Integriteitscode · 2018-12-13 · 3 Omgaan met elkaar We vertrouwen onze medewerkers en we geven...

Post on 06-Jun-2020

1 views 0 download

Transcript of Integriteitscode · 2018-12-13 · 3 Omgaan met elkaar We vertrouwen onze medewerkers en we geven...

0

Integriteitscode

Sint Joseph Almelo, 21 november 2018

1

Inhoudsopgave

Inleiding

2

Omgaan met elkaar 3

Ongewenst gedrag Vormen van (werk)bedervend gedrag Aanspreken op ongewenst gedrag Aanspreken van een manager Aangesproken worden op je gedag Geen gehoor Privacy medewerker

Omgaan met bedrijfsinformatie en -middelen 6

Druppel IT-voorzieningen

Clean desk en clean screen beleid Werktijd Privégebruik bedrijfseigendommen Toe-eigenen van goederen van Sint Joseph of huurders Kopieën Mobiele apparaten Gebruik bedrijfsauto’s

Omgaan met belangenverstrengeling 8

Omgaan met klantbelang ‘centraal’ Relatiegeschenken, giften en uitnodigingen Nevenfuncties Persoonlijk voordeel en kortingen bij leveranciers Werkzaamheden bij klanten Privé betaalde werkzaamheden verrichten bij relaties van Sint Joseph Zwart werken Onrechtvaardige bevooroordeling

Omgaan met incidenten 10

Meldregeling

Sancties

11

Evaluatie

12

Bijlage: Meldregeling

2

Inleiding De normen en waarden van Sint Joseph vormen de basis van deze gedragscode. Ze refereren aan de cultuur van werken en handelen bij Sint Joseph. Wij willen dat iedereen zich thuis voelt bij Sint Joseph. Dit houdt ook in dat alles veilig besproken kan worden en wij steeds vriendelijk, kwaliteitsgericht, maatschappelijk betrokken, goed bereikbaar en transparant zijn. C’est le ton qui fait la musique Bij integriteit is het de toon die de muziek maakt. Anders gezegd, het gaat om de manier waarop wij praten en schrijven over sociaal, integer en betrouwbaar handelen. Met het beleid geven we vooral uiting aan het vertrouwen dat we hebben in elkaars functioneren. Tegelijkertijd willen we, juist vanuit onze maatschappelijke missie, duidelijkheid scheppen over gewenst gedrag. En aangeven wat er gebeurt als iets mis is met de integriteit. Ook willen we intern het proces van bewustwording en dialoog over onze cultuurwaarden stimuleren. Waarom een gedragscode Vertrouwen, respect, openheid en eerlijkheid vormen de basis van elke goede relatie. Daarom hechten wij zoveel waarde aan integriteit. Transparant handelen en doen wat we beloven, elke dag opnieuw, dat zijn vaardigheden die getuigen van professionaliteit en passen bij een publieke taak. Daarop willen we aanspreekbaar zijn. Voor wie? De Integriteitscode is bedoeld voor iedereen die werkzaam is bij Sint Joseph.

directeur-bestuurder; MT-leden; medewerkers met een vaste of tijdelijke aanstelling; medewerkers die op basis van detachering of uitzending bij ons werken; ZZP-ers en freelance medewerkers die zijn ingehuurd; stagiaires/afstudeerders.

Naleving We verwachten dat je handelt volgens uitgangspunten van deze Integriteitscode, dat je onze waarden en normen respecteert, uitdraagt en naleeft. Wanneer je krijgt te maken met het niet handelen volgens de uitgangspunten van deze Integriteitscode, dan bespreek je dit in eerste instantie met de betreffende collega. Daarna kun je het eventueel ook met je manager of directeur-bestuurder bespreken.

