Zijlnieuws december 2014

12
KWARTAALBLAD VOOR OUDERS, VERWANTEN EN RELATIES ZIJLNIEUWS Winter ‘14/’15 ‘Participatie? Doe wat bij je past!’ ‘Contacten maken mijn leven vrolijker’ ‘Dit is participatie ten top!’ MEEDOEN!

Transcript of Zijlnieuws december 2014

Page 1: Zijlnieuws december 2014

KWARTAALBLAD VOOR OUDERS, VERWANTEN EN RELATIES

ZIJLNIEUWS

Winter ‘14/’15

‘Participatie? Doe wat bij je past!’‘Contacten maken mijn leven vrolijker’‘Dit is participatie ten top!’

MEEDOEN!

Page 2: Zijlnieuws december 2014

COLUMN HETTY DE WITH, [email protected]

2 / ZIJLNIEUWS

In het afgelopen jaar vertelde Linda me vrolijk dat ze eindelijk een eigen huis heeft, zodat ze met haar man kan gaan samenwonen. De bewoners van Hornerhof hebben zelf de opening van hun gerenoveerde appartementen georganiseerd, waarbij ze er ook voor zorgden dat de burge-meester de openingshandeling verrichtte. Bij schoonmaakbedrijf GOM werken mensen met een verstandelijke beperking. Dikkie, die tot voor kort 24 uur in een separeer in de GGz opgesloten zat, doet weer mee aan dagelijkse activiteiten van een groep mensen, die klussen doet op het terrein van Sintmaheerdt. Truus, die in een rolstoel zit, geniet ontzettend als ze betrokken wordt bij het koken. Allemaal voorbeelden waar begeleiders ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking hun leven op een zinvol-le manier kunnen leiden. Zinvol in de betekenis van: zo veel mogelijk zelfstandig, werk doen dat er toe doet, en omstandigheden scheppen waarin je uitgenodigd wordt om mee te doen. Gevraagd worden, uitgenodigd worden, vertrouwen krijgen dat je het wel (aan-)kunt, aandacht krijgen, lief-devol benaderd worden, begrip krijgen…

allemaal zaken die echt werken. Het mooie is dat dit voor alle mensen geldt. Afgelopen jaren pas-sen we steeds meer en vaker deze zaken bewust toe in de omgang met elkaar. We nodigen elkaar uit mee te doen en te denken, we vragen meer naar motivaties of redenen waarom mensen iets wel of juist niet doen. We proberen oordeel uit te stellen, zodat de ander de kans krijgt om te laten zien wat hij bedoelt. Hoewel het lijkt alsof dit gemakkelijk is, kost het aardig wat moeite om dit te doen. Als bestuurder ervaar ik dagelijks hoe snel het oordeel door mijn hoofd schiet, hoe snel ik denk dat er van mij verwacht wordt dat ik han-del en wel nu gelijk! Terwijl aandacht en de tijd nemen voor betere oplossingen zorgt. Ik heb ge-leerd de mensen om me heen te vertrouwen. Ik kan uitgaan van hun deskundigheid en ervaring, en belangrijk is ook dat we dezelfde waarden delen. We zijn aan elkaar verplicht om ervoor te zorgen dat iedereen zich uitgenodigd voelt mee te doen. Dat heet met een ander woord participa-tie…en het mooie is dat dit niet afhankelijk is van geld of minder middelen.

Iedereen doet mee

Veel leesplezier!Participatie, een samenleving waarin iedereen meedoet.. Wat betekent dit voor de medewerkers van De Zijlen en de mensen die ze begeleiden? Werken activiteiten in het privéleven van de medewerkers door in hun werk? Medewerkers en cliënten vertellen

hun verhaal. Meedoen aan de 4Mijl is een gezond voorbeeld van participatie, zie omslag en pagina 12.

De redactie wenst al haar lezers alle goeds voor het nieuwe jaar!

Meepraten over de kwaliteit van zorg?Welkom als lid van de CMR!

Wilt u graag meepraten over belangrijke onderwerpen voor mensen die bij wonen en werken worden begeleid door De Zijlen? Word dan lid van de Centrale Medezeggenschapsraad, afgekort CMR. De CMR telt acht tot twaalf ouders, verwanten en mensen die bijvoorbeeld als mentor of maatje een langdurige relatie hebben met een cliënt. Zij behartigen hun gezamenlijke belangen. Elke belangrijke beslissing op centraal niveau, die gevolgen heeft voor cliënten, legt de bestuurder voor advies voor aan de CMR. Dat is bij wet geregeld. Denk aan thema’s als maaltijden, huisvesting, klachtenregeling, financiën en afspraken over zeggen-schap. De leden van de CMR denken mee vanuit de visie en het perspectief van de cliënt.

