2018 - Sterrenschool Zevenaar · lende devices ingezet zoals touchscreens, laptops en tablets. Het...

28
sterrenschool zevenaar Waar ieder kind straalt! Schoolgids 2018

Transcript of 2018 - Sterrenschool Zevenaar · lende devices ingezet zoals touchscreens, laptops en tablets. Het...

  • sterrenschoolzevenaar

    Waar ieder kind straalt!

    Schoolgids2018

  • Een Sterrenschool Zevenaar De school Onderwijsvisie Onze praktijk van de 5 sterren Project andere onderwijstijden en arrangementen Pedagogisch klimaat en Kanjerschool Bestuur en ruimte voor ieders identiteit Het team Een professionele leergemeenschap Schoolplan Aanmelden en inschrijven

    Twee Het onderwijs & de organisatie Rekenen, lezen en taal Leren in ateliers Groepen, units en de mentor Onderwijstijd en arrangementen In- en uitloop Weektaak, stermap en gepersonaliseerd leren Leerreis en portfolio Wereldoriëntatie in projectvorm Creativiteit Engels en muziek Studievaardigheden Talentontwikkeling en 21st century skills Mediawijsheid Bewegingsonderwijs met sportclinics Broodmaaltijd en koken; een gezonde school Leesster & bibliotheek op school

    Drie De ontwikkeling van en zorg voor de kinderen Onderwijs op maat Observatie en toetsen Coachgesprekken met kinderen Passend onderwijs Zorgplicht Schoolondersteuningsprofiel Zorg in school Ambulante begeleiding Verwijzing Ondersteuningsteam (OT) Het Voortgezet Onderwijs (VO)

    Vier Ouders Samen Informatie ouders Leerlingdossier Nieuwe-jaars-receptie start schooljaar Ouderraad (OR) Medezeggenschapsraad (MR) In gesprek met de directeur Klachtenregeling Schorsing en verwijdering

    Vijf Praktische info Contactgegevens school Ziekmeldingen & (tand-)artsenbezoek Kalender met vakanties & activiteiten Medicatie op school Meldcode Sponsoring Collectieve ongevallenverzekering Stichting Leergeld Studenten en stageplaatsen Adressen

  • “Waar ieder kind straalt” Sterrenschool Zevenaar heeft als payoff ”Waar ieder kind straalt”! De kinderen op onze school stralen omdat zij vanuit een veilig en positief leerklimaat zich mogen ontwikkelen. Hierin is ook ruimte voor hun eigen talenten naast het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden.

    Sterrenschool Zevenaar is op 31 januari 2011 gestart in een prachtig nieuw gebouw met een enthousiast en ambitieus team. De school groeit in leerlingenaantallen verder door, waarbij de verwachting is dat we rond de 200 kinderen onderwijs gaan bie-den. We maken het onderwijs blijvend gevarieerder en werken met enorm veel plezier met de arrangementen voor flexibele schooltijden. Samen met ouders, andere betrokkenen en onder-steunende organisaties realiseren wij nieuwe ontwikkelingen. Kortom onderwijs van de toekomst voor kinderen van nu!

    In deze brochure beschrijven we hoe het onderwijs vanuit de 5-sterren er op onze school uitziet. We leggen uit wat onze ideeën over onderwijs en ontwikkeling zijn. Maar nog belangrijker is het voor u om te weten hoe wij elke dag met uw kind(-eren) werken.

    Wij hopen dat deze informatie u inzicht geeft in onze visie en werkwijze en of deze aansluit bij de talenten van uw kind en uw visie over opvoeden en ontwikkeling. Om het pedagogische klimaat te ontdekken nodig ik u van harte uit voor een bezoek tijdens schooluren. In deze oriëntatie en rondleiding ervaart u de sfeer in de school. In ons gesprek geef ik u graag de ruimte voor het stellen van uw vragen. Bent u benieuwd naar de waar-den en normen die de school uitstraalt vanuit een respectvolle omgang met elkaar en de onze manier van werken met uw kind? Wilt u een uitleg op ons “Sterrenonderwijs”, onze organisatie en de flexibele onderwijstijden? Maakt u dan gerust een afspraak.

    Ik nodig u van harte uit voor een stralende kennismaking!

    Namens het team van Sterrenschool Zevenaar,

    Lidwien KokDirecteur Sterrenschool Zevenaar

  • Een Sterrenschool Zevenaar

    De schoolSterrenschool Zevenaar zit in een prachtig nieuw gebouw met eigentijdse uitstraling. We hebben ateliers (lokalen), een ontdek- en speelzolder, meerdere werkruimtes voor kinderen, vides, een gymzaal voor de jongere en een gymzaal voor de ou-dere kinderen, een teamkamer, spreekkamers en een directie-ruimte. De ruimtes zijn makkelijk met elkaar te verbinden door de flexibele wanden, zo kunnen we echt unieke werkruimten creëren!

    OnderwijsvisieDe visie van Sterrenschool Zevenaar is gebaseerd op het Ster-renschoolconcept. In 2008 heeft een groep mensen uit het onderwijs en de kinderopvang een denktank opgericht. Deze mensen hebben nagedacht over een andere invulling geven aan onderwijs en opvang. Ze bedachten 5 uitgangspunten, de 5 sterren. Deze sterren vormen samen het Sterrenschoolconcept. De ideeën van Sterrenschool Zevenaar zijn gebaseerd op dit vernieuwende onderwijsconcept. Het concept heeft ons de af-gelopen jaren uitgedaagd om dit kwalitatief invulling te geven. Als inspiratie hebben wij samen met ouders, kinderen, bestuur, inspectie en andere extern betrokken partijen gesproken om een krachtig fundament voor de school te bouwen. Dit funda-ment staat en biedt alle partijen voor het verfijnen van onze realistische en ambitieuze plannen, zodat wij ook deze waar kunnen maken!

    Onze praktijk van de 5 sterren

    ★ Partnership met ouders“Wanneer ouders en leerkrachten samenwerken kun je een meesterwerk verwachten”.Ouders zijn voor ons echte partners; samen zijn wij verant-woordelijk voor het welbevinden en de ontwikkeling van uw kind. Deze samenwerking start al tijdens de aanmelding. Wij horen graag van u hoe uw kind zich tot nu toe heeft ontwik-keld, welke talenten en aandachtsgebieden u heeft ontdekt. De contactmomenten over de ontwikkeling van uw kind zien wij als hele waardevolle tijd om informatie uit te wisselen. Dit is ook waarom wij graag tweemaal per schooljaar een half uur de tijd nemen om de ontwikkeling van uw kind te bespreken. Wij ervaren -net als u en uw kind-, deze gesprekken als één van de parels van onze school.

    ★★ Uitblinken in rekenen, taal en lezen“Werken in ateliers met vakspecialisten; dat is vanuit passie betekenisvol leren”!Kinderen bereiden zich op de Sterrenschool Zevenaar voor op een goede toekomst. We willen dan ook bij ieder kind het hoog-ste haalbare bereiken! We vinden alle vakken belangrijk. Toch leggen we de meeste nadruk op rekenen, taal en lezen. Want deze vakken vormen de basis voor alle andere vakken. Daarom hebben we vakleerkrachten voor het jonge kind, rekenen, taal en lezen. Dit zijn leerkrachten die een academische of HBO+ opleiding hebben afgerond voor de specialisatie. Zij houden nauwgezet bij wat de ontwikkeling en vordering van uw kind is, maar ook wat er ontwikkeld wordt op landelijk niveau. Voor leerkrachten betekent dit gebruik mogen maken van hun eigen talenten; doen waar je hart ligt en waar je goed in bent, dat is uitblinken voor iedereen!Alle kinderen maken ook gebruik van de kennis en passie van onze mediacoach!

    ★★★ Onderwijs op maat in een elektronische leeromgeving “Het team ontwerpt zelf digitale lessen om het onderwijs (in-ter-)actief en kwalitatief te maken”.Ieder kind is anders en heeft een eigen manier van leren en een eigen leertempo. We werken in groepen en individueel. Het le-ren vindt plaats in de verschillende ateliers o.l.v. de vakspecialis-ten en de mentor. Kinderen leren in groepen met en van elkaar. Bij het leren maken we gebruik van bestaande lesmethodes. Maar daarnaast maken we ook veel gebruik van de modernste digitale en technologische mogelijkheden. Er worden verschil-lende devices ingezet zoals touchscreens, laptops en tablets. Het team ontwerpt zelf digitale lessen om het onderwijs (inter-)actief en kwalitatief te maken voor de kinderen. Hierdoor is het onderwijs effectiever en efficiënter. Mediawijsheid en media-geletterdheid zijn de vaardigheden van de 21ste eeuw en voor onze kinderen bekend!

    ★★★★ Aanvullende diensten “Samenwerken met verschillende organisaties biedt mogelijk-heden om aan ons onderwijsaanbod iets toe te voegen”. Er zijn soms vragen over de opvoeding of ontwikkeling van de kinderen. Of kinderen hebben een (korte) periode extra ondersteuning nodig zoals logopedie, fysio- of speltherapie of psychologische zorg. Er kunnen vragen zijn als er leerproblemen zijn, als kinderen een ontwikkelingsvoorsprong hebben of als het niet goed gaat thuis en/of op school qua vriendschappen of voor jezelf opkomen. Leren van anderen kan ook doordat exter-ne partijen een workshop of een gastles geven. Sterrenschool

  • Zevenaar heeft een palet aan ketenpartners met wie wordt samengewerkt als er een andere of nieuwe expertise nodig is.

