ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

32
ZOMER 2014 in Amsterdam Zuidoost GRATIS DE FACEBOOKHIT VAN ZUIDOOST DÉFANO HOLWIJN 73 INSIDER TIPS VOOR EN DOOR STUDENTEN IMAGO ZUIDOOST POSITIEVER DAN OOIT Het is hier zo leuk! EN DE VERBORGEN PARELTJES ARENA, IKEA, HMH, ZIGGO DOME

description

 

Transcript of ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Page 1: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ZO

ME

R 2

014

ZO

ME

R 2

014

in Amsterdam Zuidoost

GRATIS

DE FACEBOOKHITVAN ZUIDOOSTDE FACEBOOKHITDÉFANO HOLWIJN

73 INSIDER TIPSVOOR EN DOOR STUDENTEN

IMAGO ZUIDOOSTIMAGO ZUIDOOSTPOSITIEVER DAN OOIT

Het is hier zo leuk!

EN DE VERBORGEN PARELTJES

ARENA, IKEA, HMH, ZIGGO DOME

Page 2: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Alles over ZO zuidoost.nl

LET’S GO

Page 3: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Alles over ZO zuidoost.nl

LET’S GO

Of een drankje doen in de heimelijke flatbars: cafeetjes die je vindt in de flats Grubbehoeve, Gouden Leeuw en Groenhoven. Ook organiseren we samen met studenten en andere bewoners uit de D-buurt op donderdag 18 september ‘Roast & Toast’: een groot barbecuefeest in de buurt van de Spinozacampus.

Kortom, Zuidoost bevat alle ingrediënten voor een geweldige studententijd, maar helaas: het oneindig studeren - zoals uitgebeeld in de film - zit er tegenwoordig niet meer in. Ik wens jullie een voorspoedige studietijd in het decor van het meest zonnige deel van Amsterdam!

Emile Jaensch Portefeuillehouder Wonen stadsdeel Zuidoost

Fietsend richting een prachtige zonsonder-gang werd ik staande gehouden. Of ik even wilde afstappen, vroeg een jongedame me. Voor me zag ik een groep mensen rond een camera staan. Een man fietste me tegemoet. De camera volgde hem. Ik was beland op een filmset. Regisseur Michiel ten Horn was bezig met de opnames voor een rolprent over een ‘eeuwige student’. De Bijlmer was daarin het decor voor opnames over het leven van een acterende, overjarige studiebol.

Nu is Amsterdam Zuidoost al aardig aan de beurt geweest in speelfilms de afgelopen jaren. Maar dat ook het leven van een student zich in ons stadsdeel afspeelt, mag een bevestiging heten voor de enorme toename aan jonge stedelingen die ons stadsdeel weten te vinden. Het feit dat jongeren over het imago van Zuid-oost positiever zijn dan ooit, willen we natuurlijk graag zo houden. We blijven als stadsdeel dan ook investeren in allerlei zaken zodat dit mooie stukje Amsterdam levendig en aantrekkelijk blijft voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de opknapbeurt van Hoekenrode. Het nieuwe plein is een prachtige, bruisende plek geworden met gezellige terrasjes.

Die levendigheid vind je terug op veel plekken in Zuidoost, bijvoorbeeld bij de Spinozacampus. Want waar in Amsterdam kun je nu zonnebaden of voetballen op een groot grasveld pal voor je huis?

COLUMN

‘EEUWIGE STUDENT INDE BIJLMER'

ZO! Studeren | 3

Page 4: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

INHOUD

Met medewerking van Défano Holwijn, Emile Jaensch, Nina Leatemia, Charity Reingoud, Gianni Warde, Luc Hillege, Angelo Diop, Jolanda Kanteman, Marian Koers, Milou Peeters, Madelon Baeten, Ingrid Arnou, Wouter van Ierssel, Iris van Iersel, Emiel Brouwers, Mieke Verberkt, Esther van Loon, Frank van Bergen, Lieke Gerards, Juliette van der Smitte en alle adverteerders.

ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost is een uitgave van ASEGA Media in opdracht van stadsdeel Zuidoost. www.asega.nl ©2014

RUBRIEKEN10 NIEUWS12 GESPOT15 WONEN18 BUURTHUIZEN24 SPORT27 ETEN28 WERKEN

INTERVIEWS06 DÉFANO HOLWIJN31 ROTJOCH: ANGELO DIOP

COLUMNS03 EMILE JAENSCH05 NINA LEATEMIA21 LUC HILLEGE

OVERIGE16 KAART22 AGENDA

10 22 06

28 24

ZO! Studeren | 54 | Amsterdam Zuidoost

Page 5: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Het is vijf uur ‘s middags en een beetje wankel loop ik weg van de houten picknick- tafels en mijn buren, die daar nog gezellig blijven zitten. Oeps! Pina Colada’s + warm weer = niet zo heel handig, aangezien ik eigenlijk nog moet leren. Had ik dat nou maar eerder gedaan. Ach ja, van een drankje doen tot spontaan georganiseerde barbecues; je raakt altijd makkelijk afgeleid op de Spinozacampus, de plek waar ik inmiddels al twee jaar met veel plezier woon.

De Spinozacampus is met zijn zevenhonderd woningen uitgegroeid tot een klein studen-tendorp midden in de Bijlmer. Waar ik af en toe nog steeds (onnodig) bezorgde gezichten zie als ik vertel dat ik in de Bijlmer woon, is het mij allang duidelijk geworden dat dit een ideale plek is. De verschillende culturen met en naast elkaar, de gezellige drukte van de markt op het Anton de Komplein, winkel-centrum Amsterdamse Poort waar zowat alles te koop is en de ArenA Boulevard waar altijd wel iets te doen is. Ik vind het super! Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend fijn

om een woning te hebben met eigen bad- kamer en keuken. Hoewel dit natuurlijk ook eenzaam kan zijn, leven we op de Spinoza-campus gelukkig niet compleet langs elkaar heen. Op een zomerse dag zijn er veel mensen buiten te vinden om mee te leren, te zonnen, te barbecueën en ga zo maar door. Verder organiseert de activiteitencommissie van de campus verschillende evenementen. Ideaal om ook je medebewoners wat beter te leren kennen.

Kortom, in mijn ogen staat Zuidoost gelijk aan diversiteit en een goede, gezellige sfeer. En ik weet zeker dat jullie, bezoekers en (toekomstige) bewoners van Amsterdam Zuidoost, dat met me eens zullen zijn!

Nina LeatemiaActiviteitencommissie Spinozacampus

activiteitencommissie.spinozacampus [email protected]

COLUMN

KLEINSTUDENTENDORP

ZO! Studeren | 5

Page 6: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

‘ MIJN FILMPJES ZIJN HERKENBAAR

VOOR IEDEREEN’

DÉFANO HOLWIJN

ZO! Studeren | 76 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 7

Foto’s: Wouter van Ierssel

Page 7: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Entertainer en rapper Défano Holwijn (21) werd dit jaar door Het Parool ‘dé Facebookhit van Zuidoost’ genoemd. En terecht! Vrijwel dagelijks vermaakt hij

ruim 140.000 volgers met hilarische filmpjes waarin hij alledaagse, herkenbare onderwerpen bespreekt. Tijdens het interview voor ZO! Studeren blijkt de

goedlachse Défano ook in real life razend populair te zijn.

