Zutphen Bruist mei 2013

36
DE OORSPRONG VAN SCHOONHEID NOORDERHAVEN INSPIREERT! ONDERNEMER VAN DE MAAND J&P LIVING AND GIVING ZUTPHEN MEI 2013 WWW.NEDERLANDBRUIST.NL GRATIS MEENEMEN!

description

Zutphen Bruist mei 2013

Transcript of Zutphen Bruist mei 2013

Page 1: Zutphen Bruist mei 2013

De oorsprong van schoonheid

noorDerhaven inspireert!

onDernemer van de Maand

J&p Livingand giving

zutphen mei 2013 www.nederlandbruist.nl gratis meenemen!

Page 2: Zutphen Bruist mei 2013

Houtmarkt 65 7201 KL ZutphenT [email protected]

Foto

grafi

e P

asca

le D

rent

Page 3: Zutphen Bruist mei 2013
Page 4: Zutphen Bruist mei 2013

Inhoud

8

16

12

2118

28

31

uitgever Nederland Bruist C.V.

Franchise manager Jorn Brand

vormgeving & traFFic Nederland Bruist

eindredactie Eveline Schrijvers

gemeentelijk archeoloog Michel Groothedde

oplage 7.500 Exemplaren

acquisitie Jorn Brand

T 06-12778709, E [email protected]

contact zutphen bruist

Jorn Brand

T 088-7340049, M 06-12778709

[email protected]

Volg ons op Twitter.com @ZutphenBruist

Like ons op Facebook.com Zutphen Bruist

Linkedin.com Jorn Brand en Zutphen Bruist

contact hooFdkantoor

Nederland Bruist C.V.

[email protected]

www.nederlandbruist.nl

www.belgiebruist.be

Colofon

Copyright nederland Bruist C.v. het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. ©2012 nederland Bruist C.v. merknaam Zutphen Bruist is een merknaam en eigendom van nederland Bruist C.v. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. nederland Bruist C.v. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen ook: alkmaar, De amerstreek, Breda, De maasroute, Den Bosch, haarlem, nijmegen, Land van Cuijk, rivierenland, Tilburg, Utrecht, De peel, Land van maas en Waal, Uden.

Page 5: Zutphen Bruist mei 2013

Bruisende lezer,

Met vriendelijke groet,Jorn Brand

Het is eindelijk lente! We hebben er erg lang op moeten wachten, maar nu kunnen we weer lekker lang naar buiten en genieten van de zon. Misschien is de ‘Achtkastelentocht’ wel iets voor jou (zie pagina 16 en 17), waar je heerlijk door de natuur rondom Vorden fietst langs acht prachtige kastelen en buitenhuizen. De fietstocht bestaat 100 jaar en er zijn diverse activiteiten rondom dit jubileum. De route en meer informatie is verkrijgbaar bij de VVV in Vorden waar de fietstocht van 35 kilometer ook start. Op de facebookpagina van Zutphen Bruist staan overigens nog veel meer fietsroutes en (stads)wandelingen. De muziekliefhebbers komen

ook volop aan hun trekken, want het festivalseizoen is inmiddels weer van start gegaan en Zutphen doet daar vrolijk aan mee. Wat dacht je van het Legendsfestival op 5 mei, het Heufs Volksfeest en Woodwall op Hemelvaartsdag. Bruisende festivals die niet meer weg te denken zijn uit de Hanzestad. Kijk voor meer informatie bij de evenementen op pagina 32 en 33.

Er is weer genoeg te doen deze maand in Zutphen en je kunt natuurlijk nog altijd rustig thuis of onder de bomen bij de fontein op de Houtmarkt deze Zutphen Bruist gaan lezen. Een heerlijke maand gewenst en veel leesplezier!

Page 6: Zutphen Bruist mei 2013

Iedere zondagde “Zoete verleiding”brunch/ dinerbuffet

van 13.00 uur tot 15.00 uurEen volledig driegangenbuffet met voor

ieder wat wils, en uiteraard een dessertbuffet na.

Prijs € 22,75 p.p.kinderen € 11,50

Een unieke locatie voor uw bruiloften en partijen

Bronsbergen 25 7207 AD ZUTPHEN tel. 0575-538438

Page 7: Zutphen Bruist mei 2013

Een unieke locatie voor uw bruiloften en partijen

Page 8: Zutphen Bruist mei 2013

Luchtfoto van de mars aan het begin van de 20e eeuw (met de loop van het Twentekanaal die al is ingetekend) afbeeldingen afkomstig uit het archief van de historische vereniging Zutphen.

De Mars tot 1865In de periode voor de realisatie van de mars zoals we het nu kennen, zag het gebied er totaal anders uit. er lagen stadsweides die vooral een agrarische functie hadden, net buiten de ommuurde stad. op de stadsweides hebben door de eeuwen heen ook diverse molens en een havezate (een soort burcht) gestaan. ook stonden er in de 16e en 17e eeuw twee galgen, waar de stad diverse straffen ten uitvoer bracht en zijn er op een deel van de stadweides hoornwerken aangebracht, om Zutphen nog beter te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In de 18e eeuw werd het vestingwerk uitgebreid met lunetten (zigzagvormige linies met geschut), uit vrees voor invallen van de oostenrijkse legers. ook was er al industrie aanwezig. Zo stond er in de 16e eeuw een

van De mars In ZUTphenBij ‘Historisch Zutphen’ zal men vooral denken aan het monumentale centrum van de stad en niet zo snel aan het gebied ‘de Mars’. De aanblik van dit gebied komt minder imposant over dan die van de oude stad en zijn geschiedenis heeft tot nu toe minder in de belangstelling gestaan. Toch is die geschiedenis er natuurlijk. Er werd en wordt op de Mars gewoond, gewerkt en zelfs gerecreëerd.

Historie

Page 9: Zutphen Bruist mei 2013

De noorderhaven rond 1900 - In tijd van vorst lag het vol met schepen om schade te voorkomen door kruiend ijs.

steenfabriek en stonden er in de 19e eeuw een blekerij en lijmerij op het huidige gebied van de mars. Door de aanleg van de spoorlijn tussen Zwolle en arnhem (1861-1865) verdween een deel van vestingwerken op de mars en dit was de eerste stap naar een verandering van de mars zoals we die nu kennen.

De Mars vanaf 1865met de aanleg van het Coenenspark in 1865 en de noorderhaven in 1880 (bedoeld als opslaghaven van spoor naar schip) ontwikkelde zich vanaf 1890 een kleine woonwijk op de mars. In de jaren 1916 tot en met 1923 werd het park geofferd voor industrie en handel. hiermee kwam de ontwikkeling van het bedrijventerrein echt op gang. er werden zelfs sportvelden aangelegd, maar die verdwenen al snel weer in de tweede helft van de 20e eeuw. Tussen 1930 en 1938 werd het Twentekanaal aangelegd en zodoende kwam er een betere aanvoer van grondstoffen voor de Twentse textielindustrie (ruwe katoen) en voor de toevoer van steenkool uit de mijnen in Limburg. het grootste deel van het kanaal is aangelegd als werkverschaffingsproject tijdens de crisis in de jaren 30 en werd door werkelozen met schop en kruiwagen gegraven. Tussen 1926 en 1944 liep over de mars zelfs een tramlijn naar Deventer. Door deze goede ligging en uitstekende transportvoorzieningen vestigden vele (grote) bedrijven zich op het bedrijventerrein, waaronder de Zutphense Broodfabriek, reesink, sturka, BührmannUbbens, eijerkamp, Lovable, de Drukkerijen Thieme en Tesink en uiteraard de man van de Knakworst. het verhaal gaat dat

“De Mars is een erfwoord van ‘Maersch’, wat vroeger ‘land aan water’ of ‘moerasland’ betekende.”

zelfs stork, DaF en philips interesse hebben getoond om zich in Zutphen te willen vestigen.

