Zonneklaar zomer 2014

4
JAARGANG 10 - NR. 2 - MEI/JUNI 2014 - PERIODICITEIT: 4 X JAAR - AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X Voor al je reaces en mededelingen: Zonnige Kempen / ZonneKlaar Grote Markt 39, 2260 Westerlo T 014-54 19 41 - F 014-54 19 51 [email protected] Zonnige Kempen bepaalt richtlijnen voor de toekomst In 2013 vierde Zonnige Kempen haar 50-jarig bestaan. Om zich te bezinnen over welke richng de maatschappij de volgende 50 jaar moet uitgaan, organi- seerde Zonnige Kempen in juni twee ronde tafelgesprekken in de abdij van Tongerlo. Uit deze gesprekken wil Zonnige Kempen nu enkele richtlijnen voor de toekomst dislleren. Aan de hand van twee uitgebreide gesprekken over nieuwe woonvormen en de relae met de huurders hoopt Zonnige Kempen een aantal belangrijke beleidslijnen voor de komende jaren te bepalen. Niet alleen voor de maat - schappij zelf, maar ook voor de hele sociale huisvesngssector. Beide werk- groepen bestonden daarom ook uit experten met verschillende professionele achtergronden. De eerste werkgroep beraadde zich op vrijdag 13 juni over de relae tussen bewoners en hun sociale huisvesngsmaatschappij. De deelnemers zochten er onder meer een antwoord op de vraag hoe de huurders opmaal betrok- ken kunnen worden bij de maatschappij, zowel in het belang van de maat - schappij zelf als dat van de huurders. Bij het tweede tafelgesprek bogen de deelnemers zich over nieuwe woon- vormen. Ze onderzochten welke uitdagingen de sociale huisvesngssector onder meer te wachten staan op het vlak van bescheiden wonen, leegstand en renovaes. Alle ideeën die uit deze gesprekken naar voren kwamen, worden nu aan- dachg verwerkt. De resultaten van de twee ronde tafelgesprekken worden binnenkort door Zonnige Kempen voorgesteld. De bouwheer trakteert! In de geest van de oude volksge- bruiken trakteert de bouwheer zijn bouwvakkers op een bak bier bij het einde van de ruwbouw. Tradies zijn er om in ere te hou- den, en dus kwam de gemeente bij de meiboomplanng aan ‘De Blokskens’ in Zandhoven graag aanzeen met een bak gerstenat voor de aannemer!

description

 

Transcript of Zonneklaar zomer 2014

Page 1: Zonneklaar zomer 2014

JAARGANG 10 - NR. 2 - MEI/JUNI 2014 - PERIODICITEIT: 4 X JAAR - AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

Voor al je reacties en mededelingen:Zonnige Kempen / ZonneKlaar

Grote Markt 39, 2260 WesterloT 014-54 19 41 - F 014-54 19 51

[email protected]

Zonnige Kempen bepaalt richtlijnen voor de toekomst

In 2013 vierde Zonnige Kempen haar 50-jarig bestaan. Om zich te bezinnen over welke richting de maatschappij de volgende 50 jaar moet uitgaan, organi-seerde Zonnige Kempen in juni twee ronde tafelgesprekken in de abdij van Tongerlo. Uit deze gesprekken wil Zonnige Kempen nu enkele richtlijnen voor de toekomst distilleren.

Aan de hand van twee uitgebreide gesprekken over nieuwe woonvormen en de relatie met de huurders hoopt Zonnige Kempen een aantal belangrijke beleidslijnen voor de komende jaren te bepalen. Niet alleen voor de maat-schappij zelf, maar ook voor de hele sociale huisvestingssector. Beide werk-groepen bestonden daarom ook uit experten met verschillende professionele achtergronden.

De eerste werkgroep beraadde zich op vrijdag 13 juni over de relatie tussen bewoners en hun sociale huisvestingsmaatschappij. De deelnemers zochten er onder meer een antwoord op de vraag hoe de huurders optimaal betrok-ken kunnen worden bij de maatschappij, zowel in het belang van de maat-schappij zelf als dat van de huurders.

Bij het tweede tafelgesprek bogen de deelnemers zich over nieuwe woon-vormen. Ze onderzochten welke uitdagingen de sociale huisvestingssector onder meer te wachten staan op het vlak van bescheiden wonen, leegstand en renovaties.

Alle ideeën die uit deze gesprekken naar voren kwamen, worden nu aan-dachtig verwerkt. De resultaten van de twee ronde tafelgesprekken worden binnenkort door Zonnige Kempen voorgesteld.

De bouwheer trakteert!In de geest van de oude volksge-bruiken trakteert de bouwheer zijn bouwvakkers op een bak bier bij het einde van de ruwbouw. Tradities zijn er om in ere te hou-den, en dus kwam de gemeente bij de meiboomplanting aan ‘De Blokskens’ in Zandhoven graag aanzetten met een bak gerstenat voor de aannemer!

