2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

28
het elektrische rijden volgens Nissan LEAF AutoKiosk dossier

description

het elektrische rijden volgens Nissan AutoKiosk dossier

Transcript of 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Page 1: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

het elektrische rijden volgens Nissan

LEAF

AutoKiosk dossier

Page 2: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy
Page 3: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Een nieuw tijdperk van emissie-vrije mobiliteit breekt aan. De Nissan LEAF is helemaal klaar en belooft een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we autorijden.

Na tientallen jaren van ontwikke-ling gaat de Nissan LEAF – gewa-pend met de meest innovatieve technologie – voortaan door het leven als ‘s werelds eerste echt praktische, massageproduceerde, volledig elektrisch aangedreven auto.

“De Nissan LEAF is een praktische zero emissieauto. Met deze in-novatieve, betaalbare elektrisch aangedreven auto zorgt Nissan voor een doorbraak op het gebied van duurzame mobiliteit, zowel voor het bedrijfsleven als voor

mensen waar ook ter wereld.”

Carlos Ghosn, President en CEO, Nissan Motor Co. Ltd.

Overzicht

Met de Nissan LEAF zetten we weer een stap naar een toekomst zonder emissies. Na de wereld-première van de productieversie van deze innovatieve vijfzits fa-milieauto – op de Autosalon van Parijs, oktober 2010 – staan de le-veringen van de Nissan LEAF – ‘s werelds eerste echt praktische en betaalbare elektrische auto – op het punt te beginnen.

De eerste kopers van een Nissan LEAF in Japan en Noord-Amerika krijgen hun auto in december. In het eerste kwartaal van 2011 vol-

Nissan brengt spanning in de

wereld

Page 4: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

gen de eerste Europese klanten – in Nederland, Portugal, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn de eerste automobilisten ter wereld die kennismaken met de toekomst van het autorijden. De elektrisch aangedreven vijfzitter is zowel praktisch als betaalbaar ... en hij is hier, nu.

Eind 2012 is de Nissan LEAF in alle belangrijke Europese mark-ten verkrijgbaar.

“Dit is nog maar het begin. Nis-san heeft inmiddels de ontwik-keling aangekondigd van zero

emissieversies van de bekroonde compacte bestelauto én perso-nenauto NV200. En we brengen momenteel ook andere EV’s in ge-reedheid voor introductie”, zegt Pierre Loing, Vice President voor productplanning bij Nissan Europe en hoofd van de zogenoemde zero emission business unit. “De Nissan LEAF en de elektrische compacte bestelauto zijn de eerste van in totaal vier elektrische modellen die Nissan de komende jaren op de markt brengt.”

Met zijn compacte, uiterst effi-ciënte lithium-ion-accu en krach-

Page 5: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

tige elektrische motor heeft de Nissan LEAF een actieradius van 160 kilometer.

Met een snellader is de accu in 30 minuten voor 80 procent op te laden. De topsnelheid be-draagt ruim 140 km/uur.

De Nissan LEAF gaat geproduceerd worden in Japan, de Verenigde Staten en Engeland. De vervaar-diging van de state-of-the-art li-thium-ion-accu’s vindt plaats in Portugal, Frankrijk, Japan, de Ver-enigde Staten en Engeland. Hier-door is de Alliantie Renault-Nissan

‘s werelds grootste fabrikant van EV’s en accu’s voor EV’s.

“De toekomst van het autorijden is aangebroken”, Aldus Pierre Loing. NU RIJDEN IN DE TOEKOMST

De Nissan LEAF is geen proto-type of een conceptauto, maar ‘s werelds eerste massageprodu-ceerde elektrisch aangedreven auto voor een groot publiek. Hij is praktisch, comfortabel en een-voudig te berijden. De actieradi-us van 160 kilometer is genoeg

Eind 2012 is de Nissan LEAF in alle belangrijke

Europese marktenverkrijgbaar

Page 6: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy
Page 7: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

voor de dagelijkse afstanden van de meeste consumenten.

De Nissan LEAF is compleet nieuw ontwikkeld en gebouwd op een nieuw platform. Het kloppend hart van de auto is de geavan-ceerde, door Nissan ontwikkelde lithium-ion-accu; techniek die de productie van de allereerste prak-tische en betaalbare elektrisch aangedreven auto voor alledag mogelijk maakt.