    ★★★★★ Een natuurlijke verbinding met de buurt & regio“Kinderen wonen in de wijk en regio, want zeg nou zelf; wie wil er geen onderwijs van de toekomst voor kinderen van nu”?Sterrenschool Zevenaar heeft kinderen die in en buiten de wijk wonen. Ook uit de omliggende dorpen komen kinderen naar onze school toe. Want zeg nou zelf; wie wil er geen onderwijs van de toekomst voor kinderen van nu?De verbinding met de buurt en regio zegt iets over hoe je in het leven staat en de maatschappij tegemoet treedt. De Kanjertrai-ning leert kinderen om respectvol met elkaar om te gaan. We leren de kinderen om te accepteren dat iedereen anders is en mag zijn. In de omgang tussen kinderen, maar ook tussen kinde-ren en volwassenen spreken we elkaar hierop aan. Dat verbindt ons met de wereld om ons heen.Project andere onderwijstijden en arrangementenSterrenschool Zevenaar is door het ministerie van onderwijs onderdeel van het landelijke project “andere onderwijstijden”. Het doel van dit project is om de onderwijstijden van ieder kind flexibeler te mogen maken. De keuze uit de verschillende begin- en eindtijden noemen wij een arrangement.Er zijn verschillende arrangementen waaruit u een keuze maakt. Zo is het voor ouders mogelijk om zorgtaken en carrière en/of studie op elkaar af te stemmen. De gekozen schooltijden leggen we vast in een “arrangement”. In hoofdstuk 2 leest leest u meer over de verschillende arrange-menten.Alle kinderen eten elke dag op school onder begeleiding van de mentor/leerkracht. Het lunchen is een onderdeel van ons onderwijsaanbod en het dagprogramma.

    We bieden ook onderwijs in de zomervakantie. Natuurlijk hou-den wij u op de hoogte van nieuwe arrangementen en horen we graag uw wensen.

    Pedagogisch klimaat en KanjerschoolDaar waar kinderen samen spelen, leren en ontdekken ontstaat interactie. Binnen deze interactie leren kinderen vaardigheden zoals jezelf duidelijk maken, mening vormen, vriendschappen sluiten en onderhouden en ruzies maken en oplossen.Sterrenschool Zevenaar vindt het echt belangrijk om kinderen bewust te maken van deze vaardigheden, maar ook om deze meer te ontwikkelen en te benutten. Dit doen wij met behulp van de Kanjertraining.

    Elke week staat de Kanjertraining op ons programma. Maar nog belangrijker is het dat de Kanjertraining terugkomt in vele dagelijkse situaties. Al vanaf unit 1 oefenen de kinderen zo met het respectvol omgaan met elkaar. We leren de kinderen om te accepteren dat iedereen anders is en mag zijn. In de omgang tussen kinderen maar ook tussen kinderen en volwassenen spreken we elkaar hierop aan. Wij verwachten dat u als ouder met respect omgaat met uw eigen en andermans kind. Deze verwachting is besproken tijdens de intake voor de definitieve start op onze school.

    In de Kanjertraining wordt gebruik gemaakt van vier typetjes die elk op hun eigen manier reageren:

    Tijdens de Kanjertraining en binnen ons pedagogisch klimaat staan 5 afspraken centraal:- we vertrouwen elkaar- we helpen elkaar- we werken samen- we hebben plezier- iedereen doet mee

    Deze afspraken staan afgebeeld op posters die overal in de school zijn terug te vinden.

    Voor jezelf mogen opkomen en rekening houden met een ander is een onderwerp die verweven zit is onze kanjerlessen. Het voorkomen, bespreken en handelen volgens de kanjertraining is een onderdeel van ons pedagogisch klimaat. Indien nodig stellen wij in samenspraak met ouders een contract op met een leerling. Hierin staat beschreven wat het probleem is, welke oplossing er is, wat er van het kind wordt verwacht en wanneer het contract wordt geëvalueerd of afgesloten.

    Aapgedrag (rode pet): grapjurk, uitslover, aansteller, meeloper en malloot. De aap denkt niet genoeg na over zichzelf, maar ook niet goed na over een ander.

    Konijngedrag (gele pet): te bang, vermijdend, faalangst en stil. Het konijn denkt niet genoeg na over zichzelf, maar wel goed na over een ander.

    Tijgergedrag (witte pet): zichzelf, normaal, te vertrouwen en aanspreekbaar op gedrag. De tijger denkt goed na over zichzelf en goed na over een nader.

    Pestvogelgedrag (zwarte pet): uitdager, bazig,hork en pester. De pestvogel denkt goed na over zichzelf, maar niet goed na over een ander.

  • We maken met kinderen ook kindtekeningen omdat beelden soms zoveel duidelijker zijn om aan te geven wat er speelt. Dit geeft inzicht in wat er is gebeurd, welke keuzes er zijn gemaakt en waar je een andere optie hebt en een volgende keer voor kiest. Doordat alle teamleden de Kanjeropleiding hebben ge-volgd en wij de Kanjertraining zo uitvoeren mogen wij ons een Kanjerschool noemen. Hierop zijn wij dan ook echt trots!

    Bestuur en ruimte voor ieders identiteitSterrenschool Zevenaar heeft als bestuur Stichting Algemeen Bijzonder Onderwijs Liemers. Met Stichting Proles is er een samenwerkingsverband. Momenteel zijn we in de hele regio bezig met een grotere bestuurlijke fusie en wordt de nieuwe naam van deze stichting NOVEM. Alle ouders worden over de ontwikkelingen geïnformeerd via de nieuwsbrieven.

    Sterrenschool Zevenaar biedt ruimte voor ieders identiteit; voor alle levensovertuigingen en godsdiensten. Wij leren kinderen op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Dit doen we op een positieve manier. Wij vieren feesten die gekoppeld zijn aan christelijke normen en waarden zoals Kerst. Ook vieren we Sinterklaas en hebben aandacht voor het suikerfeest en de Ramadan. Kinderen die genieten van verkleden mogen op de meester- & juffendag in de zomer (als wij onze verjaardagen vieren) verkleed op school komen ipv het Carnavalsfeest.

    Het team Lidwien Kok is als directeur eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling en inhoud van het onderwijs, kwaliteitszorg, per-soneelsbeleid, de (leerling)administratie en financiën. Mariëlle Oordt is begrijpend lees- en rekenspecialist en zorgcoördinator. Mariëlle en Lidwien zijn samen het zorgteam en geven inhoud en sturing aan alle taken gericht op de kwaliteits- en leerlingen-zorg. Sandra Klein is mentor en taalspecialist. Marjolijn Phylipsen is mentor en specialist het jonge kind. Andrea Schaap is mentor en rekenspecialist. Kim van der Velde is mentor en mediacoach en samen met Lidwien verantwoordelijk voor het mediabeleid. Nick Roelofsen, Rasmir Komrij, Bram Putman en Emmelien Kuppens zijn teamleden die onderwijs geven combineren met een mentorschap en/of zich oriënteren op een specialisatie. Er komen steeds meer specialisten, mentoren en teamleden bij, gezien de groei van de school.

    Een professionele leergemeenschapSterrenschool Zevenaar is een professionele leergemeenschap. Het leren van en met elkaar is daarbij echt heel belangrijk. We hebben oog voor veranderingen in de omgeving en spelen daarop in. We benutten de talenten van onze teamleden en coachen op vaardigheden die zij verder willen ontwikkelen. We moedigen ideeën en ambities aan. Dit geldt voor kinderen, leerkrachten, onderwijsondersteuners en de directeur. Een professionele leergemeenschap biedt iedereen kansen om zich hierbinnen te ontwikkelen. De studiedagen van het team en de individuele scholing geeft ruimte om hier invulling aan.

    Schoolplan In ons schoolplan staan naast onze visie en doelstellingen ook onze methodieken en materialen beschreven. Ook beleidsma-tige zaken komen aan bod. Het meest essentiële hoofdstuk beschrijft de plannen van de school voor de komende jaren. Bin-nen de MR worden de jaarplannen ook besproken. Elke school is verplicht om een schoolplan te hebben. Het schoolplan ligt voor alle belangstellenden ter inzage. Het schoolplan is vastgesteld door het bestuur en wordt geplaatst op de website van de onderwijsinspectie.

    Aanmelden en inschrijvenNa een oriëntatie en rondleiding besluit u of u uw kind bij ons op school aanmeldt. Een half jaar voordat uw zoon/dochter 4 jaar wordt start dan de inschrijfprocedure. Deze procedure hanteren alle scholen binnen ons samenwerkingsverband. Tijdens de inschrijfprocedure bespreken we de onderwijsbe-hoefte en de talenten van uw kind. Op basis hiervan volgt dan veelal de definitieve inschrijving. In de intake die hierop volgt maken we afspraken over het komen wennen van de 10 dagde-len. Daarnaast bespreken we de onderwijstijden (arrangement) en hoe we er samen zo goed mogelijk voor kunnen zorgen dat uw kind een zo prettig mogelijke onderwijstijd bij ons heeft. Kinderen moeten volledig zindelijk zijn voordat zij mogen star-ten op school.Sterrenschool Zevenaar hanteert aannamebeleid. Hierin is de procedure beschreven voor kinderen die een overstap maken vanuit een andere basisschool.

