ZERAuto rijdt met de Prius Plug-in Hybrid

download ZERAuto rijdt met de Prius Plug-in Hybrid

of 8

 • date post

  18-Jan-2015
 • Category

  Automotive

 • view

  1.845
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Toyota start met een grootschalige praktijktest met een plug-invariant van de hybride Prius. Tien ervan komen naar Nederland. Hoe zit dat, en hoe rijdt dat?

Transcript of ZERAuto rijdt met de Prius Plug-in Hybrid

 • 1. ZERAuto rijdt de Prius met stekker
  • Jammer dat we hem nog niet kunnen kopen, want technisch valt er eigenlijk niets te maren over de nieuwe Toyota Prius met grote accu en stekker.

2. De proef duurt drie jaar

 • Twee dingen die namelijk nog steeds niet weten, is wat de Prius-met-stekker kost, en wanneer hij dan te koop is. Wat we wel kunnen zeggen, is dat de 600 autos die Toyota nu heeft gebouwd deelnemen aan een proef van drie jaar. Daarmee is niet gezegd dat de marktintroductie automatisch opschuift naar 2013, maar het geeft Toyota wel wat tijd om wat aan de prijs te doen.
 • Er zit een 3 kWh-accu in van lithium-ion, die, als je uitgaat van de behoudendste schattingen van prijs per kWh, pakweg 3.000 dollar kostprijs heeft. Tijdens de persconferentie in Straatsburg waar het gros van de voor Europa bestemde Priussen gaat rijden liet Toyotasexecutive vice presidentTakeshi Uchiyamada doorschemeren de meerprijs zo klein mogelijk te willen houden, misschien zelfs wel tegen de nul aan.

3. Nederland krijgt tien exemplaren

 • Nederland krijgt tien autos uit de pool. Waar ze worden ingezet, is nog een vraagteken. Woordvoerder Guido Roozekrans van Louwman & Parqui (Toyotas Nederlandse vertegenwoordiger) hint in elk geval naar publieke instanties en nutsbedrijven. Zij gebruiken de Prius dan niet als een soort boodschappenauto; er wordt echt een medewerker uitverkoren die er zijn dagelijkse kilometers mee gaat doen, anders kan Toyota geen gebruikerspatronen achterhalen. Wat Toyota namelijk wil weten, is of de eindgebruiker kan leven met het idee om zowel op het werk als thuis zijn auto aan de lader te hangen. Of daar echt drie jaar voor nodig is? Toyota denkt van wel.

4.

 • Wie in Nederland de stroompartner wordt, is ook nog niet bekend. In Straatsburg is dat lectricit de France, kortweg EDF, de grootste stroomfirma van Frankrijk. EDF zorgt voor de oplaadmogelijkheden: niet zozeer op straat, maar wel thuis en op het parkeerterrein van de werkgever. Er is maar een handjevol openbare oplaadpalen in Straatsburg neergezet.
 • Volgens Cyriacus Bleijs, specialist elektrisch rijden bij EDF, zijn openbare palen ook niet zo nodig. Alle laadkasten werken overigens op normale stroom. Dat is voor nu de snelste en goedkoopste optie, zegt Bleijs, die desondanks toch de vraag krijgt waarom EDF niet in snelladers op krachtstroom voorziet. Voor dat soort oplossingen is een aanpassing aan de infrastructuur nodig, met de financile gevolgen van dien. We zullen wel de noodzakelijkheid ervan onderzoeken. Echter gaan we ervan uit dat particuliere bestuurders, ook die van volledig elektrische autos, hun voertuig voornamelijk s nachts aan de lader zullen hangen.

5. De energiedichtheid van batterijen is nog lang niet waar het zou moeten zijn

 • Het beste resultaat tegen de laagste kosten: een aloud ingenieursprincipe waar ook Toyota zich aan houdt. De Prius zou in theorie ook 50 km puur elektrisch kunnen rijden, in plaats van de 20 die Toyota nu opgeeft. Maar nu blijven de meerkosten beperkt, en ligt hooguit de vloer van de kofferbak ligt iets hoger dan normaal. Als we naar 50 kilometer willen, gaat die vloer nog een stuk verder de lucht in, zegt Gerald Killmann, directeur aandrijflijnen bij Toyota Motor Europe. Bovendien nemen ook de kosten fors toe. Lithium-ion-batterijen zijn een verbetering ten opzichte van nikkel-cadmium(de batterijen in de gewone Prius, red.) , maar gerekend in energiedichtheid, zowel qua volume als gewicht, komt ook lithium-ion bij lange na niet in de buurt van fossiele brandstoffen.

6. Het systeem in de Prius is modulair opgezet

 • Los van ruimte zou het best kunnen, omdat Toyotas hybridesysteem zo is opgezet dat je de afzonderlijke componenten redelijk vrij aan elkaar kunt koppelen. Het elektrische gedeelte van de aandrijflijn is op zichzelf geschikt om een geheel elektrische auto voort te stuwen. Toyota gebruikt dezelfde componenten ook in bijvoorbeeld de FCHV brandstofcelauto. Anders dan de Nissan Leaf lijkt de Prius echter niet ontworpen op een compleet accupakket in de vloer.

7. Je kunt nu 100 km/uur elektrisch rijden, in plaats van 50

 • Toyota zegt dat 20 km genoeg is voor 75 procent van de forensen, en bovendien, de benzinemotor is er ook nog. Wij reden in ons rondje Straatsburg afgerond 14 km geheel elektrisch. De zin ervan zit erin dat je in stedelijke gebieden de elektromotor al het werk kan laten doen. Bij een reguliere Prius zit je echter al binnen 2 km aan je elektrische taks, hoewel daar natuurlijk de noodzaak tot opladen met een stekker vervalt. Door die grotere accu kan de Prius echter ook betere prestaties leveren. Bij optrekken van 0 naar 90 (de snelheid op de ringweg van Straatsburg) heb je de benzinemotor niet meer nodig, en je kunt nu 100 rijden voordat de benzinemotor bijspringt, in plaats van 50. Het werkt allemaal fantastisch en vlekkeloos. Aan de techniek ligt het niet dat Toyota aarzelt met de marktintroductie.

8. De Prius Plug-in Hybrid vereist wel wat aanpassingsvermogen

 • Voor Prius-rijders die er een sport van maken om zoveel mogelijk elektrisch te rijden, is deze plug-in-variant een mooie upgrade. Maar hij vereist wel wat meer aanpassingsvermogen. Een gewone Prius hoeft niet aan de lader, deze auto wel, althans als je gebruik wilt maken van de extra acculading.
 • Is de Toyota Prius Plug-in Hybrid een aantrekkelijke auto? Accepteer je een meerprijs, en zo ja, hoeveel? Laat het weten in de comments.