“Maak je vanavond weer een shortie?”, roepen twee meiden vanaf hun fiets naar Défano. Tijdens de fotoshoot spreekt de één na de andere fan hem aan en Défano antwoordt iedereen even vriendelijk. We spreken hem bij De Smeltkroes, een Surinaams-Javaans restaurant aan de Bijlmerdreef waar hij graag komt. Genietend van een Dawet, een typisch Surinaams kokosmelkdrankje, vertelt hij over ‘zijn’ buurtje Nieuw Grunder dat op loopafstand ligt. In deze wijk woont hij alweer zo’n zeven jaar met zijn ouders en jongere broertje. “Ik woon al mijn hele leven in Zuidoost en het bevalt me heel goed. Ik breng graag mijn tijd door in deze buurt, thuis bij vrienden of bij buurtcentrum NoLIMIT. De Smeltkroes vind ik ook een chille plek om te hangen en te eten.”

POPULAIRSTE VAN NLDéfano maakte al filmpjes in de periode van Hyves. “Daarop kreeg ik toen veel positieve feedback. Maar het begon pas echt met Keek, een app waarmee je filmpjes kunt posten. Voordat ik het wist was ik op die app de populairste van Nederland. In mei vorig jaar besloot ik het voort te zetten op Facebook. Ik dacht: ik zie wel hoe het gaat. Ik zette eerst filmpjes op mijn eigen, persoonlijke pagina. Het ging zó goed, na twee filmpjes had ik er in één keer duizend vrienden bij. Al snel zat ik aan het maximum van vijfduizend connecties, dus besloot ik een bedrijfspagina aan te maken. Nu zijn we een jaar verder en het aantal volgers groeit nog elke dag, het is echt niet normaal.”

BEETJE ZELFSPOTHet geheim achter zijn succes? “Ik denk dat het grotendeels te maken heeft met timing: op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Herkenbare onderwerpen en een beetje zelfspot zijn ook belangrijk. Dat is vaak terug te zien in mijn filmpjes en dat maakt het voor veel mensen grappig. Zo heb ik ontzettend veel leuke reacties gekregen op ’Tien dingen uit het leven van een man’. Dat mensen reageerden van: ‘Ja oké, een man heeft het ook wel een beetje zwaar.’ Dat vond ik wel geinig om te zien. Er wordt ook vaak tegen me gezegd dat ik precies zeg wat anderen denken. Dat vind ik mooi, dat ik als het ware een soort van tolk ben.”

HERKENBAARHEIDOok ‘typisch Défano’ zijn de populaire shorties die hij plaatst: korte, grappige samenvattingen over een WK-wedstrijd of een aflevering van GTST. Inspiratie haalt hij uit zichzelf en de dingen die hij meemaakt. “Maar het komt ook voor dat mijn broertje of vrienden zeggen: ‘hier moet je écht een

INTERVIEW

TIP VAN DEFANO

“Borchland is echt top, een bowling-centrum in de buurt van de ArenA.

Hartstikke gezellig om daar met vrienden heen te gaan. Of juist met nieuwe klas-/huisgenoten is het een

leuke manier om het ijs te breken.”

ZO! Studeren | 7ZO! Studeren | 7

Page 8: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

fi lmpje van maken.’ Mijn fi lmpjes moeten herkenbaar zijn voor iedereen. Wat ik me nu bijvoorbeeld bedenk: waarom staat in de bussen en metro’s de airco in de zomer áltijd uit? Het is gewoon niet te doen, zo heet! Dat zijn van die dingen die ik dan moet delen. Vaak niet eens om grappig te zijn, maar meer van, jullie herkennen dit vast ook.”

ALLES IN ÉÉNVorig jaar deed Défano mee aan X Factor. “Er was een scout van X Factor die mij zag op YouTube. Hij bleef maar vragen of ik wilde meedoen, dus dat heb ik uiteindelijk gedaan. Het was een mooie ervaring. Ik rap nog steeds, maar mijn Facebookpagina is nu zo groot geworden dat het rappen even op een laag pitje staat. Al zou het nu eigenlijk wel hét moment zijn om volgers mijn muziek

‘IK BEN EEN SOORT VAN

TOLK’

te laten horen, dus dat komt er zeker nog aan.” Die combinatie van enter-

tainen en muziek maken kan hij wel kwijt als MC: “Ik ben vaste MC-host bij Young

Belegen in The Sand in Amsterdam en bij Bommerig in club Mambo in Almere.

Ook sta ik op het Kwaku Summer Festival. Dat past echt bij mij. Alles valt daarmee op

één plek: je entertaint het publiek en rapt tijdens het MC’en. Er zit alles in.”

DROOM Naast zijn Facebook is Défano ook nog druk bezig met de internetserie HASHTAGDIEBOYS. “Dit is de ultieme gids voor jongeren over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over slang, maar ook hoe je moet handelen in een club als je een meisje ziet of voor als je heartbroken bent. Met z’n zessen leggen we dit soort dingen op een grappige manier uit.” Défano’s grote droom is presentator worden. “Ik hoop dat dat lukt, dit wil ik al van jongs af aan. Misschien met mijn eigen show, maar ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Ik wil eerst mijn school afmaken. Na de zomervakantie ga ik Journalistiek studeren in Utrecht, dus daar ga ik eerst mee knallen!”

VOLG DÉFANO OP FACEBOOK.COM/DEFANO.HOLWIJN

8 | Amsterdam Zuidoost

Page 9: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

+ music food drinks

GRATIS TOEGANG

bas haring

vertelt over

geluk 12

sePTonder

metro-station

bullewijk A ONE EVENING

EVENT ABOUT

HAPPINESS

vOORAfAAN hET fESTIvAl

gratisworkshops

filmmaken

Centra

al

Nieuwmark

t

Waterlo

oplei

n

Weesp

erplei

n

Wibauts

traat

Amste

l

Spak

lerweg

Van d

er Mad

eweg

Duiven

drech

t

Stran

dvlie

t

Bijlm

er Ar

enA

Bulle

wijk M

ETRO

MOVIE

S

Holend

recht

Reige

rsbos

Gein

meTromovies.nl meTromoviesamsTerdam

Con necting and Cele brating the City

ZO-studeren-2.indd 1 11-07-2014 23:29:16

Page 10: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ZO! UP-TO-DATE

HOEKENRODEWow, wat een verschil! Het voorheen kale, winderige plein tussen station Amsterdam Bijlmer ArenA en winkelcentrum Amsterdamse Poort is gepimpt. En hoe! Omringd door alle leuke restaurants, koffi etentjes en cafés, is Hoekenrode één groot terras boordevol gezelligheid ge-worden. Ga eens langs bij Lebkov, East Harbour, Marmaris of het Hampton by Hilton Amsterdam. Naast lekker eten en borrelen in de zon, scoor je hier misschien ook wel een stage of baantje!

METRO MOVIESOp vrijdag 12 september vindt onder metro-station Bullewijk (uitgang Heesterveld) de tweede editie plaats van Metro Movies: een gratis short fi lmfestival met als thema ‘geluk’. Van 17.00 tot 23.00 uur vormt de lege ruimte onder het metrostation het decor van (inter)nationale korte fi lms, muziek en nog veel meer! Je eigen fi lmdebuut meemaken? Dat kan!Vanaf 20 augustus zijn er gratis workshops waarin je leert een korte fi lm te maken die ook wordt getoond tijdens Metro Movies! Check alle info op www.metromovies.nl.

