Zuid Hollands Landschap

download Zuid Hollands Landschap

of 20

 • date post

  13-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  4

Embed Size (px)

description

zuid hollands landschap

Transcript of Zuid Hollands Landschap

 • Kom naar de feestelijke opening van Natuureiland Sophiapolder ElkE dag grEEn-kids | Beleef Landgoed Leeuwenhorst | Voor actuele informatie schrijf in voor de nieuwsbrief 2

  | 2012

  WW

  W.Z

  HL.NL/VOORDEEL

 • Het laatste natuurnieuws leest u het eerst online! Via Twitter, Facebook en Youtube blijft u direct op de hoogte van ons werk en horen wij graag wat er bij u leeft.

  Directeur Michiel Houtzagers:@HoutzagersStatencommissie Zuid-Holland stemt in met verhoging subsidieplafond agrarisch natuurbeheer: provincie neemt verantwoordelijkheid: chapeau!

  Boswachters Maarten & Maarten:@BoswachterZHLVrijwilligers zijn allemaal geslaagd voor hun motorzaagcertificaat. Gefeliciteerd en vele veilige zaaguurtjes!

  Boswachter Ron van Wetten:@BoswachterRonDe bijenstal en 3 bijenvolken hebben hun plaats ingenomen in het herstelde springersveld #HuysteWarmont.

  Boswachters Niek & Hans:@ZHLeilandenWat was het een feest vandaag, geweldig mooi weer om met de gemeente Westvoorne en 130 schoolkinderen de boomfeestdag te vieren (Niek).

  Zuid-Hollands Landschap:@ZHLandschschapDe vrijwilligersdag zit morgen helemaal vol! Hopelijk wordt t ook mooi weer, we zetten ze graag in het zonnetje!

  Onze Facebookpagina staat weer vol nieuwtjes, recreatietips en mooie fotos, waaronder een uitgebreid sfeerverslag van de Vrijwilligersdag in Hoek van Holland.

  Op ons Youtube-kanaal vindt u informatieve filmpjes, met prachtige natuurbeelden. Dit filmpje over Eendenkooi Bakkerswaal, waarvoor oude archiefbeelden zijn gebruikt uit 1974, is daar een treffend voorbeeld van.

  UITGAVE is het kwartaaltijdschrift van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap CONTACT Nesserdijk 368 | 3063 NE Rotterdam | (010) 272 22 22 | zhl@zuidhollandslandschap.nl | www.zuidhollandslandschap.nl De minimale bijdrage is 20,- per kalenderjaar, per gezin. Wilt u de stichting steunen zonder tijdschrift of mailing bel (010) 272 22 22. Wilt u bij verhuizing gebruik maken van de PostNL verhuisservice? Opzeggen kan telefonisch of schriftelijk, voor 1 oktober. Foto voorkant: Ruden Riemens Deltanatuur. Volgende nummer verschijnt half augustus.

  OPLAGE 54.000 BESCHERMERADMINISTRATIE ING Bank 307176 | IBAN NL94INGB0000307176 | BIC INGBNL2A ANDEREGIFTEN ING Bank 66.29.75.367 | IBAN NL41INGB0662975367 | BIC INGBNL2A REDACTIE Eline Decker (eindredactie), Marie-Louise Govers (bladcordinatie), Michiel Houtzagers (hoofdredactie) en Tim Remmel (social media). REDACTIEKLANKBORD Constance Alderlieste, Ineke Evenblij-Lubsen, Annelies Gras, Ineke Journee, Idde Lammers, Evelien Masselink, Boudewijn Swart en Dorien Wiltjer. VORMGEVINGENDRUK Drukkerij Verloop | www.verloop.nl | (078) 69 128 99 ADVERTENTIEVERKOOP A2 | ron.degraaf@xs4all.nl | (023) 526 04 05

  Het drukproces van dit blad voldoet aan de meest strenge eisen op het gebied van milieu en gezondheid. Dit tijdschrift wordt gedrukt op FSC-gecertificeerd papier. De folie voor de verpakking van Zuid-Hollands Landschap bestaat uit de grondstoffen polyethyleen c.q. polypropyleen. Tijdens de productie, verwerking, het gebruik en de afbraak, ontstaan geen milieuonvriendelijke afvalstoffen.

  coloFon

  Scan de QR-code in met uw mobiel en u ziet in n oogopslag op welke social media het Zuid-Hollands Landschap actief is.