Meer weten?Een informatiepakket aanvragen of aanmelden kan via (0594) 850 407 of per e-mail [email protected]. Of bel voor meer informatie met CMR-voorzitter Dick Heere, 06-34 02 40 47 of met de bestuurder van De Zijlen, Hetty de With, telefoon (0594) 850 409.

Page 3: Zijlnieuws december 2014

ZIJLNIEUWS / 3

OnderzoekMet deze woorden schetst gedragsdes-kundige Nienke Dokter van De Zijlen wat participatie volgens haar betekent. Samen met docent/onderzoeker Esther Haak van het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool onderzoekt zij momenteel wat participatie betekent voor mensen die eerder op Sintmaheerdt in Tolbert of in Wagenborgen woonden. “Eigenlijk is dit een vervolg op het onder-zoek van een paar jaar geleden met de titel ‘Op weg naar een nieuwe woning’”, aldus Nienke en Esther. “Dat onderzoek ging over de decentralisatie van Sintma-heerdt. Bewoners verlieten het terrein en gingen wonen in de wijk. De meeste mensen verhuisden naar Appingedam, naar ’t Roer in Groningen en naar De Gilde in Muntendam. Wat betekent dit voor de kwaliteit van hun leven? Op Sintmaheerdt wandelde je zo naar de winkel op het terrein. Nu moet je je huis uit en verder weg het dorp of de wijk in. Gebeurt dit ook? De vraag die wij graag met dit onderzoek willen beantwoorden

is ‘In welke mate heeft het wonen in de wijk geleid tot participatie en welk effect heeft meedoen in de samenleving op de kwaliteit van leven?’”

AanpakBeide gesprekspartners regelen alles rond het onderzoek, begeleiden de studenten en kijken met name inhoudelijk mee. Daarnaast schrijven zij straks het rapport. Zes studenten van de opleiding Verpleeg-kunde hebben een groot deel van het onderzoek in de praktijk uitgevoerd. Aller-eerst verdiepten de studenten zich in de achtergrond van de onderzoeksopdracht. Vervolgens bezochten ze per twee de ge-noemde locaties. Ze spraken met mensen uit het sociale netwerk van de vijftien aan het onderzoek deelnemende bewo-ners, zoals ouders, verwanten, persoonlijk begeleiders en vrijwilligers. “De vragen gaan over wonen, dagbesteding, sociale contacten, vrijetijdsbesteding, bewe-gingsvrijheid, veiligheid en het welbevin-den van de bewoner. Wat doe je? Waar ga je naar toe? Met wie en hoe ervaar je

dat? Het gaat vooral over de kwaliteit van leven. Alle gesprekken zijn opgenomen op video. We hebben goede gesprekken gezien. We hadden dan ook zes getalen-teerde studenten die in twee weken tijd alle interviews hebben afgenomen. Wij gaan zelf binnenkort in gesprek met de bewoners. Dat we deze gesprekken zelf doen heeft te maken met de beschikbare tijd van de studenten en onze kennis van de mensen om wie het gaat.”

Eerste conclusiesNienke en Esther geven toe dat het op dit moment nog te vroeg is om de eerste conclusies al te kunnen trekken. “Na-tuurlijk hopen we dat er uit komt dat we als het om participatie gaat op de goede weg zijn”, zegt Nienke, “maar dat het al-tijd beter kan. In de aanbevelingen willen we straks graag lezen hoe we die verbe-tering kunnen aanpakken. We denken het eindrapport met praktische tips voor de zomer te kunnen presenteren.”

‘Participatie? Doe wat bij je past!’“Meedoen in de samenleving moet passen bij wat de mensen die wij begeleiden willen. Het gaat om die activiteiten waar de betrokkene belang bij heeft. Voor de één betekent dit veel naar buiten en op stap

gaan, terwijl een ander liever meer thuis is. Net als voor iedereen geldt: doe waar je behoefte aan hebt en vraag je af wat jouw eigen plek is in de samenleving.”

Page 4: Zijlnieuws december 2014

4 / ZIJLNIEUWS

DOORGESLUISD.Symposium ‘Complex? Geen probleem!’Op donderdag 23 april 2015 organi-seert De Zijlen het symposium ‘Com-plex? Geen Probleem!’ in de Euroborg in Groningen. Van 09.00 tot 17.00 uur staat de dag in het teken van bij-zondere sprekers, workshops en een kennismarkt. Praktijkvoorbeelden, succesverhalen en dilemma’s vormen de rode draad van de dag. Meer infor-matie in het volgende nummer van Zijlnieuws.

