Zorg Magazine editie september 2011

19
HET ONAFHANKELIJK PROFESSIONEEL TIJDSCHRIFT VOOR DE ZORGSECTOR DOSSIER: Informatisering in de zorg Communicatie, ook een zorg! 16 Healthstartup op zoek naar innovaties 22 Slaapkwaliteit als comfortbarometer 26 Psychiatrische problematiek in WZC 30 sept 2011 QR-code zie pagina 12 Verschijnt 4x per jaar - nr.2 - 1 / 2011 (periode september-december) - 12 september 2011 - Antwerpen X - P 912873

description

Zorg Magazine is een vernieuwend driemaandelijks informatietijdschrift voor de zorgsector met oog voor evidence based werken. De themazender ZorgandersTv staat hierin centraal. Het tijdschrift zal in het eerste jaar (2011) twee keer verschijnen in juni en september, vanaf 2012 verschijnt Zorg Magazine maandelijks. Zorgmagazine wenst zich te onderscheiden van reclame en nieuwskranten door kwaliteitsvolle artikels te leveren die gelezen én herlezen worden. Hete hangijzers worden niet uit de weg gegaan. Zorg Magazine wordt gratis via de post bezorgd bij alle key decision makers in de Belgische zorgsector: woonzorgcentra, instellingen voor gehandicapten, thuiszorgorganisaties, … Daarnaast wordt het magazine bedeeld bij leveranciers én producenten die actief zijn in de sector.

Transcript of Zorg Magazine editie september 2011

Page 1: Zorg Magazine editie september 2011

HET ONAFHANKELIJK PROFESSIONEEL TIJDSCHRIFT VOOR DE ZORGSECTOR

DOSSIER: Informatisering in de zorg

Communicatie, ook een zorg! 16 Healthstartup op zoek naar innovaties 22 Slaapkwaliteit als comfortbarometer 26 Psychiatrische problematiek in WZC 30

se

pt

20

11

QR

-co

de

zie pagina 12

Vers

chijn

t 4x

per

jaar

- n

r.2 -

1 /

201

1 (p

erio

de

sep

tem

ber

-dec

emb

er) -

12

sep

tem

ber

201

1 -

Ant

wer

pen

X -

P 9

1287

3

Page 2: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 3ZORGMAGAZINE2

Michael Van BuggenhoutHoofdredacteur

VOORWOORD

De verzuiling voorbij...

Beste zorgprofessional,

Misschien hebt u in de vakantiemaanden het bericht gelezen: ‘commerciële bejaardenhomes lossen de rol in alle gewesten’. Hierin staat te lezen dat vooral private vzw’s in Vlaanderen en Wallonië een boost kennen en dat stilaan de vzw’s, de commerciële bejaardenhomes opkuisen. Het bericht kwam van Jan Hertogen die met zijn Bug’s regelmatig de vinger op de wonde legt. Maar op welke wonde wordt de vinger nu eigenlijk gelegd? Hij spreekt van, en ik citeer: “de sputterende motor van de commerciële bejaardenhomes”. Moest je de tijd niet nemen om de zeer correcte cijfers in het artikel goed te lezen, dan zou je plotsklaps denken dat ouderen in die voorzieningen, wegens geldgebrek, geen eten meer krijgen of niet meer gewassen worden?

Gaan we ons anno 2011 nog blindstaren op inrichtende machten? Hebben niet alle voorzieningen hetzelfde doel voor ogen? ZORG Magazine is een uitgesproken onafhankelijk tijdschrift en wenst zich ook op deze manier te

ook kunnen hier terecht. En trouwens, sputterende motor of niet, achter heel wat van de private vzw’s zitten dezelfde mensen als achter die ‘commerciële bejaardenhomes’ waar dhr. Hertogen over spreekt.

Misschien wordt het eens tijd om over de grenzen en barrières heen te kijken. Van onze buren kunnen we immers nog heel wat leren, of ze nu openbaar, caritas, private vzw of een bvba of nv structuur hebben. Elke leidinggevende in de zorgsector krijgt te maken met dezelfde hindernissen, kansen en uitdagingen. 9 Op de tien leidinggevenden zijn op zoek naar kwalitatief goede verpleegkundigen, 9 op de tien leidinggevenden dromen ‘s nachts van spontane sollicitaties, elke leidinggevende kijkt elke eurocent drie keer na alvorens deze uit te geven... De tijd is rijp om een gezamenlijk front te vormen en de handen in elkaar te slaan en populistische koppen links te laten liggen over ‘sputterende motoren’ en ‘geloste rollen’... ZORG Magazine gaat hierop de komende maanden zeker terugkomen. Er zullen initiatieven genomen worden en voorbeelden besproken worden waar samenwerking over de grenzen heen van de inrichtende macht centraal zal staan.

Laat ons in een sterk vergrijzende maatschappij waar er een dreigend tekort is aan goede zorgvoorzieningen en wooneenheden elk initiatief aanmoedigen, van welke strekking ze ook mag komen. Minister Vandeurzen wil 20 000 extra bedden creëren, we zullen elke inrichtende macht nodig hebben om elk bed en elke kamer te realiseren. Misschien hebben we, om het met de woorden van Zorgnet Vlaanderen (zie pagina 4) te zeggen, echt wel nood aan: meer, anders en minder.

ZORG Magazine, het onafhankelijk

tijdschrift voor de Vlaamse

zorgsector wordt driemaandelijks

uitgegeven door:

Ablecare BVBA

Consultancy, Research & Education

Bossaersstraat 87

2930 Brasschaat

[email protected] of www.ablecare.be

Jaargang 1- nummer 2

editie september-december 2011

ISSN: 2033-7582

P 912873 PB 779

Eindredactie: Michael Van Buggenhout

Aan dit nummer werkten mee:

Michael Van Buggenhout, Michel

Marynissen, Bart Collet, Karel Vrints, Lieven

De Maesschalck, Sven De Proft, Hilde

Taillieu, Valérie Duquet.

Oplage: 1750 exemplaren

Abonnementen, adreswijzigingen en

annuleringen: ZORG Magazine wordt gratis

bedeeld, bij adreswijziging kunnen oud

én nieuw adres worden doorgegeven via

[email protected].

Redactie: [email protected]

+32 3 633 18 11 +32 477 41 17 00

Drukkerij: Dirix-Vanhoof, Ekeren

(www.arqu.be)

Advertenties: Advertentieruimte kan

besproken worden met de redactie (zie

bovenstaande contactgegevens).

© Schriftelijke toestemming van de

redactie is vereist voor eventuele overname

van tekst en beeldmateriaal uit de publicatie.

Alle artikels kunnen afzonderlijk en

gratis gedownload worden via de website

van ZorgAndersTv (www.zorganderstv.be)

en deze van Ablecare (www.ablecare.be).

Bezoek ons op stand 74

Meer informatie:bel 0473 59 11 71

Toonzaal MMC: Scherpeputstraat 16 - 9160 Lokeren (alleen op afspraak)Vernieuwde website: www. medical-mattress-care.com

Dit kennismakingspakket wordt u aangeboden aan ! 250 excl. BTW bij een minimum afname van 10

pakketten.

Dit dekbed is uniek omdat het langs 4 zijden gelast en desinfecteerbaar is. Het kan in zijn geheel op 60°C gewassen worden.

Dit is een visco-matras, bestaande uit 10 cm brandvrije kern 40kg/m3 + 5 cm brandvrij drukverlagend schuim 50kg/m3. De matras is uitgevoerd met een MMC 210 PU hoes die MRSA resistent is.

Een polyester gevuld hoofdkussen met afneembare hoes voor een uiterst comfortabele slaap.

MMC hoeslakenDit laken blijft perfect om de matras zitten – zelfs in opwaartse positie – omdat de rek in de lengte van de stof zit. Het kan zonder kwaliteitsverlies 350 keer gewassen worden.

MMC biedt u een compleet kennismakingspakket aan:

Page 3: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 5ZORGMAGAZINE4

INHOUD Congres “Health Community: Gezondheidszorg 2.0 – Waarom

samenwerken loont”Dankzij open innovatie tussen ondernemers, kenniscentra, zorg-instellingen en patiëntengroepen wil de Voka Health Community inspelen op de snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Op dit congres, dat doorgaat op 29 september in het Lamot congres en Erfgoedcentrum te Mechelen, wordt onder andere Lucien Engelen uit Nederland uitgenodigd als Keynote speaker. Engelen is een expert op het vlak van vernieuwing in de gezondheidszorg en zet zich binnen verschillende zorgorganisaties in voor een grotere participatie van patiënten. Hij komt spreken over

creatieve innovatie in de zorg. Voorts staan er Vlaamse getuigenissen op het programma van patiënten, ondernemingen en organisaties over hoe we onze gezondheidszorg nog beter kunnen afstemmen op de noden van gebruikers.

Het congres is trouwens gratis voor de leden van de Voka Health Community. Niet-leden betalen 25 euro per persoon (excl. btw). Meer informatie verkrijgen, het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via www.voka.be (vervolgens doorklikken naar Health Community).

Zorgnet Vlaanderen richt een Task-force GPS 2021 op

De zorgsector kijkt aan tegen een arbeidsmarkttekort dat de volgende jaren alleen maar zal toenemen. De komende tien jaar zal de residentiële zorg nood hebben aan 12.000 extra medewerkers. Om die te vinden gaat Zorgnet Vlaanderen resoluut voor méér, minder en anders.

Met meer, bedoelt Zorgnet Vlaanderen: meer loon naar werk, een verloningsbeleid dat de inzet van medewerkers remunereert, eerder dan anciënniteit en verworven rechten. Ook meer mensen aan het werk, niet alleen wat betreft zorgberoepen, maar ook meer logistieke hulpen, psychologen… Daarnaast wil men ook meer sociale innovaties waarbij de focus ligt op het anders organiseren van het werk en het inzetten van moderne technologie. Maar naast meer is er ook minder... Minder beknottende regelgeving en minder bureaucratie, minder werkdruk door een correcte inzet van

zorg- en ondersteunend personeel in functie van de zorgvraag en minder afbouw van sociaal-juridische verworvenheden uit het verleden. Als laatste wil Zorgnet Vlaanderen het ook anders met een aantrekkelijk HR-beleid, het inzetten van sociale media om nieuwe medewerkers te vinden en ze te houden, (pro)actieve personeelsplanning en een goede promotie van de sector.

Om dit te bewerkstelligen richten ze een Task-force GPS 2021 op, samengesteld uit leden en experten, die in de komende maanden twee to-do-lijsten zullen opstellen: één voor de politici, met daarin 10 concrete knelpunten en suggesties van oplossing en één voor bestuurders en managers van woonzorgvoorzieningen, met maatregelen die ze nu al kunnen nemen en inspirerende voorbeelden. ZORG Magazine houdt u vanzelfsprekend op de hoogte.

3 Voorwoord

4 Voka, Health CommunityTask-force GPS 2021

5Dossier informatisering

6 Informatisering in Vlaanderen, een stand van zaken

8Informatisering in de zorg:Interview met Sven De Proft

12 Het woonzorgdossier, de unieke, praktijkgerichte infor-matisering van de zorgsector.

16Communicatie, ook een zorg

17ZorgAndersTv: reportages & informatie

22Healthstartup, op zoek naar innovaties

26Slaapkwaliteit als comfortbarometer

30De opvang van ouderen met een psychiatrischeproblematiek in WZC

Het is net die zorgcontinuïteit die het regelmatig hard te verduren krijgt in de verpleegkundige praktijk. (Kohler, 1999) Het veelvuldig wisselen van personeel gedurende de dag maakt het doorgeven van cruciale informatie met betrekking tot de organisatie, de residenten en hun systeem tot een blijvende uitdaging. Informatisering zou hier zeker een

meerwaarde kunnen betekenen. In 2008 organiseerde de FOD volksgezondheid een bevraging naar de graad van informatisering in de zorgsector, dit onder leiding van prof. dr. Anja Declercq van de KU Leuven.

Er werd toen besloten dat er een structureel tekort aan informatisering is in woonzorgcentra. Het was

erg duidelijk dat de graad van informatisering afhankelijk was van het aantal wooneenheden. Ook de verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië waren opmerkelijk. In januari 2011 organiseerde Aetas vzw een vervolgonderzoek naar de informatisering van woonzorgcentra in Vlaanderen. 254 centra uit alle uithoeken van Vlaanderen werden online geïncludeerd en gaven te kennen waar ze vandaag staan op het vlak van informatisering. De bevraging bestond uit drie delen, een eerste deel op niveau van het woonzorgcentrum over hard- en software alsook over de registratie van zorg via bijvoorbeeld een

software zoals planningssysteem,… In een tweede deel werd er gepolst naar mogelijke toepassingen voor bewoners zoals valdetectiesystemen, domotica,… En een derde deel handelde over externe communicatie (gebruik van websites en nieuwe media in de zorg). ZORG Magazine publiceert vandaag een deel van deze resultaten en gaat met enkele experten dieper in op dit thema.