3

Omgaan met elkaar We vertrouwen onze medewerkers en we geven ruimte aan authenticiteit en individualiteit. Zo respecteren wij ieders cultuur, geloof, levensfase, seksuele geaardheid en achtergrond. Wij geloven dat wederzijds vertrouwen de basis is voor een volwassen arbeidsrelatie, waarin een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Onze open bedrijfscultuur stimuleert medewerkers het beste uit zichzelf te halen. Binnen Sint Joseph spreken we elkaar aan op ongewenst of ongepast gedrag. Leidinggevenden geven hierin het goede voorbeeld. Uitgangspunten:

Bespreek lastige situaties Ontdek samen met je leidinggevende en/of je collega’s een manier om lastige situaties bespreekbaar te maken en bedenk samen oplossingen.

Spreek elkaar aan op gedrag. Praat met elkaar in plaats van over elkaar. Vind je dit lastig, bespreek het probleem dan eerst met je eigen of een andere leidinggevende.

Geef het goede voorbeeld Ook jij hebt een voorbeeldfunctie in het in de praktijk brengen van ‘Sint Joseph’-gedrag’. Zowel naar je collega’s als naar buiten toe.

De overgrote meerderheid houdt zich keurig aan de (gedrags)regels en algemene fatsoensnormen. Dat willen we graag zo houden. Vergeet niet dat jíj medeverantwoordelijk bent voor het gedrag dat we binnen Sint Joseph laten zien en ontwikkelen. We vertrouwen erop dat je die verantwoordelijkheid neemt. Ongewenst gedrag We accepteren geen ongewenst gedrag, niet naar collega’s en niet naar buiten toe. Ongewenst gedrag is een breed begrip en staat onder andere voor gedrag waarin er sprake is van (seksuele) intimidatie, agressie en geweld.

Bij seksuele intimidatie gaat het om elke seksueel getinte vorm van aandacht. Bij agressie en geweld word je psychisch of fysiek lastiggevallen, bedreigd, aangevallen op de

werkplek of via correspondentie (zoals e-mail) en ongewenst benaderd bij de uitoefening van je werkzaamheden.

Ongewenst gedrag komt ook voor in een minder expliciete vorm, zoals negeren, intimideren of andere vormen van psychische druk uitoefenen. Intimidatie of pesten kan betrekking hebben op onderwerpen als godsdienst, levensovertuiging, etnische afkomst, psychische of lichamelijke handicaps of seksuele geaardheid.

Enkele voorbeelden:

Op- en aanmerkingen maken over iemands uiterlijk, seksuele geaardheid of godsdienst. Schelden, dreigen, aanvallen, door collega’s of klanten. Pesten. Staren, lonken, gluren. Overbodig ‘lichamelijk contact’ maken. Per ongeluk aanraken, arm om je heen slaan. Uitnodigingen of voorstellen waarbij weigeren in je nadeel is en/of accepteren voordeel

oplevert. Aanranding of verkrachting.

4

Hulp nodig? Ben je slachtoffer van ongewenst gedrag in je functie bij Sint Joseph en heb je hulp nodig, ga dan in gesprek met je manager of de vertrouwenspersoon. Vormen van (werk)bedervend gedrag Dit is gedrag dat irritatie kan oproepen bij collega’s en daarmee de werksfeer negatief kunnen beïnvloeden. We vertrouwen erop dat je het juiste gedrag laat zien. Enkele voorbeelden van (werk)bedervend gedrag:

Roddelen. Veelvuldig (net) te laat komen op afspraken of afgesproken werktijden. Niet houden aan gemaakte afspraken. Het doelbewust negeren van regels en instructies. Het elkaar niet aanspreken op incorrect en/of ontoelaatbaar gedrag. Het onterecht ziekmelden. Roken op plekken waar dit niet is toegestaan. Het negeren van (een) collega(‘s). Desinteresse tonen.

