2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na...

20
Dare to discover Voor leerlingen met een mavo- of vmbo-advies 2019 - 2020

Transcript of 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na...

Page 1: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

Dare to discoverVoor leerlingen met een mavo- of vmbo-advies

2019 - 2020

Page 2: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

Namens ons allemaal van harte welkom bij ons op school!Wij zitten in de leerlingenraad en vormen de oren en ogen in de school. Wij komen regelmatig bij elkaar om te vergaderen bijvoorbeeld over een extra schoolfeest in de onderbouw, meer fietsenrekken op het plein of thee in de leerlingencounter. Dingen die jou aangaan dus. Misschien vind je het leuk om ook in de leerlingenraad te zitten. Dan zien we je zeker volgend jaar.

Atlas CollegeSG Newton is een school van het Atlas College. Ook de Copernicus SG en OSG West-Friesland in Hoorn, SG De Dijk in Medemblik en SG De Triade in Edam horen bij het Atlas College. Het Atlas College is een openbare scholen- gemeenschap. Dat betekent dat iedereen welkom bij ons is en dat we willen leren van elkaars verschillen.

Bij het Atlas College werk en leer je voor vandaag en voor morgen, dat geldt voor al onze scholen. Maar er zijn ook verschillen. De ene school is bijvoorbeeld groter dan de andere, elke school heeft zijn eigen sfeer en de keuzemogelijkheden zijn anders. Zo kun je op de ene school kiezen voor het technasium en op de andere voor de sportklas of techniek. Het mooie van die verschillen is, dat er altijd een school is die bij jou past.

Het Atlas College vindt het heel belangrijk dat je zoveel mogelijk uit jezelf haalt. En of je nu kiest voor SG Newton, Copernicus SG, OSG West-Friesland, SG De Dijk of SG De Triade, we helpen je om je talenten verder te ontwikkelen, zodat ook jij kunt schitteren!

Inhoud

3 Welkom

4 Nieuwe school

5 Loopbaanoriëntatie

6 De lessen

7 Maatwerk

8 TalentFactory

9 Cooking Skills

10 Beauty, Health & Care

11 Sports Skills

12 Techno Skills

13 Theatre Skills

14 Art Studio

15 New Media

16 Projecten in opdracht

17 Dansdagen

18 Unlimited; eindproductie TalentFactory

19 Algemene informatie

Veel informatie over SG Newton is ook te vinden op newton.atlascollege.nl en www.naardebrugklas.nl

2

Page 3: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

‘ Ik ben iemand, ik kan wat en ik hoor erbij.’Dat is het motto van SG Newton, een school voor leerlingen met een mavo- of vmbo-advies. Want wij vinden persoonlijke groei net zo belangrijk als schoolprestaties. Op SG Newton leren wij jou jezelf en je talenten ontdekken. Onze school is niet voor niets vernoemd naar de grootste ontdekker aller tijden, Sir Isaac Newton (1643-1727). Op SG Newton krijg je de tijd om te ontdekken waar je goed in bent en kan je direct kiezen wat je leuk vindt om te doen.

SG Newton is een betrokken school. Betrokken bij de samenleving en betrokken bij elkaar. Op onze school is iedereen van harte welkom en daarom

hebben leerlingen op de muur in de aula groot Artikel 1 van de Grondwet geschreven:

Allen die zich in Nederland bevinden worden gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

We zijn ook een ondernemende school die samenwerkt met bedrijven en maatschappelijke instellingen in de regio. Zo kun je bij ons in projecten, in school en buiten school, ervaren hoe het is om ‘in het echt’ ergens te werken. Daarom staan Sander en Tycho op de cover.

We zijn een school voor nieuwsgierige leerlingen. Voor leerlingen die veel willen beleven en ontdekken. Op onze gevel staat niet voor niets dare to discover! Bij ons ga je ontdekken wat jij later wilt en kunt worden.

Misschien weet jij het al, maar misschien ook niet. In de TalentFactory kun je veel verschillende ervaringen opdoen en van alles uitproberen. Ook dingen waarvan je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste, acteur, reisleider, bakker, kok... of wordt het misschien toch timmerman? Bij ons ga je het ontdekken!

Maar bovenal zijn wij gewoon een goede school met goede resultaten en opbrengsten. We werden uitgeroepen tot ‘Superschool’ door het Weekblad Elsevier en daarna werd onze mevr. Kuypers ook nog uitgeroepen tot de beste geschiedenisleraar van Nederland! 2018 was een jaar voor ons om niet snel te vergeten!

Mw. drs. M.B. Winkelhuis – Beneken Kolmer, directeur SG Newton

Veel informatie over SG Newton is ook te vinden op newton.atlascollege.nl en www.naardebrugklas.nl

WELKOM OP SG NEWTON!

Page 4: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

De overstap naar een nieuwe school • Sara Smit (MK1G)• Noah Lieveld (MK1G)• Meneer Zonneveld

(Teamleider brugklas)

Sara: “Ik bezocht de open dag al in groep 7. In groep 8 weer. Het was voor mij snel duidelijk. De school voelde meteen goed. Ik vond het heel overzichtelijk.”Noah: “In groep 8 was er voor de vakantie al een kennismakingsmiddag. Na wat zoeken vond ik uiteindelijk mijn klas en kon ik rustig kennismaken. Ik dacht ‘hé ze zijn leuk en ik kan mezelf zijn’.”