  • Twee Het onderwijs & de organisatie

    Rekenen, lezen en taal/spellingWe vinden alle vakken belangrijk. Toch leggen we de meeste nadruk op rekenen, taal/spelling en lezen. Want deze vakken vormen de basis voor alle andere vakken. Kinderen bereiden zich op de Sterrenschool Zevenaar voor op een goede toekomst. We willen dan ook bij ieder kind het hoogste haalbare bereiken! De vakspecialisten zijn mede-eindverantwoordelijk voor de keu-zes in aanbod, leermiddelen en opbrengsten van deze vakken.

    Leren in ateliers Op Sterrenschool Zevenaar noemen wij de lokalen “ateliers”. Elke unit heeft een vast atelier waar ze grotendeels van de dag doorbrengen.Er zijn ateliers voor rekenen, taal/spelling en lezen. In de talent-ateliers zijn verschillende werkplekken gemaakt waar kinderen kunnen samenwerken of in stilte kunnen werken. Vanaf groep 3 volgen de kinderen de lessen van rekenen, taal en lezen in het bijbehorende atelier. In een atelier ervaar je, leer je, oefen je, doe je, onderneem je, luister je, werk je en mag je fou-ten maken. De ateliers zijn ingericht met allerlei materialen en methodieken van het vakgebied. Na de instructie gaan de kin-deren aan de slag met de verwerkingsopdrachten. Dit kan een opdracht zijn in een werkboek, in spelvorm of op een device. De kinderen werken individueel of in een (klein) groepje.

    Het start- en het doe-ontdek-atelier heeft de kleur rood en is één van de het ateliers voor groep 1 en 2. Op bepaalde momen-ten maakt ook groep 3 en 4 gebruik van het doe- en ontdek-atelier.In het startatelier is een mini reken-, taal-, lees- en mediahoek te vinden. Daarin gaan de kinderen met gerichte materialen aan het werk. Kinderen worden uitgedaagd met ontwikkelingsmate-rialen tijdens het werken aan hun weektaak/takenbord.In het doe- en ontdek-atelier op zolder kunnen kinderen er-varingsgericht leren in de hoeken. Deze hoeken zijn ingericht vanuit de schoolbrede wereldoriëntatie thema’s. In het doe- en ontdek-atelier kunnen kinderen situaties naspelen uit het dagelijkse leven. Een mooi match van ontdekkend, spelend en uitdagend leren en ontwikkelen! En hoe leuk is het dat ook de kinderen van de groepen 3-4 hier look gebruik van maken!

    Het taal/spellingatelier heeft de kleur groen; in dit atelier heb-ben de spellingsregels en de mindmappen van de woordenschat een centrale plek op de wanden. Er hangen prachtige posters

    met poëzie. Natuurlijk liggen hier ook ook alle taalboeken met opdrachten gericht op creatief taalgebruik en woordenboeken.

    Het leesatelier heeft de kleur blauw; naast letters en lees-boeken zijn er hier ook veel materialen te vinden om lezen te stimuleren. Door de zitkussens en de bank is er een echte “leesplek” gecreëerd. De boeken vanuit ons project bibliotheek op school worden hier tijdens de boekenkring en boekpresenta-ties besproken.Het rekenatelier heeft de kleur oranje; in dit atelier zijn naast cijfers en klokken ook veel andere materialen te vinden. De kinderen kunnen er werken met allerlei meet- en weegmateri-alen, fiches, blokjes, spiegels en materialen voor breuken, pro-centen en het metriek stelsel. Hiermee ontwikkelen kinderen het rekenkundig inzicht en zijn de materialen helpend om de rekensommen te begrijpen.

    Groepen, units en de mentorWij werken in units. Dit is een groep leerlingen vanuit verschil-lende jaargroepen bij elkaar. De samenstelling van een unit is afhankelijk van het leerlingenaantal per jaargroep. Over het algemeen zijn er 2 jaargroepen in een unit bijvoorbeeld groep 1 & 2 of groep 7 & 8. De kinderen uit elke unit hebben een eigen mentor. De mentor waarborgt de totale ontwikkeling van het kind. De mentoren zijn de aanspreekpersonen voor de kinderen en ouders. Elke mentor heeft veel persoonlijke contactmomen-ten met ieder kind. Om de groepsverbinding te ontwikkelen verzorgt de mentor ook een aantal groepslessen zoals wereld-oriëntatie, kanjertraining, gym, creativiteit en muziek. Elke unit heeft zijn vaste atelier waar ze grotendeels de dag doorbrengen.

    Onderwijstijd en arrangementenIn Nederland zijn kinderen vanaf vijf jaar leerplichtig. Daarnaast moeten scholen (verdeeld over acht schooljaren) 7520 lesuren onderwijs bieden. Hoe scholen die uren verdelen bepaalt iedere school zelf. Wel moet de school kunnen aantonen dat de kinde-ren de onderwijstijd maken. Op Sterrenschool Zevenaar gaan alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 ieder schooljaar gemiddeld maximaal 950 uur naar school. Dit betekent dat wij de onderwijstijd gelijkmatig verdelen over de acht leerjaren. Dat betekent dat elk kind gemiddeld 25 uur per week onderwijs-tijd heeft. Kinderen starten met de onderwijstijd om 8.00 uur, 8.30 uur of 9.00 uur. De eindtijd is 14.00 uur, 14.30 uur of 15.00 uur. Uiteraard hebben de kinderen ook elke dag pauzes. Van de lunchtijd berekenen wij 15 minuten mee als onderwijstijd in het kader van een gezonde leefstijl. Het dagelijkse buitenspel is pauze-tijd en wordt niet meegeteld als onderwijstijd. Een voor-

  • beeld: een schooldag van 8:30 – 14:00 uur telt voor 5 uur mee als onderwijstijd. Ouders kiezen een jaararrangement.

    De arrangementen zijn:

    1. Basisarrangement25 uur onderwijstijd per week,elke dag school van 8.30 -14.00 uur geen knipkaartdagen

    2. KnipkaartarrangementDe ouders maken afspraken over de start- en eindtijd op maan-dag tot en met vrijdag. De kinderen hebben daarbij gemiddeld meer dan 25 uur onderwijstijd per week. Die extra uren moeten zij ‘opnemen’ met een knipkaartdag. Maximaal 4 knipkaartda-gen per jaar zijn flexibel op te nemen. Bij arrangement b en c moeten de ouders de andere dagen vooraf vastleggen bij de directeur.

    Er zijn drie soorten knipkaartarrangementen a. Een arrangement waarbij het kind per week 25,5 uur onder-wijstijd heeft. Daarbij horen 4 knipkaartdagen per jaar.

    b. Een arrangement waarbij het kind per week 26 uur onderwijs-tijd heeft. Daarbij horen 8 knipkaartdagen per jaar.

    c. Een arrangement waarbij het kind per week 26,5 uur onder-wijstijd heeft. Daarbij horen 12 knipkaartdagen per jaar.

    3. Flexarrangement De ouders maken afspraken over de start- en eindtijd op maan-dag tot en met vrijdag. De kinderen hebben daarbij gemiddeld meer dan 25 uur onderwijstijd per week. Het maximum is 26,5 uur onderwijstijd. De extra uren nemen zij niet op als ‘losse’ knipkaartdagen, maar als extra week/weken vakantie buiten de reguliere vakantieweken. De ouders moeten deze extra week/weken vooraf vastleggen bij de directeur.

    Er mogen geen knipkaartdagen worden opgenomen in een week waarin er een vrije dag gepland is en er een 3-daagse schoolweek ontstaat zoals bijv. in combinatie met een studie-dag of een feestdag (2e paasdag, 2e Pinksterdag).

    4. Vierdaagsarrangement De ouders maken afspraken over de start- en eindtijd op maan-dag tot en met donderdag. De kinderen hebben daarbij precies 25 uur onderwijstijd per week. De vrijdag is de vaste vrije dag. Er zijn geen knipkaartdagen.

    Inloop- en uitloopKinderen starten met de onderwijstijd om 8.00 uur, 8.30 uur of 9.00 uur. De eindtijd is 14.00 uur, 14.30 uur of 15.00 uur. Deze tijden noemen wij de in- en uitlooptijd. Kinderen mogen, met de ouders, maximaal 10 minuten voordat hun onderwijstijd start rustig de groep binnenkomen. Elke dag start met een begroeting; kinderen geven ons een hand. Aan deze begroeting hechten wij veel waarde vanwege het persoon-lijke contact met de leerling; even iedereen in de ogen kijken hoe het vandaag is en persoonlijk welkom heten.Aan het einde van de dag geven we opnieuw een hand om de dag goed af te ronden. Wij hechten veel waarde aan het op tijd beginnen en rekenen op uw medewerking.