Ontmoetingen op de markt

Donderdag 20 november vond op Sintmaheerdt de jaarlijkse kennis-markt plaats met als thema (Ont)moet. Een thema met een dubbele betekenis. Ten eerste elkaar ontmoe-ten, zowel medewerkers als cliën-ten. Ten tweede ‘niet moeten’. Met de aandacht op het vermijden van het woord ‘moeten’. Er waren di-verse stands met informatie over bijvoorbeeld participatie, Triple C, sociale integratie, Regie op Locatie, morele puzzel, Slangen en Ladders, regelarme zorg en gezonde leefstijl. Ook werden workshops gehouden over LACCS, de dialoog en participatie.

Vogelgriep en de dierenweides Wat betekent de vogelgriep voor de dierenweides in Groningen? Kijk op www.dierenweidesgroningen.nl voor het laatste nieuws.

Jiska en Jeroen getrouwd!Vrijdag 19 september 2014 zijn Jiska

en Jeroen getrouwd. Het was een bijzondere dag en wat zagen ze er prachtig uit! Heel speciaal was het moment waarop Jiska werd wegge-

geven door haar vader in het mooie kerkje van Midwolde. ’s Avonds was er een geweldig feest in het dorpshuis van Tolbert. Jiska en Je-roen, alsnog van harte gefeliciteerd en een mooie toekomst samen!

Waking with JimmySinger/songwriter Gingerbeard (René Dijk) heeft een cd-single uitgebracht met de titel Walking with Jimmy. Het nummer gaat over een ontmoeting met iemand met een verstandelijke beperking. René heeft er een videclip bijgemaakt met bewoners van De Zijlen en Werktheater Moi. De clip is te zien op YouTube.

Prijs voor marktideeTijdens de Burendag in Sappemeer werden bezoekers opgeroepen een goed idee aan te leveren voor de buurt. Jacqueline Trip van Bloe-menstaete zond als idee in om een gezellige markt te organiseren. Haar idee won. Ze ontving een cheque van 500 euro. Met dat geld organiseert ze samen met medebewoners, begelei-ders en buurtbewoners in juni 2015 een gezellige markt.

Schoolbieb in ‘t Sterrenpad Brede school ‘t Sterrenpad, waar Maricja onderdeel van is, heeft als

eerste in de gemeente Marum een eigen schoolbibliotheek. De biblio-theek is feestelijk geopend tijdens de start van de Kinderboekenweek. De bibliotheek is bestemd voor de kin-deren van ’t Sterrenpad en bedoeld als servicepunt voor de omliggende dorpen!

Feestelijke ingebruikname kabelbaan Boegbeeld Op 29 oktober 2014 is de nieuwe kabelbaan van dierenweide het Boegbeeld feestelijk in gebruik genomen. Tino Muis van Rabobank Stad en Midden Groningen verrichtte de openingshandeling. Het stimule-ringsfonds van de Rabobank gaf het Boegbeeld een cheque van 5000 euro voor de kabelbaan.

Page 5: Zijlnieuws december 2014

ZIJLNIEUWS / 5

DOORGESLUISD. Participatie in vogelvluchtWat doe je als medewerker van De Zijlen in je vrije tijd? Leg je daar contacten

waarmee de mensen die je begeleidt hun voordeel kunnen doen? Hoe participeren

cliënten? Een aantal voorbeelden.

Zwemmen met kinderen:leuk en leerzaam Al jaren zwemt vrijetijdsconsulent Bea Louwes van De

Zijlen met kinderen van de crèche. Elke woensdagoch-

tend van negen tot tien doet ze mee met de baby’s,

peuters en kleuters en hun ouders. “Het leuke is dat

ook Marieke en Sanne vanaf hun babytijd al mee-

doen”, vertelt Bea. “Marieke en Sanne hebben een

verstandelijke beperking. Kinderen van de crèche ken-

nen hen goed. Ze doen leuke dingen samen. Dat ont-

staat spelenderwijs. Ook sommige ouders zwemmen

wekelijks mee. Zij leren zo eveneens hoe om te gaan

met kleine kinderen met een verstandelijke beperking.

Door samen te zwemmen gebeurt dat spontaan. Mooi

om te zien, bovendien is het heel leuk om te doen!”

AanspraakWillie houdt van contact met andere mensen. “Had ik ze niet? Dan zou ik vaak alleen in mijn studio zitten. Dat is niks voor mij. Ik ga graag met andere mensen om. Dan heb ik aan-spraak.” Willie vertelt over vrijwilliger Jan, die ze via de kerk in Muntendam leerde kennen. “Ik ben van huis uit niet gelovig, maar ben hier wel naar de kerk gegaan. Om na te den-ken over alle mensen die er niet meer zijn. Ik ben er heel goed opgevangen en voel me welkom.” Jan komt Willie op zondag ophalen. “We drinken altijd een kopje koffie in de kerk of hier thuis”, aldus Willie. “Ook door de week komt Jan wel langs. Dan wandelen we bij-voorbeeld naar de Heemtuin. We praten over van alles, m’n werk, over de vakantie – ik ga

binnenkort met het Rode Kruis naar Limburg - of over het wonen hier.”

