Verslag Villa Zebra 2005 - 2008 - Affiche verhalen

Post on 29-Mar-2016

212 views 0 download

description

'Alles was leuk, maar waar zijn de zebra's?'

Transcript of Verslag Villa Zebra 2005 - 2008 - Affiche verhalen

'Alles was leuk, maar waar zijn de zebra's?'

Verhalen

'Villa Zebra wordt als een bron van inspiratie gezien en heeft…

MISSIEVilla Zebra wil kinderen inspireren, stimuleren en actief betrekken bij beeldende kunst. Als kunsteducatieve instelling ontwik-kelt en presenteert Villa Zebra ten-toonstellingen, workshops en andere activiteiten met het doel de

creativiteit en nieuwsgierigheid

te bevorderen. Villa Zebra gaat uit van herkenbare onderwerpen die door de kunst en de educatieve activiteiten weer als

bijzonder en speciaal

worden ervaren.Villa Zebra wil zoveel mogelijk kinde-ren bereiken en daarom de verwor-ven expertise beschikbaar stellen aan anderen.

… de gehanteerde methode van cultuur- educatie transparant en overdraagbaar gemaakt. Daarbij blijft het een innovatieve instelling.'

ONTSTAANOp 4 april 2001 opent Villa Zebra zijn deuren als Kinderhoofdkwartier van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa. Gelegen in het Museum-park volgen tientallen verrassende en spannende tentoonstellingen, inspirerende workshops en vele andere activiteiten.

Villa Zebra komt voort uit de Stich-ting Kinderkunsthal die op initiatief van Jet Manrho in 1997 is opgericht. Eind 2003 lost Fred Wartna haar als directeur af. In 2005 verhuist Villa Zebra, vanwege de bouw van een parkeergarage, naar Rotterdam-Zuid.

2 3

Raad voor Cultuur 2008

waardig; de werkwijze is succesvol door kwalitatieve kunst te koppelen aan professionele educatie. Achter-liggend doel is het bevorderen van een open houding.

Villa Zebra is gericht op het opdoen van bijzon-dere 'sleutel'– ervaringen.

In confrontatie met kunst ontdekken ze nieuwe dingen over zichzelf, de ander en de wereld. Nieuwsgierig-heid is daarbij uitgangspunt, wordt beloond en gestimuleerd.Villa Zebra is een lerende organisatie die haar werkwijze regelmatig evalu-eert en kennis en ervaring doorgeeft aan anderen. In die zin is Villa Zebra een kunstlaboratorium voor kinderen maar ook voor de medewerkers.Villa Zebra is gericht op samen-werking: ze gaat relaties aan met kunstenaars, scholen, opleidingen, met culturele en andere instellingen in de wijken, in de stad maar ook daarbuiten.

KERNWAARDEN VAN VILLA ZEBRAIn Villa Zebra staan kinderen (van 3 tot en met 12 jaar) uit alle lagen van de bevolking, centraal. Secundair richten we ons op leerkrachten, begeleiders, ouders, studenten en collega’s.

In Villa Zebra wordt proces- en vraaggericht gewerkt in een non formele omgeving.

Er zijn twee grote tentoonstellingen per jaar, 10 tot 15 kleinere (kinderga-lerie-) tentoonstellingen en er worden tientallen workshops ontwikkeld.Villa Zebra is autonoom en eigenwijs. Bevlogen wordt gewerkt met en voor kinderen en beeldende kunst. Door de combinatie van tentoonstelling en workshop stimuleren we hun creativi-teit en nieuwsgierigheid en dagen we hen uit ontdekkingen te doen.Villa Zebra is laagdrempelig en hoog-

4 5

in de wijken.– 2 tot 4 projecten buiten Rotterdam.– kinderpanel en artistiek panel.– samenwerking met SKVR, musea,

cultuurscouts, PABO’s, WdKA, CBK, corporaties, deelgemeenten en andere culturele instellingen gericht op kinderen.

– expertise delen door publicatie, conferentie en workshops voor volwassenen en collega’s.

Villa Zebra heeft een geïnspireerd beleidsplan geschreven en functio-neert voorbeeldig. De methode Villa Zebra verdient navolging.

Villa Zebra heeft een gebouw met een grote en een kleine tentoonstel-lingsruimte als ook workshopruimtes. Daarnaast zijn er publieks-, kantoor- en verhuurfaciliteiten.

AMBITIE 2009 – 2012

VERNIEUWING– Verbeteren format 'tentoonstelling

bekijken – workshop volgen'.– Speciaal programma en ruimte voor

kinderen vanaf 3 jaar.– Meer aandacht voor een actieve rol

voor ouders.– Vergroten eigen inkomsten: entree,

winkel, café, verhuur, advisering, verkoop tentoonstelling.

– Doorgroeien naar 31.000 bezoekers waarvan 20.000 kinderen. 11.500 kinderen komen in groeps-verband: school, bso, voorschool, brede school, peuters.

– Talentontwikkeling eigen personeel.

CONTINUERING– Tentoonstellingen en workshops

voor (groepen) kinderen.– 2 tot 4 projecten op scholen of

6 7

Rotter-damse Raad voor Kunst en Cultuur 2008