Zuid Hollands Landschap

download Zuid Hollands Landschap

of 16

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Zuid Hollands Landschap

Transcript of Zuid Hollands Landschap

 • Vroege voorjaarsbodes in OverHeicop | Cultuurhistorie in de duinen van oostvoorne | Fauna: grauwe gans | Nieuw in beheer: de van Dixhoorndriehoek1 |

  2012

  De Zandmotor draait

  op volle toeren

  Zuid-Hollandslandschap

 • Modern getwitterTwitter gaat ook over korte en duidelijke berichten. Het gaat beter met uw @ZHLandschap, maar we zijn er nog niet! Dat past prima binnen de 140 tekens. Wij hebben de Zandmotor in beheer en het provinciale bestuur lijkt voldoende geld beschikbaar te stellen voor het noodzakelijke terreinbeheer. De liefde voor natuur is gelukkig nog niet gedoofd. De bezuinigingen zijn echter niet van de lucht dus waakzaamheid blijft net als bij een herfststorm, geboden. Uw steun en die van andere inwoners van Zuid-Holland blijft natuurlijk hard nodig. Ons tijdschrift is compacter, maar wij hebben meer te vertellen. De nieuwe website www.zuidhollandslandschap.nl biedt daartoe veel mogelijkheden. Ik hoop dat u de weg daar naar toe snel zal vinden. Het blad behoud de mooie reportages, zodat u ook rustig bij de open haard over de natuur kunt wegdromen. Ik wens u weer veel leesplezier toe!

  directeurmichiel.houtzagers@zhl.nl

  4 vroege voorjaarsbodes in over-Heicop 6 De Zandmotor draait op volle toeren 8 veldnieuws 10 Cultuurhistorie in de Duinen van oostvoorne 12 Fauna: grauwe gans

  13 Dunea 15 Sponsornieuws 16 nieuwinbeheer: De van Dixhoorndriehoek

  extra vijfheerenlandenroute

  InHouDSopgave

  voorwoorD

  4 6 10

  en gure tijden biedt het natuurlijke landschap voor mij rust, harmonie en stabiliteit. Een stevige wandeling door de duinen, een tocht door de polder of een boswandeling is juist in de winter een bijzondere ervaring. Dat gevoel wil je graag aan anderen overbrengen en dan biedt Twitter weer perspectieven.

  De huidige techniek is tot veel in staat zoals het nabootsen van het druk en opgewonden gekwetter van vogels. Ik bedoel daarmee het fenomeen Twitter waarmee vele mensen online van de natuur genieten. Ik ben zelf vooral onder de indruk van de chte natuur en haar veelzijdigheid. Juist in deze onzekere

  Jan van Da

  m / He

  t Dok

  Zuid-Hollands Landschap 1 20122

 • U kunt het Zuid-Hollands Landschap nu ook online volgen via Twitter, Facebook en Youtube! Zo bent u direct op de hoogte van het laatste natuurnieuws en leest u persoonlijke berichtjes, vol recreatietips en belevenissen.

  Directeur Michiel Houtzagers:@HoutzagersHan Weber bezoekt landgoed Wassergeest ZHL: natuur & mens optimaal verbonden!#Groenakkoord ZH aangenomen; hoe nu verder met #Oranjebuitenpolder? Duurzame windenergie kan volgens @ZHLandschap nieuwe kansen bieden.

  Boswachter Maarten Laming:Houtstammetjes verkoop alles staat klaar. Stilte voor de storm. We hebben veel hout. Men moet het thuis hakken, dit ivm veiligheid.

  Zuid-Hollands Landschap:@ZHLandschschapZuid-Hollands Landschap: Een beschermer tipte ons over vastzittende egels onder een veerooster in Polders Poelgeest. Nu zijn ze bevrijd!

  Alle vrijwilligers super bedankt voor jullie inzet in het afgelopen jaar! Hoop dat jullie een leuke dag gehad hebben bij ons op kantoor :)

  Vindt ons leuk?

  Als u benieuwd bent wat boswachter Niek bij deze poel wil laten zien, neem dan een kijkje op ons eigen Youtube kanaal. Hier vindt u informatieve filmpjes, met prachtige natuurbeelden.

  Volg ons live via: www.zuidhollandslandschap.nl/socialmedia

  UITGAVE is het kwartaaltijdschrift van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap | Nesserdijk 368 | 3063 NE Rotterdam | (010) 272 22 22 | zhl@zuidhollandslandschap.nl | www.zuidhollandslandschap.nl De minimale bijdrage is 20,- per kalenderjaar, per gezin. Wilt u de stichting steunen zonder tijdschrift of mailing bel (010) 272 22 22. Wilt u bij verhuizing gebruik maken van de PostNL verhuisservice? Opzeggen kan telefonisch of schriftelijk, voor 1 oktober.

  OPLAGE 57.000 BESCHERMERADMINISTRATIE ING Bank 307176 | IBAN NL94INGB0000307176 | BIC INGBNL2A ANDEREGIFTEN ING Bank 66.29.75.367 | IBAN NL41INGB0662975367 | BIC INGBNL2A REDACTIE Eline Decker (eindredactie), Marie-Louise Govers (bladcordinatie), Michiel Houtzagers (hoofdredactie) en Tim Remmel (social media).

  REDACTIEKLANKBORD Constance Alderlieste, Ineke Evenblij-Lubsen, Annelies Gras, Ineke Journee, Idde Lammers, Evelien Masselink, Boudewijn Swart en Dorien Wiltjer.