Ook voor gezondheidswerkers in de residentiële ouderenzorg, kunnen informaticatoepassingen, wanneer deze perfect zijn afgestemd op de verpleegkundige praktijkvoering, een hulpmiddel zijn om zorgen beter te plannen, te controleren, te evalueren en bij te sturen. Het kan eveneens de continuïteit bevorderen in de verpleegkundige zorg. (Bates, 2003)

Dossier: Informatisering in de zorg

Hoe ver staat uw voorziening op het

vlak van informatica-

toepassingen?

Referenties

1. Bates DW, Gawande AA. (2003)

Information technology is one key tot improving

patient safety, N Engl Med J, Vol 348, pp2526-

2534

2. Kohler M. (1999) Organizing the long-

term care of older people, Br J Nursing, Vol. 8,

pp. 11-24

3. DeClercq A (2008-2009), rapport

Katholieke Universiteit Leuven in het kader van

de Belrai-onderzoeken.

Page 4: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 7ZORGMAGAZINE6

De 256 respondenten die deelnamen aan

de bevraging staan dagelijks in voor de zorg

van minstens 22314 residenten waarvan

12807 onder RVT statuut. Gemiddeld

telt een woonzorgcentrum uit de groep

respondenten 94.15 wooneenheden (SD

± 54.15). We noteren een range van maar

liefst 402 wooneenheden (min: 6 – max:

408). Er werd tevens een onderscheid

gemaakt naar de grootte van de

woonzorgcentra in de steekproef: 31,2%

van de respondenten beheren een klein

woonzorgcentrum (<65 wooneenheden);

46,8% een middelgroot (65 tot 125

wooneenheden) en 22,0% een groot

woonzorgcentrum met meer dan 125

wooneenheden.

Hardware voorzieningen

Als eerste topic in de bevraging werd

er gepeild naar hoeveel computers

(verbonden met het internet of

een server) er aanwezig zijn op de

verpleegafdelingen. Slechts 9% van de

voorzieningen had er geen enkele op

de afdelingen geïnstalleerd, 53% had

er één, 22% twee en 14% had er meer

dan twee geïnstalleerd. Heel wat van

die computers zijn verbonden met een

draadloos netwerk. 115 Respondenten

Informatisering in Vlaanderen, een stand van zakenDe computer is een integraal deel geworden van de gezondheidszorg, deels gedreven door de versnelde ontwikkeling van digitale toepassingen en communicatietechnologieën gedurende de 2 laatste decades (Chamorro, 2001), ontwikkelde de technologische evolutie zich snel en de toepassingsgebieden werden uitgebreider. De informatica is momenteel in staat om enorme processen te berekenen, te bekijken en te beveiligen. Facturatie, RIZIV-forfait simulatie, administratie betreffende animatie, benchmarking, medicatie, stock- en voorschriftenbeheer... doet u dit nog louter op papier of hebt u intussen voor de elektronisch weg gekozen?

oftewel 45% van de voorzieningen

beschikt hierover, 40% (n=112) heeft

dit niet en geeft aan ook geen intentie

te hebben om dit te installeren. 15%

(n=39) van de voorzieningen geven aan

nog geen draadloos netwerk te hebben

geïnstalleerd, maar dit in de toekomst wel

te willen installeren. Al deze computers

worden beheerd door IT-specialisten.

14% van de respondenten heeft een

IT-team permanent in huis, 43% kan

beroep doen op IT-specialisten binnen de

organisatie (overkoepelend team binnen

een groep voorzieningen bijvoorbeeld).

Alle andere voorzieningen doen een

beroep op externe specialisten voor het

onderhoud van de bestaande apparatuur

of als er zich een probleem stelt.

Bijna alle voorzieningen gebruiken een

factureringspakket (92%), deze software

is dan ook koploper bij de toepassingen.

Een mooie tweede plaats (74%) wordt

bekleed door het elektronisch zorgdossier.

Dossier informatisering

Tabel 1. Mening van leidinggevenden over stellingen aangaande het HNA NA A HA

1. Een EZ kan werkprocessen - bijvoorbeeld een zorgplan, overdracht en overleg - goed

ondersteunen.

0 0 56 44

2. Een EZ verbetert de productiviteit van de equipe 0 20 62 18

3. De interne communicatie verbetert aanzienlijk bij het gebruik van een EZ 0 11 59 29

4. Door een EZ is iedereen van de zorgverlenende equipe beter op de hoogte van de status van

de bewoners

0 14 59 27

5. Vergeleken met het oude papieren verpleegdossier is een EZ tijdsverlies 42 52 4 2

6. PC-gebruik bevordert de werking op de afdeling 1 19 72 8

7. Een geïnformatiseerde werkomgeving zorgt voor extra aantrekkingskracht bij

verpleegkundigen om aan de slag te gaan in de voorziening 2 38 53 8

8. Een EZ vergemakkelijkt de organisatie 0 6 74 20

9. De communicatie met huisartsen wordt makkelijker door een EZ 3 32 51 14

10. Personeelsleden in woonzorgcentra zijn niet klaar om te werken met pc en een EZ 23 53 18 6

niet altijd volledig zijn geïmplementeerd

bewijzen de cijfers aangaande het

registreren van de zorg. Bij 49% van de

voorzieningen die aangaven over een

elektronisch zorgdossier te beschikken,

verloopt dit nog steeds gedeeltelijk of

volledig op papier. Leidinggevenden die

een elektronisch zorgdossier hadden

geïmplementeerd werden eveneens

uitgenodigd hun mening te geven over

een aantal stellingen (zie tabel 1).

40% van de voorzieningen die nog niet over

een elektronisch zorgdossier beschikken,

geven aan hierover na te denken. 8% gaf

aan nooit geen elektronsch zorgdossier

te willen aanschaffen. De redenen die ze

hiervoor opgaven waren erg herkenbaar:

de twee meest voorkomende redenen

waren dat de voorziening te klein is en

de investeringskost te groot. Minder

frequent voorkopende redenen waren dat

het zorgpersoneel hier niet klaar voor is

en de voordelen van zo’n pakket te klein

zijn voor de voorziening.

Informatisering op het niveau van de

bewoner

In het tweede deel van de bevraging

werd er gekeken naar welke concrete

acties directies in woonzorgcentra reeds

hebben ondernomen (of in de toekomst

zullen ondernemen) om tegemoet te

komen aan de eventuele vraag naar

meer IT toepassingen in de zorg en

dit op het niveau van de bewoners. Er

werden 8 subvragen gesteld, waarop de

respondenten telkens konden aangeven

of ze het al voorzagen, of ze dit in de

toekomst willen realiseren en of ze dit

niet (nooit) wensen te implementeren.

De respondenten gaven duidelijk

aan vooral te willen investeren in

internettoepassingen voor de bewoners.

46% van de voorzieningen heeft nu reeds

de mogelijkheid om een internetverbinding

te voorzien op elke kamer, 24% wil

dit in de toekomst gaan voorzien.

31% van de voorzieningen voorziet

vandaag al computers (computerhoekje/

internetcafé...) voor haar residenten en

24% wil dat in de toekomst gaan doen.

Waar directies duidelijk niet in geloven zijn

videofonietoepassingen en bewegings/

valdetectiesystemen. In systemen

die weglopers detecteren is dan weer

bijna de heft van de respondenten

geïnteresseerd. In dit deel werd ook

gepolst naar de mening van de directies

over verschillende toepassingen op het

niveau van de residenten, deze kunnen

nagelezen worden in tabel 2.

Dossier informatisering

Legende: HNA: Helemaal niet akkoord / NA: Niet akkoord / A: akkoord / HA: Helemaal akkoord

HNA NA A HA

1. Het gebruik van ICT (bijvoorbeeld webcam, videofonie...) kan bewoners terug in contact

brengen met de buitenwereld

1 19 68 12

2. De aanvaarding van ICT systemen is bij bewoners erg laag 3 27 57 13

3. Door het gebruik van ICT en domotica kan de afhankelijkheid van bewoners verkleind worden 2 25 67 6

4. De kost voor innoverende toepassingen op het vlak van ICT is te hoog 1 17 61 22

5. Onze dienstverlening is reeds goed zonder ICT, er is te weinig meerwaarde 2 31 60 7

6. De huidige bewoners zijn niet gebaat met touchscreens en andere toepassingen op de kamer,

ze kunnen dit niet gebruiken

2 31 52 15

7. De toekomstige bewoners zullen actief op zoek gaan naar mogelijkheden om boeken te

ontlenen via het telefoon- of Tv toestel

7 56 34 3

8. Zolang er geen vraag naar is bij de bewoners, zijn investeringen momenteel zinloos 6 58 29 7

Legende: HNA: Helemaal niet akkoord / NA: Niet akkoord / A: akkoord / HA: Helemaal akkoord

Page 5: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 9ZORGMAGAZINE8

Sven De Proft CV

“Informatiedoorstroming is

cruciaal in elke voorziening”Heeft u er al eens bij stilgestaan hoeveel cruciale informatie er verloren kan gaan in een zorgcentrum? Medicatievoorschriften, doseringen, verslagen, gegevens over activiteiten en animatie, vragen van familieleden, etc. In een modern zorgcentrum moet deze informatie onmiddellijk beschikbaar zijn en dit in het belang van de resident. Het is slechts één van de aspecten waar een goed zorgdossier op inspeelt. De informatisering van de zorg heeft ons niet alleen meer mogelijkheden opgeleverd aangaande de doorstroming en het verspreiden van accurate informatie, maar ook tal van andere voordelen. ZORG Magazine sprak met Sven De Proft van Care Solutions over de evolutie van het elektronisch zorgdossier.

org Magazine: Misschien moeten

Solutions?

Sven De Proft: Neen, bij ons is het

net omgekeerd verlopen. We zijn

gestart met kwaliteitsmanagement en

daarna het Woon-Zorgdossier, met als

uitgangspunten: kwaliteit, eenvoudig in

gebruik en vooral: gericht naar iedereen

die betrokken is bij de zorg. We zijn

daarbij vertrokken vanuit de dagdagelijks

praktijk, zeg maar “de werkvloer”.

ICT mocht geen hinderpaal zijn, de

oplossingen moesten de werkprocessen

maximaal ondersteunen zonder dat de

gebruikers voorkennis van technologie,

software of hardware moesten hebben.

Sven De Proft: Er is gedurende een

zestal jaar intern ontwikkeld en getest.

De gebruikers waren de toenmalige

medewerkers van de oorspronkelijke

stichters. U mag namelijk niet vergeten

dat Care Solutions is opgericht door

een aantal rusthuisdirecteurs die

juist niet wilden vertrekken vanuit de

administratie en wél vanuit de zorg. De

verantwoording van de (geplande) zorgen

moet in het zorgdossier te vinden zijn,

niet in pakweg een facturatiepakket. Wat

niet wegneemt dat die beide pakketten

perfect op mekaar moeten inspelen.

Om die reden is vrij snel en dus parallel

aan het zorgdossier ook een uitgebreid

administratief pakket ontwikkeld. Beide

spelen op elkaar in én hebben enkele

dingen gemeen, zoals gebruiksgemak

en extra functionaliteiten zoals: een

rapportgenerator, documentmanager,

handige lijsten en functies zodat het

aangenaam en logisch werken is.

Sven De Proft: De tijdswinst zit hem in

de snelle en eenvoudige werkwijze naar

registraties en observaties en in het

vergaren van informatie via bijvoorbeeld

de rapportmanager. Een systeem

invoeren is moeilijk meetbaar in tijd, maar

heeft zeker een reeks andere voordelen,

voorbeelden: Meten is weten, daardoor

kan je pro-actief werken. Daarnaast

vermijden we ook dubbele input door

een vlotte doorstroming te creëren van

informatie naar bijvoorbeeld verschillende

doelgroepen en disciplines… dus ja, er

is tijdswinst, maar worden belangrijkere

doelstellingen gerealiseerd met de

invoering van een elektronisch dossier.

“ De basis is altijd de zorg voor

de resident én iedereen maximaal

informeren.”

In een systeem waar

in spelen?

Sven De Proft: Door de eenvoudige

opbouw en werkwijze is het zeer

eenvoudig communicatie aan te maken

en te koppelen met verschillende

modules. Alle informatie is direct en

eenvoudig opzoekbaar. Een observatie

wordt bijvoorbeeld één keer aangemaakt

(de trigger hiervoor kan al zitten in

het aftekenen van de taakplanning),

waarbij heel makkelijk kan doorgelinkt

worden naar enerzijds informatieve

communicatieschriften (per doelgroep) en

anderzijds zorgtechnische modules van

waaruit direct een evaluatie kan gemaakt

worden met bijvoorbeeld onmiddellijke

bijsturing van de taakplanning tot gevolg.

De mensen die betrokken zijn bij de

uitvoering van de taakplanning, worden

ook meteen op de hoogte gesteld,

ondermeer via een dagboek en aparte

symbolen op de planning.

uw programma daarop in?

Sven De Proft: Met een eenmalige input

kan je alle informatie meteen gebundeld

aanbieden aan alle betrokkenenHet

zorgdossier is een universeel. Dit

betekent dat eenieder die betrokken

is bij de zorg, de voor hem relevante

informatie gebundeld terug kan vinden.