UIT JE DAK!

Foto: Johan Vivie

Dit mag je natuurlijk niet missen! Van 15 t/m 19 oktober 2014 keert het Amsterdam Dance Event (ADE) weer terug. De grootste internationale namen in de 80 beste clubs van Amsterdam, met als absoluut hoogtepunt op 18 oktober het Amsterdam Music Festival in de Amsterdam ArenA! Kaartjes bestel je op amsterdammusicfestival.com/tickets

ZO! Studeren | 1110 | Amsterdam Zuidoost

Page 11: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

CULINAIRE HOTSPOTNog eventjes wachten tot 2015 want dan opent World of Food haar deuren, pal naast de Spinoza-campus. De lekkerste wereldgerechten van lokale ondernemers onder één dak in een ge-transformeerde oude parkeergarage, hoe cool

GA JE MEE NAAR DIEMEN ZUID Lange Frans rapte er al over en vanuit Zuidoost ligt het op een steenworp afstand. De gloed-nieuwe Campus Diemen Zuid heeft onder andere een ‘eigen’ Appie, sportschool, pizzeria en wasserette. Met het nieuwe Grand Café Berlin en de pas geopende wijnbar Vinvino is de campus mooi en hip!www.campusdiemenzuid.nl

2E FASE SPINOZACAMPUS

Vorig jaar werd de Spinozacampus, met zevenhonderd studentenwoningen en tal van praktische voorzieningen, feestelijk geopend. Wegens groot succes wordt de campus in 2015 uitgebreid met 550 extra woningen. www.duwo.nl

NIEUWS

klinkt dat? En wist je dat het voormalige studen-tencafé Uilenstede ook een plekje krijgt in World of Food? Er is geen betere plek om na een lange studiedag met een biertje neer te ploffen als op dit terras. Wij kunnen niet wachten!www.worldoffoodamsterdam.nl

ZO! Studeren | 11

Page 12: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ESTHER FARBER (19) 2e jaars Accountmanagement aan het ROC

“Ik woon in de Spinoza-campus aan het Dennen-rodepad, dat ligt hier om de hoek van mijn school. Super dichtbij dus! Elke ochtend lopen alle studenten vanuit de campus in een soort van avondvierdaagse naar het ROC en de HvA. Mijn studio op de campus voelt als een

vakantiehuisje. Onderling is het heel gezellig; iedereen is heel aardig. Elke vrijdag en zaterdag is er wel iets te doen, ik word vaak uitgenodigd bij mensen thuis en dan luisteren we naar muziek. En als ik blut ben nodig ik mezelf gewoon uit bij een vriendin: ‘Vanavond kom ik bij jou eten!’, zeg ik dan.”

V.L.N.R. WENDELL RAVENBERG (19), EMANUEL HAGOS (20), BRYAN WANGA (22)

Alle drie 2e jaars Junior Account Manage-ment aan het ROC Wendell (woont bij zijn ouders in Gein): “Hier in Zuidoost leven we buiten. Er is altijd wel iets te doen: Kwaku Summer Festival, brade-rie in de Poort, voetballen in het Bijlmerpark. Ik woon vijf minuten van de Gaasperplas en daar chillen we altijd in de zomer, lekker bar-becueën enzo. We vinden het jammer dat veel mensen Zuidoost associëren met criminaliteit. Dat is hier echt niet meer dan in andere grote steden. Iedereen is juist heel open!”

‘HET IS HIER ZÓ LEUK!’ IMAGO ZUIDOOST POSITIEVER DAN OOIT

De gemeente heeft opnieuw onderzoek gedaan naar het imago van stadsdeel Zuidoost en wat blijkt? Studenten zijn dik tevreden over dit mooie stukje Amsterdam! Bekende hotspots in de ArenAPoort en de vele shops in de Amsterdamse Poort krijgen veel waardering, net als de uitstekende bereikbaarheid en het ruime woonaanbod. Wij gingen de straat op en checkten jullie mening.

PIM THEWISSEN (28) MIRJAM KOENEN (25)

6e jaars en 4e jaars Geneeskunde aan de UvAPim en Mirjam delen samen een tweekamer-appartement in Echtenstein. “We wonen hier heel fi jn en het is lekker dichtbij het AMC”, zegt Pim. Mirjam: “Ik vind het heel leuk om door de Shopperhal te struinen, een soort van overdekte markt op het Bijlmerplein. Ze verkopen er het lekkerste eten en allerlei leuke (en goedkope!) hebbedingetjes.”

12 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 13ZO! Studeren | 13

Page 13: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ADNAN ALGOE A.K.A. DJ ATTI (18) Detailhandel niveau 2 aan het ROC“Ik ben geboren en getogen in Zuidoost: het is hier zó leuk! En vanuit Ganzenhoef ben ik met de bus zo op school. Er is genoeg te doen, maar je moet het natuurlijk ook zelf leuk maken met vrienden en vriendinnen in de buurt. Bijvoorbeeld samen trainen bij Fit For Free of buiten voetballen. Door mijn werk als DJ ken ik heel veel mensen. Ik heb laatst nog gedraaid op Open Air en het Kwaku Summer Festival, maar ik draai ook bij NoLIMIT of op huisfeestjes. Ik draai hiphop, house, latin house, afrobeat. Echt van alles!”

GIJS TIMMER (20), YVETTE VAN CALCAR (20) Allebei 1e jaars International Business Management (IBM) aan de HvA/HESYvette: “We zitten in dezelfde klas en zo kennen we elkaar. Ik kom oorspronkelijk uit Singapore en woon met allerlei internationale studenten in Fraijlemaborg; een goede loca-tie om de hoek van de ArenA. Ik houd van concerten, dus het is geweldig dat de Ziggo Dome en de HMH zo dichtbij zitten! En verder shop ik hier graag als het sale is bij H&M.”Gijs (woont in Almere): “Ik vind het leuk om wedstrijden van AJAX te zien. Optisport is een goed fi tnesscentrum in het Bijlmer Sportcentrum.”

V.L.N.R. SOPHIE SENSENHAUER UIT DUITSLAND (20), ORIMIJA ZIULYTEUIT LITOUWEN (18)

1e jaars International Business and Languages (IBL) aan de HvA/HESOrimija: “Wij wilden allebei in het buitenland studeren, dat stond vast. Amsterdam vonden we altijd al een te gekke stad, daar wilden we heen. We kozen dus eerst de stad en toen pas de studie. Sophie woont in Huizen en ik woon in Reigersbos. Vanuit daar ben je zo in het Gaasperpark: de perfecte plek om te chillen!” Sophie: “In Daalwijk zijn altijd leuke studentenfeestjes. En de chickenburger bij Ernos Lunchroom op het Bijlmerplein is onze favoriet.”

GESPOT

ZO! Studeren | 13ZO! Studeren | 13

Page 14: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

DUWO heeft betaalbare studentenwoningen in de regio Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden. Voor zelfstandige woningen is huurtoeslag mogelijk, ook als je jonger bent dan 23 jaar. Alle kamers staan op DUWO.nl.

Zoek en huur online, snel en makkelijk.Alleen nog de deur uit om je nieuwe kamer te bekijken.

ZOEK JE EEN KAMER?GA NAAR DUWO.NL!

