Rectificatie

Post on 12-Dec-2016

212 views 0 download

Transcript of Rectificatie

4  achter het nieuws

ben arts door peter koch

Geneeskundeloting wordt decentrale selectie

Rectificatiein Mednet 2 is in het artikel Ik ben extra kritisch omdat yoga complementair is de naam van de geïnterviewde kinderarts verkeerd gespeld: ze heet Judith Deckers-Kocken en niet Judith Dekkers. Ook is ze geen 49 maar 43 jaar.

tekst Adri vAn Beelen

De toelatingsprocedure voor de opleiding geneeskunde wordt aangepast. De komende jaren wordt de loting helemaal afgeschaft en vervangen door decentrale selectie. Krijgen we daardoor betere dokters? “Motivatie is natuur-lijk belangrijk”, zegt de Nederlandse federatie van Universitair Medische centra.

De ministerraad heeft ingestemd met een voor-stel van minister schippers van VWs en staats-secretaris Zijlstra van OCW om de loting voor de geneeskundeopleiding de komende jaren hele-maal af te schaffen en te vervangen door decen-trale selectie. Dit houdt in dat de universiteit zelf studenten selecteert door middel van een selectieprocedure die begint met een fase die te vergelijken is met het insturen van een solli-citatiebrief. De student in spe mag zich nu nog bij één faculteit geneeskunde aanmelden. als hij niet wordt toegelaten, doet hij nu nog wel mee met de lotingprocedure. Maar dat verandert de komend jaren. Overigens wil de aanpassing van de regeling niet zeggen dat de numerus fixus helemaal wordt losgelaten. “Dat zou ook niet kunnen”, zegt een woordvoerder van de nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (nFU). “er zit ook in de toekomst natuurlijk een plafond aan het aantal studenten dat de popu-laire studie geneeskunde wil doen.”De verwarring is volgens de woordvoerder ont-staan doordat het voornemen om af te stappen van het stelsel van gewogen loting voor nume-rus-fixusopleidingen in diverse media is uitge-legd als het ‘verdwijnen’ van de numerus fixus. Omdat de overheid borg staat voor de bekosti-ging van een bepaald aantal plaatsen, zal de instroomcapaciteit in de praktijk beperkt blijven tot het aantal door de overheid bekostigde plaatsen. er blijft dus sprake van een capaci-

teitsbeperking voor geneeskunde. Zo is voor het studiejaar 2012-2013 afgesproken dat 200 extra studenten via zijinstroom, zoals bachelors biomedische wetenschappen, in de hogere jaren van de geneeskundeopleiding op basis van selectie worden toegelaten. De totale door de overheid bekostigde opleidingscapaciteit stijgt hiermee van 2850 naar 3050 plaatsen. totdat de loting helemaal is afgeschaft, blijft het zo dat kandidaten met gemiddeld een 8 of meer op hun eindexamenlijst, recht hebben op directe toelating tot de geneeskundeopleiding op de universiteit van hun voorkeur. Of dat zo blijft als er geen loting meer is, is volgens de nFU nog onderwerp van beleidsoverleg.steeds meer instellingen passen decentrale selectie toe. In enkele gevallen voor meer dan 50 procent van het totaal aan toe te laten stu-denten. Loting maakt steeds meer plaats voor

eigen selectie, tot over enkele jaren de loting helemaal is afgeschaft. Het is nog niet duidelijk hoe de selectie gaat verlopen als de loting hele-maal afgeschaft is. “Dat zal variëren”, zegt de nFU-woordvoerder. “Meestal begint het met een brief waarin de motivatie voor de studie gepeild kan worden. bij sommige instellingen lopen aspirantstudenten een dag college en leggen een toets af. Over de toekomst valt nog niets te zeggen.”twee promovendi doen in opdracht van de nFU onderzoek naar de effectiviteit van selectieme-thoden. “belangrijk is te weten wat de voorspel-lende waarde van de selectiemethode is voor de kwaliteit van de geneeskundestudent en de toekomstige arts. Misschien krijgen we door loting wel betere artsen. alleen heeft het begrip loting een negatieve connotatie. Het is erg onbevredigend om uitgeloot te worden.”