Bepaalde stukken zoals basisgegevens

van het zorgdossier vinden dan ook

doorstroming naar andere modules, en

dat in twee richtingen. De basis is altijd

de zorg voor de resident, en iedereen

planningen (animatie, kinesitherapie,

kapper, logopedie,…) wordt een mooie

aanvulling op de basisplanning voorzien.

De resident zelf heeft een eigen kalender

met een globaal overzicht waar ook aparte

items in kunnen genoteerd worden. We

geven maximaal aandacht aan disciplines

en daar wordt de komende periode nog

verder aan gewerkt.

schaalgrootte nodig om voordeel te

Sven De Proft: Er is geen minimum grootte

nodig. Iedere voorziening is gebaat bij

multidisciplinair is. Het opmaken van een

verantwoorde planning, het eenvoudig

registreren, rapporten maken en evoluties

bijhouden,… en vanzelfsprekend het

vlot laten doorstromen van informatie is

voor iedere voorziening nuttig. Dit vraagt

geen grote investering, temeer daar onze

prijssetting hier wel degelijk rekening mee

houdt. Bovendien valt de implementatie

(leertijd) door het gebruiksgemak ook

reuze mee.

de Artesis Hogeschool Antwerpen een

4 december 1972, Aalst

Gehuwd met Christine, papa van Morgane en Jarne.

Huidige functie: Operationeel Directeur Care Solutions NV Zaakvoerder van MoJa Consulting

Sven De Proft studeerde communicatiemanage-ment aan de Arteveldehogeschool te Gent.

Na afstuderen werkte hij 11 jaar bij MediaCiti & BeMedia waarvan enkele jaren als business unit manager. Hier verzorgde hij tv-communicatie voor notarieel vastgoed en deed hij expertise op in mediaproducten voor (lokale) overheden, waaronder interactieve digitale televisie (ID-TV).

Sinds mei 2007 is Sven als operationeel directeur aan de slag bij Care Solutions. Bij Care Solutions is hij verantwoordelijk voor een uitgebreid team van medewerkers die dagelijks werken aan software- oplossingen en diensten voor woonzorgcentra. Zelf staat hij in voor verkoop, klantenrelaties, productontwikkeling, administratie en marketing. Care Solutions kende de afgelopen drie jaar een sterke groei en heeft een stevige verankering in de markt middels erg gebruiksvriendelijke tools, met als paradepaardje het Woon-Zorgdossier (WZD). Er werd ook hard gewerkt aan support en dienstverlening, iets wat Sven als cruciaal beschouwt.

Dossier informatisering Dossier informatisering

Foto: Thomas Vleeshouwers ©

Page 6: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 11ZORGMAGAZINE10

o

Sven De Proft: Technologieën vinden

alsmaar meer en vooral sneller ingang

naar elke huiskamer. Het gaat om

smartphones, pc’s en tablets, maar ook

spelconsoles,... Wat opvalt, is de trend

van eenvoudige toepassingen en de

snelheid waarmee de jongere generaties

bijvoorbeeld gebruik maken van nieuwe

media en technologieën. Mensen

in de zorg worden daar dus via hun

thuissituatie mee geconfronteerd en gaan

die ook makkelijker gebruiken. Op tien

jaar tijd is men ook veel meer het nut van

informatisering beginnen inzien, vaak ook

door positieve feedback van collega’s.

De angst is zowat overwonnen denk

ik, en als je dan eerder ondersteunend

werkt zoals wij, dan is een integratie vaak

makkelijker dan men denkt. Overal duiken

studies op die het nut van zorgdossiers,

medicatiepakketten,... belichten (in kader

software en hardware kan dit naadloos

aansluiten bij de werkomgeving van

verpleeg- en zorgkundigen.

literatuur erg cruciaal voor het

Sven De Proft: Tijdens een implementatie-

meeting wordt een tijdslijn uitgestippeld

op maat van de klant rekening houdend

met de interne werking. We forceren niets

en houden optimaal rekening met de

objectieven van de voorziening, daarbij

krijgen de voorzieningen begeleiding van

onze medewerkers die ruime ervaring

in de zorgsector hebben. Daar wordt

voldoende tijd, maar ook controle en

bijsturing bij ingebouwd. Tot slot voorzien

we ook herhalingen en gaan we langs

om op niveau van een afdeling de

werking te bespreken. We werken hier

met analysedocumenten (objectieve

gegevens uit de database) en specialisten

die ter plaatse advies geven.

een computersysteem en de nodige

hardware. Is dit meestal voldoende

voorzieningen grote investeringen te

doen?

Sven De Proft: Neen, onze software heeft

een minimum aan vereisten nodig naar

implementatie toe. Meestal moeten er

geen extra investeringen gedaan worden.

Ons systeem kan gekoppeld worden

aan alle mogelijke mobiele oplossingen,

oproep- en registratiesystemen.

Bovendien is uit testen gebleken dat onze

systemen bijzonder performant zijn. De

software op zich is ook erg betrouwbaar,

dat blijkt uit het feit dat we zelden melding

krijgen via bijvoorbeeld de helpdesk.

“Met Analitics kan je als leidinggevende bijvoorbeeld aan

benchmarking doen met collega’s.”

implementatie en een goed programma

Sven De Proft: De helpdesk is eveneens

een paradepaardje. Om te beginnen

wil ik dat we permanent bereikbaar zijn

en dat een klant maximaal geholpen

wordt. Voor noodgevallen zijn we zelfs

24/24 te bereiken. In de meeste gevallen

wordt een probleem meteen opgelost,

is echter hulp tweede lijns of zelfs van

programmatie nodig, dan wordt dat

binnen de kortst mogelijke tijd geregeld.

Escalatieprocedures zijn ingebouwd, net

als uitgebreide feedback en rapportering

naar de klant toe. We houden ook alles bij,

Dossier informatisering

Software voor de zorg door de zorg, dat verschil merk je!

ZORGDOSSIER

KASSA

FACTURATIE

KWALITEITSMANAGEMENT

RIZIV-SIMULATIE

STATISTICS

MEDICATIE

SERVICES

CARE SOLUTIONS ONTWIKKELT SOFTWAREOPLOSSINGEN VOOR DE ZORGSECTOR, REDENEREND VANUIT DE PRAKTIJK. REDENEREND VANUIT DE PRAKTIJK. REDENEREND VANUITHet aanbod, gericht naar o.a. WZC’s, bevat bovenop het zorgdossier een com-pleet softwaregamma voor zowel groeperingen als individuele instellingen, inclusief organisatiebrede managementtools. Wij bieden bovendien een concreet engagement: Dat gaat van gebruiksvriendelijke tools over stapsgewijze implementatie tot complete service!

DE MEESTGEBRUIKS-

VRIENDELIJKE EN VEELZIJDIGE

TOTAALOPLOSSINGVOOR WZC’S!

INFO: GSM

CS_Advertentie_A4_ZorgMagazine.indd 1 16-08-2011 11:29:34

gaande van het bijsturen van de interne

procedures kunnen, over meldingen hoe

we het pakket zelf kunnen verbeteren, tot

en met het doorgeven van nuttige tips

voor verdere programmatie. We zijn daar

ook erg transparant in.

evolueren?

Sven De Proft: Door bijvoorbeeld een

verdere integratie met andere pakketten

te bewerkstelligen. We lanceren

momenteel onze module Analytics. Deze

gaat per pakket informatie opvragen

en plaatst deze in een historisch

erbij. De gebruiker kan zelf eenvoudig zijn

selecties bepalen (in tijd bijvoorbeeld).

Deze module bevat ook een dashboard

(voor de gebruiker relevante informatie

wordt op maat getoond) alsook een

module voor benchmarking met

bijvoorbeeld collega’s uit Vlaanderen

en zelfs heel België. Hier zit een heel

belangrijk luik van zorgaspecten bij,

zodat verbeterplannen en actieplannen

kunnen uitgewerkt worden. Op dat punt

voorzien we dan ook ondersteuning of

advies en bieden we een heel gamma

aan nieuwe services aan. Het zorgdossier

zelf wordt ook permanent bijgewerkt. We

moderniseren voortdurend het pakket

en houden maximaal rekening met de

wensen en input van onze klanten. Dit

doen we door frequent klantendagen te

organiseren en zelf te participeren in tal

van werkgroepen.

Er worden nieuwe modules ontwikkeld

en toegevoegd, maar ook bestaande

modules worden bijgewerkt. Daarnaast

ontwikkelen we voortdurend nieuwe

elementen die een meerwaarde hebben

voor een totaal zorgpakket. Op korte

termijn zal dit bijvoorbeeld een upgrade

van de module wondzorg zijn, er wordt

ook de laatste hand gelegd aan een

We zien ook een verdere integratie met

nieuwe hardware- technologieën, maar

daar laat ik de lezers graag kennis mee

maken op de komende expo 60+ beurs.

Dossier informatisering

Page 7: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 13ZORGMAGAZINE12

Het Woon-Zorgdossier,de unieke praktijkgerichte

informatisering van de

zorgverstrekkingBerg schreef in 2001 reeds dat een informatiesysteem in de zorgsector aan twee belangrijke voorwaarden moet voldoen. Vanzelfsprekend moet het systeem informatie kunnen verwerken maar daarnaast is het ook belangrijk hoe de data zijn georganiseerd in het dossier. Dat lijkt makkelijk te realiseren, maar dat is het natuurlijk niet. Er wordt namelijk continu informatie gegenereerd in alle hoeken van de voorziening. Door het structureren van data en het plaatsen van data-elementen op chronologische volgorde en in tabellen, kan een elektronisch dossier de inhoud van de informatie verbeteren besluit Fledderus in 2007. ZORG Magazine keek aandachtig naar het Woon-Zorgdossier van Care Solutions dat alle noodzakelijke elementen samenbrengt in één applicatie.

In de praktijk zien we dat residentiële voorzieningen voor ouderen om diverse redenen overschakelen van het vertrouwde ‘hard copy’ verpleegdossier naar een elektronisch zorgdossier: Het elektronisch zorgdossier maakt een zorgdossier dat steeds is bijgewerkt haalbaar,

elektronisch zorgdossier brengt overzicht en structuur: We zien een sterk verbeterde communicatie onder verpleging, verzorging en alle betrokken derde partijen en tot slot maakt het elektronisch zorgdossier het mogelijk om over die up-to-date informatie beschikken die het personeel en de betrokkenen nodig hebben. De wetensschappelijke literatuur voegt daar nog een tiental voordelen aan toe.

Fledderus maakte in 2007 een lijst met ontegensprekelijke voordelen

van een elektronisch zorgdossier en dit op basis van een uitgebreide literatuurstudie (zie tabel 1).

Het doel voor de software-ontwikkelaars was dan ook duidelijk; een correcte, praktijkgerichte informatisering van de zorgverstrekking doorvoeren. Daarom heeft Care Solutions vanuit de sector, in samenwerking met verschillende rusthuisbeheerders, het Woon-Zorgdossier ontwikkeld: een software-oplossing waarin de zorg en de bewoner centraal staan en waarbij de zorgverlener tijd krijgt voor de echte zorg en het leveren van zorg op maat.

overheerst

Bij Care Solutions is het Woon-Zorgdossier de basis. Dit deel is uitgesproken gebruiksvriendelijk en zorgt voor een intelligente doorstroming van informatie. Het Woon-Zorgdossier biedt een werkinstrument dat de verpleegkundigen, zorgkundigen en directieleden helpt en ondersteunt bij de planning, registratie en evaluatie van de verstrekte zorgen. ZORG Magazine staat net zoals Dörr & van der Veen (2005) graag stil bij het interdisciplinair karakter van dit geheel. Animatie, kinesitherapie, ergotherapie,… alle disciplines krijgen in het dossier een plaats en zorgverleners kunnen meteen de juiste informatie laten doorstromen naar de juiste collega’s.

Een animatiepakket kan een perfecte ondersteuning bieden voor het animatieteam van een woonzorgcentrum. Alle standaard categorieën en activiteiten in deze module kunnen door het animatieteam aangevuld of gewijzigd worden. Zo kan het animatieteam voorkeurslijsten aanmaken, met daarin de mogelijkheden om per bewoner aan te geven waar hij/zij graag aan meedoet.

Afdrukbare weekplanningen en zelfs maandplanningen met opvolging van aanwezigheidsratio’s maken de communicatie compleet.

Woonzorgmanagement

Naast de standaard facturatie van de bewoners werden er door Care Solutions diverse beleidstools ingebouwd voor de directie opdat deze op ieder moment van de dag een perfect overzicht zou hebben omtrent het rendement van hun instelling, een cruciale factor in de huidige economische context. Daarnaast werkt de Woon-Zorgmanagement software naadloos samen met het Woon-Zorgdossier zodat alle gegevens slechts éénmaal

Dossier Informatisering Dossier Informatisering

moeten worden ingegeven en is zij tevens standaard voorzien van een koppeling met de meest courante boekhoudpakketten.

Verschillende tools maken het dagdagelijks leidinggevend werk een stuk makkelijker. Care Solutions biedt RapMan, DocMan, Quint en QuintSearchbetreffende het management te vergroten. Dankzij Rapman kunnen er snel rapporten worden samengesteld, uitgeprint en geëxporteerd naar bijvoorbeeld Excel. Er wordt gewerkt met sjablonen en alle (ook externe) informatie wordt gebundeld door middel van het systeem ‘linken van documenten’.