HR-Duwo-adv-150x220.pdf 1 01-07-14 16:56

Page 15: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

SPINOZACAMPUSEen appartement van 21 vierkante meter voor jezelf, maar wel 699 buren. Met veel groen om de hoek en alle voorzieningen bij de hand: fi etsenmaker, naaiatelier, wifi en gratis Fitnezz4all fi tnessapparatuur. Dat is Spinozacampus. En die breidt uit. Binnenkort komen er 550 woningen bij.

FRAIJLEMABORGOm de hoek van de Amsterdam ArenA vindje deze mooie locatie met plek voor 170 internationale studenten.

HOLENDRECHT-WEST/AMCSpeciaal voor studenten van het AcademischMedisch Centrum woon je hier prinsheerlijk met twee of drie medestudenten. Je hebt zelfs een balkon en één privéberging per appartement.

CAMPUS DIEMEN-ZUIDHet echte Ameri-kaanse campusgevoel; ‘samenwonen’ met 1000 nieuwe vrienden, maar wel je eigen nieuwe appartementje met bad-kamer en keuken voor jezelf.

WONEN

DUWO heeft betaalbare studentenwoningen in de regio Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden. Voor zelfstandige woningen is huurtoeslag mogelijk, ook als je jonger bent dan 23 jaar. Alle kamers staan op DUWO.nl.

Zoek en huur online, snel en makkelijk.Alleen nog de deur uit om je nieuwe kamer te bekijken.

ZOEK JE EEN KAMER?GA NAAR DUWO.NL!

HR-Duwo-adv-150x220.pdf 1 01-07-14 16:56

ECHTENSTEINVoor 110 tot 225 euro, woon je spotgoedkoop in Echtenstein. In de twee-, drie-, of vier-kamerwoningen deel je de voorzieningen gezellig met medestudenten.

DAALWIJKEr zijn 230 opgeknapte studentenwoningen in Daalwijk. Net als in Echtenstein deel je de voorzieningen en woon je er voor een super lage huurprijs.

HEESTERVELDBiedt woon- en werkgelegenheid aan ruim 300 studenten. Vooral creatievelingen en Rietveldstudenten wonen in deze kunstzinnig opgeknapte wijk.

VOLOP KEUS!Ieder jaar vinden meer en meer studenten hun weg naar Zuidoost. Het stadsdeel is in opkomst en ondernemers spelen hier massaal op in. Zuidoost wordt dan ook een echt ‘studentenwalhalla’ met alle voorzieningen die je nodig hebt binnen handbereik. Wonen in Zuidoost betekent allang niet meer wonen in een grijze fl at. Van robuuste modulewoningen tot samen met je vrienden een twee- of driekamer appartement huren in de vrije sector: het is mogelijk in Zuidoost. En dit allemaal op fi etsafstand van het Amsterdamse centrum en voor een leuke prijs!

Voor alle studentenwoningen in Zuidoost, check de platte-grond in het midden van deze gids! Op zoek naar een knusse plek voor jezelf? Download dan de folder ‘Studentenhuisvesting’ van de gemeente Amsterdam met alle informatie over het vinden van een geschikte woon-ruimte. Scan de QR-code of ga naar amsterdam.nl/studentenhuisvesting

ZO! Studeren | 15

Page 16: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

WOENSDAG

ZATERDAG

Gaasperplas

Diemen-Zuid

Venserpolder

Strand-

vliet

Bijlmermeer

Holendrecht

Gaasperdam

DiemerbosBIJLMERWEIDE

GAASPERPARK

DE HOGE DIJK

Bibliotheek

GOLFBAAN AMSTELBORGH/BORCHLAND

Duivendrecht

AMC

ARENABOULEVARD

Diemen-Zuid

MetrostationVerrijn Stuartweg

AmsterdamBijlmer ArenA

HvA & ROC

Les Pisseurs d'Amsterdam

Pathé ArenA

Holendrecht

ZOMIXEDZakencentrum

Bibliotheek

Faculteit Geneeskunde UvA

BIJLMERPARK

HvA

VENSERPOLDER

Golfbaan de Hoge Dijk

GANZENPOORT

VILLA ARENA

REIGERSBOS

‘T GEIN

AtletiekbaanTennisbaan

BoerderijLangerlust

SporthalGaasperdam

Bijlmer Parktheater

Centrum Beeldende Kunst

MatchZODriemond

Museum Vrolik/AMC

MetrostationVenserpolder

MetrostationGanzenhoef

MetrostationStrandvliet

MetrostationKraaiennest

MetrostationGaasperplas

MetrostationBullewijk

MetrostationReigersbos

MetrostationGein

2

1

6

4

3

5

7

BuurthuisAnansi

Cultural businesscenter NoLMIT

BuurthuisBonte Kraai

BijlmerSportpark

Prins Willem Alexander Manege

Waveren Manege

BuurthuisGein

BuurthuisHolendrecht

AMSTERDAMSE POORT

KAMELEON

HOLENDRECHT

DINSDAG

MA-DO-VR

Am

sterdam

Centrum

SHOPPEN

ZIEKENHUIS

MARKT

SPORT

KUNST EN CULTUUR

THEATER

STRAND

METRO/TREINVanaf Station Amsterdam Bijlmer ArenA ben je met de metro of trein in no-time overal waar je wilt zijn!

Amsterdam Centraal 15 minutenAmsterdam Amstel 7 minutenAmsterdam Zuid 10 minutenWeesperplein 12 minutenUtrecht 17 minutenSchiphol 14 minuten

AUTOMocht jij zo’n luxe student zijn die in het bezit is van een eigen auto, ook dan is Zuidoost heel goed bereikbaar. Je zit zo op de ring A10, en de snel-wegen A1, A2 en A9 liggen op 5 minuten afstand.

FIETSDoor heel Zuidoost vind je een groot netwerk van rode fi etspaden waardoor je supersnel en makkelijk op je plaats van bestemming bent. Leuke bijkomstig-heid is dat de paden door de mooie parken en al het groen gaan! Naar het centrum fi etsen is erg makkelijk; de meest gefi etste route is namelijk één lange weg naar Amsterdam Amstel. Je fi etst in iets meer dan 30 minuten naar het Leidseplein!

ZO! DICHTBIJ

STUDENTENWONINGEN1 Holendrecht-West/AMC (25) 2 Heesterveld (300)3 Fraijlemaborg (170)4 Daalwijk (230)5 Spinozacampus (700 + 550 in aanbouw)6 Echtenstein (242)7 Campus Diemen-Zuid (939)

Meer weten over studentenhuisvesting? amsterdam.nl/studentenhuisvestingMeer informatie over Zuidoost vind je op zuidoost.amsterdam.nl of facebook.com/amsterdamzuidoost

Scan de QR-Code voor meer info over studentenhuisvesting!

