Artsen gaan bloggen voor Mednet

Post on 13-Dec-2016

214 views 2 download

Transcript of Artsen gaan bloggen voor Mednet

6  achter het nieuws mednet 05I2012

ben arts door peter koch

tekst redactIe mednet

Artsen gaan bloggen voor MednetEen flink aantal artsen gaat de komende tijd bloggen op de website van Mednet. Zij zullen in hun blogs een inkijkje geven in hun dagelijkse praktijk of een belangrijk thema aansnijden.

een van de bloggers is cardioloog angela Maas, die schrijft over het opruimen van haar werkka-mer in de Isala klinieken. Zij heeft een nieuwe baan gevonden. Ook Pauline Dekker, longarts en auteur van boeken over stoppen met roken en motiverende gespreksvoering, blogt maande-lijks op de website. In haar eerste blog deelt ze haar ergernis over het feit dat het overlijden van bijvoorbeeld een bn’er niet wordt geweten aan primaire longkanker, maar de metastasen in het brein. Jonge artsen zijn ook vertegenwoordigd: tim Linssen, voormalig voorzitter van de Lande-lijke Vereniging van aspirant Huisartsen en huis-arts in opleiding, geeft zijn visie op de politieke ontwikkelingen. andere bloggers zijn: Carl Wij-burg, roboturoloog, en Michiel Vermaak, arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Ook Ignace schretlen, voormalig huisarts en publicist, levert regelmatig zijn bijdrage, net als angèle van de Ven, trainer/coach voor artsen.De komende maanden zullen er nog meer blog-gers volgen. alle blogs zijn te lezen op de web-site van Mednet: www.mednet.nl.

Bedrijfsartsen blij met rechterlijke uitspraak over inzagerecht

Inkomen specIalIsten wordt mogelIjk verlaagder komt een onderzoek naar hoe het norminkomen van medisch specialisten meer in lijn kan worden gebracht met collega’s in andere landen. Dat staat in het wandelgangenakkoord dat eind april is gesloten door diverse politieke partijen. Dit kan betekenen dat de salarissen van medisch specialis-ten omlaag gaan. Oktober vorig jaar hebben de Landelijke vereniging van artsen in Dienstverband en de Orde van Medisch specialisten (OMs) met de nVZ Vereniging van ziekenhuizen afgesproken dat de salarisaanpassing van medisch specialisten in dienstverband met terugwerkende kracht wordt doorgevoerd. Door dit nieuwe akkoord kan dit op losse schroeven komen te staan. OMs kent nog niet de details van het onderzoek, maar wil meewerken. Wel wijst OMs op het eerder afgesproken conve-nant. “We gaan er vanuit dat dit aansluit bij het onderzoek”, aldus woordvoerder Paul Custers.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat werkgevers het medisch dossier van werknemers niet mogen inzien, ook niet via het inzagerecht. Alleen een onafhanke-lijk arts mag dat. Volgens de Nederlandse Ver-eniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en de KNMG onderstreept dit besluit de waarde van het medisch beroepsgeheim.

bij een gerechtelijke uitspraak over arbeidson-geschiktheid willen werkgevers soms het medisch dossier inzien. Dit omdat ze langer loon moeten doorbetalen en omdat ze een boete ris-keren omdat ze zich onvoldoende hebben inge-

spannen voor re-integratie. In nederland zijn talloze procedures gevoerd over de vraag of het inzagerecht de privacy van de werknemer schaadt. Het europees Hof heeft nu besloten dat alleen een onafhankelijk arts inzage heeft in het medisch dossier. De werkgever heeft op deze manier voldoende borging voor een eerlijk proces, zo vindt de rechter. Volgens zelfstandig bedrijfsarts en bestuurslid van de nVab, Jurriaan Penders, hoeft een mede-werker zich met deze uitspraak geen zorgen meer te maken over zijn medische gegevens en het feit dat deze ooit worden gezien door niet-medici. “Dit zorgt dat het medisch dossier ook

vanuit medisch oogpunt wordt geschreven en geen verkapt juridisch dossier wordt. bedrijfs-artsen weten nu dat medische gegevens veilig zijn en ook veilig bewaard zullen worden.” bijkomend voordeel van deze uitspraak is dat het laat zien dat het medische beroepsgeheim zeer hoog wordt ingeschat. Penders: “De rechts-gang zorgt zelfs voor een uitzondering op de wet. Zo belangrijk is het medisch beroepsge-heim.” Ook de KnMG is blij met de uitspraak. De organisatie ziet deze beslissing als stimulans voor de verdere professionalisering van artsen die werken als onafhankelijk adviseur.