2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

8

Click here to load reader

Transcript of 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

Page 1: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

ZONDAG 9 OKTOBER 2016

-21e zondag na Pinksteren-

Dienst van Schrift en Tafel en bevestiging ambtsdrager en bestuurslid

Voorganger: ds. Margreet Klokke

Ouderling: Maria Haslinger-Maalman

Diaken: Veronica de Lange

Organist: Cees van Eersel

Zondagskind: Thijmen

Kloosterkerkkoor o.l.v. Hans Jansen

Bij de dienst: God in Frankrijk

Na twee eerdere series (S)Preken over filosofen, komen in deze oktobermaand vier Franse filosofen aan het woord in hun verhouding tot de Eeuwige: Pascal, Weil, Ricoeur en Girard. Vandaag worden gedachten van de Franse filosofe Simone Weil (1909- 1943) in gesprek gebracht met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan uit Lucas 10. Uit: Wachten op God, Erven J. Bijleveld, Utrecht 2014 (oorspr. titel: Attente de Dieu) ‘De vleselijke natuur van mensen is dezelfde als die van het dier. Kippen storten zich op een gewonde kip en pikken haar. Dat is een bijna even wetmatig gebeuren als de zwaartekracht. Alle minachting, afkeer en haat die ons verstand jegens de misdaad koestert, hecht ons gevoel aan het ongeluk. Uitgezonderd degene die geheel en al door Christus bewoond wordt, haat iedereen min of meer alle mensen die door het ongeluk zijn geslagen, al is bijna niemand zich dat bewust.’ (p.87) ‘Christus leerde ons dat de bovennatuurlijke naastenliefde niets anders is dan de uitwisseling van medelijden en dankbaarheid, die als een lichtflits tussen twee wezens ontstaat, waarvan de één een menselijke persoonlijkheid heeft en de andere niet. Die laatstgenoemde is slechts naakt vlees, dat krachteloos en bebloed aan de kant van de weg ligt, naamloos en door niemand gekend. De voorbijgangers merken hem, dat dode ding, nauwelijks op, en een paar minuten later weten ze niet eens meer dat zij het gezien hebben. Slechts een enkeling staat stil en slaat er acht op. Wat hij daarna zal doen is alleen het automatische gevolg van dit ene ogenblik van aandacht. Deze aandacht heeft scheppende kracht. Maar op het ogenblik waarop zij plaatsvindt, is zij verloochening. Tenminste als zij zuiver is. De mens aanvaardt een vermindering door zijn energieverbruik zo te richten dat hij zijn macht niet vergroot, maar het een ander wezen mogelijk maakt onafhankelijk van hem te bestaan.’ (p. 111-112)

Bij de kinderdiensten:

Filosoferen... Dat is steeds weer opnieuw je af durven vragen waarom iets is wat het is. Bijvoorbeeld... waarom is de lucht blauw? En wat is blauw? Wanneer is blauw geen blauw meer? Waarom heet blauw, blauw? Wat is er nog meer blauw? Hoe zou blauw kunnen klinken als het een geluid was? Waar vind je blauw in de kerk? En zo zou je eindeloos door kunnen gaan... Deze weken gaan we samen met de filosofen Blaise Pascal, Simone Weil, Paul Ricoeur en Rene Girard ons wagen aan de filosofie, met verwondering, aandacht, symboliek en jaloezie! Deze zondag spelen de kinderen uit groep 1 t/m 4 met de verhalen van Godly Play over de gelijkenissen. Zij komen dan niet terug in de dienst maar kunnen door hun ouders na de dienst worden opgehaald bij de Godly Play ruimte. (overige informatie vindt u achterin de liturgie)

- 3 - ORGELSPEL -verstilling- BEGROETING STILTE

-de kaarsen worden aangestoken- BEMOEDIGING

-gemeente gaat staan-

KOOR: Antifoon: U zorgt voor het land en u bevloeit het en maakt het vruchtbaar, vol water staat de rivier van God, de stilte zingt.

INTROÏTUS: Psalm 65: 1, 5 en 6 Tekst: Willem Barnard Melodie: Straatsburg 1545/Lyon 1547/Genève 1551 – Psalm 72

V: On - ze hulp is in de naam van de Heer,

G: die he - mel en aar - de ge - maakt heeft

V : die trouw houdt tot in eeu - wig - heid,

G: en niet laat va - ren de wer - ken van zijn han - den.

Page 2: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 4 -

5 Gij komt het dorre land doorschrijden

met water uit uw beek en tot een rijke oogst bereiden, uw voetstap maakt het week. Gij druipt uw zegen in de voren, Gij roept het kiemend graan; zo wordt het brood voor ons geboren waar Gij zijt voorgegaan.