Aanspreken op ongewenst gedag Het aanspreken van een collega kan lastig zijn. Soms omdat we niet weten hoe we dit moeten doen zonder de ander te kwetsen, of omdat we denken dat het een volgende keer anders en beter zal gaan. Heb je last van een bepaald gedrag of houding, dan kun je dat het beste bespreken. Wanneer je nooit iets zegt, wordt het uiteindelijk steeds moeilijker om een ander duidelijk te maken dat je last hebt van het gedrag. Aanspreken van een manager of directeur-bestuurder Het aanspreken van een manager op gedrag kan moeilijk zijn, maar is wel gewenst. Wanneer hij/zij niet wordt aangesproken, ontneem je hem/haar de mogelijkheid om er iets mee te doen en/of het bespreekbaar te maken. Aangesproken worden op je gedrag Wanneer jijzelf op je gedrag wordt aangesproken, krijg je een spiegel voorgehouden. Probeer je reactie niet om te zetten in woede, teleurstelling of ontkenning, maar beter is het om het positief te benaderen. Dat betekent dat je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken en wilt nadenken over hoe je dit gedrag (eventueel) kunt veranderen. Soms is het goed om de kwestie even te laten bezinken en er op een later tijdstip op terug te komen. Geen gehoor Vind je geen gehoor, kom dan op een later moment terug of laat de ander erop terugkomen. Het kan zijn dat de boodschap moet bezinken. Heb je na enige tijd het voorval nog niet kunnen bespreken met je collega, ga dan naar je manager. Het is dan wel zo correct op dit vooraf te melden bij de betreffende collega. Privacy medewerker We hechten veel waarde aan de privacy van medewerkers. Bescherming van de privacy is een belangrijk element in het onderlinge vertrouwen. Daarom geven we in het privacyreglement voor verwerking van personeelsgegevens aan welke persoonsgegevens van medewerkers worden gebruikt en waarvoor. In deze regeling zijn ook de rechten van de medewerkers opgenomen, zoals inzage en correctie.

5

Omgaan met bedrijfsinformatie en -middelen Om je werkzaamheden goed te kunnen uitoefenen, gebruik je apparatuur en gegevens die Sint Joseph je ter beschikking stelt. Daarbij gaat het om telefoon, computer/laptop, bedrijfsauto, vertrouwelijke informatie, bedrijfsgevoelige informatie, enzovoorts. Het uitgangspunt is dat deze bedrijfsinformatie en -middelen uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt worden. Daarnaast vragen we je om behoedzaam met de ter beschikking gestelde middelen om te gaan. Druppel Bij indiensttreding ontvang je een druppel (tag), waarvoor je tekent voor ontvangst. Met de druppel kun je het pand binnenkomen. Je neemt de nodige zorgvuldigheid in acht ter voorkoming van diefstal, verlies of beschadiging van de druppel. Verlies, diefstal of beschadiging meld je zo snel mogelijk bij je manager. Klanten en leveranciers (zonder druppel) mogen zich via de receptie melden. In geval dat een klant of een leverancier het pand via de personeelsgang toegang moet verkrijgen tot het pand, blijf je bij de klant of leverancier of begeleid je hem of haar naar je collega. We lezen niet de gegevens van het gebruik van de druppel, maar ze worden wel geregistreerd. Op incidentele basis kunnen er vanwege zwaarwichtige reden controles plaatsvinden. Dit melden we bij de voorzitter van de Ondernemingsraad. IT-voorzieningen Voor de dagelijkse bedrijfsvoering zijn we afhankelijk van goed werkende IT-voorzieningen. Het is daarom van groot belang dat deze voorzieningen (computers, telefoons en smartphones, e-mail, internet) op de juiste manier worden gebruikt. Aandachtpunten zijn onder meer:

Beveiliging van apparatuur (virussen, beschadiging) en gegevens (misbruik, lekken van bedrijfsgeheimen).

Het voorkomen van negatieve publiciteit. Kostenbeheersing.

Alle regels en afspraken vind je in de hieronder vermelde richtlijnen. Deze gelden ook voor gasten. ‘Internet-, netwerk en e-mailgebruik’ ‘Gebruik sociale media’ Clean Desk en Clean Screen beleid Wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en integriteit vereisen dat we zorgvuldig omgaan met bedrijfsmiddelen en informatie. De minimale eisen die hieraan worden gesteld, zijn vastgelegd in de ‘Clean Desk en Clean Screen beleid’. Concreet gaat het om: • het veilig opbergen van (bedrijfsinterne of vertrouwelijke) fysieke en digitale informatie. • het sleutelbeheer van de afdelingskasten en ladeblokken. • het veilig opbergen van laptops en andere mobiele bedrijfsmiddelen.