Page 2: Zonneklaar zomer 2014

Voorkom verstoppingen in de riolering

Huurders bellen ons vaak voor verstopte leidingen. Zolang deze niet veroorzaakt worden door een breuk onder de grond of als een gevolg van een gebrekkige constructie, gebeuren de reparaties op kosten van de huurder (zie ook ZieZo! p 53-54). Nochtans kan je deze verstoppingen (en de bijhorende kosten) meestal voor-komen.

Let er op dat je geen voorwerpen of producten door het toilet of de gootsteen spoelt die een verstopping kunnen veroorzaken. Zo zijn olie en vetten, etenswaren, allerlei vochtige doek-jes en GFT- of ander afval volledig uit den boze.

Olie of vetten kunnen namelijk stollen in het riool, waar-door de gootsteen niet meer doorspoelt. Je vangt deze producten beter op voor recyclage. Wees ook matig met je wasmiddelen, want te veel zeep bij de vaat of de schoonmaak kan leiden tot klontervorming in de riole-ringsputten. Probeer je wasmiddelen dus te doseren en gebruik bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel.

Sluipverbruik

Liefst 10% van het elektriciteitsverbruik in je woning kunnen we omschrijven als sluipverbruik. In elk huishou-den vind je wel een aantal stille verbruikers (bv. lamp-jes of tijdsaanduidingen van opladers, tv’s, modems, digicorders, ...) die dag en nacht energie nodig hebben omdat de apparaten niet volledig uitstaan.

In sommige gezinnen kunnen de kosten van dit sluip-verbruik oplopen tot 150 euro per jaar. Je doet er dus

Hoe kan ik onnodige kosten voorkomen?Als duurzame sociale huisvestingsmaatschappij probeert Zonnige Kempen op vernieuwende manieren zoveel mogelijk het milieu en je portemonnee te sparen. Maar ook zelf kan je voorkomen dat je onnodige kosten moet maken.

Veelgestelde vragen

Algemene vergaderingOp de jaarlijkse algemene verga-dering krijgen de aandeelhouders uitvoerig toelichting over het reilen en zeilen binnen Zonnige Kempen. De Raad van Bestuur gaf tijdens

deze vergadering ook duiding bij de realisaties van het voorbije jaar en keek terug op de festiviteiten rond het 50-jarig be-staan.

BoerenkrijglaanIn de Boerenkrijglaan in Westerlo realiseerde Zonnige Kempen zes nieuwe woningen. Hans Barbier en Eduard Maes van W2-Architecten stonden in voor het ontwerp, Chris Ebinger voor de ontwikkelde tech-nieken. Aannemer NV Jan Moonen

Nieuws kort

goed aan deze apparaten zoveel mogelijk volledig uit te schakelen met een aan- en uitknop of een stekkerdoos.

Draag zorg voor je huis(sleutel)

Als huurder van Zonnige Kempen ben je verplicht zorg te dragen voor je woning en deze als een ‘goed huisvader’ te bewonen. Dat wil zeggen dat je de woonst voldoende moet verluchten, poetsen, verwarmen en schade tijdig moet herstellen.

Maar grote kosten schuilen vaak ook in kleine details. We krijgen regelmatig huurders over de vloer die zichzelf hebben buitengesloten, hun huissleutel verloren hebben of de sleutel in het slot hebben afgebroken.

Omdat we in die gevallen vaak ook het hele slot moeten vervangen, kunnen de kosten van een nieuwe huissleu-tel voor de huurder al gauw oplopen tot 100 euro (zie ook ZieZo! p 44).

Draag dus zorg voor je huissleutel en let erop dat je hem steeds bij je hebt wanneer je het huis verlaat.

Page 3: Zonneklaar zomer 2014

Een oud Kempens volksgebruik stelt dat je een meiboom plant op het hoogste punt van je ruwbouw. De meiboom verwelkomt al het nieuwe en moet de bewoners veel voorspoed brengen. Een betere gebeurtenis om de langver-wachte start van het woonproject ‘De Blokskens’ te vieren, was er dus niet. Bovendien organiseerde Zonnige Kempen samen met de gemeente Zandhoven, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Sibomat een tentoonstelling in de originele woningen. Alle genodigden kregen er een woordje uitleg over het project en de werking van onze maat-schappij.

Het monument ‘De Blokskens’ bestaat uit een rij arbeiderswoningen aan de rand van het natuurgebied Willeboor-den. De woningen werden in 1842 gebouwd voor de behoeftigen van het dorp. Omwille van de goed bewaarde de-tails werd het geheel als monument beschermd. Maar omdat de woningen er wat vergeten bij lagen, kreeg Zonnige Kempen de opdracht om het domein een nieuwe bestemming te geven.

