SKM-PR088115062215320.pdf

Post on 05-Nov-2015

9 views 2 download

Transcript of SKM-PR088115062215320.pdf

  • DE GELDERLANDER ZATERDAG 20 JUNI 2015 NDERNEME 11

    . Chris Doomernik I Marcel Hi kema

    StartupDel a In de ift

    StartupDelta is een inida-tiefvan het ministerie vanEZ om het aantal startupste laten groeien door Neder-landse startups te onder-steunen en buitenlandsestartups aan te trekken. Star-tupDelta wordt aangevoerddoor Neelie Kroes en ik ver-tegenwoordig onze regioArnhem/Nijmegen. Ik benervan overtuigd dat onze re-gio, een geweldig ecosys-teem heeft voor startendeondernemingen. Meer infor-matie op startupdelta-org

    De economische vooruit-zichten warden steeds be-ter; export zit in de lift, wer-keloosheid daalt licht, sa-menwerking in de regio ver-betert, huizenmarkt trektaan, consumentenvertrou-wen neemt toe. Het is zaakvoor Arnhem-Nijmegenom gebruik te maken vandeze positieve tendensmaar ook om kenbaar te ma-ken wat er in de regio ge-beurt op economisch ge-bied. Positieve PR is ookvan belang.

    . Esther-Mirjam Sent

    Beter

    De consumeni geeft meeruit, de overheid bezuinigtminder en de investeringentrekken aan. Het gevolg vandeze ontwikkelingen is datde economische groei inons land aantrekt en het be-grotingstekort verder daalt.Nederland doet het daar-mee beter dan de rest vanEuropa. Ook de werkloos-heid daalt, maar van eenhoog niveau, dus het stimu-leren van werkgelegenheidverdient blijvende aan-dacht.

    Michiel Smits IJanBlokland I Hein van der Pasch

    Toekomst Vleesexport CultuurDe maakindustrie is voorde regio van groot belang.Echter we zien al jaren eenverschuiving van eenvoudi-ge volume-maak-industrienaar de hi-tech kant vanhet maken, dit laatste heeftook de toekomst. Innova-ties op hoog niveau die toe-gevoegde waarde leveren ineen productieketen. Mooievoorbeelden zijn Hygear enMPS Systems. Deze bedrij-ven passen ook prima inhet EMT beleid van de re-gio.

    De export van met nameNederlands varkensvlees isde laatste jaren gegroeid. Ofde mooie cijfers weer ge-haald kunnen warden isechter de vraag.De export naar het VerreOosten en met name WestAfrika is sterk gedaald alsgevolg van valuta tekortendoor de lage olieprijs, waar-door exporteurs het vertrou-wen hebben verloren eneerst hun openstaande vor-deringen willen innen voor-dat de export wordt hervat.

    Tegen de zomer krijgen wemeer waardering voor na-tuur en cultuur. Ook al isdie waarde moeilijk in eu-ro's uit te drukken, het be-lang ervan zal niet ontkendwarden. Onder het motto'alles van waarde is weer-loos' doen bestuurders vansteden en regio's er dan ookgoed aan om zuinig te zijnop de kwaliteit van hun be-drijfs- en woonomgeving.Al was het maar voor de bij-dragen aan de economischegroei.

    .D ze'fen age eja en ijn' oor' ij>

    et Barometerpanelhaalt opgeluchtadem. De laatste ja-

    ren moesten de panelle-den op deze pick de ene nade andere sombere voor-spelling doen, maar nuzijn 'de 7 magere jarenvoorbij', zoals Heiik Berghet verwoord. Guido Die-

    rick van NXP is trots om-dat NXP de prestigieuzeEuropean Inventor Awardheeft gewonaen en MarcelHielkema van VNO-NCWbenadrukt het belang vanpositie PR voor deze zokansrijke regio. Ester-Mir-jam Sent vraagt aandachtvoor de werkloosheid.