6

Werktijd We zetten ons optimaal in voor onze klanten, van de vroege ochtend tot in de avond. Daar staat tegenover dat we flexibel zijn. We bieden je de mogelijkheid om te flexwerken; je krijgt de mogelijkheid om als medewerker je arbeidstijden, binnen kaders, flexibel in te delen gedurende een afgebakende periode. Soms moet je onder werktijd een privézaak regelen. Je probeert zoveel mogelijk de afspraken met huisarts, tandarts of andere medisch specialisten zoveel mogelijk buiten werktijd te organiseren. Maar als dat niet lukt, dan gaan we daar niet krampachtig mee om. Privégebruik bedrijfseigendommen Het kan gebeuren dat je thuis graag een specifiek gereedschap van Sint Joseph wil gebruiken. In sommige situaties kan dat. Hiervoor vul je het formulier Uitleen bedrijfsmiddelen voor privégebruik. Deze lever je in bij het team Dagelijks Onderhoud. Toe-eigenen van goederen van Sint Joseph of huurders Je mag geen goederen van Sint Joseph of huurders jezelf toe-eigenen. Hiermee worden goederen in het algemeen bedoeld, zoals kantoorartikelen, meubilair, showroomartikelen, gereedschappen en andere goederen. Dat geldt ook voor materialen van sloopwoningen van Sint Joseph. Incidenteel kan hiervoor toestemming worden gegeven door de manager. Kopieën Wanneer je voor privédoeleinden enkele kopieën wilt maken, dan is dat natuurlijk goed. Het wordt anders wanneer grote hoeveelheden wilt kopiëren voor je verenigingsleven of anderszins. Dat doe je niet op kantoor. Mobiele apparaten We stellen een mobiele telefoon ter beschikking met toebehoren en abonnement. Deze apparatuur is eigendom van Sint Joseph en wordt in bruikleen aan jou gegeven. Alle regels en afspraken vind je in de ‘Richtlijn gebruik mobiele apparaten’. Gebruik bedrijfsauto’s Voor de uitvoering van het werk hebben we de beschikking over bedrijfsauto’s. Gedurende de werkdag mag je gebruik maken van deze auto’s. Wil je zeker zijn dat je een auto kunt inzetten, reserveer dan de bedrijfsauto via de centrale agenda in Viewpoint. Aan het einde van de dag blijven de auto’s op de parkeerplaats. In overleg met je manager kan een uitzondering worden gemaakt. In de bedrijfsauto’s zijn boordcomputers geïnstalleerd. Gegevens over het gebruik van de bedrijfsauto (brandstofverbruik, snelheid) worden geregistreerd. Op incidentele basis kunnen vanwege zwaarwichtige reden controles plaatsvinden. Dat melden we bij de voorzitter van de Ondernemingsraad.