Tegenwoordig kennen we de mars als het driehoekige gebied, gelegen tussen de spoorweg, het Twentekanaal en de IJssel. een groot gedeelte van het gebied, dat in de afgelopen 125 jaar drastisch is veranderd, gaat in de 21e eeuw ook weer geschiedenis worden, met de aanleg van ‘de noorderhaven’. over deze nieuwe wijk kun je meer lezen op pagina 12 en 13 in dit magazine. een uitgebreide historie van de mars wordt mooi beschreven in het boek ‘Zutphen De mars’. het beschrijft de geschiedenis van de mars tot aan het begin van de 21e eeuw en is te koop voor slechts € 15,00 in diverse Zutphense boekwinkels.

Meer informatie is ook te vinden op www.historiezutphen.nl

Page 10: Zutphen Bruist mei 2013

Wij bezorgen (h)eerlijke vers bereide, betaalbare, warme biologische maaltijden in Zutphen, Warnsveld en Eefde.

Er is een menukaart en een dagelijks wisselend dagmenu met een groot vegetarisch aanbod. Ook zeer interessant voor senioren en instellingen die graag terug willen naar gezond en vers en (h)eerlijke smaken voor een goede weerstand en een goed leven!

DE BIOLOGISCHE KEUKEN

* 100% bio* Vers bereid en goed warm aangeleverd* (H)eerlijk, betaalbaar en gezond* Uit Eten In Je Eigen Huis* Biologische catering geheel naar uw wens* Uitstekende seniorenmenus * Heerlijke dagmenus* Groot vegetarisch aanbod

Industrieweg 85 | 7202 CA Zutphen | ingang aan de Pollaan, naast AW Auto s, bij de grote grijze ronde ketel. www.debiologischekeuken.nl | www.thuisbezorgd.nl | [email protected] | 0575 729009 | 06 17242794

Elke dag open!

Page 11: Zutphen Bruist mei 2013

DE BIOLOGISCHE KEUKEN

* 100% bio* Vers bereid en goed warm aangeleverd* (H)eerlijk, betaalbaar en gezond* Uit Eten In Je Eigen Huis* Biologische catering geheel naar uw wens* Uitstekende seniorenmenus * Heerlijke dagmenus* Groot vegetarisch aanbod

Page 12: Zutphen Bruist mei 2013

Zutphen neemt opnieuw bezit van de noorderhaven. aangestoken door het ooit zo actieve karakter nemen tal van Zutphenaren het initiatief om hier iets nieuws te beginnen. het is voor hen de ideale plek. pal naast het station. met uitzicht over de mooiste rivier van nederland. en tegenover de binnenstad waarmee het via nieuwe tunnels voor voetgangers, fietsers en auto’s direct wordt verbonden. het is dan ook niet verwonderlijk dat de levendigheid op noorderhaven snel terugkeert nu de industrie het gebied heeft verlaten en de eerst kavels worden bebouwd.

HotspotZutphense ondernemers verbouwen het pakhuis noorderhaven tot een innovatiecentrum. Ze willen nog dit jaar opengaan in het dan fraai gerestaureerde en

Noorderhaven inspireert!

In Noorderhaven is een nieuw leven gestart. Te midden van enkele robuuste iconen uit het rijke industriële verleden verrijst een gloednieuw woon- en werkgebied. De haven zelf wordt volgend jaar weer uitgegraven. Op 25 mei kan iedereen zich in Het Koelhuis laten inspireren door de nieuwe plannen.

energieneutrale pakhuis. niet ver daar vandaan trekken in het hippe Koelhuis de eerste activiteiten in het grand café inmiddels veel aanloop. De reusachtige boteropslagplaats wordt omgetoverd tot hotspot voor creatieve ondernemers en culturele evenementen. ook de voormalige Broodfabriek staat een spannende transformatie te wachten. Wie graag zelf een woning wil bouwen tussen deze historische panden kan aan de slag op een van de acht bouwkavels. Woonbedrijf Ieder1 liet zich al inspireren door in pakhuisstijl een appartementengebouw neer te zetten; de eerste bewoners nemen nog dit jaar hun intrek in het pand waarvan de bouw dagelijks vanaf de spoorperrons door duizenden reizigers wordt gevolgd. op de begane grond is ruimte vrijgehouden voor wie hier een winkel, zaak of praktijk wil openen.

12

Page 13: Zutphen Bruist mei 2013

Ideale woningWoonbedrijf Ieder1 doet ook mee in het volgende deelplan dat nu op de tekentafel ligt. het behelst de bouw van appartementen en eengezinswoningen met tuin tegenover achmea health Center, kinderspeelhal ‘Ballorig’ en bioscoop Cinemajestic. ontwikkelaar heijmans | proper stok laat zich op deze plek leiden door de wensen van de mensen die hier graag willen wonen. In maart spraken meer dan zestig mensen in workshops zich uit over hun ideale woning en woonomgeving. Wie dat heeft gemist, kan nog de noorderhaven woontest invullen op de website van het project (adres zie hiernaast). op 25 mei is het resultaat uit de workshops te bewonderen. In juni start de verkoop. naar verwachting begint de bouw nog dit jaar en kunnen deze koop- en huurwoningen dan ruim een jaar later worden betrokken.

Ubuntueen ander groot initiatief is het Ubuntuplein. Ubuntu is een afrikaanse filosofie die draait om de toewijding en relatie tussen mensen onderling. 150 huishoudens, verdeeld over drie generaties (jonge gezinnen tot en met ouderen vanaf 55) willen op het Ubuntuplein hun idealen realiseren over wonen, samenleven, zorg en aandacht voor elkaar. Dit voorjaar wordt er een voorlopig ontwerp van het gebied gemaakt. ook sutfene, een grand café en lokale ondernemers krijgen hier onderdak.

Boulevardhet nieuwe hart van noorderhaven wordt een recreatiehaven met vijftig ligplaatsen. rond de haven en direct aan de IJssel komen na 2015 appartementen en eengezinswoningen, terwijl ook aan een hotel wordt gedacht. De IJsselboulevard wordt hier verlengd voor voetgangers en fietsers tot aan de houthaven. voor een voormalig industrieel gebied wordt noorderhaven verrassend groen en open. pleinen en parkjes zijn onderdeel van een groen lint door de binnenstad van Zutphen. Ze maken noorderhaven tot een fijne woon- en leefplek waar veel te beleven valt. Noorderhaven organiseert een inspiratiedag op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 15.00 uur in Het Koelhuis. Zie ook www.noorderhavenzutphen.nl

Bewoners tekenen hun ideale woning.

