2014 zat 24 mei t.e.m. zon 28 september Kunst in de LeiestreeK...op de spatie tussen geloof en...

36
2014 KUNST IN DE LEIESTREEK 6DE JAARGANG 42 HEDENDAAGSE KUNSTENAARS 16 LOCATIES 9 STEDEN EN GEMEENTEN IN DE LEIESTREEK ZAT 24 MEI T.E.M. ZON 28 SEPTEMBER BEZOEKERSGIDS KUURNE GULLEGEM SINT-ELOOIS-WINKEL SINT-DENIJS VICHTE DEINZE NAZARETH - EKE ZWEVEGEM

Transcript of 2014 zat 24 mei t.e.m. zon 28 september Kunst in de LeiestreeK...op de spatie tussen geloof en...

  • 2014Kunst in de

    LeiestreeK

    6de jaargang42 hedendaagse kunstenaars

    16 locaties 9 steden en gemeenten

    in de leiestreek

    zat 24 mei t.e.m.zon 28 september

    bezoeKersGiDs

    KUUrneGULLeGemsint-eLoois-WinKeLsint-DeniJsViCHteDeinzenazaretH - eKezWeVeGem

  • 2

    Inhoudsopgave

    Woord vooraf 3

    Kunstzomer 2014

    Kuurne 4

    Gullegem 6

    Open Tuinen 12

    Vichte 16

    Nazareth/Eke 18

    Deinze 19

    Zwevegem 26

    Voorstelling Toerisme Leiestreek 34

    Voorstelling vzw ont-dekking-s-rijzen 35

  • 3

    Woord vooraf

    Beste kunstliefhebber,

    De Kunstzomer Leiestreek is dit jaar aan zijn 6de editie toe. Het evenement is intussen uitgegroeid tot een vaste afspraak op de kalender van de Leiestreek. Een evenement waar kunstliefhebbers elk jaar opnieuw reikhalzend naar uitkijken en een ideale gelegenheid om de Leiestreek in al haar schoonheid te ontdekken. De Kunstzomer laat je ook dit jaar weer proeven van het werk van hedendaagse beeldende kunstenaars. Door de spreiding van dit evenement over een langere periode, bieden we meer mensen de gelegenheid om het werk van onze kunstenaars te bekijken. Dit bezoekersgidsje is de geknipte leidraad om die bezoeken te plannen en onze kunstenaars beter te leren kennen.

    Het concept van de Kunstzomer wordt dit jaar verder gezet. De verschillende locaties waar de Kunstzomer te gast is, zijn opnieuw gedurende een welbepaalde periode tussen mei en september te bezoeken. De nieuwe vormgeving van dit bezoekersgidsje, geeft duidelijk weer dat we een verband leggen tussen het water – de Leie – en de kunst. Net zoals een wolk verf die het water binnendringt zijn eigen vorm, karakter en eigenheid heeft, heeft elke kunstenaar zijn eigen stijl, idee en visie. De Leiestreek blijft een creatieve regio bij uitstek.

    We starten eind mei in Kuurne en zijn vervolgens te gast in Gullegem, Sint-Eloois-Winkel, Sint-Denijs, Vichte, Deinze, Nazareth en Eke. In september sluiten we de Kunstzomer in stijl af op de site ‘Transfo’ in Zwevegem en dit met een heus slotevenement onder de noemer ‘Kunst onder Stroom’.

    Het volledige programma van de Kunstzomer Leiestreek 2014 kan je terugvinden op www.kunstzomer-leiestreek.be. Meer info is ook te krijgen via 056 24 99 95.

    katrien six josé sintobin claude croes regiomanager leiestreek coördinator kunstzomer Voorzitter toerisme leiestreek

  • 424 mei - 1 JUni: KUUrne

    prijs van het LandschapSint-Michielskerk, Marktplein, 8520 Kuurnezon 25/05, zat 31/05 en zon 01/06

    artmarkt KuurneMarktplein g/n, 8520 Kuurnezat 31/05 en zon 01/06: vanaf 10u

    PRIJS VAN HET LANDSCHAPIn 1978 overlijdt Michel Depypere, gere-nommeerd landschapschilder en stichter-voorzitter van de Koninklijke Kunstkring Evariste Carpentier. Als blijk van erkenning en als huldebetoon roept ‘zijn’ kunstkring de tweejaarlijkse “Prijs van het Landschap Michel Depypere” in het leven. De eerste editie van deze wedstrijd voor plastische kunsten met ‘het landschap’ als onderwerp, vindt plaats in 1979. Van meet af aan krijgt de kunstkring de volle medewerking en steun van het Kuurnse gemeentebestuur. In 2014 is de wedstrijd aan zijn 18de editie toe. De werken van de laureaten en geselecteerden zijn van 24 mei tot en met 1 juni te bezichtigen in de sint-michielskerk in Kuurne.

    VAN ARTIESTENFOOR NAAR ARTMARKT KUURNENaar aanleiding van haar 25ste verjaardag organiseerde de Kunstkring in 1969 de eerste ‘artiestenfoor’ op het Marktplein van Kuurne. De eerste editie kende een waar succes zodat op elke eerste zondag van juni een Artiestenfoor werd georgani-seerd. Sinds 2007 gaat dit evenement onder de noemer ArtMarkt. Je kan er terecht voor verschillende tentoonstellingen met nadruk op beeldende kunst, theater en muziek.

    evariste Carpentier

    evariste Carpentier

  • 5

    Galerie DepypereKerkstraat 59, 8520 Kuurnewww.galeriedepypere.bezat 24/05, zon 25/05, zat 31/05 en zon 01/06: 14u00 – 18u00sculpturen van Marc Roosschilderijen van Evariste Carpentier

    Gemeentehuis KuurneMarktplein 9, 8520 Kuurnezat 24/05, zon 25/05, zat 31/05 en zon 01/06: 14u00 – 18u00Schilderijen van Evariste Carpentier

    KUUrne

    amoruso Giampaolo

    marc roos

    RETROSPECTIEVE EVARISTE CARPENTIERNaar aanleiding van de Kunstzomer zet kunstgalerij Depypere zijn deuren open voor het grote publiek. De benedenverdieping van de galerij wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een tentoonstelling met werken van Evariste Carpentier, en dit in synergie met een aantal grote werken in het Gemeentehuis van Kuurne. In de galerij zijn ook werken te zien van o.a. Amoruso, Vermeersch, Sylvain, Tjok, Theys en Vervisch.