  Social Media

  Vindt u ons leuk op Facebook?

  Zon 200 vrijwilligers staan klaar voor de groepsfoto. Nog best lastig om iedereen dan in beeld te krijgen! - in Hoek van Holland. Geo

  van Ge

  ffen

  Floris

  Sche

  plitz

  Op gezette tijden staan mannen door rietschermen te turen: het zijn kooikers.

  Zuid-Hollands Landschap 2 20122

 • Vrijwilligersoffensiefover vrijwilligersgroepen, de regiodag Veenweiden in de Vijfheerenlanden of een exclusieve beschermersexcursie. Wij bieden inmiddels een maandelijkse nieuwsbrief aan waar u zich op kan abonneren door middel van uw e-mailadres. Op onze website leest u hier meer over. U kunt zich daar ook opgeven voor een excursie en ons volgen via Twitter en Facebook. De digitale hulpmiddelen bieden een gevarieerd aanbod en meer keuzemogelijk-heden. Uiteraard blijven onze gebieden de belangrijkste inspiratiebron om de natuur te beleven en mentaal weer op te laden waar geen app tegenop kan. Ik hoop u dat u er snel op uit trekt om zelf van de natuur en het landschap te genieten!

  Michiel Houtzagersdirecteur

  Michiel.Houtzagers@zhl.nl@Houtzagers

  4 Kunstenares Monique Schot doet mee aan kunstproject 6 Fluisterstil naar natuureiland Sophiapolder 8 Veldnieuws 9 natuuragenda / Profiteer van uw Beschermersvoordeel 10 een nieuwe lente voor landgoed leeuwenhorst

  12 dunea 14 Zilverschoon15 Sponsornieuws16 lekker langs de lek extra naar natuureiland Sophiapolder

  4 6 9

  verschillende bloedgroepen werd al snel een gezellige mierenhoop. Blijkbaar vinden onze achterbannen de combinatie van natuur en erfgoed waardevol en interessant. Zon dag versterkt onze opvatting dat er nog wel degelijk een breed draagvlak onder de bevolking is voor natuur, landschap en erfgoed. De gedeputeerde Han Weber heeft dat die dag ook zelf kunnen ervaren. Wij organiseren op zaterdag 8 september een gezamenlijk publieksevenement op landgoed de Keukenhof waar ik u hierbij graag voor uitnodig. Het Zuid-Hollands Landschap heeft samen met Landschapsbeheer Zuid-Holland aan de provincie een voorstel gedaan om de vrijwilligersinzet verspreid over Zuid-Holland uit te breiden. De nieuwe Groenagenda biedt daarvoor goede kansen.

  Het Zuid-Hollands Landschap wil u zo goed mogelijk informeren over actuele ontwikkelingen bijvoorbeeld

  Op zaterdag 10 maart jl. organiseerden het Zuid-Hollands Landschap, Landschapsbeheer Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland voor het eerst een gezamenlijke vrijwilligersdag. De activiteit vond in Hoek van Holland plaats waar forten, bunkers en duingraslanden elkaar afwisselen. De tweehonderd vrijwilligers wisten elkaar snel te vinden. Wat begon als

  Floris

  Sche

  plitz

  Voorwoord

  inHoudSoPgaVe

  Michiel Houtzagers in actie tijdens de Vrijwilligersdag

  Zuid-Hollands Landschap 2 2012 3

 • In december 2010 zette ik voor het eerst voet aan land op de Sophiapolder. zegt Monique Schot over haar eerste

  kennismaking met het Natuureiland in de rivier de Noord. Ze had een artistieke reden voor de overtocht. Monique: Ik volgde bij de stichting Kunstzinnige Vorming To Be in Dordrecht een schildercursus. Onze schilderdocente had een aantal projecten waar kunstenaars voor gezocht werden. Samen met nog iemand van de groep koos ik voor Natuureiland Sophiapolder.