ZwemmenOp donderdagavond gaat vrijwilliger Jopie met Willie zwemmen bij zorginstelling Nieuw Woelwijck in Sappemeer. Jopie is de buur-vrouw van begeleidster Helena van De Gilde. “Jopie is een hele leuke vrouw, net als Nel. Nel komt elke donderdag. Ze pakt mijn zwem-tas in. Ook doen Nel en ik boodschappen of we maken een gezellig praatje.” Sinds kort gaat Willie alleen naar de supermarkt. Hier is ze trots op, al is ze wel eens bang dat er onderweg iets gebeurt. “Ik moet een drukke weg oversteken en ik ben nog wel eens bang dat iemand m’n tas pakt.”

FeestNa de winterstop start Willie zelf als vrijwil-liger bij de plaatselijke voetbalvereniging. Zij gaat op zaterdag de ranja uitdelen aan de F-jes. “Dan kan ik meteen naar het voetbal-len kijken”, aldus de fanatieke Ajaxfan. In het begin gaan de begeleiders mee. Is Willie gewend? Dan gaat ze zelfstandig op pad. Over een tijdje wordt Willie vijftig. Zoals op al haar verjaardagen komen er weer veel mensen langs. Ze heeft het zaaltje van De Gilde al besproken. “Als ik jarig ben, mag iedereen komen. Dat lijkt me zo mooi. Dan komen mijn ouders, vrijwilligers, de mensen van de kerk, ja, iedereen is welkom!”

Ook al woont ze naar tevredenheid in De Gilde in Muntendam, stie-kem denkt Willie Beuker soms met heimwee terug aan Sintmaheerdt in Tolbert. “Daar ging je naar buiten en was er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Gezellig. Ja, soms mis ik dat wel eens, want con-tacten maken mijn leven vrolijker.”

‘Contacten maken mijn leven vrolijker’

Page 6: Zijlnieuws december 2014

6 / ZIJLNIEUWS

Op het podium is iedereen gelijk!Begeleider Jan Henk de Groot van Bloemenstaete in

Sappemeer besloot in september 2014 om zijn werk als

begeleider in te ruilen en fulltime zanger te worden. Al

heeft hij nog wel een 0-urencontract bij de woonlocatie.

Eén van zijn nummers is getiteld ‘Janneke’, over een

vrouw met een verstandelijke beperking. Waarom hij dit

liedje schreef? “ Ik ben opgegroeid in Zuidhorn en daar

woonde Janneke ook. Ze werd veel gepest door de kinde-

ren uit het dorp, omdat ze anders was. Toen ik in 2005 in

Tolbert kwam te werken bij De Zijlen stapte ze opeens het

huisje binnen waar ik werkte. Het verleden kwam terug

en ik vond dat ze wel een liedje had verdiend. Toen ik aan

mijn Gronings-talige CD ‘Weerom’ ging werken, wist ik dat

dat dit liedje zeker op de plaat moest komen.”

Iedereen straalde

Daarnaast heeft Jan Henk meerdere keren opgetreden

met bewoners van Bloemenstaete. De reden? “Meerdere

bewoners van Bloemenstaete hebben meegezongen op

‘Janneke’. Ik nam mijn mobiele studio mee naar Sappe-

meer en heb daar de opnames gemaakt. Toen ik een

concert gaf in Het Kielzog te Hoogezand was dit natuurlijk

een mooie gelegenheid om ook met ze op te treden. Het

was een geweldige avond en iedereen straalde. Afgelopen

jaar hebben we ook in de Koepelkerk opgetreden. Samen

met de mensen van werktheater Moi hebben de bewo-

ners in een uur tijd theater bedacht bij mijn liedjes. Het

was geweldig en de Koepelkerk was duidelijk onder de

indruk. Het mooie is dat op het podium iedereen gelijk is,

iedereen heeft een rol. Je werkt aan hetzelfde en je deelt

het applaus.” www.janhenkdegroot.nl.

Breien voor RomakinderenIn de herfstvakantie was Janneke Poel via de Protestantse Kerk Nederland Oldebert een week voor een Roma-project in Roe-menië. Werknemers van Twinkel in Leek en Trees Kort, bewoonster van de Capel-lastraat Zuidhorn, hebben voor dit project kinderponcho’s en sjaals gemaakt, in totaal zo’n vijftien stuks. Ook hebben bewoners van de Capellastraat cadeautjes gemaakt en kleurplaten en stickers ingepakt voor de Roemeense kinderen. “Ik heb de cadeautjes aan de Romafamilies gegeven en ik heb twee ochtenden met de vrouwen gehand-werkt”, aldus Janneke. “De kinderen en moeders waren heel blij met de cadeaus.”