13

Page 14: Zutphen Bruist mei 2013

Fluisterboot Zutphen

De Vaartijdenmaandag t/m zaterdag: 11.30 uur - 13.30 uur 15.00 uur - 16.15 uur Zondag: 11.30 uur - 13.30 uur 15.00 uur De Prijzen personen vanaf 10 jaar: € 5,00Kinderen tot en met 9 jaar: € 3,00Kinderen tot en met 4 jaar: gratis

Groepsreserveringennaast individuele vaarten zijn afspraken voor groepen ook mogelijk. De vaartijden voor groepen kunnen in overleg op andere tijden worden vastgesteld. De kosten bedragen € 90,00 voor een grote boot en € 50,00 voor een kleine boot. het is ook mogelijk om een boot voor een speciale gelegenheid te boeken, zoals een piratenboot of Bruidsboot en in combinatie met een stadswandeling, ouderwetse postkoets en/of paardentram.

Een fluisterboot voert u in ongeveer één uur langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel en over de grachten van de stad. De rondvaart begint en eindigt midden in het centrum van Zutphen, bij de steiger aan het Rijkenhage. De fluisteraar (schipper) vertelt op zijn eigen unieke manier over de geschiedenis van de Hanzestad Zutphen en haar historische monumenten langs de route. Ongeveer 35 enthousiaste vrijwilligers treden op als schippers en varen kundig om de barrières heen die de Berkel en de grachten rijk zijn. Er zijn vier grote en twee kleine boten beschikbaar. In een grote boot kunnen maximaal 20 personen mee en in een kleine boot maximaal 10 personen.

Kaartverkoop, opstapplaats en meer informatie Fluisterboot Zutphen Rijkenhage 17201 LP Zutphen 0575 - 544510 www.fluisterboot-zutphen.nl [email protected]

Page 15: Zutphen Bruist mei 2013

Wij staan “startklaar” om uit te rijden naar de verschillende locaties de komende zomermaanden:barbecues - bittergarnituren - drankvoorzieningen - warme en koude buffetten

Ook kunt U bij ons terecht voor het huren van meubilair, glaswerk, porselein, biertaps etc.

Zie ook onze website: www.deruif.nl tel. 0575-511922

E-Bike Testcenter

Bent u op zoek naar een E-Bike, maar wilt u eerst voelen wat een E- Bike doet en kijken welk type fiets het best bij u past? Wij bieden nu de uitkomst met ons E-Bike Testcenter. Maak een uitgebreide testrit op de fiets naar keuze en overtuig uzelf.

Een E-Bike koop je niet zomaar...

Laarstraat 54 I 7201 CG Zutphen I 0575-541001WWW.EBIkETEsTCEnTEr.nL

Page 16: Zutphen Bruist mei 2013

100 jaar Achtkasteele ntocht Afstand 35 km

Den Bramel

Kasteel Hackforthet kasteel is gebouwd in de stijl van Lodewijk XvI door landdrost gerrit van hackfort. De hoektorens van het gebouw stammen uit de 16e eeuw. De 18e-eeuwse waterradmolen is gerestaureerd, draait doorgaans in de weekenden en kan dan bovendien van binnen worden bezichtigd. rondom het kasteel kunnen verschillende wandelingen worden gemaakt.

Den BramelDit landgoed wordt al in 1396 vermeld. In 1410 erfde hendrik van Brameren het bezit van zijn vader gerrit. In het fraaie landschapspark rondom het huis staan veel bijzondere bomen en is het heerlijk wandelen.

De Wildenborchhet kasteel dateert van vóór 1372. het was toen een sterke vesting die werd bewoond door de beruchte roofridders van

de Achtkasteelentocht bestaat al vanaF 1913 en is dit jaar dus maar lieFst 100 jaar oud. deze allereerste bewegwijzerde Fietsroute van nederland is een unieke Fietsroute door bos, heide, akkers, gemoedelijke dorpskernen en langs statige kastelen. de meeste kastelen zijn bewoond en daarom niet toegankelijk voor bezichtiging. het landgoed eromheen is meestal wel toegankelijk voor een wandeling. langs de route van ongeveer 34 km staan gele zeshoekige bordjes. de rode lijn op de kaart geeFt de route weer. u start in het centrum van vorden bij de vvv (op het plein bij de kerk), waar ook meer inFormatie over de kastelen en de route te verkrijgen is.

Wisch. Tussen 1505 en 1508 trachtte hertog Karel van gelre, tevergeefs, de burcht te overmeesteren. na 1541 kwam het landgoed door huwelijk in het bezit van de graven van Limburg stirum. van 1790 tot aan zijn dood in 1840 woonde de bekende dichter a.C.W. staring er. Jennine van de plassche-staring is sinds 2002 ‘kasteelvrouwe’ van De Wildenborch. Zij ontvangt speciaal voor het 100-jarig jubileum van de achtkasteelentocht groepjes gasten persoonlijk op de thee bij het kasteel. Inlichtingen en reserveringen bij de vvv.

De Wierssevanaf de 13e eeuw was de Wiersse bezit van het adellijke vrouwenklooster te elten. In 1678 kocht een Zutphense patriciër het landgoed. De tuinen, in het begin van de 20e eeuw geherstructureerd, worden enkele malen per jaar voor het publiek opengesteld.

16

Page 17: Zutphen Bruist mei 2013

100 jaar Achtkasteele ntocht Afstand 35 km

Kasteel Vorden

Het MedlerIn de 15e eeuw behoorde dit landgoed toe aan de familie van hackfort. In 1684 ging het over in eigendom van de familie van Dorth. Deze familie is nog steeds eigenaar en bewoont het kasteel. het huidige kasteel dateert uit de 18e eeuw. het kasteel is vanwege privacy redenen niet van dichtbij te zien.

Het Onsteinaan het einde van de 15e eeuw was dit landgoed in het bezit van peter onstedynck. het huis heeft alle uiterlijke kenmerken van een achterhoekse havezate, maar is dit nooit geweest. het huidige (heren)huis is gebouwd rond 1613 en zou toen ook zijn huidige naam gekregen hebben. ook het onstein kan slechts uit de verte worden waargenomen.

De Kiefstkamphet landgoed wordt voor het eerst in 1626 genoemd en heet dan Kijfftskamp. In 1776 wordt er een landhuis gebouwd in de Lodewijk XvI-stijl. In 1975 werd het bezit verkocht aan de stichting het geldersch Landschap die het landgoed verhuurt. De Kieftskamp is een van de best bewaarde 18e-eeuwse landhuizen in gelderland.

Kasteel Vordenhet ‘huis toe vorden’ was al in 1208 eigendom van het geslacht vorden. Tot 1956 was het in het bezit van de familie van der Borch tot verwolde van vorden. het kasteel werd in 1975 door de gemeente vorden gekocht. met de gemeentelijke herindeling van Bronckhorst in 2005 is kasteel vorden

verkocht. een gedeelte van het kasteel wordt door de huidige eigenaar bewoond. het omliggende terrein is eigendom van de stichting het geldersch Landschap. een mooie wandeling is mogelijk.

