031560-Reizen Guernsey AM - Arts en Auto · 2015-03-02 · naar Fermain Bay, over een pad waar de...

2
Reizen Tekst: Anne Wesseling Beeld: Visit Guernsey Er zijn maar weinig eilanden in Europa die op een klein oppervlak – pakweg de helft van Texel – zó veel te bieden hebben als Guernsey. Naast een dicht netwerk aan wandelroutes en een groot aanbod van restaurants biedt dit Kanaaleiland als extra attractie een directe bootverbinding met het nabijgelegen Sark en Herm. FOTO: CHRIS GEORGE Gevarieerd Guernsey 061 maart 2015 060 maart 2015

Transcript of 031560-Reizen Guernsey AM - Arts en Auto · 2015-03-02 · naar Fermain Bay, over een pad waar de...

Page 1: 031560-Reizen Guernsey AM - Arts en Auto · 2015-03-02 · naar Fermain Bay, over een pad waar de Franse schrijver Victor Hugo ook graag liep tijdens zijn ballingschap op Guernsey.

Reizen tekst: anne wesselingBeeld: Visit Guernsey

Er zijn maar weinig eilanden in Europa die op een klein oppervlak – pakweg de helft van Texel – zó veel te bieden hebben als Guernsey. Naast een dicht netwerk aan wandelroutes en een groot aanbod van restaurants biedt dit Kanaaleiland als extra attractie een directe bootverbinding met het nabijgelegen Sark en Herm.

foto

: ChR

is G

eoRG

e

GevarieerdGevarieerdGuernsey

061maart 2015060 maart 2015

Page 2: 031560-Reizen Guernsey AM - Arts en Auto · 2015-03-02 · naar Fermain Bay, over een pad waar de Franse schrijver Victor Hugo ook graag liep tijdens zijn ballingschap op Guernsey.

Reizen

he Little Chapel op Guernsey, half verscholen tussen de bomen aan een van de vele smalle weggetjes op het eiland, is een gebedshuisje waar met passen en meten net acht mensen in kunnen. Van zijn grootte hoeft

The Little Chapel het dus niet te hebben; het zijn vooral de muren van deze best bezochte attractie van Guernsey waarop bezoekers niet uitgekeken raken. Die bestaan namelijk uit een mozaïek van schelpen, steentjes en vooral ontelbare scherven van porseleinen theeserviezen.

Kitsch? Misschien, een béétje. Maar al die scherven met roosjes en andere lieve motiefjes vormen een intrigerende puzzel waarvan je onwillekeurig de stukjes bij elkaar gaat zoeken. Daarmee is The Little Chapel in feite symbolisch voor Guernsey zelf. Want dat is om te beginnen niet alleen klein – pakweg half zo groot als Texel – maar biedt zo’n dicht-heid aan weggetjes, hunebedden, bunkers, for-ten, baaien, weilandjes, stukjes bos, stranden, rotsen en verdedigingstorens, dat het wel wat op een puzzel lijkt.

Brits-Franse mengelingEen mix van Britse beleefdheid en Franse joie de vivre: het is een clichématige maar tegelijk treffende karakterisering van Guernsey, dat weliswaar Brits kroonbezit is maar geografisch gezien dichter bij Frankrijk ligt. Het heeft dezelfde kenmerkende mengeling van Britse en Franse invloeden als het grotere en druk-kere zustereiland Jersey: de voertaal is Engels, maar de meeste straatnamen zijn Frans, hotels serveren croissants én een English breakfast, en er liggen ‘Franse wijngaarden’ te midden van een Engels aandoend landschap. Het verkeer rijdt links. Op de smalle wegen, waar zelfs de kleinste auto’s elkaar nauwelijks kunnen pas-seren, regeert die typische Britse beleefdheid.

‘After you!’ ‘No, after you!’De beste manier om Guernsey te verken-

nen is te voet. Het eiland bezit tal van ruettes tranquilles, waar langzaam verkeer voorrang heeft en auto’s niet harder dan 15 mijl per uur mogen rijden. Daarnaast is er een netwerk aan wandelpaden om u tegen te zeggen, met als toppunt van slim combineren de Tasty Walks, vijftien wandelroutes die onderweg, naast na-tuurschoon of culturele bezienswaardigheden, ook restaurants, cafés-met-uitzicht en karakte-ristieke beachside kiosks bieden.

