Caras Alegres Nieuwsbrief mei 2012

Post on 28-Mar-2016

217 views 0 download

description

Caras Alegres, Spanish for 'happy faces' is a Dutch organization based in Guatemala (Central America) in the city Quetzaltenango, helping families and children living in poverty.

Transcript of Caras Alegres Nieuwsbrief mei 2012

V

OOp zaterdag 31 maart, om precies te zijn stapte ik na een geweldig afscheidsfeest in de auto, op weg naar nieuwe uitdagingen. Een nieuwe invulling van mijn leven, ver weg van mijn tweede thuis: Guatemala.

Wat in 2004 begon met een toch wel idealistische droom resul-teerde in een intense liefde voor Guatemala, de mensen en vooral het werk in Las Rosas.

Caras Alegres is in mijn handen gegroeid en dat is ongelooflijk

hard gegaan. In samenwerking met de gedreven werknemers en alle andere betrokkenen hebben we iets niet gezegd waar je in Xela niet meer omheen kunt. Caras Alegres is van het organiseren van middagactiviteiten uitgegroeid tot een heus ‘Community Center’. De cirkel is bijna rond, als we nog een paar jaar zo doorgaan hebben we onderwijs mogelijk gemaakt voor iedereen die in de nabije omgeving van Caras Alegres woont. Ook hebben we een aardig gat geslagen tussen arm en rijk. Caras Alegres gaat door! Geen twijfel over mogelijk.

Niet met mijn lijflijke aanwezigheid in Guatemala maar wel met mijn super gemotiveerde en enthou-siaste vervangster: Annemarie Brons. Zij zal de nodige richting geven aan de lokale medewerkers

en de projecten ter plaatse. Zelf blijf ik vanuit Nederland actief. Want echt afscheid nemen kan ik niet. Ik zal altijd met een been in Guatemala blijven staan.

De foto’s van mijn afscheid zijn te zien op onze facebook pagina.

Voor het eerst een voorwoord geschreven vanuit Nederland. Het is een vreemd gevoel nu op afstand bezig te zijn met Caras Alegres. Want zoals jullie in deze nieuwsbrief kunnen lezen heb ik de werkzaamheden in Guatemala overgedragen aan iemand anders. Maar zeker met evenveel plezier en enthousiasme blijf ik actief en presenteer ik jullie deze nieuwsbrief. Met artikelen die jullie van ons gewend zijn maar ook met een uitgebreide update over het Noodfonds. Welke we in oktober afgelopen jaar in het leven hebben moeten roepen door een heftige overstroming. Caras Alegres is sinds een paar weken actief op Twitter, blijf op de hoogte en volg ons vandaag nog.

Judith

CARAS ALEGRESHulp aan vrouw en kind NIEUWSBRIEF

Door Judith Bank

“Ik zal altijd met één been in Guatemala blijven staan.”

Afscheid van Judith

jaargang 8, nummer 1, mei 2012

V

Praktijkopleiding tot kleermaker

Door Gabriela Andrade

Vanaf de maand februari 2012 startte deze 10 maanden durende opleiding. Er zijn 16 deelneemsters in totaal, welke met een beurs vanuit Caras Alegres deelnemen aan deze praktijkopleiding aan huis. Want de aula in het Caras-gebouw is ter beschikking gesteld aan deze groep vrouwen en hun instructrices. Gedu-rende de opleiding wordt gestart met de basisprincipes maar in november dit jaar zullen de deelneemster capabel zijn een heuse trouwjurk af te leveren. Tevens leren ze tijdens de theorielessen o.a. hoe ze een eigen bedrijf op kunnen zetten. Vier dagen per week wordt er in het daarvoor ingerichte lokaal hard gewerkt op

gewone maar vooral de gehuurde industriële naaimachines. Deze groep vrouwen zijn een voorbeeld voor velen. Ze laten zien te willen ontwikkelen en te willen leren om niet alleen hun zelf maar ook hun gezin en naaste familie op weg te helpen naar een beter bestaan. Bedankt voor alle aangeboden en ontvangen hulp. En ook aan alle lieve mensen die in Caras Alegres geloven en zien dat dromen waarheid kunnen worden, in het bijzonder voor deze vrouwen.

Herdenking Marcel van der Geest

Door: Annemarie Brons

T

Het is ongelooflijk te beseffen dat het alweer ruim een jaar geleden is dat mede-oprichter Marcel van der Geest is overleden. Er is het afgelopen jaar geen dag voorbij gegaan dat zijn naam niet genoemd werd; regelmatig huilen de mensen om het verlies, en lachen ze om de prachtige herinneringen die ze hebben van Marcel.