Gegevens van residenten zijn altijd en overal aanwezig en het elektronisch dossier verbetert de toegang van informatie (Dörr & van der Veen, 2005; Moen, 2003; Verhoeven & Go, 2003).Het elektronisch dossier is leesbaar; er is geen sprake meer van onduidelijke handschriften (Dörr & van der Veen, 2005; Beuscart-Zéphir et al., 2001).Het verminderen en voorkomen van medische fouten en/of verkeerde informatieoverdracht (Varpio et al., 2006).Tijdswinst, onder andere door reductie van dubbele administra-tie en als het elektronisch dossier automatisch brieven/e-mail kan voortbrengen en verzenden (Verhoeven & Go, 2003; Dörr & van der Veen, 2005).Verbeteren van de kwaliteit en de effectiviteit (Sicotte et.al, 1998; Bakker & Leguit, 1999; Beun, 2003; Ministerie van VWS, 2007), onder andere doordat gegevens van residenten kunnen worden uitgewisseld tussen de verschillende zorgverleners. Er ontstaat multidisciplinaire zorg (Dörr & van der Veen, 2005).Verhoging van de kwaliteit van gegevens, omdat de informatie

(Berg, 2001).De resident hoeft niet steeds opnieuw dezelfde (administra-tieve) vragen te beantwoorden.Beslissingsondersteuning van de zorgverlener (Varpio et al., 2006).Controleerbaarheid, de gebruiker van informatie kan nagaan of de informatie correct, tijdig en volledig is. Er kan worden nagegaan wie iets invoert en wanneer (Goossen, 2000).Het dossier kan (residentgebonden) wetenschappelijk onder-zoek faciliteren (Dörr & van der Veen, 2005; Bakker & Leguit, 1999; Verhoeven & Go, 2003).Het verminderen van kosten, onder andere door minder over-drachts- en archiveringskosten (Bakker & Leguit, 1999; Sicotte et. al, 1998). Ook omdat minder opslagruimte nodig is voor alle papieren dossiers (Goossen, 2000).Snellere zorglevering naar de resident (Sicotte et al., 1998). Het begeleidt en ondersteunt de zorg van residenten (Vario et al., 2006; Moen, 2003).

Bron: Fledderus, 2007

Figuur 1.Onderdelen van de Zorgmanagement-module van het Woon-Zorgdossier van Care Solutions.

Page 8: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 15ZORGMAGAZINE14

Een zorg minder dankzij GETGET brengt eenvoud in de complexe structuur van de zorginstelling

Antwerpsesteenweg 107 - 2390 Malle - +32 [0]3 312 92 30 - [email protected] - www.get.be

Elke zorginstelling heeft specifieke behoeften op het vlakvan personeelsplanning,tijdregistratie en beveiliging. Reedsin talrijke ziekenhuizen en zorgvoorzieningen leiden de GET oplossingen al deze aspecten in goede banen.

Een nauwkeurige personeelsplanning en tijdregistratie zijnessentieel om de continuïteit van de dienstverlening en eencorrecte vergoeding van uw medewerkers te garanderen.GET integreert beide aspecten in één systeem. U wint tijddoor de hele keten heen: van personeelsplanning tot loon-verwerking.

Tijd en beveiliging in één? GET verenigt ook uw systeem voortoegangscontrole, camerabewaking, catering en lockers opeen doeltre!ende en gebruiksvriendelijke manier.

Referenties

1. Berg (2001) Implementing information

systems in health care organizations; myths

and challenges. International Journal of Medical

Informatics, 64, 143-156.

2. Dörr PJ, Veen Van der R. (2005) Van

papier naar digitaal, ontwikkeling, introductie en

beheer van een elektronisch patiëntendossier.

Medisch Contact 60, nr.2 996-998.

3. Fledderus (2007), Elektronisch zorgdos-

sier: een zorg? Een evaluatiestudie van de

invoering van het elektronisch zorgdossier in

een verpleegtehuis ten behoeve van de verdere

implementatie daarvan. Health Sciences

Universiteit Twente, Zorggroep de Leiboom.

De Quick reponse barcode is een tweedimensionele datamatrix,

die de “oude” streepjescode overtroeft. De QR-code linkt uw gsm

of smartphone rechtstreeks met een internetlocatie. Hiervoor heeft

u uw gsm camera en internet nodig.

Enkel op gsm’s met Apple software, Android en Windows mobile is

deze applicatie te gebruiken.

Hoe gaat u te werk? Download

eerst de gratis applicatiesoftware

(zoekterm: QR-scan), na

activering hiervan richt u uw

camera op de QR-code (rechts)

en uw gsm opent meteen de

gekozen website, namelijk

de online versie van ZORG

Magazine.

Met de QR-code kan je meteen

online ZORG Magazine lezen

Via Docman kunnen er documenten gegenereerd worden zoals toelatingen, opnamecontracten,… die door de databank worden ingevuld en dat in bijvoorbeeld de eigen huisstijl.

Tot slot staat ook Quint ter beschikking van het management. Deze managementtool brengt het kwaliteitsbeleid naar een hoger niveau. Alle aspecten van de regelgeving per welzijnssector zijn omvat. Zo zorgt Quint voor ondersteuning bij planning, registratie, analyse en rapportering. Alle documenten in deze tool vormen samen het kwaliteitshandboek, ook deelhandboeken kunnen worden samengesteld. Via Quint Search hebben alle medewerkers gecontroleerd en continue toegang tot de meest actuele documenten. Nieuwe procedures die gelezen moeten worden door een afgebakende groep personeelsleden, kunnen langs deze weg aangeboden worden. Elk individu dient ook aan

te vinken dat hij of zij het document doorgenomen hebben.

Naast managementtools en het Woon-Zorgdossier omvat het volledige pakket ook een RIZIV-forfait simulatie, medicatie, stock-en voorschriftbeheer en een volledig geïntegreerd kassapakket. De modulen betreffende de medicatie bevatten een uitgebreide medicatielijst met zoekmogelijkheden en kunnen perfect worden gekoppeld op verdeelrobots die hun intrede doen in de sector.

De nieuwste generatie elektronisch zorgdossiers voor woonzorgcentra zijn gebruiksvriendelijk en weten de grote stroom aan informatie te kanaliseren. Naast de continue beschikbaarheid van data, kunnen tools zoals deze van Care solutions vandaag in een mum van tijd rapporteren maken die zelfs toelaten aan benchmarking te doen met collega’s uit het ganse land of de

regio. Een belangrijke meerwaarde

in de individuele voorziening of in de rusthuisgroep. Een goed uitgebouwde helpdesk staat de gebruiker met raad en daad bij en dit 24/24u. Kortom de aandacht van zorgverleners kan volledig naar de resident gaan en minder naar de administratieve verplichtingen.

Dossier Informatisering

Page 9: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 17ZORGMAGAZINE16

Een website hebben, omdat iedereen er

eentje heeft, is een ietwat verouderde

gedachte. Internet is intussen niet meer

weg te denken uit ons leven. Vaak is

het onze eerste bron van informatie.

De kans dat de familie van een

potentiële toekomstige resident via het

klassieke telefoonboek tot bij u komt is

tegenwoordig eerder klein geworden.

Veel voorzieningen bouwen daarom een

website uit, vaak naast of gecombineerd

met een aantal social media zoals:

Facebook, Linked, Myspace, Netlog....

Wanneer we de layout, structuur,

gebruiksvriendelijkheid en het aanbod

aan informatie van verschillende websites

van zorgvoorzieningen vergelijken komen

we er al snel achter dat het aanbod erg

divers is.

Waarom communiceren via een

website?

Ten eerste zorgt een website voor een

around-the-clock beschikbaarheid.

Een website is immers 24/24u

beschikbaar, ook wanneer uw

secretariaatsmedewerkers er niet zijn om

op vragen te bantwoorden, informatie

door te geven... Een goede website zal

u ook tijd besparen. Potentiële klanten

kunnen al van op afstand kennismaken

met uw voorziening en daarenboven

mag u niet vergeten dat ook potentiële

werknemers vandaag eerst de site

bezoeken alvorens u een sollicitatiebrief

te bezorgen. Aetas vzw besteedde in

het derde en laatste deel van de eerder

aangehaald bevraging aandacht aan het

gebruik van middelen om de externe

communicatie van voorzieningen te

optimaliseren.

72% van de voorzieningen in Vlaanderen

geven aan over een eigen webstek te

beschikken. Bij 50% gaat het over een

volledig zelfstandige website, 48%

heeft één of meerdere webpagina’s op

een algemene site van de gemeente

of de rusthuisgroep. 2% gaf een ander

antwoord weer. Van de voorzieningen die

nog geen website hebben, geeft 22%

aan er ook in de toekomst niet in te willen

investeren. 42% Van diegenen die nog

geen website hebben geeft aan dat de

hoofdreden een gebrek aan tijd is. 32%

Stelt dat er onvoldoende competenties

in huis zijn om de site te bouwen of te

onderhouden. 15% Ziet gewoon geen

meerwaarde in een eigen website.

Tevens werd er gepeild naar wie de

site heeft ontwikkeld: 69% van de

voorziening besteedde deze taak uit aan

professionele webdesigners (of iemand

van een andere dienst in de gemeente of

provincie), in 31% van de gevallen werd

de website gemaakt door iemand van de

voorziening zelf.

Aetas vzw organiseert op 8 november

naar aanleiding van dit onderzoek een

studiedag rond externe communicatie

in de zorg. Op deze studiedag leert u

uw externe communicatie verbeteren

om meer en betere werknemers aan te

trekken, het imago van uw voorziening

naar buiten toe te vergroten,..maar wordt

u ook geconfronteerd met de voordelen

maar ook de gevaren van social media

en de ethische vraagstukken hierrond.

Meer informatie en inschrijven via www.

aetasvzw.be. Het programma kan u

nalezen op pagina 21 van deze uitgave.

Communicatie, ook een zorg

Veel bedrijven uit andere sectoren investeren zwaar in een eigen website. Vaak betreft het een technologisch hoogstandje met een layout die potentiële klanten aanspreekt. Maar hoe zit het met de website van uw voorziening? Welke elementen bevat deze en is de site wel gebruiksvriendelijk?

Positieve beeldvorming naar buiten toe 91%

Het aantrekken van nieuwe bewoners 43%

De website is hét visitekaartje van de voorziening 61%

Het aantrekken van nieuwe werknemers 64%

Het kunnen meedelen van activiteiten in de voorziening 52%

Het aantrekken van vrijwilligers 50%

Dossier informatisering

Anders vzw brengt zorg in beeld via ZorgAndersTv

De kracht van beelden

Anders vzw gelooft heel sterk in de kracht van beelden. Dat één beeld soms meer zegt dan duizend woorden is voor ons geen cliché. Wij willen vooral zaken uit de zorgsector in beeld brengen die anders onopgemerkt voorbijgaan. Initiatieven en nieuwe werkmethodes die het verdienen om in een positief daglicht gesteld te worden. Met ZorgAndersTv hebben we de ideale tools in handen om beelden naar de mensen toe te brengen.

Communicatie en imago van de sector verbeteren

De ideale zorgorganisatie van tegenwoordig sloopt de muren rond zich en daar wil ZorgAndersTv een steentje toe bijdragen.

Participatie vanuit de zorgsector in de programmatie van

ZorgAndersTV

ZorgAndersTv zorgt voor meer zichtbaarheid. Iedere zorgorganisatie kan eigen initiatieven in de kijker stellen. Manieren van werken, innovaties, zorg voor medewerkers, zorg voor vrijwilligers en mantelzorgers, feestelijkheden,…. ZorgAndersTv zorgt dat het algemeen bekend wordt. Op die manier draagt ook de zorgvoorziening een steentje bij tot positieve beeldvorming. ZorgAndersTv maakt zelf reportages maar kan ook aangeleverd beeldmateriaal uitzenden op vraag van organisaties.

Op de website kunnen activiteiten opgenomen worden in onze zorgagenda en ons zorgnieuws. Zorgorganisaties kunnen via ons ook vacatures bekend maken. De vacatures zijn zowel zichtbaar via de website als via televisie op de digitext pagina’s. U kan bij ons ook terecht voor een jobreportage. Zo krijgt de organisatie de kans om op een andere manier in beeld te komen Hierdoor wordt het verhaal, de sfeer en de zorgzaamheid nog meer in de verf gezet bij geïnteresseerde kandidaten.

Een greep uit het aanbod

Vroegtijdige zorgplanning in AZ Maria Middelares, Jobspot in wzc Brembloem te Evergem, Hoe word ik zorgkundige, Mantelluisteren, we volgen studenten, reportage in wzc Hortensia in Menen, Mobiele tandartsenpraktijk, Geriatrisch dagziekenhuis, Werkgelegenheid in de zorgsector, een interview met Minister Jo Vandeurzen, Dag van de Verpleegkunde,…

Page 10: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 19ZORGMAGAZINE18

Reportages Zorg voor talent

ZorgAndersTv dook mee in het aanbod van work-­

van SD Worx. De zorg voor talent stond centraal.

