Zicht op de Woningmarkt · PDF file Een visie op de regionale woningmarkt vanuit de waarde van...

Click here to load reader

 • date post

  23-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  4
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Zicht op de Woningmarkt · PDF file Een visie op de regionale woningmarkt vanuit de waarde van...

 • Een visie op de regionale woningmarkt vanuit de waarde van ervaring

  Woningmarkt blijkt vooralsnog immuun

  tegen COVID-19

  Toenemende populariteit gedeeltelijk

  aflossingsvrije hypotheek

  Meer aanbod maar ook meer vraag dus

  aanhoudende druk op het prijsniveau

  Hypotheekaanvraag vraagt meer tijd

  Zicht op de Woningmarkt 2e kwartaal 2020

  https://deleeuw.nl/makelaardij/kies-uw-makelaar

 • 100% onafhankelijk De Leeuw is volledig onafhankelijk van verzekeraars en bankinstellingen. Onze organisatie is open en eerlijk. Onze kosten zijn transparant en wij adviseren alleen datgene waar wij zelf 100% achter staan.

  Persoonlijk advies Ons advies draait om uw tevredenheid. Dat betekent dat wij ook alles van u willen weten. In een persoonlijk gesprek achterhalen wij al uw wensen en verwachtingen en daar stellen wij een advies op maat tegenover. Dat vinden wij heel belangrijk. Want uw situatie is voor ons altijd uniek.

  Grootste in de regio Door onze persoonlijke aanpak en kennis zijn wij gegroeid tot de grootste dienstverlener op het gebied van makelaardij, verzekeringen en hypotheken in de regio Holland Rijnland. Onze experts werken vanuit onze vestigingen in Leiden, Rijnsburg, Katwijk en Sassenheim. Daarmee bieden wij dan ook een uitgebreide lokale kennis.

  Waarom De Leeuw? Kiezen voor De Leeuw betekent kiezen voor zekerheid. Onze kennis en kunde hebben ons op een hoog niveau van dienstverlening gebracht. En daarmee hebben wij het volgende bereikt: • De Leeuw behoort tot de top 25 van

  onafhankelijke assurantietussenpersonen. • De Leeuw is het grootste onafhankelijke

  hypotheekadviesbureau van de regio Holland Rijnland.

  • De Leeuw behoort tot de top 25 van de NVM woningmakelaars en is nummer 1 makelaar in de regio Holland Rijnland.

  Contact & Reacties De Leeuw Groep B.V. Afdeling Marketing & Communicatie (071) 405 16 16 marketing@deleeuw.nl

  Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder schriftelijke toestemming van De Leeuw Groep B.V. © Copyright 2020 De Leeuw Groep B.V.

  Uitgever De Leeuw Groep

  Analyses en tekst Wim de Leeuw

  Hoofdredactie, concept, vormgeving en fotografie Evelien van Egmond en Miranda van den Berg

  Colofon

  https://deleeuw.nl/makelaardij/kies-uw-makelaar

 • Inhoudsopgave Zicht op de Woningmarkt - 2e kwartaal 2020

  Voorwoord 4 Regionale marktanalyse 8 Nieuwbouw in de regio 10 Leidse regio - Leiden 12 Leidse regio - Leiderdorp 22 Leidse regio - Oegstgeest 32 Leidse regio - Voorschoten 42 Leidse regio - Zoeterwoude 52 Duin- en Bollenstreek - Katwijk 62 Duin- en Bollenstreek - Rijnsburg 72 Duin- en Bollenstreek - Valkenburg 82 Duin- en Bollenstreek - Lisse 92 Duin- en Bollenstreek - Hillegom 102 Duin- en Bollenstreek - Noordwijk 112 Duin- en Bollenstreek - Noordwijkerhout 122 Duin- en Bollenstreek - Sassenheim 132 Duin- en Bollenstreek - Voorhout 142 Duin- en Bollenstreek - Warmond 152 Onze vestigingen 162

  Voetnoten: Prijzen worden weergegeven in euro’s. Aan het eind van een kwartaal zijn nog niet alle verkopen geregistreerd. In de analyses wordt daarom een correctie aangebracht voor de aantallen transacties. Deze correctie is gebaseerd op de achteraf geregistreerde aantallen in voorafgaande perioden. In de prijzen en looptijden (medianen) zijn geen correcties aangebracht. Daardoor is het mogelijk dat er een verschil ontstaat tussen de voorlopige cijfers van het vorige kwartaal en de uiteindelijke cijfers. De gekozen woningmarktgebieden hebben een duidelijke regionale samenhang en kunnen qua samenstelling afwijken van bestaande NVM-regio’s. In de rapportages worden mediane cijfers gebruikt. Dit betekent dat de middelste waarneming wordt genomen uit de reeks van alle waarnemingen in een bepaalde periode. De gebruikte gepubliceerde cijfers van Funda.nl wijken af van de gebruikte NVM-cijfers. Dit komt omdat Funda ook woningaanbod presenteert van niet NVM-makelaars.