In 2013 worden rondom het 100-jarig bestaan van de achtkasteelentocht allerlei leuke activiteiten en evenementen georganiseerd. meer informatie hierover, over de kastelen en de route is te vinden op www.achtkasteelentocht.nl

17

Page 18: Zutphen Bruist mei 2013

j&p living and giving

ondernemer van de maand

Lifestyle- en woonwinkel Living and giving is gevestigd in een monumentaal pand van begin 1400, in het centrum van Zutphen. Wij presenteren bijzondere collecties en talloze inspiratievolle woonideeën op het gebied van accessoires, meubelen, verf, kleuren en geuren. als er iets is dat de sfeer van een huis bepaalt, dan zijn het wel de accessoires. In de winkel wordt alles met liefde en passie voor het vak samengesteld en in een unieke syling geëtaleerd, zodat u inspiratie kunt opdoen voor uw eigen huis!

Wij zijn dealer van mooie, leuke en unieke merken op interieurgebied.

merkenBastion Collections / Lampe Berger / Lifestyle / painting the past / pTmD / room seven en scentchips. In oktober lanceert ariadne at home haar eigen lifestyle collectie: wij zullen deze unieke collectie in ons assortiment opnemen.Wilt u onze sfeer proeven? Komt u gerust binnenkijken!

18

Page 19: Zutphen Bruist mei 2013

Korte Hofstraat 1a 7201 KH Zutphen tel. 0575-512 102

[email protected]

het assortiment van living and giving: sfeer, warmte, thuiskomen en tijdloos!

Ook een cadeaubon van Living and Giving is altijd leuk om te geven en te krijgen!

living and giving heeft alles om van een huis een thuis te maken.het complete aanbod, de klantvriendelijkheid, persoonlijke benadering en de uitstekende service van deze sprankelende lifestyle- en woonwinkel, maakt Living and giving terecht ondernemer van de maand.

door maandblad ariadne at home geselecteerd als ‘beste woonwinkel’!

OpeningstijdenDinsdag 10.00 – 18.00 uurWoensdag 10.00 – 18.00 uurDonderdag 10.00 – 18.00 uurvrijdag 10.00 – 21.00 uurZaterdag 10.00 – 17.00 uurKoopzondag 12.00 – 17.00 uur

19

Page 20: Zutphen Bruist mei 2013

Col

umn

GEwELdiG! oF NiET?meestal ben ik erg blij dat ik als vrouw gebruik mag maken van accessoires. make-up, sieraden, mooie panty’s. Daardoor kun je jezelf soms net even wat meer zelfvertrouwen geven of kracht bijzetten in bepaalde situaties. maar goed, dit gaat niet zonder enige inspanning. en ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb ‘s morgens niet altijd even veel zin of tijd om de hele plamuur-kit van a tot Z toe te passen. als mijn haar enigszins in model zit, ben ik tevreden. vooral als het nog voor 8.15 uur ‘s morgens is. Daarbij komt, al zou ik willen, dan nog krijg ik het er niet keurig op gesmeerd. mijn gezicht valt namelijk niet voor 9.00 uur in wat voor plooi dan ook. Ik kijk altijd vol bewondering ‘s morgens naar de moeders die volledig strak in de make-up en met het haar in de prachtigste creaties opgestoken, hun kind (overigens in eenzelfde prachtige haarcreatie en dito outfit), op school afleveren. Ik kan het niet helpen mij af te vragen hoe vroeg deze mensen wel niet opstaan?! of hebben ze een heel vooruitgedacht schema, met tijdstippen en zelfs mise-en-place werkzaamheden de avond ervoor?

Daar zijn ze weer, die geweldige moeders. Deze moeders, die alles weten over alle activiteiten en wijzigingen op de schoolkalender, die alle namen van de kinderen uit de klas kennen en ook van hun moeders, die precies weten waar je wel en niet uit de auto mag stappen bij school en waar en hoelang je voor het raam mag staan zwaaien. of denk ik alleen maar dat ze zo geweldig zijn omdat ik word beïnvloed door hun prachtige ‘uiterlijke schijn’..?! Ik weet het niet. het maakt mij ook niet uit. Tegen de tijd dat ik strak in de make-up, met ‘goed’ haar en hakjes in de zaak loop, zitten de ‘mooie-moeders-van-‘s morgens’ inmiddels in badjas met uitgezakt haar en pluizige sloffen op de bank. Zo. mijn avond kan beginnen. De rollen zijn omgedraaid...

Vrouw zijn,

met vriendelijke groet,Jacquelinerestaurant ’t schulten hues

20

Page 21: Zutphen Bruist mei 2013
Page 22: Zutphen Bruist mei 2013

Door gephotoshopte modellen op billboards, celebrities die voor ieder wissewasje onder het mes gaan bij een plastisch chirurg en televisieprogramma’s waarin mooie acteurs en presentatoren de boventoon voeren, is het schoonheidsideaal de laatste jaren verandert in perfectie. Iedereen heeft wel iets om niet tevreden over te zijn en elke dag weer confronteert de spiegel je met je eigen gezicht. met name bij jonge mensen ligt de

Spiegeltje, spiegeltje aan de wandDE ZEVEn/schoonheden

WIe Is De sChoonsTe In heT LanD?

Schoonheid is iets van alle tijden, al is de druk om mooi te zijn de afgelopen jaren fl ink opgevoerd. in grote mate leggen we deze druk onszelf op, maar ook (SOCIaLE) MEDIa, de maatschappij en vrienden en collega’s spelen een belangrijke rol. BRUIST dompelde zich onder in de wereld van perfectie en ging op zoek naar de oorsprong van schoonheid.

heeft, of waarom. mogelijk zijn ze gebaseerd op het klassieke meesterwerk ‘haft paykar’ van de perzische dichter nizami. Dit rijmende verhaal gaat over een sjah die op zeven achtereenvolgende nachten zeven prinsessen bezocht. alle vrouwen vertelden hem zeven verschillende verhalen over wijsheid, deugd en liefde. een andere anekdote gaat over een schilder die de mooiste vrouwen ter wereld op het schildersdoek wilde zetten. hij vond daarvoor zeven verschillende meisjes van de straat. aangenomen wordt dat al deze vertellingen uiteindelijk tot de zeven schoonheden hebben geleid, die generaties lang mondeling zijn doorgegeven. De zeven schoonheden zijn bepaalde uiterlijke kenmerken

lat om mooi te zijn erg hoog. een belangrijke oorzaak hiervoor zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mooie mensen meer succes hebben in de liefde, omringd worden door veel vrienden en sneller een baan vinden.

Timeless beauty niemand weet wie de schoonheidsregels bedacht

Spiegeltje, spiegeltje aan de wandWIe Is De sChoonsTe In heT LanD? WIE IS DE SCHOONSTE IN HET LAND?