Sara: “Ik kende al een paar mensen, maar toch: tijdens de kennismakings-middag in de kring over jezelf vertellen, dat was awkward. Daarna deden we een speurtocht. Dat ging beter.” Meneer Zonneveld: “Hoe voelen jullie je nu hier en hoe komt dat?”Sara: “Ik wist meteen dat dit mijn type school is: overzichtelijk, creatief en kleurrijk. Je ziet geen kale bakstenen muren. Nu vormen we met alle meiden uit de klas een grote groep vrienden. Er is een goede sfeer.”Noah: “Ik kwam met een vriend naar deze school. Hij koos voor een andere school en ik voor Newton. Ik heb snel nieuwe vrienden gemaakt. Tijdens het brugklaskamp doe je veel activiteiten en leer je elkaar goed kennen en met

elkaar samenwerken. We deden diverse sporten, bouwden een brug van grote takken en hadden ook nog veel vrije tijd. Doordat iedereen tijdens het kamp veel vertelt over zichzelf krijg je een sterke band met elkaar. Het is een leuke school met leuke klassen.” Meneer Zonneveld: “We letten allemaal goed op of de leerlingen zich op hun gemak voelen en of we iedereen in zicht hebben. Soms gaat het om praktische dingen: een kluis die niet opent of een lekke band. Niet fijn als je net twee weken op school zit. Dan de pauze met 800 kinderen tegelijk. Dat is even wennen. Voel je je dan nog oké? Zo niet, dan zoeken we samen uit hoe het anders kan.”Noah: “Ja de pauze is echt anders. Je gaat niet echt meer buiten spelen, maar je zoekt zo snel mogelijk een tafel en je gaat chillen.” Sara: “Wat voor problemen? Nou, een lekkend pakje drinken in je tas vol boeken en dat als je net op deze school bent begonnen. Daarvoor kon ik gelukkig meteen bij meneer Zonneveld terecht. Ik kan ook altijd terecht bij mijn mentor of bij mijn vriendinnen. Dat is fijn.”Meneer Zonneveld: “Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt, dan gaat het leren ook vanzelf.”

NIEUWE SCHOOL

Je drukt gelijk al je stempel

op onze school. Aan het

begin van het jaar zetten alle

brugklassers hun eigen hand-

druk op de balie. Zo geef jij

duidelijk aan: ‘Hier ben ik,

dit is ook mijn school!’

Meneer Zonneveld, Sara en Noah

4

Page 5: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

LOOPBAANORIËNTATIE

Bij SG Newton vinden we dat je pas goed kunt kiezen, als je weet wat er voor jou te kiezen valt. Daar starten we mee in de brugklas. Je kiest het talentprogramma dat je het meest aanspreekt. Zo zet je een eerste stap op weg naar jouw toekomst. Loopbaan Oriëntatie- en Begeleiding (LOB) speelt daarbij een belangrijke rol.

LOB loopt als een rode draad door je schoolcarrière heen. Met LOB bieden wij je de mogelijkheden om te proeven aan de wereld na school, zodat jij jezelf en je talenten kunt ontdekken. Je loopt al stage in de brugklas. Natuurlijk houdt LOB ook in dat we je goed voorbereiden voor je examen. Welke (keuze)vakken heb je nodig om goed voorbereid in te stromen op je vervolgopleiding? Kortom: met LOB helpen we jou stappen te zetten naar een opleiding die goed bij jou past.

Weten hoe we LOB inzetten op SG Newton? Pak hier de rode draad en volg ‘m tot het einde…

Len Breederveld (K2C)‘Ik heb stage gelopen in de tandartsen-tpraktijk van mijn vader. Ik vulde o.a. treetjes voor mensen en heb meegekeken in monden. Het was leuk om een dag mee te lopen en te zien hoe mijn vader werkt.’

Liene Vrind (M3A)‘Flowers bloom in their own time! Mijn stage was bij Sas Bloemiste in Edam. Ik kom daar zelf vaak en kon een dag meelopen. Ik heb veel gedaan en het was erg gezellig.’

LOB

Len Liene

Page 6: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

DE LESSENJouw talent(en) ontdek je in de TalentFactory. Hier lees je alles over op de volgende pagina’s. Op basis van je advies en wat je hebt aangevinkt op het aanmeld-formulier, delen we je in één van onze dakpanklassen in: kader/basis, mavo/kader of mavo. In de tweede ga je naar de mavo, de kader- of de basisklas.

Je kunt, als je een uitstekend rapport hebt, doorstromen van basis 2 naar kader 3 of van kader 2 naar mavo 3 (zie doorstroomschema op pagina 19).

Vakken In de brugklas krijg je les in de volgende vakken:

- Nederlands;- Engels en Duits;- mens & maatschappij (M&M): dat zijn de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en economie;

- mens & natuur (M&N): dat zijn de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie, verzorging en techniek;

- lichamelijke opvoeding;- wiskunde en rekenen;- beeldende vorming: muziek, drama, handvaardigheid en tekenen.

Mavo… maar dan meer

Op SG Newton bereiden wij mavoleer-lingen zo goed mogelijk voor op een mbo-opleiding of de overstap naar de havo. Dit doen we door jou méér te bieden dan alleen het verplichte mavo-programma. In de onderbouw neem je deel aan de TalentFactory. In de bovenbouw werk je aan praktijk- opdrachten of een extra vak. In school of buiten school, tijdens excursies of een stage.

Allround vmboJe bent vast nog niet bezig met je examen. Toch is het goed om nu al te weten dat je op SG Newton, als je basis of kader doet, een allround praktijk-examen ‘Dienstverlening en Producten’ aflegt. Met dit diploma heb jij toegang tot bijna alle techniek-, zorg- en economie- opleidingen binnen het mbo. Het centrale examenprogramma mag je aanvullen met schoolexamens in keuzevakken, zoals: robotica, 3D vormgeving en realisatie, geüniformeerde beroepen, podium, bijzondere keuken, sport en bewegen of procestechniek.

Mevrouw Kuypers (docent geschiedenis), door het Rijksmuseum, de Nederlandse omroep NTR en het Nationaal Archief uitgeroepen tot geschiedenisleraar van het jaar.