    MARC ROOSDe kunstenaar gaat op zoek naar dat ene unieke stuk. Geen enkel van zijn werken werden vooraf uitgetekend. Dit geeft hem de vrijheid de vorm gevoelsmatig aan te passen tijdens het creatieproces. Deze techniek vergt veel geduld en beheersing, maar garandeert een krachtige, ingehouden en vooral evenwichtige beeldentaal. www.keramiekroma.be

  • 6

    robert De man

    tine Vandamme

    ROBERT DE MANAls kleinzoon van minister Robert De Man en zoon van kunstenaar André De Man volgde Robert De Man kunstopleiding aan de stedelijke academie in Brugge en aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Zijn referenties: Diplôme d’Honneur - Salon des Nations – Parijs, Zilveren Medaille - Bilan de l’art contemporain – Melun en een bekroning van een werk in New York. Veel gemeentes zijn in het bezit van een van zijn werken.

    www.robertdeman.be

    TINE VANDAMME“Kunst is heel persoonlijk, iets wat je raakt, een instant crush. Iets wat je kan ontvoeren tussen je zintuigen, je gevoelens, je overtuiging. Kunst is genieten op de spatie tussen geloof en ongeloof. Kunst is ontzag”!

    www.tinevandamme.com

    DwarsschuurPeperstraat g/n, 8560 Gullegem zat 14/06, zon 15/06, zat 21/06 en zon 22/06: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Marc Roos, John Vandelanotte, Luc Lapereschilderijen van Kris Vercruysse, Tine Vandamme, Robert De Man

    14 - 22 JUni: GULLeGem

  • 7

    Luc Lapere

    Kris Vercruysse

    KRIS VERCRUYSSEDe schilderijen van Kris Vercruysse geven hem de vrijheid om in de onderwerpen ongedwongen ruime keuzes te hebben los van trends of hypes. Daarbij zijn het voorstellingen die aan de eigen omgeving niet vreemd zijn, of gaat hij in confrontatie met beelden uit de kunstgeschiedenis of geschiedenis. Opvallend hierbij is dat de schilderijen meestal in een reeks zijn opgebouwd, bijvoorbeeld portretten waarbij ieder schilderij fascinerend anders is...

    www.krisvercruysse.be

    LUC LAPERELuc Lapere streeft naar unieke beeldvorming met zijn edel materiaal: rood koper. De vrouw, dieren, mythologie en sociaal engagement staan centraal. Hij brengt gevoelens creatief tot leven en wil het geluk smaken in een geslaagd ontwerp. Het is een individueel streven om een naïeve figuratie tot leven te wekken. Unieke beeldvorming, een vredig stukje Atlantis, het harde realisme overwinnend. Een technisch zwoegen om zichzelf te overtreffen, smachtend naar innerlijk zielsgeluk.

    www.luclapere.be

    GULLeGem

  • 814 - 22 JUni: GULLeGem

    ELS VANWIJNSBERGHE“movements”-“bewegingen” bestaat uit een collectie van keramische schalen, potsculpturen, en wandsculpturen. Startend vanuit de materie klei, met als enige intentie: beweging. Het proces is een diep en intens onderzoek van de beweging: hoe, wanneer, met welke intensiteit, op welke manier, in welke richting... bewegen (in het leven)? Voelen, meegaan in de klei en verrast worden door de beweging zelf. Tijdens de creatie ontstaat een dialoog, zo ontvouwt zich een beweging van de ziel. Een boeiend proces. Het eindresultaat roept vaak de wereld van schelpen, koralen en riffen op.

    www.elsvanwijnsberghe.be

    els Vanwijnsberghe

    els Vanwijnsberghe

    GemeentehuisPeperstraat 10, 8560 Gullegem zat 14/06, zon 15/06, zat 21/06 en zon 22/06: 14u00 – 18u00

    Keramiek en tekeningen van Els Vanwijnsberghe

  • 9GULLeGem

    LUT LAMBRECHT“Een groot deel van mijn leven ben ik met kunst bezig, gestart onder impuls van Georges Dheedene. Mijn schilderijen groeien door overschilderingen en drippings, dag na dag overwerk ik ze en stapel laag na laag boven elkaar, en toch blijven de onderliggende verflagen het finale beeld bepalen en wordt de zichtbare werkelijkheid verdrongen tot een picturale realiteit “

    www.lutlambrecht.blogspot.be

    JOZ DECRUYJoz Decruy besloot zich toe te leggen op het schilderen van portretten. Daarbij gebruikt hij vooral de impasto techniek: verfpasta aangebracht met het paletmes. Momenteel werkt hij aan een reeks over bekende figuren, zoals Serge Gainsbourg, Roger Raveel, Johnny Depp, Jacques Brel, Axelle Red, Johny Halliday, Maria Sharapova e.a.

    www.jozdecruy.beJoz Decruy

    Lut Lambrecht

    oC De CerfKerkstraat 1, 8560 Gullegem zat 14/06, zon 15/06, zat 21/06 en zon 22/06: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Jef Van Acker, John Vandelanotte, Eric Vacquierschilderijen van Inge Depraetere, Annie Messely, Robert De Man, Lut Lambrecht, Joz Decruy, Carl Bevernage

  • 1014 - 22 JUni: GULLeGem

    HUGUETTE DECLERCQ“Er is een vreemd elan aanwezig in de creativiteit van Huguette Declercq, iets wat van heel ver lijkt te komen en dat zich rustig manifesteert zonder zich al te zeer te willen opdringen. Een van de belangrijkste taken bij het zien van haar werk, is naar mijn gevoel, dat men zou inzien hoe veelzijdig haar beeldend talent is.” (Hugo Bruttin) Werken van haar waren te zien in Denemarken, Frankrijk, Den Haag, Knokke, Brussel, Groot Brittannië... In Kortrijk leven zeer talentvolle kunstenaars en daar is Huguette Declercq er zeker een van.

    www.kunsthd.be

    JEAN-PIERRE LAMBRECHTSJean-Pierre Lambrechts ging in de leer bij verschillende kunstenaars. Pas later volgde hij een opleiding en specialisatie aan de Academie van Beeldende kunst in Mechelen en Gent. Hij blijft kiezen voor figuratieve werken naar levend model meestal in brons afgewerkt.