SUCCESFORMULE gelukkig hebben ook minder mooie mensen hun geheime wapens. goed gekleed gaan bijvoorbeeld, oogcontact maken, leuke humor en goed kunnen luisteren. ook een zelfverzekerd optreden heeft een krachtige uitwerking. Wie in zichzelf gelooft, wordt aantrekkelijk gevonden, los van uiterlijke schoonheid.

die afwijken van wat normaal is. Wie gezegend is met donker haar en lichte ogen of licht haar en donkere ogen, een moedervlek boven de lip, lange gekrulde wimpers, een spleetje tussen de tanden, amandelvormige ogen, sproeten of een kuiltje in de wangen wordt gezien als mooi. al zijn er door jaren heen veel variaties ontstaan op deze schoonheidsidealen en heeft men meerdere keren een bepaald aspect van het lichaam tot in het extreme willen veranderen. neem bijvoorbeeld de geëpileerde haarlijn in de renaissance, of de extreem dunne tailles in de achttiende eeuw in de jaren ’60. en niemand had in 1966 een dunnere taille dan fotomodel Twiggy.

22

Page 23: Zutphen Bruist mei 2013

Door gephotoshopte modellen op billboards, celebrities die voor ieder wissewasje onder het mes gaan bij een plastisch chirurg en televisieprogramma’s waarin mooie acteurs en presentatoren de boventoon voeren, is het schoonheidsideaal de laatste jaren verandert in perfectie. Iedereen heeft wel iets om niet tevreden over te zijn en elke dag weer confronteert de spiegel je met je eigen gezicht. met name bij jonge mensen ligt de

Spiegeltje, spiegeltje aan de wandDE ZEVEn/schoonheden

WIe Is De sChoonsTe In heT LanD?

Schoonheid is iets van alle tijden, al is de druk om mooi te zijn de afgelopen jaren fl ink opgevoerd. in grote mate leggen we deze druk onszelf op, maar ook (SOCIaLE) MEDIa, de maatschappij en vrienden en collega’s spelen een belangrijke rol. BRUIST dompelde zich onder in de wereld van perfectie en ging op zoek naar de oorsprong van schoonheid.

heeft, of waarom. mogelijk zijn ze gebaseerd op het klassieke meesterwerk ‘haft paykar’ van de perzische dichter nizami. Dit rijmende verhaal gaat over een sjah die op zeven achtereenvolgende nachten zeven prinsessen bezocht. alle vrouwen vertelden hem zeven verschillende verhalen over wijsheid, deugd en liefde. een andere anekdote gaat over een schilder die de mooiste vrouwen ter wereld op het schildersdoek wilde zetten. hij vond daarvoor zeven verschillende meisjes van de straat. aangenomen wordt dat al deze vertellingen uiteindelijk tot de zeven schoonheden hebben geleid, die generaties lang mondeling zijn doorgegeven. De zeven schoonheden zijn bepaalde uiterlijke kenmerken

lat om mooi te zijn erg hoog. een belangrijke oorzaak hiervoor zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mooie mensen meer succes hebben in de liefde, omringd worden door veel vrienden en sneller een baan vinden.

Timeless beauty niemand weet wie de schoonheidsregels bedacht

Spiegeltje, spiegeltje aan de wandWIe Is De sChoonsTe In heT LanD? WIE IS DE SCHOONSTE IN HET LAND?

SUCCESFORMULE gelukkig hebben ook minder mooie mensen hun geheime wapens. goed gekleed gaan bijvoorbeeld, oogcontact maken, leuke humor en goed kunnen luisteren. ook een zelfverzekerd optreden heeft een krachtige uitwerking. Wie in zichzelf gelooft, wordt aantrekkelijk gevonden, los van uiterlijke schoonheid.

die afwijken van wat normaal is. Wie gezegend is met donker haar en lichte ogen of licht haar en donkere ogen, een moedervlek boven de lip, lange gekrulde wimpers, een spleetje tussen de tanden, amandelvormige ogen, sproeten of een kuiltje in de wangen wordt gezien als mooi. al zijn er door jaren heen veel variaties ontstaan op deze schoonheidsidealen en heeft men meerdere keren een bepaald aspect van het lichaam tot in het extreme willen veranderen. neem bijvoorbeeld de geëpileerde haarlijn in de renaissance, of de extreem dunne tailles in de achttiende eeuw in de jaren ’60. en niemand had in 1966 een dunnere taille dan fotomodel Twiggy.

23

Page 24: Zutphen Bruist mei 2013

PRAKTIJK LINNAEA‘Levenskracht en schoonheid van binnen uit; Hatha Flow yoga met een vleugje Kundalini’

Yoga en meditatie hebben een krachtig antistress-effect . Fysieke houdingen in combinatie met een diepe ademhaling zorgen voor een goede conditie van onder andere de wervelkolom en de buikorganen. Meditatie brengt de denkgeest tot rust. Mentale aspecten en innerlijke weerstanden worden vanzelf losgelaten.

Het allerbelangrijkste effect van yoga is letterlijk en figuurlijk het openen van het hart. In contact komen met het gevoelsleven en bewust te worden van je eigen scheppende vermogen.

Buiten de wekelijkse lessen is er weer Outdoor Yoga. Iedereen is van harte welkom!

Atelier De Waterlelie, edelsmederij, Frankensteeg 11 7201 KN Zutphen, Tel. 0575-516011 [email protected], www.dewaterleliezutphen.nl

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uurzaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Beken kleur met deze

vrolijk gekleurde leren

armbanden....

B&L Leather & Steel,

creër jouw eigen B&L.

Vanaf € 19,95

Fotograaf Hettema

Meer informatie of een afspraak maken:Minna Sangi tel. 06-44422427www.linnaea.net

Page 25: Zutphen Bruist mei 2013

Ken je Curves al?

Curves Zutphen | Spittaalstraat 57 | 7201 CE Zutphen | Tel. 0575-843977 | www.curveszutphen.nl

Bij Curves train je in 30 minuten je totale lichaam. deze training is speciaal ontwikkeld voor vrouwen en je verbrandt tot 500 calorieën per keer. Het 30 minuten programma van Curves zorgt ervoor dat jij je fitnessdoelen behaald.

De hydraulische toestellen zijn speciaal voor het vrouwelijke lichaam ontworpen en staan opgesteld in een cirkel zodat je ‘een rondje Curves’ doet. Dit 30 minuten per keer, het liefst 3 keer in de week, geeft een totaaltraining van cardio en kracht. Probeer het zelf en maak snel een afspraak. Je zult versteld staan dat zo’n snelle, effectieve workout je leven totaal kan veranderen. Dit alles onder persoonlijke begeleiding van ervaren Curves coaches, die je helpen om het beste uit je training te halen!

Probeer Curves nu 1 week gratis! We bieden je nu de unieke kans om 1 week gratis kennis te maken met Curves.Wat kun je verwachten van deze week? De combinatie van krachttraining en cardiofitness zorgt voor bescherming van je spieren, het verhogen van je stofwisseling en het verbranden van vet. Ben je na deze week overtuigd? Dan hebben we een aantrekkelijke aanbieding om lid te worden

Page 26: Zutphen Bruist mei 2013

ZUTPHEN

Otto Berg (53) is sinds 1 september 2012 directeur van de Hanzehof en de Muzehof in zutphen. Hoewel opgeleid als musicus, begeeft hij zich nu ook in de magische wereld van het theater.