6 Gij kroont het jaar van uw genade. Waar Gij getreden zijt tooit de woestijn zich met een wade, de heuvels zijn verblijd. De weidegrond is wit van schapen, het dal van koren blond. Dit is het land door U geschapen, uw lof schalt in het rond

KOOR: herhaling antifoon

-gemeente gaat zitten- GEBED OM ONTFERMING Na het "….zo bidden wij U" van de voorganger antwoordt de gemeente met:

V.: God schenke ons vergeving, bevrijding, vertrouwen en hernieuwde toewijding, door Jezus Christus, onze Heer.

Heer ont – ferm u, Chris - tus ont - ferm u, Heer ont -ferm u

G: A - - - - - - - - - - men.

- 5 - -gemeente gaat staan-

LOFLIED: LB 276; 1 en 3 tekst : Huub Oosterhuis muziek : Com nu met sang

deur die naar stil - te o - pen - staat.

Huis dat een le - vend li - chaam wordt

Mu - ren van huid, ra - men als o – gen,

speurend naar hoop en da - ge - raad.

als wij er bin - nen - gaan

om recht voor God te staan.

1 Zo - maar een dak bo - ven wat hoof - den,

3 Tafel van Eén, brood om te weten

dat wij elkaar gegeven zijn. Wonder van God, mensen in vrede, oud en vergeten nieuw geheim. Breken en delen, zijn wat niet kan, doen wat ondenkbaar is, dood en verrijzenis.

-gemeente gaat zitten-

BEVESTIGING AMBTSDRAGER/BESTUURSLID Dirk Dotinga – kerkrentmeester Nel van Dorp – bestuurslid ‘Open Kerk’

Page 3: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 6 - LIED (staande gezongen): LB 362: 2 tekst : Huub Oosterhuis

muziek : Com nu met sang

De gemeente gaat zitten en de kinderen verlaten de dienst en gaan naar hun eigen ruimten- GEBEDSGROET

GEBED V. …. door Jezus Christus onze Heer

V: De Heer zij met u

G: Ook met u zij de Heer

- 7 -

SCHRIFTLEZING: Lucas 10: 25 – 29 KOOR: Evangeliemotet Lucas 10:30-35 – Jac Horde (geb. 1943)

Een zeker mens ging af van Jeruzalem naar Jericho en viel onder moordenaars, dezen kleedden hem uit, sloegen hem en gingen weg en lieten hem halfdood liggen. En het gebeurde bij geval dat een zeker priester dezelfde weg afging en toen hij hem zag, ging hij tegenover hem voorbij. Desgelijks ook toen een Leviet bij die plaats kwam en hem zag, ging hij tegenover hem voorbij. Maar een zeker Samaritaan reisde en kwam daarheen en toen hij hem zag, werd hij innerlijk bewogen en hij ging tot hem, verbond zijn wonden en goot er olie en wijn in en hij leidde hem op zijn eigen lastdier en voerde hem in de herberg en droeg zorg voor hem. SCHRIFTLEZING: Lucas 10: 36 – 37 LIED: LB 973 Tekst: Dolores Hufner Vertaling: Gert Landman Melodie: Charles Villiers Stanford - ENGELBERG

Koor:

1 Om voor elkaar te zijn uw oog en oor, te zien wie niet gezien wordt, niet gehoord, en op te vangen wie zijn huis verloor, halleluja,

Allen:

G: A - - - - - - - - - - men.

Page 4: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 8 -

Koor: Allen:

3 Loof God, zijn vinger wijst ons aan, een toren in de tijd, dat het ten hemel toe moet gaan, en gaat in eeuwigheid

4 roept U ons, Christus, uw gezicht te zijn, gerechtigheid en vrede, brood en wijn, uw liefde, hoop, geloof – uw zonneschijn. Halleluja!

PREEK LIED: LB 712 Tekst: Jan Willem Schulte Nordholt

Melodie: William Crowfoot- St.Mark

Koor:

1 Het jaar neigt zich tot stille groet, het rijpte een zomer lang tot zin, nu in de herfst houdt het zich in en spreekt uit volheid: god is goed.

Allen:

- 9 -

Koor: Allen;

3 De honger gaat de wereld rond, wij danken God voor overvloed. O geef, Heer, dat de hand toch doet wat wordt beleden met de mond,

4 en niet meer neemt, maar voluit geeft aan alle mensen in de nood, zoals Gijzelf u in de dood hebt uitgedeeld, o brood dat leeft.