Page 7: Zijlnieuws december 2014

ZIJLNIEUWS / 7

Werken in de kleedkamers vanvoetbalvereniging MarumIn Marum werkt De Zijlen sinds een jaar samen met Stichting Philadelphia in de Hermanshoeve. Hier worden - in nauw overleg met de mensen die er werken - allerlei werkzaamheden georganiseerd. Elke maandag en vrijdag gaan drie deelnemers bijvoorbeeld naar voetbalvereniging Marum om daar de kleedkamers schoon te maken. Een dankbare klus! Ze hebben veel contact met de vrijwilliger van de vereniging en zijn ook van de partij op de jaarlijkse barbecue.

Tennis en voetbal Reinate Kruize werkt als coördinerend begeleider in Rodenburg Leek. Ze tennist regelmatig en maakte zich bij haar ver-eniging sterk voor G-tennis. “Er werd een clinic geregeld en Jans ging mee”, vertelt Reinate. “Jans heeft aardig overgewicht en wilde alleen maar kijken. Toen hij anderen zag tennissen, deed hij spontaan mee. Jans doet inmiddels al een tijdje mee met G-Tennis. Hij hoort er echt bij.” Reinate begeleidt ook Erik. “Erik is helemaal fan van de plaatselijke voetbalverenigingen. Hij houdt bij alle thuiswedstrijden de standen bij. Dit doet hij al een hele tijd en hij mist geen wedstrijd. De mensen van de club vinden hem zo belangrijk, dat ze Erik nu ook als vrijwilliger meenemen naar uitwedstrijden. Daar houdt hij eveneens de stand bij. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van wederkerigheid in maatschappelijke participatie!”

Page 8: Zijlnieuws december 2014

‘In de natuur is zo-veel te beleven!’

Hovenier Herman de Meijer van

De Zijlen is er van overtuigd: in de

natuur is nog zoveel te beleven voor

iedereen. In de rolstoel genieten

van de wind in je gezicht of van

de bewegende bladeren aan de

bomen. Er samen op uit voor een

wandeling en zien wat er groeit en

bloeit. “Dat kan vlakbij huis. Daar

hoef je niet ver voor weg”, aldus de

groenadviseur.

IVNTwaalf jaar geleden kwam Herman in con-

tact met het landelijk opererende IVN, het

Instituut voor Natuureducatie en Duurzaam-

heid. Niet veel later zat hij in het bestuur

van de afdeling Leek en nu zelfs in het

landelijk bestuur. Iedereen is welkom om

mee te doen aan de wandeling op Sintma-

park, een wandeling op Nienoord of aan de

activiteit rond de Nacht van de Nacht, waar

de deelnemers veranderen in nachtmensen.

“Ik vind het mooi om mensen bewust te

maken van de natuur. Of je een schutting

in plaats van een heg plaatst, heeft direct

effect op de natuur. ‘k Heb ook nog wel een

tip voor De Zijlen: stop met het oplaten van

ballonnen bij feestelijke gebeurtenissen.

Ze belanden overal en we weten hoe groot

de schade daarvan is”. Hij vindt groen rond

de woningen heel belangrijk. “Als er geen

groen op onze locaties was, zou het slechter

gaan met de bewoners.”

Natuurkoffer

Vol enthousiasme vertelt Herman over alle

mogelijkheden die het IVN te bieden heeft

voor alle locaties van De Zijlen. “Het IVN

heeft een natuurkoffer die je kunt lenen.

In de woonkamer kun je aan de hand van

verhalen en beelden genieten van allerlei

geuren en kleuren. Het IVN ontwikkelt op dit

moment een Biowalk voor mensen met dia-

betes. Het lijkt op een wandelend spreekuur.

Je gaat met een verpleegkundige en een

IVN-vrijwilliger op pad. Die activiteit kunnen

wij als De Zijlen ook inhuren. En de bewo-

ners van de Wierde op Sintmapark beleven

veel plezier aan de moestuin die we daar

hebben aangelegd. De directeur van het IVN

wil in gesprek met Hetty de With om te zien

wat het IVN en De Zijlen voor elkaar kunnen

betekenen. Ik weet zeker dat er nog veel

meer mogelijk is!”

Wat het IVN De Zijlen te bieden heeft? Kijk

op www.ivn.nl.

Met diploma aan de slag bij hovenierJannes Busscher – werkzaam bij Oosterheerdt

in Leek - heeft afgelopen najaar zijn diploma

assistent hovenier niveau 1 behaald. Dit is een

BBL-opleiding aan AOC Terra Next in Eelde. “In

januari ben ik begonnen met de opleiding en

eind oktober heb ik m’n diploma gekregen”,

aldus Jannes. “Ik vond veel lessen niet zo

moeilijk. Ik had al veel geleerd in de praktijk.