    [email protected]

    Huguette Declercq

    Jean-pierre Lambrechts

    Kunsthuis apartDriemasten 99, 8560 Gullegem zat 14/06, zon 15/06, zat 21/06 en zon 22/06: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Jef Van Acker, Jean-Pierre Lambrechts, Carlos Caluwier, Chantal Bossuwéschilderijen van Chantal Bossuwé, Huguette Declercq, Nina VerschaetseKeramiek van Gurdun Soenspotstructuren van Dirk Obin

  • 11GULLeGem

    GUDRUN SOENSBeelden tot leven wekken, op zoek naar een levensverhaal...Beelden van Gudrun Soens.Als toeschouwer voel je de glimlach om je lippen. Op zoek naar uitleg, vul je een eigen vertaling in. Een verhaal dat vaak een eigen leven gaat leiden.

    www.kunsthuisapart.be

    DIRK OBIN…ontwerp wordt design. De strakke vormgeving is vaak sober en toch elegant. De accenten vormen de communicatie, de meerwaarde. De potstructuur lijkt opgetild te worden en zweeft...Zo wordt de evolutie gezien in het werk van Dirk Obin.

    www.kunsthuisapart.be

    Dirk obin

    Gudrun soens

  • open tuinen “Manorhoeve” Gootstraat 11, 8800 Sint-Eloois-Winkel zat 28/06 & zon-29/06: 14u00 – 17u00

    Beeld-en-tuin Rita Craeynest Kaveiestraat 19, 8554 Sint-Denijszat 28/06 & zon-29/06: 14u00 – 19u00

    1215 JUni – 24 aUGUstUs: open tUinen

    KUNST IN OPEN TUINENOpen tuinen van Landelijke Gilden brengt vanaf april tuinliefhebbers tot bij de meest bijzondere tuinen in Vlaanderen. Het hoogtepunt, waarbij zowat alle deelne-mende tuinen hun poorten open stellen voor het publiek, vindt plaats het laatste weekend van juni. Duizenden tuinliefheb-bers zijn inmiddels trouwe bezoekers aan dit gekende, gezellige tuinevenement! In de rand van dit project sluit de Kunstzo-mer zich aan met beelden in de “Manor-hoeve” in Sint-Eloois-Winkel en in de tuin van Rita Craeynest in Sint-Denijs .

    KUNST IN DE MANORHOEVENet zoals vorig jaar staat de Kunstzomer in de ‘Manorhoeve’ in het teken van het Kinderkankerfonds. 10% van de op-brengst van de verkochte kunstwerken gaat opnieuw als ondersteuning naar hun initiatieven. Het Kinderkankerfonds heeft sinds haar oprichting talrijke initia-tieven opgezet om het lot van zieke kin-deren te verbeteren: materiële hulp voor de afdeling, financiële ondersteuning op maat van de gezinnen... Het Kinderkan-kerfonds heeft ook fors geïnvesteerd in bijkomende professionele hulp voor de kinderen en hun gezinnen. Nog lang niet alle kinderen genezen van kanker en nog lang niet alle kinderen genezen op een aanvaardbare manier.

    Luc bulteel

    rudy Duyck

  • 13sint-eLoois-WinKeL

    els boedts

    silke De bolle

    ELS BOEDTSDe verschillende structuren en lagen op de schilderijen van Els Boedts staan voor ervaringen. Haar werk wordt rijker en voller door lagen over elkaar te leggen, afschrapen en terug toevoegen, net zoals het leven rijker word door verschillende levenservaringen.www.elsboedts.be

    SILKE DE BOLLEHet beeld “Horseman” (oprechtheid, puurheid, eerlijkheid, zuiverheid) is het achtste beeld uit de 8-delige reeks ‘humanimals’ van Silke De Bolle. Wanneer de toeschouwer gefascineerd is door een beeld of installatie, het op die manier een gevoel teweegbrengt, dan is er een dialoog tussen beeld en gedachte. www.beeldalsverhaal.be

    manorhoeveGootstraat 11, 8800 Sint-Eloois-Winkel www.manorhoeve.be zon 15/06, zat 28/06, zon-29/06, zon 13/07, zon 17/08, zon 24/08: 14u00 – 17u00

    sculpturen van Carlos Caluwier, Eric Ingels, Jean-Pierre Lambrechts, Koen Dewaele, Katelijn Schietgat, John Vandelanotte, Luc Bulteel, Rita Craeynest, Rudy Duyck, Marc Roos, Silke De Bolleschilderijen van Els Boedts

  • 1415 JUni – 24 aUGUstUs: sint-eLoois-WinKeL

    KATELIJN SCHIETGAT KOEN DEWAELE“Kunst met zijn wortels in de schoon-heid. Het is de ziel van ons bestaan. Deelnemen aan het scheppingsproces van de aarde, steen laten geboren worden. Kunst is een tijdloos element. De klei werd tot steen, draagt nu de natuur in zich. Een onwrikbare rots-formatie. Onze focus ligt op een balans tussen vorm, functie en kunst. Om stil bij te worden in een sfeer van kalmte, rust en harmonie. Het koele, ruwe en gladde van natuurlijke materialen”.

