Zutphen Bruist juni 2013

48
Netjes DE WERK VLOER OP HISTORIE VAN DE WILHELMINAFONTEIN ZUTPHEN LOUNGT RELAXEN OP DE MARKT ZUTPHEN JUNI 2013 WWW.NEDERLANDBRUIST.NL GRATIS MEENEMEN!

description

Zutphen Bruist juni 2013

Transcript of Zutphen Bruist juni 2013

Page 1: Zutphen Bruist juni 2013

Netjesde werkvloer op

Historie vaN de wilhelminafontein

ZutpHeN LouNgtrelaxen op de markt

zutphen juni 2013 www.nederlandbruist.nl gratis meenemen!

Page 2: Zutphen Bruist juni 2013

Gaandeweg kwamen we steeds weer en meer dingen tegen die dan niet pasten in het nieuwe formule. Je kunt niet één teppanyaki-plaat plaatsen en dan zeggen dat de keuken Japans is. er moeten ook goede werkbanken komen, Sushi gerei en apparaten. we besloten om alles nu ook helemaal goed te doen. misschien niet beter voor de duur van de verbouwing, maar wel beter voor de lange termijn. en nu is het dan zover. we zijn weer open!

de ChineSe muur

we

ziJn

wee

r o

pen

! Na eeN LaNge eN iNteNsieve verbouwiNg, waariN werkeLijk aLLes is verwijderd, verbouwd eN verNieuwd gaaN de deureN weer opeN vaN oNs mooie restauraNt. NatuurLijk ZijN we Nu trots, Zo trots aLs eeN pauw, maar Het was ook eeN LaNge rit. we koNdeN Niet wacHteN tot Het eiNde iN ZicHt was. maar wie a Zegt, moet ook b ZeggeN eN aLs je iets doet, doe Het daN ook goed. daarom is de verbouwiNg ook Zo groot gewordeN.

2

Page 3: Zutphen Bruist juni 2013

de Chinese muur | rijksstraatweg 166 | 7231 al warnsveld | 0575-528797 | www.dechinesemuur.com asian restaurant de Chinese muur

we hebben echt het allermooiste restaurant van warnsveld, van zutphen, wat, van heel Gelderland. maar misschien zijn wij in dit geval niet geheel objectief. feit is wel dat we een uniek restaurant hebben, in een prachtige omgeving en met een nieuw concept. uiteraard met de kwaliteit die u van ons gewend bent. zonder goede en eerlijke producten zijn wij nergens, ook al heb je dan de mooiste zaak van heel Gelderland.

oNZe meNukaartheerlijke Chinese gerechten als kong bao kai, sie tiew njou yuk, pekingeend, cha sieuw en coquilles. om er maar een paar te noemen. ze staan allemaal op de nieuwe kaart. de Japanse keuken biedt uiteraard allerlei soorten sushi (van paling tot ei), lamskotelet, beefrolletjes, vis, vlees en groente. meer dan honderd gerechten waaruit u kunt kiezen, die netjes aan uw tafel worden geserveerd.

kom en ervaar zelf ons nieuwe restaurant. we hebben geen woord teveel gezegd... u bent van harte welkom in ons restaurant de Chinese muur in warnsveld. heel graag tot ziens!

familie zheng en medewerkers.

3

Page 4: Zutphen Bruist juni 2013

Inhoud

6

14

10

2116

22

33

uitgever Nederland Bruist C.V.

Franchise manager Jorn Brand

vormgeving & traFFic Nederland Bruist

eindredactie Eveline Schrijvers

oplage 7.500 Exemplaren

acquisitie Jorn Brand

T 06-12778709, E [email protected]

contact zutphen bruist

Jorn Brand

T 088-7340049, M 06-12778709

[email protected]

Volg ons op Twitter.com @ZutphenBruist

Like ons op Facebook.com Zutphen Bruist

Linkedin.com Jorn Brand en Zutphen Bruist

contact hooFdkantoor

Nederland Bruist C.V.

[email protected]

www.nederlandbruist.nl

www.belgiebruist.be

Colofon

Copyright nederland Bruist C.v. het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. ©2012 nederland Bruist C.v. merknaam zutphen Bruist is een merknaam en eigendom van nederland Bruist C.v. deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. nederland Bruist C.v. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. in dezelfde reeks verschijnen ook: alkmaar, de amerstreek, Breda, de maasroute, den Bosch, haarlem, nijmegen, land van Cuijk, rivierenland, tilburg, utrecht, de peel, land van maas en waal, uden.

Page 5: Zutphen Bruist juni 2013

Bruisende lezer,

Met vriendelijke groet,Jorn Brand

Tot nu toe valt het weer een beetje tegen. Hopelijk wordt juni wel een maand waarin het zomers aanvoelt. Zeker is dat het een maand wordt waarin je goed kunt gaan genieten en ontspannen. Wat dacht je van het nieuwe festival ‘Zutphen Loungt’? Op pagina 10 tot en met 13 lees je alles over dit sprankelende festival, dat overigens op een bijzondere plek wordt gehouden. Op de Zaadmarkt bij de fontein staan nu drie prachtige bomen, maar aan het einde van de 9de eeuw was Zutphen nog een kleine nederzetting en liep op die plek een ringwal met een gracht om de eerste bewoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In de middeleeuwen werd

deze plek opgehoogd. Je ziet de loop van de vroegere gracht goed terug in de vorm van de huidige Groen-, Hout- en Zaadmarkt. Ook bruiste er een andere fontein op exact dezelfde plek van de huidige fontein. Op pagina 6 en 7 is een interessant stuk te lezen over de schitterende Wilhelminafontein die van 1898 tot 1960 op de Houtmarkt glorieerde. Naast Zutphen Loungt heeft juni nog veel leuks te bieden in de stad. Bekijk het allemaal bij de evenementen, op pagina 44 en 45. Ook deze maand is er weer genoeg te doen in onze bruisende Hanzestad. Ik wens je een heerlijke maand toe. Veel leesplezier!

Page 6: Zutphen Bruist juni 2013

Aan het einde van de 19de eeuw bruiste er een schitterende fontein op de Houtmarkt in Zutphen. Op 6 september 1898 werd Koningin Wilhelmina officieel ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. Ter ere van haar kroning werd de Wilhelminafontein ontworpen en feestelijk geopend tijdens de kroningsfeesten op 12 september 1898. De Wilhelminafontein stond ruim 60 jaar op de plek van de huidige fontein.

van de wilhelminafonteinHistorie

toen koning willem iii op 23 november 1890 stierf, werd de tienjarige wilhelmina automatisch koningin. tot haar achttiende verjaardag op 31 augustus 1898 nam haar moeder emma als regentes het koningschap waar. Binnen één week, na haar verjaardag, werd wilhemina gekroond tot koningin der nederlanden.

Niet de echtehad men in zutphen soms niet voldoende tijd gehad om de fontein op tijd af te krijgen voor de kroningsfeesten die een week na de inhuldiging plaatsvonden? de eerste fontein die tijdens het kroningsfeest op 12 september 1898 geopend werd (zie foto hiernaast), was namelijk niet de echte wilhelminafontein zoals velen zich nu nog herinneren. in 1899 werd de originele wilhelminafontein geplaatst (zie foto hiernaast),

ansichtkaart van begin 1900 van de houtmarkt met wilhelminafontein (archief Stedelijk museum)

6

Page 7: Zutphen Bruist juni 2013

die tot 1957 op de markt heeft gestaan. zo kwam er een statige fontein die helemaal past bij de actieve en energieke koningin die wilhelmina was. om de fontein werd een klein plantsoen met hekwerk geplaatst om de sierlijke fontein zo lang mogelijk te beschermen.

Nachtelijke verplaatsingin de jaren 50 van de vorige eeuw nam het verkeer in en rond de stad steeds meer toe. het stadsbestuur besloot in 1957 dat de wilhelminafontein moest worden verwijderd, om zo een goede doorstroming van het verkeer mogelijk te maken in de binnenstad. er was veel ophef onder de zutphense bevolking vanwege dit besluit, waardoor de fontein ‘s nachts werd afgebroken. op 30 april 1960 werd de fontein herplaatst in het vogelpark, achter het Stedelijk lyceum. op die plek werd de fontein eind jaren 60 door vandalen zwaar beschadigd en de gemeente besloot om de fontein te ruimen. vele inwoners waren hierover zeer verbolgen. zo verdween een opmerkelijk beeld uit de hanzestad. Gelukkig maar voor korte duur, want begin jaren 80 werd de fontein, hoewel zwaar beschadigd, teruggevonden in de opslag van de openbare werken. er werd een actie voor restauratie en herplaatsing van de wilhelminafontein gestart. helaas was de optie voor plaatsing van de fontein op de houtmarkt uitgesloten. na veel discussie over de plek waar deze schitterende fontein moest komen, werd besloten haar een ‘definitieve’ plek te geven bij de Bourgonjetoren. de gemeente was niet bereid om het tekort te betalen voor de waterpomp, waardoor de wilhelminafontein op haar huidige plek een bruisloos bestaan heeft sinds de plaatsing ervan op 30 april 1995.

Begin jaren 90 werd alsnog een nieuwe fontein geplaatst op de plek waar ooit de wilhelminafontein glorieerde. dit stuitte veel inwoners van zutphen tegen de borst, want het ontwerp van een fontein met drie romeinse zuilen heeft weinig met de stad te maken, vond men. was men de mooie wilhelminafontein soms vergeten of was het plaatsen van een nieuwe fontein goedkoper? de fontein in de vorm van drie romeinse zuilen kwam en na bijna twintig jaar springen de grijze betonnen palen minder in het oog door drie mooie tulpenbomen die vorige maand naast de fontein zijn geplaatst. een groot aantal inwoners van de stad heeft de weelderige wilhelminafontein nog helemaal in hun hart zitten en velen hopen ook dat die de oude plek ooit nog eens terugkrijgt. Blijft zutphen bij de toeristen in herinnering als een soort romeinse stad (in plaats van een hanzestad) door deze drie grijze zuilen of krijgt de groene ontmoetingsplek op de houtmarkt de bruisende wilhelminafontein ooit terug? de tijd zal het leren, want deze markante fontein blijft iedere keer weer te verbazen.

straatmeubilair van de Zutphense markt van 25 juni tot en met 31 juli is er in de kelder van museumwinkel het Snoepje aan het ravenstraatje 3 in zutphen een interessante tentoonstelling van prachtige oude foto’s van de wilhelminafontein en ander ‘straatmeubilair’ van de markt in zutphen.

foto links: de wilhelminafontein op de houtmarkt aan begin van 1900 (archief Stedelijk museum)

foto rechts: de tijdelijke fontein tijdens de kroningsfeesten op 12 september 1898 (archief Stedelijk museum)

de wilhelminafontein zoals deze nu bij de Bourgonjetoren staat.7

Page 8: Zutphen Bruist juni 2013

Eco gifts - interieur - lifestyle productenPrachtige Kalkverf - KrijtverfLeem - KalkstucNatuurverf biobasedMeubels - keukensBehang - Interieurstoffen - vloerkledenEnergie - ecobouw advies

Openingstijden:maandag en dinsdag gesloten woensdag, donderdag en vrijdag 10.00 tot 17.30 uurzaterdag 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Bella TintaLange Hofstraat 307201 HV ZutphenT 0575 - 743000E [email protected]

www.bellatinta.nlGroenmarkt 45 Zutphen - tel. [email protected] - www.notenenzo.nl

Voor de beste en vers gebrande noten komt u naar dé specialist.

Noten & Zo; simpelweg de lekkerste noten

Atelier De Waterlelie, edelsmederij, Frankensteeg 11 7201 KN Zutphen, Tel. 0575-516011 [email protected], www.dewaterleliezutphen.nl

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uurzaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Sieraden zijn er om jezelf te sieren...

Ashleigh and Burwood maakt juweeltjes voor in huis.

Laat u verrassen door de diverse heerlijk ruikende en ruimte zuiverende geuren.

Kom kijken en ervaren in ons atelier.

Fotograaf Hettema

Page 9: Zutphen Bruist juni 2013

E-Bike Testcenter

Bent u op zoek naar een E-Bike, maar wilt u eerst voelen wat een E- Bike doet en kijken welk type fiets het best bij u past? Wij bieden nu de uitkomst met ons E-Bike Testcenter. Maak een uitgebreide testrit op de fiets naar keuze en overtuig uzelf.

Een E-Bike koop je niet zomaar...

Laarstraat 54 I 7201 CG Zutphen I 0575-541001WWW.EBIkETEsTCEnTEr.nL

Page 10: Zutphen Bruist juni 2013

het sprankelende festival – 30 juni 2013

zutp

hen

lo

ungt

Het sprankelende festival vindt zondag 30 juni plaats, tussen

11.00 en 19.00 uur, op de Zaadmarkt in Zutphen. De prachtige

locatie bij de fontein en de pas geplaatste bomen maakt het

een perfecte setting om heerlijk te genieten van muziek, dans,

culinaire specialiteiten en lekkere drankjes.

10

Page 11: Zutphen Bruist juni 2013

Genieten, beleven en relaxenOp de achtergrond brengen diverse soorten loungemuziek je helemaal in de Loungemood. De prettige (akoestische) klanken van Cello, Jazz, Tango en Salsa geven die relaxte sfeer, zoals je dat op een loungefestival mag verwachten. Zutphen Loungt wordt later in de middag ontspannen afgesloten door dj Ton Westerik met zijn eigen club-lounge vibe.

Proeven Tijdens Zutphen Loungt verzorgen acht ‘Zutphense smaakmakers’ het eten, zodat je onder het genot van de muziek en een drankje ook kunt genieten van verschillende culinaire hoogstandjes. Een aantal (nieuwe) Zutphense ondernemers (zie pagina 12 en 13) zorgen ervoor dat je

die dag niks tekortkomt!Iedereen is welkom op 30 juni om een fijne plek uit te zoeken op het grote loungeterras, waar je heerlijk tot rust komt na het winkelen tijdens koopzondag of na je bezoek aan het IJsselfestival.

Kijk voor het programma en uitgebreide informatie op: www.zutphenloungt.nl

11

Page 12: Zutphen Bruist juni 2013

Zutphen loungt wordt mede mogelijk gemaakt door de onderstaande ondernemers:

Sushi on the rollwww.sushiontheroll.nl

Wij ondersteunen de Stichting Ambulance Wens Nederland

SOBZ.

Stichting Ondernem

ersfonds Binnenstad Zutphen

samen sterk ondernemen

CaterinG ZutPhenTel. 0575 - 52 54 77www.cateringzutphen.nl

Zutphens pannenkoekenhuysGroenmarkt 287201 hz zutphen0575-845611www.zphuys.nl

De Ruifcatering en events

Tel. 0575 - 51 19 22

www.deruif.nl BioToko

laarstraat 50 tel. 0575 - 518 666 biotokozutphen.nl

eethuis - aFhalen - catering

lekker, sfeervol en betaalbaar

uit eten!

12

Page 13: Zutphen Bruist juni 2013

Zutphen loungt wordt mede mogelijk gemaakt door de onderstaande ondernemers:

Van Wessel KoffiebrandersZaadmarkt 807201 KM Zutphen

www.vanwesselkoffiebranders.nl

Café de KorenbeursZaadmarkt 847201 KM Zutphen

Restaurant ‘t Schulten Hues’s Gravenhof 5-77201 Dn Zutphen

www.schultenhues.nlIndustrieweg 85 | 7202 CA Zutphen

www.debiologischekeuken.nl

Zaadmarkt 74 7201 KM Zutphentel: 0575 - 54 77 66

www.derevolutiezutphen.nl

zutphen

13

Page 14: Zutphen Bruist juni 2013

De Berkelroute Afstand 44 km

deze bruisende Fietsroute voert je langs natuur en cultuur tussen hanzestad zutphen en vestingstad lochem. het landschap in dit gedeelte van de achterhoek is prachtig en aFwisselend. je Fietst langs Fraaie boerenhoeven, grote landhuizen en passeert het riviertje de berkel een aantal keer. onderweg kom je geregeld een stalletje tegen waar je jam en andere lekkernijen kunt kopen. de prijzen staan erbij en je kunt het geld in een geldkistje doen, geheel naar het achterhoekse vertrouwen.

de fietsroute start bij de letter ‘S’ op de plattegrond (zie pagina 47). Je staat nu bij de restanten van de Berkelpoort (zie foto) uit de 14de eeuw. deze Berkelruïne is een onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur om de oude en de nieuwe stad aan beide zijden van de Berkel met elkaar te verbinden. via de brug bij de Berkelpoort fietst u door de isendoornstraat en daar sla je meteen de eerste weg rechtsaf de louisesingel in. aan het eind ga je opnieuw rechtsaf en fiets je op het Bongerdspad. hier fiets je dwars door een prachtige stadsboomgaard heen. over deze stadsboomgaard is een boeiend stuk te lezen op pagina 18 en 19. via de Coehoornsingel verlaat je de boomgaard en sla je rechtsaf de deventerweg in. via deze lange weg kom je, vlak voor de brug over het twentekanaal, uit bij knooppunt 40. vanuit hier fiets je via de knooppunten op de kaart (rechts) door de ongerepte natuur van de achterhoek. op de helft van de route kom je in lochem. het is een stadje met de charme van een dorp, maar met een eigen schouwburg, bibliotheek en veel voorzieningen voor toeristen. de slogan ’lochem smaakt naar meer!’ klopt helemaal, want deze stad is het bezoeken meer dan waard. Bij de plaatselijke vvv vind je meer informatie over lochem. via het bosrijke gebied tussen lochem en vorden kom je weer aan in de hanzestad. dit ‘openluchtmuseum’ heeft een prachtig middeleeuws centrum en is de eindbestemming van deze mooie fietstocht. Geniet lekker na op een van de bruisende terrassen op de markt en het ’s Gravenhof. zutphen Bruist

fotografie: Yke ruessink

14

Page 15: Zutphen Bruist juni 2013

De Berkelroute Afstand 44 km

tipt Qlump (loungerestaurant) of Brasserie 6, bij het hampshire hotel (zie letter ‘a’ op de plattegrond van pagina 47), waar je op een unieke locatie van een heerlijke lunch of diner kunt genieten.

‘De Berkel ontspringt in Billerbeck aan de voet van de Baumberge in Duitsland en is 110 kilometer lang. De rivier stroomt door Coesfeld, Gescher, Stadtlohn en Vreden, voordat ze aankomt in Nederland. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De gemeente Berkelland dankt haar naam aan de rivier.’

Beleef De Berkeltegenwoordig vind je langs de Berkel, tussen oldenkotte aan de duitse grens en de monding in de iJssel in zutphen, zogenaamde trappalen. deze ‘vertellen’ het verhaal van de Berkel. tijdens deze fietstocht kun je de Berkel nog meer beleven, door gebruik te maken van ‘layar’. dit is een toepassing voor de smartphone, die een laag (engels: layer) met informatie in tekst, beeld en geluid over de werkelijkheid uitlegt. om ‘Beleef de Berkel’ te gebruiken, kun je het gratis programma layar vanuit in de appstore of android market installeren. via zoeken op ‘Berkel’ kun je de layar ‘Beleef de Berkel’ vinden. die neemt je terug in de tijd en laat zien wat er zich afspeelde langs de Berkel en in de dorpen en steden langs de rivier. variërend van een groot complex van watermolens in zutphen tot een 17de eeuwse raadhuis in lochem.

15

Page 16: Zutphen Bruist juni 2013

De Zutphense f uister

boten

De historie van de fluisterbootin 1991 ontstond aan de stamtafel het idee om ‘iets’ met varen op de Berkel bij zutphen te gaan doen. er was weinig draagvlak binnen zutphen om de plannen van het ‘bierviltje’ concreet uit te werken en het idee verdween al snel in de ijskast. initiatiefnemer meine van der vaart liet het er niet bij zitten. hij ging in 1996 met pensioen en werkte zijn eerdere plan beter uit. meine vond in Jan nieburg en hans Borgman, destijds twee bekende horecaondernemers in zutphen, personen die zijn plan wel zagen zitten. zij wisten diverse partijen in zutphen ervan te overtuigen dat het varen met een fluisterboot goede promotie voor de stad is. de sponsors werden gevonden en Stichting toeristisch varen werd opgericht. hans en Jan

een fluiSterBoot vaart in onGeveer een uur lanGS de mooiSte plekJeS van de rivier de Berkel

en de GraChten van zutphen. de rondvaart BeGint en eindiGt midden in het Centrum

van de Stad, BiJ de SteiGer aan het riJkenhaGe. de fluiSteraar (SChipper) vertelt op ziJn unieke manier

over de GeSChiedeniS van de hanzeStad en haar hiStoriSChe monumenten lanGS de route.

gingen de kunst afkijken in Giethoorn en al snel werd het model van een Giethoornse punter nagemaakt. op 30 juni 1997 ging de eerste boot te water in zutphen onder de naam ‘’t kofschip’ en men wenste hem een behouden vaart toe. de zutphense fluisterboot was geboren.

Een groeiend succeshet varen met de fluisterboot is een vooraanstaande plaats in gaan nemen in zutphen. wie naar zutphen komt om de fraaie stad te bekijken, maakt in veel gevallen een vaart met de fluisterboot om de stad vanaf het water te bezichtigen. de passagiers zijn razend enthousiast als ze de boot uit stappen, omdat de schippers ontspannen met de passanten omspringen en op prachtige manier over

16

Page 17: Zutphen Bruist juni 2013

kaartverkoop en opstapplaats: Fluisterboot Zutphen - rijkenhage 1 - 7201 Lp Zutphen - 0575-544510 groepen kunnen reserveren via: www.fluisterboot-zutphen.nl - voor meer informatie mail naar: [email protected]

de historie van zutphen vertellen. het eerste jaar zijn de schippers begonnen met ongeveer 1.500 gasten per jaar en nu zijn dat er al bijna 30.000. door het groeiende aantal passagiers moesten er in de afgelopen jaren ook extra schepen bij komen. momenteel wordt er gevaren met vier grote en twee kleine boten en kregen de boten namens als: Sir philip, Graaf otto en droge nap, naar beroemde gebouwen of personen uit de historie van zutphen. in de loop der jaren is het aantal schippers gegroeid tot 35 en zijn er 5 kassiers. de in totaal 40 enthousiaste vrijwilligers zorgen er ieder jaar weer voor dat de passagiers rond worden gevaren over de prachtige wateren van de hanzestad.

De schipperfluisterbootschipper zijn betekent niet alleen goed kunnen varen. als schipper moet je ook over een goede stem beschikken en geen twee linkerhanden hebben. een aantal jaren geleden hebben de schippers meegedaan aan het smartlappenfestival in zutphen. het aanwezige publiek vond het, te meten aan het applaus, prima klinken. daardoor werd het plan opgevat om een keer per maand te repeteren en op te treden als erom zou worden gevraagd. Sindsdien hebben de schippers diverse keren een concert verzorgd in bejaardentehuizen, het Gelre ziekenhuis en met evenementen als koninginnedag, zutphen op zondag en de nationale Bokbierdag. wanneer een schipper een jubileum of huwelijksfeest heeft, zingen de schippers ook op het feest van hun scheepsmaat. naast het zingen onderhouden de schippers de boten helemaal zelf. Sinds vorig jaar heeft Stichting toeristisch varen een eigen werf aan de halvemaanstraat in zutphen, op 2 minuten loopafstand van waar de boten in het water liggen.

De Vaartijdenmaandag t/m zaterdag: 11.30 uur - 13.30 uur

15.00 uur - 16.15 uurzondag: 11.30 uur - 13.30 uur

15.00 uur

De Prijzenpersonen vanaf 10 jaar: € 5,00kinderen tot en met 9 jaar: € 3,00kinderen tot en met 4 jaar: Gratis

Groepsreserveringennaast individuele vaarten zijn afspraken voor groepen mogelijk. de vaartijden voor groepen kunnen in overleg op andere tijden worden vastgesteld. de kosten bedragen € 90,00 voor een grote boot en € 50,00 voor een kleine boot. het is mogelijk om een boot voor een speciale gelegenheid te boeken, zoals een piratenboot of Bruidsboot. daarnaast kunt u het ‘rondom 12-arrangement’ boeken. hiermee komt u langs de mooiste plekjes van zutphen en omgeving. het arrangement bestaat uit een bakje koffie bij de pelikaan, een stadswandeling, een knapzak, een tocht met de fluisterboot (naar de stuw aan de kapperallee), een wandeling naar huis de voorst en met de paardentram naar het iJsselpaviljoen terug naar zutphen voor een drankje.

17

Page 18: Zutphen Bruist juni 2013

de eigenaar van de foto heette arie de zeeuw. hij vertelde dat er aan de overkant van zijn huis vroeger een boomgaard stond van meneer lijsen. als kind speelde hij er vaak en kende ‘het land van lijsen’ op zijn duimpje. Stiekem gapte hij wel eens een appeltje, want de boomgaard was toen nog afgesloten voor publiek. op de

De Zutphense Stadsboomgaard

als nieuwe inwoner van Zutphen raakte alize korf al gauw betoverd door de schilderachtige plek aan de berkel met watervogels, wuivend riet en Hollands licht. vorig jaar besefte ze in eerste instantie niet dat ze zich in de restanten van een waarschijnlijk meer dan 90 jaar oude boomgaard bevond. op een oude foto die ze tegenkwam, daterend uit de jaren 30van de vorige eeuw, stonden fruitbomen aan de berkel tussen de coehoornsingel en het vogelpark met het onderschrift: boomgaard van Lijsen, aan de berkel. Het was precies dezelfde plek! Haar interesse was gewekt. Hoe kwamen die fruitbomen daar en wie was die meneer Lijsen? alize ging op onderzoek uit.

het

land

van

lijs

en in

de

jare

n ë3

0

Page 19: Zutphen Bruist juni 2013

voorkomen in nederland. alize besefte dat de kans groot was dat de bomen binnen niet al te lange tijd verdwenen zouden zijn en niks meer zou herinneren aan de oude boomgaard van lijsen, cultuurhistorisch en landschappelijk een groot verlies. er was dus actie nodig! alize maakte een plan voor herstel van de oude boomgaard waarin 27 oude fruitrassen (uitsluitend appels en peren) werden herplant en de oorspronkelijke vier rijen bomen in ere hersteld. ze legde het plan voor aan de gemeente zutphen en deze ging akkoord. maar financiële middelen waren er niet en onderhoud moest in eigen beheer gebeuren.

Stichting landschapsbeheer Gelderland ondersteunde alizes plan en doneerde 15 fruitbomen. de resterende fruitbomen doneerde Stichting de hand. pomoloog marcel tross plantte de fruitbomen en verzorgde de snoeicursus voor de snoeigroep van de ivn. deze zal de bomen blijvend onderhouden.

de vernieuwde stadsboomgaard is circa 1500m2 en bijna volledig omgeven door water. Bijzonder is dat de boomgaard niet omheind is en dus voor iedereen toegankelijk. dat moet ook wel, want er loopt zelfs een fietspad doorheen. de boomgaard maakt ook onderdeel uit van een wandelroute (Graafschapspad), een fietsroute (Berkelroute) en in het hoogseizoen varen de fluisterboten er langs.

dankzij alize kunnen zutphenaren en bezoekers aan zutphen nog heel lang genieten van deze prachtige plek met een lange geschiedenis.

Kijk voor meer informatie op: www.stadsboomgaardzutphen.webklik.nl

koffie bij stadsarcheoloog michel Groothedde kwam alize meer te weten over de geschiedenis van het perceel. op oude plattegronden van zutphen was het stuk grond, dat net buiten de vestingstad lag, al terug te vinden. in de 17de en 18de eeuw was het een eiland. aan het eind van de 18de eeuw werd er een verbinding gemaakt, zodat het een klein schiereiland werd. door de vestingfunctie was het terrein open en groen, wat ook op kaarten uit de 17de en 18de eeuw te zien is. na de opheffing van de vesting zutphen in 1874 werden de vestinggronden vrijgegeven voor nieuwe functies.

toen houtkoper en fruitkweker martinus Gerhardus arnoldus lijsen (geboren in 1858) in de jaren 20 het perceel kocht, heeft hij vermoedelijk direct de boomgaard aangeplant. het fruit verkocht hij aan de stadsbewoners. na zijn dood in 1948 erfde zijn zoon (geboren in 1900) de boomgaard. omdat hij op zee zat, onderhield een pachter jarenlang de boomgaard. lijsen junior verkocht de boomgaard in 1964 aan de gemeente zutphen. in de jaren 80 volgde de bouw van basisschool de Bongerd. een deel van de boomgaard is daar toen voor gerooid. de rest van de bomen werd daarna niet meer onderhouden.

vorig jaar waren nog 15 bomen over van de oorspronkelijke boomgaard. oude fruitrassen, waarvan twee soorten nog maar sporadisch

Page 20: Zutphen Bruist juni 2013

Wist u dat onze stad met ruim 450 rijksmonumenten en 500 gemeentelijke monumenten de eerste plaats inneemt onder de Gelderse monumentensteden? in één van de rijksmonumenten is het Zutphens Pannenkoekenhuys gevestigd.

Deze prachtige locatie met een spannende 14e eeuwse binnenmuur is zeker een bezoekje waard. Jonge ondernemers Lisa en Bas Streppel hebben er iets moois van gemaakt, prachtige authentieke elementen gecombineerd met een modern interieur zorgen voor een bijzondere sfeer.

Op de aantrekkelijk geprijsde kaart staan pannenkoeken van eenvoudig naar rijkelijk belegd. “Onze pannenkoek Vispoortgracht bijvoorbeeld: een volwaardige maaltijd met zalm, verse spinazie, ei en pijnboompitten.”Inmiddels weten vele Zutphenaren en toeristen het ZPHuys te vinden. Het succes heeft al geleid tot uitbreiding van de lunch. “We serveren nu ook heerlijke crêpes; dunne gevouwen pannenkoeken met een zoete

of hartige vulling. Ze zijn voedzaam, bijzonder smaakvol en bevatten relatief weinig calorieën!” Ter kennismaking vindt u op deze pagina een waardebon.

Ook voor koffie en thee kunt u bij het ZPHuys terecht. Bijzonder gebak zoals flensjestaart en appeltaart uit te breiden met diverse toppings maken de koffie compleet.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 21.00 uur.Het ZPHuys… ruim, heerlijk… snel toevoegen aan het lijstje met favoriete Zutphense adressen!

Zutphens PannenkoekenhuysGroenmarkt 28 | 7201 HZ Zutphen | [email protected] | www.zphuys.nl | facebook.com/zphuys

waa

rdeb

on tegen inlevering van deze bon ontvangt u:

Een crêpe met aardbei en slagroommet een cappucino of

verse munttheevoor slechts € 4,95

Lekker, sfeervol en betaalbaar uit eten

20

Page 21: Zutphen Bruist juni 2013

Ton-Herman Melis

Woonplaats: Zutphen

Werkzaamheden: naast mijn werk als pianist ben ik dirigent van popkoor Zutfun, docent aan het Utrechts Conservatorium en produceer ik muziek in opdracht.

Bluelounge op nieuw evenement Zutphen Loungt

BlueloungeBluelounge staat bekend om zijn

frisse en open smooth-jazz. Het trio

musiceert zonder vaste afspraken, al

improviserend krijgt ieder nummer

zijn vorm. De muziek klinkt alsof

ze ter plekke ontstaat. Bluelounge

bestaat uit contrabassist Harm

van Sleen (Dicky Greenwood, Jaap

Dekker), pianist Ton-Herman Melis

(Edwin Rutten, Swinging Soul

Machine) en saxofonist Arjen van El

(Jaap Dekker, Georgie Fame).

Zutphen LoungtDe Zaadmarkt in Zutphen wordt

op 30 juni omgetoverd tot een

relaxte loungeplek, compleet met

loungebanken en een podium

voor verschillende acts. Tussen

11.00 en 19.00 uur kan iedereen

genieten van muziek, theater,

dans en lekkere hapjes en

drankjes.

Boeken?Wilt u Bluelounge boeken?

Neem dan contact op met

Ton-Herman Melis van

Muscade Muziekproducties

(06-21291294 |

[email protected]).

Op 30 juni kunt u op de Zaadmarkt in Zutphen heerlijk genieten van het smooth-jazztrio Bluelounge tijdens Zutphen Loungt.

• samenstelling en boekingen van live optredens (o.a. bluelounge en lola sings)

• (zang)workshop met cd-opname• compositie en productie

Ton-Herman Melis [email protected] www.muscade.nl

21

Page 22: Zutphen Bruist juni 2013

eerlijke handel dichtbijDe Fairtrade Gemeentecampagne maakt armoedebestrijding concreet. In de campagne worden inwoners van Zutphen partner van kleine boeren en producenten uit ontwikkelingslanden. Een partnerschap dat direct bijdraagt aan een rechtvaardige en duurzame wereld. Je kunt zelf aan de slag met eerlijke handel door te kiezen voor Fairtrade en inspireer anderen om zich ook in te zetten voor kleine boeren, producenten en arbeiders in ontwikkelingslanden. Samen breng je Fairtrade dichtbij.

ZuTPHen GaaT VOOr FairTrade!De gemeente Zutphen, Wereldwinkel en Visiegroep Duurzaam Zutphen werken samen met een grote groep vrijwilligers om de titel Zutphen Fairtrade Gemeente binnen te halen. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak.

22

Page 23: Zutphen Bruist juni 2013

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product en dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen, met aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Door een gecertificeerd Fairtrade-product te kopen, draag je bij aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij. Wil jij je school, winkel, bedrijf, vereniging of kerk ook Fairtrade maken of wil je helpen om de Zutphen Fairtrade Gemeente te maken? Kijk dan op www.fairtradezutphen.nl voor meer informatie of meld je meteen aan via [email protected].

CupCake CupOp 3 juni gaan basisschoolleerlingen uit Zutphen met elkaar de strijd aan om de Fairtrade Cupcake Cup! De afgelopen weken is er op verschillende basisscholen aandacht besteed aan Fairtrade en biologische producten. Zoals de leerlingen van de Fontijn, de Walter Gillijns- en de JF Kennedyschool , die in voorrondes op school geleerd hebben over Fairtrade en cupcakes bakken. De finalisten worden begeleid door koks in opleiding van Het Stedelijk Vakcollege en krijgen een leuke workshop van Driekant Ambachtscentrum. Alle cupcakes worden gemaakt met Fairtrade en biologische producten verstrekt door lokale ondernemers. De jury, bestaande uit wethouder Patricia Withagen, Henk Smit van de Driekant en een docent van Het Stedelijk Vakcollege, beoordeelt de cupcakes op smaak, uiterlijk en het gebruik van Fairtrade ingrediënten.De winnaars worden verwend met mooie prijzen aangeboden door Zutphense bedrijven. De hoofdprijs is een taartenworkshop in Kookstudio 07 van ‘t Schulten Hues, aangeboden door Juf Taart. En als klap op de vuurpijl wordt het winnende recept gepubliceerd in Zutphen Bruist!

Fairtrade producten herken je aan het Max Havelaar-keurmerk.

Wat is fairtrade?

23

Page 24: Zutphen Bruist juni 2013

100% Bio, (h)eerliJK, BetaalBaar en GeZonD!

De biologische KeukenEen 100% biologisch

cateringbedrijf. Voor

elk feestje, ontbijt, lunch,

diner, buffet, bijeenkomst,

verjaardag et cetera

maken we een offerte op

maat geheel naar wens.

Daarnaast is het mogelijk om dagelijks een (h)eerlijke verse warme maaltijd te bestellen met een groot vegetarisch aanbod, al vanaf € 8,95. er is een menukaart met heerlijke

maaltijden, zowel vlees, vegetarisch, vis, soepen, salade’s, toetjes, verse smoothies, broodjes en snacks. ook werken we met een dagmenu, zowel vlees als vegetarisch.

24

Page 25: Zutphen Bruist juni 2013

de biologische keukenindustrieweg 857202Ca Zutphen(ingang aan de Pollaan 55, naast aW auto’s, bij de grote grijze ronde ketel)

www.debiologischekeuken.nl [email protected]

0575-72900906 17242794

Deze kunnen afgehaald of bezorgd worden in Zutphen, Warnsveld en eefde. er kan via de website, telefonisch of via www.thuisbezorgd.nl besteld worden.

ideaal ook voor senioren, hiervoor hebben we een keuzemenu ontwikkeld. Geen internet en nog geen menufolder ontvangen? Bel ons op 729009 en we brengen hem bij u langs.

Sinds december 2012 gestart op het industrieterrein De Mars. het biologische walhalla van Sjoerd Stuut en Judith oosterveen. We houden van werken met verse mooie producten van biologische afkomst. het liefst zo veel mogelijk uit de directe omgeving, rechtstreeks van de boeren. Maar fair-trade is voor ons net zo belangrijk. Sjoerd als kok, hij werkt al jarenlang als chef-kok met uitsluitend biologische producten met ook veel passie voor de vegetarische keuken.Judith met een achtergrond in de biologisch dynamische landbouw en natuurvoeding.Samen zijn zij dus het ideale koppel voor De Biologische Keuken!

onDerneMerS Van De MaanD

Sjoerd Stuut en Judith oosterveen

Dagelijks geopend tot 20.00.

25

Page 26: Zutphen Bruist juni 2013

atelier warempel

het atelierBij Atelier Warempel worden met name schilderijen gemaakt, maar ook creatieve producten waar gezamenlijk aan wordt gewerkt. De begeleiders stimuleren cliënten om zich hierin naar eigen vermogen te ontwikkelen. Er is een samenwerking met de

atelier Warempel is een onderdeel van Stichting ZoZijn en zit in de oude Boterfabriek, het karakteristieke witte gebouw aan de Dreef in Zutphen. Bij het atelier vindt u schilderijen, tekeningen, schalen, lampionnen, slingers en kralengordijnen gemaakt door de 15 kunstenaars die er werken. Deze kunstenaars zijn cliënten bij ZoZijn en hebben een verstandelijke beperking. Vanwege hun beperking zijn deze mensen juist heel puur en direct, waardoor hun beeldtaal u direct raakt.

Kunstuitleen Zutphen (KUZ) en Artomondo in Deventer. Op beide plekken en in het atelier hangen schilderijen, die te koop en te huur zijn, voor bij u thuis of op uw werk.

exposities, kunstuitleen en verkoopRegelmatig exposeren en verkopen de kunstenaars hun werkstukken. Vanaf 5 juli hangen er diverse werken in ’t Atrium en is hun werk ook te zien op andere locaties in Zutphen, zoals bij het Plein, het ziekenhuis, Aurubis en in een etalage aan de Laarstraat. Daarnaast doen ze altijd mee aan de Kunstroute en staan ze jaarlijks op de Kunstmarkt in Zutphen. Op dit alles zijn de kunstenaars bijzonder trots en dat is goed te zien in hun enthousiasme en kunstwerken!

opdrachtenSpreekt de stijl van één van de kunstenaars u bijzonder aan?

Dan kunt u een kunstwerk in opdracht laten maken. U bepaalt zelf het ontwerp en tijdens de totstandkoming van het werk heeft u ook contact met de kunstenaar. Het atelier is dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00 uur en u bent altijd welkom voor een spontaan bezoek.

ContactAtelier WarempelDreef 2 - 2a7202 AG Zutphenwww.zozijn.nl/warempel [email protected]

26

Page 27: Zutphen Bruist juni 2013

Tijdens de ‘Week van de Zutphense munt’ worden in 15 Zutphense winkels zakjes met 3 munten uitgedeeld. Iedere munt in een zakje is gekoppeld aan een speciaalzaak en kan daar ook worden ingeleverd. In ruil voor een munt ontvangt de klant een bijzondere beleving in de winkel. Ook doet een gouden munt mee. Wie de gelukkige ontvanger is van deze munt, heeft recht op een wel heel bijzondere ervaring...

De Week van de Zutphense Munt is een maandelijks terugkerend evenement. Houd Facebook in de gaten voor de datum van de eerstvolgende Muntenweek.

Op www.facebook.com/uitmuntendzutphen zijn ook de deelnemende winkels en het laatste nieuws rondom Uitmuntend Zutphen te vinden.

Ontdek de rijkdom en proef de gastvrijheid van deze eeuwenoude stad in de ‘Week van de Zutphense Munt’ en ervaar op een onvergetelijke manier wat een diversiteit deze hanzestad te bieden heeft.

Tot ziens in de ‘Week van de Zutphense Munt’!

De Zutphense muntLaNg geLedeN, toeN ZutpHeN eeN FLorereNde HaNZestad was, HeeFt de stad ZicHZeLF Het recHt tot Het sLaaN vaN muNteN gegeveN. eN Nu, aNNo 2013, makeN beZoekers vaN de biNNeNstad opNieuw kaNs om ecHte ZutpHeNse muNteN te oNtvaNgeN.

is terug!

27

Page 28: Zutphen Bruist juni 2013

WERKKLEDING

volGenS de trendS in de wereld die mode heet, maG en kan deze zomer alleS en iS er voor elk wat wilS. hou Je van printS? dan ziJn er ruiten, Bloemen, dierenprintS, GrafiSChe en diGitale vormen. kriJG Je hier aCute hoofdpiJn van, dan iS er ook GenoeG monoChroom te zien, van zwart tot zaChte kleuren. ondankS het Grote aanBod Stoort BiJna de helft van de werknemerS ziCh in de zomer aan ‘onGepaSte’ kledinG op de werkvloer. daarom een aantal BelanGriJke tipS voor een update van Je werkGarderoBe.

Zóó 2013

ruitjes in alle soorten en maten

blauwe denim

de bloemenprint

het bikerjasje in wit is een echte hit

de grafi sche tas

WERKKLEDING

Het Nut van modeKleding is er in alle soorten en maten. Voor de één is het een functioneel iets, voor de ander is het de vreugde om het nieuwe en een manier om zich aan de buitenwereld te presenteren. Stoffen en stiksels zeggen niet alleen iets over jou als persoon, maar dragen ook bij aan je professionaliteit en de manier waarop je op andere mensen overkomt. Zeker op je werk kan een goede outfi t doorslaggevend zijn voor het succes dat je behaalt. Maar wat doe je als het kwik op zomerse dagen boven de dertig graden stijgt en de mussen van het dak vallen?

to wear – womeN een open schoentje, mist je voeten het qua verzorging toelaten jurkjes en rokjes tot ver over de bil en net boven de knie blouses met een korte mouw shirtjes die niet doorschijnen zomerpanty’s lange broeken, een kleurtje mag colbert van katoen of linnen.

Not to wear – women fl ipfl ops spaghettibandjes hoedjes of petten een witte legging shirtjes met een (te) diep decolleté (te) zomerse jurkjes, er mag iets aan de verbeelding overgelaten worden korte rokjes (minirokjes dus) fl uorescerende kleuren, tenzij je werkplek überhip is te strakke broeken (de witte broek is overigens ook niet voor iedereen geschikt).

to wear – maN katoenen broeken zomerkostuums overhemden met opgestroopte mouwen nette T-shirts zonder drukke prints, tenzij de werkplek het toelaat dichte schoenen zwarte (katoenen) sokken colbert spijkerbroek met een mooie wassing

Not to wear – man linnen pantalon (denk aan de kreukels) petten of andere hoofddeksels overhemden die doorschijnen korte broeken sokken in schoenen het ouderwetse onderhemd (we zien ze steeds minder vaak, maar ze bestaan ‘helaas’ nog steeds. Vervang het onderhemd door een katoenen T-shirt) T-shirts waarin transpiratievlekken snel zichtbaar zijn, een kleur waarbij dit vaak voorkomt is grijs sandalen met sokken teenslippers overhemden met prints van palmbomen en andere exotische afbeeldingen.

wat je draagt ben je zelfZodra de zomer zijn intrede doet, wordt het straatbeeld gevuld met fl ipfl ops, korte broeken, spaghettibandjes, minirokjes en luchtige jurkjes. Leuk voor een weekendje weg of een terrasje in de stad, maar zeker niet geschikt voor een dag at the offi ce. Om irritaties en gênante outfi ts op de werkvloer te voorkomen hebben wij een paar belangrijke regels voor je op een rijtje gezet onder de kopjes to wear or not to wear.

28

Page 29: Zutphen Bruist juni 2013

WERKKLEDING

volGenS de trendS in de wereld die mode heet, maG en kan deze zomer alleS en iS er voor elk wat wilS. hou Je van printS? dan ziJn er ruiten, Bloemen, dierenprintS, GrafiSChe en diGitale vormen. kriJG Je hier aCute hoofdpiJn van, dan iS er ook GenoeG monoChroom te zien, van zwart tot zaChte kleuren. ondankS het Grote aanBod Stoort BiJna de helft van de werknemerS ziCh in de zomer aan ‘onGepaSte’ kledinG op de werkvloer. daarom een aantal BelanGriJke tipS voor een update van Je werkGarderoBe.

Zóó 2013

ruitjes in alle soorten en maten

blauwe denim

de bloemenprint

het bikerjasje in wit is een echte hit

de grafi sche tas

WERKKLEDING

Het Nut van modeKleding is er in alle soorten en maten. Voor de één is het een functioneel iets, voor de ander is het de vreugde om het nieuwe en een manier om zich aan de buitenwereld te presenteren. Stoffen en stiksels zeggen niet alleen iets over jou als persoon, maar dragen ook bij aan je professionaliteit en de manier waarop je op andere mensen overkomt. Zeker op je werk kan een goede outfi t doorslaggevend zijn voor het succes dat je behaalt. Maar wat doe je als het kwik op zomerse dagen boven de dertig graden stijgt en de mussen van het dak vallen?

to wear – womeN een open schoentje, mist je voeten het qua verzorging toelaten jurkjes en rokjes tot ver over de bil en net boven de knie blouses met een korte mouw shirtjes die niet doorschijnen zomerpanty’s lange broeken, een kleurtje mag colbert van katoen of linnen.

Not to wear – women fl ipfl ops spaghettibandjes hoedjes of petten een witte legging shirtjes met een (te) diep decolleté (te) zomerse jurkjes, er mag iets aan de verbeelding overgelaten worden korte rokjes (minirokjes dus) fl uorescerende kleuren, tenzij je werkplek überhip is te strakke broeken (de witte broek is overigens ook niet voor iedereen geschikt).

to wear – maN katoenen broeken zomerkostuums overhemden met opgestroopte mouwen nette T-shirts zonder drukke prints, tenzij de werkplek het toelaat dichte schoenen zwarte (katoenen) sokken colbert spijkerbroek met een mooie wassing

Not to wear – man linnen pantalon (denk aan de kreukels) petten of andere hoofddeksels overhemden die doorschijnen korte broeken sokken in schoenen het ouderwetse onderhemd (we zien ze steeds minder vaak, maar ze bestaan ‘helaas’ nog steeds. Vervang het onderhemd door een katoenen T-shirt) T-shirts waarin transpiratievlekken snel zichtbaar zijn, een kleur waarbij dit vaak voorkomt is grijs sandalen met sokken teenslippers overhemden met prints van palmbomen en andere exotische afbeeldingen.

wat je draagt ben je zelfZodra de zomer zijn intrede doet, wordt het straatbeeld gevuld met fl ipfl ops, korte broeken, spaghettibandjes, minirokjes en luchtige jurkjes. Leuk voor een weekendje weg of een terrasje in de stad, maar zeker niet geschikt voor een dag at the offi ce. Om irritaties en gênante outfi ts op de werkvloer te voorkomen hebben wij een paar belangrijke regels voor je op een rijtje gezet onder de kopjes to wear or not to wear.

29

Page 30: Zutphen Bruist juni 2013

C

olum

nNETJES DE WErkVLOEr Op

ik ben verschrikkelijk allergisch voor rommel, zeker in de zaak. daarnaast is het een gegeven dat, in een zaak als het onze, alles spic en span moet zijn. en dat is soms best een uitdaging. vooral als je geen schoonmaakster in dienst hebt, je met de bediening en de keuken alle schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden in en om het pand doet en, niet onbelangrijk, je ook nog kookt en bedient. kijken naar dingen ‘alsof je een gast bent’ werkt vaak goed. alleen zie je zelf altijd honderd keer meer dan iemand die voor het eerst in ons restaurant komt. vlekken in de vloerbedekking, strepen op de muur, linnen met een vlek of zelfs een minigaatje; je bent er de hele dag druk mee. het ergste is als ineens de zon begint te schijnen en de glazendeuren, die je dacht vingervrij gemaakt te hebben, nu niet bedekt zijn met vette vingers maar met blauwe poetsstrepen. als ik door de zaak loop zie ik van veraf dat er op een tafel achterin een vies glas staat. Ja, je wordt van ons vak vanzelf een beetje te hysterisch. daarnaast is de ‘properheid’ van ons personeel van groot belang. niet alleen van de koks, maar zeker ook van de bedienende brigade. altijd

netjes geschoren, haren in de gel, blouse gestreken en de schoenen gepoetst. ‘vroeger’ moesten wij op een rij voordat de gasten kwamen en werden onze nagels, adem, schoenen, pakken en stropdassen gecontroleerd door de restaurantmanager. had je iets niet voor elkaar, dan kon je naar huis om het te fiksen. als je pech had hoefde je nooit meer terug te komen. maar ja, is dat nog wel van deze tijd? en wat doe je als iemand een uur moet reizen van huis om bij ons te komen werken? die stuur ik niet zomaar naar huis om zich even extra te scheren. of sterker nog, wat als deze persoon de enige is die samen met mij in de bediening staat en de zaak vol zit de komende weken? tijden veranderen. wij kiezen voor de propere, ‘open’ aanpak. we melden wat

in de zomer

we van onze mensen verwachten en stellen bij waar nodig. en lukt het niet vandaag, dan lukt het zeker morgen.

met vriendelijke groet,

Jacquelinerestaurant ’t Schulten hues

30

Page 31: Zutphen Bruist juni 2013
Page 32: Zutphen Bruist juni 2013

NetjesDE WERKVLOER OP

HISTORIE VAN DE WILHELMINAFONTEIN

ZUTPHEN LOUNGTRELAXEN OP DE MARKT

ZUTPHEN JUNI 2013 WWW.NEDERLANDBRUIST.NL GRATIS MEENEMEN!

ZUT-1306.indd 1

21-05-13 12:31

uw onderneming ook presenteren in dit sprankelende magazine? of wilt u meer weten

over de vele mogelijkheden van zutphen Bruist?

Neem dan contact op via: [email protected] of bel: 06-12778709

volg ons ook via twitter en facebook.

Rustoordlaan 39-7211 AW- Eefde-0575 - 51 05 17 [email protected] www.quintesweb.nl

Quintes Thuiszorg is een kleine thuiszorg onderneming waar u terecht kunt voor huishoudelijke verzorging, begeleiding, verpleging en verzorging. Wij werken in de gemeenten Zutphen, Dieren, Lochem en Deventer. AWBZ, PGB en particuliere zorgvragers kunnen bij ons terecht. Cliënten en zorgverleners waarderen onze kleinschaligheid. Dat is onze kracht, net als voor iedereen de tijd nemen. Voor onze zorgverleners staat het begrip ‘zorgen met je hart’ centraal.

Zij weten de de juiste combinatie te maken tussen zorg en persoonlijke aandacht.

De cliënten krijgen in hun eigen omgeving de zorg die nodig is. Ons specialisme is begeleiding en verzorging bij dementie en palliatieve zorg. Wij zijn HKZ gecertificeerd en kunnen voldoen aan vereisten rondom kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg.

Wilt u meer weten over Quintes Thuiszorg, neem dan contact met ons op. Wij maken graag een persoonlijke afspraak met u.

Page 33: Zutphen Bruist juni 2013

“Servies-goed!” 5 jaar in Zutphen

De collectie omvat alles dat te maken heeft met een sfeervol gedekte tafel. Zo vind je er niet alleen complete koffie-, thee-, ontbijt- en dinerserviezen, maar ook zilver en glas/kristal dat aan tafel wordt gebruikt, zoals bestek, zilveren bonbon- en broodmanden, kandelaars, thee- en koffielepels, taartvorkjes, enz. nagenoeg al het zilver is hollands en al het zilver is gekeurd.Bij het glas en kristal vind je natuurlijk drinkglazen, maar ook karaffen, waterkannen, mooie schalen, kaasstolpen en bowlpotten. De collectie wordt gecompleteerd met een hoge kwaliteit zijden bloemen, dompelkaarsen en bobeches (lekbakjes op kandelaars tegen druipend kaarsvet).

Gestreefd wordt “oud en antiek voor de gedekte tafel” te leveren van goede kwaliteit tegen betaalbare prijzen.Getracht wordt de herkomst en geschiedenis van al het aangebodene te achterhalen. Zo weet je wat je koopt!

JubileumactieVanwege het eerste lustrum kun je dit jaar sparen voor korting bij “Servies-goed!”. Je krijgt bij besteding van € 10,00 een stempel op een spaarkaart. Volle kaarten geven recht op korting bij een volgende aankoop. Zie www.servies-goed.nl voor de actievoorwaarden.

“Servies-goed!”Groenmarkt 5, 7201 hW Zutphen telefoon: 0575 – 54 40 41open op donderdag en vrijdag van 10.00 - 18.00 uur, zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op koopzondagen.We accepteren VVV-bonnen en hebben eigen cadeaubonnen.

“Servies-goed!”, oud & antiek voor de Gedekte tafel, iS SindS medio 2008 GeveStiGd in een prachtig renaissancepand aan de Groenmarkt in zutphen en iS ontStaan uit passie voor antiek in het alGemeen en porselein, zilver en kristal in het BiJzonder.

Lezingen en workshopsWe verzorgen ook lezingen voor groepen op locatie en workshops bij ons thuis voor maximaal acht personen met tafelcultuur als onderwerp. leuk voor een vriendinnenparty, al zijn mannen natuurlijk ook welkom! ook hierover meer informatie op onze website.

33

Page 34: Zutphen Bruist juni 2013

doo

r n

ico

hof

fer

en Y

ke r

uess

ink

Volkomen zichzelf

Ze zijn er nog: authentieke oosterlingen die volkomen zichzelf zijn gebleven. Langzaamaan sterven ze uit. om hun dwarse levens, waarin ze wars zijn van onze snelle, jachtige maatschappij voor de toekomst vast te leggen maakten de Zutphense fotograaf Yke ruessink (50) en de ook in Zutphen wonende journalist Nico Hoffer (62) samen het fototekstboek: Zo bijzonder ben ik niet!

Page 35: Zutphen Bruist juni 2013

Zo bijzonder ben ik niet!

Y k e R u e s s i n k & N i c o H o f f e r

Authentieke Oosterlingen: ze bestaan nog maar het worden er steeds minder.

Eigenzinnige mensen, wars van onze hedendaagse stressmaatschappij, die hun

eigen gang gaan in een levensstijl die anderen als ‘voorbij’ betitelen.

Meestal geen televisie, vaak geen telefoon, nooit kouwe drukte.

Fotograaf Yke Ruessink en journalist Nico Hoffer gingen op zoek naar deze

oorspronkelijke mensen, deze krachtige karakters die in weerwil van razendsnelle

maatschappelijke ontwikkelingen zichzelf volkomen trouw zijn gebleven.

Ze vonden hen op het afwisselende platteland - soms ook middenin dorp of stad -

van Achterhoek, Veluwe en Salland.

Met respect voor ieders waardigheid worden ze in dit ‘beeldboek’ geportretteerd.

Levens van toen vertaald naar de wereld van nu

Een verdwijnend generatie bewaard voor het nageslacht

Negentien markante koppen

Negentien markante levens

Negentien markante fotoseries en even zoveel markante levensverhalen

978-90-820529-0-9eerste deel

Zo bijzonder ben ik niet!

Yke Ruessink &

Nico

Ho

ffer

eerste deel

in 2007 en 2008 trok fotograaf ruessink met zijn vriend en collega hans hendriks door de Gelderse achterhoek. ze gingen op zoek naar die karakteristieke maar geleidelijk aan van ouderdom omvallende schuurtjes waarin boeren en buitenlui jarenlang hun toom legkippen hadden gehouden. het resulteerde in het fotoboek ‘verdwijnende kippenhokken in de achterhoek.’

op zijn omzwervingen trof ruessink de dikwijls alleen wonende mannen of vrouwen in hun boerenbedoening waar in de loop der jaren koeien, kalveren, varkens, biggen verdwenen, dankzij de ‘vooruitgang’ van melktank en ligboxenstal. het viel ruessink op hoeveel pure levenswijsheid deze vaak oudere mensen uitstraalden in weinig woorden, maar met hun nuchtere kijk op leven en dood. “ik zag een nieuw project voor me waarin deze keer niet de kippenschuur maar de mens centraal zou staan. ieder met zijn eigen unieke levensverhaal, zijn eigenzinnige meningen, gedachten en gewoontes.’’

ruessink legde een lijst aan met namen en adressen waarop, ook nu nog, tientallen authentieke oosterlingen vermeld staan. hij zocht contact met journalist nico hoffer, een verslaggever gepokt en gemazeld in het diepte-interview, altijd op zoek naar de ‘ziel’, de innerlijke drijfveren van de medemens. ‘wie ben ik, wat doe ik, waarom en waarnaar ben ik op weg?’ er groeide iets moois tussen het geestdriftige duo dat vanaf de

zomer van 2012 samen op pad ging. ze breidden hun regio uit tot achterhoek, veluwe en delen van Salland.ze vónden hen en ze spráken hen: twintig opvallende maar gewoon gebleven oosterlingen, zonder opsmuk, zonder kouwe drukte, volkomen zichzelf, zich niet afvragend wat ‘men’ wel van hen zal vinden. ,,ik ben wie ik ben.’’

een kleine greep uit de karakteristieke koppen die in beeld en woord te vinden zijn in zo bijzonder ben ik niet! arie-kip-kanarie die niet zo van de mensen houdt, wel van dieren. pianolerares Josina (97) die nog één leerling heeft. de gebroeders Jaap en appie Stein uit de zutphense volkswijk de mars, gek op hun vogels, gek op hun vrijheid. al ruim 74 jaar wonen ze samen in één en hetzelfde huis, trouw aan hun inmiddels overleden moeder, vader, broer. kees de Jeu woont in een mobiele Salonwagen, Jaap, de kleine jonge reus van de loenermark. Jopie met haar ene arm in haar vervallen boerderijtje. Bertus die bijen houdt, hout hakt, kerstbomen weggeeft, zijn eigen bos beheert. Jan die ‘geen verdriet’ heeft gekend en anderzijds de even oude Gerard (91) wiens leven een tragedie was maar die desondanks zijn humor en levenskunst fier overeind houdt.ruessink en hoffer selecteerden 350 foto’s en 25.000 woorden. vormgever marius Bergsma maakte er een prachtig hardcover boek van dat gedrukt werd bij tesink in zutphen.

eveneens maakt fotograaf Yke ruessink prachtige skylines van zutphen en omgeving die geregeld in zutphen Bruist te zien zijn en ook te koop zijn in verschillende manieren van afwerking en formaten.

boek “Zo bijzonder ben ik niet!” Formaat 24x30 cm; hardcover 160 pagina’s. prijs € 29,95. verkrijgbaar bij regionale boekhandels of via de site: www.ykeruessinkfotografie.nl e-mail:[email protected]. bellen kan ook: 06-39129798. bezoekadres ijsselkade 8 Zutphen.

35

Page 36: Zutphen Bruist juni 2013

2 1 t / m 2 5 a u g u s t u s 2 0 1 3

d e a b s o l u t e t o p o p d e 7 e e d i t i e v a n h e t i n t e r n a t i o n a l e

c e l l o f e s t i v a l t e z u t p h e n

w w w . c e l l o f e s t i va l z u t p h e n . n l

mis het niet

reserveernu

CFZ_advertentie_Zutphen Bruist.indd 1 22-05-13 09:56

Page 37: Zutphen Bruist juni 2013

2 1 t / m 2 5 a u g u s t u s 2 0 1 3

d e a b s o l u t e t o p o p d e 7 e e d i t i e v a n h e t i n t e r n a t i o n a l e

c e l l o f e s t i v a l t e z u t p h e n

w w w . c e l l o f e s t i va l z u t p h e n . n l

mis het niet

reserveernu

CFZ_advertentie_Zutphen Bruist.indd 1 22-05-13 09:56

Page 38: Zutphen Bruist juni 2013

ZUTPHEN

Heidi Drosterij (43) begon een nieuwe fase in haar leven met het openen van ‘Museumwinkel Het Snoepje’, een nostalgische snoepwinkel in april 2012. De bijzondere aandacht gaat uit naar snoep voor mensen met een voedselallergie. Heidi weet namelijk hoe lastig het is om een cadeau te kopen voor iemand met een voedselallergie. Haar bruisende winkel zit in het hartje van het oude centrum van zutphen, aan het ravenstraatje 3.

even Voorstellen

alleen door samenwerking kun je aan een goede toekomst werken

het monumentale pand staat ook bekend als ‘de brandkas van henny’ en was de eerste vestiging van ‘de nederlanden van 1845’, destijds opgericht door de familie dercksen en henny en nu bekend als nationale nederlanden. heidi startte haar snoepwinkel eerst in de kleinste kamer, die als snel te

klein bleek te zijn. deze kamer wordt dit jaar nog weer ingericht als verzekeringskamer. de huidige snoepwinkel zit nu in de grootste ruimte van het pand met een prachtig interieur. hier staat nu een uitgebreid assortiment van allerlei soorten (oudhollands) snoep.

ondernemen in zutphen betekent voor heidi dat je samen met anderen kunt werken om het centrum van de stad bruisend en aantrekkelijk te houden voor al het winkelend publiek. op die manier help je zutphen voor toerisme op de kaart te zetten. Juist in deze moeilijke tijd wordt dit van een binnenstadondernemer gevraagd.

alleen door samenwerking kun je aan een goede toekomst werken. ‘ondernemers in bedrijf’ draagt daar weer uitstekend aan bij, doordat je andere ondernemers leert kennen en ook van elkaar leert.

38

Page 39: Zutphen Bruist juni 2013

Museumwinkel Het Snoepje

Museumwinkel Het SnoepjeRavenstraatje 37201 DG ZutphenTel.: 0575 – 549036www.museumwinkelhetsnoepje.nl

Wij zijn gespecialiseerd in snoep, chocolade en koekjes. Daarnaastverkopen wij ook vegetarisch en veganistisch snoep.Voor mensen met een allergie, zoalsgluten-, koemelk- en notenallergie iser een ruim assortiment.Dit alles tegen een betaalbare prijs.Tevens verkopen wij lekkere cadeautjes in verpakkingen van gerenommeerde europese familiebedrijven uit Belgie, Frankrijk, Engeland en Italie.

Museum Brandkas HennyTentoonstelling straatmeubilair van de Zutphense markten.Openingstijden gelijk aan die van de winkel, periode vanaf 26 juni 2013.Entree vanaf 12 jaar 1 euro.

kinderen van 4 tot 12 jaar 0,50 euro.Ons snoep is een lust voor het oog en een streel voor de tong.

Kom gerust eens proeven!

OpeningstijdenWoensdag 10.00 uur – 16.00 uurDonderdag 10.00 uur – 16.00 uurVrijdag 10.00 uur – 16.00 uurZaterdag 10.00 uur – 18.00 uurwww.museumbrandkashenny.nlwww.museumwinkelhetsnoepje.nl

In het hartje van Zutphen, in het geboortehuis van ‘De Nederlanden van 1845’ (Nederlands verzekeringsbedrijf dat met de fusie van 1963 opgegaan is in Nationale Nederlanden), is een bijzondere snoepwinkel gevestigd. Het assortiment bestaat uit meer dan 250 soorten Oudhollands en modern snoep. De winkel heeft een bezienswaardig interieur, ingericht als een nostalgische snoepwinkel.

39

Page 40: Zutphen Bruist juni 2013

match van de maandeen nieuwe sociale FlexplekSociale initiatieven worden vaak gerund door vrijwilligers en met een heel beperkt budget. Soms is het nodig even te vergaderen, een presentatie te houden of kantoorwerkzaamheden te verrichten; in veel gevallen moeten vrijwilligers het dan met de beperkte mogelijkheden van hun eigen woonhuis doen. Wanneer er wel een ruimte wordt gehuurd dan is die vaak voor een groot deel van de tijd niet in gebruik en de kunnen de financiën hiervoor niet worden ingezet voor de primaire doelstelling. Zonde! zo dachten de maatschappelijk betrokken ondernemers van de Zutphense uitdaging en zij onderzochten of het mogelijk was deze initiatieven een Sociale flexplek cadeau te doen.

om dit mogelijk te maken wordt samengewerkt met het Dagelijks Bestaan; als groeiend sociaal initiatief zochten zij zelf ook meer werk- en praktijkruimte. omdat zij van nature ook bereid zijn te delen met anderen zijn zij de basis van de flexplek geworden. Woonbedrijf ieder1 heeft hiervoor een volledige woning ter beschikking gesteld en voor het geval dat de flexplek even volgeboekt is zijn er nog drie andere Zutphense bedrijven die hun ruimte ter beschikking stellen als back-up. Woordvoerder armijn van roon: “een samenwerking waar we trots op mogen zijn. De totstandkoming laat zien dat met een creatieve blik en goede samenwerking het mogelijk is om in één klap een heleboel vliegen te slaan. We hopen hiermee veel sociale initiatieven blij te maken.”