Een pittige is de 3 km lange tocht van de hoofdstad St. Peter Port – langs de zuidkust – naar Fermain Bay, over een pad waar de Franse schrijver Victor Hugo ook graag liep tijdens zijn ballingschap op Guernsey. Een andere tasty walk voert naar de grillige rotsformaties bij Moulin Huet, waar de schilder Renoir zijn schildersezel uitklapte toen hij Guernsey in 1883 bezocht. Of wandel eens naar Lihou Island in het noorden, dat bij laag water bereikbaar is over een 350 meter lange dam vanaf de land-tong l’Erée. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen, want dit is echt een gebied om vogels te spotten. Maar blijf er niet te lang, want het getijdeverschil bedraagt maar liefst 6 tot 11 meter en de vloed komt snel op.

SubtropischEr zijn plekken waar je als wandelaar vergeet dat er op Guernsey vijf keer zo veel mensen wonen als op Texel. Maar wie nog meer rust wil, pakt ’s morgens in hoofdstad St. Peter Port de boot naar de nabijgelegen eilanden Herm of Sark.

Herm, op slechts 20 minuten varen, is nog veel kleiner dan Guernsey. Een wandeling over het complete kustpad is in een halve dag goed te doen; daarna blijft er genoeg tijd over om in het binnenland op zoek te gaan naar de vele subtro-pische planten waar het eiland bekend om staat, of om te picknicken op Shell Beach.

Sark ligt iets verder weg. Het personenvervoer gaat hier nog per paard-en-wagen, maar dat is niet de enige attractie: ’s avonds na zonsonder-gang is er nauwelijks verlichting, de sterren-hemel is er ongewoon helder en daarom werd het eiland in 2011 uitgeroepen tot Dark Sky Community. Op onbewolkte avonden is er geen betere plek om de Melkweg te zien.

De beste perioden voor een bezoek aan Guernsey? In april staat dit jaar het Heritage Festival in het teken van zeventig jaar Bevrij-ding, met rondleidingen, open monumenten-dagen en wandelingen rondom het thema ‘de Duitse bezetting’. Mei is perfect voor natuur-liefhebbers, in september is het er vaak heerlijk nazomeren en voor een uitgebreide kennis met de keuken van Guernsey is oktober geschikt, want tijdens het jaarlijkse Tennerfest serveren restaurants dan speciale driegangenmenu’s voor slechts 10 pond.

Uiteindelijk puzzelt elke bezoeker uit al die mogelijkheden zijn eigen ideale Guernsey bij elkaar. Het totale plaatje is het Guernsey zoals Victor Hugo het ooit omschreef: een eiland met een prachtig landschap, goede mensen, een trotse geschiedenis et une côté sauvage majestueux. <

T

Kanaaleilandenspecialist Sunair Vakanties biedt vanaf eind april elke zaterdag een rechtstreekse charter naar de Kanaal- eilanden, vanaf The Hague Rotterdam Airport, sunair.nl

Beste reistijd eind april tot eind september Valuta Guernsey pound (zelfde waarde als het Britse pond) Informatie visitguernsey.com; herm.com; sark.co.uk Festivals visitguernsey.com/heritage; tennerfest.com

foto

: ChR

is G

eoRG

efo

to: C

hRis

Geo

RGe

foto

: Rod

edw

aRds

foto

: ChR

is G

eoRG

efo

to: C

hRis

Geo

RGe

Lezersaanbieding

Exclusief voor Arts en Auto-lezers biedt Kanaal-eilandenspecialist Sunair Vakanties een 8-daags arrangement met verblijf in het sfeervolle Hotel Fleur du Jardin, gehuis-vest in een 15de-eeuwse boerderij. Hier wacht u een welkomstdiner in het uitstekende restaurant, dat zeer populair is bij de lokale bevolking. Verder zijn inbegrepen: vliegreis Rotterdam-Guernsey v.v. per VLM (Y-klasse), lucht-haventransfers, 7 nachten logies/ontbijt, 3 dagen fietshuur, dagtocht Sark incl. ferryticket en vervoer hotel-haven v.v., en een Dominicus reisgids.Prijzen van € 869,- tot € 943,- p.p. (o.b.v. 2-psk). Vertrek elke zaterdag van 25 april t/m 5 september 2015. Meer info en boe-kingen: 0172 78 20 40 of sunair.nl/artsenauto

ArtsenAuto

LIVEKanaaleilandenspecialist Sunair Vakanties is 6 juni aanwezig bij Arts en Auto LIVE. Komt u ook? Kaarten bestelt u op artsenauto.nl/live

8 dagen

incl. vliegreis

vanaf € 869,- p.p.

063maart 2015062 maart 2015