De accu is het resultaat van tien-tallen jaren onderzoek en ontwik-keling: Nissan paste lithium-ion-accu’s voor het eerst toe in 1996, in het prototype Prairie Joy EV.

De nieuwe accu, ontwikkeld door de Automotive Energy Supply Cor-poration (AESC) – een joint ven-

ture tussen Nissan en NEC – levert twee keer zoveel vermogen als de accu’s van de vorige generatie. In tegenstelling tot conventionele ci-lindrische accu’s bieden de dunne en compacte gelamineerde cellen die worden gebruikt in de nieuwe AESC-accu meer flexibiliteit op het gebied van ontwerptoepassin-gen.

De Nissan LEAF slaat zijn energie op in een accupakket dat bestaat uit 48 modules met telkens vier gelamineerde cellen. Door zijn slimme vormgeving kan het accu-pakket onder de vloer en de stoe-len van de LEAF worden gemon-teerd. Hierdoor heeft de Nissan LEAF een laag zwaartepunt, wat de rijkwaliteiten ten goede komt.

De wisselstroommotor levert 80

Page 8: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

kW vermogen en 280 Nm trek-kracht – vergelijkbaar met het koppel van een conventionele 2,5-liter V6 benzinemotor. Het re-sultaat is een zeer vlotte accele-ratie, waarmee de Nissan LEAF in zijn natuurlijk habitat – in en rond de stad – uitstekend uit de voeten kan. De Nissan LEAF is eenvoudig te be-rijden. Alleen wanneer de auto in beweging is – dus niet stationair – werkt de elektrische aandrijflijn.

Een druk op de startknop volstaat om het systeem te activeren. Met de elektrische keuzehendel se-lecteert de bestuurder de D van Drive en dan komt het voertuig in beweging. Zo simpel is het.

Actieradius

Een volledig opgeladen accu heeft een potentieel bereik van 160 kilometer, een afstand die ruimschoots voldoet aan de da-gelijkse behoefte van de meeste klanten.

Wereldwijd onderzoek laat zien dat 80 procent van de mensen per dag gemiddeld minder dan 100 ki-lometer aflegt; in Japan en Enge-land zit 80 procent van de bevol-king zelfs onder de 50 kilometer.

Het bereik hangt van diverse fac-toren af, zoals de buitentempera-

tuur, het gebruik van de airco, de leeftijd van de accu en het rijge-drag van de bestuurder. Over het algemeen geldt: hoe milieuvrien-delijker wordt gereden, hoe gro-ter de actieradius.

Op een duidelijk scherm in de auto zijn de belangrijkste accuge-gevens te zien, inclusief het maxi-male bereik, het vermogen en de teruggewonnen elektriciteit. Een eco-indicator laat het elektrici-teitsverbruik zien met real-time feedback op de efficiency van het rijgedrag.

Page 9: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Het regeneratieve remsysteem van de Nissan LEAF vergroot de actieradius eveneens. Door te remmen of de voet van het gas te halen, fungeert de elektromotor als generator die energie die an-ders verloren zou gaan, omzet in elektriciteit.

Om het regeneratieve remvermo-gen te vergroten, kan de bestuur-der ook de speciale Eco-modus instellen. Deze kan ook worden gebruikt om het verbruik van de airconditioning te reduceren en zo de actieradius met 10 procent

te vergroten in stedelijk gebied.

Nissan LEAF opladen

Door nauw samen te werken met overheden en lokale autoriteiten in heel Europa, helpt Nissan de ontwikkeling te versnellen van de openbare oplaadinfrastruc-tuur, de fiscale voordelen en de subsidies die nodig zijn voor de invoering van elektrische voertui-gen. Ook in de eerste vier Euro-pese landen waar de Nissan LEAF wordt geïntroduceerd – Portugal, Ierland, het Verenigd Koninkrijk

Page 10: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

en Nederland – zijn de overheden vooruitstrevend en steunen ze de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Met een openbare quick charger is de Nissan LEAF in minder dan 30 minuten op te laden tot 80 pro-cent van de volle capaciteit. Thuis opladen aan een 240V – 16A stop-contact duurt zeven tot acht uur voor een volle accu. Dit zal vaak ’s nachts plaatsvinden om te profi-teren van de lagere elektriciteits-tarieven.