16 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 17

Page 17: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

WOENSDAG

ZATERDAG

Gaasperplas

Diemen-Zuid

Venserpolder

Strand-

vliet

Bijlmermeer

Holendrecht

Gaasperdam

DiemerbosBIJLMERWEIDE

GAASPERPARK

DE HOGE DIJK

Bibliotheek

GOLFBAAN AMSTELBORGH/BORCHLAND

Duivendrecht

AMC

ARENABOULEVARD

Diemen-Zuid

MetrostationVerrijn Stuartweg

AmsterdamBijlmer ArenA

HvA & ROC

Les Pisseurs d'Amsterdam

Pathé ArenA

Holendrecht

ZOMIXEDZakencentrum

Bibliotheek

Faculteit Geneeskunde UvA

BIJLMERPARK

HvA

VENSERPOLDER

Golfbaan de Hoge Dijk

GANZENPOORT

VILLA ARENA

REIGERSBOS

‘T GEIN

AtletiekbaanTennisbaan

BoerderijLangerlust

SporthalGaasperdam

Bijlmer Parktheater

Centrum Beeldende Kunst

MatchZODriemond

Museum Vrolik/AMC

MetrostationVenserpolder

MetrostationGanzenhoef

MetrostationStrandvliet

MetrostationKraaiennest

MetrostationGaasperplas

MetrostationBullewijk

MetrostationReigersbos

MetrostationGein

2

1

6

4

3

5

7

BuurthuisAnansi

Cultural businesscenter NoLMIT

BuurthuisBonte Kraai

BijlmerSportpark

Prins Willem Alexander Manege

Waveren Manege

BuurthuisGein

BuurthuisHolendrecht

AMSTERDAMSE POORT

KAMELEON

HOLENDRECHT

DINSDAG

MA-DO-VR

KAART

STUDENTENWONINGEN1 Holendrecht-West/AMC (25) 2 Heesterveld (300)3 Fraijlemaborg (170)4 Daalwijk (230)5 Spinozacampus (700 + 550 in aanbouw)6 Echtenstein (242)7 Campus Diemen-Zuid (939)

Meer weten over studentenhuisvesting? amsterdam.nl/studentenhuisvestingMeer informatie over Zuidoost vind je op zuidoost.amsterdam.nl of facebook.com/amsterdamzuidoost

ZO! Studeren | 17

Page 18: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

HEY, WHAT’S UP?

GIANNI WARDE (26) START in augustus aan de opleiding

Hospitality & Events op het ROC

WOONT in Zuidoost, Ganzenhoef

WERKT in buurthuizen Anansi

en NoLIMIT

HOE BEN JE BIJ ANANSI EN NOLIMIT TERECHT GEKOMEN?“Twee jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger. Ze vonden blijkbaar dat ik het goed deed, want ik werk er nog steeds en krijg er nu ook voor betaald.”

WAT HOUDT JE WERK IN?“Bij Anansi ben ik er af en toe om het geluid te installeren of muziek te mixen. Bij evenementen zorg ik ervoor dat alle faciliteiten klaar staan. Bij NoLIMIT - waar ik het meest ben - werk ik als beheerder en ben ik verantwoordelijk voor het pand. Net als bij Anansi moet ik ervoor zorgen dat alles goed verloopt en dat klanten tevreden zijn.”

NOG LEUKE UITGAANSTIPS?“Ik wil iedereen uitnodigen om bij ons langs te komen! Tijdens Chillzone op donderdag zijn er bijvoorbeeld veel jongeren en dat maakt het een gezellige ontmoetingsplek. Daarnaast organiseren we veel leuke activiteiten op het gebied van dans, toneel, noem maar op. ‘NoLIMIT Live,’ hét podium waar talentvolle jongeren allerlei acts opvoeren, is ook een aanrader. Tot slot zijn de live muziekevents met allerlei grote artiesten absoluut de moeite waard om te bezoeken.”

TWEE STUDENTEN VERTELLEN OVER HUN WERK IN EEN BUURTHUIS

18 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 19Foto’s: Ingrid Arnou

Page 19: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

HOE BEN JE BIJ NOLIMIT TERECHT GEKOMEN?“Ik heb hier twee stages gelopen tijdens mijn mbo-opleiding. Het eerste jaar was een meeloopstage en het tweede jaar mocht ik producties en de nieuwe stagiaires begeleiden. Het leuke aan NoLIMIT zijn de verschillende activiteiten. Je hebt hier echt een mengelmoes aan creatieve uitingen: toneel, dans, zang, muzikanten, debatten, dj’s. Ook is er een studio om muziek op te nemen.”

WAT HOUDT JE WERK IN?“Als mede-coördinator van Africa’s Epic Sound werkte ik dit jaar voor de derde keer op het Open Air festival. Ik was verantwoordelijk voor de voorbereiding, productie en het verloop van de dag. Dat was geweldig om te doen! Ik had wel een heel team van co-programmeurs

onder me, dus we hebben het samen gedaan. Hetzelfde geldt voor het Kwaku Summer Festival, ook dan regel ik de dj’s, de aankleding etcetera.”

NOG LEUKE UITGAANSTIPS?“Huisfeestjes zijn voor studenten denk ik altijd leuk, nodig je vrienden uit en ga gezellig met elkaar dansen en kletsen. Bij NoLIMIT zijn er vanaf september weer gratis creatieve work-shops zoals Write About Now of Visual Arts. BLNDR, een jongerenfestival dat elk kwartaal door co-programmeurs wordt georganiseerd, is ook heel leuk. Of ga picknicken bij de Gaasperplas of in het Bijlmerpark. En op Hoekenrode heb je veel leuke cafeetjes met een terras.”

BUURTHUIZEN:WHAT’S IN IT FOR YOU?

Radio maken Dans & muziek Stage lopen Kooklessen Gratis kapper Lekker eten voor weinig Nieuwe mensen ontmoeten

BUURTHUIS BONTE KRAAI Kraaiennest 68Tweegangenmenu: di en do voor maar vijf euroBUURTHUIS GEIN Wisseloord 83Tweegangenmenu: ma voor maar vijf euroBUURTHUIS HOLENDRECHT Holendrechtplein 38Studenten-Eetcafé: woCULTURAL BUSINESS CENTER NOLIMIT Geldershoofd 80www.nolimitzo.nlBUURTHUIS ANANSI Daalwijkdreef 11

www.buurthuizenzuidoost.nl

BUURTHUIZEN

CHARITY REINGOUD (20) START in september met de

opleiding Cultureel Maat-

schappelijke Vorming aan de HvA

WOONT in Zuidoost, Geinwijk

WERKT in NoLIMIT en is mede-

coördinator van Africa’s Epic Sound

ZO! Studeren | 19

Page 20: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

De Stadsbank van Lening is in 1614 opgericht. Bij deze gemeentelijke dienst kan iedereen vanaf 18 jaar geld lenen op onderpand. De rente (beleenkosten) was en is nog steeds een stuk lager dan bij particuliere pandhuizen. En natuurlijk zonder winstdoelstelling.

De voordelen van de Stadsbank van Lening• direct contant geld tegen inlevering van je sieraden

of gebruiksartikelen; • lage beleenkosten en verlengen van je lening is elke

9 maanden mogelijk;• je kunt je bezittingen elk moment meenemen, als je

het geleende geld met de kosten terugbetaalt;• een gemeente instelling, dus betrouwbaar.

Kijk voor adressen en openingstijden op www.amsterdam.nl/sbl

nav siuhdnaP gemeente AmsterdamSnel, simpel en betrouwbaar

Tel. 14 020 of www.amsterdam.nl/sbl

15 x 5

Page 21: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

FAWAKA, BOX

NAAM Luc Hillege

LEEFTIJD 24

OPLEIDING Afgestudeerd bachelor

Science, Business & Innovation aan de VU.