    “Beeldhouwen omvat veel meer dan alleen het maken van beelden in steen, maar dat is wel waar de meeste mensen meteen aan denken. Werken in steen, het beeld houwen, is een bijzonder fascinerende bezigheid. Het materiaal waarmee je werkt, de steen, is hard, ruw en ongevormd. Bij het beeldhouwen geef je er ruimtelijk vorm aan, en dat kan alleen door er iets van af te halen. Alleen al het feit dat wat je weghaalt, nooit meer terugkomt, maakt beeldhouwen tot een uniek en spannend avontuur.”www.piamanu.be

    Koen Dewaele

    Katelijn schietgat

  • 1528 JUni – 27 JULi: sint-DeniJs

    RITA CRAEYNESTDe geliefkoosde materie voor het creëren van haar werk blijft klei. Na het intensieve modelleren en vormgeven, meestal een werk van enkele maanden, wordt het beeld geboren in het duurzame, edele brons. Het liefst ziet ze haar figuren buiten, in de vrije natuur, in volle ruimte en (zon)licht. Rita Craeynest won diverse prijzen waaronder “De Gouden palm” van de ‘Europese Kunstverdienste’ in Koksijde. www.rita-craeynest.tk

    rita Craeynest – Duiktocht

    beeld-en-tuin rita CraeynestKaveiestraat 19, 8554 Sint-Denijszat 28 en zon 29/06, elke zat en zon in juli: 14u00 – 19u00Sculpturen van Rita Craeynest

    Muzikaal optreden op zon 06/07 tussen 15u00 en 19u00

    rita Craeynest – emma met koekje

  • isabelle Vanwynghene

    oude KerkKerkdreef g/n, 8570 Vichte zat 28/06, zon 29/06, zat 05/07 en zon 06/07: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Eric Ingels

    terracotta sculpturen van Isabelle VanwyngheneKeramiek van Linda Delchambreschilderijen van Huguette Declercq, Linda Lacombe, Katrien Vandenbergeschilderijen op keramiek van Isabelle Vanwynghene

    1628 JUni – 6 JULi: ViCHte

    ISABELLE VANWYNGHENEHanden, klei en verf uiten zich tot communicatie. Dromen kneden in aarde. Aarde en handen die uitdrukking, zeggingsschap geven en uitnodigen tot [email protected]

    ERIC INGELS“Evenwicht tussen materie, vorm, kleur zijn van essentieel belang en meteen ook de uitdaging om zowel technisch als artistiek spontane ideeën visueel te verwezenlijken. Niettegenstaande strakke lijnen, samen met de kleur, de natuur, de hardheid van het 400 miljoen jaar oude materie, gebeiteld, geschuurd, gepolijst, na het brute kapwerk de zachte schoonheid in zuivere eenvoud”.http://ericingels.wordpress.com

    eric ingels

  • 17ViCHte

    LINDA LACOMBE“De schilderkunst van Linda Lacombe gaat niet op de eerste plaats om esthetiek maar om waarachtigheid. Zij streeft naar een schilderkunst vrij van subjectieve elementen en vrij van figuratieve onderwerpen. Haar schilderijen ontstaan letterlijk vanuit de verfmaterie. Kleuren worden op elkaar losgelaten en hun wilde ontmoetingen groeien uit tot merkwaardige composities.” (Hervé Martijn)www.lindalacombe.be

    KATRIEN VANDENBERGHEEen expressiemiddel anders dan taal. Kleuren en impressies die de toeschouwer raken. Een soort abstracte schilderkunst waarin gebruik wordt gemaakt van beeldelementen als kleur, lijn, vorm, ritme, toonwaarde. Geschilderde lijnen en structuren nemen volledig de plaats van een figuratief verbeeld, dus herkenbaar [email protected]

    Katrien Vandenberghe

    Linda Lacombe

  • CC De brouwerijStationsstraat 3B, 9810 Ekezat 23/08, zon 24/08, zat 30/08 en zon 31/08: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Marc Roos, Luc Bulteelschilderijen van Luc Bulteel, Olivier Bulteel, Isabelle Bossuyt, Suzie Lejaeghere, Nina Verschaetse

    1823 – 31 aUGUstUs: eKe

    ISABELLE BOSSUYT“Kleur, structuur, materiaal ... zijn voor mij heel belangrijk. Wellicht komt dit door mijn opleiding als textielontwerpster waar ik voortdurend geconfronteerd werd met kleuren en stoffen die elk hun eigen structuur en karakter hebben. Kleding geeft een bepaald karakter aan een persoon en bij het schilderen benadruk ik graag de karaktereigenschappen van de figuren door ze ingetogen te laten lijken of net omgekeerd: triomfantelijk op hoge hakken te laten staan, waardoor ze heel zelfzeker overkomen. Die emotie wordt nog eens extra in de verf gezet, door de combinatie van verschillende schildertechnieken.”www.spherebox.be

    OLIVIER BULTEEL“Ik wil steeds dieper graven, op zoek naar dat ene moment van verwondering, naar een klein detail dat zorgt voor een nieuwe wending in mijn werk. Via mijn tekeningen en schilderijen probeer ik te vertalen wat ik dagdagelijks doe .Het zijn beelden die iedereen begrijpt en dat maakt ket ook een stuk makkelijker om via de beeldtaal mijn verhaal te vertellen.”www.olivierbulteel.exto.nl

    isabelle bossuyt

    olivier bulteel

  • 19eKe

    SUZIE LEJAEGHERE“Na enkele omzwervingen in de muziekwereld kwam ik mezelf dan toch tegen. Om alle emoties een plaats te geven begon ik zelf te schilderen. Met schilderen ga ik diep in mijn innerlijke, het brengt rust in mijn hoofd en in mijn hart. Alles wat ik maak heeft een ziel en houdt mij in evenwicht. Mensen staan centraal in mijn werk, ze kijken bij jou binnen, zonder woorden spreken ze je aan. Universele gevoelens als spiegel van de ziel.”www.suzielejaeghere.be

    NINA VERSCHAETSENina Verschaetse is een artieste in hart en nieren. Elk van haar schilderijen is een stemming, een sfeer, waarin sprake is van spanning en harmonie tussen de lijnen, vormen en afmetingen.