Voor thuis opladen zijn een spe-ciaal stopcontact en een speciale kabel nodig; Nissan-dealers en an-dere geselecteerde specialisten helpen klanten bij het thuis in-stalleren van oplaadsystemen. Het oplaadcontact van de Nissan LEAF bestaat uit twee contactdozen – de ene voor normaal opladen en de andere voor snel opladen – on-der een klepje voor op de auto. Geavanceerde telematica

Net zo geavanceerd als de tech-nologie van elektrisch rijden, zijn de IT- en telematicasystemen aan boord van de Nissan LEAF: CARWINGS. Dit systeem geeft de bestuurder continu feedback, bijvoorbeeld over de accucapa-citeit en het bereik, en geeft de locatie van het dichtstbijzijnde oplaadstation door. Navigatie-in-

formatie wordt voortdurend ge-updatet, zodat bestuurders vol-ledig op de hoogte zijn van de verkeerssituatie onderweg.

Een andere baanbrekende optie is de mogelijkheid om met een computer of een smartphone de oplaadfuncties in te stellen en de accutoestand te controleren. Bestuurders kunnen tijdens het opladen van de accu de aircon-ditioning van de Nissan LEAF vast inschakelen, zodat de tempera-tuur in de auto aangenaam is als de bestuurder instapt. De timer in de auto kan ook zo worden inge-steld, dat de Nissan LEAF ’s nachts wordt opgeladen. Op deze manier wordt geprofiteerd van de lagere elektriciteitstarieven.

De Nissan LEAF wordt geleverd met een vijfjarig abonnement op Nissan CARWINGS. Veiligheid voor iedereen

Bij de ontwikkeling van de Nis-san LEAF is aandacht besteed aan alle veiligheidsaspecten.

Als de auto bijvoorbeeld niet op-geladen wordt, wordt automatisch de stroom naar het oplaadcontact in de auto afgesloten. En hoewel het oplaadcontact waterdicht is en het regenwater afvoert, wordt in geval van kortsluiting de elek-triciteitstoevoer meteen onder-

Page 11: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

broken. Het platform is ontwor-pen om de accu’s te beschermen en kortsluiting te voorkomen bij ongevallen.

Net als conventionele auto’s is ook de Nissan LEAF standaard voorzien van airbags, ABS, Brake Assist, Vehicle Dynamics Control en veiligheidsgordels met gor-delspanners, net als een achter-uitkijkcamera om veilig en een-voudig achteruit in te parkeren.

Er is ook gedacht aan de veiligheid van voetgangers. Als antwoord op de zorg dat stille elektrische au-to’s en hybrides voetgangers en slechtzienden kunnen verrassen, heeft Nissan een serie specifieke geluiden ontwikkeld waarmee

de Nissan LEAF standaard wordt geleverd. Op deze manier is een positieve ervaring gegarandeerd voor bestuurders, inzittenden én voetgangers. Voor het ontwikkelen van het waarschuwingssysteem heeft Nis-san gedragsonderzoek van slecht-zienden bestudeerd en samenge-werkt met cognitief en akoestisch psychologen. Ook heeft het ge-keken naar de toegepaste tech-nologie om geluid van de auto te reduceren. Na uitvoerige proeven in onder meer Japan werd vervol-gens het waarschuwingssysteem voor voetgangers gecreëerd. Het systeem bevat zowel hoge (2,5 kHz) als lage (600 Hz) tonen,

Page 12: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

een geluidsbereik dat voor alle leeftijden goed te horen is. Nis-san heeft ervoor gezorgd dat er geen geluidssignalen zijn die on-nodig lawaai veroorzaken (rond de 1.000 Hz). Afhankelijk van de snelheid en toestand van de Nissan LEAF (versnellend of afremmend), produceert het waarschuwings-systeem hoge of lage tonen die niet te missen zijn. Als de Nis-san LEAF wordt gestart, is het signaal bijvoorbeeld harder, zo-dat slechtziende personen in de buurt weten dat een auto gaat rijden.