7

Omgaan met belangenverstrengeling Heb je in je functie contact met andere (markt)partijen, houd er dan rekening mee dat deze partijen andere belangen kunnen hebben. Het is zaak dat jij steeds onafhankelijk je werk kunt doen, zonder dat er zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan. Om belangenverstrengeling te voorkomen, zijn er regels opgesteld over concurrentie, voor het aannemen van geschenken, het hebben van nevenfuncties, het bedingen van kortingen bij leveranciers, werken bij klanten, zwart werken en het onterecht bevoordelen van bekenden. Omgaan met ‘Klantbelang centraal’ Als Sint Joseph willen we betrouwbaar zijn. We zetten de belangen van de klant op de eerste plaats. Een woning heeft een materiële, maar ook een emotionele waarde. Iedereen wil graag prettig en comfortabel wonen. Voor onze klanten is het van belang dat hun recht om in aanmerking te komen voor een woning is geborgd. Vastgestelde procedures garanderen een eerlijke toewijzing van onze huur- en koopwoningen en natuurlijk voeren wij die uit. Het spreekt voor zich dat wij elkaar en onze zakelijke partners behandelen zoals wij zelf ook behandeld willen worden: beschaafd, vriendelijk en voorkomend. Wij respecteren verscheidenheid en blijven verschoond van kwaadsprekerij, (seksistische) intimidatie en discriminatie. In de privacyverklaring voor klanten is altijd gewaarborgd dat wij zorgvuldig met vertrouwelijke informatie zorgvuldig omgaan, wanneer dit noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Dat verwachten wij ook van onze zakelijke partners. Vanuit de organisatie wordt hiervoor continu aandacht gevraagd bij de betrokken partijen. Relatiegeschenken, giften en uitnodigingen We hebben beschreven welke regels gelden voor het aannemen van geschenken, giften en uitnodigingen. Het gaat erom dat je een zorgvuldige zakelijke afweging maakt. Daarmee voorkom je de (schijn van) belangenverstrengeling of beïnvloeding en dat je onafhankelijkheid van handelen in gevaar komt. Nevenfuncties Sint Joseph wil bevorderen dat medewerkers maatschappelijk actief zijn. De betrokkenheid van medewerkers in de vorm van interne of externe nevenwerkzaamheden kan bijdragen aan het toonaangevend werkgeverschap van Sint Joseph. We geven toestemming voor nevenwerkzaamheden, tenzij sprake is van concurrentie, overbelasting, strijdige belangen of een kennelijk nadelige invloed op het functioneren van de werknemer. Persoonlijk voordeel en kortingen bij leveranciers Veel bedrijven geven korting wanneer je iets privé koopt. Zo ook de bedrijven met wie we een zakelijke relatie hebben. We spelen geen enkele rol in het bedingen van kortingen voor privéaankopen. Je weet zelf heel goed het verschil tussen een normale korting en een korting die buiten proportioneel is. Een dergelijke korting accepteer je dan ook niet. Verder ben je transparant over privéopdrachten voor verbouw of nieuwbouw van je eigen woning. Je meldt deze wanneer je dit laat doen door een zakelijke relatie.

8

Werkzaamheden bij klanten Je thuis voelen bij Sint Joseph betekent dat we klanten soms ook voorthelpen als hun verzoek buiten de formele (onderhouds)opdracht valt. Denk aan kleine extra’s als het ophangen van een schilderijtje als we toch in de woning zijn. Vanwege de verantwoording van onze tijd, ook jegens andere klanten, adviseer je de klant, bij meerdere of grotere verzoeken buiten de officiële opdracht om, een onderhoudsabonnement af te sluiten. Bij twijfel bel je met je manager of bespreek je handelen achteraf met hem/haar. Van belang is dat casussen worden teruggekoppeld aan het MT, zodat we het beleid actueel kunnen houden. Privé betaalde werkzaamheden verrichten voor relaties van Sint Joseph Je mag op persoonlijke titel geen betaalde werkzaamheden verrichten voor relaties/klanten van Sint Joseph. Hierbij wordt gedacht aan:

Het buiten werktijd, op persoonlijke titel, samenwerken met aannemers en/of leveranciers van Sint Joseph.

Het buiten werktijd op persoonlijke titel verrichten van betaalde arbeid voor klanten, leveranciers of aannemers van Sint Joseph.

Zwart werken Wij staan afwijzend tegenover ‘zwart werken’. Als hiervan sprake is, gebeurt dit volledig voor eigen risico. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen hiervan. Het verrichten van betaald werk bij collega’s doe je eveneens niet. Ongerechtvaardigde bevoordeling Zorg ervoor dat je in je werkzaamheden jezelf, familie, vrienden of andere relaties niet bevoordeelt. Sluit geen transacties en verleen geen diensten op niet-zakelijke gronden. Wees transparant in je manier van werken en vermijd elke schijn van bevoordeling. Dossiers van jezelf, van familie, vrienden of andere relaties, behandel je niet zelf, maar meld je bij je manager. Hij/zij bepaalt wie deze dossiers verwerkt.