    “Het is geen kwestie van uitleggen en oplossen ,maar van het ervaren en beschrijven”. (Albert Camus)www.b-arte.be

    brasserie brunoKalkhofstraat 4, 9800 DeinzeVan 15 juli tot 15 september zijn hier werken te zien van Suzie Lejaeghere

    suzie Lejaeghere

    nina Verschaetse

  • 2023 – 31 aUGUstUs: eKe

    Johan Herman

    Urbain Vandeplancke

    CC novaSteenweg 92, 9810 Ekezat 23/08, zon 24/08, zat 30/08 en zon 31/08: 14u00 – 18u00

    Keramiek van Johan Hermanschilderijen van Katrien Vandenberge, Urbain Vandeplancke

    JOHAN HERMANDe kunstenaar Johan Herman combineert persoonlijkheid met levenservaring. Hij is speels, maar toch ernstig en zijn levensstijl typeert zich door een uitgesproken eenvoud. Zijn werken stralen een ludieke humor uit. De beeldjes zijn stapvoets ludieke verbeeldingen door het dagelijkse leven heen. De hoekige hoofdjes spreken de toeschouwer vanuit elke dimensie aan.www.johanherman.be

    URBAIN VANDEPLANCKE“Kunstenaars zijn altijd onderweg naar het onbereikbare. Kunst moet evolueren. Tekening wordt abstract. Ik hou het steeds bij twee dezelfde onderwerpen namelijk het model en koppen. Dit resulteert in een aantal verrassende kleurrijke werken. Het wordt als het ware een pracht van een vlek.”[email protected]

  • BROUWSELS OP STRAATBrouwsels op straat is een spektakel dat het centrum van Eke volledig op zijn kop zet. Ruim 10.000 bezoekers overspoelen de volledige dorpskern om gedurende 2 dagen te genieten van een spektakel vol acrobatie, theater, kunst, oogverblindende stunts en magie. Brouwsels op straat staat als internationaal festival voor straat- en circuskunsten aan de top in Vlaanderen. Organisator ‘Vriendenkring Eke Dorp’ programmeert meer dan 30 wereldbefaamde artiesten. Goed voor meer dan 80 optredens, 2 dagen lang!

    OPEN MONUMENTENDAG 2014Dit jaar is Open Monumentdag, het grootste culturele eendagsevenement in Vlaanderen, toe aan haar 26ste editie. ‘Monumenten in de actualiteit’ krijgen vaak speciale aandacht. Dit zijn monumenten die recent gerestaureerd, herbestemd of opgegraven zijn of heel uitzonderlijk worden opengesteld. Op deze dag zijn ook monumenten die voor het laatst te bezoeken zijn voor een restauratie, monumenten in restauratie, of bedreigd monumenten te bezoeken. De gemeente Eke zet zo voor de laatste keer de deuren open van de “Oude Pastorie”.

    brouwsels op straatDorpscentrum, 9810 Ekezat 06/09: 17u00 – 22u00zon 07/09: 11u00 – 22u00Toegang €5 (voor 2 dagen) – kinderen -12 jaar gratis – inwoners van Nazareth en Eke gratis op vertoon van identiteitskaart

    open monumentendag“Oude Pastorie”Noël Schoorenstraat 9, 9810 EkeZon 14/09: 10u00 – 18u00

    21eKe

  • oude pastorieNoël Schoorenstraat 9, 9810 Ekezat 23/08, zon 24/08, zat 30/08, zon 31/08, zat 06/09, zon 07/09 en zon 14/09: 14u00 – 18u00

    schilderijen van Joz Decruy, Dany Verbeke, Carlos Caluwier, Jozefa Seynaeve

    sculpturen van John Vandelanotte, Johan Herman, Chantal Bossuwé, Carlos Caluwier, Jean-Pierre Lambrechts, Silke De Bolle, Rudy Duyckikonen van Jozefa SeynaeveKunstfotografie van Alain DelvoyeKunstjuwelen van Veerle Sonck

    22eKe

    ALAIN DELVOYEDe foto’s van kunstfotgraaf Alain Delvoye zijn stuk voor stuk uniek. “Voor mij is kunst iets wat je raakt, zolang het maar 1 iemand raakt.” De kunstenaar is een graag geziene gast op evenementen zoals “Xenses” en “Exentric” in het casino van Knokke. Ook op “Classic Event 2013” was hij te zien in Kortrijk Xpo.www.bluesteel.be

    DANY VERBEKE“Ik word vooral beïnvloed door het werk van Modigliani. De amandelvormige ogen, de lange en smalle neuzen, de steeds gesloten mondjes en de lange slanke halzen zijn geïnspireerd door deze grootmeester, wat resulteert in een mix tussen expressionisme en popart.” www.danyverbeke.be

    alain Delvoye

    Dany Verbeke

  • 23eKe

    VEERLE SONCKCeci n’est pas un bijou: installatie van 12 literaire werken vertaald in juweeldozen. Het literaire dient nergens toe en dat is op zich al een verdienste. Juwelen, in onze maatschappij van hebben, zijn het teken van rijkdom, literatuur behoort tot het rijk van het zijn. Hier in één werk samengebracht onder de vorm van 12 nutteloze juwelen. [email protected]

    RUDY DUYCKDe Izegemse koekoek is een zeer oud en mooi Vlaams ras, dat recent nog nieuw leven is ingeblazen. De aanhang van dit ras is niet bijzonder groot maar het gaat samen toch om een veertigtal fokkers in Vlaanderen. Reeds in 1554 werd melding gemaakt van dit ras. Hoe de dieren er toen uitzagen, is niet bekend. Om het ras beeldend levendig in de geest te houden werd de Izegemse kunstenaar Rudy Duyck, door de vereniging ‘Steunpunt Levend Erfgoed’ aangesproken, een reeks beelden rond dit ras te maken. Een bonte bende kippen zal te zien zijn in de tuinen van de oude pastorie.www.duyckrudy.be