Door de enorme vraag naar talent in de

het aantrekken en behouden van personeel. Het congres speelde in op de uitdagingen waar de zorgsector mee te maken heeft door een lerend netwerk op te zetten waarbij verschillende praktijk –en beleidsmensen de kans kregen om ideeën uit te wisselen, met elkaar in discussie te treden en inspiratie op te doen.

Prof. Dr Luc Dekeyser van SD Worx stelde

én werknemer en Prof Dr. Johan Verstraeten inspireerde het leiderschap in ieder van ons door zijn razend interessante voordracht over medewerkers in een bezielde organisatie. Tijdens de interactieve workshops werd er dieper ingegaan op mobiele equipes, het spanningsveld waarin middenkaders zich bevinden en de groeimogelijkheden die een

Kansen in de zorg

ZorgAndersTv ging op bezoek bij de Artesis Hogeschool Antwerpen om te bekijken hoe zij studenten van allochtone afkomst warm maken voor een opleiding als verpleegkundige.

Tijdens de reportage vertellen een aantal studenten over hun ervaringen en overtuigingen in de zorgsector. Door de onderzoeksentiteit Dizo op te richten wil de hogeschool voluit kansen bieden aan iedereen. Het project van de hogeschool wil enerzijds de hindernissen en bevorderende factoren in kaart brengen die studenten van allochtone afkomst ervaren en anderzijds een interventie opzetten om de instroom en doorstroom van studenten verpleegkunde van allochtone afkomst te verhogen.

ZorgAndersTv ging de theorie ook even toetsen aan de praktijk en nam een kijkje op de werkvloer bij Zorgbedrijf Antwerpen.

innovatieve arbeidsorganisatie met zich meebrengt.

de specialist in Human Resources management zijn engagement tonen naar de zorgsector toe en een bijdrage leveren om sterker te staan in het aanpakken van de belangrijkste uitdagingen waar de sector mee te kampen heeft.

ZorgAnders-midden september 2011.indd 2 28/08/11 13:25

Samenwerking over de grenzen heen

Vijf studenten bachelor in de verpleegkunde van de Artesis Hogeschool Antwerpen maakten voor ZorgAndersTv een reisverslag over hun studiereis in Finland. Samen met collega’s uit vier andere Europese scholen werkten ze twee weken intensief samen rond de zorg voor immigranten in het kader van het project “Creating Care Competences for immigrants”. Voor dit project werden er niet alleen ervaringen en informatie uitgewisseld over de verschillende aanpak, maar er werd ook actief gezocht naar nieuwe invalshoeken en oplossingen die kunnen leiden tot een betere zorg voor immigranten.

4 oktober Publieke-­Private samenwerking in de VIPA sectoren

5-­6-­7 oktober Expo 60+ in Mechelen

10 oktober Een stagiair moet je verdienen te Sijsele

11 oktober Een stagiair moet je verdienen te Izegem

13 oktober Studiedag: ‘uurroosterplanning in de zorg’ te Antwerpen (zie p.24-­25)

14 oktober Ziekteverzuim in de (thuis)zorg en dienstencheque-­ondernemingen

20 oktober Een stagiair moet je verdienen te Kortrijk

24 oktober Studiedag: ‘uurroosterplanning in de zorg’ te Antwerpen (zie p.24-­25)

24 oktober Een stagiair moet je verdienen te Bredene

27 oktober Een stagiair moet je verdienen te Ieper

8 november Studiedag: communicatie, ook een zorg (zie p.21)

14 november Workshop: uurroosterplanning in de zorg met Franky Blomme (zie p.24-­25)

Toekomst

Aramark, wereldwijd leider in catering en vending

ZorgAndersTv neemt een kijkje achter de schermen van Aramark. Dit innoverend bedrijf is al jarenlang actief in catering en vending. Als dienstverlendend bedrijf staan ze in België aan de top in de sector van de bejaardenzorg.

Care Solutions toont professionele softwareoplossingen voor én door de zorg

ZorgAndersTv bekijkt hoe Triamant Haspengouw de software van Care Solutions integreert in haar dagelijkse werking. Care Solutions ontwikkelt software in de welzijns –en gezondheidszorg en engageert zich ten volle door het bieden van kwaliteitsproducten –en oplossingen op maat.

Flanders Smart Hub

ZorgAndersTv neemt samen met Flanders Smart Hub, het innovatieplatform van de provincie Vlaams-­Brabant, de innovatie en ondernemerschap in de zorg onder de loep. Er bestaan weinig andere sectoren waar zo veel verschillende partijen elkaar ontmoeten dan in de zorgsector. Om diensten te kunnen blijven verbeteren vanuit een steeds evoluerend patiëntenperspectief, zijn een vele zorgorganisaties uitgegroeid tot parels van innovatie, ondernemerschap en samenwerking.

Comcasa

Comcasa is een webshop met een ruim assortiment aan materialen, producten en diensten voor de zorg. Bestellen kan rechtstreeks via www.comcasa.be of telefonisch. Comcasa richt zich vooral tot mensen die thuis zorg nodig hebben en wil bijdragen om hun comfort en dat van hun omgeving te verhogen. Door de eigen leveringsdienst staat Comcasa garant voor discretie en een persoonlijke dienstverlening.

Page 11: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 21ZORGMAGAZINE20

Communicatie, ook een zorg!Studiedag over externe communicatie in de zorgsectorCongrescentrum Elewijt, dinsdag 8 november 2011 - 9.00u tot 16.00u

ETAS

ETAS

AETA S AetasAetas

A E T A S

E TA SA E TA S

Inschrijven via: www.aetasvzw.be

ZorgAndersTv is een initiatief van

Bekijk ZorgAndersTv

op de website of via Telenet!

Z

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en

maak kans op een welkomstgeschenk

opsurf naar

www.zorganderstv.be

[email protected]

of kijk via telenet digitale televisie

Druk op “extra”

Ga naar “diensten”

Klik op ZorgAndersTv

B

Contact ZorgAndersTv

Hilde Taillieu

Mail: [email protected]

GSM: 0479 625 004

ZorgAndersTv:

bouwt mee aan het positief imago van de zorgsector. informeert iedereen over wat er leeft binnen de zorgwereld. bewijst via getuigenissen dat er een alternatief bestaat voor gestandaardiseerde zorg;; zorg op maat laat zowel zorgprofessionals, als mantelzorgers en vrijwilligers aan het woord. sensibiliseert zowel jongeren als volwassenen om te kiezen voor de zorgsector. functioneert als “brug” tussen enerzijds de verschillende zorginstanties onderling, maar anderzijds ook tussen onderwijs, instellingen en overheid. kaart pijnpunten binnen de sector aan en zoekt mee naar een oplossing. Zet innovatieve ideeën of activiteiten extra in de kijker. Is een aanspreekpunt voor iedereen die met “welzijn, gezondheid en zorg” te maken heeft.

Wij kunnen voor u:

Uw organisatie, activiteiten, producten of diensten in de kijker zetten door middel van een reportage. Vacatures plaatsen of een jobvideo laten maken. Nieuws van uw zorgorganisatie in onze zorgagenda opnemen. Een reportage op dvd aanleveren zodat u ze kan gebruiken als didactisch materiaal. Uw team ondersteuning bieden door onze vorming en begeleiding.

Schrijf u nu in op onze nieuwsbriefen blijf op de hoogte van de activiteiten van ZorgAndersTv en nieuws uit de zorgsector.

Andersvzw is een vereniging zonder winstoogmerk. Wij zijn steeds op zoek naar partners om ons communicatieplatform verder uit te bouwen.

ZorgAnders-midden september 2011.indd 4 28/08/11 13:25

ProgrammaInleiding: Wim Vleeshouwers (voorzitter Aetas vzw)

SprekersProf. dr. Baldwin Van Gorp - KUL (Centre for media Culture and Communication) Communicatie, een must in de zorgsector. Een theoretisch kader.Michael Van Buggenhout (zaakvoerder van Ablecare bvba)

Voorstelling resultaten Vlaams onderzoek naar websitegebruik in de zorgHilde Taillieu (oprichtster ZorgAndersTv) - De impact van nieuwe media in de zorg Mick Daman (CEO Universal Communication) - HR communicatie, een vak apartStefaan Lammertyn (CEO Pixular) - Social Media in de zorgMarieke Debels (communicatieverantwoordelijke OCMW Gent) - De praktijk toegelichtLeo De Bock (woordvoerder minister Van Deurzen)

Krachtlijnen rond een nieuw communicatiebeleid

De studiedag wordt afgesloten met een uitgebreide netwerkdrink, een syllabus en lunch worden eveneens voorzien.

Een goed communicatiebeleid zorgt niet enkel voor nieuw cliënteel, maar ook voor nieuwe medewerkers. Aetas vzw belicht alle elementen van een goed communicatiebeleid in de zorg op een studiedag op 8 november en verwelkomt een reeks boeiende sprekers. Prof. dr. Baldwin Van Gorp, Hilde Taillieu, Leo De Bock, Marijke Debels en Michael Van Buggenhout zullen ieder vanuit hun ervaringen, onderzoek en praktijk de lijnen uitzetten. Mick Daman (CEO van Universal communication) kan vanuit de eigen praktijk verschillende cases toelichten en Stefaan Lammertyn legt de laatste hand aan zijn nieuwe boek over Social Media en is dé persoon bij uitstek om de uitdagingen, voordelen maar ook de hindernissen toe te lichten van Facebook, Linkedin en nog zoveel meer.

Page 12: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 23ZORGMAGAZINE22

Innoveren in een start-up omgeving

is een must. Maar de juiste feedback krijgen

van potentiële visionaire klanten en de industrie

in een vroeg stadium van ontwikkeling is erg

kostbaar. Bart Collet en Leo Exter starten met een nieuw

initiatief, Healthstartup, dat op 5 oktober te Brussel een eerste

keer zal plaatsvinden. Bart Collet legt in ZORG Magazine uit wat

Healthstartup zo uniek maakt.

Health tech is next

big opportunity, Tech

for aging boomers takes

off, This is the best time

to be a health and wellness

entrepreneur... De titels van

de artikels in de internationale

vakpers liegen er niet om.

Technologische ontwikkelingen

in de gezondheidszorg nemen een

hoge vlucht.

HealthStartup heeft een duidelijk

doel voor ogen. Een gastvrij klimaat

creëren voor bedrijven die de motor

zijn van het innovatieve karakter

van onze zorgsector. Het gaat meer

bepaald om een exclusief netwerk

waar klanten, bedrijven, investeerders

en ondernemers elkaar in een vroeg

stadium kunnen vinden. Een stadium

waar goede ideeën kunnen rijpen en

elkaar kunnen bestuiven.

Healthstartup op zoek naar innovaties

“Maar het gaat natuurlijk veel verder

dan het opdoen van creatieve ideeën.

Healthstartup wil niet enkel alle

partijen samenbrengen, men wil ook

de zakelijke vaardigheden van de

deelnemers optimaliseren om groei en

ontwikkeling van diensten en producten

te bewerkstelligen.”, aldus Bart Collet.

Het concept is niet nieuw en werd reeds

in verschillende sectoren met succes

toegepast. Vandaag vindt het concept

de weg naar de zorgsector. Let wel, deel

uitmaken van dit exclusieve netwerk kan

alleen op uitnodiging. ZORG Magazine

zal als bevoorrechte partner u evenwel

op de hoogte houden van de producten

en ideeën die worden voorgesteld op

Healthstartup.

Bart Collet is met dit initiatief niet aan

zijn proefstuk toe. Reeds jarenlang is

Bart bezig met innovaties en informatica

en dat in unieke combinatie met het

runnen van zijn eigen woonzorgcentrum

Huis Vandecruys te Deurne. Dit doet

hij al sinds 1995 en intussen werd de

voorziening uitgebreid van 32 tot 72

bewoners. Als autodidact leerde hij

zichzelf verschillende programmatietools

zoals MySQL, PHP, Apache, Tomcat,

Joomla!, Drupal en Plone. Dit gebruikte hij

als basis voor zijn eigen softwarepakket

dat hij met succes implementeerde in

zijn eigen woonzorgcentrum. Innoveren

zit dus in zijn bloed en het hoeft niemand

te verbazen dat Bart steeds verder zoekt

om technologie te gebruiken om de

zorg te optimaliseren voor ouderen die

verblijven in een woonzorgcentrum maar

ook in de thuissituatie. “Toepassingen

moeten in de eerste plaats eenvoudig

te gebruiken zijn voor de zorgverleners

zodat ze zich optimaal kunnen rIchten op

de zorgvrager”, besluit Bart.

Een eerste community event gaat door

op 5 oktober te Brussel bij Siemens

Enterprise Communications. Op dit event

stellen 5 bedrijven een innovatief product

of dienst voor en dit strikt gelimiteerd

op 5 minuten. Ze doen dit voor een

geselecteerd publiek van 40 uitgenodigde

mensen. Dit kunnen potentiële klanten

zijn zoals beleidsmakers in ziekenhuizen,

verzorgingstehuizen, etc. Maar ook

potentiële mentoren, we denken dan

aan CEO’s in de gezondheidszorg en

tot slot ook potentiële investeerders

zoals specialist business angels en VC’s

(venture capitalists).