    Weektaak, stermap en gepersonaliseerd lerenAlle kinderen werken op school met een weektaak tijdens de in-loop (8.00-9.00 uur) en uitloop (14.00-15.00) uur. De weektaak bestaat uit verschillende opdrachten op het gebied van lezen, rekenen en taal, mediawijsheid, schrijven, muziek, Engels, cre-ativiteit en wereldoriëntatie. Voor groep 1 staat het zelf kiezen centraal en vanaf groep 2 wordt het aanbod steeds breder qua soort opdrachten en materialen. De opdrachten vanaf groep 5 sluiten steeds meer aan bij de onderwijsbehoefte en de talenten van de kinderen. Dit noemen we dan ook gepersonaliseerd leren. Hierin zit echt een stuk maatwerk voor elk kind. De weektaak en de opdrachten zitten vanaf groep 5 in de “ster-map”. De kinderen werken tijdens de weektaak op hun eigen niveau en kiezen zelf de volgorde van de opdrachten waarbij elke opdracht 15 minuten duurt. Kinderen kijken hun eigen werk na of doen dit samen met een teamlid.

    Kinderen van groep 8 werken met een agenda van school, zodat zij deze vaardigheid al eigen hebben gemaakt voor ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Eigenaarschap, keuzes maken, afstemmen en plannen zijn vaardigheden die ze bij ons ruim-schoots oefenen.

    Leerreis en portfolioAls een kind op onze school komt, willen we hen eerst leren kennen. We gebruiken daarom de eerste weken om te onder-zoeken hoe een kind leert, welke talenten en aandachtsgebie-den wij zien en hoe hij of zij zich ontwikkelt binnen ons onder-wijs. Dan schrijven wij een leerreis. In dit document leest u per ontwikkelingsgebied wat uw kind laat zien op school, aan welke doelen wij specifiek gaan werken en wat/wie hiervoor nodig is.Wij hebben het jaar in twee periodes gedeeld voor de leer-

  • reis: van augustus tot en met februari en van februari tot en met augustus. Elk half jaar wordt de leerreis geëvalueerd door de vakspecialisten, de mentor en vanaf groep 4 ook door de kinderen zelf. Kinderen stellen zelf het portfolio samen. in deze presentatiemap zitten resultaten en materialen die de ontwik-keling onderbouwen en die zij zelf hebben gekozen.

    Aansluitend nodigen wij u uit om in te tekenen voor het leer-reis- & portfoliogesprek. Dit gesprek duurt gemiddeld een half uurtje en u kunt een dag en tijdstip kiezen waarop de mentoren die week beschikbaar zijn.We horen graag wat uw kind thuis vertelt over school, de vriendschappen en horen ook van u terug hoe het gaat met uw kind. In dit gesprek blikken we ook met elkaar terug op de doelen waaraan kinderen hebben gewerkt en kijken we vooruit naar nieuwe doelen. Deze gesprekken vinden plaats in juni en februari. Kinderen vanaf groep 4 mogen daarbij aanschuiven, vanaf groep 5 verwachten wij dit van hen. Het gaat immers om hun reis door het leren en hiermee krijgen zij mede- eigenaar-schap.

    Halverwege de leerreis-periodes is er een facultatief spreekuur, u kunt een afspraak maken van 15 minuten bij de mentor en/of vakspecialist of zij nodigen u uit om een afspraak te komen maken. Ook hierbij is uw kind aanwezig. Deze vinden plaats in november en april.

    Wilt u de weken van deze gesprekken echt ook vrijhouden in uw agenda; vanwege andere naschoolse activiteiten en verplichtin-gen kunnen wij geen gesprekken voeren buiten deze weken.

    Wereldoriëntatie in projectvormSterrenschool Zevenaar werkt schoolbreed met projecten op basis van een thema. Dit zijn gemiddeld 6 projecten per jaar. Daarnaast is er uiteraard tijd voor de seizoenen, sint en kerst. Elk jaar is er 1 themaweek met een onderwerp uit de geschiede-nis zoals Grieken en Romeinen.De WO-thema’s zijn projecten voor wereldoriëntatie en alle creatieve vakken. Het zijn inspirerende en ontdekkende thema’s waarbij onderzoekend leren centraal staat. Enkele voorbeelden van de thema´s zijn: wereldreis, slimme uitvindingen, boeiend landschap, wereldwonderen en de 4 elementen.

    Bij ieder thema zoeken wij een passende workshop en/of excursie. Daarom gaan we ook niet apart met de kinderen ‘op schoolreisje’; wij doen dit immers bij ieder thema! De excursies en workshops vinden met regelmaat met de hele school tege-lijkertijd plaats. Hiermee geven wij bewust invulling aan ons

    culturele erfgoed. WO biedt kansen voor groepsdoorbrekende activiteiten. Dit zijn activiteiten waar meerdere units tegelij-kertijd deel aan nemen. Verkeer en het verkeersexamen maakt onderdeel uit van onze wereldoriëntatielessen.

    Kinderen willen de wereld om zich heen ontdekken. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen graag antwoorden vinden. Binnen WO is er gelegenheid voor het stellen van eigen leervragen. Met ‘mindmappen’ brengen de kinderen hun hoofdvragen en bijbehorende vragen in beeld. Zo worden de leervragen con-creet en leren de kinderen hun leervraag te formuleren. Door het gebruik van leerbronnen vinden kinderen het antwoord op de leervraag. Leerbronnen zijn, internet, leermethodieken en/of materialen, bibliotheek, boeken, tijdschriften/kranten, maar ook medeleerlingen, ouders en teamleden van Sterrenschool Zevenaar. Bij elk thema hangt de mindmap zichtbaar in de unit met nieuwe woorden uit het thema.

    CreativiteitMuziek, spel, toneel, techniek, handvaardigheid en tekenen is allemaal creativiteit. Deze activiteiten komen elke week aan bod. Soms binnen de eigen groep, soms in combinatie met andere groepen. Creativiteit zit ook verweven binnen de talent-ontwikkeling. Ouders komen hierbij helpen; zo benutten we ook uw talent!

    Engels en muziekKinderen van groep 1 t/m 8 hebben een geweldige (digitale) methode waarin Engels en muziek worden gecombineerd. In samenwerking met het Element hebben wij een uniek aanbod gericht op muziek. Professionals inspireren teamleden voor het geven van een breed muzikaal aanbod en bieden activiteiten gedurende het schooljaar. Dat klinkt als muziek in de oren!

    StudievaardighedenOm efficiënt en effectief te studeren zijn studievaardigheden van groot belang. Het vermogen om teksten samen te vatten, informatie te vinden, kaart te lezen en informatie te kunnen halen uit schema’s, tabellen en grafieken is mede bepalend voor het verdere schoolsucces. Studievaardigheden worden aange-boden vanaf groep 5.

    Talentontwikkeling en 21ste century skillsHet benutten van talentontwikkeling en de 21e eeuwse vaardig-heden heeft ook binnen onze school een duidelijk plek gekre-gen. De talentontwikkeling is vertaald naar een Sterrenstelsel. Elke ster heeft zijn eigen talent. De sterren van het stelsel bieden activiteiten aan vanuit muziek, sport- & beweging, crea-

  • tiviteit, koken, media- & techniek en de natuur- & wereld. In unit 1 komen alle sterren aan bod, vanaf unit 2 kunnen de kinderen tijdens de stermiddagen een ster kiezen van het sterrenstel-sel. Ook teamleden hebben hun talent op deze wijze in kaart gebracht. We kopen ook expertise in om zo tegemoet te kunnen komen aan alle domeinen van ons Sterrenstelsel.

    De 21e eeuwse vaardigheden zijn ICT-vaardigheden, mediawijs-heid, samenwerking, communicatie, informatievaardigheden en computational thinking Alle vaardigheden zijn verwerkt in de talentontwikkeling tijdens de stermiddagen en in onze WO-lessen.

    MediawijsheidOp Sterrenschool Zevenaar werken we veel met moderne appa-ratuur. We hebben gekozen voor verschillende hardware zoals chromebooks en IPads. Het werken op de verschillende devices is ook een manier van instructie verwerken, leervragen beant-woorden en interactief leren. Er zijn touchscreens die flexibel worden gedraaid naar de groep die instructie krijgt. De meeste touchscreens zijn verrijdbaar en er is en één die kiepbaar is zo-dat de kinderen ook “van boven af” digitale ervaringen kunnen opdoen. Alle teamleden ontwerpen zelf digitale, interactieve lessen en deze vormen ons eigen content. De digitale lessen en leermiddelen gaan een steeds grotere rol spelen binnen ons onderwijsaanbod en het betekenisvol leren.

    In samenspraak met ouders en team is er een mediaprotocol opgesteld. Hierin staat beschreven hoe wij inhoud geven aan veilig internet en welke afspraken er gelden tussen kind, ouders en school. Het mediabeleid en protocol ligt ter inzage op school.