    Veerle sonck

    rudy Duyck

  • CC De zwaanDorp 1, 9810 Nazarethzat 23/08, zon 24/08, zat 30/08 en zon 31/08: 14u00 – 18u00

    sculpturen van Eric Vaquier schilderijen van Inge Depraetere, Carl Bevernage

    2423 – 31 aUGUstUs: nazaretH

    ERIC VACQUIERDe beelden van Eric Vacquier zijn een unieke samenvloeiing van materialen, ideeën en kleuren. De beelden zijn niet alleen bekoorlijk, ze doen, bewust of onbewust, terugdenken aan verhalen, figuren, toestanden en gebeurtenissen uit het verleden. Elk beeld heeft zijn verhaal, verteld in een rijk kleurenpalet en een sterk uitgebalanceerde vorm.www.rikikuurne.be

    INGE DEPRAETEREDe werken van Inge Depraetere zijn getuigen van een lyrisch abstracte discipline, hedendaagse figuratie met abstracte vormen en herkenbare figuren. Haar fantasie en prachtige lijnenspel getuigt van een steeds voortschrijdend rijpingsproces en bewustwording van haar artistieke persoonlijkheid.www.ingedepraetere.be

    eric Vacquier

    inge Depraetere

  • 25nazaretH

    ANNIE MESSELY“Ik observeer graag mensen en ben heel mijn leven verzot geweest op het tekenen van mensen. Liefst maak ik vlugschetsen van menselijke figuren, gekleed of naakt. Dan is er verf bijgekomen en schetste ik met penseel en in kleur, maar nog steeds dezelfde onderwerpen. Nu schilder ik vooral naakten, zowel op papier als op doek of op borden. Ik beschilder het hotelporselein met een glazuur, waarna ze gebakken worden op 1050 °C.” [email protected]

    Het erfgoedhuisDrapstraat 16, 9810 Nazarethzat 23/08, zon 24/08, zat 30/08 en zon 31/08: 14u00 – 18u00beschilderde keramiekborden van Annie Messely

    annie messely

    annie messely

    OORLOGSMUSEUM ELF NOVEMBERDit kleine museum in Nazareth brengt de gebeurtenissen van WO I in Nazareth en omstreken in kaart. Speciale aandacht gaat naar de Slag om de Edemolen op 7 oktober 1914. De verrassend grote verzameling bestaat vooral uit documenten, foto’s, kledij en materialen. Daarnaast herbergt het museum ook een collectie rond WO II. Het museum wordt aanzien als een eerbetoon aan de oud-strijders. Het Oorlogsmuseum Elf November bevindt zich in het Erfgoedhuis en is elke eerste zaterdag van de maand te bezoeken van 14u tot 19u. tijdens de Kunstzomer is het museum open op zat en zon van 14u00 – 18u00.

  • 2614 - 28 september: zWeVeGem

    KUNST ONDER STROOMIn 2004 werd de site van de oude elektri-citeitscentrale uit 2011 eigendom van de gemeente Zwevegem. De site “Transfo” is intussen geklasseerd als industrieel erfgoed. Nieuwe mogelijkheden voor een herbestemming van de site werden onderzocht en zo werd Transfo een site voor diverse activiteiten: toerisme, cul-tuur, avonturensport, diepzeeduiken, feesten, meetings, congressen, events… In Transfo kan je regelmatig kunstten-toonstellingen bezoeken. alle ruimtes in de voormalige elektriciteits-centrale worden 3 weken lang ingenomen door de 42 deelnemende kunstenaars aan Kunstzomer Leiestreek 2014.

    LUC BULTEELDe kunstenaar focust zich vooral op in-termenselijke relaties, of het gebrek daar-aan. Reeds bij het samenkomen van twee individuen ontstaat een basisspanning. Ook de innerlijke strijd van de mens komt aan bod. Laat je verbeelding gaan, stap in het universum! Zijn wereld vol fantasie om mee te gaan in hun aparte leefwereld.www.lucbulteel.exto.be

    Kunst onder stroom“Transfo” Paul Ferrardstraat 15, 8550 Zwevegemzon 14/09, zat 20/09, zon 21/09, zat 27/09 en zon 28/09: 14u00 - 18u00 Luc bulteel

    Luc Lapere

  • 27zWeVeGem

    CARL BEVERNAGEAanvankelijk maakte Carl Bevernage olieverfschilderijen, later legde hij zich toe op portrettekeningen in potlood. In zijn werk (aquarel op papier en acryl op doek) ontwikkelt hij een eigen interpretatie van het pointillisme door een unieke techniek toe te passen. Hij schildert gezichten, vrouwelijk naakt, personen en portretten, met bijzonder oog voor detail. In zijn streven naar perfectie wordt elk deel van het canvas tot in de puntjes uitgewerkt. Het bijzondere werk straalt sfeer en licht uit. Zelfs in de donkerste delen is nog altijd het wit van het doek zichtbaar. In 2010 ontving hij “De Gouden palm” voor Europese kunstverdienste.www.carlbevernage.be

    CHANTAL BOSSUWE“Toen enkele jaren de drang er was om nog meer dimensie in mijn werken te stoppen, was klei een dankbare materie als aanvulling van het schildersdoek. Het resultaat, een spiegel van de ziel, toont ons mysterieuze figuren die een harmonieus geheel vormen. Het werk is nooit volledig, het is nooit af want een deel blijft in mezelf.” www.artatwindows.com

    Carl bevernage

    Chantal bossuwé

  • 28zWeVeGem

    JOZEFA SEYNAEVEDe inspiratiebron van Jozefa Seynaeve is de wereld rondom haar: de natuur, de mensen en contrasten. Met meerdere tentoonstellingen in binnen- en buitenland heeft ze een brede waaier van waardering voor haar oeuvre bereikt. Bovendien haalde ze prijzen als de “Gouden Medaille” van de Academie Européenne des Arts en de “Prijs voor Religieuze kunst” in Oostende. Met haar ikonen weet ze iedere kijker te sensibiliseren. Typerend voor haar recente acrylschilderijen is de poëtische aantrekkingskracht en verfijning van het vrouwelijke en het abstracte. Haar kleurenpalet bestaat uit warme grijze, mauve en rode kleuren.