INZAMELING VAN DE GAVEN -De eerste collecte (rode zak) dient ter bestrijding van de kosten van pastoraat en eredienst. Rekening Huishouding Kloosterkerk IBAN: NL29INGB0000058571 -De diaconale collecte (groene zak) is voor ‘De Halte’ van Stichting voor Stad en Kerk, een doorstroomhuis voor tijdelijke opvang in acute nood van vrouwen en kinderen. Het gaat om (uitgeprocedeerde) asielzoekers in schrijnende situaties die niet de straat op gestuurd kunnen worden, en om slachtoffers van vrouwenhandel, voor wie in Den Haag geen tijdelijke opvangplaatsen zijn. De twee woonunits in hartje Den Haag kunnen maximaal 16 personen huisvesten. De opvang is sober (bed, bad, brood) en tijdelijk. De Halte is bedoeld als 'vluchtheuvel', een veilige plek waar mensen op adem kunnen komen. (Rekening Stichting Diaconie Kloosterkerk:IBAN: NL89INGB0002847114) -De deurcollecte (paarse zak) dient ter bestrijding van de kosten van onderhoud aan het monument Kloosterkerk.. Rekening Huishouding Kloosterkerk IBAN: NL29INGB0000058571 Wanneer uw telefoon op “stil” staat, is het geen bezwaar als u hem tijdens de collecte gebruikt om

geld over te maken op het desbetreffende bankrekeningnummer.

Tijdens de collecte zingt het koor :

Page 5: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 10 - O barmherziger Vater - Andreas Hammerschmidt (1611-1675)

O barmherziger Vater, ich armer Sünder komm zu dir mit herzlicher Reue und werfe mich in Demut vor dir nieder, ich bekenne meine Sünde. O Vater, erbarme dich meiner, ich bitte dich, wende dich zu mir, vergib mir meine Sünde und sei mir gnädig. OPDRACHT VAN DE GAVEN

-de kinderen komen terug in de kerk om het Avondmaal mee te vieren-

GEBEDSINTENTIES

-gemeente knielt of blijft zitten- VOORBEDEN- STIL GEBED V. …. door Jezus Christus onze Heer

-gemeente blijft geknield of zitten-

DANKZEGGING

GEZONGEN TAFELGEBED uit de Didachè

G: A - - - - - - - - - - - - -men

V : Ver - heft uw har- ten

G: wij zijn met ons hart bij de Heer

V: la - ten wij lo - ven de Heer on - ze God

G: Wij lo - ven en prij - zen zijn Naam.

- 11 - koor:

Wij zegenen U, Vader, vanwege de heilige wijnstok David, Uw knecht, waaraan Gij ons deel hebt gegeven door Jezus, Uw dienaar:

allen:

U zij de heer – lijk - heid in al - le eeu - wen koor:

Wij zegenen U, Vader, vanwege het leven en de kennis waaraan Gij ons deel hebt gegeven door Jezus, uw dienaar: allen:

U zij de heer – lijk - heid in al - le eeu - wen

koor:

Zoals dit brood dat wij breken, verstrooid was over de bergen en werd samen gebracht en één is geworden, breng zó Uw gemeente bijeen in Uw Rijk, van de einden der aarde. allen:

want U is de heer – lijk - heid en de kracht,

door Je - zus Mes - si - as,

in al - le eeu - wen der eeu - wen! ONZE VADER

Page 6: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 12 - Onze Vader die in de hemel zijt, Uw naam worde geheiligd, Uw koninkrijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaars vergeven. En leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze. Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in eeuwigheid. Amen.

WOORDEN OVER BROOD EN BEKER NODIGING Na de woorden: “Komt nu want alle dingen zijn gereed,” komen de assistenten naar voren om samen te communiceren. Als zij hun plaatsen met brood en wijn hebben ingenomen, wordt iedereen uitgenodigd. COMMUNIE � Men volge de aanwijzingen van de assistenten die rij voor rij de kerkgangers

uitnodigen. � Voor degenen die tijdens het avondmaal de voorkeur geven aan druivensap boven

wijn, staat op de tafel bij de uitdeelpunten op ieder blad een aantal bekertjes met druivensap. Daarbij ligt een kaartje om verwarring te voorkomen.

� Bij elk uitdeelpunt van wijn staat iemand van de leiding kinderdiensten met druivensap voor de kinderen.

