2017 in beeld - Botter MK 63 Hoorn · malig eZ ui drs e (htj r) zu v orp m ersc hn Zs t zi nt...

2
2017 in beeld 18 april - Voorzitter Dirk Lont onderte- kent de oprichtingsakte voor onze stichting en de schenkingsakte voor de MK 63. Peter Dorleijn, die de botter in 1962 onder zijn hoede name, restau- reerde en ruim 55 jaar liefdevol ver- zorgde, kijkt goedkeurend toe. 13 mei - De stichting krijgt een vlie- gende start. Een volle bak tijdens de presentatie in de werkplaats van het Centrum Varend Erfgoed, met als bijzondere verrassing een originele film uit het begin van de jaren zestig, opgenomen aan boord van de MK 63. 13 mei - Begeleid door ketelmuziek dragen Peter en Dirk het helmhout naar de bot- ter. Daar heeft de symbolische overdracht van het schip aan de stichting plaats. Mei - In de pers krijgt ons werk voor het behoud van de MK 63 als varend erfgoed van de zeilvisserij op de Zuiderzee ruim aandacht. Zoals hier in het Noordhol- lands Dagblad met een artikel over twee pagina’s. Een nieuw grootzeil Juni - Het nieuwe grootzeil gaat aan de mast. Het is gemaakt van zware katoen door een zeilmaker in Akkrum. Het aan- lijken - het versterken van het doek met henneptouw rondom - en het aanbren- gen van de vele versterkte ‘ogen’ en ‘ringen’ is ambachtelijk handwerk dat enkele maanden in beslag neemt. Meer zeiltochten Dankzij actieve promotie is er een groeiende belangstelling voor verhuur van de botter en voor zeiltochtjes met opstap- pers. Daarmee verdient de stichting een deel van de jaarlijkse onderhoudskosten van de botter terug. In totaal voeren we in 2017 dertien maal uit met blije passagiers. Op de helling Glanzend van de harpuis glijdt de MK 63 begin mei van de helling. Op tijd voor de feestelijke over- dracht van de botter aan de stichting op 13 mei. Hier naderen we met ge- reefde fok de haven van Hoorn. www.bottermk63hoorn.nl

Transcript of 2017 in beeld - Botter MK 63 Hoorn · malig eZ ui drs e (htj r) zu v orp m ersc hn Zs t zi nt...

Page 1: 2017 in beeld - Botter MK 63 Hoorn · malig eZ ui drs e (htj r) zu v orp m ersc hn Zs t zi nt werdn. In ihrern H im atvr se wä hrend dr l z n iu t Ja e meist v erb tn Fsc hfazuge

2017 in beeld

18 april - Voorzitter Dirk Lont onderte-kent de oprichtingsakte voor onze stichting en de schenkingsakte voor de MK 63. Peter Dorleijn, die de botter in 1962 onder zijn hoede name, restau-reerde en ruim 55 jaar liefdevol ver-zorgde, kijkt goedkeurend toe.

13 mei - De stichting krijgt een vlie-gende start. Een volle bak tijdens de presentatie in de werkplaats van het Centrum Varend Erfgoed, met als bijzondere verrassing een originele film uit het begin van de jaren zestig, opgenomen aan boord van de MK 63.

13 mei - Begeleid door ketelmuziek dragen Peter en Dirk het helmhout naar de bot-ter. Daar heeft de symbolische overdracht van het schip aan de stichting plaats.

Mei - In de pers krijgt ons werk voor het behoud van de MK 63 als varend erfgoed van de zeilvisserij op de Zuiderzee ruim aandacht. Zoals hier in het Noordhol-lands Dagblad met een artikel over twee pagina’s.

Een nieuw grootzeil Juni - Het nieuwe grootzeil gaat aan de mast. Het is gemaakt van zware katoen door een zeilmaker in Akkrum. Het aan-lijken - het versterken van het doek met henneptouw rondom - en het aanbren-gen van de vele versterkte ‘ogen’ en ‘ringen’ is ambachtelijk handwerk dat enkele maanden in beslag neemt. Meer zeiltochten

Dankzij actieve promotie is er een groeiende belangstelling voor verhuur van de botter en voor zeiltochtjes met opstap-pers. Daarmee verdient de stichting een deel van de jaarlijkse onderhoudskosten van de botter terug. In totaal voeren we in 2017 dertien maal uit met blije passagiers.