Op zijn eerste sterfdag, 1 maart j.l., hielden we een herdenkingsdienst bij Caras Alegres. De middag begon met het draaien van zijn favoriete muziek en vervolgens werden er mooie woorden gesproken. Iedereen, van kleuter tot baby, heeft een tekening gemaakt of woorden geschreven welke gebundeld gaan worden in een boek voor zijn familie. Het hoogtepunt van de middag was het oplaten van de ballonnen. Voor elke bezoeker was er een ballon met helium, die na een moment van stilte allemaal tegelijk de lucht in gingen, een prachtig gezicht en een emotioneel moment voor velen.

Tot slot werd er een blijvende herinnering onthuld; een gedenksteen aan de muur, zodat Marcel niet alleen in ons hart, maar ook tastbaar voor altijd bij ons is.

Een jaar geleden...

Tijdens 8 lessen, welke speciaal georganiseerd en gesponsord zijn door de studenten van de New Yorkse Universiteit, leren 10 kinderen de basisprincipes van het zwemmen. De vrijwilligersgroep is groot en dus ontvangen de 10 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar bijna privéles. Na een korte warming-up en droog oefenen gaat de groep te water om tijdens een actieve les te leren drijven. Om de zwemslagen werkelijk te pakken te krijgen zal er veel meer geoefend moeten worden maar het gaat erom dat deze kinderen leren om zichzelf te redden wanneer ze te water komen. Na de inspanningen in het zwembad mogen ze de warme douches gebruiken. Voor de meest is dit puur genieten, want thuis hebben ze geen douche, en al helemaal geen warme. Wanneer ze met een versnapering en limonade weer een beetje bij zijn gekomen en terug zijn gebracht bij Caras Alegres kijken ze moe maar voldaan uit naar de volgende les.

St. John’s University’szwemles

Door: Andrea de Leon

WWe zijn nog net geen 6 maanden onderweg maar eindelijk is licht aan het eind van de tunnel!

Er is fantastisch nieuws te melden voor bijv. Gloria en haar gezin. Kennen jullie haar nog, uit de vorige nieuwsbrief? Ze woont letterlijk op het randje van de afgrond waar ze onmogelijk kan blijven wonen. Maar hoe organiseer je hulp op maat? Het heeft ons lang beziggehouden. Maar wie niet op geeft bereikt altijd zijn doel.

GloriaWant medio april werd de deal gesloten en ontvingen we goedkeuring. Gloria kan met haar drie kinderen verhuizen naar een veilig stukje grond met een stenen huis. Ze kan hier de rest van haar leven zonder zorgen vertoeven. Ze kan er beetje bij beetje haar eigen plekje van maken. Zonder risico koken, slapen en genieten van haar drie prachtige kinderen. Precies zoals we het wilde. Geweldig om te zien dat het nood-hulpfonds het leven van Gloria totaal en positief heeft veranderd.

De wijkOok is er voortgang inzake waterleiding aanleg en vervanging te melden. Direct na de storm zaten meer dan 30 families in de wijk Las Rosas zonder water. Inmiddels zijn alle beschadigde buizen verwijderd en is er een vernieuwd systeem aangelegd. Eindelijk heeft iedereen weer toegang tot water.

Wonen langs een afgrondOm de mensen met eigen stukken grond de mogelijk-heid te geven om hierop te blijven wonen lieten we vanuit Caras Alegres deskundigen de locaties analy-seren. Met zijn verschillende ingenieurs bouwkunde zijn we de families gaan bezoeken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de aanleg van betonplaten welke rusten op diepe, brede met metalendraad gevlochten palen en een geavanceerd afvoersysteem van het regenwater.Omdat het regenseizoen niet al te lang meer op zich laat wachten zijn deze aanpassingen precies op tijd gekomen. Nu kunnen de geholpen gezinnen zonder zorgen wonen en werken naar een mooie toekomst.

Het Caras Alegres Noodfonds

Door: Judith Bank

TTevreden klanten komen terug en bij tevreden stagiaires is dat niet anders!

Begin 2010 liep ik, Annelore Peeters, stage bij Caras Alegres voor de (Belgische) opleiding Ergotherapie en twee jaar later stond ik terug op Guatemalteekse bodem om stage te lopen voor de opleiding Intercultureel Manage-ment. In 2010 liep ik stage bij Preparatoria (kleuterklas voor kinderen vanaf 6 jaar) en in het middagprogramma van Caras Alegres. Heel wat kinderen waar ik twee jaar geleden elke dag mee samenwerkte komen nog steeds trouw naar Caras Alegres. Ik stel jullie graag voor aan Yuri, 8 jaar, één van de meisjes die spontaan naar me toegelopen kwam bij mijn aankomst op het project.

