteling voorkomt.Om in dat opzicht de stabiliteit nogte verhogen, moet men de glij-stukken lang genoeg maken; ingeen enkel geval mag de afstandtussen het draaguiteinde van deglijstukken en het dwarsvlak datdoor het zwaartepunt van de laad-eenheid gaat, kleiner zijn dan deaÍstand van het zwaartepunt tot devloer (fig. 3).

Er bestaat gevaar voor omkan-teling in de dwarsrichting, wanneerde afstand tussen de buitenkantvan het glijstuk en de loodlijn diedoor het zwaartepunt gaat, kleineris dan 0,7 maal de afstand van hetzwaaftepunt tot de vloer (Íig. 4).

Om de stabiliteit te verhogen, is hetvaak wenselijk verscheidene laad-eenheden te groeperen en onder-ling te verbinden (fig. 5).

De laadeenheden kunnen even-eens op een zelfde slede bevestigdworden.

Vrije ruimten

De voor het glijden vereiste vrijeruimte moet zo groot mogelijk zijn.Voorbreekbare laadeenheden is ereen vrije ruimte nodig van:

- 1,50 m aan de uiteinden van dewagen;

- 0,50 m tussen de laadeenhe-den.

Die vrije ruimten kunnen verkleindworden door het gebruik van mid-delen die de verplaatsingen beper-ken (materialen die de adhesieverhogen, bindmiddelen, elas-tische stofÍen, stuitwiggen, enz.).ln sommige gevallen is de beper-king van de verplaatsing noodza-kelijk om alle risico voor overbelas-ting van de assen te voorkomen.

Bijzonderevoorzorgsmaatregelentijdens dewinterperiode

Tijdens de winter is het raadzaamde vloer van open wagens te be-strooien met produkten die de vor-ming van rijm of ijzel enz. verhin-deren.Zo kan men bij boorbeeldzoutkristallen gebruiken.

oe ulo Yaneen droolïl...

íiguur 3 Iiguu.4

dwarsrichting van<Ë langsrichting van de wagen {> <- de wagen +>

;,i

NIEUW FORFAITAIR TARIEF :

2.884 F"'.

':'enkel, per persoon, in T 2 afdeling met 2 bedden,opschikhoekje met warm en koud water, stopkontakt22OV, dubbele zetels in dagstand

Brussel Z.

Milaan C. tot 27.5.78Milaan C. vanaÍ 28.5.78

t 22.40I rzro

V t2.45

+ 738I 17.50I re.+o

..t!l},Éo

goruVoor alle inlichtingen betref-

fende de stouwing en 'juisteplaatsing van ladingen, kunnende expediteurs zich wenden totde N.M.B.S., Dienst E 13-1,Frankrijkstraat 85, 1070 Brussel(tel.O2/523.80.80 toestel 2139 of2135).

t:' tJdiri, a c,nit ruoe n er ï EN s t ataipri 1r i,, ged:; n aj.,alle g(ote urljertidítteitefitnin$én ha;àr a-Íle. ",oe,ta-o.s1111e'1gxenèèniiàvan:Europa.Ra4dpteegU w, { et§ ? g e l l.:,':',,,'. :;..::.....j:. ..,...,...,.......,..,..,,... :

:,,. . , . ..:.,.'....-,;

dwarsdoorsnede

versteviging

ziidelingse glijplanken

glijstukken

Yan Brussel naar Milaan

Page 9: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

wagen met rolluikdakvoor het vervoer

van coils

: ingeval er rollen van verschil-lende breedte en diameter ineen zelfde wieg geladen wor-den, moet het zwaartepunt vanhet geheel zich op de langsasvan de wagen bevinden.

Verder moeten de wiegen wordengebruikt die zich boven de spillenvan de draaistellen bevinden, inge-val die wiegen volstaan voor heelde lading.De gegevens van die fiche zijnslechts aanwijzingen; de klantenworden verzocht na te gaan of hunlading met de op de wagen ver-melde gegevens overeenkomt.

De Tahs-wagen is een wagen metrolluikdak waarmee zonder bijzon-dere vastzetinrichtingen rollenplaatstaal met horizontale as kun-nen vervoerd worden.Wij beschikken thans over 4 reek-sen van dergelijke zelfstouwers,alle uitgerust met 7 wiegen, dieverhinderen dat de coils in delangsrichting bewegen.Er bestaan 2 reeksen Tahs-wa-gens met volledig horizontaal dak(3614 A3 en A4). De wagens vantwee andere reeksen (3614 A5 en47) hebben een horizontaal dakdat aan de uiteinden schuin afloopt.De kopwanden ervan zijn weg-klapbaar. Laatstgenoemde wa-gens zijn derhalve zeer praktischvoor installaties waar de behan-delingstuigen de coils niet over dezijwanden kunnen tillen: het vol-staat de overlading uit te voerenaan het laagste uiteinde van dewagen.Het rolluikdak, dat over heel delengte van de wagen kan geopendworden, wordt normaal vanop degrond bediend door middelvan een

daartoe bestemde kruk. Met eenvierkante dop kan men het dak ookmecllanisch bedienen met behulpvan pneumatisch gereedschap vanhet boortype.Er is ook een zijdeur, waardoor debedieningsman toegang tot de wa-gen heeft.

Wat nu het laadvermogen betreft,zi)rt er op de zijkant van de wagentwee borden:

- het ene vermeldt, zoals ge-bruikelijk, de toegestanemaximum-belasting;

- het andere geeft schematischaan hoe de last moet verdeeldworden al naar het gewicht ende diameter van de te vervoe-ren coils.