Op de helling Glanzend van de harpuis glijdt de MK 63 begin mei van de helling. Op tijd voor de feestelijke over-dracht van de botter aan de stichting op 13 mei. Hier naderen we met ge-reefde fok de haven van Hoorn.

www.bottermk63hoorn.nl

Page 2: 2017 in beeld - Botter MK 63 Hoorn · malig eZ ui drs e (htj r) zu v orp m ersc hn Zs t zi nt werdn. In ihrern H im atvr se wä hrend dr l z n iu t Ja e meist v erb tn Fsc hfazuge

Op zout water Juli - In de zomer maakt de botter traditiegetrouw een lange zeereis. In 2017 staat het Duitse eiland Rügen als einddoel op het programma. Varen op zout water, met stromin-gen en onverwachte omstandighe-den is iets heel anders dan een zeiltochtje op het Markermeer. Het is een test in zeewaardigheid van schip en bemanning. Helaas gaat de houten vlet, die we jarenlang achter de botter meevoerden verlo-ren in de branding bij Wangerooge.

Seite 18

Niederländischer Botter MK63 in den Vorpommerschen Bodden

Barth. Der niederländische Botter MK63, der Mitte Juli neben der Barther Ballastkiste festgemacht batte, urn seine Reise am nächs- ten Tag in den Westlichen Bodden hinter der Meiningenbrücke fortzusetzen, hatte vielleicht nicht ganz die Aufrnerksam keit bekom men, die ihm eigentlich zugestanden hätte: In der niederländischen Traditionsse- gelszene zählt der 1912 gebaute Fischerei- segler nämlich als das arn originalgetreues- ten erhalten gebliebene Boot seines Typs.

Und sein einstiger Eigner und heutiger Steuermann Peter Dorleijn (80), der den se- gelnden Oldtimer kürzlich einem speziell ge- gründeten Verein gestiftethat, istin unserem benachbarten Seefahrer- und Wassersport- land eine bekannte Persönlichkeit, nicht nur als Bewahrer alten Bootsbau- und Fischerei- handwerks.

Für seine Verdienste urn die Erhaltung maritirner Traditionen wurde der in der Ha- fenstadt Hoorn am ljsselmeer lebende Zei-

chenlehrer, Grafiker und Buchautor mit dern Titel eines Ritters vom Orden des niederlän- dischen Löwen geehrt und mit zahlreichen Kulturpreisen ausgezeichnet. Ein Platz irn Fischerort Spakenburg trägt inzwischen sei- nen Namen.

Die Botter könnten als Pendant der ehe- maligen Zuidersee (heute ljsselmeer) zu den vorpommerschen Zeesbooten bezeichnet werden. In ihrern Heimatrevier waren sie während der letzten zweihundert Jahren die meist verbreiteten Fischereifahrzeuge - über eintausend sollen dort urn 1900 gefischt ha- ben. Heute sind von diesen segelnden Oldti- mcrn noch etwa 80 erhalten und fahrbereit.

Obwohl in der Bauweise und Takelage ab- weichend, nutzten sie einst dasselbe Prinzip der Zeesenfischerei sowie den Zeesen fast identische Netze zum Fischfang. ,,Haupt- sächlich wurde damit nach Aaien und Zan- dern gefischt", berichtete Peter Dorleijn. Im Unterschied zum Zeesboot driftete ein Bot-

Seite 19

Peter Dorleijn zeigt seinen selbst illustrierten Band .Zutderseetischerei in Bildern". Foto (2): VS

Die Methode der Zeeseniischerei kam auch bei den Bottern der Zuidersee zur Anwendung. 11/ustration aus .Zuiderseeiischerei in Bildern", Peter Dor/eijn

ter dabei mit ausgebrachtem Netz nicht nur quer vor dem Wind, sondern machte gleich- zeitig auch etwas Fahrt voraus.

Peter Dorleijn zeigte eines seiner Bücher mit erläuternden Illustrationen. Natürlich stammten alle Zeichnungen, Skizzen und kunstvollen Grafiken mit Fischfangszenen vonihm.

Sein Botter MK63 ist 1912 in Monnicken- dam für einen Fischer der Insel Marken ge- baut und bis 1956 für die Fischerei genutzt worden, bevor er in private Hände gelang- te, sank und drei Jahre lang unter Wasser lag. Er habe ihn 1962 als Wrack erworben, gehoben und mit der Unterstützung seiner Familie in jahrelanger Arbeit originalgetreu wiederhergestellt, erzählte Peter Dorleijn. .Seither war immer wieder etwas daran zu erneuern oder zu reparieren.