9

Omgaan met incidenten Bij Sint Joseph willen wij op een professionele wijze incidenten behandelen, afhandelen en registreren. Dit is belangrijk voor een integere bedrijfsvoering. Wij willen verbeteringen in de organisatie doorvoeren door te leren van onze fouten. Sint Joseph probeert incidenten - gebeurtenissen die de normale bedrijfsvoering verstoren of een gevaar vormen voor een (integere) bedrijfsuitvoering - altijd te voorkomen. Meldregeling Sint Joseph voorziet in de mogelijkheid om (vermeende) misstanden te melden. Door de meldregeling wordt gegarandeerd dat, door het melden van misstanden of vermeende misstanden, je wordt beschermd voor de mogelijke nadelige effecten van een melding. Voor iedere medewerker die een misstand of vermeend misstand officieel volgens de procedure meldt, is deze regeling van toepassing. Vermeende misstanden zijn van algemene, operationele en financiële aard. Alle vermelde misstanden (al dan niet afgehandeld) worden gemeld bij de Integriteitscommissie. Misstanden of vermeende misstanden Vermeende misstanden zijn een op redelijke gronden gebaseerd vermoeden van een strafbaar feit zoals frauduleuze handelingen, misbruiken van eigen positie, overtreden van wet – en regelgeving, het schenden van de in de organisatie geldende integriteitscode. Meldpunt intern: De directeur-bestuurder, het MT of de medewerker P&O.

Voorzitter RvC: Heleen Buijs h.buijs@culturaconsult.nl Meldpunt extern: Integriteitscommissie Rosemarie Leussink Johan de Vlieger René Bosch Contactgegevens verkrijgbaar bij P&O. Huis voor klokkenluiders Een verzoek tot onderzoek kan alleen schriftelijk. Wanneer je overweegt een verzoekschrift in te dienen, dan is het raadzaam eerst informatie in te winnen bij de Afdeling Advies van het Huis van Klokkenluiders. Je kunt je verzoekschrift sturen naar: Huis voor Klokkenluiders t.a.v. afdeling Onderzoek Postbus 10088 3505 AB Utrecht Vertrouwenspersoon In te vullen door de arbodienst.

10

Sancties Integriteit is geen optelsom van vastomlijnde gedragsregels. We hebben het liever over een integere houding. Een integere medewerker is iemand die zijn/haar functie onafhankelijk uitoefent en zich niet (op een onjuiste manier) laat beïnvloeden of onder druk laat zetten. Ook voorkom je dat de schijn van afhankelijkheid ontstaat. De belangrijkste vuistregel voor deze houding is openheid en eerlijkheid. Een gebeurtenis moet aan een andere collega verteld kunnen worden. Bij twijfel is het raadzaam om daarover met een collega of manager te praten. Deze Integriteitscode is niet vrijblijvend. Mocht het beleid of de van toepassing zijnde richtlijnen niet worden nageleefd, dan kunnen sancties worden opgelegd door de leidinggevende na toepassing van hoor- en wederhoor. Er is geen uitputtende en gespecificeerde lijst te geven met maatregelen; de sancties zijn afhankelijk van de aard, de omvang en de omstandigheden van de schending van de integriteit.

11

Evaluatie Deze Integriteitscode is onderdeel van het beleid van Sint Joseph en staat niet op zich. De diverse elementen die deel uitmaken van deze code wordt jaarlijks geëvalueerd door de MT. In overleg met de OR wordt, na instemming, het beleid n.a.v. de evaluaties aangepast.

12

Bijlage: Meldregeling Sint Joseph (vereenvoudigde versie) Procedure intern Wanneer je een vermeend misstand wilt melden, dan doe je dit in de eerste plaats bij je manager. Wanneer het niet mogelijk is om het vermeende misstand te melden bij je eigen manager, dan kun je terecht bij een ander MT-lid, de directeur-bestuurder, medewerker P&O of de vertrouwenspersoon. Vindt de melding niet plaats bij de directeur-bestuurder, dan wordt deze door degene waar de melding is gedaan alsnog geïnformeerd. Je kunt de vertrouwenspersoon verzoeken je identiteit niet bekend te maken.

