2015 jeugdcriminaliteit

7
ONDERWERP: Jeugdcriminaliteit (2 lessen) Opmerking: je mag ook andere sites gebruiken om aan de juiste informatie te komen. Gebruik hiervoor zoekmachines. http://www.scholieren.com/werkstuk/14554 1. Noem de oorzaken van jeugdcriminaliteit. 2. Wie zijn de betrokkenen? 3. Wie zijn de belanghebbenden? 4. Wat zijn mogelijke oplossingen voor jeugdcriminaliteit? 5. Ben je het hiermee een of oneens en waarom? http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jeugdcriminaliteit 6. Wat is vroegtijdig ingrijpen? En waarom is dit belangrijk bij de aanpak van jeugdcriminaliteit? 7. Wat is een persoonsgerichte aanpak? Wat wil men hiermee bereiken? 8. Welke rol speelt het bureau jeugdzorg bij de aanpak van jeugdcriminaliteit? 9. Wat is lik-op-stuk beleid? Spreekt dit beleid jou aan en waarom? 10. Welke van de maatregelen kom je tegen om jeugdcriminaliteit aan te pakken. Geef er een waardering bij. 11. Wat is recidive? 12. Hoe hoopt men recidive te voorkomen? 13. Ga op zoek naar de sites van belangrijke politieke partijen als VVD, CDA, PvdA, PVV, D’66, Groen-Links, Christen-Unie, SP, SGP) en probeer te ontdekken hoe deze partijen de jeugdcriminaliteit willen aanpakken. Zet de standpunten in een schema. 14. Schrijf tot slot een betoog over de volgende stelling: “Jeugdcriminaliteit is niet te voorkomen”. Gebruik in je betoog zowel argumenten voor als tegen de stelling en eindig met een conclusie. http://www.scholieren.com/werkstuk/14792 bijna alle politieke partijen

description

j,bjkbjk

Transcript of 2015 jeugdcriminaliteit

Page 1: 2015 jeugdcriminaliteit

ONDERWERP: Jeugdcriminaliteit (2 lessen)

Opmerking: je mag ook andere sites gebruiken om aan de juiste informatie te komen. Gebruik hiervoor zoekmachines.

http://www.scholieren.com/werkstuk/14554

1. Noem de oorzaken van jeugdcriminaliteit.2. Wie zijn de betrokkenen?3. Wie zijn de belanghebbenden?4. Wat zijn mogelijke oplossingen voor jeugdcriminaliteit?5. Ben je het hiermee een of oneens en waarom?

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jeugdcriminaliteit

6. Wat is vroegtijdig ingrijpen? En waarom is dit belangrijk bij de aanpak van jeugdcriminaliteit?

7. Wat is een persoonsgerichte aanpak? Wat wil men hiermee bereiken?8. Welke rol speelt het bureau jeugdzorg bij de aanpak van jeugdcriminaliteit?9. Wat is lik-op-stuk beleid? Spreekt dit beleid jou aan en waarom? 10. Welke van de maatregelen kom je tegen om jeugdcriminaliteit aan te pakken.

Geef er een waardering bij. 11. Wat is recidive?12. Hoe hoopt men recidive te voorkomen? 13. Ga op zoek naar de sites van belangrijke politieke partijen als VVD, CDA, PvdA,

PVV, D’66, Groen-Links, Christen-Unie, SP, SGP) en probeer te ontdekken hoe deze partijen de jeugdcriminaliteit willen aanpakken. Zet de standpunten in een schema.

14. Schrijf tot slot een betoog over de volgende stelling: “Jeugdcriminaliteit is niet te voorkomen”. Gebruik in je betoog zowel argumenten voor als tegen de stelling en eindig met een conclusie.

http://www.scholieren.com/werkstuk/14792 bijna alle politieke partijen

antwoorden:1. Er niet één enkele oorzaak aan te wijzen voor probleemgedrag. Het is vaak een

combinatie van verschillende factoren die elkaar versterken. Naast risicofactoren die elkaar kunnen versterken zijn er ook factoren die probleemgedrag tegengaan. Zo kunnen de negatieve invloeden die in het gezin spelen worden gecompenseerd door het positieve ervaringen op school. Deze factoren worden protectieve factoren genoemd. Hoe sterker de protectieve of aanwezig zijn, hoe minder kans op probleemgedragingen.Jongeren hebben andere belangen, verveling, opvoeding is anders dan vroeger, schoolfrustraties en ouders.

Page 2: 2015 jeugdcriminaliteit

2. de jeugd zelf, ouders, slachtoffers, wijkagent, politie, school, gemeente, overheid.3. De belanghebbende zijn hetzelfde als de betrokkenen. 4. Meer goedkopere en leukere voorzieningen voor jongeren. Hogere straffen op

vandalisme en diefstal en andere verkeerde dingen die jongeren vaak doen, plek maken waar geen overlast word gecreëerd, verlagen van minimumleeftijd om opgepakt te worden, meer jeugdgevangenissen, meer blauw op straat, vaker ingrijpen van bureau halt, beter nazorg.