Bijvoorbeeld hoe je een straat aanlegt. Ook

de lessen over tuinonderhoud vond ik niet zo

moeilijk. Wel had ik wat moeite met lezen en

schrijven.” Jannes brengt zijn opgedane kennis

in praktijk bij een hoveniersbedrijf. Hij werkt

drie dagen per week bij hovenier Hoekstra in

Zuidhorn.

8 / ZIJLNIEUWS

Page 9: Zijlnieuws december 2014

ZIJLNIEUWS / 9

StellingenEén van hen is Natasja Dreise, persoonlijk begeleider op het Roer in de stad Gronin-gen. “Ik ben persoonlijk begeleider van drie bewoners”, zegt ze. “Ik ben aller-eerst in gesprek gegaan met Erwin.” De vragenlijst bestaat uit acht hoofdthema’s. Elk thema bestaat uit drie tot vijf stellin-gen, zoals ‘Ik voel me veilig in huis, op mijn werk of op school’, ‘Ik ben ontspan-nen’ en ‘Ik beslis waar ik mijn geld aan uit geef’. Zo komen diverse onderwerpen aan bod. Denk aan: Hoe leef ik gezond? Wat wil ik leren? Waar kies ik voor? Waar hoor ik bij en wie help ik? Achter elke stelling komt een cijfer tussen 1, hele-maal mee oneens, en 5, helemaal mee eens.

Smileys“Omdat de cijfers wat abstract zijn voor Erwin, hebben we vijf smileys getekend die we na elke stelling neerleggen”, vertelt Natasja. “Daarmee sluit ik aan bij de leefwereld van Erwin en maakt hij

duidelijk of hij het eens, minder eens of niet eens is met een stelling. Je kunt ook pictogrammen gebruiken, maar dat is bij Erwin niet nodig, want hij kan goed vertellen.”

Iets nieuwsErwin laat weten dat hij het wel leuk vindt deze gesprekken met Natasja, die er alle tijd voor uittrekt. “De eerste keer vond ik het wel spannend”, zegt hij, “maar ik was niet zenuwachtig. Ik vind het leuk om te doen.” Natasja heeft er-voor gekozen om elk thema in een apart gesprek te behandelen. Ze maakt dus acht keer een afspraak met Erwin. “Soms zijn we in een half uur klaar en soms duurt het langer, omdat je heel erg moet doorvragen. Waar het vooral om gaat is dat je zoveel mogelijk informatie van de bewoner boven tafel krijgt.” Of Natasja iets nieuws heeft gehoord van Erwin, wat ze nog niet wist? “Ja, Erwin wil dat be-geleiders hun afspraken beter nakomen en hij wil vaker worden uitgenodigd op

feestjes. Beide wist ik niet en daar gaan we nu dus iets mee doen. Ik vind dit een mooie methode om eens wat uitgebrei-der het gesprek aan te gaan.”

DialoogHet belangrijkste doel van het onder-zoek naar de tevredenheid is dan ook om nog beter met elkaar in gesprek te gaan. ”En daarin mag je heel creatief te werk gaan”, zegt coördinator Kwaliteit en ambulant begeleider Gertina Poelstra van De Zijlen. “De dialoog sluit aan bij de belevingswereld van de cliënt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een wandeling met elkaar in gesprek gaan. Bij een ander betekent dit plaatjes opzoeken die bij het thema passen en die uitknippen. De cliënt kan kiezen voor een actie die een verbetering is voor kwaliteit van zijn be-staan. Het doel is de dialoog tussen cliënt en begeleider te verbeteren en op gang te houden.”

Nog beter met elkaar in gesprekDe Zijlen is verplicht om eenmaal per drie jaar een onderzoek onder cliënten te houden om hun tevredenheid te me-ten. De laatste meting werd gehouden tussen november 2011 en februari 2012. Het onderzoek moet tegenwoordig voldoen aan de eisen die zijn afgesproken binnen de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De aangeslo-ten organisaties konden kiezen uit een aantal onderzoeken. De Zijlen koos voor ‘Ben ik tevreden?’ van Dichterbij/

VanBiene. Alle medewerkers zijn geschoold en inmiddels aan de slag om het onderzoek voor juli 2015 uit te voeren.

Page 10: Zijlnieuws december 2014

10 / ZIJLNIEUWS

RTV Noord te gast in Grootegast

RTV Noord maakte afgelopen najaar een reportage bij dagbe-steding Grootegast. Sinds januari 2014 werken cliënten aan het project ‘keileuke keitjes’. Ze halen keien op, maken ze schoon en met restanten verf worden ze voorzien van een afbeelding. Per 1 september 2014 ging een nieuw project van start, de zogeheten gedenkkeien. Dit zijn keistenen met daarop bijvoor-beeld een vlinder, bloem of een hartje. Deze gedenkkeien zijn te koop bij de uitvaartwinkel van Uitvaartzorg Westerkwartier in Leek en bij Natuursteen Westerkwartier in Grootegast. Het kei-enproject is een samenwerking tussen De Zijlen, Frony projecten & evenementen en Decokay.