Wanneer er melding is gedaan van een vermeend misstand, dan stelt de directeur-bestuurder een onderzoek in. In het geval dat een vermeend misstand betrekking heeft op de directeur-bestuurder, wordt de Raad van Commissarissen (RvC) geïnformeerd, waarna de RvC een onderzoek instelt.

Over de ontvangst van de melding en het instellen van een onderzoek word je schriftelijk in kennis gesteld. Wanneer je identiteit niet bekend is, wordt de vertrouwenspersoon schriftelijk op de hoogte gebracht. De directeur-bestuurder of Raad van Commissarissen informeert jou of vertrouwenspersoon binnen 4 weken schriftelijk over het ingenomen standpunt van de gemelde vermeende misstand. De termijn van 4 weken kan met ten hoogste 2 weken worden verlengd. Jij of de vertrouwenspersoon wordt hiervan in schriftelijk kennis gesteld.

De directeur-bestuurder informeert zo snel mogelijk de Integriteitscommissie over de binnengekomen integriteitsmelding(en).

Externe procedure De directeur-bestuurder verzoekt de Integriteitscommissie het vermeende misstand te nader te onderzoeken. De Integriteitscommissie brengt over de uitkomsten van het externe onderzoek advies uit aan de directeur-bestuurder.

Wanneer je een vermeend misstand meldt bij het externe meldpunt dan:

Ben je het niet eens met het standpunt van de directeur-bestuurder of de Raad van Commissarissen.

Ben je niet geïnformeerd binnen de afgesproken tijd;

Is er geen standpunt binnen de daarvoor benoemde tijd ingenomen.

Je kunt aan de Integriteitscommissie van het externe meldpunt verzoeken je identiteit niet bekend te maken. De Integriteitscommissie bevestigt de ontvangst van de melding en stelt hiervan de directeur-bestuurder of Raad van Commissarissen op de hoogte. Zo nodig wordt er een onderzoek ingesteld. De directeur-bestuurder verstrekt alle informatie benodigd voor de vorming van het advies. Ook wordt vermeld welke informatie een vertrouwelijk karakter heeft. Als een vermeende misstand niet voldoende gewicht heeft, of als de procedure zoals hierboven genoemd niet is gevolgd, kan de melding als niet ontvankelijk worden verklaard.

Binnen 4 weken geeft de Integriteitscommissie advies aan de directeur-bestuurder, indien het een medewerker betreft, en aan de Raad van Commissarissen, indien de directeur-bestuurder betrokken is bij het vermeende misstand. Deze termijn kan met een periode van 2 weken worden verlengd. Je wordt hiervan schriftelijk in kennis gesteld. Het advies wordt anoniem en met inachtneming van de vertrouwelijkheid van de aan de Integriteitscommissie gegeven informatie openbaar gemaakt onder restrictie van eventuele wettelijke bepalingen. Het openbaar maken van het advies kan achterwegen blijven indien hiervoor zwaarwegende belangen zijn aan te voeren. Eerst nadat de directeur-bestuurder haar standpunt heeft meegedeeld aan jou, die het vermeende misstand heeft gemeld, wordt het advies openbaar gemaakt.

13

De directeur-bestuurder of Raad van Commissarissen neemt op basis van het advies een standpunt in binnen 2 weken en informeert jou of de vertrouwenspersoon hierover schriftelijk. Je ontvangt een afschrift van het uitgebrachte advies.

De Integriteitscommissie maakt elk jaar een verslag met daarin vermeld het aantal meldingen van een vermoeden van een misstand dat tot onderzoek heeft geleid, alsmede de aard van de meldingen. Eveneens wordt het aantal adviezen gemeld. Dit verslag wordt verstrekt aan de Raad van Commissarissen en aan de Ondernemingsraad en is eveneens openbaar.

Meldregeling (volledige versie), zie Meldregeling Sint Joseph.