    JOHN VANDELANOTTE“De innerlijke dwang om verbeelding vorm te geven…het permanent zoeken naar de uitdrukking van eigen hersenspinsels .Tussen een foto en het beeld zit de verBEELDing”. https://sites.google.com/site/johnvandelanotte/

    John Vandelanotte

    Jozefa seynaeve

  • 29zWeVeGem

    JEF VAN ACKERAls aannemer van bouwwerken voelde Jef Van Acker reeds jaren dat al het ruwe materiaal waarmee hij elke dag bezig was, tot iets mooiers en poëtischer kon veranderd worden. Hij raakte pas echt in de ban na het bezoeken van een tentoonstelling in Parijs met werken van Tinquely. Zijn inspiratie put hij uit zijn omgeving en vooral uit te natuur. Roestige platen worden omgelast tot kleurrijke vlinders of klaprozen, die minutieus beschilderd worden. Een pinguïn, een dalmatiër, schildpad of lieveheersbeestje, allen krijgen ze een kleurig [email protected]

    LINDA DELCHAMBREDe kunst van Linda Delchambre is de expressie van een moment, een belevenis of een uitleven die ze met anderen wenst te delen. Haar keramische beeldjes staren ver weg in het [email protected]

    Jef Van acker

    Linda Delchambre

  • Workshop in transfo“Transfo” - Paul Ferrardstraat 15, 8550 Zwevegemzon 21/09: 11u00 – 18u00Leerlingen van de Kunsacademie onder leiding van Carlos Caluwier

    Kunstmarkt“Transfo” - Paul Ferrardstraat 15, 8550 Zwevegemzon 21/09: 11u00 – 18u00

    30zWeVeGem

    WORKSHOP IN TRANSFO – KUNSTACADEMIE ZWEVEGEMEen kunstwerk komt tot leven in een groepswerk. Waar in de lagere graad de klemtoon vooral ligt in het verkennen en aanraken van allerlei technieken gaan we in de middelbare graad meer inhoudelijk uitdiepen. Zo gaan we kijken hoe een kunstwerk ontstaat, in welke context dit gebeurt... Ter gelegenheid van Kunstzomer Leiestreek werken leerlingen samen aan een kunstwerk dat zo tot leven komt.

    IN DE SCHADUW VAN DE KUNSTZOMER…Deze kunstmarkt is een gezellige openluchttentoonstelling. Er kan kunst worden gekeken, beleefd en gekocht van talrijke kunstenaars. Het aanbod is zeer gevarieerd en bestaat uit schilderijen, keramiek, beelden, glas... Een aantal kunstenaars demonstreert er het maken van hun werk. Deze kunstmarkt is een podium voor beginnende amateurs en professionele kunstenaars. Zij willen het publiek op een laagdrempelige wijze kennis laten maken met hun kunst en hen gelegenheid bieden een kunstwerk te kopen.

    Jean-pierre Lambrechts

  • 31zWeVeGem

    CARLOS CALUWIERCarlos Caluwier schildert, maakt ruimtelijk werk en werk in keramiek. Soms primeert het schilderen en soms zijn werk in keramiek of kunststof. Carlos creëert figuren die tot leven komen. Al jaren probeert hij de perfecte vormen te ontwikkelen, een beeld dat alle overbodige elementen weglaat, de pure esthetische rondingen. Uiteindelijk ontstond de reeks “Corpus”. Creaties die hun uniciteit behouden, welke grote of kleur ook, waar ook tentoongesteld. www.caluwier.net

    ABSTRACT FORRESTEen “motion blur collectie” van Alain Delvoye. Deze foto’s werden gemaakt in verschillende bossen, het licht en de seizoenen zijn hierbij belangrijk om tot dit resultaat te komen, door het bewegen van de camera tijdens de opname ontstaat een abstract beeld. Deze zijn beschermd tegen het licht en kunnen nooit meer verkleuren. Ze kunnen ook zonder probleem buiten gebruikt worden. Deze collectie is uniek en op hoogwaardige materialen afgedrukt.www.bluesteel.bealain Devoye

    Carlos Caluwier

  • 32zWeVeGem

    VERGANE GLORIE EN KUNST: ANNIE MESSELY“Ik ben van opleiding architect en dus beroepshalve bezig met bouwen en verbouwen. In dat opzicht intrigeren oude, vervallen industriële gebouwen me zeer. Maar ook vanuit artistiek oogpunt: het schilderachtige van het industrieel erfgoed. Toen men de St-Niklaaskliniek in Kortrijk sloopte, voelde ik de drang om die enorme ruïne op doek vast te leggen. Om de schoonheid van de vergane glorie, het verdwijnende patrimonium te tonen. Om de geschiedenis van dit stuk-je Kortrijk voor het nageslacht op mijn manier te bewaren. Om te tonen waar mensen toe in staat zijn. Mijn manier is om snel, zoals de afbraakwerken zelf, te schetsen met verf en zo het destructieve te benadrukken.”

    STEEN WORDT KUNST!De voordelen van het werken in steen, boven een materiaal als bijvoorbeeld brons, zijn onder andere dat het werken in steen veel directer is; bij brons gieten wordt het eindresultaat pas na meerdere tussenstappen bereikt, terwijl de stenenbeeldhouwer dit voort-durend zelf in handen heeft. Ook biedt het materiaal een enorm scala aan steensoorten en daarmee oppervlakken en kleurstellingen, hetgeen kan bijdragen aan de beoogde expressie. Steen is evenals brons duurzaam. Gedurende lange tijd was het veel minder kostbaar dan brons, een argument dat in de twintigste eeuw pas minder is gaan tellen, met gedaalde materiaalprijzen en hogere arbeidskosten.