    Bewegingsonderwijs met sportclinicsOp Sterrenschool Zevenaar is veel aandacht voor bewegingson-derwijs. Bij mooi weer is unit 1 buiten en soms verkennen ze de omgeving van de school. Er is voor hen een eigen speellokaal. Ze kunnen hierin gymmen, schrijfdans of een spel doen.Bij de bewegingsactiviteiten kleden kinderen zich zoveel mogelijk zelfstandig aan en uit. Op de vaste gymdag mag er een gymtas mee met gymbroekje + T-shirt of een gympakje en gymschoenen.Vanaf unit 2 maken wij gebruik van de sporthal die naast de school ligt. Het dragen van gymkleding is verplicht. Voor kinderen met lang haar is het dragen van een haarelastiek verplicht vanwege de veiligheid. Na de gym mogen kinderen zich douchen, maar dit is vrijblijvend. Een deoroller mag mee in de gymtas.

    Via alle externe contacten met sportclubs, sportdocenten en verenigingen bieden wij diverse sporten aan tijdens de gymles-sen. Korfbal, atletiek, tennis, kickboxen, dans, basketbal en bootcampen is een greep uit dit brede aanbod. Het mooie is dat kinderen zo ervaren welke sport en er zijn en mogelijk bij hen past.

    Broodmaaltijd en koken; een gezonde schoolJe hebt een lijf en daar mag je goed voor zorgen. Wij vinden gezond eetgedrag echt belangrijk. Om dit te stimuleren hebben wij eens per week de broodmaaltijd in elke unit. We dekken met de kinderen de tafels en eten boterhammen met hartig en zoveel mogelijk gezond beleg. Aanvullend is er een krentenbol, een stuk fruit of komkommer en tomaat. Eens per 5-6 weken wordt er per unit gekookt bij ons prachtige kookeiland. Ouders helpen hierbij mee en smullen daarna samen met de kinderen en ons van de gemaakte gerechten. Uit respect voor de koks kiest iedereen een van de gemaakte gerechten en proeft wat er gemaakt is!Met onze professionele watertabs en bidons stimuleren wij het drinken van water, want wie wil nu niet zelf de bidon vullen?Het 10-uurtje op de ochtend is even een break om wat te drinken en een hapje te eten. Het geniet de voorkeur om dit met gezonde dingen te vullen zoals fruit of een komkommers en snoeptomaatjes. Daarom heeft de school een samenwerking met een lokaal bedrijf en wordt er 3x per week een groente- & fruitsnack aangeboden aan alle kinderen. Snoep is niet toege-staan.

    Voor traktaties verwijzen wij naar gezonde, kleine en smakelijke hapjes die op www.pinterest, www.welke.nl of Google te vinden zijn. Wij verzoeken u de traktaties klein te houden.

    Leesster & bibliotheek op schoolSamen met de bibliotheek van Zevenaar hebben wij een uniek project om het lezen te stimuleren; de bibliotheek op school. In onze leesster (het talentatelier beneden met boekenkasten vol boeken) kunnen de kinderen dagelijks boeken ruilen en reser-veren via het gedigitaliseerde systeem. De kinderen kunnen er ook met de hele unit naar toe om aan leesbeleving- en leesple-zier te werken. Aan de leestafel, op de leesbank of via de tablets en touchscreen heerlijk voorgelezen worden of zelf lezen in je favoriete boek. Prentenboeken, informatieve-, strip- en leesboe-ken; alles is er te vinden; daardoor krijg je echt zin in lezen!

  • Drie De ontwikkeling van- en zorg voor de kinderen

    Onderwijs op maatSterrenschool Zevenaar vindt de talenten van ieder kind meer dan belangrijk; deze zijn immers uniek en blijvend. Dit betekent dat er verschillen kunnen zijn in:

    Het onderwijsaanbodHiermee bedoelen wij de verplichte lesstof van het leerjaar, herhaling van en/of verbreding van het aanbod. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van de digitale middelen en concrete materialen.

    De inbreng van het kindHet actief meedenken over de doelen gericht op sociaal-emoti-onele ontwikkeling, werkhouding en planning en het inbrengen van eigen leervragen horen hierbij. Het team daagt kinderen uit om deze te leren stellen.

    De rol van de teamledenWat heb je nodig, een meer sturende rol, een begeleidende of coachende rol? Hoe actief ben jij betrokken en wat is hiervoor nodig? Zij worden ondersteund door leerkrachten, leerkracht-ondersteuners en onderwijsassistenten. Daarnaast zijn er altijd stageplekken voor studenten van diverse opleidingen.

    De omgevingDit varieert van de ateliers tot de eigen unit en van eigen werk-plek in die unit tot het talentatelier.Uitgangspunt is dat kinderen van en met elkaar leren in coöpe-ratieve werkvormen (leren samenwerken) zodat het leren leren steeds betekenisvoller wordt. Door de verschillen te accepteren en talenten te respecteren en te benutten leggen we hiervoor een prima en brede basis.

    Observatie en toetsenWe willen de ontwikkeling van ieder kind goed volgen en het onderwijs hierop afstemmen. Daarom is het van belang op ver-schillende manieren gegevens te verzamelen (reflectie). Sterrenschool Zevenaar kent de volgende reflecties:

    ObservatiesHet gericht kijken naar een kind in verschillende situaties levert een schat aan informatie op. Zowel de teamleden, zorgcoör-dinator, directeur of iemand van buitenaf kan de observatie uitvoeren. Beeldcoaching kan hier een belangrijk onderdeel van

    zijn. Met beeldcoaching wordt met een korte opname precies bekeken en geanalyseerd. Het kan veel inzicht geven in de manier waarop de teamleden de lessen vorm en inhoud geven, of en hoe het kind contact zoekt/maakt en leert. Lidwien en Mariëlle zijn hiervoor opgeleid en gecertificeerd.

    ToetsenWij nemen methodegebonden toetsen af (deze horen bij een bepaalde lesmethode). Zo kunnen we zien of de kinderen de aangeboden lesstof begrijpen en kunnen toepassen. Daarnaast vinden we het belangrijk om ook methodeonafhankelijke toet-sen in te zetten. Hiervoor gebruiken wij – net als veel andere basisscholen - het Cito-leerlingvolgsysteem. Daarmee volgen we de prestaties van alle kinderen voor een aantal vakgebieden. We kunnen daarmee de individuele resultaten van het kind bekijken en zien of ieder kind een groei maakt. Wij vergelij-ken onze opbrengsten ook met het landelijke gemiddelde. De individuele- en groepsoverzichten staan in ons adminstratiesys-teem. We bespreken de resultaten intern en stellen vast welke interventies we ondernemen. Wij hanteren de normering A t/m E van Cito.

    Coachgesprekken met kinderen In de coachgesprekken leren we kinderen van groep 8 kritisch naar hun eigen (leer-)resultaten te kijken. Ze maken hun eigen keuzes, leggen accenten en stellen doelen/aandachtspunten op voor de komende periode. Uiteraard krijgen ze handvatten om zaken op te lossen of aan te pakken. Door de coachgesprekken worden kinderen mede verantwoordelijk voor hun eigen ont-wikkeling en welbevinden. Gezien de positieve ervaringen die de kinderen en wij hiermee opdoen worden de coachgesprek-ken de komende jaren ook ontwikkeld voor de kinderen van de groepen 6 en 7.

    Passend onderwijs Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Het is de bedoeling dat elke leerling de ondersteuning krijgt die nodig is om zo optimaal mogelijk van het onderwijs te kunnen profiteren.

    Onderdeel van de wet is dat alle basisscholen en speciale (basis) scholen in de regio samenwerken in het samenwerkingsver-band. Ook Sterrenschool Zevenaar valt onder het samenwer-kingsverband de Liemers. Hierbinnen wordt deskundigheid ont-wikkeld en gedeeld en vinden er regelmatig overleggen plaats.

  • Meer informatie over ons samenwerkingsverband kunt u lezen op http://www.swvdeliemers-po.nl Samenwerkingsverband de Liemers Mercurion 36 6903 PZ Zevenaar 0316 – 341618

    Zorgplicht Zorgplicht Vanaf 1 augustus 2014 is de school ervoor verant-woordelijk om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende onderwijsplek te bieden. Dit noemen we de zorgplicht. Als ouder hoeft u dus niet meer zelf op zoek naar een passende onderwijsplek voor uw kind. Ouders melden hun 4-jarige kind aan bij de school die hun voorkeur heeft. Bin-nen 6 tot 10 weken moet de school een zo passend mogelijk aanbod regelen. Als er iets anders nodig is dan de school kan bieden, dan is het de verantwoordelijkheid van de school om (binnen het samenwerkingsverband) een school te vinden die wel dit passend aanbod kan geven. Is het niet haalbaar om de leerling binnen het regulier onderwijs te plaatsen, dan kan een aanbod op het speciaal (basis) onderwijs worden gedaan. Het samenwerkingsverband de Liemers is verantwoordelijk voor het toewijzen en het betalen van de (extra) ondersteuning aan leer-lingen. Zie voor meer informatie: www.swvdeliemers.nl onder het kopje “ beleidstukken/zorgplicht”.

    Schoolondersteuningsprofiel Elke school in het samenwerkingsverband De Liemers heeft een overzicht gemaakt waarin wordt beschreven welke onder-steuning de school kan aanbieden. Bij de aanmelding van een leerling wordt in overleg met ouders, IB-er en eventueel externe instanties en directeur gekeken of een leerling op school ge-plaatst kan worden.