Benevens de voorschriften,moeten ook nog de algemenelaadvoorschriften in acht genomenWorden:

- alle overbelasting van de draai-stellen vermijden;

- ervoor zorgen dat de gewichts-verhouding per draaistel min-der dan 3 bedraagt;

SPOORNIEUWS3.t78

@

Raadpleeg de specialisten:

Neem inlichtingen alvorens eenTahs-wagen te kiezen.ls het werkelijk de aangewezenwagen voor het veruoer van uwgoederen?ls het echt de geschiktste wagen?Die vragen, en nog andere vantechnische of commerciële aard,kunt u aan onze specialistenvoorleggen.

De Behandelingsdienst -Vervoer - Afdeling 13.1Frankrijkstraat 85,1070 BrusselTel. 02/523 80 80,toestel 2139 of 2135.

De HandelsdirectieAÍdeling 62.3Frankrijkstraat 85,1070 BrusselTel. 02/532 80 80,toestel 2619 oÍ 2661.

Ook bij de handelsagentschappenvan de NMBS in België of in hetbuitenland kunt u te rade gaan.

h §ar§

smB* *.§ "-

*@: ï::-:

§. -',. -,-- ..-, ! , ";t

'. r' 3r t8 ws{x3-8 .rmq*

ts

:rB"tr* -

Yf§Ym {Btn$J.&

pt*sfrïerÀ§TMry$iY §

I&5

r i. ,i] ..]. :: '*

,d".Ë

": ,mxffi#&

II

ïëe"ffie-

,:.

"&*w,,ffi

t,Ë

1§#@raf. rxffia

§&ffi§*fiili§{ ríirï§ï*fi-

ffi. xww* §Ër;

1

Ghs

Page 10: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

T wagen met opengaand dak

ahS

met draaistellen

voor het vervoer van rollen plaatstaal met horizonta

geschikt om te rijden tegen 100 km/u

1 Code Tahs Tahs

2 Type 3614 A3 3614 A4

3 Aantal 198 200

4 Nummer van de wagen internationale codesenenummer

31 88

587 000199

31 88

587 5 200399

5 Constructiejaar mm 1 969-70 1970-71

6 Totale lengte : LW mm 12 390 12 400

7 Afstand tussen draaispillen : A mm 6 500 6 500

B Uiterste asaÍstand : A,A mm 8 300 8 300

9 Totale breedte : BW 3 010 3 010

10 Totale hoogte : HW mm 3 576 3 576

11 Aantal vaste wiegen 7 7

12 Type van dak horizontaal horizontaal met schuine uiteinden horizontale

13 Laadopening - breedte : BT (rolluikdak) mm 2 564 2 564

14 Gemiddelde tarra t 23 23

15 Toegelaten lasten t A B1 B2 c2 | cac4 AlB, lB, lc, lcrco36,5 39,0 49,0 56,0 57,0 36,5 39,0 49,0 56,0 57,0

S 36,5 39,0 49,0 56,0 57,0 S 36,5 39,0 49,0 56,0 57,0

16 Minimum bochtstraal m 50 50

Type wagen Ladingsschema

3614 A33614 A4 O max. (m)

max. G. (t)

X+Y+Z-max.57t

\\ \

L--\

Page 11: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

Intale as 5 eerste cijfer van het serienummer(overeenkomend met het type r)

Tahs Tahs

3614 A5 3614 A7

100 100

31 88

587 5 400499

31 88

587 5 500599

1971-72 1972

12 400 12 400

6 500 6 500

B 300 I 300

2 960 2 960

3 510 3 510

7 7

horizontale avec extrémités inclinées

2 564 2 564

23,4 23,4

4 A B1 B2 c2 c.co A B1 B2 c2 C"Co

36,5 39,0 49,0 56,( 57,O 36,5 39,0 49,0 56,0 57,0

S 36,5 39,0 49,0 56,( 57,0 S 36,5 39,0 49,0 56,0 57,0

50 50

Type wagen Ladingsschema

361 4361 4

A5A7 @ max. (m)

max. G. (t)

x + 1r7Y +Z: ln?X.57t

Trhs

Page 12: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

wagen met rolluikdakvoor het vervoer van coils

§

pd,'

lm$u

l

E

lahs

*#**

@^*Weffi

8ffi-'É-h\* -.1É

Page 13: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

I.IIm-

Aanvankelijk werden B prototypesaan verschillende technischeproeven ondenruorpen (tests in dewerkplaats, proefritten met aÍzon-derlijke stellen) en op de grote in-ternationale verbindingen ingelegdom de mening van de gebruikers tekennen.

Aan de hand van die ,,bekwaam-heidsproeven" werd het besteprototype uitgekozen en begonnende montagekettingen te lopen.

Naarmate de nieuwe rijtuigen uit defabriek komen, worden ze in degeregelde treinen van de inter-nationale dienst opgenomen. Zezijn oranjekleurig met een grijzeband op halve hoogte en springenwerkelijk in het oog. Bijde reizigersvallen ze in de smaak dank zij hetverhoogde comfort: zonwerenderuiten, klimaatregeling, goed gedo-seerde verlichting, betere ge-luiddemping, uiterst soepele op-hanging enz. Het oog wil ook wat:voor de binnenversiering werdenmaterialen en kleuren gekozen diegoed samengaan. Afgezien van dereissnelheid en de bijzonderedienstverlening op de TEE-treinen,zou men zich, zelfs in tweede klas,in één van die luxetreinen wanen.