Heb jij kunst?In 2015 willen we een nieuwe expositie in het Zijlhuis. Deze keer willen we graag ‘driedimensionale kunst’, oftewel kunst-werken van papier, metaal, hout, papiermaché, steen of stof Het mogen beelden zijn of andere voorwerpen die we kunnen ophangen of neerzetten. Het kan ook een schilderij zijn met reliëf. Als het maar een ruimtelijk object is. Heb jij thuis kunst-werken die je tijdelijk wilt exposeren in het Zijlhuis of wil je iets maken voor de expositie? Geweldig! Geef dit door aan Ida van Emmerik via [email protected].

Kerstkaart 2014In oktober is binnen De Zijlen een prijsvraag uitgeschreven

voor het maken van de kerstkaart 2014. Een deskundige jury, bestaande uit Jacco en Judith - beiden werkzaam bij de catering van het Zijlhuis - en Siebe - medewerker salarisadministratie - maakte een keuze uit de inzendingen. De meeste stemmen gingen naar de kaart van Twinkel Leek. Uit handen van Nicolet-te Arnold ontvingen de makers een taart!

Interprovinciale KlachtencommissieZijn cliënten of verwanten niet tevreden over de zorg- en dienstverlening van De Zijlen? Dan kunnen zij een klacht indie-nen. De Zijlen stimuleert dat altijd eerst wordt geprobeerd om de ontevredenheid intern op te lossen, door in gesprek te gaan met de betrokkenen. Heeft dit niet voldoende resultaat? Dan kan de cliëntvertrouwenspersoon, Yvonne van Diepen, worden ingeschakeld. Daarnaast is het altijd mogelijk om een klacht in te dienen bij de Interprovinciale Klachtencommissie Groningen/Drenthe (IPKC). De leden van deze commissie zijn niet verbon-den aan De Zijlen. Kijk voor meer informatie op www.ipkc.nl.

Sint Maarten bij het Wierdehuis Op 11 november vierden de bewoners van het Wierdehuis Sint-Maarten. De leerlingen van de openbare daltonschool De Tweemaster kwamen langs. Ze gingen in groepen langs de verschillende huiskamers en zongen samen met cliënten hun Sintmaartenliedjes. Voor een aantal leerlingen was dit een nieu-we ervaring en zij keken vol verwondering rond. Ze mochten allemaal een kijkje nemen in de snoezelruimte van het Wierde-huis en ze vonden het een mooie belevenis.

Regie op Locatie, waar staan we nu? Verschillende locaties zijn flink aan het ‘rollen’. Doel is vanuit de eigen regie van cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewer-kers goed samen te werken. De kern van Regie op Locatie (RoL) is alle betrokkenen de ruimte geven om te kunnen meedenken, meebeslissen en afspraken te maken over hoe het beter kan op de locatie. In november vonden bij Parklaan Grootegast en bij flat 5 in Appingedam de eindbijeenkomsten plaats. Tijdens deze feestelijke avonden presenteerden de verbeterteams wat zij de afgelopen periode hebben bereikt. Nieuwe locaties die met RoL starten zijn Hooizolder/Hanenbalk, flat 3 in Appingedam, nieuwbouw Hooizolder 62 en De Lindehoeve in Tolbert.

DOORGESLUISD.

Page 11: Zijlnieuws december 2014

ZIJLNIEUWS / 11

DOORGESLUISD.

Leuk en afwisselendWe praten met Melanie en Wouter. Zij vinden het leuk afwisselend werk. Ze doen van alles: goederen uitladen, vakken vullen, spiegelen en broodjes bakken. Ook controleren ze de datum van producten en ze helpen mensen bij het inladen van boodschappen in de auto. Melanie is druk door het hele gebouw heen, ze maakt namelijk ook de kleedka-mers schoon en ruimt de kantine op.

Middenin de samenlevingGert noemt het werk hier participatie ten top. “We staan letterlijk middenin de sa-menleving. Iedereen die hier werkt heeft veel contact met mensen uit het dorp. Er zijn ook mensen die boodschappen be-stellen via www.boodschappen.net. We brengen die boodschappen vervolgens bij de mensen thuis. Ook brengen we de folders van de supermarkt huis-aan-huis rond. Laatst was een mevrouw jarig en ze vroeg spontaan onze bezorger binnen te komen voor een stukje taart.”

Welkom!Wouter en Melanie nodigen iedereen uit om eens te komen kijken: “Het is hier leuk!” Gert: ”Er gebeurt hier van alles en op zaterdag helpen we mee achter de bar bij het sportcafé. Ook zetten we de koffie klaar voor vrijetijdsactiviteiten, zo-als sjoelen en kaarten. Zo houden we het met zijn allen betaalbaar voor het dorp.”