Mittlerweile sei aber vom ursprünglichen Boot nur noch ein Spant übriggeblieben,

wie der Enthusiast einräumte. Sogar ein alter Ofen befindet sich im Vor-

schiffsbereich, der im Unterschied zu den Zeesbooten keinen Aufbau trägt. Am Bug befindet sich eine hölzerne, archaisch anmu- tende aber vermutlich effektive Ankerwinde, die Längsachse der Bootsplicht wird statt eines Schwertkastens von einem länglichen Fischkasten eingenommen. Platz ist ja aus- reichend vorhanden, denn Botter führen Seitenschwerter - so wie auch die Zeesboote bis zum Ende des 19. Jahrhunderts. Im hin- teren Abteil des dreigeteilten Fischkastens versteekt sich heutc ein Motor.

Aufgrund der ähnlichen Interessen hatte der niederländische Experte bereits in den 1990er Jahren den Kontakt zur einheimi- schen Klassenvereinigung der Zeesboote hergestellt. Seither ist er mit MK63 mehr- mals in den Westlichen Bodden unterwegs gewesen und hatte 2004 sogar an der Wust-

In het Oostzeegebied hernieuwen we de contacten met Duitse behoudsorga-nisaties van historische visserssche-pen. De botter trekt er steevast veel bekijks. In Barth levert ons bezoek een mooi artikel op in de plaatselijke krant.

‘Niets veranderd’ Augustus - We brengen een hartver-warmend bezoek aan Marken, de vroe-gere thuishaven van de MK 63. We varen tweemaal uit met nazaten en verwanten van visser Jan Uithuisje, die het schip in 1912 liet bouwen. Ook een kleinzoon die begin jaren vijftig een jaar meeviste op de botter, komt aan boord. ‘Er is helemaal niets veranderd’, merkt hij tot zijn verbazing op als hij - ruim zestig jaar nadien - in het vooronder rondkijkt.

Historische visserij Weinig vis in de netten tijdens het weekeinde van de historische zeil-visserij van Vereniging Botterbe-houd half augustus. We vissen dan vanuit Enkhuizen met staande net-ten op het IJsselmeer.

Scheur in de ‘kuil’ Pech bij de visserij met het ‘kuilnet’, later die maand op het Markermeer. De kuil blijft op de bodem ergens ach-ter haken, met als gevolg een meters-lange scheur en geen vis.

Naar de Wadden Oktober - Vissen op stroom is een andere tak van de historische zeilvisse-rij. In oktober is op de Wadden geoe-fend met de garnalenkor.

September - Door slecht weer valt er weinig te varen en moeten enkele geplande vaartochten helaas worden afgelast.

CULTURELE ANBI November - We zijn blij met de er-kenning van onze stichting als ‘Cultu-rele ANBI’. Dit houdt onder meer in dat uw donaties en andere giften fiscaal aftrekbaar zijn. De stichting hoeft bovendien geen belasting te betalen over de schenking van de botter.

2017, een druk jaar Het bestuur vergadert zes keer. Accenten liggen op voorbereiding van de oprich-ting van de stichting, de voorwaarden voor schenking van de botter, promotiemate-riaal, de presentatie op 13 mei, wettelijke, financiële en administratieve zaken, vaar-schema en verhuurvoor-waarden.

Eerste prijs! Va n w e g e s t o r m a c h t i g e weersomstandigheden ver-scheen op de tweede wed-strijddag alleen de MK 63 aan de start van de Bonte-koerace. Het leverde specta-culaire beelden op en de eerste prijs voor het gehele weekend.

Colofon STICHTING BEHOUD ZUIDERZEEBOTTER MK 63

Secretariaat: Telefoon: 0229-242922 06-53920984 [email protected] www.bottermk63hoorn.nl Bank: NL89 INGB 0007 3853 56 K.v.K. : 68580983

Actuele informatie vindt u op onze website: www.bottermk63hoorn.nl

Bezoek ons ook op Facebook: Botter MK 63 Hoorn

Onderhoud Na het seizoen is het werken geblazen. Met de hulp van veel vrijwilligers loopt het winteronderhoud gesmeerd.