Hetzelfde beleid wordt nu gevolgdbijde andere spoorwegen, zoals inDuitsland met de lntercitytreinenen in Frankrijk met de Corailrij-tuigen, waardoor je echt weg bentvan de trein.

Venryacht nu niet dat het hele rij-tuigpark in één keer vernieuwdwordt. Met een eenheidsprijs vanzowat 10 miljoen Belgische frankbetekent de recente aankoop eenaanzienlijke inspanning voor eenlandje als het onze, te meer daarons aandeel in de internationaleverbindingen nooit meer dan 5/10van het volledige traject vertegen-woordigt.

Die inspanning was evenwel nodigom het concurrentievermogen vande spoonrueg te vrijwaren. Niet tevergeten dat de prijs van een reis ineen Europese rijtuig, ondanks hetveel grotere comfort, maar even-veel bedraagt als in een andervoertuig. Ook dat is een enormetroef.

NIEUWE RIJTUIGEN:MEER

COMFORTVOOR

DEZELFDEPRIJS

ln België werd de constructie van100 internationale rijtuigen vol-tooid. Daarmee is men klaargeko-men met een onderneming waar-aan werd deelgenomen door ver-scheidene spoorwegen van hetvasteland, met de steun van devennootschap Eurofima.

Eurofima is een internationalegroepering die nu ,,meerderjarig" is(opgericht in november 1956) endie zich toelegt op de Íinancieringvan projecten voor ontwikkeling enmodernisering van spoorweguit-rustingen.

Het belang van een dergelijkemaatsch appij spreekt v oor zichzelÍ .

De bouw van rollend materieel -en vooral van rijtuigen -vergt

langen duur studiewerk: niet alleentechnisch onderzoek en beproevenvan moderne uitrustingen, watvoorde hand ligt, maar ook ontwerpenvan designers voor inrichting, de-coratie en stoffering van de rij-tuigen.

Zoals voor de meeste dienstver-leningsbedrijven is de prijs van het,,denkwerk" de jongste jaren felgestegen. Het aandeel van die on-misbare investeringen weegt deste zwaarder daar het over eenkleiner aantal eenheden is ver-deeld.

Door op internationale schaal ont-werpen te maken, kan men dankzijde concurrentie onder de con-structeurs uit verschillende landen,gunstiger voonraarden bedingen.Op die manier wordt ook de stan-daardisatie in de hand gewerkt, watde fabricagekosten beperkt.

Alles wel beschouwd zullen rij-tuigen die, voor een zelfde budget,in grote serie worden gebouwd,beter uitgerust zijn, zonder dat ditde gebruiker meer kost.

Dat was ook de zienswijze van despoorwegen die bij de bouw vanhet nieuwe Europese standaard-

rijtuig betrokken waren. ln 1969hadden ze trouwens al ervaringopgedaan. Volgens een dergelijkplan konden toen, voor ver-scheidene spoorwegen, een grootaantal platte wagens gebouwdworden. Het resultaat was zo be-vredigend dat enkele spoorwegendie aanvankelijk geen belangstel-ling hadden getoond, na de uit-voering van de oorspronkelijkeovereenkomstvan die wagens gin-gen bijbestellen.

Enkele jaren later vatten 6 spoor-wegen het plan op om een gedeeltevan hun park van internationalerijtuigen te vernieuwen. Een ge-meenschappelijk probleem vergteen gemeenschappelijke oplos-sing en een globale Íinanciering.Daarom schreeÍ Eurofima een in-ternationale offerteaanvraag uit,waarop een aantal tijdelijke vereni-gingen van constructeurs ant-woordden. De bestelling viel tebeurt aan een groepering waartoeook de gewezen firma ,,Brugeoiseet Nivelles" behoorde die na de fu-sie met een andere Belgische ven-nootschap nu,,Spoorwegmateri eelen metaalconstructies" heet. Debestelling van 500 rijtuigen werddus over vennootschappen uit 5Europese landen verdeeld.

13

t

a

Page 14: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

OVERWEGEN:VOORLICHTINGSCAMPAGNE

Wj hebben het er in ons vorig nummer alover gehad: tot het einde van het tweedekwartaal van 1978 houdt Via Secura eenvoorlichtingscampagne over het gevaar aande overwegen.Onze lezers zijn ook automobilisten, zodatdie campagne ook voor hen bedoeld is.Daarom hebben wii het nuttig geoordeeldhier een tekst van de heer A. Timmermansover te nemen, die verschenen is in hettweemaandeliiks tiidschrift Via Secura. Deauteur vermeldt daarin regels en aanbeve-!ingen die op het wegverkeerselementsteunen. De voorschriften van de ,,biibel"voor de weggebruikers ziin soms zeer on-voldoende gekend (een in dat artikel opge-nomen statistiek is in dat opzicht zeer ver-ontrustend).Het is dus niet overbodig het nu ter sprake tebrengen.

WEGMET DEOVERWEGEN !