Even Voorstellen

Met elkaar maken we het verschil tussen een stad die slaapt en een stad die bruist!

“als klein kind stond ik voor de spiegel te dirigeren met een pollepel, terwijl op de grammofoon van mijn ouders een symfonie van mozart werd gedraaid. na een lange carrière in de wereld van de muziek is een heel oude droom nu werkelijkheid geworden: het theater! het is de mooiste baan die je je kunt bedenken om samen met een creatief en geïnspireerd team elke avond weer een beleving te bieden voor je publiek. om de mensen te zien glimlachen, huilen, lachen, meestampen.

het is de uitdaging om in de hanzehof een breed aanbod aan voorstellingen te programmeren zodat alle smaken in Zutphen aan bod komen. Daarnaast zie ik het ook als mijn taak om een aantal voorstellingen naar Zutphen te halen die wat minder voor de hand liggen, en dan toch het publiek te verleiden om te gaan kijken.

natuurlijk heeft de baan van theaterdirecteur ook een andere kant. Ik zie de hanzehof als een maatschappelijke dienstverlener die mede zorgdraagt voor een goede culturele infrastructuur in Zutphen. Dat betekent meedenken met de bewoners en openstaan voor lokale ontwikkelingen. Daarin werken we ook veel samen met de andere culturele organisaties in Zutphen zoals de stedelijke musea, de bibliotheek, Theater Luxor en

dergelijke. als een culturele spin in het web zorgen we dat het goed toeven is in Zutphen.

De hanzehof is een van de ondernemers in Zutphen. Laten we elkaar opzoeken en de krachten bundelen. onze kracht is het bieden van een fantastische ontmoetingsplek en een hoop culturele expertise. met elkaar maken we het verschil tussen een stad die slaapt en een stad die bruist!”

26

Page 27: Zutphen Bruist mei 2013

HANZEHOFSELECTIE THEATERAANBOD MEI

Scapino ballet

Theatercafé Le Chat Noir was een populaire broed-plaats voor artiesten, ca-baretiers en componisten tijdens de Fin de Siècle in de Parijse kunstenaars-wijk Montmartre. Van Prélude tot Nocturne tot Chanson, van Erik Satie tot Barbara, van Maurice Ravel tot Edith Piaf en Jacques Brel.

€ 18,05€ 20,30 / CJP € 18,05€ 20,30 / CJP en tot 12 jaar € 9,15

.NL

EN OOK NOG: Raaijmakers & Geerlings, Nathalie Baartman en www.ikganaardeH.nl

14 mei////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

De KersentuinCarine Crutzen, Paul R. Kooij, Hein van der Heijden e.a.De Kersentuin is het verhaal van de weduwe Ljoebov die treurt om de ontrouw van haar Parijse minnaar. Zij komt uit Parijs om de zomer door te brengen bij haar broer op het landgoedwaar ze is opgegroeid. Daar wach-ten haar echter andere problemen.

15 mei

Wees er als eerste bij voor de beste plekkenBoek vanaf 21 mei uw voorstellingen en concer-ten voor seizoen ‘13-’14 via www.hanzehof.nl (kaartverkoop telefonisch en aan de kassa vanaf 28 mei). Bijvoorbeeld de heerlijke familievoorstel-ling Lang en gelukkig van het RO-theater, de thea-terhit van Sanne Wallis de Vries en Paul Groot: Adèle of de nieuwe voorstelling van Lenette van Dongen.

Nieuw seizoen!!

21 mei 11.00u

€ 26,50 / CJP € 24,30

Le chat noir

Page 28: Zutphen Bruist mei 2013

Herman van Veen, Wieteke van Dort, edwin rutten en vele anderen brengen in zutphen een ode aan Willem Wilmink Projectkoor VoQ zingt Carmina Burana

het projectkoor voQ uit Zutphen organiseert op 2 juni weer een heel bijzonder evenement. Deze keer wordt het een ode aan Willem Wilmink (enschede 1936 - 2003). Dit jaar is het tien jaar geleden dat de dichter/schrijver overleed. om dat te gedenken stelt voQ (vookuu) in een avondvullend programma de man centraal die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de leefwereld van de jeugd in de jaren zeventig en tachtig. Dit is het derde project van de stichting projectkoor voQ. eerder al werd op 4 mei 2010 de mauthausencyclus van Theodorakis gezongen; daarna organiseerde men een meeslepend concert rond de liedjes van ramses shaffy.

28

Page 29: Zutphen Bruist mei 2013

Als je nu aan kinderen zou vragen wat hun favoriete kinderprogramma’s zijn dan hoor je waarschijnlijk: SpongeBob, Het Klokhuis, Zapptv en Sesamstraat. Als je dat ruim dertig jaar geleden aan kinderen zou vragen dan is de kans groot dat ze zeiden: ‘de Stratemakeropzeeshow’, ‘Geef je ouders maar weer de schuld’ of de ‘Film van Ome Willem’. Programma’s die niet alleen om te lachen waren, maar ook om te huilen. Ze lieten behalve de vrolijke ook de minder leuke kanten van de kinderziel en het kinderleven zien. Baanbrekend waren ze. Omdat het niet langer over sprookjesachtige belevenissen van kinderen ging, zoals in ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’, maar over echte thema’s waar kinderen tussen 10 en 15 jaar mee worstelen: verliefdheid, mijn ouders begrijpen me niet en alle veranderingen aan het lichaam en in de geest van kinderen in de pubertijd. Het waren programma’s met een boodschap. Wie kent nou niet Aart Staartjes als de stratenmaker, Joost Prinsen als Eric Engerd, Wieteke van Dort als de deftige dame die kleine scheetjes liet en Edwin Rutten als Ome Willem met zijn “lusten jullie ook een broodje poep?”. Hele generaties kinderen zijn daarmee opgegroeid. Behalve de bovengenoemde karakters zijn ook de liedjes van Harry Bannink beroemd geworden. Wat vaak vergeten wordt is dat de teksten ondermeer gemaakt werden door Willem Wilmink, die er als lid van een schrijverscollectief een belangrijk aandeel in had. Ook leverde hij teksten aan Sesamstraat en Het Klokhuis, programma’s die nu nog steeds op de televisie zijn.

Wilmink is behalve zijn proza, ruim 90 orgelliedjes, vertalingen en ontroerende gedichten vooral ook bekend geworden door de vele (lied-)teksten die hij geleverd heeft aan Herman van Veen en Herman Finkers met wie hij bevriend was. Zo is het bekende lied van Herman van Veen: “Hilversum 3” van de hand van de schrijver uit Enschede.

Groots evenement op 2 juniHet projectkoor VoQ staat dus op zondag 2 juni stil bij Willem

Wilmink. Dit grootse evenement vindt vanaf 20.00 uur plaats in de Rabo-Buitensociëteit. Voor de pauze staan bekende artiesten en cabaretiers als Herman van Veen, Wieteke van Dort en Edwin Rutten stil bij het belang van de overleden dichter/schrijver. Edwin Rutten treedt ook op als Ome Willem. Uiteraard zal hij het publiek bij zijn voorstelling betrekken. Daarnaast zal Wilminks dochter Marieke Moll met haar trio Nota Bene een aantal bekende en minder bekende liedjes van haar vader zingen en gedichten van hem voordragen. Marlies Claasen uit Zutphen doet de algehele presentatie.