    Naam

    RoyTillmanHenk BergRonald MigoAntoine DriessenTheo LemmenJan BloklandMichiel SmitsHein van der PashMarcel HielkemaHanno LittinkEsther-Mirjam SentHenk DekkerEline Koers

    Bart van MeerGuido DierickEric van GaalenHarry de VriesKaren van Wittigen

    Bedrijf/lnstelling

    Chemische bouwstoffen 8,0-8,0OSG 7,3-7,4oud-directeurKvK 7,2-7,3Rabobank 7,5-7,6Ondernemerscaf6 7,4-7,6Cold Stores 7,3-7,3DTZ Zadelhoff 8,0-8,0Mercator Incubator 7,3-7,5VNO-NCW 7,0-7,0BAXAdvocaten 7,0-7,0Radboud Universiteit 7,5-7,5Lindus 7,2-7,4Weeghel Doppenberg 7,0-7,0KampsOKA 7,0-7,0NXP 8,2-8,0Economisch Collectief 7,0-7,5klEMT 8,2-8,2Cost NV 7,0-7,6

    I Henk Berg Antoine Driessen . Eric van Gaalen I Ronald Migo

    Vettejaren Rugwind Vooruitzien GrilligNa 7 magere jaren zijn wede crisis voorbij! Maar inChina wordt een hypermo-derne wolkenkrabber in 19dagen gebouwd terwijl wein Nederland 200 werkbaredagen nodig hebben. Heeftmet innovatie, werklust enregelgeving te maken. Alswe ons niet aanpassen danbouwen de Chinezen straksonze huizen, in 10% van detijd en voor de helft van hetgeld. We mogen de komen-de vette jaren niet insukke-len.

    Wij verwachten dat de Ne-derlandse economic dit envolgend jaar met ruim 2%zal groeien. Dankzij een ho-gere uitvoer, private investe-ringen en particuliere con-sumptie.De aantrekkende woning-markt, de groei van de werk-gelegenheid 'en de stijgendekoopkracht wakkeren hetherstel van de binnenland-se bestedingen aan. Mogelij-ke lastenverlichting kan deeconomic in 2016 extra rug-wind geven.

    Vertrouwen, daar draait hetom, ook in de economic.Consumentenbestedingennemen hierdoor zichtbaartoe, hetgeen zich vertaalt inde recente, fraaie groekij-fers.Wel is het zaak om als on-derneming niet te kijkennaar de tijd van voor de cri-sis maar besluitvaardig ge-bruik te maken van de nieu-we, veranderde omstandig-heden. Zowel bi] crisis alsgroei geldt het aloude mot-to: regeren is vooruitzien!

    De economische groei isnet zo grillig als het voor-jaar. Voor de huizenmarktis het belangrijk dat het ver-trouwen terug maar Neder-land blijft exportland dusde 'kwestie' Rusland enGriekenland kunnen detemperatuur onverwachtdoen dalen. Tenslotte: deeuforie mag niet betekenendat de herstelmaatregelenvoor met name de bouw nuweer warden terugge-draaid. Medicijnen die wer-ken niet plots stoppen.

    I Guido Dierick

    Award

    Vol trots kan ik melden datNXP op ll juni in Parijs de'European Inventor Award2015' heeft gewonnen voorde uitvinding van NearField Communication(NFC). Deze Award - inge-steld door het Europees Oc-trooibureau - is een onderuitvinders zeer gerespec-teerde en gewaardeerdeprijs en wordt ook wel ge-zien als de 'Nobelprijs voorde uitvinders'. NFC is in2002 door NXP samen met

    Sony uitgevonden.

    I Theo Lemmen

    Huizenprijs

    De huizenverkoop zit ste-vig in de lucht en het econo-misch herstel is hoger danhet CPB eerder venvachtte.Desondanks blijkt de hui-zenprijs in het oosten weerlager geworden te zijn. Hetconsumentenvertrouwen

    blijft gelukkig wel stijgen.De rente begint aan te trek-ken; vraag is ofdit een kor-te opleving is. Het hypo-theekstelsel ondergaatweereen versobering per i julien dit zal toch ook zip(ne-gatieve) weerslag hebben.