14

orItji

§. !"1B

t,',í

:l t-)I

.Il r-1

i;+iö-*iII

Page 15: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

REGELSEN AANBEVELINGENTEN BEHOEVE VANDE WEGGEBRUIKERS

De voorschriften die voor de weg-gebruikers gelden, vinden wehoofdzakelijk terug in de artikelen20 en 64 van het Verkeersreg-lement. Deze korte en preciese re-gels maken vaak - en terecht -het voorwerp uit van examen-vragen voor het rijbewiis.1. Algemeen bekeken moet deweggebruiker die een overwegnadert, dubbelvoorzichtig ziin omieder ongeval te vermijden; hetgevaar is ten minste even groot alsaan de kruispunten.2. Men mag zich niet op de over-weg begeven:1" wanneer de slagbomen in be-

weging of gesloten ziin;2" wanneer de rode knipperlich-

ten branden;3o wanneer het geluidssein werkt.Het verbod is niet alleen van toe-passing, zoals sommigen denken,wanneer deze drie voorwaardenverenigd ziin; elk van deze mid-delen in werking volstaat om detoegang tot de overweg te ver-bieden. lndien de lichtsignalisatiedus buiten werking is, verbiedt hetfunctioneren van het geluidsseinop zichzelf, het overschriiden vande overweg.Een recente opiniepeiling heeftaan het licht gebracht dat onge-veer 20 "/" van de bevolking ni et oPde hoogte is van de iuiste beteke-nis van de lichtsignalisatie aan deoverwegen. Voor sommigen ls hetdubbele rood knipperlicht nietsanders dan een aansporing totvoorzichtigheid.Het zou dus dezelfde waardehebben als een oraniegeel knip-perlicht. Een voldoende reden dusom de preciese betekenis van hetdubbele rood knipperlicht biizon-der te beklemtonen; het is geenfantasietje van onze verantwoor-delijken voor de spoorwegen. Het

Op het Belgisch spoorwegnet zijner thans zowat 3 200 overwegen.ln 25 jaar zijn er ongeveer 1 000verdwenen.Dat grote aantal gevaarlijkekruispunten is een erfenis van hetverleden. Bij de aanleg van hetBelgisch spoorwegnet was hetwegverkeer nog lang niet zo druk.Op prentbriefkaarten uit die goedeoude tijd zien we stations met eenvoetgangersbrug en een geslotenoverweg waar met paarden be-spannen karren staan te wachten.Toen de eerste auto's reden, ver-wachtte men niet dat het verkeerooit zo ontzettend druk zou wor-den. ln de jaren '30 volstonden dewegen nog ruimschoots om hetverkeer te verwerken, maar na deoorlog kwam daar spoedig veran-dering in. Met twee en een half mil-joen personenauto's, meer dan200 000 vrachtwagens en eenmassa gemotoriseerde twee-

werd reeds iaren geleden oP inter-nationaal vlak aanvaard, zowel inde reglementeringen betreffendede spoorwegen als van het weg-verkeer.Waar moet men stoPPen als deoverweg niet mag overschredenworden?ln artikel 64.6, van het Ver-keersreglement wordt gePreci-seerd dat het verboden is - a/s ereen is - de sfopstreeP voorbii terijden wanneer de twee rode lich-ten knipperen. Deze stoPstreePbestaat uit een witte doorloPendestreep diehaaksop de rand van derijbaan wordt aangebracht, oP de-zelfde manier als aan de toegan-gen tot kruispunten waar een ver'keersbord SIOP of driekleurigeverkeerslichten ziin aangebracht.Bij immobilisatie voor een overwegmoet men vermiiden het verkeervan de weggebruikers op de aan-grenzende wegen te storen of tebeletten. Hier komen we dan biiartikel 14.2 van het Verkeersreg-lement dat de bestuurders ver-biedt een kruisPunt oP te riidenwanneer het verkeer zodanig be-lemmerd is d at ze waarschiinliik ophet kruispunt zouden moetenstoppen.3. Wanneer de overweg niet uit-gerustis metslagbomen, noch metrode knipperlichten, of wanneerdeze lichten niet branden, mogende weggebruikers zich slechts opde overweg begeven nadat ze erzich van vergewist hebben datgeen enkel spoorvoertuig nadert.Wanneer evenwel het maanwitknipperlicht brandt, mag het sig-naal voorbijgereden worden; ditlicht heeft dezelfde betekenis alshet groene licht van ded ri e kl eu ri g e v e rke ersli c hte n.4. De bestuurders mogen eenoverweg nietoprijden wanneer hetverkeer zodanig belemmerd is datze waarschijnlijk op de overwegzouden moeten stoppen. Het komthierop neer: wanneer voertuigenge'immobiliseerd ziin voorbii deoverweg, moeten de achterop-komende bestuurders stoppenvoor de overweg ten einde niet

wielers is het verkeer op onze we-gen nu zo dicht dat men op be-paalde dagen maar met een slak-kegangetje vooruitkomt.

Die verkeersaangroei verhoogtonbetwistbaar het gevaar voor on-gevallen aan de overwegen. DeN.M.B.S. heeft dat ingezien en se-dert het begin van de jaren '50 heeftze een kwart van die gevaarlijkeplaatsen doen verdwijnen. Ook derest moet uiteindelijk hetzelfde lotondergaan, maar wanneer? Het iseen werkvan lange adem waarvanmisschien onze kleinkinderen devoltooiing zullen beleven.