  ZicHT oP dorTDie eerst kennismaking maakte indruk

  veranderde mijn manier van schilderen

  wat me bij de eerste kennismaking met de Sophiapol-

  der opviel, was de mooie kleurstelling. Het was vroeg en

  koud. er lag sneeuw en boven de sneeuw hing nevel. een

  prachtige schakering kleuren. en de stilte, dat was ook

  heel bijzonder. Monique Schot is een van de kunstenaars

  die meedoet aan het kunstproject op het natuureiland

  Sophiapolder.

  oP weg

  Natuureiland Sophiapolder

  Zuid-Hollands Landschap 2 20124

 • op Monique en op haar dochter Ilka die met haar mee ging als fotograaf. Ze verkenden het eiland te voet. Ze maakten honderden fotos. Van de boerderij die er toen nog stond, van het ijs in de sloten, van het wuivende riet. Monique: Ik had echt een jeugdervaring. Lekker struinen door de weilanden. Er zat zeker twee kilo klei aan mn wandelschoenen! Aan de Zuidpunt van het eiland hebben we genoten van het uitzicht op Dordrecht. Het samenstromen van rivieren en het Groothoofd erachter. Dat is een heel mooi punt.

  VlaKDe tweede keer dat Monique Sophiapolder bezocht, in mei 2011, viel het eiland haar een beetje tegen. Ze is deze keer alleen. Monique: Alles was vlak. De boerderij was gesloopt, een bomenrij was net omgehaald, het was echt kaalslag. Ik vond het saai. Het nodigde haar niet uit om veel fotos te maken. Er waren al wel heel veel vogels, herinner ik me nu. Naast de vogelgeluiden, hoorde ik vooral de stilte. Boven de dijk zag je af en toe de bovenkant van een schip voorbij schuiven, maar dat leek zo enorm ver weg. Dat was een mooi contrast.

  De rust en stilte in de Sophia op een steenworp van de een van de drukste binnenvaartroutes van West-Europa. Bij het derde bezoek in september was het eiland veel groener. Monique: Dat vond ik veel mooier. Dat zie je ook aan de hoeveelheid fotos die ik heb gemaakt. Als schilder ga je dan kleuren combineren. Het gras, het riet, zwaaiende halmen, het blauw van de lucht. Op het eiland waren al looppaden en bruggetjes aangelegd, verderop werd nog gewerkt aan de kreken. Monique: We hebben die keer het hele eiland rondgelopen en dat is best nog wel een eind.

  onHerKenBaarAfgelopen zomer voer Monique met de waterbus langs de Sophiapolder. Monique: Ik heb toen echt moeten kijken waar het eiland nu precies lag. Vanaf het water herken je het bijna niet. Ik herkende het uiteindelijk aan het uitkijkpunt. Wat een verschil met het eiland dat ik had leren kennen. Vanaf de boot leek het heel saai, maar op het eiland ervaar je dat heel anders. Dan zie je vlinders, vogels en lisdodden.

  inSPiraTie Na de bezoeken zat Monique vol inspiratie. Tegelijkertijd markeren de bezoeken aan het eiland ook een andere manier van schilderen voor haar. Monique: Je kunt dat echt wel een omwenteling in mijn werk noemen. Het schilderij van Sophiapolder is een zoektocht geweest. Ik heb me gefocust op die rij afgezaagde boomstammen omdat ik dat een heel dramatisch beeld vond. Ze laat een groot doek zien van ruim een meter in het vierkant met hele expressieve kleurstelling. Monique: Het schilderij is bijna surreali