De focus tijdens de presentaties ligt op

‘wat het doet’ en niet op ‘hoe het werkt’.

Vanzelfsprekend volgt er een discussie

waar de Healthstartup Scorecard

laat toe de voorgestelde producten en

diensten correct naar waarde te schatten

en dat steeds op drie domeinen: de

impact op de zorgorganisatie, de sociale

impact en het economische aspect. De

discussie vindt plaats in kleine groepen

waarbij iedereen wordt uitgenodigd actief

mee te werken. Na het trekken van de

juiste conclusies wordt de avond gepast

afgesloten met een diner. Tijdens het

diner kan het netwerk verder uitgebreid

worden en kan er nagepraat worden

over de presentaties, discussies en

conclusies.

Internationale focus

Het event en de communicatie hierrond

zal volledig in het Engels gebeuren.

Een bewuste keuze aldus Bart Collet:

“We willen ook internationale partners

betrekken en goede ideeën vanuit

het buitenland hier een kans geven

en natuurlijk voor ook de Belgische

ondernemers kansen creëren om de

nodige stappen in het buitenland te

Figuur 1. Healthstartup Scorecard

Zoals reeds vermeld, kan u enkel

deelnemen op uitnodiging. Maar u kan

als innoverend bedrijf of als mogelijk

geïnteresseerde deelnemer wel het

registratieformulier invullen via de

website: http://healthstartup.eu/.

Vragen en meer informatie kan

bekomen worden bij Bart Collet via:

[email protected].

zetten.” Ook de gekozen locatie,

Brussel, is zeer bewust gekozen om

het internationale karakter nog verder

te onderstrepen. ZORG Magazine kijkt

alvast uit naar de resultaten van het

eerste community event op 5 oktober.

Page 13: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 25ZORGMAGAZINE24

Uurroosterplanning in de zorg

2 studiedagen en een workshop over uurroosterplanning in Antwerpen en Brussel

In samenwerking met en

Neem deel aan de studiedag en schrijf in via www.zorganderstv.be en ontvang gratis het boek rond uurroosterplanning van Hilde Taillieu en Michael Van Buggenhout (twv. 35 euro).

Studiedagen uurroosterplanning: (KBC Auditorium - Boerentoren)

(KBC Auditorium - Havenlaan)

Deelnemers aan één van beide studiedagen kunnen eveneens inschrijven voor een workshop (volledige dag) rond arbeidsreglementering in de zorgsector door Franky Blomme (directiehoofd van de inspectie Toezicht op de Sociale wetten te Gent). (bijna volzet!)

14 november te Antwerpen (Artesis Hogeschool te Antwerpen)

P

13.35u-13.50u: Flexibiliteit versus stabiliteit, over de wensen van personeelsleden. (Michael Van Buggenhout)Michael Van Buggenhout is bachelor in de verpleegkunde en licentiaat in de gerontologie. Sinds 2005 combineert hij de functie van lector

aan de Artesis Hogeschool Antwerpen met die van zaakvoerder van Ablecare (www.ablecare.be). Hij stelt het boek rond uurroosterplanning

voor en staat stil bij de wensen die personeelsleden tegenwoordig hebben op het vlak van hun dienstrooster. Tevens wordt er gekeken

naar de gevolgen van een niet aangepast uurrooster.

13.50u-14.10u: Uurroosterplanning versus de organisaties, kiezen voor organisatie of werknemers? (Hilde Taillieu)Hilde Taillieu was jarenlang dagelijks verantwoordelijke in een woonzorgcentrum. Sinds 10 jaar geeft ze vormingen in de zorgsector als

zorgconsulente van Anker vzw en begeleidt ze zorgorganisaties bij optimalisaties.. Als oprichter en voorzitter van Anders vzw was ze

vorig jaar de initiatiefnemer van ZorgandersTv (www.zorganderstv.be). In haar presentatie staat Hilde stil bij de moeilijke match tussen de

organisatie en de wensen van het personeel.

14.10-14.40u: Tijd voor verandering, zelfroosteren als uitgangspunt (Raymond Fokkens)Raymond Fokkens is manager productmanagement bij SDB Groep BV te Leidschendam te Nederland en “geestelijk vader” van

de SDB*ZorgPlanner waarin zelfroosteren wordt ontwikkeld. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan over de valkuilen van

zelfroosteren. Raymond staat stil bij de huidige startpositie van voorzieningen, de rol van de planner en het eventueel veranderen van

werkwijzen met gefaseerde invoering.

15.15u-15.35u: Een uurrooster voor een gans jaar, de theorie omgezet in de praktijk (Stephan VandePerre)Stephan Vandeperre is directeur verpleging van Heropbeuring vzw De Mick. Deze voorziening bestaat uit een gespecialiseerd ziekenhuis

maar ook uit een woonzorgcentrum waar bejaarden een thuis vinden in 3 leefgroepen met aanpalend een centrum voor kortverblijf.

Stephan vertelt over de drastische veranderingen die op het vlak van uurroosterplanning enkele jaren geleden werden doorgevoerd. De

met een vast, vooraf voor een heel jaar gekend uurrooster, zonder onderbroken diensten.

15.35u-16.00u: Het keurslijf van de Arbeidswet, tips and tricks voor de zorgsector. (Wim Depondt)Wim Depondt is zowel maatschappelijk assistent als jurist en doctoreert op dit ogenblik rond het thema van de arbeidsduurwetgeving. Als

belang aan de visie, strategie en het operationeel beleid van elke individuele instelling, en het is vanuit dit vertrekpunt dat hij arbeidsrecht

benadert en werkgevers adviseert. Hij sluit de uiteenzetting af met (on)bekende ‘tips and tricks’ bij de toepassing van de Arbeidswet.

16.00u: Panelgesprek:Hilde Taillieu, Raymond Fokkens, Stephan Vandeperre, Wim Depondt en Ann Demey nemen deel aan een interactief panelgesprek.

Ann Demey is hoofdverpleegkundige in het woonzorgcentrum Immaculata te Edegem en is actief als academisch medewerker aan de

Universiteit Antwerpen. Het team experten zal antwoorden geven op vragen die door de deelnemers op voorhand werden doorgegeven,

maar ook op vragen die op dat ogenblik worden gesteld naar aanleiding van de presentaties.

16.45u: Afsluitend woord van Eleonora Holtzer. Vlaams Zorgambassadeur17.00u: Einde met receptie en netwerkdrink

Inschrijven en meer informatie via www.zorganderstv.be

Page 14: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 27ZORGMAGAZINE26

Slaapkwaliteit als comfortbarometer

De slaapbehoefte varieert sterk bij iedereen, maar elkeen ziet zijn slaappatroon wijzigen in de loop van zijn of haar leven. Er is immers een duidelijke trend waar te nemen: het slaappatroon van ouderen wijzigt drastisch en onderzoek wijst uit dat ouderen ook vaker ontevreden zijn over dat gewijzigde slaappatroon. Reeds halverwege de jaren negentig werkte Foley et al. (1995) een groots opgezette studie uit. Maar liefst 9000 65+ers werden geïncludeerd en 80% van hen rapporteerden klachten omtrent de slaap. Het niet detecteren, onderschatten of fout benaderen van slaapklachten kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer onze residenten klagen over onvoldoende of niet-verkwikkende slaap en ze toch voldoende gelegenheid krijgen om te slapen, spreken we van insomnie. De oudere heeft moeilijkheden om in te slapen, wordt veelvuldig wakker ’s nachts, de kwaliteit van de slaap is onvoldoende

van uw residenten? En investeert u dan fors in de juiste matrassen, hoofdkussens en dekbedden? Zorg Magazine zocht uit hoe kwaliteit en prijs toch hand in hand gaan.

Insomnie als risicofactor

Slaapproblemen bij ouderen komen vaak

voor, studies wezen uit dat dit in nog

grotere mate het geval is bij residenten in

woonzorgcentra en dat de ernst van deze

problemen bij deze groep ouderen groter

is. (Viteillo et al., 1990) De slaapproble-

men kennen ook meerdere oorzaken,

en vaak is er een duidelijke link naar

dementie, al dan niet in combinatie met

fysieke en psychische klachten. (Gaugler

et al., 2000) Insomnie, wat voorkomt bij

20 tot 40% van de ouderen, onderschat-

ten zou een ernstige fout zijn. Gooneratne

et al. (2006) associeerde immers een

kortere levenstermijn met insomnie.

Mortaliteit omwille van een ganse

waaier van ziekten (cva, kanker, hart- en

vaatziekten,… ) is twee keer hoger bij

de groep met slaapklachten dan deze

zonder. Chronische ziekten spelen zeker

een rol in de slechte slaap van ouderen.

Slaapapnoe, rusteloze benen, de ziekte

van Alzheimer, cardiovasculaire ziekten,

diabetes, de menopauze, incontinentie

en nocturie, astma, chronische pijnen en

alcoholafhankelijkheid werden eveneens

in verschillende artikels beschreven

(Trevorrow et al., 2010). Slaapmedicatie

voorschrijven is een vaak gekozen op-

lossing, ouderen gebruiken tot vier keer

meer slaapmedicatie dan mensen van

middelbare leeftijd. Heel vaak werken

de geneesmiddelen, vaak in combinatie

met andere geneesmiddelen, averechts.

Voorzichtigheid is dus geboden. Veel

van onze residenten gebruiken immers

al grote hoeveelheden medicatie.

Verschillende van deze geneesmiddelen

kunnen zoals aangegeven de slaap-

stoornissen verergeren. We denken aan

medicatie tegen allergieën, psychotrope

medicatie (antidepressiva, anxiolytica)

alsook beta-blockers, bronchodilatoren,

antihypertensiva en steroïden. (Ancoli-

Israel & Cooke, 2005)

Naast geneesmiddelen en fysiek

chronische ziekten, merken we in

de literatuur ook een heel aantal

psychologische en psychiatrische

ziektebeelden op die een rechtstreeks

verband houden met slaapstoornissen.

Een klassiek voorbeeld is een majeure

depressie. Bij heel wat psychiatrische

ziektebeelden werden de klachten

omtrent de slaap zelfs opgenomen in

de diagnostische criteria. Ancoli-Israel &

Cooke (2005) geven mee dat wanneer er

bijvoorbeeld verbeteringen optreden op

het vlak van de slaap, er niet automatisch

verbeteringen zullen optreden in de

psychiatrische stoornissen en vice versa.

Er werd reeds veelvuldig wetenschap-

pelijk onderzoek gedaan naar de vele

beïnvloedende factoren die een rol

spelen bij de slaapkwaliteit. Lee et al.

(2006) geeft aan dat deze onderzoeken

erg complex zijn bijvoorbeeld omwille van

de subjectiviteit van slaapbeleving bij de

mens, maar ook omwille van de moeilijk

te doorgronden wisselwerking tussen

het fysieke, psychische en het materiaal

(matras, hoofdkussen,…) Elke mens

spendeert ongeveer een derde van zijn

leven in bed, en ouderen die woonachtig

zijn in woonzorgcentra, verblijven verhou-

dingsgewijs nog langer in bed, zelfs als ze

nog mobiel zijn. Reeds in 1995 beschreef

Hildebrandt de interactie tussen de kwa-

liteit van de matras en hoofdkussen en

de slaapkwaliteit van de mens. Tot slot

zijn: de levensstijl , de gewoontes en de

omgevingsfactoren belangrijk. Dit werd

beschreven door Maher (2004), een korte

opsomming is na te lezen in tabel 1.

Assessment is de boodschap

Het in kaart brengen van slaapklachten

is een erg moeilijke taak voor

zorgverlenend personeel in zorgcentra.

Afhankelijk van de mogelijkheden van

de resident kan dit door interviews, self-

monitoring, observatie & psychologische

assessments. Veel zal ook afhangen van

de externe mogelijkheden. Het is immers

niet altijd mogelijk om een resident

voor korte tijd te laten opnemen in een

monitoring,…). Een slaap assessment

interview is misschien de meest directe

wijzen om informatie te genereren.

Quan & Zee (2004) beschreven een

lijst met topics die zorgverleners

zouden kunnen aanhalen in een semi-

gestructureerd interview. Indien de

mogelijkheden van de resident het toelaat

is een slaapdagboek eveneens een in de

literatuur vaak aangehaalde werkwijze om

het slaappatroon van de resident in kaart

te brengen. Tot slot bestaan er een tiental

verschillende vragenlijsten in verband

met slaapstoornissen. Deze gaan van

een 7 item instrument die door bewoners

zelf ingevuld kunnen worden (Sleep

Evaluation Questionnaire van Parrot &

Hindmarch, 1980) tot erg uitgebreide 175

item schalen zoals de Sleep Disorders

Questionnaire (Douglass et al., 1994).

Slaapkwaliteit bevorderen doe je dan

ook niet enkel met de aanschaf van

een kwalitatief hoogstaande en aan de

behoeften van de oudere aangepaste

matras, maar met een totaalaanpak.