  DRUKENVORMGEVING Drukkerij Verloop | www.verloop.nl | (078) 69 128 99 ADVERTENTIEVERKOOP A2 | ron.degraaf@xs4all.nl | (023) 526 04 05

  Het drukproces van dit blad voldoet aan de meest strenge eisen op het gebied van milieu en gezondheid. Dit tijdschrift wordt gedrukt op FSC-gecertificeerd papier. De folie voor de verpakking van Zuid-Hollands Landschap bestaat uit de grondstoffen polyethyleen c.q. polypropyleen. Tijdens de productie, verwerking, het gebruik en de afbraak, ontstaan geen milieuonvriendelijke afvalstoffen.

  ColoFon

  SoCIal MeDIa

  Scan de QR-code in met uw mobiel en u bent op de hoogte van alle nieuwtjes van Zuid-Hollands Landschap.

  Zuid-Hollands Landschap 1 2012 3

 • Grillige knotwilgen flankeren de brede sloot langs het natuurgebied Over Heicop. Een wilde eend vliegt op uit een holle stam. Zou ze al broeden? Het kan, want voor wilde eenden begint het voorjaar vroeg. Ook het speenkruid is zon voorjaarsbode. De geelglimmende bloempjes geven de ontluikende lente hun eerste kleur. Voor de torenvalk boven het grasland is het business as usual. Bidden voor de maaltijd. Het hele jaar door. In het populierenbos doet een winterkoning verwoedde pogingen een territorium voor zich op te eisen. Een partner laat zich nog niet zien. Het zal een kwestie van tijd zijn. De populierenjungle met zijn rijke onderbegroeiing is een ideale broedplek voor veel kleine zangvogels.

  In een notenDopEen wandeling door Over-Heicop staat garant voor veel afwisseling. Het natuurgebied wordt ook wel de Vijfheerenlanden in een notendop genoemd. Je vindt er in een relatief klein gebied alle landschapstypen die de streek rijk is. En dat zijn er nogal wat. Wie de geelgemarkeerde grote bonte spechtroute volgt, komt allereerst bij een geriefbosje. Boeren hebben dit bosje ooit aangeplant om van tijd tot tijd hout te kunnen oogsten. Er werden gereedschappen, bezemstelen en klompen van gemaakt. Daarnaast werd het hout in de kachel gestookt. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn veel geriefbosjes uit gebruik genomen. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de

  Vroege voorjaarsbodes in

  over-Heicop

  Pruimenbloesem.

  De vijfheerenlanden

  staat bekend om zijn vele

  hoogstamboomgaarden.

  vanaf half april staan de

  fruitbomen in volle bloei.

  Maar ook nu al is het vroege

  lentegevoel te beleven. Maak

  eens een wandeling in het

  kleinschalige over-Heicop.

  op weg

  Zuid-Hollands Landschap 1 20124

 • bosjes vanuit cultuurhistorisch oogpunt gedeeltelijk in stand. Eens in de acht jaar worden de stoven aan de buitenrand van de bosjes afgezet. In het tweede geriefbosje langs deze wandelroute broeden blauwe reigers. Ook zij zijn er in het voorjaar vroeg bij. Vaak leggen ze hun eieren al in februari. De jongen die na een kleine maand uit hun ei kruipen, worden zon vijftig dagen op het nest gevoed. De grote, grijsblauwe vogels zijn dan ook de hele lente in en rond Over-Heicop te zien en horen.

  BelgISCH rooDIn het zuidelijke deel van Over-Heicop koestert het Zuid-Hollands Landschap een n hectare groot griendperceel. De wilge n die hier staan zijn van het type Belgisch Rood een variteit van de kraakwilg. Anders dan de naam kraak doet vermoeden zijn de wilgentenen na het eerste groeiseizoen bijzonder flexibel. Een deel van het griend wordt jaarlijks gesneden. De vrijwilligersgroep uit de Krimpenerwaard komt hier iedere winter een paar keer voor naar de Vijfheerenlanden. De Belgisch Roodtenen worden vervlochten tot manden en eendenbroedkorven. Het andere deel van de griend krijgt eens in de drie jaar een hakbeurt. Zo houdt het Zuid-Hollands Landschap de eeuwenoude griendcultuur in stand.

  eCHte koekoekSBloeMNaast de grienden zijn ook de graslanden in Over-Heicop van grote waarde. Deze zijn al vele decennia

  lang in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Ze zijn hierdoor vrijwel niet bemest geweest. Het gras wordt jaarlijks gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor blijft de bodem vrij arm en dat is gunstig voor talloze zeldzame plantensoorten die op te vruchtbare grond niet voorkomen. Het groeiseizoen van soorten als echte koekoeksbloem, trosdravik en wilde bertram komt in Over-Heicop laat op gang. Dit komt door het hoge waterpeil in een deel van het gebied. Het Zuid-Hollands Landschap bespreekt momenteel met het Waterschap

  koM naar De veenweIDenDag

  Op zaterdag 21 april a.s. organiseert het Zuid-Hollands Landschap in samenwerking met de Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden de Veenweidendag. Er is van alles te doen en beleven in en rond het Natuurcentrum De Schaapskooi aan de rand van het natuurgebied Over-Heicop. Het programma van dit gratis te bezoeken evenement bestaat onder meer uit: wandelen langs verschillende veldposten, demonstratie manden vlechten, knutselen met natuurlijke materialen, vogels kijken, waterdiertjes zoeken, infomarkt, luisteren naar streekverhalen. Het complete programma van de Veenweidendag komt te staan opwww.zuidhollandslandschap.nl/natuuragenda u kunt op de website ook de grote bonte spechtroute downloaden.

  Rivierenland de mogelijkheden om voor het hele natuurgebied een natuurvriendelijk waterpeil in te stellen. Het nu al schitterende Over-Heicop kan hierdoor, na bijna veertig jaar beheer, nog waardevoller worden.

  Idde LammersJournalist

  Griendbeheer.

  Over-Heicop.