WERK Redacteur voor buurtblog

HubHolendrecht.nlCHECK

facebook.com/HubHolendrecht

... in Zuidoost ga je dit, naast andere vreemde woorden, nog vaak horen. Wen er alvast aan. Ik ben geboren en getogen in Holendrecht, Amsterdam Zuidoost. Voor mij was studeren in mijn stad vanzelfsprekend en verhuizen onlogisch. Tenslotte heb ik hier alles. Maar hoe is dat nou? Wonen en studeren in het meest groene stadsdeel van de hoofdstad?    

Veel studenten kennen Amsterdam Zuidoost niet echt, terwijl er hier ontzettend veel te beleven valt. Er is meer dan winkelcentrum Amsterdamse Poort, de ArenA, thuishaven van Ajax en grote evenementen zoals De Toppers, of de Zweedse meubelgigant IKEA. Zuidoost herbergt een aantal verborgen parels die je als student vanzelf gaat ontdekken.

De plek waar ik sinds afgelopen jaar ontzettend van onder de indruk ben, is de

Sporthal Gaasperdam. Don’t judge a book by it’s cover; het wordt gerund door gezellige

vrijwilligers en er is een groot aanbod van sporten die je hier in de hal kunt beoefenen,

zoals korfbal, volleybal, badminton, maar ook meer exotische sporten zoals capoeira.

Ook organiseren ze bijzondere evenementen zoals rolstoelhockey en een vechtsportgala.

Voor ondernemende studenten is Zuidoost ook aantrekkelijk, het ligt vol met kansen! De truc is om

die zelf te creëren. Buurtprojecten worden extra gestimuleerd en schieten als paddenstoelen uit de

grond. Mijn advies als jij jouw buurt beter wilt leren kennen: aanhaken en meedoen. Juist de lokale ‘bottom-

up’ initiatieven maken Zuidoost zo mooi. Dit stadsdeel is volop in ontwikkeling, met name voor studenten

en starters. In de toekomst zal het zich steeds verder onderscheiden als een groen, duurzaam en vooral

creatief stadsdeel.

Genoeg van ‘t studeren? Niks te doen? Ontspanning nodig? De Gaasperplas is de perfecte spot voor een ‘even-helemaal-

niets-momentje’. Het is een enorm natuurgebied waar je goed kan chillen met vrienden, hardlopen, fi etsen, wandelen en zelfs

zeilen en surfen. Wist je dat het park drie keer groter is dan het Vondelpark? En in het festivalseizoen kan je er onder andere

terecht bij Gaasper Pleasure of Open Air: aanraders!   

Luc Hillege

OPLEIDING Afgestudeerd bachelor

Science, Business & Afgestudeerd bachelor Afgestudeerd bachelor Afgestudeerd bachelor Afgestudeerd bachelor

Science, Business & Afgestudeerd bachelor

Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Science, Business & Innovation aan de VU.

COLUMN

AIGHT COOL

ZO! Studeren | 21

Page 22: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ZO!OP PADIN ZUIDOOST HOEF JE JE GEEN MOMENT TE VERVELEN

AUGUSTUS

12 JUL T/M 10 AUGUSTUSKWAKU SUMMER FESTIVALBIJLMERPARK

2 AUGUSTUSSKY CITY FESTIVALHMH EN ARENAPARK

9/10 AUGUSTUSGAASPER PLEASURE 2014GAASPERPARK

14 T/M 17 AUGUSTUSBIJLMERBIOSHOEKENRODE BIJ STATION AMSTERDAM BIJLMER ARENA

21 AUGUSTUS T/M 18 OKTOBERWANDERLUST CBKZOGroepstentoonstelling over de invloed van artists-in-residences in voormalige Nederlandse koloniën op het kunstklimaat.

21 AUGUSTUS T/M 18 OKTOBERTRANSIT CBKZOMick la Rock (Aileen Middel) en Sarah Payton. Buitenkunstwerk op het plein tegenover CBKZO.

23 AUGUSTUSGOSPELFESTIVALHOEKENRODE

24 AUGUSTUSDIRT MANIACSGAASPERPLASVersterk jij het Team Dutch Mud Men en loop je een bikkelparcours mee rond de Gaasperplas?

29 AUGUSTUSTRY POETRY – VALERY LEVANT & GASTENBIJLMER PARKTHEATER Zes dichters, schrijvers, singer songwriters, storytellers en MC’s vertellen via poëzie en muziek hun verhaal.

SEPTEMBER

6 SEPTEMBERDAG VAN 1000 CULTURENCBKZO, ANTON DE KOMPLEIN, BIJLMER PARKTHEATER

8 SEPTEMBERBECKHMH

12 SEPTEMBERMETRO MOVIESMETROSTATION BULLEWIJK

12/13/14 SEPTEMBER DAVIS CUPZIGGO DOME

19 SEPTEMBERBANENBEURS 2014HMH

20 SEPTEMBERCESAR MILLAN LIVE!HMH

GAASPER PLEASURE

22 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 23

Page 23: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

DE LEUKSTE KROEGENVAN ZUIDOOST

EETCAFÉ 100% ZUIDOOSTKLEIN BIJLMERPLEIN

CAFÉ ’T PLEINTJEGANZENHOEF

GRANDCAFÉ DE KRAAIIN DE KAMELEON

RESTAURANT & BAR AFRICAN KITCHEN WISSELOORD IN GEIN

CAFÉ AQUARIUSKLIEVERINK

22 SEPTEMBERGAVIN DEGRAWHMH

23 SEPTEMBERPHARRELL WILLIAMSZIGGO DOME

24 SEPTEMBERLADY GAGAZIGGO DOME

25/26 SEPTEMBER AAN NIETS OVERLEDENBIJLMER PARKTHEATERTaboedoorbrekende voorstelling over de schaam-te- en angstcultuur in de zwarte gemeenschap ten aanzien van mensen met aids en seropositieven. Met: Jetty Mathurin, Raymi Sambo en Jaike Belfor.

OKTOBER

2 OKTOBERTHE LIBERTINESHMH

4 OKTOBERX-QLUSIVE LEGENDSHMH

4 OKTOBERHEINEKEN STARCLUBZIGGO DOME

7 OKTOBERPASSENGERHMH

11 OKTOBERLIVE38XXL & EDWIN EVERS BANDZIGGO DOME

16 OKTOBERHARDWELL PRESENTS REVEALED RECORDINGSHMH

30 OKTOBER T/M 6 DECEMBERBIJLMAIRCBKZOGroepstentoonstelling van kunstenaars die als artist-in-residence verbleven in atelierwoning Florijn.

30 OKTOBERJOHN LEGENDZIGGO DOME

Check it out

CBKZO

PHARRELL WILLIAMS THE LIBERTINES

AGENDA

BIJLMER PARKTHEATER

ZO! Studeren | 23

Page 24: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

World of SPORTZuidoost is de beste plek om te relaxen: je kunt dansen op

festivals, chillen in het park, een bioscoopje pakken of biertjes

drinken op het terras. Lekker sporten is ook een geweldige

manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je koppie leeg te

maken. Wij maakten een rondje Zuidoost op een doordeweekse

dag en stonden versteld van zo veel sportiviteit. Hier vind je

een selectie van de vele sporty hotspots die Zuidoost rijk is!