Deze totaalaanpak behelst evenzeer het

optimaliseren van leefomstandigheden,

de luchtkwaliteit in de kamer (zie

Zorg Magazine editie mei 2011) het

wegwerken van slechte gewoontes,…

maar eveneens met het gebruik van de

juiste matras, hoofdkussen, bedlinnen en

ondersteunende kussens. Zorg Magazine

zocht Michel Marynissen op, zaakvoerder

en oprichter van Medical Mattress

Care (MMC) uit St-Pauwels. MMC

ontwikkelt hoogwaardige matrassen en

diverse accessoires voor de zorgsector. We ontmoeten een dynamische en

vooruitstrevende zaakvoerder die niet

enkel bekommerd is om slaapcomfort,

maar ook ecologische en hygiënische

standaarden hoog in het vaandel draagt.

In 2005 startte Michel Marynissen MMC,

op dat moment was hij al jaren bezig met de

productie en verkoop van schuimsoorten.

“Dankzij een intensieve samenwerking

met onderzoeksinstellingen zijn we erin

geslaagd een matras en accessoires

te ontwikkelen die alle eigenschappen

heeft voor een gezonde en comfortabele

slaap”, stelt Marynissen. MMC denkt

verder en Marynissen, die erg vaak in

dialoog treedt met zijn klanten, pikt snel

suggesties van rusthuisdirecties op. Zo

ging MMC de complexe problemen die

Geluid

Licht

Inactiviteit

Lange periodes van slaap overdag

Alcohol, cafeïne, roken/tabak

Copieuze maaltijden en veelvuldig drinken net voor bedtijd

Slecht gedrag ifv de slaap/bedtijd: eten in bed, tv kijken vanuit bed…

Angst om slecht te slapen en nervositeit omwille van het al dan niet in slaap geraken

Stressvolle events

Bevestiging krijgen van anderen die ook slaapklachten hebben

Bron: Maher, 2004

Page 15: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 29ZORGMAGAZINE28

zich stellen rond hygiëne en bacteriën

niet uit de weg. MMC ontwikkelde

hiervoor een uniek productieproces

dat de vier zijden van een dekbed

dichtlast. Het dekbed is daarom volledig

ondoordringbaar, met andere woorden

antibacterieel en MRSA-resistent. De

hoes bestaat uit een MMC 120PU, is

ademend en zoals aangegeven, gelast én

gestikt. Het materiaal voelt zijdezacht aan

en beschikt over de juiste eigenschappen

voor gebruik in een optimale hygiënische

omgeving. Het dekbed kan in zijn geheel

in de wasmachine worden gewassen

op 60 graden. Naast de lijn van gecoate

matrassen is MMC intussen succesvol

begonnen met de non-coating collectie.

Deze nieuwe lijn werd opgestart in het

voorjaar van 2009.

Marynissen is zich bewust dat een

functionele matras ook een gedegen

orthopedische, medische, hygiënische

alsook producttechnische kennis vereist.

MMC probeert steeds een gevoel

van gewichtloosheid te bereiken door

een toplaag te gebruiken bestaande

uit een uniek viscoschuim, dat zich

perfect met de lichaamsvormen van de

resident laat versmelten. Hierdoor krijgt

deze een rustige, betere en natuurlijke

slaaphouding. Er werd doelbewust

gekozen voor kwalitatief hoogstaande

schuimsoorten die een slechte

bloedcirculatie voorkomen waardoor

er minder hoeft gewisseld te worden

van houding tijdens de slaap. Tevens

ondersteunt de matras op doeltreffende

wijze de gewrichten, waardoor vele

rugklachten verholpen kunnen worden.

Dit betekent een enorme preventieve

doorbraak voor het verminderen of

stabiliseren van drukklachten en

allergieën.

Vele leidinggevenden in zorgvoor-

zieningen vroegen al snel naar diverse

rings -en beschermingshulpstukken,

zitkussens, hoofdkussens, dekbedden

en hoes- en wegwerplakens... Elk detail

wat betreft de afmetingen, samenstelling

van de hoesstof alsook kwaliteit van het

gebruikte schuim is nauwgezet bestu-

maatwerk is mogelijk. Intussen werden

ook onrusthekkenbeschermers aan het

gamma toegevoegd, fall out matrassen

(voor als een resident regelmatig uit bed

valt) en side wedges. Deze driehoeken

gemaakt uit brandvertragend schuim

worden aan beide zijden van de resident

aangebracht en zijn onderling verbonden

onder de matras en kunnen aldus niet zelf

verwijderd worden door de resident.

De toenemende behoefte aan een

gezonde herstellende slaap, het streven

naar een allergiearme slaapomgeving

alsook de verruimde aandacht voor de

vergrijzing smolten naadloos samen

in een MMC-concept dat daarmee

volledig aan deze vraag van de

consument tegemoet kwam. De juiste

keuze van materiaal, gecombineerd

met een totaalaanpak (assessment,

omgevingsfactoren, slechte gewoontes

wegwerken,…), kunnen slaapklachten

van residenten in woonzorgcentra

reduceren. MMC verenigt kwaliteit en

prijs en dit ten gunste van het comfort

van de zorgvrager.

Michel Marynissen: “Met innovatieve technieken en

doordachte concepten tracht MMC een gezonde

herstellende slaap te creëren voor elke zorgvrager”

Referenties

1. Ancoli-Israel & Cooke (2005), Prevalence

and comorbidity of insomnia on functioning in

elderly populations. Jags, 53, S264-71

2. Foley et al., (1995) Sleep complaints

among elderly persons: an epidemiologic study

of three communities. Sleep. 18, 425-432

3. Gaugler et al., (2000) Predictors of institu-

tionalization of cognitively impaired elders: family

help and the timing of placement. J Gerontol B

Psychol Sci Soc Sci. 55, 247–55

4. Gooneratne et al. (2006) Consequences

of comorbid insomnia symptoms and sleep-

related breathing disorder in elderly subjects.

Arch. Intern. Medic. 166, 1732-1738

5. Lee et al., (2006) Quantitative effects of

mattress types (comfortable vs. uncomfortable

on sleep quality through polysomnography

and skin temperature. International Journal of

Industrial Ergonomics.36, 943–949

6. Maher, (2004) Sleep in the older adult.

Nursing Older People, 16(9), 30-35

7. Quan & Zee (2004) Evaluating the effect of

medical disorders on sleep in the older patients.

Geriatrics. 59(3), 37-42

8. Trevorrow et al., (2010) Handbook of

Assessment in Clinical Gerontology, Elseviers.

405-425

9. Viteillo et al., (1990) Sleep disturbances

in patients with Alzheimer’s disease: epidemiol-

ogy, pathofysiology and treatment. CNS Drugs.

15(10), 777-796

Graag lichten wij onze visie persoonlijk aan u toe.

Contacteer Bart Baert op 0498 88 42 00.

Assist Luchthavenlei 7B - Deurne

Assist Healthcare People “In house” inrichten van flexpool en interim,

gekoppeld aan planning, roostering, opleiding en payrolling. Internationale rekrutering van artsen, medische en paramedische beroepen binnen de EU.

Assist Healthcare Facilities Advies, coaching, opleiding van medewerkers.

(Tijdelijk) beheer van facilitaire processen van zorgorganisaties.

Assist Home Services Organisatie van verzorgende en verpleegkundige

taken in de thuiszorg. Comfortzorg met dien-stencheques.

Assist Social Integration Samenwerking met lokale partners uit de

sociale economie.

In de huidige turbulente markt is het realiseren van betere zorg tegen lagere kosten belangrijker dan ooit. De Assist aanpak is daarbij uniek: we zoeken een langdurig samenwerkingsverband, waarbinnen we de verantwoordelijkheden met onze partners delen. In de praktijk wordt vaak een beroep gedaan op een combinatie van onze vier specialismen:

Helpt de zorg vooruit

Page 16: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 31ZORGMAGAZINE30

Inleiding

De zorgzwaarte in de Vlaamse

woonzorgcentra (WZC) neemt de laatste

jaren gestaag toe. De tendens om zo lang

als mogelijk thuis te blijven wonen, brengt

met zich mee dat in de woonzorgcentra

het aantal zwaar zorgbehoevende

ouderen toeneemt. De tijd dat een

gezonde oudere in een woonzorgcentrum

gaat wonen is al lang voorbij. Wat de

zorgvraag betreft is er bovendien een

steeds grotere diversiteit te merken.

Bepaalde instellingen gaan zich door

deze diversiteit specialiseren. Zo wil

men een gerichte aanpak in de zorg

garanderen. Dit komt ook de kwaliteit van

zorg ten goede. Binnen de psychiatrische

problematiek zijn er instellingen die zich

enkel richten op de opvang van personen

met dementie (bijvoorbeeld De Wingerd in

Leuven, De Bijster in Essen, Ter Kempen

in Meerhout). Het is goed deze patiënten

gericht en kwaliteitsvol op te vangen en

te ondersteunen. Het gaat hierbij echter

slechts om één groep van mensen

met psychische en/of psychiatrische

problemen.

Het belang van aangepaste opvang

merken we zeker ook binnen de

woonzorgcentra. Door de toenemende

vergrijzing ontstaat er een steeds

toenemende groep mensen met een

psychiatrische problematiek die komt

aankloppen bij het woonzorgcentrum.

Dit brengt de nodige organisatorische

problemen met zich mee. Het is in

een woonzorgcentrum niet evident

om een dag van een persoon met een

psychiatrische problematiek zinvol

te vullen. Het vergt een gerichte én

dat het personeel niet alleen problemen

ondervindt met de organisatie van

aangepaste dagactiviteiten en sociale

contacten, maar ook met de begeleiding

van psychische of psychiatrische

problemen.

Deze problematiek en het feit dat een

verblijf in een woonzorgcentrum duurder

is dan in de gehandicaptensector, waar

de persoonlijke bijdrage lager ligt,

doen enkele vragen rijzen. Is het naar

de toekomst toe haalbaar en wenselijk

dat ouderen met een psychiatrische

problematiek worden opgevangen

binnen de woonzorgcentra?

Met deze problematiek in ons

problemen en behoeften van de oudere

zorgvrager met een psychiatrische

problematiek nagaan. Zowel langs de

kant van de patiënt maar ook en vooral

langs de kant van de instellingen en

diensten die instaan voor de opvang van

deze mensen.

Wat de opvangproblematiek van

bepaalde doelgroepen betreft, heeft

het Federaal Kenniscentrum voor de

gezondheidszorg (KCE) in 2007 één

welbepaalde problematiek onderzocht.

Met name deze van de personen met

een niet aangeboren hersenletsel (NAH).

problemen en behoeften van deze

patiënten zijn en waar de knelpunten

liggen.

Voor de woonzorgcentra die NAH-

personen opvangen, beveelt het KCE de

oprichting van aparte leefeenheden aan,

met een aangepaste infrastructuur en

voldoende en competent personeel. Ook

voor sommige mensen met zeer ernstige

gedragsproblemen, met een steeds

verslechterende hersenaandoening

(bijvoorbeeld: Multiple Sclerose

patiënten) of met zware lichamelijke

verzorgingsnood, is het aangewezen om

gespecialiseerde eenheden te voorzien.

Gezien dit onderzoek een primeur was

in België en gezien de toenemende

problematiek, lijkt een onderzoek naar

de plaats en functie van de Woon- en

zorgcentra in de opvang van de oudere

zorgvrager met een psychiatrische

problematiek essentieel.

Hierdoor willen we niet enkel focussen op

getallen, maar ook op randvoorwaarden

en noodzakelijke omkadering. Getallen

en aantallen spelen een cruciale rol

in sociale beleidsmateries. Dit project

brengt ook de omkadering in kaart. Beide

elementen zijn immers uitermate van

belang voor het beleid in het kader van

het opstellen van een zorgstrategisch

plan.

De huidige situatie

De opvang van de oudere zorgvrager met

een psychiatrische problematiek zorgt in

het werkveld voor de nodige knelpunten.

Het is niet evident om voor al de ouderen

met een psychiatrische problematiek

de geschikte opvang te vinden. Er is

niet altijd plaats voor deze mensen

waardoor ze op een wachtlijst komen te

staan. Mensen komen daardoor soms

(tijdelijk of permanent) in een verkeerde

opvangsituatie terecht.

In een woonzorgcentrum is het niet

evident om een dag van een persoon

met een psychiatrische problematiek

zinvol te vullen. Onderzoek toont aan

dat het personeel problemen ondervindt

met de organisatie van aangepaste

dagactiviteiten en sociale contacten

en met de begeleiding van psychische

of psychiatrische problemen (Devisch,

2003; Lannoo et al., 2007).

Er werd een gestructureerde vragenlijst

bij een representatieve steekproef van

179 woon- en zorgcentra uit de vijf

Vlaamse provincies afgenomen. 29%

van de woonzorgcentra komen uit Oost-

Vlaanderen, 24,5% uit Antwerpen, 22%

uit West-Vlaanderen, 12% uit Limburg en

11,5% uit Vlaams-Brabant. Naar grootte

De opvang van ouderen

met een psychiatrische

problematiek in WZCDe opvang van de oudere zorgvrager met een psychiatrische problematiek zorgt in het werkveld voor de

nodige knelpunten. Er is niet altijd plaats voor de mensen waardoor ze op een wachtlijst komen te staan.