“ Ze weet ons te motiveren en zegt vaak dat dingen ons echt wel gaan lukken. En weet je, ze heeft gelijk.”

LOB

Mevrouw Kuypers

‘Je kunt het wel!’“Op SG Newton ligt de nadruk bij het lesgeven op hetgeen je wel kunt of nog gaat leren. We dagen je uit in de lessen zodat je naar huis gaat met het idee dat je meer weet en kan dan je dacht. Dat betekent wel dat we veel van je vragen! We willen dat je werk er netjes uitziet en dat je goed je best doet. Door alle Cito-toetsen ben je misschien wat onzeker geworden en denk je aan de dingen die je allemaal niet zo goed kan, maar je zal zien dat we met elkaar meer kunnen dan we denken! Ik heb leerlingen zien binnenkomen met een basis/kader-advies die het mavo-examen hebben gehaald!”

6

Page 7: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

MAATWERKFlexurenSoms vallen je cijfers bij een bepaald vak tegen en kun je wel wat extra hulp gebruiken. In dat geval volg je het flexprogramma voor dat vak. Zijn je cijfers weer op orde? Dan stop je met het flexprogramma of ga je aan de slag met een volgend vak.

Chromebooks en appsOp SG Newton werken we met Chromebooks die je krijgt van school. Met een pakket apps van G Suite for Education van Google kun je via de cloud gemakkelijk bij je lesmateriaal en je huiswerk. Ook samenwerken gaat heel eenvoudig. Net als contact houden met je docent.

MaatwerktrajectenHeeft een van onze leerlingen een bijzondere vraag als gevolg van een uniek talent op sportgebied of op het gebied van … zang? Natuurlijk gaan wij hierover in gesprek en ontwerpen we voor hem of haar een maatwerktraject.

Vak op hoger niveau of extra vakBen jij heel goed in een vak of wil je je net wat meer verdiepen in een vakgebied? Dan is het, als je voldoet aan bepaalde criteria en in overleg met je mentor, vanaf leerjaar 3 mogelijk om dat vak op een hoger niveau te volgen of een extra vak erbij te nemen om examen in te doen.

Nask2 op de Copernicus

• Wendy van Grieken (M3C)• Bram van der Burgt (M3C)

Wendy: “Vorig jaar had ik voor Nask1 hoger dan een 7,5. Dus mocht ik op Copernicus Nask2 volgen. Dat wilde ik wel, want je kunt er makkelijker mee doorstromen naar de havo.”

Bram: “Nask1 is meer natuurkunde en Nask2 scheikunde. Je hebt het bij scheikunde over stoffen die veranderen in andere stoffen en bij natuurkunde gaat het meer over gebeurtenissen die zich kunnen herhalen.”Wendy: Nask2 is interessant en erg uitdagend door de vele proefjes. Je moet ook initiatief nemen en veel zelf uitzoeken om opdrachten zonder uitleg uit te voeren. We werkten in de eerste les al gelijk met de brander.” Bram: Het is best hard werken. Als wij door de Dansdagen of toetsweken geen les hebben, moeten we zelf zorgen dat we bij blijven. De studiewijzer in Magister helpt daarbij. Ik wil echt deze richting op. Hierna wil ik naar de havo en dan heb ik scheikunde nodig.” Wendy: “Ik wil eigenlijk Theater Skills doen. Dit is totaal iets anders, maar ik vind het leuk. En ik voelde me ook wel trots dat ik dit als enige samen met Bram doe.”

LOB helpt je om te komen waar je wilt zijn. Dat kan betekenen dat je een extra vak erbij neemt om later goed door te kunnen stromen, binnen school en zelfs buiten school. Of dat je extra wordt geholpen met je dyslexie of ondersteuning krijgt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Dyslexie• Amber Timmerman (KB1C)

“Ik word goed geholpen bij mijn dyslexie. Ik laat mijn pas zien, zodat de leraar weet wat ik mag. Zoals in de werkboeken schrijven, want ik raak een beetje in de war als ik in het schrift moet schrijven. Ook krijg ik extra tijd voor toetsen en ik mag vragen stellen over de toets. Bij topo overhoort de juf mij. Dat is fijn want als ik het moet opschrijven krijg ik een black out, omdat ik het wél goed wil schrijven, maar dat lukt mij niet. Gelukkig rekenen de leraren het vaak goed als ze weten wat ik bedoel. Soms bij het vak Nederlands is de leraar iets strenger, maar dat snap ik wel.”

LOB

Amber

Wendy en Bram

Page 8: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

TALENTFACTORYWat vind je leuk om te doen? Waar ben jij goed in? Dit ontdek je in de TalentFactory! Elk half jaar kies je één van de zeven talentlijnen. Elke week ga je hiermee ten minste één dagdeel aan de slag.

Elke talentlijn is weer anders. Je kunt natuurlijk kiezen voor wat je altijd al leuk gevonden hebt om te doen. Of durf je over je eigen grenzen te kijken en iets heel anders te kiezen? Aan het begin van het schooljaar helpen we jou bij het maken van een keuze.

Je kunt kiezen uit:- Cooking Skills - Beauty, Health & Care - Sports Skills - Techno Skills - Theatre Skills - Art Studio - New Media

De TalentFactory is voor alle onder- én bovenbouwleer-lingen die basis of kader doen en voor alle onderbouwleer-lingen in de mavo. Wat de verschillende talentlijnen in de TalentFactory precies inhouden, lees je op de volgende pagina’s.