De bouw van een viaduct, eenweg- oÍ spooruvegbrug vergt aan-zienlijke uitgaven, waarvan het pu-bliek zich geen rekenschap kangeven. Wat de reizigers wel mer-ken en wat ze enigszins wreveligstemt, zijn de belemmeringen vanhet verkeer, zowel op het spoor als

verrast te worden op de sporen,wanneer een spoorvoertuig aan-komt. Deze bepaling (artikel 20.4van het Verkeersreglement) is zo-wel van toepassing op de trein-overwegen als op de tramkruisin-gen.Het kan ook geen kwaad even inherinnering te brengen dat stil-staan en parkeren verboden is opde overwegen (artikel24.3 van hetVerkeersreglement).5. Tenslotte kunnen we artikel17.2 1" vermelden dat de be-stuurders verbiedt ieder voertuigmet meer dan twee wielen en be-spannen voertuigen links in te ha-len op overwegen gesignaleerddoor verkeersborden A 47 of A 45,behalve indien het overwegen zijnmet slagbomen of indien het ver-keer er door verkeerslichten wordtgeregeld. ledere bestuurder dieeen ovetweg nadert, moet inder-daad de tiid en het vereiste zichthebben om gebeurlijk een spoor-voertuig op te merken. De wet-gever is er evenwelvan uitgegaandat de aanwezigheid van slag-bomen of van verkeerslichten diehet oversteken toelaten, vol-doende veiligheidswaarborgenbood om het inhalen op de over-weg toe te laten.

Veel voorkomende oorzaken vanaanrijdingen.

- Uit de onderzoekingen die ge-daan worden na het ongeval, blijktdat de betrokken bestuurders dik-wijls de overwegen zeer goed ken-nen en datvelen in de onmiddellijkenabijheid van de overweg wonen.Onder hen zijn er die de dienstre-geling van de treinen menen tekennen, maar ze worden verrastdoor een onverwacht konvooi. Zerijden b.v. de spoorweg op onmid-dellijk nadat het ,,verwachte" kon-vooi voorbij is, zonder te wachtenop de toelating; ze worden danverrast door een andere trein die uitde tegenoverstelde richting komt(een speciale trein, een trein metvertraging, technische konvooienenz. ...).

- Bestuurders van trage en langevoertuigen zoals tractoren die tweelandbouwaanhangwagens trek-ken, houtvervoer enz. ..., kunnensoms, wegens bepaalde moeilijk-heden, de ovenveg niet verlatenvoor de aankomst van de trein(profielvan de overweg, helling ...).Wanneer het oversteken van deoverweg een zekere tijd in beslagkan nemen, verdient het aanbeve-ling op het dichtstbijgelegen stationnavraag te doen of de spoorweggedurende de vereiste tijd vrij is.ln voorkomend geval zal de aange-stelde van de spoorweg het gun-stigste ogenblik kunnen aan-duiden.Een bijkomende veiligheidsmaat-regelzou erin bestaan een telefoonte plaatsen aan sommige catego-rieën van overwegen.Slecht zicht vormt ook een oorzaakvan gevaarlijke vergissingen; eengans bijzondere voorzichtigheid is

'geraden bij het naderen van eenoverweg, wanneer het mistig is,wanneer het sneeuwt oÍ stort-regent. Ook bij het opkomen of on-dergaan van de zon. ln sommigeseizoenen kan verblindend zon-nelicht de bestuurders heelwat lastberokkenen.

Om te besluiten moeten we deaandacht van de lezer vestigen opde bepaling van artikel20.1 van hetVerkeersreglement dat elk verkeerop buiten de rijbaan aangelegdesporen verbiedt. Dit voorschrift vin-den we ook terug in artikel 26 vanhet koninklijk besluit van 2 augus-tus 1977.Hierbij moet onderstreept wordendat het gaat om het verbod desporen over een zekere afstand tevolgen. De voetgangers, defietsers of ruiters mogen dus,evenmin als de andere be-stuurders, de bijzondere beddingvan de trams volgen. Ze mogendeze bedding dus niet voor eengewone berm aanzien, want ditdeel van de openbare weg is vol-ledig gereserveerd voor de spoor-voertuigen.

A. TIMMERMANS

op de weg, tijdens de uitvoeringvan het werk.Het is de keerzijde van de medailleen vaak ziet men alleen de nega-tieve kant. Men vergeet dat menvoor de verhoging van de veiligheidde prijs moet betalen. Men rede-neert maaraltevaakdat een onge-val altijd anderen overkomt. Wewillen geen zedepredikers ziin,maar er eenvoudig op wijzen dat deveiligheid vooral een kwestie vanpsychologische ingesteldheid is.Hoe vernuftig de signalisatie ook is,ze is niet doeltreffend zolang deweggebruikers geen blijk gevenvan zelftucht, door de regels na televen en de bezwaren te aanvaar-den die verbonden zijn aan de we-reld waarin we leven.Dat geldt voor alles ... en voor deoveruvegen in't bijzonder.

15

Page 16: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

de trein gaat vetder,sa

tot de meest aÍgelegen Belgische plaatsen en ditdankzij de nieuwe formule ,,TREIN + AUTO" oppunt gesteld door de NMBS en AVIS in de voor-naamste Belgische stations.Na een rustige treinreis, wacht een wagen op Uter bestemming.U bent vrij en bespaart tijd.Dit is de ideale formule voor een gehaaste za-kenman alsook voor de toerist op verkenning.Derhalve, voor uw volgende reis, reserueer kos-teloos uw,,TREIN + AUTO" in één van de NMBSinformatiekantoren of in het dichtst bijgelegenAVIS-kantoor.

de Yerhurinuswamn...u00rtzetti n[ van-uw t reinyerhinding

lndien U de brochure ,,TREIN + AUTO" wenstte verkriigen dient U zich te richten tot eenNMBS-Inlichtingskantoor oÍ tot :

AVI S-Verkoopsp rom otieAmerikaansestraat 145

1O5O BRUSSELTel.