Als de auto achteruit rijdt, klinkt er een onderbroken signaal. Het waarschuwingssysteem wordt uit-geschakeld als de Nissan LEAF een snelheid van boven de 30 km/uur bereikt en het normale rijgeluid sowieso goed te horen is. Het sy-steem treedt weer in werking als de Nissan vertraagt tot onder de 25 km/uur. Het systeem wordt aangestuurd door een computer en een syn-thesizer in het dashboard, en het geluid komt uit een speaker in de motorruimte. Een schake-laar in de auto kan de signalen tijdelijk uitschakelen. Als de auto opnieuw wordt opgestart, schakelt het systeem automa-tisch weer in.

Page 13: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

De uitgebreide standaarduitrus-ting – inclusief achteruitkijkca-mera, satellietnavigatie en ge-bruiksvriendelijke IT-systemen – betekent dat er nog slechts één optie verkrijgbaar is: een zonne-paneel, verwerkt in de dakspoiler, ter ondersteuning van het opladen van de 12-voltaccu die de acces-soires van stroom voorziet.

Gerecycled en recyclebaar

Bijna het volledige voertuigge-wicht is te recyclen dankzij de recycletechniek voor specifieke onderdelen en elementen van elektrisch aangedreven auto’s, zoals de accu, de elektromotor en de generator.

Tijdens de ontwikkeling van de auto heeft Nissan ook gelet op het gebruik van recyclebare materia-len in de productie. Nissan is erin geslaagd om gerecyclede materia-len in sommige onderdelen van de Nissan LEAF te verwerken. Dit dankzij het ontwikkelen van technieken om kleurtinten aan te passen en een nog betere kwali-teitscontrole van kunststoffen.

In Japan heeft Nissan inmiddels een joint venture opgezet met Sumitomo Corporation om li-thium-ion-accu’s uit elektrische voertuigen te ‘hergebruiken, herverkopen en herproduce-ren’.

Page 14: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy
Page 15: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

In Europa onderzoekt Nissan met zijn Alliantie-partner Renault de mo-gelijkheden om een soortgelijke samenwerking aan te gaan met een lokale partner.

Concurrerend geprijsd

Met de subsidies van landelijke en lokale overheden én het aan-zienlijke verschil in elektriciteitskosten in aanmerking genomen, is het prijsniveau van de Nissan LEAF vergelijkbaar met dat van een compleet uitgeruste dieselauto in het C-segment.

Hoewel het per land verschilt, laten analyses zien dat de kosten van elektriciteit ongeveer een vijfde zijn van die van brandstof. Wat be-treft de totale kosten van een elektrisch aangedreven auto: hoe hoger de brandstofkosten, hoe aantrekkelijker het wordt om een elektrische auto te bezitten.

Page 16: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Elektrisch aangedreven auto’s: de toekomst

Nissan is wereldwijd meer dan tachtig samenwerkingsverban-den aangegaan met landen, steden, organisaties en andere belangrijke partijen om de in-voering van elektrische auto’s te steunen.

Veel overheden ondersteunen de technologie voor elektrische au-to’s, bieden fiscale voordelen en subsidies aan kopers en investe-ren in de aanleg van een infra-structuur voor het opladen van elektrische voertuigen. Met meer openbare oplaadstation zal het gebruik van elektrische auto’s worden versneld.

De energie om elektrische accu’s op te laden komt van elektrici-teitscentrales. Daarvan zijn de meeste kolengestookt; de CO2-uitstoot daarvan kan worden ge-reduceerd doordat generatoren meer CO2 opvangen of zonne- of windenergie gebruiken.

Overal ter wereld is men bezig om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminde-ren. Dankzij zijn verbintenis aan duurzame mobiliteit en de bij-behorende techniek loopt Nissan voorop als het gaat om het cre-eren van een emissievrije samen-leving.

3. Buiten de lijntjes kleuren

De Nissan LEAF is uniek – het is geen afgeleide van een traditi-oneel aangedreven auto, maar een auto die van meet af aan als een elektrisch aangedreven voertuig (EV) is ontworpen. Dit gaf de ontwerpers van Nissan de mogelijkheid het design van de Nissan LEAF net zo onderschei-dend te maken als zijn aandrijf-lijn.