5. Ja, ben het er wel mee eens maar het is altijd makkelijker om iets te zeggen dan het daadwerkelijk goed uit te voeren.

6. vroeg stadium in te grijpen en mogelijk een persistente criminele carrière te voorkomen. 

7. Met de persoonsgerichte aanpak wil de overheid overlast en criminaliteit terugdringen door te straffen maar een person kan ook hulp nodig hebben. Daar voor word de persoon gerichte aanpak ingezet.

8. Kinderen en opvoeders met opvoed- en opgroeiproblemen worden integraal begeleid totdat maximaal haalbare participatie in de maatschappij bereikt is op basis van één kind, één gezin, één plan. jeugdzorg Nederland ondersteunt ondernemers in de zorg voor jeugd, zodat zij hun werk voor kwetsbare kinderen en jongeren op de beste manier kunnen doen. Op deze manier word er preventief gewerkt aan criminaliteit.

9. vroegtijdig ingrijpen word gedaan d.m.v. het lik-op-stuk beleid. Lik op stuk is een verzamelnaam voor het snel afhandelen van strafbare zaken door politie of justitie. Vroegtijdig ingrijpen is van belang om te voorkomen dat minderjarigen het criminele pad opgaan. Plegen zij toch een delict, dan helpt snel en consequent straffen om jeugdcriminaliteit terug te dringen

10. lik-op-stuk-beleid, persoongerichte aanpak, scholings en trainingsprogramma’s, goede nazorg en begeleiding, halt-afdoening, jeugdstrafrecht/volwassenenstrafrecht, Halt-afdoening: leerstraf

Straffen: geldboete en/of taakstrafMaatregelen: van schadevergoeding tot PIJJeugdstrafrecht: gekenmerkt door opvoedkundige aspectenAdolescentenstrafrecht: zorg voor betere aansluiting en flexibiliteitLandelijk Instrumentarium JeugdstrafrechtketenReclassering: toezicht en begeleidingNazorg: belangrijke rol gemeenten

11. Bijna 50% van de gevangenen pleegt binnen 2 jaar na de vrijlating opnieuw een strafbaar feit. Dit heet recidive.

12. Meer voorwaardelijke straffen met bijzondere voorwaarden, gedrag van (ex)gevangenen veranderen, speciale aanpak veelplegers, criminelen langer onder toezicht

13. VVD: Enerzijds positieve druk door het bieden van alternatieven voor ontsporing, zoals opleiding, stage, werk, maatschappelijke begeleiding tot zorg. Anderzijds negatieve druk in de vorm van sancties voor overlast gevend en crimineel gedrag. Zoals schade betalen, onder toezicht stellen, heropvoeden en straffen. Ouders moeten verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun eigen kinderen. Ouders die hun opvoedrol niet serieus willen nemen worden daarop eerst aangesproken en daarna aangepakt.

CDA: kopstukkenaanpak,Dit betekent dat de leiders van de overlastgevende groepen hard worden aangepakt. Speciale aandacht voor de familieleden van criminele jongeren.

Page 3: 2015 jeugdcriminaliteit

de zogenaamde 'broertjes-en-zusjes-aanpak', voorkomen dat broertjes en zusjes hetzelfde pad op gaan.pvdA: - uitbreiding aan politie agenten moeten komen. Door deze uitbreiding zal vooral meer inzicht komen op zichtbaar jeugdcriminaliteit op straat. Deze politie agenten zouden ook als een soort mentor moeten fungeren. fouilleer acties, tegen illegale drugs en wapenbezit. De gemeenten zouden samen met onder andere burgers, scholen, woningbouwverenigingen, de winkeliersverenigingen, de welzijn- en hulpverleningsinstellingen en politie en justitie moeten zorgen voor een gemeentelijk veiligheidsplan, hier in zou ook moeten worden vermeld hoe ze de jeugdcriminaliteit willen aanpakken. In deze plannen zou onder andere ook moeten staan: - dat de gemeente ideeën van burgers om de veiligheid van hun buurt te vergroten zal steunen; - dat bij de inrichting van de openbare ruimte ook naar jongeren moet worden geluisterd; - dat scholen een actief beleid voeren tegen spijbelen en op tijd ouders en hulpinstellingen zullen waarschuwen. PVV: de PVV wil dat er in justitiële jeugdinrichtingen en de gesloten jeugdzorgen 52 weken per jaar onderwijs wordt gegeven. De jongeren die in deze inrichtingen zitten lopen in de huidige situatie gemakkelijk een leerachterstand op.Verder wil de PVV dat de jeugdcriminaliteit hard wordt aangepakt, wat er onder hard aangepakt wordt verstaan is niet terug te vinden op de site van de PVV.D66: verbetering van de opvang en begeleiding van jongeren uit probleemgezinnen. Het vroegtijdig signaleren van risico- en probleemgedrag bij jongeren, het doorverwijzen van deze jongeren naar de hulpverlening en het opzetten van preventieprogramma’s kunnen jeugdcriminaliteit helpen voorkomen volgens de d66Groen-links: wil een balans tussen het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit door middel van een goede samenwerking met ouders, scholen en welzijnsinstellingen.Christen-Unie:SP: preventie van crimineel gedrag door middel van leer en werkprojecten. Jongeren doen actief mee en bedenken zelf alternatieven waarbij de gemeente op anticipeert. Daarnaast moet de gemeente ex-gedetineerde begeleiden bij het terugkeren in de maatschappij om recidive te voorkomen.SGP: Aparte streefcijfers komen om de criminaliteitscijfers onder allochtone jongeren terug te dringen. projecten om jongeren klaar te stomen voor normale deelname aan de maatschappij om verder afglijden naar criminaliteit te voorkomen. ouders moeten financieel aangesproken worden op het gedrag van hun kinderen. Op hen rust de taak van goede morele vorming van hun kinderen.