Qompas• Suzanne Kroeb (Khc)

“Qompas is een persoonlijk ontwikke-lingsplan en vooral erg fijn voor jezelf om te doen. Vanaf het eerste jaar breng je in kaart wat je wilt worden en welke stappen nodig zijn. Met vragenlijsten, beroepen-testen en eigen verslagen van stages, leer je steeds beter waar je goed in bent en wat bij je past, zodat je betere keuzes kunt

maken. Zo wilde ik in het eerste jaar nog kapster worden, in de tweede docent en in de derde pedagogisch medewerker. Nu heb ik in jaar 4 dankzij Qompas bewust gekozen voor verpleegkundige. Qompas vraagt om een stukje zelfstandige inzet, maar het geeft zelfvertrouwen als je je vorderingen ziet.”

In de TalentFactory ontdek je jezelf en je talenten. Je leert samenwerken, plannen, organiseren, presenteren en zelfstandig werken. Je werkt samen aan een project; soms in school en soms ook daarbuiten. Wat je allemaal gaat doen? Blijf de rode draad gewoon volgen, dan krijg je vanzelf een indruk.

LOB

Suzanne

8

Page 9: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

Lekker en gezond koken en bakken, serveren tijdens lunches en diners, gastvrij zijn. Dat leer je ons school-restaurant @Newton, waar je echte gasten ontvangt en verwent! De keuken is professioneel ingericht. Met grote fornuizen, een roestvrijstalen aanrecht, ovens en alles wat een professionele kok of bakker nodig heeft. Hier leer je wat écht koken en bakken is!

COOKING SKILLS

• Imaan Issa (KB1B)• Islam Assaf (K3A)

Imaan: “Je leert elke keer weer nieuwe dingen, zoals snijtechnieken om een wortel in hele kleine blokjes te snijden.” Islam: “Nu ik weer Cooking Skill heb gekozen, merk ik dat ik beter word. Laatst maakte ik een Syrisch gerecht, een soort shoarmabrood, maar dan aangepast, zodat iedereen het lekker vindt.”Islam: “Ik vind koken gewoon leuk. Daarom volg ik dit vak.”Imaan: “Wie weet open ik ooit mijn eigen restaurant met allerlei soorten maaltijden.”

Passie“Op SG Newton wist ik dat koken mijn passie is. De opleiding was het begin van mijn carrière als kok.”

Mike Klaassen (afgestudeerd in 2014), werkte o.a. bij Lucas Rive in Hoorn, Librije’s Zusje** in Amsterdam, ’t Nonnetje** in Harderwijk en Ciel Bleu** in Amsterdam.

SG Newton was het afgelopen jaar voor de derde keer gastlocatie voor de HOC Collegetour. De vele leden van HOC, de Hoornse Ondernemer Compagnie, kwamen met de leerlingen van Newton, in de aula bij elkaar om te kijken en te luisteren naar een bijzondere aflevering van ‘Meester Frank Visser doet uitspraak’. Natuurlijk was meester Visser zelf aanwezig om op grond van filmpjes van de casus (gemaakt door SG Newton) en vragen aan getuigen te komen tot “dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen”.

De Leerlingen van Cooking Skills zorgden dat de avond in goede banen werd geleid. Ze regelden het parkeren, de ontvangst, de registratie, de garderobe, voorzagen iedereen van wat te drinken en een aantal lekkere snacks en zorgen dat alles na afloop weer keurig werd opgeruimd. En dat maar met z’n tienen! Wat een toppers, hè.

Wat doen onze leerlingen het goed. Op de reserverings-website iens staan goede recensies en scoort het restaurant uitmuntend.

LOBLOB

Suzanne

Imaan en Islam

Mike

Page 10: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

BEAUTY, HEALTH & CARE

Samen met de leerlingen die ook voor Beauty, Health & Care hebben gekozen, oefen je alle vormen van schoonheidsverzorging. Je leert over huid- en haarverzorging, maar ook over onderwerpen als gezondheid, een gezonde leefstijl en goede voeding.

Ook het verzorgen van mensen komt aan bod. Handig, als je wilt weten hoe het is om in een kinder-dagverblijf te werken… of in een bejaardenhuis.

• Kimberley de Meij (MK1E)• Tanisha Abdoelrahman (1A)• Mirte van Braam (K3B)

Mirte: “Deze richting is erg leuk. Ik had het in de eerste en nu weer in de derde gekozen. Ik wil met mensen werken: hen helpen of beter maken. Ik wil verpleeg-kundige worden of bij de marechaussee.”Kimberly: “Mijn moeder is verzorgende IG en dat wil ik ook worden. Ik vind het leuk ouderen te verzorgen, naar hun verhalen te luisteren en ze op te vrolijken. Dat geeft een goed gevoel.”

Tanisha: “Je leert alles over verzorgen. Handig, want ik wil tandartsassistente worden. Maar de andere dingen die erbij komen, zoals make-uppen, zijn ook erg leuk én handig voor feestjes.”Mirte: “Laatst waren we met de klas in het ziekenhuis op de dialyseafdeling. Vooraf kregen we in de les de uitleg en daarna konden we het met eigen ogen zien. Erg interessant. Je kunt met deze richting veel kanten op. En is beauty niet je ding, maar care wel, bedenk dan dat je als kapster ook bijvoorbeeld kankerpatiënten kunt helpen met hun haar.”

De eerstejaars leerlingen hebben o.a. een verwenmiddag georganiseerd voor ouders en/of grootouders. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Hoe stel je een uitnodiging op? Wat trakteer je bij de koffie en thee? Wat heb je nodig voor een manicure? En voor een onderarm-massage? Dit ga je vooraf natuurlijk eerst op elkaar oefenen. En alsof dit nog niet genoeg is, moet je ook nog opletten dat je niet teveel geld uitgeeft; de verwen-middag moet binnen het budget blijven.

Maar ook buiten de school worden opdrachten gedaan. Zo hebben de leerlingen van leerjaar 3 een spelletjes-middag, een gezonde high tea en een beauty ochtend georganiseerd in een verzorgingshuis.