    Zorg in schoolSoms hebben kinderen een kortere of langere periode extra zorg nodig. Bijvoorbeeld als er leerproblemen zijn, als kinderen een ontwikkelingsvoorsprong hebben of als ze een sociaal-emotioneel probleem hebben. We bieden zorg in de units, maar schakelen ook deskundigen in. Als ouder wordt u altijd betrok-ken en geïnformeerd; dit is immers ook partnership met ouders.

    Aanbod in de groepWe bieden effectieve instructie, begeleiding en feedback tijdens de lestijden van het kind. Dit is ons standaard aanbod en vindt dan ook plaats onder begeleiding van de leerkracht/leerkrach-tondersteuner. Wat het aanbod is van uw kind leest u in de leerreis.

    Zorg op maat binnen/buiten de unitHet kan zijn dat het standaardaanbod binnen de groep niet genoeg is. Bijvoorbeeld bij problemen op een bepaald vakge-bied of op het gebied van werkhouding. Hiervoor maken we een handelingsplan dat aansluit bij de leerreis. Soms verzamelen we hiervoor meer gegevens om het beeld compleet te maken. De uitvoering van de “zorg op maat in de unit” vindt plaats onder begeleiding van een teamlid, binnen of buiten de unit bijvoor-beeld tijdens de in- of uitloop. Indien er meerdere kinderen uit een unit eenzelfde onder-steuning nodig hebben, clusteren wij deze kinderen en werken zij met een clusterplan. Zo kunnen zij ook van elkaars vragen en kennis profiteren. Het handelings- en clusterplan ligt voor ouders ter inzage. Na een vastgestelde periode evalueren we deze plannen. Indien we onvoldoende ontwikkeling zien, kan er deskundigheid van buitenaf wordt aangevraagd.

    Externe zorgDeze zorg vindt buiten school plaats. Dit kunnen aanvullende onderzoeken zijn, toetsen of testen en adviesgesprekken van behandelaars. Ouders hebben hierover intensief contact met de zorgcoördinator en geven toestemming voor deze aanvullende onderzoeken. De vervolgaanpak wordt in nauw overleg bepaald met alle betrokkenen.

    Ambulante BegeleidingEr zijn mogelijkheden om deskundigheid vanuit het samen-werkingsverband naar de school te halen door het aanvragen van Ambulante Begeleiding. Dat kan ondersteuning zijn op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld vragen op het gebied van gedragsproblemen, hoogbegaafdheid, lezen/spelling, rekenen en combinaties daarvan. Indien de school zo’n aanvraag doet wordt u als ouder vooraf hierin gekend en vragen wij om uw toestemming. Het heeft uiteraard onze voorkeur om hierin samen met ouders op te trekken. VerwijzingAls blijkt dat de school niet het goede onderwijsaanbod kan realiseren voor het kind vraagt de school een Toelaatbaarheids-verklaring (TLV) aan bij het samenwerkingsverband bij de Com-missie Leerlingondersteuning (CLO).

    Aan de hand van het zorgformulier gaat de CLO stapsgewijs na wat precies de problemen zijn van het kind, welke ondersteu-ning er op school is gegeven en hoe die is verlopen, waarom het niet heeft geholpen, welke hulp er nu nog nodig is en hoe die gegeven kan worden. De CLO kan vervolgens adviseren over de wijze waarop het kind binnen de school aanvullend begeleid kan worden (bijv. door ambulante begeleiding vanuit het samen-

  • werkingsverband). De uitkomst van de bespreking kan echter ook zijn, dat de leerling het beste geholpen kan worden op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) of het Speciaal Onderwijs (SO).

    Als de TLV is afgegeven kan uw zoon of dochter worden ge-plaatst op de betreffende school. De nieuwe school hanteert daar zelf een aantal vaste instroommomenten voor. De CLO werkt aan de hand van vaste procedures die zijn vast-gelegd in een CLO reglement, een huishoudelijk reglement en een privacyreglement. Indien de ouders, verzorgers het niet eens zijn met de afgegeven beschikking, kan er bezwaar worden aangetekend bij de CLO.

    Als ouders, verzorgers het dan nog niet eens zijn met de beslis-sing, kan een procedure via de rechtbank worden begonnen. Over klachten t.a.v. gedragingen en handelingen van de leden van de CLO kan contact worden opgenomen met mevrouw M. van Dijk–de Fouw (secretaresse van de CLO), telefoon 0316-341618.

    Onderwijsconsulenten kunnen ouders en scholen helpen bij deze problemen. Zij bieden kosteloos advies en begeleiding. De consulenten zijn onafhankelijke deskundigen op het gebied van onderwijs. Zowel ouders (wettelijk vertegenwoordigers) als de school of een instantie kunnen de onderwijsconsulent inscha-kelen. De ouders moeten in het laatste geval wel toestemming geven. Voor meer informatie: www.onderwijsconsulenten.nl. Aanmelden kan telefonisch: 070-3122887.

    Ondersteuningsteam (OT)Enkele kinderen laten ondanks alle hulp en ondersteuning onvoldoende vooruitgang zien in hun ontwikkeling. Zij hebben al speciale zorg gehad of er zijn vragen over de opvoeding in de thuissituatie die aanleiding geven voor een OT-bespreking. Een ondersteuningsteam bestaat uit de directeur, zorgcoördinator, mentor, ouders en eventuele ingeschakelde externen zoals een lid uit het sociale wijkteam, een maatschappelijk werker, de schoolarts of schoolverpleegkundige. Het OT komt een aantal keren per schooljaar op aanvraag bij elkaar. Met elkaar bekijken we dan welke zorg, aanvullend onderzoek of ondersteuning er nodig is om uw kind te ondersteunen. Dit doen we met elkaar om de specifieke onderwijsbehoefte in kaart te brengen en te bespreken of en hoe we dit kunnen organiseren en realiseren. Ouders worden uiteraard voor de bespreking van hun kind uitgenodigd. Ook dit is een vorm van partnership met onze ouders!

    Het Voortgezet Onderwijs (VO)Na de basisschool gaan de kinderen naar het voortgezet on-derwijs. Vanaf groep 7 bespreken wij met de kinderen welke mogelijkheden er zijn binnen het VO. Ze vertellen dan ook of zij al weten wat ze willen gaan doen na de basisschool, wat dit betekent voor hun werkhouding en planning en of het een reëel beeld is in relatie met de ontwikkeling die zij tot nu toe hebben laten zien. De coachgesprekken met de kinderen van groep 8 geven hen de kans om aan zaken te werken en alles zelfstandig te plannen en te leren wat er straks nodig is als zij naar het VO gaan.

    In groep 8 starten dan de 1e gesprekken over het VO. We be-spreken welke soorten VO richtingen en niveaus er zijn en gaan we bij verschillende scholen mini-lessen volgen. Zo krijgen de kinderen steeds beter een beeld van de verschillende scholen in de regio.Sterrenschool Zevenaar geeft een onderbouwd advies over de vervolgopleiding van elk kind. Dit advies baseren we op de gemaakte ontwikkeling, maar zeker ook op werkhouding en planning en de sociaal-emotionele aspecten. Dit advies bespre-ken we met het hele team en is dan ook een schoolbreed advies. Uiteraard nemen we in dit schooladvies de wensen en ideeën van het kind en de ouders mee. De resultaten van de centrale eindtoets zal dan ook volgens deze verwachting zijn. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de definitieve aanmelding op de verschillende VO-scholen. Dit moet voor 1 maart geregeld zijn. Zodra de keuze gemaakt is horen wij dat graag van u zodat er een digitale overdracht van alle leerlinggegevens plaats kan vinden. Dit gebeurt via het landelijke systeem OSO.

    Wij adviseren ouders met kinderen in groep 7 om alvast een kijkje te gaan nemen tijdens de informatiebijeenkomsten op verschillende VO-scholen. Zo krijgt uw kind alvast een indruk van de verschillende mogelijkheden en werkwijzen.

    Onderwijsresultaten Wij hebben gekozen voor de CITO eindtoets, deze wordt digitaal afgenomen bij de leerlingen uit groep 8. Dit is een landelijke toets die kennis, inzicht en toepassingsvaardigheid onderzoekt. De standaardscore geeft aan wat een leerling heeft gepresteerd in vergelijking met de leerlingen uit het hele land, nu en in voorafgaande jaren. De standaardscores lopen van 501 t/m 550. Wilt u meer informatie over de laatste gegevens? Vraag deze dan ter inzage of kijk bij www.scholenopdekaart.nl

  • Vier Ouders

    Samen“Wanneer ouders en leerkrachten samenwerken kun je een meesterwerk verwachten”.

    Dit is een uitspraak van één van onze ouders. Ouders zijn voor ons dé gesprekspartners als het gaat om het kind! School, ou-ders en kind zijn met elkaar verantwoordelijk voor de ontwikke-ling en het welbevinden van ieder kind. De samenwerking start al tijdens de aanmelding. Bij de inschrijving horen wij graag van u hoe uw kind zich tot nu toe heeft ontwikkeld, welke talenten en aandachtsgebieden u heeft ontdekt en ervaren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een bijdrage te leveren bij tal van nevenactiviteiten zowel op groeps-, school- en bovenschoolsni-veau. Wij zien veel kansen om u als ouder te betrekken bij het onderwijs en de school.