    annie messely

    eric ingels

  • 33zWeVeGem

    RETROSPECTIEVE JULES DEWAELE 1915-1980“Beton gezien, nu eens niet als pijler of gewelf. Nu eens gezien in zijn edelste vorm: Als schoonheidsbrenger, in al zijn aspecten van wispelturige vormge-ving. Gestold in de gietvorm als lava van nu, tijdloos, met een lederen huid overtrokken. Zo gezien neemt beton zijn plaats in tussen gebakken aarde, steen en brons. Mijn sculpturen herinneren, in de geest van vandaag, aan primitieve vormen en culturen, doordrongen van een tijdloze bewogenheid.” (Jules Dewaele mei 1976)JULES DEWAELE: IN MEMORIAM 1980“Jarenlang is hij bezig met de bewerking van steen en beton in functie van architectuur en binnenhuisversiering. Hij kent zijn vak, door en door. Tezelfder-tijd heeft hij zijn stielkennis in dienst gesteld van zijn artistieke verzuchtingen en het resultaat is uiterst oorspronkelijk en eigentijds. Jules Dewaele schept, vooral in beton en soms in leisteen, vormen en reliëfs geïnspireerd door de natuur, door symbolen en religieuze bekommernissen. Wat Dewaele maakt is écht, gegroeid uit zijn eigen wereld, ambachtelijk buitengewoon knap. Wij denken nog aan de uren tijdens dewelke wij met hem, beeldhouwer bij Gods genade, wandelden tussen de beelden van zijn dromen, de vormen van zijn verbeelding.” (Jan D’Haese, kunstcriticus)

    De Pelgrims 1975-1980. Beeldengroep van de kunstenaar. Uitzonderlijk te zien in

    Transfo tijdens de Kunstzomer

  • 34

    toerisme LeiestreeK

    Bij een bezoek aan de Leiestreek is de gelijknamige rivier nooit ver weg. Maar ook de Schelde en een aantal kanalen doen hun duit in het zakje. Ze geven de streek vorm en breien steden, dorpen en landschappen aan elkaar als parels aan een snoer.

    De autovrije jaagpaden langs die rivieren en kanalen maken van de Leiestreek een paradijs voor fietsers. Ze leiden je zonder omwegen langs de mooiste landschappen en de vele pittoreske dorpjes en levendige stadjes die de Leiestreek rijk is. Geniet op een terrasje langs de waterkant van het typische roodbruin bier. Rustige landweggetjes en oude spoorwegbeddingen leiden je vanaf de jaagpaden de regio in, waar je de ene ontdekking na de andere wacht. De cafeetjes en eethuizen waar je kan stoppen voor een hapje en een drankje zijn bijna niet te tellen.

    Ook van op het water kan je de schoonheid van de regio ten volle bewonderen. De Leiestreek per boot verkennen is een bijzonder rustgevende ervaring. Leg even aan om de sfeer op te snuiven of een bezoekje te brengen aan de talrijke musea en bezienswaardigheden die de Leiestreek rijk is. Ze getuigen van het rijke verleden van de streek. Dat hoeft ook niet te verwonderen als je weet dat de Leie zijn bijnaam van ‘Golden River’ te denken heeft aan de vlasnijverheid, waarvan je nog tal van sporen vindt in het landschap. Tel daar nog de befaamde kunstmusea in de Oost-Vlaamse Leiestreek en de charmante logeeradresjes bij en je begrijpt dat één dag niet genoeg is voor jouw bezoek!

    toerisme Leiestreek vzwStreekhuis Zuid-West-VlaanderenDoorniksesteenweg 2188500 KortrijkT. +32 (0)56 24 99 95 F. +32 (0)56 24 99 [email protected]

  • 35

    VzW ont-DeKKinG-s-riJzen

    Wat begon als een schamele poging om een aantal sociale en maatschappelijke noden van alleenstaanden en vrijgezellen uit West-Vlaanderen te lenigen, groeide uit tot de grootste Vlaamse vereniging in haar soort. De actieradius van Ont-Dekking-s-Rijzen beslaat tegenwoordig alle Vlaamse provincies. In 18 jaar tijd mochten we meer dan 9.000 leden verwelkomen. Een veertigtal gedreven medewerkers houden - merendeels op vrijwillige basis - het vaandel hoog…

    Onze vereniging organiseert samen met Toerisme Leiestreek dit kunstgebeuren. De naam ‘Ont-dekking-s-rijzen’ is een woordspeling en verwijst naar de ontdekkingsreis die door onze leden (alleenstaanden) wordt ondernomen naar wat wij te bieden hebben aan elkaar én naar de buitenwereld toe (bv. op vlak van kunst).

    Zo vertaalt een kunstenaar bv. een dieper liggende emotie via zijn/haar kunstwerk waardoor zijn/ haar boodschap beter door de ‘ontvanger’ wordt begrepen. En juist daardoor (her)ont-dekt de ontvanger dingen bij zichzelf waar hij/zij zich voordien vaak niet (zo) bewust van was. De Kunstzomer vloeit voort uit de talrijke kunstavonden die sinds vele jaren in het activiteitenpakket van onze vereniging zijn opgenomen. Het event is in de loop der jaren uitgegroeid tot het ‘visitekaartje’ van onze vereniging. We zijn dan ook terecht fier met de erkenning en de ondersteuning van Toerisme Leiestreek.

    T. +32 (0)57 40 18 [email protected].

  • proGramma KUnstzomer

    KUUrneGULLeGemsint-eLoois-WinKeLViCHtesint-DeniJsDeinzenazaretH/eKezWeVeGem

    CoLoFonteksten en inhoud: Lien Vanhaverbeke en José Sintobineindredactie: Lien VanhaverbekeFotografie: deelnemende kunstenaarsOpmaak: Die Keuredruk: Lowyck & PluspointVerantwoordelijke uitgever: Claude Croes, voorzitter Toerisme Leiestreek vzw, Doorniksesteenweg 218, 8500 Kortrijk

    Met dank aan:

    201424 mei – 1 JUni >

    14 JUni – 22 JUni >15 JUni – 24 aUGUstUs >

    28 JUni – 6 JULi >28 JUni – 27 JULi >

    15 JULi – 15 september >23 aUGUstUs – 14 september >

    14 september – 28 september >

    D/2

    014/

    9163

    /1