En om een indruk te krijgen hoe het echt allemaal is gaan we er vaak op uit bijvoorbeeld naar een beautysalon of zoals laatst naar het Niercentrum van het Westfriesgasthuis om een live dialyse mee te maken.

LOB

Tanisha en Kimberley

Mirte

10

Page 11: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

SPORTS SKILLS

Nadine Ok RunBinnen de talentlijn Sports Skills kun je in de bovenbouw verschillende keuzevakken doen. Bij elk keuzevak horen excursies en activiteiten. Vorig jaar gingen de leerlingen van het keuzevak geüniformeerde dienstverlening bijvoorbeeld op bivak. Dit jaar ondersteunden de leerlingen van SG Newton op de tweede zondag in oktober traditiegetrouw de Nadine Ok Run. Deze tiende en laatste editie stond in het teken van vrede.

• Mika Schouten (MK1G)• Jade Meissen (K3A)• Floortje Dubbeld (K3A)

Mika: “Tijdens de open dag deed ik al aan sport mee. De TalentFactory sprak mij enorm aan en toen ik hoorde over Sports Skills was het meteen duidelijk dat ik dit wilde.”Jade: “Ik heb alle jaren voor Sports Skills gekozen. Ik zit daarnaast ook nog op voetbal. Ik vind sport erg leuk.”Floortje: “Elke sport komt wel terug: hockey, volleybal, voetbal, badminton. De meest gangbare sporten waar je veel over leert.”Jade: “Maar je speelt ook een gekke sport, zoals tamponhockey. Je hebt speciale sticks en een grote bal; hockey maar dan anders. En pas geleden hadden we dansen. In de tweede klas kregen we kungfu en pingpong.”

Mika: “Wij hebben fitness gedaan en nu doen we squash. Je leert veel over iedere sport: hoe ieder apparaat heet, sporttechnieken, spelregels, over hartslag en de cooling down.”Floortje: “Je leert door het sporten elkaar kennen, met elkaar omgaan en samenwerken.”Jade: “Nu bereiden de leerlingen elke week een les voor. Zo leer je hoe je les geeft en regel je alles eromheen, zoals spullen klaar zetten. Floortje en ik gaan hockeyles geven. Mika: “Ik denk dat ik Sports Skills voorlopig blijf kiezen. Ik wil graag bij de politie, dus dit past goed.” Jade: “Ik wil later bij Defensie. Daarom volg ik nu ook het vak Geüniformeerde beroepen. Floortje: “Met Sports Skills ben je actief bezig. Bovendien is het een gezellige groep en hebben we een aardige leraar.”

Ben jij sportief? Dan kies je voor Sports Skills. Je maakt in de eerste klas kennis met veel verschillende sporten, zoals skiën, kungfu, squash, rugby, kanoën, kickboksen of fitness.

Maar dat is nog niet alles. Je leert ook hoe je sportles geeft aan anderen, en hoe je een toernooi of sportief evenement kunt organiseren. Eerst in school en later buiten school. Zo organiseer je in de bovenbouw een sporttoernooi voor de onderbouw. Zelfstandig werken, presenteren en samenwerken. Daar draait het om. Sports Skills, een sportieve keuze.

LOB

Jade, Floortje en Mika

Page 12: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

• Cato Klaver (K3C)• Maxim Schuitemaker (MK1E)• Elin Overwater (MK1F) Cato: “Ik vind het vak techniek wel makkelijk. Ik kom van de OSG en daar moesten we bij het vak wiskunde ook tekenen. Alleen nu komt daar 3D-tekenen bij. Dat vind ik leuk. We ontwerpen bijvoorbeeld voor het schoolplein een bankje dat veilig is.”Maxim: “Ik hou van timmeren en zagen, daarom koos ik voor Techno Skills.”Elin: “Ik wist niet echt wat ik moest kiezen. Mijn moeder werkt ook met hout, dus ik dacht laat ik dit kiezen. Het is een creatief vak. Kom met een idee en je mag het maken.”Maxim: “Je leert veel: hoe je je zaag vasthoudt, verbindingen maakt, technisch

tekent. We gingen naar de bouwmarkt om zelf hout te halen en om over houtsoorten te leren. En nu maken we een bouwwerk vanaf onze eigen technische tekening.” Elin: “Niet een hele kast hoor, maar bijvoorbeeld een vogelhuisje.” Maxim: “Volgende keer kies ik weer Techno Skills. Het is super leuk, je hebt een leuke docent en veel tijd om je eigen dingen te maken.”Elin: “Als je later met je handen wilt werken, is dit een goede kant om te kiezen.”

Promotie Event Techniek (PET)De haargel fabriek

Op 15 en 16 november 2018 presen-teerden de leerlingen van SG Newton zich met hun docenten op de PET met ‘Procestechniek’. Dit vak is voor de meeste leerlingen niet zo herkenbaar als bijvoorbeeld, vakken die te maken hebben met hout, elektro, energie of metaal. De procesindustrie, waar proces-technieken worden toegepast, wordt ook wel de ‘maakindustrie’ genoemd. Van pindakaas tot benzine, van nagellak tot aspirines. Het is een mooi vak waar verschillende disciplines samenkomen, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en chemie. Op de stand konden leerlingen ‘in het klein’ zelf kennismaken met wat in de procesindustrie ‘in het groot’ gebeurt. Witte jas aan, veiligheidsbril op en ‘Dare to discover!’

TECHNO SKILLSAls je graag met hout, metaal of andere materialen werkt, geïnteresseerd bent in (elektro) technische constructies of juist niets liever doet dan decors bouwen voor het theater, dan is Techno Skills echt iets voor jou!