Mensen komen daardoor soms (tijdelijk of permanent) in een verkeerde opvangsituatie terecht. In een

woonzorgcentrum is het niet evident om een dag van een persoon met een psychiatrische problematiek

zinvol in te vullen. Onderzoek toont aan dat het personeel problemen ondervindt met de organisatie van

aangepaste dagactiviteiten en sociale contacten en met de begeleiding van psychische of psychiatrische

van de oudere zorgvrager met een psychiatrische problematiek nagaan. Zowel langs de kant van de

patiënt, maar ook en vooral langs de kant van de instellingen en diensten die instaan voor de opvang van

deze mensen.

Auteur: Lieven De Maesschalck, Vonk3 ([email protected])

“Het is in een woonzorgcentrum niet

evident om een dag van een persoon met een psychiatrische

problematiek zinvol in te vullen.”

Page 17: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 33ZORGMAGAZINE32

bevat de steekproef telkens één derde

minder dan 78 woongelegenheden,

één derde tussen de 79 en 125

woongelegenheden en het laatste derde

meer dan 126 woongelegenheden. Het

statuut is voor 43,6% openbaar, 43,6%

een VZW en voor 12,8% privé.

Prevalentie van psychiatrische

Drievierde van de voorzieningen geven

aan in hun opnamebeleid rekening

te houden met ouderen met een

psychiatrische problematiek. 41,7% van

de instellingen voorziet bijkomend een

bewonersgroepen. Personen met

dementie vormen een groep waarvoor

(26,8% van de woonzorgcentra doet dit).

opvang aanbieden voor patiënten met

schizofrenie, Korsakov en mentale

retardatie.

Het merendeel van de woonzorgcentra

aparte afdelingen te verwezenlijken.

Daarnaast werkt een groot deel inclusief

of beschikt men over aparte leefgroepen.

Andere mogelijkheden zijn heterogene

leefgroepen, individuele opvang,

kleinschalig genormaliseerd wonen en

psychologische begeleiding.

Figuur 1 geeft de top 10 van psychiatrische

problematieken binnen de Vlaamse

woonzorgcentra weer. Deze toont aan dat

dementie in 96,7%, depressie in 92,7%,

verslaving in 69,1%, Korsakov in 61,8% en

persoonlijkheidsstoornissen in 61% van

de woonzorgcentra voorkomt. Daarnaast

komen mentale retardatie (53,7%) en

angststoornissen (52%) nog in meer dan

de helft van de Vlaamse woonzorgcentra

voor. De ouderen met een psychiatrische

problematiek komen vooral na ontslag uit

het ziekenhuis (31,1%), rechtstreeks van

thuis (28,7%), worden verwezen vanop

een psychiatrische afdeling binnen een

algemeen ziekenhuis (19,7) of komen

via een psychiatrisch verzorgingstehuis

(16,4%) in het woonzorgcentrum terecht.

Dementie en Depressie

Van de 179 voorzieningen gaven 123

voorzieningen een antwoord op de

vraag naar de mate waarin dementie

voorkomt in het woonzorgcentrum. Het

antwoord dat het meeste terugkomt, is

50 bewoners. Gemiddeld zijn er 42,49

bewoners met dementie in de woon- en

zorgcentra. Er zijn (3%) voorzieningen die

geen bewoners met dementie hebben.

De voorziening met het meeste bewoners

met dementie heeft 193 bewoners met

dementie.

Wanneer we deze aantallen even

achterwege laten, zien we dat 96,7% van

de woonzorgcentra aangeven bewoners

met een dementieproblematiek op te

vangen en slechts 3,3% niet. Over de

woonzorgcentra heen gaat het in totaal

over 5226 bewoners met dementie.

De meeste voorzieningen geven aan

10 bewoners met een depressie in

het woonzorgcentrum te hebben.

Gemiddeld zijn er in de voorzieningen

Referenties

1. Lannoo E, Brusselmans W, Van Eynde

L, Van Laere M, Stevens J. Epidemiology of

acquired brain injury (ABI) in adults: prevalence

of long-term disabilities and the resulting needs

for ongoing care in the region of Flanders,

Belgium. Brain Inj. 2004;18(2):203-11.

2. Lannoo E, Larmuseau D, Van Hoorde

W, Ackaert K, Lona M, Leys M, de Barsy T

,Eyssen M (2007) Chronische zorgbehoeften bij

personen met een niet- aangeboren hersenletsel

(NAH) tussen 18 en 65 jaar. KCE (2007), Brussel

3. Devisch, F., Personen met een handicap

in rusthuizen en RVT’s, Studiecel VFSIPH, 2003

Figuur 1. De prevalentie van psychiatrische problematieken in woonzorgcentra (in %)

in de steekproef 9,89 bewoners die te

kampen hebben met een depressie. Er

zijn echter ook voorzieningen die geen

bewoners hebben met een depressie.

De voorziening die het hoogste aantal

weergeeft, geeft aan 70 bewoners met

een depressie te huisvesten. In totaal

gaat het over 1217 bewoners met een

depressie over de voorzieningen heen.

De eerste analyses geven aan dat

83,8% van de woonzorgcentra een

functionele samenwerking heeft met

andere zorgactoren. Deze functionele

samenwerking is er vooral sterk met

de algemene ziekenhuizen (72,6%), de

thuiszorg (36,9%) en de psychiatrische

ziekenhuizen (23,5%). In functie van

de opvang van ouderen met een

psychiatrische problematiek wordt

er door woonzorgcentra het meest

beroep gedaan op de expertise van de

huisarts (38% van de voorzieningen),

op medewerkers van het psychiatrisch

ziekenhuis (38% van de woonzorgcentra)

en op het expertisecentrum dementie

(26,3% van de woonzorgcentra). (zie

Noden van het woonzorgcentrum

Om deze opvang van ouderen met een

psychiatrische problematiek beter op

te kunnen vangen geven de woon-

en zorgcentra aan het meeste nood

te hebben aan extra psychiatrisch

verpleegkundigen, een psycholoog

en geriatrisch verpleegkundigen. Dit

moet voor hen een antwoord bieden op

de meest gemelde problemen welke:

roepgedrag, aanklampend gedrag,

agressief gedrag en wegloopgedrag zijn.

Alle woonzorgcentra geven aan in

aanraking te komen met roepgedrag

als storend gedrag. Meer dan de helft

van de woonzorgcentra, (56,1%), geeft

aan meermaals per dag in aanraking te

komen met roepgedrag. 26,8% van de

voorzieningen heeft er dagelijks mee

te maken. De meeste woonzorgcentra

komen bovendien in aanraking met

aanklampend gedrag van bewoners.

Het merendeel heeft er dagelijks (39,8%)

of meermaals per dag (29,3%) mee te

maken.

Binnen de randvoorwaarden zetten

de woonzorgcentra de nood aan

gespecialiseerd personeel op de

eerste plaats. Daarna komt in bijna

gelijke mate: de vraag naar een ander

van het huidige personeel én een pleidooi

voor de opname van gestabiliseerde

psychiatrische patiënten.

Na deze eerste beschrijvende fase,

zal verdiepend exploratief onderzoek

uitgevoerd worden. Daarnaast zullen

de verzamelde cijfers met de Minimale

Psychiatrische Gegevens (MPG) in

verband worden gebracht. Er zal

nadien een ruime studie naar alle

mogelijke ‘promising practices’ in

Vlaanderen en Nederland gebeuren. Van

deze methodieken zal er tot slot een

screening plaatsvinden met het oog op

de bruikbaarheid voor deze doelgroep.

Dit alles moet uitmonden in 2012 in een

studiedag met beleidsadviezen.

Figuur 2. Externe expertise (in %)

Legende: SEL Samenwerkingsinitiatieven Eerstelijnsgezondheidszorg PAAZ Psychiatrische Afdeling van het Algemene Ziekenhuis CGZ Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg PVT Psychiatrisch Verzorgingstehuis PZ Psychiatrisch Ziekenhuis

“ Woonzorgcentra zetten de nood aan

gespecialiseerd personeel op de eerste plaats.”

Page 18: Zorg Magazine editie september 2011

ZORGMAGAZINE 35ZORGMAGAZINE34

ARAdis staat voor compleet

keukenbeheer voor de verzorgende

sector. Het softwarepakket ARAMARK’s

gericht op RVT en verzorgingstehuizen.

Het programma integreert de

maaltijdkeuze en dieetvereisten van elke

patiënt, de lokalisering van de patiënt in

het gebouw (verdieping, kamer …) en

het beheer van de bestellingen. ARADIS

kan vier maaltijden per dag verwerken

en staat ook in voor bevoorrading van

ARAMARK OP EXPO60+, WERELDWIJD LEIDER IN CATERING EN VENDINGAramark is ontstaan in 1959 in Amerika toen twee zakenmannen, gespecialiseerd in automatische

distributie, zich verenigden en het bedrijf ARA (Automatic Retailers of America) oprichtten. In 1994 werd

de naam omgevormd tot ARAMARK. Vandaag is ARAMARK één van de belangrijkste dienstverlenende

bedrijven ter wereld met een jaaromzet van 12,6 miljard dollar en 255.000 werknemers, gespreid over vier

continenten. Zo verzorgt ARAMARK bijvoorbeeld de catering tijdens de Olympische Spelen in Londen

in 2012. Het is al het twaalfde jaar dat ARAMARK de catering voor de Olympische Spelen verzorgt.

De Belgische Naamloze Vennootschap Aramark is het derde dienstverlenende bedrijf in België en

vlakken: collectieve restauratie, verdeelautomaten, onderhoud van lokalen en facilitymanagement.

Op de EXPO60+, kan men kennismaken

met Aramark op de 56 m² grote stand

805+905, die van 5 tot 7 oktober

in Mechelen plaatsvindt. Op deze

stand wordt de ‘ARAMARK formule’

gepresenteerd. Het belangrijkste thema

van deze formule houdt in: “Ontspan u

met Aramark, wij zorgen voor alles”. Er

valt heel wat verrassends te beleven en

de bezoekers kunnen er bij lottrekking

een prachtig geschenk winnen en zullen

worden uitgenodigd op leuke proeverijtjes

in een oosters decor.

Tijdens de EXPO60+ wordt de nadruk

gelegd op vending en catering. Wat de

-

chines en een waterfontein op de stand,

zodat alle bezoekers van een lekker kopje

de catering betreft, worden op de stand

de drie ARAMARK formules OpXCentral,

ARAmeal en ARAdis gepresenteerd.

OpXCentral is een tool van Aramark die

het mogelijk maakt de basiskosten in

de keukens te beheren. De websiteap-

plicatie is bereikbaar via elke computer

met internettoegang, in elke gewenste

taal. Men vindt er een continu overzicht

van het door Aramark geboden product-

gamma via een handige zoekfunctie.

Er is onder meer online toegang tot het

Aramark kookboek, waarbij recepten

kunnen worden aangepast aan de eigen

behoeften. Er is ook een online helpdesk

beschikbaar. Uitzonderlijke service, ge-

koppeld aan persoonlijke benadering, dat

zijn de trefwoorden van ARAMARK.

ARAmeal is een vernieuwende

cateringformule op maat van residenten

en patiënten, met uitgebreide keuze

tot zes maaltijden per dag. De

mogelijkheden zijn quasi onbeperkt:

keuze van de maaltijden, op elk moment,

afwisselende menu’s, à la carte en keuze

van portiegrootte, gepersonaliseerde

restaurantbediening, kant -en klare

maaltijden opgediend op een porseleinen

bord, productie ter plaatse of levering in

luchtledige verpakking tot negen dagen

houdbaar.

www.aramark.be

Maurice Charlentstraat 53

1160 Brussel

Tel.: 02/663 49 40

Fax.: 02/663 49 60

[email protected]

uitgebreide aanbod

Samen zorgen we ervoor dat uw plannen de beste kansen krijgen.

U zet zich elke dag in voor anderen. Omdat u weet dat uw zorg het verschil kan maken. Terecht verlangt u dan ook dezelfde toewijding van uw bank-verzekeraar. Daarom engageren we ons meer dan ooit om ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en andere verzorgingsinstellingen met alle middelen te ondersteunen. Groeit uw instelling? Dan denken wij graag met u mee. Want we beschikken over een ruim aanbod aan gespecialiseerde bank- en verzekeringsdiensten, specifiek afgestemd op wie met de zorg voor anderen begaan is. Onze relatiebeheerders social profit maken er een erezaak van om uw plannen te doen slagen, samen met de adviseur in uw KBC-bankkantoor. Kom eens praten. In uw taal.

Wij spreken uw taal.

kbc.be

Page 19: Zorg Magazine editie september 2011

Wenst u meer informatie ? www.renson.eu of bel onze infolijn +32 (0)56 62 93 87

Het Health Care Concept® van RENSON® bestaat uit 3 elementen waardoor het comfort op eenvoudige wijze geoptimaliseerd kan worden.

Continue basisventilatie ( TOEVOER van verse lucht/

DOORVOER van vervuilde lucht/ AFVOER van vervuilde lucht)

Intensieve ventilatie ( NIGHTCOOLING )

BUITENZONWERING

VENTILATION

SUNPROTECTIONN

Health Care Concept®

WeStand 632