 • Krapte-indicator Hoeveel woningen er in een specifieke markt te koop staan, zegt nog niet zo veel. Als het aanbod toeneemt, terwijl ook het aantal verkopen toenemen, dan blijven de marktverhoudingen identiek. De krapte-indicator combineert het aantal woningen dat te koop staat in een specifieke markt in relatie tot het aantal transacties in die markt. Om tot de krapte-indicator te komen wordt het aanbod in een kwartaal gedeeld door het aantal transacties. De krapte-indicator geeft aan hoeveel keuze- mogelijkheden een potentiële koper op de woningmarkt heeft. Als er in een markt- segment 20 woningen zijn verkocht bij een gemiddelde voorraad van 100 woningen, dan had elke koper de keuze uit 5 woningen. Als een woningzoekende uit minder dan 7 woningen kan kiezen, spreken we van een verko- persmarkt. Als de keuze gro ter is, spreken we van een kopersmarkt. Bij een kopersmarkt hebben de kopers de macht. De prijzen staan onder druk doordat er scherper kan worden onderhandeld.

  Voorwoord Zicht op de Woningmarkt - 2e kwartaal 2020

  De basis voor De Leeuw Groep werd gelegd in 1951. En dus mogen we onszelf sieren met de pay-off ‘de waarde van ervaring’ en trots zijn dat één van de vaste waarden van het merk De Leeuw draait om inhoud: kwaliteit van dienstverlening, vakkennis, expertise en ervaring. Die expertise en ervaring stellen wij graag ter beschikking aan onze relaties. Dat doen we onder andere met onze blogs en met dit rapport ‘‘Zicht op de Woningmarkt’’ waarin wij de ontwikkelingen van de woningmarkten in onze regio volgen en analyseren.

  Dat deden we vanaf 2006 jaarlijks en dat doen we vanaf 2018 per kwartaal. Onze publicaties worden gewaardeerd door onze zakelijke relaties waaronder aannemers, beleggers, beleidsadviseurs, lokale bestuurders, media en politieke partijen, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties.

  De belangrijkste conclusie sinds 2006 is dat ‘dè woningmarkt’ niet bestaat. De Nederlandse woningmarkt bestaat uit een optelsom van vele verschillende regionale en lokale woningmarkten, vaak met een heel eigen dynamiek. We hopen dat onze rapportage bijdraagt aan een beter inzicht in de diverse woningmarkten die ons werkgebied kent. mr Wim H. de Leeuw RMT

  Woningmarkt blijkt vooralsnog immuun tegen COVID-19 Uitsluitend tijdens de eerste dagen van de intelligente lockdown was er sprake van enige paniek. Sommige belangstellenden annuleerden hun bezichtigingsafspraak en iets meer gegadigden haakten af tijdens de onderhandelingen of deden een beroep op de bedenktijd. Maar na enkele dagen was het al weer ‘business as usual’ waarmee de gekte op de woningmarkt in alle hevigheid terugkeerde, ondanks een serieuze toename van het woningaanbod.

 • Drie oorzaken voor de verruiming van het aanbod Dat het aanbod en de vraag in het tweede kwartaal toenemen, is een min of meer vast seizoenspatroon. Het woningaanbod is al jaren zeer beperkt en vertoont nog steeds een afnemende trend. Dit maakte dat het woningaanbod in veel plaatsen gedurende het eerste kwartaal van 2020 lager was dan ooit. En daardoor viel de verruiming van de markt gedurende het tweede kwartaal extra op.

  Een ander deel van de verruiming kan worden verklaard vanuit een verandering in het gedrag van kopers van een bestaande woning. Tot de uitbraak van COVID-19 was het kopen van een bestaande woning een grotere uitdaging dan het verkopen ervan, het devies luidde dus “eerst kopen, dan pas verkopen”. Na COVID-19 kiest de consument voor zekerheid en dus wordt eerst de eigen woning te koop gezet alvorens er een andere woning wordt gekocht. Dit leidt – althans op korte termijn – tot een verruiming van het aanbod.

  Ook de kopers van nieuwbouwwoningen leveren een bijdrage aan de toename van het aanbod op kortere termijn. Voor COVID-19 durfden kopers van een nieuwbouwwoning de verkoop van hun eigen woning uit te stellen tot het laatste moment. Op dit moment kiezen veel nieuwbouwkopers ervoor om hun woning direct te koop te zetten. En in verreweg de meeste segmenten van de markt is de vraag zo groot

  dat kopers geen enkel probleem hebben om ook de hoofdprijs te betalen voor een woning die pas over een jaar zal worden opgeleverd.

  Veranderingen aan de vraagzijde van de markt Vooral in de Leidse regio vormden expats de afgelopen jaren een serieus en toenemend gedeelte van de vraagzijde van de markt. Door de toenemende onzekerheid en de diverse reisbeperkingen zijn er nu veel minder expats actief op de woningmarkt.

  Ook particuliere beleggers zijn minder actief. Dat geldt overigens niet voor de grotere en meer professionele beleggers die zich immers meer laten leiden door een gecalculeerd beleggingsrendement dan door het risico op een eventuele toekomstige en per definitie tijdelijke daling van de waarde van hun bezit. Maar de kleine belegger, die incidenteel ‘een pandje voor de verhuur’ koopt, is dit risico wel een reden om in deze periode niet te investeren.

  Veel meer woningaanbod, maar ook veel meer serieuze zoekers Als we kijken naar de Nederlandse woningmarkt als geheel, dan is er sprake van een toename van het aanbod van ruim 19% ten opzichte van het vorige kwartaal, maar van een afname van het aanbod van bijna 15% ten opzichte van een jaar geleden. De woningmarkt in het werkgebied van De Leeuw Makelaardij laat een ander beeld zien. In de Bollenstreek verruimde de markt ten opzichte van het vorige kwartaal met 35%, ten

  opzichte van een jaar geleden stonden er 6% minder woningen op de markt. In de Leidse regio is de verruiming van het aanbo