Bronnen:http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonsgerichte_aanpakhttp://www.leeuwarden.nl/node/72http://www.jeugdzorgnederland.nl/wat-doet-jeugdzorg-nederland/

Page 4: 2015 jeugdcriminaliteit

http://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/onderzoek-top-600-over-de-factoren-achter-het-al-niet-in-het-criminele-circuit-belanden-van-jongeren.aspx?cp=44&cs=16056https://www.politie.nl/themas/jeugdcriminaliteit.html#alinea-title-welke-straffen-krijgen-jonge-delinquentenhttp://www.wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/onderwerpen/jeugdcriminaliteit/http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/recidive/verminderen-recidivehttp://www.scholieren.com/werkstuk/24160http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/35066https://www.mattermap.nl/bekijk/QvrJN/wat-zeggen-de-politieke-partijen-over-het-thema-criminaliteithttps://oosterhout.d66.nl/standpunt-over/preventie-van-jeugdcriminaliteit/https://www.sgp.nl/Standpunten/Standpunten/Standpunten_ABC?letter=C&standid=50

14. Jeugdcriminaliteit is niet te voorkomen

Strafbaar gedrag van jongeren tot en met 24 jaar, Dat is de definitie van jeugdcriminaliteit. Probleemgedrag is een wisselwerking tussen persoonlijke en omgevingsfactoren. Probleem gedrag kan ontstaan op grond van meerdere oorzaken. Er niet één enkele oorzaak aan te wijzen voor probleemgedrag. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die elkaar versterken. Naast risicofactoren die elkaar kunnen versterken zijn er ook factoren die probleemgedrag tegengaan. Zo kunnen de negatieve invloeden die in het gezin spelen worden gecompenseerd door het positieve ervaringen op school. Deze factoren worden protectieve factoren genoemd. De persoonlijke factoren en de omgevingsfactoren kunnen nooit volledig beïnvloed worden door de regering. Daarnaast hoeft niet elk delict door iemand gepleegd te worden vanuit kwade bedoelingen. Het is nooit acceptabel als jongeren een misdrijf plegen maar door gelijk te oordelen over de daad zelf zonder naar de achtergrond te kijken kan er ook niet geconcludeerd worden dat jeugdcriminaliteit wel of niet te voorkomen is.

De meeste maatregelen die worden getroffen zijn repressieve maatregelen en er zijn nagenoeg geen preventieve maatregelen. Dat betekent dus dat de daad word gestraft. Op die manier kan jeugdcriminaliteit nooit volledig voorkomen worden als er alleen maar achteraf iets aan gedaan word.

Godsdienst of afkomst kan ook een oorzaak zijn van jeugdcriminaliteit. Bepaalde groepen kunnen zich tegen elkaar keren. Dat kan leiden tot ruzie en weer tot criminaliteit. Ook kunnen er zich bindingsproblemen voor doen. Als je net uit een ander land komt kun je het daar moeilijk krijgen. Het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan de gewoonten, gebruiken en cultuur van dat land. Je kan je dan afzetten tegen dat land en met criminaliteit in aanraking komen. Normen en waarden zijn ook niet in elk land gelijkwaardig aan elkaar.

Om jeugdcriminaliteit te voorkomen moet er ook bekend zijn wat het exact inhoud en veroorzaakt. Velen psychologen, criminologen en sociologen houden zich hier mee

Page 5: 2015 jeugdcriminaliteit

bezig maar er is nog geen enkele theorie volledig geschikt verklaard om aan te nemen als feit. Het is ook onmogelijk om een volledige samenleving helemaal te controleren en onder de duim te houden.

Ten slotte vind ik dat het begrip jeugdcriminaliteit staat voor de daden en niet voor de oorzaken. Iedereen is aan te zetten tot een overtreding, zeg nooit nooit is het veelgebruikte begrip. Dit is al helemaal het geval bij jongeren, volop in de groei, afzetten van ouders, op zoek naar zichzelf, getroffen door onzekerheid, ergens bij willen horen en de grenzen opzoeken. Allemaal factoren die een kans op crimineel gedrag kunnen vergroten. Zoals eerder vernoemd kan het probleem alleen aangepakt worden als de oorzaak bekend is.

http://jeugdcriminaliteit.com/index_bestanden/Page3010.htmhttp://www.raadsledenenveiligheid.nl/crisisbeheersing/de-veiligheidsketen#repressie