= O?J538.83.18

16

Page 17: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

TE GAST BIJ DE KAMERVAN KOOPHANDELVAN OOSTENDE

Eind april vierde de kamer van koophandel ennijverheid van Oostende haarl 75' verjaardag.Naar aanleiding daarvan hield ze een academi-sche zitting en verzocht ze twee belangrijkeeconomische paftners uit de streek - despoorweg en de regievoor maritiem transport-om in de hal van het feestpaleis te tonen welkediensten ze reizigers, toeristen en zakenlui aan-bieden.Na de academische zitting, die werd opgeluisterdoor de aanwezigheid van de koning, bezich-tigden de genodigden de tentoonstelling.Op de foto: de vorst luistert geboeid naar deheer De Haeck, Handelsdirecteur van deN.M.B.S., die aan de hand van een maquetteuitleg geeft over de nieuwe locomotieÍ van7000 pk.

NIEUWE BILJETTENVOOR TREINREIZIGERS

U vraagt, aan de loketten van een Brussels sta-tion, een kaartje voor de trein naar Antwerpen,Luik of elders, voor een enkele reis of een heen-en terugreis. De bediende neemt een zinkencliché, steekt het in de machine en ... klik... eenruk aan de hefboom en uw kaartje is klaar. Tel-kens als je die klik hooft, wordt er een kaartje aaneen reiziger overhandigd.Dat klopt echter niet altijd !

Sedert 4 april hoort u dat geluid niet meer inBrussel-Noord en Brussel Centraal. Men is er open top modern ! De loketten van die stationswerden met een volledig nieuwe apparatuur uit-gerust: minicomputers voor het afleveren vanspoonruegbiljetten in binnenverkeer. Die elec-tronische hulpmachines leveren immers bil-

ri:iirj

jetten af tegen volle prijs of met vermindering,voor een enkele reis oÍ een heen- en terugreis,voor ,,een mooie dag te ...", kortom, voor allemogelijke treinreizen waarvan de kenmerkenopgenomen zijn in een geheugen, in werkelijk-heid een magnetische schijf.Zo'n machine is een echt wondertuigje: zereageert onmiddellijk op een bevel van de be-diende. Hij drukt gewoon op een toets en u zietmeteen op een controlescherm wat u gevraagdhebt.Zodra de gegevens aldus in de machine zijningevoerd, maakt de machine een reiskaaftje,een stuk karton van B bij 5 cm, met alle nuttigeaanwijzingen: datum, uur, stations van vertreken van aankomst, klas, enkele reis of heen- enterugreis, eventueel verminderingspercentageen ook prijs.Tevens verschijnt het te betalen bedrag op eenscherm dat voor de reiziger goed zichtbaar is.ln werkelijkheid worden er sedeft begin aprilproeven genomen met die minicomputers, Aande hand van de resultaten zal over enkelemaanden worden beslist of die machines al danniet overal moeten geplaatst worden.Nu al komen er een aantal voordelen tot uiting:

- alle stations en alle stopplaatsen zijn in hetgeheugen opgenomen, wat voordien niet hetgeval was; de machine kent alle formules voorhet opmaken van biljetten in binnenverkeer;ge-daan dus met de biljetten waarop de tekst dieniet precies overeenkwam met de vraag van dereiziger, met de hand moest aangepast worden ;

- de computer kan ook abonnementen afle-veren en vernieuwen;

- bijtariefwijzigingen volstaat het een nieuweschijf met de aangepaste gegevens in de ma-chine te steken;

- op een tweede magnetische schijf wordenalle uitgevoerde verrichtingen opgenomen ; dieschijf komt bij de diensten der informatica te-recht, wordt volgens een nauwkeurig pro-gramma behandeld en verstrekt aldus alle ge-gevens voor de verkeersstatistieken; zo kanmen bijvoorbeeld zien hoeveel reizigers vanBrussel naar Luik of naar Antwerpen gereisdzijn, hoe vaak er vermindering werd toegestaan,hoeveel ze bedroeg en waarom ze werd toege-staan, enz.

- de biljetten worden veel sneller afgeleverd:een kaartje maken is nu iets van niets in vergelij-king met sommige verrichtingen die vroegerverscheidene minuten in beslag namen (als menmet de hand het reiskaartje moest aanvullenvoor reisformules waarvoor er geen cliché voor-handen was). Op de piekuren zullen de reizigerszoiets beslist op prijs stellen en zo kunnen laat-komers nog hun trein halen.

Na de proefperiode zal er dus een beslissingvallen. Als de electronica haar deugdelijkheidbewezen heeft, zullen dergelijke minicomputersin de grote stations van het land geplaatst wor-den. Wellicht ook in uw station.

HANDELSVERTEGENWOORDIGINGTE BRUSSEL

De Íirma's uit het Brusselse kennen allicht deheer Calottens, die nu reeds een tijdje in dehoofdstad en in het grote randgebied de functievan handelsagent uitoefent. Tot nu toe deed hijzulks ad interim. Thans werd hij op die postdefinitief benoemd.

Hij kwam bij de Commerciële Directie in 1951,werd in 1964 handelsagent te Leuven enoefende sedert 1968 dezelfde functie uit te Me-chelen.

