20150209 windex en prijzen 2014

2
Uit: Windmaand 186 Windjaar 2014 De productie in 2014 2014 is klimatologisch een bijzonder jaar: het gaat de boeken in als het warmte jaar ooit en wat wind betreft is het teleurstellend. De Windex komt dan ook laag uit. Gelukkig niet zo laag als verwacht, want december heeft wel iets goed gemaakt. De afgelopen jaren is de Windex structureel lager dan de referentieperiode. In de wind hanteren we nog steeds de referentieperiode van de jaren 1996-2005, die we aanduiden met het getal 100. De afgelopen vijf jaar was de Windex gemiddeld 90, en over de afgelopen tien jaar 94 in Nederland. De windproductie in 2014 komt in de buurt van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Maandoverzicht Als we inzoomen per maand, dan zien we in onderstaande grafiek dat het jaar voortvarend begon, met een goede Windex in januari en februari. Vanaf maart waaide het elke maand minder hard dan langjarig gemiddelde, met een kleine opleving in augustus. Pas in december trok het windaanbod aan, maar helaas was dat te laat om het jaar goed te maken. Verder is opvallend dat dit het derde jaar op rij is waarin de Windex van november slechter was dan het langjarig gemiddelde van november, en de Windex van december beter was dan het langjarig gemiddelde van december. De blauwe balken is de Windex van 1996 – 2005, de groene is de Windex voor 2014 Hoge temperaturen De temperatuur in 2014 was uitzonderlijk hoog. Niet eerder is het gemiddeld zo warm geweest. Het vorige record uit 2007 van 11,2 graden is in 2014 verhoogd met een halve graad tot 11,7 graden. Die hogere temperaturen hebben mogelijk ook bijgedragen aan de windarme zomermaanden. Klimaatverandering Dat de laatste jaren de Windex onder de 100 ligt, betekent niet dat het windaanbod in de toekomst ook laag zal zijn; klimatologen gebruiken een periode van minimaal 50 jaar om uitspraken te kunnen doen over trends in het weer. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke wijst voor de verklaring van het warme weer naar de vermeerderde CO2-uitstoot: “2014 zou nooit zo warm zijn geworden zonder de

description

http://www.zeeuwind.nl/sites/default/files/20150209_windex_en_prijzen_2014.pdf

Transcript of 20150209 windex en prijzen 2014

Page 1: 20150209 windex en prijzen 2014

Uit: Windmaand 186

Windjaar 2014 De productie in 2014 2014 is klimatologisch een bijzonder jaar: het gaat de boeken in als het warmte jaar ooit en wat wind betreft is het teleurstellend. De Windex komt dan ook laag uit. Gelukkig niet zo laag als verwacht, want december heeft wel iets goed gemaakt. De afgelopen jaren is de Windex structureel lager dan de referentieperiode. In de wind hanteren we nog steeds de referentieperiode van de jaren 1996-2005, die we aanduiden met het getal 100. De afgelopen vijf jaar was de Windex gemiddeld 90, en over de afgelopen tien jaar 94 in Nederland. De windproductie in 2014 komt in de buurt van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Maandoverzicht Als we inzoomen per maand, dan zien we in onderstaande grafiek dat het jaar voortvarend begon, met een goede Windex in januari en februari. Vanaf maart waaide het elke maand minder hard dan langjarig gemiddelde, met een kleine opleving in augustus. Pas in december trok het windaanbod aan, maar helaas was dat te laat om het jaar goed te maken. Verder is opvallend dat dit het derde jaar op rij is waarin de Windex van november slechter was dan het langjarig gemiddelde van november, en de Windex van december beter was dan het langjarig gemiddelde van december.

De blauwe balken is de Windex van 1996 – 2005, de groene is de Windex voor 2014 Hoge temperaturen De temperatuur in 2014 was uitzonderlijk hoog. Niet eerder is het gemiddeld zo warm geweest. Het vorige record uit 2007 van 11,2 graden is in 2014 verhoogd met een halve graad tot 11,7 graden. Die hogere temperaturen hebben mogelijk ook bijgedragen aan de windarme zomermaanden. Klimaatverandering Dat de laatste jaren de Windex onder de 100 ligt, betekent niet dat het windaanbod in de toekomst ook laag zal zijn; klimatologen gebruiken een periode van minimaal 50 jaar om uitspraken te kunnen doen over trends in het weer. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke wijst voor de verklaring van het warme weer naar de vermeerderde CO2-uitstoot: “2014 zou nooit zo warm zijn geworden zonder de

Page 2: 20150209 windex en prijzen 2014

Uit: Windmaand 186

door CO2-uitstoot veroorzaakte gestage opwarming van de afgelopen anderhalve eeuw. Begin twintigste eeuw zou een jaar met net zo veel zuidenwind niet zo warm zijn geweest als dit jaar.” Vooruitzicht Na een aantal tegenvallende windjaren is een bovengemiddeld 2015 zeer welkom. De eerste weken van januari waaide het gelukkig flink. Laten we hopen dat dit een voorbode is voor het windaanbod in 2015. De opbrengsten in 2014 Opbrengsten in de windenergie zijn afhankelijk van productie en elektriciteitstarieven. De productie is afhankelijk van wind en beschikbaarheid. Alleen op dit laatste hebben we invloed. De tarieven zijn helaas aan het dalen. In de vrije elektriciteitmarkt is de prijs afhankelijk van de centrales op gas en steenkool. Beide brandstoffen hebben een wereldmarktprijs. We zien in de energie de volgende trends:

Voor veel olie- en gasproducerende landen is de recente olieprijsdaling een ramp. Zie de val van de Russische Roebel, Noorse Kroon en de Venezolaanse Bolivar.

Olieproducerende bedrijven zoals Exxon, BP en Shell zien de waarde van hun bedrijven met de dag dalen.

Wereldwijd wordt de daling op korte termijn gezien als een extra stimulans voor de wereldeconomie, maar het neveneffect is druk op de inflatie wat zelfs kan resulteren in deflatie.

Hoewel de gasprijs in Europa niet langer direct gelinkt is aan de olieprijs, heeft de olieprijs indirect wel degelijk invloed op de prijsontwikkeling van gas. De Russische olie- en gasprijzen zijn aan elkaar gekoppeld, en die Russische gasprijs zorgt voor een prijsdaling van Europees gas.

De elektriciteitsprijzen voor de korte en langere termijn zijn met meer dan 10% gedaald door de lage kolen- en gasprijzen. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat milieudoelstellingen later geïmplementeerd worden; veel business cases worden namelijk minder rendabel. Een lage olieprijs geeft immers minder aanleiding om te investeren in duurzame energie.

Hierbij een overzicht van de ontwikkeling van de netto tarieven voor de elektriciteit in 2014: