Zurrik Live 2009

26

description

Programmaboekje Zurrik Live

Transcript of Zurrik Live 2009

Page 1: Zurrik Live 2009
Page 2: Zurrik Live 2009

3

INHOUD 3 ..... Inhoudspagina 5 ..... Locatie & Info 9 ..... Optredens11 ..... Artiesten15 ..... 20 Jaar SMG17 ..... L!NK21 ..... Puur Met Noten23 ..... Jeugd ZMG27 ..... Blokfluitgroep29 ..... Slagwerkgroep30 ..... Het ontstaan van SMG31 ..... Het ontstaan van SMG (deel 2)33 ..... SMG Door de jaren heen (foto’s)35 ..... Geen muzikant en toch lid39 ..... Dat verdient een bloemetje (foto’s)41 ..... Uitstapjes (foto’s)45 ..... Via hesjes naar outfit (foto’s)47 ..... Woord van de Dirigent51 ..... Saamhorigheid52 ..... Weekendje weg53 ..... Foto-doos (foto’s)56 ..... Halvastival & Lente Concert57 ..... Oorkonde (foto’s)59 ..... Rommelmarkt SMG (foto’s)

B

Het Soeriks Muziek Gezelschap uit Soerendonk bestaat 20 jaar! Daarom organiseren ze: ZURRIK LIVE

Dit is een gratis uitgave met informatie over de optredens en artiesten Voor actuele informatie:

www.soeriksmuziekgezelschap.nl/zurriklive

Page 3: Zurrik Live 2009

R 5

RR

Aanvang20:00uVanaf half acht gaan de tentzeilen open en kan iedereen alvast een plaatsje gaan zoeken.

Om acht uur gaat Zurrik Live van start.

Voorverkoop toegangskaarten Zurrik Live

Voor het concert ZURRIK LIVE op 9 mei a.s. willen wij zo veel mogelijk mensen de kans geven een toegangskaart te bemachtigen.

De toegangsprijs is voor zowel zitplaatsen als staanplaatsen € 7,50 per kaartje. De zitplaatsen zijn in principe bedoeld voor 55-plussers.

De voorverkoop wordt gehouden op zaterdag 25 april tussen 16.00 en 18.00u in ‘Den Donck’ te Soerendonk.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om van deze voorverkoop gebruik te maken, dan is er vanaf 26 april, zolang de voorraad strekt, nog gelegenheid toegangskaarten te kopen bij:

- Jaco’s Patatkraam • Dorpsstraat 26 • Soerendonk

- Smulhuis Tsjonge Jonge • Damenweg 3 • Soerendonk

LOCATIE & INFORMATIE

Locatie Jan Maasplein, Soerendonk Ter gelegenheid van Zurrik Live staat er op het plein een grote feesttent.

B

Page 4: Zurrik Live 2009

B

9

OPTREDENSSOERIKS MUZIEK GEZELSCHAPMet een gevarieëerd repertoire dragen zij al 20 jaar hun muzikale steentje bij tijdens activiteiten in & om Soerendonk. Zurrik Live wordt het muzikale hoogtepunt van de afgelopen 20 jaar.

L!NKEen 10-persoons feestband voor bruiloften, studentenfeesten en bedrijfsfeesten. Deze formatie zal een feestelijk en muzikale bijdrage leveren op Zurrik Live.

PUUR MET NOTENEen groep van zangers en zangeressen welke een kleine vier jaar geleden is ontstaan. Maken een geheel eigen soort van muziek door a capella te zingen, een pure manier van zingen door alleen stemmen te gebruiken.

JEUGD ZMG / BLOKFLUITGROEPDe jeugd van het SMG is de toekomst en kan dus natuurlijk niet ontbreken bij Zurrik Live, samen met deze muzikanten belooft het een groot muziek spektakel te worden.

SLAGWERKGROEP SMGSinds enkele maanden kent het Soeriks Muziek Gezel-schap ook een slagwerkgroep. Een enthousiaste groep slagwerkers die hun krachten gebundeld hebben en zul-len gaan vlammen op ‘Zurrik Live’.

Page 5: Zurrik Live 2009

B

11

ARTIESTEN

JOHN BAKXAanstormend talent zowel in de toneelwereld als muzikaal. Zurrik Live is dan ook een podium welke smaakt naar meer.

STEFFI RASDat ze een dijk van een stem heeft weten we van de Buulse Proms, dus als inwoonster van Soerendonk mag ze dan ook niet ontbreken op deze avond.

PAUL CUMMINSEntertainer in hart en nieren, als zanger van o.a. L!NK. Een lente concert met het SMG en een Buulse Proms maken van hem dan ook een bekende artiest.

FRANK GROENENIn de regio beter bekend als DJ Frank met zijn Jukebox. En uiteraard één van de presentatoren van Petazzie op de bonte avond.

PIERRE DE GROOTVersleten werk, bonte avonden en Buulse Proms zijn enkele optredens waar u hem ongetwijfeld van zal kennen. Kortom een muzikaal begrip in en om Cranendonck.

LENIE BRUMMANSEen nog onbekende in het muzikale wereldje van Soerendonk. Ze zal het publiek dan ook gaan verrassen met haar stem.

SINT-JANSGILDEMet een gastoptreden van enkele leden een welkome aanvulling voor deze avond.

SUSAN & BRITT Als dansgroep van de bonte avond gaan ze nu ook op Zurrik Live, met aanvulling van Sandra, enkele nummers ondersteunen met dans.

FRED SMITSEen begrip in Soerendonk door jarenlange deelname en presentatie met Petazzie op de bonte avonden.

Page 6: Zurrik Live 2009

BIn 1989 begonnen om tijdens de carnavalsoptocht wat muziek te maken maar inmiddels uitgegroeid tot een groot muziekgezelschap met vele leden. De afgelopen jaren is er heel wat veranderd zo ook bij het SMG, enige tijd geleden is er zelfs een enthousiaste groep slagwerkers onderdeel geworden van de muziekvereniging. Het jeugd ZMG is natuurlijk een héél belangrijk onderdeel van het Soeriks Muziekgezelschap, deze groep jongeren zijn de toekomst van onze vereniging en hopelijk stroomt dan ook een groot deel hiervan na een aantal jaren door naar het “groot” orkest.

We gaan er van uit dat 9 mei 2009 één groot feest zal gaan worden voor iedereen uit Soerendonk en omgeving zodat we later nog vaak mogen terugdenken aan dit speciale jubileumfeest.

Graag tot ziens op9 mei 2009!Bestuur SMG 15

20 JAAR SMG

Page 7: Zurrik Live 2009

B

17

L!NKL!NK is een dynamische feestband met 10 enthousiaste muzikanten die spetterende optre-dens verzorgen en die maar 1 doel voor ogen hebben: Feesten!

De muziek van deze band is een herkenning voor jong en oud, een muzikale link tussen heden en verleden. Het is een live band die op bruiloften, studentenfeesten en bedrijfs-feesten hun enthousiasme vanaf het podium goed over weet te brengen en garant staat voor een sfeervolle en vooral swingende avond met een zeer hoog dansgehalte.

Dè 10-mans formatie uit de gemeente Cranendonck bestaat uit:

Zang: Paul Cummins / Yildiz de Koning / Twanny Kuijpers.

Toetsen: Ad Adams

Drum: Hans Sleutjes

Bas: Pieter Smeets

Gitaar: Danny Murray

Blazers: David Morgan / Sandra Noten / Jack Schrurs

Website: www.link-feestband.nl

Page 8: Zurrik Live 2009

B

21

PUUR MET NOTEN

uitgelegd want waar die noten vandaan komen mag duidelijk zijn.

Het repertoire is zeer divers en loopt uiteen van The Carpenters en Billy Joel tot Queen en Doe Maar. Na enkele wisselingen en toevoegingen telt Puur met Noten momen-teel 12 leden verdeeld over 5 stemgroepen. De leden komen uit Weert, Budel, Maar-heeze, Soerendonk, Asten, Someren en Mierlo, dus Puur met Noten mag met recht een regionale groep genoemd worden. De zangers staan onder leiding van de zeer ervaren en enthousiaste dirigente Winny Eijsbouts. Tot voor kort repeteerden ze in Soerendonk maar nu is Café ‘t Huukske in Maarheeze hun vaste stek op de dinsdagavond. Naast de liefde voor muziek is zeker ook humor een bindende factor binnen de groep.

Wij zijn heel blij met de uitnodiging van het SMG om mee te doen aan Zurrik Live. Na zoveel ‘puur’ is het een leuke afwisseling om een keer mee te zingen met een heel muziekgezelschap.

SMG gefeliciteerd!

PUUR MET NOTEN

Puur met Noten is een a capellagroep, wat betekent dat er gezongen wordt zonder instrumentale begeleiding. Een kleine 4 jaar geleden ontstond deze groep doordat zangers en zangeressen, afkomstig van diverse koren in de omgeving, toe waren aan een andere manier van muziek maken. A capella is een hele pure manier van zin-gen; je hebt alleen stemmen en daarmee vorm je niet alleen het zanggedeelte van het lied maar ook de begeleiding. Daarmee hebben we meteen onze naam

Page 9: Zurrik Live 2009

B

23

JEUGD ZMGOok de jongeren van het SMG wilden zich laten horen in dit boekje.Als eerste zullen we iets over de jeugd van het SMG vertellen. Hoe komen ze nu eigenlijk bij het ‘grote’ SMG ?

Ze beginnen bij Jaak Daemen met het leren lezen van noten en het bespelen van blokfluit. Dit doen ze ongeveer 2 jaar. Daarna mogen ze een instrument kiezen die ze leuk vinden. Ook dit leren ze eerst bij Jaak in een jeugdgroepje. Bij de concerten mogen ze ook laten horen wat ze al kunnen. De meeste gaan daarna naar de muziekschool waar ze di-ploma’s kun-nen halen. Er is ook het Jeugd Zurriks Muziek Gezelschap. Dit is een gezellig groepje waar ze leren om sa-men met anderen te spelen en ook met andere instrumenten. Eenmaal bij het SMG zijn er een heleboel leuke activi-teiten waar je naar toe gaat om te spelen. Ook een aantal activiteiten voor alleen de leden en de aanhang worden georganiseerd. Dit is natuurlijk voor het groepsgevoel te behouden. We gaan naar activiteiten zoals : Carnaval, fietstocht, weekendje weg, halvastival, rommelmarkt en fierljeppen.

We houden ook elk jaar een lenteconcert, maar ter ere van ons 20-jarig jubileum wordt er dit jaar Zurrik Live georganiseerd. Het belooft een groot muziek spektakel te worden. Bij het SMG heb je de mogelijkheid om verschillende instrumenten te be-spelen. Carlijn, Carina en Anouk spe-len klarinet en Willem speelt trompet.

Wij vinden het altijd wel gezellig bij het SMG. Als ‘jongeren’ worden we altijd goed in de gaten gehouden en

een aan-tal van de ouderen willen er altijd wel voor zor-gen dat wij het gezel-lig hebben.

Ze willen zich natuurlijk zelf ook nog jong voelen. Het is goed dat ze de jeugd erbij proberen te betrekken. Nu weten jullie wat meer over de jongeren van het SMG.

Hopelijk zien we jullie allemaal terug bij onze activiteiten. En uiteraard bij Zurrik Live om ons aan te moedigen.

Carina, Carlijn, Willem en Anouk.

Page 10: Zurrik Live 2009

B

ouders en de leraar.

Zo volgen momenteel verschillende leerlingen een opleiding op klarinet, saxofoon, trompet of drum. Deze opleidingen worden gevolgd bij het SMG en de Weerter-muziekschool.

Om de muzikanten goed voor te bereiden op het mee musiceren bij het SMG werd enkele jaren geleden ook gestart met een jeugdorkest. De bedoeling daarvan is vooral het leren samenspelen met verschillende instrumenten. Dit jeugdorkest geeft jaarlijks enkele optredens. Hun voornaamste optreden is het jaarlijks lenteconcert.

Heb jij ook interesse voor een opleiding ? Neem dan kontakt op met één van de bestuursleden of kom eens luisteren. Je bent van harte welkom!

27

BLOKFLUITGROEPDe jeugdopleiding van SMGIn 2003 werd de opleiding van het SMG uitgebreid. Buiten de opleiding die gevolgd werd in de Weertermuziekschool startte het SMG met een eigen opleiding. Vanaf groep 4 kon men inschrijven voor een opleiding van twee jaar in het leren bespelen van blokfluit, samen met een basis opleiding JEUGDGROEP 10 JAAR GELEDEN

notenleer. De eerste inschrijving was meteen een succes. Jaarlijks mag het SMG zich verheugen op voldoende inschrijvingen. Na een opleiding van twee jaar volgt een opleiding op een blaasinstrument, dit in overleg met de leerling, de

Page 11: Zurrik Live 2009

B

29

R

SLAGWERKGROEP SMGSLAGWERKGROEPSinds enkele maanden kent het Soeriks Muziek Gezel-schap ook een slagwerkgroep. Er wordt druk gerepeteerd aan een drietal stukken die op ‘Zurrik Live’ te horen zul-len zijn. Daarvoor hebben ze een perfecte repetitieruimte gevonden in de garage van Jack Schrurs.

Tussen de autobanden en gedeukte auto’s worden bij Jack thuis de pannen van het dak geroffeld. Naast de drum-mers van het orkest Frank Winters en Koen Duisters, zijn er binnen de vereniging een aantal jonge talen aanwezig.

Martijn Smits en Rik Winters spelen al een tijd in het jeugdorkest en repeteren sinds een half jaar ook mee met het grote orkest. Maarten Winters speelt bij beide orkesten op de grote trom mee. De jonge Bram Schrurs is recent ook een vaste waarde geworden in het jeugdorkest.

Deze enthousiaste groep slagwerkers hebben nu hun krachten gebundeld en zullen gaan vlammen op ‘Zurrik Live’. Daarbij krijgen ze hulp van een aantal ervaren slagwerkers zoals Mirjam van Hunsel, die in het orkest op saxofoon speelt, en twee drummers uit Budel; Bart Davits en Robert van de Broek.

Namens iedereen een hartelijke ritmische groet en graag tot ziens op tot 9 mei!

Page 12: Zurrik Live 2009

HET ONTSTAAN VAN HET SOERIKS MUZIEK-GEZELSCHAP Na de carnaval van 1988 ontstonden er gesprekken op de peuter-speelzaal tussen Wilhelmien Rooyakkers en Fien v.d. Wil-denberg. Zij hadden ’t over de carnavalsoptocht. Het was een mooie optocht, maar er zat wat weinig muziek in. Wilhelmien woonde pas in Soerendonk en zij miste die muziek. “Is het misschien iets om hier in Soerendonk een kapel op te richten?”, aldus Wilhelmien. Maar aangezien zij nog weinig mensen in Soerendonk kende, heeft ze Fien gevraagd om wat men-sen bij elkaar te krijgen die al een instrument bespeelden. Van het een kwam het ander en er waren 9 personen bereid gevonden om mee te gaan doen. Er werd flink geoefend in de woonkamer bij Fam. v.d. Wildenberg, iedere zondag morgen. Er werd besloten om de volgende carnavalsoptocht 1989 mee te gaan doen. Een naam werd bedacht “Zurriks dak-kapel”

Voor versterking werden enkele personen uit Budel gevraagd om mee te spelen. We speelden tijdens de optocht “de sterren van de hemel” met het liedje “We gaan door tot aan het gaatje”. Het was een geslaagd carnavalsgebeuren. De ruimte bij huize van de Wildenberg werd te klein en we weken uit naar “de Sport”, destijds nog in beheer van de heer en mevrouw Roosen. Ook hier werd trouw iedere zondag morgen geoefend. Toen kwam het idee om eens een vergadering te organiseren om te kijken of er belang-stelling voor een kapel was. De datum werd geprikt op 1 maart 1989. Alle aanwezigen hadden maar één wens; een muziekkapel oprichten in Soerendonk. Er werd een voorlopig bestuur benoemd: Wim Ras (Strijperdijk), Fien vd Wildenberg, Gradje Martens, Wim v. Duijneveldt, en Toon v.d. Heijden.

We hadden als opdracht de mogelijkheden te onderzoeken om in Soerendonk een kapel van de grond te krijgen. Er waren ongeveer 20 personen die zich aangemeld hadden om een instrument te gaan bespelen. We schreven ons in bij de kamer van koophandel in sep-tember 1989 en we konden beginnen. Het grootste probleem was iemand te vinden die snel deze beginnelingen de eerste muzikale vaardigheden kon bijbrengen. De heer Toon Meulendijks uit Valkenswaard werd bereid gevonden. Aangezien hij geen rijbewijs had, werd er een lijst gemaakt zodat iedereen om de beurt dhr. Meulendijks moest gaan halen in Valkenswaard en uiteraard terugbrengen. De repetitietijd werd verschoven van de zondagmorgen naar de zaterdagavond. De leerlingen kregen eerst les en daarna begon de repetitie voor de kapel. Dankzij het feit dat een aantal inwoners van Soerendonk zich garant heeft willen stel-len tot een bedrag van fl.14.000,-- kon bij de Rabobank een lening afgesloten worden. Dit gaf ons veel vertrouwen, anders waren we nooit van de grond gekomen.

Dit geweldige idee kwam van Peter van Mierlo. De bankdirecteur de heer Antens was bezorgd. “Wat gebeurt er als de kapel niet van de grond komt en de borgstellers fl.1000,- per bedrijf op tafel moeten leggen? Dan krijgen de borgstellers door loting alle nieuwe aangekochte instrumen-ten. De borgstellers kunnen de instrumenten dan aan de muur hangen of ook gaan spelen”, was het antwoord. Er werden 12 nieuwe muziekinstrumenten aange-kocht waarvan de “bes bas” het duurste was: 2850 gulden.

Het contact met de carnaval was goed, daarom organiseerde de Roesdonkers een boerenbruiloft op zondag 21 januari 1990 met Stiena en Harrie Roefs als bruidspaar.Op die middag in café De Sport hielden de CV de Roesdonkers en het Soeriks Muziekgezelschap een loterij met 5000 loten. De loten waren in anderhalf uur uitverkocht.

Page 13: Zurrik Live 2009

Dit is zeker te danken aan de trouwe opkomst van le-den die elk donderdag komen repeteren.

Bovendien hebben we veel jeugd in opleiding bij de muziekschool en bij Jaak Daemen. Deze jeugd speelt in de blokfluitgroep en bij het Jeugd ZMG (Zurriks Muziekgezelschap), zoals de jeugd van het SMG wordt genoemd.

Er is dus alle reden om eens goed feest te vieren nu het Soeriks Muziekgezelschap twintig jaren bestaat.

Op 9 mei vieren we het 20 jarige bestaan met heel veel Zurriks talent.

Wij hopen veel mensen te mogen begroeten op het concert van Zurrik voor Zurrik.

Voorzitter Toon vd Heijden

Ook gingen er die middag nog een aantal waardevolle spullen onder de hamer. Zij werden bij opbod verkocht. Zo kon ik toen als penningmeester van CV De Roesdonkers, bijna fl.10.000,- overmaken op het bankboekje van het SMG. Ik krijg er nog de kriebels van in mijn buik als ik er aan terug denk wat er die middag bijeen is gebracht door de mensen uit Soerendonk. Toen voelde je dat heel Zurrik achter het SMG stond. Ook nu nog merken we als we langs de deur komen voor de jaarlijkse donateursaktie, dat het SMG gedragen wordt door Zurrik. Het Soeriks Muziekgezelschap is zich daarvan zeer bewust.

Ons eerste officiële optreden onder de naam SMG konden wij met uitsluitend eigen leden verzorgen bij gelegenheid van het 50 jarig Huwelijksfeest van Toon en Anna Ras op 3 oktober 1989. Weliswaar nog niet in uniform. Er werden hesjes gemaakt, de leerlingen vorderden en er werd een luistermiddag tussen Kerst 1989 en Nieuwjaar georganiseerd. Steeds meer leden die voldoende gevorderd waren, kwamen bij de ‘kern’ meespelen. Het bestuur onderging in de begin jaren enkele wijzigingen. Fien van de Wildenberg kreeg het te druk. Paul Ras volgde haar op als penningmeester. Voorzitter Wim Ras (Strijperdijk) droeg na een paar jaren de voorzittershamer over aan Maartje Nuyens en Maartje na een paar maanden weer aan Toon van der Heijden.Ook Wim van Duijneveldt is na een aantal jaren gestopt als secretaris en zijn taak is door Herman Somers overgenomen.

Als je nu terug kijkt op al die jaren, hebben we het toch goed voor elkaar gekregen. Veel jeugd hebben we in opleiding en er staat een bloeiende vereniging. We verzorgen tijdens de carnavalsactiviteiten veel optredens. We regelen de jaarlijkse donateursactie, want zon-der donateurs ook geen geld voor reparaties, aankoop van nieuwe instrumenten en opleiding van jeugd. We regelen de jaarlijkse rommelmarkt en als klap op de vuurpijl hebben we de gezellige uitstapjes (op eigen kosten), zoals een weekend weg.

Door de jaren heen hebben we enkele malen van dirigent gewisseld. Achtereenvolgens werden we gedirigeerd door dhr. Toon Meulendijks, dhr. Jan van Bruggen , dhr. Patrik van Zutven. Nu spelen we o.l.v. dhr. Jaak Daemen.

Ook hebben we inmiddels andere unifor-men gekregen. In de loop van de jaren heeft het Soeriks Mu-ziekgezelschap

zich ontwikkeld tot een vereniging met een gevarieerd repertoire en met alle kansen voor de toekomst.

31

Page 14: Zurrik Live 2009

B

33

RRR

SMG DOOR DE JAREN HEEN

Page 15: Zurrik Live 2009

Naar aanleiding van het twintig jarig bestaan van het Soeriks Muziekgezelschap zaten Paul Ras en Louis Smeets achter een kop koffie oude herinneringen op te halen over de begintijd van het SMG. Nou de oude herinneringen kwamen vooral van Paul want mijn lidmaatschap is nog van betrekkelijk korte tijd. Ik vroeg Paul hoe hij verzeild was geraakt in het SMG. Het begon door dat zijn dochters bij het muziekgezel-schap waren. Eerst alleen Angelien, die er vanaf de oprichting bij is geweest, en later ook Ingrid. Als er twee van je kinderen bij een club behoren, voel je je er eigenlijk ook als ouder bij betrokken. Daardoor laat je je neus ook zien bij uitvoeringen en moet je ook soms voor taxi spelen. Bovendien ben ik nou al negentien jaar Penningmeester. Hoe kwam het penningmeesterschap bij jou te liggen? Ja, dat is een verhaal op zich. Het was tijdens het eerste optre-den van het SMG buiten de grenzen van Zurrik. Er was een soort festival in de Bellevue waaraan o.a. ook de Bloas-buk, Excelsior uit Gastel en De Zwarte Fanfare aan deelnamen. Omdat Angelien meespeelde, wilde ook ik daar bij zijn. Je luistert wat, loopt wat rond en maakt een praatje. Maar ineens staat Wim Ras van de Strijperdijk bij me en zegt dat hij nog een mooi baantje voor me heeft. Fien van de Wildenberg was gestopt als penning-meester omdat ze het te druk had. “Dat is nou net iets voor jou”, zegt Wim. “Je hebt immers al negen jaren ervaring bij de Carnaval.”. We zouden zo iemand net moeten hebben”. Nou daarover wilde ik eerst nog wel een paar nachtjes slapen voor daarop antwoord te geven. Hij moest nog maar eens terugkomen over een week. Prompt staat Wim na een week aan de deur. “En, wat heb je beslo-ten?” Omdat het niet echt een hobby van me was , zou ik het een jaar proberen. Daarna zouden we verder zien. Daardoor moest ik ook lid worden en in het bestuur gaan zitten. Als lid zou ik aanvankelijk de grote trom slaan. Dat was echter geen succes. Regelmatig sloeg ik wat muzikanten uit de maat. Blij waren ze er niet mee. Toen Herman zijn bariton aan de wilgen hing, nam die de grote trom van me over. Vanaf die tijd ben ik me vooral op de organisatie gaan richten. Dat ligt me een stuk beter. Welke rol speelt muziek in je leven? Muziek speelt geen grote rol in mijn leven. Ik vind muziek wel gezellig, maar ik zal niet gauw ervoor gaan zitten om een plaatje te draaien. Ik vind stilte om me heen ook wel fijn. Muzikaal ben ik niet, daarover hebben we het al eerder gehad, en op dat gebied heb ik ook nooit ambities gehad. Ik heb mijn talenten op muzikaal gebied doorgegeven aan mijn kinderen in plaats van ze zelf te gebruiken, grinnikt hij. Welke betekenis heeft het SMG volgens jou voor Zurrik? Op muzikaal gebied was er in Zurrik weinig te beleven. Er was de schut en er was een kerkkoor. Voor de carnavalszittingen moest er

altijd muziek ingehuurd worden. Geleidelijk aan werd de belangstelling om muziek te maken, groter. Waarschijnlijk heeft de oprichting van het SMG daar wel een bijdrage in geleverd. Het SMG laat zich bij allerlei activiteiten in Zurrik ook horen. Als we gevraagd worden, laten we nog niet gauw verstek gaan. Als we kunnen, zijn we er. Voor mijn gevoel staan we goed aangeschreven bij de mensen van Zurrik en maken we ook een mooi stukje muziek. Waardoor kan het SMG bestaan en groeien in Zurrik? Zurrik is een kleine gemeenschap. Het is dus ook niet vanzelf-sprekend dat we een groot muziekgezelschap op de been kunnen houden. Het is erg duur.We steken veel geld in de opleiding van de jeugd. Gelukkig hebben we veel leden met een eigen muziekinstrument. Daarom kan de inves-tering in muziekinstrumenten beperkt blijven. Ook de

kosten van onderhoud lopen niet geweldig op. Bovendien worden we financieel goed gesteund door de mensen van Zurrik tij-dens de donateursactie en door de vlooien-markt. Ook nu, bij de viering van ons twintig jarig bestaan, worden we goed door het bedrijfsleven gesponsord. In die acties moeten de leden veel tijd steken. Die acties lopen ook alleen als de leden daarin bereid zijn mee te werken. Daarnaast speelt ook de subsidie die de vereniging krijgt van de gemeente een grote rol om de financiën rond te krijgen. De groei proberen we er in te houden door te zorgen voor een goede jeugdopleiding. We gaan ieder jaar

met veel jeugd van start, maar na een aantal jaren blijven er slechts een paar over die ook werkelijk bij het SMG komen. Regelmatige instroom van jeugd is nodig al zijn het er maar een paar. En dat mag wat kosten. Je bent dan wel onze penningmeester, maar de leden zien jou vooral als een manusje van alles. Hoe ervaar je dat? In een vereniging als het SMG moet er veel geregeld worden , maar ook veel gedaan. Als we optreden moet er van alles gebeuren om de muziek heen. Er moet een podium gemaakt worden, stoelen moeten aangevoerd worden. De muzikanten heb-ben regelmatig behoefte aan wat te drinken (bijna altijd voor eigen rekening) en als ze lang aan een stuk spelen, ook iets te eten. Daarvoor moet wel iemand zorgen. Als we optreden ben ik er altijd graag bij. Dan vind ik het ook geen probleem om die taak op me te nemen. Veel werk vraagt ook de vlooienmarkt. Gelukkig hoef ik dat niet al-lemaal alleen te doen. De meeste mensen kennen de uitdrukking: “Vele handen maken licht werk.”

“Geen muzikant

en toch lid van het SMG”

35

Page 16: Zurrik Live 2009

39

R

R

Herman Somers kreeg in 2002 van de CV de Roesdonkers “de vergulde Regenboog” voor zijn verdienste voor de gemeenschap van Soerendonk. Hij is van buurtvereniging ‘het Dorp’ al vele jaren voorzitter, en daarmee een van de drijvende krachten Ook in het SMG vervult Herman al vele jaren als secretaris een bestuursfunctie. Goed dat er mensen zijn die belangeloos iets voor ons dorp willen doen.

Gradje Martens heeft vanaf de oprichting veel voor het SMG betekend. Hij kon die grote drijvende kracht zijn omdat hij een van de mensen was die op muzikaal gebied reeds de nodige ervaring had. Hij heeft zijn eerste noten gespeeld bij fanfare De Poort van Brabant. Toen Gradje in 2006 vijftig jaar muzikaal actief was, vonden de familie Martens en het SMG het helemaal op zijn plaats dat te vieren en hem eens feestelijk in de bloemetjes te zetten. Gradje, wij hopen dan ook dat je nog vele jaren het SMG muzikaal zult steunen.

Willemien Rooyakkers en Fien van de Wildenberg zijn de mensen die aan de basis van het SMG hebben gestaan. Uit deze twee vrouwen is het idee van een “Soerendonkse Kapel” geboren. Zij hebben het, met hulp van anderen, niet alleen bij woorden gelaten. Toen het SMG haar 10-jarige bestaan vierde, werden zij terecht in de bloemetjes gezet. Het SMG is jullie eeuwig dankbaar.

R

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJEB

Page 17: Zurrik Live 2009

39

R

R

Herman Somers kreeg in 2002 van de CV de Roesdonkers “de vergulde Regenboog” voor zijn verdienste voor de gemeenschap van Soerendonk. Hij is van buurtvereniging ‘het Dorp’ al vele jaren voorzitter, en daarmee een van de drijvende krachten Ook in het SMG vervult Herman al vele jaren als secretaris een bestuursfunctie. Goed dat er mensen zijn die belangeloos iets voor ons dorp willen doen.

Gradje Martens heeft vanaf de oprichting veel voor het SMG betekend. Hij kon die grote drijvende kracht zijn omdat hij een van de mensen was die op muzikaal gebied reeds de nodige ervaring had. Hij heeft zijn eerste noten gespeeld bij fanfare De Poort van Brabant. Toen Gradje in 2006 vijftig jaar muzikaal actief was, vonden de familie Martens en het SMG het helemaal op zijn plaats dat te vieren en hem eens feestelijk in de bloemetjes te zetten. Gradje, wij hopen dan ook dat je nog vele jaren het SMG muzikaal zult steunen.

Willemien Rooyakkers en Fien van de Wildenberg zijn de mensen die aan de basis van het SMG hebben gestaan. Uit deze twee vrouwen is het idee van een “Soerendonkse Kapel” geboren. Zij hebben het, met hulp van anderen, niet alleen bij woorden gelaten. Toen het SMG haar 10-jarige bestaan vierde, werden zij terecht in de bloemetjes gezet. Het SMG is jullie eeuwig dankbaar.

R

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJEB

41

R

R

R

UITSTAPJESB

Page 18: Zurrik Live 2009

B

45

RRR

VIA HESJES NAAR OUTFIT

Page 19: Zurrik Live 2009

B

47

R

WOORD VAN DE DIRIGENTOp donderdag 22 augustus 2002 startte ik als dirigent bij het Soeriks muziek-gezelschap. Ondertussen al bijna 7 jaar geleden. Er is op die 7 jaar al heel wat veranderd. Begon ik toen met 25 mu-zikanten, dan zijn we nu met 35. De jeugdopleiding kende in die jaren een geweldige bloei. Momenteel volgen een 30 tal kinderen een muzikale opleiding op blokfluit, klarinet, trompet, saxofoon of drum.

Een eigen jeugdorkest (ZMG) oefent sinds enkele jaren wekelijks voor de repetitie van het groot or-kest. Jaarlijks geven ook zij enkele optredens. In die 7 jaar heb ik veel mooie optre-dens met het SMG gehad, zoals de Bonte Avonden, de Lenteconcerten, de hal-vastivals en ook allerhande uitstapjes.

Het hoogtepunt voor het SMG zal zeker “Zurrik Live“ worden. Met alle muzikanten, klein en groot, gaan we samen een spetterend concert geven in de tent. Speciaal voor dit concert kan het SMG beroep doen op L!NK, het koor Puur met Noten en verschillende zang- talenten. Hartelijke dank voor jullie medewerking.

Aan alle muzikanten van het SMG: Een dikke proficiat voor jullie 20 jarig bestaan. Veel plezier en op naar de 25.

Aan het bestuur: Een dikke proficiat voor jullie inzet om alles draaiend te houden.

Aan alle jeugdleden van het SMG: Blijf volhouden en geniet van muziek.

Aan alle deelnemers van “Zurrik Live“: Veel succes !

Aan alle luisteraars in de tent : Bedankt en geniet ervan.

De muzikale leider van SMG :

Jaak Daemen

“Het hoogtepunt

voor het SMG

zal zeker Zurrik Live

worden”

Page 20: Zurrik Live 2009

B

51

R

R

R

R

R

Tijdens afgelopen carnaval werd ons gevraagd of wij, CV de Oelewappers, een stukje wilden schrijven over het gevoel van saamhorigheid in Soerendonk. Dit omdat wij dit tij-dens de carnaval uitvoerig hebben beleefd. Het SMG heeft gemerkt dat deze saamhorig-heid in het verleden en heden een grote steun kan zijn voor verenigingen in Soerendonk. Met dit stukje willen wij ook nog maar een maal bevestigen dat het niet alleen het SMG is die deze warmte/saamhorigheid merkt.

Voor degene die het verhaal niet kennen: Een week voor de carnaval is onze carnavalswagen, waar we al enkele maanden mee bezig waren, afgebrand. Na dit voorval was het gewoon niet normaal hoeveel steun en medeleven wij uit alle hoeken van Soerendonk kregen. Iedereen kwam met de vraag of ze konden helpen. Vanuit de buurtvereniging en de carnavalsverenigingen werden spontaan collectes gehouden om ons financieel te ondersteunen. Hartelijk dank nog hiervoor.

Zo blijkt maar weer hoe een klein dorp als Soerendonk één kan zijn. Hoe iedereen, als er iets gebeurt in de gemeenschap, elkaar opvangt en zorgt dat ze er weer bovenop komen. Wij hebben echt een klote week gehad voor de carnaval, maar dankzij jullie steun en me-deleven hebben we er toch nog een mooie carnaval van kunnen maken. En volgend jaar zijn we zeker weer van te partij!

Met vriendelijke groet,CV de Oelewappers

SAAMHORIGHEID

Page 21: Zurrik Live 2009

B

51

R

R

R

R

R

Tijdens afgelopen carnaval werd ons gevraagd of wij, CV de Oelewappers, een stukje wilden schrijven over het gevoel van saamhorigheid in Soerendonk. Dit omdat wij dit tij-dens de carnaval uitvoerig hebben beleefd. Het SMG heeft gemerkt dat deze saamhorig-heid in het verleden en heden een grote steun kan zijn voor verenigingen in Soerendonk. Met dit stukje willen wij ook nog maar een maal bevestigen dat het niet alleen het SMG is die deze warmte/saamhorigheid merkt.

Voor degene die het verhaal niet kennen: Een week voor de carnaval is onze carnavalswagen, waar we al enkele maanden mee bezig waren, afgebrand. Na dit voorval was het gewoon niet normaal hoeveel steun en medeleven wij uit alle hoeken van Soerendonk kregen. Iedereen kwam met de vraag of ze konden helpen. Vanuit de buurtvereniging en de carnavalsverenigingen werden spontaan collectes gehouden om ons financieel te ondersteunen. Hartelijk dank nog hiervoor.

Zo blijkt maar weer hoe een klein dorp als Soerendonk één kan zijn. Hoe iedereen, als er iets gebeurt in de gemeenschap, elkaar opvangt en zorgt dat ze er weer bovenop komen. Wij hebben echt een klote week gehad voor de carnaval, maar dankzij jullie steun en me-deleven hebben we er toch nog een mooie carnaval van kunnen maken. En volgend jaar zijn we zeker weer van te partij!

Met vriendelijke groet,CV de Oelewappers

SAAMHORIGHEID“ Zo af en

toe een heerlijk

weekend er even

tussenuit, dat klinkt als muziek in de oren ”

52

BWEEKENDJE WEG

Page 22: Zurrik Live 2009

B

53

R R

R

FOTO-DOOS

Page 23: Zurrik Live 2009

56

BHALVASTIVAL

BLENTE CONCERT

HalvastivalEen jaarlijks terug kerend concert waarbij een tal van kapellen hun muzikale steentje bijdrage als muzikale herinnering aan carnaval. Wat muziek betreft wordt er deze avond weinig gevast.

Lente ConcertEen muzikale avond met onder andere optredens van de blokfluitgroep SMG, jeugdorkest ZMG en het Soeriks Muziek Gezelschap.

Page 24: Zurrik Live 2009

BBBescheidenheid siert de mens, maar positieve geluiden mogen zeker klinken. Het SMG treedt regelmatig op bij allerlei activiteiten in Soerendonk. Zelfs over onze landsgrenzen heen laat het SMG zich horen. Voor de Teutepeuters uit Hamont verzorgt het Muziek gezelschap jaarlijks twee carnavals zittingen. Dat deden zij in 2008 voor het elfde jaar. De Teutepeuters heb-ben die trouw willen waarderen met een oorkonde die zij slechts geeft aan die personen en organisaties die langdurig veel voor hen betekenen.

Het SMG was met deze uiting van waardering zeer vereerd.

OORKONDE

57

Page 25: Zurrik Live 2009

BBBescheidenheid siert de mens, maar positieve geluiden mogen zeker klinken. Het SMG treedt regelmatig op bij allerlei activiteiten in Soerendonk. Zelfs over onze landsgrenzen heen laat het SMG zich horen. Voor de Teutepeuters uit Hamont verzorgt het Muziek gezelschap jaarlijks twee carnavals zittingen. Dat deden zij in 2008 voor het elfde jaar. De Teutepeuters heb-ben die trouw willen waarderen met een oorkonde die zij slechts geeft aan die personen en organisaties die langdurig veel voor hen betekenen.

Het SMG was met deze uiting van waardering zeer vereerd.

OORKONDE

57 59

B

R

RR

R

R

ROMMELMARKT SMG

Page 26: Zurrik Live 2009

BHet Soeriks Muziekgezelschap BEDANKT:

ALLE MUZIKANTEN & ARTIESTENDE ADVERTEERDERS & SPONSOREN

IEDEREEN DIE MEEGEHOLPEN HEEFT OM ZURRIK LIVE TOT EEN SUCCES TE MAKEN

MAAR VOORAL U ALS BEZOEKER!