Techniek!In West-Friesland zijn veel mooie technische bedrijven die personeel zoeken. Zoals timmermannen, loodgieters, tekenaars maar ook bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs in de procestechniek of programmeurs die verstand hebben van robotica! Daarom vinden wij het belangrijk om ook op school techniek sterk onder de aandacht te brengen. Daar beginnen we in de brugklas mee met de techniekmarkt. Meer dan 20% van de leerlingen op SG Newton kiest voor een technische vervolgopleiding!

Cato, Maxim en Elin

LOB12

Page 13: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

Een toneelstuk schrijven of een songtekst bedenken, decors ontwerpen, leren omgaan met geluid en licht, acteertechnieken, verschillende theaterstijlen, oefenen voor een optreden bij het songfestival in april… of voor deelname aan onze grote eindejaarsvoorstelling ‘Unlimited’ in Het Park, de schouwburg van Hoorn! Waar jouw keuze ook naar uit gaat, we heten je straks van harte welkom, bij Theatre Skills in ons schooltheater.

• Isabel de Valk (M1)• Jorinde Liemburg (Mk1E)• Choressa Wolff (K3C)

Isabel: “Ik koos voor Theater Skills omdat ik van toneelstukken hou. En ik houd van dansen en een grapje. Thuis zeiden ze dat dit echt bij mij past. Je kan jezelf zijn.”Jorinde: “We leren veel, zoals over de vier elementen: water, vuur, aarde, lucht. Lucht is open en vuur streng en boos. Je doet altijd wel een spelletje, een grappige scene of je improviseert; erg leuk.” Isabel: “Het is vooral veel doen. Als je van bewegen houdt en net als ik een

druktemaker bent, dan is dit een goede keuze. Je kunt goed je energie kwijt.” Jorinde: “Ja, je mag losgaan op wat je wilt. Nu oefenen we voor het toneelstuk en ook aan het script mag je je eigen draai geven.”Choressa: “Voor mij is dit nu de tweede keer dat ik Theater Skills doe. Ik wil later iets met presenteren en acteren doen. Door de theaterlessen leer je voor publiek te staan, wat ik nu nog best spannend vind. Daarnaast leer je samenwerken. Dat is nodig als je samen een toneelstuk wilt maken. De voorstelling eng? Nee, je werkt ernaartoe, dus dat valt mee.”

De leerlingen van elke talentlijn werken aan een opdracht. De leerlingen van Theatre Skills bereiden samen hun eindpresentatie voor, voor Unlimited! Onder leiding van de docent drama, wordt toneel gemaakt en ingestudeerd. Creatief zijn, improviseren, durven, samenwerken, doorzetten… en later in gesprek met je mentor onderzoeken of je deze talentlijn wilt blijven volgen of toch liever iets anders gaat doen.

THEATRE SKILLS

LOB

Isabel, Jorinde en Choressa

Page 14: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

ART STUDIOAlles draait hier om creativiteit. Je mag schilderen, tekenen, grafisch ontwerpen.

Bij Art Studio is het de kunst om iets te maken voor een ander. Dat betekent regelmatig overleg met je klant. Wat zijn de wensen? Hoe presenteer je het plan? En het eindproduct? Het is net alsof je al echt aan het werk bent! Heb je onze muurschildering met Artikel 1 van de Grondwet al gezien in de aula? Dat is allemaal het werk van de leerlingen van Art Studio!

• Ellen Groot (M1)• Lieve van Lokven (M1)

Ellen: “Ik vond tekenen vroeger al leuk en bij Art Studio kun je je creativiteit kwijt. We werken twee of drie lessen aan een opdracht. Bijvoorbeeld met het thema Picasso. Zo tekenden we een gezicht met kubussen en veel kleur.”Lieve: “En nu knutselen we een gitaar in Picasso-stijl, met hoeken dus. Zo leer je allerlei technieken. Eerder leerden we welke soorten potloden er zijn en hoe je kleuren mengt.”Ellen: “En werken met de passer om mooie cilinders te maken.”Lieve: “Het is leuk dat je met je handen dingen maakt. Door de hele school hangen en staan de kunstwerken die in de Art Studio zijn gemaakt. De Picasso-gitaren kunnen door iedereen worden bewonderd. We gaan ze in de school-etalage neerzetten.”

Herberg Hoorn is een initiatief van de gemeente Hoorn. Rondom kerst zijn er veel activiteiten die laten zien dat ‘Hoorn, een stad is van ons allemaal’. Vorig jaar hebben scholieren van de deelnemende scholen leegstaande etalages in de stad ingericht rondom dit thema. Natuurlijk deed ook Newton daar aan mee! Er werden houten etalagepoppen gemaakt, kleding ontworpen en vervolgens werden de poppen aangekleed. Met kleding van

over de hele wereld, want dat was het thema. Een Amerikaanse cheerleader met pompons, een Fransman met baret en gestreepte trui, een stijlvol geklede Italiaanse… en ga zo maar door. Deze kerst was ervoor gekozen om een cadeautje te geven aan alle verzorgingsinstellingen in Hoorn. De leerlingen van Art Studio hebben in ouderenzorgcentrum Avondlicht de ‘entree’ in de hal ingericht op het bekende thema.

LOB

Ellen en Lieve

14

Page 15: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

De computer is niet meer weg te denken. Websites, social media, e-mail… veel van wat we doen gebeurt in de digitale wereld. Bij New media werk je met computers. Je gaat misschien wel je eigen website bouwen, een game bedenken of leren hoe je Instagram en Twitter handig kunt gebruiken. Eén ding kunnen we je beloven: er gaat een (digitale) wereld voor je open.

• Stan Louter (MK1F)• Angie van Thiel (K3A)

Stan: “Mijn oom maakt games en dat lijkt mij ook leuk. Ik wil iets met computers doen of kok worden. Op deze school kan ik met beide ervaring opdoen. Je leert bij New Media coördinaten invoeren en coderen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. We leren stap voor stap onze eigen game maken. Daarin kan ik mooi mijn fantasie kwijt!”