Foto’s: Ingrid Arnou

GAASPERPARK

BIJLMER SPORTCENTRUM /

OPTISPORTBIJLMERPARK

FIT FOR FREE

BIJLMER ARENA

BIJLMERPARK

BIJLMERPARK

GAASPERPARK

BIJLMERPARK

KRAAIENNEST

SPORTCENTRUM PLEIZIER

ZO! Studeren | 2524 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 25

Page 25: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

SPORT

BIJLMER SPORTCENTRUM /

OPTISPORT

BIJLMERPARK

KRAAIENNEST

GAASPERPARK

GAASPERPLAS

BIJLMER ARENA

KRAAIENNEST

FIT FOR FREE

GAASPERPARK

BIJLMERPARK

KRAAIENNEST

GAASPERPLAS

SPORTHAL GAASPERDAM

ZO! Studeren | 25ZO! Studeren | 25

Page 26: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Het hele jaar 2014

1,00Nu voor maar

1x Kleine Ice Tea 1x Smoothie Aardbei-Banaan

1x Chili Chicken 1x Hamburger

1x Medium Friet

1x Donut

2,00Nu voor maar

1,50Nu voor maar

1x McKroket 1x Cheeseburger

1x Groenteburger

1x Chicken McNuggets 6

1x Filet-O-Fish

1x Medium FrietGRATIS tegen inlevering van deze bonNiet geldig in combinatie met andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Amsterdam Bij lmerplein 368 t/m 31-12-2014.

ALEEN BIJ McDONALD'S BIJLMERPLEIN 368

STADIONTOURSTADIONTOURSTADIONTOUR ZO!

STUDEREN

€ 9,50

Amsterdam ArenA • ArenA Boulevard 1 • 020 311 1336 • www.amsterdamarena.nl/stadiontour

Bezoek het kloppende hart van Zuidoost en volg een ArenA Stadiontour!

Ruik het heilige gras in de dug-out en neem plaats achter microfoon in perskamer. Met de gratis tour-app download je interactieve Ajax-historie en de gratis foto vind je terug via de ArenA Facebook-pagina. Boek je ticket online met code ZOAM2014 en ontvang € 5,00 korting op je tour. (reguliere prijs € 14.50 per persoon)

Page 27: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

ETEN

Zuidoost is lekker eten en lekker eten is

Zuidoost. Door de meer dan 140 ver-

schillende nationaliteiten die Zuidoost rijk

is, heb je hier enorm veel keus! Laat die

pannen in je keukenkastje staan en laat

je verrassen.

Bij Surinaams-Javaans restaurant De Smeltkroes heb je al voor 6,25 euro een warme maaltijd met bami en kip. Een bakje rijst kost hier maar 1,50 euro! Telefonisch bestellen kan ook. Een broodje voor bij de lunch haal je bij Tjin’s exotische broodjes. Hier koop je eens wat anders dan een broodje kaas: een broodje pom bijvoorbeeld, voor maar drie euro. Genieten van een twee-gangen-menu in Buurthuis Bonte Kraai (op dinsdag en donderdag) en in Buurthuis Gein (op maandag) voor maar vijf euro. Op een serieus gelddieet? Bij Backwerk eet je al een belegd broodje of croissantje voor minder dan twee euro. Wil je naast lunchen ook nog wat boodschappen inslaan, ga dan naar Toko Kaihing, volgens velen ‘de beste toko van Zuidoost’! En natuurlijk niet te vergeten de Shopperhal met onder andere Bagels&Beans en alle eettentjes op en rond het Bijlmerplein als bijvoorbeeld Kam Yin.

Een iets ruimer budget? Bij MarmarisGrill&Pizza kun je naast het lekkerste vleesgenieten van een fi jne Turkse wijn en vele koffi especialiteiten. Ook bij restaurant Meram Lounge aan de Bijlmerdreef kun je terecht voor Turkse specialiteiten. Sütlaç bijvoorbeeld, een heerlijke rijstpudding, of künefe, engelenhaar met mozzarella in zoete honingsiroop. Waan je op een tropisch eiland tussen de hoge bamboe-planten bij restaurant JinSo op de ArenA Boulevard. Ga je liever voor het plattelands-gevoel? Dan heeft Boerderij Langerlust een betaalbaar driegangenmenu!

RICK VAN WICHEN (22) 1e jaars IBL aan de HvA/HES

“Ik woon in een studentenhuis, tussen Reigersbos en Gein, waar het altijd gezellig bier drinken is op ons eigen dakterras! Die drankjes hebben we altijd zo geregeld want C1000 en Jumbo zitten om de hoek. Ik ben half Indisch en hoewel ik zelf ook wel in de keuken sta, vind ik het leuke aan Zuidoost dat je hier veel lekkere afhaalmaaltijden kunt scoren: Afrikaans, Surinaams, Indonesisch, noem maar op!”

GOOD FOOD

RICK VAN WICHEN (22)jaars IBL aan de HvA/HES

“Ik woon in een studentenhuis, tussen Reigersbos en Gein, waar het altijd gezellig bier drinken is tussen Reigersbos en Gein, waar het altijd gezellig bier drinken is tussen Reigersbos en Gein, waar

op ons eigen dakterras! Die drankjes het altijd gezellig bier drinken is op ons eigen dakterras! Die drankjes het altijd gezellig bier drinken is

hebben we altijd zo geregeld want op ons eigen dakterras! Die drankjes hebben we altijd zo geregeld want op ons eigen dakterras! Die drankjes

C1000 en Jumbo zitten om de hebben we altijd zo geregeld want C1000 en Jumbo zitten om de hebben we altijd zo geregeld want

hoek. Ik ben half Indisch en hoewel ik zelf ook wel in de keuken sta, vind ik het leuke aan Zuidoost dat je hier veel lekkere afhaalmaaltijden Zuidoost dat je hier veel lekkere afhaalmaaltijden Zuidoost dat je hier veel

Surinaams, Indonesisch,

TOKO KAIHING

MERAM LOUNGE

BROODJE POM

DE SMELTKROES JINSO

MARMARIS

ZO! Studeren | 27

Page 28: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

SUCCESVOL STAGELOPEN DOE JE

ZÓ!Sjoerd Vermaak (20) loopt vanaf september stage bij Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. De manier van Sjoerd: netwerken.

“Om bij Universal terecht te komen, heb ik gezocht naar mensen die connecties hadden bij het bedrijf. Via via is het balletje gaan rollen.”

DÉ TIP VAN SJOERD“Presenteer jezelf op een unieke manier, dat trekt de aandacht van een groot bedrijf. Ik had bijvoorbeeld geen sollicitatiebrief, maar een heel magazine gemaakt.”

Jurian de Cocq van Delwijnen (21) liep stage bij Sogeti Neder-land, een internationaal ICT-bedrijf, onder andere gevestigd in Amsterdam Zuidoost. De manier

SURIÈRE LAKE (28) 4e jaars Bedrijfseconomie aan de HvA/HES“Ik woon in Noord en kom altijd met de auto naar school… dat lijkt luxe maar ik werk er hard voor! Naast mijn studie heb ik namelijk een bijbaantje bij de Belastingdienst. Dat doe ik zo’n drie à vier dagen per week. Studenten die op zoek zijn naar een bijbaantje adviseer ik naar een uitzendbureau te gaan, via hen vind ik altijd werk.”

van Jurian: ga naar een bedrijvendag via je opleiding. “Ik kwam met Sogeti in contact via een bedrijvendag. Ik moest een heleboel testen doen voordat ik werd aangenomen. Ik studeer-de af met een negen en kreeg een aanbod om te blijven.”