De Nissan LEAF staat op een vol-ledig nieuw EV-platform. De wiel-basis bedraagt een riante 2.700 mm. De LEAF is verder 4.445 mm lang, 1.770 mm breed en 1.550 mm hoog.

Omdat de LEAF wordt aangedre-ven door een elektromotor van bescheiden afmetingen en de compacte accumodules onder de stoelen in de bodem van de auto zijn gemonteerd, hoefden de ont-werpers geen water bij de wijn te doen voor wat betreft het design van de auto, zoals in het geval van een traditioneel aangedreven auto met de motor voorin wel het geval is.

De lage, scherp oplopende neus met blauwe led-verlichting ka-rakteriseert de Nissan LEAF aan de voorzijde. De koplampen zijn niet alleen een statement, ze zijn ook zodanig vormgegeven dat ze

Page 17: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

de luchtstroom wegleiden van de buitenspiegels. Hierdoor worden windgeruis en luchtweerstand be-perkt.

De designtaal van de Nissan LEAF heet ‘smart fluidity’. Hierbij wor-den visueel aantrekkelijke lijnen gecombineerd met aerodynami-sche vondsten om de luchtweer-stand van de auto te beperken. Zo loopt het dak van de LEAF vloeiend over in de grote achterspoiler.

Ook de gladde onderkant draagt bij aan de goede aerodynamische eigenschappen van de LEAF.

De achterzijde van de Nissan LEAF wordt gedomineerd door de ver-ticale, licht gebogen achterlicht-units. Wat verder opvalt, is dat een uitlaat uiteraard ontbreekt.

Het ruimtelijke, lichte interieur van de Nissan LEAF biedt plaats aan vijf personen. Het is uitge-rust met diverse geavanceerde voorzieningen, zoals een centraal geplaatst computersysteem – het Connected Mobility System dat in verbinding staat met een wereld-wijd datacentrum en 24 per dag beschikbaar is voor assistentie, informatie en entertainment. Het design van de versnellingshendel op de middenconsole is geïnspi-reerd op dat van een computer-muis. Hij is bovendien zeer een-voudig te bedienen.

Page 18: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Nissan levert de LEAF in Europa met de keuze uit vijf carrosserie-kleuren: ‘blue metallic and pearl’, ‘white pearl’, ‘silver metallic’, ‘black solid’ en ‘red pearl’.

4. Het bezit van een Nissan LEAF

Het bezit van een Nissan LEAF is net zo laagdrempelig als het rij-den ermee. Door een lage aan-schafprijs en een groot aantal aantrekkelijke aankoopregelin-gen, waaronder een all inclusive-financiering, is de elektrische toekomst dichterbij dan ooit.

Er zijn drie manieren om een LEAF aan te schaffen. Uiteraard kunnen consumenten de auto direct ko-pen. De LEAF kan bovendien ook aan-geschaft worden door middel van een zogenaamde PCP-regeling (Personal Contract Purchase) of all inclusive-financiering.

De algemene garantie op de Nissan LEAF bedraagt 3 jaar of maximaal 100.000 kilometer. De garantie op het lithium-ion-accupakket be-draagt 5 jaar of maximaal 100.000 kilometer. Mocht de LEAF onver-hoopt zonder elektriciteit langs de weg stil komen te staan – wat zeer onwaarschijnlijk is – , dan wordt de auto in het eerste jaar na aankoop gratis weggesleept door Nissan Alarm Service.

Page 19: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

De PCP-regeling houdt in dat con-sumenten over een periode van 3 jaar een lage maandelijkse bij-drage betalen om de LEAF te fi-nancieren. Aan het einde van deze termijn hebben ze twee keuzes: ze kunnen de LEAF zonder verdere verplichtingen weer aan de dea-ler overhandigen, of een vooraf bepaald bedrag – de Guaranteed Future Value – betalen waarna ze de LEAF mogen houden.