Angie: “Ik wilde altijd al zelf een game maken, dus waarom probeer ik dit dan niet? Coderen vond ik eerst lastig, maar nu ik het eenmaal weet valt het mee. Ik kan daarmee de poppetjes in mijn game leuke dingen laten doen, zoals laten lopen en schieten. Het lijkt me leuk om uiteindelijk een game met een verhaal en opdrachten erin te kunnen maken, zoiets als Super Mario. Een game waarin je volop je creativiteit kwijt kunt.”

MEDIANEW

In de lessen besteden we aandacht aan de inzet van ICT. Hoe maak je een begroting in Excel? Hoe maak je een Prezi of PowerPoint om je project te presenteren? Waar vind je de informatie voor je werkstuk? Hoe sla je die op zodat je de informatie makkelijk kunt terugvinden? Hoe maak je een website? Een instructiefilmpje? Een app? Maar ook: hoe neem je dat wat je geleerd hebt op in je eigen digitale portfolio? Belangrijke vaardigheden voor nu… en de toekomst.

LOB

Stan en Angie

Page 16: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

Ondernemen en initiatief nemen… daar gaat het om op onze school!

Je gaat al snel oefenen met spannende échte opdrachten in échte praktijk-situaties. Want van levensechte opdrachten leer je meer! Zo ga je zelf de opdracht binnen halen (pitchen), heb je overleg met de opdrachtgever, verdeel je de taken binnen de groep en zorg je er samen voor dat de opdracht wordt uitgevoerd. Na afloop presenteren jullie de resultaten bij de opdrachtgever. Want jullie zijn verantwoordelijk, van het begin tot het einde.

Bedrijven, buurtbewoners, scholen, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven en andere organisaties kunnen bij ons terecht voor allerlei opdrachten. Van fietsreparaties en decorbouw tot catering of het organiseren van verwendagen in een verzorgingstehuis Het is niet alleen leuk om zo te leren, je doet er ook veel ervaring mee op! En heb jij als leerling zelf een idee of initiatief? Kom maar op! Want wat is er mooier dan te werken aan je eigen idee? Wat is er mooier dat ook je medeleer-lingen jouw voorbeeld volgen en enthousiast worden om zelf ook te gaan ondernemen? Wij stimuleren je hierin en helpen je natuurlijk waar nodig.

Tips van jonge ondernemers:• Sander Bakker (KSBRB) Van Vaderdagcadeau naar bedrijf

“Ik begon afgelopen zomer met een eigen bedrijf in chocolade. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Voor Vaderdag maakte ik bonbons. Dat vond ik zo leuk dat ik spullen kocht en voor mezelf begon. Ik maak vooral via social media reclame. Even terug stond ik in de krant en laatst kwam RTV NH langs. Tja, dan krijg je ineens veel bestellingen. Met de feestdagen kreeg ik bestellingen van bedrijven die vijftig schoenen met bonbons wilden vullen. Medeleerlingen zijn positief en docenten vinden het leuk. Je doet iets wat niet veel anderent doen op deze leeftijd. Mijn economieleraar heeft zelf ook een bedrijf gehad en geeft mij veel goede tips.”

• Tycho Elings (KCS) Geld verdienen met vloggen

“Ik ben content creator op YouTube. Samen met mijn vrienden maak ik lachwekkende video’s waarin we opdrachten uitvoeren. We hebben al 17.000 volgers. Door de advertenties verdien ik er geld mee. Ik was altijd al geïnteresseerd in fotografie en alles eromheen. Het entertainen van mensen begon als hobby, maar inmiddels werken we met vaste uploadschema’s. Ik wil nog professioneler worden in dit vak. Gelukkig zijn er hier op school veel docenten die je goed motiveren om iets te bereiken. Hierna wil ik naar het Mediacollege.”

Volg je de rode draad al vanaf het begin van de brochure? Wát een opdrachten zijn er al voorbij gekomen, hè? En er gaan er nog een paar volgen. Allemaal echte opdrachten, samen met of in opdracht van het bedrijfsleven. Dat maakt het leren op SG Newton zo bijzonder. Krijg jij er ook zin in om zelf aan de slag te gaan?

PROJECTENINOPDRACH

T!

LOB

Sander en Tycho

16

Page 17: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

DANSDAGENIt’s a kind of magic Tijdens de jaarlijkse Dansdagen staat de hele school letterlijk en figuurlijk twee dagen op zijn kop. Het thema van dit schooljaar is It’s a kind of magic. Tafels en stoelen worden opzij geschoven voor een warming-up met de hele school. Als de spieren warm zijn, ga je met je eigen klas aan de slag. Samen met professionele dansers van het Lucia Marthas Institute for Performing Arts uit Amsterdam bedenk en oefen je een eigen dans waaraan iedereen uit je klas meedoet. Daarnaast maak je met je klas een schilderij in het thema. Je ziet ze door de hele school hangen.

Op de tweede dag komen alle leerlingen samen in de aula voor ‘the battle’, een echte talentenstrijd want… welke klas presenteert zich het beste? Je danst namelijk niet alleen voor de eer van je klas, maar ook voor een gegarandeerde podiumplaats tijdens ‘Unlimited, the 10th edition ‘It’s a kind of magic’’, het jaarlijkse theaterspektakel in Schouwburg Het Park. Dat wil je niet missen!

• Winnaar klas K2C

“ Waarom wij de Dansdagen hebben gewonnen? Nou, we waren gewoon de beste natuurlijk!”

“ De Dansdagen zijn superleuk. Lekker bewegen en sportief meedoen.”

“ Je leert allerlei danspasjes. Het is gezellig, de sfeer in de groep is goed.”