DÉ TIP VAN JURIANKleed je goed, ken je doel en weet vooral wat je toe kan voegen binnen een bedrijf.”

Tegenwoordig moet je niet alleen solliciteren voor een vaste baan, maar in veel gevallen ook voor een stageplaats. Deze twee studenten vonden de stage van hun dromen.

28 | Amsterdam Zuidoost ZO! Studeren | 29

Page 29: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

WERKEN

Leven op méér dan pindakaas en brood?Naast studeren wil je af en toe ook lekker uit eten gaan of op het terras zitten. Helaas is het leven voor een student behoorlijk duur. Op zoek naar een baantje? Check dan deze drie opties:

1. CALLCENTERMEDEWERKER Het klinkt misschien saai, maar met jouw salaris als callcentermedewerker kun je iedereen uitlachen. Daarnaast kun je je eigen tijd indelen. (acht tot twaalf euro netto per uur)

2. BARMEDEWERKER/HORECA Als je gek bent op het nachtleven, is dit de ide-ale baan voor jou. Pas wel op dat je de volgende dag niet met een kater in de collegezaal zit. (zes tot acht euro netto per uur, exclusief fooien)

3. KASSAMEDEWERKER/ WINKELPERSONEELAls kassamedewerker verdien je niet zo heel veel, maar je krijgt er veel leuk contact met klanten en collega’s voor terug. Ook ben je (meestal) verzekerd van een vast uurloon en een vast aantal uren. (vijf tot zeven euro netto per uur)

WIST JE DAT…ER IN ZUIDOOST GENOEG INTERESSANTE BEDRIJVEN ZIJN ALS STAGE- OF WERKPLEK?ING, ABN AMRO, NUON, Adidas, Endemol, Pathé, Ziggo Dome, stadsdeel Zuidoost en vergeetnatuurlijk de buurthuizen niet UITZENDBUREAUS IN ZUIDOOSTStudentenwerk, Randstad, Tence, Tempo Team, Manpower

ZO! Studeren | 29

Page 30: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

Wil jij werken bij de leukste locaties van Amsterdam?

De Arena Boulevard staat bekend als evenementenlocatie, alle belangrijke gebeurtenissen vinden hier plaats. De huldiging van Ajax, Beyoncé in het Ziggo Dome, de beste DJ’s in het Heineken Music Hall, de premiè-res in het Pathé theater en de beste meubelstukken in de uitverkoop bij de Woonmall.

Ben jij gastvrij, flexibel en wil je wer-ken wanneer het jou uitkomt op de leukste locaties van Amsterdam? Geïnteresseerd!! Stuur dan snel een mail naar [email protected] en wij nemen contact met je op.

www.uitinzuidoost.nl

BREAK

Arena Boulevard - Vacature - 150x220 mm.indd 1 15-07-14 16:27

Page 31: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

‘ALLES KANALS JE ER MAAR IN GELOOFT’

INTERVIEW

Angelo Diop (32), beter bekend als Rotjoch, groeide op in hartje Bijlmer en is de grondleg-ger van het razend populaire online platform 101Barz van BNN. Hoewel hij geen makkelijke jeugd heeft gehad, is hij het levende bewijs dat je elke droom kunt waarmaken.

JE BENT OPGEGROEID IN ZUIDOOST, HOE WAS DAT? “Ik heb eigenlijk overal gewoond. In de jaren tachtig in de fl ats die nu bijna allemaal gesloopt zijn en daarna twaalf jaar in Holendrecht. Ik leefde in een buurt waar veel armoede heerste en thuis hadden we het niet breed. Toch heb ik leuke herinneringen aan die tijd; als kind speelde ik altijd buiten, lekker crossen op mijn BMX.”

SPEELDE HIPHOP TOEN OOK AL EEN ROL IN JE LEVEN?“Toen ik echt klein was luisterde ik veel naar Michael Jackson. Daarna hield ik me steeds meer bezig met hiphop. Af en toe rapte ik, maar vooral het produceren vond ik tof om te doen. Dat deed ik gewoon op mijn kamer en dat vonden de buren niet altijd leuk! Mijn alias ‘Rotjoch’ bedacht ik op mijn dertiende; mijn moeder noemde me een paar keer zo en dat vond ik wel een toffe rapnaam.”

HOE HEB JE VAN HIPHOP JE WERK GEMAAKT?“Op mijn 25ste kreeg ik de kans om als beginnend tv-maker aan de slag te gaan en bedacht ik het concept 101Barz. Alles deed ik zelf: van het in elkaar fl ansen van een decor tot de presentatie. Op een gegeven moment zat ik op 100.000 views en was het tijd om stagiaires aan te nemen. Toen wonnen we in 2009 ook nog de Multimedia Award van de publieke omroep, dat was een geweldig compliment.”

JOUW ADVIES AAN STUDENTEN?“Heel simpel: niks is in principe te groot, je kan al je dromen waarmaken. Als je ergens in gelooft, moet je je hart volgen en het beste van jezelf geven, dan heb je de meeste kans van slagen. Er zijn genoeg jonge gasten die, net als ik, vroeger in een achterstandswijk woonden en nu succesvol zijn zoals Mr Probz of dj Chuckie. Ik doe waar ik goed in ben en wil mezelf blijven ontwikkelen. Gelukkig heb ik altijd mensen om me heen die me supporten en mijn visie snappen.”

KIJKEN! 101BARZ.BNN.NL

ROTJOCH

ZO! Studeren | 31

Page 32: ZO! Studeren in Amsterdam Zuidoost - zomer 2014

WELKOM INAMSTERDAM!

EXCLUSIEF VOOR STUDENTEN IN AMSTERDAM

Leuk dat je in Amsterdam komtstuderen! Een prachtige stad waarvan alles te doen is. En waar je in Pathé Arena van de mooiste fi lms kunt genieten!

In maar liefst 14 zalen vertoont Pathé Arena elke dag een enorm aanbod van de nieuwste fi lms. Bovendien beschikt Pathé Arena als enige bioscoop in Amsterdam over een IMAX zaal. Daar beleef je fi lm alsof je er zelf in meespeelt!

Verder vind je rond Pathé Arena tal van leuke horecagelegenheden en stap je op station Amsterdam Bijlmer Arena voor de deur uit.

Wil je extra voordelig naar de fi lm?Maak dan gebruik van de couponhiernaast. We heten je van harte welkom, graag tot ziens!

STUDEN ? KOM NAAR PATHÉ ARENA!

EXCLUSIEF VOOR STUDENTEN IN AMSTERDAM

STUDEN ?

INTRODUCTIEKORTINGVOOR SLECHTS 6 EURO NAAR DE FILM!TEGEN INLEVERING VAN DEZE VOUCHER KUN JE VOOR � 6,- NAAR DE FILM IN PATHÉ ARENA • ACTIEPERIODE: 21-08 T/M 17-09-2014 • NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES EN/OF KORTINGEN• ACTIEPRIJS IS EXCLUSIEF EVENTUELE TOESLAGEN • ALLEEN INWISSELBAAR AAN DE KASSA • VOOR MAXIMAAL 2 PERSONEN, IEDER OP VERTOON VAN EEN GELDIGE COLLEGEKAART (BIJ DE TICKETCONTROLE)

www.pathe.nl/arena

PAT14-1720 adv student PatA 07-2014 160x230mm b.indd 1 23-07-14 16:09