Te Brussel volgt hij de heer Maucq op, die naeen welgevulde loopbaan in de handelsdienstwerd gepensioneerd.

We wensen de heer Maucq al het beste en deheer Calottens veel succes in de kringen van dehoofdstad.

De heer Calottens en zijn ploeg kan men op hetvolgende adres bereiken :

NMBSHandelsagentschap BrusselFrankrijkstraat 851070 BrusselTelefoon 02/52381 34 ot 523 81 35

17

Page 18: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

ledereen weeto wat een goederentrein iso wat een zakentrein is...

Maar wat zijn nu treinlifters?Lifters zijn een vertrouwd verschijnsel op onzewegen, vooral tijdens de vakantie. Veeljongerenverkiezen die praktische formule om op reis tegaan.Niet alle ouders vinden dit goed. Ze zíjn er watbang voor en menen dat er risico's aan verbon-den zijn. Maar als men niet goed bij kas is,moeten die bezwaren wijken. Waarom zou mentrouwens ingaan tegen een algemeen aan-vaarde gewoonte? Om niet ouderwets te lijken,moeten sommige ouders er dan wel mee in-stemmen.Er is echter een betere formule: liften met detrein.Het is de formule lnter Rail, die speciaal voorjongeren is bedacht. Het volstaat dat men zicheen kaart aanschaft voor de prijs van 5.520frank.Wie zo'n kaart koopt, mag een hele maand kos-teloos met de trein reizen in twintig Europeselanden en in Marokko, en tegen halve prijs in hetland van uitgifte. Geef toe dat de helft van deprijs, in een klein land als België, niet hoog kanoplopen. Het is een hele opluchting voor be-zorgde ouders. Er is altijd wel een trein die er-gens naartoe rijdt en zelfs als men blut is, kanmen nog zonder moeite naar huis terug vanuitelk land waar lnter Flail bestaat.Wie kan nu als treinlifter reizen?Het is heel eenvoudig: alwie niet ouder isdan22jaar (1) en een lnter Rail-kaart koopt. Dat is al-les. De kaart wordt onmiddellijk afgeleverd ingrote stations en erkende reisbureaus (na en-kele dagen in kleine stations). Ze is een vollemaand geldig. Het station of het reisbureau heeftfolders met de nodige uitleg. En bij aankoopkrijgt de lnter Rail-reiziger nog een andere foldermet een massa raadgevingen (daarin staat on-dermeer de lijst van al de verminderingen diemen op vertoon van de kaart kan krijgen).Liften met de trein is uitstekend geschikt voorjongeren en geruststellend voor de ouders.

(1) Een voorbeeld: iemand die op 24 juli 1955 geboren is, kanzich in 1 978 nog een lnter Rail-kaart aanschaffen; de eerstegeldigheidsdag moet uiterliik 23 juli van dat jaar zijn.

- verkrijgbaar vanaf de eerste week van junitot de eerste week van oktober (inbegrepen);

- geldigheidsduur: vanaf de vrijdag 18 uur totde zondag 24 uur. Verlenging is voorzien indiende vrijdag of de maandag.een feestdag is. Datzal dit jaar hetgevalzijn tijdens hetweekend vande nationale Íeestdag: 21 juli is een vrijdag, hetweekend-biljet is geldig vanaf donderdag 20 juliom 1B uur tot zondag 23 juli om middernacht;

- de prijs bij bertrek uit de 30 stations van deBrusselse agglomeratie is steeds dezelfde.

Verduidelijken we met een voorbeeld.Een inwoner uit Luik wenst het weekend teKnokke door te brengen. De vrijdag neemt hij detrein te Luik Guillemins om 18 uur. Aangekomente Brussel Zuid om 19.25 u. heeft hij een aan-sluiting naar Knokke die hem om 20.56 u terbestemming brengt. De zaterdag en bijna deganse zondag kan hijzich ontspannen. De zon-dagavond neemt hij om 19.11 u. de trein naarBrugge, vanwaar hij om '19.58 u. naar Luikspoort. Aankomst le 22.23 u. Onderweg kan hijzelfs in het buffetrijtuig een maaltijd gebruiken.

Tegen het normaal geldend tarief kost deze reis744 trank. Met een weekend-biljet kost zeslechts 368 frank (in tweede klas)!

Eén enkele beperking wordt opgelegd aan degebruikers van dergelijk retourbiljet : de reis magniet onderbroken worden. Onze Luikenaar magdus bijvoorbeeld niet afstappen te BrusselZuidom vandaar uit opnieuw te vertrekken (dat maghr1 wel met een gewoon biljet).

De formule is bijzonder interessant. Zij is ookvan toepassing in de richting noord-Ardennen.De reizigersvan de,,Ardennen" kunnen dus ookvan de voordelen genieten. Zodoendebeantwoordt de NMBS aan een wens geuit doorde gebruikers van deze trein tijdens eenopiniepeiling gehouden in 1977.

NIEUW:HET WEEKEND.BILJET

ledereen kent.de sympathieke formule ,,Eendag aan zee/een dag in de Ardennen". Het iseen retourbiljet met bestemming alle kust-stations of alle stations gelegen bezuiden de lijnSamber en Maas. Deze formule verleent 50 %vermindering op de totale vervoerprijs; boven de21 0 kilometer totaal traject blijft de prijs constant.Ze bestaat reeds verscheidene jaren.

De heen- en terugreis moeten dezelfde dag ge-schieden. Nu kan het soms gebeuren dat deweerman uitzonderlijk enkele dagen zonnigweer voorspelt.