    Heeft u een talent, hobby of beroep waarover u een workshop of gastles wilt geven? Laat het ons weten! Wij benutten ook graag uw talenten tijdens onze thema’s. Kinderen genieten van de gastlessen die ouders verzorgen. Zo maken wij het onderwijs samen sterk!

    Informatie oudersAlle ouders hebben recht op informatie over het kind tenzij de rechter dit anders heeft besloten. De school geeft altijd inzage in de ontwikkeling van hun eigen kind en is hierin geen partij. Voor alle gesprekken geldt dat de school er vanuit gaat dat ouders elkaar correct informeren.Voor Sterrenschool Zevenaar is het uitgangspunt het welzijn van elk kind, uw kind(eren). Daarom gaan wij er als school van-uit dat indien ouders gescheiden zijn, zij in het belang van hun kind zoveel mogelijk samen met de school (blijven) overleggen. Wij dienen het belang van uw kind en willen geen standpunt innemen t.a.v. zaken die spelen rondom een scheiding.

    Bij een (voorgenomen) scheiding is het belangrijk dat u ons tijdig op de hoogte brengt en dat u ons schriftelijk informeert over de afspraken die u hebt gemaakt en die van belang zijn voor uw kind en de school. Denkt u daarbij aan zaken zoals: waar het kind gaat of blijft wonen, wie het ouderlijk gezag krijgt/krijgen of aan wie wij de informatie gaan verstrekken. Daarvoor is op school een formulier aanwezig die u kunt op-vragen via de directeur. Pas nadat wij op de hoogte zijn van de afspraken, kunnen we hier rekening mee houden. Op school is beleid geschreven t.a.v. de informatieverstrekking aan geschei-

    den ouders . Dit kan u helpen bij het maken van afspraken over de contacten met school. Dit beleid kunt opvragen bij de directeur.

    Aanmelding van een leerling: in beginsel is de handtekening van één van de ouders voldoende bij inschrijving; uw handtekening betekent dan u bevestigt dat u het eens bent over de inschrij-ving. Indien u uw kind aanmeldt op school en u bent geschei-den, gaan wij er vanuit dat u ter goeder trouw tekent namens beide ouders. Indien wij vernemen dat u het onderling niet eens bent over de aanmelding, kunnen wij niet tot inschrijving overgaan totdat we de handtekening van beide ouders belast met het ouderlijk gezag hebben ontvangen.

    LeerlingsossierZodra uw kind is ingeschreven op school legt de school een leerlingdossier aan. Dit dossier bevat gegevens over uw kind zoals, naam en adres, de namen van de verzorgers, maar ook gegevens uit het leerlingvolgsysteem, toetsen, rapporten, ver-slagen van gesprekken, plannen enz. Het gaat om alle gegevens die de school nodigt heeft om goed onderwijs aan uw kind te kunnen waarborgen. Van demeeste items uit het leerlingendossier bent u op de hoogte door de gesprekken die ouders en school voeren of omdat u ze zelf heeft aangeleverd. Mocht u het dossier willen inzien of een kopie willen hebben, dan is dat uiteraard mogelijk. U kunt dan contact opnemen met de directeur. Treft u items aan in het dossier die niet correct zijn en kunt u dat aantonen, dan zal de school die gegevens aanpassen, aanvullen of verwijderen.Derden mogen het leerling dossier of onderdelen daarvan niet inzien zonder de toestemming van de ouders. De school zal al-tijd om uw toestemming vragen in het geval van een onderzoek of een advies aanvraag.

    Het dossier van uw kind wordt na het verlaten van de school bewaard. De meeste gegevens worden 2 jaar na het verlaten van de school verwijderd (bijv. rapporten, verslagen) maar de gegevens voor de bekostiging blijven 5 jaar bewaard (bijv. naam, ouders, opleiding). Indien een leerling verwezen wordt naar het speciaal onderwijs blijven de onderwijskundige gegevens ten hoogste 5 jaar bewaard. Ouders kunnen het verzoek indienen om het leerlingdossier al na 3 jaar op te schonen. Namen en adressen van oud leerlingen blijft de school 5 jaar bewaren. Indien u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit melden bij de directeur.

  • De school maakt gebruik van digitale onderwijsmiddelen en toetsen. Met de leveranciers van deze middelen is een conve-nant gesloten om de privacy van de leerlingen te waarborgen.

    Een foto of videoopname van een kind is een persoonsgegeven en daarom is de Wet Bescherming Persoonsgegevens ook daar-op van toepassing. Voor plaatsing van de foto’s en filmopnames op de website, facebook en andere media heeft u toestemming verleend bij de aanmelding.

    De school is niet verantwoordelijk voor ouders die foto’s maken bij activiteiten buiten de school, zoals een excursie. Ouders moeten zich natuurlijk wel aan de wet houden. Als zij foto’s ma-ken van kinderen van school op een openbare plek, bijvoorbeeld in de dierentuin, moeten ze zelf opletten dat ze de privacy van de personen op de foto niet schenden als ze de foto’s publiceren op internet.

    De school zelf is geen openbare plek. Daarom hebben wij in ons mediabeleid opgenomen dat u de foto’s die op onze Facebook pagina zijn geplaatst, waar ook andere kinderen/ouders/team-leden zijn te zien, niet mag delen op uw eigen pagina. Zo blijft onze Facebook pagina een veilige omgeving om beelden van onze kinderen te delen.

    Nieuwe-jaars-receptie start schooljaarSterrenschool Zevenaar organiseert vrij snel na de zomerva-kantie de unit-nieuwe-jaars-receptie. Op deze avond heeft u de gelegenheid om kennis te maken met de andere ouders van de unit en de teamleden die werken in die unit. Tevens krijgt u veel praktische informatie over het aanbod, afspraken, bijzonderhe-den en unit-specifieke zaken. De 2e helft van deze avond staat dikwijls in het teken van work-shops of een door de school gekozen thema. Hierdoor krijgt u meer zicht op onze lessen, werkwijze of zaken waar het team mee bezig is.

    Ouderraad (OR)Sterrenschool Zevenaar heeft een ouderraad (OR). Ouders uit de OR zijn betrokken bij het organiseren en uitvoeren van diverse activiteiten en feesten. Ze helpen mee om de festivitei-ten zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast kijken zij of er extra gelden te genereren zijn voor de school/kinderen zoals een sponsoractie of activiteit als Jantje Beton.Het mailadres van de OR is [email protected]

    Medenzeggenschapsraad (MR)

    Elke school heeft een medezeggenschapsraad (MR), dit is bij wet geregeld. De grootte van de MR is afhankelijk van de om-vang van de school. Sterrenschool Zevenaar heeft ook een MR. Zij komen op vaste tijden bijeen en leveren een actieve bijdrage aan onderwijsontwikkelingen en beleidsmatige keuzes die de school maakt.Het mailadres van de MR is [email protected]

    In gesprek met de directeur U bent altijd van harte welkom om in gesprek te gaan. Bespreek zaken die u inspireren, maar leg ook uw zorg op tafel. Door met elkaar in gesprek te gaan krijgen we inzicht in elkaars keuzes en komen we tot goede afspraken en/of oplossingen.Tijdens de weken van de gesprekken kunt u ook een afspraak maken met de directeur, maar uiteraard bent u ook op andere momenten van harte welkom. Maakt u gerust persoonlijk of via de mail een afspraak; er wordt graag tijd voor vrijgemaakt!

    KlachtenregelingEen school is een omgeving waar mensen intensief met elkaar omgaan. Botsingen en meningsverschillen zijn dan ook niet bij-zonder en worden vaak in onderling overleg bijgelegd. Soms is een meningsverschil van dien aard, dat iemand een klacht hier-over wil indienen. Die mogelijkheid is er. Voor de scholen van stichting Proles/ABOL is een klachtenregeling vastgesteld. Deze is, voor iedereen die bij de school betrokken is, in te zien op de website van de school en op de website van stichting Proles. Op aanvraag kunt u bij de directeur kosteloos een afschrift van de regeling krijgen. Het wordt op prijs gesteld, indien iemand die wil klagen dat eerst kenbaar te maken bij de schoolleiding of het schoolbestuur. Mogelijk kan de klacht verholpen worden.De school heeft twee interne contactpersonen die u kunnen informeren over de klachtenprocedure. Dit zijn Marielle Oordt en Marjolijn Phylipsen. Zij zijn ook het eerste aanspreekpunt bij machtsmisbruik, intimidatie, en psychische of fysieke mishan-deling. Het kan ook zijn dat zij u doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon, e.e.a. uiteraard afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht.Het bestuur heeft (samen met alle schoolbesturen binnen het samenwerkingsverband de Liemers) een externe vertrouwens-persoon aangesteld. Deze vertrouwenspersoon is Chiene Hulst. Als neutrale partij kijkt zij met ouders en school mee. Zij is te bereiken op 06-45434266 of via e-mail [email protected]. De vertrouwenspersoon informeert u bij het oplossen van problemen die samenhangen met de klacht. Een klacht kan bij het schoolbestuur of rechtstreeks schriftelijk bij de LKC worden

  • ingediend. De school is voor de behandeling van klachten aan-gesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie: “de Lande-lijke Klachtencommissie onderwijs (LKC)”. De LKC onderzoekt de klacht en beoordeelt (na een hoorzitting) of deze gegrond is. De LKC brengt advies uit aan het schoolbestuur en kan aan haar advies aanbevelingen verbinden. Het schoolbestuur neemt over de afhandeling van de klacht en het opvolgen van de aanbeve-lingen de uiteindelijke beslissing.Elke school heeft ook interne vertrouwenspersonen. Dit zijn Mariëlle en Marjolijn.

