VNVA financiert graf Aletta Jacobs

Post on 09-Dec-2016

216 views 2 download

Transcript of VNVA financiert graf Aletta Jacobs

56  wandelgangen  mednet 09I2011

ben arts door peter koch

keerpuntDe Vereniging van Nederlandse Vrouwe-lijke Artsen (VNVA) gaat met een financi-ele bijdrage het grafmonument van Aletta Jacobs helpen restaureren. Corrie  Hermann, gepensioneerd arts en penning-meester van de vereniging, legt uit waarom. “Er zijn genoeg herdenkingsplek-ken voor mannen die vreselijke dingen hebben gedaan.”

Voor de VnVa is Jacobs nog steeds belang-rijk, zelfs een rolmodel. Vandaar ook dat de vereniging een bijdrage wilde leveren. “Dat aletta Jacobs de eerste vrouwelijke arts in nederland was, is algemeen bekend”, zegt Hermann. “Minder bekend is dat de issues waar zij in haar tijd mee bezig was nog altijd spelen. Haar ideeën zijn helemaal niet uit de tijd. bij bijzondere gelegenhe-den, zoals jubilea van onze vereniging, wordt zij gememoreerd.”Hermann noemt als voorbeeld dat klachten van vrouwen bij de huisarts nog altijd min-

der serieus worden genomen. “Mannen en vrouwen presenteren hun klachten anders. Hoeveel mannelijke artsen denken niet af en toe: ‘oh, daar heb je weer zo’n vrouw met een zeurverhaal’. terwijl, als je even doorvraagt, de aandoening net zo ernstig is. De emancipatie van de vrouw in de zorg is nog niet voltooid.”Jacobs werd in 1929 gecremeerd in Wes-terveld, Driehuis. Kunstenares Gra rueb ontwierp het grafmonument, maar het is hoognodig aan restauratie toe. aletta, het instituut voor vrouwengeschiedenis, startte dit voorjaar een inzamelingsactie. “We heb-ben een kleine 1000 euro bijgedragen. er zijn al genoeg standbeelden van mannen die vreselijke dingen hebben gedaan en van hun sokkel zijn gevallen, zoals laatst Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. aletta Jacobs is belangrijk voor ons. Vroeger was de dokter een man en de zuster zorgde voor je. Zij heeft er mede voor gezorgd dat het ook anders kan.”

VNVA financiert graf Aletta JacobsProf. dr. Jan Jacob Schuringa (39) van de afdeling Experimen-tele hematologie in het UMCG kreeg een ERC Starting Indepen-dent Researcher Grant voor zijn onderzoek naar leukemie. “We 

zullen anders naar leukemie moeten kijken.”

1,5 miljoen euro voor een onder-zoek, wat kun je daarmee doen?“We kunnen voor dat bedrag mensen aanstel-len om onderzoek te doen. Het is natuurlijk fantastisch dat er zoveel vertrouwen in het on-derzoek is om deze subsidie toe te kennen.”

Wat behelst het onderzoek?“Uiteindelijk willen we meer inzicht krijgen in het karakter van leukemische stamcellen. Waarom zijn deze cellen zoals ze zijn en waarom zijn ze tamelijk ongevoelig voor thera-pie? We kunnen met behulp van bestaande therapieën weliswaar het grootste gedeelte van de tumor verwijderen, maar vaak blijven de stamcellen in het beenmerg achter. Het gaat erom een methode te vinden om deze cellen als het ware ‘weg te pesten’.”

Hoe wordt het onderzoek uitge-voerd?“Dat gebeurt in muizen. er zal een speciale muizen-leukemiekliniek worden opgezet met muizen waarin zestien veel voorkomende soorten leukemie zullen worden gegenereerd. We gebruiken leukemiecellen van patiënten, maar ook normale humane bloedcellen waar genmutaties in zijn aangebracht die een be-langrijke rol spelen bij het ontstaan van leuke-mie. De cellen worden uitgerust met specifie-ke markers zodat leukemieontwikkeling gevolgd kan worden na transplantatie in le-vende immuundeficiënte muizen. Zo kunnen we onder meer in detail bestuderen in hoever-re de ziekte, die na behandeling vaak terug-komt, verschilt van de leukemie zoals die zich in eerste instantie in de patiënt heeft geopen-baard.”

tekst AdrI vAn Beelen en SuzAnne BremmerS