Omdat het spoorwegcliènteelvan deze zonnigedagen zou kunnen genieten heeft de NMBSvanaf de maand juni deze formule uitgebreid.Daartoe werd een weekend-biljet gecreëerd ge-baseerd op hetzelfde principe, maar meerderedagen geldig.

Het heeft volgende kenmerken:

- bestemmingen en prijs: dezelfde als voor deformule ,,Een dag aan zee/een dag in de Ar-dennen;

18

WF"r+.

Page 19: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

voor vakantie- en zakenreizen... EN SPORT

De titel van een onlangs uitgegeven brochuredie aan de TEE-trein gewijd was, kunnen we methet begrip ,,sport" aanvullen. We zeggen on-middellijk waarom.Op 1 mei ll. was er in het station BrusselZuid nietenkel de geur van de meibloempjes... Er wasook een spodieve sfeer met de voetbal-kampioenen van Anderlecht, die met trainer enbestuur, op de TEE naar Parijs stapten. Op wegnaar de verovering van een tweede Europesebeker, op de avond vóor Hemelvaartsdag. Ompsychologisch in goede conditie te zijn, haddenze de trein gekozen waarin ze comfortabel, snel,in een rustige sÍeer konden reizen en het mid-dagmaal gebruiken.Onze fotograaf was op de aÍspraak.

IBW+TREIN+FIETS

De lntercommunale van Waals Brabant (lBW)heeft op 28 mei haar tiende verjaardag op eenoriginele wijze willen vieren. En wel met eentoeristische rally: te voet, met de wagen en perÍiets, uiteraard over verschillende trajecten.Ook de NMBS was van de partij : ze verhuurde inde stations Eigenbrakel en Groenendaal fietsenaan deelnemers die er zelÍ geen hadden.De Íormule ,,trein + fiets" heeft hier een nieuwetoepassing gevonden. Precies zoals bij een ge-lijkaardige rally die in 1977 door een schoolvoormedisch secretariaat werd georganiseerd.Het is een pasklare oplossing voor diegenen dieeens iets anders willen of die een gezellig sa-menzijn zonder meer willen.

EEN DRIEHOEKSTORNOOITREIN /VLIEGTUIC/AUTO

Er waren eens - en dit is helemaal geensprookje - drie medewerkers van het Fransweekblad L'Express, die zich bij het gebouw vande Europese Gemeenschappen te Brussel be-vonden. Ze moesten alle drie naar Parijs om erom kwart over één bij een werklunch aan tezitten. Ze zijn er ook naaÍtoe gegaan, elk op zijnmanier: de eerste nam z'n wagen, de tweede detrein en de derde het vliegtuig.De details van die reis zijn niet belangrijk, maarwelde besluiten die voorkomen in een ,,Dossierspécial Belgique", dat in april laatstleden is ver-schenen.Er waren vijf criteria voor de beoordeling:

1. Totale reistijd.

De treinreis duurde het langst: 4 uur 45, tegen 2uur 55 met het vliegtuig, taxiritten inbegrepen.

2. Prijs.

De trein is hier ongenaakbaar en komt er onbe-twistbaar als het goedkoopste vervoermiddel uit.

3. Soepelheid van de dienstregelingen.

Laten we de auto buiten beschouwing: dezebiedt z'n eigenaar in dat opzicht een zeer grotevrijheid, wat de medewerker van L'Expresstrouwens als zijn enige troeÍ beschouwt.Met 11 dagtreinen overtreft de spoorweg verre-weg het vliegtuig, waarvoor er per dag maar 4vluchten zijn.

4. Verloren tijd.

Ook hier is de trein winnaar. Als men de verlorentijd rekent, stelt men het volgende vast:

- met de trein verliest men maar 1 u 25;

- met het vliegtuig verliest men 2 u 20;

- met de wagen is het allemaal verloren tijd: dereis duurt 3 u 35 en dan mag men de ver-moeidheid nog niet rekenen; de enige troostis dat men naar de radio kan luisteren.

5. GomÍort.

De drie mededingers zijn het erover eens dat detrein van de drie vervoermiddelen het meestecomfort biedt.Als men het uiteindelijk resultaat van ditdriehoekstornooi ziet, moet men zonder enigetwijfel de ,,oscar" aan de trein toewijzen.Nu is de verbinding Brussel-Parijs wel eenideaal traject voor de spoorweg. Maar toch...

19

Page 20: 5.2.0.1 10 209 X INFORMATIEBLAD VAN DE HANDELSDIRECTIE ... Het totaal net-togewicht per schraag bedraagt ongeveer 22lon. Elke wagen vervoert dus 44 ton goederen (2 beladen schragen).

goederen?

problemenmet

dringende

- treinen veruoerenze snel, veiligen regelmatig

naar alle uithoekenvan Europa

tegen de normaalgeldende tarieven.

I- beperkt oponthoud aan de grenzen

I- meer dan 130 verbindingen in gans Europa

I- rechtstreekse verbindingen bij vertrek uit

Antwerpen, Gent, Montzen, Schaarbeeken Zeebrugge.

BELGISCHE SPOORWEGEN

inlichtingen:N.M.B.S. Directie Exploitatie

Bureau 13.42 sectie 6Leuvenseweg 21

1 000 Brusseltel. 02151 3 1 8 70, toestel 3172

Alle N.M.B.S.-handelsagentschappenDienst goederen.

een efficiënt goederenspoorwegnet !

r