CArMinA BurAnA op tekst van Wilmink voor het eerst in ZutphenNa de pauze zingt het projectkoor VoQ onder leiding van dirigent Jan Jaap Nuiver de Carmina Burana met de tekst van Willem Wilmink. Dat moet een prachtige ontmoeting worden van Carl Orffs prikkelende muziek en de smeuïge en ondeugende teksten waar Wilmink zo bedreven in was. Als solisten zullen optreden Wendy Roobol (sopraan), Bas Kuijlenburg (bas) en Gevorg Hakobjan (tenor). De broertjes Stefan en Martijn Blaak begeleiden het koor op piano. De slagwerkgroep staat onder leiding van Jos Glaap en een jongerenkoor van de Vrije School levert ook een bijdrage. Dit is de eerste keer dat de Carmina in het Nederlands in Zutphen wordt uitgevoerd.

Kaarten voor dit bijzondere evenement kosten € 25,- en zijn te verkrijgen bij de kassa van de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1, telefonisch via 0575 512013 en via www. hanzehof.nl. Dit project staat model voor de visie die VoQ wil uitdragen: een muzikaal evenement organiseren waar verschillende disciplines uit de muziek- en theaterwereld aan meedoen. Om zodoende toegevoegde waarde te bieden, wat het voor deelnemers en publiek tot een unieke belevenis maakt en Zutphen op de kaart zet.

29

Page 30: Zutphen Bruist mei 2013

wat houdt ‘match van de maand’ in?De Zutphense Uitdaging bemiddelt in het tot stand komen van een match (vraag en aanbod van Materialen, Middelen en Menskracht) tussen een bedrijf en een maatschappelijke organisatie uitZutphen. Zutphen Bruist voelt zich ook maatschappelijk betrokken en biedt (sinds september 2012) iedere maand een pagina aan de Zutphense Uitdaging aan, om een geslaagde of nog uit te voeren match uit te lichten. Hierdoor hopen we meer aandacht te krijgen voor mensen in de Zutphense samenleving die net even dat extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

match van de maandEens in de twee weken ontmoeten 50 mensen elkaar bij sociaal eetcafé de Uitwijk om daar samen van een 4-gangendiner te genieten. De laagdrempelige opzet in sfeer en prijs (€ 5,- per persoon) zorgen voor een culinaire avond waar ‘ontmoeting’ centraal staat. Voor sommigen een leuk sociaal uitstapje en voor anderen een wereld van verschil in een eenzaam bestaan.

Iedereen is welkom om, net als in een restaurant, samen te eten in een gezellige ambiance. Kartrekker en kok Henk Bree vertelt namens het eetcafé: “naast een leuke avond ontstaan er vaak ook mooie verbindingen. Bijvoorbeeld mensen die elkaar gaan helpen met klusjes in huis die een ander niet meer zo makkelijk kan.” Het eetcafé is gevestigd op de Brink en wordt volledig gerund door acht vrijwilligers. Via de Zutphense Uitdaging verzorgden eerder Catering de Ruif, Hedi International en Schoonmaakbedrijf Glans diverse materialen, van pannen tot luxe besteksets, zodat alle 50 gasten dineren met een echte restaurantbeleving.

bent u de volgende match van de maand?De Zutphense Uitdaging is echter nog niet klaar met haar zoektocht naar ondersteuning voor dit sociale initiatief. Er worden onder andere nog dienkarren, koelingen en (juridisch) advies rondom rechtsvormen gezocht. Armijn van Roon vertelt namens de Zutphense Uitdaging erg warm te lopen voor het initiatief: “Eetcafé de Uitwijk gaat op een hele praktische en laagdrempelige manier de stille eenzaamheid te lijf en heeft daarmee een erg positief effect op de sociale cohesie in onze samenleving. Als verschillende bedrijven nou allemaal een klein stukje doen, maken we het mogelijk dit belangrijke initiatief niet alleen een warm hart, maar ook een warme maaltijd toe te dragen.”

Iedereen die ook graag een steentje bij wil dragen kan zich melden via [email protected] of kijk op www.zutphenseuitdaging.nl.

match van de maand

fotografie: Bart Mendelson 30

Page 31: Zutphen Bruist mei 2013

asperge ham QuicheIngrediënten

0,5 kg witte asperges100 g gekookte ham

2 eieren100 ml room

40 g versgeraspte Parmezaanse kaasvoor het parmezaandeeg

220 g bloem + extra voor het bestuiven90 g koude boter

40 g versgeraspte Parmezaanse kaas1 eierdooier

www.cateringzutphen.nl

Schoonheid is natuurlijk subjectief, net zoals smaak valt hier zeker over te twisten of niet?“Asperges”, door het aspergecentrum uitgeroepen tot schoonste groente. Voor en tijdens het oogstseizoen worden er namelijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar ook wordt asperges toegeschreven goed voor

het afslanken te zijn. Weinig calorieën maar o zoveel voedingstoffen. Het zal allemaal zo zijn, voor mij luiden asperges de lente in. En alleen in die kleine drie maanden eten wij asperges. En over smaak valt misschien te twisten maar dit recept is toch wel heel lekker.

Antwan en Mirjam BerntssenCatering Zutphen | 0575-525477

Voorbereiden:Met de bloem en boter een kruimeldeeg maken. Voeg de Parmezaanse kaas en eidooier toe en meng. Voeg ongeveer 4 eetlepels koud water toe en meng. Kneed het deeg snel tot een bol. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

BereidenVerwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer de quichevorm in met boter, strooi er wat bloem op, verwijder het teveel aan bloem door de quichevorm om te draaien. Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de ongebakken taartbodem met bakparels, droge bonen of een andere blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taartbodem nog 5 minuten verder. Breng lichtgezouten water aan de kook. Schil de asperges en breek de houtachtige uiteinden eraf. Kook de schillen en de afgebroken uiteinden ongeveer 20 minuten in het water. Zeef de bouillon. Kook de asperges in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar in deze bouillon. Laat ze uitlekken. Snijd de ham in reepjes en verdeel ze over de taartbodem. Verdeel de asperges over de ham.Klop de eieren los met de room. Roer de parmezaan onder het roommengsel. Breng op smaak met peper en zout. Giet het roommengsel over de asperges. Bak de quiche 30 minuten in de oven.