Tijdens een kort interviewtje vertelde Yuri me dat haar favo-riete activiteit bij Caras Alegres knutselen is, zoals het maken van lampjes, spaarvarkentjes, juweel-tjes… Ze is erg blij als ze toestemming krijgt van haar mama om bij Caras Alegres met haar vrienden te spelen. Enthousiast vertelt ze over de sportlessen met Profe Leonardo. Ze vertelt me over Ruth, Cati en Ofelia, de Guatemal-teekse medewerkers, die haar de knutselactiviteiten aanleren. Bijv. het maken van prachtige bloemen, maar ook het netjes opruimen na het knutselen. Ik kon het

natuurlijk niet laten om ook iets te vragen over de vrijwilligers, het thema waar ik ditmaal een scriptie over zal schrijven. Ik vroeg haar wat ze de voor- en nadelen vond van al die vrijwilligers die op het project komen werken. Ze vertelde me dat ze het erg leuk vond dat de vrijwilligers haar aandacht en liefde geven en haar helpen bij het inkleuren van tekeningen. Nadelen kon Yuri niet meteen bedenken. Wanneer ik haar vraag of het niet moeilijk is om altijd afscheid te

moeten nemen van die aardige helpers die vrijwilligerswerk doen op het project, weet Yuri er me al snel van te overtuigen dat dit niet moeilijk is voor haar want dit is ze inmiddels gewoon.

Bij de fotosessie vroeg Yuri me of haar broertje van één mee op de foto mocht, een leuk jongetje dat ze tijdens het gesprekje steeds in het oog hield.

Yuri (8) en haar enthousiasme voor Caras Alegres

Door: Annelore Peters

Peuterspeelzaal

Hallo, Ik ben seño Nele (stagiaire ergotherapie) en werk samen met seño Ruth en seño Sara in de ochtend in het klasje Kinder , dit kennen wij beter als peuterspeelzaal.We hebben 19 kinderen tussen 2,5 en 4 jaar die regel-matig naar school komen.

Tussen 8.00u en 9.00u worden de kinderen ontvangen en is het vrij spel. De kinderen kunnen dan spelen met het speelgoed dat aanwezig is in onze klas (puzzels, auto’s, treinspoor, domino, memorie, e.d.) Hierna gaan we met z’n allen in een kring zitten en zingen we liedjes en beelden we ze uit.Dan volgt er een pauze waarin de kinderen buiten op de binnenplaats van Caras Alegres kunnen spelen. Na de pauze leren de kinderen spelenderwijs dingen zoals de kleuren, vormen en tegenovergestelde. Dit is voor hun een goede voorbereiding op de volgende klas(sen).

*Seño betekent mevrouw en/of juffrouw

OOok het afgelopen jaar is Caras Alegres verder gegroeid en zijn we volop in ontwikkeling. Met een groeiend Caras Alegres, ook een groeiende administratie! Dat was de reden dat we besloten een assistent boekhouder aan te nemen. Nadat we in Maart j.l. een reeks sollicitatiegesprekken hielden mocht Roberto zich met trots de nieuwste aanwinst van Caras Alegres noemen. Roberto is een serieuze jongen van 19 jaar, opgegroeid in het weeshuis ‘Hogar Temporal’ hier in Xela. Momenteel woont hij in de school EDELAC, is daar ’s nachts de bewaker van het pand. Hij zit in het laatste jaar van zijn

studie ‘boekhouding’ en is goed op weg en zal dit jaar zijn diploma behalen.In zijn nieuwe rol assisteert hij Annemarie.Robert vertelt: ‘Ik ben heel blij met m’n nieuwe baan, op deze manier kan ik de gemeenschap iets teruggeven, nadat ze mij in het verleden veel geholpen hebben.‘Ik leer veel en we werken elke week een stukje beter en effectiever. Ik ben blij en hoop nog

veel meer bij te leren en lang binnen Caras Alegres te mogen werken en mogelijk verder te studeren’.

Roberto Moises Sales Domingo (19)Assistent Boekhouder

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Guatemala.

Caras Alegres is nu ook op Facebook en Twitter!

Blijf het werk van Caras Alegres volgenvia de website, en facebook. Wij danken

iedereen die ons, op welke wijze dan ook,steunt.

Wilt u ook steunen, wordt dan donateurvia de website www.carasalegres.org ofstort op nr. 36.61.72.603 t.n.v. Stichting

Caras Alegres.