“ Ik heb eigenlijk plankenkoorts. Dankzij het masker van een weerwolf dat ik op had, was het een stuk minder eng. Ik deed een weerwolvendans. Nou ja, het leek meer op een weerworm-dans, haha!”

• Meneer Aussems (mentor K2C en gymdocent)

“De Dansdagen zijn een waanzinnig leuke bezigheid. Ik dacht de eerste keer ‘dat wordt wat met 700 kinderen op de tribune’, maar dat gaat heel goed. Iedereen is serieus en gemotiveerd. We kregen begeleiding van twee topmeiden van het Lucia Marthas Institute for Performing Arts uit Amsterdam. De muziek en het thema waren goed gekozen. Al na 45 minuten hadden we het ingestudeerd. En met resultaat zoals we inmiddels weten”

Creatief zijn, samenwerken, durven, elkaar helpen, plezier maken, luisteren, oefenen... Tijdens de Dansdagen werk je met de hele klas samen. Samen dans je. Samen maak je schilderijen. Samen sta je op het podium. Samen schitter je! Dat is een leuke manier om te leren samenwerken.

LOB

Page 18: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

UNLIMITED EINDPRODUCTIE TALENTFACTORY

Na een schooljaar hard werken en voorbereiden, is in juni Schouwburg Het Park afgehuurd voor Unlimited! Aan dit theaterspektakel werken honderden leerlingen van SG Newton mee. Er zijn zangers, dansers, toneelspelers en muzikanten. Er zijn bijzondere theateracts, dj’s… gewoon te veel om op te noemen.

De presentatie is in handen van leerlingen en dat geldt ook voor de licht- en geluidstechniek en de productie van het programmaboekje. De kaartjes voor de voorstelling zijn altijd snel uitverkocht, zo populair is Unlimited! Ouders, leerlingen, docenten en toekomstige leerlingen, iedereen is welkom. En op de avond zelf? Dan gaat het publiek helemaal uit z’n dak! Doe je mee volgend jaar?

Als jij je aanmeldt voor SG Newton, dan kun jij onze gast zijn! We geven namelijk 200 kaarten voor de voorstelling weg! Helemaal gratis! Je krijgt hierover op tijd bericht. De voorstelling Unlimited, the10th edition, ‘It’s a kind of magic!!’ is op 4 juni 2019 in Schouwburg Het Park in Hoorn.

Iedereen werkt mee aan het theaterspektakel. Echt iedereen! De decorbouw wordt verzorgd door Art Studio. Beauty, Health & Care zorgt voor de grime en make-up. De techniek is in handen van Techno Skills en Newt Media. Voor de catering staan de leerlingen van Cooking Skills klaar. Om de beste presentoren voor deze avond te vinden, worden echte audities gehouden. En de optredens? Die worden verzorgd door de leerlingen die binnen Theater Skills gekozen hebben voor drama of dans. In samenwerking ontstaan de mooiste dingen! LOB

18

Page 19: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

ALGEMENEINFORMATIE

Het examenDe leerlingen op SG Newton worden breed opgeleid. Het basis- of kader- diploma dat zij behalen biedt toegang tot zowat elke vervolgopleiding op het mbo.

Ook de mavoleerlingen bereiden we voor op een verantwoorde studie- en beroepskeuze. Voor hen is er in de derde klas een loopbaancarrousel zodat ze een keuze kunnen maken voor de havo of een mbo-opleiding.

Leerlingen kunnen na het behalen van een diploma, ‘stapelen’. In een extra jaar krijgen ze de mogelijkheid een diploma op een hoger niveau te behalen.

Hoe meld je je aan voor SG Newton?SG Newton hoort bij het Atlas College. De aanmeldingsformulieren van het Atlas College sturen we naar alle basisscholen, dus ook naar jouw meester of juf. Op onze website staat precies wat je ouder(s)/verzorger(s) moeten doen om je aan te melden voor onze school.

Voor meer informatie kunnen ze bellen met het Atlas Service Centrum: (0229) 20 60 20. Ook op de website van het Atlas College is meer informatie te vinden over de aanmelding: www.atlascollege.nl.

Toelichting bij stroom schema: accentklas

Leerlingen die meer aandacht nodig hebben, komen in het eerste jaar in de accentklas; een klas met minder leerlingen waardoor er meer persoonlijke aandacht is. Na het eerste jaar stromen de leerlingen door naar basis, kader of mavo.

En… heb jij je talent(en) al ontdekt?

kader mavo havo

5 stapelen* ––> kader mavo havo

vmbo diplomaDienstverlening & Producten

mavo diploma

4 basis ★ kader ★ mavo

Boven

bo

uw3 basis ★ kader ★ mavo •

2 basis ★ kader ★ mavo ★ On

derb

ou

w1 kader/basis ★ mavo/kader ★ mavo ★

★ = TalentFactory

* = Leerlingen kunnen na het behalen van een diploma nog een keer leerjaar 4 doen. Ze werken dan aan een diploma op een hoger niveau. Aan dit zgn. ‘stapelen’ verbindt de school een aantal voorwaarden.

= Doorstroommogelijkheid

• = Loopbaancarrousel

LOB

Page 20: 2019 - 2020 - Atlas College · 2019. 1. 16. · je niet dacht dat je het zou kunnen of willen. Na een tijdje denk je misschien ineens: Ja! Ik word trainer, schoonheids-specialiste,

SG Newton Dampten 22, 1624 NR Hoorn Telefoon: (0229) 55 20 10 newton.atlascollege.nl www.naardebrugklas.nl

Fotografie: Marcel Rob, Oostwoud Interviews: Creatxt, HoofddorpVormgeving: Abovo Media, HoornEindredactie: Atlas College, afdeling Communicatie & Marketing