TIJDENS DE COMMUNIE ZINGT HET KOOR: Ubi caritas – Ola Gjeilo (geb. 1978)

Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Congregavit nos in unum Christi amor. Exsultemus, et in ipso jucundemur. Timeamus, et amemus Deum vivum. Et ex corde diligamus nos sincero. Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Congregavit nos in unum Christi amor. Amen. Waar naastenliefde is, daar is God. De liefde van God heeft ons bijeengebracht. Wij

verheugen ons daarover en zijn blij. Wij vrezen en beminnen de levende God en zijn

oprecht bezorgd voor elkaar.

LOFPRIJZING:

- 13 -

SLOTLIED - staande gezongen- LB 995 Tekst: Ad den Besten Melodie: Leipzig 1539 – ‘Vater unster im Himmelreich’

1 O Va - der, trek het lot U aan

wees met uw kin - de - ren in nood;

van al - len die door U be - staan.

Gij die geen ste - nen geeft voor brood,

en stil, God die recht-vaar-dig zijt,

de hon - ger naar ge - rech - tig - heid.

2 O Vader, trek het leed U aan van allen die met ons bestaan. Gij hebt gezegd: geef gij hun brood, doe ons hun broeders zijn in nood, opdat zij weten, wie Gij zijt: de God van hun gerechtigheid.

V: Looft de Heer mijn ziel

G: en al wat in mij is Zijn hei - li - ge naam

V: want lank- moe- dig en rijk aan goe-der- tie- ren - heid is de Heer

G: en Zijn barm - har - -tig- heid kent geen ein - de.

Page 7: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 14 - ZEGEN

ORGELSPEL In de Apostelkapel is gelegenheid de nieuwe ambtsdrager/bestuurslid te feliciteren. Wilt u a.u.b. deze liturgie mee (naar huis) nemen.

Indien u de tekst van de preek wilt ontvangen kunt u deze over enkele dagen downloaden van de website: www.kloosterkerk.nl. Overigens kunt u de complete dienst de komende zes weken (nog eens) beluisteren en desgewenst downloaden via www.kerkomroep.nl Wilt u een gesprek met de voorganger van vandaag naar aanleiding van de dienst, dan kunt u haar bellen of een e-mail sturen. Zie daarvoor de contactgegevens op de achterzijde van de liturgie. In de Apostelkapel staat een kaarsentafel. U kunt daar een kaars aansteken voor iets wat u bezig houdt, of voor iemand die in uw gedachten leeft. Bij de ingang zijn knielkussens beschikbaar. Voor en na de dienst is er gelegenheid om boeken te lenen bij de boekentafel in de Wandelruimte. Het is niet toegestaan tijdens de dienst te fotograferen. AGENDA dinsdag 11 oktober donderdag 13 oktober zondag 16 oktober

10.15 u. 20.00 u. 20.15 u. 10.00 u.

Ochtendbijbelgroep o.l.v. Frelien Jellema Bijeenkomst doopouders Kloosterkerkacademie (zie hieronder) Ds. Rienk Lanooy - Doopdienst

G. A - - men, a - - men, a - - men.

- 15 - Kloosterkerk Academie

De Kloosterkerk werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam in de Kloosterkerkacademie. Elk jaar wordt er op donderdagavonden vanaf 20.15 uur in de crypt van de Kloosterkerk een reeks colleges gegeven door docenten van de VU. Thema seizoen 2016 – 2017: ‘Het transcendente ter sprake’

Waarom dit thema? Meer dan de helft van de inwoners van Den Haag heeft een allochtone herkomst. In de stad leven mensen van verschillende levensovertuigingen naast elkaar, dikwijls zonder elkaar te kennen. Een gesprek over wat al deze mensen inspireert en draagt is van groot belang, mede gezien de spanningen die er tussen de diverse bevolkingsgroepen kunnen zijn. Data: 13 oktober: Yaser Ellethy over de Islam 3 november: Michael Bloemendal – Jodendom 10 november: Joke van Saane – Christendom 17 november: Bikram Lalbahadoersing – Hindoeisme 15 december: Henk Blezer – Boeddhisme Ieder college bestaat uit twee maal drie kwartier. In het eerste deel wordt er een overzicht gegeven van de geschiedenis van het denken over het transcendente in de bewuste godsdienst. In het tweede deel wordt dit door de spreker persoonlijk toegespitst of geconcretiseerd aan de hand van een bijzonder aspect van zijn/haar godsdienst. Op woensdag 25 januari om 20.15 uur spreekt Marianne Moyaert over Abraham in Jodendom, Christendom en Islam.

Allen welkom, aanmelden is niet nodig. Bijdrage: 5 euro.

Page 8: 2016-10-09_klokke-met-avondmaal-en-kerkkoor

- 16 -