    Schorsing en verwijderingIn uiterste gevallen kan het bestuur een kind schorsen of verwijderen. Dit is een laatste middel om de veiligheid van kinderen en personeel te waarborgen. Dit kan het geval zijn bij ernstig wangedrag van een leerling en/of ouders. Of bij een onherstelbare verstoorde relatie tussen school en leerling en/of ouders. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk meegedeeld, na een overleg tussen leerling, ouders en directeur. De school heeft de inspanningsverplichting om het kind op een andere school te plaatsen. Als dit niet lukt kan er alsnog tot een defi-nitieve verwijdering worden overgegaan. Voor het schorsen en verwijderen van een leerling hanteert Sterrenschool Zevenaar een stappenplan dat is vastgelegd in het protocol “Schorsing en verwijdering van leerlingen” van Stichting Proles. Hiervoor verwijzen wij u naar de site van onze stichting www.stichting-proles.nl

    De directeur brengt altijd de inspecteur en de leerplichtambte-naar van de situatie op de hoogte.

  • Vijf Praktische informatie

    Contactgegeven schoolU kunt de school dagelijks bereiken op ons telefoonnummer 0316 - 848913.

    Tevens zijn wij per mail makkelijk toegankelijk voor allerlei vragen. Mail dan naar [email protected] 3 werkdagen krijgt u antwoord van ons.Post ontvangen wij graag op Bemlaan 36905 VH Zevenaar

    Ziekmeldingen & (tand-)artsenbezoekWilt u ziekmeldingen telefonisch doorgeven zodat wij weten waarom uw kind er niet is? Voor het maken van een afspraak bij een (tand-)arts vragen wij u dit zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen. Indien u uw kind eerder komt ophalen of later komt brengen kunt u dit vooraf doorgeven aan de mentoren.

    Kalender met vakanties & activiteitenElk gezin krijgt een kalender waarin alle vakanties, studieda-gen, activiteiten en festiviteiten in terug te vinden zijn. Bij elke maand staat praktische informatie op alfabetische volgorde zoals de betaling van de ouderbijdrage, de gymtijden of onze digitale nieuwsbrief. Deze kalender is ook terug te vinden op de website onder “jaarplanning”.

    Medicatie op school Scholen worden regelmatig geconfronteerd met kinderen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te ver-helpen is, zoals hoofdpijn, buikpijn, oorpijn of pijn ten gevolge van een insectenbeet. Ook krijgen scholen steeds vaker het verzoek van ouders om hun kind de door een arts voorgeschre-ven medicijnen toe te dienen. Uitgangspunt van het beleid op school is dat er geen medicijnen worden verstrekt aan leerlin-gen.

    Maar wat al uw kind op school ziek wordt?Uitgangspunt is dat leerkrachten geen medicijnen (dus ook geen drogisterij medicijnen) mogen verstrekken en dat een kind die ziek is geworden, naar huis moet kunnen. Wij zullen dan ook contact met u opnemen en verwachten dat u uw kind komt ophalen of iets regelt.

    Maar wat bij medicijnen op verzoek van een arts?Kinderen krijgen soms medicijnen of andere middelen voorge-schreven die zij een aantal malen per dag moeten gebruiken, dus ook tijdens schooluren. Te denken valt bijvoorbeeld aan pufjes voor astma of medicijnen voor ADHD. Het verstrekken van deze middelen is een medische handeling. Personeelsleden mogen geen medische handelingen verrich-ten. In uitzonderlijke gevallen wordt er een medicatieprotocol opgesteld die 1 jaar geldig is. Ouders blijven zelf altijd eindver-antwoordelijk voor de medicatie.Indien uw kind medicijnen slikt tijdens schooltijd of er sprake is van levensbedreigende situatie bij bijvoorbeeld een notenal-lergie of bijensteken treedt u dan in overleg met de school. In overleg met u wordt naar een oplossing gezocht. Iedere leerkracht wordt geacht te helpen naar beste weten en kunnen, zoals elke burger. Neem altijd contact op met de directeur bij medicijngebruik van uw kind!

    Meldcode Soms zijn er zorgen over een thuissituatie. De school is ver-plicht om de meldcode huiselijk geweld te hanteren, zie www.stichtingproles.nl onder het kopje ‘achtergrondinformatie’, voor de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Wij brengen ouders altijd op de hoogte van onze zorg.

    Sponsoring Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die worden verstrekt aan de school en waarvoor een tegenprestatie wordt verlangd. Het gaat om tegenprestaties die binnen en buiten de school plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van de school; zonder tegenprestatie is er sprake van een donatie. Sponsoring is alleen bedoeld als aanvulling op de kernactivi-teiten van onze school. Scholen mogen niet in een afhankelijke positie terechtkomen. Een sponsor mag niet de inhoud van het onderwijs beïnvloeden. Voor wat betreft de sponsoring hande-len wij conform de afspraken die in het beleid zijn opgenomen.

    Collectieve ongevallenverzekering Het schoolbestuur heeft voor leerkrachten en de leerlingen een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt het ongevallenrisico voor de verzekerden gedurende het verblijf in de schoolgebouwen of op de daarbij behorende ter-reinen tijdens de officiële schooluren, alsmede tijdens het gaan van huis naar school en omgekeerd, gedurende ten hoogste 1 uur voor het vertrek van huis en 1 uur na het verlaten van de school. Daarnaast geldt de dekking ook tijdens het verblijf op sportvelden, in gymnastieklokalen, zwembaden e.d., alsmede

  • tijdens schoolreizen, schoolkamp en excursies in schoolverband. U wordt verzocht bij schade als gevolg van een ongeval waar-voor deze verzekering geldt, zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de directie van de school.

    Stichting Leergeld Steeds meer gezinnen hebben moeite om de sportclub of muziekles van hun kinderen te betalen. Ook schoolkosten zoals kamp of excursie zijn voor veel gezinnen bijna niet op te bren-gen. Wanneer deze gezinnen niet in aanmerking komen voor bijzondere bijstand of een andere (gemeentelijke) voorziening, kunnen zij, mits aan de criteria wordt voldaan, rekenen op de steun van Stichting Leergeld de Liemers. De kosten worden in dat geval gedeeltelijk of tot een bepaald maximum door Stich-ting Leergeld de Liemers vergoed. Stichting Leergeld behandelt de aanvraag in alle vertrouwelijkheid. Stichting Leergeld richt zich op ouder(s) / verzorger(s) van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, met een laag inkomen en woonachtig in de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Rijnwaarden en Montferland. Aanvragen kunnen worden ingediend bij: Stichting Leergeld de Liemers telefoon 0316- 764000.

    Studenten en stageplaatsenWij vinden het belangrijk om te kunnen aantonen dat onze ver-nieuwende aanpak echt werkt. Daarom geven we leerkrachten in opleiding de ruimte om praktijkonderzoek bij ons te doen. Bijvoorbeeld naar een nieuw digitaal leermiddel of het inhoud geven aan ons taalonderwijs. Zo leren zij onderzoek uit te voeren. En daarnaast leveren zij een kwaliteitsimpuls aan onze school. Sterrenschool Zevenaar heeft prettige contacten met de academische PABO’s in Arnhem en Nijmegen. Daarnaast is er ruimte voor studenten van verschillende opleidingen zoals HBO pedagogiek of ROC’s onderwijsassistent of sport en beweging. Maar ook bijvoorbeeld multimedia-organisaties leveren soms studenten Een stage duurt soms kort, soms wat langer. Het team begeleidt de studenten. Sterrenschool Zevenaar is een erkende opleidingsschool voor (academische) studenten.

    Adressen

    Bestuur Proles/ABOL Onder stichting Proles en ABOL ressorteren dertien basis-scholen in De Liemers. Deze basisscholen, met ieder een eigen profiel en werkwijze, zijn samen met het bestuur van Stichting Proles/ABOL verantwoordelijk voor een divers, breed en goed aanbod van basisonderwijs in Duiven, Rijnwaarden, Wester-

    voort en Zevenaar. Het dagelijks bestuur is in handen van de directeur-bestuurder. Het bestuur en de directies worden ondersteund door een bestuursbureau met gespecialiseerde medewerkers op diverse beleidsterreinen.

    Bestuursbureau PROLES Marketing 30b 6921 RE Duiven 026-4432474 [email protected] www.stichtingproles.nl

    Inspectie Primair Onderwijs te Zwolle: www.onderwijsinspectie.nl. Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Gelderland026-4424222 / 0900-1231230

  • Sterrenschool ZevenaarBemlaan 3, 6905 VH Zevenaar - Tel.: (0316) 84 89 13

    [email protected] - www.sterrenschoolzevenaar.nl