De huidige arbeidshuisjes worden gerenoveerd en op het domein zelf komen nog drie nieuwe blokken van telkens drie sociale woningen. Om niet aan de historische waarde van het monument te raken, wordt het gevelaanzicht zo-veel mogelijk behouden. De nieuwe woningen sluiten ook volledig aan bij de stijl van de originele arbeiderswoningen.

Na heel wat voorbereidingen kunnen de werken nu eindelijk van start gaan. Omdat de nieuwbouwblokskens volledig opgetrokken worden in hout in prefab moeten ze alleen nog ter plaatse gemonteerd worden. Daarna wordt er nog een stenen muur rond gemetst. Tegen het einde van het jaar zou alles klaar moeten zijn.

Meiboom wijdt ‘De Blokskens’ inMet een meiboomplanting werd het woonproject ‘De Blokskens’ aan het gelijknamige monument in de Driehoekstraat in Zandhoven op vrijdag 16 mei officieel ingewijd. De oude arbeidswoningen worden gerenoveerd tot sociale woningen en krijgen er drie nieuwe ‘blokskens’ bij.

Nieuws

leidde het geheel in goede banen. Naast twee gelijkvloerse woningen omvat het project ook twee woon-eenheden op de eerste verdieping en nog twee woonruimtes op de tweede verdieping, onder het dak. De zes woningen hebben allen een individuele nutsvoorziening.

P.E. PeetersstraatIn Westerlo heeft Zonnige Kempen een bestaande woning in de P.E. Peetersstraat gerenoveerd tot vijf huurwoningen. Architect Eduard Maes zorgde voor het ontwerp. Jan Melis & partners voor de technieken en de stabiliteit.

De architecte van het Nederlandse bureau Happel Cornelisse Verhoeven Architecten geeft duiding bij het ontwerp van het woonproject.

De meiboom prijkt op het hoogste punt van ‘De Blokskens’ en brengt de nieuwe bewoners hopelijk veel voorspoed.

Boerenkrijglaan

Page 4: Zonneklaar zomer 2014

Praktische informatieOpeningsuren:

Maandag t.e.m. vrijdag: van 9 tot 11.30 uurNamiddagen alleen op afspraak tussen 13.30 en 16 uur. Elke tweede donderdag van de maand is er een avondzitting van 17 tot 19.30 uur (op afspraak).Telefonisch contact:Van 9 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16 uur zijn we elke weekdag te bereiken op het nummer 014 54 19 41 en via [email protected].

Sluitingsdagen:

In juli en augustus staan er ons enkele traditionele feestdagen te wachten. Om de volgende maanden niet voor een gesloten deur te staan, geven we je nog graag een overzicht van onze sluitingsdagen:

- vrijdag 11 juli (Vlaamse feestdag)- van maandag 21 juli t.e.m. vrijdag 1 augustus (jaarlijks verlof)- vrijdag 15 augustus (O.L.V. Tenhemelopneming)

Alle medewerkers van Zonnige Kempen wensen je alvast een zonnige zomer-vakantie!

Buurtfeest

Wil je je buren op een aangename manier beter leren kennen? Dan kan je misschien een buurtfeest organiseren. Een drankje en wat vlees van de BBQ maken de zomeravonden meteen een pak gezel-liger. Een buurtfeest heeft een positieve invloed op de hele buurt en zorgt voor een grotere betrokkenheid tussen de buren. Zonnige Kempen ondersteunt deze initiatieven graag met een subsidie.

Een buurtfeest: hoe begin je eraan?

Handige tips en tricks voor de organisatie van een buurtfeest kan je alvast vinden op www.topfeest.be/soorten/buurtfeest. Heb je partytenten nodig? Zonnige Kempen stelt er graag enkele ter be-schikking. Let er wel op dat je deze tijdig reserveert!

Breng zeker ook je gemeente op de hoogte van het buurtfeest en vraag na of je bij hen in aanmerking komt voor een subsidie.

Subsidievoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie van Zonnige Kempen moet je bij de aankondiging en de uitnodiging verwijzen naar de ondersteuning van C.V. Zonnige Kempen.

Je bezorgt ook volgende documenten aan de dienst Leefbaarheid van Zonnige Kempen:

Organiseer een buurtfeest!

ORGANISEER EEN BUURTFEEST!

- Leer je buren op een aangename manier beter kennen- Positieve invloed op de hele buurt en een grotere betrokkenheid- Zonnige Kempen voorziet een subsidie

- een voorbeeld van de uitnodiging;- een lijst van de genodigden;- bewijsstukken dat het buurtfeest effectief georganiseerd werd (bv. foto’s);- een rekeningnummer waarop de subsidie gestort mag worden.

Als alles in orde is, maken we een bedrag van 10 euro per deelnemende volwassene over aan de organisatie van het buurtfeest (met een maximum van 250 euro per buurtfeest).

Meer weten? Tom Lemmens - 014 54 19 41 of [email protected]