In de all inclusive-financiering zijn de aanschafprijs en gebruikskos-ten voor een periode van 3 jaar inbegrepen. Onder de gebruiks-kosten wordt verstaan: verzeke-ringskosten, onderhoudskosten, wegenwachthulp, toegang tot het Connected Mobility System, toe-gang tot het elektriciteitsnetwerk – afhankelijk per land – en zelfs het gebruik van een traditioneel aangedreven auto mocht de be-stuurder een grote afstand willen overbruggen.

Nissan maakt de maandelijkse bij-dragen van de PCP-regeling en de alle inclusive-financiering in een later stadium bekend.

5. Nissan unplugged

De LEAF is niet de eerste elek-trisch aangedreven Nissan ooit. Een verre voorouder van de Nis-san LEAF is de Tama. Deze elek-trische auto werd in 1947 geïn-

Page 20: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

troduceerd door een bedrijf dat nog in hetzelfde jaar door Nissan werd overgenomen. Daarmee begon de elektrische toekomst voor Nissan. Maar het is Nissans pionierswerk met betrekking tot de moderne lithium-ion accu’s die de introductie van de elek-trische auto voor Nissan pas echt in een stroomversnelling bracht.

Het aanbreken van de elektri-sche toekomst

“Zijn andere zorg was de accu zelf. Thorne had de nieuwe lithium-ion accu van Nissan geselecteerd, die op basis van hun gewicht enorm efficiënt waren.”

De bovenstaande quote zou zo-maar van een regeringsleider kunnen komen die hiermee het toekomstige wagenpark van emis-sievrije auto’s aankondigt. Niets is minder waar: de quote staat in het boek ‘Jurrasic Park’ van de schrijver Michael Crichton dat in 1990 uitkwam en later door film-regisseur Steven Spielberg succes-vol verfilmd werd.

Twintig jaar later is Nissan nog altijd toonaangevend als het aan-komt op de ontwikkeling van de lithium-ion accu. De toekomst van Nissans elektrische toekomst be-gint echter al in 1947, een uniek jaar voor de auto-industrie en in het bijzonder voor de ontwikke-

ling van elektrische voertuigen. Door het energietekort dat vlak na de tweede wereldoorlog was ont-staan, stimuleerde de Japanse re-gering bedrijven die het initiatief namen om elektrische voertuigen in productie te nemen.

De Tama Electric Car werd op de markt gebracht door Tokyo Elec-tric Cars Company – een van de voorlopers van Prince Motor Co., Ltd., die later fuseerde met Nis-san.

De elektrische auto werd ontwik-keld door voormalige militaire luchtvaartingenieurs en maakte gebruik van loodzuur accu’s. Het vermogen bedroeg 3,3 kW, de top-snelheid 35 km/uur. Met een ac-tieradius van 65 kilometer werd de Tama hoofdzakelijk ingezet als taxi. In 1950 viel het doek voor de Tama, vooral omdat Japan toen weer opkrabbelde en de olievoor-raden toereikend waren.

Lithium-ion in de Prairie

Vandaag de dag – met beperkte olievoorraden en een milieu dat onder druk staat – sluit de ont-wikkeling van de accu wederom naadloos aan op de behoefte van de maatschappij. De toepassing van een lithium-ion in een auto begon in 1990 door Sony. Een dag nadat de elektronicagigant dit officieel naar buiten had ge-

Page 21: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

bracht, besloot Nissan met Sony in zee te gaan.

Het eerste resultaat van de sa-menwerking tussen Nissan en Sony diende zich in 1996 aan. In dat jaar lanceerde Nissan de Prairie EV: ’s Werelds eerste elektrisch aange-dreven auto, die voorzien was van een lithium-ion accu. De oplage was gelimiteerd; Nissan verkocht in totaal 30 Prairies.

“Een groot deel van de auto-indu-strie, ook onze collega’s, waren zeer sceptisch over de lithium-ion accu”, blikt Hideaki Horie – expert bij Nissans EV Technology Deve-lopment Division – terug. “We ko-zen voor dit type accu omdat we in de mogelijkheden geloofden.

De lithium-ion accu bleek veel beter toepasbaar in auto’s dan de toen gebruikelijke nickel-hybride accu.”