31

Page 32: Zutphen Bruist mei 2013

EVENEMENTEN

Agenda:

• Zaterdag 4 mei: nationale herdenking(gideonmonument - van 19.00 tot 21.00 uur)• Zondag 5 mei: een rondje Kunst(Diverse locaties - van 13.00 tot 17.00 uur)• Zaterdag 11 mei: moederdagmarkt(spittaalstraat - van 10.00 tot 17.00 uur)• Zondag 12 mei: Café Chantant - live muziek(Luxor - van 15.00 tot 17.00 uur)• Zondag 19 mei: De sjampetters - live muziek(stadsbrouwerij - van 15.30 tot 17.30 uur)• maandag 20 mei: hanzespel(Binnenstad - van 10.00 uur tot 19.00 uur)• Woensdag 22 mei: voorronde nK Knikkeren(hout- en Zaadmarkt - van 12.00 tot 18.00 uur)• Zondag 26 mei: City hanzeloop(houtmarkt - vanaf 14.00 uur)• Zondag 26 mei: Koopzondag(Binnenstad - van 12.00 tot 17.00 uur)• donderdag 30 mei: Intocht avondvierdaagse(Binnenstad - vanaf 19.30 uur)

Doorlopend in mei:

• iedere Woensdag en Zaterdag: stadswandeling(meer info: www.stadswandelingenzutphen.nl)• iedere donderdag: Warenmarkt(groen-, hout- en Zaadmarkt - van 8.00 tot 13.00 uur)• iedere vrijdag: Koopavond(Binnenstad - van 18.00 tot 21.00 uur)• iedere vrijdag: sunset Café (het Koelhuis - van 16.00 uur tot zonsondergang)• iedere Zaterdag: Warenmarkt(hout- en Zaadmarkt - van 8.00 tot 17.00 uur)• iedere Zondag: CourtYard ’s middags geopend! (meer info: zie pagina 3)• dagelijks: rondleiding en Bierproeverij(stadbrouwerij - op afspraak: www.stadsbrouwerij.nl)• dagelijks: Fluisterboot Zutphen(meer info: zie pagina 14)

Festivals:

LOKaLE HELDEN - ZONDaG 5 MEITheater en diverse soorten muziek van Zutphense bodem op het ’s gravenhof van 12.00 tot 24.00 uur. meer info kijk op: www.lokalehelden5mei.nl

WoodWall - donderdag 9 meiop hemelvaartsdag staat de Zutphense houtwal weer helemaal in het teken van het Woodwall festival 2013. Dit wordt alweer de vierde editie van het gratis festival voor het hele gezin! meer info kijk op: www.woodwall.nl

Foto

grafi

e: Y

ke r

uess

ink

32

Page 33: Zutphen Bruist mei 2013

EVENEMENTENmei 2013

Groenmarkt 45 Zutphen - tel. [email protected] - www.notenenzo.nl

Voor de beste en vers gebrande noten komt u naar dé specialist.

Noten & Zo; simpelweg de lekkerste noten

Eco gifts - interieur - lifestyle productenPrachtige Kalkverf - KrijtverfLeem - KalkstucNatuurverf biobasedMeubels - keukensBehang - Interieurstoffen - vloerkledenEnergie - ecobouw advies

Openingstijden:maandag en dinsdag gesloten woensdag, donderdag en vrijdag 10.00 tot 17.30 uurzaterdag 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Bella TintaLange Hofstraat 307201 HV ZutphenT 0575 - 743000E [email protected]

www.bellatinta.nl

Heufs volksfeest - donderdag 9 t/m Zaterdag 11 meiop hemelvaartsdag en de twee daaropvolgende dagen vindt ieder jaar het heufs volksfeest plaats. Iedereen is van harte welkom op het feestterrein aan de mulderskamp in Zutphen. meer info kijk op: www.heufsvolksfeest.nl

Het geluid van kou - donderdag 9 t/m Zondag 12 mei: het Zutphense Koelhuis ontdooit! een verbluffend fysiekmuziektheater gaat in de week van hemelvaart, met uit lood geslagen nederlandstalige liedjes en klinkendemachinerie, op eigenzinnige wijze het pand tot leven brengen. meer informatie: www.hetgeluidvan.nl.

avondvierdaagse - maandag 27 t/m donderdag 30 meiTraditiegetrouw starten de wandelaars vanaf de speelweide aan de gerard Doustraat, iedere avond vanaf 18.00 uur. De afstanden zijn 5, 7½ en 10 kilometer. meer info kijk op:www.shrewsbury.nl

Tentoonstellingen:

stedelijk museum:• Koningin Beatrix en de politieke prent - Een selectie van politieke tekeningen uit de nederlandse dagbladpers over de periode 1980-2013 Info: www.museazutphen.nlmuseum Henriette Polak:• Het oog van de meester - Johan de Haas en zijn leerlingenInfo: www.museazutphen.nl ’t atrium:• Portretten ‘Body and Soul’ door Axel Scholtze (vanaf 5 mei)Info: www.atriumzutphen.nl

33

Page 34: Zutphen Bruist mei 2013

Beukerstraat 83 7201 LC Zutphen 0575-545250

Ook voor uw online bestellingen en bezorgingen: www.limburgia-zutphen.nl

a Hampshire Hotel ’s gravenhof 6B ’t Schulten Hues ’s gravenhof 5-7C Vlaaierie Limburgia Beukerstraat 83d loman & van de Weerd houtmarkt 65E mevrouw bagijn Frankensteeg 10f atelier de Waterlelie Frankensteeg 11G Noten & Zo groenmarkt 45H Living & Giving Korte hofstraat 1aI Bella Tinta Lange hofstraat 30j Yke ruessink fotografie IJsselkade 8K The Courtyard spittaalstraat 7-9L Curves spittaalstraat 57M The Bike Store Laarstraat 54N Het Koelhuis parkstraat 1O Fluisterboot rijkenhage 1

BUITEN DE BINNENSTaDHanzehof: www.hanzehof.nl (Zutphen)Catering Zutphen: www.cateringzutphen.nl (Zutphen)fort Bronsbergen: www.bronsbergen.nl (Zutphen)de Biologische keuken: www.debiologischekeuken.nl (Zutphen)Praktijk linnaea: www.linnaea.net (Zutphen)Cornelissen installatieservice: www.cornelisseninstallatie.nl (Zutphen)Projectkoor voQ: www.projectkoorvoq.nl (Zutphen)de ruif Catering: www.deruif.nl (Zutphen)Youd!: www.youd.nl (enschede)

aDVERTEERDERS IN DIT MaGaZINE

Page 35: Zutphen Bruist mei 2013

BUITEN DE BINNENSTaDHanzehof: www.hanzehof.nl (Zutphen)Catering Zutphen: www.cateringzutphen.nl (Zutphen)fort Bronsbergen: www.bronsbergen.nl (Zutphen)de Biologische keuken: www.debiologischekeuken.nl (Zutphen)Praktijk linnaea: www.linnaea.net (Zutphen)Cornelissen installatieservice: www.cornelisseninstallatie.nl (Zutphen)Projectkoor voQ: www.projectkoorvoq.nl (Zutphen)de ruif Catering: www.deruif.nl (Zutphen)Youd!: www.youd.nl (enschede)

35

Page 36: Zutphen Bruist mei 2013

frankensteeg 10 7201 kn zutphen

telefoon 0575-543952

[email protected]

4 mei - stijladvies Linsey Vos 4 - 11 mei - speciale Moederdag kado’s ‘festa dellamamma’ 18 mei - kleuradvies La Bella Vita van Studio Magnolia 26 mei - Culinair Plein bij ‘t Schulten Hues aan de ‘s GravenhofFotowerk Pascale Drent

italië maand

La Dolce Vita