De inrichting loopt grotendeels via de Spullenbank maar er worden nog pc’s, een cv-ketel en diverse kantoorbenodigdheden gezocht. Gebruik maken van de flexplek is voor sociale initiatieven geheel gratis; een vrijwillige bijdrage is welkom maar geenszins verplicht.

reserveren kan via [email protected]

40

Page 41: Zutphen Bruist juni 2013

tomatenchutneyingrediënten

1kg rijpe tomaten zonder vel1 stukje Gember 1cm

2 stuks teentjes knoflook175 gram Suiker

125 ml Balsamicoazijn1 stuks Gesnipperde ui

2 eetlepels rozijnen1 mespunt Kerrie poeder1 mespunt Kaneelpoeder

½ stuks Spaanse peper gehakt5 Blaadjes Basilicum

Zout olijfolie

www.cateringzutphen.nl

De zomer lonkt. We gaan weer genieten van de warme dagen en de zwoele avonden. Natuurlijk gaan we weer barbecueën, dat kan op zoveel manieren. Worstje, burger, entrecote. Maar ook gamba’s of een stukje vis of lekkere groente pakketjes. En dan die bijgerechten. Brood, sausje, salade van tomaat of komkommer of een

zelfgemaakte aardappelsalade met spekjes. En natuurlijk onze tomaten chutney. Misschien hebt u hem al wel geproefd op de Pinkstermarkt in Brummen. Heerlijk bij gegrild vlees. Maak hem zelf of proef hem bij één van onze bbq pakketten.

antwan en Mirjam BerntssenCatering Zutphen | 0575-525477

Voorbereiden:Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen, vervolgens direct in het koude water doen zodat u makkelijk het velletje kunt verwijderen.Snij de tomaten, gember, knoflook en ui en fruit dit aan in de olijfolie.Door het verhitten komt er vocht vrij uit de tomaten, voeg de specerijen en rozijnen toe. Laat het geheel zachtjes alroerend 15 tot 20 minuten pruttelen.Balsamicoazijn toevoegen en 5 minuten door laten koken op het laatst het zout en basilicum toevoegen.

U kunt deze chutney prima zo bewaren maar ook eventueel direct warm in schone potjes doen en wecken. De chutney past goed bij geroosterd vlees of vis maar ook op de boterham met kaas en komkommer is het een heerlijke aanvulling.

41

Page 42: Zutphen Bruist juni 2013

DEFINITIEF ONTHAREN

www.youbeautysalons.nl

Nooit meer scheren of harsen! Dat is nu mogelijk met onze kuren voor definitief ontharen.

Maak nu een (online) afspraak voor een gratis intake in een van onze YOU! salons.

10% kORTINg op één behandelgebied

20% kORTINg op twee behandelgebieden

30% kORTINg op drie of meer behandelgebieden

YOU! Breda · T 076-5155385 · [email protected] | YOU! Enschede · T 053-4341050 · [email protected]! Hillegersberg · T 010-2183626 · [email protected] | YOU! Laren · T 035 - 5388355 · [email protected]

Page 43: Zutphen Bruist juni 2013

Iedere zondagde “Zoete verleiding”

brunch/dinerbuffetvan 13.00 uur tot 15.00 uur

Een volledig driegangenbuffet met voorieder wat wils, en uiteraard een dessertbuffet na.

Prijs € 22,75 p.p.kinderen € 11,50

Een unieke locatie voor uw bruiloften en partijen

Bronsbergen 25 7207 AD ZUTPHEN tel. 0575-538438YOU! Breda · T 076-5155385 · [email protected] | YOU! Enschede · T 053-4341050 · [email protected]

YOU! Hillegersberg · T 010-2183626 · [email protected] | YOU! Laren · T 035 - 5388355 · [email protected]

Page 44: Zutphen Bruist juni 2013

eveNemeNteNjuni 2013

Agenda:• Zaterdag 8 juni: haring afterparty(het koelhuis - van 16.00 tot 20.00 uur)• ZoNdag 9 juNi: Café Chantant - live muziek(luxor - van 15.00 tot 17.00 uur)• ZoNdag 16 juNi: de Sjampetters - live muziek(Stadsbrouwerij - van 15.30 tot 17.30 uur)• Zondag 23 juni: l.a.vation (u2-coverband)(info en tickets: www.hetkoelhuis.nl)• donderdag 27 juni: nieuwscafe Stroom(het koelhuis - vanaf 19.30 uur)• ZoNdag 30 juNi: zutphen loungt(zaadmarkt - zie pagina 10 tot en met 13)• ZoNdag 30 juNi: iJsselfestival(iJsselkade - van 12.00 tot 17.00 uur)• Zondag 30 juni: koopzondag(Binnenstad - van 12.00 tot 17.00 uur)

Doorlopend in juni:• iedere woeNsdag eN Zaterdag: Stadswandeling(meer info: www.stadswandeling-zutphen.nl )• iedere donderdag: warenmarkt(Groen-, hout- en zaadmarkt - van 8.00 tot 13.00 uur)• iedere vrijdag: koopavond(Binnenstad - van 18.00 tot 21.00 uur)• iedere vrijdag: Sunset Café(het koelhuis - van 16.00 uur tot zonsondergang)

Page 45: Zutphen Bruist juni 2013

eveNemeNteNjuni 2013

• iedere Zaterdag: warenmarkt(hout- en zaadmarkt - van 8.00 tot 17.00 uur)• iedere Zondag: the Courtyard ’s middags geopend!(meer info: www.thecourtyard-zutphen.nl)• dagelijks: fluisterboot zutphen(meer info: zie pagina 16 en 17)• dagelijks: Bierproeverij en rondleiding(meer info: www.stadsbrouwerij.nl)

Festivals:Live at tHe broNs – Zaterdag 22 juNi eN ZoNdag 23 juNide tweede editie van dit gratis muzikaal, cultureel, sportief en culinair benefiet evenement voor het hele gezin is dit jaar in juni. na het succes van vorig jaar staat opnieuw op het programma: theater, kunst, wellness, wateractiviteiten en zijn er op diverse podia diverse artiesten en bands. meer info: www.liveatthebrons.nl.

ZutpHeN LouNgt - ZoNdag 30 juNiop de zaadmarkt in zutphen vindt dit nieuwe en relaxte festival plaats. het is doel is relaxen en genieten op een groot terras van stoelen, loungebanken en zitzakken, onder het genot van een drankje met diverse soorten loungemuziek (van zutphense artiesten) op de achtergrond en heerlijke hapjes van diverse zutphense ondernemers. Genieten dus! meer info: www.zutphenloungt.nl.

ijsseLFestivaL - ZoNdag 30 juNide iJssel en haar historie staat centraal op de iJsselkade in zutphen: oude visserij, binnenwater-scheepvaart, visverkoop, palingroken, vele kinderactiviteiten, muziek, rondleidingen en het ontstaan van de iJssel en haar toekomst. meer info: www.ijsselfestivalzutphen.nl.het koelhuis is daarnaast ook geopend van 11.00 tot 22.00 uur.

Tentoonstellingen:stedeLijk museum:• Handel aan de wandel - Straatverkopers in beeld info: www.museazutphen.nl museum HeNriette poLak:• Je ziet niet wat je ziet, je ziet - ABN/AMRO Collectieinfo: www.museazutphen.nl ’t atrium:• Portretten en naakten door Sonna Krominfo: www.atriumzutphen.nlmuseumwiNkeL Het sNoepje• Straatmeubilair van de zutphense markt info: www.museumwinkelhetsnoepje.nl

45

Page 46: Zutphen Bruist juni 2013

a Hampshire Hotel ’s Gravenhof 6b ’t schulten Hues ’s Gravenhof 5-7c the courtyard Spittaalstraat 6-8d the bike store laarstraat 54e atelier de waterlelie frankensteeg 11F Fluisterboot rijkenhage 1g goudsmid Zillah Schupstoel 6H Noten & Zo Groenmarkt 45i bella tinta lange hofstraat 30j Yke ruessink Fotografie iJsselkade 8k Het koelhuis parkstraat 1L Loman & van de weerd houtmarkt 65m museumwinkel Het snoepje ravenstraatje 1N Zutphens pannenkoekenhuys Groenmarkt 28o servies goed! Groenmarkt 5p stichting gastvrij Zutphen zaadmarkt 80

buiteN de biNNeNstad

atelier warempel: www.zozij.nl/warempel (zutphen)muscade: www.muscade.nl (zutphen)catering Zutphen: www.cateringzutphen.nl (zutphen)Fort bronsbergen: www.bronsbergen.nl (zutphen)de biologische keuken: www.debiologischekeuken.nl (zutphen)cornelissen: www.cornelisseninstallatie.nl (zutphen)cvjo: zutphen.cvjo.nl (zutphen)de chinese muur: www.dechinesemuur.com (warnsveld)Quintes thuiszorg: www.quintesweb.nl (eefde)Youd!: www.youd.nl (enschede)cello Festival: www.cellofestivalzutphen.nl (zutphen)

adverteerders iN dit magaZiNe

Goudsmid Zillah is het adres voor unieke, volledig handgemaakte sieraden.

Ik ben u graag van dienst met een speciaal geboorte-, trouw- of rouwsieraad of een bijzonder relatiegeschenk. Momenten in het leven die een bijzondere aandacht verdienen met een bijzonder en exclusief sieraad. Maar ook voor vrijblijvend advies, een reparatie of omsmelten van oud goud tot een nieuw sieraad kunt u bij mij terecht. Er is voor ieder wat wils, van kleinigheidjes die je leuk cadeau kunt doen tot exclusieve stukken.

Ik ontvang u graag in mijn winkel met open atelier. Een mooie lichte zaak waarin het unieke handgemaakte werk u tegemoet straalt!

Goudsmid Zillah

SchupStoel 6 | 7201 cZ Zutphen | tel. 0575-51 67 49 www.goudenZillah.nl

Page 47: Zutphen Bruist juni 2013

47

Page 48: Zutphen Bruist juni 2013