EV op ijs

De Prairie EV had het soms niet gemakkelijk. De auto werd onder andere gebruikt als ondersteu-ningsvoertuig voor het Japanse ‘National North Pole Exploratory Team’. Standplaats was het on-derzoeksstation op Spitsbergen, een Noorse eilandengroep ver in de Noordelijke IJszee.

Leden van de Japanse expeditie op de Noordpool gebruikten de Prairie EV – zonder ook maar een Nissan-dealer voor onderhoud in

1947 Tama Electric Car

Page 22: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

de buurt – als dagelijks vervoer-middel. Ze reden ermee van het basisstation naar de nabijgelegen nederzetting Ny-Alesund en de luchthaven. De Prairie EV werd ook ingezet tijdens meteorolo-gische onderzoeken. Emissieloze auto’s zijn daarbij van cruciaal belang. De CO2-uitstoot van een traditioneel aangedreven auto kan de onderzoeksresultaten in belangrijke mate beïnvloeden.

“De Nissan Prairie werd het sym-bool van Nissans belofte de na-tuurlijke omgeving niet met zijn onderzoeken te beïnvloeden”, weet dr. Hajime Ito van Ny-Alesund Science Managers Committee nog. “Vipgasten werden op de luchtha-ven als het ware verwelkomd door de Prairie EV. De auto bracht ze vervolgens naar de stad zonder het minste geluid te maken en zonder enige CO2-uitstoot. Hier-door was het een ideale auto om bijvoorbeeld wilde dieren mee te observeren. Je kon ze tot heel dichtbij naderen. De dieren hoor-den en roken niets.”

Na 6 jaar trouwe dienst hield de Prairie EV er opeens mee op. Om-dat er in de wijde omtrek geen Nissan-dealer was te vinden, werd de Prairie EV voor onderzoek en feedback teruggegeven aan Nis-san. Nissan-technici juichten toen bleek dat slechts een defecte con-densor de oorzaak van het stilval-

len was. Nadat deze gerepareerd was, startte de Prairie EV onmid-dellijk. Daarmee was de betrouw-baarheid van de lithium-ion accu – ook onder erbarmelijke omstan-digheden – bewezen.

LA story

Nissan presenteerde in 1997 de Altra EV, wederom voorzien van een lithium-ion accu. In Japan heette de elektrisch aangedre-ven stationwagen R’nessa. Nis-san verkocht de auto in zowel Japan als de Verenigde Staten. In totaal 200 exemplaren von-den een eigenaar.

Nissan leverde de Altra EV onder andere aan energiemaatschap-

Page 23: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

pijen waaronder de Southern Ca-lifornia Edison Company, Pacific Gas and Electric Company en de Los Angeles Department of Water and Power.

Ook de Santa Monica Police schaf-te verschillende Altra’s EV aan, die ze inzette als vervoermiddel voor parkeerwachters. De accu van de Altra EV kon eenvoudig worden opgeladen door middel van een laadstation dat boven-dien gebruiksvriendelijk was. In de grille van de auto bevond zich een contactpunt voor de stekker.

De 62 kW sterke motor van de Altra EV bestond uit high-perfor-mance neodymium – voor de mag-neetwerking in de motor – met

een efficiency van maar liefst 89 procent. De 12 lithium-ion accu-modules bevonden zich onder de vloer.

De Altra EV had een zeer bruik-bare actieradius van ongeveer 130 kilometer. Opvallende features waren verder het standaard aan-wezige ABS op alle vier de wielen en een regeneratiesysteem. De Altra EV was verder voorzien van een flinke bagageruimte. De topsnelheid bedroeg een ac-ceptabele 120 km/uur. Het com-fort werd bij dit alles niet ver-geten. Nissan rustte de Altra EV standaard uit met airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten, cen-trale portiervergrendeling en een audiosysteem.

Links Prairie EV, rechts Altra EV

Page 24: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Filmster op stroom

Kort na de introductie van de Al-tra EV besloot Nissan een com-pactere auto met een elektri-sche aandrijving te ontwikkelen. Het resultaat was de inmiddels legendarische Hypermini die in 1999 zijn debuut maakte.

De carrosserie van de Hypermini bestond uit stevig, lichtgewicht aluminium. Hij was uitgerust met een technisch hoogwaardige elek-tromotor van neodynium en lithi-um-ion accumodules.