‘Dit is participatie ten top!’

In Oostwold staat een prachtig multifunctioneel gebouw met supermarkt, een school, sportzalen en sportvelden en een kantine. De dorpssuper Attent wordt gerund door een bedrijfsleider, vrijwilligers en twaalf mensen met een ver-standelijke beperking. Zij worden ondersteund door begeleider door begeleiders Gert van Loo en Anneke Meines.

Page 12: Zijlnieuws december 2014

12 / ZIJLNIEUWS

Een paar jaar geleden woog hij 96 kilo en rookte een pakje sigaretten per dag. Nu vormt hij samen met Bea Louwes, vrijetijdsconsulent van De Zijlen, het projectteam ‘Gezonde leestijl’. Hij roept al zijn collega’s bij De Zijlen op om mee te doen en er voor te zorgen dat de gezonde leefstijl Zijlenbreed wordt geïntroduceerd.

Doe mee aan een gezonde leefstijl!

ColofonZijlnieuws komt vier keer

per jaar uit. Tekst en fotografie: De Zijlen en

Tineke Hamming, ZuidlarenVormgeving:

Wecke Design, GroningenDruk: De Marne, Leens

Redactie: Ida van Emmerik, Sita Mik, Martha Koster, Janet Jonker,

Jan Jongstra, Natascha Sanders en René Ruiter

We hebben het over Bas Scholte-Aalbes, begeleider op Bloemenstaete in Sappe-meer. Waarom hij zijn ongezonde leefge-woonten achter zich liet en inruilde voor een meer gezonde leefstijl? “Ik was er flauw van”, zegt hij. ”Toen ik stopte met roken, heb ik me gelijk gemeld bij de sportschool. En wat een gezonde leefstijl me heeft opgeleverd? Ik voel me frisser, heb veel meer energie dan eerder en barst van de ideeën. Het ene succes komt na het andere. Sindsdien sta ik ook veel frisser en vitaler in m’n werk. Ik zou niet meer anders kunnen.”

WelzijnGaandeweg leerde Bas dat ieder op zijn eigen manier kan sporten. Past fitnessen

bij de één? Een ander wandelt misschien liever of beweegt zittend in de rolstoel. Bas introduceerde de gezonde leefstijl een paar jaar geleden al op Bloemen-staete. Sindsdien eten de bewoners gezonder, bewegen ze meer, nemen ze de trap in plaats van de lift en zijn de wekelijkse borrelhapjes van vet naar ver-antwoord gegaan. “Zelf heb ik hardlopen opgepakt en dat kan iedereen”, vertelt Bas. “Peter en Lianne, twee bewoners van Bloemenstaete, hadden nog nooit hard gelopen en hebben er nu heel veel plezier in. Ze lopen regelmatig en hebben meegedaan met de Vier Mijl. Net als de andere bewoners voelen ze zich ‘wel’ bij meer bewegen. Het gaat ook niet om af-vallen, maar om je beter voelen, dan heb

je het over ‘welzijn’. Bewoners die meer bewegen staan opener voor contacten met anderen. Bij sommigen is dankzij meer beweging de medicatie vermin-derd. Maar ik zie ze vooral blij zijn en als zij genieten, geniet ik ook!”

Doe mee!Bas laat weten dat hij er trots op is dat het leefstijlproject ‘Mensen bewegen el-kaar’ - geboren op Bloemenstaete - dank-zij Bea en vele anderen nu Zijlenbreed een vervolg krijgt. “Volgend voorjaar gaan we alle locaties langs. Iedereen die meedoet, krijgt een Leefstijlpaspoort. Op de nieuwe Facebookpagina gaan we onze ervaringen met elkaar delen en elkaar stimuleren. Op dit moment zijn we op zoek naar ambassadeurs. Wij hopen op elke locatie een enthousiaste collega-am-bassadeur te vinden, als aanspreekpunt voor het team. Hij of zij is de link tussen de locatie en het projectteam. Ik roep belangstellenden op om zich te melden!

Stap voor stapDe mensen van het projectteam hopen dat een gezonde leefstijl op alle locaties gaat leven onder bewoners, begelei-ders, familie, verwanten en vrijwilligers. Bas: “Het zou helemaal mooi zijn als we binnen dit project ook een link kunnen leggen met maatschappelijke participatie. Bijvoorbeeld kennismaken met de regu-liere sportclub of een kijkje in de keuken van een restaurant. Het hoeven geen gro-te dingen te zijn. Kleine stapjes is prima. Dankzij wat oefening worden dat vaak grote stappen. Waar het in de kern om gaat is ‘goed welzijn’ voor iedereen!”