Via een 200 Volt-lader duurde het slechts 4 uur om de accu’s op te laden. De actieradius van de Hy-permini bedroeg 115 kilometer. De topsnelheid was 100 km/uur. De auto werd in zowel Japan als de Verenigde Staten ingezet, on-der meer door de universiteit van Californië.

Opgeladen voor de toekomst

Nissan zette kort na de eeuw-wisseling een grote stap in de ontwikkeling van de accu. Het begon met accufabrikant NEC compacte, gelaagde lithium-ion accumodules te ontwikkelen ter vervanging van de cilindri-sche cel die tot dan toe gebruikt werd. De nieuwe accu’s waren even groot maar hadden een dubbel zo grote capaciteit.

Door de komst van verschillende nieuwe elektronische appara-ten – zoals de mobiele telefoon – heeft de ontwikkeling van accu’s de laatste tijd allesbehalve stilge-staan.

“Ik durf zelfs te beweren dat we de huidige generatie accu’s te danken hebben aan al die jongens en meisjes op scholen die hoge ei-sen stellen aan hun mobieltjes en overal en altijd bereikbaar willen zijn”, vervolgt Horie. “Ze willen vaker chatten en e-mailen, in min-der tijd. De explosieve groei van mobiele telefoons heeft er zeker toe bijgedragen dat de ontwikke-ling van accu’s in een stroomver-snelling is geraakt..”

Het feit dat accu’s steeds kleiner worden heeft niet alleen effect op de vormgeving van mobiele te-lefoons, maar ook op het design van auto’s.

“Als je kiest voor een elektrische aandrijflijn, zijn er minder beper-kingen wat betreft de vormge-ving van de auto”, vertelt Shiro Nakamura, senior vicepresident Design bij Nissan. “Je kunt de mo-torkap bijvoorbeeld heel laag hou-den. Die levert een belangrijke bijdrage aan de aerodynamische eigenschappen van een auto. Door het accupakket onder de vloer te plaatsen, blijft het zwaartepunt van de auto laag. Het is zelfs mo-

Page 25: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy
Page 26: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

gelijk de elektromotor in het wiel te plaatsen. Door de technologie x-by-wire is het uiteindelijk zelfs mogelijk het passagierscomparti-ment van het platform te schei-den. Met de conceptauto’s Pivo en Pivo2 willen we laten zien wat er op dit gebied allemaal mogelijk is. Bijzonder aan deze studiemo-dellen zijn het draaiende passa-gierscompartiment en het feit dat de wielen afzonderlijk van elkaar draaien.”

De oorspronkelijke Pivo was een van de sterren van de Tokyo Mo-tor Show in 2005. Twee jaar later kreeg hij gezelschap van de Pivo2. Nissan trok in 2007 op de Frank-furt Motor Show het doek van de Mixim, een elektrisch aangedre-

ven sportauto waarmee Nissan zijn rijke traditie in het ontwik-kelen van innovatieve, elektrisch aangedreven studiemodellen een succesvol vervolg gaf. Een jaar later – op de Autosalon van Parijs – was daar de Nissan NUVU, een grappige interpretatie van Nissans groene beleid, inclusief zonnepa-nelen in het dak. Het passagiers-compartiment bestaat helemaal uit natuurlijke en recyclebare materialen.

Na 60 jaar ervaring met de ontwik-keling van elektrische voertuigen staat Nissan aan de basis van een heuse vervoersrevolutie: de over-gang van traditioneel aangedre-ven auto’s naar zogenaamde zero-emission vehicles. Hierin gaat de nieuwe Nissan LEAF voorop.

Page 27: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

Auto’s als de Nissan LEAF brengt ons dichterbij het mo-

ment waarop auto’s – die wor-den aangedreven door Nissan

lithium-ion accumodules – emis-sieloos door amusementsparken

rijden waar dinosaurussen vrij rondlopen, precies zoals in de

film Jurrasic Park.

Page 28: 2010 Nissan Leaf dossier WebGlossy

2010 AutoKiosk WebGlossywww.autokiosk.nl

samenstelling: Ted Sluymerbron: Nissan